Revisionsplan för Malmö högskola 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsplan för Malmö högskola 2017"

Transkript

1 (7) LED /568 1(6) Internrevisionen Staffan Ivarsson BESLUT Revisionsplan för Malmö högskola 2017 Till styrelse och rektor 1. Inledning med anledning av Regeringens beslut om att ombilda Malmö högskola till Malmö universitet samt en notering om att detta påtagligt påverkar revisionsplanen Internrevisionen (IR) har upprättat revisionsplan för perioden 1 januari till 31 december Planen, som utgår från internrevisionens riskbedömning, beslutades av Malmö högskolas styrelse Med anledning av Regeringens beslut om att göra Malmö högskola till ett universitet 2018 förändras förutsättningarna för högskolan då stora krav och förväntningar tillkommer. Detta förhållande har påverkat internrevisionens riskanalys och därmed den uppsättning av granskningar som kommer att genomföras i enlighet med styrelsens beslut. 2. Internrevisionens syfte och mål Internrevisionen vid Malmö högskola bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228), internrevisionens instruktion, Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) riktlinjer samt internationella riktlinjer eller standards för yrkesmässig internrevision. IR:s syfte är att vara styrelsens och ledningens stöd i utvecklingen av en ändamålsenlig intern styrning och kontroll. IR ska granska och utvärdera i vad mån den interna styrningen och kontrollen på ett tillfredsställande sätt stödjer ledningens ansvar för att en ändamålsenlig och effektiv verksamhet bedrivs, att tillämpliga lagar och förordningar efterlevs, att verksamheten redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt samt att myndigheten hushållar väl med statens medel. Internrevisionen ansvar för uppsikt, riskbedömningar samt granskningar omfattar hela organisationen, något som skapar goda förutsättningar för att finna och sprida goda exempel och därigenom bidra till ökad enhetlighet och synergi i processer och rutiner mellan olika verksamhetsdelar.

2 (7) Internrevisionen ska sammanfattningsvis vara en objektiv, granskande, stödjande och rådgivande funktion, vilken tillför högskolans verksamhet ett mervärde och stödjer utvecklingen av en ändamålsenlig intern styrning och kontroll. 3. Organisation och resurser Högskolans internrevision är organiserad som en oberoende funktion direkt under Malmö högskolas styrelse. Administrativt är internrevisionen en del av rektorsfunktionen. Bemanningen planeras för 2017 uppgå till en heltidsanställd internrevisionschef. Internrevisionen förfogar enligt denna förutsättning ca 1350 timmar för granskningar och annat revisionsrelaterat arbete under verksamhetsåret. Utöver beskrivna revisionsinsatser enligt revisionsplanen kan tillkommande uppdrag behöva genomföras om behov uppstår. Framställan om behov av revidering av planen eller av eventuella större tilläggsuppdrag utöver planering görs till styrelsen. En separat budget om SEK för löpande utgifter har upprättats separat. 4. Riskanalys Målsättningen är att revisionen ska inriktas mot områden där det finns risk för väsentliga brister som kan påverka högskolans möjligheter att dels leva upp till den tredje paragrafen om ledningens ansvar i Myndighetsförordning (2007:515) och dels förverkliga sina uppgifter och nå sina mål. Ur detta perspektiv definieras risk som interna och externa faktorer som påverkar myndighetens förutsättningar för, eller förmåga, att uppfylla ändamålet med verksamheten samt att nå målen. Risk kan uppstå lika mycket utifrån faran att något fördelaktigt inte sker, dvs förlorade möjligheter eller misslyckanden, som hotet av att något betydelsefullt inte uppnås. IR gör löpande riskanalyser över året och sammanfattar en gång per år, i samband med framtagandet av förslaget till revisionsplan för nästkommande år, en riskanalys som beskriver den riskmiljö högskolan lever i. Genomförandet av den större riskanalysen har innefattat intervju med ledande befattningshavare och personer på olika nivåer i organisationen, analys av omvärlden, kunskaper och erfarenheter från tidigare gransknings- och rådgivningsuppdrag samt generella risker inom andra motsvarande organisationer. Internrevisionen har tagit del av den senast framtagna högskoleövergripande riskanalys som beslutats av rektor (LED /278). Sju dagar senare meddelade Regeringen myndigheten att högskolestatusen skulle bytas till universitetsstatus från och med 1 januari Den senaste riskanalysen fokuserar på riskområdena utbildning, forskning, migrationssituationen, organisationskultur, kompetensförsörjning och lokalförsörjning. Det är enligt internrevisionen tydligt att kartan ritats om, inte minst genom att högskolan får högskolestatus Regeringen presenterade en forskningspolitisk proposition med aviseringar om generella ytterligare satsningar på forskning.

3 (7) Propositionen innehåller en hel del skrivningar om de samhällspolitiska utmaningarna och vikten av samverkan med omvärlden. Rektor har tagit fram ett utkast till målbild fram till 2022 (LED /548. I detta ges förslag på en gemensam målbild som enligt internrevisionens mening harmonierar med både den forskningspolitiska propositionen och den bild internrevisionen har som gäller utmaningar och därmed risker, se mer om detta längre ner i riskanalysen. Rektor har brutit ned målbilden i fyra målområden. Det gäller Uppnå balans mellan forskning och utbildning Säkerställa att all utbildning håller hög kvalitet och är forskningsanknuten Skapa sammanhållna och berikande akademiska miljöer som kännetecknas av en kritisk massa där det bedrivs forskning på hög internationell nivå Utveckla flervetenskapliga forskningsprogram och forskarskolor inom ett mindre antal tematiska fokusområden relaterade till samhällsutmaningar Dokumentet anger vidare att det kommer att bedrivas ett omfattande arbete under 2017 som gäller prioriteringar på olika områden och nivåer i organisationen. Mycket fokus läggs på prioriteringar inom forskning och forskarutbildning då ett skifte från högskolestatus till universitetsstatus i stora delar gäller just detta. Internrevisionen menar att riskbilden ritats om under det senaste halvåret, något som rektor på ett tydligt sätt kommunicerar i ovan nämnda dokument. Oavsett den exakta utformningen av målbilden för 2022 torde många av de utmaningar som ligger framför högskolan ha listats i dokumentet, särskilt då det som gäller forskning och forskarutbildning. Internrevisionen menar att 2017 i mångt och mycket är ett förberedelseår där det måste arbetas både kort- och långsiktigt med att växla upp verksamheten så att myndigheten står redo att de facto drifta universitetet med start 1 januari Det är om ett år, vilket är kort om tid och innebär en risk i sig. Internrevisionen menar att det finns fler risker än de som listas i ovan nämnda och refererade dokument. Malmö universitet kommer att verka i en än hårdare konkurrensutsatt miljö. Genom den nya statusen finns det externa aktörer som hävdar att tillgängliga medel för forskning nu späds ut på ytterligare en part. Det är alltid viktigt att både klara av att nå uppsatta mål vad gäller verksamhet, men även att klara av att klanderfritt i hela organisationen följa de formella regler som finns. Det finns många sådana regelverk som högskolan måste leva upp till. Internrevisionen menar att det nu riktas fler kritiska blickar mot den verksamhet som nu byggs upp. Det är inte lämpligt att i någon del riskera försumma regelefterlevnad eller arbete med måluppfyllelse. Något som är mycket skadligt och drabbar organisationer hårt är när myndighetens förtroende skadas. Tydliga och färska exempel finns att hämta i Karolinska institutet och Riksrevisionen.

4 (7) Internrevisionen har definierat fem väsentliga riskområden där det finns risker som i detta sammanhang lyfts fram. Det gäller styrning och kontroll, regelefterlevnad, byggande av nya strukturer, personal- och lokalförsörjning. Styrning och kontroll Styrning och kontroll innefattar många delar av en organisation. I detta sammanhang avses i första hand den ekonomistyrning som finns och tillämpas. Det gäller formulering av mål, prioriteringar, riskanalyser, uppföljningar, övervakningsprocesser m.m. Malmö högskola saknar en myndighetsövergripande verksamhetsplan, till skillnad från exempelvis Lunds universitet. Detta kan riskera försvåra den styrning och kontroll som utövas internt. Det svårt att följa verksamhetens olika delar och att foga ihop dem till en gemensam bild. Detta har framkommit under internrevisionens arbete med granskningar och riskanalyser. Det finns en betydande risk att den successiva uppväxlingen av ekonomi, personal och verksamhet kommer i otakt. Ett ambitiöst upplagt arbete med att bygga och implementera ett ramverk för kvalitetsarbetet i utbildning på grundnivå och avancerad nivå pågår. Det ligger lämpligt i tiden och är strategiskt viktigt. Arbetet syftar till att på olika sätt säkra en hög kvalitet i utbildning och forskning och är en överlevnadsfråga för högskolan på längre sikt. Det är en utmaning att styra denna typ av processer så att de leder till verkliga resultat. Risken är att arbetet inte ger önskat resultat. När det gäller styrning så innefattas även finansiering. Det innebär en risk att en verksamhet som tvingas leva på extern finansiering helt enkelt misslyckas med att generera sådan finansiering. Regelefterlevnad Lagar, förordningar och andra regelverk måste följas. Att misslyckas på detta område kan få stora negativa konsekvenser som rubbar förtroendet för högskolan. Det kan gå fort; det har vi sett under sommaren 2016 när Dagens Nyheters granskningar av Riksrevisionen ledde till att de tre riksrevisorerna avgick endast några veckor efter publiceringen. Vi lever i ett medielandskap som är snabbt och skoningslöst i positiv bemärkelse. Samtidigt finns hos många människor i samhället en slags misstänksamhet mot många institutioner. Det är mot denna bakgrund extra viktigt att säkra regelefterlevnaden. I den konkurrensutsatta högskolevärlden finns risker med skandaler. Regeringen sitter i Stockholm och dimensionerar anslagsvolymerna och tar naturligtvis intryck av vad de ser, hör och läser i exempelvis olika media. Förtroende och kvalitet i kedjans alla länkar är i sammanhanget viktigt. Oegentligheter och bedrägerier utgör stora risker i verksamheten, men även slarv och dålig ordning och reda som kanske kan leda till att dokument kommer bort eller till fel mottagare utgör väsentliga risker som kan leda till skada för enskilda och i förlängningen högskolan.

5 (7) Byggande av nya strukturer En myndighet som verkar i en konkurrensutsatt miljö måste hela tiden anpassa sin struktur och verksamhet på ett sätt som säkrar måluppfyllelsen. Detta gäller särskilt Malmö högskola 2017 då arbetet med att bygga forskarmiljöer på områden där det kanske tidigare endast bedrevs en mindre sådan verksamhet. Det handlar om att skapa kritisk massa i forskarmiljöerna och att etablera och säkra internationell samverkan, något som även gäller relationerna med om världen lokalt, regionalt och nationellt. Av särskild vikt är byggandet av forskarmiljöerna. Dessa och deras resultat kommer att skärskådas såväl internt som externt. Det finns en risk att arbetet med att bygga forskarmiljöer av världsklass misslyckas i enskilda delar av högskolans verksamhet, exempelvis på grund av oerfarenhet. Personalförsörjning Personalförsörjning av hög kvalitet är central i en kunskapsalstrande och spridande verksamhet som Malmö högskola. Det handlar om att rekrytera högkvalitativ personal och att sedan se till att de trivs och ges förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Det finns risk för att lärare och forskare inte uppfattar anställningen som tillräckligt trygg i de fall tillfälliga anställningar tillämpas. Detta i kombination med svårigheter att erbjuda höga löner utgör en risk för personalomsättning, något som kan äventyra kvaliteten i verksamheten. Lokalförsörjning Malmö högskola bedriver verksamhet av skilda slag i ett antal olika fastigheter. Modellen för fastighetsförvaltning granskas för närvarande av internrevisionen. Malmö högskola står inför stora utmaningar när det gäller byggande av nya strukturer vad gäller forskarlag m.m. enligt ovan. Dessa lag ska ges förutsättningar att blomma ut med full kreativ kraft. En av flera förutsättningar för att detta ska lyckas är att de försörjs med ändamålsenliga och attraktiva lokaler för arbete i form av forskning, undervisning, administration och service. Det finns indikationer på bristande lyhördhet gällande verksamheternas önskemål vad gäller lokalernas utformning med mer. Detta framkommer bland annat i internrevisionens under året redovisade rapport om planeringsprocessen för byggandet av de nya kontoren i kvarteret Niagara. Detta är en väsentlig risk för högskolan. Det råder brist på lokalytor vilket gör att den expansion som väntar i samband med bildandet/byggandet av Malmö universitet blir central för förutsättningarna att nå framgång.

6 (7) 5. Granskningar 5.1 Den centrala styr- och kontrollprocessen Malmö högskola växlar under 2017 upp verksamheten både vad gäller ekonomi och personal. Verksamheten är indelad i fem fakulteter och en central administration. Det pågår ett arbete med att ta fram en ny planerings- och styrprocess. Internrevisionen har iakttagit organisationens nuvarande styr- och kontrollprocess. Mot bakgrund av det behov som finns av förnyelse i denna del finns det skäl att granska styr- och kontrollprocessen under 2017 så att eventuella förändringar kan träda i kraft till den 1 januari Rubricerat granskningsarbete sker under revisionsåret med en bedömd tidsåtgång av ca 250 timmar. 5.2 Byggandet av forskarmiljöer En central fråga för Malmö högskola de närmaste åren är att växla upp forskarmiljöerna på fakulteterna. Det handlar om att skapa såväl kritisk massa som att bygga broas till andra universitet. En granskning bör göras som tar sikte på hur detta arbete bedrivs och om det är effektivt. Målet med granskningen är att belysa förbättringsområden och att sprida goda exempel i dessa delar. Rubricerat granskningsarbete sker under revisionsåret med en bedömd tidsåtgång av ca 250 timmar. 5.3 Personalförsörjning Personalen och dess kompetens är mycket central för en högskola. Det gäller för högskolan att rekrytera rätt personer, inte minst nu när fler forskare ska anställas. Processen för personalförsörjning kan granskas där såväl rekryteringsprocessen som andra delar som gäller befintliga anställda ingår. Målet med granskningen är att identifiera eventuella brister så att dessa vid behov kan åtgärdas genom beslut från ledningen så snart som möjligt. Rekryteringarna kommer att förberedas under 2017 men processen kommer att vara ständigt aktuell framöver då personalomsättning av viss storlek är en naturlig del av en organisationsvardag. Risken är att den blir för omfattande och att fel personer rekryteras. Rubricerat granskningsarbete sker under revisionsåret med en bedömd tidsåtgång av ca 250 timmar. 5.4 Ospecificerad granskning IR-chefstid har reserverats för granskningsinsatser/utredningar på framställan av styrelsen/rektor. Rubricerat granskningsarbete sker löpande under revisionsåret med en bedömd tidsåtgång av ca 200 timmar. 5.5 Rådgivning I internrevisionens uppgifter ingår att ge råd och stöd till styrelse, ledning och verksamhet i olika frågor som berör den interna styrningen och kontrollen. Exempel på rådgivningsinsatser för verksamheten kan vara deltagande i referensgrupper vid utvecklingsarbete samt informationsinsatser. Internrevisionen ser detta som en viktig

7 (7) förebyggande uppgift. Redovisad tid avser IR-chefstid. Rådgivningen sker löpande med en bedömd tidsåtgång av ca 50 timmar. 5.6 Riskanalys och planering inför 2018 Arbetet med att upprätta riskanalys och planera kommande års arbete utförs delvis löpande under året och delvis genom en mer systematisk genomgång med bland annat intervjuer i oktober/november Riskanalysen bildar underlag till 2018 års revisionsplan som styrelsen tar ställning till i december Beräknad tidsåtgång för IR-chefen ca 100 timmar. 5.7 Uppföljning av tidigare års granskningar Utifrån de beslut som styrelsen fattat med anledning av internrevisionens tidigare revisionsrapporter ges en återrapportering av vilka åtgärder som har vidtagits i verksamheten. Dessa iakttagelser presenteras i internrevisionens verksamhetsrapport för Beräknad tidsåtgång för IR-chefen ca 100 tim. 5.8 Kompetensutveckling Internrevisionens arbetsområde omfatta all den verksamhet som högskolan bedriver eller ansvarar för. Det innebär att kompetensutveckling inom högskolesektorn samt inom revisionsområdet är viktiga och naturliga delar i arbetet. Planerad tidsåtgång ca 150 timmar. Staffan Ivarsson Internrevisionschef

Revisionsplan och riskanalys för Malmö högskola 2018

Revisionsplan och riskanalys för Malmö högskola 2018 2) (Dnr. Dnr LED 1.4-2017/553) 1 (av Malmö universitet, Internrevisionen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef BESLUT Staffan Ivarsson Till styrelse och rektor Revisionsplan och riskanalys för Malmö högskola

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1(6) Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1. Inledning (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) samt internrevisionens instruktion, Dnr LiU 220/07-10,

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET

LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET I LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET 2017-12-06 nr LiU-2017-03387 BESLUT 1(1) Revisionsplan för Linköpings universitet 2018 Universitetsstyrelsen beslutar årligen om en revisionsplan i enlighet med vad som ankommer

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen Protokollsutdrag Sid 1 (1) Dnr: FS 1.1-1925-17 Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december 2017. 86 Beslut Ärende Regler för Internrevisionen Dnr: FS 1.1-1925-17 Beslut/åtgärd Internrevisionschef

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Sekretariatet för utvärdering och intern revision Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Beslutade av Sidas styrelse 2007-06-01. Sekretariatet för utvärdering

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM Internrevisionen Dnr: 1-955/2017 2017-12-04 Revisionsplan 2018 Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december 2017 Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet 171 77 STOCKHOLM

Läs mer

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 UFV 2014/695 Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 Till konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 3 2 Riskanalys 3 3 Förslag på granskningar 3 3.1 Universitetets arbete med intern styrning och kontroll

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2011.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2011. 1(9) Revisionsplan för Linköpings universitet 2011. Internrevisionens (IR) förslag till revisionsplan för 2011 grundar sig på såväl universitetets riskanalys som internrevisionens egen riskbedömning. 1.

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

Revisionsplan för 2015

Revisionsplan för 2015 Dnr SLU ua 2014.1.1.2-4530 2014-Exp: 2014-12- Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2014-12-16 Rektor Revisionsplan för 2015 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll 2018 Catrin Lind Ebert 2018-04-18 ESV:s bedömning ESV:s uppfattning är att myndigheterna har en betryggande intern styrning och kontroll och

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2019

Revisionsplan för Linköpings universitet 2019 2018-12-05 Dnr LiU-2018-03193 Förslag BESLUT 1(1) Revisionsplan för Linköpings universitet 2019 Universitetsstyrelsen beslutar årligen om en revisionsplan i enlighet med vad som ankommer på styrelsen enligt

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 Fastställd av Sidas

Läs mer

Revisionsplan för 2018

Revisionsplan för 2018 Bilaga p 8 2018-02-20 Dnr MIUN 2018/412 Internrevisionschef Emelie Holmlund Revisionsplan för 2018 Enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) ska myndighetens styrelse besluta om revisionsplan för

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordning (2006:1228). beslutade den 28 februari 2007.

Läs mer

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola Rapport från MALMÖ HÖGSKOLA 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 2

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen

Riktlinjer för internrevisionen UFV 2019/327 Riktlinjer för internrevisionen Fastställda av konsistoriet 2019-02-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Internrevisionens roll 3 Ansvar och befogenheter 3 Tillsättning och lönesättning 3 Revisionsutskottet

Läs mer

Revisionsplan 2017 för Tillväxtverkets Internrevision

Revisionsplan 2017 för Tillväxtverkets Internrevision Revisionsplan 2017 för Tillväxtverkets Internrevision 1. Internrevisionens uppdrag Internrevisionens primära uppgift är att, i nära samarbete med styrelse och ansvariga på myndigheten, granska och bedöma

Läs mer

Årsrapport (Dnr. Dnr LED /75) 1 (av 12) Malmö universitet, Internrevisionen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef

Årsrapport (Dnr. Dnr LED /75) 1 (av 12) Malmö universitet, Internrevisionen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef (Dnr. Dnr LED 1.4-2018/75) 1 (av 12) Malmö universitet, Internrevisionen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Årsrapport 2017 Internrevisionens årsrapport gällande verksamhetsåret 2017 samt en uppföljning

Läs mer

Revisionsplan för 2013

Revisionsplan för 2013 Dnr SLU.ua.Fe.2012.2.3.0-3921 Exp. den 2012-12-19 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2012-12-18 Rektor Revisionsplan för 2013 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

95 Internrevisionsplan för 2013 och budget för internrevisionen 2013

95 Internrevisionsplan för 2013 och budget för internrevisionen 2013 PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 95 Internrevisionsplan för 2013 och budget för internrevisionen 2013 Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa internrevisionsplan och budget för

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Internrevisionsrapport 2018

Internrevisionsrapport 2018 1 UFV 2018/863 Internrevisionsrapport 2018 Fastställd av Konsistoriet 2018-12-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Syfte samt revisionsfrågor... 4 3.1 Granskningens genomförande...

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2005 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Revisionsplan för internrevisionen

Läs mer

Styr- och kontrollprocessen vid MAU

Styr- och kontrollprocessen vid MAU Dnr: LED 1.3-2018/61 1 (av 8) Malmö universitet, Universitetsstyrelsen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Rapport Styr- och kontrollprocessen vid MAU - Granskningsrapport från internrevisionen Postadress

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2008 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Revisionsplan för internrevisionen

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Inför Karolinska Institutets fördjupade riskanalyser 2012

Inför Karolinska Institutets fördjupade riskanalyser 2012 Bilaga 4 Inför Karolinska Institutets fördjupade riskanalyser 2012 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Fastställd av rektor Dnr 1977/2012-010 INNEHÅLL 1 Inledning... 1 2 Metodbeskrivning... 1 2.1

Läs mer

Revisionsplan för 2014

Revisionsplan för 2014 Dnr SLU ua 2013.1.1.2-5355 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2013-12-18 Rektor Revisionsplan för 2014 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan för 2014. Ärendet

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 150 Utvärdering av internrevisionen med anledning av Transcendent Groups slutrapport Beslut Högskolestyrelsen beslutar att

Läs mer

Revisionsplan 2017/2018

Revisionsplan 2017/2018 Protokollsbilaga C Fullmäktiges protokoll 2017-05-05, 5 Riksbankens dnr 2017-00177 Revisionsplan 2017/2018 Fullmäktiges revisionsfunktion Martin Malm Fullmäktiges revisionsfunktion Enligt arbetsordning

Läs mer

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen Linköpings universitet 20 november 2014 Sammanfattning I enlighet med 7 Internrevisionsförordningen (2006:1228) skall internrevisionen

Läs mer

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen.

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Kommunens revisorer 2013-04-08 GRANSKNING AV INTERNKONTROLLPLANER I HÄRRYDA KOMMUN Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Rapporten

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se Internrevision Exemplet Linköpings Universitet Controller 2004- Certified Internal Auditor 1999 Internrevisor 1997-2004 Skatterevisor 1993-97 Externrevisor 1989-93 Sprekare, examen 1989 Roligt 1964 - nu

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 2 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 3 Intern kontroll... 3 3.1 Kontrollmoment som följs upp under första halvåret...

Läs mer

Frågor om internrevision

Frågor om internrevision 1/16 Datum Handläggare 2015-12-03 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Frågor om internrevision Frågor om internrevision... 1 Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in information?... 3 Vad hämtar

Läs mer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL KOMMUNSTYRELSEN LIDKÖPINGS KOMMUN. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL KOMMUNSTYRELSEN LIDKÖPINGS KOMMUN. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer www.pwc.se Revisionsrapport INTERN STYRNING OCH KONTROLL Hans Axelsson Göran Persson- Lingman Juni 2016 KOMMUNSTYRELSEN LIDKÖPINGS KOMMUN - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Revisionsplan 2018 Fastställd:

Revisionsplan 2018 Fastställd: REGIONENS REVISORER Region Norrbotten Revisionsplan 2018 Fastställd: 2018-02-22 Innehållsförteckning 1 Den årliga revisionsprocessen... 3 1.1 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet... 3 1.2 Riskanalysen

Läs mer

Revisionsplan 2016/2017

Revisionsplan 2016/2017 PROTOKOLLSBILAGA B Fullmäktiges protokoll 2016-06-10, 5 Riksbankens diarienummer 2016-00328 Revisionsplan 2016/2017 Fullmäktiges revisionsfunktion Martin Malm Fullmäktiges revisionsfunktion Enligt arbetsordning

Läs mer

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Att integrera RSA i arbetet med intern styrning och kontroll samt i myndighetens styrprocess Michael Lindstedt Myndigheten

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Internrevisionens årsrapport 2017

Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 1 Internrevisionen 2017 Internrevisionen vid Mittuniversitetet

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll KIRUNA KOMMUN Bilaga 1 Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll Innehåll sida 1. Intern styrning och kontroll 2 2. Riskanalys 3 - Övergripande

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Tertial Revisorskollegiet

Tertial Revisorskollegiet Tertial 1 Revisorskollegiet Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk hållbarhet lokalt och globalt... 3 3 Intern kontroll... 4 3.1 Kontrollmoment

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Fastställd av rektor 2014-02-04 Innehållsförteckning Inledning 3 1 Processen för intern styrning och kontroll 3 1.1 Riskanalyser 4 1.1.1 Riskidentifikation 4 1.1.2 Riskvärdering

Läs mer

Rutiner och plan för miljörevisioner

Rutiner och plan för miljörevisioner Rutiner och plan för miljörevisioner Beslut: Miljörådets ordförande 2018-02-13 Reviderad: - Dnr: HDa 1.2-2018/307 Gäller fr o m: 2018-02-13 Relaterade dokument: Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan

Läs mer

Internrevisionens årsrapport

Internrevisionens årsrapport Internrevisionens årsrapport år 2009 Inledning Vårt mål är att internrevisionen ska vara en respekterad och oberoende resurs vars arbete präglas av objektivitet, integritet och opartiskhet. De granskningar

Läs mer

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun www.pwc.se Revisionsrapport Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat Göran Persson-Lingman Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson Certifierad

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Malmö högskolas styrelse den 15 februari 2017

Protokoll från sammanträde med Malmö högskolas styrelse den 15 februari 2017 (dnr LED 1.1-2017/64) 1 (av 5) Malmö högskola, Styrelse, Pernilla Biström, Sekreterare 2107-03-01 från sammanträde med Malmö högskolas styrelse den 15 februari 2017 Närvarande: Ledamöter Gun-Britt Fransson,

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Byggande av forskarmiljöer vid Malmö högskola

Byggande av forskarmiljöer vid Malmö högskola Dnr: LED 1.4-2017/526 1 (av 18) Internrevisionen Byggande av forskarmiljöer vid Malmö högskola Rapport från internrevisionen Postadress Internrevisionen Malmö högskola 211 18 Malmö E-post staffan.ivarsson@mah.se

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2013.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2013. 2014-02-04 RAPPORT Dnr LiU-2014-00015 1(9) Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2013. Revisionsplanen för 2013, dnr LiU-2012/02045, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteter för verksamhetsåret.

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Revisionsplan för 2012

Revisionsplan för 2012 SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET Styrelsen BESLUT 2011-12-14 Exp. den 2011-12-16 Dnr SLU ua FE.2011.2.3.0-3849 Internrevisionen Revisionsplan för 2012 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar

94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till rektor att gå igenom internrevisionens rapport,

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer www.pwc.se Revisionsrapport INTERN STYRNING OCH KONTROLL Hans Axelsson Göran Persson- Lingman Juni 2016 KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN LIDKÖPINGS KOMMUN - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 1/33 PM Datum Handläggare 2018-08-21 Annika Alexandersson ESV dnr 2018-00340 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 Frågorna avser 2018. 2/33 Innehåll Frågor om internrevision och

Läs mer

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 Dnr SLU ua Internrevisionen 2005-02-17 12.5-342/05 Till styrelsen för SLU ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 1. Inledning Det övergripande revisionsmålet är att bidra till en förbättrad

Läs mer

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning UFV 2017/2162 Processen för verksamhetsplanering och uppföljning Internrevisionsrapport Fastställd av Konsistoriet 2018-04-26 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Bakgrund 4 1.1 Riskbedömning 4 1.2

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer