SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV"

Transkript

1 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL 2014 Plats: Folktandvården, S.t Helenagata Skövde Tid: Kl Inledande formalia 1. Mötets öppnande 2. Upprop 3. Val av justerare 4. Justeringsdatum Beslutsärenden 5. Delårsrapport (4 perspektiv) KE 6. Uppdrag till tandvårdsdirektören JS 7. Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV Informationsärenden 8. Patientnämnden - Hur arbetar vi tillsammans för nöjdare kunder BP 9. Avvikelsehantering delår BP 10. Investeringsrapport KE 11. Forskningsbokslut AM 12. Uppföljning 2013 inom HR AB 13. Utvärdering av FRAMM LG 14. Förvaltningschefens rapport GE 15. Styrelsens kontaktpersoner JS Jens Söder Ordförande Tänk på miljön Res gärna kollektivt ( )

2

3 Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport mars 2014

4 Sida 2(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Sammanfattning Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,1 Mdr och har cirka anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra Götalands samtliga 49 kommuner, vid över 100 kliniker. Specialisttandvården har verksamhet på 15 orter och samtliga specialiteter finns företrädda vid fem specialisthus. Vid Odontologen i Göteborg finns verksamhetens två utbildningskliniker. Styrelsen leder visions- och strategiarbetet för Folktandvården. Folktandvårdens styrelse arbetar aktivt genom att alla ledamöter har ett kontaktmannaskap för de olika verksamhetsområdena. Styrelsen deltar också aktivt vid klinikledningsdagar och utvecklingsdagar för alla medarbetare. Samarbetet mellan styrelsen och förvaltningen kännetecknas av ett gott klimat där verksamhetens bästa är ett ledord. Mot visionen Arbetet mot visionen Frisk i munnen hela livet är långsiktigt. Vision, mål och strategier hanteras i en process där alla i organisationen involveras från medarbetare till tandvårdsstyrelse. Utvecklingsdagar för all personal, klinikledningsdagar och tandvårdsstyrelsens seminarier är exempel på aktiviteter i processen som resulterar i ett gemensamt styrkort och klinikkontrakt för kommande år. De genomförs under mars till september i syfte att skapa gemensam förståelse för mål och strategier och följa hur verksamheten utvecklas. Vi har infört ett systematiskt sätt att bedöma vad som händer i omvärlden och analysera trender för att utveckla och kvalitetssäkra våra gemensamma strategier. Under arbetet har vi utvecklat våra strategier och bestämt oss för nya aktiviteter som tydligt för verksamheten mot vår vision Samtliga medarbetare har på våra gemensamma utvecklingsdagar fått möjlighet att ge sin input till arbetet. Arbetet fortsätter i tandvårdsledning och styrelse, i dialog med klinikledningar och medarbetare, för att landa i aktiviteter som främst påverkar styrkort och klinikkontrakt för 2015 men med förberedelser redan under I mars 2014 genomfördes gemensamma klinikledningsdagar där styrelse, förvaltningsledning och samtliga klinikledningar deltog. I fokus var verksamheten idag, strategiplan och verksamheten Prioriterat i den långsiktiga strategin som presenterades är att vården ska vara hälsostyrd. Vi ska bl a sträva efter en resurseffektiv vård i väldefinierade processer och vården ska vara kunskapsbaserad. Folktandvården avser också genom samarbete med andra aktörer aktivt bidra till ökad hälsa i Västra Götaland. Klinikledningarna diskuterade frågeställningar inom olika strategiområden och planer. Resultatet från arbetet används i en fortsatt process för verksamhetsplan 2015 och strategin till Frisktandvården bidrar starkt till vår vision och är även viktig för varumärket. Utvecklingen av tecknade frisktandvårdsavtal är fortfarande positiv och under årets första kvartal har ytterligare avtal tecknats. Total har nu av våra vuxna kunder Frisktandvård tandvård till fast pris.

5 Sida 3(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Folktandvården har via en regional marknadsföringskampanj under fyra veckor i mars april gjort Frisktandvård ytterligare känd för nuvarande och kommande kunder. Kampanjen genomfördes i hela Västra Götaland med närvaro i tv, radio, på bio, med film och annonser i digitala medier och på klinik. Ett trettiotal kliniker hade också aktiviteter lokalt. Arbetet med att skapa Folktandvårdens Utvecklingsklinik fortsätter enligt plan. Förnärvarande pågår rekryteringen av projektledare för verksamheten. Första kvartalet har också präglats av fortsatt arbete med tillgänglighetsfrågor och att skapa förutsättningar för en vård på lika villkor. Även arbetet med att skapa rätt kompetens och rätt bemanning inom ledningsfunktioner, stöd och service samt anpassning av dessa funktioner till nya ekonomiska förutsättningar har fortsatt. Bemanning i fortsatt fokus Interna och externa marknadsföringsinsatser genomförs för att stärka vårt varumärke som arbetsgivare. Konkreta insatserna sker via dialoger som tandvårdsledningen för med medarbetare, klinikchefer och klinikkoordinatorer. Fokus för dialogerna har varit ambassadörsskapet. Vi möter även den nya generationens medarbetare, en generation med förändrade krav på arbetssätt och arbetsförhållanden. Vi har arbetat för att sprida personalresurser i Västra Götaland genom samarbete, främja rörligheten för tandläkare och utöka utbildningsvolymer för tandhygienister. Bemanningsoch kompetensfrågor är prioriterade. Att behålla och rekrytera medarbetare är av avgörande betydelse och bemanningen under årets tre första månader är fortsatt god. Folktandvården har som mål att det 2015 ska finnas lika många tandhygienister som tandläkare i allmäntandvården. Tandhälsans utveckling, bedömt vårdbehov och lämplig arbetsfördelning mellan tandvårdens yrkeskategorier ligger som grund för målet. Andelen tandhygienister fortsätter öka vilket skapar ökade förutsättningar för att erbjuda effektiv tandvård och tandvård i rimlig tid. Under 2013 har antalet tandhygienister per tandläkare ökat från 0.60 till Värdet vid utgången av mars 2014 var 0,71. Ett positivt ekonomiskt resultat Folktandvårdens ekonomiska resultat efter första kvartalet 2014 är + 5,9 mkr. Det är väl känt i organisationen att en stabil ekonomi är grunden för fortsatt långsiktig utveckling. Handlingsplan som leder till resultatförbättring för aktuella kliniker ska efter delårsbokslutet redovisas i förvaltningsledningen. Förvaltningen räknar med fortsatt oförändrade priser gentemot kund för tredje året i rad. Helårsprognosen är trots detta +/- 0.

6 Sida 4(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Kundperspektiv Marknadsledande är Folktandvårdens strategiska inriktning inom medborgar-/patient- /kundperspektivet. Att upplevas som attraktiv vårdgivare i den hårdnande konkurrensen på tandvårdsmarknaden är vårt prioriterade mål och vi fortsätter därför göra satsningar för att stärka varumärket bland medarbetare, våra patienter/kunder och andra intressenter såsom allmänheten, beslutsfattare och opinionsbildare. Vi styr därför verksamheten mot att ha nöjda patienter/kunder och studenter samt att erbjuda god tillgänglighet. STYRKORT 2014 Utfall Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Kund/patient: Marknadsledande Prioriterade mål Attraktiv vårdgivare Styrtal Nöjd kund-index ATV Kötid nya patienter 75% 95% 78% 95% Tillgänglighet. 3 STV Remisskö prio A 67% 86% 95% 73% 95% 4 Nöjd student-index Nöjd kund-index (1) Styrtalet grundar sig på den kontinuerligt återkommande kundenkäten och mäter kundnöjdhet där våra kunder får gradera hur starkt de samtycker till påståendet Jag är nöjd med Folktandvården och rekommenderar dem gärna till mina bekanta (max index: 100). Undersökning genomfördes i april 2013 och visar att kundnöjdheten ligger kvar på samma nivå som vid föregående mätning, ett index på 89. Ett mycket högt värde, även om vi inte nådde upp till målet 92. Generellt är respondenter i åldern 60+ mer nöjda och deras resultat är högre än medelresultatet, medan respondenter i åldern år har ett lägre resultat än medelvärdet 2.2 Tillgänglighet (2-3) Styrtalet mäter hur stor andel kliniker inom Allmäntandvården som kan ta emot nya patienter inom 3 månader. För Specialisttandvården mäter vi hur stor andel kliniker som uppfyller målet för väntetid för patienter med remiss som prioriterats. Patienter med akuta besvär tas om hand omedelbart inom både Allmäntandvården och Specialisttandvården, och återfinns inte i dessa mätningar. 2.3 Nöjd student (4) Styrtalet mäter om tandläkar- och tandhygieniststudenter upplever Folktandvården positivt och är nöjda med den kliniska delen av sin utbildning som vi ansvarar för. Undersökningen genomförs årligen tillsammans med Institutionen för Odontologi och resultatet för nöjd student-index 2013 var 83. Siffran är ett medelvärde av totalt sex enkäter, som innehåller tre frågor, och avser tandläkar- och tanthygienistprogrammet.

7 Sida 5(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Aktiviteter för att uppnå målen 2014 Kommunikation Inom Folktandvården arbetar vi kontinuerligt med att utveckla den interna och externa kommunikationen och dialogen med våra kunder och övriga medborgare, både i personliga möten och skriftligt i våra olika kanaler. Under perioden har följande insatser genomförts: Stöd, planering och genomförande av lokala kommunikations- och marknadsföringsinsatser utifrån klinikernas identifierade behov. En regional marknadsföringskampanj för Frisktandvård i fyra veckor under mars-april, för att stärka Folktandvården image, öka kännedomen om Frisktandvård och öka intresset för att teckna frisktandvårdsavtal. Kampanjen genomfördes i hela Västra Götaland med närvaro i tv, radio, på bio, med film och annonser i digitala medier och på klinik. Ett trettiotal kliniker hade också aktiviteter lokalt där de informerade om Frisktandvård och delade ut tandvårdskit, vid exempelvis idrottsevent, lokala mässor och köpcentra, utanför livsmedelsbutiker, vid motionsanläggningar och biografer. Patient- och kundinformation på fler språk, både på externa webben och i trycksaker. Uppdatering av specialisttandvårdens externa webbsidor, för att öka kunskapsinnehållet på sidorna och ge ökad service mot kund. Lansering av nytt gränssnitt för intranätet FIOL, för att öka användarvänligheten, förbättra internkommunikation och kunskapsspridning i organisationen samt att stärka vårt arbetsgivarvarumärke. Fortsatt utveckling av internkommunikationen genom dialogfrukostar. Stöd och utbildning till klinikchefer och klinikkoordinatorer inom området kommunikativt ledarskap och medierelationer. Tillgänglighet Inom allmäntandvård respektive specialisttandvård är målsättningen att välkomna nya patienter/kunder med kortast möjliga väntetid Allmäntandvård Hög prioritet gäller inom allmäntandvården för att öka möjligheterna att kunna ta emot fler kunder, oavsett vårdprioritet. Målsättningen är att varje utbudspunkt/klinik ska erbjuda en undersökningstid eller behandling inom tre månader. Prioriterade patientgrupper med stora vårdbehov ska ges företräde inom denna målsättning. Ett flertal åtgärder har från 2013 vidtagits för att uppnå målsättningen. Vi har investerat i nya lokaler för ökad kapacitet. Fokus har också legat på omställning för utökade öppettider (kl 07-19) och ökad samverkan i bemanning och planering av kallelser eller bokning av nya patienter. Ett nytt uppföljningssystem infördes december 2013.

8 Sida 6(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Vid utgången av första kvartalet 2014 finns ingen väntetid för prioriterade patientgrupper. För 97 av allmäntandvårdens 110 utbudspunkter är målsättningen för oprioriterade patientgrupper uppfylld. Sex kliniker har väntetid som innebär att tid för undersökning kan ges inom tolv månader. Antal kunder på väntelista vid dessa kliniker är 1045 personer. Ytterligare sju kliniker har väntetid, där tid kan ges inom sex månader. Väntelistan vid dessa kliniker omfattar 544 personer. Totalt har antalet kunder som har väntetid för undersökning minskat med 556 personer under första kvartalet Specialisttandvård Specialisttandvården har under de senaste åren tagit emot allt fler patienter och antalet mottagna remisser 1 fortsätter öka. Under perioden januari till mars 2014 mottogs remisser, vilket är 579 fler än under samma period För att möjliggöra omhändertagande av ett ökat remissinflöde och samtidigt minska väntetiderna genomförs ett flertal åtgärder. Dessa beskrivs närmare i avsnitt 3.6. Tack vare detta medvetna arbete har klinikerna lyckats att minska antalet patienter i remisskö. Efter mars 2013 fanns totalt patienter i remisskö med prioritet A, efter mars 2014 hade antalet patienter i denna kö reducerats till 815. Väntetiden för den patient som väntat längst var efter mars 2013 i medel 5 månader, efter mars 2014 har medelväntetiden minskat till 4 månader. I dag har 87 procent av klinikerna en A-kö som är kortare än 6 månader (mars 2013:80 procent). Dessutom har 67 procent av klinikerna en A-kö som är kortare än 4 månader (mars 2013: 53 procent). Kliniker med längre väntetider är mindre specialiteter som under en lång period haft ett bekymmersamt bemanningsläge, såsom bettfysiologi i Borås och Uddevalla samt parodontologi Skövde. Under 2014 kommer bemanningsläget förhoppningsvis förbättras, då ett tiotal specialister förväntas examineras. Samtidigt går lika många specialister i pension under året. Under 2014 finns ett fortsatt stort fokus på att öka specialisttandvårdens tillgänglighet i syfte att korta väntetider och möjliggöra vård på lika villkor för befolkningen i Västra Götaland. I mars har ett arbete slutförts med att uppdatera specialisttandvårdens externa webbsidor. Ett av målen med uppdateringen är att öka kunskapsinnehållet på sidorna, för ökad service mot kund. 1 Exklusive ortodonti

9 Sida 7(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Verksamhetsperspektiv Hälsoinriktad är Folktandvårdens strategiska inriktning inom verksamhetsperspektivet. Detta innebär att våra prioriterade mål är att bedriva en hälsorelaterad vårdplanering och behandling samt att arbeta medvetet för att nå ett lågt vårdbehov hos patienter/kunder. Att vården är hälsorelaterad innebär att den är anpassad till aktuell riskprofil, individens upplevelse och hälsosituation, samt att omhändertagandet ges på rätt kompetensnivå och med anpassade revisionsintervall. Vi styr därför verksamheten mot att patienterna både ska uppvisa goda hälsotal och själv uppge sig må bra i munnen. Antalet Frisktandvårdsavtal ska öka och för att uppnå en effektiv och individanpassad vård styr vi även mot ökad kunskapsöverföring mellan allmän- och specialisttandvård. Hälsostyrd vård Den långsiktiga strategin är att vården ska vara hälsostyrd med hälsofrämjande insatser vilket innebär att behoven styr verksamheten och kapaciteten. Patientens delaktighet ska öka. Vi ska sträva efter en resurseffektiv vård i väldefinierade processer. Vården ska vara kunskapsbaserad. Strategier för hälsostyrd vård består av delstrategier för: Kunskapsbaserad vård Resurseffektiv vård Gränsöverskridande samarbete Strategin för hälsostyrd vård prioriteras under efter beslut i tandvårdsledningen i samband med omvärlds- och framtidsanalys och Strategiplan Folktandvården vill också genom samarbete med andra aktörer i regionen aktivt bidra till ökad hälsa i Västra Götalandsregionen. STYRKORT 2014 Utfall Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Verksamhet: Hälsoinriktad Prioriterade mål Lågt vårdbehov Hälsorelaterad vårdplanering och behandling Styrtal Andel 19-åringar som är kariesfria (DFSa 0) 65% 64% 65% 66% 67% 69% 75% 6 Andel 19-åringar med karies (DFSa>= 4) 9% 10% 9% 9% 9% 8% 6% 7 Andel ej avhörda barn 3-19 år 1,8% 0,7% <1,5% 0,40% <1,0% 8 Följsamhet av rev-intervall för riskgrupp 1 karies, andel 100% >75% 93% >80% 9 Frisktandvårdsavtal : ack utfall. 2012: Årets mål Genomförda konsultationstimmar STV 100% 100% 36% 100% 11 Genomförda konsultationstillfällen ATV 99% 100% 17% 100% 12 Andel STV-kliniker som genomfört remissanalys under året 56% 100% 100% 100% 100% 13 Andel FoU-projekt som stödjer FTV:s forskningsstrategier 65% 75%

10 Sida 8(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Förekomst av karies (5 6) Styrtalen som mäter munhälsan hos Västra Götalands barn och ungdomar, uttryckt som förekomst av karies. Dessa styrtal mäts endast på årsbasis Andel ej avhörda barn (7) Under 2013 genomförde Folktandvården ett pilotprojekt i nämnd 5, 11 och 12 (Göteborgs kommun), vars mål var att minska antal barn och ungdomar som inte kommer till undersökning i rätt tid. Utfallet var mycket framgångsrikt, och mer än 60 procent av de barn och ungdomar som inte kom vid ordinarie kallelse motiverades att genomföra en undersökning. Rutinen, som innebär att klinikerna kan skicka en remiss till ett team som arbetar med att kontakta föräldrarna systematiskt, är från årsskiftet införd i hela regionen. Utfallet hittills i år visar på att vi får in ännu fler barn till undersökning Följsamhet av revisionsintervall (8) Barn och ungdomar med låg risk att utveckla tand- och munsjukdomar bör kallas mer sällan till undersökning än barn med risk att utveckla sjukdom. Vården ska vara behovsstyrd. Andelen barn med låg risk och som har längsta revisionsintervall bör därför vara förhållandevis stor. Målet är att minst 75 procent av dessa barn med låg risk ska kallas var 18:e månad för undersökning, som är det längsta revisionsintervallet. Vid utgången av första kvartalet 2014 är denna andel 93 procent Frisktandvård (9) Tecknandet av Frisktandvårdsavtal löper på bra med stöd av nytt framtaget material och kampanjer. Inga tecken på att målet för 2014 inte kommer att nås Konsultationer (10 11) Genomförda konsultationstimmar i specialisttandvården ligger väl över det planerade medan konsultationstillfällen i allmäntandvården är något lågt i förhållande till målet. Vår bedömning är att målen både i specialisttandvård och allmäntandvård kommer att nås Remissanalys (12) Remissanalys görs på årsbasis FoU-projekt som stödjer Folktandvårdens forskningsstrategier (13) FOU projekt mäts på årsbasis. 3.2 Aktiviteter för att uppnå målen 2014 För att öka kännedomen om Frisktandvård och få fler kunder som väljer Frisktandvård genomfördes en kampanj i utvalda medier under mars april. Under hösten kommer ett koncept som har inriktning på Frisktandvård för äldre att lanseras. 3.3 Vårdgaranti - tillgänglighet Tandvård omfattas inte av vårdgarantins fastställda garantitider. De konkreta krav som finns och påverkar Folktandvårdens tillgänglighet i form av tider för behandling, är de i överenskommelserna angivna maximala kötider som finns kopplade till modell för

11 Sida 9(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv målrelaterad ersättning inom specialisttandvården. Övriga kommentarer kring tillgänglighet beskrivs under avsnitt Prestationer De prestationer som redovisas inom tandvård är antalet färdigbehandlade barn inom barn- och ungdomstandvården. Utfallet efter mars är undersökta barn och ungdomar 3 19 år, vilket motsvarar 15,3 procent. Regionfullmäktiges beslut om förlängning av den fria barn- och ungdomstandvården omfattar 2014 åldersgruppen år. Totalt (89 procent) av Västra Götalands åringar är aktivt listade hos Folktandvården och efter första kvartalet har (24 procent) av dessa fått kostnadsfri undersökning/behandling inom Folktandvårdens allmäntandvård. Vidare har ungdomar inom åldersgruppen erhållit kostnadsfri specialisttandvård hos Folktandvården. 3.5 Patientsäkerhetsarbete Utveckling och uppdatering av ledningssystemet för patientsäkerhet och kvalitet pågår kontinuerligt och följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för kvalitetsarbete samt Västra Götalandsregionens handlingsprogram för God Vård. Ledningssystemet reviderades under 2012 för att anpassas till de förändringar Socialstyrelsen och Västra Götalandsregionen gjort. Folktandvården har en särskild grupp som arbetar med patientsäkerhetsfrågor som även ingår i regionchefsläkarens gruppering som hanterar patientsäkerhetsfrågor. Folktandvårdens övergripande mål är att inga vårdskador ska inträffa i verksamheten. Vi praktiserar ett väl fungerande avvikelsehanteringssystem som hanterar interna och externa avvikelser och samarbetar med regionens fyra patientnämnder. Med Control Pro är implementerat i hela förvaltningen. 3.6 Specialisttandvård Under årets tre första månader har antalet mottagna remisser till Folktandvårdens specialisttandvård fortsatt öka (exklusive ortodonti). Under perioden januari till mars 2014 mottogs remisser, vilket är 579 fler än under samma period Mest har antalet mottagna remisser ökat inom specialiteterna sjukhustandvård (227 st), protetik (117 st) och käkkirurgi (81 st). I andelar räknat har specialisthuset i Uddevalla ökat sitt remissinflöde mest i jämförelse med januari till mars 2013 med 32,1 procent fler remisser. Det finns flera orsaker till varför antalet remisser till specialisttandvård ökar. En anledning är att bemanningsläget på specialisthusen sakta förbättras, vilket gör att ett uppdämt vårdbehov börjar kunna tillgodoses. En annan är att en stor andel av allmäntandvårdens tandläkare i dag är relativt nyutbildade och har ett ökat behov av stöd från specialisttandvården. En tredje kan

12 Sida 10(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv vara det ökade antalet patientrelaterade konsultationer inom allmäntandvården, då ett av målen vid konsultationerna är att tydliggöra möjliga behandlingar inom specialisttandvårdens gränssnitt. För att möjliggöra omhändertagande av ett ökat remissinflöde genomförs under 2014 ett flertal åtgärder, såsom remissanalys av inkomna remisser och en utvärdering och nysatsning på resurstandläkare inom allmäntandvården. Dessutom har en översyn av köprioriteringar och väntetider inom specialisttandvården startat, vilket bland annat kommer ge möjlighet att följa antal mottagna remisser per köprioritet över tid. Förutom ovan, fortsätter under året den uppskattade verksamheten med stöd till allmäntandläkare och övriga vårdgivare i form av patientrelaterade konsultationer och ämnesspecifik kunskapsöverföring, vilket ingår i specialisttandvårdens uppdrag. Syftet med dessa aktiviteter är att säkra god vård på lika villkor för invånarna. Från 2013 genomförs patientrelaterade konsultationer i allmäntandvården av samtliga specialiteter, vilket ökar möjligheten för befolkningen att få kvalificerade specialistbedömningar utan att behöva besöka en specialistklinik. Den ämnesspecifika kunskapsöverföringen omfattar även auskultationer, vilket innebär att behandlare följer ordinarie patientverksamhet på specialistklinik under en eller flera dagar i syfte att få fördjupad kunskap inom ett specifikt område. En av specialisttandvårdens största utmaningar är bemanningen, då verksamheten under de närmaste tio åren kommer genomgå en omfattande generationsväxling. Att definiera verksamhetens bemanningsbehov utifrån vårdbehov och uppdrag samt att rekrytera och behålla kompetent personal vid regionens fem specialisthus ses därför som mycket prioriterat. Vidare har vi identifierat ett behov av strukturerat arbete på kliniknivå för att öka alla medarbetares delaktighet i att identifiera problem och att bidra med lösningar. För att möta specialisttandvårdens utmaningar har ett utvecklingsprojekt startat i januari Projektet beräknas pågå under en tvåårsperiod och består av tre delar; (1) implementera en beslutsprocess för produktions- och kapacitetsplanering, (2) implementera en modell för arbete med ständiga förbättringar på kliniknivå och (3) genomföra ett ledarutvecklingsprogram vilket syftar till att öka klinikledningarnas färdighet att leda och utveckla verksamhet efter nya förutsättningar. 3.7 Forskning och utbildning Inom forskning och utbildning bedrivs aktiviteter i planenlig omfattning. Det pågår en intensifierad dialog med Institutionen för odontologi i ett antal frågor. Under perioden kan följande aktiviteter uppmärksammas: Forskning En inspirationsdag för forskning har genomförts i Vänersborg av FoU-service för odontologi. Regionen är i slutfasen med att ta fram ett forskningsbokslut. FoU-service för odontologi har arbetat med kvalitetssäkring av detta och en första version har presenterats.

13 Sida 11(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Tandsköterskeutbildning Kliniska träningscentra har etablerats i Göteborg och Borås. Dessa är avsedda för de studerandes prekliniska träning. 4. Medarbetarperspektiv Utvecklingsinriktad är Folktandvårdens strategiska inriktning inom medarbetarperspektivet. Att ha rätt kompetens och rätt bemanning i varje situation är vårt prioriterade mål. Det gäller givetvis i alla vårdande situationer men även inom administration och ledarskap. För att uppnå det krävs att alla medansvariga är utvecklingsinriktade då vi lever och verkar i en värld och bransch som ständigt förändras. Vi styr därför verksamheten mot nöjda medarbetare som är ambassadörer för Folktandvården, men också mot en effektiv arbetsorganisation där rätt kompetens gör rätt saker. STYRKORT 2014 Utfall Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Medarbetare: Utvecklingsinriktad Prioriterade mål Rätt kompetens och rätt bemanning Styrtal Andel medarbetare. Många ambassadörer 69,2% 15 Arbetsorganisation ATV 1 Antal thyg per tdl 0,50 0,52 0,55 0,60 0,75 0,90 0, Arbetsorganisation STV 1 Styrtal xxx 100% 100% 100% 17 Arbetsorganisation FoUU 1 100% 100% 100% 4.1 Medarbetarindex/ambassadörer (14) Styrtalet grundar sig på den vart annat år återkommande medarbetarenkäten och mäter andelen medarbetare som är nöjda med sin arbetsgivare och gärna rekommenderar oss. Nästa mättillfälle är september 2015 och sker genom den regiongemensamma medarbetarenkäten. 4.2 Arbetsorganisation (15 17) Styrtalet för allmäntandvården mäter antalet tandhygienister per tandläkare. Klinikerna har utformat handlingsplaner för att nå målet fram till 2015, då det i genomsnitt ska finnas en tandhygienist per tandläkare. För 2014 är målet 0,9 tandhygienist per tandläkare inom allmäntandvården totalt. Andelen tandhygienister per tandläkare den 31 mars 2014 var 0,71. Rätt kompetens och rätt bemanning för kliniker inom specialisttandvården samt forskning och utbildning mäts genom andel kliniker med handlingsplan för bemanning kopplad till klinikens uppdrag. Målet är att samtliga kliniker inom såväl specialisttandvården som grundutbildningen vid årets slut ska ha utarbetat handlingsplaner för bemanning för sin

14 Sida 12(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv verksamhet. Arbetet med handlingsplaner ingår i det utvecklingsarbete som pågår inom såväl specialisttandvården som forskning och utbildning. Bemanningen under årets tre första månader har varit fortsatt god inom allmäntandvården. Dock har antalet sökande till tandhygienisttjänster och tandskötersketjänster i vissa delar av regionen varit få. Antalet sökande till tandläkartjänster har varierat mellan 14 59, till tandhygienisttjänster mellan 2 23 sökande och tandskötersketjänster mellan Bemanningssituationen inom specialisttandvården har förbättrats, dock saknas fortfarande en parodontolog i Skövde och endodontist i Göteborg. 4.3 Aktiviteter för att uppnå målen 2014 Aktiviteter under årets första kvartal. Ambassadörskap - attraktiv arbetsgivare Särskilda lönesatsningar i årets löneöversyn för att öka lönespridningen för tandsköterskor och tandhygienister. Uppföljning av genomförda insatser för utvecklingsinriktat ledarskap och medarbetarskap inom allmäntandvården samt forskning och utbildning. Start av specialisttandvårdens utvecklingsarbete samt klinikledningsdagar där ledningen engagerat samtliga klinikchefer och klinikkoordinatorer i arbetet med Folktandvårdens strategiska mål. Fortsatt utveckling av internkommunikationen genom dialogfrukostar. Hälsofrämjande arbetsmiljöinsatser genom utvecklat samarbete med regionens företagshälsovård för ökat stöd till medarbetare med hög korttidssjukfrånvaro. Översyn och utveckling av service- och stödenheternas bemanning och kompetens för att stärka stödet till tandvårdschefer, områdeschefer och klinikledningar. Rätt kompetens och rätt bemanning Dialog med representanter för institutionen och HR- strategiska avdelningen om möjliga vägar för att öka antalet utbildningsplatser på tandhygienistprogrammet. Dialog i samverkan med HR- strategiska avdelningen och regionens FoUU enhet med Yrkehögskolemyndigheten, om behovet av att långsiktigt trygga kompetensförsörjningen av tandsköterskor i hela regionen. Medverkan vid årets Tandhygienistdagar samt arbetsmarknadsdagarna för tandläkaroch tandhygieniststudenter i Göteborg för att marknadsföra Folktandvården Västra Götaland som arbetsgivare.

15 Sida 13(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Lönestruktur Folktandvården genomför lönekartläggning och löneanalys samt upprättar handlingsplan inför varje årlig löneöversyn. Kartläggning och analys visar att det inte finns osakliga löneskillnader inom förvaltningen mellan kvinnor och män avseende lika och likvärdigt arbete. Förvaltningens yrkesgrupper ligger väl till i förhållande till önskvärd lönestruktur avseende lönenivån vid 10:e percentilen och medellön. Däremot är lönespridningen för låg för samtliga yrkesgrupper förutom tandläkare. Mest avviker tandsköterskornas och tandhygienisternas lönespridning från önskvärd målbild. Detta har uppmärksammats särskilt i årets löneöversyn och en långsiktig plan ( ) för ökad lönespridning har utarbetas i samarbete med fackliga organisationer. Redan i 2013 års löneöversyn gjordes särskilda satsningar för att öka lönespridningen för tandsköterskor. Resultatet blev en ökning från 30 procent till 34 procent. Nedan redovisas mål för ökad lönespridning i 2014 års löneöversyn. Önskad lönespännvidd Ökning/minskning Benämning Lönespännvidd dec 2013 i dec 2014 i % i %-enheter Tandläkare 58% 60% 2% Specialisttandläkare 33% 35% 2% Sjukhustandläkare 33% 35% 2% Tandsköterska m fl 34% 40% 5% Tandhygienist 33% 38% 5% Medicinsksekreterare 18% 20% 2% Administratör 27% 27% 0% 4.5 Personalvolym Förvaltningens totala personalvolym har ökat med 28 medarbetare i förhållande till december Främst har antalet tandhygienister ökat, vilket stämmer väl överens med förvaltningens bemanningsmål. Dock har behovet av tandhygienister inte kunnat tillgodoses fullt ut och den påtalade ökningen av utbildningsplatser på tandhygienistprogrammet har stor betydelse för att målet ska uppnås. Personalvolymen av specialisttandläkare motsvarar inte verksamhetens behov fullt ut. Anledningen är främst att antalet ST-platser inte motsvarat det behov som uppstått med anledning av pensionsavgångar. Den regionala finansieringen av ytterligare fem ST-platser från och med 2014 är mycket positiv. Generationsväxlingen inom tandsköterskegruppen kräver en kontinuerlig utbildning av tandsköterskor i regionens alla delar. Utbildning saknas i Fyrbodalsområdet, vilket medfört rekryteringsproblem. För att underlätta bristsituationen i området har Folktandvården ansökt hos Yrkeshögskolemyndigheten om förflyttning av utbildningen i Borås till Uddevalla. Förflyttning har beviljats vilket innebär att en utbildning med 30 platser startar i Uddevalla hösten 2014.

16 Sida 14(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Anställda per personalgrupp Antal Andel Antal Andel Specialisttandläkare inklusive klinikchefer 173 5,7 % 175 5,9 % Tandläkare inklusive klinikchefer och sjukhustandläkare ,0 % ,1 % Tandhygienister inklusive klinikchefer och koordinatorer ,3 % ,6 % Tandsköterskor m.fl. inklusive klinikchefer och koordinatorer ,3 % ,9 % Övrig tandvårdspersonal 38 1,3 % 40 1,3 % Gemensam administration inklusive chefer 106 3,5 % 97 3,2 % ST-tandläkare 27 0,9 % 29 1,0 % Summa % % 4.6 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaron har minskat från 6,5 procent till 6,1 procent i förhållande till mars Såväl kvinnors som mäns sjukfrånvaro har minskat. Inom de olika yrkesgrupperna har sjukfrånvaron för specialisttandläkare och tandsköterskor minskat medan sjukfrånvaron för tandhygienister, klinikchefer samt medarbetare på gemensam administration ökat. Uppföljning av rehabiliteringsplanerna för samtliga långtidssjuka pågår kontinuerligt. En särskild uppföljning av korttidssjukfrånvaron sker genom en ny rutin som infördes hösten Rutinen utgör ett särskilt stöd till medarbetare med hög korttidssjukfrånvaro. Stödet bygger på ett nära samarbete med företagshälsovården och innebär att samtliga med sex eller fler sjukfall under de senaste tolv månaderna kallas till ett hälsosamtal som ligger till grund för en individuell handlingsplan. Sjukfrånvaro, andel av ordinarie arbetstid per personalgrupp Personalgrupp Specialisttandläkare 1,3 % 3,3 % Tandläkare 5,6 % 5,6 % Tandhygienist 5,8 % 5,5 % Tandsköterska mfl 6,9 % 7,4 % Gemensam administration inkl chefer 5,6 % 3,9 % Klinikchefer 4,2 % 2,8 % Hela förvaltningen 6,1 % 6,5 % Sjukfrånvaro, andel av ordinarie arbetstid Kvinnor 6,4 % 6,8 % Män 3,9 % 4,6 % Totalt 6,1 % 6,5 %

17 Sida 15(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Andel långtidssjukfrånvaro över 60 dagar Kvinnor 47,6 % 43,6 % Män 47,7 % 37,5 % Totalt 47,6 % 43,1 % 4.7 Bemanningsföretag Folktandvården Västra Götaland har inte anlitat bemanningsföretag under första kvartalet Ekonomiperspektiv Utvecklingsutrymme är Folktandvårdens strategiska inriktning inom ekonomiperspektivet. Att leverera ett positivt resultat inom verksamhetens alla delar är vårt prioriterade mål för att långsiktigt garantera en konkurrenskraftig organisation. Ett positivt resultat över tid skapar ekonomisk stabilitet och ett önskat utvecklingsutrymme som möjliggör satsningar av engångskaraktär och att kortvariga ekonomiska belastningar kan överbryggas utan inverkan på ordinarie verksamhet. 80 procent av Folktandvårdens verksamhet bedrivs på en konkurrensutsatt marknad. Det är av stor vikt att Folktandvården vid angelägna behov och efter Tandvårdsstyrelsens bedömning har möjlighet att utnyttja befintligt utvecklingsutrymme och ha möjlighet att disponera delar av det egna kapitalet. Detta är också en förutsättning för att konkurrensneutrala villkor i förhållande till övriga utförare ska gälla. Folktandvårdens verksamhet präglas av engagerad personal med hög ekonomisk medvetenhet. Genom en väl genomtänkt ekonomimodell styr vi därför verksamheten mot positiva resultat i verksamhetens alla delar. STYRKORT 2014 Utfall Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Ekonomi: Utvecklingsutrymme Prioriterade mål Positivt resultat inom verksamhetens alla delar Styrtal Andel kliniker med positivt resultat ATV 83% 73% 81% 75% 80% 90% 59% 90% 19 STV 86% 91% 74% 83% 79% 90% 61% 90% 20 Personalkostnad/Intäkt ATV 69% 69% 70% 71% 70% 65% 72% 63% 21 ATV 54% 54% 58% 61% 64% 67% 71% 70% Rumsutnyttjande i förhållande till 1600 tim/år 22 STV 45% 43% 45% 57% 52% 60%

18 Sida 16(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Andel kliniker med positivt resultat (18 19) Klinikernas förmåga att bedriva verksamheten med ett ekonomiskt positivt resultat är en förutsättning för en ekonomiskt stark Folktandvård. Målet, andelen kliniker med positivt resultat, visar också på värdet av att hela organisationen präglas av hög ekonomisk medvetenhet. I samband med den något svagare inledningen av 2013 arbetades fram generella åtgärder som påverkar hela organisationen, vars effekt bidrog till ett positivt resultat Styrtalet är uppdelat mellan allmän- och specialisttandvård. Andelen kliniker i allmäntandvården med ett positivt resultat uppgår till 59 procent, vilket är sex procentenheter lägre än värdet i delårsbokslut mars Styrtalet för specialisttandvård uppgår till 61 procent, en förändring med fyra procentenheter sedan mars Det innebär att 2014 likt fjolåret haft en relativt svag utveckling på kliniknivå, samtidigt som potential finns att under resterande del av året nå samma resultatförbättring som under Personalkostnader/intäkt, allmäntandvård (20) Styrtalet anger personalkostnader i relation till intäkter och har viss följsamhet med en kliniks ekonomiska resultat. En mindre utveckling av tandvårdsintäkterna om 0,6 procent bromsar utvecklingen av nyckeltalet som dock har en oförändrad nivå sedan mars Rumsutnyttjande (21 22) Styrtalet följer utnyttjandet av lokaler och fast utrustning och är definierat utifrån totalt bokad patienttid i förhållande till en årsarbetstid om timmar. Successivt påverkas värdet positivt i samband med översyn av behovet av behandlingsrum i samband med ombyggnader och nyetableringar. På kort sikt påverkas värdet av faktiska bokningar av patient i rummen och av naturliga skäl har förändrade arbetstidsmodeller och ökade öppettider påverkat värdet positivt där detta genomförs. Värdet för allmäntandvård per mars 2014 är 71 procent (68 procent i mars 2013) och innebär en fortsatt mycket positiv utveckling som påbörjades Antalet behandlingsrum i allmäntandvården har från 2012 minskat med 22 och under senaste treårsperioden med 52. I specialisttandvården är värdet 52 procent (48 procent i mars 2013). Även detta är en förbättring sedan föregående år och ett resultat av ökad medvetenhet kring frågan. I specialisttandvården förändras inte antalet behandlingsrum så frekvent, och möjligheterna till förändring av antalet rum sker mera sällan. Nuvarande ombyggnadsplaner i Skövde och Uddevalla grundas alla på ett rumsutnyttjande om 70 procent. Till dess påverkas värdet av utökat rumsutnyttjande av befintlig personal samt mindre rationaliseringar inom befintliga lokaler. Förbättringen som skett är bland annat föranlett av flyttning av sjukhustandvården i Alingsås till Borås, samlokalisering av pedodonti och sjukhustandvård i Skövde och ökad bemanning på specialistcentrum i Uddevalla som i sin tur ökar utnyttjandet av befintliga rum. Specialisttandvårdens utvecklingsarbete som bland annat innehåller produktions- och kapacitetsplanering för samtliga kliniker, ger goda möjligheter för att värdet ytterligare ska förbättras.

19 Sida 17(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Aktiviteter för att uppnå målen 2014 Specialisttandvårdens utvecklingsarbete innehåller bland annat produktions- och kapacitetsplanering för alla kliniker och en gemensam syn inom varje specialitet på resursåtgång med hänsyn till remissvolym och gemensamma vårdmodeller. Arbetet är påbörjat med de första klinikerna under kvartal 1 och kommer fortgå 2014 och delar av Operativa områdeschefer i allmäntandvården arbetar aktivt i syfte att stödja kliniker och fortsätta öka effekterna av samverkan klinikerna emellan. Att kalla barn och vuxna i rätt tid i förhållande till patientens riskbedömning har genomförts framgångsrikt under hösten 2013 och ska bibehållas. Uppföljning som resulterar i handling, gäller bland annat nedanstående parametrar: - Att rätt vårdgivare utför vården, beroende på patientens vårdbehov. - Att antalet assisterande personal är anpassat till antalet vårdgivare. - Att rätt prissättning för utförd vård tillämpas. Möten och sammankomster genomförs om möjligt i egna lokaler. Berörda kliniker redovisar handlingsplaner i samband med delårsbokslut i mars och augusti samt i samband med bokslut för att nå uppsatta ekonomiska mål. Förvaltningens åtgärdsplan på lång och kort sikt för att minska förvaltningsgemensamma kostnader, verkställa beslut om översyn av stöd och serviceverksamheten. 5.5 Ekonomiskt resultat Folktandvårdens finansiering Av Folktandvårdens verksamhet bedrivs drygt 80 procent på en öppen marknad i konkurrens med övriga aktörer på tandvårdsmarknaden. Det gäller den vård som i första hand finansieras av prislistan för tandvård i Västra Götalandsregionen, samt barn- och ungdomstandvård för åldersgruppen 3 24 år. Prislistan för tandvård korrigerades senast den 1 november Ersättning för barn- och ungdomstandvård 3 19 år sker enligt överenskommelser slutna mellan Tandvårdsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnderna. Omfattningen av åtagandet uppgår till maximalt 337 tkr. Överenskommelser för specialisttandvård och övriga uppdrag är slutna mellan Tandvårdsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnderna och omfattar för 2014 en total ersättning om 392 tkr.

20 Sida 18(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Utöver ovanstående överenskommelser ersätts Folktandvården enligt regionfullmäktiges beslut om kostnadsfri barn- och ungdomstandvård inklusive specialisttandvård för åringar om maximalt 97 mkr och av Hälso- och sjukvårdsutskottet med 16 mkr för förstärkt barnpeng i vårdtunga områden samt ersättning för tandvård i landsort. Ersättning enligt tandläkarutbildningsavtalet reglerar Folktandvårdens ansvar för den kliniska delen av tandläkarutbildningen vid Göteborgs Universitet, samt viss forskning. Resultaträkning mars 2014 Periodens utfall Helårsresultat Utfall Budget Utfall Förändring Prognos Budget Utfall Avvikelse Förändring t.o.m. t.o.m. t.o.m. utfall/ per t.o.m. t.o.m. prognos/ prognos/ Utfall samt utfall budget utfall helårsbedömning mnkr mnkr mnkr % mnkr mnkr mnkr mnkr % Såld vård internt, avtal 208,2 210,5 196,4 6,0% 842,3 842,3 801,1 0,0 5,1 % Statsbidrag 21,7 20,9 21,0 3,4% 83,5 83,5 85,4 0,0-2,3 % Tandvårdsintäkter 309,8 307,2 298,6 3,7% 1 150, , ,5 4,9-0,8 % Övriga intäkter 20,1 16,2 15,3 31,5% 64,6 64,6 65,0 0,0-0,6 % Verksamhetens intäkter 559,8 554,7 531,3 5,4% 2 140, , ,1 4,9 1,4 % Personalkostnader -380,7-391,2-370,0 2,9% , , ,6 0,0 3,8 % Läkemedel -2,7-3,0-2,6 3,0% - 12,0-12,0-10,8 0,0 11,2 % Fastighetskostnader -31,5-32,5-30,4 3,8% - 130,0-130,0-124,0 0,0 4,9 % Övriga kostnader -129,2-113,2-115,5 11,9% - 465,4-465,4-494,6 0,0-5,9 % Avskrivningar -9,6-11,2-9,6 0,4% - 45,0-45,0-39,5 0,0 14,1 % Verksamhetens kostnader -553,8-551,1-528,0 4,9% , , ,4 0,0 1,8 % Finansiella intäkter o kostnader -0,1-1,0-0,5-4,0-4,0-2,4 0,0 Resultat 5,9 2,6 2,7 0,0-4,9 10,2 4,9 Folktandvården redovisar för perioden ett resultat om + 5,9 mkr ( ,7 mkr). Periodresultatet fördelar sig enligt nedan: Allmäntandvård: + 4,6 mkr * Specialisttandvård: + 5,3 mkr Forskning o utbildning: + 0 mkr Förvaltningsgemensamt: - 2,9 mkr ** Godkänd finansiering via Eget Kapital - 1,1 mkr * Inom allmäntandvården fördelar sig resultatet på barn- och ungdomstandvård X;X mkr och vuxentandvård X;X mkr, varav X;X mkr är hänfört till Frisktandvård ** I resultatet för Förvaltningsgemensamt ingår kostnader motsvarande för ej genomförda besparingsåtgärder som genomförs successivt under

21 Sida 19(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Kommentarer till resultaträkningen Såld vård regioninternt Periodens utfall är påverkat av ytterligare en årskull inom fri barnoch ungdomstandvård upp till 24 års ålder. Personalkostnader Jämförelsen av personalkostnader mellan åren har påverkats av 2013 års lönerevision vilket innebar en genomsnittlig löneökning om knappt 3 procent. Vidare har en ökning skett av antalet anställda i jämförelse med mars 2013, från till ( + 27). Inom förändringen finns en minskning av antalet tandläkare och en ökning av antalet tandhygienister, vilket är enligt liggande bemanningsmål. Förvaltningens modell för resultatdelning förutsätter ett positivt resultat efter att reservation för resultatdelning är gjord. I periodresultatet mars 2014 är ingen reservation för resultatdelning gjord. Personalkostnadsutvecklingen utan hänsyn till resultatdelning mars uppgår till 3,6 procent. Övriga kostnader Kostnadsökningen i jämförelse med fjolåret, knappt 14 mkr, består i huvudsak av två poster: Vårdrelaterade tjänster i form av tandteknik 5 mkr. Tandteknik har en direkt koppling till vårdproduktion och finansieras i huvudsak av betalande vuxna kunder Kostnader i samband med extern marknadsföringskampanj för frisktandvård 4 mkr. Kampanjen har koncentrerats till tv, kommersiell radio och web-reklam. Kampanjen finansieras i sin helhet av verksamhetsområdet frisktandvård. Helårsprognos Förvaltningens prognos för helår 2014 uppgår till + 0 mkr, en positiv avvikelse mot helårsbudget för 2014 om 4,9 mkr. Prognostiserat resultat utgår från kostnader hänförda till av Regionstyrelsen beviljad användning av eget kapital 4,9 mkr och ett positivt resultat i övrig verksamhet om 4,9 mkr. Risken i helårsprognosen är främst hänförd till förmågan att även 2014 för tredje året klara av att anpassa kostnaderna i verksamheten till en oförändrad nivå på prislista gentemot kund. Oförändrade priser mot kund innebär ett effektiviseringskrav motsvarande ca 20 mkr som ska genomföras genom effektiviseringar i verksamheten. Regionfullmäktiges riktade besparingar Regionfullmäktige har beslutat om riktade besparingar mot förvaltningarna inom vissa kontoslag. Beslutet omfattar både konkurrensutsatt och offentligt finansierad verksamhet. För Folktandvårdens del belastar besparingarna 2014 års resultat med 8,4 mkr. Utvecklingen inom dessa kostnadsslag ska följas upp i delårsboksluten. Jämförelsen nedan är i relation till mars Kostnader för kurser och konferenser minskade kostnader om 1,5 mkr (- 22 procent) Konsultkostnader och IT-tjänster ökade kostnader om 1,6 mkr (+ 67 procent) Kostnader för trycksaker och information/pr ökade kostnader om 4,1 mkr (+ 490procent)

22 Sida 20(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Kostnadsutvecklingen inom Konsultkostnader och IT-tjänster är hänförd till planerad disposition av eget kapital, projektering av nästa generations tandvårdssystem. Kostnadsutvecklingen inom information/pr är i sin helhet hänförd till marknadsföringskampanj för frisktandvård, konkurrensutsatt verksamhet som finansieras av externa kundintäkter. 5.6 Åtgärder vid ekonomisk obalans Folktandvården redovisar på förvaltningsnivå inga ekonomiska obalanser efter årets första tre månader. 5.7 Eget kapital I verksamhetsplan och budget för 2014 finns beslut om disposition av eget kapital om sammanlagt 4,9 mkr. I periodutfall mars 2014 finns kostnader som uppgår till: 1,0 mkr för projektering kring nästa generations tandvårdssystem, ett samprojekt med 14 övriga landsting där Västra Götalandsregionen har en drivande roll. 0,1 mkr för tre utbildningsplatser på halvtid avseende tandhygienister på magisternivå. Utbildningen beräknas vara genomförd sommaren Förvaltningens helårsprognos om 0 mkr, utgår från att ovanstående aktiviteter kommer att förbruka beslutade 4,9 mkr och således ett positivt resultat i övrig verksamhet om 4,9 mkr. 5.8 Investeringar Investeringsutgifterna består i huvudsak av inköp av utrustning i samband med om- /nybyggnationer. Därtill kommer investeringsinköp föranledda av verksamhetsförändringar och akuta ersättningar av uttjänt utrustning. De projekt som färdigställts under årets första kvartal är följande: Sylte, Trollhättan, ny lokal Skövde centrum, ny lokal, ersättning för Billingen, City och Ortodonti Boda, Borås, ombyggnad av befintlig lokal Utöver dessa pågår följande projekt som beräknas bli klara under vår och sommar: Kvillebäcken, Göteborg, färdigställande av lokal för utvecklingsklinik och allmäntandvård. Stenungsund, större ombyggnad av befintlig lokal Tranemo, ombyggnad av befintlig lokal Mariestad, ombyggnad och samlokalisering av klinikerna Bråten och Sjukhuset Tidaholm, ombyggnad befintlig lokal Kärra, Göteborg, ombyggnad befintlig lokal

23 Sida 21(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Senare under året planeras start av ytterligare lokalförändringsprojekt såsom ombyggnad av följande lokaler: Gråbo Bollebygd Biskopsgården, Göteborg För projekten i Svenljunga, Landvetter, Ortodonti Trollhättan och Strömstad pågår kontakter med hyresvärd kring utformning och hyresnivå. Arbetet med åtgärder av varumärkesstärkande karaktär, uppfräschning av väntrum och reception, fortsätter även under Hittills i år har arbete påbörjats i Sandared och innan sommaren sker uppstart på klinikerna i Bergsjön, Ed, Horred och Kulan i Göteborg. Folktandvårdens projekt kring mobil enhet/trailer och ersättning Tandvårdsbuss fortlöper. Den mobil enhet/trailer beräknas klar för driftsättning under hösten Upphandling av ny Tandvårdsbuss är överklagad och tidplanen därmed förskjuten. Folktandvårdens investeringsutgifter under första kvartalet uppgår till 6,6 mkr. Helårsprognosen är för närvarande 50 mkr men kan förändras om projekt planerade till 2015 kan tidigareläggas.

24 Sida 22(27) Delårsrapport Folktandvården Västra Götaland Ftv Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument med noter Not Utfall Utfall Resultaträkning Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader 2, Avskrivningar och nedskrivningar Verksamhetens nettokostnader Finansnetto Årets resultat Not Utfall Utfall Kassaflödesanalys Löpande verksamhet Årets resultat Avskrivningar Kassaflöde från löpande verksamhet före förändring av rörelsekapital Förändring av rörelsekapital Ökning-/minskning+ av förråd 58 0 Ökning-/minskning+ av kortfristiga fordringar Ökning+/minskning av kortfristiga skulder Kassaflöde från löpande verksamhet Investeringsverksamhet Investeringar Kassaflöde från investeringsverksamheten ÅRETS KASSAFLÖDE Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Kontroll av årets kassaflöde

Delårsrapport mars 2014 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2014 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(26) Delårsrapport mars 2014 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,1 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra Götalands

Läs mer

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag Ansvar och utveckling Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag God tandvård i Västra Götaland Vår uppgift är att med hög kvalitet förebygga och behandla alla typer

Läs mer

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2014-11-05 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2014 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014 20140917 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014 Plats: Folktandvården Trädgårdsgatan 15 D, Skövde http://www.vgregion.se/folktandvarden/tradgardsgatan Tid: Kl. 9.00

Läs mer

Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(28) Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2015-09-21 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 30/9 Plats: Göteborg, FTV Kvillebäcken Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia Mötets

Läs mer

Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(26) Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats 1. 1. Sammanfattning Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård

Läs mer

Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 2(45) 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,1 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra

Läs mer

Kallelse till sammanträde med tandvårdsstyrelsen den 5 februari 2014

Kallelse till sammanträde med tandvårdsstyrelsen den 5 februari 2014 Skövde den 28 januari 2014 Kallelse till sammanträde med tandvårdsstyrelsen den 5 februari 2014 Plats: Folktandvården S:ta Helenagatan 8, Skövde, konferensrum Kronan Tid: 09.00-15.00 Vid förhinder att

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN DEC

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN DEC 2014-12-09 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 17 18 DEC 2014 Plats: Hällsnäs konferens Tid: Kl. 12:30 17/12 12:30 18/12 Inledande formalia 1. Mötets öppnande 2. Upprop 3. Val av

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Sida 1(33) FTV 30-2013 Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 Sida 2(33) 1. Vision och sammanfattning 1.1 Frisk i munnen hela livet Folktandvården Västra Götalands vision speglar

Läs mer

Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(41) Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND Sida 2 (41) Innehåll 1. Vision och sammanfattning... 3 2. Kund... 5 3. Verksamhet... 9 4. Medarbetare... 19 5. Ekonomi... 25 6. Bokslutsdokument och noter...

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Folktandvården i Kronobergs län har i uppdrag att arbeta för en god tandhälsa i befolkningen genom en fortsatt satsning på förebyggande munhälsovård. Folktandvårdens

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Dnr FTV 30-2014 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2015 1 Vision och Sammanfattning Mot Visionen Arbetet mot visionen Frisk i munnen hela livet är långsiktigt. Vision, mål och strategier hanteras

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. Delårsrapport Mars 2016

Folktandvården Västra Götaland. Delårsrapport Mars 2016 Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Mars 2016 Innehåll 1. Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Prioriterade mål och aktiviteter 2016... 4 4. Långsiktiga

Läs mer

INVESTERINGSPLAN 2016 ( )

INVESTERINGSPLAN 2016 ( ) Tandvårdsstyrelsen 2015-12-16 1(6) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2015-11-30 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2015 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2015 Rätt bemanning och rätt kompetens

Kompetensförsörjningsplan 2015 Rätt bemanning och rätt kompetens splan 2015 Rätt bemanning och rätt kompetens Anneli Bernhardsson 2015-03-23 Uppskatta rekryteringssituationen idag och bedöm balansen om 5 respektive 8 år (8 år gäller endast specialist-/specialtandläkare

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Dnr FTV ÅRSREDOVISNING 2015 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND

Dnr FTV ÅRSREDOVISNING 2015 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND ÅRSREDOVISNING 2015 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND 1 Innehåll 1. Vision och sammanfattning... 3 2. Verksamhet... 7 3. Kund... 15 4. Medarbetare... 20 5. Ekonomi... 24 6. Bokslutsdokument och noter... 33

Läs mer

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 1 (1) Föredragningslista 2016-10-12 Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 9.15-11.30 Inledande formalia Hålltid kl. 09.15-09.20 Mötets

Läs mer

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING.

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Elisabeth Olofsson-Öberg 2000-09-23 Ekonomichef Landstingsstyrelsen FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Vård och verksamhetsutveckling Folktandvårdens kliniker har en

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN MAJ Remiss förslag till policy för VGR arbete med mänskliga rättigheter AL

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN MAJ Remiss förslag till policy för VGR arbete med mänskliga rättigheter AL 2014-05-19 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 27-28 MAJ 2014 Plats: Kvänum, Lumber&karle Tid: Start den 27 maj kl. 9.00 och avslut den 28 maj kl 14.00 Inledande formalia 1. Mötets

Läs mer

Delårsrapport mars 2016 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2016 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(16) Delårsrapport mars 2016 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Vår vision är Frisk i munnen hela livet. Frisk i munnen innebär att vi ska arbeta för att våra patienter ska uppnå och

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(27) Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Samråd och förslag till beslut Samverkan om Affärsplan 2015 har skett i Folktandvårdens samverkansgrupp 2014-11-17. Tandvårdsstyrelsen

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. Affärsplan 2016

Folktandvården Västra Götaland. Affärsplan 2016 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2016 Diarienummer FTV 8-2015 Innehåll Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2016 Diarienummer FTV 8-2015 1. Vision och mål för Västra Götaland... 3 2. Långsiktiga

Läs mer

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne Populärversion Årsredovisning 2012 Folktandvården Skåne 2012 präglades av en omfattande förändring av Folktandvården Skånes klinikstruktur. Förändringarna grundades på omvärldens krav på moderna kliniker

Läs mer

Årsredovisning 2015 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2015 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(38) Årsredovisning 2015 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Mot Visionen Visionen Frisk i munnen hela livet utgår från visionen för Västra Götalandsregionen Det goda livet. Visionen

Läs mer

INVESTERINGSPLAN 2017 ( )

INVESTERINGSPLAN 2017 ( ) Tandvårdsstyrelsen 2016-12-21 1(6) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2016-12-06 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 295-2016 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till

Läs mer

Året i korthet. Folktandvården Västra Götaland

Året i korthet. Folktandvården Västra Götaland 2018 Året i korthet Folktandvården Västra Götaland Innehåll Året i korthet 4 - Våra resultat 2018 Tandvårdsdirektören har ordet 5 - Folktandvården når målen 2018 trots tuffa utmaningar Marknad 7 - Vi finns

Läs mer

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2 Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2 Sammanfattning... 2 Balanserad styrning... 3 Medborgare... 3 Verksamhet... 3 Kunskap och förnyelse... 3 Medarbetare... 4 Ekonomi... 4 Personal...

Läs mer

Delårsrapport 2017 för division Folktandvården

Delårsrapport 2017 för division Folktandvården Delårsrapport för division Folktandvården Ekonomi Periodens utfall Resultatutveckling VO Resultat 04 Resultat 201604 Förändring 04-201604 Avvikelse mot resultatkrav Prognos 46 Allmäntandvården -8,1-4,7-3,4-7,3-9,8

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Mars Månadsrapport oktober Styrelserapport. Kund- och verksamhetsperspektivet. Dnr: FTV

Mars Månadsrapport oktober Styrelserapport. Kund- och verksamhetsperspektivet. Dnr: FTV Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Månadsrapport oktober 2013 Styrelserapport Mars 2016 Dnr: FTV16-0009 Kund- och verksamhetsperspektivet Totalt har vi 142 265 kunder, en ökning under året

Läs mer

Folktandvården. Affärsplan 2019

Folktandvården. Affärsplan 2019 Folktandvården Affärsplan 2019 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget...3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...3 2.1

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården 17-03-03 Anna Lundqvist Sveriges största tandvårdsorganisation Administrativ indelning allmäntandvård Vision och kärnvärden Frisk i munnen hela livet Service Hälsa

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Folktandvården Västmanland AB 2014-09-15 Till Landstingsfullmäktige Tertialrapport 2 år 2014 Folktandvården Västmanland AB:s tertialrapport 2 för år 2014 bifogas. Investeringsberedskap år 2015-2017 Folktandvården

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Delårsbokslut efter augusti 2014. T2 2014 HSN 2 oktober 2014

Delårsbokslut efter augusti 2014. T2 2014 HSN 2 oktober 2014 Delårsbokslut efter augusti 2014 T2 2014 HSN 2 oktober 2014 Resultatet uppgår till 76 675 tkr, vilket avviker mot budget med +3 507 tkr Sammanfattning av andra tertialet 2014 Resultatet beror till stor

Läs mer

Delårsrapport mars 2015 Regionservice

Delårsrapport mars 2015 Regionservice Sida 1(8) Delårsrapport mars 2015 Regionservice 1. Sammanfattning Arbete med att införa ny styrmodell pågår. Ny tjänstekatalog och prislista är beslutad av regiondirektören. Under april har serviceöverenskommelser,

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Folktandvården Delårsrapport

Folktandvården Delårsrapport Folktandvården 04 Januari -April Datum: -05-18 Diarienummer: FTV-12 www.regionostergotland.se Innehållsförteckning Medborgar-/kundperspektivet... 3 Bedömning av måluppfyllelse... 3 Väsentliga insatser

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Delårsrapport. Folktandvården Mars Folktandvården

Delårsrapport. Folktandvården Mars Folktandvården Delårsrapport Folktandvården Mars 2018 Folktandvården Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...6 2.2 Hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Uppföljning av verksamhet och resultat 4 MEDBORGAR-/ KUNDPERSPEKTIVET...4

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2016-09-20 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 28 september Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Tid: kl 9.00 15.00

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. en organisation med unika möjligheter

Folktandvården Västra Götaland. en organisation med unika möjligheter Folktandvården Västra Götaland en organisation med unika möjligheter Folktandvården Västra Götaland På Folktandvården i Västra Götaland är vi 3 000 medarbetare som arbetar på 164 mottagningar där vi erbjuder

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Delårsrapport. Jan mars 2012 Folktandvården

Delårsrapport. Jan mars 2012 Folktandvården Delårsrapport Jan mars 2012 Folktandvården Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 5 Medborgar / kundperspektivet 6 Processperspektivet 8 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning Styrkort SkaS 2014 Uppdrag Skaraborgs Sjukhus uppdrag är att tillhandahålla specialistsjukvård för befolkningen i sitt närområde, och i tillämpliga delar för befolkningen som helhet i ett regionperspektiv.

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län Folktandvården Landstinget i Kalmar län Tandvårdslagen 2 Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen 5 (Landstingets ansvar) Varje landsting skall erbjuda

Läs mer

Folktandvården. Affärsplan 2018

Folktandvården. Affärsplan 2018 Folktandvården Affärsplan 2018 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 2.1

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 29 november Plats: Folktandvårdens huvudkontor, Kämpegatan 3 Lokal: Kattegatt Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Folktandvården. Årsredovisning 2016

Folktandvården. Årsredovisning 2016 Folktandvården Årsredovisning 2016 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Årsredovisning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Detaljbudget Folktandvården. Folktandvården

Detaljbudget Folktandvården. Folktandvården Detaljbudget 2019 Folktandvården Folktandvården Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 6 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Folktandvårdens vision Frisk i munnen hela livet vilar på tre kärnvärden som ska känneteckna vår verksamhet:

Folktandvårdens vision Frisk i munnen hela livet vilar på tre kärnvärden som ska känneteckna vår verksamhet: Sida 1(29) Delårsrapport mars 2012 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvårdens vision Visionen för Folktandvården Västra Götaland är Frisk i munnen hela livet. Visionen

Läs mer

Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2018

Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2018 Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 219-3-22 Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 218 Innehåll Bakgrund... 3 Tandvårdsverksamhetens organisation i Västra Götalandsregionen... 3 Beställare...

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

Delårsrapport jan-okt , Resurscentrum L E A N

Delårsrapport jan-okt , Resurscentrum L E A N Delårsrapport jan-okt 2010 572, Resurscentrum L E A N 2010-11-23 sidan 2 av 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Ekonomiperspektivet 4 HELÅRSBEDÖMNING...

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Folktandvården. Delårsrapport Augusti 2016

Folktandvården. Delårsrapport Augusti 2016 Folktandvården Delårsrapport Augusti 2016 Innehållsförteckning 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget... 3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 3 Sammanfattning... 3 4 Långsiktiga

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(12) Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1

Delårsrapport. Januari-augusti /Regionstab Ekonomi 1 Delårsrapport Januari-augusti 2016 2016-09-27/Regionstab Ekonomi 1 Resultatrapport Region Gävleborg Januari-augusti 2016, mnkr Utfall Budget Avvikelse Föregående år Förändring % Verksamhetens intäkter

Läs mer

Frisktandvårdsavtal är en självklar väg mot visionen Frisk i munnen hela livet, vilket innebär att andelen ska öka under 2011.

Frisktandvårdsavtal är en självklar väg mot visionen Frisk i munnen hela livet, vilket innebär att andelen ska öka under 2011. Sida 1(34) Detaljbudget 2011 Folktandvården Västra Götaland 1. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATS Folktandvården möter framtiden och lämnar uppbyggnadsfasen och tar ett steg med syfte att vidareutveckla Folktandvården

Läs mer

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring s kansli Tandvårdschef Helena Ozolins helena.ozolins@skane.se Datum 2011-08-15 1 (6) Förändrad ledning och styrning av - avsiktsförklaring Bakgrund I Tandvårdslagen SFS 1985:125 framgår att det ska finnas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Tandvårdsforum VGR 2017

Tandvårdsforum VGR 2017 Tandvårdsforum VGR 2017 Sveriges mest uppskattade tjänst Svenskt Kvalitetsindex ger tandläkarna högst betyg av alla samhällstjänster 87,2 samlat betyg för privattandvården, 75,7 för FTV på en 100-gradig

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2008

Delårsrapport januari mars 2008 Delårsrapport januari mars 2008 Omsättningen för första kvartalet uppgick till 35,3 MSEK (25,4), en ökning med 39 % (37). Rörelseresultatet under första kvartalet 2008 ökade med 29 % till 4,3 MSEK (3,3),

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan Att mäta patientsäkerhetskulturen ger kunskap om medarbetarnas uppfattning om faktorer av betydelse för patientsäkerheten. Forskning inom så kallade HRO-organisationer (High Reliability Organizations)visar

Läs mer

Är Ar du en av oss. oss. i Folktandvården Västernorrland?

Är Ar du en av oss. oss. i Folktandvården Västernorrland? Är Ar du en av oss oss i Folktandvården Västernorrland? Folktandvården Västernorrland Bredbyn Solle eå Höga kusten Kramfors Domsjö Örnsköldsvik Ånge Ma ors Timrå Nacksta Kvissleby Alnö Sundsvall Härnösand

Läs mer