SÖRGÅRDENS TEMAARBETE HT-13-VT-14 HELA HUSET ARBETAR MED TEMAT KONSUMTION FRÅN GRÖN FLAGG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÖRGÅRDENS TEMAARBETE HT-13-VT-14 HELA HUSET ARBETAR MED TEMAT KONSUMTION FRÅN GRÖN FLAGG"

Transkript

1

2 SÖRGÅRDENS TEMAARBETE HT-13-VT-14 HELA HUSET ARBETAR MED TEMAT KONSUMTION FRÅN GRÖN FLAGG

3 VI UPPLEVER ATT VI LEVER I EN VÄRLD AV SLIT OCH SLÄNG. VI VILL GE BARNEN MÖJLIGHET ATT UPPTÄCKA, UTFORSKA OCH UPPLEVA ANNORLUNDA MATERIAL SOM INTE ÄR FÄRDIGT OCH DÄR LEKSAKERNA INTE ÄR LÅSTA I SPECIFIKA FACK.VI VILL UPPMUNTRA FANTASI, KREATIVITET OCH SAMSPELSFÖRMÅGOR. VI KOMMER ATT BERÄTTA SAGA MED REKVISITA I METODEN STORYLINE D.V.S SAGAN ÄR INTE FÄRDIG FRÅN BÖRJAN UTAN UTVECKLAS UNDER ÅRET OCH VI UTGÅR IFRÅN BARNENS GENSVAR D.V.S VI LÄSER AV BARNENS KROPPSSPRÅK, MIMIK, ORD M.M SAMT DET VI VUXNA VILL FÖRMEDLA. MÅL/SYFTE: BARNEN SKA FÅ UPPLEVA, UPPTÄCKA OCH UTFORSKA NATUR OCH ÅTERVINNINGS MATERIAL.

4 SÅ HÄR BLEV DET! VI BÖRJADE ATT BERÄTTA OM EN GUMMA SOM BODDE I ETT LITET HUS. HON HADE KATT OCH KO. EN DAG MJÖLKADE GUMMAN SIN KO OCH STÄLLDE MJÖLKEN PÅ BORDET. KATTEN KOM OCH DRACK UPP ALL MJÖLKEN. GUMMAN FICK SE KATTEN DRICKA UPP ALL HENNES MJÖLK OCH SA - SCHAS KATTA! KATTEN BLEV RÄDD OCH SPRANG TILL SKOGS. DÄR HITTADE HAN NATURMATERIAL KOTTAR OCH BARK SOM HAN BÖRJADE LEKA MED.

5 DET KATTEN UPPLEVDE I SAGAN FICK BARNEN ÄVEN DE UPPLEVA VI GJORDE EN NATURRUTA. VI FIXADE BARK OCH BARNEN FICK GÅ TILL PARKEN OCH SAMLA KOTTAR. VI VÄCKTE INTRESSE FÖR BARKEN OCH BARNENS STORA GENSVAR GJORDE ATT VI BÖRJADE FUNDERA PÅ VAD MER VI KUNDE GÖRA MED BARK.

6 M Å L E T VA R O C K S Å A T T L ÅTA B A R N E N U P P TÄ C K A ÅT E R V I N N I N G S M A T E R I A L S Å N Ä S TA K A P I T E L F I C K INNEHÅLLA NÅGOT MED ÅT E R V I N N I N G S M A T E R I A L. K AT T E N G Å R V I D A R E I S K O G E N O C H T R Ä F FA R M O F F L O R N A S O M ÄR SÅ LEDSNA FÖR DET ÄR SÅ MYCKET SKRÄP I SKOGEN. K AT T E N V I L L H J Ä L PA T I L L. DE GÅR IGENOM SKRÄPET OCH S O R T E R A R D E T. D E H I T TA R E N H I N K S O M D E ÅT E R A N V Ä N D E R T I L L PA P P E R S K O R G, D E H I T TA R EN TRASIG HAMMARE SOM DE LAGAR. D E H I T TA R Ä V E N F Y R A H J U L O C H TILLSAMMANS BYGGER DE EN BIL M E D H J Ä L P AV H A M M A R E N.

7 NU HADE VI KOMMIT IN PÅ ÅTERVINNINGS MATERIAL. VI VILLE ATT BARNEN SKULLE FÅ UPPLEVA, UPPTÄCKA DETTA PÅ AVDELNINGEN. VI BÖRJADE MED EN KETCHUP FLASKA. DENNA KETCHUP FLASKA VÄCKTE VÄLDIGT MYCKET FANTASI OCH KREATIVITET. VI BESLUTADE ATT SAMLA MER ÅTERVINNINGS MATERIAL.

8 EFTERSOM BARKEN BLEV SÅ UPPSKATTAD UTE PÅ GÅRDEN VILLE VI JOBBA VIDARE MED DEN. VI VILLE ÄVEN KUNNA ANVÄNDA DEN LAGADE HAMMAREN EFTERSOM VI FICK ETT BRA GENSVAR AV BARNENS NÄR VI LAGADE HAMMAREN. VI BESTÄMDE ATT KATTEN I SAGAN FICK SNICKRA EN BARKBÅT. BARNEN FICK SNICKRA EN EGEN BARKBÅT UTE PÅ GÅRDEN. OJ! VILKET GENSVAR. ALLA BARNEN TYCKTE DETTA VAR EN KUL AKTIVITET. DE VILLE INTE SLUTA.

9 B A R N E N F I C K P R Ö V A S I N A B A R K B ÅTA R I V Å R V AT T E N B A N A. V I TÄ N K T E PÅ AT T A N V Ä N D A K O N S U M T I O N S B E G R E P P. H Ä R K A N M A N H Ö R A O C H S E AT T B A R N E N TA G I T T I L L S I G D E T V I B E R ÄT TA R I S A G A N.

10 EFTERSOM BARNEN INTE VILLE SLUTA HAMRA ORDNADE VI MED EN FRIGOLIT PLATTA SOM PASSADE BRA ATT SPIKA I.

11 ÅRETS TEMA FRÅN KULTURBYRÅN VAR SKAPANDE SÅ VI ÖNSKADE ATT KUNNA ARBETA MED NATUR MATERIALET ULL. ANNIKA JOSTRAND KOM TILL OSS OCH GJORDE EN GEMENSAM SKOG. DET VAR EN UPPGIFT SOM PASSADE VÅRA SMÅ BARN.

12 JULPYSSEL. VI VILLE ATT BARNEN SKULLE FÅ ARBETA MER MED ULL SÅ DÅ PLANERADE VI IN ATT JULPYSSLA MED ULL. BARNEN FICK TOVA TOMTAR.

13

14 BARNENS SAGOTAVLAN. VI GJORDE EN TAVLA DÄR VI SATTE UPP SAGAN ALLT EFTER HAND SOM DEN HITTADES PÅ OCH BERÄTTADES. HÄR STOD BARNEN GÄRNA OCH TITTADE OCH PRATADE OM SAGAN.

15 FLERA AV BARNEN VAR INTRESSERADE AV DJUR. FÖR ATT SPINNA PÅ BARNENS INTRESSE VILLE VI FÅ IN MER DJUR I SAGAN. VI BESTÄMDE ATT VI SKULLE BERÄTTA "SAGAN OM VANTEN".VI VILLE ÄVEN FÅ IN LITE KONSUMTIONSBEGREPP. VI BÖRJADE BERÄTTA OM EN GUBBE SOM SKULLE UT OCH GÅ MED SIN HUND I SKOGEN. DE MÖTER KATTEN I SKOGEN SOM LEKER MED BARK OCH KOTTAR. HUNDEN VILL OCKSÅ LEKA. DE HITTAR EN PINNE SOM DE BÖRJAR LEKA MED. GUBBEN SLÄNGER IVÄG PINNEN OCH HUNDEN HÄMTAR DEN. MITT I LEKEN TAPPAR GUBBEN EN VANTE MEN MÄRKER DET FÖRST NÄR HAN BÖRJAR BLI KALL. GUBBEN BLIR BEKYMRAD HAN MÅSTE JU HA VANTAR NÄR DET ÄR KALLT. JAG FÅR NOG KÖPA NYA VANTAR. HAN KÄNNER I FICKORNA OCH HITTAR INGA PENGAR. HUNDEN BÖRJAR SKÄLLA OCH SÄGER ATT HAN KAN HJÄLPA TILL ATT LETA EFTER VANTEN. UNDER TIDEN SOM DE LETAR EFTER VANTEN FLYTTAR OLIKA DJUR IN I VANTEN. NÄR GUBBEN TILLS SLUT HITTAR SIN VANTE SÅ LIGGER DET DJUR I VANTEN SOM VÄRMER SIG. VI SJUNGER SÅNGEN OM " GREVEN HADE EN LITEN HUND" OCH " VI GICK IN I EN AFFÄR". BARNEN TYCKTE MYCKET OM SÅNGEN OM AFFÄREN. FLERA AV BARNEN SJÖNG OCH NÄSTAN ALLA GJORDE TECKEN OCH RÖRELSE TILL.

16 SPRÅK FÖRSKOLAN SKA STRÄVA EFTER ATT VARJE BARN UTVECKLAR NYANSERAT TALSPRÅK, ORDFÖRRÅD OCH BEGREPP SAMT SIN FÖRMÅGA ATT LEKA MED ORD, BERÄTTA, UTTRYCKA TANKAR, STÄLLA FRÅGOR, ARGUMENTERA OCH KOMMUNICERA MED ANDRA. VI VILLE VÄCKA INTRESSE FÖR RIM. I SAGAN SÅ FLYTTADE TRE DJUR IN I SAGAN. DET VAR EN MUS SOM SÖKER SIG ETT HUS, FRÖKEN GRODA DEN RUNDA OCH GODA OCH FARBROR VARG SOM ALDRIG ÄR ARG. BARNEN NAPPADE PÅ DETTA. FLERA AV BARNEN KUNDE RIMMA PÅ DJUREN. EFTERÅT STOD DE OCH PEKADE PÅ SAGOTAVLAN OCH SA SJÄLVA TILL VARANDRA ATT DÄR ÄR...

17 ÅTERVINNINGSMATERIAL VI VILLE SKAPA MER MED ÅTERVINNINGSMATERIAL. VI PLANERADE IN ATT GÖRA SNÖGUBBAR AV TOARULLAR.

18 FÖRSKOLAN SKA STRÄVA EFTER ATT VARJE BARN UTVECKLAR SIN FÖRMÅGA ATT BYGGA, SKAPA OCH KONSTRUERA MED HJÄLP AV OLIKA TEKNIKER,, MATERIAL OCH REDSKAP. FÖRSKOLAN SKA LÄGGA STOR VIKT VID MILJÖ- OCH NATURVÅRDSFRÅGOR. LPFÖ 98. VI SKAPAR OCH TAR TILL VARA PÅ ÅTERVINNINGS MATERIAL.

19 KONSUMTIONSBEGREPP: SLÄNGA, GE, TRASIG, LAGA, TA VARA PÅ NÄR GUBBEN HITTAT SIN VANTE SÅ TÄNKER HAN GÅ HEM. HAN FUNDERAR PÅ OM HAN HAR ANDRA VANTAR HEMMA. NÄR HAN KOMMER HEM GÅR HAN IGENOM SINA SAKER OCH HITTAR ETT PAR VANTAR MEN DE ÄR ALLDELES FÖR SMÅ. FÖRST TÄNKER HAN SLÄNGA VANTARNA MEN KOMMER PÅ ATT HAN KAN GE BORT DEM TILL GUMMAN SOM ÄR GUBBENS KOMPIS. HAN HITTAR FLERA SAKER SOM INTE PASSAR GUBBEN LÄNGRE ELLER SOM HAN INTE LÄNGRE BEHÖVER. EN BYXA VAR TRASIG MEN HAN TOG MED DEM ÄNDÅ. KANSKE GUMMAN KAN TA VARA PÅ DEM OCH LAGA DEM.

20 GUBBEN GER GUMMAN ALLA SAKER. HON BLIR JÄTTE GLAD ATT VANTARNA PASSAR OCH HON SÄGER ATT HON KAN LAGA BYXORNA.HON SÄGER ATT HON VILL BETALA FÖR SAKERNA. NEJ SÄGER GUBBEN DE SKÄNKER JAG TILL DIG OM DU KAN TA VARA PÅ SAKERNA? JA DET KAN JAG MEN OM JAG INTE FÅR BETALA DIG VILL JAG GE DIG MJÖLK FRÅN MIN LILLA KO. HON GER MIG SÅ MYCKET ATT JAG SJÄLV INTE KAN TA TILL VARA PÅ ALL MJÖLKEN. DET TYCKER GUBBEN VAR EN BRA IDE. TACK!! DETTA KAPITEL VISADE SIG FÖRST VARA LITE FÖR LÅNGT. VÅR TOLKNING AV BARNENS GENSVAR GJORDE ATT VI BÖRJADE FUNDERA PÅ ETT HELT NYTT KAPITEL.

21 NU VAR DET MARS OCH DAGS FÖR VÅRT ÅRLIGA DELTAGANDE I EARTH HOUR VI PLANERADE DET NYA KAPITLET OCH TÄNKTE PÅ ATT FÅ IN EARTH HOUR I SAGAN. GUMMAN VAR GLAD FÖR ATT KATTEN KOMMIT HEM IGEN. HON HADE TÄNT SIN LAMPA OCH SATT OCH KLAPPADE SIN KATT. EFTER EN STUND KOM HON PÅ ATT HON SKULLE TITTA TILL SIN KO. GUMMAN OCH KATTEN GICK UT FÖR ATT LETA EFTER KOSSAN. -HÖR DU. HAR DU INTE GLÖMT NÅGOT?( FRÅGAR MILJÖHJÄLTEN) -VADÅ SÄGER GUMMAN? -DU HAR GLÖMT ATT SLÄCKA LAMPAN! -OJ DÅ!

22 MILJÖHJÄLTEN SPRINGER HEM TILL GUMMAN OCH SLÄCKER LAMPAN.

23 GUMMAN GÅR HEM OCH SKA SORTERA ÅTERVINNINGSMATERIAL. HON TITTAR PÅ TOARULLAR OCH ÄGGKARTONG. - VAD SKA JAG GÖRA MED DETTA? - DU KAN TA VARA PÅ DET OCH SKAPA PRECIS SOM BARNEN GJORT. SÄGER MILJÖHJÄLTEN. - BARNEN ÄR OCKSÅ MILJÖHJÄLTAR NÄR DE TAR VARA PÅ ÅTERVINNINGSMATERIALET OCH SKAPAR MED DET. JAG KAN VISA DIG.

24 ALLA BARNEN PÅ FÖRSKOLAN LILLEGÅRDEN FICK SE EN TEATER OM MILJÖHJÄLTEN. VI VILLE ATT TEATERN SKULLE INNEHÅLLA KONSUMTIONSBEGREPP SOM VAR ETT AV VÅRA MÅL I TEMAT SAMT ATT SPARA ENERGI. SÅ HÄR BLEV DEN.(12 MINUTER)

25 VÅR GRÖN FLAGG- FLAGGA VAR TRASIG OCH SKULLE BYTAS UT. VI PRATADE OM DETTA I FLERA DAGAR OCH KOM PÅ ATT VI KUNDE TA VARA PÅ DEN GAMLA. VI GJORDE EN KOJA AV DEN SOM BLEV VÄLDIGT UPPSKATTAD.

26 VI SER ATT DET FÖREKOMMER EN DEL OÖNSKADE BETEENDE I VÅR BARNGRUPP. VI REFLEKTERAR OCH DISKUTERAR HUR VI SKA ARBETA. VI TÄNKTE ATT BUDSKAPET ATT VARA EN SNÄLL KOMPIS SKULLE KOMMA FRAM. I GUMMANS SKOG BOR PETTER OCH HANS FYRA GETTER. VI FUNDERADE PÅ VÅR DOCKVRÅ OCH VILLE GÖRA EN MER INSPIRERANDE LEKMILJÖ. VÅRA MÖBLER HADE MÅNGA ÅR PÅ NACKEN. DE SÅG TRÅKIGA UT I BARA FURU. MEN ISTÄLLET FÖR ATT KÖPA NYTT TOG VI TILLVARA PÅ VÅRA MÖBLER OCH RENOVERADE DEM. VI FUNDERAR OCKSÅ PÅ ATT STARTA MED MASSAGE. FÖR ATT VISA HUR MAN TAR I VARANDRA

27 VI BERÄTTAR SAGAN OM PETTER OCH HANS FYRA GETTER. MEN VI GÖR OM DEN LITE FÖR ATT TRYCKA MER PÅ EMPATI OCH ÄNDRAR DÄRFÖR SLUTET. TROLLET LUDENBEN SOM VARIT DUM FÅR LÄRA SIG ATT MAN SKA VARA EN SNÄLL KOMPIS. PETTER BERÄTTAR ATT HAN BLIR LEDSEN NÄR LUDENBEN ÄTER UPP GETTERNA. DET VISSTE INTE TROLLET. PETTER FRÅGAR OM LUDENBEN VILL VARA EN SNÄLL KOMPIS? DET VILL HAN. HÄR KRAMAS PETTER OCH LUDENBEN. DE NYA KOMPISARNA.

28 MASSAGE VI BÖRJADE LETA EFTER PASSANDE MUSIK. EFTER ETT TAG HITTADE VI EN SOM SKULLE KUNNA PASSA. VI PROVADE ATT INTRODUCERA MASSAGE MITT I BARNGRUPPEN. VI TOG FRAM CD SPELAREN OCH BERÄTTADE FÖR DE BARNEN SOM BLEV NYFIKNA ATT NU SKULLE VI MASSERA. MÅNGA AV BARNEN SAMLADES OCH VILLE HA MASSAGE. EFTERSOM VICKY VAR SJÄLV KUNDE HON BARA MASSERA TVÅ BARN I TAGET. HON BAD DÄRFÖR BARNEN OM HJÄLP. DE BÖRJADE MASSERA VARANDRA OCH ÄVEN VICKY FICK MASSAGE. "VECKAN EFTER KOMMER ABBE FRAM OCH PEKAR PÅ CD SPELAREN. JAG FRÅGAR OM HAN VILL HA MUSIK? JA NICKAR HAN OCH PEKAR ATT JAG SKA STÄLLA CD SPELAREN I SOFFAN. DET GÖR JAG OCH ABBE LÄGGER SIG NER REDO FÖR MASSAGE.

29 MASSAGE BARNEN STARTADE PÅ EGET INITIATIV MASSAGE UTE PÅ GÅRDEN. DE HITTADE BORDET OCH LADE SIG PÅ DET OCH KOMPISARNA MASSERADE.

30 ODLINSSÄSSONGEN VI SKA ODLA POTATIS OCH LÖK I ÅR. VI HAR KÖPT SÄTTPOTATIS. BARNEN FICK VARA MED OCH LÄGGA UT POTATISARNA PÅ SMÅ BRICKOR. DÄR SKA DE LIGGA OCH FÅ "ÖGON". BARNEN VAR VÄLDIGT HJÄLPSAMMA OCH INTRESSERADE.

31 VI TÖMMER KOMPOSTEN. BARNEN VAR VÄLDIGT HJÄLPSAMMA. DE KOM MED SINA SKOTTKÄRROR, ELISABET FYLLDE DEM OCH BARNEN TÖMDE DEM I LANDET.

32 VI VAR MED PÅ HÅLL SVERIGE RENTS SKRÄPPLOCKARDAG SKRÄP-MAJA KOM OCH SKRÄPADE NER PÅ GÅRDEN. VI FICK LÄRA HENNE ATT INTE SKRÄPA NER UTAN ATT SORTERA OCH TA TILLVARA PÅ SKRÄPET ISTÄLLET.

33 VI TAR TILLVARA PÅ MJÖLKKARTONGER OCH SÅR SOCKERÄRTOR I.

34 BARNEN FÅR SÄTTA LÖK OCH POTATIS I LANDET.

35 SOMMARFEST OCH LOPPIS VI AVSLUTADE MED ATT HA EN SOMMARFEST DÄR BARNEN SJÖNG FÖR SINA FÖRÄLDRAR. DÄREFTER FYNDADES DET PÅ VÅR LOPPIS DÄR FÖRÄLDRAR SKÄNKT BARNKLÄDER OCH LEKSAKER SOM NU KUNDE ÅTERANVÄNDAS AV ANDRA FÖR EN BILLIG PENG. VI FICK IHOP KR SOM VI SKÄNKTE TILL VÄRLDSNATURFONDENS "RÄDDA ISBJÖRNEN.KLÄDER OCH LEKSAKER VI FICK ÖVER SKÄNKTE VI TILL BARNAHJÄLPEN. SNIPP, SNAPP SLUT, SÅ VAR DETTA LÄSÅRET SLUT!!

36 SAGAN ÄR ETT VÄRDEFULLT VERKTYG FÖR ATT NÅ MÅLEN I LÄROPLANEN DVS ATT VI KAN REFLEKTERA OCH ANALYSERA VILKA LÄR PROCESSER BARNEN ÄR INNE I. VI KAN UTMANA BARNEN OCH FÖRÄNDRA INNEHÅLLET EFTER BARNENS INTRESSEN OCH BEHOV.

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Vi valde att arbeta utifrån en saga. Sagan fick heta Gumman Gunnel och var inte färdigskriven från början utan hittades på efter hand beroende på

Läs mer

Tema vatten hösten 2012

Tema vatten hösten 2012 Tema vatten hösten 2012 Vi märkte redan under våren ett stort intresse för vatten hos barnen. Detta intresse ville vi spinna vidare på. Ämnet naturkunskap finns med i vår läroplan och att utforska vatten

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan I Språkets värld Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: 2014-04-23 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Förskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Årsberättelse 2014/2015

Årsberättelse 2014/2015 Bilaga 5 Årsberättelse 2014/2015 Nordöstra förskoleområde Lindbacka förskola Lena Horney - biträdande förskolechef Lindbacka förskola vt14-ht15 övergripande bild Alla förskollärare har gått fortbildning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling.

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling. Vår vision Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2017-2018 Vår vision Vi utbildar barn

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Varför har vi valt detta tema och vilka strävansmål har vi valt? Förra terminen var

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Gällstads förskola 15 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Gällstads förskola 15 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Gällstads förskola 15 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-15 14:39:52: Det är fint att läsa om alla de aktiviteter ni har genomfört och om det

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker

TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker MUMINDALEN 2015/2016 Förutsättningar Ålder 2år 3år 4år Flickor 4 2 1 Pojkar 2 3 3 Andrine Hultstrand Leg. Förskollärare Emma Larsson Barnskötare Jenny Nilsson Barnskötare Vi

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING

NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING 2015/2016 Miniröris Mål/ syfte: Att väcka lusten att röra på sig och träna på samarbete träna på att visa hänsyn och förståelse för varandra Alla som vill är med Vi sätter

Läs mer

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor För ett litet barn är det otroligt viktigt att lära känna sin kropp. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom lukt, smak,

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

Benjamins förskoleenhet

Benjamins förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Benjamins förskoleenhet Köpings kommun Leila Tahvanainen 2015-06-29 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har ordet Innehåll

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014 Familjedaghemmen i Skäggetorp 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys... 4 Åtgärder... 4 UTVECKLING OCH LÄRANDE... 5 SAMMANFATTNING...

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Verksamhetsportfolio Kinnarps förskola Läsår 2011/2012 Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Matematik Dessa prioriterade mål från läroplanen arbetar Kinnarps förskola med under

Läs mer

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens kommer att ha följande fokusområden detta läsår: Språk / Sångsamling, Rörelse / Skapande, Berta experiment / Matematik, Hälsosamma vanor / Grön flagg / Utflykt,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

LEKOLOGI VT 2015 ÅTERVINNING TILLSAMMANS HUR & NÄR

LEKOLOGI VT 2015 ÅTERVINNING TILLSAMMANS HUR & NÄR ÅTERVINNING LEKOLOGI VT 2015 Temat för våren 2015 är återvinning. Tanken är att barnen på så många sätt som möjligt skall få se hur det går att återanvända allt vi använder och varför det är viktigt att

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

På avdelning Rödluvan är det Gunn, Hellevi, Cecilia och Tania som arbetar.

På avdelning Rödluvan är det Gunn, Hellevi, Cecilia och Tania som arbetar. På avdelning Rödluvan är det Gunn, Hellevi, Cecilia och Tania som arbetar. Vi på Peter Lunds förskola har valt att satsa lite extra på matematik, naturvetenskap och teknik samt likabehandling i vårt arbete

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2013-2014 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder 1-3 år och en grupp med barn i ålder 3-5 år.

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Tuppens utvärdering ht 2014 - vt 2015

Tuppens utvärdering ht 2014 - vt 2015 Tuppens utvärdering ht 2014 - vt 2015 Utvärdering Tuppen ht 2014 - vt 2015 Projekt Lera Syfte Vi blev nyfikna på hur olika material påverkar barns skapande. Vi valde lera, ett material som är mycket föränderligt,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Handlingsplan för Ladan, Måns och Loftet

Handlingsplan för Ladan, Måns och Loftet Månsagårdens förskola Handlingsplan för Ladan, Måns och Loftet Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Tranbärets månadsbrev oktober 2016

Tranbärets månadsbrev oktober 2016 Tranbärets månadsbrev oktober 2016 Oktober månad har passerat. Vi har njutit av många fina höstdagar både på gården och i naturen. Hoppa i lövhögar och leka i vattenpölar är sådant som hör hösten till

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till artikel 6 i Barnkonventionen Alla barn har rätt att leva i en miljö där de mår bra och utvecklas.

Läs mer

2015-08-17 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN PROJEKT KUNGASKOGEN HT14-VT15. Målformulering, Utvärdering-Analys

2015-08-17 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN PROJEKT KUNGASKOGEN HT14-VT15. Målformulering, Utvärdering-Analys 2015-08-17 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN PROJEKT KUNGASKOGEN HT14-VT15 Målformulering, Utvärdering-Analys Vi på Blåklinten arbetar utifrån ett temaarbete Vännerna i Kungaskogen. Temat bygger på boken Snick och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Gökboets Kvalitetsredovisning. Hösten 2012 - Våren 2013

Gökboets Kvalitetsredovisning. Hösten 2012 - Våren 2013 Gökboets Kvalitetsredovisning Hösten 2012 - Våren 2013 Projektet djur och natur i vår närmiljö Syfte och bakgrund Gemensamt projekt på förskolan, Känna tillhörighet och trygghet i gruppen och samhörighet

Läs mer

Årsberättelse 2016/2017

Årsberättelse 2016/2017 Årsberättelse 2016/2017 Varavterrassens förskola ligger i Hille och har två hemvister; Droppen Blå och Röd för de yngre barnen, samt Havet för de äldre. På förskolan arbetar vi i olika tvärgrupper utifrån

Läs mer

Fenomen som undersöks

Fenomen som undersöks Bland det viktigast är att förmedla glädjen i att experimentera, leka och upptäcka olika fenomen Experimenten behöver inte göras i någon speciell ordning, det går att plocka ut de som är lämpliga för stunden.

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Ett tågprojekt växer fram

Ett tågprojekt växer fram Ett tågprojekt växer fram Tuppens utvärdering ht18/vt19 Fokus under året Mål från läroplanen Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla - nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Babblarnasvärld skapad av barnen. Vetlanda här växer människor och företag

Babblarnasvärld skapad av barnen. Vetlanda här växer människor och företag 2016-2017 Tema Babblarna 2016-2017 Avd kotten Babblarnasvärld skapad av barnen Vetlanda här växer människor och företag Syfte med Babblarna Mål / Syfte: Att barnen får utveckla sitt sociala samspel Att

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven

Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sparven Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer