Diofantiska ekvationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diofantiska ekvationer"

Transkript

1 Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac Algebra I, 5 hp Vecka 19. Diofantiska ekvationer Vi börjar med en observation som rör den största gemensamma delaren till två heltal a och b. Både a och b är förstås delbara med SGD(a, b), just eftersom SGD(a, b) är en gemensam delare till a och b. Det betyder att om vi sätter ã = a/sgd(a, b) och b = b/sgd(a, b) så är både ã och b heltal. För dessa heltal gäller det att SGD(ã, b) = 1 eller, med andra ord, när man har dividerat bort den största gemensamma delaren så finns det inga gemensamma delare kvar. Vi tar ett exempel: Exempel 3.1. I ett av exemplen från vecka 17 räknade vi ut att SGD(315, 56) = 7. Om vi dividerar bort den största gemensamma delaren, så får vi kvar de två talen 315/7 = 45 och 56/7 = 8, och mycket riktigt så gäller det att SGD(45, 8) = 1. En Diofantisk ekvation är en ekvation på formen Ax + By = C (1) där A, B och C är heltal, och där vi bara är intresserade av heltalslösningar x och y. Ni känner säkert igen den typen av ekvation som ekvationen för en linje i planet (med koordinataxlar x och y). Nu är vi inte intresserade av hela linjen, det vill säga alla reella lösningar till ekvationen, utan bara de punkter på linjen som har heltalskoordinater. Dessa punkter på en linje kallas ibland också för gitterpunkter. En del linjer i planet innehåller inte några gitterpunkter överhuvudtaget: Exempel 3.2. Ekvationen 2x + 2y = 1 (det motsvarar A = 2, B = 2, C = 1) har inte några heltalslösningar x och y, eftersom om x och y är heltal, så kommer 2x + 2y = 2(x + y) att vara ett jämnt tal. Men ett jämnt tal kan inte vara lika med 1. Ett annat sätt att skriva den linjens ekvation är förstås y = x Det är alltså linjen med lutning 1 och som går genom punkten (x, y) = (0, 1 2 ). En del Diofantiska ekvaioner har alltså inte några lösningar. Linjen som de beskriver missar så att säga alla gitterpunkter i planet. Om de däremot har lösningar, så har de alltid oändligt många lösningar. Om linjen Ax + By = C innehåller en gitterpunkt, kan man alltid få en ny gitterpunkt genom att gå A steg uppåt och B steg åt vänster. Exempel 3.3. Den Diofantiska ekvationen 4x + 3y = 1 har en heltalslösning (x, y) = (1, 1). Men även (x, y) = ( 2, 3), ( 5, 7), ( 8, 11),... är också lösningar, som man enkelt kan övertyga sig om. Dessa lösningar ligger till vänster om lösningen (1, 1). Det finns också oändligt många lösningar åt höger: (x, y) = (4, 5), (7, 9), (10, 13),.... Om man ökar/minskar x-koordinaten med 3, måste man samtidigt minska/öka y-koordinaten med 4 som kompensation.

2 I det följande receptet för att hitta samtliga lösningar till en Diofantisk ekvation gör vi precis på det sättet: först hittar vi en lösning (om det går). Det är den svåra biten. Sedan stegar vi oss fram till samtliga andra lösningar som i exemplet ovan. Här följer alltså ett recept som man kan använda för att bestämma samtliga heltalslösningar till en Diofantisk ekvation på formen (1): Steg 1: Bestäm SGD(A, B) (till exempel med hjälp av Euklides algoritm). Steg 2: Förkorta ekvationen (1) med SGD(A, B), dvs. dividera A, B och C med SGD(A, B). Det är klart från definitionen av SGD(A, B) att både A och B är delbara med SGD(A, B), men det är inte säkert att C är det. Om C inte är delbart med SGD(A, B) så saknar ekvationen (1) lösningar: Då är ju vänster led delbart med SGD(A, B), men höger led är det inte alltså kan vänster led och höger led inte vara lika med varandra! Steg 3: Efter att ha genomfört steg 2, om det visade sig möjligt, får vi följande ekvation, som är ekvivalent med ekvation (1): ax + by = c. (2) Här är a = A/D, b = B/D, och c = C/D, där D = SGD(A, B). Efter att ha dividerat bort den största gemensamma delaren, har vi SGD(a, b) = 1, och därför kan vi med hjälp av Euklides algoritm (och uppnystning) hitta heltal x 0 och y 0 som är lösningar till ekvationen ax + by = 1. (3) Ekvation (3) kallas ibland för en hjälpekvation den ekvation som vi egentligen vill lösa är ju ekvation (2). Steg 4: Genom att multiplicera x 0 och y 0 med c erhåller vi lösningarna x = cx 0 och y = cy 0 till ekvation (2). Den allmänna lösningen ges sedan av { x = cx 0 + bn, n Z y = cy 0 an Det är enkelt att visa att dessa värden på x och y verkligen löser ekvation (1) som vi ville lösa från början. Man kan också visa att det inte finns några fler lösningar än just dessa, se [Vre06, sid 76]. Exempel 3.4. Ett skrivblock kostar 50 kr och en penna 8 kr. Hur många har vi köpt av varje om man vi handlat för 270 kr? Lösning: Ekvationen vi har att lösa är 50x + 8y = 270. Eftersom SGD(50, 8) = 2, dividerar vi med 2 och får den ekvivalenta ekvationen Hjälpekvationen 25x + 4y = 135. (4) 25x + 4y = 1 har en lösning (x, y) = (1, 6) och därmed har ekvation (4) en lösning (x, y) = (135, 810), som erhålls från lösningen (x, y) = (1, 6) genom multiplikation med 135. Samtliga lösningar till ekvation (4) ges då av { x = 135 4n y = n. Nu undersöker vi om det finns något värde på n som gör att x och y samtidigt är positiva. Villkoret x 0 är ekvivalent med n 33 och villkoret y 0 är ekvivalent med n 33. Den enda möjligheten är alltså att n = 33, och det svarar mot lösningen (x, y) = (3, 15). Svar: Vi köpte 3 block och 15 pennor.

3 Representation av tal i olika baser Det vanliga sättet att skriva ett heltal på är att välja ut ett antal siffror ur mängden {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} och sedan skriva dem på rad efter varandra till exempel Men vad betyder det egentligen? Jo, = Värdet av varje siffra erhålls genom multiplikation med 10 i, där potensen i startar på noll vid den sista siffran, och sedan ökar med ett för varje steg vi går åt vänster i sifferföljden. Att ange ett tal på det sättet är att ange det i bas 10. Man skriver det i tiosystemet. Men det finns inte något matematiskt skäl att välja just tio som bas. Vi kunde lika gärna ha valt något annat heltal B 2 som bas. Då väljer vi siffror från mängden {0, 1, 2, 3, 4,..., B 1} och varje siffra i ett tal får sitt värde genom multiplikation med B i där potensen i startar på 0 vid den sista siffran, och sedan ökar med ett för varje steg vi går åt vänster i sifferföljden. Givet ett visst heltal kan vi skriva det i olika baser om vi väljer en stor bas så kommer sifferföljden att bli kort men vi kommer istället att behöva många olika siffror, om vi väljer en liten bas så behövs bara några få siffror men då blir sifferföljden istället längre. När man anger ett tal i en viss bas, brukar man skriva ifall basen B inte är underförstådd. Exempel 3.5. (a n a n 1 a n 2... a 2 a 1 a 1 a 0 ) B (127)åtta = = = (81) tio. När man skriver i basen åtta är det förstås bara tillåtet att använda siffror från mängden {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. En naturlig fråga då är följande: Givet ett tal skrivet i en viss bas, hur skriver vi det i en annan bas? Ett bra sätt är att gå via basen tio: som exemplet ovan visade så är det enkelt att gå till bas tio det är ju bara att beräkna a n B n + a n 1 B n 1 + a n 2 B n a 2 B 2 + a 1 B + a 0. Lite omständigare är det att gå från tio till en annan bas. Receptet för att skriva ett tal x i basen B lyder som följer: Börja med att skriva upp alla potenser 1, B, B 2, B 3, B 4,..., B N av B som är mindre än eller lika med x. Skrivet i basen B kommer x att ha N + 1 siffror. Dividera x med B N med kvot och rest: x = a N B N + x 1 för att få siffran a N som hör till potensen B N. På grund av valet av N, kommer den att uppfylla 1 a N B 1. Upprepa sedan samma sak med resten x 1 : Division av resten x 1 med B N 1 ger siffran a N 1 som hör till potensen B N 1 : x 1 = a N 1 B N 1 + x 2. Efter att ha upprepat denna procedur N + 1 gånger får vi siffror a N, a N 1, a N 2,..., a 1, a 0 som alla uppfyller 0 a i B 1, och en rest x n+1 som är noll, eftersom vi i sista steget dividerade med B 0 = 1. Sammanfattningsvis har vi alltså: (x) tio = (a N a N 1... a 1 a 0 ) B, där sifferföljden a N, a N 1,..., a 1, a 0 produceras enligt det ovan angivna receptet.

4 Exempel 3.6. För att skriva talet i basen 7 gör vi som följer: Vi börjar med att skriva upp de potenser av 7 som är mindre än 17693: i i Sedan undersöker vi hur många av de olika 7-potenserna som får plats i 17693: = = = = = = Det följer att (17693) tio = (102404) sju. För att kontrollera vårt svar bör vi först undersöka om de siffror som vi använder är tillåtna när vi skriver i bas 7, är siffrorna 0, 1, 2, 3, 4, 5 och 6 tillåtna. För det andra bör vi beräkna värdet av vårt svar, och se att det stämmer: (102404) sju = = = Exempel 3.7. Säg att vi vill skriva talet i basen 13. Det första problemet vi ställs inför är att hitta 13 symboler för de siffror som är tillåtna när vi skriver ett tal i bas 13. Det vanliga är att man kallar dem {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C} där A = 10, B = 11 och C = 12. De första potenserna av 13 är i i Sedan ser vi efter hur många av de olika 13-potenserna som får plats i : = = = = Det följer att (25362) tio = (B70C) tretton. Nu återstår det att kontrollera att vi endast har använt tillåtna siffor (vilket är fallet), samt att talet har rätt värde: (B70C) tretton = = =

5 Funktioner Funktioner är ett viktigt begrepp, som vi också återkommer till under nästa vecka. Lägg särskilt märke till de två orden varje och ett i definition 3.8 nedan, och observera att dessa två krävs för att något ska kallas för en funktion överhuvudtaget. I definition 3.11 införs sedan två egenskaper, injektiv och surjektiv, som en funktion kan ha. En del funktioner är injektiva, andra surjektiva, en del är både och, och ytterligare andra funktioner är ingetdera. Observera att en funktion bestäms av tre saker: en definitionsmängd, en värdemängd och en regel. För att två funktioner ska anses vara lika med varandra, krävs det att de har samma definitionsmängd, samma målmängd, och att de ges av samma regel. Lägg dock märke till att det kan finnas flera olika sätt att beskriva en och samma regel, som i exempel 3.9 nedan. Definition 3.8. Låt A och B vara två mängder 1. En funktion f : A B är en regel som till varje element x A ordnar ett element f(x) B. Detta kan skrivas: f : A B x f(x). Mängderna A och B kallas för definitionsmängd respektive målmängd för funktionen f. En vanlig pil,, går mellan mängder, och indikerar att funktionen går från mängden A till mängden B. Den andra symbolen,, är en pil mellan element. Elementet x A ordnas till elementet f(x) B. Sedan måste man förstås specifisera vad f(x) är för något för att funktionen ska vara helt bestämd. Det är själva regeln som behövs, förutom specifikaiton av definitions- och målmängd. Exempel 3.9. Följande två funktioner är lika med varandra, eftersom de har samma definitionsmängd, samma målmängd, och ges av samma regel (x 2x + 2), trots att den regeln uttrycks på olika sätt. a) Låt f : Z Z vara funktionen som beskrivs av följande regel: Vi tilldelar varje x i definitions mängden det talet f(x) i målmängden som erhålls genom att först dubblera x och sedan addera 2 till resultatet. b) Låt g : Z Z vara funktionen som beskrivs av följande regel: Vi tilldelar varje x i definitionsmängden det talet f(x) i målmängden som erhålls genom att först addera 1 till x, och sedan multiplicera resultatet med 2. Exempel Här följer några fler exempel på funktioner. a) f : R R, f(x) = sin x. b) f : {1, 2, 3, 4} {a, b, c, d, e, f, g}, f(1) = c, f(2) = e, f(3) = g, f(4) = c. c) f : Z Z, m m + 1. d) g : N N, m m + 1. Låt C vara en delmängd av A, då kallas mängden av alla funktionsvärden av element i C för bilden av C: f(c) = {f(x) x C}. 1 Vilka funktioner finns om A eller B eller båda är den tomma mängden? Svar: Det finns endast en funktion f : B oavsett vilken mängd B är, men det finns ingen funktion f : A om A.

6 Bilden av C är en delmängd av B. Bilden av hela A, f(a), kallas för f:s värdemängd. Det kallas för värdemängd, just eftersom det är mängden av alla möjliga funktionsvärden. Observera skillnaden mellan begreppen målmängd och värdemängd! Värdemängden är alltid en delmängd av målmängden, men de måste inte vara lika med varandra. Man skulle kunna tänka sig en tråkig funktion, som väljer ut ett element i b B, och har egenskapen att f(x) = b för varje x A. Då består värdemängden av en endaste punkt 2, även fast målmängden B kan vara hur stor som helst. En sådan funktion kallas förresten för en konstant funktion. Man kan tänka sig f som en maskin som man kan mata med ett element från A, och få till svar ett element i B, se bilden i [Vre06, sid 84]. Den kartesiska produkten av två mängder A och B är mängden av alla ordnade par av element från A och B: A B = {(a, b) a A b B} Ibland har man nytta av att tänka på grafen till en funktion f : A B, det är den delmängd av A B, som består av alla par på formen (x, f(x)) där x tillhör A. Definition En funktion f : A B sägs vara a) injektiv om olika element x 1 och x 2 i A ger upphov till olika funktionsvärden f(x 1 ) och f(x 2 ) i B: x 1 x 2 f(x 1 ) f(x 2 ). Ett ekvivalent sätt att skriva det villkoret är f(x 1 ) = f(x 2 ) x 1 = x 2. b) surjektiv om dess värdemängd är lika med dess målmängd, dvs. om varje element y B är ett funktionsvärde. Det betyder att det för varje y B finns (minst) ett element x A sådant att f(x) = y: y B x A : f(x) = y. c) bijektiv om den är både injektiv och surjektiv. Det innebär att det finns en ett-till-ettmotsvarighet mellan elementen i A och elementen i B. Man kan så att säga para ihop dem med varandra. Det är vanligt att kalla en injektiv funktion för en injektion, en surjektiv funktion för en surjektion och en bijektiv funktion för en bijektion. Nästa sak att ta upp, är inversen till en funktion. Bara injektiva funktioner har en invers, så låt oss anta att f : A B är injektiv. Första steget är att ersätta dess målmängd B med värdemängden f(a). På så vis erhåller vi en bijektiv funktion f : A f(a). Det som händer, är att vi tvingar den att vara surjektiv, genom att ta bort de punkter i målmängden som inte är funktionsvärden. Funktionen f : A f(a) är inte samma funktion som f : A B, eftersom vi bytte ut målmängden, men i övrigt är de lika: de definieras av samma regel och har samma definitionsmängd. Nu när vi har en bijektiv funktion, f : A f(a), har vi alltså en ett-till-ett-motsvarighet mellan elementen i A och elementen i f(a). Därför kan vi definiera en funktion g som går baklänges på följande vis: g : f(a) A f(x) x. 2 Förutsatt att A förstås i annat fall är värdemängden tom.

7 Den funktionen kallas för f invers: f 1. Lägg märke till inversens definitionsmängd och målmängd: den är definierad på f:s värdemängd, och dess målmängd är f:s definitionsmängd. Eftersom värdemängden f(a) ibland är en äkta delmängd av målmängden B, kan det hända att f 1 inte är definierad på hela B. Endast om f : A B förutom att vara injektiv dessutom är surjektiv, är inversen definierad på hela B. Definition Låt f : A B och g : B C vara två funktioner, sådana att målmängden till den ena är lika med definitionsmängden till den andra. Då kan vi definiera deras sammansättning g f : A C. Det är en funktion vars definitionsmängd är A och vars målmängd är C, och den definieras av (g f)(x) = g(f(x)). Exempel a) Funktionen som definieras genom f : N Z { n n 2 om n är jämnt n+1 2 om n är udda är en bijektion. b) Låt I = (0, ) vara delmängden av R som består av positiva tal, och definiera en funktion f : I I, x 1 x+2. Den är injektiv, eftersom f(x 1 ) = f(x 2 ) 1 x = 1 x x = x x 1 = x 2. Alltså är funktionen inverterbar. Dess värdemängd f(i), och därmed inversens definitionsmängd, är lika med intervallet (0, 1 2 ). Säg att vi vill nå ett värde y f(i) med hjälp av funktionen, då måste vi hitta ett element x I sådant att f(x) = y. Lösningen är att ta x = 1 2y y, så den inversa funktionen ges av f 1 : (0, 1 2 ) I x 1 2x. x Lägg märke till att (f f 1 )(x) = x för alla x (0, 1 2 ), och att (f 1 f)(x) = x för alla x I. Det vill säga, om man först applicerar f och sedan f 1, får man vad man startade med: f 1 gör det ogjort som f gjorde. Samma sak om vi istället först applicerar f 1 och sedan f. c) Låt f : R R och g : R R vara de funktioner som ges av f(x) = x 2 och g(x) = 1 + x. Det finns två möjliga sammansättningar av f och g: (f g)(x) = 1 + 2x + x 2, (g f)(x) = 1 + x 2. Relationer Relationer är ett matematiskt begrepp som ofta orsakar en del huvudvärk i början. Vi börjar med en informell beskrivning. Tänk på mängden Z av heltal. Om a och b är två heltal, så finns det en del notation som vi brukar använda, och som man också kan beskriva med ord:

8 a = b a b a < b a b a > b a b arb a är lika med b a är skilt från b a är mindre än b a är mindre än eller lika med b a är större än b a är en delare i b a står i relationen R med b Alla rader i tabellen beskriver en viss relation mellan de två talen a och b. De olika relationerna betecknas med =,, <,, >,, och R respektive. De vanligaste relationerna på mängden av heltal, till exempel de sex översta i tabellen, har redan en viss symbol. Relationen i den nedersta raden betecknas med R. För att det ska vara meningsfullt att skriva en sådan sak som arb, behöver man förstås definiera relationen R. Det fungerar ungefär som med mängder. Vanliga mängder, som N, Z, Q, R, och C till exempel har egna symboler. Men ibland vill man införa och prata om andra mängder än sådana som sedan tidigare är namngivna, och på samma sätt är det ibland användbart att införa nya relationer. Då inför man en symbol för dem, och ger en definition. Den viktigaste bland de relationerna som vi ska införa kallas kongruens. Det betecknas med symbolen, och utsagan a b (mod n) utläses a är kongruent med b modulo n. I tabellen ovan, är bara en mängd inblandad, nämligen mängden av heltal. När man pratar om relationer i allmänhet, är två mängder inblandade: elementet till vänster om relationssymbolen (a ovan) kommer från den ena mängden, och elementet till höger (b ovan) kommer från den andra. I många situationer som vi kommer att handskas med i den här kursen sammanfaller dock de två mängderna. Här kommer definitionen för vad en relation är för något: Definition Låt A och B vara två mängder en relation R från A till B är en delmängd av A B, dvs. R A B. Kopplingen mellan definitionen och den informella beskrivningen som föregick den, är att man ofta skriver arb istället för (a, b) R. I fallet <, till exempel, skriver vi snarare 3 < 4 än (3, 4) <. Relationer är ett mycket allmänt begrepp, som följande exempel visar. Exempel a) Exempel 3.7 i [Vre06, sid 89]. b) Låt A vara mängden av alla fäder, och B vara mängden av alla människor. Då kan vi definiera en relation från A till B genom xry om och endast om x är far till y. c) Låt A = B = R. Då kan man definiera en relation från A till B genom att säga xry om och endast om det finns ett positivt rationellt tal q sådant att x = y + ln q. Ekvivalensrelationer Relationer från en mängd till sig själv, dvs. relationer där bara en mängd är inblandad, kallas ofta för relationer på den mängden. I den här kursen intresserar vi oss främst för sådana relationer, och särskilt så kallade ekvivalensrelationer: Definition En relation R på en mängd M kallas för en ekvivalensrelation om den uppfyller följande tre villkor a) Den är reflexiv: xrx för alla x M. b) Den är symmetrisk: xry yrx för alla x, y M. c) Den är transitiv: xry yrz xrz för alla x, y, z M.

9 Försök att avgöra vilka av de sex relationerna i tabellen ovan som är reflexiva, symmetriska respektive transitiva! Ekvivalensrelationer är särskilt trevliga att arbeta med, och det beror huvudsakligen på följande egenskap hos ekvivalensrelationer: Låt X vara en mängd. Det visar sig att till varje ekvivalensrelation på X hör en motsvarande partition på X, och till varje partition på X hör en motsvarande ekvivalensrelation på X. Det är alltså samma sak att ange en ekvivalensrelation på en mängd som att ange en partition på samma mängd. Partitioner är ett väldigt naturligt begrepp. Definition Låt A vara en mängd. En familj (samling) av icke-tomma delmängder till A kallas för en partition av A ifall a) de är parvis disjunkta (dvs. inga två olika delmängder från familjen har några gemensamma element), och b) deras union är lika med hela A (dvs. alla element i A ingår i någon av delmängderna). Exempel Låt X Z bestå av alla jämna heltal, och Y Z bestå av alla udda heltal. Då utgör {X, Y } en partition av Z. I praktiken är det alltså inte någon skillnad mellan att ge en ekvivalensrelation på en mängd A och en partition av samma mängd båda sakerna innehåller exakt samma information. De olika delmängderna som som en ekvivalensrelation ger upphov till kallas för ekvivalensklasser. Här följer satsen som beskriver korrespondensen mellan en ekvivalensrelation och en partition på en given mängd. Vi kommer strax också att se exempel på hur det kan se ut i praktiken. Sats Det finns ett naturligt ett-till-ett förhållande mellan ekvivalensrelationer på A och partitioner av A. Bevis. Givet en ekvivalensrelation på A definierar vi en partition på följande vis: För varje x A bildar vi delmängden A x = {y A x y} av A mängden kallas för x:s ekvivalensklass. För varje x A gäller det att x A x, så alla A x är icke-tomma och unionen av dem är A. För att visa att de utgör en partition återstår nu att visa att de är disjunkta. Antag att A x och A y har ett gemensamt element z. Då gäller det, för ett godtyckligt element a A att a A x a x a z (på gund av transitivitet och att x z) a y (på gund av transitivitet och att y z) a A y. Vi har visat att A x = A y om A x och A y har något gemensamt element. Det följer att två olika ekvivalensklasser måste vara disjunkta. Å andra sidan, givet en partition som består av delmängder A k, definierar vi en ekvivalensrelation genom att säga att x y om och endast om de tillhör samma A k. Detta är en ekvivalensrelation: Den är reflexiv eftersom varje element hör till samma delmängd som sig själv. Den är symmetrisk, eftersom om x och y tillhör samma delmängd, så tillhör även y och x samma delmängd. Den är transitiv, eftersom om x och y tillhör samma delmängd och y och z tillhör samma delmängd, så måste nödvändigtvis x och z tillhöra samma delmängd. Exempel I exempel 3.18 såg vi en partition av Z. Motsvarande ekvivalensrelation är definierad som följer: n m om och endast om m och n har samma paritet alltså att de ger samma rest vid division med 2. Nu går vi vidare till den en av de huvudsakliga tillämpningarna av relationer. Vi ska definiera en ny relation på mängden av heltal.

10 Kongruenser Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att a b (mod n) om a och b ger samma principala rest 3 vid division med n. Det utläses a är kongruent med b modulo n. Ibland är talet n underförstått, och då kan man skriva a b istället, men det är förstås viktigt att ha noga reda på vad n är i så fall. Till exempel gäller det att 4 7 om n = 3 men 4 7 om n = 4. Det finns en annan användbar karaktärisering av kongruenser, nämligen att a b (mod n) om och endast om n (a b). Sats Talen a och b ger samma rest vid division med n om och endast om n (a b). Bevis. Om a och b ger samma rest vid division med n, så finns det ett heltal r som uppfyller 0 r < n och a = q 1 n + r b = q 2 n + r. Det följer att a b = (q 1 q 2 )n är en multipel av n. Om å andra sidan a b är en multipel av n, så att a b = nk, så följer det att a = nk + b. Om nu b = nq + r, med 0 r < n, så följer det att a = (k + q)n + r, så a och b ger samma rest vid division med n. Vi fixerar ett heltal n 2 (till exempel n = 9). Kongruenstecknet har följande tre saker gemensamt med likhetstecknet = : För alla heltal a gäller det att a a (mod n), om a b (mod n) så är även b a (mod n) och slutligen om a b (mod n) och b c (mod n) så är a c (mod n). Vi sammanfattar detta i följande påstående: Sats Låt n 2 vara ett heltal. Kongruens modulo n är en ekvivalensrelation på mängden av heltal. Bevis. Låt x, y och z vara tre godtyckliga heltal. a) x x eftersom n (x x). b) x y n (x y) n (x y) n (y x) y x. c) (x y) (y z) n (x y) n (y z) (x y = na för något a) (y z = nb för något b) x z = (x y) + (y z) = na + nb = n(a + b) n (x z) x z. Exempel Vi har 2 7 (mod 5) och 3 17 (mod 4). 3 Den principala resten r uppfyller 0 r < n. Det är alltså den minsta icke-negativa resten.

11 Om n = 4, och x är ett godtyckligt heltal (positivt, noll eller negativt), så kommer det att gälla att x 0 (mod 4), x 1 (mod 4), x 2 (mod 4), eller x 3 (mod 4). Detta beror på att det bara finns fyra stycken möjliga olika principala rester vid division med 4, nämligen 0,1,2 och 3. Mer generellt, om vi räknar modulo n (inte nödvändigtvis 4 som nyss, utan vad som helst) så inser vi på samma sätt att om x är ett godtyckligt heltal så kommer det alltid att finnas ett tal a, den principala resten då x divideras med n, som uppfyller 0 a n 1 och x a (mod n). Man säger att a och b tillhör samma ekvivalensklass modulo n om a b (mod n). Detta ger upphov till n stycken ekvivalensklasser, och de utgör en partition av heltalen. Exempel Om vi tar n = 6, får vi följande 6 ekvivalensklasser. {6k k Z} = {... 12, 6, 0, 6, 12,... } {6k + 1 k Z} = {... 11, 5, 1, 7, 13,... } {6k + 2 k Z} = {... 10, 4, 2, 8, 14,... } {6k + 3 k Z} = {... 9, 3, 3, 9, 15,... } {6k + 4 k Z} = {... 8, 2, 4, 10, 16,... } {6k + 5 k Z} = {... 7, 1, 5, 11, 17,... }. Lägg märke till att detta verkligen utgör en partition av Z, bestående av 6 delmängder. Aritmetik (räkneregler) för kongruenser Nu när vi nu har definierat vad kongruenser är för något, så är det dags att prata lite om hur man räknar med kongruenser. Det vill säga, hur går addition, subtraktion, multiplikation och division modulo n till? Lite slarvigt kan man beskriva det som att vi räknar som vanligt med heltal, fast med den extra regeln att n kan ersättas med 0 (eftersom n 0). Till exempel gäller, om vi räknar mod 12, att Jämför med en klocka, den börjar om från noll igen varje gång timvisaren har gått ett varv. Ovanstående beräkning visar att timvisaren kommer att stå på 4 nio timmar efter att den stod på 7. Så här ser en precis beskrivning av räknereglerna ut vid räkning modulo n: Sats Om a b och c d så gäller det att a + c b + d a c b d ac bd. Bevis. Enligt antagande gäller n (a b) och n (c d). Med andra ord finns heltal s och t sådana att a = sn + b och c = tn + d. Det följer att (a + c) (b + d) = a b + c d = sn + tn = n(s + t) är en multipel av n, alltså gäller a + c b + d. På liknande sätt är det enkelt att visa att (a c) (b d) och ac bd har en faktor n, så att satsen är bevisad. Säg att vi vill räkna ut a + c modulo n. Då säger första regeln att om a b och c d så kan vi lika gärna räkna ut b + d istället. Med andra ord, kan vi hela tiden ersätta ett heltal med vilket annat heltal vi vill förutsatt att de är kongruenta med varandra. Samma sak med subtraktion och multiplikation.

12 Exempel En konsekvens av den sista regeln är att om a b, så gäller det att Det leder i sin tur till att vilket i sin tur leder till att a 2 = a a a b b b b 2. a 3 a 2 a a 2 b b 2 b b 3, a 4 a 3 a a 3 b b 3 b b 4. Genom upprepning av samma resonemang inser man att om a b, så gäller det att a j b j för vilket positivt heltal j som helst. Några räkneexempel Vi tar några problem från [Vre06, 3.4]. 1. Vilken rest erhålls då divideras med 7? Lösning: Vi räknar modulo 7. Genom att utföra division med rest inser vi att 411 5, 821 2, 376 5, och Enligt den tredje räkneregeln i satsen kan vi alltså räkna ut att samt att (i räkningarna ersatte vi de fyra inblandade talen med andra tal som de är kongruenta med). Nu kan vi använda den första regeln, den för addition, och att dra slutsatsen att (här avnände vi resultatet från de två multiplikationerna som vi nyss gjorde). Resten som erhålls då divideras med 7 är alltså Vilken rest erhålls då divideras med 13? Lösning: Vi räknar modulo 13: Eftersom , så gäller det att ( 1) , så resten som erhålls då divideras med 13 är Visa att ( ) 14 4 är delbart med 13. Ledtråd: Räkna modulo 13, och visa att ( ) Det kan vara en bra start att visa att Låt n N (dvs. låt n vara ett icke-negativt heltal). Visa att 11 2n + 5 2n+1 6 är delbart med 24. Lösning: Vi börjar med att primfaktorisera 24 = För att visa delbarhet med 24, räcker det alltså att visa delbarhet 4 med 3 och 8. Ett tal x är delbart med 8 om och endast om x 0 4 Vi kan göra så eftersom SGD(3, 8) = 1, men det hade till exempel inte räckt att visa delbarhet med 4 och 6 trots att 4 6 = 24. I själva verket gäller följande: Om a c och b c så följer det att MGM(a, b) c, där MGM betecknar den minsta gemensamma multipeln. Så den enda slutsatsen vi kunde ha dragit från delbarhet med 4 och delbarhet med 6, är delbarhet med MGM(4, 6) = 12.

13 (mod 8), så vi räknar modulo 8: Sedan räknar vi modulo 3: 11 2n + 5 2n n + ( 3) 2n+1 6 (3 2 ) n + (( 3) 2 ) n ( 3) n + 1 n ( 3) n + 5 2n+1 6 ( 1) 2n + ( 1) 2n , och därmed är även delbarheten med 3 klar. Men om 11 2n + 5 2n+1 6 är delbart med både 3 och 8, är det delbart med MGM(3, 8) = 24. Lite mer aritmetik (överkurs, men kul!) Hittills har vi inte tagit upp någon räkneregel för division, utan bara för de tre första räknesätten. Anledningen till att vi sparade divisionen är att den är aningen mer invecklad, som följande exempel visar. Säg att vi räknar modulo 6. Då gäller det att 12 6, men om vi dividerar båda sidorna med 2 så får vi 6 3, vilket förstås inte stämmer! Man måste alltså vara lite försiktig om man vill dividera kongruenser. En annan viktig anmärkning, som har med division att göra, är att om man skriver a b (mod n), så måste a, b och n vara heltal. Man kan inte skriva saker som x 1 2 (mod 4). Anledningen är att delbarhet fungerar helt olika för heltal och rationella tal. Alla nollskilda rationella tal är delbara med varandra, resten blir alltid noll, så kongruensräkning med rationella tal är alldeles meningslös. Om vi försökte med det, så skulle vi upptäcka att varje rationellt tal är kongruent med noll. Helt ointressant alltså. Så vad ska vi göra? Det är ju trots allt bra att kunna dividera ibland. Svaret är att man faktiskt får dividera ibland när man räknar modulo n, men bara under vissa förutsättningar. Räkneregeln lyder som följer: Sats Om ac bc och SGD(c, n) = 1, så gäller det att a b (dvs. vi kan förkorta med c). Bevis. Enligt definitionen betyder ac bc att n (ac bc). Alltså gäller n (a b)c, men eftersom c och n inte har några gemensamma delare så måste det gälla att n (a b), vilket är detsamma som att säga a b. Därmed är beviset klart. Resultatet är alltså att det går bra att förkorta kongruenser med tal c som inte har några gemensamma faktorer med modulen n. Exempel (mod 13). Eftersom SGD(2, 13) = 1 är det tillåtet att dividera med 2, och om vi gör det så erhåller vi 4 17 (mod 13), vilket är korrekt. Nästa sats som vi ska ta upp är Fermats lilla sats den bevisas enklast med hjälp av induktionsprincipen. Sats (Fermats lilla sats) Låt p vara ett primtal. Då gäller det för alla heltal a att a p a (mod p). Om dessutom SGD(a, p) = 1, kan vi dividera med a och få a p 1 1 (mod p).

14 Observera att det är samma p i vänster och höger led av kongruenserna. Likheten a p a (mod q) gäller i allmänhet inte om p och q är olika primtal. Den första delen av satsen säger att om man räknar modulo ett primtal p, så gör det ingen skillnad om man tar en p:te potens. Ett heltal a är alltid kongruent med a p. Den andra delen säger att om vi tar a upphöjt till (p 1), så blir det alltid 1 utom om p a, dvs. utom om a 0 (mod p). Observera att om p är ett primtal så gäller alltid att SGD(a, p) = 1 utom just ifall p a. Säg till exempel att vi vill beräkna 9 83 (mod 17). Fermats lilla sats säger 5 att (mod 17), så 9 83 (9 16 ) ( 4) (mod 17). Bevis för ett par delbarhetsregler Som tillämpning av kongruensräkning bevisar vi några av delbarhetskriterierna från vecka 17. Till exempel att ett tal är delbart med 9 om och endast om dess siffersumma är delbar med 9. Vi antar för enkelhets skull att talet x som vi är intresserade av har fyra siffror. Om entalssiffran är d, tiotalssiffran c, hundratalssiffran b och tusentalssiffran a så har vi och om vi räknar modulo 9 så ser vi att 6 x = 10 3 a b + 10c + d, x 10 3 a b + 10c + d 1 3 a b + 1c + d a + b + c + d = siffersumman av x (mod 9). Det vill säga, x är kongruent med sin siffersumma modulo nio. Nu följer resultatet eftersom ett tal är delbart med 9 precis om det är kongruent med 0 modulo 9. Samma sak gäller för n = 3, x är kongruent med sin siffersumma: x 10 3 a b + 10c + d 1 3 a b + 1c + d a + b + c + d = siffersumman av x (mod 3). Antag att vi vill undersöka delbarhet med 11 istället, så att vi räknar modulo 11. Då ser vi att 7 : x 10 3 a b + 10c + d ( 1) 3 a + ( 1) 2 b + ( 1)c + d a + b c + d 5 eftersom SGD(17, 9) = 1 6 Detta gäller eftersom 10 1 (mod 9). 7 Detta gäller eftersom 10 1 (mod 11) = den alternerande siffersumman av x (mod 11).

15 Det vill säga, x är kongruent med sin alternerande siffersumma modulo 11. Vi undersöker delbarhet med 4 också 8. Antag att x = 100a + b, där 0 b 99, och a är något icke-negativt heltal. Då är b det talet som man får om man stryker alla siffror i x utom de två sista 9, och om vi räknar modulo 4 så får vi x 100a + b b, 0a + b eftersom (mod 4). Alltså är x delbart med 4 om och endast om talet som utgörs av de två sista siffrorna är det. Referenser [Vre06] A. Vretblad och K. Ekstig. Algebra och geometri. Gleerup, Nu antar vi inte längre att x är fyrsiffrigt. 9 Till exempel om x = = så tar vi a = och b = 94

Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att. a b (mod n)

Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att. a b (mod n) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén Algebra I, 5 hp Sammanfattning av föreläsning 9. Kongruenser Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att

Läs mer

A B A B A B S S S S S F F S F S F S F F F F

A B A B A B S S S S S F F S F S F S F F F F Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 17. Logik När man utför matematiska resonemang så har man alltid vissa logiska spelregler att förhålla

Läs mer

Relationer. 1. Relationer. UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin. Specialkursen HT07 23 oktober 2007

Relationer. 1. Relationer. UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin. Specialkursen HT07 23 oktober 2007 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 23 oktober 2007 Relationer Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen är

Läs mer

Kapitel 2: De hela talen

Kapitel 2: De hela talen Kapitel 2: De hela talen Divisionsalgoritmen ( a a Z, d Z\{0} q, r Z : d = q + r ) d, 0 r d c 2005 Eric Järpe Högskolan i Halmstad där q kallas kvoten och r kallas principala resten vid heltalsdivision.

Läs mer

Mängder, funktioner och naturliga tal

Mängder, funktioner och naturliga tal Lådprincipen Följande sats framstår som en fullständig självklarhet: Sats (Lådprincipen (pigeon hole principle)). Låt n > m vara naturliga tal. Fördelar man n föremål i m lådor, så kommer åtminstone en

Läs mer

Några satser ur talteorin

Några satser ur talteorin Några satser ur talteorin LCB 997/2000 Fermats, Eulers och Wilsons satser Vi skall studera några klassiska satser i talteori, vilka är av betydelse bland annat i kodningsteknik och kryptoteknik. De kan

Läs mer

Definitionsmängd, urbild, domän

Definitionsmängd, urbild, domän 5B1493, lekt 5, HT06 Funktioner Definition av begreppet Definition: Låt X och Y vara två mängder. En funktion f av typ X Y är detsamma som en delmängd av X Y, sådan att 1. Om (x, y) och (x, z) f, så är

Läs mer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MAM100, HT2014 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 3: Funktioner och relationer Övning H Syftet är att utforska ett av matematikens viktigaste begrepp: funktionen. Du har

Läs mer

Delbarhet och primtal

Delbarhet och primtal Talet 35 är delbart med 7 eftersom 35 = 5 7 Delbarhet och primtal 7 är en faktor i 35 kan skrivas 7 35 7 är en delare (divisor) till 35 35 är en multipel av 7 De hela talen kan delas in i jämna och udda

Läs mer

Hela tal LCB 1999/2000

Hela tal LCB 1999/2000 Hela tal LCB 1999/2000 Ersätter Grimaldi 4.3 4.5 1 Delbarhet Alla förekommande tal i fortsättningen är heltal. DEFINITION 1. Man säger att b delar a om det finns ett heltal n så att a Man skriver b a när

Läs mer

18 juni 2007, 240 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 15p. för Godkänd, 24p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p.

18 juni 2007, 240 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 15p. för Godkänd, 24p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p. HH / Georgi Tchilikov DISKRET MATEMATIK,5p. 8 juni 007, 40 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 5p. för Godkänd, 4p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p.). Förenkla (så mycket som

Läs mer

Kinesiska restsatsen

Kinesiska restsatsen Matematik, KTH Bengt Ek juli 2017 Material till kurserna SF1679 och SF1688, Diskret matematik: Kinesiska restsatsen Vi vet att för varje m Z + och varje a Z, ges alla x Z som uppfyller x a (mod m) av x

Läs mer

Sats 2.1 (Kinesiska restsatsen) Låt n och m vara relativt prima heltal samt a och b två godtyckliga heltal. Då har ekvationssystemet

Sats 2.1 (Kinesiska restsatsen) Låt n och m vara relativt prima heltal samt a och b två godtyckliga heltal. Då har ekvationssystemet Avsnitt 2 Tillägg om kongruensräkning Detta avsnitt handlar om två klassiska satser som används för att förenkla kongruensräkning: Kinesiska restsatsen och Fermats lilla sats. Den första satsen används

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5 5.3. Vi använder Euklides algoritm och får 4485 = 1 3042 + 1443 3042 = 2 1443 + 156 1443 = 9 156 + 39 156 = 4 39. Alltså är sgd(3042, 4485) = 39. Om vi startar

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om heltal Mikael Hindgren 17 september 2018 Delbarhet Exempel 1 42 = 6 7 Vi säger: 7 är en faktor i 42 eller 7 delar 42 Vi skriver: 7 42 Definition 1 Om a, b

Läs mer

Explorativ övning 9 RELATIONER OCH FUNKTIONER

Explorativ övning 9 RELATIONER OCH FUNKTIONER Explorativ övning 9 RELATIONER OCH FUNKTIONER Övningens syfte är att bekanta sig med begreppet relation på en mängd M. Begreppet relation i matematiska sammanhang anknyter till betydelsen av samma ord

Läs mer

Kap. 8 Relationer och funktioner

Kap. 8 Relationer och funktioner Begrepp och egenskaper: Kap. 8 elationer och funktioner relation, relationsgraf och matris, sammansatt relation reflexivitet, symmetri, anti-symmetri, transitivitet ekvivalensrelation, partialordning,

Läs mer

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner Kapitel 4 Funktioner I det här kapitlet kommer vi att undersöka funktionsbegreppet. I de första sektionerna genomgås definitionen av begreppet funktion och vissa egenskaper som funktioner har. I slutet

Läs mer

Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander)

Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander) Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander) Böiers 5.3 Relationer. Vi har definierat en funktion f: A B som en regel som kopplar ihop ett element a A, med ett element

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om funktioner och relationer Mikael Hindgren 1 oktober 2018 Funktionsbegreppet Exempel 1 f (x) = x 2 + 1, g(x) = x 3 och y = sin x är funktioner. Exempel 2 Kan

Läs mer

4. Bestäm alla trippler n 2, n, n + 2 av heltal som samtliga är primtal. 5. Skriv upp additions- och multiplikationstabellen för räkning modulo 4.

4. Bestäm alla trippler n 2, n, n + 2 av heltal som samtliga är primtal. 5. Skriv upp additions- och multiplikationstabellen för räkning modulo 4. Uppvärmningsproblem. Hur kan man se på ett heltal om det är delbart med, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 respektive? Varför? 2. (a) Tänk på ett tresiffrigt tal abc, a 0. Bilda abcabc genom att skriva talet två

Läs mer

Tal och polynom. Johan Wild

Tal och polynom. Johan Wild Tal och polynom Johan Wild 14 augusti 2008 Innehåll 1 Inledning 3 2 Att gå mellan olika typer av tal 3 3 De hela talen och polynom 4 3.1 Polynom........................... 4 3.2 Räkning med polynom...................

Läs mer

σ 1 = (531)(64782), τ 1 = (18)(27)(36)(45), τ 1 σ 1 = (423871)(56).

σ 1 = (531)(64782), τ 1 = (18)(27)(36)(45), τ 1 σ 1 = (423871)(56). MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Övningstenta i Algebra och Kombinatorik 7,5 hp 2015-11-24 Exempel på hur tentan skulle kunna se ut om alla uppgifter var från

Läs mer

Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter

Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter VK Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter Tomas Ekholm Niklas Eriksen Magnus Rosenlund Matematiska institutionen, 2002 48 Grupper. Lösning 1.1. Vi väljer att studera varje element i G H för

Läs mer

Grundidén är att våra intuitiva rationella tal (bråk) alltid kan fås som lösningar till ekvationer av typen α ξ = β, där α och β är tal Z och α 0.

Grundidén är att våra intuitiva rationella tal (bråk) alltid kan fås som lösningar till ekvationer av typen α ξ = β, där α och β är tal Z och α 0. 5B2710, lekt 4, HT07 Konstruktion av de rationella talen Q (AEE 2.3) Grundidén är att våra intuitiva rationella tal (bråk) alltid kan fås som lösningar till ekvationer av typen α ξ = β, där α och β är

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, onsdagen den 17 augusti 2011, kl

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, onsdagen den 17 augusti 2011, kl Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL och Media, SF60 och 5B8, onsdagen den 7 augusti 0, kl 4.00-9.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Lösningar för tenta i TMV200 Diskret matematik kl. 14:00 18:00

Lösningar för tenta i TMV200 Diskret matematik kl. 14:00 18:00 Lösningar för tenta i TMV200 Diskret matematik 2018-08-31 kl 1:00 18:00 1 Om argumentet inte är giltigt går det att hitta ett motexempel, dvs en uppsättning sanningsvärden för vilka alla hypoteserna är

Läs mer

Rekursionsformler. Komplexa tal (repetition) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac

Rekursionsformler. Komplexa tal (repetition) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 21. Vi nämner något kort om rekursionsformler för att avsluta [Vre06, kap 4], sedan börjar vi med

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001 1. Ange kvot och rest vid division av 5BE med 1F där båda talen är angivna i hexadecimal

Läs mer

MA 11. Hur starkt de binder. 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi

MA 11. Hur starkt de binder. 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi MA 11 Talteori och logik 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi propositionssymboler: bokstäver konnektiv Paranteser konnektiv

Läs mer

Diskret matematik, lektion 2

Diskret matematik, lektion 2 Diskret matematik, lektion Uppgifter med (*) är överkurs, och potentiellt lite klurigare. Ni behöver inte kunna lösa dessa. 1 Uppgifter 1. Låt A = {1,, 3}, B = {a, b}. Vilka element finns med i... a) A

Läs mer

Om relationer och algebraiska

Om relationer och algebraiska Om relationer och algebraiska strukturer Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Även i analysen behöver man en del algebraiska begrepp. I den här artikeln definierar vi

Läs mer

Talteori (OBS en del frågor gäller diofantiska ekvationer och de tas inte upp från och med hösten 2012)

Talteori (OBS en del frågor gäller diofantiska ekvationer och de tas inte upp från och med hösten 2012) Talteori (OBS en del frågor gäller diofantiska ekvationer och de tas inte upp från och med hösten 2012) T4.4-T4.7, 4.3, 4.7,T4.13-T4.14 S: Jag har svårt för visa-uppgifter. i kapitel 4 Talteori. Kan du

Läs mer

ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT AVSNITT 4

ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT AVSNITT 4 VSNITT ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT Är det möjligt att jämföra storleken av olika talmängder? Har det någon mening om man säger att det finns fler irrationella tal än rationella? Är det överhuvudtaget möjligt

Läs mer

Block 1 - Mängder och tal

Block 1 - Mängder och tal Block 1 - Mängder och tal Mängder Mängder och element Venndiagram Delmängder och äkta delmängder Union och snittmängd Talmängder Heltalen Z Rationella talen Q Reella talen R Räkning med tal. Ordning av

Läs mer

2MA105 Algebraiska strukturer I. Per-Anders Svensson

2MA105 Algebraiska strukturer I. Per-Anders Svensson 2MA105 Algebraiska strukturer I Per-Anders Svensson Föreläsning 4 Innehåll Bijektiva avbildningar en repetition Permutationsgrupper Permutationer skrivna som produkter av cykler Jämna och udda permutationer

Läs mer

Block 1 - Mängder och tal

Block 1 - Mängder och tal Block 1 - Mängder och tal Mängder Mängder och element Venndiagram Talmängder Heltalen Z Rationella talen Q Reella talen R Räkning med tal. Ordning av talen i R Intervall Absolutbelopp Olikheter 1 Prepkursen

Läs mer

Diskret matematik: Övningstentamen 4

Diskret matematik: Övningstentamen 4 Diskret matematik: Övningstentamen 22. Beskriv alla relationer, som är såväl ekvivalensrelationer som partiella ordningar. Är någon välbekant relation sådan? 23. Ange alla heltalslösningar till ekvationen

Läs mer

Definition Låt n vara ett positivt heltal. Heltalen a och b sägs vara kongruenta modulo n om n är en faktor i a-b eller med andra ord om. n (a-b).

Definition Låt n vara ett positivt heltal. Heltalen a och b sägs vara kongruenta modulo n om n är en faktor i a-b eller med andra ord om. n (a-b). Block 4 Algebra och Diskret Matematik A BLOCK INNEHÅLL Referenser Inledning 1. Kongruens modulo n 2. Z n -- heltalen modulo n 3. Ekvationer modulo n 4. Relationer 5. Funktioner Golv och tak funktionerna

Läs mer

Euklides algoritm för polynom

Euklides algoritm för polynom Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 22. Euklides algoritm för polynom Ibland kan det vara intressant att bestämma den största gemensamma

Läs mer

Kontinuitet och gränsvärden

Kontinuitet och gränsvärden Kapitel Kontinuitet och gränsvärden.1 Introduktion till kontinuerliga funktioner Kapitlet börjar med allmänna definitioner. Därefter utvidgar vi successivt familjen av kontinuerliga funktioner, genom specifika

Läs mer

Lösningar till Algebra och kombinatorik

Lösningar till Algebra och kombinatorik Lösningar till Algebra och kombinatorik 091214 1. Av a 0 = 1 och rekursionsformeln får vi successivt att a 1 = 1 + a 0 1 a 0 = 1 + 1 1 1 = 2, a 2 = 1 + a 1 1 a 0 + 1 a 1 = 1 + 2 1 + 1 = 4, 2 a 3 = 1 +

Läs mer

Relationer och funktioner

Relationer och funktioner Relationer och funktioner Joakim Nivre Uppsala universitet Institutionen för lingvistik och filologi Översikt Relationer: Binära relationer på mängder Mängd-, graf- och matrisnotation Egenskaper hos relationer

Läs mer

Grupper och RSA-kryptering

Grupper och RSA-kryptering UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 26 oktober 2007 Grupper och RSA-kryptering Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

Sådana avbildningar kallar vi bijektioner mellan A och B (eller från A till B).

Sådana avbildningar kallar vi bijektioner mellan A och B (eller från A till B). BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION Allmän terminologi. I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs en funktion f : A B. Vi har oftast krav

Läs mer

, S(6, 2). = = = =

, S(6, 2). = = = = 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningar till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment A, för D2 och F, SF161 och SF160, den 17 april 2010 kl 09.00-14.00. Examinator: Olof Heden. DEL I 1.

Läs mer

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning Matematik, KTH Bengt Ek november 207 Material till kursen SF679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk 0 Inledning Talet π (kvoten mellan en cirkels omkrets och dess diameter) är inte ett rationellt tal

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, tisdagen den 21 oktober 2008, kl 08.00-13.00. Examinator: Olof Heden.

Läs mer

729G04 - Diskret matematik. Lektion 3. Valda lösningsförslag

729G04 - Diskret matematik. Lektion 3. Valda lösningsförslag 729G04 - Diskret matematik. Lektion 3. Valda lösningsförslag 1 Uppgifter 1.1 Relationer 1. Vi ges mängden A = {p, q, r, s, t}. Är följande mängder relationer på A? Om inte, ge ett exempel som visar vad

Läs mer

KTHs Matematiska Cirkel. Reella tal. Joakim Arnlind Tomas Ekholm Andreas Enblom

KTHs Matematiska Cirkel. Reella tal. Joakim Arnlind Tomas Ekholm Andreas Enblom KTHs Matematiska Cirkel Reella tal Joakim Arnlind Tomas Ekholm Andreas Enblom Institutionen för matematik, 2005 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Innehåll 1 Mängdlära 7 1.1 Mängder...............................

Läs mer

Teori :: Diofantiska ekvationer v1.2

Teori :: Diofantiska ekvationer v1.2 Teori :: Diofantiska ekvationer v1. 1 Definitioner och inledande exempel Låt oss börja med att göra klart för vad vi menar med en diofantisk ekvation: S:def+ex Definition 1.1. Betrakta ekvationen D:diofantiskEkv

Läs mer

Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT. Övning A

Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT. Övning A Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT Första delen av övningen handlar om begreppet funktion. Syftet är att bekanta sig med funktionsbegreppet som en parbildning. Vi koncentrerar oss på tre viktiga

Läs mer

Föreläsningsanteckningar och övningar till logik mängdlära

Föreläsningsanteckningar och övningar till logik mängdlära Inledande matematisk analys tma970, 010, logik, mängdlära Föreläsningsanteckningar och övningar till logik mängdlära Dessa öreläsningsanteckningar kompletterar mycket kortattat kap 0 och appendix B i Persson/Böiers,

Läs mer

LMA033/LMA515. Fredrik Lindgren. 4 september 2013

LMA033/LMA515. Fredrik Lindgren. 4 september 2013 LMA033/LMA515 Fredrik Lindgren Matematiska vetenskaper Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet 4 september 2013 F. Lindgren (Chalmers&GU) Matematik 4 september 2013 1 / 25 Outline 1 Föreläsning

Läs mer

Modul 1 Mål och Sammanfattning

Modul 1 Mål och Sammanfattning Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2016-2017 Lars Filipsson Modul 1 Mål och Sammanfattning 1. Reella tal. 1. MÅL FÖR MODUL 1 Känna till talsystememet och kunna använda notation

Läs mer

Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer

Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer LMA100 VT2005 ARITMETIK OCH ALGEBRA DEL 2 Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer Syftet med denna övning är att repetera gymnasiekunskaper om polynom och polynomekvationer samt att bekanta sig med

Läs mer

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar TATM79: Föreläsning 4 Polynomekvationer och funktioner Johan Thim 2 augusti 2016 1 Polynomekvationer Vi börjar med att upprepa definitionen av ett polynom. Polynom Definition. Ett polynom p(z) är ett uttryck

Läs mer

Gaussiska heltal. Maja Wallén. U.U.D.M. Project Report 2014:38. Department of Mathematics Uppsala University

Gaussiska heltal. Maja Wallén. U.U.D.M. Project Report 2014:38. Department of Mathematics Uppsala University U.U.D.M. Project Report 014:38 Gaussiska heltal Maja Wallén Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare och examinator: Gunnar Berg Juni 014 Department of Mathematics Uppsala University Innehållsförteckning

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3 3.37 (a) Att ` ' är reexiv, antisymmetrisk och transitiv följer direkt av att `den vanliga' är det på N och Z. (b) Följden m n = ( n, n) där n = 0, 1, 2,...

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 18 november 2001 13 Grupper Det trettonde kapitlet behandlar grupper. Att formulera abstrakta begrepp som grupper

Läs mer

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2 Kapitel 4 Bisektionsalgoritmen Vi ska konstruera lösningar till algebraiska ekvationer av formen f(x) = 0 med hjälp av bisektionsalgoritmen (intervallhalveringsmetoden). På samma gång ska vi se hur man

Läs mer

3. Bestäm med hjälpa av Euklides algoritm största gemensamma delaren till

3. Bestäm med hjälpa av Euklides algoritm största gemensamma delaren till UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Isac Hedén, isac@math.uu.se Prov i matematik Vi räknar ett urval av dessa uppgifter vid vart och ett av de tio lektionstillfällena. På kurshemsidan framgår

Läs mer

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n:

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n: MAAA26 Diskret Matematik för Yrkeshögskoleutbildning-IT Block 6 BLOCK INNEHÅLL Referenser Modulär aritmetik. Inledning 1. Kongruens modulo n 2. Z n -- heltalen modulo n 3. Ekvationer modulo n 4. Övningsuppgifter

Läs mer

Diskret matematik: Övningstentamen 1

Diskret matematik: Övningstentamen 1 Diskret matematik: Övningstentamen 1 1. Bevisa att de reella talen är en icke-uppräknelig mängd.. För två mängder av positiva heltal A och B skriver vi A C B, om det är så att A innehåller ett heltal som

Läs mer

Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl

Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl 14.00-19.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

729G04: Inlämningsuppgift i Diskret matematik

729G04: Inlämningsuppgift i Diskret matematik 729G04: Inlämningsuppgift i Diskret matematik Instruktioner Dessa uppgifter utgör del av examinationen i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik. Uppgifterna ska utföras individuellt och självständigt,

Läs mer

Abstrakt algebra för gymnasister

Abstrakt algebra för gymnasister Abstrakt algebra för gymnasister Veronica Crispin Quinonez Sammanfattning. Denna text är föreläsningsanteckningar från föredraget Abstrakt algebra som hölls under Kleindagarna på Institutet Mittag-Leffler

Läs mer

Matematisk kommunikation för Π Problemsamling

Matematisk kommunikation för Π Problemsamling Problemsamling Niels Chr. Overgaard & Johan Fredriksson 3 september 205 Problem 0. Skriv följande summor mha summationstecken. ( Dvs på formen q k=p a k där k är en räknare som löper med heltalssteg mellan

Läs mer

Relationer och funktioner

Relationer och funktioner MAAA26 Diskret Matematik för Yrkeshögskoleutbildning-IT Block 11 BLOCK INNEHÅLL Referenser Inledning 1. Relationer 2. Funktioner 3. Övningsuppgifter Assignment 11 & 12 Referenser Relationer och funktioner

Läs mer

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan endast finnas om mängderna har samma antal element.

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan endast finnas om mängderna har samma antal element. BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION NUMRERBARA (eller UPPRÄKNELIGA) MÄNGDER Allmän terminologi. I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs

Läs mer

TATM79: Föreläsning 4 Funktioner

TATM79: Föreläsning 4 Funktioner TATM79: Föreläsning 4 Funktioner Johan Thim augusti 08 Funktioner Vad är egentligen en funktion? Definition. En funktion f är en regel som till varje punkt i en definitionsmängd D f tilldelar precis ett

Läs mer

Algebra II. Isac Hedén och Johan Björklund

Algebra II. Isac Hedén och Johan Björklund Algebra II Isac Hedén och Johan Björklund 1 2 Innehåll 0 Introduktion 4 1 Talteori 4 1.1 Rationella tal och decimalrepresentationer............. 4 1.2 Delbarhet................................ 8 1.3 Primtal.................................

Läs mer

Algebra och Diskret Matematik A (svenska)

Algebra och Diskret Matematik A (svenska) MITTUNIVERSITETET TFM Tentamen 2005 MAAA99 Algebra och Diskret Matematik A (svenska) Skrivtid: 5 timmar Datum: 2 november 2005 Denna tenta omfattar 8 frågor, där varje fråga kan ge 3 poäng. Maximalt poängantal

Läs mer

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh Lösningsförslag Algebra och kombinatorik 015-01-16 Uppgift 1 Vi noterar att 31 är ett primtal, så Z 31 är en kropp.

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om restklassaritmetik Mikael Hindgren 19 september 2018 Exempel 1 Klockan är nu 8.00 Vad är klockan om 78 timmar? Vad var klockan för 53 timmar sedan? 8 + 78

Läs mer

Mängder och kardinalitet

Mängder och kardinalitet UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 28 september 2007 Mängder och kardinalitet Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1 Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2017-2018 Lars Filipsson Modul 1 1. MÅL FÖR MODUL 1 1. Reella tal. Känna till talsystememet och kunna använda notation för mängder och intervall

Läs mer

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Appendix, del II

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Appendix, del II MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Appendix, del II G. Gripenberg Aalto-universitetet 17 oktober 2013 G. Gripenberg (Aalto-universitetet) MS-A0409 Grundkurs i diskret matematikappendix, del II 17 oktober

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 2

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 2 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 2 2.15 Ett Venn-diagram över situationen ser ut så här: 10 5 A B C För att få ihop 30 element totalt så måste de tre okända fälten innehålla exakt 15 element

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson LÄSANVISNINGAR VECKA 36 VERSION 1. ARITMETIK FÖR RATIONELLA OCH REELLA TAL, OLIKHETER, ABSOLUTBELOPP ADAMS P.1 Real Numbers and the Real

Läs mer

Tisdag v. 2. Speglingar, translationer och skalningar

Tisdag v. 2. Speglingar, translationer och skalningar 1 Tisdag v 2 Speglingar, translationer och skalningar Ofta i matematik och i matematiska kurser är det så att man måste kunna några grundläggande exempel utantill och man måste kunna några regler som säger

Läs mer

Diskret Matematik A för CVI 4p (svenska)

Diskret Matematik A för CVI 4p (svenska) MITTHÖGSKOLAN TFM Tentamen 2004 MAAA98 Diskret Matematik A för CVI 4p (svenska) Skrivtid: 5 timmar Datum: 3 juni 2004 Denna tentamen omfattar 10 frågor, där varje fråga kan ge 12 poäng. Delfrågornas poäng

Läs mer

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del II

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del II Lösningsförslag till övningsuppgifter del II Obs! Preliminär version! Ö.1. För varje delare d till n låt A d var mängden av element a sådana att gcd(a n = d. Partitionen ges av {A d : d delar n}. n = 6:

Läs mer

Algebra I, 1MA004. Lektionsplanering

Algebra I, 1MA004. Lektionsplanering UPPSALA UNIVERSITET Matematiska Institutionen Dan Strängberg HT2016 Fristående, IT, KandDv, KandMa, Lärare 2016-11-02 Algebra I, 1MA004 Lektionsplanering Här anges rekommenderade uppgifter ur boken till

Läs mer

TDP015: Lektion 5 - Svar

TDP015: Lektion 5 - Svar TDP015: Lektion 5 - Svar 11 maj 015 1. Huvudsaken här är att det spelar roll vilket initialvärde vi har. Nedan har jag valt beräkningar som slutar när f(x) < ɛ, där ɛ 10 10. Detta behöver ni såklart inte

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 20 december, 2001

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 20 december, 2001 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij och Niklas Eriksen Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 20 december, 2001 1. Låt M = {0, 1, 2,..., 99} och definiera en funktion f : M

Läs mer

Lösningar till Algebra och kombinatorik

Lösningar till Algebra och kombinatorik Lösningar till Algebra och kombinatorik 090520 1. Av a 0 = 0, a 1 = 1 och rekursionsformeln får vi successivt att a 2 = 1 4 a 1 a 0 + 3 2 = 1 4 1 0 + 32 = 4, a 3 = 1 4 a 2 a 1 + 3 2 = 1 4 4 1 + 32 = 9,

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 28 oktober 2001 1 Heltalen Det första kapitlet handlar om heltalen och deras aritmetik, dvs deras egenskaper som

Läs mer

SF1661 Perspektiv på matematik Tentamen 24 oktober 2013 kl Svar och lösningsförslag. z 11. w 3. Lösning. De Moivres formel ger att

SF1661 Perspektiv på matematik Tentamen 24 oktober 2013 kl Svar och lösningsförslag. z 11. w 3. Lösning. De Moivres formel ger att SF11 Perspektiv på matematik Tentamen 4 oktober 013 kl 14.00 19.00 Svar och lösningsförslag (1) Låt z = (cos π + i sin π ) och låt w = 1(cos π 3 + i sin π 3 ). Beräkna och markera talet z11 w 3 z 11 w

Läs mer

1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser

1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser Krister Svanberg, mars 2015 1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser Trots att läsaren säkert redan behärskar grundläggande vektor- och matriskalkyler, ges här i Kapitel 1 en repetition om just

Läs mer

Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II

Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II Inledning Konkretisering av ämnesplan (länk) http://www.ioprog.se/public_html/ämnesplan_matematik/struktur_äm nesplan_matematik/struktur_ämnesplan_matematik.html

Läs mer

ALGEBRAISKA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski

ALGEBRAISKA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski ALGEBRAISKA STRUKTURER Juliusz Brzezinski MATEMATISKA VETENSKAPER CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA OCH GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2005 FÖRORD Detta kompendium täcker innehållet i kursen Algebraiska strukturer,

Läs mer

1 Talteori. Det här kapitlet inleder vi med att ta

1 Talteori. Det här kapitlet inleder vi med att ta 1 Talteori DELKAPITEL 1.1 Kongruensräkning 1. Talföljder och induktionsbevis FÖRKUNSKAPER Faktorisering av tal Algebraiska förenklingar Formler Direkta och indirekta bevis CENTRALT INNEHÅLL Begreppet kongruens

Läs mer

Lösningsförslag till tentamensskrivning i SF1610 Diskret Matematik för CINTE 30 maj 2018, kl

Lösningsförslag till tentamensskrivning i SF1610 Diskret Matematik för CINTE 30 maj 2018, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningsförslag till tentamensskrivning i SF1610 Diskret Matematik för CINTE 30 maj 2018, kl 08.00 13.00. Examinator: Petter Brändén Kursansvarig: Olof Sisask Hjälpmedel:

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 11 april, 2002

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 11 april, 2002 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij och Niklas Eriksen Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 11 april, 2002 1. Bestäm det minsta positiva heltal n sådant att 31n + 13 är delbart

Läs mer

TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski och Jan Stevens

TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski och Jan Stevens TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER Juliusz Brzezinski och Jan Stevens MATEMATIK CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2001 FÖRORD Termen Diskret matematik täcker ett mycket brett spektrum

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF63 och SF63, den 25 maj 2 kl 8.-3.. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen.

Läs mer

.I Minkowskis gitterpunktssats

.I Minkowskis gitterpunktssats 1.I Minkowskis gitterpunktssats Minkowskis sats klarar av en mängd problem inom den algebraiska talteorin och teorin för diofantiska ekvationer. en kan ses som en kontinuerlig, eller geometrisk, variant,

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, m fl, SF1610, tisdagen den 2 juni 2015, kl

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, m fl, SF1610, tisdagen den 2 juni 2015, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, m fl, SF1610, tisdagen den juni 015, kl 1.00-19.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

a) A = 3 B = 4 C = 9 D = b) A = 250 B = 500 C = a) Tvåhundrasjuttiotre b) Ettusenfemhundranittio

a) A = 3 B = 4 C = 9 D = b) A = 250 B = 500 C = a) Tvåhundrasjuttiotre b) Ettusenfemhundranittio Övningsblad 2.1 A Heltal 1 Skriv det tal som motsvaras av bokstaven på tallinjen. A B C D E F 0 10 0 50 A = B = C = D = E = F = G H I J K L 10 20 50 100 G = H = I = J = K = L = 2 Placera ut talen från

Läs mer