Hela tal LCB 1999/2000

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hela tal LCB 1999/2000"

Transkript

1 Hela tal LCB 1999/2000 Ersätter Grimaldi Delbarhet Alla förekommande tal i fortsättningen är heltal. DEFINITION 1. Man säger att b delar a om det finns ett heltal n så att a Man skriver b a när b delar a, och b Uppenbart gäller att samt att a när så inte är fallet. Några exempel: a a a för alla a b 0 för alla b I nästa sats samlar vi några enkla egenskaper hos delbarhetsrelationen. SATS 1. För heltal a, b, c gäller 1 b a och a b b 2 c b och b a c a. 3 c a och c b c xa yb för alla heltal x och y. a. 4 b a och a 0 b a. BEVIS. 1 Enligt förutsättningen finns heltal m respektive n så att a mb och b na Härav följer att a mna, varav mn 1 (såvida inte a 0 men då är också b 0). Eftersom m och n är heltal medför mn 1 att m n 1 eller m n 1. Alltså är b a. 2 Enligt förutsättningen finns heltal m respektive n så att b mc och a nb Därmed är a nm c med nm ett heltal, varför c a enligt definitionen av delbarhet. 3 Enligt förutsättningen finns heltal m respektive n så att Detta medför att a mc och b nc xa yb xm yn c och eftersom xm yn är ett heltal följer påståendet i satsen. 4 Överlåtes åt läsaren. Vi har sett ovan att 1 och a alltid är delare till talet a. Dessa kallar vi de triviala delarna, andra (eventuella) delare kallas äkta. 6 nb.

2 2 DEFINITION 2. Ett heltal p 1 kallas ett primtal 1 om det saknar äkta delare. Tal som inte är primtal kallas sammansatta. De lägsta primtalen är Läsaren uppmanas fylla på listan med några primtal till. Lägg märke till att 1 inte räknas som primtal. LEMMA 1. Varje heltal n 1 kan skrivas som en produkt av primtal. (Även produkter med bara en faktor är tillåtna.) BEVIS. Beviset genomförs med induktion över n. För n 2 är lemmat uppenbart sant, eftersom 2 är ett primtal. För induktionssteget antar vi att varje tal k kan skrivas som en produkt av primtal. Betrakta nu talet n k 1. Två möjligheter föreligger. 1) Talet n är ett primtal. Då är vi klara. 2) Talet n är sammansatt. Då har det äkta delare och kan följaktligen skrivas som n ab, där a och b är heltal med 1 a b k. Induktionsantagandet kan alltså användas på a och b. Dessa tal kan alltså skrivas som produkter av primtal, och därmed gäller detta också talet n ab. Beviset är klart. Exempel 1. Talet har primfaktoriseringen (Kontrollera själv.) I lemma?? nämns inget om att framställningen av n som produkt av primtal är entydig. Så är emellertid fallet, om man bortser från ordningsföljden mellan faktorerna. Detta är innehållet i aritmetikens fundamentalsats, till vilken vi återkommer i slutet av kapitlet. Beviset av detta resultat kräver nämligen en del förberedelser. Redan nu kan vi emellertid visa följande berömda sats. SATS 2. (EUKLIDES) Det finns oändligt många primtal. BEVIS. Antag motsatsen, och låt p 1 p 2 p k beteckna alla de ändligt många primtalen. Bilda talet N p 1 p 2 p k 1 Talet N är en produkt av primtal enligt lemma??, och är följaktligen delbart med något av primtalen ovan, säg p j. Men av p j N och p j p 1 p 2 p k följer att p j 1 enligt 3 i sats??. Detta innebär en motsägelse, ty p j 1. Nu ska vi diskutera division med rest. 1 I vissa sammanhang tillåtes också negativa tal som primtal, men vi gör inte så här.

3 2. STÖRSTA GEMENSAM DELARE 3 SATS 3. (DIVISIONSALGORITMEN) Låt a och b vara heltal, b sådana att (1) a qb r 0 r b Dessa tal är dessutom entydigt bestämda. 0. Då finns tal q och r Anmärkning. I (??) kallas a för dividend, b för divisor, q för kvot och r för rest. Namnet divisionsalgoritmen för satsen är tradition men missvisande; namnet borde egentligen syfta på den procedur (uppställning) man använder för att utföra divisionen, dvs. beräkna q och r. BEVIS. Satsen är trivial om a 0. Fallet a 0 återföres lätt på fallet a 0 (överlåtes åt läsaren). Vi antar alltså nu att a 0. Betrakta mängden av heltal S a tb; t Z a tb 0 Denna är inte tom, ty a S, och består av icke-negativa heltal. Enligt välordningsprincipen har S ett minsta element r. Antag att r a qb. Då är a qb r och dessutom är 0 r b. 0 r a qb a 2b a b a Det återstår att visa att q orh r är entydigt bestämda. Antag att det finns två möjligheter a q 1 b r 1 q 2 b r 2 Då är q 1 q 2 b r 2 r 1 Eftersom r 2 r 1 b följer att q 1 q 2 0 och därmed r 2 r 1 0. Alltså är q 1 q 2 och r 1 r 2. Exempel 2. Om 125 divideras med 12 får vi kvoten 10 och resten 5: Största gemensam delare Två heltal a och b kan naturligtvis ha gemensamma delare, bland annat är 1 en sådan. Eftersom bara ändligt många delare är möjliga måste det finnas en största gemensam delare. I formuleringen av följande definition tolkar vi dock ordet störst på ett sätt som är anpassat till begreppet delare.

4 4 DEFINITION 3. Låt a och b vara heltal, inte båda noll. Det positiva talet d kallas den största gemensamma delaren till a och b om 1 d a och d b, 2 c a och c b c d. Det är klart att den största gemensamma delaren är entydigt bestämd. Den brukar betecknas 2 d a b Två heltal a och b kallas relativt prima om a b 1. Exempel 3. Låt a 42, b 70. De gemensamma delarna är att , 2, 7, 14, och vi får För större tal än i exemplet behövs en systematisk procedur som inte kräver att man bestämmer samtliga delare. En sådan finns känd sedan gammalt, Euklides algoritm. Den ingår som subrutin i de flesta datorprogram som handlar om heltalsaritmetik. Vi beskriver den enklast i ett exempel. Exempel 4. Bestäm Lösning: Metoden går ut på att dividera det största av de två talen med det minsta (divisionsalgoritmen). Kvoten är ointressant men inte resten. I nästa steg gör vi en ny division där den förra divisorn är dividend och den föregående resten är divisor. Vi fortsätter på detta sätt tills vi får en rest som är noll. Uppställningen blir följande: Den största gemensamma delaren är den sista icke försvinnande resten, dvs. i detta fall 1. Varför det blir så ska vi förklara nu. SATS 4. Euklides algoritm, metoden i exempel??, leder till den största gemensamma delaren. BEVIS. Räkningarna kommer att ta slut i ett ändligt antal steg, eftersom (de positiva) resterna minskar med minst en enhet vid varje division. Vidare har vi, med data från exemplet, Att det alltid fungerar på detta sätt bevisas i följande lemma. 2 Grimaldi, 3:e och 4:e upplagan, använder beteckningen gcd! a" b#%$

5 3. DIOFANTISKA EKVATIONER 5 LEMMA 2. Om a qb r så är a b & b r. BEVIS. Antag att c är en gemensam delare till b och r. Då är c naturligtvis en delare till b, men också till a enligt 3 i sats??. Följaktligen är c en gemensam delare till a och b. Omvänt på samma sätt: om c är en gemensam delare till a och b så är c en gemensam delare till b och r a qb. Eftersom tydligen a och b har exakt samma gemensamma delare som b och r måste dessa två talpar ha samma största gemensamma delare. Anmärkning. Man kan genomföra räkningarna i exempel?? ett steg kortare genom att ersätta den andra divisionen med Allmänt handlar det om att tillåta en negativ rest och välja den rest som har minst absolutbelopp. Kortare räkningar är en fördel om man avser att fortsätta räkningarna så som i följande exempel. Exempel 5. Vi fortsätter exempel?? genom att gå baklänges i räkningarna. Understrukna tal nedan är intressanta, de andra ska bara uppfattas som koefficienter. Vi får ' Vi har lyckats skriva den största gemensamma delaren 1 som en heltalslinjärkombination av 250 och 111! Precis som i exemplet, genom att gå baklänges i Euklides algoritm, visar man följande sats. SATS 5. Om d är den största gemensamma delaren till heltalen a och b så finns heltal s och t så att d sa tb Denna sats är, som vi skall se senare, ett mycket användbart teoretiskt verktyg. 3 Diofantiska ekvationer Vi skall syssla med diofantiska 3 ekvationer (2) ax by c där a, b och c är givna heltal och x och y obekanta heltal. Geometriskt betyder (??) en rät linje i planet, men vi intresserar oss nu enbart för eventuella punkter med heltalskoordinater. Sådana behöver inte alltid finnas. Följande sats ger villkor för när det inträffar. SATS 6. Ekvationen (??) har en lösning om och endast om a b 3 Diofantos var en grekisk matematiker verksam i Alexandria kring år 300 e.kr. Diofantiska ekvationer var dock kända av babylonierna många hundra år tidigare. c.

6 ) ) 6 BEVIS. Antag först att (??) är lösbar, och beteckna lösningen med x och y. Sätt d ( a b. Då har vi enligt sats?? d a d b d xa yb d c Antag omvänt att d c, så att c md för något heltal m. Enligt sats?? har ekvationen ax by d en lösning; kalla den x x 0 y y 0* Då ser man genom insättning att x mx 0 y my 0 löser (??). Observera att lösningen x x 0, y y 0 i beviset kan beräknas med Euklides algoritm. I nästa sats beskriver vi hur man finner samtliga lösningar till (??). SATS 7. Om x 0 y 0 är en lösning till (??) ges samtliga lösningar av,+ - x x 0 n b (3)., d y y 0 n a n Z/ d Här betecknar d som tidigare den största gemensamma delaren a b. Talen b0 d och a0 d är naturligtvis heltal. Vi observerade tidigare att (??) betyder en linje i planet. I (??) har vi parameterformen av samma linje. BEVIS. Enligt förutsättningen är ax 0 by 0 c, och för en godtycklig lösning x y gäller ax by c. Genom subtraktion får vi a x x 0 1 b y y 0 0 Här kan vi dividera med d och fortfarande ha kvar heltal överallt. Vi får a x x 0 d b y d y 0 Den största gemensamma delaren till talen a d och b d nedan, att a y y d Alltså är för något heltal n 2 y y 0 n a d är 1. Därför följer, enligt lemma?? vilket leder till att x x 0 n b. Beviset är klart. d Vi formulerar slutligen det lemma som behövdes i beviset. Beteckningarna nu har ingen relation till dem ovan. LEMMA 3. Om a bc och a b 1 så följer att a c.

7 3. DIOFANTISKA EKVATIONER 7 BEVIS. Enligt sats?? finns heltal s och t så att Efter multiplikation med c får vi sa tb 1 c csa ctb cs a t bc Eftersom a a och enligt förutsättningen a bc följer enligt 3 i sats 1 att a delar högerledet ovan. Därmed har vi visat att a c. Innehållet i lemmat uppfattas ibland som självklart. Om den som uppfattar det som trivialt tvingas ge en motivering till varför det skulle vara så, utmynnar denna dock ofta i resonemang som mer eller mindre dolt utnyttjar aritmetikens fundamentalsats. Denna sats är emellertid inte bevisad ännu, och dess bevis nedan kommer att utnyttja lemma??, varför sådana argument inte kan utnyttjas som bevis för lemmat. Vi ger nu ett praktiskt exempel på lösning av en diofantisk ekvation. Som framgår av siffrorna så har det några år på nacken. Exempel 6. Vid en idrottstävling kostade entrébiljetten 1.75 kronor för vuxna och 1.45 för barn. De totala intäkterna var 100 kronor. Hur många barn köpte biljett? Lösning: tal till Här är Antag att det kom x barn och y vuxna. Räknat i ören får vi villkoret på dessa 145x 175y och vi börjar med att förkorta bort detta tal, med resultatet (4) 29x 35y 2000 Nu är , och ekvationen är lösbar enligt sats??. Vi börjar med att ställa upp Euklides algoritm för koefficienterna: Den största gemensamma delaren till 35 och 29 blir 1, något som vi ju redan sett direkt. Men vi kan nu räkna baklänges, och får då ' Här kan vi avläsa en lösning till 29x 35y 1 (nämligen x 6, y 5), men det är inte denna ekvation utan (??) som intresserar oss. Precis som i beviset för sats?? multiplicerar vi därför med 2000 och får

8 8 Här avläser vi lösningen x , y till (??). Den allmänna lösningen blir enligt (??), x , 1 n n Z/ 29 y n Det är inte alla dessa heltalspar som utgör lösningar till vårt problem. Uppenbarligen måste vi kräva att x 0 och y 0. Vi får att x n 0 3 n y n 0 3 n n n 344 Tydligen finns det två värden på n som duger, 343 och 344. Vårt problem har alltså två lösningar: 5 barn, 53 vuxna respektive 40 barn, 24 vuxna. 4 Aritmetikens fundamentalsats LEMMA 4. Antag att p är ett primtal och att p ab. Då gäller att p a eller p b. Anmärkning. Utan förutsättningen att p är primtal är satsen inte sann. Exempelvis gäller att men 6 3, 6 4. BEVIS. Om p a är p a 1, eftersom p är primtal. Då följer av lemma?? ovan att p b. Motsvarande sats då p delar en produkt av fler än 2 faktorer kan naturligtvis bevisas med induktion. Vi använder detta i beviset nedan. SATS 8. (ARITMETIKENS FUNDAMENTALSATS) Varje heltal n 1 kan på ett entydigt sätt (så när som på ordningsföljden) skrivas som en produkt av primtal. BEVIS. Existensen av en primfaktorisering är redan visad (lemma??). Entydigheten: Antag att något heltal n kan framställas på två sätt: (5) p 1 p 2 p r q 1 q 2 q s där p 1 4 p r q 1 q s primtal och där vi kan anta att r s. Betrakta primtalet p 1. Det delar vänsterledet och därmed högerledet. Av lemma?? följer att p 1 q j för något j Efter en omnumrering av talen q i kan vi anta att p 1 q 1, vilket eftersom även q 1 är primtal medför att p 1 q 1.

9 4. ARITMETIKENS FUNDAMENTALSATS 9 Efter division med p 1 q 1 får vi av (??) att p 2 p r q 2 q s Vi kan nu fortsätta på samma sätt: eftersom talet p 2 delar vänsterledet delar det högerledet, och därmed något av talen q j enligt lemma??. Efter en ny omnumrering får vi p 2 q 2, och därmed att p 2 q 2. När vi har upprepat detta förfarande tillräckligt många gånger har vi om r s situationen 1 q r5 1 q s Men q i 2 för alla i så att detta innebär en motsägelse. Därför leds vi till slutsatsen att s r och att p i q i i r Beviset är klart. Exempel 7. Antag att talet n har primfaktoriseringen n p e 1 1 pe 2 2 pe r r Betrakta ett annat tal m med primfaktoriseringen r i7 1 p e i i m p f 1 1 p f 2 2 p f r r Alla primtalen p i förutsättes vara olika. Exponenterna e i och f i är icke-negativa heltal, och möjligheten att till exempel f k 0 finns och innebär bara att primtalet p k inte förekommer i faktoriseringen. Det är en konsekvens av aritmetikens fundamentalsats att m n om och endast om alla primfaktorer i m också förekommer i n, och med minst samma multiplicitet, alltså att (6) f i e i för alla i Vi kan nu svara på den kombinatoriska frågan: hur många positiva heltal finns det som delar n? Diskussionen ovan visar att detta är antalet sätt att välja icke-negativa tal f i som satisfierar (??). Enligt multiplikationsprincipen är detta antal e 1 1 e 2 28 e r 1 Exempel 8. Betrakta talen och Deras största gemensamma delare är Läsaren uppmanas att själv formulera den allmänna regeln.

10 10 5 Minsta gemensam multipel Analogt med den största gemensamma delaren definierar man den minsta gemensamma multipeln till två tal. DEFINITION 4. Låt a och b vara heltal, inget av dem noll. Det positiva talet m kallas den minsta gemensamma multipeln till a och b om 1 a m och b m, 2 a c och b c m c. Vi betecknar den minsta gemensamma multipeln till a och b med 9 a b:. 4 Exempel 9. Talen och i exempel?? har den minsta gemensamma multipeln : SATS 9. För den största gemensamma delaren och den minsta gemensamma multipeln till två tal a och b gäller a b;9 a b: ab Beviset överlåtes åt läsaren med ledning av exempel?? och??. 4 Grimaldi, 3:e och 4:e upplagan, använder beteckningen lcm! a" b#%$

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om heltal Mikael Hindgren 17 september 2018 Delbarhet Exempel 1 42 = 6 7 Vi säger: 7 är en faktor i 42 eller 7 delar 42 Vi skriver: 7 42 Definition 1 Om a, b

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 28 oktober 2001 1 Heltalen Det första kapitlet handlar om heltalen och deras aritmetik, dvs deras egenskaper som

Läs mer

Kapitel 2: De hela talen

Kapitel 2: De hela talen Kapitel 2: De hela talen Divisionsalgoritmen ( a a Z, d Z\{0} q, r Z : d = q + r ) d, 0 r d c 2005 Eric Järpe Högskolan i Halmstad där q kallas kvoten och r kallas principala resten vid heltalsdivision.

Läs mer

Några satser ur talteorin

Några satser ur talteorin Några satser ur talteorin LCB 997/2000 Fermats, Eulers och Wilsons satser Vi skall studera några klassiska satser i talteori, vilka är av betydelse bland annat i kodningsteknik och kryptoteknik. De kan

Läs mer

PRIMTALEN, MULTIPLIKATION OCH DIOFANTISKA EKVATIONER

PRIMTALEN, MULTIPLIKATION OCH DIOFANTISKA EKVATIONER Explorativ övning 4 PRIMTALEN, MULTIPLIKATION OCH DIOFANTISKA EKVATIONER Syftet med detta avsnitt är att bekanta sig med delbarhetsegenskaper hos heltalen. De viktigaste begreppen är Aritmetikens fundamentalsats

Läs mer

Sats 2.1 (Kinesiska restsatsen) Låt n och m vara relativt prima heltal samt a och b två godtyckliga heltal. Då har ekvationssystemet

Sats 2.1 (Kinesiska restsatsen) Låt n och m vara relativt prima heltal samt a och b två godtyckliga heltal. Då har ekvationssystemet Avsnitt 2 Tillägg om kongruensräkning Detta avsnitt handlar om två klassiska satser som används för att förenkla kongruensräkning: Kinesiska restsatsen och Fermats lilla sats. Den första satsen används

Läs mer

(A B) C = A C B C och (A B) C = A C B C. Bevis: (A B) C = A C B C : (A B) C = A C B C : B C (A B) C A C B C

(A B) C = A C B C och (A B) C = A C B C. Bevis: (A B) C = A C B C : (A B) C = A C B C : B C (A B) C A C B C Sats 1.3 De Morgans lagar för mängder För alla mängder A och B gäller att (A B) C = A C B C och (A B) C = A C B C. (A B) C = A C B C : A B A C (A B) C B C A C B C (A B) C = A C B C : A B A C (A B) C B

Läs mer

A B A B A B S S S S S F F S F S F S F F F F

A B A B A B S S S S S F F S F S F S F F F F Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 17. Logik När man utför matematiska resonemang så har man alltid vissa logiska spelregler att förhålla

Läs mer

Teori :: Diofantiska ekvationer v1.2

Teori :: Diofantiska ekvationer v1.2 Teori :: Diofantiska ekvationer v1. 1 Definitioner och inledande exempel Låt oss börja med att göra klart för vad vi menar med en diofantisk ekvation: S:def+ex Definition 1.1. Betrakta ekvationen D:diofantiskEkv

Läs mer

Delbarhet och primtal

Delbarhet och primtal Talet 35 är delbart med 7 eftersom 35 = 5 7 Delbarhet och primtal 7 är en faktor i 35 kan skrivas 7 35 7 är en delare (divisor) till 35 35 är en multipel av 7 De hela talen kan delas in i jämna och udda

Läs mer

Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer

Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer LMA100 VT2005 ARITMETIK OCH ALGEBRA DEL 2 Övningshäfte 3: Polynom och polynomekvationer Syftet med denna övning är att repetera gymnasiekunskaper om polynom och polynomekvationer samt att bekanta sig med

Läs mer

, S(6, 2). = = = =

, S(6, 2). = = = = 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningar till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment A, för D2 och F, SF161 och SF160, den 17 april 2010 kl 09.00-14.00. Examinator: Olof Heden. DEL I 1.

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 5 5.3. Vi använder Euklides algoritm och får 4485 = 1 3042 + 1443 3042 = 2 1443 + 156 1443 = 9 156 + 39 156 = 4 39. Alltså är sgd(3042, 4485) = 39. Om vi startar

Läs mer

29 Det enda heltalet n som satisfierar båda dessa villkor är n = 55. För detta värde på n får vi x = 5, y = 5.

29 Det enda heltalet n som satisfierar båda dessa villkor är n = 55. För detta värde på n får vi x = 5, y = 5. Tentamenskrivning MATA15 Algebra: delprov 1, 6hp Lördagen den 3 november 01 Matematikcentrum Matematik NF LÖSNINGSFÖRSLAG 1 a) Lös den diofantiska ekvationen 9x + 11y 00 b) Ange alla lösningar x, y) sådana

Läs mer

MA 11. Hur starkt de binder. 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi

MA 11. Hur starkt de binder. 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi MA 11 Talteori och logik 2 Reella tal 3 Slutledning 4 Logik 5 Mängdlära 6-7 Talteori 8 Diofantiska ekvationer 9 Fördjupning och kryptografi propositionssymboler: bokstäver konnektiv Paranteser konnektiv

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson LÄSANVISNINGAR VECKA 36 VERSION 1. ARITMETIK FÖR RATIONELLA OCH REELLA TAL, OLIKHETER, ABSOLUTBELOPP ADAMS P.1 Real Numbers and the Real

Läs mer

Polynom över! Till varje polynom hör en funktion DEFINITION. Grafen till en polynomfunktion

Polynom över! Till varje polynom hör en funktion DEFINITION. Grafen till en polynomfunktion Polynom över Under baskursen bekantade du dig med polynomen över de komplexa talen. Nedanstående material är till stora delar en repetition av detta stoff. DEFINITION Ett polynom över är ett uttryck av

Läs mer

Finaltävling i Uppsala den 24 november 2018

Finaltävling i Uppsala den 24 november 2018 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska matematikersamfundet Finaltävling i Uppsala den 4 november 018 1. Låt ABCD vara en fyrhörning utan parallella sidor, som är inskriven i en cirkel. Låt P och Q vara skärningspunkterna

Läs mer

Lösningar till Algebra och kombinatorik

Lösningar till Algebra och kombinatorik Lösningar till Algebra och kombinatorik 091214 1. Av a 0 = 1 och rekursionsformeln får vi successivt att a 1 = 1 + a 0 1 a 0 = 1 + 1 1 1 = 2, a 2 = 1 + a 1 1 a 0 + 1 a 1 = 1 + 2 1 + 1 = 4, 2 a 3 = 1 +

Läs mer

18 juni 2007, 240 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 15p. för Godkänd, 24p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p.

18 juni 2007, 240 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 15p. för Godkänd, 24p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p. HH / Georgi Tchilikov DISKRET MATEMATIK,5p. 8 juni 007, 40 minuter Inga hjälpmedel, förutom skrivmateriel. Betygsgränser: 5p. för Godkänd, 4p. för Väl Godkänd (av maximalt 36p.). Förenkla (så mycket som

Läs mer

TALSYSTEM, DELBARHET OCH PRIMTAL

TALSYSTEM, DELBARHET OCH PRIMTAL Explorativ övning 3 TALSYSTEM, DELBARHET OCH PRIMTAL Syftet med detta avsnitt är att titta närmare på positionssystemet och på heltalens multiplikativa struktur. De viktigaste begreppen är presentation

Läs mer

Lösningar till Algebra och kombinatorik

Lösningar till Algebra och kombinatorik Lösningar till Algebra och kombinatorik 090520 1. Av a 0 = 0, a 1 = 1 och rekursionsformeln får vi successivt att a 2 = 1 4 a 1 a 0 + 3 2 = 1 4 1 0 + 32 = 4, a 3 = 1 4 a 2 a 1 + 3 2 = 1 4 4 1 + 32 = 9,

Läs mer

1. MYSTERIER BLAND HELTALEN.

1. MYSTERIER BLAND HELTALEN. 1. MYSTERIER BLAND HELTALEN. Inledning. Om jämna tal och udda tal, delare, kvot och rest. Ett av kursens viktigaste syften är att ge träning i konsten att läsa matematik. Det är nödvändigt att lära sig

Läs mer

Entydig faktorisering och Fermats stora sats i fallet n = 3

Entydig faktorisering och Fermats stora sats i fallet n = 3 AKADEMIN FÖR TEKNIK OCH MILJÖ Avdelningen för elektronik, matematik och naturvetenskap Entydig faktorisering och Fermats stora sats i fallet n = 3 Leroy Kermanshahani 2018 Examensarbete, Grundnivå (kandidatexamen),

Läs mer

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET Femtegradsekvationen av Niklas Fransson 2017 - No 44 MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET, 106 91 STOCKHOLM

Läs mer

POLYNOM OCH POLYNOMEKVATIONER

POLYNOM OCH POLYNOMEKVATIONER Explorativ övning 8 POLYNOM OCH POLYNOMEKVATIONER Syftet med denna övning är att repetera gymnasiekunskaper om polynom och polynomekvationer samt att bekanta sig med en del nya egenskaper hos polynom.

Läs mer

KTHs Matematiska Cirkel. Talteori. Andreas Enblom Alan Sola

KTHs Matematiska Cirkel. Talteori. Andreas Enblom Alan Sola KTHs Matematiska Cirkel Talteori Andreas Enblom Alan Sola Institutionen för matematik, 2008 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Innehåll 0 Mängdlära 1 0.1 Mängder...............................

Läs mer

Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att. a b (mod n)

Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att. a b (mod n) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén Algebra I, 5 hp Sammanfattning av föreläsning 9. Kongruenser Låt n vara ett heltal som är 2 eller större. Om a och b är två heltal så säger vi att

Läs mer

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning Matematik, KTH Bengt Ek november 207 Material till kursen SF679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk 0 Inledning Talet π (kvoten mellan en cirkels omkrets och dess diameter) är inte ett rationellt tal

Läs mer

Inlämningsuppgift, LMN100

Inlämningsuppgift, LMN100 Inlämningsuppgift, LMN100 Delkurs 3 Matematik Lösningar och kommentarer 1 Delbarhetsegenskaper (a) Påstående: Ett heltal är delbart med fyra om talet som bildas av de två sista siffrorna är delbart med

Läs mer

INDUKTION OCH DEDUKTION

INDUKTION OCH DEDUKTION Explorativ övning 3 INDUKTION OCH DEDUKTION Syftet med övningen är att öka Din problemlösningsförmåga och bekanta Dig med olika bevismetoder. Vårt syfte är också att öva skriftlig framställning av matematisk

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, onsdagen den 17 augusti 2011, kl

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, onsdagen den 17 augusti 2011, kl Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL och Media, SF60 och 5B8, onsdagen den 7 augusti 0, kl 4.00-9.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Lösningsförslag till tentamensskrivning i SF1610 Diskret Matematik för CINTE 30 maj 2018, kl

Lösningsförslag till tentamensskrivning i SF1610 Diskret Matematik för CINTE 30 maj 2018, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningsförslag till tentamensskrivning i SF1610 Diskret Matematik för CINTE 30 maj 2018, kl 08.00 13.00. Examinator: Petter Brändén Kursansvarig: Olof Sisask Hjälpmedel:

Läs mer

Block 1 - Mängder och tal

Block 1 - Mängder och tal Block 1 - Mängder och tal Mängder Mängder och element Venndiagram Delmängder och äkta delmängder Union och snittmängd Talmängder Heltalen Z Rationella talen Q Reella talen R Räkning med tal. Ordning av

Läs mer

Induktion, mängder och bevis för Introduktionskursen på I

Induktion, mängder och bevis för Introduktionskursen på I Induktion, mängder och bevis för Introduktionskursen på I J A S, ht 04 1 Induktion Detta avsnitt handlar om en speciell teknik för att försöka bevisa riktigheten av påståenden eller formler, för alla heltalsvärden

Läs mer

Polynomekvationer (Algebraiska ekvationer)

Polynomekvationer (Algebraiska ekvationer) Polynomekvationer (Algebraiska ekvationer) Faktorsatsen 1. Pettersson: teori och exempel på sid. 21-22 Det intressanta är följande idé: Om man på något sätt (Vilket det är en annan fråga, se nedan!) har

Läs mer

LABBA MED PRIMTAL OCH DELBARHET. Andreas Wannebo

LABBA MED PRIMTAL OCH DELBARHET. Andreas Wannebo LABBA MED PRIMTAL OCH DELBARHET Andreas Wannebo Vi ska studera egenskaper för heltalen. Det finns heltal såsom 1,2,3,4,... De är de positiva heltalen och det är dem vi vill studera. Först kan man ställa

Läs mer

Diofantiska ekvationer

Diofantiska ekvationer Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 19. Diofantiska ekvationer Vi börjar med en observation som rör den största gemensamma delaren till

Läs mer

Lösning av tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, tisdagen den 27 maj 2014, kl

Lösning av tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, tisdagen den 27 maj 2014, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning av tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, tisdagen den 27 maj 2014, kl 14.00-19.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Elementär talteori. Lars-Åke Lindahl

Elementär talteori. Lars-Åke Lindahl Elementär talteori Lars-Åke Lindahl 2012 Förord Detta kompendium innehåller material för en fempoängskurs i elementär talteori och har sammanställts av föreläsningsanteckningarna till en kurs i ämnet

Läs mer

Övningshäfte 2: Induktion och rekursion

Övningshäfte 2: Induktion och rekursion GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MMG200, HT2017 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 2: Induktion och rekursion Övning D Syftet är att öva förmågan att utgående från enkla samband, aritmetiska och geometriska,

Läs mer

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 2. Explicita formler och rekursionsformler. Dag mötte vi flera talföljder,

Läs mer

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET Gaussiska primtal och andra prima faktorer av Jenny Arthur 2016 - No 13 MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET,

Läs mer

Föreläsning 3: Ekvationer och olikheter

Föreläsning 3: Ekvationer och olikheter Föreläsning 3: Ekvationer och olikheter En ekvation är en likhet som innehåller en flera obekanta storheter. Exempel: x = 9, x är okänd. t + t + 1 = 7, t är okänd. Vi säger att ett värde på den obekanta

Läs mer

Block 1 - Mängder och tal

Block 1 - Mängder och tal Block 1 - Mängder och tal Mängder Mängder och element Venndiagram Talmängder Heltalen Z Rationella talen Q Reella talen R Räkning med tal. Ordning av talen i R Intervall Absolutbelopp Olikheter 1 Prepkursen

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE, CL2 och Media 1, SF1610 och 5B1118, tisdagen den 21 oktober 2008, kl 08.00-13.00. Examinator: Olof Heden.

Läs mer

Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL

Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL Övningens syfte är att bekanta sig med komplexa tal. De komplexa talen, som är en utvidgning av de reella talen, kom till på 1400 talet då man försökte lösa kvadratiska

Läs mer

Övningshäfte 2: Komplexa tal

Övningshäfte 2: Komplexa tal LMA100 VT007 ARITMETIK OCH ALGEBRA DEL Övningshäfte : Komplexa tal Övningens syfte är att bekanta sig med komplexa tal. De komplexa talen, som är en utvidgning av de reella talen, kom till på 1400 talet

Läs mer

Grupper och RSA-kryptering

Grupper och RSA-kryptering UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 26 oktober 2007 Grupper och RSA-kryptering Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

INDUKTION OCH DEDUKTION

INDUKTION OCH DEDUKTION AVSNITT 3 INDUKTION OCH DEDUKTION Med induktion menar man vanligen en mycket vanlig resonemangsmetod: man gör flera observationer, upptäcker ett mönster (eller något som man tror är ett mönster) och därefter

Läs mer

KOMBINATORIK. Exempel 1. Motivera att det bland 11 naturliga tal finns minst två som slutar på samma

KOMBINATORIK. Exempel 1. Motivera att det bland 11 naturliga tal finns minst två som slutar på samma Explorativ övning 14 KOMBINATORIK Kombinatoriken används ofta för att räkna ut antalet möjligheter i situationer som leder till många olika utfall. Den används också för att visa att ett önskat utfall

Läs mer

POLYNOM OCH EKVATIONER. Matematiska institutionen Stockholms universitet Experimentupplaga 2003 Eftertryck förbjudes eftertryckligen

POLYNOM OCH EKVATIONER. Matematiska institutionen Stockholms universitet Experimentupplaga 2003 Eftertryck förbjudes eftertryckligen POLYNOM OCH EKVATIONER Torbjörn Tambour Matematiska institutionen Stockholms universitet Experimentupplaga 2003 Eftertryck förbjudes eftertryckligen Postadress Matematiska institutionen Stockholms universitet

Läs mer

Pythagoreiska trianglar

Pythagoreiska trianglar 173 Pythagoreiska trianglar Sten Kaijser Uppsala Universitet Kort beskrivning av specialarbetet. Pythagoreiska trianglar har varit kända i minst 4000 år och kanske ännu längre. De utgör därmed ett av de

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet 27 augusti 2013 Innehåll Linjära ekvationssystem

Läs mer

4. Bestäm alla trippler n 2, n, n + 2 av heltal som samtliga är primtal. 5. Skriv upp additions- och multiplikationstabellen för räkning modulo 4.

4. Bestäm alla trippler n 2, n, n + 2 av heltal som samtliga är primtal. 5. Skriv upp additions- och multiplikationstabellen för räkning modulo 4. Uppvärmningsproblem. Hur kan man se på ett heltal om det är delbart med, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0 respektive? Varför? 2. (a) Tänk på ett tresiffrigt tal abc, a 0. Bilda abcabc genom att skriva talet två

Läs mer

Tal och polynom. Johan Wild

Tal och polynom. Johan Wild Tal och polynom Johan Wild 14 augusti 2008 Innehåll 1 Inledning 3 2 Att gå mellan olika typer av tal 3 3 De hela talen och polynom 4 3.1 Polynom........................... 4 3.2 Räkning med polynom...................

Läs mer

Diskret matematik: Övningstentamen 1

Diskret matematik: Övningstentamen 1 Diskret matematik: Övningstentamen 1 1. Bevisa att de reella talen är en icke-uppräknelig mängd.. För två mängder av positiva heltal A och B skriver vi A C B, om det är så att A innehåller ett heltal som

Läs mer

Övningshäfte 2: Komplexa tal (och negativa tal)

Övningshäfte 2: Komplexa tal (och negativa tal) LMA110 VT008 ARITMETIK OCH ALGEBRA DEL Övningshäfte : Komplexa tal (och negativa tal) Övningens syfte är att bekanta sig med komplexa tal och att fundera på några begreppsliga svårigheter som negativa

Läs mer

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh Lösningsförslag Algebra och kombinatorik 015-01-16 Uppgift 1 Vi noterar att 31 är ett primtal, så Z 31 är en kropp.

Läs mer

2 (6) k 0 2 (7) n 1 F k F n. k F k F n F k F n F n 1 2 (8)

2 (6) k 0 2 (7) n 1 F k F n. k F k F n F k F n F n 1 2 (8) De naturliga talen. Vi skall till att börja med stanna kvar i världen av naturliga tal, N 3. Vi har redan använt (i beviset av Euklides primtalssats) att de naturliga talen är uppbyggda (genom multiplikation)

Läs mer

DELBARHET OCH PRIMTAL. Syftet med detta avsnitt är att bekanta sig med delbarhetsegenskaper hos heltalen.

DELBARHET OCH PRIMTAL. Syftet med detta avsnitt är att bekanta sig med delbarhetsegenskaper hos heltalen. Explorativ övning 3 DELBARHET OCH PRIMTAL Syftet med detta avsnitt är att bekanta sig med delbarhetsegenskaper hos heltalen. De viktigaste begreppen är delbarhet och divisionsalgoritmen största gemensamma

Läs mer

Explorativ övning 5 MATEMATISK INDUKTION

Explorativ övning 5 MATEMATISK INDUKTION Explorativ övning 5 MATEMATISK INDUKTION Syftet med denna övning är att introducera en av de viktigaste bevismetoderna i matematiken matematisk induktion. Termen induktion är lite olycklig därför att matematisk

Läs mer

Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl

Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl 14.00-19.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

Algoritmer i Treviso-aritmetiken.

Algoritmer i Treviso-aritmetiken. Algoritmer i Treviso-aritmetiken. Staffan Rodhe 7 november 2006 1 Larte de labbacho I Västerlandet trycktes de första böckerna i mitten på 1400-talet. Matematiska texter kunde nog anses vara besvärligare

Läs mer

Rekursionsformler. Komplexa tal (repetition) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac

Rekursionsformler. Komplexa tal (repetition) Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 21. Vi nämner något kort om rekursionsformler för att avsluta [Vre06, kap 4], sedan börjar vi med

Läs mer

Kvalificeringstävling den 30 september 2014

Kvalificeringstävling den 30 september 2014 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska matematikersamfundet Kvalificeringstävling den 30 september 2014 1. Ett tåg kör fram och tillbaka dygnet runt mellan Aby och Bro med lika långa uppehåll vid ändstationerna,

Läs mer

Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II

Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II Matematik 5 Kap 2 Diskret matematik II Inledning Konkretisering av ämnesplan (länk) http://www.ioprog.se/public_html/ämnesplan_matematik/struktur_äm nesplan_matematik/struktur_ämnesplan_matematik.html

Läs mer

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n:

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n: MAAA26 Diskret Matematik för Yrkeshögskoleutbildning-IT Block 6 BLOCK INNEHÅLL Referenser Modulär aritmetik. Inledning 1. Kongruens modulo n 2. Z n -- heltalen modulo n 3. Ekvationer modulo n 4. Övningsuppgifter

Läs mer

Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.60a. 5.60b, 5.60.c, 61

Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.60a. 5.60b, 5.60.c, 61 Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.0a. 5.0b, 5.0.c, 1 Linjära ekvationssystem Vi har redan tidigare i kursen stött på linjära ekvationssystem. Nu är stunden kommen till en mera systematisk genomgång. Kvadratiska

Läs mer

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 1 1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta

Läs mer

Föreläsning 9: Talteori

Föreläsning 9: Talteori DD2458, Problemlösning och programmering under press Föreläsning 9: Talteori Datum: 2009-11-11 Skribent(er): Ting-Hey Chau, Gustav Larsson, Åke Rosén Föreläsare: Fredrik Niemelä Den här föreläsningen handlar

Läs mer

Dagens ämnen. Linjära ekvationssystem: Successiv elimination Vektorer Definitionen Grundläggande räkneoperationer Bas och koordinater Ortsvektorer

Dagens ämnen. Linjära ekvationssystem: Successiv elimination Vektorer Definitionen Grundläggande räkneoperationer Bas och koordinater Ortsvektorer Dagens ämnen Linjära ekvationssystem: Successiv elimination Vektorer Definitionen Grundläggande räkneoperationer Bas och koordinater Ortsvektorer Linjära ekvationer Med en linjär ekvation i n variabler,

Läs mer

Moment Viktiga exempel Övningsuppgifter

Moment Viktiga exempel Övningsuppgifter Moment Viktiga exempel Övningsuppgifter Inga Inga Inga Linjära ekvationssystem Vi har redan tidigare i kursen stött på linjära ekvationssystem. Nu är stunden kommen till en mera systematisk genomgång.

Läs mer

Talteori (OBS en del frågor gäller diofantiska ekvationer och de tas inte upp från och med hösten 2012)

Talteori (OBS en del frågor gäller diofantiska ekvationer och de tas inte upp från och med hösten 2012) Talteori (OBS en del frågor gäller diofantiska ekvationer och de tas inte upp från och med hösten 2012) T4.4-T4.7, 4.3, 4.7,T4.13-T4.14 S: Jag har svårt för visa-uppgifter. i kapitel 4 Talteori. Kan du

Läs mer

Matematisk kommunikation för Π Problemsamling

Matematisk kommunikation för Π Problemsamling Problemsamling Niels Chr. Overgaard & Johan Fredriksson 3 september 205 Problem 0. Skriv följande summor mha summationstecken. ( Dvs på formen q k=p a k där k är en räknare som löper med heltalssteg mellan

Läs mer

TALTEORI FÖR ALLA 1 Juliusz Brzezinski

TALTEORI FÖR ALLA 1 Juliusz Brzezinski TALTEORI FÖR ALLA 1 Juliusz Brzezinski För exakt 10 år sedan publicerade Andrew Wiles sitt bevis av Fermats Stora Sats. Nyheten om hans resultat väckte enorm uppmärksamhet i hela världen. Vägen till lösningen

Läs mer

Kinesiska restsatsen

Kinesiska restsatsen Matematik, KTH Bengt Ek juli 2017 Material till kurserna SF1679 och SF1688, Diskret matematik: Kinesiska restsatsen Vi vet att för varje m Z + och varje a Z, ges alla x Z som uppfyller x a (mod m) av x

Läs mer

Kontinuitet och gränsvärden

Kontinuitet och gränsvärden Kapitel Kontinuitet och gränsvärden.1 Introduktion till kontinuerliga funktioner Kapitlet börjar med allmänna definitioner. Därefter utvidgar vi successivt familjen av kontinuerliga funktioner, genom specifika

Läs mer

Möbiusavbildningar. 1 Inledning. Låt a, b, c och d vara komplexa tal och antag att ad bc = 0. Då kallas. Definition 1.

Möbiusavbildningar. 1 Inledning. Låt a, b, c och d vara komplexa tal och antag att ad bc = 0. Då kallas. Definition 1. Möbiusavbildningar Lars-Åke Lindahl 1 Inledning Definition 11 avbildningen en Möbiusavbildning Låt a, b, c och d vara komplexa tal och antag att ad bc = 0 Då kallas Tz = az + b cz + d (Om ad bc = 0 är

Läs mer

Komplexa tal: Begrepp och definitioner

Komplexa tal: Begrepp och definitioner UPPSALA UNIVERSITET Baskurs i matematik, 5hp Matematiska institutionen Höstterminen 007 Erik Darpö Martin Herschend Komplexa tal: Begrepp och definitioner Komplexa tal uppstod ur det faktum att vissa andragradsekvationer,

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 18 november 2001 15 Ringar, kroppar och polynom Det fjortonde kapitlet behandlar ringar. En ring har till skillnad

Läs mer

Kimmo Eriksson 12 december 1995. Att losa uppgifter av karaktaren \Bevisa att..." uppfattas av manga studenter

Kimmo Eriksson 12 december 1995. Att losa uppgifter av karaktaren \Bevisa att... uppfattas av manga studenter Kimmo Eriksson 12 december 1995 Matematiska institutionen, SU Att genomfora och formulera ett bevis Att losa uppgifter av karaktaren \Bevisa att..." uppfattas av manga studenter som svart. Ofta ar det

Läs mer

1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser

1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser Krister Svanberg, mars 2015 1 Grundläggande kalkyler med vektorer och matriser Trots att läsaren säkert redan behärskar grundläggande vektor- och matriskalkyler, ges här i Kapitel 1 en repetition om just

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om restklassaritmetik Mikael Hindgren 19 september 2018 Exempel 1 Klockan är nu 8.00 Vad är klockan om 78 timmar? Vad var klockan för 53 timmar sedan? 8 + 78

Läs mer

MULTIPLIKATION AV MATRISER, BASER I RUMMET SAMT FÖRSTA MÖTET MED MATRISINVERSER = = =

MULTIPLIKATION AV MATRISER, BASER I RUMMET SAMT FÖRSTA MÖTET MED MATRISINVERSER = = = Matematiska institutionen Stockholms universitet CG Matematik med didaktisk inriktning 2 Problem i Algebra, geometri och kombinatorik Snedsteg 5 MULTIPLIKATION AV MATRISER, BASER I RUMMET SAMT FÖRSTA MÖTET

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF63 och SF63, den 25 maj 2 kl 8.-3.. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen.

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om komplexa tal Mikael Hindgren 17 oktober 2018 Den imaginära enheten i Det finns inga reella tal som uppfyller ekvationen x 2 + 1 = 0. Vi inför den imaginära

Läs mer

Algebra II. Isac Hedén och Johan Björklund

Algebra II. Isac Hedén och Johan Björklund Algebra II Isac Hedén och Johan Björklund 1 2 Innehåll 0 Introduktion 4 1 Talteori 4 1.1 Rationella tal och decimalrepresentationer............. 4 1.2 Delbarhet................................ 8 1.3 Primtal.................................

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf. Sammanfattning av föreläsningarna 1-4.

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf. Sammanfattning av föreläsningarna 1-4. Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf LAoG I, 5 hp ES, KandMa, MatemA -9-6 Sammanfattning av föreläsningarna -. Föreläsningarna, 6/9 /9 : I sammanfattningen kommer en del av det vi tagit

Läs mer

MATEMATIKENS SPRÅK. Avsnitt 1

MATEMATIKENS SPRÅK. Avsnitt 1 Avsnitt 1 MATEMATIKENS SPRÅK Varje vetenskap, liksom varje yrke, har sitt eget språk som ofta är en blandning av vardagliga ord och speciella termer. En instruktionshandbok för ett kylskåp eller för en

Läs mer

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner Kapitel 4 Funktioner I det här kapitlet kommer vi att undersöka funktionsbegreppet. I de första sektionerna genomgås definitionen av begreppet funktion och vissa egenskaper som funktioner har. I slutet

Läs mer

1. Ange samtliga uppsättningar av heltal x, y, z som uppfyller båda ekvationerna. x + 2y + 24z = 13 och x 11y + 17z = 8.

1. Ange samtliga uppsättningar av heltal x, y, z som uppfyller båda ekvationerna. x + 2y + 24z = 13 och x 11y + 17z = 8. Tentamenskrivning MATA15 Algebra: delprov 1, 6hp Lördagen den mars 014 Matematikcentrum Matematik NF LÖSNINGSFÖRSLAG 1. Ange samtliga uppsättningar av heltal x, y, z som uppfyller båda ekvationerna x +

Läs mer

Mer om faktorisering

Mer om faktorisering Matematik, KTH Bengt Ek november 2013 Material till kursen SF1662, Diskret matematik för CL1: Mer om faktorisering Inledning. Är alla ringar som Z? De första matematiska objekt vi studerade i den här kursen

Läs mer

Linjär algebra. Lars-Åke Lindahl

Linjär algebra. Lars-Åke Lindahl Linjär algebra Lars-Åke Lindahl 2009 Fjärde upplagan c 2009 Lars-Åke Lindahl, Matematiska institutionen, Uppsala universitet Innehåll Förord................................. v 1 Linjära ekvationssystem

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001 1. Ange kvot och rest vid division av 5BE med 1F där båda talen är angivna i hexadecimal

Läs mer

Lite om räkning med rationella uttryck, 23/10

Lite om räkning med rationella uttryck, 23/10 Lite om räkning med rationella uttryck, / Tänk på att polynom uppför sig ungefär som heltal Summan, differensen respektive produkten av två heltal blir ett heltal och på motsvarande sätt blir summan, differensen

Läs mer

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. Om de reella talen. MatematikCentrum LTH

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. Om de reella talen. MatematikCentrum LTH Analys 60 En webbaserad analyskurs Analysens grunder Om de reella talen Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om de reella talen () Introduktion Den matematiska analysen är intimt förenad

Läs mer

.I Minkowskis gitterpunktssats

.I Minkowskis gitterpunktssats 1.I Minkowskis gitterpunktssats Minkowskis sats klarar av en mängd problem inom den algebraiska talteorin och teorin för diofantiska ekvationer. en kan ses som en kontinuerlig, eller geometrisk, variant,

Läs mer

Euklides algoritm för polynom

Euklides algoritm för polynom Uppsala Universitet Matematiska institutionen Isac Hedén isac distans@math.uu.se Algebra I, 5 hp Vecka 22. Euklides algoritm för polynom Ibland kan det vara intressant att bestämma den största gemensamma

Läs mer

Gaussiska heltal. Maja Wallén. U.U.D.M. Project Report 2014:38. Department of Mathematics Uppsala University

Gaussiska heltal. Maja Wallén. U.U.D.M. Project Report 2014:38. Department of Mathematics Uppsala University U.U.D.M. Project Report 014:38 Gaussiska heltal Maja Wallén Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare och examinator: Gunnar Berg Juni 014 Department of Mathematics Uppsala University Innehållsförteckning

Läs mer