Revisionsplan för Linköpings universitet 2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsplan för Linköpings universitet 2011."

Transkript

1 1(9) Revisionsplan för Linköpings universitet Internrevisionens (IR) förslag till revisionsplan för 2011 grundar sig på såväl universitetets riskanalys som internrevisionens egen riskbedömning. 1. Internrevisionens syfte och mål Internrevisionen (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228), internrevisionens instruktion, ESV:s riktlinjer samt internationella riktlinjer för yrkesmässig internrevision. IR:s syfte är att vara styrelsens och ledningens stöd i utvecklingen av en ändamålsenlig intern styrning och kontroll. IR ska granska och utvärdera i vad mån den interna styrningen och kontrollen på ett tillfredsställande sätt stödjer ledningens ansvar för en ändamålsenlig och effektiv verksamhet att tillämpliga lagar och förordningar efterlevs att verksamheten redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt att myndigheten hushållar väl med statens medel Internrevisionen arbetar inom hela organisationen, vilket ger en god position för att finna och sprida goda exempel och därigenom bidra till ökad enhetlighet och synergi i processer och rutiner mellan olika verksamhetsdelar. För att IR ska lyckas i sina målsättningar är en god dialog med alla delar av organisationen både i planeringsarbetet och i genomförandet av revisionsarbetet en förutsättning. Internrevisionen ska sammanfattningsvis vara en objektiv, granskande, stödjande och rådgivande funktion, vilket tillför universitetets verksamhet ett mervärde och stödjer utvecklingen av en ändamålsenlig intern styrning och kontroll. 2. Organisation och resurser Organisatoriskt är internrevisionen placerad direkt under styrelsen som en fristående enhet. Enheten består av 3,0 anställningar med 2,35 tjänst bemanning. Revisionschefen tjänstgör även detta år till 20 % vid Malmö högskola och Malmö högskola köper därutöver motsvarande 25 % revisionstjänst av LiU. En medarbetare har 20 % tjänstledighet. 3. Internrevisionens riskanalys IR gör löpande riskanalyser över året och sammanfattar en gång per år i en större riskanalys under vilken riskmiljö universitetet lever. Genomförandet av den större riskanalysen har innefattat intervjuer med ledande befattningshavare och personer på olika nivåer i organisationen, analys av omvärlden, kunskaper och erfarenheter från tidigare granskningar samt generella risker från andra motsvarande organisationer.

2 2(9) Målsättningen är att revisionen ska inriktas mot områden där det finns risk för väsentliga brister som kan påverka universitetets möjligheter att nå sina mål. Ur detta perspektiv definieras risk som interna och externa faktorer som påverkar vår förmåga att nå målen eller uppfylla ändamålet med verksamheten. Risk kan uppstå lika mycket utifrån faran att något fördelaktigt inte sker (förlorade möjligheter) som hotet för att något väsentligt misslyckas helt. Internrevisionens högst rankade riskområden är, i likhet med föregående år: 1. kompetensförsörjning, dvs rekrytering och kompetensutveckling 2. verksamhetsstyrning 3. informationssäkerhet 4. ekonomiska resurser 5. kvalitet Nedan redogörs för resp områdes innebörd samt några av IR:s risker inom dessa. Riskerna åskådliggörs med avseende på tyngd, dvs sannolikhet och effekt, i efterföljande figur samt IR:s bedömning av riskernas utveckling i förhållande till föregående år. 1. Kompetensförsörjning IR bedömer risken med en otillräcklig kompetensförsörjning, dvs rekrytering såväl som kompetensutveckling, som den mest kritiska faktorn i nuläget. Universitetet är i behov av konkurrenskraftiga medarbetare såväl nu som inför framtiden. Vi förmår idag inte nyrekrytera i takt med pensionsavgångarna. 1a) Risk att inte förmå rekrytera den personal som behövs vid generationsväxling. 1b) Risk att inte förmå rekrytera den personal som möjliggör strategiska satsningar. 1c) Risk att personalen inte ges möjlighet till kompetensutveckling. 2. Verksamhetsstyrning Verksamhetsstyrningen innefattar olika behov av styrning inom organisationen som styrning genom mål, organisation, arbetsmiljö och administrativa system. 2a) Risk att ansvar och befogenheter inte är tydliggjorda 2b) Risk att den ekonomiska planeringen inte fungerar fullt ut i organisationen 2c) Risk att den ekonomiska uppföljningen inte är tillräcklig 2d) Risk att regler inte efterlevs i organisationen (nytt) 3. Informationssäkerhet Vår bedömning är att risken med en ofullständig säkerhet vad gäller verksamhetens information är kritisk. Den information som universitetet hanterar inom organisationen och i sina informationssystem är av vital betydelse och utgör en stor tillgång i verksamheten. Krav finns på att informationen behandlas med olika grader av konfidentialitet, att informationen ska vara rätt och göras tillgänglig i den utsträckning som krävs för att verksamheten ska fungera. 3a) Risk att säkerheten i informationshanteringen inte är tillfredsställande 3b) Risk att informationen inte svarar mot informationsbehovet 3c) Risk att kvaliteten i de administrativa systemen inte är tillfredsställande

3 3(9) 4. Ekonomiska resurser Utifrån de nationella förändringar som är förestående inom resursområdet finns signaler att LiU kommer relativt väl ut ur dessa. Vårt nuvarande myndighetskapital är idag av ansenlig omfattning vilket bidrar till bilden av ett ekonomiskt välmående universitet. Bilden kan dock snabbt förändras genom förändringar i omvärlden och interna faktorer. 4a) Risk att inte förmå omsätta erhållna medel i verksamhet 4b) Risk att kontrollen över myndighetskapitalet minskar 4c) Risk att universitetets skydd emot oegentligheter inte är betryggande 5. Kvalitet Kvalitet utgör LiU:s främsta konkurrensmedel vad gäller såväl att attrahera studenter och lärare/forskare som att generera ekonomiska resurser till verksamheten. HSV presenterade i sslutet av förra året sin kvalitetsutvärdering av LiU med mycket positiva omdömen. Av denna anledning har risken tappat i betydelse i IR:s ranking. Anledningen till att den fortfarande finns med bland de fem främsta är att den administrativa verksamheten inte är kvalitetssäkrad. Kvalitetsbrister i administrationen kan påverka kvalitetsintrycket för hela LiU. Därutöver finns det risk för att LiU:s kvalitetsutvecklingsprogram inte efterlevs i organisationen. 5a) Risk att redovisningen inte är rättvisande 5b) Risk att administrationen har svårt att säkerställa kvaliteten 5c) Risk att LiU:s kvalitetssäkringssystem inte efterlevs i organisationen (nytt)

4 4(9) De röda rutorna i figuren visar de värden av total tyngd som IR anser har hög risk utifrån parametrarna sannolikhet och effekt, orangea rutor indikerar medelrisk, gula rutor låg risk och gråa rutor obetydlig risk. Sannolikhetsaxeln skala 1 4 motsvarar 1 osannolik, 2 mindre sannolik, 3 trolig och 4 nästan säker. Effektaxeln skala 1-4 motsvarar 1 obetydlig, 2 mindre, 3 allvarlig och 4 mycket allvarlig. Vita markeringar avser föregående års riskvärden och blå markeringar årets värden. Vi kan konstatera att flertalet riskvärden är desamma, förutom 1b) som minskat i tyngd, 1c) som ökat i tyngd samt 3a) som har minskat i tyngd. Två risker, 2d) och 5c), har tillkommit. 4. Internrevisionens värdering och prioritering av universitetets risker Jämförelsen är gjord utifrån den redovisning av universitetets risker som beslutades av styrelsen på oktobersammanträdet 2010 och internrevisionens riskanalys enl kap 3 ovan. Riskerna ligger inom LiU:s strategikartas målsättning Bygga styrka, Skapa effektivitet och Visa excellens. IR tolkar att universitetets mest väsentliga risker inryms inom de av IR definierade riskområdena enl följande 1 : kompetensförsörjning, dvs rekrytering (risk 5 och 13)och kompetensutveckling (risk 6), verksamhetsstyrning (risk 8, 10, 12, 14 och 16) informationssäkerhet (risk 9, 11 och 16) ekonomiska resurser (risk 1, 10 12, 15 och 16), och kvalitet (risk 2, 3, 4 och 15) 1 Risk nr 7: Risk för alltför splittrad utbildningsstruktur är nedprioriterad och ingår inte längre bland LiU:s femton väsentligaste risker.

5 5(9) Tabellen nedan visar universitetets risker i nummerordning samt värderingen av dessa. Därefter följer IR:s värdering av angivna risker. De risker som erhållit samma risktyngd, dvs totalt 16 eller 12, har därefter prioriterats sinsemellan inom resp grupp av IR, vilket visas i kolumnen IR prio. Motsvarande prioritering är inte gjord i universitetets material. Univ nr Universitetets riskbeskrivning Univ tyngd IR tyngd IR prio 1 Risk att de kriterier som används vid fördelning av basresurser i ett framtida nationellt fördelningssystem missgynnar LiU. 2 Risk att LiU inte examinerar studenter med lysande framtidsutsikter. 3 Risk att LiU inte kan uppnå stark grundutbildning och excellent forskning samtidigt. 4 Risk att LiU inte anpassar sig till rankinglistors mätkriterier och klarar konkurrensutsättning. 5 Risk att LiU inte har tillräckligt stark attraktionskraft för att kunna rekrytera den kompetens som behövs för att nå LiU:s mål. 6 Risk att personal inte kan ges möjlighet till kompetensutveckling i tillräcklig omfattning för att uppfylla LiU:s mål. 7 Risk för alltför splittrad utbildningsstruktur. Borttagen 8 Risk för oklart ansvar och att olika nivåer inte känner till vad de andra gör alternativt gör på olika sätt utifrån olika organisationskulturer. Risk att LiU inte bygger adekvata roller i organisationen. 9 Risk för bristande funktionalitet och stabilitet i LiU:s informationssystem. 10 Risk att LiU:s redovisning av resultat och ekonomisk ställning inte är rättvisande. 11 Risk för otillåten åtkomst till eller förändring av data i LiU:s informationssystem eller att data inte är tillgänglig för auktoriserad funktion eller medarbetare. 12 Risk att LiU inte har förmåga att lägga ned utbildningar, ämnen etc trots att underlag för dem inte finns. 13 Risk att LiU genom att inte lyckas rekrytera kompetent personal inte förmår bedriva den utbildnings- och forskningsverksamhet som uppdrag och medelstilldelning förutsätter. Vid stora överskott riskerar medel att dras in. 14 Risk för att LiU inte kan anpassa sig till först en kraftig ökning av studentantalet och därefter en kraftig minskning av tillströmningen. 15 Risk att LiU inte lyckas med vetenskaplig publicering i rätt forum, med rätt kvalitet och i rätt mängd för att nå framgång i resurstilldelning och upprätthålla varumärket 16 Risk att bristfällig inrapportering, uppföljning och analys av ekonomiskt resultat leder till att institutioner, ämnen och forskargrupper fattar dåliga beslut Den slutsats som kan dras utifrån sammanställningen ovan är att bedömningen i risktyngd är densamma när det gäller kompetensförsörjning och i stort sett densamma vad gäller verk-

6 6(9) samhetsstyrning. IR ger däremot informationssäkerheten en större tyngd än universitetet och lägre tyngd när det gäller ekonomiska resurser och kvalitet. 5. Granskningsområden Utifrån de gjorda riskanalyserna beslutas nedanstående revisionsområden i revisionsplanen för Aktuella områden för 2011 ligger företrädesvis inom LiU:s strategikartas målsättningar Skapa effektivitet och Bygga styrka. I efterföljande avsnitt ges en kortfattad beskrivning av de föreslagna granskningsprojekten. Granskningsprojekt Timmar ca 5.1 Kompetensutveckling 5.2 Ny redovisningsmodell (SUHF) 5.3 Informationssäkerhet Uppdragsutbildning/alternativt Upphandling/alternativt Skydd mot oegentligheter Budget- och uppföljningsprocessen Uppföljning av myndighetskapitalet Institutionsgranskningar Årsredovisning och delårsrapport Ospecificerad granskning Rådgivning Riskanalys och planering Uppföljning av tidigare års granskningar Enhetens kompetensutveckling 260 Summa revisionsrelaterad tid Resultatet av genomförda revisionsinsatser och händelser som inte kunnat förutses vid upprättande av revisionsplanen kan motivera ändringar av planen under löpande verksamhetsår. Större förändringar ska beslutas av styrelsen. 5.1 Kompetensutveckling En av de viktigaste förutsättningarna för att nå universitetets högt ställda mål är att kompetensförsörjningen, dvs rekrytering och kompetensutveckling av medarbetare, är framgångsrik. Uppsatta kvalitetsmål innebär att utvecklandet av befintlig personals kompetens utgör en viktig resurs. Granskningen syftar till att bedöma om anställdas kompetens tas tillvara och utvecklas. 5.2 Ny redovisningsmodell (SUHF-modellen) Ett stort utvecklingsarbete har genomförts under två års tid för att implementera den redovisningsmodell som SUHF rekommenderat sina medlemmar att tillämpa i syfte att få en tydli-

7 7(9) gare redovisning av de indirekta kostnader (OH-kostnader) som tillfaller forskningsprojekten. Denna transparens har efterfrågats från forskningsfinansiärernas sida för att motivera godkännande av högre OH-påslag än tidigare schablon om vanligtvis 35%. Denna förändring stannar dock inte vid forskningsprojekt utan måste genomsyra redovisningsmodellen för hela universitetets verksamhet. Den nu föreslagna granskningen syftar till att undersöka hur den interna styrningen och kontrollen har påverkats av SUHF-modellens införande. 5.3 Informationssäkerhet Att informationskvalitet och IT-teknik fungerar och har det innehåll som förväntas utgör några av de viktigaste förutsättningarna för att vår vardag ska fungera. Informationen bildar underlag till ställningstaganden och beslut på alla nivåer i organisationen. Granskningen avser att undersöka om säkerhetsarkitekturen är ändamålsenlig liksom förekomst, styrning och kontroll av outsourcad IT-verksamhet. 5.4 Uppdragsutbildning Universitet och högskolor får bedriva uppdragsutbildning enl särskild förordning. Uppdragsutbildningen får inte bedrivas på ett sådant sätt att det får en negativ inverkan på universitetets utbildning på grund- eller avancerad nivå. Vid uppdragsutbildning gäller prissättning enl avgiftsförordningen, vilket innebär att avgiften sätts av universitetet med beaktande av att full kostnadstäckning ska uppnås. Det statliga ramverket är kompletterat med interna riktlinjer. Granskningen syftar till att utröna om riktlinjerna kring uppdragsutbildning är ändamålsenliga och om de efterlevs. 5.5 Upphandling Fr o m 15 juli i år har upphandlingslagstiftningen skärpts till följd av nya regler beslutade av Europaparlamentet. Motivet är att skapa ett effektivare förfarande för prövning av offentlig upphandling där framför allt direktupphandlingar röner ett speciellt intresse.. De nya reglerna innebär bl a att ingångna avtal som upphandlats i strid med LOU kan ogiltigförklaras och en upphandlingsskadeavgift utdömas vid felaktigt förfarande. Granskningen syftar till att bedöma hur beredskap, kunskap och praktisk hantering ser ut på institutionerna/motsv för att möta ökade krav på regelefterlevnad. 5.6 Skydd emot oegentligheter Pågående projekt. I en decentraliserad verksamhet av den art som universitetet bedriver är ett integrerat system för intern styrning och kontroll särskilt väsentligt. En decentraliserad organisation, inte minst vad gäller hanteringen av betydande ekonomiska flöden, i kombination med en komplex verksamhet, kan resultera i en förhöjd risk för oegentligheter. Projektet syftar till att övergripande granska universitetets skydd mot oegentligheter genom att identifiera särskilda riskområden och ge underlag till förbättringar i rutiner som har särskild betydelse för att minska risken för oegentligheter. Planerad tidsåtgång ca 90 tim.

8 5.7 Budget- och uppföljningsprocessen (9) Pågående projekt. Universitet och högskolor står inför en rad förändringar vad gäller fördelningsgrunder för tilldelning av medel för såväl grundutbildning som forskarutbildning och forskning, inklusive möjligheten att avgiftsfinansiera verksamhet. Värdet av en väl fungerande och logisk budget- och uppföljningsprocess vid omvärldsförändringar är stor. Granskningen syftar till att ta reda på om budgetoch uppföljningsprocessen är ändamålsenlig och effektiv. Planerad tidsåtgång ca 120 tim. 5.8 Uppföljning av myndighetskapitalet Pågående projekt. Styrelsen har i beslut till universitetets budget för 2010 godkänt ett ianspråktagande av myndighetskapitalet med det primära syftet att stimulera och stärka forskningen vid LiU. Granskningen avser LiU:s hantering och uppföljning av det beslutade ianspråktagandet av myndighetskapitalet. Planerad tidsåtgång ca 90 tim. 5.9 Institutionsgranskning För några år sedan genomfördes en större översyn av institutionsorganisationen, vilket resulterade i sammanslagningar av institutioner/delar av institutioner till större enheter. IR planerar att granska hur integreringen lyckats inom 1-2 av de större institutionerna. Vår granskning omfattar bedömning av de viktigaste administrativa processerna inom ekonomi-, personal- och studerandeadministration. Granskningarna kommer att genomföras med utgångspunkt från de interna boksluten per 31 december 2010 eller 30 juni år 2011 och syftar bl.a. till att verifiera om den interna styrningen och kontrollen är tillfredsställande och att bedöma om resultat- och balansräkningen är rättvisande. Granskningen skall vara processinriktad och syfta till att utifrån gjorda iakttagelser föreslå förbättringar. Planerad tidsåtgång ca 500 timmar Årsredovisning och delårsrapport Som ett led i IR:s granskning av universitetets interna styrning och kontroll ingår att granska om universitetet med en rimlig säkerhet lämnar en tillförlitlig redovisning och rättvisande rapportering. IR ämnar granska valda delar av årsredovisning och delårsrapport ur ett LiUperspektiv. Planerad tidsåtgång ca 150 timmar Ospecificerad granskning Tid har reserverats för granskningsinsatser/utredningar på framställan av styrelsen/rektor eller den rektor utser. Planerad tidsåtgång ca 140 timmar.

9 5.12 Rådgivning (9) I internrevisionens uppgift ingår att ge råd och rekommendationer i olika frågor som berör den interna styrningen och kontrollen. Övriga insatser är efterfrågad rådgivning från verksamheten samt information i olika sammanhang. Planerad tidsåtgång ca 150 timmar Riskanalys och planering inför 2012 Arbetet med att upprätta riskanalys och planera kommande års arbete utförs delvis löpande under året och delvis genom en mer systematisk genomgång med bl. a. intervjuer i oktober/november. Riskanalysen bildar underlag till 2012 års revisionsplan som styrelsen tar ställning till i slutet av Planerad tidsåtgång ca 180 timmar Uppföljning av tidigare års granskningar Utifrån av styrelsen fattade beslut med anledning av internrevisionens tidigare revisionsrapporter ges en återrapportering av vilka åtgärder som har vidtagits. Dessa iakttagelser presenteras i internrevisionens verksamhetsrapport. Planerad tidsåtgång ca 100 timmar Enhetens kompetensutveckling Internrevisionen ska, enligt internrevisionsförordningen samt vår instruktion, omfatta all verksamhet som universitetet bedriver och ansvarar för. Kompetensutveckling är därmed en viktig och naturlig del av vårt arbete. IR eftersträvar att erhålla och behålla god kompetens inom samtliga de områden som anges som viktiga i universitetets riskanalyser och av samordningsmyndigheten ESV. För det närmaste året föreligger specifikt kompetensutvecklingsbehov inom följande områden: Certifiering enl internationell standard (Certified Internal Auditor) CISA-fortbildning (Certified Information Systems Auditor) Bedrägeri och oegentligheter Intervjuteknik Projektledning Planerad tidsåtgång ca 260 timmar. Margareta Fallsvik Revisionschef

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1(6) Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1. Inledning (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) samt internrevisionens instruktion, Dnr LiU 220/07-10,

Läs mer

LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET

LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET I LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET 2017-12-06 nr LiU-2017-03387 BESLUT 1(1) Revisionsplan för Linköpings universitet 2018 Universitetsstyrelsen beslutar årligen om en revisionsplan i enlighet med vad som ankommer

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Revisionsplan för Malmö högskola 2017

Revisionsplan för Malmö högskola 2017 2017-02-15 1(7) LED 1.4-2016/568 1(6) Internrevisionen Staffan Ivarsson BESLUT Revisionsplan för Malmö högskola 2017 Till styrelse och rektor 1. Inledning med anledning av Regeringens beslut om att ombilda

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2019

Revisionsplan för Linköpings universitet 2019 2018-12-05 Dnr LiU-2018-03193 Förslag BESLUT 1(1) Revisionsplan för Linköpings universitet 2019 Universitetsstyrelsen beslutar årligen om en revisionsplan i enlighet med vad som ankommer på styrelsen enligt

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2013.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2013. 2014-02-04 RAPPORT Dnr LiU-2014-00015 1(9) Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2013. Revisionsplanen för 2013, dnr LiU-2012/02045, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteter för verksamhetsåret.

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen Protokollsutdrag Sid 1 (1) Dnr: FS 1.1-1925-17 Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december 2017. 86 Beslut Ärende Regler för Internrevisionen Dnr: FS 1.1-1925-17 Beslut/åtgärd Internrevisionschef

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisonen 2012

Verksamhetsrapport för Internrevisonen 2012 2013-02-18 BESLUT Dnr LiU-2012-00034 Verksamhetsrapport för Internrevisonen 2012 Chefen för internrevisionen, Margareta Fallsvik har den 18 januari 2013, till universitetsstyrelsen och rektor avgett rapport

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM Internrevisionen Dnr: 1-955/2017 2017-12-04 Revisionsplan 2018 Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december 2017 Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet 171 77 STOCKHOLM

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll 2018 Catrin Lind Ebert 2018-04-18 ESV:s bedömning ESV:s uppfattning är att myndigheterna har en betryggande intern styrning och kontroll och

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

Revisionsplan för 2018

Revisionsplan för 2018 Bilaga p 8 2018-02-20 Dnr MIUN 2018/412 Internrevisionschef Emelie Holmlund Revisionsplan för 2018 Enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) ska myndighetens styrelse besluta om revisionsplan för

Läs mer

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se Internrevision Exemplet Linköpings Universitet Controller 2004- Certified Internal Auditor 1999 Internrevisor 1997-2004 Skatterevisor 1993-97 Externrevisor 1989-93 Sprekare, examen 1989 Roligt 1964 - nu

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Sekretariatet för utvärdering och intern revision Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Beslutade av Sidas styrelse 2007-06-01. Sekretariatet för utvärdering

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Rev Revisionsplan 2014 Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Revisionens övergripande inriktning och arbetssätt I vårt arbete strävar vi efter effektivitet och mervärde. Revisionens arbete fokuserar

Läs mer

Revisionsplan för 2015

Revisionsplan för 2015 Dnr SLU ua 2014.1.1.2-4530 2014-Exp: 2014-12- Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2014-12-16 Rektor Revisionsplan för 2015 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordning (2006:1228). beslutade den 28 februari 2007.

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16 Revisionsstrategi Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Revisionens uppdrag... 2 3 Revisionens strategier... 3 3.1 Ansvarsprövning... 3 3.1.1 Planering... 3 3.1.2 Granskning... 3 3.1.3 Prövning... 5

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer 2015-05-25 REVISIONSSTRATEGI För Region Värmlands revisorer Revisionsstrategi Vår övergripande strategi är att utvecklas i takt med Region Värmland och den goda seden. Revisorerna arbetar långsiktigt,

Läs mer

Revisionsstrategi

Revisionsstrategi 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 Dnr SLU ua Internrevisionen 2005-02-17 12.5-342/05 Till styrelsen för SLU ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 1. Inledning Det övergripande revisionsmålet är att bidra till en förbättrad

Läs mer

Revisionsplan 2016/2017

Revisionsplan 2016/2017 PROTOKOLLSBILAGA B Fullmäktiges protokoll 2016-06-10, 5 Riksbankens diarienummer 2016-00328 Revisionsplan 2016/2017 Fullmäktiges revisionsfunktion Martin Malm Fullmäktiges revisionsfunktion Enligt arbetsordning

Läs mer

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola Rapport från MALMÖ HÖGSKOLA 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 2

Läs mer

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna SOLNA STAD Revisorerna Solna stad Revisorerna Revisionsplan 2009 Innehållsförteckning REVISIONENS ÖVERGRIPANDE INRIKTNING OCH ARBETSSÄTT...3 UTGÅNGSPUNKTER...3 REVISIONSUPPGIFTEN...3 REVISIONSPROCESSEN...4

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2005. 1. Sammanfattning. Linköpings universitet. Datum Dnr 2006-04-18 32-2005-0630

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2005. 1. Sammanfattning. Linköpings universitet. Datum Dnr 2006-04-18 32-2005-0630 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2006-04-18 32-2005-0630 Årsredovisning för Linköpings universitet 2005 Riksrevisionen har granskat Linköpings universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Frågor om internrevision

Frågor om internrevision 1/16 Datum Handläggare 2015-12-03 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Frågor om internrevision Frågor om internrevision... 1 Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in information?... 3 Vad hämtar

Läs mer

Revisionsplan och riskanalys för Malmö högskola 2018

Revisionsplan och riskanalys för Malmö högskola 2018 2) (Dnr. Dnr LED 1.4-2017/553) 1 (av Malmö universitet, Internrevisionen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef BESLUT Staffan Ivarsson Till styrelse och rektor Revisionsplan och riskanalys för Malmö högskola

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2009.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2009. 1(7) Styrelse och rektor Verksamhetsrapport för 2009. Revisionsplanen för 2009, dnr LiU-2008/04738, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 UFV 2014/695 Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 Till konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 3 2 Riskanalys 3 3 Förslag på granskningar 3 3.1 Universitetets arbete med intern styrning och kontroll

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Verksamhetsrapport för internrevisionen 2015

Verksamhetsrapport för internrevisionen 2015 2016-02-15 DNR LIU-02331 BESLUT 1(1) Verksamhetsrapport för internrevisionen 2015 Chefen för internrevisionen har den 25 januari 2016 till universitetsstyrelsen och rektor överlämnat en verksamhetsrapport

Läs mer

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen Linköpings universitet 20 november 2014 Sammanfattning I enlighet med 7 Internrevisionsförordningen (2006:1228) skall internrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

IT-revision Martin Malm CISA CISSP Verksamhetschef IT Governance Transcendent Group

IT-revision Martin Malm CISA CISSP Verksamhetschef IT Governance Transcendent Group IT-revision Martin Malm CISA CISSP Verksamhetschef IT Governance Transcendent Group www.transcendentgroup.com Målsättning Öka förståelsen för nyttan med IT-revision Vad innebär intern IT-revision? Jmf

Läs mer

Revisionsplan 2018 Fastställd:

Revisionsplan 2018 Fastställd: REGIONENS REVISORER Region Norrbotten Revisionsplan 2018 Fastställd: 2018-02-22 Innehållsförteckning 1 Den årliga revisionsprocessen... 3 1.1 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet... 3 1.2 Riskanalysen

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Internrevisionens årsrapport 2017

Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 1 Internrevisionen 2017 Internrevisionen vid Mittuniversitetet

Läs mer

Revisionsplan för 2013

Revisionsplan för 2013 Dnr SLU.ua.Fe.2012.2.3.0-3921 Exp. den 2012-12-19 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2012-12-18 Rektor Revisionsplan för 2013 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Internrevisionens årsrapport

Internrevisionens årsrapport Internrevisionens årsrapport år 2009 Inledning Vårt mål är att internrevisionen ska vara en respekterad och oberoende resurs vars arbete präglas av objektivitet, integritet och opartiskhet. De granskningar

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 150 Utvärdering av internrevisionen med anledning av Transcendent Groups slutrapport Beslut Högskolestyrelsen beslutar att

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Revisor i samordningsförbund enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Revisor i samordningsförbund enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Revisor i samordningsförbund enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Revisors uppgifter Ett samordningsförbunds räkenskaper och årsredovisning samt styrelsens förvaltning ska granskas

Läs mer

Revisionsrapport. Genomförande av Kvalitetsmätning. Inledning 2008-06-11 32-2008-0580. Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm.

Revisionsrapport. Genomförande av Kvalitetsmätning. Inledning 2008-06-11 32-2008-0580. Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm. Revisionsrapport Tullverket Box 12 854 112 98 Stockholm Datum Dnr 2008-06-11 32-2008-0580 Genomförande av Kvalitetsmätning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Tullverket (TV) granskat

Läs mer

Internrevisionsrapport 2018

Internrevisionsrapport 2018 1 UFV 2018/863 Internrevisionsrapport 2018 Fastställd av Konsistoriet 2018-12-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Syfte samt revisionsfrågor... 4 3.1 Granskningens genomförande...

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll

Riktlinjer för internkontroll Dokumentansvarig Åsa Bejvall, 0485-470 35 asa.bejvall@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunstyrelsen 259 2018-12-04 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Revisionsplan 2017/2018

Revisionsplan 2017/2018 Protokollsbilaga C Fullmäktiges protokoll 2017-05-05, 5 Riksbankens dnr 2017-00177 Revisionsplan 2017/2018 Fullmäktiges revisionsfunktion Martin Malm Fullmäktiges revisionsfunktion Enligt arbetsordning

Läs mer

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen 1/19 Datum Handläggare 2015-06-29 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Uppgifter till redovisningen över internrevisionen Myndighetens tillämpning av bestämmelser om internrevision?... 3 1. Organisering av

Läs mer

Revisorernas uppdrag regleras i kommunallag, aktiebolagslag, god revisionssed, fullmäktiges reglemente till revisorerna samt i ägardirektiv.

Revisorernas uppdrag regleras i kommunallag, aktiebolagslag, god revisionssed, fullmäktiges reglemente till revisorerna samt i ägardirektiv. REVISIONSPLAN -02-13 Kommunens revisorer Revisionsplan Inledning I revisionsplanen redovisas planerade revisionsinsatser för. Beslut om förändrad inriktning av granskningen kan bli aktuell om oförutsedda

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Granskning av Försvarshögskolan 2010

Granskning av Försvarshögskolan 2010 Revisionsrapport Försvarshögskolan Box 27 805 115 93 STOCKHOLM Datum Dnr 2011-04-19 32-2010-0703 Granskning av Försvarshögskolan 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarshögskolan

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

RAPPORT. Årsrapport Internrevision Sammanfattning. 2. Aktiviteter under 2017

RAPPORT. Årsrapport Internrevision Sammanfattning. 2. Aktiviteter under 2017 RAPPORT DATUM: 2018-01-19 AVDELNING: Internrevisionsavdelningen HANDLÄGGARE: Simon Rörborn SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se

Läs mer

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Att integrera RSA i arbetet med intern styrning och kontroll samt i myndighetens styrprocess Michael Lindstedt Myndigheten

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet (LIS) vid Linköpings universitet

Ledningssystem för Informationssäkerhet (LIS) vid Linköpings universitet 2010-11-22 Beslut 1(9) Ledningssystem för Informationssäkerhet (LIS) vid Linköpings universitet Inledning Universitetsstyrelsen fastställde 2002-02-27 IT-strategi för Linköpings universitet. Där fastslås

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND

REVISIONSSTRATEGI LANDSTINGET HALLAND REVISIOSSTRATEGI LADSTIGET HALLAD 2002-08-23 2 (10) IEHÅLLSFÖRTECKIG REVISIO I KOMMUER OCH LADSTIG 3 Lagstiftning och God revisionssed 3 Utgångspunkt för kommunal revision 3 AMBITIOE MED REVISIOSSTRATEGI

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Fastställd av rektor 2014-02-04 Innehållsförteckning Inledning 3 1 Processen för intern styrning och kontroll 3 1.1 Riskanalyser 4 1.1.1 Riskidentifikation 4 1.1.2 Riskvärdering

Läs mer

Revisionsrapport Intern styrning och kontroll

Revisionsrapport Intern styrning och kontroll 1(7) Styrelse och rektor Revisionsrapport Intern styrning och kontroll 1. Bakgrund Internrevisionen (IR)har i enlighet med fastställd revisionsplan för verksamhetsåret 2008 utfört granskning av Intern

Läs mer

Uppföljningsrapport IT-generella kontroller 2015

Uppföljningsrapport IT-generella kontroller 2015 Revisionsrapport Uppföljningsrapport IT-generella kontroller 2015 Uppsala kommun Gustaf Gambe Frida Ilander 15 september 2015 1 av 17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning...

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 Fastställd av Sidas

Läs mer

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun www.pwc.se Revisionsrapport Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat Göran Persson-Lingman Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson Certifierad

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 1/14 Datum Handläggare 2016-12-05 Annika Alexandersson ESV dnr 3.2-475/2016 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 2/14 Innehåll Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 1 Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 Högskolornas Forum för Redovisningsfrågor Vårkonferens Loka Brunn 23 maj 2014 Per Flodman Riksrevisionens granskning av universitet och

Läs mer

GD Erik Wennerström har ordet Strategins syfte Brås övergripande mål och uppdrag Brås grundvärden... 4

GD Erik Wennerström har ordet Strategins syfte Brås övergripande mål och uppdrag Brås grundvärden... 4 Strategi 2015 Innehåll GD Erik Wennerström har ordet... 2 Strategins syfte... 3 Brås övergripande mål och uppdrag... 3 Brås grundvärden... 4 Förstärkt roll som kunskapscentrum i rättsväsendet... 5 Fokus

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen

Riktlinjer för internrevisionen UFV 2019/327 Riktlinjer för internrevisionen Fastställda av konsistoriet 2019-02-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Internrevisionens roll 3 Ansvar och befogenheter 3 Tillsättning och lönesättning 3 Revisionsutskottet

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2005 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Revisionsplan för internrevisionen

Läs mer

Förtroendevald revisor i regionens stiftelser

Förtroendevald revisor i regionens stiftelser Förtroendevald revisor i regionens stiftelser Förtroendevald revisors uppgifter i regionens stiftelser Några särskilda arbetsuppgifter för den förtroendevalde revisorn vid granskningen av stiftelser är

Läs mer