Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Yttrande (KD) (M) (FP) Ärende 4.1 Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler Vi ställer oss bakom det yttrande som föreslagits i frågan om harmonisering av färdtjänstreglerna. Det är bra med tydliga och likartade regler mellan kommuner i ett storstadsområde. Vi vill samtidigt åter problematisera den principiella frågan om att ett månadskort i Färdtjänsten ska vara just ett månadskort. Den uppdelning som färdtjänsten har i nödvändiga resor och fritidsresor är olycklig. Färdtjänsten ska vara en särskilt anpassad del av kollektivtrafiken och villkoren bör så långt det är möjligt vara likvärdiga. Att priset för färdtjänstens månadskort följer Västtrafiks prissättning för motsvarande periodkort (med undantag för 2012/2013) gör att skillnaderna i villkor mellan de olika resesätten blir inkonsekventa. I nuläget innebär ett så kallat månadskort enbart ett kostnadstak, men inte ett månadskort i den mening att man under 30 dagar får nyttja färdtjänsten som om det vore kollektivtrafik. Dessa kort är också väldigt oflexibla i sin utformning vad gäller betalning och reseperiod. De ekonomiska konsekvenserna av obegränsade resor i färdtjänsten likt obegränsade resor med periodkort i kollektivtrafiken bör utredas. Att begränsa resor till och från exempelvis träning utanför sjukvårdens regi, vilket idag klassas som fritidsresor, innebär i längden att fler resor till och från sjukvården måste göras. Att ha möjlighet att röra sig ute och träffa släkt och vänner är viktigt för att utvecklas som människa men också för att skapa kontakter och nätverk, vilket till exempel påverkar möjligheten att hitta ett arbete. Dessa resor är för många människor en förutsättning för att kunna vara delaktiga i samhället och demokratin. Färdtjänsten måste utgå från människors unika behov ur ett helhetsperspektiv. Vi ser även att en allt bättre tillgänglighet i den ordinarie kollektivtrafiken kommer att uppmuntra fler färdtjänstresenärer att välja den istället, vilket i sin tur minskar kostnaderna för färdtjänst.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer1448/14 Repronummer 72/15 Stadsutveckling Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon Yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrande över Förslag om harmonisering av färdtjänstregler i Göteborgsregionens kommunalförbund enligt bilaga 4 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande översändes till GR. Sammanfattning Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har skickat remiss till Göteborgs Stad avseende förslag till harmonisering av färdtjänstregler. Förslaget gäller reseområde, antal resor samt taxa. I förslaget ingår också ett tillägg om ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Förslaget innebär att reseområdet minst ska innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Detta skulle för Göteborgs del innebära en utvidgning av området med fyra kommuner: Alingsås, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn. Utöver dessa kommuner innefattar färdtjänstområdet för Göteborg redan idag även Kungsbacka. Antal resor innebär ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. Göteborgs stad tillämpar resebegränsning utifrån bedömningen att ett lågt pris ses som viktigare och mer rättvist än en fri resetilldelning. Taxan för en färdtjänstresa föreslås att inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag om 60 procent. Göteborgs stad har idag fastslagit taxor som inte är knutna till kollektivtrafikens taxor på det här sättet. Färdtjänstnämnden är positiva till förslaget i sin helhet. Den grundläggande principen om att färdtjänst i första hand ska jämföras med allmän kollektivtrafik behöver beaktas. Stadsledningskontoret instämmer i färdtjänstnämndens bedömning. 1 (24)

3 Ekonomiska konsekvenser Förslaget om ett utökat reseområde, Alingsås, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn, kan vid en grov beräkning medföra en kostnadsökning för färdtjänstnämnden med cirka kronor per år. Beräkningen utgår utifrån ett antagande om viss reseökning med anledning av ett enklare bokningsförfarande. Ökningen av antalet resor förväntas efter det första året att plana ut för att sedan stabiliseras. Barnperspektivet Stadsledningskontoret kan inte se att förslaget medför konsekvenser ur ett barnperspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret kan inte se att förslaget medför några konsekvenser ur ett jämställdhetsperspektiv. Mångfaldsperspektivet Människor med funktionsnedsättning ska kunna leva oberoende och fullt ut kunna delta på livets alla områden. I detta innefattas tillgängliga transporter. Förslaget kan öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med större möjlighet till likabehandling inom GR. Miljöperspektivet Ett utökat resområde innebär längre resor. Längre resor med personbil medför negativa miljöeffekter. Omvärldsperspektivet Trafikanalys, en myndighet som stödjer regeringen och Regeringskansliet, bland annat genom att säkerställa kvaliteten och analysen i olika beslutsunderlag, har haft ett uppdrag av regeringen att utreda lagstiftningen rörande färdtjänst, riksfärdtjänst, skolskjuts och sjukresor (Förstudie om lagstiftningen för särskilda persontransporter Rapport 2014:7). Utredningen visar att effektiviteten sjunker för särskilda persontransporter och att det finns ett stort behov av samordning samt att det ur ett resenärsperspektiv upplevs brister i kvalitet och användbarhet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (24)

4 Bilaga 1 Färdtjänstnämndens protokollsutdrag vid sammanträde Bilaga 2 Färdtjänstens tjänsteutlåtande Bilaga 3 Synpunkter från Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Bilaga 4 Förslag till yttrande till Göteborgsregionens kommunalförbund Bilaga 5 Utdrag ur protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde Bilaga 6 Förslag om harmonisering av färdtjänstregler Bilaga 7 Genomsnitt färdtjänstavgifter GR kommunerna Bilaga 8 Följebrev färdtjänstregler Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (24)

5 Ärendet GR har skickat aktuellt förslag om harmonisering på remiss till Göteborgs stad. Remissen har nämndbehandlats av Färdtjänstnämnden vid sammanträde Bakgrund GR:s förbundsstyrelse gav den sociala styrgruppen i uppdrag att arbeta vidare med ett konkret förslag på harmonisering av medlemskommunernas färdtjänstregler, särskilt när det gäller reseområde, antal resor och taxor. Frågan om harmonisering av färdtjänstreglerna har varit aktuell över tid. I en utredning vid Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) år 2004 gjordes en sammanställning av medlemskommunernas färdtjänstregler. Denna uppdaterades Den uppdaterade sammanställningen från år 2007 visade att GR-kommunerna hade en mängd olika regler och olika sätt att utforma färdtjänst, zonindelning, taxor etcetera. I januari 2010 gav samrådsorganet Västkom och regionkansliet inom Västra Götalandsregionen (VGR) i uppdrag åt en partssammansatt arbetsgrupp att föreslå regler och organisation som skulle ge mer lika villkor för invånarna i hela Västra Götaland att resa med färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik. Två utredningar genomfördes och bland annat föreslogs en samlad organisation. Uppdraget till VästKom och Regionkansliet upphävdes i september 2012 där det uttalades att en fortsatt utvecklingsprocess i första hand bör ske delregionalt. Frågan väcktes därefter i förbundsstyrelsen som gav den sociala styrgruppen i uppdrag att uppdatera sammanställningen från år 2007 samt undersöka möjligheten till samordning för att underlätta färdtjänstresor inom GR-området. En ny kartläggning visade att skillnaderna på färdtjänstreglerna mellan GRkommunerna fortfarande var stora. En förfrågan sändes ut till kommunerna för att undersöka hur de såg på harmonisering av reglerna, framförallt vad gällde reseområde, antal resor och taxa. De elva kommuner som lämnade yttrande ställde sig i huvudsak positiva till en harmonisering av färdtjänstreglerna i GR-området. Rätten till färdtjänst Personers rätt till färdtjänst regleras i lag. Reglerna i färdtjänstlagen beskriver en lägstanivå för vad som innefattas i kommunernas ansvar att anordna färdtjänst. Färdtjänstlagen ger inga detaljerade regler om hur färdtjänsten ska utformas. Kommunerna har därför själva ett utrymme att utforma villkor och anpassa färdtjänstens utformning och servicenivå. Det utrymme som lämnats åt kommunerna innebär att de bland annat kan bestämma om hur taxan ska sättas, hur stort färdtjänstområdet ska vara och om resebegränsning ska tillämpas. Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning vilket innebär att människor med funktionsnedsättning ska få full och lika tillgång till sina mänskliga rättigheter. Det sägs särskilt i artikel 9 att människor med funktionsnedsättning ska kunna leva oberoende och fullt ut kunna delta på livets alla områden. I detta innefattas tillgängliga transporter. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (24)

6 I färdtjänstlagen kommer detta vidare till uttryck genom att det uttrycks att den färdtjänst som anordnas ska vara av en god kvalitet. Regeln tillkom för att säkra en lägstanivå tillika likabehandling av färdtjänstresenärerna i landet. I nuläget har kommunerna valt olika vägar att organisera sin färdtjänst. En del kommuner har en resebegränsning, men resorna kan då företas till ett lågt pris. Andra kommuner låter sina resenärer resa fritt i hela Västra Götaland, men resenärerna får i gengäld betala en högre taxa. Remissens förslag Förslaget gäller reseområde, antal resor samt taxa. I förslaget ingår också ett tillägg om ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Reseområde Förslaget innebär att reseområdet minst ska innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Detta skulle för Göteborgs del innebära en utvidgning av området med fyra kommuner: Alingsås, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn. Utöver dessa kommuner innefattar färdtjänstområdet för Göteborg redan idag även Kungsbacka, som liksom övriga kommuner som idag redan ingår i färdtjänstområdet för Göteborg, ligger i anslutning till Göteborg. Vissa av ovanstående sträckor trafikeras av väl anpassade tåg. För Göteborgs stads del gäller att redan idag kan vissa resor beviljas utanför reseområdet, exempelvis arbetsresor. I dessa fall görs en prövning om dessa helt eller delvis kan genomföras med allmän kollektivtrafik. Denna bedömning är viktig av flera skäl: Dels av den grundprincip som finns i förarbeten och handlar om att färdtjänst i första hand ska jämföras med allmän kollektivtrafik. Dels då det finns en grundprincip om att allmän kollektivtrafik även i framtiden allt mer ska anpassas även för personer med funktionsnedsättning. Antal resor Förslaget innebär ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. Göteborgs stad tillämpar resebegränsning utifrån bedömningen att ett lågt pris ses som viktigare och mer rättvist än en fri resetilldelning. Enligt färdtjänstlagen ska hänsyn tas till vad som är skäligt utifrån individens behov och situation när det gäller antalet resor. Resebegränsningen i Göteborgs stad avser fritidsresor och en individuell bedömning görs. I bedömningen beaktas hur mycket personen önskar resa och om personen kan åka med andra fordon såsom flexlinjen. Schabloner finns men det finns möjlighet att bevilja fler resor. Taxa Förslaget innebär att när en taxa sätts för en viss resa ska kontroll ske mot Västtrafiks baspris så att färdtjänsttaxan inte överstiger baspriset med ett påslag om 60 procent. En sådan här lösning möjliggör för kommunerna att fortsätta tillämpa de taxesystem de har och ger samtidigt brukarna en garanti att priserna inte överstiger detta maximitak. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (24)

7 Idag ligger samtliga kommuners taxor under det föreslagna maximitaket. Tanken med förslaget är inte att kommunerna ska förändra sin taxa till att bli baspris plus 60 procent. Istället ska denna modell fungera som ett maximitak som färdtjänsttaxan inte får överstiga. Göteborgs stad har fastslagit taxor som inte är knutna till kollektivtrafikens taxor på det här sättet. Fortsatt samarbete Ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna föreslås för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Färdtjänstförvaltningen ställer sig bakom förslaget med tillägg om att formen behöver definieras. Stadsledningskontorets synpunkter Färdtjänstnämnden är positiva till förslaget i sin helhet. Den grundläggande principen om att färdtjänst i första hand ska jämföras med allmän kollektivtrafik behöver beaktas. Stadsledningskontoret instämmer i färdtjänstnämndens bedömning. Färdtjänstförvaltningen anser att en utredning behöver göras om det är möjligt att för det utökade färdtjänstområdet göra en prövning av om dessa resor helt eller delvis kan genomföras med allmänna kommunikationer. Härutöver vill förvaltningen utreda vad en sådan prövning i så fall skulle innebära för resenären och för handläggningen. Stadsledningskontoret instämmer i behovet av att frågan utreds. Ett utökat reseområde som förenklar planering och bokning av resor kan få som följd att möjligheterna till samplanering minskar eftersom ett utökat reseområde förenklar för resenären. Om en utökning sker av resor utan koppling och möjligheten att kunna ringa ganska spontant ökar innebär det att färdtjänsten har kortare tid på sig att boka resa och att det blir svårare att samplanera. Men på sikt kan möjligheten finnas att samordna resorna med andra kommuner, till exempel genom en gemensam bokningscentral. Ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling är därför angeläget. Stadsledningskontoret Christina Gustafsson Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (24)

8 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR 21, 0318/15 Sammanfattning Det finns en lång historik gällande försök att öka samarbetet mellan kommuner i Västra Götalandsregionen (VGR). Västtrafik (VT) utför upphandling och genomför färdtjänstresor för hela VGR utom Göteborg, Mölndal och Härryda genomfördes en utredning på uppdrag av samrådsorganet VästKom och regionkansliet inom VGR. SKL var sammankallande för en partssammansatt arbetsgrupp med representanter från hela regionen med bland annat representanter från olika funktionshinderförbund. Man kunde inom gruppen enas om ett gemensamt regelverk, förslag på prissättning och resor. Rapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler föreslog en gemensam trafikhuvudman då man tidigt i arbetet konstaterade att det är omöjligt att komma fram till gemensamma regler och priser utan en gemensam huvudman. Förslaget fick dock inte stöd av alla kommuner. Den politiska ambitionen om ett ökat samarbete kvarstår och den 20 september 2013 gav Göteborgsregionens (GR:s) förbundsstyrelse den Sociala styrgruppen i uppdrag att arbeta fram ett konkret förslag på harmonisering av medlemskommunernas färdtjänstregler, särskilt vad gäller reseområde, antal resor och taxor. GR ansvarade för den tjänsteskrivelse som arbetades fram under våren 2014 och färdigställdes den 27 maj Vid Sociala styrgruppens sammanträde den 13 juni 2014 beslutade den Sociala styrgruppen att ställa sig bakom förslaget i tjänsteskrivelsen samt att förslå förbundsstyrelsen att skicka förslaget på remiss till medlemskommunerna. Remissen innehåller tre huvudsakliga förslag och ett tillägg: 1) Reseområde: Reseområdet ska minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Kungsbacka har valt att ställa sig utanför då de samordnar sin trafik med övriga Halland. 2) Antal resor: Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. 3) Taxa: Taxan för en färdtjänstresa får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag av 60 procent. Dessutom föreslås ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Färdtjänstförvaltningen ser positivt på förslaget och ställer sig bakom det i alla delar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (24)

9 Yrkande Ordförande Anders Meuller (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag med tillägget att färdtjänstnämnden sänder färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågors yttrande till kommunstyrelsen för beaktande i den fortsatta beredningen. Siw Wittgren Ahl (S) yrkar att en utvärdering av arbetet med harmoniseringen av färdtjänstreglerna ska göras senast tre år efter att arbetet har påbörjats. Beslutsgång Ordförande tar upp förvaltningens förslag, sitt eget tilläggsyrkande samt Siw Wittgren Ahls (S) tilläggsyrkande och finner att nämnden beslutar enligt förslagen. Beslut Färdtjänstnämnden beslutar att skicka nedanstående synpunkter till kommunstyrelsen: 1. Göteborg kan utöka sitt reseområde till att gälla hela GR 2. Göteborg stödjer förslaget att kommunerna fortsatt får avgöra om man vill begränsa fritidsresor eller ej 3. Göteborg kan acceptera att taxan inte överskrider Västtrafiks baspris med mer än sextio procent 4. Göteborg ställer sig positiva till ökat samarbete inom GR Färdtjänstnämnden sänder färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågors yttrande till kommunstyrelsen för beaktande i den fortsatta beredningen. Färdtjänstnämnden beslutar att en utvärdering av arbetet med harmoniseringen av färdtjänstreglerna ska göras senast tre år efter att arbetet har påbörjats. Färdtjänstnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Vid protokollet Sara Olsson Ordförande Anders Meuller Justerare Pontus Båth Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (24)

10 Bilaga 2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0318/15 Tillståndsavdelningen Anita Almqvist Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden till kommunstyrelsen översänder följande synpunkter: 1. Göteborg kan utöka sitt reseområde till att gälla hela GR 2. Göteborg stödjer förslaget att kommunerna fortsatt får avgöra om man vill begränsa fritidsresor eller ej 3. Göteborg kan acceptera att taxan inte överskrider Västtrafiks baspris med mer än sextio procent 4. Göteborg ställer sig positiva till ökat samarbete inom GR Färdtjänstnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Ingemar Karlsson Färdtjänstdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (24)

11 Sammanfattning Det finns en lång historik gällande försök att öka samarbetet mellan kommuner i Västra Götalandsregionen (VGR). Västtrafik (VT) utför upphandling och genomför färdtjänstresor för hela VGR utom Göteborg, Mölndal och Härryda genomfördes en utredning på uppdrag av samrådsorganet VästKom och regionkansliet inom VGR. SKL var sammankallande för en partssammansatt arbetsgrupp med representanter från hela regionen med bland annat representanter från olika funktionshinderförbund. Man kunde inom gruppen enas om ett gemensamt regelverk, förslag på prissättning och resor. Rapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler föreslog en gemensam trafikhuvudman då man tidigt i arbetet konstaterade att det är omöjligt att komma fram till gemensamma regler och priser utan en gemensam huvudman. Förslaget fick dock inte stöd av alla kommuner. Den politiska ambitionen om ett ökat samarbete kvarstår och den 20 september 2013 gav Göteborgsregionens (GR:s) förbundsstyrelse den Sociala styrgruppen i uppdrag att arbeta fram ett konkret förslag på harmonisering av medlemskommunernas färdtjänstregler, särskilt vad gäller reseområde, antal resor och taxor. GR ansvarade för den tjänsteskrivelse som arbetades fram under våren 2014 och färdigställdes den 27 maj Vid Sociala styrgruppens sammanträde den 13 juni 2014 beslutade den Sociala styrgruppen att ställa sig bakom förslaget i tjänsteskrivelsen samt att förslå förbundsstyrelsen att skicka förslaget på remiss till medlemskommunerna. Remissen innehåller tre huvudsakliga förslag och ett tillägg: 1) Reseområde Reseområdet ska minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Kungsbacka har valt att ställa sig utanför då de samordnar sin trafik med övriga Halland. 2) Antal resor Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. 3) Taxa Taxan för en färdtjänstresa får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag av 60 procent. Dessutom föreslås ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GRkommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Färdtjänstförvaltningen ser positivt på förslaget och ställer sig bakom det i alla delar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (24)

12 Innehållsförteckning Tjänsteutlåtande... 9 Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR... 9 Förslag till beslut... 9 Sammanfattning Ärendets beredning Bakgrund Förvaltningens sammanfattande ståndpunkt Förslag: Förvaltningens kommentarer: Antal resor Förslag: Förvaltningens kommentarer: Taxa Förslag: Förvaltningens kommentarer: Fortsatt samarbete Förslag: Förvaltningens kommentarer: Konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Kostnader för riksfärdtjänst inom GR utom Kungsbacka Exempel på kostnadsökning med utökat reseområde för Göteborg Miljökonsekvenser Jämställdhetskonsekvenser Måluppfyllelse Bilagor Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (24)

13 Ärendets beredning Ärendet har beretts av Tillståndsavdelningen. Bakgrund Allt fler regioner samordnar sin färdtjänst. I januari 2010 gav samrådsorganet VästKom och regionkansliet inom VGR i uppdrag åt en partssammansatt arbetsgrupp att föreslå regler och organisation som skulle ge mer lika villkor för invånarna i hela VGR att resa med färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik. Två utredningar genomfördes och bland annat föreslogs en samlad organisation. Uppdraget till VästKom och regionkansliet upphävdes i september 2012 där det uttalades att en fortsatt utvecklingsprocess i första hand bör ske delregionalt. Som en följd av att det inte blev något beslut gällande färdtjänst och riksfärdtjänst inom Västra Götalandsregionen fick sociala styrgruppen i uppdrag av förbundsstyrelsen att undersöka möjligheten till samordning för att underlätta färdtjänstresor inom GRområdet. En ny kartläggning visade att skillnaderna på färdtjänstregler mellan GR-kommunerna fortfarande var stora. En del kommuner har resebegränsning, men resorna kan då företas till ett lågt pris. Andra kommuner låter sina resenärer resa fritt i hela Västra Götaland, men resenärerna får i gengäld betala en högre taxa. Förbundsstyrelsen gav den sociala styrgruppen i uppdrag att arbeta vidare med ett konkret förslag på harmonisering av medlemskommunernas färdtjänstregler, särskilt vad gäller reseområde, antal resor och taxor. En tjänsteskrivelse utformades med ett förslag som bygger på vad som förefaller vara möjligt att åstadkomma i nuläget. Sociala styrgruppen beslutade att ställa sig bakom förslaget i tjänsteskrivelsen samt att förslå förbundsstyrelsen att skicka förslaget på remiss till medlemskommunerna. Förvaltningens sammanfattande ståndpunkt Remissen innehåller tre huvudsakliga förslag och ett tillägg: 1) Reseområde Reseområdet ska minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Förvaltningen ställer sig bakom förslaget. 2) Antal resor Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. Förvaltningen ställer sig bakom förslaget och fortsätter arbeta som tidigare gällande antal resor. 3) Taxa Taxan för en färdtjänstresa får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag av 60 procent. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (24)

14 Förvaltningen ställer sig bakom förslaget. Dessutom föreslås ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Förvaltningen ställer sig bakom förslaget med tillägg om att formen behöver definieras. Reseområde Utredningen pekar på att kommunerna har olika färdtjänstområden och att en minsta gemensam nämnare skulle vara att alla har GR-kommunerna, utom Kungsbacka, som gemensamt färdtjänstområde. Detta innebär inte att kommunerna begränsar sig till dessa kommuner som färdtjänstområde; varje kommun kommer därför att ha olika färdtjänstområden med nedanstående kommuner gemensamt. Förslag: Enligt förslaget ska reseområdet minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Förvaltningens kommentarer: Detta skulle för Göteborgs del innebära en utvidgning av området med fyra kommuner: Alingsås, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn. Utöver dessa kommuner innefattar färdtjänstområdet för Göteborg redan idag även Kungsbacka, som liksom övriga kommuner som idag redan ingår i färdtjänstområdet för Göteborg, ligger i anslutning till Göteborg. Vissa av ovanstående sträckor trafikeras av väl anpassade tåg. Redan idag kan vissa resor beviljas utanför reseområdet, exempelvis arbetsresor. I dessa fall görs en prövning om dessa helt eller delvis kan genomföras med allmän kollektivtrafik. Denna bedömning är viktig av flera skäl: Dels av den grundprincip som finns i förarbeten och handlar om att färdtjänst i första hand ska jämföras med allmän kollektivtrafik. Dels då det finns en grundprincip om att allmän kollektivtrafik även i framtiden allt mer ska anpassas även för personer med funktionsnedsättning. Härutöver av miljöhänsyn, där principen om att ju fler som kan resa tillsammans - desto bättre är det för vår gemensamma miljö. Mot bakgrund av ovanstående menar förvaltningen att man inför ett eventuellt beslut om utökat reseområde bör utreda denna fråga vidare. En fråga förvaltningen vill utreda är om det är möjligt att för det utökade färdtjänstområdet göra en prövning av om dessa resor helt eller delvis kan genomföras med allmänna kommunikationer. Härutöver vill förvaltningen utreda vad en sådan prövning i så fall skulle innebära för resenären och för handläggningen. Antal resor Utredningen pekar på att Göteborg och Härryda idag som enda kommuner i GRområdet tillämpar resebegränsning för fritidsresor. De tio kommuner som inte har resebegränsning ser inte detta som en tänkbar lösning, bland annat eftersom man Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (24)

15 bedömer att belastningen på handläggningen skulle öka. Enligt utredningen menar dessa kommuner att en fri resetilldelning minskar upplevelsen av byråkratiska hinder och begränsningar i livet för brukarna. Förslag: Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag Förvaltningens kommentarer: För Göteborg är det i dagsläget inte aktuellt med en förändring vilket förslaget heller inte kräver. Vi vill dock passa på att kort nämna att vi i tidigare utredningar av färdtjänstförvaltningen i Göteborg visat att kostnaderna skulle öka betydligt utan resebegränsning. Detta skulle kräva att förvaltningen endera höjer avgiften eller får kompensation från staden för dessa ökade kostnader. Enligt förslaget behöver dock ingen förändring göras gentemot hur kommunerna arbetar idag så förslaget kräver i sig inte en förändring för Göteborg i denna fråga. Taxa Utredningen pekar på att kommunerna idag har olika lösningar gällande färdtjänsttaxorna. Flertalet kommuner har knutit färdtjänsttaxan till kollektivtrafiktaxan i Västtrafik. En del av prisskillnaderna mellan kommunerna har att göra med att det även finns prisskillnader i kollektivtrafiken. Priset beräknas då som en viss procent av baspriset som höjs i samband med prisjusteringar. Baspriset bestäms av Västtrafik och det föreslagna påslaget är beräknat för att ingen kommun ska behöva ändra sina taxor för att samarbetet ska kunna komma till stånd. Förslag: Taxan får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag om 60 procent. Förvaltningens kommentarer: Göteborg stads färdtjänsttaxor ser lite olika ut beroende på om resan sker inom Göteborg eller till kranskommuner. Redan idag ligger priset för resa till kranskommun utifrån ett så kallat baspris (i dagsläget 45,58) med ett påslag nära 60 %. Kostnaden till grannkommun är idag 70 kr och baspris med maximalt påslag skulle vara 73 kr. När det gäller resor till ett utökat reseområde som innebär att man reser över mer än en kommungräns krävs ytterligare jämförelser för att se hur detta skulle påverka Göteborg. Nedan redovisas en tabell som bygger på Västtrafiks uppgivna baspriser till aktuella orter och vad maxpriset, det vill säga baspris + 60% skulle innebära. Här redovisas också nuvarande taxa för riksfärdtjänst till berörda orter och vad enkelbiljett för vuxen kostar med Västtrafik Tjörn Stenungsund Lilla Edet Alingsås Från/Till Göteborg med baspris 144,04 111,22 111,22 111,22 Från/Till Göteborg med baspris + 60% 230 kr 178 kr 178 kr 178 kr Från/Till Göteborg med riksfärdtjänsttaxa 105 kr 105 kr 105 kr 105 kr Biljett med Västtrafik (Baspris x 0,86) 124 kr 96 kr 96 kr 96 kr Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (24)

16 Fortsatt samarbete Under utredningen framkom att de handläggare och chefer som var involverade ser en vinst i att kontinuerligt kunna föra en gemensam dialog om färdtjänstfrågor. Det finns således ett behov av ett forum för att diskutera frågor om myndighetsutövning och utförande av resorna mm. Förslag: Samarbete inom GR inleds, exempelvis i nätverksform. Ett gemensamt, kontinuerligt, förbättringsarbete inom GR ökar möjligheterna att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Förvaltningens kommentarer: Förvaltningens ståndpunkt är att ett sådant samarbete bör organiseras enligt en fastlagd princip ex. fasta, regelbundna möten med tydlighet gällande vilka frågor som ska hanteras i gruppen och därmed vilka som bör ingår i gruppen, vem som sammankallar och vem som ansvarar för dagordning. Protokoll bör föras vid mötena. Eftersom kommunerna har ett fortsatt självbestämmande bör det framgå hur man ska driva frågorna för att större möjlighet till likabehandling ska uppnås. Förvaltningen föreslår därför att representant för GR är sammankallande. Konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Det utvidgade reseområdet innebär i sig en ökad kostnad, samtidigt går många av våra riksfärdtjänstresor till dessa områden. Taxan för riksfärdtjänst är beslutad av regeringen i förordning (1993:1148) om egenavgifter vid resor med riksfärdtjänst. Denna taxa har varit densamma sedan Taxan för färdtjänst bestäms istället av kommunfullmäktige i respektive kommun och justeras regelbundet. För brukarna skulle ett utökat reseområde innebära mindre byråkrati då man skulle slippa att ansöka om riksfärdtjänst inom GR-området. För kommunerna skulle förslaget kunna innebära minskad handläggning och administration. Samtidigt kan kommunerna befara att resorna kan komma att kosta mer eftersom fler personer kan resa med färdtjänst istället för riksfärdtjänst. Dock visar, enligt remissen, erfarenheterna från Tjörn och Stenungssund att dessa inte fick ökade kostnader för resor när man införde ett större reseområde. En riksfärdtjänstresa som utförs inom avståndet km kostar idag (sedan 1993) 105 kr. En färdtjänstresa som går inom färdtjänstområdet men över kommungränsen kostar idag 70 kr. Det nya området innebär resa över mer än en kommungräns och kräver beslut om egenavgift för dessa resor. Beslut om egenavgifter tas i Göteborg av Kommunfullmäktige. Kostnader för riksfärdtjänst inom GR utom Kungsbacka 2014 För att kunna göra en beräkning av eventuell kostnadsökning behöver vi veta vad dessa resor kostar Göteborg idag. Detta redovisas i följande matris: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (24)

17 2014 Tjörn Alingsås Lilla Edet Stenungsund Summa Antal resor Totalkostnad kr kr kr kr kr Kostnad/resa 648 kr 389 kr 518 kr 389 kr 521 kr Beräkningen är en kombination av verkliga tal och antaganden. Antal resor, tidsåtgång och timpriser är verkliga. Det som vållar oss problem är hur mycket samplanering och ruttplanering minskar våra kostnader. I de här exemplen har vi antagit att samplanering och ruttplanering innebär en kostnadsminskning med i genomsnitt 30 % på dessa resor. Idag utförs ca 700 resor till dessa orter. Förvaltningens kostnad med ovanstående beräkning innebär kr. Ett utökat reseområde som förenklar planering och bokning av resor kan få som följd att möjligheterna till samplanering minskar. Exempel på kostnadsökning med utökat reseområde för Göteborg Den reella kostnadsökningen påverkas av storleken på egenavgiften. Nedan syns en matris som visar den slutliga kostnaden för Göteborg kopplat till egenavgift för resorna. Egenavgift Kostnad/resa Summa resor Summa I ovanstående exempel har vi utgått från ett ökat resande om 300 resor. Detta bygger på antaganden om en viss resandeökning då det blir enklare att planera och boka resor inom området utan särskild ansökan. Med bibehållen avgift som riksfärdtjänstens skulle förvaltningens kostnadsökning bli kr. I exemplet tas inte hänsyn till ytterligare kostnadsökningar som en följd av minskade möjligheter till samplanering. De som idag beviljas riksfärdtjänst med delavslag är omkring 20 personer, om alla dessa skulle välja att utföra sin resa som en färdtjänstresa utan kombination med kollektivtrafik kan vi räkna med ytterligare någon kostnadsökning då resorna skulle kunna bli fler än så. De flesta som inom detta område får delavslag löser sina resor på annat sätt eller avstår resan. I dagsläget har vi därför inte några jämförbara kostnader för dessa resor. Miljökonsekvenser Kommunen bör se över hur en utvidgning av området kan göras utan att fler resor än nödvändigt genomförs med personbil. Redan idag samordnas resor både inom kommunal färdtjänst och riksfärdtjänst. Ett större resområde bör inte förändra detta. Ökad samverkan mellan kommunerna skulle kunna öka möjligheterna att samordna fler resor. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (24)

18 Jämställdhetskonsekvenser Förvaltningen kan inte se att förslaget skulle få några konsekvenser för jämställdheten. Måluppfyllelse Förvaltningens mål är att ge förutsättningar för Den goda resan till ett friare liv. Förslaget stödjer detta mål. Bilagor Bilaga I Utdrag ur protokoll ( 306) från förbundsstyrelsens sammanträde Bilaga II Förslag om harmonisering av färdtjänstregler Bilaga III Genomsnitt färdtjänstavgifter GR-kommunerna Bilaga IV Harmonisering av färdtjänstreglerna Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (24)

19 Bilaga 3 Synpunkter från Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor gällande remissyttrande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Nämndhandling Bakgrund Vi har i rådet under 2014 fått information från förvaltningen angående GR samarbetet. På rådsmötet fick vi en dragning av de fem bilagorna till själva nämndhandlingen. Bilagorna skickades ut i samband med rådsmötet den 28 jan. Nämnhandlingen/tjänsteutlåtandet kom mig till handa under senare delen av vecka 09 (runt den 25 februari 2015) Det är nämndhandlingen kommer man börjar se ett helhetsperspektiv och knyta ihop all information man fått under en viss period. Det är också nu som frågorna kommer. Man kan tolka tjänsteutlåtandet på flera sätt: Ett första ställningstagande om Göteborgs kommun vill fortsätta samarbetet med GR. Att alla detaljer inte är fastslagna att man väljer en första inriktning Vad är bra är positivt med tjänsteutlåtandet Öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling oavsett i vilken kommun man bor i. För brukarna skulle ett utökat reseområde innebära mindre byråkrati då man skulle slippa att ansöka om riksfärdtjänst inom GR-området. För kommunerna skulle förslaget kunna innebära minskad handläggning och administration. Sänka de administrativa kostnader Samtidigt kan kommunerna befara att resorna kan komma att kosta mer eftersom fler personer kan resa med färdtjänst istället för riksfärdtjänst. Kan man tänka sig att samarbetet GR även omfattar Sjukresor? Vad är det som känns mindre bra/oklarheter kring tjänste utlåtandet Frågor kring utökat reseområde samt om det kan bli kopplade resor: OBS tjänsteutlåtandet skrevs om den 4 mars 2015 så nedanstående frågeställningar om utökat resområde är nu utrett. Alla kommer troligen få utökat reseområde. Vem är det som kan få Utökat reseområde? Kan jag som brukare själv välja utökat reseområde? Vem är det som beslutar om utökat reseområde? Är det endast de som är beviljade riksfärdtjänst som kan få utökar reseområde? Frågor kring kopplade resor Då rådet för xxxxxxxxx 2012 behandlade region remissen (gemensam färdtjänst i Västra Götalands Regionen) talades det om kopplade resor. Detta innebar att man kunde få byta färdmedel för en specifik resa. o Från taxi till annan taxi Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (24)

20 o Från taxi till buss och sedan till Taxi igen. Kopplade reser upplevs som mycket stressande för många av färdtjänstbrukarna. Kommer det finnas kopplade resor inom GR området (remissen)? Frågor kring Kostnader för en färdtjänstresa Månadskort eller högkostnadsskydd nämns ej i tjänsteutlåtandet. Orsak, Kommer detta att försvinna? När man läser förslaget känns det som mycket kretsar runt baspris och en maxtaxa. Vem beslutar om baspris + 60 %? Färdtjänsttaxorna borde följa biljettpriser hos västtrafik och Kollektivtrafiken I princip är det bra med ett utökat område men denna förbättring bör inte betalas av de som tidigare åkte: o riksfärdtjänst o eller genom allt för stora höjda taxor o eller andra försämringar för färdtjänstresenärerna i Göteborg Detta är synpunkter som framkommit i dagsläget när rådet arbetat med det aktuella tjänsteutlåtandet under feb och mars månad Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Göteborg 4 mars 2015 Pia Andersson Ordförande i Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (24)

21 Bilaga 4 Förslag till yttrande till Göteborgsregionens kommunalförbund om harmonisering av färdtjänstregler Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har för yttrande översänt förslag om harmonisering av färdtjänstregler. Remissen innehåller tre huvudsakliga förslag och ett tillägg: 1) Reseområde Reseområdet ska minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. 2) Antal resor Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. 3) Taxa Taxan för en färdtjänstresa får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag av 60 procent. Dessutom föreslås ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GRkommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Göteborgs Stad är positiva till förslaget i sin helhet med följande tillägg: En utvärdering av arbetet med harmoniseringen av färdtjänstreglerna behöver göras senast tre år efter att arbetet har påbörjats. Formen för det fortsatta samarbetet mellan GR-kommunerna behöver definieras. Ett sådant samarbete bör organiseras enligt en fastlagd princip med regelbundna möten med tydlighet gällande vilka frågor som ska hanteras, deltagare, sammankallande och vem som ansvarar för dagordning. Protokoll bör föras vid mötena. Eftersom kommunerna har ett fortsatt självbestämmande bör det framgå hur frågor ska drivas för att större möjlighet till likabehandling ska uppnås. GR bör vara sammankallande. Den grundläggande principen om att färdtjänst i första hand ska jämföras med allmän kollektivtrafik behöver beaktas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (24)

22 Bilaga 5 bifogas som pdf-fil. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (24)

23 Göteborgsregionens kommunalförbund Protokoll Utdrag ur protokoll ( 306) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 26 september 2014 på Nääs fabriker, Lerums kommun ==================================== 306 Förslag om harmonisering av färdtjänstregler Dnr: Förbundsstyrelsen gav den sociala styrgruppen i uppdrag att arbeta vidare med ett konkret förslag på harmonisering av medlemskommunernas färdtjänstregler, särskilt vad gäller reseområde, antal resor och taxor. En tjänsteskrivelse har utformats med ett förslag som bygger på vad som förefaller vara möjligt att åstadkomma i nuläget. Sociala styrgruppen beslutade att ställa sig bakom förslaget i tjänsteskrivelsen samt att föreslå förbundsstyrelsen att skicka förslaget på remiss till medlemskommunerna. Förbundsstyrelsen beslutar att godkänna förslaget i tjänsteskrivelsen med en komplettering vad gäller genomsnittspriset för en färdtjänstresa inom Göteborgsregionen utifrån erlagda avgifter relaterat till antal resor i regionen, samt att skicka förslaget på remiss till medlemskommunerna. Vid protokollet Gunnel Rydberg Justeras: Jonas Ransgård Just: Patrik Karlsson

24 Göteborgsregionens kommunalförbund Protokoll Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på Göteborgs kommuns anslagstavla i oktober Rätt utdraget intygar: Just:

25 Bilaga 6 bifogas som pdf-fil. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22 (24)

26 Dnr: Styrgruppsärende Till Sociala styrgruppen/gr Förslag om harmonisering av färdtjänstregler Bakgrund Förbundsstyrelsen gav den sociala styrgruppen i uppdrag att arbeta vidare med ett konkret förslag på harmonisering av medlemskommunernas färdtjänstregler, särskilt när det gäller reseområde, antal resor och taxor. Frågan om harmonisering av färdtjänstreglerna har varit aktuell över tid. I en utredning vid Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) år 2004 gjordes en sammanställning av medlemskommunernas färdtjänstregler. Denna uppdaterades Den uppdaterade sammanställningen från år 2007 visade att GR-kommunerna hade en mängd olika regler och olika sätt att utforma färdtjänst, zonindelning, taxor etcetera. I januari 2010 gav samrådsorganet Västkom och regionkansliet inom Västra Götalandsregionen (VGR) i uppdrag åt en partssammansatt arbetsgrupp att föreslå regler och organisation som skulle ge mer lika villkor för invånarna i hela Västra Götaland att resa med färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och allmän kollektivtrafik. Två utredningar genomfördes och bland annat föreslogs en samlad organisation. Uppdraget till VästKom och Regionkansliet upphävdes i september 2012 där det uttalades att en fortsatt utvecklingsprocess i första hand bör ske delregionalt. Frågan väcktes därefter i förbundsstyrelsen som gav den sociala styrgruppen i uppdrag att uppdatera sammanställningen från år 2007 samt undersöka möjligheten till samordning för att underlätta färdtjänstresor inom GR-området. En ny kartläggning visade att skillnaderna på färdtjänstreglerna mellan GR-kommunerna fortfarande var stora. En förfrågan sändes ut till kommunerna för att undersöka hur de såg på harmonisering av reglerna,

27 framförallt vad gällde reseområde, antal resor och taxa. De elva kommuner som lämnade yttrande ställde sig i huvudsak positiva till en harmonisering av färdtjänstreglerna i GR-området. Ärendets beredning Utredningen har genomförts av Emma Dahlgren vid Färdtjänstförvaltningen i Göteborgs Stad på uppdrag av GR under tiden januari juni Ärendet har hanterats genom att ta del av tidigare utredningar samt att genomföra dialoger. I GR-kommunerna är det framför allt handläggare och/eller enhetschefer inom färdtjänstområdet som medverkat. En avstämning har gjorts med en medarbetare i kommittén för mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen. Frågorna har också diskuterats med Göteborgs Stad Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor samt Handikappförbunden Västra Götaland. Syftet har varit att få reda på hur en harmonisering av reglerna skulle kunna vara möjlig att åstadkomma. Ett förslag har processats i en workshop där samtliga GR-kommuner utom Kungsbacka medverkade. Under ärendets beredning meddelade Kungsbacka kommun att de inte kommer att ta del i utredningen eftersom de redan samarbetar med kommunerna i Region Halland. Färdtjänsten idag Personers rätt till färdtjänst regleras i lag (1997:736) om färdtjänst (färdtjänstlagen) respektive lag (1997:735) om riksfärdtjänst (riksfärdtjänstlagen). Reglerna i färdtjänstlagen beskriver en lägstanivå för vad som innefattas i kommunernas ansvar att anordna färdtjänst. Färdtjänstlagen ger inga detaljerade regler om hur färdtjänsten ska utformas. Stöd kan tas från förarbeten och praxis, men en del frågor kvarstår oreglerade. Kommunerna har därför själva ett utrymme att utforma villkor och anpassa färdtjänstens utformning och servicenivå. Det utrymme som lämnats åt kommunerna innebär att de bland annat kan bestämma om hur taxan ska sättas, hur stort färdtjänstområdet ska vara och om resebegränsning ska tillämpas. Om harmonisering Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning vilket innebär att människor med funktionsnedsättning ska få full och lika tillgång till sina mänskliga rättigheter. Det sägs särskilt i artikel 9 att människor med funktionsnedsättning ska kunna leva oberoende och fullt ut kunna delta på livets alla områden. I detta innefattas tillgängliga

28 transporter. I färdtjänstlagen kommer detta vidare till uttryck genom att det i 3 sägs att den färdtjänst som anordnas ska vara av en god kvalitet. Regeln tillkom för att säkra en lägstanivå tillika likabehandling av färdtjänstresenärerna i landet. Vad som ligger i detta krav är dock inte helt klarlagt, men utgångspunkten ska vara att det finns ett systematiskt arbetssätt med kontinuerlig uppföljning och utvärdering. Vi har idag ett läge där kommunerna har valt olika vägar att organisera sin färdtjänst. En del kommuner har en resebegränsning, men resorna kan då företas till ett lågt pris. Andra kommuner låter sina resenärer resa fritt i hela Västra Götaland, men resenärerna får i gengäld betala en högre taxa. Förslag till harmonisering Reseområde Idag: Nästan alla GR-kommuner ger idag sina färdtjänstresenärer rätt att åka till grannkommunerna. Flera kommuner har även ett större reseområde. Ale: Göteborg, Kungälv, Lilla Edet, Trollhättan, Alingsås, Lerum Alingsås: Hela Västra Götaland Göteborg: Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Öckerö Härryda: Mölndal, Göteborg, Partille, Bollebygd, Lerum, Mark Kungälv: Stenungsund, Lilla Edet, Ale, Göteborg, Mölndal, Partille (Kungsbacka: Göteborg, Mölndal, Härryda, Mark, Varberg) Lerum: Ale, Alingsås, Bollebygd, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Mölndal, Partille Lilla Edet: Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Stenungsund, Kungälv, Ale, Göteborg, Landvetter flygplats Mölndal: Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mark, Partille, Öckerö Partille: Lerum, Mölndal, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Ale, Göteborg, delar av Öckerö Stenungsund: Ale, Alingsås, Bollebygd, Essunga, Färgelanda, Grästorp, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Lysekil, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Sotenäs, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Vårgårda, Öckerö Tjörn: Hela Västra Götaland Öckerö: Göteborg, Mölndal, Partille, Härryda, Kungälv

29 Förslag: Reseområdet ska minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Konsekvenser: Detta skulle innebära en utvidgning för de flesta kommuner. Förslaget kommer att innebära att resor som tidigare kunde beviljas utanför färdtjänstområdet enligt riksfärdtjänstlagen nu istället blir en del av den vanliga färdtjänsten. Riksfärdtjänst finns för att möjliggöra resor för rekreation eller fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet i Sverige. För riksfärdtjänst är alltså syftet med resan avgörande och riksfärdtjänst beviljas för enstaka eller kortvarigt återkommande resor. Riksfärdtjänst riktar sig till personer med stora och varaktiga funktionshinder. Taxan för riksfärdtjänst är beslutad av regeringen i förordning (1993:1148) om egenavgifter vid resor med riksfärdtjänst. Taxan för färdtjänst bestäms istället av kommunfullmäktige i respektive kommun. För brukarna skulle ett utökat reseområde innebära mindre byråkrati då man skulle slippa att ansöka om riksfärdtjänst för resor inom GR-området. För kommunerna skulle förslaget kunna innebära minskad handläggning och administration. Samtidigt kan kommunerna befara att resorna kan komma att kosta mer eftersom fler personer kan resa med färdtjänst i stället för riksfärdtjänst. Dock är erfarenheterna från Tjörn och Stenungsund att man inte fick ökade kostnader för resor när man införde ett större reseområde. Av miljöhänsyn bör varje kommun se över hur en utvidgning av reseområdet kan göras utan att fler resor än nödvändigt genomförs med personbil. Antal resor Idag: Två kommuner, Göteborg och Härryda, tillämpar resebegränsning. Enligt färdtjänstlagen ska hänsyn tas till vad som är skäligt utifrån individens behov och situation när det gäller antalet resor. Övriga tio kommuner har en fri tilldelning av antalet resor. Utformningen av resebegränsningen ser ut på följande sätt:

30 Göteborg: Resebegränsningen avser fritidsresor och en individuell bedömning görs. I bedömningen beaktas hur mycket personen önskar resa och om personen kan åka med andra fordon såsom flexlinjen. Schabloner finns men det finns möjlighet att bevilja fler resor. Härryda: Resebegränsningen avser fritidsresor och en schablon om 30 resor per månad tillämpas, med möjlighet att bevilja fler resor. Förslag: Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. Konsekvenser: Göteborg och Härryda har under utredningen framfört att det inte är aktuellt i nuläget med en fri resetilldelning. Ett lågt pris har bedömts som viktigare och mer rättvist än en fri resetilldelning. Övriga tio kommuner ser inte resebegränsning som en tänkbar lösning, bland annat eftersom man bedömer att belastningen på handläggningen skulle öka. För brukarna skulle upplevelsen av byråkratiska hinder och begränsningar i livet minska genom en fri resetilldelning. Taxa Idag: Det finns idag flera olika lösningar för kommunernas färdtjänsttaxor. Flertalet kommuner har knutit färdtjänsttaxan till kollektivtrafiktaxan i Västtrafik (Ale, Alingsås, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö). En del av prisskillnaderna mellan kommunerna i dessa fall har att göra med att det även finns prisskillnader i kollektivtrafiken. För kollektivtrafiktaxan använder sig Västtrafik av ett så kallat baspris vilket styr prissättningen för enkelbiljetter, kontoladdning, 5- resorskort, samt priser för anropsstyrd trafik. Respektive pris är en viss procent av baspriset. Baspriset höjs i samband med prisjusteringar. Exempelvis är priset för en enkelbiljett 86 procent av baspriset. Baspriset bestäms av Västtrafik och det är således dit dessa kommuner vänder sig för att få information vid fastställande av färdtjänsttaxan (Ref. Örjan Sjöling och Fredrik Larsson, Västtrafik). Övriga kommuner (Mölndal, Göteborg och Härryda) har fastslagit taxor som inte är knutna till kollektivtrafikens taxor på det här sättet. Förslag:

31 Taxan för en färdtjänstresa får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag för 60 procent. Konsekvenser: När en taxa sätts för en viss resa ska kontroll ske mot baspriset så att färdtjänsttaxan inte överstiger baspriset med ett påslag om 60 procent. En sådan här lösning möjliggör för kommunerna att fortsätta tillämpa de taxesystem de har och ger samtidigt brukarna en garanti att priserna inte överstiger detta maximitak. Systemet med Västtrafiks baspris plus påslag används av flertalet kommuner idag. Den kommun som har det högsta påslaget är Stenungsund som tillämpar ett sextioprocentigt påslag. Vissa av Göteborgs taxor för resor till kranskommuner hamnar också på denna nivå. Dagens taxenivåer som redovisas i bilagan visar att samtliga kommuners taxor ligger under det föreslagna maximitaket. Tanken med förslaget är inte att kommunerna ska förändra sin taxa till att bli baspris plus 60 procent. Istället ska denna modell fungera som ett maximitak som färdtjänsttaxan inte får överstiga. Fortsatt samarbete De handläggare och chefer i GR-kommunerna som har varit involverade i utredningen har uttryckt att de ser en vinst i att kontinuerligt kunna föra en gemensam dialog om färdtjänstfrågor. Det finns behov av ett forum för att diskutera frågor om myndighetsutövning och utförande av resorna samt kommunernas förhållande till andra trafikaktörer. Den statliga myndigheten Trafikanalys håller just nu på med en förstudie om att samordna de samhällsbetalda resorna i Sverige. Ett förslag ska presenteras senast med en analys av den nuvarande lagstiftningen ur ett brukar- och myndighetsperspektiv och med ett förslag på vilka förbättringsåtgärder som bör göras. En av frågorna som förstudien hanterar är förutsättningarna för kommuner och landsting att mer effektivt organisera persontransporter. Därför finns all anledning till fortsatt samverkan GR-kommunerna emellan. Det föreslås därför att ett GR-samarbete inleds, exempelvis i nätverksform. Ett GR-gemensamt förbättringsarbete som sker kontinuerligt ökar möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling.

32 Några kommentarer Förslaget bygger på vad som i dialog med kommunerna förefaller vara möjligt att åstadkomma i nuläget. I ett fortsatt kontinuerligt samarbete kan nya steg tas. En viktig aspekt av förslaget är insikten att harmoniseringen av färdtjänstregler är en process som bygger på god vilja. Varje kommun har fortfarande sin självständighet men om ett samarbete inleds bygger det på att harmoniseringen upprätthålls. Denna utredning innefattar inte ekonomiska beräkningar. Förslaget kan påverka kommunerna på olika sätt. Detta är en naturlig följd eftersom förslaget innebär ett försök att harmonisera ett område där det idag tillämpas en mängd olika regler. Härryda kommun har exempelvis påpekat att ett utökat reseområde för dem till att innefatta GR-kommunerna innebär ett större reseområde västerut. Då de har en del resenärer som istället vill resa österut finns risk för att utvidgningen ses som orättvis. Sådana här konsekvensbeskrivningar behöver antagligen göras av varje kommun i dialog med brukarföreträdare där eventuella konsekvenser får ställas mot värdet av en harmonisering. Förslag till beslut Sociala styrgruppen föreslås besluta att ställa sig bakom förslaget att åstadkomma en harmonisering av färdtjänstreglerna när det gäller taxa, antal resor och reseområde i GRkommunerna (inte Kungsbacka). att föreslå förbundsstyrelsen att utredningen skickas på remiss till medlemskommunerna. Göteborg den 27 maj 2014 Cecilia Bokenstrand Elisabeth Beijer Emma Dahlgren

33 Bilaga Färdtjänsttaxa inom kommun Kollektivtaxa inom kommun Baspris + 60 % Fig. 1 visar skillnaden på vad en resa kostar inom GR-kommunen om den företas med färdtjänst respektive med kollektivtrafik. Därtill visas vad en resa maximalt skulle få kosta enligt förslaget om harmonisering. Siffrorna i y-axeln motsvarar kronor, till exempel En resa med färdtjänst inom Ale kommun kostar 44 kronor Färdtjänsttaxa kranskommun Kollektivtaxa kranskommun Baspris + 60 % Fig. 2 visar skillnaden på vad en resa kostar från GR-kommun till kranskommun om den företas med färdtjänst respektive med kollektivtrafik. Därtill visas vad en resa maximalt skulle få kosta enligt förslaget om harmonisering. Siffrorna i y-axeln motsvarar kronor, till exempel En resa med färdtjänst från Ale till Kungälv kostar 66 kronor. Uträkningen baseras på resorna Ale-Kungälv, Alingsås-Lerum, Göteborg-Partille, Härryda-Mark, Kungälv-Göteborg, Lerum-Alingsås, Lilla Edet-

34 Ale, Mölndal-Göteborg, Partille-Lerum, Stenungsund-Kungälv, Tjörn-Stenungsund, Öckerö- Göteborg

35 Bilaga 7 bifogas som pdf-fil. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23 (24)

36 Tilläggsutredning Genomsnitt färdtjänstavgifter GR-kommunerna Emma Dahlgren Bakgrund Ärendet om harmonisering av färdtjänstreglerna behandlades på GR:s förbundsstyrelsemöte den 26 september Styrelsen tog då beslut om att godkänna förslaget i tjänsteskrivelsen samt att skicka ut förslaget på remiss. Politikerna beslutade också att en tilläggsutredning skulle göras om genomsnittspriser, vilket skulle bifogas förslaget. Utredningen skulle bestå i en beräkning av ett fiktivt scenario där inga kommungränser finns, utan endast en stor GR-region som resenärerna kan åka inom. Uträkningen skulle komma fram till ett snittpris för vad en sådan resa skulle kosta. Tanken var att uträkningen skulle kunna användas i kommunerna när beräkningar och konsekvensanalyser görs utifrån vad en harmonisering skulle innebära. För att få in underlag till denna uträkning begärdes uppgifter in från kommunerna. Det som efterfrågades var det antal resor som gjorts inom ramen för färdtjänst år 2013 samt vad resenärerna betalat för dessa resor. Utredning Snittpriserna per kommun visas i följande bild. Figur 1: Staplarna visar på snittpris i respektive kommun. Medeltalet på 38,62 kr redovisas som en röd linje i diagrammet.

37 Snittpriset för de elva kommunerna är alltså 38,62 kronor. Om Göteborg borträknas är snittpriset 39,41 kr. En sammanställning av kommunernas snittpris per resa visar på stora skillnader. 1 Detta förklaras till stor del av svårigheten att hitta rättvisande underlag. Tidigare utredningar har visat att kommunerna skiljer sig åt vad gäller priset för en enkelresa med färdtjänst. De siffror som kommunerna rapporterat in avser det totala antalet färdtjänstresor som gjorts under ett år. Det innebär att det i siffrorna ingår resor som exempelvis gjorts av personer under en viss ålder vilka har en reducerad avgift eller som gjorts på kvällstid och där betalningen utgått enligt nattaxa. Även vad gäller alla dessa övriga taxor skiljer sig kommunerna åt, vilket innebär att sammanställningen ger en osäker bild. Endast de resor som utförts inom ramen för färdtjänst var tänkta att ingå i underlaget. 2 Kommunerna hade dock svårt att särredovisa dessa siffror varför övriga omsorgsresor 3 ingår i det totala antalet resor. Dessa resor är kostnadsfria för resenären vilket innebär ett lägre snittpris eftersom antalet resor ökar medan inkomsterna är konstanta. En ytterligare faktor som påverkar snittpris är för de kommuner som har någon typ av månadskort eller högkostnadsskydd. Vissa kommuner hade möjlighet att särredovisa resorna som gjorts med högkostnadsskyddet, andra kommuner hade det inte vilket innebär att de får ett lägre totalt genomsnittspris. En av dessa kommuner är Göteborg som har ett system med månadskort där resenären kan resa fritt antal resor den månaden, beaktat att personen har tillstånd för dessa resor. 4 Vidare påverkas priserna av att även resor till kranskommuner redovisats. För de kommuner som har en hög andel resor till kranskommuner torde snittpriset vara högre. De som reser frekvent till kranskommun gör i flera fall det eftersom de pendlar till arbete. I flera kommuner har sådana resor ett reducerat pris vilket påverkar snittet. Sammanfattningsvis kan sägas att uträkningen naturligtvis kan användas för att utföra beräkningar i kommunerna. En stor försiktighet ska i sådana fall vidtas eftersom siffrorna inte är rättvisande. Uträkningarna tjänar bäst som vidare exempel på hur olika taxesystemen ser ut i GR-kommunerna. 1 Siffror från Öckerö kommun redovisas inte då förvaltningen inte inkommit med tydligt underlag. 2 Det vill säga resor som personen blivit beviljad enligt 7 lag (1997:736) om färdtjänst. 3 Såsom resor till daglig verksamhet vilka beslutas enligt lag (1993:387) om stöd och service 4 I Göteborg har färdtjänstresenärerna en resebegränsning vilket innebär att de får ett visst antal resor per år.

38 Bilaga 8 bifogas som pdf-fil. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24 (24)

39 Till GRs medlemskommuner Göteborg Harmonisering av färdtjänstreglerna Beslut Vid förbundsstyrelsens sammanträde den 26 september 2014 behandlades frågan om hur en harmonisering av färdtjänstreglerna mellan GR-kommunerna skulle kunna åstadkommas. Ett förslag hade beskrivits i en tjänsteskrivelse daterad 13 juni Förbundsstyrelsen beslutade att godkänna förslaget i tjänsteskrivelsen och att skicka förslaget på remiss till medlemskommunerna. Komplettering Förbundsstyrelsen ville samtidigt att förslaget skulle kompletteras med en utredning som visar genomsnittspriset för en färdtjänstresa inom Göteborgsregionen utifrån avgifter relaterade till antalet genomförda resor i regionen. Beräkningarna skulle kunna utgöra ytterligare ett underlag för kommunerna i bedömningar av förslaget till harmonisering. Snittpriserna redovisas i en utredning daterad den 12 december Det kan konstateras att det varit svårt att få fram rättvisande beräkningar eftersom redovisningarna i kommunerna skiljer sig åt och materialet ska därför användas med försiktighet. Framför allt ger utredningen information om att taxesystemen ser olika ut i GR-kommunerna. Förslaget Förslaget för att åstadkomma en harmonisering har tre huvuddelar: 1 Reseområde Förslag: Reseområdet ska minst innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. 2 Antal resor Förslag: Ingen ändring mot hur kommunerna arbetar idag. 3 Taxa Förslag: Taxan för en färdtjänstresa får inte överstiga Västtrafiks baspris med ett påslag av 60 procent. Dessutom föreslås ett fortsatt kontinuerligt samarbete mellan GR-kommunerna för att öka möjligheterna till att utveckla en färdtjänst med god kvalitet och med större möjlighet till likabehandling. Remisstid GR-kommunerna ombedes inkomma med synpunkter på förslaget senast den 15 mars Kommunerna avgör själva på vilken politisk nivå beslut ska fattas.

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-04 Diarienummer 0318/15 Tillståndsavdelningen Anita Almqvist Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler KOMMUNALFÖRBUNDET GR Lars-Göran nsson 2007-04-19 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Styrgruppen beslutade vid sitt möte 3 april att göra en uppdatering

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Clara Engstrand 2013-01-17 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Den sociala styrgruppen gjorde 2007 en sammanställning av medlemskommuneras färdtjänstregler.

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Trafikkontoret Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Res med färdtjänst Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik som finns till för dig som har någon funktionsnedsättning som gör att du har

Läs mer

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun

Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun 2017-2019 Program Diarienummer: KS2016/1835 Dokumentansvarig: Planchef Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

FÄRDTJÄNST GRÄSTORP. 1 JUN 2010 och tills vidare

FÄRDTJÄNST GRÄSTORP. 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST GRÄSTORP 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas färdtjänst

Läs mer

Kortversion av slutrapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler

Kortversion av slutrapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler Kortversion av slutrapporten Resa i Västra Götaland utan onödiga begränsningar av regler 2010-10-14 Innehållsförteckning Inledning 1 1 Hur ser det ut idag? 3 2 Uppdrag 4 3 Hur kan det bli enklare för resenärerna

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Information om. Färdtjänst

Information om. Färdtjänst Information om Färdtjänst Vad är färdtjänst? När kan du få färdtjänst? Hur långt får du resa med färdtjänst? Var ansöker du om färdtjänst? Behöver du hjälp på resan? Vad kostar färdtjänsten? Vem planerar

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 13 maj 2016, kl. 8.30-9.30 Plats: Öckerö kommunhus Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Helene

Läs mer

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST ATT RESA MED FÄRDTJÄNST Den här broschyren vänder sig till dig som har beviljats tillstånd för färdtjänst. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är kollektivtrafik för dig som har någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Färdtjänst. i Partille kommun

Färdtjänst. i Partille kommun Färdtjänst i Partille kommun Innehåll Färdtjänst särskild kollektivtrafik 3 När kan jag använda färdtjänsten? 3 Tillståndets omfattning 3 Vart får jag åka? 4 Vem får följa med? 4 Beställning av resa 5

Läs mer

Handlingar till sammanträde med förbundsstyrelsen 2015-09-18

Handlingar till sammanträde med förbundsstyrelsen 2015-09-18 Handlingar till sammanträde med förbundsstyrelsen 2015-09-18 Ärende 1 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 14-240.67 Styrelseärende 1 2015-09-18 Till förbundsstyrelsen Redovisning av medlemskommunernas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-03-08 39 KS 402/16 Handlingsplan Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Beslut Arbetsutskottets förslag

Läs mer

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare.

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Emma Lindström 2014-11-20 Dnr 2014KS104 539 RIKTLINJER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN, FÄRDTJÄNST, I HÄRRYDA KOMMUN 1. Bakgrund Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik

Läs mer

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Dnr KS 2015-280 Typ av dokument: Regler Handläggare: Färdtjänsthandläggare Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik:

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 1 JUN 2010 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 1 JUN 2010 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas färdtjänst

Läs mer

Styrgruppen för sociala området

Styrgruppen för sociala området Protokoll Styrgrupp Sociala området 2007-05-07 Lars-Göran Jansson Styrgruppen för sociala området Tid: 7 maj 2007 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), Göteborg, tjänstgörande ordförande

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Antagna av färdtjänstnämnd 2014-06-09 Version 2 Reviderad 2015-06-08 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 5 Reviderad 2019-04-01 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun.

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. 2019 Färdtjänst och Riksfärdtjänst Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. Vad är Färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2019-06-05, 72 Dokumentet skall fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad Version 3 Reviderad 2018-01-22 Riktlinjer för riksfärdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör riksfärdtjänst i Göteborgs Stad.

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

Färdtjänst. i Munkedals kommun

Färdtjänst. i Munkedals kommun Färdtjänst i Munkedals kommun Om färdtjänst Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av anpassad kollektivtrafik för funktionshindrade, som bygger på samåkning och samordning av resor. Färdtjänst skall

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst.

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst. RIKTLINJER Riktlinjer gällande färdtjänst. 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer gällande färdtjänst. Diarienummer: KS/2018:678 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2019-02-18 Dokumentansvarig:

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Färdtjänst. Regler och tillämpningsföreskrifter

Färdtjänst. Regler och tillämpningsföreskrifter Färdtjänst Regler och tillämpningsföreskrifter Dokumenttyp: Regler och tillämpningsföreskrifter Fastställt av: VÄN Fastställelsedatum: VÄN 2006-10-24 86, KF 2009-12-16 220 Senast reviderat den: VÄN 2012-05-22

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS

Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS Beslutsförslag 2014-11-21 Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Jenny Antonsson Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS 2014-440. Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Färdtjänstresor i Göteborgsregionen 2012

Färdtjänstresor i Göteborgsregionen 2012 KOMMUN RESOMRÅDE ANSLUTEN VÄSTTRAFIK Ale Ale, Göteborg, Kungälv, Lilla Edet, Trollhättan, Alingsås och Lerum ANTAL RESOR RESENÄRENS AVGIFT Inom egna kommunen 42 /enkelresa Kungälv 63 Göteborg 81 eller

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 19 maj 2017, kl. 13.00-15.00 Plats: Kommunhuset, Tjörn Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-04-11 63 KS 102/18 Samverkansavtal kring naturbruksutbildningar i Västra Götaland Beslut Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 4 Reviderad 2018-01-22 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10 Färdtjänst Innehåll Färdtjänst 3 Beställning av resa 4 Trappklättrare 7 Riksfärdtjänst 8 Resor på annan ort 9 Synpunkter och frågor 10 Telefonnummer och adresser 11 Mölndals färdtjänstområde 12 Färdtjänst

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun 1(6) Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun Antagna av kommunfullmäktige 2012-06-20, 74, att gälla från 2012-07-01. Enligt lagen om färdtjänst (1997:736) och riksfärdtjänst (1997:735)

Läs mer

Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för riksfärdtjänst i Göteborgs Stad Version 4 Reviderad 2019-04-25 Riktlinjer för riksfärdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör riksfärdtjänst i Göteborgs Stad.

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 13.00-15.00 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S),

Läs mer

Sammanträde med Valnämnden

Sammanträde med Valnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Valnämnden Tid: Måndagen den 16 Maj 2016, kl 18.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Principer för indelning i valkretsar och

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2018-06-07 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är en del

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 12 maj 2015, kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Mikael Berglund (M), Ale, v. ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 oktober 2012, kl på Landvetter flygplats i Härryda kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 oktober 2012, kl på Landvetter flygplats i Härryda kommun Protokoll 2012-10-26 Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 26 oktober 2012, kl. 9.00-12.10 på Landvetter flygplats i Härryda kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus

Läs mer

Tid: Måndagen den 26 januari 2015 kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Måndagen den 26 januari 2015 kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Omsorgsnämnden Tid: Måndagen den 26 januari 2015 kl. 15.30 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3. Godkännande

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna

Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna Protokoll 2005-11-18 Gunnel Rydberg Styrgruppen för det sociala området och SNpresidierna Tid: Fredagen den 18 november 2005 Plats: Riverton Hotell, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), ordf Bo Pettersson

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdag 5 maj 2011, kl , Scancic Hotel Swania, Trollhättan

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde torsdag 5 maj 2011, kl , Scancic Hotel Swania, Trollhättan FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde torsdag 5 maj 2011, kl. 17.30-18.00, Scancic Hotel Swania, Trollhättan Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Owe Nilsson (S), Göteborg

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Gäller fr.o.m. 2011-04-01 1 1 1 INLEDNING Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15, 107 och är fastställt på nytt av KF 2011-03-29. Dokumentet

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 16 september 2011, kl i Folkets hus, Lilla Edet

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 16 september 2011, kl i Folkets hus, Lilla Edet FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 16 september 2011, kl. 10.00-13.30 i Folkets hus, Lilla Edet Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Patrik Karlsson (S), Mölndal

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

För dig som ska åka färdtjänst

För dig som ska åka färdtjänst För dig som ska åka färdtjänst Färgelanda kommun Allhemsvägen 5 458 28 Färgelanda Telefon: 0528-56 70 00 Öppettider: Måndag Fredag 08.00 16.30 Färdtjänst kan du få som: Är folkbokförda personer i Färgelanda

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: 14 januari 2015, kl. 13.00-15.30 Plats: GR, Göteborg Närvarande ledamöter Johan Nyhus (S), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Indikatorer för process uppföljning maj 2019

Indikatorer för process uppföljning maj 2019 Indikatorer för process uppföljning maj 2019 kopplad till Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 110516 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Ragunda och Åre kommun. Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter de funktionshindrades

Läs mer

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen GAP-analys Demensriktlinjer 2017-02-10 Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen Länsresultat utan uppdelning. Kommunalförbundsområde GR 14 29,8 Skaraborgs kommunalförbund 17 36,2 Fyrbodals

Läs mer

Handlingar till sammanträde med. förbundsstyrelsen 2014-09-26

Handlingar till sammanträde med. förbundsstyrelsen 2014-09-26 Handlingar till sammanträde med förbundsstyrelsen 2014-09-26 Ärende 1 Göteborgsregionens kommunalförbund Styrelseärende 1 Dnr: 14-104.012 2014-09-26 Till Förbundsstyrelsen Förslag på ny ledamot i styrgruppen

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 7 jan 2008 tills vidare Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning. Du kan få färdtjänst på grund av att du har funktionshinder som gör att

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl , i stadshuset, Mölndals kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl , i stadshuset, Mölndals kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 15 oktober 2004, kl. 13.40 14.05, i stadshuset, Mölndals kommun Ledamöter Göran Johansson (s), Göteborg, ordförande Jan Hallberg

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2013-12-17 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst

Läs mer

Beslut om rättelse av socialnämndens beslut

Beslut om rättelse av socialnämndens beslut TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:221-706 Planering, Utveckling och Administration 2018-01-10 1/2 Handläggare Kristina Entoft 0152-291 38 Beslut om rättelse av socialnämndens beslut 2017-12-12

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 56 66 ande Ledamöter Ordförande Pia Andersson (SRF) 56 66 Robert Kindberg (DHR) 56 66 Christina Fridén-

Läs mer

Västra Götalands Läns RAorganisation. Fredrik Rasmusson

Västra Götalands Läns RAorganisation. Fredrik Rasmusson Västra Götalands Läns RAorganisation Ale kommun Alingsås kommun Bengtsfors kommun Bollebygd kommun Borås stad Dals-Ed kommun Essunga kommun Falköping kommun Färgelanda kommun Grästorp kommun Gullspång

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst

Riktlinjer för färdtjänst Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Rev MN 15/2016 Rev KF 81/2017 Riktlinjer för färdtjänst 2 1. Inledning

Läs mer

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper Dnr: 11-16.012 Styrelseärende 2 Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper 2011-2014 GRs valberedning har fått uppdraget att till förbundsstyrelsen föreslå ledamöter i GRs styrgrupper för arbetsmarknad,

Läs mer

Information angående färdtjänst

Information angående färdtjänst FÄRDTJÄNST Information angående färdtjänst Enligt Lagen om färdtjänst (SFS 1997:736) Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken och är avsedd för kommuninvånare som på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-20 Diarienummer 1905/17 Välfärd och Utbildning Individ-och familjeomsorg samt Funktionshinder Jan Svensson Telefon 070-761 10 05 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 27 mars 2015, kl. 13.30-14.12 Plats: Burgården konferens, Göteborg Ledamöter Paula Örn (S), Ale, ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

Regler för tillståndsgivning inom färdtjänst

Regler för tillståndsgivning inom färdtjänst Regler för tillståndsgivning inom färdtjänst Dokumenttyp: Riktlinjer/Regler Dokumentdatum: 2018-02-13 Diarienummer: SN-2018/20 Beslutande nämnd: Socialnämnden Giltighetstid: 2018-02-15 tills vidare Dokumentansvarig:

Läs mer

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa och regler för färdtjänst i Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2010-01-13, 5, 2015-10-14 137 Gäller från 2016-01-01 Vad är färdtjänst och vem har rätt till färdtjänst?

Läs mer

Färdtjänstreglemente för Essunga kommun

Färdtjänstreglemente för Essunga kommun Färdtjänstreglemente för Essunga kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställd 2014-12-15 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid Från och med 2015-01-01 Dokumentansvarig

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19 GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19 REGLER FÖR FÄRDTJÄNST Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-23, 71 att gälla fr o m 2007-01-01. INLEDNING

Läs mer

Vad är riksfärdtjänst?

Vad är riksfärdtjänst? RIKSFÄRDTJÄNST Broschyren är en sammanfattning av bestämmelserna i lag om riksfärdtjänst (SFS 1997:735) och Ale kommuns riktlinjer för riksfärdtjänst (antagna av Kommunstyrelsen 2016-05-03 101) Februari

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 20 september 2013, kl på Aspenäs, Lerums kommun

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 20 september 2013, kl på Aspenäs, Lerums kommun från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 20 september 2013, kl. 11.40-12.10 på Aspenäs, Lerums kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 19 maj, kl. 9.00-12.05 Plats: Kommunhuset, Tjörns kommun Ledamöter Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Per Vorberg (M),

Läs mer