Översyn av intern hemtjänst i Katrineholms kommun. Datum: Handläggare: Susanna Kullman, tillförordnad förvaltningschef.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av intern hemtjänst i Katrineholms kommun. Datum: Handläggare: Susanna Kullman, tillförordnad förvaltningschef."

Transkript

1 Översyn av intern hemtjänst i Katrineholms kommun Datum: Handläggare: Susanna Kullman, tillförordnad förvaltningschef

2 2 (17) Innehåll Inledning... 3 Rapportens syfte... 3 Bakgrund... 3 Metod... 4 Material... 4 Beskrivning av enheterna och åtgärder... 5 Resultat Övriga åtgärder Avvikelser rapporterade i verksamhetssystemet Treserva Förändrade förutsättningar, regler och organisationsjusteringar Bilaga 1. Hemtjänsten i media dag för dag... 16

3 3 (17) Inledning Under sommaren 2018 berättade två medarbetare om sin vardag i hemtjänsten via inlägg på Katrineholms kommuns Facebook-sida, i Katrineholms Kuriren och på Sörmlands Radio P4. Berättelserna har fått stor spridning i sociala medier och stor uppmärksamhet i lokal media. För att klargöra situationen i hemtjänsten har tillförordnad förvaltningschef träffat alla hemtjänstgrupper och sammanställt denna rapport. Rapportens syfte Syftet med rapporten är att redogöra för arbetsmiljön inom den interna hemtjänsten i Katrineholms kommun och hur denna påverkar brukarnas insatser. Rapporten är en information till Kommunstyrelsen i Katrineholms kommun om situationen som varit. Bakgrund Under sommaren 2018 har två medarbetare i hemtjänsten berättat om sin vardag via inlägg på Katrineholms kommuns Facebook-sida, i Katrineholms Kuriren och på Sörmlands Radio P4. De problem som personalen lyfter i media är att de arbetar på minutschema, att det inte är inplanerat resor i schemat, det finns inte tid för rast och att de inte vet vilka brukare de ska besöka innan arbetspasset börjar. Medarbetarna menar även att kommunen inte kan tillgodose brukarnas önskemål om vilka tider de vill ha hjälp och om de vill ha hjälp av någon av samma kön vid till exempel intimhygien. Medarbetarna känner sig tvingade att arbeta övertid och har svårt att hinna dokumentera i verksamhetssystemet. Medarbetarna skriver i inläggen på Facebook att det saknas många medarbetare för att få schemat att fungera. De menar att många medarbetare saknar delegering att utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter och att de saknar körkort, vilket försvårar en resurseffektiv planering med god personalkontinuitet hos brukare. Under rapporteringen från media har en arbetsgrupp trätt fram och gett stöd för de uttalanden som medarbetarna gjort. Hemtjänstens ledning har fått kritik från flera politiker, både från majoritet samt opposition. Vård- och omsorgsförvaltningens ledning och vård- och omsorgsnämndens ordförande har uttalat att de tar situationen på allvar och att de arbetar med att förbättra arbetsmiljön. De beskriver även att hemtjänsten tidigare utökat personalstyrkan och verksamheten har från årsskiftet 2017/2018 fått högre ersättning för de timmar som de utför hemma hos brukarna. Medarbetarna säger till pressen att de inledningsvis inte fick tillräckligt gensvar från ledningen och efterlyser dialog med cheferna för att få till en förändring i planeringen av scheman.

4 4 (17) Tillförordnad förvaltningschef får i uppdrag av den politiska ledningen att besöka samtliga hemtjänstgrupper för att kartlägga hur verksamheten fungerar. Medierapporteringen fortsätter i och med att hemtjänsten diskuteras under olika politiska sammanträden. En överblick över medierapporteringen av hemtjänsten under sommaren 2018 finns i bilaga 1. Metod Tillförordnad förvaltningschef har tillsammans med respektive enhetschef besökt samtliga tio enheter i den interna hemtjänsten. Under besöken har medarbetarna fått lämna sina synpunkter på hur verksamheten fungerar och lämna förslag på förbättringar. Material I samband med att medarbetarna lyft problemen i hemtjänsten har tillförordnad förvaltningschef regelbundet träffat hemtjänstens enhetschefer och verksamhetschef. Syftet med mötena har varit att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö och få en samsyn i den interna hemtjänsten om hur verksamheten ska arbeta med arbetsmiljöfrågor, planering och bemanning. Tillförordnad förvaltningschef har träffat medarbetare på samtliga interna hemtjänstenheter. Arbetsgrupperna i hemtjänsten uppfattar sin arbetsmiljö olika. Det finns arbetsgrupper som inte alls upplever de problem som beskrivs i media. Gemensamt för samtliga arbetsgrupper är att de uppger att de saknat ett närvarande ledarskap. Den interna hemtjänsten har utfört cirka hemtjänsttimmar per månad. Under juli 2018 är den utförda tiden cirka timmar. Ökningen beror delvis på värmen som påverkat många brukares hälsotillstånd under sommaren 2018.

5 5 (17) Beskrivning av enheterna och åtgärder Vid besöken har ett antal faktorer som påverkar arbetsmiljön framkommit. Nedan beskrivs varje enhet samt åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på respektive enhet. Enhet 1 Enheten arbetar både mot tätort och landsbygd. Antal brukare: 87 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 2353 Medarbetarna upplever att angiven restid i planeringen inte stämmer. Det är konstaterat att alla adresser till brukarna inte är positionerade i planeringsverktyget, vilket är en förutsättning för att restiderna ska stämma. Besöksplanerna hos brukarna behöver granskas så att tiden för hur lång insatsen ska vara stämmer. Hur lång insatsen är varierar utifrån brukarnas behov. Korrekt starttid för när brukarna vill ha insatsen måste anges. Rutiner för beställningar och inköp av till exempel inkontinenshjälpmedel är otydlig. Det förekommer att det saknas personal till flera arbetspass när schemat är klart. De tomma arbetspassen fylls med medarbetare från pool och timvikarier. Denna hantering skapar oro i arbetsgruppen. Det förekommar att cykelnycklar saknas på morgonen då personal glömt hänga tillbaka nycklar efter arbetspasset. Missnöje att behöva byta lokal för hemtjänstgruppen. Missnöje med hantering av beställning av fax. För att minska restiderna mellan brukarna och öka personalkontinuiteten delas personalgruppen in i mindre arbetsgrupper. Indelningen sker utifrån geografisk tillhörighet och kontaktmannaskap. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. Se över möjligheterna till fasta rutter på landsbygden. Göra medarbetarna mer delaktiga i planering. Flytt till annan lokal avstyrdes. Enheten har fått extra stöd för planering samt konsultation av specialist.

6 6 (17) Enhet 2 Enheten arbetar mot tätort. Antal brukare: 82 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 1878 Har under en period haft hög sjukfrånvaro. Korttidsfrånvaro är hög. Vid frånvaro har medarbetarna delat upp insatserna mellan varandra om de inte fått in vikarier. Detta ökar arbetsbelastningen. Medarbetarna uppger att kontaktmannaskapet inte fungerat bra och att de sällan träffar de brukare som de har ansvar för. Personalen säger att informationen till medarbetarna från enhetschef varit dålig tidigare. Enheten har en ny chef som upplevs mer närvarande. Medarbetarna är missnöjda med den lokal de utgår från. Enligt medarbetarna är resorna till brukarna för långa. De är inte nöjda med planeringen. Medarbetarna saknar den person som varit ansvarig för medarbetarnas arbetsschema, så kallade TimeCare-ansvariga, som gjorde välfungerande scheman för personalen. Problem med att telefonerna laddar ur under arbetsdagen. Arbetsgruppen väntade på Powerbanks. Genomlysa all frånvaro på enheten. HR-avdelningen ger stöd med samtal och uppföljning av korttidsfrånvaro. TimeCare-ansvariga har fått tillbaka sitt uppdrag igen med att kontrollera behovet av personal och att personalens schema följer behovet av insatser till brukarna under dagen. Alla grupper i hela hemtjänsten har fått powerbanks för att ha extra batteri att ladda mobiltelefonen med. Intern kommunikationen ska öka, både muntlig och skriftlig. Information ska föras fram muntligt, via e-post samt via digitala skärmar på enheterna. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så

7 7 (17) Enhet 3 Enheten arbetar mot tätort. Antal brukare: 73 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 2000 Medarbetarna upplever att de har en bra struktur på arbetet, till exempel genom att de kontrollerar att alla medarbetare är på plats och de har system för hur alla ska veta vad som är viktigt att tänka på för dagen. Arbetsgruppen har saknat en närvarande chef, de upplevde att de skötte sig själva tidigare. Missnöje med att planeringen inte är rätt. Detta beror på att det förekommer fel i besöksplanerna. De upplever att personalkontinuiteten för brukarna har blivit sämre. Enheten har haft hög sjukfrånvaro både vad gäller ordinarie personal och vikarier. Medarbetarna vill veta mer information om vad som gäller i till exempel förfrågningsunderlaget för Lagen om valfrihetssystem (LOV). Medarbetarna saknar att ha planering med sjuksköterskorna på förmiddagen. Idag sker planering med sjuksköterskorna i anslutning till arbetspassens start. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Säkerställa att alla brukare har en kontaktperson och genomförandeplan. Närvarande chef på plats. Utvärdera nya tiden för sjuksköterskerapport ihop med Hälso- och sjukvårdsverksamheten.

8 8 (17) Enhet 4 Enheten arbetar i ett servicehus med närhet till alla brukare. Antal brukare: 26 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 1717 Denna enhet är missnöjda med den nuvarande planeringen jämfört med hur planeringen såg ut våren Flera delar i planeringen åtgärdades vid tidigare besök på enheten under juni Medarbetarna upplever att de saknar sin gamla planering och dialogen med chef och planerare. Det finns mycket kringtid på enheten. Kringtiden är den tid som är mellan besöken hos brukarna. Personalen vill återgå till ett mer tydligt kontaktmannaskap och en bättre kontinuitet för brukarna både gällande personalkontinuitet och tidskontinuitet. Frågor framkom om hur köket på enheten ska drivas framåt, arbetet med risk- och konsekvensanalys för detta pågick. Det förekommer att det saknas personal till flera arbetspass när schemat är klart. De tomma arbetspassen fylls med medarbetare från pool och timvikarier. Denna hantering skapar oro. På den här enheten har flera medarbetare ansökt om ledigt för studier. Enheten fick en ny enhetschef i mitten av augusti Enhetschefen är placerad på enheten. Enhetens tidigare planerare är tillbaka på enheten sedan slutet av augusti Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Arbete med att minska kringtiden, det vill säga tiden mellan besök hos brukarna genomförs när planering och schemaläggning granskas. Eftersom detta är ett servicehus behövs bara kortare tid för att förlytta sig mellan brukarna. Dialogen mellan enhetschef, planerare och omvårdnadspersonalen ska förbättras och de behöver arbeta mer som ett team.

9 9 (17) Enhet 5 Enheten arbetar på landsbygden, ligger intill ett särskilt boende för äldre. Antal brukare: 30 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 1105 Under sommaren har sjukfrånvaron varit hög och semesterlediga medarbetare har blivit inbeordrade. Det har varit svårt att planera då flera vikarier saknat körkort och delegering på läkemedel. Medarbetarna är missnöjda med att förra chefen inte stämde av med medarbetarna om hur till exempel vikarier fungerade vid introduktion. Medarbetarna önskar en bättre planering som tar hänsyn till geografi och kontaktmannaskap för att förbättra resrutter och personalkontinuitet. Medarbetarna arbetar aktivt ihop med nya chefen med riskbedömningar i brukares hem. Medarbetarna upplever att de saknat detta stöd tidigare. Mer närvarande chef på plats samt nåbar på telefon och e-post. Öka kommunikationen med planerare. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Vara ännu tydligare vilka kompetenser som behövs vid rekrytering av vikarier.

10 10 (17) Enhet 6 Enheten är ett servicehus i tätorten. Antal brukare: 75 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 3695 Medarbetarna påpekar att det finns brister i planering och att personalkontinuiteten kan förbättras. Medarbetarna upplevelser är att alla medarbetare går i alla tre husen. Medarbetarna upplever att de har sämre kunskap om brukarna sedan verksamheten har gjort det möjligt för medarbetarna att arbeta i flera hus inom servicehuset. Medarbetarna upplever att det var bättre när en arbetsgrupp arbetade med planeringen för respektive hus. Kontaktmannaskapet fungerar inte korrekt och besöksplanerna behöver uppdateras. De har saknat en närvarande chef. Det finns mycket kringtid på enheten. Kringtiden är den tid som är mellan besöken hos brukarna. Ny enhetchef finns på enheten sedan i början av sommaren Den stora arbetsgruppen ska delas upp i mindre arbetsgrupper per hus. Skapa en tydlighet kring kontaktmannaskapet. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras per hus i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så

11 11 (17) Enhet 7 Enheten arbetar mot landsbygd. Antal brukare: 15 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 345 Medarbetarna lyfter att de är en engagerad personalgrupp som har en bra teamkänsla, gott samarbete med sjuksköterka och rehab. Medarbetarna beskriver att det är en liten arbetsgrupp med fem personer som arbetar i gruppen och de har mycket god struktur och planering. På enheten arbetar medarbetarna ensamma eller är två personer i tjänst per dag. Personalkontinuiteten är god och arbetsmiljön likaså. Arbetsgruppen uppger att de klarat sig mycket själva de senaste åren och har saknat en närvarande chef. Har en närvarande chef som ger stöd i vardagen. En ny chef började i mitten av augusti Utöka samverkan med äldreboendet som ligger bredvid. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så

12 12 (17) Enhet 8 Enheten arbetar mot landsbygd. Antal brukare: 45 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 767 Medarbetarna känner inte igen sig i den mediabild som sprids om hemtjänsten. De beskriver sin grupp som drivande med en bra struktur och planering. Personalens kompetenser ska läggas in i IT-systemet för att kunna förbättra planeringen. Behov föreligger i att kontrollera positionering av alla brukare i systemet. Översyn av besöksplanerna och se till att alla brukare är positionerade i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Enhet 9 Enheten arbetar mot tätort. Antal brukare: 76 Antal utförda hemtjänsttimmar i juli 2018: 1711 Medarbetarna upplever att de har en tydlig struktur och ordning i verksamheten. Medarbetarna upplever att de har en bra planering och god kontinuitet. Medarbetarna har ett stort stöd i sin planerare som också arbetar ute hos brukarna. Arbetsgruppen har länge saknat en närvarande chef. Medarbetarna önskar en bättre struktur för informationsflödet till gruppen. Många har arbetat länge i gruppen och de hjälper varandra på ett bra sätt. Om någon medarbetare får tid mellan besöken ringer de och erbjuder sig att hjälpa kollegorna. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Närvarande chef i vardagen från och med mitten av augusti 2018.

13 13 (17) Enhet 10 Enheten är på tätort och landsbygd Antal brukare: 938 brukare med aktiva insatser antingen trygghetslarm, nattillsyn eller båda. Ett närvarande chefskap finns i nuläget. De hade problem med hanteringen av Ipads och fick hjälp av IT-samordnare med lösningen. Medarbetarna upplever att de tappat viss kontroll när planerarna tagit över verkställighet av beslut samt utplanerande av insats. Medarbetarna lyfter att de vill arbeta mer med verksamhetsutveckling där de är mer delaktiga och får ett mer helhetsansvar för till exempel planering och bemanning. Medarbetarna upplever stora problem med att restid och besöksplaner inte stämmer. Medarbetarna påtalar att de inte har kontakt med medarbetare från hälso- och sjukvårdsverksamheten samt biståndshandläggare. Medarbetarna saknar det stöd och handledning samt möjlighet att diskutera brukarärenden. Besöksplanerna korrigeras och alla brukare positioneras i systemet. I planeringssystemet anges vilken personal som har delgering, allergier och så Skapa möjlighet till att medarbetarna kan påverka planeringen och att planeringen är korrekt utifrån insatser och restid. Boka regelbundna möten mellan medarbetarna, hälso- och sjukvårdspersonal och biståndshandläggare. Vara ännu tydligare vilka kompetenser som behövs vid rekrytering av vikarier.

14 14 (17) Resultat Flera av hemtjänstenheterna har saknat en närvarande chef som ger stöd och ledning i vardagen. Under augusti 2018 kommer alla enheter ha en enhetschef på plats med uppdraget att arbeta nära medarbetarna. Alla chefer ska träffa medarbetarna regelbundet på morgonen. Det förstärkta chefsstödet inom hemtjänstens innovationsarbete har startats upp och utformas individuellt utifrån enhetschefernas behov för att arbeta med sina medarbetare. En genomgående utmaning är att få en effektiv planering av verksamheten. För att lyckas med en effektiv planering måste alla grundförutsättningar i ITsystemen läggs in. Detta innebär till exempel att säkerställa att besöksplanerna är rätt brukarnas adresser är positionerade i systemet. personalens kompetenser är registrerade i systemet Hemtjänsten arbetar för att skapa mindre kontaktlag där ett antal personer arbetar runt en mindre grupp äldre personer. Det kan vara geografisk liten spridning men det kan också vara andra skäl som används utifrån behov och struktur. Det finns tid för förberedelse i start av arbetspassen. I dagsläget kommer hemtjänsten inte att genomföra central placering av planerarna till förmån för närvaro och delaktighet och kommunikation, stöd i vardagen samt mer av debiterbar tid för undersköterskorna som planerar. Övriga åtgärder Alla brukare ska ha en kontaktperson och aktuell genomförandeplan. Arbeta med värdegrunden i arbetsgrupperna. Alla professioner ska arbeta som ett team. Kommunikationen måste öka och förbättras mellan olika professioner. Den skriftliga informationen kommer att öka till förmån för bättre dialog på arbetsplatsträffar, information tas muntligt på morgonmöten, information läggs ut på digitala skärmar som verksamheterna införskaffat samt mailas ut till samtliga medarbetare. Öka kommunikationen med brukarna så deras självbestämmande och delaktighet finns med i planeringen. Lyssna in alla goda idéer som våra duktiga medarbetare kommer med, fortsätta innovationsarbetet med tydlig styrning av styrgrupp. Samarbete, delaktighet och engagemang alla måste bidra. Tydliggörande av planerarrollen, pågår. Mer stöd för att lära sig hantera IT-systemen. Samverkan är ett krav för att lyckas med en planering som är resurseffektiv och kvalitetssäkrad. Planerarna och enhetschef måste läsa journal inför varje arbetspass. Enhetschefen har ett tätt samarbete med planerarna och enhetschefen ansvarar ytterst för att planeringen är god med tanke på både kvalitet och resurser. Det ska alltid vara en öppen dialog med arbetsgruppen.

15 15 (17) HR-avdelningen ger stöd till hemtjänsten i form av hjälp med urval vid rekrytering. Hemtjänsten har påbörjat processen med att genomföra samtal med vikarier och timanställda i verksamheten som har hög sjukfrånvaro. Arbetet utförs under tre veckor och utvärderas därefter. Avvikelser rapporterade i verksamhetssystemet Treserva Under sommaren har antalet avvikelser som rapporterats ökat. Övervägande del av avvikelserna kommer från en enskild enhet. Delar av dessa är inte avvikelser som ska hanteras i verksamhetssystemet. Flera av dessa ska hanteras direkt med brukare till exempel om medarbetaren är några minuter sen. Andra avvikelser som rör arbetsmiljön skulle ha registrerats i IT-systemet för registrering av tillbud och arbetsskador. Avvikelserna under sommaren utreds av utredare på vård- och omsorgsförvaltningen i samverkan med berörda enhetschefer samt verksamhetschef. Förändrade förutsättningar, regler och organisationsjusteringar Snabbare omställning i verksamheten krävs utifrån trygg utskrivning och effektiv samverkan med Landstinget, riktlinjen som styr genomförande. Därmed planeras för förnyad information om LOV och förfrågningsunderlaget. Hemtjänsten ska enligt förfrågningsunderlaget utföra insatser mellan klockan 7 till 22, vilket inte fått ett genomslag och därför upplevs mindre positivt av medarbetarna. Detta beslutades för att avlasta nattpatrull som hade väldigt många läggningar mellan klockan Vid sidan av uppdragstiden ska utförarna dessutom kunna göra avsteg vid till exempel vård i livets slutskede där insatser ska kunna ske dygnet runt genom hemtjänsten försorg för bästa möjliga kontinuitet och kvalitet. Nyckelfrigruppen har tillfälligt förstärkts för att snabba på införandeprocessen. Vård- och omsorgsförvaltningen gör en strukturförändring där personlig assistans övergår till Funktionsstödsområdet från september Det ger synergier för Funktionsstödet och det gör det möjligt för konsolidering i hemtjänsten.

16 BILAGA 1 ÖVERSYN AV INTERN HEMTJÄNSTEN I 16 (17) Hemtjänsten i media dag för dag 19 juli, 2018 Den 19 juli 2018 beskrev en medarbetare en dag i hemtjänsten i ett inlägg på kommunens Facebook-sida. Hon beskriver dagen där det inte finns tid för att ta sig mellan brukare, när verksamheten inte får in vikarier för sjuka kollegor blir schemat än mer pressat. Det finns ingen tid för rast eller matintag och hen måste arbeta över för att hinna med att hjälpa alla brukare. Inlägget får stor spridning i sociala medier. Vård- och omsorgsförvaltningen stoppar städinsatser i hemtjänsten som en följd av att förbättra arbetsmiljön under sommarens extrema hetta. 24 juli, 2018 Verksamhetschef och enhetchef träffar medarbetare i hemtjänsten som uttalat sig i media. 27 juli, 2018 Uppmärksammar Katrineholms Kuriren två medarbetare som berättar om hur deras vardag ser ut i hemtjänsten under sommaren. Inlägget fortsätter att spridas i sociala medier. 28 juli, 2018 Ytterligare ett inlägg av medarbetarna som skriver inlägg på Katrineholms kommuns Facebook-sida via ett öppet brev till verksamhetschefen för hemtjänsten och till vård- och omsorgsnämnden. I brevet beskriver en av medarbetarna sin vardag. Detta inlägg får 415 kommentarer och delas 1700 gånger. Samma dag publicerar ytterligare en medarbetare ett inlägg på kommunens Facebook-sida sin berättelse från en dag i hemtjänsten. I samband med detta startar även sidan Hemtjänstupproret 2018 på Facebook. Verksamhetschef och ordförande i vård- och omsorgsnämnden uttalar sig om hemtjänsten i Katrineholms Kuriren. Oppositionspolitiker uttalar sig även i Katrineholms Kuriren om hemtjänsten. 30 juli, 2018 Katrineholms Kuriren uppmärskammar medarbetarnas öppna brev till kommunen om hemtjänsten. 31 juli, 2018 Göran Dahlström uttalar sig om hemtjänsten och att vård- och omsorgsförvaltningen måste komma till rätta med situationen. 1 augusti Katrineholms Kuriren uppmärksammar alla känslor som skrivits om hemtjänsten på tidningens Facebook-sida.

17 BILAGA 1 ÖVERSYN AV INTERN HEMTJÄNSTEN I 17 (17) 2 augusti 2018 Tillförordnad förvaltningschef berättar att hemtjänsten granskas och att hon ska besöka alla hemtjänstgrupper för att skapa sig en tydlig bild av läget. 5 augusti 2018 Vård- och omsorgsförvaltningens tillförordnade förvaltningschef besvarar kritiken mot hemtjänsten och berättar vad hon fått veta under sina besök i hemtjänstgrupperna. Den medarbetare som larmat om problemen i hemtjänsten var ledig när förvaltningschefen besökte hens område och att hen är besviken att hen inte fått prata med förvaltningschefen än. Medarbetaren träffar sedan förvaltningschefen vid ett annat möte och besök på aktuell enhet. 6 augusti Medarbetaren som larmat om bristerna i hemtjänsten berättar för Katrineholms Kuriren att hen är nöjd med mötet med förvaltningschefen. 10 augusti Vård- och omsorgsnämnden kallas till ett extra nämndmöte den 17 augusti 2018 för att nämndens ledamöter ska få information om situationen i hemtjänsten. Fler underköteskor berättar för Katrineholms Kuriren att de står bakom de medarbetare som uttalat sig om situationen i hemtjänsten tidigare under sommaren. 13 augusti, 2018 En medarbetare beskriver ytterligare en dag i hemtjänsten. 14 augusti Vård- och omsorgsnämndens ordförande uttalar sig i Katrineholmskuriren om hur planen ser ut för att minska stressen i hemtjänsten. Minutstyrningen ska utredas och förslag på ny modell tas fram, redovisas i september. 15 augusti, 2018 Vård- och omsorgsnämndens ordförande bemöter kritiken från oppositionspolitikerna som uttalat sig i Katrineholms Kuriren. Ordföranden meddelar att hen tar kritiken på allvar. 17 augusti, 2018 Radio Sörmland berättar om att vård- och omsorgsnämnden planerar ett extra möte om hemtjänsten. Vård- och omsorgsnämnden har det extra nämndsammanträdet den 17 augusti Radio Sörmland följer upp nyheten med att vård- och omsorgsnämndens ordförande berättar hur hemtjänsten kan förbättras. 20 augusti, 2018 Interna hemtjänsten i Katrineholm debatteras på kommunfullmäktiges sammanträde. Medarbetare från hemtjänsten finns på plats under sammanträdet. Under perioden har flera insändare kommit in gällande hemtjänsten samt olika synpunkter via mail eller telefonsamtal.

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus 1 [6] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17 Plats Hallunda Folkets Hus Mahria Persson-Lövkvist, verksamhetschef för äldreomsorgen

Läs mer

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 Handläggare 0480-450000 Datum 2017-05-29 Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 1. Bakgrund: Vikten av personkontinuitet

Läs mer

Uppföljning av verksamheten under sommaren

Uppföljning av verksamheten under sommaren VÄRNAMO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Omsorgsnämnden 2015-10-14 5 On Dnr 2014.034 026 Uppföljning av verksamheten under sommaren Förslag till beslut Omsorgsnämnden beslutar att Ärendebeskrivning

Läs mer

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Kontaktmannaskap Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Omsorgsförvaltningen 141215 Ingrid Johansson, Charlotte Thorstensson Ljusdals kommuns hemtjänst Uppföljning. LOV

Omsorgsförvaltningen 141215 Ingrid Johansson, Charlotte Thorstensson Ljusdals kommuns hemtjänst Uppföljning. LOV Ingrid Johansson, Charlotte Thorstensson Ljusdals kommuns hemtjänst Antal kunder: 300 med insatser, ytterligare drygt 200 kunder med enbart larm. Personal: 36 rader, 18 östra och 18 västra. Just nu två

Läs mer

Rutin. Diarienummer: VON 2016/

Rutin. Diarienummer: VON 2016/ Rutin 2017-05-17 Ersättningsmodell för hemtjänst som utförs inom ramen för valfrihetssystem (LOV) i Norrköping - inklusive instruktioner för utförarnas registrering i Treserva och TES Diarienummer: VON

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november

Ekonomisk rapport efter november TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2014-12-09 ON 2014/0111 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-15 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Adeocare AB Adress: Bryggavägen 100, 178 31 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Hilde Knapasjö, tfn: 08-731 7707

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2018-11-13 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2018-11-13, kl. 13:00 15:00 Plats Ledamöter Kvibergs äldreboende För arbetsgivaren Kristina

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2 Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-04-20 Ärendenr SON 2017/72 Version [1.0] Innehållsförteckning...1 Inledning...2 Beskrivning av insatsen...2

Läs mer

Rutin för registrering av tid och insatser i Phoniro Care i Kristianstad kommun

Rutin för registrering av tid och insatser i Phoniro Care i Kristianstad kommun Rev. 2015 02 13 Omsorgsförvaltningen Rutin för registrering av tid och insatser i Phoniro Care i Kristianstad kommun Innehåll Innehåll... 2 1 Insats- och närvaroregistrering i hemtjänst genom Phoniro Care...

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Personlig assistans Skellefteå kommun AVTAL

Personlig assistans Skellefteå kommun AVTAL - personlig assistans För dig med funktionsnedsättning ger personlig assistans från en stor frihet. Tillsammans med dig utformar vi ett stöd som ökar dina möjligheter till ett självständigt och meningsfullt

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Redovisning kvalitetsuppföljning LOV-leverantörer 3 oktober 2011

Redovisning kvalitetsuppföljning LOV-leverantörer 3 oktober 2011 Redovisning kvalitetsuppföljning LOV-leverantörer 3 oktober 2011 Besök hos Modus Vivendi och samtal med Astrid Kontaktmannaskap Företaget har vuxit i antal medarbetare och därför har arbete lagts ner för

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-08 AN-2014/162.732 1 (6) HANDLÄGGARE Natalie Vaneker 08-535 316 74 natalie.vaneker@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Läs mer

Uppföljning av intraprenaderna i AFH

Uppföljning av intraprenaderna i AFH Uppföljning av intraprenaderna i AFH I den motion, från Ann Catrine Fogelgren (FP), som ligger till grund för intraprenadförsöket i Göteborg definieras en intraprenad som en driftform som ger verksamheten

Läs mer

Hemvården i Hjo kommun

Hemvården i Hjo kommun Hemvården i Hjo kommun Presentation av Hemvården Hemvården utför hemtjänstinsatser i ditt hem så som exempelvis städ, tvätt, inköp, personlig omvårdnad, tillsyn och hjälp vid måltider. Hjälpen utgår ifrån

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2016-15 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet ISA Omsorg AB Datum för besök 2015-11-23 Deltagare/metod Metod Uppföljningen genomfördes via intervjuer med

Läs mer

Vårdplanering? Blir kallade av distriktssköterska, kontaktpersonen är den som oftast deltar.

Vårdplanering? Blir kallade av distriktssköterska, kontaktpersonen är den som oftast deltar. Omsorgsförvaltningen 120412 Addera Omsorg i Ljusdal AB Addera Omsorg 31 kunder, 3 är på gång. Ca 700 timmar Det har varit strul med tekniken, men allt känns bättre än tidigare. Bra med tillgång till TES

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

Avtalsuppföljning av Humaniora hemtjänst år 2013

Avtalsuppföljning av Humaniora hemtjänst år 2013 Omvårdnadsförvaltningen 2013-09-27 SID 1 (5) Avtalsuppföljning av Humaniora hemtjänst år 2013 Bakgrund Staben för kvalitetsutveckling genomför en uppföljning varje år. Vid 2013 års avtalsuppföljning har

Läs mer

Mot mobil dokumentation i Arvika kommun

Mot mobil dokumentation i Arvika kommun Mot mobil dokumentation i Arvika kommun Vård och omsorgs utveckling på bredden med ny teknik. Presenteras av: Ann-Katrin Johansson Arvika kommun Näst största kommunen i Värmland 26 175 invånare varav ca

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321 Rolf Samuelsson Ordförandeförslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2012-10-02 SN-2012/321 Socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta

Läs mer

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade.

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade. punkt 1 Följsamhet till Enhetschefer använder de Ledningset verktyg som finns för analys och för atiskt riskbedömningar vid kvalitetsarbete rapportering av avvikelser Socialt stöd - synpunkter och klagomål

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-12 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Mälaröarnas Hemtjänst Adress: Tegelbruksvägen 8, 178 30 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Ulla Johansson, tfn:

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Kom igång med Vår arbetsmiljö

Kom igång med Vår arbetsmiljö Kom igång med Vår arbetsmiljö Vår arbetsmiljö är ett verktyg från Suntarbetsliv som involverar medarbetarna i undersökningen av arbetsmiljön. Undersökningsmetoden beaktar såväl risk- som friskfaktorer.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg

Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg Verksamheten startade 12 mars 2007, efter godkännande/certifiering av Varbergs kommun. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Bandholtzgatan

Läs mer

Chef i välfärden vad behövs för att göra ett bra jobb?

Chef i välfärden vad behövs för att göra ett bra jobb? 16 NOV Chef i välfärden vad behövs för att göra ett bra jobb? Linda Corin PhD, Utvecklingsledare organisatorisk och social arbetsmiljö Lisa Björk PhD, Utvecklingsledare organisation och ledarskap Varför

Läs mer

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista.

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Område Krav Krav Uppföljning Kvalitet/planering och Entreprenören skall ha en årlig uppföljning verksamhetsplan där det beskrivs hur arbetet skall uppfylla

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning förslag om trygg hemgång

Trygg och effektiv utskrivning förslag om trygg hemgång 1 (6) Vår handläggare Anna Forsberg Förslaget godkänt av vård- och omsorgsnämnden 2016-12-08, 112 Ert datum Er beteckning Trygg och effektiv utskrivning förslag om trygg hemgång Bakgrund Uppdrag i juni

Läs mer

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30 Bilaga Utvecklingssamtal vid Umeå universitet Mall till stöd för utvecklingssamtal Personalenheten 2012-03-30 Genomföra och dokumentera Genomför dina samtal utifrån tre tidsperspektiv Tillbakablick Nuläge

Läs mer

Oktober Rapport Granskning av Hemtjänsten Härnösands kommun

Oktober Rapport Granskning av Hemtjänsten Härnösands kommun Oktober 2015 Rapport Granskning av Hemtjänsten Härnösands kommun Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 4 2. Granskningsresultat 5 3. Bedömning och rekommendationer 9 Sammanfattning Uppdrag och bakgrund

Läs mer

Varbergs kommun. Granskning av resursfördelning, effektivitet, logistik och brukarperspektiv inom hemtjänsten.

Varbergs kommun. Granskning av resursfördelning, effektivitet, logistik och brukarperspektiv inom hemtjänsten. Granskning av resursfördelning, effektivitet, logistik och brukarperspektiv inom hemtjänsten. KPMG AB Antal sidor: 9 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative

Läs mer

Anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap 2 SoL, Lex Sarah, vid Magdalenagården

Anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap 2 SoL, Lex Sarah, vid Magdalenagården M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2003-12-09 Handläggare: Kicki Elofsson 2004-11-23 DNR 504-518/2004 504-519/2004 504-520/2004 504-521/2004 504-522/2004

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning HUMANIORA HEMTJÄNST 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Humaniora utför

Läs mer

Rapport från tillsyn Personlig assistans

Rapport från tillsyn Personlig assistans Rapport Nämndansvarig tjänsteman Datum Solweig Eriksson Kurg 2017-06-22 Dnr VON17/50 Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn Personlig assistans På hemsidan finns följande att läsa: Med personlig

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VARBERG

VÄLKOMMEN TILL VARBERG VÄLKOMMEN TILL VARBERG VARBERG I SIFFROR ca 60 000 invånare ca 29 000 bor i staden, övriga i småorter eller på landsbygden 65-79 år (15 %) 80 - (6%) Folkökning ca 750 personer per år Särskilt boende äldre

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS (Lex Sarah) UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i omsorg, brist i tillsyn enligt 24 b LSS (Lex Sarah) Bakgrund Den 23 januari

Läs mer

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Katarina Odén-Ryhede Telefon: 08-508 01 303 22 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-08 SDN 2012-03- Angående

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) Bakgrund

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ADELA OMSORG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Adela Omsorg har varit

Läs mer

BRUKAR- PERSPEKTIV. Hållbart arbetssätt med. inom boendestöd funktionshinder

BRUKAR- PERSPEKTIV. Hållbart arbetssätt med. inom boendestöd funktionshinder Hållbart arbetssätt med BRUKAR- PERSPEKTIV inom boendestöd funktionshinder» Engagemang från ledning till medarbetare resulterade i ett hållbart arbetssätt» Brukarperspektiv i boendestöd 1 Sammanfattning

Läs mer

Madeleine. Dela upp gruppen utifrån verksamhetsområden vid ULG (utförarenhetens ledningsgrupp) i del av mötet med enhetschef.

Madeleine. Dela upp gruppen utifrån verksamhetsområden vid ULG (utförarenhetens ledningsgrupp) i del av mötet med enhetschef. Handlingsplan för SAM-systematisk arbetsmiljö (ej på individnivå) Sida 1 (7) För att underlätta uppföljning av risker, åtgärder samt åtgärdens effekt används en gemensam handlingsplan för SAMsystematisk

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

Ljusdals hemtjänst. Uppföljning LOV. Ljusdals hemtjänst har ca 135 kunder.

Ljusdals hemtjänst. Uppföljning LOV. Ljusdals hemtjänst har ca 135 kunder. Omsorgsförvaltningen 161128 Ljusdals hemtjänst har ca 135 kunder. Ljusdals hemtjänst Kontaktmannaskap Alla kunder har en kontaktman och varje medarbetare har i snitt 4-5 kunder. Enhetschef Lena har som

Läs mer

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-02-08 Handläggare Charlotte Goliath Telefon: 076 12 24 030 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Skrivelse om ökad

Läs mer

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2015-03-25 annika.nilsson@kil.se Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal BAKGRUND Under sommarperioden ska

Läs mer

Rutin: Dokumentation. (social journal och genomförandeplan)

Rutin: Dokumentation. (social journal och genomförandeplan) Rutin: Dokumentation (social journal och genomförandeplan) I socialtjänstlagen 1 11 kap. 5 första stycket SoL och 21 a första stycket LSS finns bestämmelser om dokumentation i samband med genomförande

Läs mer

Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/

Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/ 2018-01-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/139-511 Bakgrund Inom vissa delar av socialtjänsten förekommer

Läs mer

Åtgärds- och tidplan för Norrgläntan med anledning av genomlysning

Åtgärds- och tidplan för Norrgläntan med anledning av genomlysning ÅTGÄRDS-/TIDPLAN 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Äldreomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Anna-Lena Ramstedt, vik. områdeschef Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2007-05-10 Vård- och

Läs mer

Hemtjänst. Skurups kommun

Hemtjänst. Skurups kommun Hemtjänst Skurups kommun 2 Att ansöka om hemtjänst Om du önskar ansöka om insatser, exempelvis hemtjänst, så kontaktar du kommunens biståndshandläggare. Kontaktuppgifter med telefonnummer till biståndshandläggare

Läs mer

Personlig assistans Skellefteå kommun

Personlig assistans Skellefteå kommun Avtal Personlig assistans Skellefteå kommun För dig med funktionsnedsättning ger personlig assistans från Skellefteå kommun en stor frihet. Tillsammans med dig utformar vi ett stöd som ökar dina möjligheter

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2017-01-03 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-01-03, kl 13:00 15:00 Plats Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter

Läs mer

Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst

Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2009-11-13 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (6) Diarienummer 095/09-739 Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Fungerande team med den enskilde i centrum

Fungerande team med den enskilde i centrum Fungerande team med den enskilde i centrum Andra undersökningen Peter Mattsson 2013-10-01 Resultatet visar att 92 % tycker att samarbetet mellan yrkesprofessionerna är mycket gott/gott. Det är en procent

Läs mer

Brukarundersökning 2017

Brukarundersökning 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2017-11-07 ON 2017/0102 53515 Omsorgsnämnden Brukarundersökning 2017 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013

Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013 Uppdrag: Uppföljning av sommarn 2013 Innehåll Bakgrund Uppdrag och huvuduppgifter Beskrivning Under semesterperioden har det varit stora svårigheter och problem med bemanningen på sektor ÄO-HS enheter.

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Pool hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Pool hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?... 3 Vår enhet...

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun

Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun Lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Upplands- Bro kommun Rätt till privatliv och kroppslig integritet 1. Vi garanterar att Du har rätt till kroppslig integritet i samband den personliga omvårdnaden

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO.

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 1 Dnr 2013/99-700 SN Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. Bakgrund IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Rapport om möjligheterna att införa en vikariepool för äldreomsorgen

Rapport om möjligheterna att införa en vikariepool för äldreomsorgen Norrmalms Stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2018-11-28 om möjligheterna att införa en Norrmalms stadsdelsnämnd har givit förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Redovisning av åtgärder enligt handlingsplan för medarbetarundersökning 2010

Redovisning av åtgärder enligt handlingsplan för medarbetarundersökning 2010 Tjänsteskrivelse 2011-11-02 Handläggare: Stina Lindbäck-Ohlsson FHN 2011.0093 Folkhälsonämnden Redovisning av åtgärder enligt handlingsplan för medarbetarundersökning Sammanfattning Förvaltningen hade

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-03 Dnr: 2015/49-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se.

Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-03 Dnr: 2015/49-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-03 Dnr: 2015/49-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till Andrea Gummesson enhetschef Lotta

Läs mer

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Handlingsplan 2017-2020 Bakgrund Tankar framåt Utgångspunkter Uppföljning Innehåll Sjukfrånvaro, Umeå kommun Obligatorisk sjukfrånvaroredovisning.

Läs mer

Att skotta framför dörren. SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare

Att skotta framför dörren. SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Att skotta framför dörren SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Mars 2005 2 SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Mars 2005 Inledning Under de senaste åren har

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen

Lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Socialförvaltningen Lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Lokal värdighetsgaranti i Krokoms äldreomsorg Den 1 januari 2014 införs lokala värdighetsgarantier i Krokoms kommun. Värdighetsgarantierna

Läs mer

TID. efter behov. » kvalitetssäkrade bedömningar för vård på lika villkor. Beställd tid i äldreomsorgen 1

TID. efter behov. » kvalitetssäkrade bedömningar för vård på lika villkor. Beställd tid i äldreomsorgen 1 TID efter behov» kvalitetssäkrade bedömningar för vård på lika villkor Beställd tid i äldreomsorgen 1 Sammanfattning 3 Förutsättningar 4 Bakgrund 4 Problemformulering 5 Syfte 5 Avgränsningar 5 Kartläggning

Läs mer

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun VÄRDIGHETSGARANTIER Bilaga 1 Äldreomsorgen 1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun 1.1 Inflytande över den individuella vården och omsorgen 1.1.1 Seniorguide Seniorguiden är till för dig

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig. Bilaga 2 Kvalitetsgarantier för Individ- och familjeomsorgen Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Rutin. Beslut om vak/ extravak. Diarienummer: Gäller från:

Rutin. Beslut om vak/ extravak. Diarienummer: Gäller från: Diarienummer: Rutin Beslut om vak/ extravak Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Verksamhetschef ÄO Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterska Revideras senast:

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013 Vård- och omsorgsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2013 Vård- och omsorgsförvaltningen 2013-02-06 1 (7) Arbetsmiljöplan 2013 Vård- och omsorgsförvaltningen Inledning Arbetsmiljön är ett gemensamt ansvar och arbetet med den ska vara aktivt, förebyggande och utvecklande. Denna arbetsmiljöplan

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 16

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 16 Här redovisas de ska-krav som leverantören måste uppfylla. Kraven har utformats utifrån en analys av vad som är kvalitetskritiskt. Område Krav sformer När/ansvar 1. Bemötande och inflytande 1.1 Leverantören

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Svar på inspektionsmeddelande

Svar på inspektionsmeddelande VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2007 SVAR INSPEKTIONSMEDDELANDE 1 (6) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jan Nilsson, utredare 2006-11-23 AILI 2006/31728 Arbetsmiljöverket

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utskottet för vård och omsorg ANSLAG/BEVIS Administrativ service

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utskottet för vård och omsorg ANSLAG/BEVIS Administrativ service 1(2) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl. 13:00 14.00 ande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) Per Wiman (KD) Siv Mattes Gärtner (S) Rune Bröms (C) Lars-Erik Jansson (S) Kerstin Marits (M) Karin Lundström

Läs mer