protokoll Datadirektionen Lindqvist, mail: stigo, tel: 4227

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "protokoll Datadirektionen Lindqvist, mail: stigo, tel: 4227"

Transkript

1 Ärenden 1. Konstaterande av mötets laglighet och beslutförhet 2. Meddelanden 3. Utlåtande om UVM-rapport angående Funets finansiering Datacentralens eventuella namnbyte 5. Information från resultatförhandlingarna mellan rektor och datacentralen 6. Diskussion om DC:s stöd för hemanvändare och mobila användare 7. Diskussion om olika användaromgivningar (NT-Unix-Linux) 8. Tidpunkt för nästa möte : Tisdagen 10.2 kl 13 på datacentralen. Bilagor 3. Funet-rapporten finns på

2 1. Konstaterande av mötets laglighet och beslutförhet Enligt datacentralens instruktion bör kallelse utsändas senast tre vardagar före mötet. Kallelsen, föredragningslistan sändes ut den Enligt instruktionen är datadirektionen beslutför när förutom sammanträdets ordförande minst hälften av medlemmarna är närvarande. Beslutsförslag: Mötet konstateras vara lagligt och beslutfört. Beslut: Föredragandens förslag godkändes.

3 2. Meddelanden Den sittande direktionens mandattid utgår Pernilla Sund har sökt om tjänstledighet för kalenderåret Hon jobbar den tiden inom ett projekt på BTC-biokemi-biologi. Sund har på DC varit ansvarig för datanätet och -kommunikationen. Niklas Henriksson har förordnats att sköta Sunds tjänst. Henrikssons plats är lediganslagen. Tjänstebenämningarna för Jan-Eric Flück, Matti Huvila, Stefan Levander och Susanne Olin har ändrats från chefsplanerare till IT-specialplanerare. Marie-Louise Lindströms benämning har ändrats från tillämpningsplanerare till chefsplanerare och Kim Lindells från planerare till äldre planerare. Ändringarna gjordes inom ramen för adb-kollektivavtalets justeringsmån och gäller från DC fick avslag på ansökan om pengar av UVM för utvecklandet av superarbetsstationsmiljön. (Alla ansökningar avslogs på grund av att UVM förlorade kunskapssamhälle-pengar till ett byggnads-projekt i Kuopio). De av rektor beviljade mk har istället använts för inhandlande av två Alphaarbetsstationer. Efter en rundförfrågan till storanvändarna noterades att institutionerna för fysik och fysikalisk kemi är intresserade av att bli placeringsinstitutioner för stationerna. Nämnda institutioner satsar 7000 mk av egna pengar för stationerna. De är även de beräkningstyngsta institutionerna. Beslutsförslag: Meddelandena antecknas till kännedom Beslut: Föredragandens förslag godkändes.

4 3. UVM-rapport angående Funets finansiering UVM-rapporten finns på Ett utkast till utlåtande återfinns som bilaga 3. Förutom att framföra synpunkter åt UVM torde det vara befogat att informera Akademins ledning om de växande internet-kostnaderna. Beslutsförslag: DD omfattar förslaget till utlåtande. Detta sänds FÄ till kännedom och för utlåtande av ÅA till UVM. Beslut: Föredragandens förslag godkändes.

5 4. Datacentralens eventuella namnbyte E-postförfrågningen om ett ev. namnbyte sändes ut åt DD, DC:s personal och enheternas IT-kontaktpersoner. Efter att ha försökt tolka svaren såsom ett ställningstagande mellan DC och IT-nånting så räknar jag bland DC-personalen ungefär 11-3 för det gamla namnet. Bland IT (!)-kontaktpersoner och DD:are fick jag fördelningen 12-7 för IT. Det ser ut som om diskussionen utmynnat i att alternativen är Datacentralen och IT-centralen, i brist på bättre förslag. Namndiskussionen hade sitt ursprung i att övertecknad sökte efter ett namn som bättre beskrev DC:s roll som service- och utvecklingsenhet, och som inte associerades så starkt till det för länge sen föråldrade centraldatortänkandet. Som term är IT modernare än data. För det gamla namnet talar främst det att det är inkört (kallades även nostalgiskt ). Man ifrågasatte också huruvida det är värt att byta ut data mot IT när centralen tydligen ändå skulle bevaras i namnet. Ett namnbyte medför ju jobb. Överhuvud har åsikterna ej varit särskilt starka i diskussionen. En vanlig kommentar var att servicekvaliteten är det viktiga, namnet är mindre viktigt. Om namnet bibehålls krävs inga åtgärder. Om en ändring önskas bör denna startas nu, så att det nya namnet kan komma med i Akademins nya förvaltningsinstruktion, som behandlas av styrelsen möjligen ännu inom januari. Beslutsförslag: DD diskuterar namnfrågan. Ifall ett namnbyte anses önskvärt bör detta initieras genast. Beslutsförslag: På basen av diskussionen föreslog föredraganden att det gamla namnet, Datacentralen, bibehålls. DD omfattade beslutsförslaget.

6 5. Information från resultatförhandlingarna mellan rektor och datacentralen Resultatförhandlingarna ägde rum den Närvarande var rektor, förvaltningsdirektör, cheferna för ekonomi- och studiebyrån, planerare Sandell och Solveig Nurmela (sekreterare), samt från DC:s sida Törn, Levander och Lindqvist. Bl.a. följande ärenden behandlades: - Närstödet. Man kom överens om att finansiera detta så att två IT-planerare anställs för stabiliseringsanslaget. (Senare preciserades detta till två planerare enligt 70% av löneklass A18 och så att en av dem placeras i Vasa), samt så att tre planerare anställs för 1998 års anslag på 2 Mmk för förnyelse av institutionernas datorutrustning och datornärstöd (c:a mk behövs för dessa lönekostnader). Eftersom behovet är 5 planerare på heltid finns det ett budgetunderskott på stabiliseringsanslaget. Man kan dock räkna med att det tar tid att köra igång systemet och framförallt att hitta kompetenta sökande, så budgeten torde gå ihop Platserna är lediganslagna. För att trygga koordineringen och arbetsledningen är avsikten den att närstödsplanerarna skulle tillbringa c:a hälften av sin tid på DC med systemunderhålls- och utvecklingsuppgifter, och den andra hälften i närstödsuppgifter på enheterna. Istället skulle närstödssystemet omfatta minst 10 planerare (dvs också minst 5 gamla anställda), så att den totala resursen för närstödet skulle motsvara (åtminstone) de utlovade 5 heltidsplanerarna. En av de fem placeras i Vasa. Utnyttjandet av stabiliseringsanslaget för närstödet innebär att labbets för sysselsättningsmedel anställda lab.tekniker inte stabiliseras i det här skedet. Det kan också visa sig svårt att i fortsättningen få sysselsättningsmedel, då stabiliseringsmedel har erhållits. Detta betyder i så fall att en del av labbets arbetsuppgifter måste överföras på andra planerare. - Anskaffningsanslaget. DD anskaffningsplan uppgår till Mmk ( Mmk). Rektor besluter skilt om anskaffningsanslagen efter att resultatförhandlingar förts med alla enheter. Vasa- DC:s äldre planerare (Vuorinen) skulle dock i alla händelser fortsättningsvis bekostas med detta anslag. - För förnyandet av institutionernas datorutrustning finns det då, efter ovannämnda närstödslösning, till förfogande uppskattningsvis Mmk. - Studenternas grundutbildning får en ny start i enlighet med ett förslag uppgjort vid ett möte mellan Vainio och Saarinen (FC), Törn och Soini (IB), samt Lindqvist, med kursverksamhet såväl i Åbo

7 som Vasa. Utbildningen ordnas i FC:s regi. DC deltar i planeringen och med lärare. Läget bedöms på nytt hösten Basanslag för DC. Rektor har senare beslutit om fördelningen av driftsanslagen, varvid DC tilldelades Mmk (DD äskade om Mmk). Hälften av luckan kan täckas med ett minskat programanskaffningsanslag, andra hälften utgör tillsvidare ett underskott. Rektor har också fördelat löneanslaget, så att DC erhållit Mmk. Summan torde innehålla lönen för den från FÄ överförda byråsekreterartjänsten (Adel). Löneanslaget innebär också en upptining av en del av de nedfrysta lönerna motsvarande c:a 4% av lönesumman. DC avser att använda summan för anställning av en planerare till Vasa bl.a. för hårdvaru-underhållet och datanätkableringen samt för systemunderhåll. - Mått på DC:s resultatansvar. Rektor bad DC utreda möjligheterna till att utveckla mått på DC:s verksamhet. Olika typers statistik kan utvecklas. Kvalitativa mått är svårare att åstadkomma. - Datacentralens namnfråga. Ett ev. nytt namn borde aktualiseras innan den nya förvaltningsinstruktionen slås fast. - Information delades ut om DC:s sektioners verksamhetsplaner. Beslutsförslag: DD antecknar informationen till kännedom. DD diskuterar förverkligandet av besluten. Beslut: Föredragandens förslag godkändes.

8 6. Diskussion om DC:s stöd för hemanvändare och mobila användare Diskussionen gäller här gränsdragningsfrågor kring hur och om DC även skall betjäna hemanvändare och mobila användare. Nya arbetsuppgifter innebär naturligtvis att personresurserna tas från andra funktioner. Problematiken gäller även i vilka fall och hur mycket DC skall debitera för dylika tjänster. Det är t.ex. tämligen klart att DC önskar hjälpa till (och gör det redan idag) om det är fråga om: - en bordsdator eller bärbar skaffad för Akademipengar, - i enlighet med DC:s rekommendationer, - som utnyttjas av en ÅA-anställd, - för standardapplikationer - för arbetsuppgifter. Men vad göra om inte alla dessa punkter uppfylls, eller någon punkt uppfylls endast delvis? Beslutsförslag: DD torde diskutera problematiken. Beslut: Saken diskuterades. DC ställer sig positiv till hjälp åt hem- och distansarbetande och strävar till att ordna servicen förmånligt och i mån av resurser.

9 7. Diskussion om olika användaromgivningar (NT-Unix-Linux) Frågan om vilka användaromgivningar Akademin skall satsa på behandlas bl.a. i IT-utvecklingsplanen på sidorna Det är en avvägning mellan möjligast få system (vilket minimerar kompatibilitetsproblemen och underhållskostnaderna) och många system (för att bjuda på rikligt med applikationer). DC stöder idag i första hand MS NT samt Sun Solaris, DEC Unix och X-Window. På avvecklingslistan finns bl.a. MS-DOS, MS-Windows 3.11, MS-Windows 95, Mac, och HP MPE. På kommande synes vara t.ex. WWW och nätdatorer. En något oroande global trend är MicroSofts dominans. Man skulle gärna se ett kraftigt alternativ. Frågan har väckt diskussion inom Akademin. Det finlandssvenska alternativet, Linux, förs ibland fram som en kandidat. Linux lämpar sig närmast för programutvecklaren och datateknikern, och mindre bra för kontorsanvändaren som vill vara kompatibel med sin omgivning. Linux är också internet-crackerns främsta målgrupp. Beslutsförslag: DD torde diskutera problematiken Beslut: Föredragandens förslag godkändes.

10 Till förvaltningsämbetet Utlåtande om UVM-rapporten angående Funets användarpolicy och finansiering Funet-arbetsgruppen noterar att Funets utomlandstrafik har vuxit med 150% årligen sedan 1990, och prognosticerar att samma tillväxttrend fortsätter. Särskilt distansundervisningen och olika videomötestillämpningar förutspås öka trafikmängden kraftigt. Den inhemska trafikens avgifter har sjunkit nästan i takt med volymökningen. Kostnaderna för denna trafik har sålunda vuxit i hanterbar takt. Däremot har motsvarande positiva prisutveckling ej skett på förbindelserna mellan Norden och USA (på grund av kapacitetsbrist på de transatlantiska kablarna) eller på Europa-förbindelserna (på grund av att de nationella tele-monopolen ej kunnat nedmonteras på önskat sätt). De nämnda problemen avtar troligen på lång sikt, men inte under planeringsperioden. Arbetsgruppens prognos är därför att utlandstrafikens kostnader växer från 9.4 Mmk 1997 till 43 Mmk år Funets totala kostnader stiger då från 24.4 till 66 Mmk. UVM står idag för c:a 70% av Funets kostnader, medan Funets medlemmar svarar för 30%. (ÅA:s medlemsavgift är mk för år 1998, vilken summa är beaktad i datacentralens driftsbudget). Arbetsgruppen föreslår en finansieringsmodell enligt vilken medlemsavgiften växer med i medeltal 50% årligen under (ÅA:s avgift vore enligt det c:a mk år 2001). Medlemsavgiften skulle bli beroende mera av trafikvolym än av antalet användare såsom nu. En enskild medlems avgift skulle dock högst tillåtas öka med 100% årligen (ÅA:s avgiftstak vore sålunda 1.3 Mmk år 2001). En volymbaserad debitering skulle troligen öka ÅA:s avgift, men knappast ändå med 100% årligen. Tillförlitlig statistik över trafikmängder saknas. Arbetsgruppen föreslår vidare att: - UVM:s sponsorering av universitetens kostnader ökar i absoluta tal från 9.8 till 24 Mmk år 2001, och universitetens avgifter från 3 till 9.4 Mmk. På sikt eftersträvar man en balans så att UVM:s andel vore 50% och medlemsavgifternas 50%. Medlemsavgifterna skulle basera sig på medlems-organisationens storlek, trafikvolym, samt nätanslutningens kapacitet. - UVM:s sponsorering av yrkeshögskolornas Funet-kostnader överförs från universitetsbudgeten till yrkeshögskolebudgeten. (Detta är självfallet en rättvisesak som bör genomföras. Samtidigt omhändertas yrkeshögskolornas nätanslutningar på ett bättre sätt än hittills). - Användandet av Funet begränsas inte i detta skede, utan de växande kostnaderna täcks genom ovannämnda finansieringsmodell. (Det finns inte praktiska sätt att begränsa användningen på. Däremot kan den i viss mån minskas med tekniska hjälpmedel, såsom genom bättre utnyttjande av Webbcache. Med tanke på utvecklandet av kunskapssamhället är det förstås helt centralt att ny, innovativ datanätanvändning inte begränsas av avgifter eller policybeslut). Datadirektionen omfattar för sin del arbetsgruppens förslag. Därtill önskar direktionen betona vikten av att Funet/CSC i samarbete med datacentralerna utvecklar statistikverktyg, på sikt så att även den

11 enskilda användarens trafikvolym kan mätas. I detta sammanhang önskar direktionen också understryka att universitetens (medlemmarnas) påverkningsmöjligheter inom Funet bör förstärkas. Funet har utvecklats till en allt viktigare resurs för universiteten, och då även kostnaderna stiger blir det oundvikligt att medlemsorganisationerna direkt kan delta i beslutsprocessen. Idag leds Funet av CSC:s styrelse med hjälp av en sakkunniggrupp. Ingendera organet har representanter utsedda av medlemsorganisationerna. Idag sammankommer medlemmarna endast inom ramen för den inofficiella Funet-klubben. För planeringen inom Akademin önskar direktionen särskilt framhålla att Akademin sålunda bör vara beredd på att den nuvarande medlemsavgiften c:a femdubblas från 1998 till början av talet, eller till en årsavgift av storleksordningen Mmk. De ökande kostnaderna bör naturligtvis ställas i relation till nyttan Akademin har av Funet. Man kan antagligen anse att en internetanslutning idag inom Akademin är varmans förnödenhet, jämförbar med papper och penna, eller med telefonen. Om man fördelar Akademins Funet-anslutningsavgift på våra internet-användarnamn, får man att abonnemanget idag kostar 16 mk/ användare/år, eller c:a en 1/100 av ett privat abonnemang hos en kommersiell internet-operatör. Om man istället önskar dela medlemsavgiften mellan antalet internetanslutna bordsdatorer, så kommer vi till en användningskostnad på c:a 80mk/dator/år, vilket är av storleksordningen 1-2 % av datorns totala årskostnad. (En telefon kostar annars Akademin i medeltal över 1000 mk/år i samtalsoch hyresavgifter). Man kan uppskatta att c:a hälften av internettrafiken är Webb-användning. Antalet webbsidor exporterade från Akademins webbserver uppgick till c:a 5 miljoner ifjol, av vilka c:a 3 M referenser gjordes av externa användare utifrån internet. Statistik fås ej över webbsidor importerade från internet. Om kostnaderna fördelas på de exporterade webbsidorna kommer man till 1-2 p/s. E-posten står för kanske 10% av internettrafiken. Antalet e-brev inklusive kopior förmedlade av ÅA:s mailserver till våra egna användare var ifjol c:a 5 M, och antalet avsända e-brev c:a 1.5 M. C:a 40% av e-posttrafiken är extern. Frimärket på ett avgående externt e-brev kostar då 2-3p. (Resten av internettrafiken omfattar filöverföring, fjärrinloggningar, video- och audiotrafik, osv.) Åbo den Aimo Törn, ordf. Stig-Göran Lindqvist, föredr.

12

Kaj Björkqvist prof, utv.psyk. (specialforskare Jörgen Bergman) Tomas Lindroos stud (stud. Niklas Lindman) Möteskallelse

Kaj Björkqvist prof, utv.psyk. (specialforskare Jörgen Bergman) Tomas Lindroos stud (stud. Niklas Lindman) Möteskallelse Möteskallelse Datadirektionen sammanträder den 18.9.2000 kl 10.00 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin personliga

Läs mer

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder onsdagen den 15.12.2004 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Kaj Björkqvist prof, utv.psyk. (specialforskare Jörgen Bergman) Tomas Lindroos stud (stud. Niklas Lindman)

Kaj Björkqvist prof, utv.psyk. (specialforskare Jörgen Bergman) Tomas Lindroos stud (stud. Niklas Lindman) Möteskallelse Datadirektionen sammanträder torsdagen den 13.12.2001 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder onsdagen den 2.3.2005 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Törn, Aimo prof.,ordförande (prof. Joakim von Wright) Viemerö, Vappu timlärare (prof. Matti Hotokka)

Törn, Aimo prof.,ordförande (prof. Joakim von Wright) Viemerö, Vappu timlärare (prof. Matti Hotokka) Möteskallelse Datadirektionen sammanträder fredagen den 23.10.1998 kl 13.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

protokoll Datadirektionen Lindqvist, mail: stigo, tel: 4227

protokoll Datadirektionen Lindqvist, mail: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder fredagen den 24.9 1999 kl 13.00 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder torsdagen den 14.12.2000 kl 9.00 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Åbo Akademi. Protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. Protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder fredagen den 6.6.2003 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Åbo Akademi. Protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. Protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder måndagen den 3.3.2003 kl 13.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Motion med förslag om stadgeändring för Studentradion 98,9

Motion med förslag om stadgeändring för Studentradion 98,9 Motion med förslag om stadgeändring för Studentradion 98,9 Skriven av stationschef tillika ordförande Ingrid Broman Bakgrund Studentradion är en förening som växer och är i ständig utveckling. Vår önskan

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner BREV 1 (2) 5 maj 2010 Till fakulteter och fristående institutioner INTRODUKTION AV KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONALEN Styrelsen för Helsingfors universitet har vid

Läs mer

REVIDERAD AV STYRELSEN

REVIDERAD AV STYRELSEN ARBETSORDNING FÖR ÅBO AKADEMIS STYRELSE GODKÄND AV STYRELSEN 9.2.2012 REVIDERAD AV STYRELSEN 18.4.2012 1. ALLMÄNT Denna arbetsordning fungerar som interna regler för styrelsens arbete. Arbetsordningen

Läs mer

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder onsdagen den 2.6.2004 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 4.4.2018 klo 18.00 Sivu 1 / 6 Innehåll Sammanträdets öppnande och beslutförhet... 2 Val av protokolljusterare... 2 Godkännande av föredragningslistan... 2 Anhållan om oavlönad

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 5/2013 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 5/2013 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 5/2013 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 172, textläsning ur 1 kor. 12 och bönen Fader Vår. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 82 Konstaterades att sammanträdet

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen 12.11.2014 1 Åbo Akademis bibliotek är en fristående enhet. Sibeliusmuseum vid Åbo Akademi och

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 26.5.2015 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande Medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid, vice

Läs mer

Stadgar för Asylrättscentrum

Stadgar för Asylrättscentrum 1 (5) Stadgar för Asylrättscentrum Stiftare, namn, säte och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar bildades 1991 av Amnesty Internationals svenska sektion,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sida 1 Plats och tid Förbundsdirektionen Beslutande Ulrica Persson Shiro Biranvand Bengt Lindgren Jan Johansson Seija Ojala Stig Henriksson Marjatta Nurmi Lars Andersson Ordförande

Läs mer

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f.

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Namn och hemort 1 Föreningens namn är Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. och i dessa stadgar används om den benämningen AKI. Hemort

Läs mer

Möte 10, rum C305 måndagen den 17 december 2001 kl

Möte 10, rum C305 måndagen den 17 december 2001 kl , sekr. LIR 10, ärende 1: Konstaterande av mötets beslutförhet Enligt Instruktionen för behandling av ärenden vid Åbo Akademi skall kallelse till lärarutbildningsinstitutionens institutionsråds möte delges

Läs mer

protokoll Datadirektionen Lindqvist, mail: stigo, tel: 4227 Möte 3/98 på datacentralen den kl

protokoll Datadirektionen Lindqvist, mail: stigo, tel: 4227 Möte 3/98 på datacentralen den kl Möteskallelse Datadirektionen sammanträder tisdagen den 15.9.1998 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

Personlig ersättare

Personlig ersättare FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) 3.10.2017 STORÄNGENS SKOLA Direktionens möte Tid Tisdag 26.9.2017 kl. 18.00 Plats Esboviksvägen 10 Närvarande = * Ledamot *Petri Ånäs, ordförande *Maria Sandström, vice ordförande

Läs mer

MÖTESPLATS Åshöjdens grundskola, Sturegatan 6, andra våningen rum 218

MÖTESPLATS Åshöjdens grundskola, Sturegatan 6, andra våningen rum 218 HELSINGFORS STAD PROTOKOLL NR 1/2018 ÅSHÖJDENS GRUNDSKOLA DIREKTIONEN 8.3.2018 MÖTESTID 8.3.2018 kl. 17.04 18.46 MÖTESPLATS Åshöjdens grundskola, Sturegatan 6, andra våningen rum 218 NÄRVARANDE Ledamöter

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Akademin för informationsteknologi

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Akademin för informationsteknologi HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Närvarande ledamöter Stefan Byttner Magnus Hållander Adam Grimberg Eric Järpe Memet Mehmeti Björn Åstrand lärare ordförande student lärare student lärare

Läs mer

Sektionen för ägarstyrningen. ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot. Olle Gull. Hans Frantz. Olle Gull Vasa Per Hellman.

Sektionen för ägarstyrningen. ledamot, ordf. ledamot ledamot ledamot. Olle Gull. Hans Frantz. Olle Gull Vasa Per Hellman. Protokoll sida 1(7) nr 2/2018 Organ: Sektionen för ägarstyrningen Tid: 23.3.2018 kl. 9.00-11.10 Plats: T1 Beslutsfattare Närvarande: Hans Frantz Raija Kujanpää Ulla Hellén Per Hellman ledamot, ordf. ledamot

Läs mer

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015 Kommissionen för språklig service 03.09.2015 PROTOKOLL 2/2015 12 Öppnande av mötet 13 Konstaterande av laglighet och beslutförhet 14 Protokolljusterare 15 Godkännande av arbetsordningen 16 Landskapsdirektören

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 19.02.2013 2 Sammanträdestid Tisdagen den 19 februari 2013 kl 18.30-19.45 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

KALLELSE Måndagen den kl.16.15

KALLELSE Måndagen den kl.16.15 FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 17.3.2014 Nr 2 Tid Måndagen den 17.3.2014 kl.16.15 Plats Kommungården i Finström Ärenden: Innehåll 12 Mötets laglighet och beslutförhet 3 13 Val av två protokolljusterare

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Hörandetillfälle för medborgarinstituten. Helsingfors Annika Bussman

Hörandetillfälle för medborgarinstituten. Helsingfors Annika Bussman Hörandetillfälle för Helsingfors 22.10.2014 Annika Bussman Förnyandet av strukturer inom andra stadiets utbildning och fri bildning Grundar sig på hållbarhetsunderskottet i den offentliga ekonomin samt

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

Utbildning för nyvalda studentrepresentanter i fakultetsråden

Utbildning för nyvalda studentrepresentanter i fakultetsråden Utbildning för nyvalda studentrepresentanter i fakultetsråden STUDENTOMBUD PETRA LINDBLAD MED ÅTERVUNNET MATERIAL AV KEN SNELLMAN 4/29/2019 1 Sällskapet Professorer Övriga forskare, lärare samt övrig personal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 16.3.2018 1/18 Tid: Fredagen den 16 mars 2018 kl. 9.30-11.30 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 20.3.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-11.05 Närvarande: Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman Lotta Wickström-Johansson

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 11.02.2014 02/14 Sammanträdestid Tisdagen den 11 februari 2014 kl 18.00 18.50. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården

Läs mer

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011.

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011. FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 24.11.2011 Nr 7 Tid Torsdagen den 24.11.2011 kl.16.00 Plats Kommungården i Finström Ärenden: 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 73 PROTOKOLLJUSTERARE 74 FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansli F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A SN 118 SN 119 SN 120 SN 121 SN 122 SN 123 SN 124 SN 125 SN 126 SN 127 SN 128

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

KALLELSESIDA Kommungården, sessionssalen

KALLELSESIDA Kommungården, sessionssalen KALLELSESIDA Utfärdat den 19.11.2009 1 Sammanträdestid Måndagen den kl. 10.00 Sammanträdesplats Kommungården, sessionssalen Ärendets nr Ärende 63 Laglighet och beslutförhet 64 Protokolljustering 65 Uppgörande

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet SN 114 SN 115 SN 116 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A Kallelse och beslutförhet Val av protokolljusterare,

Läs mer

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 7/2012 1

VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 7/2012 1 VASA SVENSKA FÖRSAMLING Protokoll 7/2012 1 Sammanträdet inleddes med psalmsång Psb 365:1-2, textläsning ur 1 Tim. 6:6-12 och bönen Fader Vår. Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 109 Konstaterades

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13 Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi Rapport 2017:13 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 4/2011 Förbundsstyrelsen 05.05.2011 Sammanträdestid Sammanträdesplats Torsdagen den 05.05.2011 kl.15.00 16.45 Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom, Lars vice.

Läs mer

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf STADGAR 1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 06.05.2014 04/14 Sammanträdestid Tisdagen den 6 maj 2014 kl 18.00 18.35 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården x

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association).

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association). STADGAR Dessa stadgar har antagits vid Föreningsstämma 23:e mars 2015 och är en uppdatering av ursprungliga Stadgar antagna på Ordinarie Föreningsstämma från 26:e juni 2013 samt uppdateringar vid extra

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 15.11.2010 8. Kommungården, sammanträdesrummet. - Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr.

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 15.11.2010 8. Kommungården, sammanträdesrummet. - Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr. FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 15.11.2010 Nr 8 Sammanträdestid Måndagen den 15 november 2010 kl 19.00-21.15 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/ KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 22/2010 19.5.2010 KYRKANS SERVICECENTRAL FÖR PERSONAL- OCH EKONOMIFÖRVALTNING BLIR VERKLIGHET Kort beskrivning av servicecentret Servicecentrets uppgift är att centraliserat

Läs mer

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen.

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. BILDA FÖRENING Ideell förening En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. Har föreningen stadgar och en styrelse betraktas föreningen

Läs mer

4 Val av två justeringsmän. Lars Georgsson och Per Vogel.

4 Val av två justeringsmän. Lars Georgsson och Per Vogel. Protokoll årsmöte 15 juli 2012 Kebals vägförening. Tid:10.00 Plats: Folkets hus Strömstad. Närvarande: Närvarolista är bilagd originalprotokoll. 1 Mötet öppnas av ordförande Per Thorsell och han gör en

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 14/2015 ÄRENDELISTA till sammanträde torsdagen den 17 december 2015 kl 09.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 106. Sammankallande och beslutsförhet 107. Justering av protokoll 108. Föredragningslistans

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 14.04.2015 3 Sammanträdestid Tisdagen den 14 april 2015 kl 18.30-19.15 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

Till justeringsmän och tillika rösträknare valdes Andreas Ekeberg, KFUK-KFUM Ängsholmen och Thomas Gross, KSSS.

Till justeringsmän och tillika rösträknare valdes Andreas Ekeberg, KFUK-KFUM Ängsholmen och Thomas Gross, KSSS. PROTOKOLL fört vid Stockholms Seglarförbunds årsmöte 2003-11-27 i Idrottens hus, Farsta. Mötets öppnande. StSF:s ordförande, Johan Haasum, hälsade alla de närvarande ombuden välkomna och öppnade mötet.

Läs mer

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 16.11.2010 9/10. Sammanträdestid Tisdagen den 16 november 2010, kl. 18.30 20:30 Kommungården i Godby

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 16.11.2010 9/10. Sammanträdestid Tisdagen den 16 november 2010, kl. 18.30 20:30 Kommungården i Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr BYGGNADSNÄMNDEN 16.11.2010 9/10 Sammanträdestid Tisdagen den 16 november 2010, kl. 18.30 20:30 Kommungården i Godby x Dick Lindström, ordförande

Läs mer

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ingrid Holström Katarina Håkansson Datum 2016-06-07 Diarienummer UBN-2016-2494 Utbildningsnämnden Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan Förslag till

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 8 maj 2015, kl 13:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 30 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 31 Protokolljustering...

Läs mer

Framtiden för TV, Internet och telefoni. Har du myror i TV:n? TV-gruppen Styrelsen Balderslev

Framtiden för TV, Internet och telefoni. Har du myror i TV:n? TV-gruppen Styrelsen Balderslev Framtiden för TV, Internet och telefoni Har du myror i TV:n? TV-gruppen Styrelsen Balderslev Varför? Vår nuvarande leverans av TV som sker via kopparnätet är hotad av gamla kablar. TV bilden kommer succesivt

Läs mer

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227

Åbo Akademi. protokoll Datadirektionen Lindqvist, e-post: stigo, tel: 4227 Möteskallelse Datadirektionen sammanträder onsdagen den 17.12.2003 kl 9.15 på datacentralen. Föredragningslistan är bifogad. De ordinarie medlemmarna ombedes vid eventuellt förfall själva underrätta sin

Läs mer

KALLELSE Måndagen den kl.16.15

KALLELSE Måndagen den kl.16.15 FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 9.3.2015 Nr 2 Tid Måndagen den 9.3.2015 kl.16.15 Plats Kommungården i Finström Ärenden: Innehåll 11 Mötets laglighet och beslutförhet 3 12 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Ledamöter: Jansson Harry, Ordförande Joelsson Annsofi, viceordförande Carlsson Gun Nordberg Susanne Lycke Per X X - - X

Ledamöter: Jansson Harry, Ordförande Joelsson Annsofi, viceordförande Carlsson Gun Nordberg Susanne Lycke Per X X - - X Sida 1 Sammanträdestid Sammanträdesplats kl.16.00 De Gamlas Hem Beslutande Ledamöter: Jansson Harry, Ordförande Joelsson Annsofi, viceordförande Carlsson Gun Nordberg Susanne Lycke Per X X - - X Suppleanter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.9.2018 2/18 Tid: Onsdagen den 26 september 2018 kl. 9.30-11.00 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Plats och tid Förbundsdirektionen kl 09.00 10.30 på Lärcenter i Fagersta Beslutande Ulrica Persson Helena Skagerberg Jan Johansson Jan Lejon Seija Ojala Stig Henriksson

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

LOVISA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 4/2015 FÖRSAMLINGSRÅDET

LOVISA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 4/2015 FÖRSAMLINGSRÅDET LOVISA SVENSKA FÖRSAMLING PROTOKOLL 4/2015 FÖRSAMLINGSRÅDET Tid och plats för sammanträdet: torsdag 16.4.2015 kl. 17:00-18:40 i församlingsgårdens stora sal (Drottninggatan 22). Ordförande: Karl af Hällström,

Läs mer

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande ÅRSMÖTET 1/8 Till medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund K A L L E L S E Medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund rf kallas till ordinarie årsmöte, som hålls måndagen 7 april 2014 kl. 16.30 på

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

PROTOKOLL. 9.3.2006 kl. 13.15-15.05. Föredragande Broo:

PROTOKOLL. 9.3.2006 kl. 13.15-15.05. Föredragande Broo: 9.3.2006 kl. 13.15-15.05 Föredragande Broo: 1 Konstaterande av mötets laglighet och beslutförhet 2 Meddelanden 3 Indragning av en professur i sjöfartsrätt 4 Godkännande av ändrat reglemente för IAMSR 5

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 08.05.2012 4/12 Sammanträdestid Tisdagen den 8 maj 2012 kl 18.00 19.15. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Godby daghem x Karlsson Rolf, ordförande x Mattsson

Läs mer

Stadgar för Svenska Marathonsällskapet

Stadgar för Svenska Marathonsällskapet Stadgar för Svenska Marathonsällskapet Svenska Marathonsällskapet, i fortsättningen kallat Sällskapet, bildades den 22 mars 1952 i Stockholm. Nya stadgar godkändes av årsmötet den 23 mars 1972. Därefter

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 26.01.2015 1 Sammanträdestid Måndagen den 26 januari 2015 kl 18.30-20.45 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

Telefonnummer till Lync, koden gäller enbart detta möte:

Telefonnummer till Lync, koden gäller enbart detta möte: Trafikverkets motorcykelklubb Christina Eklööf Protokoll för styrelsemöte den 24 januari 2015 kl 09:00 Datum: 2015-01-24 Styrelsemöte nummer: 2015-01 Sekreterare: Eklööf Närvarande: Per Ahlénius, Peter

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 21.11.2017 kl. 13.00 14.30. Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Johansson

Läs mer

Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik

Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik Antagna vid konstituerande möte i Stockholm den 2010-01-21 Reviderade vid föreningsmöte i Stockholm 2015-05-21, fastställda den 2015-12-03 Namn 1 Föreningens

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening.

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening. Stadgar för Pro Esbo å rf 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Pro Espoonjoki ry, Pro Esbo å rf och dess hemort är Esbo stad. Föreningens officiella språk är finska och svenska; protokollsspråket

Läs mer

STADGAR för Föreningen O-Ringen Värmland 2017

STADGAR för Föreningen O-Ringen Värmland 2017 S i d a 1 STADGAR för Föreningen O-Ringen Värmland 2017 Allmänna bestämmelser 1 Föreningens namn Föreningen är en alliansförening och namnet är Föreningen O-Ringen Värmland 2017. 2 Föreningens ändamål

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) Datum: 28.2.18 Tid: 17.30 Plats: Degerö lågstadieskola Adress: Borgbyggarvägen 16 Närvarande: Ledamöter Niklas Rönnberg ordförande Heidi Lithén

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 16 oktober 2017 Socialnämnden

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 16 oktober 2017 Socialnämnden HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 16 oktober 2017 Socialnämnden 24.10.2017 105-110 Sammanträdestid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 18.30 21.30 Sammanträdesplats Kommungården

Läs mer

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande 1.11.2018 Läs först instruktionerna: oldwww.abo.fi/student/sv/tillgodo Ansökan gäller Ersättning av obligatoriska eller alternativt valbara studier

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 29.06.2009 7/09 Sammanträdestid Måndagen den 29 juni 2009 kl 17.00 18.10. Beslutande Kommungården x Torbjörn Björkman, ordförande - Sören Karlsson, viceordf. x Jenny

Läs mer

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 77 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av två protokolljusterare 118

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 77 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av två protokolljusterare 118 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Miljö- och byggnadsnämnden Tid Onsdag 23.08.2017 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 77 Sammanträdets laglighet

Läs mer