Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden"

Transkript

1 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen Dnr PS Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar att lägga informationen till handlingarna. Ärendet Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping och Primärvården har inkommit med rapporter hur man lyckats nå den lagstadgade vårdgarantin och kömiljarden. Bilaga 32 Ordförandes sign Justerandes sign Utdragsbestyrkande

2

3

4

5 1(14) AS Statusrapport vårdgarantin och kömiljarden 2013 Förbättrad måluppfyllelse för kömiljarden vad avser operation/behandling et som står i kö till nybesök uppgick i till vilket är en marginell ökning jämfört med då stod i kö. Andelen som har väntat eller kortare är dock oförändrat, 65 procent, jämfört med föregående månad. Ökningen av antalet kan härledas till att antalet c-läns har ökat. et riks- och region som väntar på nybesök har minskat mellan och. För nybesök uppvisar på divisionsnivå KIR, NEURO, KB och PSYK förbättrad eller oförändrad måluppfyllelse i jämfört med föregående månad medan MTH uppvisar en försämrad måluppfyllelse. Inom MTH är det främst hud och lungallergi som inte når måluppfyllelsen för kömiljarden. Vad avser behandling/operation har måluppfyllelsen för kömiljarden förbättrats med tre procentenheter mellan och, från 62 procent i till 65 procent i. Ökningen har främst skett för c-läns där andelen som väntat kortare tid än har ökat från 61 procent i till 65 procent i. et på behandling/operation har minskat med ca 100 stycken mellan och. Till skillnad från nybesöken har antalet c-läns minskat i antal medan antalet riks- och region har ökat. För operation/behandling uppvisar på divisionsnivå KIR, NEURO, KB och MTH förbättrad eller oförändrad måluppfyllelse i jämfört med föregående månad. Nedan presenteras att andelen som har väntat eller kortare på första besök respektive behandling. Det är det grundläggande kravet för att erhålla kömiljardsmedel. Uppfyllelse kömiljarden och vårdgaranti samt antal. Totalt och fördelat på C-läns och riks och region. Februari och Nybesök - AS 65% 65% 77% 80% varav C-län 65% 66% 78% 80% varav Riks och region 62% 63% 73% 76% Behandling/operation AS 62% 65% 74% 78% varav C-län 61% 65% 74% 78% varav Riks och region 63% 64% 73% 77% Data för och är hämtade ur Business Objects den 12:e resp. 15:e. Slutdatum för rapportering till Väntetider i vården är den 20:e varje månad. Därmed kan det ovan presenterade resultatet skilja sig från det till Väntetider i vården rapporterade resultatet.

6 2(14) I tabellen nedan redogörs för antalet som utöver de som väntat eller kortare respektive månad skulle ha behövt vänta eller kortare för att sjukhuset skulle uppnå kömiljardens grundläggande krav. ytterligare som skulle behövt vänta eller kortare för att det grundläggande kravet för kömiljarden skulle ha uppnåtts. Nybesök resp. operation/behandling. Månad Nybesök Måluppfyllelse (%) ytterligare för att nå måluppfyllelse Operation/behandling Måluppfyllelse (%) ytterligare för att nå måluppfyllelse Jan Feb Mars Det är i dagsläget svårt att närmare ange en prognos över antalet per den sista december Sjukhusets målsättning är dock att måluppfyllelsen för kömiljarden ska uppnås under året och på divisionerna genomförs åtgärder som syftar till att förbättra måluppfyllelsen. De divisioner som har prognostiserat antalet och andelen inom vid årets slut har angivit att de ska uppnå målen för kömiljarden. Nedan presenteras måluppfyllelsen för kömiljarden för AS rapporterande divisioner avseende nybesök och operation/behandling. Redovisningen sker per verksamhetsområde. Det är inte nödvändigtvis all verksamhet inom ett verksamhetsområde som redovisas i kömiljarden. Nybesök kommentarer från Akademiska sjukhusets divisioner Kirurg- och onkologdivisionen Prognos antal Prognos Handkirurgi 69 % 67 % 77 % 76 % % Kirurgi 86 % 87 % 95 % 94 % % Ortopedi 31 % 33 % 43 % 45 % % Urologi 94 % 94 % 97 % 98 % % Onkologi 94 % 95 % 99 % 97 % % Totalt kirdiv 56 % 59 % 66 % 68 % % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Hittills 2013 har måluppfyllelsen för kömiljarden förbättrats ytterligare samt att antalet till nybesök fortsatt att minska. Det är framförallt ortopeden som har problem med att klara kömiljardsmålen men de har förbättrat sina siffror de senaste månaderna. Den främsta orsaken till de långa väntetiderna till nybesök är långa väntetider till operation. Ortopedens förbättring beror till stor del på en ökning av elektiva nybesök med 8 procent hittills i år jmf Planen är att fortsätta öka produktionen under resten av Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? 1) Väntelistan genomlyses kontinuerligt inom samtliga områden.

7 3(14) 2) Extra mottagningar på kvällstid/helger för att minska köerna. 3) Fokus på mottagningarnas produktionsstyrning för att möjliggöra produktionsökningar. Nytt produktionsstyrningsverktyg införs under våren 2013 och är obligatoriskt för samtliga medicinska sektioner. 4) Öka slussning av till andra vårdgivare under förutsättning att finansiering sker via extra köpengar. 2. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? a. Genomgång av väntelista pågår kontinuerligt. b. Under våren fortsätter vi med extra mottagningar inom flera sektioner. c. Produktionsstyrning pågår kontinuerligt och ger löpande effekt. d. Krävs beslut på att en del av de extra köpengarna avsetts till ökad slussning av framförallt ortoped 3. Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? I nuläget ej aktuellt. 4. Kommentarer till prognosen på antalet den 31 december 2013 Prognosen är att vi kommer att fortsätta minskningen av antalet under 2013 och därmed förbättra måluppfyllelsen för kömiljarden. Om kirurg- och onkologdivisionen kommer att få del av de särskilt satsade köpengarna för 2013 så är planen att både öka produktionen och slussningen av till andra vårdgivare. Neurodivisionen 60 dagar Februari 60 dagar Neurokirurgi 47% 50% 60% 63% Prognos antal Andel inom % Neurologi och strokevård 63% 62% 82% 82% % Plastik- och käkkirurgi 61% 68% 76% 81% % Smärtcentrum 77% 74% 93% 94% % Ögonsjukdomar 59% 63% 74% 78% % ÖNH 83% 81% 92% 92% % Totalt div 67% 68% 81% 83% % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Neurokirurgi: Fortsatt förbättring i jämfört med och början av året. Kösituationen är något bättre än årets ingångsvärde. Neurologi: I princip oförändrat jämfört med dock har kön minskat något. Plastik- och käkkirurgi: Produktionen är på väg uppåt men ökningen av antalet remisser gör att målet inte nås.

8 4(14) Smärtcentrum: Målet för kömiljarden nås med marginal i. Ögonsjukdomar: Liten ökning i jämfört med, målet är att under våren nå 70 procent. ÖNH: Målet för kömiljarden nås med råge i. 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Neurokirurgi: En omfattande produktionsoptimering har skett under det senaste året och arbetet fortsätter även under Neurologi: Arbetet med produktionsplanering fortsätter och målet är att klara målen för kömiljarden och vårdgarantin under Plastik- och käkkirurgi: Arbetet med produktionsplanering fortsätter. Ögonsjukdomar: Rekrytering har skett och det finns förhoppningar att vi hinner ikapp under våren När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Neurokirurgi: Förväntningarna har varit att en förbättring skulle ske under hösten men detta förhindrades bl a av en omfattande brist på sköterskor både på NIVA och NIMA. Denna brist kan även innebära en försämring i väntetiderna fortsättningsvis. Neurologi: Under första delen av Plastik- och käkkirurgi: Första delen av Ögonsjukdomar: Första delen av Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Neurokirurgi: En ombyggnation av två operationssalar skulle innebära ett förbättrat läge. Detta har framlagts till sjukhusledning. Neurologi Fortsätter med tidigare produktionsplan. Full effekt av planeringen har ännu inte uppnåtts. Plastik- och käkkirurgi: Vi kommer att fortsätta arbetet med produktionsplanering där behov och resurser ska matchas på ett bättre sätt än idag. Ögonsjukdomar: Vi har fortsatt hög produktion. 5. Kommentarer avseende måluppfyllelsen kömiljarden för c-läns respektive utomläns (samt det antal som väntar) Generellt är det längre väntetider för utomläns än för c-läns.

9 5(14) Medicin- och thoraxdivisionen 60 dagar Februari v.9 Mars v.13 Februari v.9 90 dagar Mars v.13 Februari v.9 Mars v.13 Prognos antal Andel inom Hematologi, hud och reumatologi 51 % 35 % 75 % 76 % % Intern och lungmedicin 56 % 55 % 70 % 77 % % Kardiologi och klin fys 82 % 89 % 88 % 97 % % Specialmedicin 84 % 64 % 92 % 89 % % Totalt divisionen 60 % 50 % 77 % 79 % % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Hud: Minskad produktion från slutet av september beroende av på en minskning (besparing) av läkare. Inga åtgärder vidtogs i samband med detta då minskningen inte bedömdes påverka mottagningens förmåga att se na inom. Det tillkom sedan ytterligare neddragningar på läkarsidan i form av föräldraledighet och sjukskrivning. Ytterligare hade uttaget av forskningstid ackumulerats till slutet av året. Sammantaget innebar detta att målet för kömiljarden inte uppnåddes. Men även inflödet av remisser från primärvården, främst från privata vårdgivare ökade. Lung-allergi: Köerna uppstod under hösten 2012 pga. ett ökat antal remisser till allergin och vanliga lungmott trots ett ökat antal läkarbesök totalt sett under året. Tappade i kapacitet 2012 pga. huvudallergolog flyttade och åtagande fick fördelas på kvarvarande överläkare. Flera har allergologbehörighet men även andra åtaganden. Det råder kronisk brist på specialister inom både allergologi och lungmedicin. Kard: Klarat kömiljardmålen under början av 2013 (men ej 2012). Minskad produktion från maj 2013 pga läkarbrist inom arytmologi kan leda till att vårdgaranti och kömiljardmål inte uppnås under resterande del av Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Hud: Planerade åtgärder är att minska köerna genom sjuksköterskebesök (vissa återbesök). PM till primärvården för att minska inflödet av remisser är skrivet och skickat till PV. Kommer att publiceras denna vecka 14. Öka tiden till återbesök för vissa patientgrupper. Återinför telemedicinska ronder Heby, Östervåla samt Gimo. Start april månad. PV är tillfrågade om att utöka telemedicinska ronder till fler vårdcentraler. Tre extramottagningar lördagar, två i månad samt en i början av april är avklarade. Har haft effekt på antal mottagningsbesök men tyvärr inte på väntetiden till nybesök. Fyra läkare kommer att sluta/vara tj. led. Fr.o.m. jan-feb Dessa kommer att ersättas men av icke specialister. En position kommer att inrättas av överläkare för att stötta dessa läkare samt sjuksköterskorna som ska ha egen mottagning. Två läkare anställda på timmar under våren kommer att ha mottagning samt leda dermatologiska telemedicinska ronder. Ansökan om att få ta del av extra satsade pengar för att anställa ytterligare läkare har skrivits. De är ett fåtal specialister som bedömer inkommande remisser.

10 6(14) Lung-allergi: Åtgärder i form av kvällsmottagningar, extra mottagningsveckor och skärpta rutiner för remissbedömning. Vi har redan en stor frekvens direktbesvarade remisser på vanliga lungmottagningen vilket i sig är resurskrävande (granskning av röntgenbilder mm). Bland remisserna till allergimottagningen har vi börjat svara med konkreta rekommendationer om vilken utredning som kan/bör göras i primärvården. Vi kommer också att uppdatera redan befintliga vårdprogram som innehåller riktlinjer kring vad som ska remitteras till lung- och allergi. Väldigt beroende av en jämn läkartillgång. Hösten 2013 är oviss. En specialistläkare och en ST-läkare slutar. En bit in på 2014 blir det bättre då ST-läkare som är under utbildning börjar komma tillbaka från sina randningar. Kompenserar till viss del genom att anställa så erfarna underläkare som möjligt så att övrig verksamhet flyter på och överläkarna kan ägna sig mer åt öppenvård. En del återbesök på allergin kommer att ersättas med sjuksköterskebesök. Hur det påverkar den totala kösituationen är dock oklart. I första skedet är det framförallt en kompetenshöjande åtgärd men i senare skede kan det få en positiv inverkan på kösituationen. Kard: Försöker hitta finansiering för kvällsmottagning och timanställda (25%) extraläkare hösten 2013 för att klara målen. Under senhösten återgår föräldralediga specialister successivt i tjänst. 3. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Hud: Har behov av att få anställa ytterligare specialist för att klara kömiljarden. Hoppas även på att inflödet av remisser kan begränsas, att PM:et angående handläggning leder till att rätt patient kommer till specialist. Målet att se 80 % av na inom är att framflyttat till september 2013 Lungallergi: Om ingen extrasatsning sker, kommer kön att bestå en bra bit in på nästa år annars andra halvåret Kard: Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Hud: Inflödet av remisser bör minska. Lung-allergi: Öka antalet läkarbesök generellt samt fortsätta att ha väldigt noggrann remissbedömning. Prognosen är god på några års sikt tack vare ST-läkare som kommer bli klara specialister inom närmaste åren. 5. Kommentarer till prognosen på antalet den 31 december 2013 Hud: Målet är att klara kömiljardens mål, 80 % av na har en mottagningstid inom. Lung-allergi: Svårt att klara målet utan extra kösatsning. 6. Kommentarer avseende måluppfyllelsen kömiljarden för c-läns respektive utomläns (samt det antal som väntar) Hud: Regionna har ofta ett större medicinskt behov än från c-län. Prioriteras gör med behov av snabb dermatologisk bedömning. Lung-allergi: Utomläns är oftast second opinion och brukar få tid inom tre månader.

11 7(14) Kvinno- och barndivisionen andel inom 60 dagar andel inom 60 dagar VO Kvinnosjukvård 81% 81% 93% 97% VO Pediatrik 76% 74% 92% 88% Totalt KB-divisionen 79% 79% 93% 94% VO Kvinnosjukvård 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Kösiffrorna visar en positiv trend, d v s att vi klarar av de uppsatta målen på >70% 60 dagar. Orsaken är uppföljning av produktionsplaneringen. 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin och när förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Det är planerat ytterligare åtgärder i form av extra insatser, (kvällsmottagningar) under april och maj, för att uppnå en täckning på 85 % inom och 100 % på. Vi har tyvärr inte fått klart om resurser för genomföra det än. 3. Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Uppföljning av produktionsplanering genom de verktyg som vi använder oss utav, skall leda till arbetssätt som ger långsiktiga och permanenta effekter. 4. Kommentarer till prognosen på antalet den 31 december Det är svårt att ge prognos, vi räknar med att kunna behålla vårdgaranti kraven under året. 5. Kommentarer avseende måluppfyllelsen kömiljarden för C-läns respektive utomläns (samt det antal som väntar) Måluppfyllelsen ligger i på 85% respektive 92%. VO Pediatrik VO Pediatrik uppfyller måluppfyllelsen för kömiljarden under även om det skett en marginell försämring sedan föregående månad. et har ökat något.

12 8(14) Psykiatridivisionen Psykiatridivisionen Prognos antal Andel inom Vuxenpsykiatri 81% 83% 91% 92% % BUP (inom 30 dagar) 97% 94% 100% 100% % Både vuxenpsykiatrin och BUP klarar måluppfyllelsen för kömiljarden under månad. Sedan tidigare finns ca 400 inom Neuropsykiatrin som inte finns med i prognosen ovan. Dessa har haft ett nybesök/bedömningssamtal för att bedömning om behov av neuropsykiatrisk utredning. Vi gör dessa nybesök för att patienten inte ska stå i kö och vänta på en utredning som inte är aktuell. Om vi inte skulle göra på detta sätt så skulle vi ha minst 400 som omfattas av kömiljarden. Operation/behandling - kommentarer från Akademiska sjukhusets divisioner Kirurg och onkologdivisionen Prognos antal Prognos Kirurgi 76 % 79 % 85 % 89 % % Ortopedi (exkl rygg) 42 % 48 % 56 % 60 % % Urologi 56 % 54 % 64 % 66 % % Ryggkirurgi 31 % 33 % 39 % 51 % % Handkirurgi 82 % 74 % 97 % 96 % % Totalt kirdiv 56 % 56 % 67 % 70 % % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Väntetidssituationen förbättrades avsevärt under 2012 inom samtliga verksamhetsområden pga. en ökad produktion på operation men även pga. ökat antal nybesök. Tyvärr försämrades sedan måluppfyllelsen i början av 2013 pga. stora problem med stängda vårdplatser beroende på sjuksköterskebrist. I januari 2013 och stora delar av var en hel ortopedavdelning stängd vilket har inneburit att ortopeden i princip endast har gjort akuta operationer och dagkirurgi under årets första två månader. Problemen med stängda vårdplatser inom ortopedin påverkade även övriga verksamhetsområdens elektiva produktion då övriga vårdavdelningar vårdat fler akuta ortoped. Vi har nu lyckats öppna enligt plan på ortopeden igen vilket har inneburit kraftigt förbättrade siffror i jämfört med. Vi har dock fortsatt stora problem med sjuksköterskebrist och läget inför sommaren är mycket bekymmersamt. För att klara köerna framöver är det absolut nödvändigt med en bra bemanning och hög beläggning både på våra vårdavdelningar och på centraloperation. 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? 1) Väntelistan genomlyses kontinuerligt inom samtliga områden. 2) Sluss-in projekt på centraloperation som bl. a. innebär tidigare operationsstarter på morgonen.

13 9(14) 3) Öka antalet seriedagar på centraloperation, dvs. göra flera likartade ingrepp på samma sal och dag. 4) Fokus på produktionsstyrning för att få ut ännu mer produktion per sal och tillgänglig personalresurs. Nytt produktionsstyrningsverktyg införs under våren 2013 och är obligatoriskt för samtliga medicinska sektioner. 5) Dagkirurgiskenhet har startats inom centraloperation för att förbättra det dagkirurgiska patientflödet. Har gett stora positiva effekter på den dagkirurgiska produktionen. 6) Divisionen behöver utöka sin operationskapacitet både i form av salar men även personal. Det pågår ett sjukhusövergripande projekt som skulle kunna bidra med att öka divisionens operationskapacitet. 7) Beslutat åtgärdspaket som gäller fr.o.m. hösten 2012, vilket bl. a. leder till tidigare operationsstarter, minskade bytestider och ökat operationssalsutnyttjandet. 8) Utöver ovanstående pågår det en rad åtgärder inom respektive verksamhetsområde, exempelvis extrasatsningar inom flera områden. 3. Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Utvecklingen gick under 2012 åt rätt håll. Tyvärr har läget försämrats i början av 2013 pga. en stängd vårdavdelning på ortopeden. Om divisionen lyckas hålla samtliga planerade vårdplatser öppna finns förutsättningar och åtgärder på centraloperation för att bättra läget ytterligare under Kommentarer till prognosen på antalet per den 31 december 2012 Prognosen är att vi kommer att fortsätta minskningen av antalet under 2013 och därmed förbättra måluppfyllelsen för kömiljarden. I och med att planen även är att öka antalet nybesök (fyller på operationskön) under 2013 kommer antalet till operation inte minska lika mycket som produktionsökningen under året. Det finns planer som kommer att förbättra måluppfyllelsen för kömiljarden under året men detta förutsätter att kirurg- och onkologdivisionen får del av de särskilt avsatta köpengarna för Neurodivisionen andel inom andel inom 90 dagar Neurokirurgi 59% 52% 69% 69% Prognos antal Andel inom Plastik- och % 85% 89% 98% 75% käkkirurgi Ögonsjukdomar 64% 73% 77% 84% % ÖNH 58% 58% 71% 76% % Totalt div 63% 67% 76% 81% % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Neurokirurgi: Sämre utfall i jämfört med beroende på minskad produktion. Plastik- och käkkirurgi: Målet nås med råge i, produktionsökning har skett. Ögonsjukdomar: Målet nås för. 60%

14 10(14) ÖNH: Oförändrat jämfört med. 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Neurokirurgi: En omfattande produktionsoptimering har skett under det senaste året och arbetet fortsätter under ÖNH: Återgång till normal verksamhet leder till förbättringar under När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Neurokirurgi: Förväntningarna har varit att en förbättring skulle ske under hösten men detta förhindrades bl a av en omfattande brist på sköterskor både på NIVA och NIMA. Denna brist kan även innebära en försämring i väntetiderna även under nästa år. ÖNH: Första delen av Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Neurokirurgi: Ett förbättrat läge skulle en ombyggnation av två operationssalar innebära vilket framlagts till sjukhusledning. ÖNH: Ökning av produktionen. 5. Kommentarer avseende måluppfyllelsen kömiljarden för c-läns respektive utomläns (samt det antal som väntar) Generellt är det längre väntetider för utomläns än för c-läns. Kösituationen avseende nybesök vid Neurodivisionen jämfört med Total på hela divisionen är minskningen av produktionen -9,9 % under årets tre första månader 2013 jämfört med samma period förra året och fördelat på respektive verksamhetsområde uppgår ökningen/minskningen enligt följande: Neurokirurgi -5,0 % Neurologi och strokevård -12,4% Plastik- och käkkirurgi +19,4 % Smärtcentrum +3,1% Ögon -13,2% ÖNH -13,9%

15 11(14) Nedan redovisas hur kön har utvecklats avseende c-läns- respektive utomläns c-läns c-läns utomläns utomläns Neurokirurgi Neurologi och strokevård Plastik- och käkkirurgi Smärtcentrum Ögonsjukdomar ÖNH Totalt div et har minskat på divisionen totalt, för c-läns och utomläns jämfört med föregående år. Förändringen per verksamhetsområde och divisionen totalt ser ut enligt följande: VO Totalt C-län Utomläns Neurokirurgi -6,2% -9,0% -3,9% Neurologi och strokevård -23,7% -22,9% -42,2% Plastik- och käkkirurgi +2,0% 0,0% +6,7% Smärtcentrum -1,2% -4,2% +18,8% Ögonsjukdomar -16,0% -12,4% -42,9% ÖNH -10,0% -11,2% +3,0% Neurdivisionen -12,8% -12,7% -13,6% Produktionen totalt på neurodivisionen minskar och detsamma gäller för köläget. Även antalet remisser minskar på totalnivå, se vidare remissanalys längre ner. Kösituationen avseende operation/behandling vid Neurodivisionen jämfört med Under årets tre första månader 2013 har samtliga verksamhetsområden inom Neurodivisionen utom Ögon minskat sin produktion jämfört med förra året. På hela divisionen är ökningen 6,3 % mycket tack vare att Ögon utgör en stor del av de totala antalet operationer. Fördelat på respektive verksamhetsområde uppgår ökningen/minskningen enligt följande: Neurokirurgi -7,1 % Plastik- och käkkirurgi -3,1 % Ögon +23,2 % ÖNH -5,9 % Nedan redovisas hur kön har utvecklats avseende c-läns- respektive utomläns c-läns c-läns utomläns utomläns Neurokirurgi Plastik- och käkkirurgi Ögonsjukdomar ÖNH Totalt div

16 12(14) et har minskat på divisionen totalt, för c-läns och utomläns jämfört med föregående år. Förändringen i procent per verksamhetsområde och divisionen totalt ser ut enligt följande: VO Totalt C-län Utomläns Neurokirurgi -24,4% -39,6% -19,7% Plastik- och käkkirurgi +9,3% -5,8% +67,7% Ögonsjukdomar -20,1% -21,5% -8,1% ÖNH -9,8% -12,3% +10,6% Neurodivisionen -14,6% -17,5% -4,6% Produktionen på neurodivisionen har ökat totalt men minskat på tre av fyra verksamhetsområden och köläget har minskat under året. Samtidigt har antalet remisser minskat totalt på divisionen, se vidare längre ned för remissanalys. Remissanalys Minskningen av antalet remisser totalt på divisionen hittills under 2013 jämfört med förra året är -4,4% för hela divisionen. Per verksamhetsområde ser det ut enligt följande: Neurokirurgi -2,5% Neurologi och strokevård -9,1% Plastik och käkkirurgi +7,1% Smärtcentrum +5,2% Ögonsjukdomar -5,0% ÖNH -10,2% Medicin- och thoraxdivisionen Kardiologi och klin fys Thoraxkir och - anestesi Totalt divisionen Februari Mars Februari Mars Februari Mars Prognos antal Andel inom % 63 % 67 % 63 % % 91 % 89 % 96 % 100 % % 67 % 71 % 77 % 63 % % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Kard: Brist på arytmologer, två föräldralediga, en pensionerad och en som slutat sep 2012 (nyrekrytering misslyckats). 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Kard: Kvällsmottagningar, timanställda pensionerade läk. Internutbildning pågår. 3. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt?

17 13(14) Kard: Fr o m Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Kard: Nej 5. Kommentarer till prognosen på antalet den 31 december 2013 Kard: I bästa fall försämras inte läget ytterligare under Kvinno- och barndivisionen andel inom 60 dagar andel inom 60 dagar KB-divisionen VO Kvinnosjukvård 65% 66% 86% 76% VO Barnkirurgi 50% 53% 92% 73% Totalt KB-divisionen 63% 65% 86% 76% VO Kvinnosjukvård 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Andel som får vård inom 60 respektive kan förbättras. Extermt svår vinter som har lett till flera sjukskrivningar hos operationspersonalen varför vi ställt in flera operationsdagar. 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Trots att vi har maximerat operationssals utnyttjandet genom lean projekt. Finns det för lite operations utrymme i förhållande till antal som står i kö. Vi har tänkt planera extra insatsdagar, men begränsade resurser på operationssjuksköterskesidan tillåter inte det. Vi vill starta en mottagningoperations enhet (MOP), där vill vi utföra enklare åtgärder 3. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Om vi lyckas få stöd för extra insatts dagar, kan vi hoppas på effekt i slutet av juni. 4. Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? Vi vill starta en mottagning-operations enhet (MOP), där vill vi utföra enklare åtgärder 5. Kommentarer till prognosen på antalet den 31 januari Operationsutrymmet för gynekologiska operationen är betydligt lägre än behovet. Vi har optimerat arbetssättet på många fronter för att minska ledtiderna men det behövs fler åtgärder. En sammanställning av de totala operationsresurserna på sjukhuset skulle kunna ge en mer realistisk bild. 6. Analys inkommande remisser:

18 14(14) inkommande remisser har i stort sett inte förändrats jämfört med tidigare. I inkom 753 stycken i 755 stycken. VO Barnkirurgi Under når inte VO Barnkirurgi måluppfyllelsen för kömiljarden. För VO Barnkirurgi är det dock bara en diagnos, icke-nedstigen testikel, som rapporteras in till kömiljarden. VO Barnkirurgi har fått ökade resurser under fredagar och planerar att operera fler då men även under sommaren så att målet för kömiljarden på 70 procent uppnås. Jan- Erik Sundquist Biträdande Sjukhusdirektör

19 Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping n Lasarettet i Enköping har klarat vårdgarantimålet 80 procent beträffande nybesökbesök årets första tre månaderna. Beträffande operation/behandling är utfallet osäkert på grund av problem i samband med införandet av operationsmodulen Craft. En analys kommer att lämnas när värdena är kvalitetssäkrade och korrekta. Under infördes operationsplaneringsmodulen Craft, det vill säga ett elektroniskt stöd för att följa flödet från det att en operationsanmälan kommer in till dess att patienten sövs ned, opereras, vaknar och skrivs ut från uppvakningsavdelningen. Modulen kommer att, i framtiden, vara till stor hjälp för operationskoordinatorerna som fördelar och planerar alla operationer. Operationsavdelningen vid lasarettet är en av två pilotavdelningar inom landstinget och ett stort arbete har lagts ner på införandet och utvecklingen av mallar i systemet. Dessvärre har vissa initiala problem uppstått vilket bland annat lett till att uppföljningen av operationsverksamheten i inte är tillförlitlig. Kön till nybesök har sedan januari ökat med 123. Ökningen är främst inom kirurgi +110, hudsjukdomar +83 och handkirurgi +73. Måluppfyllnaden har dock förbättrats med 4 procentenheter. Inom området ortopedi har antal sjunkit med Jämfört med har kön ökat med 137 och måluppfyllnaden förbättrades med 6 procentenheter. till gynekologi har ökat med 77, till hudmottagningen ökade med 66 och inom kirurgi ökade kön med 51. Av de 2425 som väntade på ett nybesök hos specialist hade 2076 väntat mindre än 86 procent. Det är inom området ortopedi en något lägre nivå kan noteras 79 procent. Se utfall för 2013 i bifogade grafer. en Nybesök Lasarettet i Enköping når inte målet för kömiljarden för nybesök. I var det 1598 som väntat mindre än av den totala kön vilket ger en andel på 66 procent vilket är en förbättring jämfört med januari med 8 procentenheter och 2 procentenheter jämfört med. Problemområdet är främst ortopedi och urologi men även ögonsjukdomar. Ungefär 34 procent av alla utgörs av ortoped. En förbättring väntas inom kort avseende urologi då en specialisturolog anställs från och med april. Kungsgatan Box 908 tfn vx fax org nr

20 2 (7) Ögonmottagningen har under 2012 haft problem med väntetiderna. Väntelistan ökade i januari till 186. Under minskade väntelistan med 22 och andelen som väntat mindre än är nu 68 procent vilket är en förbättring med 14 procentenheter mot januari. Under senare delen av 2012 hävdes remisstoppet och remisser styrdes om från Akademiska. Patienter från den privata ögonmottagningen tillkom. Detta gjorde att kön snabbt fylldes på. Sedan januari 2013 har ögonmottagningen tre mottagningsdagar per vecka, en dubblering jmf med föregående år. Det har medfört en bättre genomströmning av, och jmf med föregående år () är det en ökning av antalet besök med 223 st, därav 148 nybesök. Hudmottagningen har ökat sin väntelista med 66 men i väntade 78 procent mindre än vilket är en förbättring med 18 procentenheter mot utfall januari. Även om andelen inställda mottagningsdagar i jämförelse med planerade har ökat, ca 20% avvikelse, har målet att lägst 70 % ska vänta < uppnåtts. Hittills i år () är det sex mottagningsdagar, som inte blivit utförda enlig plan, vilket inneburit 80 färre besök än motsvarande period 2012, varav 57 är nybesök. Väntelistan till Kardiologimottagningen har minskat med 12 under. En fortsatt förbättring har skett avseende väntetid mindre än, från 57 procent i till 74 procent i. Utöver de interna vårdbeskeden, är inflödet av externa remisser ca st per vecka, som utifrån en medicinsk prioritering ska planeras till ett besök. Den positiva trenden, andelen <, har fortsatt och kan förklaras genom att mottagningen ökat resurserna som framöver självständigt kan utföra ekokardiografier samtidigt som man utökat med ytterligare en ekokardiografi/ultraljuds-apparat. Somituationen med starkt reducerad mottagningsverksamhet, innebär möjligtvis att målet 70 % som väntat < inte kommer att uppnås under sommarmånaderna. Den förväntade kön kommer sedan successivt att minska under hösten. Väntelistan inom urologi är i tidigare nivå med 142 varav 86 st väntat mindre än vilket motsvarar 61 procent. Det är en försämring med 15 procentenheter jämfört med januari och med 3 procentenheter jämfört med. Utfallet beror på låg läkarbemanning, vilket ska förbättras från och med april. För att förbättra kösituationen planeras 300 ortoped att slussas vidare till andra vårdgivare. I slussningen ingår även eventuell behandling och operation. Svar angående möjlighet till slussning väntas inom kort från enheten. Lasarettet planerar att även slussas vidare ca 100 urolog och i dagsläget har 16 överflyttats till annan vårdgivare. Väntelista till handkirurgi har ökat med 73 jämfört med i januari. Andel som väntat mindre än har sjunkit med 10 procentenheter. Se utfall 2013 i bifogad graf.

21 3 (7) Behandling/operation Data gällande operation/behandling är inte kvalitetssäkrat vilket gör att vi väljer att avstå från analys denna månad. Dock bifogas de grafer med det dataunderlag som i dagsläget föreligger men dessa ska tolkas med stor försiktighet. Se utfall 2013 i bifogade grafer Thomas Ericson Sjukhuschef

22 Utfall vårdgaranti 2013 nybesök < 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec operation/behandling < 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

23 Utfall kömiljard 2013 en nybesök < 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec en operation/behandling < 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

24 6 (7) Utfall operationsväntelista och väntetid och väntetid totalt > och väntetid inom ortopedi >

25 7 (7) inkomna remisser till Kirurgiskt centrum, lnskirurgi januari t o m december 2013 och 2012 Totalt antal inkomna remisser under 2013 Månad Kirurgi Urologi Handkir Ortopedi varav artros Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Summa Totalt antal inkomna remisser till länskirurgin under Totalt antal inkomna remisser under 2012 Månad Kirurgi Urologi Handkir Ortopedi varav artros Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Summa Totalt antal inkomna remisser till länskirurgin under

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljaraden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljaraden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-03-26 16 Dnr PS 2013-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljaraden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljaraden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljaraden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-02-12 3 Dnr PS 2013-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljaraden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 65 Dnr PS 2013-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Produktionsdirektörens rapport

Produktionsdirektörens rapport Produktionsdirektörens rapport Juni 2013 Landstingets ledningskontor Agenda Rekrytering till Produktionsavdelningen Ledningssystem i LUL Start vårdval höfter & knän 1/7, effekter LE Landstingets ledningskontor

Läs mer

Rapport från dialog med förvaltningarna kring åtgärder för att nå budgetmålen

Rapport från dialog med förvaltningarna kring åtgärder för att nå budgetmålen Bilaga PS 2013-04-26, 30. 2013-04-11 Dnr PS 2013-0001 Landstingets ledningskontor Produktionsavdelningen Produktionsdirektören andreas.endredi@lul.se Produktionsstyrelsen Rapport från dialog med förvaltningarna

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-05-24 72 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 84 Dnr PS 2013-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-11-22 153 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-12-20 163 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-04-26 52 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 135 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-09-27 122 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden

Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 105 Dnr PS 2012-0005 Uppföljning av vårdgarantin och kömiljarden Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

AS2012-0272 1(6) Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet 2012 2013 augusti 2013

AS2012-0272 1(6) Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet 2012 2013 augusti 2013 AS2012-0272 1(6) Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet 2012 2013 augusti 2013 2(6) 1. Sammanfattning Sjukhusets kostnadsanpassningsprogram omfattar sammantaget 412 mnkr under 2012-2013.

Läs mer

Vårdgarantin förvaltningarnas skriftliga rapporter samt fördjupad information kring kösituationen i landstinget

Vårdgarantin förvaltningarnas skriftliga rapporter samt fördjupad information kring kösituationen i landstinget LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 212-3-14 Dnr PS 212-5 4 Vårdgarantin förvaltningarnas skriftliga rapporter samt fördjupad information kring kösituationen i landstinget

Läs mer

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 81 Dnr PS 2013-0001 Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 20130426 35 Dnr PS 20124 Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 Förslag till

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160610 Version 1 (8) Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Förändring Förändring mot Tillgänglighet 60d apr-16 maj-15 Väntande totalt apr-16 maj-15 Besök 65,6% 1,3% 1,3%

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160511 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS april 2016 Inflöde vårdbegäran Tillgänglighet 60d Förändring Förändring mot mar-16 apr-15 Väntande totalt mar-16 apr-15

Läs mer

Väntetider & Tillgänglighet

Väntetider & Tillgänglighet Lägesrapport Väntetider & Tillgänglighet Januari 2008 Strategiska utvecklingsenheten Gunnar Numeus, Vårdslussen 1(15) Inledning Sedan 1 ember 2005 gäller nationellt en vårdgaranti som har ett tydligt mål

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader Alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader Alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter 2 Väntande på BESÖK inom

Läs mer

Beslutet om vårdgarantin

Beslutet om vårdgarantin Beslutet om vårdgarantin Ett bra beslut för vården! Vi måste bryta gamla invanda mönster. Det är inte längre acceptabelt att patienter får vänta mer än 3 månader till besök och behandling. Åtgärder vi

Läs mer

Dnr PV Produktionsstyrelsen Lägesrapport till produktionsstyrelsen gällande vårdgarantin inom Primärvården Primärvården önskar lä

Dnr PV Produktionsstyrelsen Lägesrapport till produktionsstyrelsen gällande vårdgarantin inom Primärvården Primärvården önskar lä 2012-08-09 Dnr PV 2012-0037 Produktionsstyrelsen Lägesrapport till produktionsstyrelsen gällande vårdgarantin inom Primärvården Primärvården önskar lämna följande rapport gällande vårdgarantin med stöd

Läs mer

Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping

Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping Ärende 135. 2012-10-10 Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping Vårdgarantin Utfallet för september visar att Lasarettet i Enköping har sänkt andelen som klaras inom vårdgarantin både

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i Östergötland

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAR alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAR alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAR 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAJ 2018 alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAJ 2018 alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 MAJ 2018 alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

LÄKARBESÖK 31 AUGUSTI

LÄKARBESÖK 31 AUGUSTI 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 AUGUSTI 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 DEC alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 DEC alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 DEC 2017 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 OKT alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 OKT alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 OKT 2017 - alla specialiteter (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori) - Staplarna

Läs mer

Vårdgarantins effekter

Vårdgarantins effekter Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 6 2007-01-19 Ett år med den utvidgade vårdgarantin väntetiderna i vården minskar långsamt 1 Best nr 5101 Uppgifter från databasen och webbplatsen Väntetider i

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 Oktober alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 Oktober alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 Oktober 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök)

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland (inom det psykiatriska vårdområdet och smärtverksamheten ingar ALLA besök) Alla specialiteter Väntande på BESÖK inom specialiserad vård i

Läs mer

Bra mottagnings projekt

Bra mottagnings projekt Bra mottagnings projekt Slutrapport Hud mottagningen Sunderby sjukhus 1 Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka tillgängligheten och få en bättre vårdmiljö för både patient och personal Population:

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160711 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Förändring Förändring Tillgänglighet 60d maj-16 jun-15 Väntande totalt maj-16 jun-15 Besök 64,4% -1,2% 1,3%

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 30 September alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 30 September alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 30 September 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 December alla specialiteter

Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 December alla specialiteter 1 Väntande på LÄKARBESÖK inom specialiserad vård i Östergötland 31 December 2018 - alla specialiteter (inom det psykiatri, habilitering, beroende och och smärtverksamheten ingar ALLA besök oavsett yrkeskategori)

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) om uppfyllnaden av vårdgarantin

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) om uppfyllnaden av vårdgarantin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Hertzberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-17 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (4) HSN 2016-4163 Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) om uppfyllnaden

Läs mer

Löftesfri garanti? En uppföljning av den nationella vårdgarantin. Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 december 2017

Löftesfri garanti? En uppföljning av den nationella vårdgarantin. Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 december 2017 Löftesfri garanti? En uppföljning av den nationella vårdgarantin Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 december 2017 Tillgänglighet och väntetider är viktigt för patienter och befolkning Lång

Läs mer

~~-"., Vårdgaranti och kömiljard

~~-., Vårdgaranti och kömiljard "- bilaga LS 119C ~~-"., Vårdgaranti och kömiljard J Handlingsplan för att uppnå hög vårdgaranti- och kömiljarduppfyllelse inom Dalarnas specialiserade sjukvård Agenda Bakgrund Uppdrag II Generella verktyg

Läs mer

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare.

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare. Bra Mottagning Skåne 4 Verksamhetsområde Ögonkliniken Sjukhuset i Ängelholm Deltagare i teamet Per Carlsson Helena Ingemarsson Björn Hasselqvist Petronella Pedro På ögonmottagningen arbetar fem läkare,

Läs mer

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-05-16 1 (1) HSN 2016-0844 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Birgitta Almgren 2016-06-21, p 5 Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval

Läs mer

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Förvaltningen rapporterar löpande hur vårdgarantin för mottagningsbesök och behandling uppfylls. I denna rapport redovisas

Läs mer

Verksamhetsutveckling genom lean. Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se

Verksamhetsutveckling genom lean. Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se Verksamhetsutveckling genom lean Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se Lean - historik Tidiga Toyotatankar Fokusera på flödet Kompetens i produktionen Lagerhållning

Läs mer

Hälso- och sjukvårds förvaltningen Information på Internet

Hälso- och sjukvårds förvaltningen Information på Internet Information om vårdgarantin Hälso- och sjukvårds Information på Internet www.gotland.se/vardgaranti Samma dag 0 7 Besök högst 7 dagar Vårdgaranti Primärvård < Kontroller,återbesök vid kronisk sjukdom Utredning,

Läs mer

Mjukare värden ger bättre resultat

Mjukare värden ger bättre resultat Mjukare värden ger bättre resultat Hårda värden nödvändiga för att kunna styra utifrån gemensam värdegrund Åtgärder för cancervården Johan Snygg Verksamhetschef Anestesi/Operation/Intensivvård Sahlgrenska

Läs mer

Granskning av implementering av förbättringsarbetet i landstinget i Uppsala län svar till revisionen

Granskning av implementering av förbättringsarbetet i landstinget i Uppsala län svar till revisionen LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 18 (40) Dnr CK 2011-0489 56 Granskning av implementering av förbättringsarbetet i landstinget i Uppsala

Läs mer

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Blekingesjukhuset Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-26 2 Vårdproduktion Jan-Maj 2012-2014 2012 2013 2014 Diff - Antal Diff - Procent Vårdtillfällen 9873 10250 10192-58 -0,6% Vårddagar 59016 61380 60407-973

Läs mer

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 161013 Version 1 (8) Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Inflöde vårdbegäran Inflödet av remisser till SUS har för januari-september ökat med 5 %, eller drygt

Läs mer

Revisionsrapport Landstinget Gävleborg

Revisionsrapport Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Operationsverksamheten i landstinget Gävleborg Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström David Emanuelsson Operationsverksamhet Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping

Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping 2012-05-15 Statusrapport vårdgaranti och kömiljard Lasarettet i Enköping Vårdgarantin Utfallet för april visar att Lasarettet i Enköping når vårdgarantimålen för både besök och operation/behandling. Av

Läs mer

Månadsrapport division Länssjukvård

Månadsrapport division Länssjukvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (14) Månadsrapport division Länssjukvård 201803 Sida 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 3 Produktion... 3 Tillgänglighet... 4 Andel som fått

Läs mer

Månadsrapport september 2016

Månadsrapport september 2016 Månadsrapport september 2016 Ekonomiskt resultat 2016-09-30 196 miljoner kronor Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i bokslutet för januari september uppgår till 196 miljoner kronor. Resultatet motsvarande

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander.

REVISIONSRAPPORT. Remisshantering. Norrbottens läns landsting. Juni Hans Rinander. REVISIONSRAPPORT Remisshantering Norrbottens läns landsting Juni 2002 Hans Rinander www.komrev.se Innehållsförteckning Fel! Bokmärket är inte definierat. 2. Metod... 3 3. Landstingets remissgaranti...

Läs mer

Uppföljning av mål för vårdrelaterade skador

Uppföljning av mål för vårdrelaterade skador LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 72 Dnr PS 2011-0033 Uppföljning av mål för vårdrelaterade skador Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Sahlgrenska Universitetssjukhus

Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Sahlgrenska Universitetssjukhus Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Sahlgrenska Universitetssjukhus 2015-10-20 Utvärdering Sommar 2015 Juni-Augusti Vårdplatser Sahlgrenska Universitetssjukhus 2015-10-20 Avgränsningar Denna analys baseras

Läs mer

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG Sidnu mmer 1(1) Uppdrag Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur Uppdragsgivare: Ann-Christin Kullberg Uppdragstagare: FLG Bakgrund 1. För hög kostnad i förhållande till given budgetram 2. Uppdraget

Läs mer

Sammanställning på sjukhus- och divisionsnivå Dagen Nutrition Akademiska sjukhuset 2014

Sammanställning på sjukhus- och divisionsnivå Dagen Nutrition Akademiska sjukhuset 2014 Sammanställning på sjukhus- och divisionsnivå Dagen Nutrition Akademiska sjukhuset 2014 På Akademiska sjukhuset genomfördes årets mätning den13 februari 2014. Mätningen är en punktprevalensmätning under

Läs mer

Månadsrapport maj 2016

Månadsrapport maj 2016 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 58 miljoner kronor Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i bokslutet för januari maj uppgår till 58 miljoner kronor. Resultatet motsvarande period föregående

Läs mer

Mätning av väntetider i vården

Mätning av väntetider i vården 1 Mätning av väntetider i vården 2010-11-23 2 Den nationella vårdgarantin Statens nationella vårdgaranti gäller väntetider till planerad vård (dvs inte akut vård) Vårdgarantin innebär att: patienter ska

Läs mer

Akademiska sjukhuset, lasarettet i Enköping, Folktandvården. ID.nr: RAD-SA102-B1-v5

Akademiska sjukhuset, lasarettet i Enköping, Folktandvården. ID.nr: RAD-SA102-B1-v5 : Akademiska sjukhuset, lasarettet i Enköping, Folktandvården Division: Alla Enhet: Aktuell kategoriindelning av lokaler där medicinsk och odontologisk Verksamhetsområde: Alla Godkänt av: Se anvisning

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Frågor angående remissmottagande enheter kontakta din vårdsystemsamordnare och om hen inte är anträffbar kan frågor mailas till epj@support.lul.

Frågor angående remissmottagande enheter kontakta din vårdsystemsamordnare och om hen inte är anträffbar kan frågor mailas till epj@support.lul. Remissmottagande (konsultationsremisser/vårdbegäran) enheter Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping, Habilitering och Hjälpmedel, Primärvården och privata vårdgivare (Strukturen för Akademiska sjukhuset

Läs mer

Genombrottet. VC Gibraltargatan. Primärvården Göteborg. Genombrott III 05-10-13 06-09-15. Projekttid. CVU Rapportserie 2006:2

Genombrottet. VC Gibraltargatan. Primärvården Göteborg. Genombrott III 05-10-13 06-09-15. Projekttid. CVU Rapportserie 2006:2 Genombrottet VC Gibraltargatan Primärvården Göteborg Projekttid 05-10-13 06-09-15 Teammedlemmar: Christina Håkansson Calmerklint, Verksamhetschef Jones Zaeri, Läkare Lena Glennsten Dolfe, Distriktssköterska

Läs mer

Bättre flyt på AKUTA ortopediska operationer Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Bättre flyt på AKUTA ortopediska operationer Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Bättre flyt på AKUTA ortopediska operationer Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Teamet: Hans Berg, ort-läk (kontaktperson) Anneli Larsen, op-ssk Marie Bingselius, op-usk Lotta Petterson, ane-ssk

Läs mer

Alla operationer/åtgärder

Alla operationer/åtgärder Väntetider för genomförda OPERATIONER/ÅTGÄRDER inom specialiserad vård i Östergötland (åtgärder inom psykiatriska verksamheter omfattas inte av kömiljarden och ingår inte i figurens andelstal) Alla operationer/åtgärder

Läs mer

Kostnadsanpassningsprogram för Akademiska sjukhuset (Kvartalsrapport 1)

Kostnadsanpassningsprogram för Akademiska sjukhuset (Kvartalsrapport 1) LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 20120823 Dnr PS 20110024 113 Kostnadsanpassningsprogram för Akademiska sjukhuset 20122013 (Kvartalsrapport

Läs mer

Team 16 Bättre flyt efter 15.00 Kirurgiska klinikens operationsavdelning & Anestesiavdelning 1 UMAS, Malmö, Region Skåne.

Team 16 Bättre flyt efter 15.00 Kirurgiska klinikens operationsavdelning & Anestesiavdelning 1 UMAS, Malmö, Region Skåne. Team 16 Bättre flyt efter 15. Kirurgiska klinikens operationsavdelning & Anestesiavdelning 1 UMAS, Malmö, Region Skåne. Syfte Syftet är att skapa rutiner så att samtliga patienter uppsatta på ett operationsprogram

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Agenda Lean Healthcare Capio S:t Görans modellen Bakgrund Lean Healthcare principer Lean Healthcare i praktiken, exempel akuten Lean Healthcare

Läs mer

Mätning av väntetider i vården

Mätning av väntetider i vården 1 Mätning av väntetider i vården 2010-10-22 2 Den nationella vårdgarantin Statens nationella vårdgaranti gäller väntetider till planerad vård (dvs inte akut vård) Vårdgarantin innebär att: patienter ska

Läs mer

Månadsrapport juli 2012

Månadsrapport juli 2012 Månadsrapport juli 2012 Tillgänglighet till specialiserad vård Vårdgaranti och kömiljard Under semestermånaderna har färre verksamheter nått målen för vårdgaranti och kömiljard. Flera förbättringsarbeten

Läs mer

Beställning av behörighet i Cosmic för monitorering av studie

Beställning av behörighet i Cosmic för monitorering av studie Godkänt den: 2018-05-31 Ansvarig: Vivéca Busck Håkans Gäller för: Region Uppsala Beställning av behörighet i Cosmic för monitorering av studie Studiens arbetsnamn Eventuellt studienummer Studien beräknas

Läs mer

Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland. Alla operationer/åtgärder

Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland. Alla operationer/åtgärder Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland Alla operationer/åtgärder 1 Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD 31 mars 2012 Specialitet Antal väntande efter väntetid i dagar (inkl patienter

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

Vårdgarantins effekter

Vårdgarantins effekter Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 9 Del 1 Huvudrapport 2007-12-14 Vårdgarantin två år efter införandet en splittrad nationell bild Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 9:1 2007-12-14 1 Rapportens

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Vårdgarantins effekter

Vårdgarantins effekter Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 10 2008-06-19 Vårdgarantin kräver kunskap och ledning Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 10 2008-06-19 1 Rapportens innehåll Sammanfattning av läget 3

Läs mer

Bilaga Verksamhetsstatistik

Bilaga Verksamhetsstatistik Granskning av semesterplaneringen Bilaga Verksamhetsstatistik Region Halland Bilaga Verksamhetsstatistik Innehållsförteckning 1 Tillgänglighet 1 1.1 Ortopedi 1 1.1.1 Väntetid till mottagning 1 1.1.2 Väntetid

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Regionstyrelsen

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Regionstyrelsen Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet Regionstyrelsen 2018-10-31 Fokusområden Tillgänglighet Hälsa och livskvalitet i vardagen Tillgänglighet, Samordning & Trygghet Allt fler besöker 1177.se över tio miljoner

Läs mer

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Förvaltningen rapporterar löpande hur vårdgarantin för mottagningsbesök och behandling uppfylls. I denna rapport redovisas

Läs mer

Månadsrapport Maj 2010

Månadsrapport Maj 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-maj visar ett underskott på 2 mkr före finansiella poster, vilket är 89 mkr bättre än samma

Läs mer

KlinikKurt Klinisk handledning

KlinikKurt Klinisk handledning 1 KlinikKurt Klinisk handledning En jämförelse mellan sjukhusets kliniker (T5-T10 läkarprogrammet) i god klinisk handledning höstterminen 2014 Totalpoängen är medelvärdet (6 = max) av de tio frågorna rörande

Läs mer

Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader. Alla operationer/åtgärder

Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader. Alla operationer/åtgärder Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland senaste 13 månader Alla operationer/åtgärder 1 Väntande på OPERATION/ÅTGÄRD inom specialiserad vård i Östergötland 31 januari 2010 Specialitet

Läs mer

Ankomstavdelning Malmö

Ankomstavdelning Malmö 2017-01-12 Ansvarig: Camilla Andersson Ankomstavdelning Malmö BEHOVSINVENTERING 1 Uppdrag... 3 2 Bakgrund... 3 2.1 ORK... 3 2.2 OKK... 4 2.3 OO... 4 2.4 OK... 5 2.5 Handkirurgen... 5 3 Syfte... 5 4 Resultat...

Läs mer

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack)

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack) Skaraborgs Sjukhus September 214 Verksamhet i balans Skaraborgs Sjukhus September 213 Ekonomi Beläggning Tillgänglighet inom 6 dagar Vårdgaranti 9 dagar Garanti för besök vid välgrundad misstanke om cancersjukdom

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Akademiska sjukhuset (förvaltning) DEN NYA ORGANISATIONEN Akademiska laboratoriet (verksamhetsområde) Klinisk immunologi och transfusionsmedicin

Akademiska sjukhuset (förvaltning) DEN NYA ORGANISATIONEN Akademiska laboratoriet (verksamhetsområde) Klinisk immunologi och transfusionsmedicin Remissmottagande (konsultationsremisser/vårdbegäran) enheter Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping, Habilitering och Hjälpmedel, Primärvården och privata vårdgivare Versionsdatum 2015-11-01 Frågor

Läs mer

Återrapportering angående intern kontrollplan 2012 Hallands sjukhus Kungsbacka

Återrapportering angående intern kontrollplan 2012 Hallands sjukhus Kungsbacka 2013-01-29 1(5) Återrapportering angående intern kontrollplan 2012 Hallands sjukhus Kungsbacka Enligt fastställt reglemente för intern kontroll ska respektive nämnd/styrelse varje år anta en särskild plan

Läs mer