Skiljebo Markanvisning för bostäder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skiljebo Markanvisning för bostäder"

Transkript

1 Datum Västerås Stad Teknik- och Fastighetsförvaltningen Stadshuset Västerås Skiljebo Markanvisning för bostäder

2 VÄSTERÅS STAD 2 (10) Inbjudan På uppdrag av Fastighetsnämnden bjuder Västerås stad in till markanvisning för bostadsbebyggelse längs med Ekevägen på Skiljebo, där begreppet social hållbarhet kommer att vara centralt. Marknadens aktörer inbjuds att inkomma med ett exploateringsförslag för bostadsbebyggelse (nedan kallad förslaget) samt ett markprisanbud. Markanvisningen kommer att genomföras som ett jämförelseförfarande. Ert förslag med handlingar och markprisanbud ska vara staden tillhanda senast För markprisanbuden tillämpas en lägsta accepterad nivå. För bostadsrätter, äganderätter och hyresrätter i tillkommande bostäder gäller ett lägsta accepterat pris om kr/m2 BTA ovan mark. Markanvisningens innehåll och syfte I detta förfrågningsunderlag anges: Beskrivning av området Grundkrav för markanvisningen - krav som exploateringsförslagen och byggherren ska uppfylla Utvärderingskriterier Utvärderingens tillvägagångssätt Detaljplan och utredningar Villkor för överlåtelse/upplåtelse och genomförande Underlaget innehåller även viss praktisk information. Syftet med markanvisningsförfarandet är att få in intressanta förslag för fortsatt bostadsplanering. Markanvisningsförfarandet genomförs på uppdrag av Fastighetsnämnden. Efter att anbudstiden har gått ut kommer utvärdering och bedömning av inlämnade förslag att genomföras av tjänstemän inom Teknik- och fastighetsförvaltningen och andra berörda förvaltningar. Därefter beslutar Fastighetsnämnden vilken byggherre som får markanvisningen. Staden förbehåller sig fri prövningsrätt och har även rätt att förkasta samtliga förslag utan ersättningsskyldighet. Endast de förslag som uppfyller samtliga krav kommer att utvärderas under jämförelseförfarandet. Förslag som inte uppfyller stadens krav kommer inte att beaktas. Beskrivning av området Läge Markanvisningsområdet Krigsbranddamm Markanvisningsområdet ligger inom stadsdelen Skiljebo, ca 2,5 km från Västerås centrum, med närhet till bland annat Centrallassarettet. Markanvisningsområdet omfattar del av fastigheten Västerås 3:28 och del av fastigheten Västerås 3:25. Idag består området av öppna gräsytor och en grusad fotbollsplan. Ingen befintlig bebyggelse finns inom markanvisningsområdet. Karta med befintliga markhöjder och flyghindernivåer finns som bilaga. I det sydöstra hörnet av markanvisningsområdet finns en så kallad krigsbranddamm. Branddammen är inte i bruk, men fylls regelbundet på för att bevara konstruktionens bärighet. Enligt beslut 2015/13-KS-509 får krigsbranddammen avvecklas. Beslutet samt tillgängliga ritningar finns som bilaga.

3 VÄSTERÅS STAD 3 (10) Krigsbranddammen rivs av byggherren i samband med kommande exploatering. Alternativt skulle dammen kunna användas som del av dagvattenfördröjningen och som dagvattendamm. Staden uppmanar till kreativitet och att man försöker se dammen mer som en fördel för projektet än ett problem som måste lösas. Dammen finns där området har sin lägsta marknivå. Geoteknik - översiktlig Intilliggande bebyggelse Staden har utfört en översiktlig geoteknisk utredning. Resultaten finns som bilaga. Stadsdelen Skiljebo utgörs till största delen av bostadsbebyggelse. Den befintliga bebyggelsen är varierad med flera olika hustyper från olika tidsepoker. Norra delarna av Skiljebo byggdes ut i slutet på 50-talet och beskrevs som Västerås första förort. Huvuddelen av flerbostadshusen byggdes kring talet. Skiljebo centrum är beläget i den norra delen av stadsdelen. Här finns ett stort utbud med bland annat livsmedelsbutik, bibliotek, bank, apotek och restaurang. Här har även HSB och Bostads AB Mimer nyligen byggt flerbostadshus. Både väster och öster om Skiljebo centrum finns flerbostadshusområden. Söder om centrum finns egnahemsområdet Gamla Skiljebo som byggdes ut mellan åren Fördelningen av upplåtelseformer för bostäder i närområdet är 43,5 % bostadsrätter, 33,5 % hyresrätter, samt 21 % äganderätter i småhus. Grundkrav för markanvisningen Grundkraven för markanvisningen är krav som byggherren och exploateringsförslagen ska uppfylla. För att erhålla markanvisning måste byggherren, enligt stadens bedömning, ha den kompetens och stabilitet som krävs för att kunna genomföra projektet. Staden kommer att göra en bedömning av de enskilda byggherrarnas och deras inlämnade förslags genomförbarhet. Om byggherren inte är känd sedan tidigare ska följande redovisas: Byggherrens organisation och historik samt projektorganisation Kontaktpersoner och firmatecknare Ekonomisk status/finansiering Affärsidé (byggande, fastighetsutveckling, förvaltning) Genomförda och pågående referensobjekt Tid Förslagen inklusive markprisanbud ska vara staden tillhanda senast Upplåtelseform Minst 20 % av bostäderna som uppförs inom markanvisningsområdet ska vara ägarlägenheter i flerbostadshus. I övrigt gäller valfri upplåtelseform.

4 VÄSTERÅS STAD 4 (10) Sociala bostäder Hyresrätt I de fall hyresrätter uppförs ska staden erbjudas att hyra 5 % av hyresrätterna i projektet för sociala ändamål. Dessa lägenheter ska vara fullt tillgängliga. När projektet har kommit så långt att hyra och övriga villkor för uthyrningen kan presenteras för staden, ska staden ges möjlighet att acceptera eller förkasta erbjudandet. Först när staden accepterat erbjudandet har staden förbundit sig att hyra lägenheterna. Bostadsrätt och äganderätt I det fall bostadsrätter eller bostäder med äganderätt uppförs ska staden erbjudas att köpa det antal lägenheter som motsvarar 5 % av bostäderna i projektet för sociala ändamål. Dessa lägenheter ska vara fullt tillgängliga. När projektet har kommit så långt att en köpeskilling och övriga villkor kan presenteras för staden, ska staden ges möjlighet att acceptera eller förkasta erbjudandet. Först när staden accepterat erbjudandet har staden förbundit sig att köpa lägenheterna. Samverkansavtal Utformning och begränsning av ny bebyggelse (Se grundkarta i dwg-format för detaljer) Den byggherre som erhåller markanvisning för bostäder i form av hyresrätter ska ha eller sluta samverkansavtal 1 med Västerås stad angående tilldelning av lägenheter för det kommunala bostadssociala behovet. Mer information om samverkansavtal finns som bilaga. Nya byggnader om max 4 våningar ska placeras i ett stråk längst med Ekevägen så att den befintliga bebyggelsen längs med gatan på ett välanpassat sätt fortsätter norrut upp mot Skiljeboskolan. Byggnadsvolymerna ut mot Ekevägen bör skapa ett varierat gaturum genom att växla i volymer eller delas upp i flera byggnadskroppar. Nya byggnader om 2-3 våningar ska placeras i ett stråk norr om befintlig villabebyggelse längs Stigbergsgatan, enligt bilagd karta. Högsta tillåtna totalhöjd över nollplanet är 51 meter. Detta med anledning av restriktioner från flyget. Angöring och trafik Angöring till markanvisningsområdet ska ske från Ekevägen. Befintliga gång- och cykelstråk inom markanvisningsområdet får utgå. Staden planerar att bygga ett rekreationsområde med en lekplats och en aktivitetsyta för idrott i angränsning till markanvisningsområdet. De boende inom markanvisningsområdet ska enkelt kunna ta sig till rekreationsområdet. 1 Samverkansavtalet är en samförståndslösning mellan Västerås stad och fastighetsägarna i staden. Avtalets syfte är att skapa bra förutsättningar för tillgång på bostäder för kommunens flyktingmottagande och till de utsatta grupper som inte av egen kraft kan erhålla en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. Avtalets tecknas mellan fastighetsägaren och individ- och familjenämnden. Samordning och hantering av samverkansavtalet sköts av Bostad Västerås på uppdrag av staden.

5 VÄSTERÅS STAD 5 (10) Parkering Stadens parkeringsriktlinjer ska följas. Dokumentet finns som bilaga. Området ligger i zon 3. Länk till E-tjänst för beräkning av parkeringstal; Parkering för både bil och cykel ska lösas inom markanvisningsområdet. Det innefattar även handikapparkering, som måste vara belägen inom 25 meter från bostadsentrén. Parkeringsytorna ska delas upp och får inte dominera utemiljön i området. Parkeringar får inte anordnas under mark på grund av dagvattenförhållanden i området. Utemiljö Förslaget ska ge en väl utformad utemiljö både för barn och vuxna inom markanvisningsområdet. Staden planerar att bygga ett rekreationsområde med en lekplats och en aktivitetsyta för idrott i angränsning till markanvisningsområdet. Gestaltning av dagvattenområden och övriga dagvattenåtgärder bör vara mångfunktionella och fungera som en attraktiv del av utemiljön. Buller Byggherren ska förhålla sig till gällande regler avseende bullernivåer för bostadsbebyggelse. Nedan finns en länk till stadens bullerkartläggning: Solstudier Dagvatten Solstudier ska bifogas förslaget. Stolstudierna ska visa att föreslagen husplacering och våningsantal är lämplig med tanke på: - dagsljus i lägenheterna - skuggpåverkan på utemiljöer inom markanvisningsområdet - skuggpåverkan på omkringliggande bebyggelse Byggnader ska klara en marköversvämning på +26,5 m utan att skadas, gäller för färdigt golv och grundläggning. Även markparkeringar och andra områden som inte tål höga vattennivåer ska klara marköversvämningen utan att skadas. Dagens marknivå riskerar att översvämmas upp till 1,0 m djup vid extremregn. Dagvattnet från fastigheten ska klara dagvattenpolicyns riktvärden för dagvattenutsläpp, utsläpp från verksamhetsutövare. Inkomna bebyggelseförslag ska presentera lösningar på rening av dagvattnet främst från parkeringsytor. Dagvattnet från markanvisningsområdet ska begränsas till 15 l/s/ha för ett 10 minutersregn med 10-års återkomsttid. Åtgärderna ska vara en del av gestaltningen där dagvattenområden och dagvattenåtgärderna bör vara mångfunktionella och fungera som en attraktiv del av utemiljön. Avrinningsvägen för dagvatten längs Ekevägen får inte förhindras och det ska finnas kvar en översvämningsyta på m3 för att ta hand om dagvatten som kommer från området uppströms fastigheten.

6 VÄSTERÅS STAD 6 (10) Illustration enligt skyfallskartering. Markområde som riskerar översvämmas vid extremregn. Utvärderingskriterier för markanvisningen Social hållbarhet I utvärderingen kommer begreppet Social hållbarhet vara centralt. Ledorden för vad social hållbarhet innebär för staden i markanvisningen kan sammanfattas med orden; Tillgänglighet Trygghet Mångfald/Integration Delaktighet Byggherren ska presentera i text och schematiskt hur den nya bebyggda miljön ska bidra till långsiktig social hållbarhet. Företaget ska presentera konkreta förslag på hur utomhusmiljön skall utformas för att skapa mötesplatser som attraherar människor oavsett ålder, kulturell- eller socioekonomisk bakgrund. Byggherren ske ge en bild/vision av hur de tänker att den tillkommande byggnationen ska fungera och förhålla sig till befintlig bebyggelse och omgivning (skola/förskola/villaområde/grönytor) och hur det nya och befintliga kan samverka och dra nytta av varandra. Staden ska bygga allmän lekplats och aktivitetsyta i direkt anslutning till markanvisningsområdet. Byggherren ska presentera hur den byggda utomhusmiljön kan kopplas samman med, och skapa synergier med den allmänna lekplatsen för ökad mångfald och integration i stadsdelen Skiljebo. Den bebyggda utomhusmiljön skall uppmuntra till spontana utflykter till husens omgivande ytor. Det ska vara enkelt och tillgängligt att ta sig ut och in. Det ska finnas goda uppehållsställen omedelbart utanför husen där det ska finns något att göra och något att engagera sig i för alla. Förslaget ska beskriva hur man vill uppnå det goda livet mellan husen. De inkomna bebyggelseförslagens konkretisering av ovanstående kommer utvärderas genom att ge de olika förslagen poäng på hur väl förslaget bedöms bidra till långsiktig social hållbarhet. En utvärderingsgrupp bestående av tjänstemän från Teknik- och fastighetsförvaltningen och andra berörda förvaltningar kommer att utvärdera efter en poängskala från poäng innebär liten eller inget bidrag till långsiktig social hållbarhet för markanvisningsområdet och stadsdelen Skiljebo, och 5 poäng innebär ett mycket stort bidrag till långsiktig social hållbarhet.

7 VÄSTERÅS STAD 7 (10) Utvärderingen av markanvisningen Utvärderingen kommer att ske i 3 separata steg. 1. I ett första steg utvärderas om förslagen uppfyller grundkraven för markanvisningen. Endast förslagen som uppfyller grundkraven för markanvisningen går vidare till utvärderingssteg I ett andra steg ges poäng (från 1-5) till de olika förslagen efter hur väl förslaget bedöms uppnå målen under rubriken som beskriver social hållbarhet. Om förslaget får 4 eller flera poäng går förslaget vidare till steg 3 i utvärderingen. 3. I steg 3 bedöms det inkomna prisanbudet. Det förslag som har högst prisanbud tilldelas markanvisningen. Om det skulle inträffa att 2 eller flera av förslagen som lämnar högst anbud bedöms ekonomiskt likvärdiga, kommer det förslag som fått högst poäng för social hållbarhet att tilldelas markanvisningen. Anbud Pris för flerbostadshus ska anges i kr/m 2 BTA ovan mark. Slutligt markpris beräknas genom att vald byggherres angivna pris i kr/ m 2 BTA multipliceras med tillåten byggrätt (BTA) i kommande detaljplan. Staden kan inte garantera ett visst antal/storlek på byggrätterna. Byggherren måste därför acceptera en avvikelse utifrån byggrätter från förslag till utfallet i detaljplan. Priser enligt anbud uppräknas med KPI. Anbud som inkommer anses vara anpassade till september månad Tomträtt Detaljplan och utredningar Detaljplan För markområde som bebyggs med hyresrätter erbjuder staden tomträttsupplåtelse som alternativ till köp. Tomträttsavtal tecknas då med staden med angivet pris som avgäldsunderlag och med för tidpunkten beslutad avgäldsränta. Idag är avgäldsräntan 3,25 %. Sidoavtal till tomträttsavtalet tecknas i vilket avgälden nedsätts med 90 % under första året och med 70 % under andra året. Endast mark som bebyggs enbart med hyresrätter upplåts med tomträtt. Området är detaljplanelagt som allmän plats. Byggherrens förslag kommer att ligga till grund för upprättande av ny detaljplan. Planarbetet ska ske i samverkan, där byggherren tillsammans med staden aktivt deltar i detaljplanearbetet genom att medverka i projektgruppen. Byggherren är medveten om och accepterar att förslaget kan komma att förändras under planarbetet. Staden initierar och bekostar detaljplanen.

8 VÄSTERÅS STAD 8 (10) Utredningar under detaljplanen Byggherren tar fram och bekostar de eventuella utredningar som kan komma att krävas för projektets genomförande. Kostnaden för utredningar under detaljplanearbetet fördelas enligt nedanstående principer: Staden ansvarar för och bekostar utredningar som är en förutsättning för att utröna markens lämplighet för byggnation samt utredningar som avser allmän platsmark t.ex. miljökonsekvensbeskrivning, naturinventering, översiktlig geoteknik, arkeologi och markmiljö. Byggherren ansvarar för och bekostar utredningar och underlag som är kopplade till föreslagen husbyggnation och berör kommande kvartersmark t.ex. solstudier, bullerutredning, parkeringsutredning, geoteknik för husbyggnation, dagvattenutredning samt underlagsskisser. Byggherren ombesörjer och bekostar även erforderliga utredningar, tillstånd och åtgärder som krävs för att avveckla krigsbranddammen. Detsamma gäller utredningar samt utförande av nödvändiga åtgärder för att kunna uppföra bebyggelse intill krigsbranddammen. Arkeologi Geoteknik för husbyggnation Buller Inga kända fornlämningar finns inom området. Geoteknisk undersökning för husbyggnation fordras och bekostas av byggherren. Byggherren ska förhålla sig till gällande regler avseende bullernivåer för bostadsbebyggelse. Nedan återfinns en länk till stadens bullerkartläggning: Villkor för överlåtelse/ upplåtelse och genomförande Markanvisningsavtal Köpe- och genomförandeavtal Fastighetsbildning Markanvisningsavtal kommer att upprättas med option att förvärva markområdet, alternativt option för framtida tomträttsupplåtelse. Avtalstiden kommer att vara två år från markanvisningsavtalets undertecknande. För att reglera marköverlåtelse/markupplåtelse och andra genomförandefrågor kommer ett köpe- och genomförandeavtal att upprättas i samband med detaljplanens framtagande. Fastighetsbildning av exploateringsfastighet och överlåtelse/upplåtelse kommer att ske efter undertecknade av avtal när detaljplanen vunnit laga kraft. Staden ansöker om och bekostar den fastighetsbildning som krävs för att kunna överlåta/upplåta en exploateringsfastighet till byggherren. Övrig fastighetsbildning samt eventuellt övriga lantmäteriåtgärder bekostas av byggherren. Befintliga anläggningar Markområdet överlåts/upplåts i befintligt skick. Befintligt gång- och cykelstråk inom markanvisningsområdet behöver inte behållas. Byggherren ansvarar och bekostar rivning av befintliga anläggningar så som gång- och cykelväg, belysning etc. Anslutningsavgifter Samtliga anslutningskostnader bekostas av byggherren.

9 VÄSTERÅS STAD 9 (10) Utbyggnad av området Lån När detaljplanen vunnit laga kraft förutsätts byggherren påbörja byggnation omgående. Staden bidrar inte med några lån. Underlag och Bilagor Som underlag till detta program finns följande bilagor: Observera att det finns flera bilagor under punkt 3,4,5,6 nedan. 1. Grundkarta med markanvisningsområde i dwg-format, koordinatsystem Sweref , version Autodesk OBS får ej förändras 2. Karta med markanvisningsområde i PDF-format, A3 skala 1: Västerås stads parkeringsprogram och parkeringsriktlinjer 4. Samverkansavtal, samt bilaga till samverkansavtal 5. Beslut om avveckling av krigsbranddamm, samt ritningar 6. Översiktlig geoteknisk utredning, samt bilagor 7. Karta med befintliga höjder och flyghindernivåer 8. Dagvattenpolicy i Västerås 9. Handlingsplan för dagvatten i Västerås Redovisning av förslag Material att lämna in För identifiering ska alla handlingar vara märkta med byggherrens firmanamn. Illustrationsplan i skala 1:1 000 (dwg- och PDF-format) samt komplettera med övriga handlingar (i PDF-format och passande skala) som ni finner lämpliga för beskrivning av ert förslag. För en rättvis bedömning behöver ni lämna in följande material: Situationsplan Presentation hur bebyggelseförslaget skall uppnå den sociala hållbarheten som beskrivs ovan under rubriken Utvärderingskriterier för markanvisningen Social hållbarhet. Förslag på ny bebyggelse; hustyper, volymer. Förslagsvis genom enkla skisser och volymer, gärna i gråskala och volymer illustrerade enbart med vita klossar. Då utvärdering inte görs av gestaltning av byggnaderna i sig söker vi inte detaljerade illustrationer med fasadmaterial etc. Däremot bedöms hur byggnadernas placering och volymer relaterar till omgivande bebyggelse och landskap. Perspektiv över nya byggnadsvolymer sedda från gatunivå i relation med befintlig bebyggelse och omgivning. Utformningsillustrationer av utemiljön inom markanvisningsområdet. Parkeringslösningar. Solstudier som visar byggnationens lämplighet på platsen. Redovisning hur förslaget hanterar och klarar dagvattensituationen. I förslaget ska även redovisas: Antal lägenheter samt upplåtelseform Lägenhetsfördelning för att bedöma antal parkeringar Redovisning av antal parkeringsplatser enligt parkeringsnormen och var dessa ska kunna anordnas Prisanbud i kr/m2 BTA Upplåtelseform på de olika huskropparna

10 VÄSTERÅS STAD 10 (10) Tidplan Ert förslag med handlingar och markprisanbud ska vara Västerås stad tillhanda senast Efter anbudstidens slut sker en intern utvärdering av inlämnade förslag. Därefter fattas markanvisningsbeslut av Fastighetsnämnden. Avsikten är att påbörja detaljplanearbetet under början av Kontakt och frågor Länkar till de handlingar som utgör underlag för markanvisningen finns på Västerås stads hemsida, Alla kontakter och frågor som berör markanvisningen ställs skriftligen via Västerås stads hemsida. Inkomna frågor av allmänt intresse samt stadens svar kommer att publiceras på: Varje byggherre som deltar i markanvisningen ska hålla sig uppdaterad med information som uppdateras på hemsidan. Inlämning Förslagshandlingarna ska vara Västerås stad tillhanda senast: Inlämnade handlingar skall vara på svenska. Avtal tecknas på svenska. Skicka handlingarna via e-post till fastighetsnamnd@vasteras.se och ange Markanvisning Skiljebo i ämnesraden. Alla handlingar som skickas i dwg-format ska även skickas i PDF-format.

Björskogsgatan Markanvisning för bostäder

Björskogsgatan Markanvisning för bostäder Datum 2015-05-21 Västerås Stad Fastighetskontoret Stadshuset 721 87 Västerås www.vasteras.se Björskogsgatan Markanvisning för bostäder VÄSTERÅS STAD 2 (9) Inbjudan På uppdrag av Fastighetsnämnden bjuder

Läs mer

Bjurhovda Markanvisning avseende bostäder och lokaler

Bjurhovda Markanvisning avseende bostäder och lokaler 1 (5) Datum 2015-03-20 Västerås Stad Fastighetskontoret Stadshuset 721 87 Västerås www.vasteras.se Bjurhovda Markanvisning avseende bostäder och lokaler VÄSTERÅS STAD 2 (5) 1. Inbjudan Västerås stad bjuder

Läs mer

Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306.

Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306. Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306. Henån är kommunens största samhälle och erbjuder ett brett utbud av offentlig och kommersiell service, goda kommunikationer och närhet till

Läs mer

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum ) Datum 2017-01-04 1 (5) Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro

Läs mer

Markanvisning Nilsson-tomten i Sunne centrum

Markanvisning Nilsson-tomten i Sunne centrum ) 1 (5) Markanvisning Nilsson-tomten i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Plan och projekt växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 1.Plan och projekt

Läs mer

Markanvisning Magasinsgatan i Sunne centrum

Markanvisning Magasinsgatan i Sunne centrum ) 1 (5) Markanvisning Magasinsgatan i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 1.Miljö,plan och

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING

INBJUDAN TILL MARKANVISNING INBJUDAN TILL MARKANVISNING för byggnation på kommunal mark del av Kurveröd 1:2 Inbjudan till markanvisning för del av Kurveröd 1:2, Uddevalla kommun Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Beslutade av kommunfullmäktige 2 februari 2017 Innehållsförteckning Vad är en markanvisning? 3 Markanvisning för bostäder 3 Markanvisning för verksamheter 4 Hur gör jag för

Läs mer

Markanvisningspolicy Antagen av kommunfullmäktige xx xx 2016

Markanvisningspolicy Antagen av kommunfullmäktige xx xx 2016 Markanvisningspolicy Antagen av kommunfullmäktige xx xx 2016 Innehållsförteckning Vad är en markanvisning? 3 Markanvisning för bostäder 3 Markanvisning för verksamheter 4 Hur gör jag för att få en markanvisning?

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING

INBJUDAN TILL MARKANVISNING INBJUDAN TILL MARKANVISNING för byggnation på kommunal mark Ljungs-Kärr 1:214 Inbjudan till markanvisning för Ljungs-Kärr 1:214 Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att exploatera

Läs mer

1 (6) Datum Västerås Stad Fastighetskontoret Stadshuset Västerås MARKANVISNING. Stomnätet, Västra Skälby

1 (6) Datum Västerås Stad Fastighetskontoret Stadshuset Västerås   MARKANVISNING. Stomnätet, Västra Skälby 1 (6) Datum 2016 05 20 Västerås Stad Fastighetskontoret Stadshuset 721 87 Västerås www.vasteras.se MARKANVISNING Stomnätet, Västra Skälby VÄSTERÅS STAD 2 (6) Inbjudan Västerås stad bjuder in till markanvisning

Läs mer

Markanvisning för bostäder på del av Hjältsgård 6:1 i Skee

Markanvisning för bostäder på del av Hjältsgård 6:1 i Skee Markanvisning för bostäder på del av Hjältsgård 6:1 i Skee Inbjudan Strömstads kommun inbjuder till inlämnande av anbud avseende förvärv av kvartersmark, av del av fastigheten Hjältsgård 6:1 i Skee, för

Läs mer

Markanvisning Pålsjö, Senderödsvägen Helsingborgs stad, enheten för mark- och exploatering

Markanvisning Pålsjö, Senderödsvägen Helsingborgs stad, enheten för mark- och exploatering Markanvisning Pålsjö, Senderödsvägen 2017 Helsingborgs stad, enheten för mark- och exploatering Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom mark- och exploateringsenheten byggherrar att göra en intresseanmälan

Läs mer

Markanvisningstävling. Kv. Diamanten

Markanvisningstävling. Kv. Diamanten Markanvisningstävling Kv. Diamanten Allmänt om kv. Diamanten Kvarteret Diamanten ligger centralt beläget i Falköping, söder om korsningen mellan Ållebergsvägen och Petter Ryttings väg. Avståndet till Stora

Läs mer

Markanvisning. för byggnation av bostäder i Habo tätort. Intresseanmälan till

Markanvisning. för byggnation av bostäder i Habo tätort. Intresseanmälan till Diarienummer KS 14/141 Intresseanmälan till Markanvisning för byggnation av bostäder i Habo tätort Frist för anmälan 2018-10-19 habokommun.se/kommunens-planarbete/markanvisning Inbjudan till intresseanmälan

Läs mer

Inbjudan till intresseanmälan Junkaremålens strand III

Inbjudan till intresseanmälan Junkaremålens strand III Inbjudan till intresseanmälan Junkaremålens strand III Byggnation på del av fastigheten Junkaremålen 2:1 i Tranås kommun Tranås kommun - 573 82 Tranås - vxl: 0140-68100 - tranaskommun@tranas.se - www.tranas.se

Läs mer

Markanvisningstävling för Kirurgen 6

Markanvisningstävling för Kirurgen 6 MARKANVISNING 1(10) Datum 2017-12-21 Markanvisningstävling för Kirurgen 6 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 3 3. Markanvisningsavtalets förutsättningar... 8 4. Anbudets

Läs mer

Stenåldern 3 på Bjurhovda

Stenåldern 3 på Bjurhovda Datum 1 (4) Stenåldern 3 på Bjurhovda Markanvisning Intresseanmälan Västerås Stad söker en byggaktör för nybyggnation av radhus eller likvärdig småskalig bebyggelse på fastigheten Stenåldern 3 på Bjurhovda.

Läs mer

Inbjudan till intresseanmälan för markanvisning - byggnation inom del av Tor 4

Inbjudan till intresseanmälan för markanvisning - byggnation inom del av Tor 4 1 Inbjudan till intresseanmälan för markanvisning - byggnation inom del av Tor 4 Period för anmälan: 2017-12-11-2018-01-19 2 Området till vänster, källa: Google maps.se Inbjudan till intresseanmälan för

Läs mer

Genomförandebeslut samt köpe- och genomförandeavtal avseende del av fastigheten Västerås 2:70, vid Käringbacken i Västerås

Genomförandebeslut samt köpe- och genomförandeavtal avseende del av fastigheten Västerås 2:70, vid Käringbacken i Västerås Teknik- och fastighetsförvaltningen Sofia Uppsäll Epost: sofia.uppsall@vasteras.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-04-12 Fastighetsnämnden 1 (5) Genomförandebeslut samt köpe- och genomförandeavtal avseende del av

Läs mer

Markanvisningstävling för del av Vanneberga 2:80

Markanvisningstävling för del av Vanneberga 2:80 MARKANVISNING 1(8) Datum 2018-09-12 Markanvisningstävling för del av Vanneberga 2:80 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 2 3. Köpeavtalets förutsättningar... 6 4. Anbudets

Läs mer

Nu bjuder vi in till en markanvisning för fastigheten Kolbäcks-Vallby 1:89 (också benämnd som Myran) i centrala Kolbäck.

Nu bjuder vi in till en markanvisning för fastigheten Kolbäcks-Vallby 1:89 (också benämnd som Myran) i centrala Kolbäck. Hallstahammar är kommunen som gått från 15000 invånare till knappt 16000 invånare inom loppet av åtta år. Kommunens attraktiva läge som boendeort med bra skolor och äldreomsorg tillsammans med en långsiktig

Läs mer

Markanvisningstävling. Älvdansen

Markanvisningstävling. Älvdansen Markanvisningstävling Älvdansen 2 (10) Inbjudan Enköpings kommun bjuder in till markanvisning för bostadsbebyggelse inom Älvdansen. Marknadens aktörer är välkomna att skicka in anbud och intresseanmälan

Läs mer

Markanvisning Tängsta

Markanvisning Tängsta Markanvisning Tängsta Inbjudan till att delta om tilldelning av markanvisning för bostäder på Tängsta 1:1, Stigtomta Nyköpings kommun inbjuder härmed till att delta om tilldelning av markanvisning för

Läs mer

NOLBY 38:17. Anbudsförfrågan. Markanvisning för mindre bostäder i centrala Alingsås. Inlämnas senast

NOLBY 38:17. Anbudsförfrågan. Markanvisning för mindre bostäder i centrala Alingsås. Inlämnas senast NOLBY 38:17 Markanvisning för mindre bostäder i centrala Alingsås Inlämnas senast 2016-11-27 Anbudsförfrågan Anbudsförfrågan Alingsås kommun bjuder härmed in till markanvisning genom anbud för uppförande

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp Inbjudan till markanvisningstävling 1(6) 2014-05-27 (Rev. 2014-07-07) Evolution KS 2014/366 INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp del av Kv. Lejonet

Läs mer

Kvarter 3, Sundsstrand

Kvarter 3, Sundsstrand Kvarter 3, Sundsstrand Inbjudan till markanvisning för kvarter 3, Sundsstrand, Uddevalla kommun. Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att bebygga det tredje och sista kvarteret

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten.

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten. 1(5) Mellan Sundbybergs kommun, nedan kallad Staden, org nr 212000-0175, och JM AB, nedan kallad Exploatören, org nr 556045-2103 har denna dag träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Bakgrund I januari 2015

Läs mer

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Lundin, Isabelle 021-391277 isabelle.lundin@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Inbjudan Markanvisningstävling Malmudden. Utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska pärla

Inbjudan Markanvisningstävling Malmudden. Utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska pärla Inbjudan Markanvisningstävling Malmudden Utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska pärla 1 Markanvisningstävling Malmudden Vill du vara med och utveckla Malmudden och skapa Luleås nya arkitektoniska

Läs mer

TIDIG MARKRESVERVATION

TIDIG MARKRESVERVATION 1 (5) Mellan Stockholms kommun genom dess exploateringsnämnd, nedan kallad Staden, och SSM Fastigheter AB (org.nr. 556947-1203), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 6 nedan träffats

Läs mer

Bygg bostäder på Läroverksvallen!

Bygg bostäder på Läroverksvallen! Bygg bostäder på Läroverksvallen! Inbjudan till markanvisning av del av fastigheten Borlänge Hagalund 1:1 Borlänge kommun inbjuder härmed till försäljning genom anbud av del av fastigheten Borlänge Hagalund

Läs mer

Marktilldelning av Rotflyet 1 (Rambodal) i Norrköpings kommun

Marktilldelning av Rotflyet 1 (Rambodal) i Norrköpings kommun Marktilldelning 2014-05-22 Marktilldelning av Rotflyet 1 (Rambodal) i Norrköpings kommun Inbjudan till markanvisning för bostadsbebyggelse genom anbudsförfarande. Denna handling liksom tillhörande delar

Läs mer

Inbjudan. Förutsättningar

Inbjudan. Förutsättningar Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom mark- och exploateringsenheten byggherrar att göra en intresseanmälan för tilldelning av byggrätter inom kvarteret Sigridstorp, Eskilsminne. Vi ställer oss

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN Kommunstyrelsekontoret, Samhällsbyggnad, Mark och exploatering Förslag 2017-05-02 Eva Källander Mark- och exploateringschef Norrtälje kommun växer Norrtälje

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov DNR E2013-513-01611 Anna Savås 08-508 265 27 anna.savas@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse

Läs mer

Markanvisning Råå, Fregatten Helsingborgs stad, mark- och exploatering

Markanvisning Råå, Fregatten Helsingborgs stad, mark- och exploatering Markanvisning Råå, Fregatten Helsingborgs stad, mark- och exploatering Inbjudan Nu bjuder Helsingborgs stad, genom enheten för mark och exploatering, in exploatörer att göra en intresseanmälan för tilldelning

Läs mer

Inbjudan. Förutsättningar

Inbjudan. Förutsättningar Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom mark- och exploateringsenheten byggherrar att göra en intresseanmälan för tilldelning av byggrätter i Ödåkra. Vi ställer oss även positiva till att exempelvis

Läs mer

Marktilldelning inom Ljura 1:1 (Ljurafältet) i Norrköpings kommun

Marktilldelning inom Ljura 1:1 (Ljurafältet) i Norrköpings kommun Marktilldelning 2014-05-22 Marktilldelning inom Ljura 1:1 (Ljurafältet) i Norrköpings kommun Inbjudan till markanvisning för bostadsbebyggelse genom anbudsförfarande. Denna handling liksom tillhörande

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

Markanvisningspolicy. för bostadsmark

Markanvisningspolicy. för bostadsmark Markanvisningspolicy för bostadsmark INNEHÅLLSFÖRTECKNING Planering för dagens och morgondagens västeråsare 3 Vad innebär markanvisning? 4 Hur gör jag för att få en markanvisning? 5 Ansökan om markanvisning

Läs mer

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING Tomt för förskola Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Innehåll Inbjudan... 3 Tävlingsprocessen... 3 Om Åkerkullan 8... 4 Förutsättningar... 5 Underlag... 6 Redovisning...

Läs mer

Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg

Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg Objektbeskrivning - Försäljning av fastigheten Bo 1:1070 Verksamhetsområde Prästkragens väg 2019-05-03 Daniel Jakobsson Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 4 3 Anbudsprocessen...

Läs mer

Småkvarter, Sundsstrand

Småkvarter, Sundsstrand Småkvarter, Sundsstrand Inbjudan till markanvisning för fyra småkvarter i Sundsstrand. Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att bebygga ett antal småkvarter inom det nya bostadsområdet

Läs mer

Markanvisning avseende detaljplan för del av Ullstämma 5:8 med flera, etapp 1.

Markanvisning avseende detaljplan för del av Ullstämma 5:8 med flera, etapp 1. Tjänsteskrivelse 1 (5) Plankontoret Bill Eriksson 2017-10-02 Dnr SBN 2017-714 Samhällsbyggnadsnämnden Markanvisning avseende detaljplan för del av Ullstämma 5:8 med flera, etapp 1. Förslag till beslut

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder vid Kista Gård i Kista.

Markanvisningstävling för bostäder vid Kista Gård i Kista. Lars Svensson Avdelningen för projektutveckling 08-508 287 36 lars.svensson@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder vid Kista Gård i Kista. Exploateringskontoret bjuder härmed in till att

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum

Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum Hanna Andersson 08-508 264 57 hanna.e.andersson@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för

Läs mer

"Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling"

Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling Dnr. 0958/12 Markanvisningsutlysning September 2013 "Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling" Bostäder i Stora Höga/Getskär, Stenungsunds kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT 1 (6) Mellan Oskarshamns kommun genom dess kommunfullmäktige, nedan kallad Kommunen, och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 9 nedan träffats

Läs mer

Markanvisningsavtal för del av fastigheten Forellen 1, Malmen

Markanvisningsavtal för del av fastigheten Forellen 1, Malmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 2015-09-21 KS 2013/0480 50126 Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal för del av fastigheten Forellen 1, Malmen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

UTKAST!! Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25. Varbergs kommun, nedan kallad kommunen Varberg

UTKAST!! Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25. Varbergs kommun, nedan kallad kommunen Varberg Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25 Parter Varbergs kommun, nedan kallad kommunen 212000-1249 432 80 Varberg AB, nedan kallad exploatören 1. Bakgrund, syfte och omfattning Avtalet

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder vid kv Månstenen i Solberga.

Markanvisningstävling för bostäder vid kv Månstenen i Solberga. MARKANVISNINGSTÄVLING E2010-513-00077 Per-Bruno Wisth / Annika Norberg 08-508 263 10, 08-508 27126 perbruno.wisth@expl.stockholm.se annika.norberg@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder vid

Läs mer

Riktlinje Markanvisning

Riktlinje Markanvisning Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/206 Fastställd: KF 2018-11-26 Reviderad: - FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinje Markanvisning 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Inbjudan till markanvisning

Inbjudan till markanvisning MARKANVISNINGSTÄVLING kvarteret Kilen, Kävlinge Inbjudan till markanvisning Kävlinge kommun inbjuder till intresseanmälan/anbud för markanvisning för uppförande av bostäder inom kvarteret Kilen i Kävlinge,

Läs mer

Markanvisningsavtal för del av fastigheten Tallhagen 2:13 m fl, Tolvmannagatan Norrgårdsgärdet

Markanvisningsavtal för del av fastigheten Tallhagen 2:13 m fl, Tolvmannagatan Norrgårdsgärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 0-0- KS 0/0 0 Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal för del av fastigheten Tallhagen : m fl, Tolvmannagatan Norrgårdsgärdet Förslag till

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika.

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika. Mellan Ludvika kommun, genom samhällsbyggnadsnämnden, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), ( Bolaget ), har nedan träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Nedan benämnt Markanvisningsavtalet

Läs mer

Markanvisningsavtal för del av fastigheten Spiggen 4 m fl, vid Tolvmannagatan Norrgårdsgärdet

Markanvisningsavtal för del av fastigheten Spiggen 4 m fl, vid Tolvmannagatan Norrgårdsgärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 0-0- KS 0/0 0 Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal för del av fastigheten Spiggen m fl, vid Tolvmannagatan Norrgårdsgärdet Förslag till

Läs mer

Anbudsinbjudan för två industritomter söder om Breddens industriområde.

Anbudsinbjudan för två industritomter söder om Breddens industriområde. Kommunledningskontoret Anbudsinbjudan Linda Karlsson Sidan 1 av 7 Exploateringsingenjör +46 08 579 215 57 Dnr 2013/0203 KS-5 Diariekod: Diariekod: 258 Anbudsinbjudan för två industritomter söder om Breddens

Läs mer

Intresseanmälan för prekvalificering Helsingborgs stad

Intresseanmälan för prekvalificering Helsingborgs stad Intresseanmälan för prekvalificering Helsingborgs stad Maria station etapp 2, 2018 Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom enheten för mark- och exploatering byggherrar att göra intresseanmälan för

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING

INBJUDAN TILL MARKANVISNING INBJUDAN TILL MARKANVISNING Bollebygds kommun bjuder in till markanvisning för 7 småhustomter i populära Tyftet, som ligger i naturskön miljö i norra delen av Bollebygds tätort. Vi söker byggaktörer som

Läs mer

Inbjudan till markanvisning

Inbjudan till markanvisning Inbjudan till markanvisning Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att exploatera mark för bostäder vid Skidgatan i stadsdelen Fasseröd och bjuder därför in till markanvisning.

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt Dnr Sida 1 (7) 2015-12-15 Handläggare Margaretha Larsson Almqvist 08-508 270 52 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt

Läs mer

Hovshaga Centrum ligger i den norra delen av Växjö. Läget är attraktivt med närhet till både stadskärnan och till Kronobergshalvöns natur och bad.

Hovshaga Centrum ligger i den norra delen av Växjö. Läget är attraktivt med närhet till både stadskärnan och till Kronobergshalvöns natur och bad. Inbjudan Växjö kommun bjuder in till markanvisningstävling för byggnation på Hovshaga Centrum. Tävlingen omfattar sex områden benämnda 1-6. Förslag kan lämnas på ett eller flera områden. Bakgrund och avgränsning

Läs mer

Optionsavtal för bostadsbebyggelse avseende fastigheterna Skolbänken 21-24, i Mölnbo

Optionsavtal för bostadsbebyggelse avseende fastigheterna Skolbänken 21-24, i Mölnbo 2015-05-06 Tjänsteskrivelse Dnr VM 15/25 Dnr TN-2015-00290-251 Kontor Samhällsbyggnadskontoret Handläggare Martin Ivarsson martin.ivarsson@sodertalje.se Tekniska nämnden Optionsavtal för bostadsbebyggelse

Läs mer

NOLBY 38:24. Anbudsförfrågan. Markanvisning för mindre bostäder i centrala Alingsås. Inlämnas senast

NOLBY 38:24. Anbudsförfrågan. Markanvisning för mindre bostäder i centrala Alingsås. Inlämnas senast NOLBY 38:24 Markanvisning för mindre bostäder i centrala Alingsås Inlämnas senast 2016-12-05 Anbudsförfrågan Anbudsförfrågan Alingsås kommun bjuder härmed in till markanvisning genom anbud för uppförande

Läs mer

2013-08-20. Inbjudan till markanvisning Studentbostäder vid Solskensvägen i Tullinge

2013-08-20. Inbjudan till markanvisning Studentbostäder vid Solskensvägen i Tullinge 2013-08-20 att skapa en varierad stadsdel i samklang med den omgivande naturen. Anbudsgivare med den bästa projektidén får markanvisning och möjlighet att köpa alternativt disponera den blivande tomten

Läs mer

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113 Datum Sida 2016-08-16 1 (5) Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige 2016-08-29, 113 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN INBJUDER TILL MARKANVISNINGSTÄVLING FÖR JOHNSONS MINNE, SÄDGÅSEN 1. Tävlingsprogram för Johnsons minne, Eslövs kommun.

ESLÖVS KOMMUN INBJUDER TILL MARKANVISNINGSTÄVLING FÖR JOHNSONS MINNE, SÄDGÅSEN 1. Tävlingsprogram för Johnsons minne, Eslövs kommun. ESLÖVS KOMMUN INBJUDER TILL MARKANVISNINGSTÄVLING FÖR JOHNSONS MINNE, SÄDGÅSEN 1 Tävlingsprogram för Johnsons minne, Eslövs kommun. 1(10) Inbjudan till markanvisningstävling för byggrätter på Sädgåsen

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund Fastighetskontoret Markreservation för bostäder vid Välen park Bakgrund Området Aktuellt område för markreservation ligger utmed Näsetvägen och Reningsverksgatan ca 1 km från Frölunda torg. Området ligger

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder vid Måbärsstigen

Markanvisningstävling för bostäder vid Måbärsstigen Jonas Norberg 08-508 264 81 jonas.n.norberg@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder vid Måbärsstigen Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse inom del

Läs mer

Inbjudan till markanvisning

Inbjudan till markanvisning SENIORBOENDE Handlingar ska vara Nynäshamns kommun tillhanda senast 2019-06-24 klockan 17.00 Inbjudan Ni inbjuds härmed till att delta i en av Nynäshamns kommun utlysta markanvisningstävling för ett seniorboende

Läs mer

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post:

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 1867/10 Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon 031-368 12 01 E-post: rolf.lundholm@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och tomträttsavtal

Läs mer

Markanvisningsprogram. Lövudden. Härnösand

Markanvisningsprogram. Lövudden. Härnösand Markanvisningsprogram Lövudden Härnösand Lövudden På Lövudden, Strandängsvägen, i Härnösand finns ett bostadsområde i en attraktiv miljö, nära hav, stad och natur till salu. Härnösands kommun bjuder in

Läs mer

Markanvisning Skogsvallen för del av Ullstämma 5:8 m fl, etapp 1

Markanvisning Skogsvallen för del av Ullstämma 5:8 m fl, etapp 1 Tjänsteskrivelse 1 (5) Plankontoret Bill Eriksson 2017-10-02 Dnr SBN 2017-714 Samhällsbyggnadsnämnden Markanvisning Skogsvallen för del av Ullstämma 5:8 m fl, etapp 1 Förslag till beslut 1. Markanvisning

Läs mer

Inbjudan till markanvisningstävling

Inbjudan till markanvisningstävling Inbjudan till markanvisningstävling Området Magnus Stenbock www.helsingborg.se/stenbock MARKANVISNINGSTÄVLING 1 Inbjudan Helsingborgs Stad erbjuder nu möjligheten att lämna anbud på tre fastigheter i centrala

Läs mer

MARKANVISNING FÖR FASTIGHETEN PASSAREN 2, FLINTEBRO I SKURUPS KOMMUN

MARKANVISNING FÖR FASTIGHETEN PASSAREN 2, FLINTEBRO I SKURUPS KOMMUN MARKANVISNING FÖR FASTIGHETEN PASSAREN 2, FLINTEBRO I SKURUPS KOMMUN På Flintebro-området i den västra delen av Skurup vill vi se en förtätning med nya bostäder. En detaljplan är antagen som möjliggör

Läs mer

INBJUDAN till anbudstävling för exploateringsområdet Västertorpskogen i Rimbo

INBJUDAN till anbudstävling för exploateringsområdet Västertorpskogen i Rimbo 2018-05-31 INBJUDAN till anbudstävling för exploateringsområdet Västertorpskogen i Rimbo Bild 1. Ortofoto över området. Norrtälje kommun bjuder in till lämnade av anbud för uppförande av bostäder med en

Läs mer

Föravtal gällande hotell på del av fastigheten Kvarnholmen 2:1, Ölandskajen

Föravtal gällande hotell på del av fastigheten Kvarnholmen 2:1, Ölandskajen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 2014-08-19 KS 2012/0379 50126 Kommunstyrelsen Föravtal gällande hotell på del av fastigheten Kvarnholmen 2:1, Ölandskajen Förslag till

Läs mer

Upplands Väsby kommun RAMAVTAL bilaga A 1 Bakgrund och syfte bilaga B 2 Giltighet 3 Detaljplan

Upplands Väsby kommun RAMAVTAL bilaga A 1 Bakgrund och syfte bilaga B 2 Giltighet 3 Detaljplan Mellan Upplands Väsby kommun, org.nr 212000-0019, nedan kallad Kommunen och Rörabhuset AB, org.nr 556478-5953, nedan kallad Bolaget, har träffats följande RAMAVTAL avseende detaljplaneändring inom ett

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Snösätra i Rågsved.

Markanvisningstävling för bostäder i Snösätra i Rågsved. Katarina Johansson 08-508 264 20 Katarina.i.johansson@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Snösätra i Rågsved. Exploateringskontoret bjuder in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

Markanvisning Gropen, Danderyd 3:95 m.fl.

Markanvisning Gropen, Danderyd 3:95 m.fl. DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) kommunstyrelsen Markanvisning Gropen, Danderyd 3:95 m.fl. Ärende Kommunstyrelsen beslutade 2016-01-11 4 att ge byggnadsnämnden i uppdrag att utarbeta ett förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5855/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5855/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 diarienummer 5855/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Kortedala

Läs mer

MARKANVISNINGSTÄVLING VALSJÖSKOGENS FÖRSKOLA

MARKANVISNINGSTÄVLING VALSJÖSKOGENS FÖRSKOLA MARKANVISNINGSTÄVLING VALSJÖSKOGENS FÖRSKOLA Inbjudan till markanvisningstävling gällande fastigheten Tråsättra 1:879 Innehåll Inbjudan... 3 Bakgrund... 3 Kommunens ambitioner... 4 Tävlingsområde... 5

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING. Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret.

INBJUDAN TILL MARKANVISNING. Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret. INBJUDAN TILL MARKANVISNING Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret. Samhällsbyggnadsnämnden 2018 Innehåll Inledning... 3 Områdesbeskrivning... 3 Tekniska förutsättningar... 5 Ambition...

Läs mer

Inbjudan till markanvisning. med jämförelseförfarande beträffande utökning av kv. Bromsen vid Vattentornsparken

Inbjudan till markanvisning. med jämförelseförfarande beträffande utökning av kv. Bromsen vid Vattentornsparken Inbjudan till markanvisning med jämförelseförfarande beträffande utökning av kv. Bromsen vid Vattentornsparken Information om fastigheten Bromsen 9 ÖVERSIKTSKARTA Fastigheten Bromsen 9 ligger i direkt

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Solhem 16:1 invid Antons Backe i Solhem till Byggnads AB Abacus.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Solhem 16:1 invid Antons Backe i Solhem till Byggnads AB Abacus. Anna Savås Ytterstad Telefon: 08-508 265 27 anna.savas@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Solhem 16:1 invid Antons Backe i Solhem

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Sjaelsö Sverige AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Sjaelsö Sverige AB. Karl Gylje Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-12-13 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till

Läs mer

Överenskommelse om exploatering för bostäder med överlåtelse av del av fastigheten Örby 4:1vid kv Tegelstenen i Bandhagen med Riksbyggen.

Överenskommelse om exploatering för bostäder med överlåtelse av del av fastigheten Örby 4:1vid kv Tegelstenen i Bandhagen med Riksbyggen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Hanna Andersson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 57 hanna.e.andersson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-01-20 Överenskommelse om exploatering för bostäder

Läs mer

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund Fastighetskontoret Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan Bakgrund Området Södra Viktoriagatan ligger i Vasastaden, i en mycket central del av Göteborg. Det är en blandad stadsdel med nära

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder invid Drömsögatan i Akalla

Markanvisningstävling för bostäder invid Drömsögatan i Akalla Karl Gylje Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder invid Drömsögatan i Akalla Exploateringskontoret bjuder in till lämnande av

Läs mer

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. TRYGGHETSBOENDE KV. SOLNEDGÅNGEN och KV. SKYMNINGEN, Hovshaga centrum VÄXJÖ KOMMUN

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. TRYGGHETSBOENDE KV. SOLNEDGÅNGEN och KV. SKYMNINGEN, Hovshaga centrum VÄXJÖ KOMMUN Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING TRYGGHETSBOENDE KV. SOLNEDGÅNGEN och KV. SKYMNINGEN, Hovshaga centrum VÄXJÖ KOMMUN 1 2 Innehåll INBJUDAN... 4 Tävlingsprocessen... 4 OM HOVSHAGA CENTRUM... 5 KVARTER

Läs mer

Inbjudan till markanvisningstävling Kvarteret Fibulan

Inbjudan till markanvisningstävling Kvarteret Fibulan Inbjudan till markanvisningstävling Kvarteret Fibulan Inbjudan till markanvisningstävling vaxer.falkenberg.se 1 Innehållsförteckning Markanvisningstävling inom kvarteret Fibulan...3 Stafsinge där stad

Läs mer

Markanvisning - grupphusbebyggelse. Persiljan 3 i Höörs kommun

Markanvisning - grupphusbebyggelse. Persiljan 3 i Höörs kommun Markanvisning - grupphusbebyggelse Persiljan 3 i Höörs kommun Inledning Detta program vänder sig till dig som vill bygga flerbostadshus och förvärva en av kommunens fastigheter på vårt nya utbyggnadsområde

Läs mer

Riktlinjer. Luleå kommun. VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå.

Riktlinjer. Luleå kommun. VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå. Riktlinjer VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå. RIKTNINGAR Visar vad som är avgörande att prioritera för Luleå som samhälle halvvägs till Vision Luleå 2050. Balanserar de värden och intressen

Läs mer

2006-12-08. Prospekt. Markanvisning i Ullstämma

2006-12-08. Prospekt. Markanvisning i Ullstämma 2006-12-08 Prospekt Markanvisning i Ullstämma Underlag för intresseanmälan rörande exploatering för bostadsändamål i Ullstämma Linköpings kommun Teknik och Samhällsbyggnad Drottninggatan 45 581 81 Linköping

Läs mer

Inbjudan Markanvisningstävling Kvarter 5, Fixfabriksområdet

Inbjudan Markanvisningstävling Kvarter 5, Fixfabriksområdet Markanvisning Fixfabriken kvarter 5 Fastighetskontoret Illustration: Okidoki Arkitekter Inbjudan Markanvisningstävling Kvarter 5, Fixfabriksområdet Den 19 september 2019 öppnar markanvisningstävlingen

Läs mer

Intresseanmälan Markanvisning på Norrlandet

Intresseanmälan Markanvisning på Norrlandet SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Intresseanmälan Markanvisning på Norrlandet Gävles nya kustnära boende! Gävles nya kustnära boende! Inledning Läget Gävle kommun inbjuder till intresseanmälan för nytt småhusområde

Läs mer