Björkvallen dagvattenutredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Björkvallen dagvattenutredning"

Transkript

1 -14 UPPDRAG Björkvallen dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén DATUM GRANSKAD AV Jenny Pirard Björkvallen dagvattenutredning 1 (25) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm E r i k Li d én Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) erik.liden@sweco.se

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte Dagvattenpolicy i Håbo kommun Områdesbeskrivning Befintlig markanvändning Geoteknisk bedömning Avrinningsområde Recipient Planerad exploatering Principlösningar för dagvattenhantering i området Avledning från tomtmark Höjdsättning för dag- och dränvatten från privatmark Stuprörsutkastare Växtbäddar Regngårdar Genomsläppliga beläggningar Avledning i gaturum Metod Klimatanpassning Dagvatten- och recipientmodellen StormTac Föroreningsberäkning Flödesberäkningar Jämförelse med riktvärde 2M för dagvattenutsläpp till recipient Fördröjningsvolymer och översiktlig dimensionering av LOD-anläggningar Indata till beräkningar Resultat Föroreningsberäkning Lösta ämnen Flödesberäkningar Volymsberäkningar och översiktlig dimensionering av LOD Diskussion (25)

3 1 Bakgrund och syfte Detaljplanarbete pågår för Björkvallen i Bålsta, Håbo kommun, där lägenheter med tillhörande parkeringar, vägar och grönyta planeras. Som underlag till detaljplanprocessen redovisar denna utredning förslag för en hållbar dagvattenhantering i samband med planerad exploatering. Dagvattenlösningar för hela området föreslås i enlighet med Håbo kommuns dagvattenpolicy. Utredningen omfattar följande: Identifiering av relevanta riktlinjer enligt den dagvattenpolicy som antagits i Håbo kommun Beskrivning av geotekniska förutsättningar och konsekvenserna av detta på dagvattenhanteringen i området Beskrivning av avrinningsområde och recipient Beskrivning av befintlig markanvändning och planerad exploatering i området Förslag på principlösningar för en hållbar dagvattenhantering. Flödes-, förorenings- och fördröjningsvolymsberäkningar före och efter exploatering Systemlösning med föreslagna principer för en hållbar dagvattenhantering Följande underlagsmaterial har använts: Illustrationsplan Björkvallen, BoKlok, 02-17, Uppdragsbeskrivning Björkvallen, Håbo kommun, , rev Kravspecifikation utredning Björkvallen, Håbo kommun, Dagvattenpolicy, Håbo kommun, Policy för slam- och oljeavskiljare, Håbo kommun, Geoteknisk sammanställning Bålsta centrum, Sweco, Platsbesök Björkvallen, Dagvattenpolicy i Håbo kommun Håbo kommuns dagvattenpolicy innehåller generella principer för dagvatten samt punkter för hanteringen av dagvatten i samhällsplaneringsskeden. För denna utredning har ett antal relevanta punkter identifierats: Övergripande principer: Arbeta för att minska och/eller utjämna dagvattenflöden. 3 (25)

4 Arbeta för att minska andelen hårdgjorda ytor. Vid lokalisering av bebyggelse ska hänsyn tas till den naturliga vattenbalansen. Arbeta för att bevara den naturliga infiltrationen, fördröjningen och avrinningen. Dagvattnet ska omhändertas så nära källan som möjligt. När nya dagvattenlösningar planeras ska de planeras på ett sådant sätt att minsta möjliga flöde ska passera vidare till det befintliga dagvattennätet. Rening av dagvatten ska beaktas om förutsättningar för omhändertagande nära källan saknas. Kontrollprogram och föroreningshalter: Vid bedömning av reningsbehov från specifika områden ska analysresultat jämföras med de föreslagna riktvärdena för dagvatten. Dagvattenutredningar: Dagvattenutredningen ska redovisa flöden och mängder före och efter exploatering i området. Det ska specificeras vilken mängd dagvatten som alstras inom fastigheten från tak respektive körytor och parkeringar. Dagvattenutredningen ska redovisa tillgänglig mark för infiltration samt hur stor del av dagvattnet som avses infiltreras. Dagvattenutredningen ska redovisa områden med risk för instängda ytor. Dagvattenutredningen ska redovisa hur dagvattnet ska tas omhand nära källan. Dagvattenutredningen ska beskriva aktiviteter i området, inklusive transporter av miljöfarliga ämnen samt trafikmängd. Dagvattenutredningen ska ta hänsyn till förändrade nederbördsmönster i samband med klimatförändringar. Planskedet: Huvudprincipen för allmän plats är att dagvatten ska infiltreras och i andra hand fördröjas. Huvudprincipen för kvartersmark är att dagvatten ska tas omhand genom LOD. Om förutsättningarna saknas för LOD eller infiltration nära källan ska vattenflödet utjämnas och fördörjas innan avledning sker till ledningsnät och/eller recipient. Det vatten som inte kan infiltrera eller omhändertas nära källan ska om möjligt avledas i öppna avrinningsstråk. Dagvatten ska ej infiltreras om: 4 (25)

5 o o o o Marken är förorenad eller om det finns misstanke om förorening Det finns risk för förorening av grundvattnet Det finns risk för skador på befintlig bebyggelse eller anläggningar eller annan skada. Naturen eller jordarten inte är lämplig för infiltration eller utsläpp av dagvatten. I samband med detaljplanering av områden inom avrinningsområde 3 för dagvatten (inkluderar Björkvallen) ska någon form av reningsanläggning för dagvatten beaktas. Gällande Håbo kommuns policy för slam- och oljeavskiljare krävs en oljeavskiljare endast för de parkeringsplatser som är belägna inom vattenskyddsområde. I övrigt görs det för varje enskilt fall en bedömning om en avskiljare behövs. Föreliggande dagvattenutredning är framtagen baserad på dessa principer. 5 (25)

6 3 Områdesbeskrivning 3.1 Befintlig markanvändning Det aktuella planområdet ligger i Bålsta i Håbo kommun, är cirka 3 hektar stort och består idag en fotbollsplan, två parkeringar med komplementsbyggnader, en boulebana samt ett par allmänna fastigheter och grönområde. Området angränsar till Bålstavägen i öster, Västerhagsvägen i norr, en skola i sydväst samt omkringliggande bostadsområden. Bålstavägen lutar söderut och Västerhagsvägen västerut, i övrigt är området relativt plant. Parkeringen i norr är grusad och den i söder asfalterad och anlagd med dagvattenbrunnar. För planområdets avgränsning, se Figur 1. Västerhagsvägen Bålstavägen Idrottsvägen Figur 1. Översiktsbild förslag till avgränsning av detaljplan för Bålsta 2:69 m.fl., Björkvallen (Uppdragsbeskrivning Björkvallen, ). 3.2 Geoteknisk bedömning Inga kända geotekniska undersökningar finns utförda i området. Ett utsnitt av SGU:s kartmaterial, från en geoteknisk sammanställning över Bålsta Centrum 2011, med jordartsförhållanden vid markytan samt lokaliseringen av planområdet och Bålsta centrum visas i Figur 2. Enligt kartan utgörs aktuellt planområde till största del av finsand och/eller silt med inslag av isälvsavlagringar och urberg. 6 (25)

7 Planområdet Bålsta centrum Figur 2. Geologisk karta, SGU. Gult postglacial finlera, rött urberg, orange finsand/silt, blått morän (sandig-moig), grönt isälvsavlagringar, skaffrering bebyggelse (Geoteknisk sammanställning, ). För Bålsta centrum anges att de uppmätta grundvattennivåerna ligger mellan cirka 1,0 m under markytan till 0,5 m över markytan. I åsen skapas ett högt övertryck vilket torde resultera i artesiska grundvattennivåer i området. I områden närmast åsen finns permeabla material, som gör att grundvattnet kan strömma bort. I de lägre liggande delarna finns ett tätt lock av lera ovan de vattenförande lagren och grundvattentryck motsvarande trycknivåer i markytan eller strax ovanför markytan (artesiskt) skapas. I rapporten rekommenderas att VA-ledningar förläggs så grunt som möjligt för att inte dränera ut området och orsaka marksättning. I de delområden där undersökningar saknas, till exempel Björkvallen, bör kompletteringar göras för att verifiera grundläggningsförhållanden och grundvattennivåer i samband med eventuell detaljplaneläggning. Med avseende på den förmodade finkorniga jorden inom planområdet och antaget att den höga grundvattennivån vid Bålsta centrum även gäller för Björkvallen får möjligheterna för infiltration av dagvatten i området anses vara begränsade. Fördröjningsåtgärder för dagvatten i mark såsom makdammagasin, växtbäddar, och regngårdar bör då göras täta för att minska risken för grundvatteninträngning. 7 (25)

8 3.3 Avrinningsområde Planområdet Björkvallen ligger enligt Håbos dagvattenpolicy inom avrinningsområde 3, se Figur 3 nedan. Området avvattnas idag till det så kallade Grönadalen-stråket söder om planområdet, som leder dagvatten från stora delar av Bålsta ut i Kalmarviken. Planområdet Figur 3. Avrinningsområden i Håbo kommun (Håbo kommuns dagvattenpolicy, 2012). Befintliga dagvattenledningar och dagvattenbrunnar i området finns belägna i Bålstavägen, i gång- och cykelbanan vid Idrottsvägen, vid den södra asfalterade parkeringen och runt fotbollsplanen och den grusade ytan i norr, se Figur 4. Information om dagvattenledningarnas vattengångar och systemets befintliga kapacitet är begränsad. Det förutsätts att avvattningen av området idag fungerar och att befintliga ledningar har kapacitet att efter exploatering ta emot ett fördröjt flöde motsvarande dagens avrinning vid ett 10-årsregn utan klimatfaktor. 8 (25)

9 Figur 4. Björkvallen med planerade byggnader samt befintligt dagvattensystem. 3.4 Recipient Kalmarviken är en del av vattenförekomsten Mälaren-Prästfjärden, se Figur 5. Mälaren- Prästfjärden ingick tidigare i vattenförekomst Mälaren-Gripsholmsviken. I nästa förvaltningscykel ( ) kommer Mälaren-Prästfjärden att bli en egen vattenförekomst för vilken miljökvalitetsnormer kommer att beslutas. I dagsläget har dock vattenförekomsten inga egna miljökvalitetsnormer för ekologisk och kemisk status. Den kemiska statusen i Mälaren- Gripsholmsviken klassas som god, exkluderat halterna av kvicksilver och kvicksilverföreningar. Det bedöms föreligga en risk att den kemiska statusen inte kommer att förbättras till Den ekologiska statusen i recipienten klassas som god med liten risk för försämring till (25)

10 Planområdet Björkvallen Gröndal -stråket Kalmarviken (Mälaren- Prästfjärden) Figur 5. Gröndal-stråket samt planområdet Björkvallen och recipienten Mälaren-Prästfjärden. 3.5 Planerad exploatering Som tidigare nämnts planerar BoKlok att på planområdet bygga lägenheter i flerbostadshus, och kedjehus med tillhörande komplementsbyggnader, parkeringar och vägar. I området planeras även för ett parkområde. Ingen information om framtida höjdsättning av gator och omgivande mark finns i dagsläget tillgänglig. Expolateringen kommer att medföra en ökad avrinningskoefficient och därmed högre dagvattenflöden från området. Även föroreningshalten i dagvattnet kommer troligen öka efter exploatering. En illustrationsplan över planområdet efter exploatering kan ses i Figur (25)

11 Figur 6. Illustrationsplan Björkvallen (BoKlok Housing, ). 11 (25)

12 4 Principlösningar för dagvattenhantering i området Nedan följer förslag på ett antal principlösningar både på privat mark samt allmän platsmark som kan appliceras inom aktuellt detaljplaneområde. Dessa förslag ligger till grund för beslutsfattande innan fortsatt arbete. 4.1 Avledning från tomtmark Höjdsättning för dag- och dränvatten från privatmark En säker höjdsättning av området skyddar bebyggelsen mot ytligt förekommande dagvattenflöden från den egna tomtmarken samt från omgivande mark. Höjdsättningen bör utformas så att det dagvatten som inte infiltrerar på tomtmark kan ledas till dagvattensystemet i gata. Dränvatten måste också avledas på ett säkert sätt. Höjdsättningen av dagvattenanläggningarna är ett viktigt moment i dimensioneringen för att klara av att avvattna ett område både vid normala regntillfällen samt vid kraftiga regn. Byggherren måste få principen för dräneringssystemets funktion och utformning tydligt förklarad, samt vilka konsekvenser detta medför för utformningen av husens grundkonstruktion Stuprörsutkastare Husen i planområdet föreslås förses med stuprörsutkastare som leder takvattnet ut på tomtens gräsmatta där vattnet sedan kan infiltrera i den mån det är möjligt. En etablerad gräsmatta kan ta emot upp till 40 mm regn utan att det sker någon ytavrinning. Gräsmattan är således en lämplig yta att infiltrera vatten i. För att systemet ska fungera tillfredsställande är det viktigt att utformningen görs korrekt. Ett riktvärde är att marken ska luta ut från husgrunden med 5 % lutning de första 3 metrarna. Därefter kan lutningen vara mellan cirka 1-2 % på resterande del av gräsmattan. Vatten från stuprörer leds ut till ränndalsplattor och vidare ut på gräsmattan. Se principbild i Figur 7. Ränndalsplattorna skall läggas minst 2 meter ut från husgrunden. Ränndalsplattan närmast huskroppen ska vara en platta med bakkant för att förhindra att vatten rinner bakåt, in mot grunden och ner längs grundmuren. Lämpligen utformas utkastaren med en 75 graders böj och sedan ett 0,2-0,3 m rakt rör över ränndalsplattorna. För att underlätta infiltrationen av vattnet kan den mottagande ytan även anläggas med krossmaterial de första metrarna. 12 (25)

13 Figur 7. Principbild över hur vattnet avleds via stuprörsutkastare. Vid kraftigare regn kan nederbörden överstiga tomtens infiltrationskapacitet, då uppkommer det en ytavrinning från tomten och bräddning till dagvattensystemet i gata sker. Därför är det, som tidigare nämnts, viktigt att höjdsättningen görs med husen högre belägna än omkringliggande gata Växtbäddar Takvattnet kan även ledas via stuprörsutkastare till växtbäddar som utformas som nedsänkta lådor intill husen, där vegetation i form av örter och gräs planteras. Syftet med växtbäddarna i detta fall är att i första hand fördröja takvattnet och i andra hand rena och infiltrera vattnet i växtbädden. Växtbäddarnas botten ska vara tät samt anläggas med en dräneringsledning i botten för att förhindra vatteninfiltration under den anlagda växtbädden, vilket skulle kunna skada huskroppen. Sidorna på växtbädden kan bestå av sten, betong, tegel eller trä. Från växtbäddarna leds överskottsvattnet vidare till dagvattensystemet i gata. Figur 8 visar ett exempel på växtbäddar. 13 (25)

14 Figur 8. Exempel på växtbäddar intill hus Regngårdar Regngårdar utformas enligt samma princip som växtbäddar, men dessa kan med fördel vara genomsläppliga då de ofta tar emot vatten från större avrinningsområden och inte placeras direkt intill huskropp. Även där marken inte tillåter infiltration kan regngårdarna fördröja dagvattnet. Regngårdar kräver större utrymmen och syftet med dessa är att fördröja, infiltrera och rena dagvattnet. Exempel på regngårdar kan ses i Figur 9. Regngårdar kan liksom växtbäddar anläggas på kvartersmark. 14 (25)

15 Figur 9. Regngårdar i bostadsnära miljö Genomsläppliga beläggningar Även där infiltrationsmöjligheterna är begränsade kan det vara en god idé att anlägga genomsläppliga beläggningar istället för hårdgjorda ytor vid till exempel parkeringsplatser och gångbanor. Den genomsläppliga beläggningen bidrar till en utjämning av flöden, reduktion av flödeshastigheter och rening av dagvattnet. Det finns olika typer av beläggningar som singel eller naturgrus, hålsten av betong eller genomsläppliga asfaltsbeläggningar. Figur 10 visar hur en genomsläpplig yta av hålsten kan se ut vid anläggning på parkeringsplats. Dessa beläggningar bör inte läggas i för brant lutning eftersom infiltrationen då oftast koncentreras till en mindre del av ytan med igensättning som följd. Vid flöden som överstiger beläggningens infiltrationskapacitet bräddas flödet till dagvattensystemet i gata. Ytorna med genomsläpplig beläggning bör därför anläggas med lutning mot omkringliggande gaturum. 15 (25)

16 Figur 10. Överst: markarmering betonghålsplattor. Underst: Grusad gångväg. 4.2 Avledning i gaturum Eftersom det i Björkvallen inte finns utrymme för avledning via öppna makdamdiken eller liknande lösningar vid sidan av gatorna föreslås det istället att dagvattnet leds via dagvattenbrunnar till ett makadammagasin under gatan och/eller gångbanan där det fördröjs och renas. Vattnet kan vid behov brädda till en parallellgående dagvattenledning i gatan. Om grundvattennivån är hög bör magasinet göras tätt för att förhindra grundvatteninträngning. Som tidigare nämnts finns ingen information i dagsläget tillgänglig om framtida utformning eller höjdsättning av gator och omgivande mark. Om lutningen på gatan är dålig och magasinet anläggs med tätning kan en dränledning anläggas i botten för att säkerhetsställa att vattnet inte blir stående i magasinet efter regnet. Om lutningen istället är hög kan magasinet anläggas med 16 (25)

17 dämmen som stegvis fördröjer vattnet. Makadammagasinet kan även kombineras med skelettjordar för trädrader i gångbana. Principsektioner visas i Figur 11 nedan. Figur 11. Principsektion med makadammagasin i gaturum under bärlager (utan dämme eller dränledning i botten). 17 (25)

18 5 Metod Under detta kapitel redogörs för de beräkningar som utförts i denna utredning. Beräkningarna har huvudsakligen genomförts med dagvatten- och recipientmodellen StormTac 1, med och utan LOD (lokalt omhändertagande av dagvatten). Resultaten av dessa beräkningar har sedan legat till grund för den översiktliga dimensioneringen av LOD-lösningarna. Följande beräkningar har gjort och beskrivs nedan: Flödes- och fördröjningsvolymsberäkningar före och efter exploatering Föroreningsberäkningar efter exploatering med och utan LOD. Översiktlig dimensionering av LOD-lösningar efter exploatering Genomförda beräkningar baseras på teoretiska värden avseende avrinningskoefficienter. De avrinningskoefficienter som har använts utgör branschstandard och är tagna ur Svenskt Vattens publikation P90 för markanvändningar såsom tak, grönyta, grusad permeabel yta och asfalterad yta. För föroreningsberäkningarna har avrinningskoefficienterna viktats för att erhålla en avrinningskoefficient för hela planområdet. 5.1 Klimatanpassning Enligt Svenskt Vatten och SMHI förväntas dimensionerande flöden och fördröjningsvolymer öka framöver samt att regionala skillnader i nederbördsintensitet kommer att uppstå. För att minimera risker för översvämning föreslås att dagvattensystemet dimensioneras för ett 10- årsregn med en klimatfaktor i enlighet med den gällande dagvattenpolicyn för Håbo kommun. I denna utredning antas en faktor på 1,2 för ett 10-årsregn, efter exploatering, i enlighet med de senaste rönen från SMHI. Denna faktor kan dock behöva justeras framöver i samband med att nya rön publiceras. Väljer man att dimensionera för en längre återkomsttid, exempelvis för ett 20-årsregn, så bör man ta hänsyn till en högre klimatfaktor. 5.2 Dagvatten- och recipientmodellen StormTac Översiktliga beräkningar av föroreningshalter och föroreningsmängder i dagvattnet samt beräkningar av flöden och fördröjningsvolymer har genomförts med dagvatten- och recipientmodellen StormTac, version 01. Som indata till modellen används nederbörd, 636 mm/år 2, och kartlagd markanvändning i planområdet. Markanvändningen före exploatering har uppskattats utifrån flygbild samt platsbesök och markanvändningen efter exploatering har hämtats från föreslagen illustrationsplan. 5.3 Föroreningsberäkning Vid beräkningar av dagvattnets föroreningsinnehåll har schablonhalter för flerfamiljsbostäder med och utan LOD använts. I denna markanvändning inkluderas lokalgator samt mindre parkeringar och grönytor. Med LOD innebär att allt dagvatten i planområdet antas ledas till dagvattennätet via lokala anläggningar såsom växtbäddar, regngårdar, makadammagasin Uppmätt nederbörd i Stockholm justerat efter mätförluster med faktor 1,18 i enlighet med SMHI. 18 (25)

19 och/eller infiltrationsytor. Schablonvärden utgörs av årsmedelhalter samt avrinningskoefficienter för angiven markanvändning. Vid belastningsberäkningar (mängd förorening, kg/år) används årsmedelhalten och den ackumulerade årliga nederbörden då det är årsvolymen som är avgörande för hur stor mängd förorening som genereras under ett år. Endast belastning av dagvatten och basflöde (inläckande grundvatten till dagvattensystemet) avses. I rapporten redovisas föroreningshalt (μg/l eller mg/l) och föroreningsbelastning (kg/år) efter exploatering med och utan LOD. Följande föroreningar har beräknats: fosfor (P), kväve (N), bly (Pb), koppar (Cu), zink (Zn), kadmium (Cd), krom (Cr), nickel (Ni), kvicksilver (Hg), suspenderad substans (Susp; partiklar) och opolära alifatiska kolväten (olja). För samtliga ämnen avses totalhalter. Dessa beräkningar utförs utan klimatfaktor. 5.4 Flödesberäkningar Flödesberäkningarna har utförts för ett 10-årsregn med klimatfaktor på 1,2 efter exploatering och för en varaktighet som beräknas utifrån rinnsträckor och flödeshastigheter. Vidare används de senaste nederbördsdata och regnintensiteter som rekommenderas enligt Svenskt Vatten, publikation P104 (data från Dahlström, 2010). I beräkningarna har antagits att alla parkeringar och gångbanor är hårdgjorda. 5.5 Jämförelse med riktvärde 2M för dagvattenutsläpp till recipient Samtliga framräknade årsmedelhalter har jämförts med Riktvärdesgruppend (RTK) Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp, nivå 2M 3. Nivå 2 gäller för områden som inte ansluter direkt till recipient och M avser utlopp i en mindre recipient såsom mindre sjö eller grund havsvik. Dessa riktvärden är lämpliga att använda vid t.ex. kommunens planläggning, nyexploateringar eller förtätningar där flera fastigheter kan ha en gemensam dagvattenlösning. De av RTK föreslagna riktvärdena för dagvattenutsläpp används då det idag inte finns några andra nationella riktlinjer eller gränsvärden för halter i dagvatten. Syftet med tillämpningen av dessa är att på lång sikt se till att statusen i recipienten bevaras eller förbättras för att nå de målen som ställs i Vattendirektivet. 5.6 Fördröjningsvolymer och översiktlig dimensionering av LOD-anläggningar Volymsberäkningarna har gjorts för ett 10-årsregn och för har den varaktighet som ger störst volym samt med klimatfaktor 1,2. Dimensionering av makadammagasinet i gata och växtbäddar/regngårdar vid hus har sedan gjorts med avseende på hela fördröjningsvolymen. Bäst resultat i form av fördröjning och rening av dagvattnet erhålls dock om belastningen av dagvattnet fördelas på kombinationer av de tidigare föreslagna LOD-lösningarna. Makadammagasinet dimensioneras utifrån en antagen hålrumsvolym på 30% och växtbäddarna 3 Riktvärdesgruppen, RTK; Regionplane- och trafikkontoret, Stockholm läns landsting, (25)

20 dimensioneras utifrån en antagen standardanläggning med en viss effektiv volym (magasineringsvolym) som visas i Figur 12. Figur 12. Standardutformning av växtbädd. 5.7 Indata till beräkningar Nedan i Tabell 1 och 2 sammanställs all indata i form av area per markanvändning (ha) och avrinningskoefficienter () som ligger till grund för flödes-, förorenings- och volymberäkningarna. Tabell 1. Area per markanvändning och avrinningskoefficienter för föroreningsberäkning efter exploatering. Markanvändning Avrinningskoefficent ( Plan efter exploatering (ha) Flerfamiljsbostadsområde utan LOD Flerfamiljsbostadsområde med LOD (25)

21 Tabell 2. Area per markanvändning och avrinningskoefficienter för flödes- och volymsberäkning före och efter exploatering. Markanvändning Avrinningskoefficient ( Planområde före exploatering (ha) Planområde efter exploatering (ha) Grönyta Grusad yta Hårdgjord parkering, gata & gångbana Tak Summa (25)

22 6 Resultat I detta kapitel redovisas resultaten av flödes-, förorenings- och fördröjningsvolymsberäkningarna samt erfordrade areor för fördröjningsåtgärder. 6.1 Föroreningsberäkning Föroreningsberäkningar har gjorts för hela planområdet efter exploatering med och utan LOD. Resultatet från beräkningarna av föroreningshalter, föroreningsbelastning och jämförelse med riktvärden för dagvattenutsläpp nivå 2M presenteras i Tabell 3. Tabell 3. Årsmedelhalter (mg/l och µg/l) av föroreningar i dagvatten och basflöde från planområdet efter exploatering, med och utan LOD. Halter som överskrider riktvärdena markeras med grått. Ämne Enhet Planområde efter, utan LOD Planområde efter, med LOD Riktvärden 2M P mg/l N mg/l Pb µg/l Cu µg/l Zn µg/l Cd µg/l Cr µg/l Ni µg/l Hg µg/l Susp mg/l Olja mg/l Föroreningsberäkningarna visar att för situationen utan LOD överstiger fosfor, bly, kadmium och suspenderat material riktvärdena 2M. Med LOD sker en reduktion av föroreningshalterna i dagvattnet och endast fosfor överstiger marginellt föreslaget riktvärde. Det är av vikt att inte bara studera uppkomna dagvattenhalter utan att även se till förändringar i belastningen från planområdet. Därför redovisas den beräknade årliga belastningen från området efter exploatering i Tabell 4 nedan. 22 (25)

23 Tabell 4. Årlig föroreningsbelastning (kg/år) efter exploatering av planområdet. Ämne Enhet Planområde efter, utan LOD Planområde efter, med LOD Reducering (%) P kg/år N kg/år Pb kg/år Cu kg/år Zn kg/år Cd kg/år Cr kg/år Ni kg/år Hg kg/år SS kg/år olja kg/år Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) innebär att andelen hårdgjord yta och där med flödeshastigheterna reduceras samtidigt som schablonhalterna är lägre för ett bostadsområde med LOD-lösningar, detta minskar i sin tur också belastningen. Reduceringen är störst för ämnena bly, koppar, kadmium, suspenderat material och olja där belastningen minskar med över 50 % efter tillämpning av LOD-lösningar inom planområdet Lösta ämnen I denna utredning redovisas ämnens totalhalter vilket är det vanligaste och allmänt vedertagna sättet att redovisa föroreningar på. Vid genomförande av vattenanalyser är det normalt att just totalhalterna analyseras. De föroreningar som transporteras med dagvattnet består dock av såväl en partikelbunden som löst fraktion. På senare tid har just den lösta fraktionen (de ämnen som passerat ett filter på 0,45 µm) av en förorening hamnat i fokus, inte minst i samband med ikraftträdandet av Vattendirektivets miljökvalitetsnormer för prioriterade ämnen vilka avser lösta fraktioner för tungmetaller. Andelen löst fraktion är av betydelse då det är denna fraktion som har hög biotillgänglighet och därför generellt är mer toxisk för biota jämfört med en partikelbunden fraktion. Andelen löst fraktion av metallerna i dagvatten varierar från ämne till ämne. Bly är det ämnen som främst förekommer i partikelbunden form. Andelen löst fraktion för övriga ämnen ligger mellan % men kan variera beroende på markanvändning och studerat ämne. Till exempel kan andelen löst kväve och fosfor variera kraftigt. Av tidigare genomförda fallstudier 23 (25)

24 framgår att lösta kvävefraktionen ligger mellan % med ett medianvärde på 69 % löst. Den lösta fosforfraktionen varierar mellan 5-80 % med ett medianvärde på 42 %. Lösta fraktioner av föroreningar kan renas med hjälp av LOD-anläggningar. De lösta fraktionerna avskiljs genom växtupptag samt genom adsorption till jordpartiklar. 6.2 Flödesberäkningar Flödesberäkningar har gjorts för hela planområdet före och efter exploatering för ett 10-årsregn och visas i Tabell 5. Tabell 5. Årsavrinning (m 3 /år) samt dimensionerande flöde vid ett 10-årsregn (l/s) före och efter exploatering av planområdet. Enhet Planområde före exploatering, utan klimatfaktor Planområde efter exploatering, med klimatfaktor Årsavrinning m 3 /år Dimensionerande flöde (10- årsregn) l/s Den samlade årsavrinningen ökar med cirka 40% och det dimensionerande flödet med cirka 90% efter exploatering. Med tillämpning av LOD-lösningar motsvarande den beräknade fördröjningsvolymen kommer det dimensionerande flödet reduceras till samma nivå som före exploatering. Om gångbanor och parkeringar utförs med permeabel beläggning (avrinningskoefficient 0.3) blir det dimensionerande flödet efter exploatering lägre (410 l/s istället för 469 l/s, en reducering med 12%). 6.3 Volymsberäkningar och översiktlig dimensionering av LOD Fördröjningsvolymsberäkningar och beräkning av erfordrade areor för LOD har gjorts för hela planområdet efter exploatering för ett 10-årsregn och visas i Tabell (25)

25 Tabell 6. Erfordrad fördröjningsvolym (m 3 ) och dimensionering av LOD-lösningar efter exploatering. Enhet Efter exploatering, med klimatfaktor Erfodrad fördröjningsvolym m Motsvarande volym makadammagasin för fördröjning av hela vattenvolymen Motsvarande ytarea växtbädd för fördröjning av hela vattenvolymen m m Diskussion I denna utredning har det ingått att bedöma hur den framtida exploateringen kommer att påverka dagvattnets flöden och föroreningar. Utredningen har resulterat i ett antal förslag som visar på hur dagvattnet kan hanteras utifrån Håbo kommuns dagvattenpolicy. Resultaten från beräkningarna visar att föroreningshalterna för flera av de undersökta ämnena i dagvattnet efter exploatering överskrider riktvärdena för nivå 2M. Efter införandet av LOD åtgärdas detta för alla ämnen utom fosfor. Detsamma gäller för föroreningsbelastningen som reduceras med över 50% för flesta ämnena efter LOD. Den samlade årsavrinningen och det dimensionerande flödet för ett 10-årsregn ökar efter exploatering men kan reduceras till samma nivåer som före exploatering med hjälp av införandet av fördröjningsåtgärder såsom makadammagasin och växtbäddar/regngårdar. Bäst resultat i form av fördröjning och rening av dagvattnet erhålls om man fördelar dagvattenbelastningen på en kombination av de föreslagna LOD-lösningarna. För att säkerhetsställa funktionen av de föreslagna dagvattenlösningarna bör kompletterande utredningar angående de geotekniska förutsättningarna och dagvattennätets befintliga kapacitet i området utföras. Innan en systemlösning över dagvattenhanteringen med placering och utformning av LOD-lösningar samt förslag på anslutningspunkter kan göras måste höjdsättningen av gator och omkringliggande mark utföras. 25 (25)

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning fö r detaljplaneömra de Va ppeby a ng, Ba lsta.

Dagvattenutredning fö r detaljplaneömra de Va ppeby a ng, Ba lsta. -14 UPPDRAG Väppeby äng dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143622 UPPDRAGSLEDARE Johanna Rennerfelt UPPRÄTTAD AV Johanna Rennerfelt DATUM 2015-02-18 GRANSKAD AV Jenny Pirard Dagvattenutredning fö r detaljplaneömra

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

Principlösningar för dagvattenhantering inom Tungelsta Ålsta 28:1, Tungelsta 1:47 och 1:52 m.fl., Haninge kommun Dagvattenutredning STEG 1

Principlösningar för dagvattenhantering inom Tungelsta Ålsta 28:1, Tungelsta 1:47 och 1:52 m.fl., Haninge kommun Dagvattenutredning STEG 1 1 (12) Principlösningar för dagvattenhantering inom Tungelsta Ålsta 28:1, Tungelsta 1:47 och 1:52 m.fl., Haninge kommun Dagvattenutredning STEG 1 Täby 2015-12-18 MARKTEMA AB Johanna Rennerfelt Tel 0704-378087

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1

Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1 Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1 Karlstad 2015-07-08 ÅF Infrastructure AB Frösundaleden 2A 169 70 Solna Telefon: 010-505 00 00 www.afconsult.se Dagvattenutredning Del av fastighet Väppeby

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen

Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen UPPDRAG Godsvagnen dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143701000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén DATUM REVIDERING GRANSKAD AV Gudrun Aldheimer Kompletterande dagvattenutredning för kvarteret Godsvagnen

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun

PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun 1 (15) PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun Täby 2017-03-14 Reviderad 2017-04-18 MARKTEMA AB Ärende nr 16079 Johanna Rennerfelt Tel 0704-378087 2 (15)

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING

PM DAGVATTENUTREDNING UPPDRAG Grästorp 14:1 UPPDRAGSNUMMER 13007074 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Elisabeth Nejdmo DATUM GRANSKAD AV Tove Lindfors Dagvattenutredning Grästorp 14:1 Sweco har blivit ombedda att

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun 2015-05-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (11)

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun Dagvattenutredning Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun 2016-03-18 2016-03-23 2016-08-08 2017-04-19 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Inledning I detta redogörs för flödes- och föroreningssituationen inom Östra Torps detaljplaneområde före och efter exploatering

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm UPPDRAG Dagvattenutredning för fastighet Trollhättan 30 UPPDRAGSNUMMER 1143697000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén, Per Boholm DATUM REVIDERAD GRANSKAD AV Agata Banach angående dagvatten

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Sid 1 (5) PM Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Planområdet Planområdet för Nya Gatan har förändrats sedan dagvattenutredningen Dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Kilenkrysset Bygg AB Dagvattenutredning Björnbro Uppdragsnummer 1186342000 Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Martin Lindström Frida Nolkrantz Agata Banach 1 (32) S w e co Ingenjör Bååths Gata

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5 Handläggare Maria Forsberg Tel Mottagare Kilen Eldsundsviken AB Mobil +46761466847 E-post maria.forsberg@afconsult.com Datum 2019-03-15 Projekt-ID 754469 Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

PM dammdimensionering Alsike idrottspark

PM dammdimensionering Alsike idrottspark 14 UPPDRAG Dammdimensionering UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg DATUM 4 UPPDRAGSNUMMER 13003423-001 UPPRÄTTAD AV Sofi Sundin, Patricia Rull, Andreas Sandwall KVALITETESGRANSKNING Maria Nordgren, Helen Indal

Läs mer

RAPPORT. Beachvolleybollanläggning Flemingsberg BEACHHALLEN TROPICAL AB DAG- & YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Beachvolleybollanläggning Flemingsberg BEACHHALLEN TROPICAL AB DAG- & YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BEACHHALLEN TROPICAL AB Beachvolleybollanläggning Flemingsberg UPPDRAGSNUMMER 1143656000 REVIDERAD 2014-06-18 DAG- & YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSLEDARE OCH KVALITETSGRANSKARE: JOHANNA

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning för detaljplan Kv. Tunet 5, Östertälje. Södertälje kommun.

Dagvattenutredning för detaljplan Kv. Tunet 5, Östertälje. Södertälje kommun. 1 (21) Dagvattenutredning för detaljplan Kv. Tunet 5, Östertälje. Södertälje kommun. Täby 2016-07-01 MARKTEMA AB Handläggare: Helena Öberg Uppdragsledare: Johanna Rennerfelt Ärende nr 16048 2 (21) 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER 3740071 2018-01-31 DAGVATTEN, SJÖAR OCH VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE: MATTIAS OCKLIND HANDLÄGGARE: 2018-01-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Förutsättningar 1 2.1 Befintlig

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA 2018-06-25 Peter Knutsson Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Uppdrag och syfte 1.2 Organisation 2. Riktlinjer för planering av dagvatten 2.1 Botkyrka dagvattenpolicy

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området.

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området. 2013-06-27 Detaljplan Sjöåkra 1:23 I nordöstra delen av Bankeryd upprättas en ny detaljplan för Sjöåkra 1:23. Detaljplanen innebär att ett nytt bostadsområde anläggs på Sjöåkra och vid genomförandet kommer

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BJÖRKVALLEN

DAGVATTENUTREDNING BJÖRKVALLEN DAVATTENUTREDNIN BJÖRKVALLEN 2018-03-22 DAVATTENUTREDNIN BJÖRKVALLEN KUND BoKlok Housing AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-loben Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Getterön 2:155 Dagvattenutredning

Getterön 2:155 Dagvattenutredning Beställare: Ängen Fastigheter Getterön 2 432 93 Varberg Beställarens representant: Magnus Lofjärd Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Uppdragsnr: 104 00 42

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN

DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN JANUARI 2016 WÄSTBYGG PROJEKTUTVECKLING I STOCKHOLM AB DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PROJEKTNR. DOKUMENTNR.

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand 14 UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström DATUM 2015-09-02 Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka

Läs mer

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET Stockholm-Globen 2017-08-28 WSP Sverige AB och Lea Levi WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer