För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm"

Transkript

1 För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

2 Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta klimatmålen, bostadsbristen och de växande påfrestningarna på kollektivtrafiken. Varje dag reser cirka personer med kollektivtrafiken i Stockholms län. Trots att en majoritet av stockholmarna åker kollektivt är Stockholms kollektivtrafik enormt eftersatt. Varje år beräknas förseningarna kosta samhället cirka 6 miljarder kronor. Samtidigt satsas det enorma summor på motorvägsprojekt. Om Stockholm ska kunna möta den starka befolkningstillväxten och vara en modern, hållbar och miljövänlig stad behöver Stockholm ställa om från en politik som prioriterar bilismen till en grön politik som prioriterar gång, cykel, kollektivtrafik. Nya motorvägar kommer inte att lösa problemen med framtidens trängsel eller klimatutsläpp. Siffror från Länsstyrelsen visar att antalet bilresor per vardag, med nuvarande trafikplanering, kommer att öka med en miljon till år 2030 och att antalet bilar kommer att öka med 50 procent. Ökningen kommer att ske i hela länet, även i Stockholms innerstad. Nya vägar är inte lösningen i ett modernt och hållbart Stockholm. Nya vägar leder till fler bilar, mer trängsel och till större koldioxidutsläpp. Om Stockholm ska nå målet att vara klimatneutralt till år 2030 kommer kollektivtrafiken att behövas fördubblas i Stockholm. Orange linje är ett ansvarsfullt och miljövänligt alternativ till fler motorvägar och till Förbifart Stockholm. Orange linje ökar kapaciteten och möjligheterna för stockholmarna att på ett mycket snabbare och effektivare sätt ta sig mellan norra och södra Stockholm samtidigt som den avlastar tunnelbanesystemet och centrala Stockholm samt skapar förutsättningar för tiotusentals nya bostäder. Miljöpartiets vision är att den kapacitetsstarka och klimatsmarta tunnelbanan ska vara motorn för Stockholms framtida utveckling. Miljöpartiets vision om Orange linje knyter ihop planerade bostäder med de bostäder som Miljöpartiet i Stockholm vill bygga på Bromma flygplats. I ett slag kan vi med Orange linje ställa om Stockholm till en modern, mänsklig och miljövänlig stad med fler bostäder. Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholm stad

3

4 Sammanfattning Sträcka: Älvsjö Arninge, Kungsholmen - Solvalla Ett miljövänligt alternativ till Förbifart Stockholm Reducerar restiden mellan norra och södra Stockholm med cirka 10 min Avlastar hela tunnelbanesystemet och ökar kapaciteten Knyter ihop planerade bostäder och bostäder vid Bromma parkstad Finansiering främst genom miljöpartiets budgetförslag och från trängselavgifter Byggs i tre etapper

5 Bakgrund Resandet i Stockholms stad ska vara effektivt och klimatsmart. Det är utgångspunkten för Miljöpartiets trafikpolitik. Stockholm behöver fler tunnelbanelinjer, nya vagnar och ny teknik som gör det attraktivt och enkelt att resa kollektivt. Resande måste vara snabbt och smidigt, både in mot city, mellan norra och södra Stockholm och mellan bostadsområden, knutpunkter och arbetsplatser. Vi behöver nya, snabba och bekväma tunnelbanelinjer så att många fler väljer att resa kollektivt istället för med bil. Det finns stora möjligheter att skapa ett klimatsmart transportsystem i Stockholmsregionen som bidrar till en lösning så att både våra klimatmål och transportpolitiska mål nås. För detta behövs bland annat ny tunnelbana. Som det ser ut nu använder Alliansen alla inkomster från trängselskatten för att finansiera Förbifart Stockholm. Detta trots att folkomröstningen i Stockholm tydligt gjorde klart att intäkterna skulle gå till kollektivtrafik och vägar. Detta har lett till att det saknas finansiering för Stockholms kollektivtrafik. Konsekvensen av alliansens trafikpolitik är att vi låser fast oss ytterligare i ett bilberoende, en ökad klimatpåverkan och att vi fått en allvarlig försämring för kollektivtrafikanterna. Vi anser att planeringen av Förbifart Stockholm ska avbrytas och att fokus istället läggs på att hitta lösningar som gör att vi når våra uppsatta klimat- och miljömål samtidigt som vi når våra trafikmål. På Förbifart Stockholm beräknas cirka personer resa i bil per dygn. Med satsningar på kollektivtrafiken kan fler än personer resa per dygn. Orange linje med en nord-sydlig tunnelbaneförbindelse i Stockholmsområdet är en nödvändig del av lösningen. Orange linje Orange linje sträcker sig från Älvsjö i söder till Arninge i norr, med en nordvästlig avgrening till Bromma parkstad och vidare till Solvalla. Linjen binder ihop redan stora kollektivtrafikpunkter med varandra och har över tio knytpunkter längst med gröna, röda och blåa linjen. Förutsättningarna för att orange linje ska avlasta den befintliga tunnelbanan är mycket stor.

6 Etapp 1: Liljeholmen Fridhemsplan Odenplan Hagastaden Solna Mörby C Som en första etapp i att skapa en ny nord-sydlig förbindelse är det mycket viktigt att knyta ihop Hagastaden med Odenplan och Citybanan med en ny tunnelbana. Att enbart förgrena den befintliga gröna linjen, vid Odenplan och vidare norrut mot Hagastaden är inte tillräckligt. Med Orange linje skapas istället helt ny kapacitet som avlastar den befintliga tunnelbanan och ger förutsättningar för Solna Boulevard och nya resmöjligheter till Solna station och vidare mot Mörby centrum. Från Odenplan är det naturligt med en förlängning söderut för att förstärka kapaciteten över Saltsjö-Mälarsnittet. Med linjen möjliggör vi att stora stationer som Fridhemsplan och Liljeholmen knyts ihop effektivt. Den idag hårt belastade tunnelbanan via Centralen och Slussen avlastas och linjen skapar nya smidiga resalternativ där resenärerna inte behöver åka via Centralen. Dessutom skapas en helt ny station vid Norra Bantorget som ger förutsättningar för överdäckning av spårområdet och därmed skapar plats för nya centrala bostäder. Etapp 1 beräknas kosta 13 miljarder kronor.

7 Etapp 2: Älvsjö Liljeholmen och Mörby C Täby Arninge För att öka nyttan och göra det ännu enklare att resa kollektivt vill vi i etapp två förlänga Orange linje från Mörby C till Arninge via Täby och från Liljeholmen söderut till Älvsjö. Med etapp ett och två får vi en sammanhängande nord-sydlig tunnelbanelinje med hög kapacitet som knyter samman regionen. Det är viktigt att se systemet som en helhet där tunnelbana och övrig kollektivtrafik samverkar för att underlätta ett smidigt och snabbt resande samtidigt som de avlastar varandra. Vid Älvsjö skapas en bytespunkt i södra Stockholm med pendeltåg och Spårväg syd som smidigt och effektivt möjliggör resande till norra och västra Stockholm utan att resenärerna behöver passera det redan hårt belastade Slussen och T-centralen. Liljeholmen blir dessutom med dagens tunnelbana, Tvärbana och bussar ett nytt nav i sydvästra Stockholm. Vi vill norrut även gå vidare från Mörby C mot Täby och Arninge och skapa en tvärförbindelse mellan Roslagsbanan, tunnelbana och pendeltåg vid Solna station. Etapp 2 beräknas kosta 15,5 miljarder kronor.

8 Etapp 3: Marieberg Alvik Brommaplan Bromma parkstad Solvalla Stockholms stad sitter på en oerhörd markresurs där Bromma flygplats idag ligger som ska bli Bromma parkstad med nya bostäder och nya arbetsplatser. Detta kräver en kapacitetsstark tunnelbana som knyter ihop nya stora bostadsprojekt med både befintlig tunnelbanelinje och pendeltåg. Med etapp tre av Orange linje får regionen en tydlig och smidig resväg mellan nordvästra och södra Stockholm och underlättar resandet mellan Bromma, Liljeholmen och Skärholmen. Detta ger goda resmöjligheter och gör att regionen kan nå de klimat- och miljömål som byggandet av Förbifart Stockholm inte bidrar till. Etapp tre av Orange linje möjliggör bra och effektiva kollektivtrafikanslutningar till nordvästra Stockholm och skapar en expresslinje utan stopp mellan Brommaplan Alvik. Vid Solvalla kan en smidig bytespunkt till pendeltågen skapas. Här uppnås även en ny kapacitetsstark förbindelse där Tranebergsbron idag utgör en svag länk för kopplingen mellan centrala och västra Stockholm. Etapp 3 beräknas kosta 10 miljarder kronor.

9 Kapacitet Det nuvarande tunnelbanesystemet är snabbt och effektivt och har en kapacitet på cirka passagerare per riktning och timme vid 5-minuterstrafik. En tät stadsstruktur ökar förutsättningarna för att investera i kapacitetsstark kollektivtrafik. Körs tågen tätt ryms ännu fler passagerare, samtidigt som det blir mer attraktivt att använda tunnelbanan när turtätheten är hög. Det leder till fler resenärer och att fler väljer att ställa bilen och istället åka kollektivt. Orange linje ligger i den centrala delen av regionen där det redan idag är stor trängsel och där resandet förväntas öka ytterligare. Linjen binder även ihop redan stora kollektivtrafikpunkter med varandra och förutsättningarna att avlasta den befintliga tunnelbanan är därför mycket stor. Orange linje beräknas ge cirka nya sittplatser i tunnelbanesystemet. I de redan genomförda analyserna från SL visar en ny, västlig tunnelbanekoppling mellan Liljeholmen Fridhemsplan Odenplan, på ett stort resande. Det medför också en effektiv och i längden nödvändig avlastning av tunnelbanesystemet och övrig kollektivtrafik i innerstaden.

10 Tidsvinster Uträkningen bygger på den restid som SL uppger för de angivna sträckorna i det befintliga tunnelbanesystemet. För att beräkna restider på orange linje har befintliga tunnelbanelinjer i det nuvarande systemet med likvärdiga avstånd i kilometer och antal stationer jämställts med vad den ungefärliga restiden på orange linje skulle ta. Restiderna för orange linje är därför uppskattade restider med viss osäkerhet.

11 Fler bostäder Istället för en gammalmodig trafik- och bostadspolitik där motorvägar och bilen dikterar bostadsbyggandet är Miljöpartiets vision att den kapacitetsstarka och miljövänliga tunnelbanan ska vara motorn för Stockholms framtida utveckling. Miljöpartiets vision om orange linje knyter effektivt ihop planerade bostäder med de bostäder som Miljöpartiet i Stockholm vill bygga på Bromma flygplats. I ett slag kan vi med orange linje ställa om Stockholm till en modern, mänsklig och miljövänlig stad med fler bostäder.

12 Bromma Parkstad Bromma parkstad ska utvecklas på det som idag är Bromma flygplats. Stadsdelen rymmer nya högkvalitativa, yteffektiva och klimatsmarta bostäder varav cirka av bostäderna är för unga och studenter. Parkstaden karaktäriseras av de gröna miljöerna, gång- och cykelmöjligheterna, områdets parker och de nya spårförbindelserna som gör stadsdelen till ett enkel och klimatsmart val för ett växande Stockholm. Utgångspunkten vid planerandet av den nya stadsdelen är att minska stadens klimatpåverkan både när det gäller möjligheter till klimatsmarta transporter och klimatpåverkan som uppstår av bebyggelsen. Bromma parkstad är en tät och en funktionsblandad stadsdel med en varierad bebyggelse med hög miljöprestanda och en arkitektur av hög kvalitet. Orange linje från Kungsholmen och vidare ut till Bromma parkstad och Solvalla byggs i samband med att Bromma flygplats läggs ner och ersätts med Bromma parkstad.

13 Trängselskatten Trängselskatten har som syfte att minska trängsel och förbättra miljön och öka framkomligheten. Inkomsterna från trängselskatterna beror på den nivå som avgiften behöver ligga på för att uppnå en acceptabel framkomlighet. I framtiden kan därför intäkterna komma att sjunka i takt med att trängseln minskar och miljön förbättras. Därmed är det inte möjligt att fullt ut fastställa den totala intäkten över en längre tid. Från 2006 och fram till 2025 kommer trängselskatten att ha ackumulerat tillräckligt med intäkter för att delfinansiera etapp 1. Miljöpartiet vill att trängselskatten ska vara ett regionalt styrmedel där regionen själv kan styra nivåerna för att öka framkomligheten och förbättra miljön. Totalkostnad Totalkostnaden för hela Orange linje är beräknad till cirka 38 miljarder kronor. Det bygger på beräkningar på 1,2 miljarder kronor per kilometer och ligger i linje med kostnaderna för de övriga planerade utbyggnaderna för tunnelbanan. Finansieringen utgår från en grön politik med finansiering från trängselskatt, Stockholms läns landstings budget och Miljöpartiets nationella transportpolitik. Finansieringen bygger på att Förbifarten inte byggs och därmed inte heller binder upp regionens trängselskattspengar till år Etapp 1 beräknas kosta 13 miljarder kronor. Etapp 2 beräknas kosta 15,5 miljarder kronor. Etapp 3 beräknas kosta 10 miljarder kronor. Höjning av trängselskatterna Miljöpartiet i Stockholms stad beräknar en höjning av de befintliga trängselskatterna med tio kronor under rusningstid. Vi vill även att det införs trängselskatt på Essingeleden med samma belopp, samt en lägre avgift på 15 kronor över Saltsjö-Mälarsnittet. De tider som är avgiftsfria fortsätter att vara avgiftsfria och tiderna behålls enligt dagens utformning av trängselskatten.

14 Tidsplan Delsträckan mellan Odenplan och Solna planeras redan idag med beräknad byggstart 2016 och trafikstart Hela etapp 1 kan vara klar till år Ambitionen är att hela Orange linje ska vara klar till år För mer info:

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Moderat spårvägsvision för Stockholm

Moderat spårvägsvision för Stockholm Moderat spårvägsvision för Stockholm - en del av framtidens moderna och miljövänliga kollektivtrafik Augusti 2010 När Stockholm växer måste också kollektivtrafiken växa När Stockholm växer måste också

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 PM 2015:207 RI (Dnr 111-1591/2015) Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Anmälan av Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 godkänns.

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Landstingsradsberedningen 1 (2) SKRIVELSE 2015-04-08 LS 1410-1122 Landstingsstyrelsen Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus. Stockholm 2010-05-27

VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus. Stockholm 2010-05-27 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus Stockholm 2010-05-27 VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Regeringens motorväg mot klimatförändringar

Regeringens motorväg mot klimatförändringar Regeringens motorväg mot klimatförändringar Inledning Vår tids stora utmaning är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Gör vi ingenting nu så kommer våra barn och kommande generationer att få betala

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden PM 2015:4 RVII (Dnr 314-1547/2014) Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Remiss från Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, Stockholms läns landsting Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen mm4 2016-11-24 Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen 2018-2029 Länsstyrelsen i Stockholms län har i en skrivelse till länets kommuner önskat

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana 1 (3) FÖRSLAG 2012:54 LS 1111-1505 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Staden har en plan nu ska den uppdateras! Stockholm växer snabbt. De senaste tio åren har befolkningstillväxten varit i snitt 15 000 per år, och

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: Stockholms handelskammare Representant: Anna Wersäll Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692

Bilaga 2. Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö. Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Bilaga 2 Rapport Åtgärdsvalsstudie Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö Stockholms län Diarienummer: TRV 2013/15692 Förord Dagens infrastrukturplanering blir mer integrerad med annan

Läs mer

2013 års Stockholmsförhandling

2013 års Stockholmsförhandling 2013 års Stockholmsförhandling 2013-12-10 2013 års Stockholmsförhandling Utbyggd tunnelbana En överenskommelse om finansiering av tunnelbanans förlängning till Nacka, samt eventuella anslutande åtgärder

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Remissvar på Finansdepartementets framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm

Remissvar på Finansdepartementets framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Södertälje kommun Extra ärende 2 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-09 Samhällsbyggnadskontoret Tekniska nämnden Kommunstyrelsen Remissvar på Finansdepartementets framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Trafik- och renhållningsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Ulla Hamilton (M), ordföranden Daniel Helldén (MP), vice ordföranden

Trafik- och renhållningsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Ulla Hamilton (M), ordföranden Daniel Helldén (MP), vice ordföranden Trafik- och renhållningsnämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2014-02-06, 15 Tid Torsdagen den 6 februari 2014 kl 16.35 17.00 Plats Stora Kollegiesalen, Stadshuset Justerat Onsdagen den 19

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 2013-03-22 Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Förslaget till stomnätsstrategi för Stockholms län, etapp 2, har tagits fram av Trafikförvaltningen vid Stockholms

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG

TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG TIDNINGSHUSET - EN MÖTESPLATS I EXPANSIVA MARIEBERG ETT LEVANDE KVARTER MED FLERA FRAMSIDOR Mer publik bottenvåning Då kopplingen i markplan mellan DN-skrapan och Tidningshuset rivs får byggnaden flera

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Inledning Stadsbyggnadskontoret har påbörjat detaljplanearbete för ungefär 130 bostäder på två platser längs gatorna Västerled, Nyängsvägen och Koltrastvägen i stadsdelarna Abrahamsberg, Stora Mossen och

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Trafikplan 2020 i korthet

Trafikplan 2020 i korthet Trafikplan 2020 i korthet Stora framtida utmaningar Trafikplan 2020 visar hur SL vill utveckla kollektivtrafiken i Stockholms län till år 2020. SL står inför stora utmaningar för att kunna leva upp till

Läs mer

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector 2 Trivector VARJE DAG SKER 290 000 RESOR MED STOMBUSSARNA LIKA MÅNGA RESOR

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Motion 2013:8 av Tomas Melin m.fl. (MP) om tätare trafik på gröna linjen västerut

Motion 2013:8 av Tomas Melin m.fl. (MP) om tätare trafik på gröna linjen västerut Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-12-03 LS 1305-0696 Landstingsstyrelsen Motion 2013:8 av Tomas Melin m.fl. (MP) om tätare trafik på gröna linjen västerut Föredragande

Läs mer

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning.

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning. 1(4) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 9 TN 2014-0320 Förslag till yttrande över motion 2014:4 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om förstudie

Läs mer

2013 ÅRS STOCKHOLMS FÖRHANDLING

2013 ÅRS STOCKHOLMS FÖRHANDLING Överenskommelse om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län enligt 2013 års Stockholmsförhandling 2013 ÅRS STOCKHOLMS FÖRHANDLING Överenskommelse

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050.

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. 2012-03-01 Till Trafikverket Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. Dags att satsa på Södertörn Södertörnssamverkan -

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Sidan 2 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan till söderort

Sidan 2 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan till söderort Sidan 2 Nya tunnelbanan till söderort Sidan 3 Här presenterar vi kortfattat lokaliseringsutredningen Sidan 4 Kollektivtrafikens utveckling i Stockholm har ett nära samband med befolkningsutvecklingen Sidan

Läs mer

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka Foto: Susanne Walstrom, Istockphoto, rubiphoto Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka I en politisk överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö

Läs mer

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030 Två förhandlingar Trafiklösning för Stockholmsregionen till 2020 med utblick mot 2030 Uppdraget Förhandla om länets infrastruktur Samlad lösning för bättre miljö och tillväxt i landet o Stockholmsregionen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:8 av Tomas Melin m.fl. (MP) om tätare trafik på gröna linjen västerut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:8 av Tomas Melin m.fl. (MP) om tätare trafik på gröna linjen västerut FÖRSLAG 2015:7 LS 1305-0696 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:8 av Tomas Melin m.fl. (MP) om tätare trafik på gröna linjen västerut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2015 28 Sammanträdesdag

Läs mer

En åldrande infrastruktur

En åldrande infrastruktur En åldrande infrastruktur 2010 2030 0% 38% 16% 46% < 30 år 30-50 år > 50 år 85% 15% Stora renoveringar krävs oftast när en anläggning är 45-50 år SIDAN 7 Trafikstörande arbeten på Stockholms primära vägnät

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort Stockholms läns landsting 1(9) Förvaltningen för utbyggd tunnelbana Handläggare: Stefan Persson Ankom Stockholms läns landsting 2014-03- 2 8 Landstingsstyrelsens arbetsutskott wisiivmtilt^ IIMllllllll

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län. Utökad styrgrupp

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län. Utökad styrgrupp Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Utökad styrgrupp 2013-09-27 2 Agenda 1. Läget i korthet information från projektet 2. Resultat

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande.

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande. PM 2014:88 RII (Dnr 314-411/2014) Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Remiss från Stockholms läns landsting, Remisstid den 23 maj

Läs mer

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst Stockholms nya tunnelbana Lättläst Stockholms nya tunnelbana Elva nya stationer alla alla Duvbo Duvbo rgs centrum rgs centrum Solna strand Solna strand Axelsberg Axelsberg jden jden Husby Husby Kista centrum

Läs mer

Q&A för trängselskatten

Q&A för trängselskatten 1 Q&A för trängselskatten Generella svar på fem vanliga frågor 1. Varför infördes trängselskatt på Essingeleden när naturliga alternativvägar saknas? Eftersom Essingeleden är den viktigaste nordsydliga

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan

Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan 1 (7) Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden 2018-04-10, punkt 14 Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige beslutade den 18 februari 2014 (LS 1401-0037)

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Inventering av brister och behov av åtgärder i transportinfrastrukturen

Inventering av brister och behov av åtgärder i transportinfrastrukturen 2013-02-22 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Inventering

Läs mer

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg Näringslivslunch 2 september Anna Hamberg Välkomna Anna-Lena Johansson, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Aktuellt avseende infrastruktursatsningar i Stockholmsregionen Tyra Wikström, enhetschef Samhällsplanering,

Läs mer

SL:s förslag på trafikändringar 2010 remissvar

SL:s förslag på trafikändringar 2010 remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) DATUM 2009-08-04 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd SL:s

Läs mer

Projektet Föreningsutveckling - Stockholmstrafiken och framtiden

Projektet Föreningsutveckling - Stockholmstrafiken och framtiden 2017-08-29 Projektet Föreningsutveckling - Stockholmstrafiken och framtiden Utbildningsseminarium om utbyggd tunnelbana den 9:e mars 2017 har under 2016 och 2017 genomfört utbildningsseminarier med olika

Läs mer

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, KTH Institutionen för Transportvetenskap och Centrum för Transportstudier

Läs mer

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut 1(3) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2018-02-20, punkt 16 Svar på skrivelse från S och MP - Kostnader för automatiserad drift på röda linjen samt skrivelse från MP Ny upphandling

Läs mer

Orange linje. - för ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

Orange linje. - för ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Orange linje - för ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Idag växer Stockholms stad med cirka 20 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta klimatmålen,

Läs mer

Utbyggnad av Tunnelbanan i Stockholm enligt Stockholmsförhandlingen 2013

Utbyggnad av Tunnelbanan i Stockholm enligt Stockholmsförhandlingen 2013 1 Utbyggnad av Tunnelbanan i Stockholm enligt Stockholmsförhandlingen 2013 Stefan Persson, Stockholms läns landsting 2014-03-07 1. Stockholmsförhandlingen 2013 2. Tunnelbana till Nacka och till Gullmarsplan/Söderort

Läs mer

Yttrande över trafikförändringsremiss T20

Yttrande över trafikförändringsremiss T20 1 (3) Södertälje kommun Datum 2019-03-07 Diarienummer TN 2018-1821 Region Stockholm Trafikförvaltningen 105 73 STOCKHOLM Ärende Remiss: Inför trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik

Läs mer

Stockholmsförhandlingens slutsatser

Stockholmsförhandlingens slutsatser Stockholmsförhandlingens slutsatser Handelskammarens förslag Rapport 2007: 4 Förord Den så kallade Stockholmsförhandlingen och Carl Cederschiöld har regeringens uppdrag att senast den 1 december 2007

Läs mer

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden Stadsledningskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1000/2013 Dnr TK T2013-000-03728:1 Dnr MF 2013-9203 Sida 1 (5) 2013-07-03 Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293

Läs mer

Att lyckas iväst. För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby. broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22.

Att lyckas iväst. För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby. broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22. Att lyckas iväst För dig som funderar på att etablera ditt företag i Hässelby eller Vällingby broschyrtryck.indd 1 2010-03-10 22.57 Välkommen till Hässelby-Vällingby! Hässelby-Vällingby ligger i den västra

Läs mer

SL:s trafikförändringar för T19, 2018/2019

SL:s trafikförändringar för T19, 2018/2019 Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-21 SDN 2018-04-19 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag

Läs mer

VALMANIFEST Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting, september 2010. För en hållbar Stockholmsregionen - en grön metropol i världsklass

VALMANIFEST Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting, september 2010. För en hållbar Stockholmsregionen - en grön metropol i världsklass VALMANIFEST Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting, september 2010 För en hållbar Stockholmsregionen - en grön metropol i världsklass Vi i Miljöpartiet vill göra det ännu bättre att leva i Stockholmsregionen

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Sveriges största satsningar på infrastruktur

Sveriges största satsningar på infrastruktur Sveriges största satsningar på infrastruktur 2015 Sveriges allra största satsningar på infrastruktur Trafikverket är samhällsutvecklaren som varje dag utvecklar och förvaltar smart infrastruktur. Vi gör

Läs mer