FÖRDJUPAD ANALYS AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRDER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRDJUPAD ANALYS AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRDER"

Transkript

1 FÖRDJUPAD ANALYS AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRDER PROSTEN 1/NOCKEBYHOV 1:1 NOCKEBYHOV, STOCKHOLM VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan Stockholm. Telefon: Uppsala: Kungsgatan Uppsala. Telefon: Organisationsnummer:

2 PROJEKTINFORMATION Projektnamn: Prosten 1/Nockebyhov 1:1, Nockebyhov Fastighet: Prosten 1/Nockebyhov 1:1 Kommun: Ärende: Uppdragsgivare: Projektansvarig: Handläggare: Kontroll: Kontrollnivå: Stockholm Seniorgården AB Kontaktperson: Anna-Kari Malm E-post: Telefonnummer: Peter Nilsson E-post: Telefonnummer: Martina Jelvinger (MJe) Peter Nilsson (PN) 1 (MJe) och 2b (PN) Datum Version Kontrollnivå Kontroll Version 1 1 2b MJe PN Briab Brand & Riskingenjörerna AB 1 (17)

3 SAMMANFATTNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB har, på uppdrag av Seniorgården AB, haft uppgiften att kartlägga den riskbild som är förknippad med planerad bebyggelse på delar av fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1 intill Drottningholmsvägen (väg 261). Syfte och mål med analysen är att kartlägga vilken förhöjd risknivå personer kommer att utsättas för till följd av oönskade händelser inom eller i nära anslutning till planerad nybebyggelsen. Syftet har även varit att identifiera och vid behov föreslå åtgärder för att minska risknivån med syfte att hamna inom acceptabel risknivå. Riskhändelser förknippade med transport av farligt gods längs Drottningholmsvägen de händelser som identifierats kunna ge förhöjda risknivåer enligt upprättad riskinventering. Risker förknippade med Bromma reningsverk har beaktats men avskrivits med hänsyn till verksamhetens avstånd från planområdet. Även risken med urspårning på Nockebybanan har beaktats med avskrivits med hänsyn till hastigheterna som hålls i kombination med avståndet till planområdet. De olycksscenarier, relaterade till transport av farligt gods, som identifierats ha ett konsekvensavstånd som skulle kunna nå det aktuella planområdet är: Klass 1 Explosiva ämnen Klass 2.1 Brandfarlig gas (BLEVE) Klass 2.3 Giftig gas Utifrån trafikmängder på Drottningholmsvägen har ett antal möjliga olycksscenarier studerats utifrån en första analys. I samband med denna har risken för transporter av farligt gods bedömts vara så pass låg att den inte behöver analyseras vidare. Från genomförd riskutredning kan slutsatsen dras att transporten av farligt gods i anslutning till planområdet har så pass låg olycksfrekvens och avståndet till vägen är så pass stort att inga åtgärder bedöms behöva vidtas. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 2 (17)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING INLEDNING Bakgrund Syfte och mål Omfattning och avgränsningar Revideringar Underlag Riskkrav Plan- och bygglagen Rekommendationer och riktlinjer Kvalitetssäkring FÖRUTSÄTTNINGAR Planområdet Rådande detaljplan Planerad bebyggelse Drottningholmsvägen Nockebybanan METODIK Begrepp och definitioner Risk Olika mått på risk Riskhanteringsprocessen och riskbedömning Nyttjad metod Riskinventering Analys av riskerna Riskbedömning Acceptanskriterier Säkerhet för liv och hälsa Farligt gods begrepp och definition Briab Brand & Riskingenjörerna AB 3 (17)

5 4 RISKINVENTERING OCH ÖVERSIKTLIG BEDÖMNING Riskkällor Bromma reningsverk Transportleder för transport av farligt gods Nockebybanan Övriga risker DISKUSSION OCH OSÄKERHETER SLUTSATSER LITTERATURFÖRTECKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB 4 (17)

6 1 INLEDNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB har, på uppdrag av Seniorgården AB, haft uppgift att kartlägga, värdera och redogöra för den riskbild som är förknippad med bebyggelse av 30 seniorbostäder på delar av fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1, Stockholms kommun. 1.1 Bakgrund Seniorgården AB planerar att uppföra 30 seniorbostäder fördelat på tre huskroppar om vardera tre våningar. Planområdet ligger öster om Drottningholmsvägen, i anslutning till S:ta Birgitta kyrka i Nockeby, ca 250 meter norr om Nockebybrons fäste. Då bebyggelse planeras på ett avstånd understigande 150 meter från Drottningholmsvägen har denna analys tagits fram för att klarlägga om några riskreducerande åtgärder är aktuella. 1.2 Syfte och mål Syftet med denna riskbedömning är att kartlägga, analysera, värdera och redogöra för riskbilden som är förknippad med ny bebyggelse på fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1, Stockholms kommun. Vidare är syftet att genom fördjupad analys föreslå åtgärder som reducerar risken till en acceptabel nivå. Målet med riskbedömningen är att skapa ett beslutsunderlag för eventuella riskreducerande åtgärder genom att presentera en samlad bedömning av aktuella olycksrisker för den nya bebyggelsen och de personer som vistas i anslutning till denna. 1.3 Omfattning och avgränsningar Riskbedömningen omfattar endast plötsliga händelser som kan orsaka negativ påverkan på människors liv och hälsa. Olyckshändelser där långvarig exponering krävs för skadliga konsekvenser och eventuella skador på egendom är således exkluderade i denna analys. Analysen är begränsad till att endast omfatta den nya bebyggelse som planeras på fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1. Riskbilden för annan verksamhet än den bebyggelse som föreslagits har inte beaktats. Utgångspunkten för själva riskvärderingen utgår från de rekommendationer som MSB presenterat i sin rapport Värdering av risk (Davidsson, 1997). 1.4 Revideringar Denna handling utgör en första version. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 5 (17)

7 1.5 Underlag Underlag för riskbedömningen utgörs av: Handling Datum Upprättad av Startpromemoria för planläggning av Prosten 1 i stadsdelen Nockeby (30 lägenheter) Stockholms stadsbyggnadskontor, planavdelningen Fördjupad analys av riskreducerande åtgärder Ceremonien Briab Preliminär riskanalys Ceremonien WSP Brand & Risk 1.6 Regelverk och rekommendationer Plan- och bygglagen I Plan- och bygglagens (SFS 2010:900) första paragraf definieras att vid planläggning av mark och vatten och byggande, ska hänsyn tas till den enskilda människans frihet. En samhällsutveckling ska främjas med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden samt en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer (Svensk författningssamling, 2010). I lagen förutsetts således att frågor om skydd mot olyckor kopplat till föreslagna markändringar skall vara slutligt avgjorda i samband med planläggning Rekommendationer och riktlinjer Lagstiftningen anger när en riskanalys bör göras men inte i detalj hur en sådan ska utföras eller vad den ska innehålla. För att tydliggöra detta har Länsstyrelserna runt om i landet presenterat riktlinjer med detaljerade specifikationer rörande innehållet i riskanalyser. Riktlinjerna utgör rekommendationer beträffande vilka typer av riskanalyser som bör utföras i olika sammanhang och vilka krav som bör ställas på dessa analyser. Länsstyrelsen i Stockholms län har gett ut rekommendationerna Riskanalyser i detaljplaneprocessen, (Länsstyrelsen i Stockholms län, 2003a) och Riktlinjer för riskanalys som beslutsunderlag, (Länsstyrelsen i Stockholms län, 2003b), som är generella rekommendationer beträffande krav på innehåll i riskanalyser för bland annat MKB och planärenden. Utöver de allmänna rekommendationerna har Länsstyrelsen i Stockholms län publicerat mer specifika rekommendationer rörande transporter av farligt gods. i skriften Riskhänsyn vid ny bebyggelse intill vägar och järnvägar med transporter av farligt gods samt bensinstationer från 2000 (Länsstyrelsen i Stockholms län, 2000) anges att ny bebyggelse inte bör medges så nära att transporterna med farligt gods till slut omöjliggörs. De avstånd som rekommenderas av Länsstyrelsen, som en möjlighet att minimera risken, representerar en sammanvägd bedömning av risk, stadsbild, samhällsekonomi m.m. Avses bebyggelse eller verksamheter lokaliseras inom 100 meter från en väg eller järnväg som används för transporter av farligt gods eller från bensinstationer och om risk föreligger ska en riskanalys vara ett av underlagen vid planering. Som konkreta rekommendationer, utifrån sammanvägd bedömning av risk, stadsbild, samhällsekonomi m.m., anger skriften följande i anslutning till väg som utgör transportled för farligt gods: 25 meter byggnadsfritt bör lämnas närmast transportleder. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 6 (17)

8 Tät kontorsbebyggelse närmare än 40 meter från vägkant bör undvikas. Sammanhållen bostadsbebyggelse eller personintensiv verksamheter närmare än 75 meter från vägkant bör undvikas. I en del fall kan avsteg från rekommendationerna göras. För att bedöma om avsteg kan vara aktuellt görs en bedömning från fall till fall. Då denna situation uppkommer krävs att en riskanalys görs som visar om den planerade bebyggelsen blir lämplig med hänsyn till behovet av skydd mot olyckshändelser. Enligt senare rekommendationer som tagits fram föreslår Länsstyrelsen Stockholms län att riskerna alltid ska bedömas då nyexploatering planeras inom ett avstånd av 150 meter från transportled för farligt gods (Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västra Götalands län, 2006). Då denna analys tar utgångspunkt från en kvantitativ probabilistisk analys nyttjas även Länsstyrelsen i Skåne läns (Länsstyrelsen i Skåne län, 2007) rekommendationer kring risknivåer och kriterium för att bedöma vilken verksamhet som kan vara tolerabel vid olika avstånd från transportled av farligt gods. 1.7 Kvalitetssäkring Intern granskning har utförts av en, från uppdraget, fristående person enligt Briabs kvalitetssystem. Kontrollen anpassas efter dimensioneringsmetod och aktuell analys har underkastats fördjupad granskning för att kontrollera att samtliga relevanta krav tillgodosetts och att tillförlitliga lösningar erhållits. Granskare i projektet har varit Peter Nilsson, Briab. 2 FÖRUTSÄTTNINGAR Nedan presenteras kortfattat detaljplanens förutsättningar för dagsläget samt den planerade bebyggelsen. Informationen är hämtad från Startpromemoria för planläggning av Prosten 1 i stadsdelen Nockeby (30 lägenheter), (Stadsbyggnadskontoret, 2013). 2.1 Planområdet Planområdet ligger ca 90 meter sydöst om Drottningholmsvägen, ca 250 meter norr om Nockebybrons fäste. I väster gränsar området till ett mindre skogsparti följt av Nockebybanans ändhållplats. Avståndet mellan tvärbanans ändhållplats och den planerade bebyggelsen är ca 38 meter. Söder om området finns ett befintligt småhusområde. I nordväst ligger S:ta Birgitta kyrka och direkt norr om området finns tre stycken sex- respektive sjuvåningshus med seniorbostäder. Planområdet omfattar delar av fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1 och består i dagsläget av parkeringsplatser och naturmark. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 7 (17)

9 Figur 2. Planområdet för Prosten 1 och Nockebyhov 1:1 i anslutning till Drottningholmsvägen och Nockebybanan. 2.2 Rådande detaljplan I gällande detaljplan är Prosten 1 avsedd som kvartersmark för kyrkligt ändamål samt Nockebyhov 1:1 som allmän plats (park). Ändringen innebär att kvartersmark för kyrkligt ändamål ändras till bostadsändamål och allmän plats (park) blir kvartersmark. Exempel på följder av detta är att fler personer förväntas vistas i området alla tider på dygnet. 2.3 Planerad bebyggelse Förslaget innebär att Seniorgården AB på planområdet uppför 30 seniorbostäder fördelat på tre huskroppar om vardera tre våningar. 2.4 Drottningholmsvägen Drottningholmsvägen förbinder centrala Stockholm med Ekerö kommun. Vägen är tvåfilig i båda riktningar med refug mellan körbanorna. Drottningholmsvägen utgör primär transportled för farligt gods, vilket innebär att den utgör rekommenderad väg för genomfartstrafik. Hastigheten är i anslutning till planområdet begränsad till 70 km/h. S:ta Birgitta kyrka med tillhörande byggnader är belägna högre än det aktuella planområdet och bildar en barriär i riktning mot Drottningholmsvägen. 2.5 Nockebybanan Nockebybanan är en spårväg som drivs av Stockholms Lokaltrafik (SL) och förbinder Nockebyhov med Alvik. Planområdet är beläget ca 38 meter väster om ändstationen. Nockebybanans spår är belägna något lägre än det aktuella planområdet samt försedda med stoppbockar som stoppar eller bromsar in tåg som riskerar åka förbi banans slut. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 8 (17)

10 3 METODIK Detta avsnitt beskriver den metodik som används för inventering, analys och värdering vid riskbedömningen. 3.1 Begrepp och definitioner I samband med hantering av risker används olika begrepp. Nedan beskrivs begreppen som används i denna riskbedömning, samt vilken innebörd begreppen tillskrivits Risk Begreppet risk kan tolkas på olika sätt. I säkerhetstekniska sammanhang förstås begreppet som: Sannolikheten 1 för en händelse multiplicerat med omfattningen av dess konsekvens, vilka kan vara kvalitativt eller kvantitativt bestämda Olika mått på risk I säkerhetstekniska sammanhang används ofta två olika riskmått, individ- respektive samhällsrisk. Individrisk Med individrisk, eller platsspecifik risk, avses risken för en enskild individ att omkomma av en specifik händelse under ett år på en specifik plats. Individrisken är oberoende av hur många människor som vistas inom ett specifikt område och används för att se till att enskilda individer inte utsätts för oacceptabla höga risknivåer (Davidsson, 1997). Samhällsrisk Samhällsrisken, eller kollektivrisken, visar förhållandet mellan sannolikheten för att ett visst antal människor omkommer till följd av konsekvenser av oönskade händelser och presenteras ofta i form av ett s.k. F/N-diagram. Till skillnad från individrisk tar samhällsrisken hänsyn till den befolkningssituation som råder inom undersökt område, samt om personer befinner sig inomhus eller utomhus (Davidsson, 1997) Riskhanteringsprocessen och riskbedömning Riskhantering innebär ett systematiskt och kontinuerligt arbete för att inom ett givet system, kontrollera eller minska olycksriskerna. Att hantera risker är en kontinuerlig process som innebär att inventera, analysera, värdera och vidta säkerhetsåtgärder samt uppföljning och kommunikation till berörda parter. Schematiskt kan processen beskrivas enligt Figur 1. 1 Sannolikhet och frekvens används ofta synonymt, trots att det finns en skillnad mellan begreppen. Frekvensen uttrycker hur ofta något inträffar under en viss tidsperiod, t.ex. antalet trafikolyckor per år, och kan därigenom anta värden som är både större och mindre är 1. Sannolikheten anger istället hur troligt det är att en viss händelse kommer att inträffa och anges som ett värde mellan 0 och 1. Kopplingen mellan frekvens och sannolikhet utgörs av att den senare kan beräknas om den första är känd. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 9 (17)

11 Figur 1. Metodik för riskhantering. (Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västa Götalands län, 2006) Riskhanteringsprocessens tre delar riskanalys, riskvärdering och riskreduktion, behandlar allt från identifiering av olyckshändelser och riskkällor till beslut om och genomförande av riskreducerande åtgärder samt uppföljning av att besluten ger avsedd påverkan på den aktuella riskbilden. Riskbedömning utgör enligt denna metodik de två första stegen, riskanalys och riskvärdering, i riskhanteringsprocessen. Riskanalys Riskanalys utgör den första delen i riskhanteringsprocessen. En grundläggande förutsättning för ett välgrundat resultat av en riskanalys är att dess syfte och omfattning är tydligt beskrivna. Utifrån det kan en riskinventering göras och möjliga olyckshändelser och riskkällor identifieras. Därefter beskrivs riskerna genom att kvalitativt eller kvantitativt bestämma sannolikhet och konsekvens och en sammanvägning av dessa kan därefter genomföras. (Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västa Götalands län, 2006) Riskvärdering Vid riskvärderingen värderas risken genom att den jämförs mot tydligt motiverade värderingskriterier för att åskådliggöra om risknivån ligger på en tolerabel nivå eller ej. Visar riskvärderingen på en icke tolerabel risknivå ska åtgärdsförslag tas fram och verifieras, vilket innebär att risken, inklusive föreslagna åtgärder, på nytt analyseras och värderas för att påvisa att åtgärderna har en riskreducerande effekt. (Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västa Götalands län, 2006) Riskreduktion/kontroll Riskanalys och riskvärdering utgör tillsammans riskbedömningen. Riskbedömningen utgör i sin tur beslutsunderlag och ligger till grund för riskhanteringsprocessens sista del; riskreduktion/kontroll. Denna omfattar ställningstaganden och beslutsfattanden, genomförande av eventuella riskreducerande åtgärder samt kontroll och återkoppling gentemot riskanalysens syfte och mål. (Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västa Götalands län, 2006) 3.2 Nyttjad metod Utifrån ovan presenterade metodik och process för riskhantering presenteras nedan den använda metoden för analysen Riskinventering För att ta reda på vilka olyckshändelser och riskkällor som kan vara relevanta för vidare analys har omgivningen studerats inom ramen för analysens avgränsningar. Utifrån den översiktliga Briab Brand & Riskingenjörerna AB 10 (17)

12 riskinventeringen har en första övergripande utvärdering genomförts för att få ett strukturerat underlag att arbeta vidare med Analys av riskerna Utifrån riskinventeringen utvärderas riskerna kvalitativt utifrån vilken inverkan de har på planområdet. Bedöms riskerna ha en stor inverkan på området genomförs en kvantitativ utredning Riskbedömning Utifrån resultatet av analysen av riskerna genomförs en bedömning om riskerna är godtagbara eller om åtgärder längs planområdet erfordras. 3.3 Acceptanskriterier För den övergripande riskbedömningen görs så långt som möjligt en objektiv bedömning av vad som bedöms som acceptabelt enligt kriterier definierade nedan Säkerhet för liv och hälsa För risker förknippade med säkerhet för liv och hälsa bedöms risknivåerna övergripande utifrån de fyra principer som utarbetats av MSB (Davidsson, 1997): Rimlighetsprincipen - Om det med rimliga tekniska och ekonomiska medel är möjligt att reducera eller eliminera en risk skall detta göras. Proportionalitetsprincipen - En verksamhets totala risknivå bör stå i proportion till den nyttan i form av exempelvis produkter och tjänster, verksamheten medför. Fördelningsprincipen - Riskerna bör, i relation till den nytta verksamheten medför, vara skäligt fördelade inom samhället. Principen om undvikande av katastrofer - Om risker realiseras bör detta hellre ske i form av händelser som kan hanteras av befintliga resurser än i form av katastrofer. För individrisk har DNV (Det Norske Veritas) definierat acceptanskriterier, (Räddningsverket, 1997). Dessa kriterier är inte tvingande men kan ses som vägledande vid bedömning av risk. Följande kriterier för individrisk föreslås: Övre gräns för område där risker under vissa förutsättningar kan tolereras är 1 x 10-5 per år. Övre gräns för område där risker kan anses små är 1 x 10-7 per år. Enligt DNV:s förslag till riskkriterier skapas tre då riskområden: 1. Risker, som bedöms inträffa tillräckligt ofta och med tillräckligt stora konsekvenser för att anses helt oacceptabla. 2. Risker som bedöms inträffa sällan och med tillräckligt lindriga konsekvenser för att anses vara acceptabla. 3. Risker som hamnar mellan den undre och övre gränsen hamnar i det område som kallas ALARP (As Low As Reasonably Practicable). Detta innebär att risknivån kan tolereras om riskreducerande åtgärder vidtas i rimlig omfattning. För en riskanalys innebär en tillämpning av ovanstående acceptanskriterier att risker ovanför ALARPområdet anses vara oacceptabla oavsett kostnader för eventuella åtgärder. Inom ALARP-området kan risker accepteras om kostnaden för åtgärderna är orimligt höga samt att risker under den lägre gränsen enligt DNV anses vara acceptabla utan åtgärder. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 11 (17)

13 3.4 Farligt gods begrepp och definition Med farligt gods avses varor eller ämnen som har sådana egenskaper att de kan vara skadliga för människor, miljö och egendom, om de inte hanteras rätt under transport. Transport av farligt gods omfattas av en omfattande regelsamling som tagits fram i internationell samverkan. Regelsamlingen fastställer vem som får transportera farligt gods, hur transporterna ska ske, var dessa transporter får färdas och hur godset ska vara emballerat samt vilka krav som ställs på fordon för transport av farligt gods. (MSB, 2006) Farligt gods delas in i 9 olika klasser 2 för ämnen med liknande risker vid transport på väg. En kortfattad beskrivning av olika ADR/RID-klasser med konsekvensbeskrivning finns i Tabell 1. Tabell 1. Kategorisering, beskrivning och konsekvensbeskrivning av ADR-klasser. Kategori Beskrivning Konsekvensbeskrivning Klass 1, Explosiva ämnen och föremål Klass 2, Gaser Klass 3, Brandfarliga vätskor Sprängämnen, tändmedel, ammunition, krut och fyrverkerier med mera. Maximal tillåten mängd explosiva ämnen på järnväg är 25 ton enligt maximal frimängd på en godsvagn. Inerta gaser (kväve), oxiderande gaser (syre, ozon, kväveoxider etc.), brännbara gaser (acetylen, gasol etc.) och icke brännbara, giftiga gaser (klor, svaveldioxid, ammoniak etc.). Bensin, diesel- och eldningsoljor, lösningsmedel och industrikemikalier etc. Bensin och diesel transporteras i tankar rymmandes upp till 50 ton. Stor mängd massexplosiva ämnen ger skadeområde med ca 200 m radie. Personer kan omkomma båda inomhus och utomhus. Övriga explosiva ämnen och mindre mängder massexplosiva ämnen ger enbart lokala konsekvensområden. Giftigt gasmoln, Jetflamma, gasmolnsexplosion, BLEVE. Konsekvensområden över 100-tals meter. Omkomna både inomhus och utomhus. Brand, strålningseffekt, giftig rök. Konsekvensområden överstiger vanligtvis inte 40 meter, beroende på topografi etc. Klass 4, Brandfarliga fasta ämnen Klass 5, Oxiderade ämnen och organiska peroxider Klass 6, Giftiga och smittförande ämnen Kiseljärn (metallpulver) karbid och vit fosfor. Natriumklorat, väteperoxider och kaliumklorat. Arsenik-, bly- och kvicksilversalter, cyanider och bekämpningsmedel etc. Brand, strålningseffekt, giftig rök. Konsekvenserna vanligtvis begränsade till närområdet kring olyckan. Självantändning, explosionsartade brandförlopp om väteperoxidslösningar med konc. > 60 % eller organiska peroxider kommer i kontakt med brännbart, organiskt material. Konsekvensområden < 70 meter. Giftigt utsläpp. Konsekvenserna vanligtvis begränsade till närområdet. 2 Klassificeringen benämns ofta ADR-klasser efter ett europeiskt regelverk för transport av farligt gods på landsväg. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 12 (17)

14 Kategori Beskrivning Konsekvensbeskrivning Klass 7, Radioaktiva ämnen Klass 8, Frätande ämnen Klass 9, Övriga farliga ämnen och fasta föremål Medicinska preparat. Saltsyra, svavelsyra, salpetersyra, natrium- och kaliumhydroxid. Gödningsämnen, asbest, magnetiska material etc. Transporteras vanligtvis i små mängder. Utsläpp av radioaktivt ämne ger kroniska effekter etc. Konsekvenserna begränsas till närområdet. Utsläpp av frätande ämne. Konsekvenser begränsade till närområdet. Utsläpp. Konsekvenser begränsade till närområdet. 4 RISKINVENTERING OCH ÖVERSIKTLIG BEDÖMNING 4.1 Riskkällor För att kartlägga olika olyckshändelser och riskkällor har en övergripande riskinventering genomförts. Utgångspunkten för att få så heltäckande analys som möjligt har varit att identifiera alla tänkbara olyckshändelser som kan ha påverkan på planområdet Bromma reningsverk Ungefär 800 meter nordost om planområdet ligger Nockeby reningsverk som hanterar brandfarliga vätskor i form av metanol och etanol. Lite längre bort åt samma håll, ca 1200 meter från planområdet, ligger Åkeshovs reningsverk. Där hanteras främst brännbara gaser i form av rötgas och biogas samt brandfarlig vätska i form av etanol, metanol och eldningsolja. Med hänsyn till att reningsverken är belägna minst 800 meter från planområdet bedöms riskerna vid reningsverken inte ha någon inverkan på planområdet Transportleder för transport av farligt gods Drottningholmsvägen (väg 261) utgör primär transportled för farligt gods, vilket innebär att den är rekommenderad för transporter av farligt gods. För transporter av farligt gods finns ett särskilt regelverk (Statens räddningsverks föreskrifter om transporter av farligt gods på väg, ADR) vilken reglerar bland annat hur godset förpackas, märks och etiketteras, vilka mängder som tillåts, vilken utbildning föraren ska ha, samt vilken utrustning fordonet ska medföra. Farligt gods redovisas vanligen genom att ange vilken klass godset tillhör. Drottningholmsvägen består av två vägbanor i vardera riktning med en refug mellan vägbanorna och är en kraftigt trafikerad väg som förbinder Ekerö kommun med fastlandet. Hastigheten längs planområdet är begränsad till 70 km/h. Den senaste mätningen av trafikflödet är utförd 2009 och visar ett trafikflöde på fordon per dygn. Av dessa utgör ungefär fordon tunga transporter. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 13 (17)

15 Trafikprognoser har tagits fram som visar hur trafikflödet år 2035 bedöms utvecklas med hänsyn till byggandet av Förbifart Stockholm. Utan förbifarten beräknas trafikflödet uppgå till fordon per dag. Med förbifarten förväntas vägen avlastas betydligt och trafikflödet bedöms uppgå till fordon per dygn (Trafikverket, 2010). För att uppskatta andelen tunga transporter används ett generellt mått av att 8,4 % av all trafik utgörs av tunga transporter (Trafikverket, 2009). Av dessa antas 3,20 % av den tunga trafiken utgöra transporter med farligt gods (SIKA statistik, 2008). Då vägen är rekommenderad för alla ADR-klasser farligt gods förutsätts samtliga klasser förekomma längs vägsträckan. Enligt nationell statistik för fördelningen av transporter av farligt gods, vilken presenteras i nedanstående tabell, förekommer mestadels ADR-klass 3 - brandfarliga vätskor. Tabell 2.Antal transporter av farligt gods transporterad på väg i anslutning till detaljplaneområdet. Data är fördelad efter ADR-klass (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB, 2006). RID-klass Andel [-] 1 Explosiva ämnen 0,08 % 2.1 Brandfarlig gas 1,81 % 2.2 Ej brandfarlig, ej giftig gas 5,85 % 2.3 Giftig gas 0,01 % 3 Brandfarliga vätskor 69,56% 4.1 Brandfarliga fasta ämnen 0,26 % 4.2 Självtändande ämnen 0,03 % Ämnen som vid kontakt med vatten utvecklar brandfarliga gaser 0,05 % Oxiderande ämnen 0,64 % Organiska peroxider 0,00 % 6.1 Giftiga substanser 0,12 % Smittsamma ämnen 0,13 % 7 - Radioaktiva ämnen 0,00 % 8 - Frätande ämnen 12,52 % 9 - Övriga farliga ämnen 8,92 % Totalt 100 % Briab Brand & Riskingenjörerna AB 14 (17)

16 Vid en olycka med brandfarliga vätskor är det troligaste scenariot att en vätskepöl bildas runt fordonet och att vätskan antänds och bildar en pölbrand. Konsekvensavståndet för en pölbrand är vanligen cirka meter från vätskepölen. Då avståndet till planområdet är över 90 meter bedöms en olycka med transporter av brandfarlig vätska inte ha någon inverkan på planområdet. För övriga transporter har följande ADR-klasser bedömts kunna ha en inverkan på planområdet utifrån de konsekvensavstånd för respektive ämne vilka presenteras i Tabell 1 under avsnitt 3.4 Farligt gods begrepp och definition. Klass 1 Explosiva ämnen Klass 2.1 Brandfarlig gas (BLEVE) Klass 2.3 Giftig gas En uppskattning av antalet transporter kan göras utifrån ovan angiven statistik. Baserat på fordon per dag beräknas 94 av dessa transportera farligt gods. Utav dessa bedöms klass 1 explosiva ämnen utgöra 0,08 %, klass 2.1 brandfarlig gas 1,81 % och klass 2.3 giftig gas 0,01 %. När det gäller brandfarlig gas är det dessutom bara BLEVE som bedöms kunna påverka det aktuella området, vilket gör att andelen transporter i klass 2.1 som utgör en riskkälla är lägre än 1,81 %. Sannolikheten för att en olycka ska inträffa med explosiva ämnen, brandfarlig gas eller giftig gas och att dessa ska påverka planområdet bedöms därmed som försumbar utifrån den mängd transporter som passerar planområdet. I Stockholms länsstyrelses tidigare rekommendationer som presenteras under avsnitt Rekommendationer och riktlinjer anges att bostadsbebyggelse inte bör upprättas närmare än 75 meter från transportled för farligt gods längs väg. Med hänsyn till den låga andel av transporter av farligt gods för de klasser som bedöms kunna påverka området och länsstyrelsens tidigare rekommendationer bedöms risken Drottningholmsvägen bidrar med som försumbar utan vidare utredning Nockebybanan Nockeby utgör ändhållplatsen för Nockebybanan och är belägen cirka 38 meter från planområdet. Vid spårets slut finns stoppbockar för att stoppa eller bromsa in tåget i händelse att tåget skulle fortsätta förbi ändhållplatsen. Vidare är spårområdet beläget lägre än intilliggande mark, vilket stoppar ett tåg i riktning mot planområdet. Figur 2. Nockebybanans ändhållplats i anslutning till planområdet. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 15 (17)

17 Med hänsyn till avståndet och ändhållplatsens utformning bedöms ett urspårande tåg inte påverka planområdet. 4.2 Övriga risker Inga ytterligare risker som kan påverka området har identifierats. 5 DISKUSSION OCH OSÄKERHETER I riskutredningar finns det ett stort antal osäkra parametrar. Detta gäller främst vid uppskattningen av olycksfrekvenser för att en farligt gods olycka skall inträffa inom det studerade området. Statistiken över farligt gods-olyckor med läckage bedöms inte vara tillfredställande. Detta beror till stor del på att det, lyckligtvis, inte har inträffat något större antal olyckor de senaste åren. Det är även olämpligt att använda sig av olycksstatistik från andra länder eftersom deras infrastrukturer kan skilja sig markant från den i Sverige. I riskutredningen för den närliggande fastigheten Ceremonien 5 (Briab, 2012) har olycksfrekvenser för den aktuella delen av Drottningholmsvägen beräknats. Det scenario som har störst olycksfrekvens, av de som bedöms ha ett konsekvensavstånd som kan påverka det aktuella planområdet, är giftig gas. Olycksfrekvensen för giftig gas har beräknats till 1,1 x 10-7, vilket kan jämföras med DNV s acceptanskriterier som definierar att risker kan anses som små upp till 1 x 10-7 per år. Detta anses ytterligare styrka bedömningen att inga riskreducerande åtgärder behöver vidtas. Riskutredningen omfattar en planerad bebyggelse av 30 seniorbostäder fördelade på tre huskroppar om vardera tre våningar samt de riskkällor i omgivningen som identifierats i denna analys. Förändringar av dessa förutsättningar i form av annan bebyggelse alternativt förändrande av riskkällor kan kräva en komplettering av denna riskutredning för planområdet. 6 SLUTSATS LUTSATSER Syftet med den fördjupade analysen är att analysera och värdera riskkällor specifikt i anslutning till ny bebyggelse i närheten av Drottningholmsvägen på fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1, Stockholm. Resultatet av riskutredningen visar att transport av farligt gods på Drottningholmsvägen är den största riskkällan i anslutning till området. Dock har transporten av farligt gods i anslutning till planområdet låg olycksfrekvens och avståndet till vägen är så pass stort att inga åtgärder bedöms behöva vidtas. Briab Brand och Riskingenjörerna AB Martina Jelvinger Brandingenjör LTH Civilingenjör Riskhantering Internkontroll: Peter Nilsson Brandingenjör LTH Civilingenjör Riskhantering Briab Brand & Riskingenjörerna AB 16 (17)

18 7 LITTERATURFÖRTECKNING Briab. ( ) Ceremonien 5. Davidsson, G. e. (1997). Värdering av risk. Karlstad: Statens Räddningsverk. Länsstyrelsen i Skåne län. (2007). Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods, Rapport. Malmö: Länsstyrelsen i Skåne län. Länsstyrelsen i Stockholms län. (2003a). Riskanalyser i detaljplaneprocessen vem, vad, när & hur? Stockholm: Länsstyrelsen i Stockholms län. Länsstyrelsen i Stockholms län. (2003b). Riktlinjer för riskanalyser som beslutsunderlag. Stockholm: Länsstyrelsen i Stockholms län. Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västa Götalands län. (2006). Riskhantering i detaljplaneprocessen Riskpolicy för markanvändinng intill transportleder för farligtgods. Stockholm: Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västa Götalands län. MSB. (2006). Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB. Hämtat från: * [ ] Räddningsverket. (1997). Värdering av risk. Karlstad: Räddningsverket. SIKA statistik. (2008). Vägtrafik Inrikes och utrikes trafik med svenska lastbilar år 2007, rapport 2008:13. Stockholm: SIKA statistik. Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad. ( ). Startpromemoria för planläggning av Prosten 1 i stadsdelen Nockeby (30 lägenheter). Svensk författningssamling. (2010). Plan- och bygglag (SFS 2010:900). Trafikverket. (2010). Förstudie - Väg 261, Nockebybron - Tappström, Ekerö kommun. Hämtat från: den [ ] WSP Brand & Risk. ( ). Preliminär riskanalys Ceremonien 5. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 17 (17)

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2015-04-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING DEL AV LASYREN 1, SÖDERTÄLJE VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

PROSTEN 1/NOCKEBYHOV 1:1, STOCKHOLM VERSION 3

PROSTEN 1/NOCKEBYHOV 1:1, STOCKHOLM VERSION 3 2015-03-19 RISKUTREDNING PROSTEN 1/NOCKEBYHOV 1:1, STOCKHOLM VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

IKEA Fastighets AB. Brandingenjör/Civilingenjör Riskhantering: Jesper Rantzer

IKEA Fastighets AB. Brandingenjör/Civilingenjör Riskhantering: Jesper Rantzer FSD projekt nr 2011-239 IKEA Fastighets AB IKEA kontor Riskanalys för kontorsbyggnad, Vintrie Park, Malmö Upprättad: 2011-11-14 Rev. datum: Fire Safety Design Brandingenjör/Civilingenjör Riskhantering:

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2016-04-11 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING TUMBA SKOG (TUMBA 7:112 OCH DEL AV TUMBA 8:13), BOTKYRKA VERSION 4 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon:

Läs mer

PM Risk - Elevhem Karlberg

PM Risk - Elevhem Karlberg Uppdragsnamn Karlberg, elevhem Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum CF Møller 109416 2016-07-19 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 160719 PWt 160715 PM Risk - Elevhem Karlberg Bakgrund

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

KVARNGÄRDET 62:2 INOM KV TAKRYTTAREN, UPPSALA ÄNDRING AV VERKSAMHET FRÅN KONTOR TILL HOTELL VERSION 1

KVARNGÄRDET 62:2 INOM KV TAKRYTTAREN, UPPSALA ÄNDRING AV VERKSAMHET FRÅN KONTOR TILL HOTELL VERSION 1 2014-10-14 RISKBEDÖMNING KVARNGÄRDET 62:2 INOM KV TAKRYTTAREN, UPPSALA ÄNDRING AV VERKSAMHET FRÅN KONTOR TILL HOTELL VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm.

Läs mer

Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2

Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2 Riskutredning gällande olyckor med farligt gods på väg 76 samt Ostkustbanan i höjd med Gävle Furuvik 14:2 Gävle, den 2 januari 2013 Bill Håkansson 1 Sammanfattning Ägarna till fastigheten Gävle Furuvik

Läs mer

HEIMDAL, UPPSALA 2013-11-28 - RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING - PM, VERSION 1

HEIMDAL, UPPSALA 2013-11-28 - RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING - PM, VERSION 1 2013-11-28 HEIMDAL, UPPSALA - RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING - PM, VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08 410 102 50 Uppsala: Bredgränd

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Riskbedömning för Norrköpings resecentrum Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Uppdragsgivare Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 601 81 Norrköping WSP kontaktperson Henrik

Läs mer

RISKUTREDNING VID FYSISK PLANERING

RISKUTREDNING VID FYSISK PLANERING 2015-04-17 RISKUTREDNING VID FYSISK PLANERING SICKLINGEN 2, STOCKHOLM VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

RISKUTREDNING GÄLLANDE NÄRHETEN TILL TUNNELBANESPÅR KV GRÖNSKÄR, STOCKHOLM VERSION 1

RISKUTREDNING GÄLLANDE NÄRHETEN TILL TUNNELBANESPÅR KV GRÖNSKÄR, STOCKHOLM VERSION 1 2015-10-09 RISKUTREDNING GÄLLANDE NÄRHETEN TILL TUNNELBANESPÅR KV GRÖNSKÄR, STOCKHOLM VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102

Läs mer

ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods

ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods Ramböll AB Att: Erik Hedman ÅVS Helsingborg Risk: Nulägesanalys avseende vägtransport av farligt gods Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som på grund av sina kemiska eller fysikaliska

Läs mer

Riktlinjer. Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods

Riktlinjer. Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods Riktlinjer Skyddsavstånd till transportleder för farligt gods Titel Författare: Omslagsbild: Kontaktperson: Riktlinjer för skyddsavstånd till transportleder för farligt gods. Länsstyrelsen Norrbotten.

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-04-26 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE SICKLAÖN 41:2, NACKA SLUTVERSION Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

RISKANALYS FÖR DETALJPLAN 2013-11-05 RISKANALYS FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM, BOTKYRKA - VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Kungsgatan 62.

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN 2013-06-05 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN - BO 1:608, NACKA - VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Bredgränd 15, 753

Läs mer

Inledande riskanalys kv Rosstorp 2 i Rönninge - avseende transporter med farligt gods på Västra stambanan

Inledande riskanalys kv Rosstorp 2 i Rönninge - avseende transporter med farligt gods på Västra stambanan Inledande riskanalys kv Rosstorp 2 i Rönninge - avseende transporter med farligt gods på Västra stambanan Maj 2009 Stockholm Karlstad Falun Gävle Lidköping Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196 Hornsbruksgatan

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

PM RISK Detaljplan Repisbacken Del av Repisvaara inom del av Gällivare 12: Reviderad

PM RISK Detaljplan Repisbacken Del av Repisvaara inom del av Gällivare 12: Reviderad Del av Repisvaara inom del av Gällivare 12:74 2012-08-22 Reviderad 2013-05-03 Upprättad av: Niclas Nordström Granskad av: Katarina Malmkvist Godkänd av: Lars Antonsson Del av Repisvaara inom del av Gällivare

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN 2015-04-01 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN KV ORGELN (NORRA), UPPSALA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN 2013-08-14 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN - SICKLAÖN 40:14, NACKA - VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Kungsgatan

Läs mer

RISKUTREDNING GREDELBY 7:85, SÄRSTA 12:1, KNIVSTA DETALJPLANEÄNDRING VERSION 4

RISKUTREDNING GREDELBY 7:85, SÄRSTA 12:1, KNIVSTA DETALJPLANEÄNDRING VERSION 4 2015-09-08 RISKUTREDNING GREDELBY 7:85, SÄRSTA 12:1, KNIVSTA DETALJPLANEÄNDRING VERSION 4 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN 2015-02-17 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN KVARTER HOPPET MED OMGIVNING, SOLLENTUNA VERSION 5 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08 410 102 50

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse intill bensinstation och farligt gods-led. Alkoven Huddinge kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: 017-08-08

Läs mer

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Riskhantering i detaljplaneprocessen Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Inledning Riskhantering i samhällsplaneringen har fått en framträdande roll då behovet av att

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan Gävle Söder 66:6, 66:7 och 66:8 Granskningshandling 2011-07-07 Upprättad av: Henrik Mistander

Läs mer

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma Uppdragsnamn Olovslund s station, del av Åkeshov 1:1 Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Bonum/Riksbyggen 109558 2016-10 - 14 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161014 LSS 161014 PM

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: 285746 2018-08-21 UPPDRAG 285746, Riskutredning detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Riskutredning Farligt Gods Björkfors

Läs mer

Utredning av påkörningsrisk

Utredning av påkörningsrisk Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 17 Örby 4:1, Stockholm Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Avseende farligt gods-transporter förbi fastigheten Silvret 3 Vällingby, Stockholm

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Avseende farligt gods-transporter förbi fastigheten Silvret 3 Vällingby, Stockholm Detaljerad riskbedömning för detaljplan Avseende farligt gods-transporter förbi fastigheten Silvret 3 Vällingby, Stockholm 2014-05-08 Dokumentinformation Process: Detaljerad riskbedömning inför bygglovsansökan

Läs mer

RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

RISKANALYS FÖR DETALJPLAN 2012-12-13 RISKANALYS FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM, BOTKYRKA - VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Kungsgatan 62.

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg

Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg KILENKRYSSET AB Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg Uppsala 2014-02-28 Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg

Läs mer

Riskbedömning Fröfjärden och Fredspipan, Sundbypark

Riskbedömning Fröfjärden och Fredspipan, Sundbypark Uppdragsnamn Fröfjärden och Fredspipan, Sundbybark Uppdragsnummer 108743 Handläggare Lisa Smas Internkontroll Rosie Kvål Uppdragsgivare Skanska Sverige AB, Nya Hem Stockholm Datum 2015-12-15 Riskbedömning

Läs mer

Inledande riskanalys kv Månstenen, Solberga - avseende transporter med farligt gods på E4/E20

Inledande riskanalys kv Månstenen, Solberga - avseende transporter med farligt gods på E4/E20 Inledande riskanalys kv Månstenen, Solberga - avseende transporter med farligt gods på E4/E20 Brandskyddslaget AB Box 9196 Långholmsgatan 27, 10 tr 102 73 Stockholm Stockholm Karlstad Falun Gävle Lidköping

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Uppdragsgivare Eskil Arnoldsson Solixx Utvecklings AB Ringaregatan 2 294 34 Sölvesborg WSP Kontaktperson Martin Sandberg

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för detaljplan Väppeby, Bålsta. 2011-08-30 Slutgiltig handling

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för detaljplan Väppeby, Bålsta. 2011-08-30 Slutgiltig handling RAPPORT Väppeby, Bålsta 2011-08-30 Slutgiltig handling Upprättad av: Wilhelm Sunesson Granskad av: Göran Nygren Godkänd av: Henrik Selin RAPPORT Kund Håbo Kommun Miljö och teknikförvaltningen Konsult WSP

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

Kv Banken Underlag för detaljplanearbete

Kv Banken Underlag för detaljplanearbete Kv Banken Underlag för detaljplanearbete 2017-05-08 Dokumenttyp: Riskanalys Uppdragsnamn: Kv Banken Solna Centrum Uppdragsnummer: 109846 Datum: 2017-05-08 Status: Underlag för detaljplanearbete Uppdragsledare:

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. Norra och södra låset. Huddinge kommun Dokument: Riskanalys Version nummer: Datum

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys

Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys NCC Property Development AB Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys Stockholm 2012-04-23 Reviderad 2012-09-03 Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Datum 2012-04-23

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

Övergripande riskbedömning med avseende på farligt gods

Övergripande riskbedömning med avseende på farligt gods Övergripande riskbedömning med avseende på farligt gods Årstastråket Slutgiltig handling 2010-05-27 Upprättad av: Joakim Almén, André Boman Granskad av: Daniel Sirensjö Godkänd av: Martin Uulas Övergripande

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS Uppdragsnamn Lådkameran Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum AB Familjebostäder 109589 2016-10-13 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161013 LSS 161013 PM Risk - Lådkameran Bakgrund och

Läs mer

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Dalen 16, Danderyd Slutgiltig handling 2009-01-26 Upprättad av: Joakim Almén Granskad av: Johan Lundin Godkänd av: Ulrika Lindblad ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

RISKUTREDNING - FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transporter av farligt gods

RISKUTREDNING - FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transporter av farligt gods RISKUTREDNING - FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN Avseende transporter av farligt gods HAJOM Årjängs kommun Slutgiltig handling 2009-10-13 Upprättad av: Kim Wikberg Kontrollerad av: Fredrik Larsson Godkänd av: Kim

Läs mer

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö Riskanalys MAF Arkitektkontor AB DP Norska vägen Slutrapport Malmö 2018-03-13 DP Norska vägen Riskanalys Datum 2018-03-13 Uppdragsnummer 1320030728 Version Slutrapport Sandra Viklund Joakim Martikainen

Läs mer

Inledande riskanalys för ny detaljplan Ekhagen- Adolfsberg i Storvreta norr om Uppsala - avseende närheten till Ostkustbanan

Inledande riskanalys för ny detaljplan Ekhagen- Adolfsberg i Storvreta norr om Uppsala - avseende närheten till Ostkustbanan Inledande riskanalys för ny detaljplan Ekhagen- Adolfsberg i Storvreta norr om Uppsala - avseende närheten till Ostkustbanan April 2013 Stockholm Karlstad Falun Gävle Örebro Malmö Brandskyddslaget AB Box

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-04-26 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE SICKLAÖN 41:2, NACKA SLUTVERSION Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Boliden Mineral AB Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Slutrapport 2018-06-26 Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Datum 2018-06-26 Uppdragsnummer 1320032585 Version Slutrapport Emelie

Läs mer

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan.

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. Uppdragsledare och ansvarig handläggare Anders Egilsson 010-505 73 82 anders.egilsson@afconsult.com Internkontroll Anders Norén 010-505

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum

RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum Dokumenttyp RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum 2015 09 16 Status Underlag för detaljplan 1836 Handläggare Erik Hall Midholm Tel:

Läs mer

Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning

Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning RISK-PM 2016-03-14 Riksbyggen Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning Detta PM är upprättat av civilingenjör i riskhantering/brandingenjör Anna Mårtensson,

Läs mer

Riskanalys Kv Viby 1:22, Upplands-Bro Kommun. - Avseende närhet från transport av Farligt gods och industririsker till Församlingen Arkens Bibelcenter

Riskanalys Kv Viby 1:22, Upplands-Bro Kommun. - Avseende närhet från transport av Farligt gods och industririsker till Församlingen Arkens Bibelcenter Riskanalys Kv Viby 1:22, Upplands-Bro Kommun - Avseende närhet från transport av Farligt gods och industririsker till Församlingen Arkens Bibelcenter Februari 2007 www.brandskyddslaget.se Stockholm Box

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

DRAGARBRUNN 25:1, UPPSALA

DRAGARBRUNN 25:1, UPPSALA 2015-04-13 DRAGARBRUNN 25:1, UPPSALA RISKUTREDNING FÖR DETALJPLAN VERSION 4 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08 410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Kv Jakobsberg 2:1740, Gamla brandstationen, Hästskovägen/Nibblevägen, Järfälla kommun

Kv Jakobsberg 2:1740, Gamla brandstationen, Hästskovägen/Nibblevägen, Järfälla kommun Kv Jakobsberg 2:1740, Gamla brandstationen, Hästskovägen/Nibblevägen, Järfälla kommun Översiktlig riskbedömning Utgåva 1 Katarina Wadensten Henric Svensson Daniel Fridström Brandingenjör/ Civilingenjör

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

Kv Viksjö 3:577, Banangränd, Risk-PM angående detaljplan

Kv Viksjö 3:577, Banangränd, Risk-PM angående detaljplan RISK-PM 2016-01-14 Jonny Youssef S och J Tomt AB Axvägen 41, lgh nr 1202 175 51 Järfälla Kv Viksjö 3:577, Banangränd, Risk-PM angående detaljplan 1 Inledning Detta PM är upprättat av civilingenjör i riskhantering/brandingenjörer

Läs mer

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Uppdragsnr: 10153637 1 (6) Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Bakgrund WSP Brand & Risk har tidigare gjort en kvalitativ riskbedömning (1) i samband med förstudie

Läs mer

Inledande riskanalys Väsjön Norra, Sollentuna - avseende transporter med farligt gods på Norrortsleden

Inledande riskanalys Väsjön Norra, Sollentuna - avseende transporter med farligt gods på Norrortsleden Inledande riskanalys Väsjön Norra, Sollentuna - avseende transporter med farligt gods på Norrortsleden Samråd, mars 2013 Stockholm Karlstad Falun Gävle Lidköping Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196 Långholmsgatan

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer