Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev"

Transkript

1 Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 27 april 2015 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015; vatten, spillvatten och dagvatten godkänns och fastställs i enlighet med bilagorna 2, 3 och 4 i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Göteborg den 13 maj 2015 Göteborgs kommunstyrelse Ulf Kamne Malin Hagenklev 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0945/15 Repronummer 110/15 Stadsutveckling Göran Husebye Telefon E-post: Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015; vatten, spillvatten och dagvatten godkänns och fastställs i enlighet med bilagorna 2, 3 och 4 i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning Enligt Lag om allmänna vattentjänster skall kommunen fastställa verksamhetsområden för allmänna vattentjänster. Verksamhetsområden upprättas för tjänsterna vatten, spillvatten och dagvatten. Av beslutet ska framgå vilka fastigheter som verksamhetsområdet omfattar. Kretslopps- och vattennämnden, som är VA huvudman, lämnar årligen förslag till de verksamhetsområden som efter godkännande av kommunstyrelsen ska fastställas av kommunfullmäktige. VA- huvudmannen har under 2013 ordnat allmänna VA-tjänster för 84 fastigheter som tillförts befintligt verksamhetsområde och ytterligare 68 fastigheter 2014 som nu införlivas och utgör verksamhetsområde 2015 för respektive erhållen tjänst. Stadsledningskontoret anser att kretslopps- och vattennämndens förslag till verksamhetsområden för 2015 ska fastställas av kommunfullmäktige. Ekonomiska konsekvenser Fastigheter som tas in i verksamhetsområdet enligt kommunfullmäktiges beslut omfattas av Lagen om allmänna vattentjänster och står för sina kostnader enligt gällande VA-taxa. 1 (13)

3 Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Fastigheter som tas in i verksamhetsområdet får en bättre avloppshantering med mindre miljöbelastning på recipienten. Omvärldsperspektivet Verksamhetsområde enligt allmänna vattentjänster ska enligt Lag om allmänna vattentjänster fastställas av kommunfullmäktige. Genom detta ärende införlivas ytterligare 103 fastigheter för de tre tjänsterna vatten, spillvatten och dagvatten och ytterligare 49 fastigheter har tillgång till tjänsterna vatten och spillvatten. Bilaga 1 Kretslopps- och vattennämnden , pu och tu Bilaga 2 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster Översiktskarta: Verksamhetsområde 2015 Bilaga 3 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015 Utökat verksamhetsområde med fastigheter under 2013 Bilaga 4 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015 Utökat verksamhetsområde med fastigheter under 2014 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (13)

4 Ärendet Kretslopps- och vattennämnden godkände den 21 januari 2015 för egen del verksamhetsområdet för 2015 avseende Göteborgs Stads allmänna vattentjänster. Beslutet översändes den 2 april 2015 till kommunstyrelsen för kommunfullmäktiges fastställande. Av ärendet framgår det geografiska verksamhetsområdet 2015 och vilka fastigheter som införlivats i detta under senaste året Fastigheter som kretsloppsoch vattennämnden enligt beslut 22 januari 2014 infört under 2013, ingår också i det nu aktuella området och fastställs därmed av fullmäktige. Bakgrund Genom fastställande av verksamhetsområdet blir det offentligrättsliga regelsystemet enligt Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) gällande för både VAhuvudmannen och fastighetsägarna. Av beslutet om verksamhetsområde skall det också framgå vilka fastigheter som verksamhetsområdet omfattar. Inom verksamhetsområdet har VA- huvudmannen och fastighetsägarna både rättigheter och skyldigheter. För VA- huvudmannen gäller bland annat skyldigheten att tillhandahålla tjänster för vatten, spillvatten och dagvatten, samt rättighet att ta ut avgift för (VA-taxa) för tjänsterna. Fastighetsägarna har inom verksamhetsområdet bland annat rättighet att använda sig av tjänsterna inom området och därmed också skyldighet att betala VA-taxa och följa allmänna bestämmelser som beslutas av kommunen. Verksamhetsområdet 2015 Förslaget redovisas geografiskt på översiktskarta enligt stadsledningskontorets bilaga 2. Kartan visar de befintliga verksamhetsområdena, inkluderande utökningen under 2013, samt den tillkommande utökning som skett under 2014 och som nu sammantaget gäller som verksamhetsområde Av stadsledningskontorets bilagor 3 och 4 framgår förändringar av verksamhetsområdet och vilka fastigheter som tillkommit under de båda åren 2013 och Stadsledningskontorets synpunkter Stadsledningskontoret gör ingen annan bedömning än kretslopps- och vattennämnden och anser att nämndens förslag till verksamhetsområde för allmänna vattentjänster 2015 bör fastställas av kommunfullmäktige. Fastigheter som tillkommit under 2013 ingår redan i ovanstående underlag till verksamhetsområde 2015 men blir också med beslutet formellt fastställda. Stadsledningskontoret Göran Husebye Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (13)

5 Bilaga 1 Kretslopps- och vattennämnden , pu och tu Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Diarienummer 0665/14 Verksamhetsområde 2015 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster Förvaltningen har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Kretslopp och vattennämnden beslutar: att godkänna verksamhetsområde 2015 för Göteborgs Stad allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten, enligt förvaltningens tjänsteutlåtande, att översända nämndens beslut till kommunstyrelsen och för fastställande hos kommunfullmäktige. Vid protokollet Karolina Engman Ordförande Jöran Fagerlund Justerare Claes Johansson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (13)

6 Tjänsteutlåtande Utveckling och projektavdelningen Utfärdat Emma Hansryd Diarienummer 0665/14 Telefon , Fax E-post: Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015 Förslag till beslut Kretslopp och vattennämnden beslutar: att godkänna verksamhetsområde 2015 för Göteborgs Stad allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten, enligt förvaltningens tjänsteutlåtande. att översända nämndens beslut till kommunstyrelsen och för fastställande hos kommunfullmäktige. Sammanfattning Verksamhetsområde som ska gälla för allmänna vattentjänster föreslås årligen av kretslopp och vattennämnden och fastställs av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Verksamhetsområdet är det geografiska område inom vilket en eller flera vattentjänster har ordnats. Verksamhetsområden upprättas för tjänsterna vatten, spillvatten, dagvatten och trafikdagvatten. Under 2014 har VA-huvudmannen ordnat allmänna VA-tjänster för ytterligare 68 fastigheter (se bilaga 2). Det är dessa som nu tas in i verksamhetsområde för respektive tjänst som erhålls. Kretslopp och vatten Henrik Kant Förvaltningschef Bilaga 1 Översiktskarta: Verksamhetsområde för vatten, spillvatten och dagvatten 2015 i Göteborgs stad Bilaga 2 Nya fastigheter i verksamhetsområde Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (13)

7 Ärendet Kretslopp och vattennämnden har att föreslå verksamhetsområdet 2015 för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster. Verksamhetsområdet ska fastställas av kommunfullmäktige. Bakgrund Det är genom fastställande av verksamhetsområdet som det offentligrättsliga regelsystemet enligt Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) blir gällande för VAhuvudmannen och fastighetsägarna. Inom verksamhetsområdet har både VAhuvudmannen och fastighetsägare rättigheter och skyldigheter. För VA-huvudmannen gäller bland annat skyldigheten att tillhandahålla tjänster för vatten, spillvatten och dagvatten, samt rättigheten att ta ut avgifter (VA-taxa) för tjänsterna. Fastighetsägarna har inom verksamhetsområdet bland annat rättighet att använda sig av tjänsterna inom området och är därmed också skyldig att betala VA-taxa och följa allmänna bestämmelser som beslutas av kommunen. Förslaget redovisas geografiskt i bilaga 1. Kartan visar de befintliga verksamhetsområdena samt utökning av verksamhetsområdena under 2014 för vattentjänsterna och som gäller från och med I bilaga 2 redovisas förändringar av verksamhetsområdet och vilka fastigheter som tagits in i verksamhetsområde under Från och med 2009 finns egen taxa för tjänsten dagvatten från vägar. Den här uppdelningen innebar en omfördelning av kostnaderna, där väghållare av större vägar från och med det beslutet får stå för sina egna kostnader för att VA-huvudmannen tar emot och hanterar deras trafikdagvatten. Därmed belastas inte det övriga VA-kollektivet med dessa kostnader. De väghållare som berörs av detta beslut är trafikverket och trafiknämnden i Göteborgs Stad. Förvaltningens överväganden Verksamhetsområde 2015 ska fastställas av kommunfullmäktige för att regelsystemet i Lagen om Allmänna Vattentjänster blir gällande för tillkommande fastighetsägare. Ekonomiska konsekvenser De fastigheter som tas in i verksamhetsområde i och med beslut blir därmed medlemmar av VA-kollektivet och står därmed för sina kostnader enligt gällande VAtaxa. Genom att utöka verksamhetsområde för dagvatten med de vägområden som avvattnas till det allmänna avloppsledningsnätet kan VA-taxa erläggas väghållaren som därmed får stå för sin del av kostnaderna för VA-verksamheten. Därmed belastas inte längre det övriga VA-kollektivet med dessa kostnader. Brukarperspektiv Nu har ytterligare 42 fastigheter tillgång till alla tre tjänsterna vatten, spillvatten och dagvatten och ytterligare 26 fastigheter har tillgång till tjänsterna vatten och spillvatten (se bilaga 2). Den väghållare som berörs i detta beslut är trafikverket. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (13)

8 Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Inga särskilda aspekter på frågan funnits utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan funnits utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan funnits utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Fastigheter som tas in i verksamhetsområdet får en bättre avloppshantering, vilket medför mindre miljöbelastning på recipienten Omvärldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan funnits utifrån detta perspektiv. Expedieringskrets Ärendet ska skickas till stadsledningskontoret som bereder ärendet för fastställande av verksamhetsområdet 2015 i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (13)

9 Bilaga 2 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster Översiktskarta: Verksamhetsområde 2015 (Kartan finns som separat pdf-fil i databasen) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (13)

10 Bilaga 3 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015 Utökat verksamhetsområde med fastigheter under 2013 Verksamhetsområde för spillvatten, vatten och dagvatten 2014 Intagna i verksamhetsområdet under 2013 Fastighetsbeteckning Vattentjänster* Nybyggnadsområde Angered 124:1 Bergsjön 767:295 D Bergsjön 767:296 D Biskopsgården 112:3 D N1, B450 Biskopsgården Sjumilaparken Biskopsgården 112:5 D N1, B450 Biskopsgården Sjumilaparken Brottkärr 18:2 D Brottkärr 518:1 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:10 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:11 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:12 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:13 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:14 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:15 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:16 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:17 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:18 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:19 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:2 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:20 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:27 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:28 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:29 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:3 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:4 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:5 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:6 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:7 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:8 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 518:9 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:10 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:11 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:12 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:13 D N3, B103 Södra Brottkärr Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (13)

11 Brottkärr 523:14 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:15 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:16 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:17 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:18 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:19 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:20 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:21 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:22 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:23 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:24 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:25 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:26 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 523:9 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 73:2 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 73:8 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr 80:2 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr S:76 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr S:80 D N3, B103 Södra Brottkärr Brottkärr S:81 D N3, B103 Södra Brottkärr Brödfrukten 1 (Mölndal) D Gårdsten 49:1 D Hästen 1 (Mölndal) D Hästen 2 (Mölndal) D Hästevik 2:600 Hästevik 2:700 Högen 1:135 Järnbrott 204:1 D Kallhed 1:112 Kvisljungeby 3:129 Kvisljungeby 3:130 Kärra 17:3 D Kärra 6:60 Nolvik 1:80 Nolvik 2:129 Nolvik 2:130 Syrhåla 2:6 Syrhåla 2:7 Syrhåla 2:8 Syrhåla 2:9 Tuve 1:19 Tuve 132:1 N2, B456 Bostäder i Västra Tuve Tuve 132:3 N2, B456 Bostäder i Västra Tuve Tuve 6:12 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (13)

12 Tuve 6:5 del av Tuve 6:6 del av Vrångö 1:160 Vrångö 1:161 Önnered 762:28 D Önnered 762:283 D Önnered 762:430 D *)Vattentjänster V= vatten, S= spillvatten och D= dagvatten Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (13)

13 Bilaga 4 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 2015 Utökat verksamhetsområde med fastigheter under 2014 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (13)

14 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (13)

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018.

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-04 Diarienummer 1418/16 Stadsutveckling Anna Cognell Telefon 031-3680390 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Begäran hos Länsstyrelsen om överlåtelse av tillsynsansvar

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Yttrande avseende genomförande av system med producentansvar

Yttrande avseende genomförande av system med producentansvar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-04 Diarienummer 0196/16 Strategisk samordning Ann-Louise Eliasson Telefon 031-368 27 75 E-post: ann-louise.eliasson@kretsloppochvatten.goteborg.se Yttrande avseende genomförande

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning i området Kebal, Strömstads kommun

Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning i området Kebal, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 8 (10) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-09-04 Kf 66 Ks 76 Au 111 Ks/2014-0063 Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning

Läs mer

Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL)

Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL) Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-16:00 Beslutande Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL) Övriga

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicenämnden Sammanträdesdatum 2018-01-30 1/2 TSN 5 Dnr TSN/2017:394-303 Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende Beslut Teknik-

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA

Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 97 Dnr KS/2019:300-303 2019-05-29 1/2 Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. det kommunala verksamhetsområdet

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Utökning av verksamhetsområde för vatten och avlopp

Utökning av verksamhetsområde för vatten och avlopp 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-12-19 278 Utökning av verksamhetsområde för vatten och avlopp Dnr 2016-000453 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att utöka

Läs mer

Justering av kommunfullmäktiges beslut avseende Utökning av verksamhetsområde för vatten och avlopp

Justering av kommunfullmäktiges beslut avseende Utökning av verksamhetsområde för vatten och avlopp 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 44 Justering av kommunfullmäktiges beslut 2017-01- 18 9 avseende Utökning av verksamhetsområde för vatten och avlopp Dnr 2016-000453 Beslut

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Kommunstyrelsen 1 (4) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2019:157 Eva Lehto

Kommunstyrelsen 1 (4) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2019:157 Eva Lehto Kommunstyrelsen 2019-05-08 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2019:157 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag om differentierat verksamhetsområde för de allmänna vattentjänster

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ombyggnad av Kodammarnas avloppspumpstation

Ombyggnad av Kodammarnas avloppspumpstation Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0326/16 Utveckling och projektavdelningen Glen Nivert Telefon 031-36 82 771 e-post: glen.nivert@kretsloppochvatten.goteborg.se Ombyggnad av Kodammarnas

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Avgifter för sidoordnade verksamheter inom vatten och avlopp

Avgifter för sidoordnade verksamheter inom vatten och avlopp Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-08 Diarienummer 0506/15 Ledningsnätsavdelningen Anders Larsson Telefon 031-368 27 17 E-mail: anders.2.larsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Avgifter för sidoordnade verksamheter

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA och särtaxeutredning Djupvik

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA och särtaxeutredning Djupvik PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicekontoret Sammanträdesdatum 2017-04-25 1/2 TSN 44 Dnr TSN/2017:185-406 Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA och särtaxeutredning Djupvik Beslut Teknik- och servicenämnden

Läs mer

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-13 Diarienummer 0433/13 Utveckling och projektavdelningen Christian Gustavsson Telefon 031-368 27 04 E-post: christian.gustavsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Utbyggnad

Läs mer

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016.

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-08 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-Ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se samt utökning av verksamhetsområde VA KS/2015:279 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Servicenämndens arbetsutskott kl. 9:00 1(8) Innehållsförteckning

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Servicenämndens arbetsutskott kl. 9:00 1(8) Innehållsförteckning Servicenämndens arbetsutskott 2018-05-09 kl. 9:00 1(8) Innehållsförteckning Sida Ärenden Informationer:... 3 SENAU 19/18 Upphandling av totalentreprenad för sanering av mark... 4 SENAU 20/18 Revidering

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Bilagor Bilaga 1. Remiss från kommunstyrelsen befintlig lydelse och förslag till lydelse - Reglemente för Göteborgs Kretslopp och vattennämnd

Bilagor Bilaga 1. Remiss från kommunstyrelsen befintlig lydelse och förslag till lydelse - Reglemente för Göteborgs Kretslopp och vattennämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-17 Diarienummer 0296/16 Förvaltningschef / Strategiska samordningsstaben Henrik Kant / Lena Blom Telefon 031-368 71 09 E-post: henrik.kant@kretsloppochvatten.goteborg.se

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad 1 Bilaga I Styrelsen 2017-12-18 Diarienummer: 0096/17 Handläggare: Katharina Jonsson Tel: 031-368 54 51 E-post: katharina.jonsson@gshab.goteborg.se Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

ANSLAG Avesta Vatten och Avfall AB

ANSLAG Avesta Vatten och Avfall AB Plats och tid Bjurfors Hotell och Konferens, 11 juni Kl 09.00-12.00 Beslutande Patrik Engström (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Christer Bergkvist (C), ersättare

Läs mer

Ulf Kamne Malin Hagenklev

Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 91 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på remiss 0909/14 gällande park- och naturnämndens förslag Stadens träd policy för träd i Göteborg

Svar på remiss 0909/14 gällande park- och naturnämndens förslag Stadens träd policy för träd i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-14 Diarienummer 0644/14 Utveckling och projektavdelningen Lina Karlsson Telefon 031-368 70 07, Fax 031-368 70 50 E-post: Lina.Karlsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Svar

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-29 Diarienummer 2037/15 Repronummer 35/16 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Förslag om att upplösa Kommunalförbundet

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande luftrumsförändring vid Säve flygplats

Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande luftrumsförändring vid Säve flygplats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-29 Diarienummer 1884/17 Stadsutveckling Henrik Levin Telefon 031-368 02 45 E-post: henrik.levin@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Sammanträdesdatum Utökat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp i Salbohed

Sammanträdesdatum Utökat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp i Salbohed l SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2015-03-31 7 (27) 62 Dnr 2015/261 Utökat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp i Salbohed INLEDNING Förslag frän tekniska

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Framställning från kommunalförbundet VA SYD avseende fastställande av verksamhetsområde i Malmö stad jämte allmänna bestämmelser

Framställning från kommunalförbundet VA SYD avseende fastställande av verksamhetsområde i Malmö stad jämte allmänna bestämmelser SIGNERAD 2014-03-20 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2014-03-26 Vår referens Lovisa Hansson Stadsjurist Tjänsteskrivelse Lovisa.Hansson@malmo.se Framställning från kommunalförbundet VA SYD avseende

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-28 Diarienummer 1318/18 Handläggare Christina Hofmann Telefon:031-368 04 11 E-post: christina.hofmann@stadshuset.goteborg.se Sammanträdestider 2019

Läs mer

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun Yrkande FP, M, KD Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.13 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-15:45. Beslutande

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-15:45. Beslutande Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-15:45 Beslutande Patrik Sundin, ordförande Gunnar Månsson, ersättare för Mia Bergkvist Tord Birgersson Johan Thomasson 26-28 Anneli Karlsson Maarit Hessling, ersättare

Läs mer

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-28 121 Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS 2015-150 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer 0762/16 Ledningsstaben Strategisk samordning Stefan Granlund Telefon 031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Reglemente för Göteborgs

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 121 Rättelse av fullmäktiges beslut 2015-12-03, 18: Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Nr 5. Fastställande av verksamhetsområde för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Uppsala kommun

Nr 5. Fastställande av verksamhetsområde för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Uppsala kommun KF 5 30 JAN 2012 KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Datum 2011-12-14 Diarienummer KSN-2011-0600 Kommunfullmäktige Nr 5. Fastställande av verksamhetsområde för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Uppsala

Läs mer

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 031 368 13 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande angående förslag till

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer