Styrelsemöte för KK-stiftelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelsemöte för KK-stiftelsen"

Transkript

1 KKS6000 v Sammanträdesdatum Styrelsemöte för KK-stiftelsen Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Anmält förhinder Externa deltagare KK-stiftelsens kansli, Stockholm Kerstin Eliasson, ordförande Elisabet Annell Åhlund Kajsa Ellegård Lars Ekedahl Helena Malmqvist, t.o.m. P.12 Peter Larsson Olle Lundin Björn Odlander, t.o.m. P.12 Björn Sundell Madelene Sandström, VD Olof Hugander, sekr. Mats Waltré, personalrepresentant Stefan Östholm, verksamhetschef (P.5-P.6) Karin Markides Lynda Ondrasek Olofsson, Setterwalls (P.11) Lorentz Reige, Setterwalls (P.11) 1 Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. 2 Val av justeringspersoner Lars Ekedahl utsågs att, jämte VD och ordförande, justera dagens protokoll. 3 Föregående mötesprotokoll P.1 Föregående mötesprotokoll Protokollen från den 14 september och den 9 november 2017 godkändes. 4 Fråga om jäv inkl. information om styrelsens övriga uppdrag Helena Malmqvist anmälde jäv avseende P.7, beslutspunkt 1. Peter Larsson anmälde jäv avseende P.13. Information om styrelseledamöters övriga uppdrag delades ut.

2 2 (12) 5 Ärenden för behandling P.2 VD:s rapport Madelene Sandström redogjorde för innehållet i VD-rapporten. Utfallet inom de programformer som inte utgör föremål för styrelsebeslut redogjordes för och tendenser vad gäller lärosätenas sökbeteende inom olika programformer presenterades. VD tog upp utvecklingen inom Pam Fredmans utredning om styrning och resurstilldelning i högskolesektorn (STRUT) inom vilken KK-stiftelsens huvudfrågor, främst utveckling mot kompletta miljöer, profilering och kompetensutveckling, ser ut att utgöra viktiga komponenter. I utredningen kommer troligen förändrade anslagsstrukturer och utökade dialogformer mellan departement och lärosäten, utifrån långsiktig målstyrning på 4 10 år, att föreslås. Samverkan behandlas i utredningen som integrerad i högskolans huvuduppdrag och inte som ett separat spår, vilket ligger helt i linje med KK-stiftelsens synsätt. Styrelsen diskuterade utredningen och vilken utveckling den kan bidra till för lärosätena. VD föreslog att rapporteringar om utvecklingen inom utredningen delges styrelsen framgent i samband med styrelsens möten. VD redogjorde även för de frågor som diskuterades vid löntagarfondsstiftelsernas erfarenhetsutbytesmöte i november. Vidare diskuterades det seminarium om det framtida behovet av forskarutbildade vid vilket KK-stiftelsen deltog. Styrelsen beslutade att godkänna VD:s rapport. P.3 Anmälan av protokoll från kapitalutskottet Elisabet Annell Åhlund redogjorde för de två sammanträden som har genomförts i kapitalutskottet sedan senaste styrelsemöte. Framförallt har upphandlingen av kapitalförvaltningstjänster, inom tre olika mandat, utgjort fokus under de senaste månaderna. Normalportföljen kommer att vara indelad i räntefonder (40%), svenska aktier (25%), utländska aktier (15%) och hedgefonder/alternativa investeringar (20%). Det svenska mandatet skulle i dagsläget omfatta 4,6 miljarder kronor, det globala mandatet 2,7 miljarder kronor och det absolutavkastande mandatet 1,8 miljarder kronor, men dessa siffror kan komma att förändras. Utifrån dessa utgångspunkter kommer överföringar att ske till de externa förvaltarna inom de olika mandaten. Inriktningen är lägre risk och lägre kostnad för kapitalförvaltningen. Nya placeringsriktlinjer och rapporteringsrutiner kommer att utvecklas framgent, i samverkan med extern expertis. P.4 Följdbeslut inom kapitalförvaltning Inom kapitalutskottets ansvarsområde ligger att beräkna risker i portföljsammansättningen. Det är en grannlaga uppgift där kompetens saknas inom kansliet. För att få hjälp med beräkningar samt att ha tillgång till en simuleringsmodell behöver kansliet/kapitalutskottet kunna köpa kompetens för detta. Henrik Nordling,

3 3 (12) Consularis Investment Advisors, är en extern konsult som varit ett stöd under upphandlingen och fortsatt skulle kunna utgöra ett stöd till kapitalutskottet under Henrik kan även bistå arbetsgruppen för framtagande av placeringsriktlinjer och rapporteringsrutiner. Han skulle även kunna samordna rapporteringarna inom de tre olika mandaten, tills des att denna rutin är på plats. Styrelsen beslutade att KK-stiftelsen ska köpa ovanstående tjänster från Consularis Investment Advisors, så att kapitalutskottet kan erhålla erforderligt stöd under P.5 Beslut om stöd inom programmet KK-miljöer, gamla Stefan Östholm redogjorde för aktiviteter som genomförts inom programmet. Högskolan i Skövde, Mittuniversitetet och Högskolan i Halmstad har sedan 2011 utvecklat verksamhet inom ramen för var sin KK-miljö. Driften av en KK-miljö stöds av en årlig planerings- och uppföljningscykel och lärosätet utformar årligen en verksamhetsplan (VP). År 2018 blir det sjunde verksamhetsåret för de tre KK-miljöerna som inledde sin verksamhet under Vid ett platsbesök den 21 november 2017 genomförde expertgruppen en hearing med rektor samt med ledningen för KK-miljön (Transformative Technologies) vid Mittuniversitetet. Hearing med rektor och med ledningen för KK-miljön (INFINIT) vid Högskolan i Skövde skedde den 22 november och den 24 november genomfördes hearing med rektor samt ledningen för KK-miljön (Forskning för Innovation) i Halmstad. Expertgruppens bedömning av verksamhetsplanerna har gjorts med utgångspunkt i gruppmedlemmarnas individuella bedömningar av det skriftliga underlaget från lärosätet samt nämnda hearingar. Därefter har Expertgruppen enats om en gemensam och samlad bedömning av allt ingående underlag enligt rapporter för respektive lärosäte. Högskolan i Skövde VD delar expertgruppens bedömning av VP 2018 för KK-miljön vid Högskolan i Skövde och godkänner verksamhetsplanen. VD delar expertgruppens bedömning att stöd bör beviljas för de kvalitetssäkrade insatser som presenteras i tabell 1 i underlaget. Högskolan i Skövde har i verksamhetsplan och insatsförslag för 2018 inkluderat tre planerade insatser som enligt villkoren för KK-miljöprogrammet ska granskas även av KK-stiftelsen. Insatserna ovan kommer att färdigställas av högskolan och sedan granskas inom stiftelsens bedömningsprocess för berörda program under våren Mittuniversitetet VD delar expertgruppens bedömning rörande VP 2018 för KK-miljön vid Mittuniversitetet och godkänner verksamhetsplanen. VD delar expertgruppens bedömning att finansiering bör beviljas för insatserna som presenteras i tabell 3 i underlaget. VD delar även expertgruppens bedömning gällande de i tabell 4 i underlaget presenterade insatserna och föreslår att de avslås.

4 4 (12) KK-stiftelsen har förbehållit sig rätten att i KK-miljöprogrammet göra särskilda granskningar av insatsförslag inom omfattande och komplexa programformer. En sådan granskning bör således göras av den föreslagna insatsen NIIT - Next generation industrial IoT, och genomförs av bedömargruppen för programmet Profil. Högskolan i Halmstad VD delar expertgruppens bedömning rörande VP 2018 för KK-miljön vid Högskolan i Halmstad och godkänner verksamhetsplanen. VD delar expertgruppens bedömning att stöd bör beviljas för de insatser som presenteras i tabell 6 i underlaget. VD delar även expertgruppens bedömning gällande den i tabell 7 i underlaget presenterade insatsen och föreslår att den avslås. VD instämmer i rekommendationerna från bedömargruppen för forskningsprofiler och föreslår att förslaget till forskningsprofil CERFUM avslås. VD instämmer i rekommendationerna från bedömargruppen för expertkompetens och föreslår att ansökan om insatsen AMPI2+ avslås. Högskolan i Halmstad har i verksamhetsplan och insatsförslag för 2018 inkluderat en planerad insats som enligt villkoren för KK-miljöprogrammet ska granskas även av KKstiftelsen enligt beredningsformerna för denna programform. Synergiansökan kommer att färdigställas av högskolan och sedan granskas inom stiftelsens bedömningsprocess för synergiprojekt under våren Styrelsens diskussion Styrelsen efterfrågade starkare förankring i omvärldsutvecklingen hos de tre miljöerna. Vidare påpekades att strategier i högre utsträckning måste utarbetats i samverkan med externa aktörer. VD påpekade att dessa frågor kommer att hanteras inom ramen för miljöernas utveckling under kommande år, tillsammans med andra synpunkter från expertgruppen. Vidare lyfte styrelsen frågan om vad som kommer att hända med de tre miljöerna efter det att KK-miljöfinansieringen upphör om några år. Styrelsen poängterade vikten av att utvärdering av måluppfyllelse efter programavslut genomförs. Från VD:s håll påpekades att dessa frågor ska hanteras som ett led i utvecklingscykeln inom miljöerna. Fortsatt finansiering inom profilområdena ska kunna sökas från både KKS och från andra finansiärer. Denna fråga har stor tyngd i KK-miljöernas 4-årsplaner för Styrelsen framförde tydligt åsikten att såväl lärosätenas som industrins agendor ska beaktas i de olika miljöerna. Det finns en risk att en alltför tongivande industri, med önskemål om institutsliknande strukturer vid lärosätena med fokus på dagens industriella frågor, kan försvåra omvandlingen till morgondagens teknologi. En ömsesidig utveckling och en gemensam målbild måste utgöra basen för miljöernas strävanden och planering. Beslut avseende Högskolan i Skövde - Styrelsen beslutade att:

5 5 (12) 1. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Högskolan i Skövde från den ekonomiska ramen (KK-miljö KUB) avseende insatserna 1-4 i tabell 1 i underlaget och att skriva avtal om dessa 2. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Högskolan i Skövde från den ekonomiska ramen (KK-miljö HÖG) avseende insatserna 5-7 i tabell 1 i underlaget och att skriva avtal om dessa 3. uppdra till VD att låta genomföra särskild granskning av ansökningarna i tabell 2 i underlaget och därefter återkomma till styrelsen med förslag till beslut. Beslut avseende Mittuniversitetet - Styrelsen beslutade att: 4. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Mittuniversitet från den ekonomiska ramen (KK-miljö HÖG) avseende insatserna 1-3 i tabell 3 i underlaget och att skriva avtal om dessa 5. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Mittuniversitet från den ekonomiska ramen (KK-miljö KUB) avseende insats 4 i tabell 3 i underlaget och att skriva avtal om denna 6. avslå ansökan om finansiering för de i tabell 4 i underlaget redovisade insatsförslagen 7. uppdra till VD att låta genomföra särskild granskning av ansökan om profilen NIIT - Next generation industrial IoT, i enlighet med beredningsformerna för denna programform och därefter återkomma till styrelsen med förslag till beslut. Beslut avseende Högskolan i Halmstad - Styrelsen beslutade att: 8. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Högskolan i Halmstad från den ekonomiska ramen (KK-miljö KUB) avseende insatserna i tabell 6 i underlaget och att skriva avtal om dessa 9. avslå ansökan om finansiering för insatsen Internationell gästprofessor i 5G kommunikationsteknologier 10. avslå ansökan om finansiering av forskningsprofilen CERFUM 11. avslå ansökan om finansiering av insatsen AMPI2+ inom programmet Expertkompetens, steg uppdra till VD att låta genomföra granskning av kommande ansökan om synergiprojektet UCH - Användarmedverkan i samproduktion av hälsoinnovationer, i enlighet med beredningsformerna för denna programform inför beslut på styrelsemötet i juni Besluten förklarades omedelbart justerade.

6 6 (12) P.6 Beslut om stöd inom programmet KK-miljöer, nya Stefan Östholm redogjorde för aktiviteter som genomförts inom programmet. Jönköping University har sedan juni 2016 utvecklat sin KK-miljö (numera kallad SPARK, tidigare KIPR). Högskolan Väst fick möjlighet att inrätta sin KK-miljö Primus i juni Båda KK-miljöerna befinner sig alltså i sin första etapp i KKmiljöprogrammet. Vid platsbesök den 27 november 2017 genomförde expertgruppen en hearing med rektor och ledningen för KK-miljön Primus vid Högskolan Väst. Den 28 november 2017 genomförde expertgruppen en hearing med rektor samt ledningen för KK-miljön SPARK vid Jönköping University. Inför hearingarna hade expertgruppen ett förberedande möte den 17 november Expertgruppens bedömning har gjorts med utgångspunkt i gruppmedlemmarnas individuella bedömningar av det skriftliga underlaget från lärosätena samt nämnda hearingar. Därefter har expertgruppen enats om en gemensam och samlad bedömning av allt ingående underlag enligt rapporter för respektive lärosäte. Högskolan Väst VD delar expertgruppens bedömning av VP 2018 för KK-miljön vid Högskolan Väst och godkänner verksamhetsplanen. VD delar expertgruppens bedömning att finansiering bör beviljas för de insatser som presenteras i tabell 1 i underlaget. KK-stiftelsen har förbehållit sig rätten att i KK-miljöprogrammet göra särskilda bedömningar av insatsförslag inom nya eller omfattande och komplexa programformer. En sådan granskning bör således göras av den föreslagna insatsen i tabell 2 i underlaget, som genomförs av bedömargruppen för AVANS vid den ordinarie beredningen av programmet. Jönköping University VD delar expertgruppens bedömning rörande VP 2018 för KK-miljön vid Jönköping University och godkänner verksamhetsplanen. VD delar expertgruppens bedömning att stöd bör beviljas för insatserna som presenteras i tabell 3 i underlaget. KK-stiftelsen har förbehållit sig rätten att i KK-miljöprogrammet göra särskilda bedömningar av insatsförslag inom nya eller omfattande och komplexa programformer. En sådan granskning bör således göras av de föreslagna insatserna i tabell 4 i underlaget och genomförs av bedömargruppen för respektive program. Ansökningarna från JU väntas lämnas in i början av 2018.

7 7 (12) Styrelsens diskussion Styrelsen poängterade vikten av att referensgrupperna vid miljöerna agerar proaktivt utifrån en väl genomarbetad omvärldsanalys. Ledningens engagemang utifrån vald profilering är avgörande. Beslut avseende Högskolan Väst - Styrelsen beslutade att: 1. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Högskolan Väst från den ekonomiska ramen (KK-miljö KUB) avseende insatserna 1-2 i tabell 1 i underlaget och att skriva avtal om dessa 2. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Högskolan Väst från den ekonomiska ramen (KK-miljö HÖG) avseende insatserna 3-5 i tabell 1 i underlaget och att skriva avtal om dessa 3. uppdra till VD att genomföra särskild granskning av den kommande ansökan inom programmet AVANS och därefter återkomma till styrelsen med förslag till beslut. Beslut avseende Jönköping University - Styrelsen beslutade att: 4. avsätta högst kr (inklusive OH) till KK-miljön vid Jönköping University från den ekonomiska ramen (KK-miljö HÖG) avseende insatserna i tabell 3 i underlaget och att skriva avtal om dessa 5. uppdra till VD att genomföra särskild granskning av den kommande ansökan inom programmet AVANS och därefter återkomma till styrelsen med förslag till beslut 6. uppdra till VD att genomföra särskild granskning av kommande ansökningar inom programformen Synergi och därefter återkomma till styrelsen med förslag till beslut. Besluten förklarades omedelbart justerade. P.7 Beslut om stöd inom programmet Företagsforskarskolor Mats Waltré redogjorde för årets utlysning inom programmet. KK-stiftelsen mottog tidigare under året sex intresseanmälningar inom programmet Företagsforskarskolor. Två fullskaliga ansökningar inkom. Dessa har bedömts av den externa bedömargruppen utifrån kriterierna och med stöd av utlåtanden från sakkunniga. Hearing med sökande lärosäten genomfördes hos KK-stiftelsen den 16 november. Bedömargruppen har vid sitt efterföljande möte enats om en bedömning av respektive ansökan, samt om en rekommendation till KK-stiftelsens VD om beslut om finansiering av båda ansökningarna.

8 8 (12) VD instämmer i bedömargruppens rekommendationer. Styrelsen beslutade att styrelsen beslutar att: 1. Avsätta högst 32,4 miljoner kr (inkl. OH) ur den ekonomiska ramen (KUB) till företagsforskarskolan ARRAY vid Mälardalens högskola (dnr ) och uppdra till VD att inleda avtalsförhandling. Vid avtalsförhandlingen ska särskilda påpekanden från bedömargruppen poängteras och i avtalet ska detta formuleras som särskilda rapporteringar. 2. Avsätta högst 21,6 miljoner kr (inkl. OH) ur den ekonomiska ramen (KUB) till företagsforskarskolan INSiDR vid Jönköping University (dnr ) och uppdra till VD att inleda avtalsförhandling. Vid avtalsförhandlingen ska särskilda påpekanden från bedömargruppen poängteras och i avtalet ska detta formuleras som särskilda rapporteringar. Beslutet förklarades omedelbart justerat. Helena Malmqvist hade anmält jäv avseende beslutspunkt 1 och deltog inte i den beslutspunkten. P.8 Beslut om stöd inom programmet Professionell licentiat Mats Waltré redogjorde för årets utlysning inom programmet. KK-stiftelsen mottog tidigare i år två intresseanmälningar inom programmet Professionell licentiat. En fullskalig ansökan inkom från Malmö högskola. Denna har bedömts av den externa bedömargruppen i enlighet med bedömningskriterierna och med stöd av utlåtanden från sakkunniga. Hearing med det sökande lärosätet genomfördes hos KK-stiftelsen den 16 november. Bedömargruppen har vid sitt efterföljande möte enats om en bedömning av ansökan, samt om en rekommendation till KK-stiftelsens VD. Bedömargruppen rekommenderade avslag på ansökan men med en rekommendation att den sökande omarbetar förslaget till nästa utlysning. VD instämmer i bedömargruppens ställningstaganden om tydliga brister i lic.-skolan. Dock menar VD att lärosätet skulle kunna ges möjlighet att återkomma med en förbättrad ansökan före nästa utlysningstillfälle, förutsatt att man har åtgärdat de brister som påpekats av bedömargruppen. Styrelsen beslutade att bordlägga ansökan från Malmö högskola (dnr ) och, baserat på påpekandena från bedömargruppen, ge Malmö högskola möjlighet att inkomma med förbättrad ansökan till den 2 april, varefter bedömargruppen gör en ny prövning. Beslutet förklarades omedelbart justerat.

9 9 (12) P.9 Beslut om en andra antagning inom pilotprojektet PLEng Mats Waltré redogjorde för förlängningsansökan inom pilotprojektet PLEng. I september 2017 inkom en ansökan avseende en andra antagning inom PLEng, pilotprojektet för professionell licentiat. Ansökan har bedömts av den externa bedömargruppen. För förlängningsansökan har varken vetenskaplighet eller ledning av skolan bedömts då dessa blev bedömda redan i den ursprungliga ansökan. Hearing med det sökande lärosätet genomfördes hos KK-stiftelsen den 16 november. Bedömargruppen har vid sitt efterföljande möte enats om en bedömning av ansökan, samt om en rekommendation till KK-stiftelsens VD. Bedömargruppen föreslår att ansökan beviljas och VD instämmer i bedömargruppens rekommendationer. Styrelsen beslutade att avsätta högst 10,8 miljoner kr (inkl. OH) ur den ekonomiska ramen (KUB) för en andra intagning inom licentiatskolan PLEng+ vid Blekinge Tekniska Högskola (dnr ) och uppdra till VD att inleda avtalsförhandling. Beslutet förklarades omedelbart justerat. P.10 Beslut om stöd inom programmet NU Olof Hugander redogjorde för årets utlysning inom programmet. Inom programmet NU mottog KK-stiftelsen intresseanmälningar från nio lärosäten i maj. Av dessa återkom sex lärosäten med fullständiga ansökningar. Ansökningarna har bedömts av KK-stiftelsens externa bedömargrupp. Bedömarmöte genomfördes den 27 november. Vid mötet enades bedömargruppen om en rekommendation till KK-stiftelsens VD om beviljande av tre projekt, med tydliga medskick som ska kunna beaktas i avtalsförhandlingarna. Resterande projekt föreslås avslås. VD stödjer bedömargruppens rekommendationer. Styrelsen beslutade att: 1. avsätta högst kr, inkl OH, ur den ekonomiska ramen för ansökan , Ownership Transition and Succession in Family Businesses, vid Jönköping University, och uppdra till VD att inleda avtalsförhandling 2. avsätta högst kr, inkl OH, ur den ekonomiska ramen för ansökan , Framtida nätbaserade utbildningar för internationell positionering av MDH FuturE, vid Mälardalens högskola, och uppdra till VD att inleda avtalsförhandling

10 10 (12) 3. avsätta högst kr, inkl OH, ur den ekonomiska ramen för ansökan , WISR 17 webbaserade kurser för internationell positionering av strategiska forskningsgrupper vid Karlstad universitet, och uppdra till VD att inleda avtalsförhandling 4. avslå följande ansökningar: Nätbaserad utbildning för internationell positionering InPACT, Högskolan i Halmstad, Flexibel och modulär utbildning för nätbaserad tillgång till materialkarakteriseringskompetens, Mittuniversitetet och Internationell positionering för kompletta miljöer genom nätbaserade kurser, Södertörns högskola. Beslutet förklarades omedelbart justerat. P.11 Beslut om styrdokument Lynda Ondrasek Olofsson och Lorentz Reige från Setterwalls Advokatbyrå redogjorde för arbetet med framtagande av nya styrdokument för stiftelsen. Utifrån förslag av stiftelsens förtroendevalda revisor uppdrog styrelsen vid styrelsemötet den 28 mars 2017 åt VD att anlita extern expertis för genomgång av KK-stiftelsens styrdokument. VD anlitade Settervalls att bistå i arbetet med översynen av styrdokumenten. Syftet med översynen har utgått från önskvärdheten att minska antalet styrdokument, att dessa ska vara tydliga, att information inte ska överlappa och att dokumenten ska vara ett stöd för såväl styrelse som kansli i utförandet av arbetsuppgifter, styrning och tillsyn. Till styrelsemötet hade tre utkast på nya styrdokument tagits fram: arbetsordning för styrelsen, delegations- och attestordning och instruktion avseende arbetsfördelningen mellan styrelsen och den verkställande direktören. KK-stiftelsens förtroendevalda revisor har även givit sina synpunkter på de olika dokumenten. Styrelsen diskuterade de olika utkasten vid mötet och föreslog vissa justeringar och förtydliganden i dokumenten. Styrelsen beslutade att godkänna föreliggande förslag till styrdokument med föreslagna justeringar. P.12 Beslut om verksamhetsplan för och budget för 2018 Vid KK-stiftelsens styrelseinternat den 14 september diskuterades en preliminär version av verksamhetsplan för perioden som tagits fram av kansliet. Styrelsen hade vid mötet en del synpunkter på skrivningar i dokumentet inför utformningen av den slutgiltiga verksamhetsplanen. Styrelsen beslutade även att kansliet skulle ta fram en ingress till verksamhetsplanen i samarbete med styrelseledamöterna

11 11 (12) Kajsa Ellegård och Karin Markides. Syftet med denna ingress skulle vara att KKS tydliggör sin syn på värdet av lärosätenas profilering av styrkor och att KKS ger lärosätena de möjligheter som stadgar och ändamålsparagrafer medger att utveckla sin potential och attraktionskraft i denna profilering. VD gavs vid septembermötet i uppdrag att ta fram en slutgiltig verksamhetsplan med föreslagna förändringar, vilket har gjorts. Styrelsen tyckte att den framtagna versionen hade beaktat de synpunkter som tagits upp. Vissa detaljer i texten kommer att justeras. Utifrån underlaget diskuterades även möjliga utvecklingsområden för stiftelsen men dessa diskussioner resulterade inte i förslag till förändringar i texten. Styrelsen beslutade att godkänna den föreslagna verksamhetsplanen för och budget för P.13 Beslut om ansökan från IVA IVA har inkommit med ansökan om delfinansiering av två projekt Attraktiva innovativa miljöer och Näringslivets forskningsinvesteringar. Projektplanerna diskuterades av styrelsen. Styrelsen fann det inte lämpligt att finansiera verksamhet vid en organisation som genomför granskningar av stiftelsens verksamhet. Samtidigt bör stiftelsen kunna delta i finansiering av forskningspolitiska studier som är av relevans för stiftelsens verksamhet eller där stiftelsen kan bidra med sin kompetens. Styrelsen beslutade att inte gå vidare med finansiering av projekten men såväl styrelseledamöter som kanslipersonal kommer att följa projekten och delta i samband med seminarier och rapporteringar som genomförs vid IVA. Peter Larsson hade anmält jäv och deltog inte i beslutet. P.14 Information om IVA/KVA:s granskning av KK-stiftelsen Granskningsgruppen från IVA/KVA inkom den 24 oktober med ett första utkast till granskningsrapport om KK-stiftelsen för faktakontroll och kommentarer om sakförhållanden. KK-stiftelsen skickade in kommentarer den 7 november, vilket var sista dagen för inlämnande av synpunkter. Avrapporteringsdatum har satts till den 25 januari kl. 10. Efter inskickandet av synpunkter skulle en slutrapport tas fram och godkännas av presidierna vid akademierna varefter KK-stiftelsen skulle få rapporten. Efter detta skulle offentliggörande diskuteras i samråd. Fortfarande har ingen slutrapport inkommit till KKstiftelsen och frågan om offentliggörande har därför skjutits upp.

12 12 (12) Övriga frågor Styrelsen diskuterade datum för vårens styrelsemöte och beslutade att flytta mötet till den 10 april, kl Styrelsen diskuterade olika förslag på möjliga värdlärosäten avseende styrelsens internat i september. Styrelsen tackade VD och kansliet för väl utfört arbete under det gångna året och uppmärksammade speciellt det mycket omfattande och gedigna arbete som genomförts i samband med förändringarna i kapitalförvaltningen. Vid protokollet Olof Hugander Justeras Kerstin Eliasson Lars Ekedahl Madelene Sandström

PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum KK-stiftelsen. Plats

PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum KK-stiftelsen. Plats Sammanträdesdatum 2015-12-07 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet KK-stiftelsen Kerstin Eliasson, ordförande Ola Asplund Eva Cederbalk Lars Ekedahl Kajsa

Läs mer

Styrelsemöte för KK-stiftelsen

Styrelsemöte för KK-stiftelsen KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum Diarienummer 2018-04-10 20180044 Styrelsemöte för KK-stiftelsen Plats Birger Jarlsgatan 16 Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Övriga deltagare

Läs mer

Styrelsemöte för KK-stiftelsen

Styrelsemöte för KK-stiftelsen KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum 2016-12-06 Styrelsemöte för KK-stiftelsen Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet KK-stiftelsen Kerstin Eliasson, ordförande Elisabet Annell

Läs mer

Quality Hotel, Sundsvall

Quality Hotel, Sundsvall Sammanträdesdatum 2015-09-16 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Anmält förhinder Quality Hotel, Sundsvall Kerstin Eliasson, ordförande Lars Ekedahl Kajsa

Läs mer

Styrelsemöte för KK-stiftelsen

Styrelsemöte för KK-stiftelsen KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum 2017-06-01 Styrelsemöte för KK-stiftelsen Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet KK-stiftelsens kansli Kerstin Eliasson, ordförande Elisabet

Läs mer

Styrelsemöte för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling

Styrelsemöte för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum Protokoll nr 2019-04-10 20190048 Styrelsemöte för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet

Läs mer

Styrelsemöte för KK-stiftelsen

Styrelsemöte för KK-stiftelsen KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum Protokoll nr 2018-06-19 20180078 Styrelsemöte för KK-stiftelsen Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Anmält förhinder KK-stiftelsens kansli

Läs mer

KK-stiftelsen. Övriga deltagare Peter Norman, P 9/16 Birgit Erngren Wohlin, P 9/16 Stefan Engström, Agenta, P 10/16.

KK-stiftelsen. Övriga deltagare Peter Norman, P 9/16 Birgit Erngren Wohlin, P 9/16 Stefan Engström, Agenta, P 10/16. Sammanträdesdatum 2016-03-30 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter KK-stiftelsen Kerstin Eliasson, ordförande Ola Asplund Eva Cederbalk Lars Ekedahl Bengt Lennartson Helena Malmqvist

Läs mer

PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum KK-stiftelsen. Plats

PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum KK-stiftelsen. Plats Sammanträdesdatum 2015-06-12 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet KK-stiftelsen Kerstin Eliasson, ordförande Ola Asplund Eva Cederbalk Lars Ekedahl Kajsa

Läs mer

KK-stiftelsen y ^ PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum 2013-12-13. KK-stiftelsen. Plats

KK-stiftelsen y ^ PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum 2013-12-13. KK-stiftelsen. Plats KK-stiftelsen y ^ Sammanträdesdatum 2013-12-13 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Övriga deltagare Personalrepresentant KK-stiftelsen Kerstin Eliasson,

Läs mer

Styrelsemöte för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling

Styrelsemöte för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum Protokoll nr 2019-06-18 20190057 Styrelsemöte för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet

Läs mer

Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling. KK-stiftelsen, Mäster Samuelsgatan 60

Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling. KK-stiftelsen, Mäster Samuelsgatan 60 KK-stiftelsen > / Sammanträdesdatum 2012-12-10 Protokoll nr 5/12 Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet KK-stiftelsen,

Läs mer

Beskrivning av KK-miljöprogrammet

Beskrivning av KK-miljöprogrammet Beskrivning av KK-miljöprogrammet BESKRIV N I N G A V K K - M I L J Ö P R O G R A M M E T 2 Om KK-stiftelsen KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets

Läs mer

Madelene Sandström, vd Eva Högström, sekr Stefan Ostholm Anders Ahl. Olle Vogel, personalrepresentant. Eva Cederbalk Björn Sundell

Madelene Sandström, vd Eva Högström, sekr Stefan Ostholm Anders Ahl. Olle Vogel, personalrepresentant. Eva Cederbalk Björn Sundell KKstiftelsen ^ ^ Sammanträdesdatum 2014-09-11 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Övriga deltagare Anmält förhinder Albert Kök - Hotell & Konferens, Trollhättan

Läs mer

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum KK-stiftelsen. Plats

PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum KK-stiftelsen. Plats Sammanträdesdatum 2016-06-14 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet KK-stiftelsen Kerstin Eliasson, ordförande Ola Asplund Eva Cederbalk Kajsa Ellegård Lars

Läs mer

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

KKstif telsen y PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum 2014-12-08. KK-stiftelsen. Plats

KKstif telsen y PROTOKOLL. KKS - Styrelse. Sammanträdesdatum 2014-12-08. KK-stiftelsen. Plats KKstif telsen y ^ Sammanträdesdatum 2014-12-08 PROTOKOLL KKS - Styrelse Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet Övriga deltagare Personalrepresentant KK-stiftelsen Kerstin Eliasson,

Läs mer

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Du hälsas härmed välkommen till KK-stiftelsens vårlansering på Mäster Samuelsgatan 60, plan 9, Stockholm den 19 mars 2014 kl 12.30-16.30.

Du hälsas härmed välkommen till KK-stiftelsens vårlansering på Mäster Samuelsgatan 60, plan 9, Stockholm den 19 mars 2014 kl 12.30-16.30. KK-stiftelsen )> / Datum Diarienr 2014-01-27 20140042 Enligt sändlista Inbjudan till KK-stiftelsens vår-lansering 2014 Du hälsas härmed välkommen till KK-stiftelsens vårlansering på Mäster Samuelsgatan

Läs mer

Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt Sida 1 (9) UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Programmets syfte och mål

Programmets syfte och mål Avans Olle Vogel Programmets syfte och mål Syfte Stärka den forskningsnära utbildningen och näringslivets kompetensförsörjning på avancerad nivå. Mål Utveckla utbildningar på avancerad nivå inom betydelsefulla

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Gemensamt för våra program. Stefan Östholm, verksamhetschef

Gemensamt för våra program. Stefan Östholm, verksamhetschef Gemensamt för våra program Stefan Östholm, verksamhetschef KK-stiftelsen BILD 3 2015-03-18 Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft BILD 4 2015-03-18 Högskolornas forskningsfinansiär KK-stiftelsen finansierar

Läs mer

ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade

ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (9) UTLYSNING ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder nydisputerade forskare att ansöka om finansiering av forskningsprojekt vid Sveriges nya universitet och högskolor.

Läs mer

Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (9) UTLYSNING Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade

UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (10) UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för forskningsprojekt

Läs mer

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office KK höstlansering 2015 Grants and Innovation Office Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft KK-stiftelsens medel syftar till att bygga ihop forskningsuppbyggnad och kompetensutvecklingsprogram för att sträva

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade

ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (9) UTLYSNING ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder nydisputerade forskare att ansöka om finansiering av forskningsprojekt vid Sveriges nya universitet och högskolor.

Läs mer

NU - Nätbaserad utbildning för internationell positionering. Linda Assbring

NU - Nätbaserad utbildning för internationell positionering. Linda Assbring NU - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Linda Assbring Programmets syfte och mål Syfte Bidra till en internationell positionering av lärosätets starka utbildnings- och forskningsområden

Läs mer

UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade

UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (11) UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för forskningsprojekt

Läs mer

UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Styrelsemöte för Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutveckling

Styrelsemöte för Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutveckling KKS6000 v3.1 2012-01-13 Sammanträdesdatum Protokoll nr 2018-12-12 20180165 Styrelsemöte för Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutveckling Plats Deltagande styrelseledamöter Närvarande från kansliet

Läs mer

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT Rektor UPPDRAG 2017-12-20 Dnr HSK 2017/28 Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT 1 Inledning Dessa strategiska direktiv baseras på de mål som uttrycks i INFINIT:s verksamhetsplan

Läs mer

Forskningsprofiler 18

Forskningsprofiler 18 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

UTLYSNING Företagsforskarskolor 18

UTLYSNING Företagsforskarskolor 18 Sida 1 (11) UTLYSNING Företagsforskarskolor 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöer

Läs mer

Strategiska rekryteringar 14

Strategiska rekryteringar 14 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen innebär

Läs mer

Strategiska rekryteringar 16

Strategiska rekryteringar 16 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning Styrelsens arbetsordning jämte instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren (GS) och för verksamhetsuppföljning A. Styrelsens arbetsordning 1. Allmänt 1.1 Denna arbetsordning

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Företagsforskarskolor 14

Företagsforskarskolor 14 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka de nya lärosätenas

Läs mer

Forskningsprofiler 15

Forskningsprofiler 15 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå UTLYSNING 1 Adjungering av FoUchef/specialist för utbildning på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för adjungering av FoU-chef/specialist

Läs mer

Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling

Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling KKS600S v1.2 040728 Sammanträdesdatum Protokoll nr 2006-03-31 2/06 1 (5) Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling Plats Klara Norra Kyrkogata 33 Deltagande styrelseledamöter Olof

Läs mer

Expertkompetens 16 steg 1

Expertkompetens 16 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens 16 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad nivå

Läs mer

UTLYSNING Professionell licentiat 19 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

UTLYSNING Professionell licentiat 19 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (11) UTLYSNING Professionell licentiat 19 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Fakultetsnämnden, Utskottet för forskning möte 2, den 28 mars 2017

Fakultetsnämnden, Utskottet för forskning möte 2, den 28 mars 2017 Föredragningslista Nr 2:2017 möte 2, den 28 mars 2017 Omfattning 1 10 Datum och tid: 28 mars, kl 13:1515:00 Plats: Rektors konferensrum, Magnificus, Eskilstuna Ledamöter: Magnus Wiktorsson Ordförande,

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade utbildningsmiljöer vid nya lärosäten, dels

Läs mer

Expertkompetens 17 steg 1

Expertkompetens 17 steg 1 Sida 1 (11) UTLYSNING Expertkompetens 17 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad

Läs mer

Fakultetsnämnden, Utskottet för forskning möte 8, den 23 november 2016

Fakultetsnämnden, Utskottet för forskning möte 8, den 23 november 2016 Kallelse möte 8, den 23 november 2016 Omfattning 0-9 Datum och tid: 23 november kl 09:00-11:30 Plats: T1-022, UFOs konferensrum, Västerås Ledamöter: Anne Söderlund Ordförande, prodekan för forskning och

Läs mer

Arbetsordning för styrelse och klubbchef

Arbetsordning för styrelse och klubbchef Arbetsordning för styrelse och klubbchef Fastställd vid styrelsemöte 2015-06-01 Hammarö Golfklubb 1 Styrelsen Klubbens angelägenheter handhas av styrelsen. Den skall inom ramen för RF:s, SGF:s och dess

Läs mer

Expertkompetens för innovation 15 steg 1

Expertkompetens för innovation 15 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 15 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

UTLYSNING Expertkompetens 19 Steg 1 vår

UTLYSNING Expertkompetens 19 Steg 1 vår Sida 1 (11) UTLYSNING Expertkompetens 19 Steg 1 vår KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad

Läs mer

UTLYSNING Företagsforskarskolor 19

UTLYSNING Företagsforskarskolor 19 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 19 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka lärosätets

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Arbetsordning och styrelseinstruktion

Arbetsordning och styrelseinstruktion För BRF Råsundavägen 69 Sida 1 Arbetsordning och styrelseinstruktion Allmänt 1 Arbetsordning för styrelsen 1 Former för styrelsemöte 2 Arbetsfördelning inom styrelsen 4 Medlemskap, andrahandsupplåtelse

Läs mer

Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Forskningsprofiler 16

Forskningsprofiler 16 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

HÖG 16 - Forskningsprojekt

HÖG 16 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 16 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning Föredragningslista Nr 4:2012 Omfning 24-34 Datum och tid: Fredagen den 31 augusti 2012 kl 9.15-15.00. Plats: Rum L370 (Stora konferensrummet IDT, Verktyget), Mälardalens högskola, Eskilstuna Ledamöter:

Läs mer

Expertkompetens för innovation 13 steg1

Expertkompetens för innovation 13 steg1 Sida 1 (11) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 13 steg1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka planeringsstöd för utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad nivå

Läs mer

Ärende Beslut/åtgärd. 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat

Ärende Beslut/åtgärd. 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr5/09 PROTOKOLL fört vid sammanträde med forskarutbildningsnämnden måndagen den 15 juni 2009 i rum A1 136, kl 13.00-15.15 Närvarande ledamöter: Jonas Ivarsson, Rolf Lander,

Läs mer

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2)

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) Datum KKS dnr 2018-06-25 20180067 KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) KKS2000 v3.0 2011-06-27 Inledning KK-stiftelsen har av UKÄ inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

Swedish Warmblood Association, SWB

Swedish Warmblood Association, SWB Swedish Warmblood Association, SWB STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen i Swedish Warmblood Association, SWB, har upprättat denna arbetsordning för styrelsen. ARBETSORDNING ALLMÄNT Denna arbetsordning har

Läs mer

Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet teknik

Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet teknik BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@uka.se Mälardalens högskola Rektor Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

Företagsforskarskolor 16

Företagsforskarskolor 16 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till Rektor att gå igenom internrevisionens

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Program Förklaring Sista ansökningsdag Finansiering Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade

Läs mer

Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning möte 2, den 18 mars 2015

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning möte 2, den 18 mars 2015 Kallelse Fakultetsnämnden, utskottet för forskning möte 2, den 18 mars 2015 Omfattning 1-10 Datum och tid: Onsdagen den 18 mars 2015 kl. 9.15-11.15. Plats: T1-022 (UFO:s konferensrum), Västerås OBS! Orten

Läs mer

NU 17 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 17 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 17 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse Mötesprotokoll för Inera AB styrelse När: Onsdag den 26 Oktober 2016, kl 13.00 16.00 Plats: Inera,, Stockholm lokal Magasinera Närvarande styrelsen: Närvarande övriga: Ej närvarande styrelsen: Ej närvarande

Läs mer

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO CENTRALA SAMVERKANSGRUPPEN Sammanträdesdatum 11 november 2011 Dnr Mahr 10-2011/656 Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL Närvarande ledamöter Arbetsgivarföreträdare: Stefan Bengtsson Kjell Gunnarsson Anna-Lena Bengmark

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Sveriges universitets- 2015-11-05 & högskoleförbund Protokoll 2015:6 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding ( 1-8) Anders Söderholm

Läs mer

Företagsforskarskolor 15

Företagsforskarskolor 15 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Hur skriver man ett protokoll?

Hur skriver man ett protokoll? Hur skriver man ett protokoll? Av protokollet skall kunna utläsas vad som avhandlades vid sammanträdet och vilka beslut som togs. Protokollets huvud skall/bör innehålla: Föreningens namn, datum för sammanträdet

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab ( )

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab ( ) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2007-03-09 kl 13.00 kl 14.40 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Ledamöter Stokab, Tulegatan i Stockholm Sebastian Cederschiöld

Läs mer

UTLYSNING NU 18 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

UTLYSNING NU 18 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (10) UTLYSNING NU 18 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering i programmet NU. Programmet

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Företagsforskarskolor 17

Företagsforskarskolor 17 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Styrelsen beslutade: Styrelsen beslutade: Styrelsen beslutade:

Styrelsen beslutade: Styrelsen beslutade: Styrelsen beslutade: Protokoll fört vid sammanträde med SYLF:s styrelse 2014-08-18 till 2014-08-22 Deltagare: Emma Spak Pär Näverskog Jonas Ålebring Sara Lei Maja Weinryb Joanna Ahlkvist David Svaninger (från 15) Ann Abrahamsson

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna Förstudie Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer