FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET"

Transkript

1 FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET Stockholm-Globen WSP Sverige AB och Lea Levi WSP Samhällsbyggnad Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: WSP Sverige AB Org. nr: Styrelsens säte: Stockholm wsp.com 1 (8)

2 1 Bakgrund Nynäshamns kommun vill utveckla området kring Telegrafen och Vaktberget med nya bostäder och annan verksamhet. Området består idag till en stor del av hårdgjorda ytor i form av parkeringsplatser, industrilokaler och lägenheter, se Figur 1 Figur 1. Översiktsbild över utredningsområdet (rosa). WSP utförde under 2014 en dagvattenutredning för projektet med avsikt att utreda avvattningen av området och kapaciteten i ledningsnätet. Sedan utredningen utfördes har Svenskt Vatten utkommit med en ny publikation, P110 Avledning av dag-, drän- och spillvatten som ger rekommendationer på hur dagvatten bäst hanteras i urban miljö. EU-domstolen har också kommit med ett utlåtande i den så kallade Weserdomen som innebär en striktare tolkning av EU:s miljökvalitetsnormer för hav, sjöar och vattendrag. I ljus av de nya förutsättningarna har WSP fått i uppdrag att utföra föroreningsberäkningar för planområdet. 2 (8)

3 2 RECIPIENT Beräkningen och hanteringen av föroreningar i dagvatten utförs i relation till den recipient som tar emot dagvattnet, i detta fall Nynäshamn (se Figur 2). Målet är att alla svenska vatten ska uppnå miljökvalitetsnormerna, och vid nybebyggelse samt omvandling så får förutsättningarna för detta inte försämras. I fall där föroreningskällor så som industri eller tät bebyggelse omvandlas bör även föroreningshalterna reduceras för att skapa de förutsättningar som krävs för att våra vatten ska ha möjlighet att återhämta sig. Ekologisk status i recipienten Nynäshamn är måttlig. Kemisk status är uppnår ej god på grund av överallt överskridande ämnen (kvicksilver och bromerad difenyleter), och på grund av förhöjda halter av bekämpningsmedlen polybromerade difenyletrar (PBDE) och Irgarol (cybutryn) (Tabell 1). Kvalitetskravet för både ekologisk och kemisk status är god, med undantag för överallt överskridande ämnen. Figur 2 Recipienten Nynäshamn, utbredningsområdets ungefärliga läge i röd cirkel (Bildkälla: VISS) Tabell 1. Status och kvalitetskrav för recipienten Nynäshamn Ekologisk status Kemisk status Befintlig status Måttlig ekologisk status Uppnår ej god ytvattenstatus* Kvalitetskrav God ekologisk status God kemisk ytvattenstatus* *Undantag: bromerad difenyleter, kvicksilver 3 (8)

4 3 FÖRORENINGSBERÄKNINGAR Föroreningarna som uppstår på området är en funktion av hur ytorna används, hur hårdgjorda de är och av vilka material. Existerande och planerad markanvändning har tagits från kommunens ytanalys som även användes i tidigare dagvattenutredning Tabell 2. Kartering av nuvarande och planerad markanvändning Markanvändning Nuläge (ha) Enligt plan (ha) Berg i dagen 2,2 1,8 Grönytor 1,7 3,0 Asfalterat 3,2 1,8 Kvartersmark 1,4 1,9 Totalt 8,5 8,5 Föroreningsberäkningar har också utförts med StormTac, se Tabell 2. För att uppskatta vilka halter av föroreningar som planområdet genererar i dagsläget och kommer att generera enligt plan, används schablonvärden som baseras på markanvändning. Med hjälp av dessa schablonvärden beräknas föroreningshalter. Syftet med föroreningsberäkningarna är att uppskatta hur förändringen i markanvändning påverkar dagvattnets innehåll av föroreningsmängder och -halter, och därmed möjliggöra en bedömning av påverkan på recipienten. Tabell 2. Föroreningsberäkningar avseende mängder Mängder P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja Nuläge (kg/år) ,53 1,3 3,9 0,026 0,49 0,36 0, Enligt plan (kg/år) ,53 1,2 3,8 0,025 0,47 0,35 0, P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja Nuläge (µg/l) ,52 9,9 7,3 0, Enligt plan (µg/l) , ,8 0, Halterna av vissa föroreningar ökar, men den totala föroreningsbelastningen från området minskar på grund av reducerad hårdgjordhet och avrinning. 4 (8)

5 4 Weserdomen Weserdomen är ett omtalat beslut från EU-domstolen som påverkar hur vi i Sverige arbetar med miljökvalitetsnormerna. Domens exakta påverkan har diskuterats i många forum, men resultaten sammanfattas av Havs och vattenmyndigheterna som följer: 1. Det räcker med en försämring av en kvalitetsfaktor för att en försämring av status ska ha skett. 2. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat underlag i prövningar måste innehålla en beskrivning av hur verksamheten påverkar relevanta kvalitetsfaktorer. 3. Miljökvalitetsnormerna för ekologisk status och kemisk status ska ha samma rättsverkan. 4. Det är viktigt att det finns ett heltäckande system för att kunna pröva undantag för vissa verksamheter. Då den ändrade markanvändningen kring Telegrafen och Vaktberget inte ökar utsläppen av något ämne så har domen ingen direkt inverkan på området. Dock så har domen en indirekt påverkan då den understryker vikten av att kommuner aktivt arbetar med att förbättra sina vattendrag. I vattenförvaltningens åtgärdsprogram bestäms det att kommuner aktivt ska arbeta med att uppnå god status på alla svenska vatten, varför det inte räcker med att inte öka utsläppet av förorenande ämnen. För planområdet kommer detta innebära att vissa reningslösningar bör implementeras. 5 Förslag på dagvattenhantering Då utsläppet av förorenande ämnen från planområdet totalt minskar med bebyggelsen så handlar det i första hand om att utnyttja ekonomiskt effektiva och naturliga reningslösningar för att rena dagvattnet till en god nivå. 5.1 Principer för dagvattenhantering För att uppnå kravet på nödvändig fördröjning och rening av dagvatten används följande principer: Undvika att dagvatten uppkommer Lokal fördröjning nära källan Mindre, normalt förekommande flöden leds till reningsåtgärd Extrema flöden leds förbi reningsanläggningen till ledningsnätet och översvämningsytor I följande avsnitt ges exempel på hur dagvattenhanteringen kan lösas så att de uppställda kraven tillgodoses, både avseende rening. Utredningen redovisar lösningar som uppfyller de krav som gäller för Telegrafen och Vaktberget och ligger till grund för utformning av detaljplanen. Andra lösningar kan ge en likvärdig funktion, men detta behöver i så fall redovisas i samband med ansökan om bygglov. 5 (8)

6 5.2 DAGVATTEN PÅ GÅRDAR På gröna gårdar och tomtytor finns det möjligheter att genom naturliga processer fördröja och rena dagvatten, helst genom att rena i många steg. Exempelvis bör dagvatten från takytor ledas via stuprör till upphöjda växtbäddar (biofilter), ut över en översilningsyta på gården eller till en gemensam växtbädd för tak och gårdsyta. Från växtbädden eller översilningsytan kan vattnet samlas upp i ledning eller dike och föras vidare. Alla lösningar på gårdsmark bör konstrueras så att de bräddar mot ledningar och ytliga stråk som leder bort från huskropp för att undvika vattenskador. Ytliga lösningar för rening och fördröjning är att föredra då de är lättare att sköta och generellt har större kapacitet. Figur 3 Schematisk illustration dagvattenhantering på gårdsmark 5.3 DAGVATTEN PÅ ALLMÄN MARK Då bara en liten del av planområdet består av allmän mark behövs inga omfattande åtgärder. I huvudsak måste kvartersvägarna som passerar igenom planen avvattnats och renas. För gaturummet föreslås en lösning som bygger på att dagvatten leds till skelettjordsplanteringar eller annan typ av växtbädd innan avledning till Nynäshamn. Vatten kan ledas till reningslösningar ytligt längs med gatsten kortare sträckor, eller i dagvattenledningar. 5.4 TYPLÖSNINGAR Nedan presenteras ett antal typexempel på dagvattenlösningar som passar Växtbäddar En lösning för att erhålla både rening och fördröjning är ett s.k. biofilter, i figuren i form av en upphöjd växtbädd (Figur 4). Större växtbäddar brukar kallas för regnträdgårdar. I figuren nedan visas en principiell uppbyggnad av ett biofilter som är kopplat till ett stuprör. En fördel med biofilter för Telegrafen och Vaktberget är att de lätt kan anläggas som upphöjda växtbäddar om nedgrävda lösningar visar sig problematiska med berg i dagen. 6 (8)

7 Figur 4 Principskiss för biofilter upplyft konstruktion. (Bildkälla: Grågröna systemlösningar för hållbara städer, Inventering av dagvattenlösningar för urbana miljöer, Vinnova 2014.) Vattnet magasineras och renas innan det leds vidare mot anslutningspunkten för det allmänna dagvattennätet. Standard för en växtbädd är att anlägga ca 20 cm fördröjningszon ovan planteringsytan, samt ca 50 % porositet i själva växtbädden. När växtbädden blir full bräddas överskottet. Genom att låta dagvattnet ledas ut över vegetationsklädda ytor som i figuren ovan sker ett växtupptag av framför allt av fosfor och kväve. Det sker även filtrering, ytkemiska processer samt kemiska och mikrobiella omvandlingsprocesser. Figuren visar en lösning där vatten kan fortsätta filtrera ner i underliggande mark, men på gårdar med betongbjälklag blir det aktuellt med ett tätskikt i botten. En god tumregel är att en god reningsfunktion uppnås när ytan för ett biofilter är ca 5 % av storleken på den yta som avleder dagvatten till anläggningen. Ett exempel på reningseffekten av detta inom planområdet presenteras nedan. Tabell 3. Reningseffekten av biofilter för Vaktberget. Mängder P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni Hg SS Olja Reningseffekt biofilter (%) Efter rening biofilter (kg/år) 3,85 46,8 0,106 0,42 0,57 0, ,2115 0,0875 0, (8)

8 5.4.2 Skelettjordar Skelettjord kan användas för träd i hårdgjord miljö, se Figur 5. Det ger utrymme för trädrötter och är bärande för ovanliggande hårdgjord yta. Det är viktigt att jorden kan syresättas samt att det finns åtkomst till vatten för trädet, t.ex. att dagvattenintag sker via luftbrunnar i luftigt bärlager. Skelettjordar har en porositet på ca 0,1-0,3 vilket innebär att 1 m 3 skelettjord kan magasinera och rena ca liter vatten per regntillfälle. För ett träd rekommenderas normalt 15 m 3 skelettjord, vilket innebär att ca 1,5 4,5 m 3 möjlig volym per träd. Figur 5: Exempel på uppbyggnad av skelettjord i hårdgjord yta. (Bildkälla: Baramineraler.se) Genomsläppliga ytor För att få en högre infiltration på de planerade parkeringsytorna samt hårdgjorda ytor längs vägar kan en ytbeläggning som minskar avrinningen anläggas. Exempel på sådana är gles plattsättning samt betongraster (se Figur 6). Körytor står för större delen av olja, bly och partiklar som når dagvattenledningarna, och att reducera mängden dagvatten från dessa ytor kan slå kraftigt på områdets flöden och föroreningsutsläpp. Figur 6. Exempel på genomsläppliga ytor. 8 (8)

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten

Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten Föroreningar i dagvattnet, Fredriksdalsgatan (2) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Linnea Lundberg Sammanfattning Idag leds delar av

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

GÅRDA 2:12 OCH 1:15 UTREDNING DAGVATTENHANTERING Upprättad av: Hans Svensson och Pia Sjöholm

GÅRDA 2:12 OCH 1:15 UTREDNING DAGVATTENHANTERING Upprättad av: Hans Svensson och Pia Sjöholm GÅRDA 2:12 OCH 1:15 UTREDNING DAGVATTENHANTERING 2016-10-14 Upprättad av: Hans Svensson och Pia Sjöholm GÅRDA 2:12 OCH 1:15 UTREDNING DAGVATTENHANTERING KUND Platzer Fastigheter AB Jan Sällström Box 211

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kungsberga, Ekerö kommun

DAGVATTENUTREDNING. Kungsberga, Ekerö kommun DAGVATTENUTREDNING Kungsberga, Ekerö kommun 2016-05-13 DAGVATTENUTREDNING Kungsberga KUND Ekerö kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

Dagvattenföroreningar Airport City

Dagvattenföroreningar Airport City Härryda Kommun Dagvattenföroreningar Airport City Stockholm Innehållsförteckning 1. Uppdragsbeskrivning... 1 2. Förutsättningar... 1 3. Beräkningar... 1 3.1 Dammtjärnarna... 2 3.2 Mölndalsån... 3 4. Diskussion...

Läs mer

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF infrastructure, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 0105050000, Säte i Göteborg, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER 3740071 2018-01-31 DAGVATTEN, SJÖAR OCH VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE: MATTIAS OCKLIND HANDLÄGGARE: 2018-01-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Förutsättningar 1 2.1 Befintlig

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

BRANDSPRUTAN 2. Dagvattenutredning. Rapport Reviderad: Upprättad av: Anders Rydberg

BRANDSPRUTAN 2. Dagvattenutredning. Rapport Reviderad: Upprättad av: Anders Rydberg BRANDSPRUTAN 2 Rapport 2015-11-06 Reviderad: Upprättad av: Anders Rydberg BRANDSPRUTAN 2 KUND Profi fastigheter II AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun Handläggare Erika Heander Tel +46 10 505 18 31 E-post erika.heander@afconsult.com Mottagare Volabo Projekt Östhamra AB Tomas Wågström Fornåsvägen 11 184 60 Åkersberga Datum 2017-08-16 Uppdragsnummer 732395

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KOSTA 36:10 OCH DEL AV 36:13 M.FL OUTLET OCH EVENTCENTER

DETALJPLAN FÖR KOSTA 36:10 OCH DEL AV 36:13 M.FL OUTLET OCH EVENTCENTER LESSEBO KOMMUN DETALJPLAN FÖR KOSTA 36:10 OCH DEL AV 36:13 M.FL OUTLET OCH EVENTCENTER DAGVATTENUTREDNING 2018-02-27 Rev: 2018-05-29 DETALJPLAN FÖR KOSTA 36:10 OCH DEL AV 36:13 M.FL OUTLET OCH EVENTCENTER

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91 -14 UPPDRAG Mörviken K&T UPPDRAGSNUMMER 7002481000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Jenny Håkansson DATUM Bakgrund På uppdrag av Krook & Tjäder i arbetet med att ta fram planhandlingar för

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Kompletterande utredning dagvattendamm Marktema AB Annika Ritzman & David Källman Uppdragsnr 17091 Datum: 04 Bakgrund och syfte I samband med detaljplanarbete av programområde

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

Dagvattenhantering Kattvikskajen

Dagvattenhantering Kattvikskajen 1 (9) Dagvattenhantering Kattvikskajen 2 (9) Bakgrund Den planerade stadsdelsutvecklingen på Kattvikskajen innebär att den idag hårdgjorda, outnyttjade ytan omvandlas till en ny stadsdel som länkas samman

Läs mer

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde 1 (12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Avgränsning och antaganden... 3 1.3 Definitioner... 4 2 Beräkningar

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING PM 2016-06-28 Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron Särby 3_69\3_Dokument\36_PM_Rapport\PM_Säby SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING KUND Gerson Real Estate AB Linnégatan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

MKN-vatten i detaljplanering AB län

MKN-vatten i detaljplanering AB län MKN-vatten i detaljplanering AB län Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholm Barkarbystaden II, Järfälla 1 Bällstaåns förutsättningar Status otillfredsställande ekologisk status. avgörande för bedömningen

Läs mer

KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN

KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN 1 KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN Objekt: Orren 1 o. 10 Norrtälje kommun Datum: 2017-10-12 Uppdragsgivare: Jan Bogefors, Jabo Bygg AB Handläggare: Lars Källered

Läs mer

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5

Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn inom Eldsundsviken Etapp 5 Handläggare Maria Forsberg Tel Mottagare Kilen Eldsundsviken AB Mobil +46761466847 E-post maria.forsberg@afconsult.com Datum 2019-03-15 Projekt-ID 754469 Fördjupad dagvattenutredning för planerad småbåtshamn

Läs mer

Dagvattenutredning Flundran 4

Dagvattenutredning Flundran 4 Dagvattenutredning Flundran 4 Solporten Fastighets AB Datum: 2017-02-08 Version: Samrådsversion Daniel Söderström 1(14) Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING... 4 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 5 3.1 LOKALISERING...

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Tumba, augusti 2017 Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Behovsbedömningen av detaljplan för Hästen 19 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är

Läs mer

Vatten i samhällsplaneringen Så arbetar Västerås Stad

Vatten i samhällsplaneringen Så arbetar Västerås Stad Vatten i samhällsplaneringen Så arbetar Västerås Stad Barbro Sollén Wilcox Planarkitekt, Sbf, Västerås stad Lena Höglund VA-ingenjör, Mälarenergi AB Varför är vattenfrågorna viktiga i Västerås? Mälaren

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

Föroreningsberäkningar Hermanstorp

Föroreningsberäkningar Hermanstorp Haninge kommun Föroreningsberäkningar Hermanstorp Stockholm 2017-08-23 Datum 2017-08-23 Uppdragsnummer 1320016298 Utgåva/Status Robert Elfving Per Boholm Camilla Andersson Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Vård- och omsorgsboende i Rinkeby Rev

DAGVATTENUTREDNING. Vård- och omsorgsboende i Rinkeby Rev DAGVATTENUTREDNING Vård- och omsorgsboende i Rinkeby 2017-02-23 Rev 2018-04-25 DAGVATTENUTREDNING Vård- och omsorgsboende i Rinkeby KUND Micasa Fastigheter i Stockholm AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Hamngatan

Läs mer

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun Dagvattenutredning Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun 2016-03-18 2016-03-23 2016-08-08 2017-04-19 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Föroreningsberäkningar tillhörande Detaljplan för Gator i Backaplan

Föroreningsberäkningar tillhörande Detaljplan för Gator i Backaplan Föroreningsberäkningar tillhörande Detaljplan för Gator i Backaplan Innehållsförteckning 1 Beräkning av föroreningslaster... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Metod och avgränsningar... 2 2 Resultat och diskussion...

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

PM dammdimensionering Alsike idrottspark

PM dammdimensionering Alsike idrottspark 14 UPPDRAG Dammdimensionering UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg DATUM 4 UPPDRAGSNUMMER 13003423-001 UPPRÄTTAD AV Sofi Sundin, Patricia Rull, Andreas Sandwall KVALITETESGRANSKNING Maria Nordgren, Helen Indal

Läs mer

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Sid 1 (5) PM Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Planområdet Planområdet för Nya Gatan har förändrats sedan dagvattenutredningen Dagvattenutredning

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1

Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1 Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1 Karlstad 2015-07-08 ÅF Infrastructure AB Frösundaleden 2A 169 70 Solna Telefon: 010-505 00 00 www.afconsult.se Dagvattenutredning Del av fastighet Väppeby

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

PM - DAGVATTENHANTERING. Industrispår Rundvik. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar. Nordmalings Kommun

PM - DAGVATTENHANTERING. Industrispår Rundvik. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar. Nordmalings Kommun PM - DAGVATTENHANTERING Industrispår Rundvik Nordmalings Kommun 1 Bakgrund Nordmalings kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för att koppla på ett industrispår vid befintlig växel längs Botniabanan

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand Samrådshandling Dagvattenutredning Bjurö, Farsta Strand 2016-10-04 Reviderad 2017-02-23 www.bjerking.se Box 1351, 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida

Läs mer

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation 2019-03-25 DAGVATTENHANTERING Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation Ytan som planläggs för bebyggelse är 5500 m2. Idag är

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

KVARTERET SNÄCKAN 8 DAGVATTENUTREDNING Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

KVARTERET SNÄCKAN 8 DAGVATTENUTREDNING Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KVARTERET SNÄCKAN 8 DAGVATTENUTREDNING 2018-02 - 21 KVARTE RE T SNÄCKAN 8 Dagvattenutrednin g KUND Skanska Fastigheter Stockholm AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad WSP Sverige AB 121 88 Stockholm - Globen

Läs mer

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 30 Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 2013-06-14 Alexandros Chatzakis Henrik Alm S w e co E n vi r o n m e nt AB 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 SKYFALLSANALYS... 4 3 BERÄKNINGAR...

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (14) Sweco Environment AB 2 (14) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp

Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp Uppdragsnr: 10173223 1 (7) PM Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp Förutsättningar Karlskrona kommun planerar för ett nytt bostadsområde i Mölletorp och i samband med det har WSP fått

Läs mer

BREVIK KONFERENSER AB DAGVATTENUTREDNING VILLA BREVIK

BREVIK KONFERENSER AB DAGVATTENUTREDNING VILLA BREVIK BREVIK KONFERENSER AB DAGVATTENUTREDNING VILLA BREVIK 2018-01-25 DAGVATTENUTREDNING Villa Brevik Brevik Konferenser AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Dragarbrunnsgatan 41 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarteret Dalarö, Farsta

Dagvattenutredning. Kvarteret Dalarö, Farsta Dagvattenutredning Kvarteret Dalarö, Farsta 2016-08-24 Reviderad 2017-02-16 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB Vattnet i staden Gilbert Svensson Urban Water Management AB Dagvatten ett problem eller ett positivt inslag i staden Motstående krav att hantera Upp med husen ned med gatan kontra tillgänglighet Närhet

Läs mer

F AG E RSJÖ 4:1 VA - utredning. Rapport

F AG E RSJÖ 4:1 VA - utredning. Rapport F AG E RSJÖ 4:1 VA - utredning Rapport 2018-06 - 10 Upprättad av: Seth von Dardel Civilingenjör Ekosystemteknik Master Vattenresurshantering, Lunds Tekniska Högskola Kontakt: seth.vdardel@gmail.com INNEHÅLL

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING ÄDELSTENEN

DAGVATTENUTREDNING ÄDELSTENEN DAGVATTENUTREDNING ÄDELSTENEN Therese Dahlberg NOVAMARK 2016-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI 4 3. BEFINTLIGA LEDNINGAR 4 4. DAGVATTEN 5 4.1 Recipienter 5 4.2 Dagvattenstrategi 5 4.3

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Kompletterande dagvatten-pm

Kompletterande dagvatten-pm Kompletterande dagvatten- Datum 2018-12-03 Reviderad 2019-02-05 Uppdrag Beställare Från Till nummer 1 Dagvattenutredning för detaljplan Rosenhill Huddinge kommun Camilla Andersson Linda Silverberg Ramboll

Läs mer

PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun

PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun 1 (15) PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun Täby 2017-03-14 Reviderad 2017-04-18 MARKTEMA AB Ärende nr 16079 Johanna Rennerfelt Tel 0704-378087 2 (15)

Läs mer

PM - DAGVATTENHANTERING. Industrispår Rundvik. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar. Nordmalings Kommun

PM - DAGVATTENHANTERING. Industrispår Rundvik. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar. Nordmalings Kommun PM - DAGVATTENHANTERING Industrispår Rundvik Nordmalings Kommun 1 Bakgrund Nordmalings kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för att koppla på ett industrispår vid befintlig växel längs Botniabanan

Läs mer

JÄRFÄLLAVÄGEN/KVARNVINGEVÄGEN, JÄRFÄLLA KOMMUN

JÄRFÄLLAVÄGEN/KVARNVINGEVÄGEN, JÄRFÄLLA KOMMUN SKANSKA & PROFI FASTIGHETER 0 JÄRFÄLLAVÄGEN/KVARNVINGEVÄGEN, JÄRFÄLLA KOMMUN DAGVATTENUTREDNING Underlag till detaljplan 2018-09-07 JÄRFÄLLAVÄGEN/KVARNVINGEVÄGEN, JÄRFÄLLA KOMMUN Dagvattenutredning Underlag

Läs mer