Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon E-post: Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Färdtjänstnämndens förslag för 2015 avslås: Nivån på avgifter för 2016 överlämnas till ordinarie budgetberedning. Sammanfattning Enligt stadens rutin ska nivå på taxeökning beslutas av kommunfullmäktige i samband med budgetbeslutet, vilket innebär att underlag avseende taxeförändringar behöver lämnas till stadsledningskontoret i god tid inför arbetet med budgetunderlag tidigt året före taxeförändringen ska gälla. I detta fall inkom färdtjänstnämnden med hemställan om ändring av taxa vid årsskiftet 2014/2015 för avgifter 2015, det vill säga för sent för hantering i budgetprocessen inför Färdtjänstnämndens budget för 2015 bygger på av nämnden föreslagna taxeökningar. Ett skäl till att förslaget om höjda avgifter inkommit sent är att en kraftig resandeutveckling har växt fram successivt under 2014, enligt förvaltningen. Inför 2015 pekar utvecklingen fortsatt mot en ökning i resandet, om än inte så kraftig som under Resandet väntas sedan öka ytterligare från år till år framöver. Till det kommer bedömda effekter av kommande upphandlingar, som väntas tynga ekonomin ytterligare. För att uppnå ett nollresultat för 2015 har nämnden valt att arbeta in förslag om höjda avgifter i budgeten. Avgiften för färdtjänstresor justerades senast för fem år sedan. Stadsledningskontoret föreslår att färdtjänstnämndens förslag till höjda avgifter avstyrks, med hänsyn taget till att det inte har funnits möjlighet att bereda ärendet i ordinarie budgetberedning 2015, och att nivån på avgifter för 2016 hänskjuts till budgetberedningen inför (14)

2 Ekonomiska konsekvenser Med oförändrad taxa 2015 Färdtjänstnämndens ekonomi vid utebliven taxeändring påverkas med cirka 2,2 miljon kronor på helårsbasis. Nämndens utgående egna kapital 2014 är 17,5 miljoner kronor. Med taxeförändringsförslaget En höjning av egenavgiften från 35 kr till 40 kr beräknas ge en helårseffekt på cirka 1,8 miljoner kronor. Den extra avgiften för resor nattetid ger intäkter på mellan kronor kronor per år. Förslaget innebär att denna intäkt faller bort. Höjda avgifter påverkar naturligtvis resenärernas ekonomi. I vilken utsträckning de gör det varierar. Medianresenären gör 10 enkelresor per år och påverkan blir då ganska begränsad. För den som gör 14 resor eller mer varje månad finns månadskortet som då utgör ett sorts högkostnadsskydd på samma nivå som Västtrafiks månadskort. En höjning av avgifterna för månadskort kan ge en ökad intäkt på omkring kronor på helårsbas. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågor har informerats om förslaget till förändrade avgifter. Miljöperspektivet De miljöeffekter som finns i samband med en höjning av avgifter för färdtjänstresor är begränsade. Möjligen kan de vara positiva i meningen att högre avgifter kan vara återhållande för hur många färdtjänstresor man väljer att göra. Ekonomiskt är då kollektivtrafikresor billigare och medför mindre miljömässig påverkan. Omvärldsperspektivet En höjning av priset för månadskort samt att ta bort tilläggsavgiften för nattrafiken innebär en harmonisering med Västtrafik. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (14)

3 Bilaga 1 Färdtjänstnämndens protokollsutdrag sammanträdesdatum Ändring av avgifter för färdtjänstresor och tjänsteutlåtande Bilaga 2 Färdtjänstnämndens protokollsutdrag sammanträdesdatum Avgift för månadskort och tjänsteutlåtande Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (14)

4 Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med förslag till beslut om avgiftsförändringar för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort enligt bilaga 1 och bilaga 2. Bakgrund Färdtjänstnämndens budget för 2015 bygger på av nämnden föreslagna taxeökningar. Ett skäl till att förslaget om höjda avgifter inkommit sent beror delvis på att en kraftig resandeutveckling har växt fram successivt under 2014, enligt förvaltningen. Första prognosen per den 31 mars var på fler resor, prognos 2 var på resor och prognos 3 var på resor och på helåret blev det resor. Inför 2015 pekar utvecklingen fortsatt mot en ökning i resandet, om än inte så kraftig som under Resandet väntas sedan öka ytterligare från år till år framöver. Till det kommer bedömda effekter av kommande upphandlingar, som väntas tynga ekonomin ytterligare. För att uppnå ett nollresultat för 2015 har förvaltningen valt att arbeta in förslag om höjda avgifter. Avgiften för färdtjänstresor justerades senast för fem år sedan. Nämndens utgående egna kapital 2014 är 17,5 mkr. Färdtjänstnämndens förslag Färdtjänstnämnden föreslår nedanstående förändringar i avgifter och pris för månadskort. Avgifter i sin helhet framgår av bilaga 1 och 2. Avgift för färdtjänstresor Nämndens budget för 2015 bygger på att avgiften för färdtjänstresor höjs från 35 kronor till 40 kronor. En höjning av egenavgiften från 35 kronor till 40 kronor beräknas ge en helårseffekt på cirka 1,8 miljoner kronor. För närvarande utgår en extra avgift om 35 kr om resenären reser nattetid. Denna avgift föreslår nämnden ska tas bort. Månadskort Nämnden föreslår att priset för färdtjänstens månadskort höjs i enlighet med den höjning Västtrafik beslutat genomföra 4 januari En höjning av avgifterna för månadskort kan ge en ökad intäkt på omkring kronor på helårsbas. Stadsledningskontorets synpunkter Enligt stadens rutin ska nivå på taxeökning beslutas av kommunfullmäktige i samband med budgetbeslutet, vilket innebär att underlag avseende taxeförändringar behöver lämnas till stadsledningskontoret i god tid inför arbetet med budgetunderlag tidigt året före taxeförändringen ska gälla. I detta fall inkom färdtjänstnämnden med hemställan om ändring av taxa för 2015 vid årsskiftet 2014/2015, det vill säga för sent för hantering i budgetprocessen. Stadsledningskontoret har inte gjort någon detaljerad värdering av färdtjänstnämndens förslag till ändringar av avgifter. Stadsledningskontoret föreslår att färdtjänstnämndens förslag till höjda avgifter avstyrks, med hänsyn taget till att det inte har funnits möjlighet att bereda ärendet i Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (14)

5 ordinarie budgetberedning 2015, och att frågan om avgifter 2016 istället hänskjuts till budgetberedningen inför Stadsledningskontoret Christina Gustafsson Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (14)

6 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , 0549/14 Ändring av avgifter för färdtjänstresor Sammanfattning Förvaltningen lägger till nämndens sammanträden den 15 december 2014 fram ett förslag till budget för 2015, vars finansiering bygger på att avgiften för färdtjänstresor höjs från 35 kr till 40 kr. Som följd av det presenteras här detaljerade förslag till nya avgifter för färdtjänstresor. På en punkt föreslår förvaltningen en sänkning av avgiften. För närvarande utgår en extra avgift om 35 kr om resenären reser nattetid. Västtrafik har nyligen beslutat ta bort tilläggsavgiften vid nattrafik och förvaltningen tycker att det är rimligt att följa Västtrafiks exempel i detta fall. Senast avgiften för färdtjänstresor höjdes var för fem år sedan, februari Beslut om avgifter ska fattas av kommunfullmäktige. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande dat , Förslag om ändrade avgifter för färdtjänstresor. Diarienummer 0549/14 Yrkande Ordförande Anders Meuller (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Beslut Färdtjänstnämnden beslutar att: 1. Föreslå Kommunfullmäktige att fastställa avgifter för i enlighet med bilaga Beslutet justeras omedelbart. Vid protokollet Sabina Plevljak Ordförande Anders Meuller Justerare Emilie Lotterberg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (14)

7 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0549/14 Administrativt stöd Tommy Stål Förslag om ändrade avgifter för färdtjänstresor Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar 1. Föreslå Kommunfullmäktige att fastställa avgifter för i enlighet med bilaga Beslutet justeras omedelbart. Ingemar Karlsson Färdtjänstdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (14)

8 Sammanfattning Förvaltningen lägger till nämndens sammanträden den 15 december 2014 fram ett förslag till budget för 2015, vars finansiering bygger på att avgiften för färdtjänstresor höjs från 35 kr till 40 kr. Som följd av det presenteras här detaljerade förslag till nya avgifter för färdtjänstresor. På en punkt föreslår förvaltningen en sänkning av avgiften. För närvarande utgår en extra avgift om 35 kr om resenären reser nattetid. Västtrafik har nyligen beslutat ta bort tilläggsavgiften vid nattrafik och förvaltningen tycker att det är rimligt att följa Västtrafiks exempel i detta fall. Senast avgiften för färdtjänstresor höjdes var för fem år sedan, februari Beslut om avgifter ska fattas av kommunfullmäktige. Ärendets beredning En dialog med färdtjänstnämnden har under året vid flera tillfällen förts i syfte att tydliggöra behovet av att fatta beslut som säkerställer full finansiering av nämndens verksamhet Ett av alternativen som nämnts i denna dialog är ökade avgifter. Konsekvenser Ekonomiska konsekvenser En höjning av egenavgiften från 35 kr till 40 kr beräknas ge en helårseffekt på cirka 1,8 mnkr. Eftersom frågan ska beslutas av kommunfullmäktige räknar förvaltningen med att förändringen inte kan genomföras före maj Effekten 2015 beräknas därför till 1,2 mnkr. Den extra avgiften för resor nattetid ger intäkter på mellan 50 tkr 100 tkr per år. Förslaget innebär att denna intäkt faller bort. Höjda avgifter påverkar naturligtvis resenärernas ekonomi. I vilken utsträckning de gör det varierar. Medianresenären gör dock bara 10 enkelresor per år och påverkan blir då ganska begränsad. För den som gör 14 resor eller mer varje månad finns månadskortet som då utgör ett sorts högkostnadsskydd på samma nivå som Västtrafiks månadskort. Miljökonsekvenser De miljöeffekter som finns i samband med detta beslut är begränsade. Möjligen kan de vara positiva i meningen att högre avgifter kan vara återhållande för hur många färdtjänstresor man väljer att göra. Ekonomiskt är då kollektivtrafikresor biligare och medför mindre miljömässig påverkan. Jämställdhetskonsekvenser Förvaltningen har svårt att bedöma om detta förslag kan ha konsekvenser ur ett jämställdhetsperspektiv. Bilagor Bilaga 1, Avgifter för färdtjänstresor. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (14)

9 Bilaga 1 Avgifter för färdtjänstresor Vuxen Vuxen färdtjänstresenär betalar 40 kronor inom Göteborg. Om resan går över en eller flera kommungränser inom färdtjänstområdet kostar den 80 kronor. Vuxen med månadskort för Göteborg betalar 40 kronor för resa över kommungräns. Göteborgs färdtjänstområde är Göteborgs kommun och kranskommunerna Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille och Öckerö. Skolungdom Skolungdomspris gäller från 7-årsdagen till dagen innan du fyller 20 år. En färdtjänstresenär som är skolungdom betalar 30 kronor inom Göteborg. Om resan går över en eller flera kommungränser inom färdtjänstområdet kostar den 60 kronor. Skolungdom med månadskort för Göteborg betalar 30 kronor för resa över kommungräns. Ungdom Ungdom som har fyllt 20 år betalar samma avgift som vuxen. Men månadskort Ungdom kan köpas fram till den månad du fyller 26 år. Det innebär att du som har månadskort Ungdom Göteborg betalar 40 kronor för resor över kommungräns. Barn Barn under 7 år åker gratis. Nattaxa Ingen extra avgift utgår när du reser på natten. Medresenär Medresenär är en person som följer med som sällskap. Avgifter för medresenär Vuxen Barn 0-19 år Inom Göteborg eller inom en annan kommun inom färdtjänstområdet 40 kr 0 kr Med Styrsöbåtarna 0 kr 0 kr Över en eller flera kommungränser inom färdtjänstområdet 80 kr 0 kr Ledsagare En ledsagare är en person som är stöd och hjälp under resan. För att ha rätt att ha med sig ledsagare krävs tillstånd. Ledsagaren betalar ingen avgift och ska följa med under hela resan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (14)

10 Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Avgift för månadskort 102, 0517/14 Sammanfattning Förvaltningen föreslår nu att priset för färdtjänstens månadskort höjs i enlighet med den höjning Västtrafik beslutat genomföra 4 januari Eftersom detta ärende ska behandlas av kommunfullmäktige föreslås att höjningen genomförs så snart möjligt efter beslutet, vilket beräknas vara 1-2 månader. Förvaltningen föreslår därför nämnden besluta att föreslå kommunfullmäktige besluta att höja priserna för färdtjänstens månadskort och tilläggskort till skolkort i enlighet med Västtrafiks priser. Höjningen innebär förändrade priser enligt följande: o Månadskort Göteborg höjs från 545 kr till 580 kr o Månadskort ungdom höjs från 410 kr till 435 kr o Månadskort Göteborg Plus höjs från 955 kr till kr o Månadskort Göteborg Plus ungdom höjs från 715 kr till 760 kr o Månadskort Göteborg plus plus höjs från kr till kr o Månadskort Göteborg plus plus ungdom höjs från 925 kr till 970 kr o Utökning Skolkort Göteborg höjs från 395 kr till 415 kr. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande dat , Avgift för månadskort Diarienummer 0517/14 Yrkande Ordförande Anders Meuller (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (14)

11 Beslut Färdtjänstnämnden beslutar att Föreslå kommunfullmäktige besluta att höja priserna för färdtjänstens månadskort och tilläggskort till skolkort i enlighet med Västtrafiks priser. Höjningen innebär förändrade priser enligt följande: o Månadskort Göteborg höjs från 545 kr till 580 kr o Månadskort ungdom höjs från 410 kr till 435 kr o Månadskort Göteborg Plus höjs från 955 kr till kr o Månadskort Göteborg Plus ungdom höjs från 715 kr till 760 kr o Månadskort Göteborg plus plus höjs från kr till kr o Månadskort Göteborg plus plus ungdom höjs från 925 kr till 970 kr o Utökning Skolkort Göteborg höjs från 395 kr till 415 kr. Besluten ska genomföras så snart det är möjligt för verksamheten att verkställa. Paragrafen justeras omedelbart Vid protokollet Sabina Plevljak Ordförande Anders Meuller Justerare Emilie Lotterberg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (14)

12 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0571/14 Administrativt stöd Tommy Stål Avgift för månadskort Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar 1. föreslå kommunfullmäktige besluta att höja priserna för färdtjänstens månadskort och tilläggskort till skolkort i enlighet med Västtrafiks priser. Höjningen innebär förändrade priser enligt följande: o Månadskort Göteborg höjs från 545 kr till 580 kr o Månadskort ungdom höjs från 410 kr till 435 kr o Månadskort Göteborg Plus höjs från 955 kr till kr o Månadskort Göteborg Plus ungdom höjs från 715 kr till 760 kr o Månadskort Göteborg plus plus höjs från kr till kr o Månadskort Göteborg plus plus ungdom höjs från 925 kr till 970 kr o Utökning Skolkort Göteborg höjs från 395 kr till 415 kr. 2. Besluten ska genomföras så snart det är möjligt för verksamheten att verkställa. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Ingemar Karlsson Färdtjänstdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (14)

13 Sammanfattning I detta tjänsteutlåtande föreslår färdtjänstförvaltningen att avgifterna för färdtjänstens månadskort och tilläggskort till skolkort ska höjas till samma nivå som Västtrafiks motsvarande periodkort för Göteborg. Västtrafik ändrar sina priser den 4 januari Ärendets beredning Ärendet handläggs av Administrativt stöd. Färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågor har informerats om förslaget. Avgift för månadskort De månadskort färdtjänsten säljer berättigar till färdtjänstresor under en kalendermånad. Tidigare har det funnits en begränsning till 40 färdtjänstresor som ingått i månadskortet. Efter beslut av färdtjänstnämnden finns inte längre någon sådan begränsning. Antalet resor begränsas dock av den tilldelning per år som respektive resenär fått i sitt färdtjänsttillstånd. Förutom färdtjänstresor berättigar färdtjänstens månadskort till fria resor med kollektivtrafiken i Göteborg dygnet runt under en kalendermånad. Priset för färdtjänstens månadskort har historiskt följt Västtrafiks prissättning för motsvarande periodkort. En eftersläpning i prisjusteringen är däremot vanlig eftersom såväl beslutsprocessen kring avgifter som det tekniska genomförandet av beslutet tar relativt lång tid. Förslag Förvaltningen föreslår nu att priset för färdtjänstens månadskort höjs i enlighet med den höjning Västtrafik beslutat genomföra 4 januari Eftersom detta ärende ska behandlas av kommunfullmäktige föreslås att höjningen genomförs så snart möjligt efter beslutet, vilket beräknas vara 1-2 månader. Förvaltningen föreslår därför nämnden besluta att föreslå kommunfullmäktige besluta att höja priserna för färdtjänstens månadskort och tilläggskort till skolkort i enlighet med Västtrafiks priser. Höjningen innebär förändrade priser enligt följande: o Månadskort Göteborg höjs från 545 kr till 580 kr o Månadskort ungdom höjs från 410 kr till 435 kr o Månadskort Göteborg Plus höjs från 955 kr till kr o Månadskort Göteborg Plus ungdom höjs från 715 kr till 760 kr o Månadskort Göteborg plus plus höjs från kr till kr o Månadskort Göteborg plus plus ungdom höjs från 925 kr till 970 kr o Utökning Skolkort Göteborg höjs från 395 kr till 415 kr. Konsekvenser Ekonomiska konsekvenser En höjning av avgifterna för månadskort kan ge en ökad intäkt på omkring 450 tkr på helårsbas. För 2015 väntas höjningen tidigast kunna genomföras från maj och den ekonomiska effekten är därför mer begränsad för detta år. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (14)

14 Miljökonsekvenser Förvaltningen ser inga nämnvärda miljökonsekvenser i denna fråga. Jämställdhetskonsekvenser Förvaltningen ser inga jämställdhetskonsekvenser i denna fråga. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (14)

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-04 Diarienummer 0318/15 Tillståndsavdelningen Anita Almqvist Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler

Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler Kommunstyrelsen 2015-04-01 Yttrande (KD) (M) (FP) Ärende 4.1 Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Framtida inriktning för färdtjänsten

Framtida inriktning för färdtjänsten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden 2016-08-23

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Färdtjänst. i Partille kommun

Färdtjänst. i Partille kommun Färdtjänst i Partille kommun Innehåll Färdtjänst särskild kollektivtrafik 3 När kan jag använda färdtjänsten? 3 Tillståndets omfattning 3 Vart får jag åka? 4 Vem får följa med? 4 Beställning av resa 5

Läs mer

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10 Färdtjänst Innehåll Färdtjänst 3 Beställning av resa 4 Trappklättrare 7 Riksfärdtjänst 8 Resor på annan ort 9 Synpunkter och frågor 10 Telefonnummer och adresser 11 Mölndals färdtjänstområde 12 Färdtjänst

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Gäller fr.o.m. 2011-04-01 1 1 1 INLEDNING Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15, 107 och är fastställt på nytt av KF 2011-03-29. Dokumentet

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Clara Engstrand 2013-01-17 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Den sociala styrgruppen gjorde 2007 en sammanställning av medlemskommuneras färdtjänstregler.

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst.

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst. RIKTLINJER Riktlinjer gällande färdtjänst. 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer gällande färdtjänst. Diarienummer: KS/2018:678 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2019-02-18 Dokumentansvarig:

Läs mer

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Trafikkontoret Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Res med färdtjänst Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik som finns till för dig som har någon funktionsnedsättning som gör att du har

Läs mer

Beslut om rättelse av socialnämndens beslut

Beslut om rättelse av socialnämndens beslut TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:221-706 Planering, Utveckling och Administration 2018-01-10 1/2 Handläggare Kristina Entoft 0152-291 38 Beslut om rättelse av socialnämndens beslut 2017-12-12

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2019-06-05, 72 Dokumentet skall fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yrkande (S), (V), yttrande (MP) angående serviceresors ekonomi

Yrkande (S), (V), yttrande (MP) angående serviceresors ekonomi Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-12-10 Utfärdat 2018-10-21 Diarienummer 6577/18 Serviceresor Peter Norling Telefon 031-368 29 01 E-post: peter.norling@trafikkontoret.goteborg.se Yrkande

Läs mer

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.14) Antagen av kommunfullmäktige 2001-06-28 56 (KS/2001:146). Reviderad av kommunfullmäktige 2002-04-25 33 (KS/2002:47), 2003-05-22 35 (KS/2003:70), 2005-10-20 78 (KS/2005:167),

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Antagna av färdtjänstnämnd 2014-06-09 Version 2 Reviderad 2015-06-08 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst

Läs mer

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa och regler för färdtjänst i Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2010-01-13, 5, 2015-10-14 137 Gäller från 2016-01-01 Vad är färdtjänst och vem har rätt till färdtjänst?

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:65 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:36 av Johan Sjölander (s) om att återinföra generell rätt till ledsagare i färdtjänsten Föredragande landstingsråd: Anna Berger

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler KOMMUNALFÖRBUNDET GR Lars-Göran nsson 2007-04-19 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Styrgruppen beslutade vid sitt möte 3 april att göra en uppdatering

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län FÖRSLAG 2015:16 LS 2015-0158 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län Stockholms läns landsting 28 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Rätten till färdtjänst prövas av kommunstyrelsen genom delegat/ersättare som meddelats i delegeringsförteckning.

Rätten till färdtjänst prövas av kommunstyrelsen genom delegat/ersättare som meddelats i delegeringsförteckning. Datum 2017-11-03 Antagen av KF 2018-02-08 7 REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN 1 RÄTT TILL FÄRDTJÄNST 1.1 Rätt till färdtjänst Tillstånd till färdtjänst skall meddelas den som är folkbokförd i Orust

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare.

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Emma Lindström 2014-11-20 Dnr 2014KS104 539 RIKTLINJER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN, FÄRDTJÄNST, I HÄRRYDA KOMMUN 1. Bakgrund Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST ATT RESA MED FÄRDTJÄNST Den här broschyren vänder sig till dig som har beviljats tillstånd för färdtjänst. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är kollektivtrafik för dig som har någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Välkommen till. färdtjänsten TAXI

Välkommen till. färdtjänsten TAXI Välkommen till färdtjänsten Välkommen till färdtjänsten! Du har beviljats färdtjänsttillstånd enligt bifogat beslut. Beslutet är ditt personliga färdtjänsttillstånd. I beslutet kan du läsa hur länge ditt

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017 Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017 Inledning Enligt färdtjänstbrukare och färdtjänstrådets bedömning går budgetförslagen rätt emot vad staden

Läs mer

Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län

Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0158 Landstingsstyrelsen Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST?

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST? Färdtjänst VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform, som efter behovsprövning är tillgänglig för personer som på grund av funktionshinder

Läs mer

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxan är densamma som motsvarande resa med kollektivtrafiken plus en avgift på 18 kr/enkelresa. Kommunstyrelsen informerar Färdtjänst Aktuellt taxa finns på närmaste busstation,

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 5 Reviderad 2019-04-01 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-14 LS 1311-1437 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 4 9 * Landstingsstyrelsen Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Översyn och förslag till ändringar i färdtjänsttaxan, KFS 4.14

Översyn och förslag till ändringar i färdtjänsttaxan, KFS 4.14 UTREDNING 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lednings- och verksamhetsstöd 2014-02-06 VON/2014:11-715 Dnr Vår handläggare Jan Nilsson, utredare Victoria Carlsson, färdtjänsthandläggare Översyn och förslag

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 4 Reviderad 2018-01-22 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Färdtjänst. i Munkedals kommun

Färdtjänst. i Munkedals kommun Färdtjänst i Munkedals kommun Om färdtjänst Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av anpassad kollektivtrafik för funktionshindrade, som bygger på samåkning och samordning av resor. Färdtjänst skall

Läs mer

Svar på motion - Fria bussresor dygnet runt för 65+

Svar på motion - Fria bussresor dygnet runt för 65+ Kommunstyrelsen 2017-11-06 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:332 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Fria bussresor dygnet runt för 65+ Förslag till

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 1 JUN 2010 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas färdtjänst

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Så fungerar färdtjänsten

Så fungerar färdtjänsten Så fungerar färdtjänsten Innehåll Välkommen som resenär... 3 Vad är en färdtjänstresa?... 4 Boka resa... 5 Bagage och ressällskap... 11 Vad kostar färdtjänstresan?... 12 Välkommen som resenär Färdtjänst

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 11:00-12:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 11:00-12:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset, Torup 2016-09-19, kl 11:00-12:30 Paragrafer 25-26 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Christer

Läs mer

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun

Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun 2017-2019 Program Diarienummer: KS2016/1835 Dokumentansvarig: Planchef Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

344 Svar på motion om fria bussresor dygnet runt för 65+ (KSKF/2017:332)

344 Svar på motion om fria bussresor dygnet runt för 65+ (KSKF/2017:332) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 344 Svar på motion om fria bussresor dygnet runt för 65+ (KSKF/2017:332) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 Antagna av socialnämnden 2003-11-26 125 1 Dessa tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och mijö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och mijö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och mijö Tid: 2016-05-18 08:30-10:50 Plats: Regionens hus, sal B 9 Justering av biljett priser Diarienummer: RJL 2016/1452 Beslut Presidet föreslår

Läs mer

Färdtjänstreglemente för Essunga kommun

Färdtjänstreglemente för Essunga kommun Färdtjänstreglemente för Essunga kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-12-15, 101 Reviderat av Kommunfullmäktige 2018-06-18, 43 Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1402-0196 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 4 *03~ 0 4 00 0 1 1 Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst 1 (6) Färdtjänstreglemente Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst Revidering enligt kommunfullmäktiges beslut 62/2011 Fastställt av kommunfullmäktige 14 juni 2005 Punkten 4.3 förtydligad enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-10-25 259 KS 348/17 Avgiftstaxa gällande tillämpning av alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut

Läs mer

FÄRDTJÄNST GRÄSTORP. 1 JUN 2010 och tills vidare

FÄRDTJÄNST GRÄSTORP. 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST GRÄSTORP 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas färdtjänst

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-20 Diarienummer 1905/17 Välfärd och Utbildning Individ-och familjeomsorg samt Funktionshinder Jan Svensson Telefon 070-761 10 05 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 091201 1(5) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Åre, Ragunda, Bräcke och Bergs kommun. Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter de funktionshindrades

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656)

16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(3) 16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Mohamad Hassan (L) om att snarast förbättra färdtjänsten i Uppsala

Motion av Mohamad Hassan (L) om att snarast förbättra färdtjänsten i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Åhrman Josefin (SBF) Datum 2015-11-25 Diarienummer KSN-2015-0508 Kommunstyrelsen Motion av Mohamad Hassan (L) om att snarast förbättra färdtjänsten

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS 2017-1141 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-08 LS 2017-1141 Landstingsstyrelsen Justering av priser för biljetter

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-29 Diarienummer 2037/15 Repronummer 35/16 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Förslag om att upplösa Kommunalförbundet

Läs mer

Information om. Färdtjänst

Information om. Färdtjänst Information om Färdtjänst Vad är färdtjänst? När kan du få färdtjänst? Hur långt får du resa med färdtjänst? Var ansöker du om färdtjänst? Behöver du hjälp på resan? Vad kostar färdtjänsten? Vem planerar

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 75-106 Tid: 2016-06-14, kl 13:00-17:00 Plats: Regionens hus, sal A 96 Justering av vissa biljettpriser Diarienummer: RJL 2016/1452 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Protokoll Tekniska nämnden. 14 mars 2018

Protokoll Tekniska nämnden. 14 mars 2018 14 mars 2018 TN 2018/501 Plats och tid Öland, 14 mars 2018, klockan 08.30 09.00 Närvarande Beslutande Ersättare Tommy Gardell, Ordförande (S) Torgny Ammunet (S) Renée Lingström (S), tjg ersättare Daniel

Läs mer

REGLER FÖR FÄRDTJÄNSTEN I ÖSTRA SKÅNE

REGLER FÖR FÄRDTJÄNSTEN I ÖSTRA SKÅNE VERSION 10.0 REGLER FÖR FÄRDTJÄNSTEN I ÖSTRA SKÅNE Antaget av Beställarrådet för färdtjänsten i östra Skåne 2007-08-24 Sidan 1 (1) INLEDNING Skånetrafiken har ett samlat ansvar för handikappanpassning

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Dnr KS 2015-280 Typ av dokument: Regler Handläggare: Färdtjänsthandläggare Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik:

Läs mer