RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Trafikanalyser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Trafikanalyser"

Transkript

1 RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Trafikanalyser

2 RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Trafikanalyser Kund Vägverket Region Stockholm Hans Jenefors Konsult WSP Samhällsbyggnad Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm Kontaktpersoner Anders Markstedt, WSP Siv Scheele, Inregia (33)

3 Innehåll FÖRORD... 4 SAMMANFATTNING... 5 INLEDNING Projektmål...10 Utvärderingsmått...11 ÖVERSIKT ÖVER VÄGALTERNATIV Beskrivning av alternativen...12 TRAFIKEFFEKTER, FRAMKOMLIGHET Resor över Saltsjö-Mälarsnittet...17 Effekter på fördelningen mellan bil- och kollektivtrafikresor...18 TILLGÄNGLIGHETSVINSTER Värdet av ökad tillgänglighet...21 Var ökar tillgängligheten?...22 MILJÖEFFEKTER Miljöpåverkande utsläpp från trafiken...26 Miljön i innerstaden...26 TRAFIKSÄKERHET MINSKAD SÅRBARHET KÄNSLIGHETSANALYSER Trängselavgifter...29 Utan Förbifart Stockholm...30 Alternativa anslutningar...31 D -alternativ...31 F-alternativ (33)

4 FÖRORD Förstudien Östliga förbindelser syftar till att peka på möjliga lösningar att hantera framtida trafikproblem kopplade till att många av regionens utbyggnadsområden ligger öster om Stockholms innerstad. I ett första skede har alternativa kompletteringar av trafiknätet 2030 utvärderats med hjälp av trafikmodellen T/RIM. Resultaten har kopplats till de mål som gäller för projektet. Dessa inledande analyser kallas här skissanalyser och har redovisats i annan rapport Preliminära trafikanalyser De mest intressanta alternativen studeras här med hjälp av vägverkets planeringshjälpmedel SAMPERS. Alternativen har ändrats något i utformning men har behållit i stort samma benämningar. I förstudien har benämningarna förenklats något. Alternativ F1 kallas i förstudien F och 0-alternativet kallas i förstudien för JA. I förstudien refereras skissanalyserna till som inledande analyser. Denna rapport har samma uppbyggnad som skissanalyserna. I vissa fall hänvisas till resultat från skissanalysrapporten. Det bör påpekas att någon samhällsekonomisk nyttokalkyl inte är gjord (33)

5 Sammanfattning - Vägverket studerar för närvarande möjligheterna att förbättra förbindelserna öster om Stockholms innerstad. Arbetet genomförs som en förstudie, Östliga förbindelser inom Stockholms stad och Nacka kommun. I ett första skede har förutsättningslöst olika alternativ att lösa problemen prövats för att kunna identifiera vägalternativ som är intressanta att studera vidare. Med hjälp av modeller som analyserar framtida trafik studeras hur väl projektmål och övergripande mål uppfylls av olika förslag. I denna rapport redovisas det fortsatta arbetet med djupare analyser av de vägalternativ som bäst uppfyller målen och som bedömts vara tekniskt genomförbara. Följande mål har uppställts för en Östlig förbindelse: 1. Tillgodose den ökade befolkningens resefterfrågan i den östra delen av regionen. 2. Skapa förutsättningar för regional utveckling så att fler bostäder och arbetsplatser kan tillskapas i relativt centrala lägen. 3. Knyta samman stadsdelarna norr och söder om Saltsjön och göra det möjligt att färdas mellan dessa utan att belasta gatunätet i Stockholms innerstad. 4. Förbättra framkomligheten på infartslederna och avlasta gatunätet i innerstaden. 5. Förbättra möjligheterna att genom bättre tillgänglighet skapa en större arbetsmarknad. 6. Förbättra trafiksäkerheten i gatunätet. 7. Minska trafiken i innerstaden så att miljön förbättras. 8. Minska sårbarheten för störningar i vägnätet. Som utvärderingsmått används följande mått. Genom att studera värdet av kortare restider och ökat resande vilket vi sammanfattar med begreppet tillgänglighetsvinster mäts uppfyllelsen av projektmålen 1, 2, 5 (samt indirekt 3 och 4). Genom att studera framkomligheten i vägnätet studeras uppfyllelsen av projektmål 3 och 4. Miljöeffekter avser dels förbättrad miljö i innerstaden (projektmål 7), dels global miljöpåverkan (koldioxidutsläpp osv.). Trafiksäkerhet (projektmål 6) mäts som beräknad förändring av antalet döda och svårt skadade i trafiken. Minskad sårbarhet (projektmål 8) mäts genom att studera konsekvenser av störningar på några viktiga väglänkar (Essingeleden, Norra och Södra länken) (33)

6 Sammanfattning av alternativen I Östliga förbindelser har i princip olika lägen studerats, C, D, E och F. I förhållande till skissanalyserna har i denna analys det precisa läget förändrats något. Detta gäller framförallt F-alternativet, men även C. F-alternativet har här delats upp i två. Följande utredningsalternativ har analyserats i denna studie: Alt C D FL F1 Beskrivning Ny vägtunnelförbindelse 8 km med 3+3 körfält 70km/h, mellan Södra och Norra länken väster om södra Djurgården, på- och avfarter på Södermalm och Östermalm. Ny vägtunnelförbindelse 6,5 km med 3+3 körfält 70km/h, mellan Södra och Norra länken i utredda Österledens sträckning under Saltsjön och Djurgården. Ny vägtunnelförbindelse 10 km med 2+2 körfält 70km/h, från Nacka/Skvaltan under Lidingö till Lidingö centrum och Lidingöbron. Kallas F i förstudien. Ny vägtunnelförbindelse 21 km med 2+2 körfält 70km/h, från Nacka/Skvaltan under Lidingö till Lidingö centrum, vidare till E18 i Danderyd och sen till E4. Utredningsalternativen ställs i relation till ett jämförelsealternativ kallat 0- alternativet som beskriver situationen enligt regionplanen år 2030 utan en Östlig förbindelse. Nedan visas respektive utredningsalternativ. Figur 1 Östlig förbindelse - utredningsalternativ. Alternativ C Tillgänglighet Alternativ C medför nyttor för trafikanterna som ger alternativet en tredje plats efter F1 och D. Tillgänglighetsvinsterna som skapas med C sprids över ett relativt stort område: östra innerstaden (33)

7 (inklusive Värtan och Frihamnen), Lidingö, samt österut över Sickla till Nacka och västra Värmdö. Alternativet skapar alltså tillgänglighetsvinster såväl i redan tätbefolkade områden som i exploaterbara områden. Framkomlighet C är det alternativ som bäst avlastar innerstadens gator. C förbättrar också förutsättningarna för att med kompletterande åtgärder ytterligare minska innerstadstrafiken. Framkomligheten i innerstaden kan därför förväntas påverkas positivt. Trafiken på Essingeleden och innerstadsbroarna beräknas minska 10 respektive 15 procent, medan trafiken på Värmdöleden ökar ca 12 procent. Miljö C är det alternativ som bäst avlastar innerstadens ytgatunät. C förbättrar också förutsättningarna för att med kompletterande åtgärder ytterligare minska innerstadstrafiken. Boendemiljön och i viss mån trafiksäkerheten i innerstaden kan därför förväntas påverkas positivt. C ökar länets trafikarbete (och därmed utsläppen av klimatgaser) med drygt 1 procent. Trafiksäkerhet Effekterna på trafiksäkerheten beräknas vara mycket små för samtliga alternativ. Alternativ D Tillgänglighet Alternativ D är det alternativ som medför näst störst nyttor för trafikanterna. Tillgänglighetsvinsterna sprids över ungefär samma område som i C. Utanför centrala innerstaden medför D något större vinster på Lidingö. För övriga delar ger alternativen C och D ungefär lika stora tillgänglighetsvinster. Sett som förbättring av bostadsmarknad och möjlighet till regional utveckling är därför alternativ D något bättre än C. Framkomlighet D avlastar innerstadens vägar, men inte lika mycket som C. D förbättrar förutsättningarna för att med kompletterande åtgärder ytterligare minska innerstadstrafiken. Miljö Trafiksäkerhet Trafiken på Essingeleden och innerstadsbroarna beräknas minska 13 respektive 14 procent, medan trafiken på Värmdöleden ökar betydligt i anslutningen till D. D avlastar innerstadens vägar i viss utsträckning, och boendemiljön i innerstaden kan därför förväntas påverkas positivt i viss mån. D ökar länets trafikarbete (och därmed utsläppen av klimatgaser) med drygt 1 procent. Effekterna på trafiksäkerheten beräknas vara mycket små för samtliga alternativ (33)

8 Alternativ F1, FL Tillgänglighet Alternativ FL medför mindre nytta för trafikanterna än alternativen C och D. Tillgänglighetsvinsterna är geografiskt begränsade till Lidingö och Nacka. Idag är dessa områden relativt glest befolkade, men har antagits få en stor befolkningsökning fram till Med F1 har FL förlängts från Lidingö till E18 och E4. F1 är det utredningsalternativ som ökar tillgängligheten i regionen mest. F1 gynnar en mer spridd bebyggelse i regionen med bl.a. potentiella svårigheter för kollektivtrafiken att vara konkurrenskraftig. En stor del av tillgänglighetsvinsterna med F-alternativen beräknas tillfalla invånare i bostäder som antas bli byggda från och med nu och till Detta innebär att bedömningen av FL och F1 är starkt avhängig av vad man tror och önskar om regionens utveckling. Medan C och D gynnar områden som antingen redan är tätbefolkade eller ligger jämförelsevis centralt, gynnar F- alternativen områden med exploateringspotential. Framkomlighet Trafiken skiljer sig mycket mellan FL och F1 på norra infarterna. F1 avlastar norra infarterna och förbättrar framkomligheten till/från innerstaden medan FL ökar trafiken på E4, E18 och Lidingöbron liksom på Norra länken. F1 är det enda alternativ som påtagligt avlastar infarterna till innerstaden utanför innerstadsringen och därmed uppfyller mål 4. FL och F1 påverkar inte framkomligheten i innerstaden i någon nämnvärd utsträckning. Trafiken på Essingeleden och innerstadsbroarna beräknas minska ca 5-6 procent i FL och F1, medan trafiken på Värmdöleden inte ändras i F1 och minskar något på inre delar i FL. Miljö FL och F1 minskar inte trafikarbetet i innerstaden annat än marginellt. Länets trafikarbete (och därmed utsläppen av klimatgaser), ökar liksom i de båda andra alternativen med drygt 1 procent. Trafiksäkerhet Effekterna på trafiksäkerheten beräknas vara mycket små för samtliga alternativ. Resor med kollektivtrafik i alternativen Av bil- och kollektivresor inom en Östlig förbindelses upptagningsområde beräknas andelen kollektivresor minska marginellt med mellan 0,5 procentenheter om D byggs och 0,6 procentenheter om alternativ F1 byggs. Av Stockholmsregionens totala bil- och kollektivresande beräknas andelen kollektivtrafikresor minska som mest med 0,4 procentenheter om utredningsalternativen F1 eller C byggs. Jämförelse med skissanalyserna med T/RIM Skissanalyser med T/RIM rekommenderade att gå vidare med alternativ C, D och F. Ett alternativ E från Nacka direkt till Frihamnen kunde avskrivas. I skissanalyserna bedömdes alternativen C eller D ha bäst förutsättningar att uppfylla projektmålen. De ökade tillgängligheten mest totalt sett, de ökade tillgängligheten (33)

9 i områden som är strategiska för regionens utveckling och lär bli attraktiva för bebyggelse, och de avlastade åtminstone i viss utsträckning innerstadens gator och broar samt verkade kunna minska sårbarheten i vägnätet. C gav i de flesta avseenden något bättre måluppfyllnad än D. C bedömdes med stor sannolikhet dyrare och tekniskt svårare att genomföra. Det visade sig också vara fallet. T ex är det inte tekniskt möjligt att sammanbinda C med Klarastrandsleden. Därmed föll stora delar av tillgänglighetsvinsterna och C har i denna PM lägre total tillgänglighetsvinst än D. Alternativ F i skissanalysen gick från Orminge till E18 i Danderyd. Den skiljde sig från övriga alternativ i skissanalysen genom att främst vara ett projekt som förbättrar tillgängligheten i Boo-Gustavsberg och på Lidingö. Effekterna i övriga länet var mycket små. Trots detta var effekterna i de berörda områdena så stora att F:s tillgänglighetseffekt totalt sett var omkring två tredjedelar av de bästa alternativens. F:s stora effekter hänger samman med den förväntade tillkommande bebyggelsen och inflyttningen i dessa områden fram till Bedömningen av F:s effekter är därför starkt beroende av möjligheten att genomföra utbyggnadsplanerna. F uppfyllde få eller inga andra projektmål, eftersom trafiken i eller nära innerstaden påverkades i mycket liten utsträckning. F bedömdes vidare vara ett betydligt dyrare alternativ, eftersom tunnelsträckorna är mycket längre. Argumenten för att ändå utreda F-alternativet vidare är att det öppnar nya områden för bebyggelse. Skulle alternativet genomföras är det troligt att markanvändningen blir annorlunda än vad som har förutsatts enligt RUFS och skillnaderna mellan alternativen blir därmed något mindre. Det bör dock poängteras att alternativet går emot många av tankarna i den regionala utvecklingsplanen. Alternativ F har genom en teknisk utredning föreslagits ha en annan dragning, från Skvaltan i Nacka, dvs mer centralt i regionen, till Lidingö och Lidingöbron. Möjligheter finns att därefter bygga vidare till E18 i Danderyd liksom tidigare, men också vidare dragning till E4. Med det första av tre utbyggnadssteg av alternativ F (FL: från Skvaltan till Lidingöbron) ger FL mindre tillgänglighetsvinst än C och D medan hela sträckan (F1: Skvaltan-Lidingö-E18-E4) ökar tillgänglighetens värde mest av alla beräknade alternativ (33)

10 Inledning Stockholmsregionen är attraktiv och växer. Utvecklingen är i synnerhet snabb i regionens östra delar vilket ställer ett ökat krav på kapacitet för resor över Saltsjö- Mälarsnittet. Betydelsen av en utbyggnad av infrastruktur för att fånga upp den växande resefterfrågan i regionens östra delar är därför särskilt intressant att utreda. En möjlig lösning är utbyggnad av en Östlig förbindelse. Behovet av en Östlig förbindelse har berörts i en mängd utredningar. Inom ramen för Stockholmsberedningen utvecklades en långsiktig strategi för Stockholm och Mälardalsregionen. I den strategin ingår en Östlig förbindelse. Även i RUFS 2001 ingår en utbyggnad av Österleden. Det gäller även de antagna översiktplanerna för Stockholm och Nacka där reservat för en framtida Österled redovisas. Till följd av detta studerar Vägverket möjligheterna att förbättra förbindelserna öster om Stockholms innerstad. Vägverket arbetar efter fyrstegsprincipen. Det innebär att andra lösningar än en utbyggnad prövas. I första hand utreds om behovet av transporter kan minskas. I ett nästa steg undersöks om det befintliga vägnätet kan utnyttjas bättre. Därefter prövas om problemen kan lösas genom successiva förbättringar av befintligt vägnät. I det fjärde steget diskuteras en utbyggnad av vägsystemet. De fyra stegen utreds parallellt. Denna rapport redovisar steg fyra, analyser av olika utbyggnader av vägsystemet. Därför behandlas fyra vägalternativ. Dessa alternativ har vid tidigare översiktliga analyser visat sig vara de mest intressanta. Projektmål Följande mål har uppställts för en Östlig förbindelse: 1. Tillgodose den ökade befolkningens resefterfrågan i den östra delen av regionen. 2. Skapa förutsättningar för regional utveckling så att fler bostäder och arbetsplatser kan tillskapas i relativt centrala lägen. 3. Knyta samman stadsdelarna norr och söder om Saltsjön och göra det möjligt att färdas mellan dessa utan att belasta gatunätet i Stockholms innerstad. 4. Förbättra framkomligheten på infartslederna och avlasta gatunätet i innerstaden. 5. Förbättra möjligheterna att genom bättre tillgänglighet skapa en större arbetsmarknad. 6. Förbättra trafiksäkerheten i gatunätet. 7. Minska trafiken i innerstaden så att miljön förbättras. 8. Minska sårbarheten för störningar i vägnätet. 1 För arbetet gäller även det transportpolitiska målet som ska säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning. Det transportpolitiska målets sex delmål avser tillgänglighet, transportkvalitet, god miljö, trafiksäkerhet, regional utveckling och jämställdhet. Vägledande är också de nationella må- 1 Målet tillkom under en senare del av processen (33)

11 len för miljökvalitet, speciellt målen god bebyggd miljö och frisk luft. Dessutom ska hänsyn tas till målen i regionplanen. Utvärderingsmått I den inledande delen av analysen görs en beskrivning av de olika alternativens sträckning i vägnätet och dess effekter på biltrafiken för att ge en uppfattning om framkomlighet, trafiksäkerhet och miljöeffekter samt resor över Saltsjö- Mälarsnittet. Eftersom enskilda trafikeffekter inte ger en heltäckande bild av betydelsen av en väg redovisas den sammanvägda nyttan av alternativen. Skälet är att nyttan av en ny förbindelse inte med nödvändighet är proportionell mot hur mycket trafik det går på vägen. Nyttan beror på vad dessa bilister gjorde innan förbindelsen fanns. Om de t ex bara bytt resväg till den nya vägen från en annan väg med marginellt längre restid är vinsten bara denna restidsförkortning, vilket inte behöver vara en särskilt stor vinst. Om vägen däremot t ex gör det möjligt för många människor att nå bättre arbeten kan detta motsvara mycket stora nyttor. Storleken på denna totala nytta är alltså helt avgörande för hur alternativen rankas. Som utvärderingsmått används följande mått. Genom att studera värdet av kortare restider och ökat resande vilket vi sammanfattar med begreppet tillgänglighetsvinster mäts uppfyllelsen av projektmålen 1, 2, 5. Genom att studera framkomligheten i vägnätet studeras uppfyllelsen av projektmål 3 och 4 i Skissanalysen. Miljöeffekter avser dels förbättrad miljö i innerstaden, projektmål 7, dels global miljöpåverkan (koldioxidutsläpp osv.). Trafiksäkerhet, projektmål 6, mäts som beräknad förändring av antalet döda och svårt skadade i trafiken i Skissanalysen. Minskad sårbarhet, projektmål 8, mäts genom att studera konsekvenser av störningar på några viktiga väglänkar, Essingeleden, Norra och Södra länken i Skissanalysen (33)

12 Översikt över vägalternativ Beskrivning av alternativen Följande utredningsalternativ har analyserats i denna förstudie: Alt C D FL F1 Beskrivning Ny vägtunnelförbindelse 8 km med 3+3 körfält 70km/h, mellan Södra och Norra länken väster om södra Djurgården, på- och avfarter på Södermalm och Östermalm. Ny vägtunnelförbindelse 6,5 km med 3+3 körfält 70km/h, mellan Södra och Norra länken i utredda Österledens sträckning under Saltsjön och Djurgården. Ny vägtunnelförbindelse 10 km med 2+2 körfält 70km/h, från Nacka/Skvaltan under Lidingö till Lidingö centrum och Lidingöbron. Ny vägtunnelförbindelse 21 km med 2+2 körfält 70km/h, från Nacka/Skvaltan under Lidingö till Lidingö centrum, vidare till E18 i Danderyd och sen till E4. Utredningsalternativ ställs i relation till ett 0-alternativ som beskriver situationen enligt regionplanen år 2030 utan en Östlig förbindelse. Nedan visas respektive utredningsalternativ. Figur 2 Östlig förbindelse - utredningsalternativ. Alternativen tillgodoser olika målområden. Flera av Stockholms stora framtida exploateringsområden ligger sydöst om innerstaden, men även i norr där exempelvis utbyggnader av Hjorthagen, Frihamnen och Värtan planeras. I söder pågår en utbyggnad av Hammarby Sjöstad. Planer finns även på en exploatering av Finnboda, Henriksdal och Kvarnholmen. Fritidsboende övergår till permanent boende i Nacka och Värmdö. Efterfrågan på goda förbindelser kommer sålunda att öka i de östra delarna av regionen (33)

13 Trafikeffekter, framkomlighet Med en östlig förbindelse minskar biltrafikmängderna generellt på det övriga vägnätet i innerstaden. Effekten varierar beroende på dragning. Nedan visas vilka vägar som avlastas i förhållande till 0-alternativet (grönt) och vilka vägar som får mer trafik (rött) i de olika vägutbyggnadsalternativen C, D och FL och F1. Figur 3 Ökning och minskning av trafikflöden kl.7-8, C jämfört med 0-alt år Trafiken på den mest centrala lokaliseringen, C beräknas få en genomsnittlig hastighet på som lägst 34 km/h under förmiddagens maxtimme. C avlastar Stadsgårdsleden på norra Södermalm, Söderleden och innerstadsbroarna. C avlastar även trafiken på Essingeleden där hastigheten ökar 6 km/h. Eftersom alternativet getts en koppling till Östermalm kommer trafiken på exempelvis Birger Jarlsgatan att minska. Av de fyra alternativen är det C som bäst avlastar ytvägnätet i innerstaden. Förutom på förbindelsen ökar trafiken på Värmdöleden, Södra länken öster om Gullmarsplan samt på E4 och E18 norr om Norra länken (33)

14 Figur 4 Ökning och minskning av trafikflöden kl.7-8, D jämfört med 0-alt år Vägalternativ D ger en förhållandevis jämn avlastning av trafiken på ytvägnätet i innerstaden ungefär av samma storleksordning som C. Trafiken genom D beräknas få en genomsnittlig hastighet på som lägst 29 km/h under förmiddagens maxtimme. Även här utmärker sig Stadsgårdsleden på norra Södermalm, innerstadsbroarna och Essingeleden där trafiken minskar. Även alternativ D medför en ökning av trafiken på Värmdöleden och andra infarter (33)

15 Figur 5 Ökning och minskning av trafikflöden kl.7-8, FL jämfört med 0-alt år FL är till stor del ett alternativ för bilresor mellan Lidingö och Nacka, därigenom omfördelas trafik genom innerstaden till den nya leden. Trafiken på FL beräknas få en genomsnittlig hastighet på som lägst 46 km/h under förmiddagens maxtimme. FL ökar trafiken på norra infarterna E4, E18 och Norra länken samt på Värmdöleden öster om Skvaltan (33)

16 Figur 6 Ökning och minskning av trafikflöden kl.7-8, F1 jämfört med 0-alt år F1 är en förlängning av FL till E18 vid Mörby och till E4 norr om Bergshamraleden. Förlängningen ökar ledens trafik under maxtimmen med 25% och F1 beräknas få en genomsnittlig hastighet på som lägst 39 km/h under förmiddagens maxtimme. Framkomligheten förbättras på infartslederna E4 och E18 till/från innerstaden samt på Norra länken. Denna avlastning av infarterna ger tillgänglighetsvinster även för trafik till/från innerstaden, som inte direkt använder den nya leden. Förbindelserna C, D och F har kapacitet anpassad till belastningen. F-alternativen har dock bara lite över hälften av trafikmängden på C eller D (33)

17 Resor över Saltsjö-Mälarsnittet Ett av målen för projektet är att knyta samman stadsdelarna norr och söder om Saltsjön. Ett mått på hur god den nord-sydliga förbindelsen är, är antalet resor över Saltsjö-Mälarsnittet. I Figur 7 nedan redovisas antalet bil- och kollektivtrafikresor per dygn år I samtliga vägalternativ ökar det totala antalet resor över snittet och mest i alternativ D. Det totala antalet resor uppgår till cirka I jämförelse med 0-alternativet medför vägalternativ D att 6 procent fler resor uppstår, följt av C som ger en ökning 4 procent och F (både F1 och FL) med 3 procent. Figur 7 Antalet bil- och kollektivresor per dygn över Saltsjö- Mälarsnittet år Bilresor Kollektivresor alt C D F1 FL Det är också intressant att studera effekten på varje färdsätt för sig. Slutsatsen är att antalet bilresor ökar betydligt mer än vad antalet resor med kollektivtrafik minskar. Det betyder att det uppstår fler nya resor med bil än vad som flyttas över från kollektivtrafiken. Vägalternativ D ger störst ökning av antalet bilresor över Saltsjö- Mälarsnittet, med en ökning med 14 procent jämfört med 0-alternativet. I alternativ C ökar antalet bilresor med ungefär 12 procent. En vägsträckning enligt F1 ökar antalet resor med bil med 10 procent. I alternativ C och F minskar antalet resor med kollektivtrafik med cirka 1 procent och är oförändrat i D. I Figur 8 nedan visas antalet fordon under förmiddagens maxtimme på alla förbindelser över Saltsjö-Mälarsnittet år Innerstadsbroarna utgörs av Skeppsbron, Munkbron, Centralbron och Västerbron. Totalt över Saltsjö-Mälarsnittet ökar trafiken med en Östlig förbindelse. Trafiken på en Östlig förbindelse är dock större än den totala ökningen eftersom trafik omfördelas från broarna till en ny Östlig förbindelse. Sammantaget står den omfördelade trafiken för 32% - 46 % av trafiken på den Östliga förbindelsen. I alternativ C och D avlastas innerstadsbroarna med över fordon i maxtimmen. Även på Essingeleden sker lättnader av biltrafiken, framförallt i alternativ D där minskningen är knappt 2000 fordon vilket motsvarar cirka femton procent. Trafiken på den nya förbindelsen blir nästintill dubbelt så hög i alternativ C och D i jämförelse med F-alternativen (33)

18 Figur 8 Antal fordon på leder över Saltsjö-Mälarsnittet under förmiddagens maxtimme år Förbifart Stockholm Essingeleden Innerstadsbroar Östliga förbindelser FL F1 D C O Bilar per timme Effekter på fördelningen mellan bil- och kollektivtrafikresor Andelen kollektivtrafikresor per dygn är ett mått på den relativa attraktiviteten som kollektivtrafiken har jämfört med att resa med bil. I det följande redovisas hur detta förhållande påverkas i regionen som helhet och i dess östliga delar till följd av en ny östlig förbindelse. I analysen antas de alternativa östliga förbindelserna trafikeras av en snabb regional stomlinje var tionde minut. Fördelningen bestäms genom att jämföra restid och kostnader för de båda färdmedlen. Detta görs med hänsyn till hur många resenärer som har möjlighet att välja mellan kollektivtrafik och bil. I bilresan ingår restid med tillägg för eventuell trängsel och i kollektivtrafikresan ingår även gångtid till/från hållplatser. Från nuläget till 0-alt år 2030 beräknas antal resor kollektivt per dygn till/från och inom Stockholms län öka med 73 % och antal bilresor per dygn beräknas öka med ca 86 %. Trots stora satsningar på kollektivtrafik sjunker andelen kollektivtrafikresor i länet från 43 % till 42 %. Främsta orsaken är den ekonomiska utvecklingen som gör att fler disponerar bil och värderar restid högre samt utglesning av bebyggelsen. Nollalternativet år 2030 har i regionens östra del nya spår mot nordost (bl.a Arninge pendeln) och ost (bl.a tunnelbana). Från nuläget till år 2030 beräknas kollektivtrafikandelen från regionens östra del till regionens centrala och östra del att öka med 0,2 procentenheter vilket kan förklaras av att vägsystemet inte byggts ut i motsvarande mån som kollektivtrafiksystemet (33)

19 För att se hur andel kollektivresor ändras delas regionen i norr/syd (N,S) om Saltsjö- Mälarsnittet, i ost-/västliga halvor (O,V), och halvorna delas i centrala områden (i) och ytterområden (y) samt innerstaden norr och syd (In,Is). Figur 9 Indelning av Stockholms län i trafikprognosområden Ej Sthlm län NOy NVy NOi NVi In Is SVi SOi SOy SVy Med en Östlig förbindelse ändras fördelningen mellan bil- och kollektivtrafikresor i Stockholmsregionen marginellt, som mest minskar kollektivtrafikandelen med 0,4 procentenheter i F1 och C. Från regionens östra del till regionens centrala och östra del minskar dock andelen kollektivtrafikresor med mellan 0,5-0,6 procentenheter i vägalternativen jämfört med 0-alternativet vilket blir ca 0,2 procentenheter högre än nuläget. Det är först mellan delområden (Figur 9) som alternativen ger påtagliga och olika effekter på kollektivtrafikandelen. I figur 11 visas förändring i antalet bilresor mellan olika delområden och i figur 12 kollektivtrafikresor. Jämförelsen görs i ett första steg mellan 0-alternativet och ett nuläge. Då är ökningen i så gott som samtliga reserelationer NO-SO större för kollektivtrafikresor än bilresor. Att så är fallet kan ses som en kombination av ett ökat kollektivtrafikutbud samt ett större utnyttjande av vägkapaciteten mer trängsel. Med en Östlig förbindelse dvs en ökning av vägkapaciteten mellan de norra och södra delarna av den östra regionhalvan, kommer antalet resor med bil att öka, medan antalet kollektivtrafikresor i stort sett är oförändrat. Det betyder att en östlig förbindelse ökar resandet med bil över Saltsjö- Mälarsnittet men det sker inte på bekostnad av kollektivtrafikresandet. Här bör dock påpekas att kollektivtrafiktrafikeringen i vägalternativens tunnlar kan byggas ut betydligt mer än den stomlinje med 10-minuterstrafik som antagits trafikera genom de nya vägtunnlarna (33)

20 Figur 11 Förändring i antal bilresor mellan olika delområden i östra regiondelen NOi NOi NOy SOi SOi SOy --> SOi -->SOy -->SOi -->NOi -->NOy -->NOi F1-0alt FL - 0alt D - 0alt C - 0alt 0alt - NU skillnad antal resor Figur 12 Förändring i antal kollektivresor mellan olika delområden i östra regiondelen NOi NOi NOy SOi SOi SOy --> SOi -->SOy -->SOi -->NOi -->NOy -->NOi F1-0alt FL - 0alt D - 0alt C - 0alt 0alt - NU skillnad antal resor (33)

21 Tillgänglighetsvinster Hög tillgänglighet innebär att människor med låg resuppoffring kan tillfredsställa sina behov arbete, inköp, besök osv. Höjd tillgänglighet förbättrar också bostadsoch arbetsmarknaden: - Genom att öka tillgängligheten kan utbudet av attraktiva bostäder och lokaler för företag öka. På längre sikt ökar också mängden mark som är attraktiv att bebygga. - God tillgänglighet gör att arbetsmarknaden fungerar bättre, eftersom det gör det möjligt för fler att nå en arbetsplats inom rimlig pendlingstid. Om fler människor kan nå en given arbetsplats förbättras matchningen mellan arbetskraft och arbetsplatser, vilket ökar produktiviteten och därmed den ekonomiska tillväxten. Om en arbetssökande kan nå fler arbetsplatser ökar chansen att han eller hon hittar ett passande arbete. Värdet av ökad tillgänglighet kan något förenklat delas upp i två komponenter, nämligen värdet av kortare restider för befintliga resor samt värdet av nygenererade resor (fler och längre resor). Summan av dessa komponenter kan kallas tillgänglighetsvinsten. Summeras samtliga medborgares tillgänglighetsvinster erhålls den totala tillgänglighetsvinsten i länet. På lite längre sikt spelar det stor roll var tillgängligheten ökar det är inte bara den totala tillgänglighetsökningen som spelar roll utan även det geografiska läget. Om tillgängligheten ökar i områden som redan är fullbyggda blir, något förenklat, den enda konsekvensen att de som finns i området dels får del av stegrade fastighetsvärden, dels får tillgång till ett större utbud av arbetsplatser och service. Om tillgängligheten i stället ökar i områden som inte är fullbyggda innebär tillgänglighetsökningen att det på längre sikt byggs fler bostäder och lokaler i området, vilket gör det möjligt för hushåll och företag som flyttar in att ta del av tillgänglighetsökningen. För dem som redan finns i området ökar därmed tillgängligheten ytterligare eftersom nya målpunkter uppstår på nära håll. Den tätare bebyggelsen ger också utrymme för ökad service vilket också är positivt för tillgängligheten. Att öka tillgängligheten i icke fullbyggda områden har alltså en multiplikatoreffekt jämfört med att öka den i redan fullbyggda områden. I Stockholmsområdet är bostadsmarknaden överhettad, särskilt i områden som idag har en utbyggd infrastruktur och därmed en hög tillgänglighet. Överhettningen på bostadsmarknaden ger ett motstånd mot inflyttning till Stockholm. Denna tröghet i bostadsmarknaden får också implikationer för en vital arbetsmarknad och därmed även tillväxten i regionen. Om tillgängligheten ökar i nya områden blir det också mer attraktivt att bygga fler bostäder där. Värdet av ökad tillgänglighet Tillgängligheten mäts i termer av såväl restidsvinster, förändring i reskostnader som nygenererat resande. I ett första steg analyserar vi det totala värdet i länet baserat på effekten under ett vardagsdygn, det räknas sedan upp till år med 270 arbetsdagar för en relativ jämförelse. Nedan visas hur mycket en östlig förbindelse ökar tillgängligheten i länet. Högst tillgänglighetsvinst erhålls i ett utbyggt F1, den mest östliga sträckningen av alternativen, där nyttan uppgår till 660 Mkr per år. En stor del av nyttan uppkommer genom möjligheten för trafik på E4 och E18 att komma till / från Lidingö och Nacka och samtidigt avlasta norra infarterna och innerstaden. När den (33)

22 na koppling från Lidingö till E4 inte är utbyggd, alternativ FL, är tillgänglighetsvärdet nästan halverat, 376 Mkr per år. Det näst högsta alternativet är D med 552 Mkr per år och alternativ C som följer tätt efter med 503 Mkr, beroende på att C är längre men har stort sett samma start och mål som D. Figur 13 Värdet av ökad tillgänglighet i Stockholms län för olika alternativ. Förändring av generaliserad reskostnad bil+koll * dygnsresandet * årsuppräkning 270 miljoner kr per år C- 0 D - 0 FL - 0 F1-0 Var ökar tillgängligheten? Vid beslut om vilket alternativ som är mest intressant att bygga för regionen bör, som vi ovan påpekat, den geografiska dimensionen ingå i analysen. Vi har också kunnat konstatera att alternativen F1 och D ökar tillgängligheten mest. Frågan är alltså var de stora enskilda vinsterna per resa uppstår och vilka regionstrukturer alternativen gynnar. Den genomsnittliga generaliserade kostnaden för en tur- och returresa i länet är nästan 70 kronor. I vissa områden på Lidingö blir tillgänglighetsvinsten per tur- och returresa över 20 kr (F1). Det beror inte enbart av att resorna blir kortare och snabbare utan också på att vägförbättringarna ger ett ökat resande vars nytta räknats in i tillgänglighetsvinsten. Nedan presenteras tillgänglighetsvinsten per tur (tur och returresa i 0-alternativet med start i området) för alternativ C, D och de båda F-alternativen. Höga staplar motsvarar höga vinster i detta område. För att erhålla den totala nyttan som beräknats i avsnittet ovan ska nedanstående staplar multipliceras med antalet turer per person och antalet invånare i området (33)

23 Figur 13 Förändring av tillgängligheten per tur och returresa efter startområde år 2030 med alternativ C. Tillgängligheten ökar mest i västra Nacka och Värmdö. Inom Stockholms stad är tillgänglighetsvinsterna särskilt höga i de östliga delarna med tonvikt på Hjorthagen, Frihamnen och Värtan som också är exploateringsområden där nya bostäder planeras. Även Lidingöborna får en förbättrad tillgänglighet. Figur 14 Förändring av tillgängligheten per tur och returresa efter startområde år 2030 med alternativ D. Alternativ D uppvisar samma mönster som C, men med större tillgänglighetsvinster i Värtan/Frihamnen och på Lidingö. I övriga områden är vinsten ungefär densamma (33)

24 Figur 15 Förändring av tillgängligheten per tur och returresa efter startområde år 2030 med alternativ FL. Vägalternativ FL skiljer sig från övriga alternativ genom att det ökar tillgängligheten främst på Lidingö och därefter i Nacka. I FL är tillgänglighetsvinsterna mindre i de centrala delarna av Stockholm och saknas nästan helt i övriga delar av länet. Figur 16 Förändring av tillgängligheten per tur och returresa efter startområde år 2030 med alternativ F (33)

25 F1 är en förlängning av FL till E4. F1 ökar tillgängligheten på Lidingö betydligt och förbättrar tillgängligheten i östliga områden i halvcentrala lägen. En stor del av regionens övriga delar beräknas få en ökad tillgänglighet. Enligt tidigare resonemang är tillgänglighetsvinster i obebyggda områden mer värdefulla eftersom nya bostadsområden kan skapas istället för att öka trycket i ett befintligt område som t.ex. innerstaden. Genom att öka tillgängligheten i obebyggda områden ökar attraktiviteten att bygga fler bostäder där. Det mest östliga alternativet FL och dess förlängning F1 kan på så sätt vidga bostadsmarknaden. Sannolikheten ökar också för att arbetsplatser blir mer spridda. Detta ställer ökade krav på tillräckliga kollektivtrafikförbindelser inom den östra delen av regionen och därmed resurser för detta. I annat fall blir invånarna i hög grad beroende av bil (33)

26 Miljöeffekter Miljöeffekterna är dels trafikens utsläpp av hälsofarliga partiklar och emissioner som påverkar människors välbefinnande, dels hur bilavgaser påverkar natur, växtlighet och klimat. Miljöpåverkande utsläpp från trafiken Utredningsalternativen ger en ökad miljöpåverkan i förhållande till nollalteranativet. De olika sträckningarna av den östliga förbindelsen ger 1,3 1,4 procents ökning av trafikarbetet i länet under maxtimmen. Det kan ställas i relation till den årliga trafikökningen som beräknas ligga på 2,5 procent åren Alternativen F som kännetecknas av fler långa resor ger också den största ökningen även om skillnaden är marginell. Miljön i innerstaden Trafikarbetet på ytvägnätet i innerstaden blir lägst i alternativ C, följt av D och F1. Tunnlarna i vägalternativ C attraherar nio procent av trafiken på ytvägnätet. Motsvarande siffra för D är åtta procent medan effekten av F1 som inte har några tunnlar i innerstaden är fyra procent. Figur 17 Trafikarbete på ytvägnätet i innerstaden. Antal fordonskilometer under förmiddagens maxtimme år FL F1 D C Fordonskm under maxtimmen Nya östliga förbindelser ger endast smärre minskningar av trafiken i innerstaden. Däremot har de betydelsefulla konsekvenser för möjligheten att minska innerstadstrafiken med olika typer av restriktioner t ex avgifter, zoner med lägre hastighets- 2 Vägverkets Effektkatalog (33)

27 gränser, gågator etc. Eftersom en östlig förbindelse nära innerstaden erbjuder ett bra alternativ till innerstadsbroarna för resor mellan norra och södra regiondelen, skulle förbindelsen medföra att sådana restriktioner dels ger större trafikdämpande effekt, dels minskar uppoffringen för trafikanterna. Nuvarande förslag till avgifter i Stockholm innebär att det inte finns någon annan avgiftsfri passage än Essingeleden för resor mellan den norra och södra regionhalvan. En östlig förbindelse skulle kunna ge ytterligare en avgiftsfri passage vilket innebär att tillgängligheten inte behöver försämras lika mycket. När det finns alternativa vägar får åtgärden en större effekt. Effekten blir tydligast för alternativen C och D som ansluter till innerstaden. Dessa effekter beskrivs mer ingående nedan under avsnittet om känslighetsanalyser. Ur miljösynpunkt är det viktigt att kunna leda bort den luft som passerar tunnlarna så att människors hälsa inte äventyras. Det åstadkoms normalt med att ventilationstorn leder ut luften på tillräckligt hög höjd och på platser där få människor vistas. Trafiksäkerhet De östliga förbindelserna antas ha samma goda trafiksäkerhetsstandard i alla alternativ. Trafiksäkerheten är i viss mån beroende av antal fordon per dygn på gator och vägar. Den omfördelning av trafik som alternativen orsakar ökar trafikolyckorna på alternativens tillfarter och minskar trafikolyckorna på de gator som alternativen avlastar. Netto effekterna på trafiksäkerheten i länet bedöms vara små för samtliga alternativ även om omfördelningen flyttar trafik till gator med lägre olycksrisker. Minskad Sårbarhet I det fall en länk skulle stängas av omfördelar sig trafiken på vägnätet. En omfördelning ger upphov till ett ökat antal fordonstimmar som är ett mått på sårbarheten i länet. Nedan illustreras sårbarheten i termer av ökningen av antalet fordonstimmar under maxtimmen till följd av en avstängning av Gröndalsbron, Norra Länken eller Södra Länken. Beräkningarna för 0-alternativet och D är hämtade från Skissanalysen och övriga alternativ är bedömda med stöd av andra alternativ i Skissanalysen. Med en Östlig förbindelse minskar den negativa effekten av en avstängning. Sårbarheten är störst om Gröndalsbron skulle stängas av. Utan en Östlig förbindelse skulle antalet fordonstimmar öka med över Förbindelserna C och D är bra alternativ till Gröndalsbron. Om en av dem byggdes skulle ökningen av antalet fordonstimmar istället stanna vid ca 7 000, d.v.s. konsekvensen av en svår störning skulle nästan halveras. De mest östliga förbindelserna F1 och FL är mindre attraktiva alternativ vid en svår störning, här bedöms ökningen stanna vid ca Om istället Norra Länken eller Södra Länken skulle stängas av är emellertid utgångsläget ett helt annat i 0-alternativet. Ökningen av antalet fordonstimmar ligger på en lägre nivå. Norra länken drygt timmar och Södra länken fordonstimmar. Om Norra Länken stängs av kan inte alternativ C och D ta trafik då de ansluter dit. En viktig slutsats är följaktligen att det är viktigt att hålla just Norra Länken intakt om C eller D byggs. Om F1 eller FL är byggda bedöms de dämpa ökningen olika. F1 är ett tydligt alternativ till Norra Länken och kan mer än halvera ökningen medan FL bedöms kunna dämpa ökningen med ca 16-20% (33)

28 Om Södra länken stängs av beräknas C och D kunna dämpa ökningen ca 40% medan F1 och FL bedöms dämpa ökningen mindre än 20 % (33)

29 Känslighetsanalyser Trängselavgifter Hur känslig är tillgänglighetsvinsten från alternativ D i det fall det förekommer trängselavgifter? Det system för vägavgifter som har analyserats är ett som enbart bygger på trängsel och där avgifterna är satta så att den samhällsekonomiska nyttan maximeras. Beräkningen av avgifterna görs så att vid given resefterfrågan det totala värdet av restiden (resenärernas restid viktad med respektive tidsvärden) minimeras. Men efterfrågan beräknas utifrån resekostnaden inklusive avgifter, alltså enligt den totala kostnaden som resenären orsakar samhället. Vägavgifterna sätts dynamiskt så att de motsvarar kostnaderna för tidsförluster beroende på trängsel. Den totala tillgänglighetsvinsten med en östlig förbindelse är 581 Mkr i ett trafiksystem med optimerande trängselavgifter. Vinsten är större än i fallet utan avgifter då den beräknades till 552 Mkr. Det betyder att en östlig förbindelse ger ännu större nytta i form av tillgänglighetsvinster om trängselavgifter skulle införas. Det är värt att påpeka att detta gäller tillgänglighetsvinsten för trafikanterna och inte hela den samhällsekonomiska nyttan. Figur 18 Antal fordon på leder över Saltsjö-Mälarsnittet kl år D 0 med trängselavg D med trängselavg Förbifart Stockholm Essingeleden Innerstadsbroar Östliga förbindelser En utbyggnad av östlig förbindelse avlastar Essingeleden och innerstadsbroarna något mer än trängselavgifter. En kombination av trängselavgifter och östlig förbindelse ger den största avlastningen. Detsamma gäller om man ser på hela innerstadens ytvägnät (33)

30 Figur 19 Fordonskm på innerstadens ytvägnät D med trängselavg 0 med trängselavg D Andelen kollektivtrafikresor påverkas mer av D om en trängselavgift är införd. Från regionens östra halva till regionens centrala och östra halva minskar andelen kollektivtrafikresor med 0,89 procentenheter med alternativ D-trängselavgift jämfört med ett 0-alternativ med trängselavgift. Motsvarande siffra utan trängselavgift är 0,45 procentenheter. Utan Förbifart Stockholm För att se hur en avsaknad av Förbifart Stockholm skulle påverka resultaten i förhållande till målet om att knyta samman delarna norr och söder om Saltsjö-Mälarsnittet har en analys gjorts av trafikströmmarna över Saltsjö-Mälarsnittet. Figur 20 Antal fordon över Saltsjö-Mälarsnittet 2030, med kombinationer av Förbifart och Östlig förbindelse vid olika tider på dygnet och olika riktningar Förbifart Ingen östlig förbindelse Förbifart och Östlig förbindelse Ingen Förbifart men Östlig förbindelse fm maxt Nut em maxt Nut lågtrafik Nut fm maxt Sut em maxt Sut lågtrafik Sut (33)

31 Under förmiddagens maxtimme (fm maxt) är de största trafikflödena norrut (Nut) och under eftermiddagen söderut (Sut). Under lågtrafik är flödena i stort sett lika stora norrut som söderut. De lägsta flödena återfinns under morgonens maxtimme söderut. Med både en Förbifart Stockholm och en Östlig förbindelse blir trafikflödena störst över Saltsjö-Mälarsnittet. Med endast en av dem blir flödena i stort sett av samma storlek, men något mindre flöden söderut under morgonens maxtimme och norrut under eftermiddagens maxtimme om det inte finns Förbifart. Det betyder att Förbifart Stockholm i större utsträckning än Östlig förbindelse gynnar trafikflöden i motsatt riktning mot de största. Figur 21 Antal resor med bil och kollektivt över Saltsjö-Mälarsnittet år Bilresor Kollektivresor Förbifart ingen Östlig förbindelse Förbifart och Östlig förbindelse Ingen Förbifart, Östlig förbindelse Antalet kollektivresor över Saltsjö-Mälarsnittet är i stort sett detsamma i alternativen, men något mindre då det inte finns någon Förbifart. Antalet bilresor liksom antalet resor totalt blir mindre i avsaknad av Förbifart än i avsaknad av Östlig förbindelse. Alternativa anslutningar D -alternativ D-alternativet till Östlig förbindelse har testats med en anslutning till Valhallavägen (alternativ D3) i stället för Lindarängsvägen. Det ger andra belastningar på anslutningarna. Sammantaget påverkar det dock trafikarbetet i innerstaden ytterst litet (33)

32 Figur 22 Antal fordon på leder över Saltsjö-Mälarsnittet i olika varianter av anslutningar D Alt D Förbifart Sthlm Essingeleden Innerstadsbroar Östlig förbindelse (33)

33 F-alternativ F1-alternativet av östlig förbindelse ger den största nyttan i form av tillgänglighetsvinst. Det alternativet är dock inte helt jämförbart med C och D eftersom det inte bara knyter samman Södra och Norra länken utan också binder samman E4 och E18 norr om Bergshamraleden. Beräkningar utan koppling till E 4 och E18, FLalternativet, redovisar avsevärt lägre nytta. I hela dragningen från Nacka /Skvaltan till E4 är trafikflödena jämnt fördelade över hela leden och med stor avlastning av Norra länken och E4 och E18 söder om leden. Utan dragning mellan E4 och E18 erhålls ingen avlastning av E4 och Bergshamraleden men fortfarande av E18 och Norra länken. En illustration av detta ges i figuren nedan. Trafiken på bilden är dock större än vad man kan förvänta sig eftersom det är bilresor från F1 som är utlagda i detta mindre attraktiva vägnät. Figur 25 Skillnad i trafikflöden mellan ett F-alternativ utan anslutning till E4 och 0- alternativet, ruttval (33)

RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Preliminära trafikanalyser

RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Preliminära trafikanalyser RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Preliminära trafikanalyser 2005-01-27 RAPPORT Östliga förbindelser inom Stockholm stad och Nacka kommun. Förstudie Preliminära

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016 RAPPORT Östlig förbindelse Trafikanalys och nyttor Sammanfattande rapport april 2016 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort Maj 2015 Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort PM Trafikanalys Titel: Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort, PM Trafikanalys Konsult: Sweco Uppdragsledare: Cornelis Harders och

Läs mer

Yttrande över Vägverkets förslagshandling Östlig förbindelse - förstudie

Yttrande över Vägverkets förslagshandling Östlig förbindelse - förstudie ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KULTUR OCH MILJÖ SID 1 (5) 2007-01-22 Handläggare: Virginia Kustvall Larsson Telefon: 076-12 10 448 Till Östermalms stadsdelsnämnd Yttrande över Vägverkets förslagshandling

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka

Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka 1(5) Handläggare Beatrice Gustafsson 08-686 3907 beatrice.gustafsson@sll.se Komplettering: Resenärseffekter av en utbyggnad från Kungsträdgården till Grön linje söderut före Tunnelbana till Nacka På uppdrag

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering Uppdragsnr: 10033453 1 (10) KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering 2003-04-07 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Geografiska fördelningseffekter

Geografiska fördelningseffekter Geografiska fördelningseffekter Jonas Eliasson WSP Analys & Strategi (fd. Transek och Inregia) (och snart Professor, föreståndare Centre for Transport Studies, KTH) Geografiska fördelningseffekter varför?

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg Ramböll Sverige AB PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun Koncept Göteborg 2009-04-07 Skövde kommun PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden. Datum 2009-04-07 Uppdragsnummer

Läs mer

Stockholms-stads-scenariot - - en känslighetsanalys baserad på Trafikverkets Basprognos

Stockholms-stads-scenariot - - en känslighetsanalys baserad på Trafikverkets Basprognos PM Stockholms-stads-scenariot - - en känslighetsanalys baserad på Trafikverkets Basprognos I ett gemensamt arbete mellan Stockholms stad och Trafikverket har en Sampersprognos tagits fram som känslighetsanalys,

Läs mer

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (7) 2017-05-11 Handläggare Tobias Johansson 08-508 266 56 Till Trafiknämnden 2017-06-15 Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Bilaga 2 Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Förord Dagens infrastrukturplanering blir mer integrerad med annan

Läs mer

Kallebäck - Trafikanalys

Kallebäck - Trafikanalys Uppdragsansvarig Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Trafikkontoret, Göteborgs stad Joachim Karlgren Datum 2017-07-07 Projekt-ID 735243 Kallebäck - Trafikanalys 1 Bakgrund Kallebäcksmotet

Läs mer

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl UPPDRAG Borås, kv Nejlikan TU UPPDRAGSNUMMER 2392053 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl Bakgrund Borås

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Titel: Systemanalys Redaktör: Anders Markstedt WSP Sverige AB Besöksadress: Arenavägen 7 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2 1(8) STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORG Göteborg COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Telefax: 010-850 11 22 k:\uppdrag10\163291\16-prj\04-bsk\amhult

Läs mer

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning Uppdragsnr: 10118310 2009-09-07 Kerstin Pettersson, PM C:\Documents and Settings\seks11044\Desktop\Jmf-Sthlm06-090907-2.docver 1.0 Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

Vägverket publikation 2003:95

Vägverket publikation 2003:95 VEM VINNER OCH VEM FÖRLORAR PÅ TRÄNGSELAVGIFTER? FÖRDELNINGSEFFEKTER AV TRÄNGSELAVGIFTER I STOCKHOLM Vägverket publikation 2003:95 FÖRDELNINGSEFFEKT AV AVGIFTER Med fördelningseffekter avses hur olika

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Torp Segelhotellet 2013-06-26

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Torp Segelhotellet 2013-06-26 UNITED BY OUR DIFFERENCE trafik pm Torp Segelhotellet 2013-06-26 Medverkande Beställare: Norden Etablering AB Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Göteborg Kontakt: Bo Lindelöf, 010-722 72 49, bo.lindelof@wspgroup.se

Läs mer

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE 2018-05-18 TRAFIKANALYS HILLE Gävle Gävle kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Trafikprognos Sparråsvägen

Trafikprognos Sparråsvägen Trafikprognos Sparråsvägen 2014-04-02 2(10) Beställare Kontakt Kungälv Kommun Björn Carlsson Konsult ÅF Infrastructure AB Uppdragsledare Åsa Nyqvist Trafikprognos Carlos Moran Handläggare Emelie Heijmans

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

Underlag till Fallstudie: Österleden

Underlag till Fallstudie: Österleden Bilaga: Underlag till Fallstudie: Österleden ALTERNATIVA AVGIFTSFORMER... 4 Utan avgifter, analys 1b... 4 Zonavgifter... 12 Differentierande vägavgifter. (DVA)... 20 Finansierande avgifter...28 FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 Trafiksimulering har gjorts för den nya utformningen av Västerbroplan och korsningen / Rålambshovsvägen, både alternativet

Läs mer

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

Underlag till Fallstudie: Österleden

Underlag till Fallstudie: Österleden Bilaga: Underlag till Fallstudie: Österleden ALTERNATIVA AVGIFTSFORMER... 4 Utan avgifter, analys 1b... 4 Zonavgifter... 12 Differentierande vägavgifter. (DVA)... 20 Finansierande avgifter...28 FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Trafikanalyser för Stockholm 2030

Trafikanalyser för Stockholm 2030 ARBERAPPOR 2030:5 trategiska avdelningen FEBRUARI 2004 rafikanalyser för tockholm 2030 underlag för att belysa effekten av bebyggelseutveckling, trafikinvesteringar och trängselskatt 2030 O C K H O L M

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2013-09-09 Datum 2013-09-09 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM

EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM RAPPORT 2014:6 EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM ÖSTLIG FÖRBINDELSE DEN SISTA VIKTIGA PUSSELBITEN 2 EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM Stockholmsregionen är just nu en av de snabbast växande regionerna

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort Stockholms läns landsting 1(9) Förvaltningen för utbyggd tunnelbana Handläggare: Stefan Persson Ankom Stockholms läns landsting 2014-03- 2 8 Landstingsstyrelsens arbetsutskott wisiivmtilt^ IIMllllllll

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr:

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr: PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Projektnr: 88 39 33 2011-12-28 1 Dokumenttitel: PM Trafik Förstudie väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Dokumentdatum:2011-12-28

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Trängselskatt med Östlig förbindelse

Trängselskatt med Östlig förbindelse Trängselskatt med Östlig förbindelse Underlag till Sverigeförhandlingen Version 23 september 2015 1 Dokumenttitel: Trängselskatter och vägavgifter med Östlig förbindelse, Underlag för 2013 års Stockholmsförhandling

Läs mer

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden Stadsledningskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1000/2013 Dnr TK T2013-000-03728:1 Dnr MF 2013-9203 Sida 1 (5) 2013-07-03 Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293

Läs mer

Stockholmsförsöket hur gick det? Analysgruppens sammanfattning

Stockholmsförsöket hur gick det? Analysgruppens sammanfattning Stockholmsförsöket hur gick det? Analysgruppens sammanfattning Omfattande och detaljerad utvärdering Resvaneundersökning Stockholms län (augusti) Resvaneundersökning Mälardalen Biltrafik Snitträkningar

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Nacka Kommun Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Version 5.2 Stockholm 2015-08-20 Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Datum 2015-08-20 Uppdragsnummer Utgåva/Status Version 5.2 Carl Chytraeus

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum

Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum Trafikutredning Nacka kommun Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum trafikutredning. Bilaga till program för detaljplan Utgåva 1 Stockholm 2008 06 27 KFKS 2007/12 214 Projekt 9214 Nacka kommun

Läs mer

Trafikanalys Södertäljebron

Trafikanalys Södertäljebron 1(11) Kopia till: Trafikanalys Södertäljebron Kristina Schmidt, 2016-08-19 TMALL 0423 v 1.0 2(11) Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Trafiken på bron.... 4 Trafikmängder vägtrafik... 4 Start och målpunkter...

Läs mer

Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare

Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare Uppdragsnr: 10204776 1 (12) PM Trafikutredning Roslingsvägen mm i centrala Gällivare Kristina Schmidt, Martina Trupina och Sebastian Hasselblom 2015-06-12 Rev 2015-06-16 Innehåll Bakgrund och förutsättningar...

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 (8) PM Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Eskilstuna kommun analyserat trafikkonsekvenser av att öppna Gredbyvägen för genomfartstrafik med ett

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg UNITED BY OUR DIFFERENCE trafikutredning Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg December 2013 Medverkande Beställare: ICA Fastigheter Sverige AB Kontakt: Jan-Anders Börjesson Konsult:

Läs mer

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN TRAFIK PÅ RISSNELEDEN Analys av Rissneleden som stadsgata L:\7020\2010\Lingonskogen\trafik ver WSP Analys & Strategi 2010-11-11 2 (6) Bakgrund Ett planprogram för del av Sundbyberg 2:26 Lingonskogen har

Läs mer

Trafikanalys Luleå Kronan

Trafikanalys Luleå Kronan Luleå kommun Malmö 2016-09-22 Datum 2016-09-22 Uppdragsnummer 1320021084 Utgåva/Status Anders Sjöholm Johan Jönsson Johannes Wolfmaier Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder Underlag till Sverigeförhandlingen. 25 augusti 2017

Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder Underlag till Sverigeförhandlingen. 25 augusti 2017 Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder Underlag till Sverigeförhandlingen 25 augusti 2017 Trafikverket Dokumenttitel: Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder,

Läs mer

TEKNISK PM. Trafikanalys Täby Galopp. Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30. Analys & Strategi

TEKNISK PM. Trafikanalys Täby Galopp. Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30. Analys & Strategi TEKNISK PM Trafikanalys Täby Galopp Trafikprognos och kapacitetsanalyser 2014-06-30 Konsulter inom samhällsutveckling WSP är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter,

Läs mer

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Miljöförvaltningen Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1409/2013 Dnr TK T2013-312-05720 Dnr MF 2013-012797 2013-09-24 Sida 1 (14) Kontaktpersoner Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka 40 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta

Läs mer

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 Stockholm-Globen 2017-09-25 WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Detaljplan för Hossaberget PM om trafikmängder på Nya Öjersjövägen

Detaljplan för Hossaberget PM om trafikmängder på Nya Öjersjövägen Detaljplan för Hossaberget Detaljplan för Hossaberget Beställare: Partille kommun 433 82 Partille Beställarens representant: Erika von Geijer Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS GODA GRANNAR MÖJLIG TILLB. UNITED BY OUR DIFFERENCE PM Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 Medverkande MAXI ICA:

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Trafikanalyser Halmstad

Trafikanalyser Halmstad Handlingsprogram för hållbara transporter Transportplan för Halmstad 2030 Bilaga 1 Trafikanalyser Halmstad Den stora mängden trafik på bla Viktoriagatan bildar en barriär genom stadskärnan 2011-11-08 Ramböll

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

Trafikanalys, Jordbro

Trafikanalys, Jordbro PM Trafikanalys, Jordbro 2017-08-08 1 (21) PM Trafikanalys, Jordbro 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av den förtätning av Jordbro som planeras

Läs mer