Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn"

Transkript

1 Yrkande V Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Handlingsplanen ska tas fram i dialog med förskole- och grundskolenämnden och även inkludera skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. Frågan om möta särskilt begåvade elever har uppmärksammats på många sätt. SKL har tagit fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn och på skolverkets hemsida finns omfande stödmaterial kring hur undervisningen kan anpassas. En vanlig definition av särskilt begåvade barn, som exempelvis används av SKL, är: Den är särbegåvad som kontinuerligt förvånar både kunskapsmässigt och tillämpningsmässigt genom sin osedvanliga förmåga i ett eller flera områden, både i skolan och i vardagslivet. Skolverket har en liknande definition i sitt material. Det är alltså inga särskilda kriterier som barnen behöver uppfylla utan definitionen bygger på vad barnen visar i samspel med vuxna. Samtidigt är särskild begåvad inte synonymt med högpresterande, förmågan prestera hänger inte alltid ihop med vad eleven faktiskt gör. Det är relativt vanligt elever som uppmärksammas som särskilt begåvade underpresterar och vantrivs i skolan, ofta på grund av skolors bristande förmåga anpassa undervisningen. För bättre möta särskilt begåvade barn talas det ofta om acceleration och berikning. Acceleration betyder till exempel eleven får undervisning i en snabbare takt, undervisas tillsammans med äldre elever eller flyttar upp en årskurs. Berikning kan innebära fördjupning i olika ämnen, moment eller extra hemuppgifter. Det är metoder som kan användas och anpassas för alla elever, eftersom alla elever lär sig olika fort och inte alltid i den takt som läroplanen anger.

2 I skollagen är det förtydligat elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. I läroplanen för grundskolan slås det fast undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Vi tror inte en kommunal handlingsplan för en viss grupp av elever gynnar skolornas utvecklingsarbete för dessa, eller andra, elevgrupper. Att anpassa undervisningen efter olika lärbehov ingår i kärnuppdraget och det är svårt se hur en specifik handlingsplan för detta ändamål gynnar eleverna. Istället behöver lärare och rektor bättre förutsättningar göra sitt jobb, genom fokus på de förstärkningsområdena som identifieras i den skolutredning som gjordes av SLK för drygt ett år sedan. Det handlar bland annat om säkra kompetensförsörjningen, utveckla det kollegiala lärandet samt utveckla och säkra det systematiska kvalitetsarbetet. En viktig fråga för möjliggöra anpassning av undervisningen är ge skolan tillräckligt med resurser. Då kan det vara färre elever i varje klass så alla elever blir sedda och kan få rätt hjälp och stöd. Det tror vi är mycket mer framgångsrikt än handlingsplaner. Förslag till beslut i kommunstyrelsen: Utbildningsnämndens begäran om igångsättningsbeslut avslås.

3 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1042/18 Handläggare Jonas Askne Telefon: E-post: Handlingsplan för särskilt begåvade barn Förslag till beslut I kommunstyrelsen Utbildningsnämndens begäran om igångsättningsbeslut för ta fram förslag till en handlingsplan för särskilt begåvade barn godkänns. Handlingsplanen ska också inkludera skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. Sammanfning Av utbildningsnämnden beslut framgår det för möta särskilt begåvade barn behövs en lokal handlingsplan och ett erfarenhetsutbyte i Göteborg. Handlingsplanen bör ta sin utgångspunkt i hur man identifierar särbegåvade elever, hur undervisningen kan anpassas och lämna förslag på lämpliga kompetensutvecklingsinsatser för skolans personal. Handlingsplanen för hur särskilt begåvade barn ska stöttas ska omfa både förskola, grundskola och gymnasiet. Både kommunala och fristående huvudmän ska bjuds in för delta i framtagandet av handlingsplanen. Därutöver vill utbildningsnämnden Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Det framgår inte av beslutet i utbildningsnämnden eller yrkandet om kontakter tagits med berörda aktörer, nämnder och fristående huvudmän och/eller om dessa är underrättade om frågan väckts. Eftersom handlingsplanen berör flera nämnders verksamhet ska den slutligen fastställas av kommunfullmäktige. Ekonomiska konsekvenser Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Barnperspektivet Alla elever i skolan har rätt, utifrån sina förutsättningar, ges ledning och stimulans för kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Det gäller även särskilt begåvade barn. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (7)

4 Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Regeringen har gett Skolverket i uppdrag stimulera och stödja grund- och gymnasieskolors arbete med särskilt begåvade elever genom utarbeta ett särskilt stödmaterial. Även SKL har tillsammans med ett par kommuner arbetet fram en handlingsplan, med fokus på matematik, som kan ligga till grund för ett forts lokalt arbete. Bilagor 1. Yrkande (L) och (M), utbildningsnämnden Protokollsutdrag, utbildningsnämnden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

5 Ärendet Utbildningsnämnden begär ett igångsättningsbeslut av kommunstyrelsen för kunna påbörja arbetet med ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Planen ska också inkludera skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. Beskrivning av ärendet Alla elever i skolan har rätt, utifrån sina förutsättningar, ges ledning och stimulans för kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Det gäller även särskilt begåvade barn. Av utbildningsnämnden beslut framgår det för möta särskilt begåvade barn behövs en lokal handlingsplan och ett erfarenhetsutbyte i Göteborg. Handlingsplanen bör ta sin utgångspunkt i hur man identifierar särbegåvade elever, hur undervisningen kan anpassas och lämna förslag på lämpliga kompetensutvecklingsinsatser för skolans personal. Handlingsplanen för hur särskilt begåvade barn ska stöttas ska omfa både förskola, grundskola och gymnasiet. Både kommunala och fristående huvudmän ska bjuds in för delta i framtagandet av handlingsplanen. Därutöver vill utbildningsnämnden Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Stadsledningskontorets överväganden Enligt yrkandet från L och M har utbildningsnämnden tidigare beslutat Center för skolutveckling ska få uppdraget ta fram en handlingsplan. Handlingsplanen för hur särskilt begåvade barn ska stöttas ska omfa både förskola, grundskola och gymnasiet. Både kommunala och fristående huvudmän ska bjuds in för delta i framtagandet av handlingsplanen. Det framgår inte av beslutet i utbildningsnämnden eller yrkandet om kontakter tagits med berörda aktörer, nämnder och fristående huvudmän och/eller om dessa är underrättade om frågan väckts. Eftersom handlingsplanen berör flera nämnders verksamhet ska den slutligen fastställas av kommunfullmäktige. Jonas Askne T.f. avdelningschef Lisbeth Nilsson Direktör Välfärd och utbildning Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

6 Bilaga 1 REVIDERAT YRKANDE (L) (M) Utbildningsnämnden Ärende 23 Ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn FÖRSLAG TILL BESLUT Utbildningsnämnden föreslås besluta Att ge utbildningsdirektören i uppdrag fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Handlingsplanen ska också inkludera skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. begära startbeslut hos kommunstyrelsen. ÄRENDET Utbildningsnämnden har tidigare beslutat ställa sig bakom initiativet från Helene Odenjung (L) ta Center för skolutveckling får i uppdrag fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn, samt tilläggsförslaget från MP, S, V arbetet också skulle beröra skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. I varje klass finns någon eller några elever som är särskilt begåvade. Tyvärr är det allt för många särskilt begåvade elever som i dag underpresterar i Göteborgs skolor eftersom de inte blir stimulerade. Är inte undervisningen stimulerande kan eleverna istället bli underpresterande, ifrågasättande eller utåtagerande. Regeringen har sedan tidigare gett Skolverket i uppdrag stimulera och stödja grundoch gymnasieskolors arbete med särskilt begåvade elever genom utarbeta ett särskilt stödmaterial. Även SKL har tillsammans med ett par kommuner arbetet fram en handlingsplan, med fokus på matematik, som kan ligga till grund för ett forts lokalt arbete. Men mycket mer måste till, det handlar om ett itydskifte för skapa respekt och acceptans för dessa elever. Alla elever i skolan har rätt, utifrån sina förutsättningar, ges ledning och stimulans för kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Det gäller även särskilt begåvade barn. Dessa elever mår bra av utmaningar utifrån sina styrkor och måste mötas utifrån sina förutsättningar. För detta behövs en lokal handlingsplan i Göteborg tillsammans med ett erfarenhetsutbyte. Handlingsplanen bör ta sin utgångspunkt i hur man identifierar särbegåvade elever, hur undervisningen kan anpassas och lämna förslag på lämpliga kompetensutvecklingsinsatser för skolans personal. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

7 Handlingsplanen för hur särskilt begåvade barn ska stöttas ska omfa både förskola, grundskola och gymnasiet. Både kommunala och fristående huvudmän ska bjuds in för delta i framtagandet av handlingsplanen. Därutöver vill vi Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. När fullmäktige behandlade frågan framförde både skolkommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden en motion inte var nödvändigt utan initiativet kan läggas direkt i utbildningsnämnden. Dock visar det sig ett startbesked för arbetet ska begäras hos kommunstyrelsen. För inte ytterligare försena starten av detta viktiga arbete vill vi nämnden uppdrar åt förvaltningschefen begära startbesked och arbetet sker tillsammans med berörda nämnder och fristående huvudmän. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

8 Bilaga 2 Utbildning Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Handlingsplan för särskilt begåvade barn 100, 0568/18 Beslut ge utbildningsdirektören i uppdrag fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Handlingsplanen ska också inkludera skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. begära startbeslut hos kommunstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad Handling/ar Yrkande (L) och (M), Reviderat yrkande (L) (M), Ärende Rubricerat ärende väcktes av 2:e vice ordförande Helene Odenjung (L), för (L) och (M) vid utbildningsnämndens sammanträde Ärendet bordlades till utbildningsnämndens sammanträde Yrkanden 2:e vice ordförande Helene Odenjung (L) inkommer med reviderat yrkande och föreslår nämnden besluta ge utbildningsdirektören i uppdrag fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Handlingsplanen ska också inkludera skolors förmåga möta elever med en mångfald av lärbehov. begära startbeslut hos kommunstyrelsen. Yrkandet i sin helhet biläggs protokollet som bilaga 2. Ordförande Ulf Carlsson (MP) finner reviderat yrkande från (L) och (M) har bifallits. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

9 Dag för justering Vid protokollet Sekreterare Britta Ryding Ordförande Ulf Carlsson Justerande Helene Odenjung Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2017-05-03 Ärende 3.3 Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen

Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-30 SID 1 (1) KS/2016:268 Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen Sammanfattning Rubricerad

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Motion av Anna Manell (L) om att avsätta förstelärare för arbete med särbegåvade barn

Motion av Anna Manell (L) om att avsätta förstelärare för arbete med särbegåvade barn KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Håkansson Katarina (UBF) Datum 2016-08-11 Diarienummer KSN-2016-0114 Kommunstyrelsen Motion av Anna Manell (L) om att avsätta förstelärare för arbete

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever 2016 Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever Louise Helgesson Piteå Kommun 2016-09-08 Inledning att uppmärksamma de särskilt begåvade eleverna I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-01-24 9 Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS 2016-439 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar för kommunens alla barn med hög begåvning för matematik

Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar för kommunens alla barn med hög begåvning för matematik BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-03-20 GSN-2015/6.602 1 (5) HANDLÄGGARE Hjelm, Per 08-535 360 71 Per.Hjelm@huddinge.se Grundskolenämnden Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar

Läs mer

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S)

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje ki 14:00-16:00 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever KSN

Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-10 52 Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever KSN-2017-1769 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tjänsteutlåtande nummer: 2017-109 Utfärdat:2017-11-07 Reviderat: Diarienummer: 0940/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tidplan Förvaltningens

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas PM 2013: RIV (Dnr 001-687/2013) Tid för undervisning - lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (DS 2013:23) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 24 juli 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 2017-02-13 1(14) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever

Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever Sida 1 (3) Utbildningsförvaltningen Datum: Diarienummer: 2019-01-08 UBN-2018-8660 Handläggare: Johan Westerling Tomas Anderson Motion av Martin Wisell (KD) om trygghet för alla elever Förslag till beslut

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD)

Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2017:161 RIV (Dnr 106-12/2016) Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Särskild begåvning. Vad kan det innebära och hur kan skolan anpassa undervisningen? Michael Dahlman Psykolog Psykologgruppen

Särskild begåvning. Vad kan det innebära och hur kan skolan anpassa undervisningen? Michael Dahlman Psykolog Psykologgruppen Särskild begåvning Vad kan det innebära och hur kan skolan anpassa undervisningen? Malin Nilsson Specialpedagog Centralt skolstöd, Lotsen malin.d.nilsson@ Michael Dahlman Psykolog Psykologgruppen michael.dahlman@

Läs mer

Protokoll 1 (11) Se nästa sida kl i kommunhuset. Sandra Larsson. Loubna Stensåker Göransson (M) Thomas Holmgren (KV) Anslag/bevis

Protokoll 1 (11) Se nästa sida kl i kommunhuset. Sandra Larsson. Loubna Stensåker Göransson (M) Thomas Holmgren (KV) Anslag/bevis Protokoll 1 (11) Plats och tid Selma, kommunhuset i Skurup, 2019-02-11, kl. 18.00 19.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Anders Grundberg, förvaltningschef Sandra Larsson, sekreterare Ulrika

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

REGISTER. Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00. Gullmarssalen på kommunhuset Forum , kl 08:00. Leif Karlsson (S) Karin Blomstrand (L)

REGISTER. Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00. Gullmarssalen på kommunhuset Forum , kl 08:00. Leif Karlsson (S) Karin Blomstrand (L) REGISTER Datum 1(1) Tid: Plats: Justeringsdatum: Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Torsdagen den 13 juni, kl. 09:00 Gullmarssalen på kommunhuset Forum 2019-06-17, kl 08:00 Leif Karlsson (S) Karin

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.40 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

Kursplaner och kunskapskrav i grundskolan, specialskolan och sameskolan

Kursplaner och kunskapskrav i grundskolan, specialskolan och sameskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-01-18 Handläggare: Betina Hellström Telefon: 08-508 335 92 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 330 10 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S)

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S) 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina

Läs mer

Carina Sjölund (M), Rebecka Burlind (FP), Ingrid Gummeson (KD)

Carina Sjölund (M), Rebecka Burlind (FP), Ingrid Gummeson (KD) Barn- och utbildningsnämnden 1 (11) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 11juni 2013, klockan 16.00-17.35 ande Taito Arkkukangas (S), Maija-Liisa Åsenbrygg (S), Tauno Arbelius (S), Margareta

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda i Sverige - svar på medborgarförslag av Nadia El Harrak

Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda i Sverige - svar på medborgarförslag av Nadia El Harrak KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 6 (40) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 28 januari 2013 3 Paragraf Diarienummer KS-2012/543.639 Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-15.00 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson,

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-18.15 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning PM 2010:134 RIV (Dnr 001-1976/2010) Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun

Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-11-02 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:364 Cecilia Boström 016-710 29 96 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan

Läs mer

PROTOKOLL Gymnasienämnden Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering

PROTOKOLL Gymnasienämnden Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:15 15.40, ajournering 14.40 15.00 Beslutande: Paul Hedlund Ordförande (L) Cecilia Holmberg Ledamot (M) Johnny Persson Vice ordförande (S) Fredrik Nilsson

Läs mer

Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till omprövning av betyg

Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till omprövning av betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-02-24 Handläggare: Christina Lenander Telefon: 08-508 33 001 Till Utbildningsnämnden 2011-03-17 Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till

Läs mer

Sammanträdesdatum Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C)

Sammanträdesdatum Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 108 kl. 08:30 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C) Magnus Åkesson (L) Annelie Fälth Simonsson

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Plats och tid Barn- och utbildningsnämnden, Gröna rummet 14:00-16:05 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

Läs mer

Tid: kl Utbildning (obligatorisk) kl 13.00

Tid: kl Utbildning (obligatorisk) kl 13.00 KALLELSE 1(2) Sida 2019-01-02 Sammanträde med: Barn-, utbildings- och kulturnämnden Tid: 2019-01-10 kl 09.00-12.00 Utbildning (obligatorisk) kl 13.00 Plats: Peter Munter Ordförande Stadshuset Flen, sal

Läs mer

48 Redovisning av ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport. 52 Samverkansavtal kring nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU).

48 Redovisning av ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport. 52 Samverkansavtal kring nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013-04-20 46 Meddelanden. 47 Anmälan om delegationsbeslut. 48 Redovisning av ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport. 49 Budget 2014. 50 Införande av nytt förändrat resursfördelningssystem.

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Särskilt begåvade elever

Särskilt begåvade elever Särskilt begåvade elever En handlingsplan för att utveckla undervisningen i de svenskspråkiga skolorna i Borgå Tammerfors 31.8.2018 ÅH Behovet föddes Ur utvärderingen av de svenska skolornas verksamhet

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll 1 (10) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Maria Ivansson (MP) Jimmy Nilsson (SD) Anslag/bevis

Protokoll 1 (10) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Maria Ivansson (MP) Jimmy Nilsson (SD) Anslag/bevis Protokoll 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdesrum Selma, kommunhuset, 2018-04-09, kl. 13.00 15.30 Se nästa sida. Agneta Fränngård, sekreterare Aleksandra Rodenkrans Hagström,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5465 Forsviks friskola Org.nr. 865501-0661 styrelsen@forsviksfriskola.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Forsviks friskola belägen i Karlsborgs kommun Skolinspektionen Box

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-17.45 Beslutande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm, (S) ledamot Helene Svensson, (S) ledamot Pehr Magnusson,

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18:

Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18: Instans 1(7) Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18:00-19.00 Beslutande Närvarande Övriga Ledamöter Per Carlsson (S), Ordförande Ulf Sjösten (M), 1:e vice ordförande Lennart Andreasson

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(16) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje Kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Plats och tid Förskole- och grundskoleförvaltningen, Stadshus C, lokal Neden, kl

Plats och tid Förskole- och grundskoleförvaltningen, Stadshus C, lokal Neden, kl Förskole- och grundskolenämnden 2019-06-24 1-6 Plats och tid Förskole- och grundskoleförvaltningen, Stadshus C, lokal Neden, kl. 8.30-08.50 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Marie Gärdby (C), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Mikael Malm (S), tjänstgörande ersättare. Förvaltningskontoret

Marie Gärdby (C), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Mikael Malm (S), tjänstgörande ersättare. Förvaltningskontoret 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30-10.40 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Mikael Malm (S), tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Åke Svensson,

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.40 11.30 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Göran Olsson, förvaltningschef

Läs mer

Eva Pettersson Skolinspektionen 2018 ELEVERS OLIKHETER. att organisera och leda för att ge elever möjlighet att utveckla hela sin förmåga

Eva Pettersson Skolinspektionen 2018 ELEVERS OLIKHETER. att organisera och leda för att ge elever möjlighet att utveckla hela sin förmåga Eva Pettersson Skolinspektionen 2018 ELEVERS OLIKHETER att organisera och leda för att ge elever möjlighet att utveckla hela sin förmåga BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA BREV OCH SAMTAL FRÅN FÖRÄLDRAR Malin

Läs mer