Folktandvården Västra Götaland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folktandvården Västra Götaland"

Transkript

1 Sida 1(33) FTV Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014

2 Sida 2(33) 1. Vision och sammanfattning 1.1 Frisk i munnen hela livet Folktandvården Västra Götalands vision speglar vår vilja att arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. God munhälsa är en viktig grund för livskvalitet i alla åldrar och vår vision Frisk i munnen hela livet tar utgångspunkt i Västra Götalandsregionens Det goda livet Folktandvårdens kärnvärden Vår vision Frisk i munnen hela livet vilar på tre kärnvärden som ska känneteckna vår verksamhet: Hälsa Vårt hälsoinriktade arbete innebär att motivera till egenvård så att våra patienter kan bevara det friska friskt genom hela livet. Vi ansvarar för hälsofrämjande och förebyggande verksamhet i skolorna och dessutom bedriver vi förebyggande hälsoarbete kring exempelvis tobak, droger och viktproblematik. Alla vuxna erbjuds Frisktandvård tandvård till fast pris. För dem som har komplicerade problem med munhälsa erbjuder vi individuellt anpassad rehabilitering. Kompetens Folktandvården erbjuder tandvård av god kvalitet utförda av kompetenta medarbetare. Genom samarbetet och kunskapsöverföring inom och mellan allmän- och specialisttandvård, sker ett ömsesidigt erfarenhetsutbyte och lärande vilket driver utvecklingen framåt. Vår nära koppling till Göteborgs Universitet, Institutionen för Odontologi, bidrar till ständig kompetensutveckling. Service Stor vikt läggs vid tillgänglighet, omtanke, kommunikation och gott bemötande. Det är viktigt att erbjuda kunder och patienter god tillgänglighet och öppettider baserade på deras önskemål. Vi vill att våra kunder och patienter upplever och känner vår omsorg och att de rekommenderar oss till andra. 1.2 Sammanfattning Till vision och kärnvärden har en strategisk inriktning utvecklats att vara marknadsledande, hälsoinriktad, utvecklingsinriktad och att skapa utvecklingsutrymme. Genom den strategiska inriktningen inom var och ett av de fyra perspektiven styr vi verksamheten långsiktigt i riktning mot Folktandvårdens vision Frisk i munnen hela livet. Nedan är en sammanfattning av aktiviteter inför 2014.

3 Sida 3(33) Satsningar för att stärka varumärket Folktandvården fortsätter under år 2014 satsningarna för att stärka varumärket bland medarbetare, våra patienter/kunder, studenter och andra intressenter såsom allmänheten, beslutsfattare och opinionsbildare. Under 2014 planeras både interna och externa åtgärder som exempelvis: Ökad marknadsföring av frisktandvård genom lokala aktiviteter och en stor regional kampanj våren Nya kanaler för ökad kunddialog lokalt och regionalt, exempelvis kundråd, fokusgrupper och sociala medier. Stöd och utbildning för chefer för att höja kompetensen inom intern- och extern kommunikation, kunddialog och lokala marknadsföringsinsatser. Aktiv marknadsföring av Folktandvårdens sociala engagemang och ansvarstagande. Fortsatt fokus på dialog mellan tandvårdsledning och kliniker för att öka förståelse och handlingskraft. Målmedvetet effektiviseringsarbete som ska skapa ekonomiskt utrymme för konkurrenskraftiga löner och anställningsvillkor. Lokalt och individuellt anpassade utvecklings- och karriärmöjligheter. Hälsoinriktad vårdplanering och behandling Patienternas hälsa ska förbättras och de ska själva uppleva att de mår bra i munnen. Andelen 19-åringar som saknar större lagningar ökar och andelen ungdomar med omfattande kariesproblem minskar. Målet är att tandhälsan ska fortsätta att förbättras under Det regiongemensamma preventionsprogrammet FRAMM bedrivs i alla skolor och är en kraftfull insats som bidrar till denna utveckling. Frisktandvård, tandvård till fast pris, garanterar kontinuerlig hälsoinriktad tandvård för den vuxna befolkningen och är ett ömsesidigt samarbete mellan patient och vårdgivare. Målet för 2014 är att ytterligare vuxna patienter tecknar frisktandvårdsavtal. För att uppnå en än effektivare och individanpassad vård styr vi även mot ökad kunskapsöverföring mellan specialist- och allmäntandvård. Forskning och utbildning Bland en mängd aktiviteter inom vår forsknings- och utbildningsverksamhet märks under 2014 bland annat: Ny modell för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på utbildningsprogrammet för tandläkare från tredje land ska skapas. Tolv fasta kliniker ska ansvara för verksamheten från 2014.

4 Sida 4(33) En forskningsklinik per nätverk/resultatgrupp inom allmäntandvården ska utses och etableras. Stärka samarbetet mellan FoU-service för odontologi och Gothia Forum Strategiarbete tillsammans med institutionen för odontologi vad gäller de tre grundutbildningarna. Rätt bemanning och rätt kompetens I både allmäntandvården och specialisttandvården har vi fortsatt fokus på stöd till klinikledningar i arbetet att nå klinikens mål för rätt kompetens och rätt bemanning på kliniknivå. Exempel på åtgärder under 2014: Vi arbetar vidare för att anpassa utbildningsvolymen när det gäller tandhygienister, specialisttandläkare och tandsköterskor, så att det antal som utbildas ska överensstämma med marknadens behov. Vi verkar för att VGR ska ha en långsiktigt tryggad kompetensförsörjning av tandsköterskor med utbildning i Uddevalla, Göteborg, Borås och Mariestad. I samarbete med HR strategiska avdelningen skapa förutsättningar för en uppdragsutbildning till tandhygienist med 20 platser för tillfällig förstärkning av utbildningskapaciteten. Fokus på ledarförsörjning samt fortsatt utveckling och uppföljning av ledarutvecklingsinsatser. Vi fortsätter vår satsning på utvecklingsinriktat ledarskap och medarbetarskap som berör hela organisationen, för att öka handlingskraften i kontinuerligt förändringsarbete. Fortsatt fokus på en långsiktigt positiv ekonomi Våra klinikers ekonomiska resultat är grunden för en fortsatt stabil ekonomi för Folktandvården. Målet är att hela organisationen präglas av hög ekonomisk medvetenhet och att vi tillsammans skapar det utvecklingsutrymme som långsiktigt behövs i organisationen. Ett ökat samarbete klinikerna emellan bidrar till att verksamheten i allt högre utsträckning kan utnyttja varandras starka sidor. År 2014 är målet att 90 procent av klinikerna inom allmäntandvård och specialisttandvård visar positivt resultat, en ökning från föregående års mål med sex procentenheter. Höjningen är en markering att verksamheten ska drivas med ett positivt resultat och att problem på enskilda kliniker ska lösas inom kliniken eller med förvaltningsgemensamt stöd.

5 Sida 5(33) 2. Omvärlds- och framtidsanalys Folktandvården 2020 För att förbättra den långsiktiga verksamhetsplaneringen har ett arbete med omvärlds- och framtidsanalys startat. Syftet är att fånga väsentliga trender i omvärlden och på ett systematiskt och kreativt sätt ta ställning till dessa. Vad bör vi göra, vad kan vi göra och vad vill vi göra utifrån vad vi ser? Vi har använt en etablerad metod för arbetet som vi avser att tillämpa även i fortsättningen. Metoden har använts enligt Folktandvårdens arbetssätt - att skapa gemensam förståelse i hela organisationen. Såväl styrelse, tandvårdsledning, klinikledningar och alla medarbetare har på olika sätt involverats i omvärlds- och framtidsanalysen. Tandvårdsledningen och tandvårdsstyrelsen har tagit fram ett underlag som ska användas i ett fortsatt arbete i tandvårdsstyrelse, tandvårdsledning och med klinikledningar samt alla medarbetare under Resultatet kommer att påverka Verksamhetsplan och budget med styrkort för 2015 och klinikkontrakt. Ram för arbetet utgörs av regionfullmäktiges mål och uppdrag samt beställningarna från hälso- och sjukvårdsnämnderna. Nedan ges en kortfattad beskrivning av det preliminära underlaget. 2:1 Trendkarta Vi har utifrån trender vi ser skapat en trendkarta för folktandvården som bland annat innehåller Drivkrafter/makrotrender Växande befolkning, urbanisering, multikultur och social polarisering, åldrande befolkning, tekniken utvecklas och sprids allt snabbare, internationalisering och globalisering och ökat fokus på hållbarhet. Väsentliga trender som vi fördjupat oss i är Tekniken som möjliggörare Den kravställande konsumenten Talangjakten på medarbetaren Branschtrender Vi ser också särskilda trender för vår bransch Ökad konkurrensutsatthet stora förändringar av konkurrens med avseende på uppdrag och marknad Ökat vårdkrav i socioekonomiskt utsatta grupper

6 Sida 6(33) 2:2 Visionen förändras? Vårt arbete har lett till att visionen Frisk i munnen hela livet med tillägget och ökad hälsa i Västra Götaland har diskuterats. Visionsbyggstenar För att konkretisera visionen inför 2020 och göra det möjligt att på ett tydligare sätt än hittills mäta om vi rör oss i riktning mot visionen har sju visionsbyggstenar definierats, dessa är: Kunderna rankar oss som nummer 1 Folktandvården leder utvecklingen på tandvårdsmarknaden och har mest nöjda kunder/patienter. Unikt är det gränsöverskridande samarbetet mellan allmän- och specialisttandvård samt hälso- och sjukvård. Etablera unika gränsöverskridande kliniska koncept Verksamheten har etablerad och är anpassad till nya arenor och medier. Verksamheten möter människor när de vill och där de rör sig fysiskt och digitalt. Framgångsrik hälsofrämjande aktör Folktandvården bedriver en hälsorelaterad vårdplanering och behandling och tillägnar oss ny kunskap som syftar till att bevara det friska hos patienter/kunder. Vi utvecklar nya unika hälsokoncept. Vi verkar aktivt för samarbete med andra hälsoaktörer för att uppnå en bättre allmänhälsa i Västra Götaland. Världsledande miljö för strategidriven klinisk forskning Folktandvården har strategidrivet samarbete med Göteborgs Universitet, är en attraktiv forskningspartner, har etablerat samarbete med forskningsinriktad industrin inom Life Science samt har en forskningsfrämjande kultur. Unika testmiljöer för nya idéer Folktandvården driver unik testmiljö för nya idéer vid utvalda kliniker med uppdrag att testa utrustning, IT-system, instrument och arbetsorganisation och metoder. Detta sker i samarbete med andra hälsoaktörer, entreprenörer och industri. Europas ledande tandvårdsföretag på talangmarknaden Folktandvården har ett utvecklingsinriktat ledarskap och innovativt klimat. Vi har en unik coachning och karriärplanering med goda utvecklingsmöjligheter för individen som ger rätt kompetens och rätt bemanning inom ramen för visionen. Fokus på affärsmannaskap Fokus på att förstå förändrade kundbehov och kontinuerligt anpassa i strävan att åstadkomma en ökad affärsmässighet. Folktandvården bedriver en kostnadseffektiv tandvård som skapar utrymme för utveckling för VGR. Visionsbyggstenarna ska vara mätbara och olika mått har diskuterats och arbetet med att konkretisera dessa ska fortsätta.

7 Sida 7(33) Strategier för att tydliggöra arbetet med visionsbyggstenarna har påbörjats och följande strategiområden har hittills utkristalliserats Kund och varumärke Hälsostyrd vård Innovation och forskning Ledare och medarbetare Ekonomi Kund och varumärke Folktandvården ska vara den ledande tandvårdsaktören (2020) där kunder och medarbetare rankar oss som nr1. Vår vision och våra kärnvärden ger grund och färdriktning för hur vi ska vara ledande i utvecklingen av kundvården och fortsätta stärka varumärket såväl internt som externt. (Våra kunder är patienter, remittenter och studenter) Hälsostyrd vård En strategi för hälsoinriktad vård innebär att styra produktion och kapacitet efter vårdbehov och med ett hälsofrämjande fokus. Vi ska sträva efter helhet, patientfokuserad och resurseffektiv vård i väldefinierade vårdprocesser. Vi ska bidra till kunskapsbasen och skapa delaktighet i kunskapsbildning genom utbildningskliniker, VFU-kliniker. Nyckelord är vårdbehov, vårduppföljning, hälsoinriktning och att bryta beteendemönster på alla nivåer. Ledare- och medarbetare Till år 2020 har vi spänt bågen för att bli Europas ledande tandvårdsföretag på talangmarknaden. Detta för att långsiktigt säkerställa vår kompetensförsörjning. Rätt bemanning och kompetens är en grundförutsättning för att nå visionen. Vi är en organisation med en kultur som innebär att våra chefer och medarbetare är delaktiga, tänker kreativt och har fokus på lösningar som ger resultat. Ekonomi Folktandvårdens verksamhet förutsätter en ekonomi som möjliggör daglig verksamhet, en förutsättning vi sannolikt har gemensamt med nästintill alla övriga organisationer i världen. För att långsiktigt säkerställa verksamhetens utveckling ställs högre krav på ekonomisk stabilitet än idag för att nå våra höga målsättningar: Ambitioner att driva utveckling inom branschen både nationellt och internationellt. Bidra till generellt förbättrad hälsa i VGR samt att invånarna är och upplever sig friska i munnen hela livet.

8 Sida 8(33) 3. Patient-/Kundperspektivet Marknadsledande är Folktandvårdens strategiska inriktning inom patient- /kundperspektivet. Att upplevas som attraktiv vårdgivare i den hårdnande konkurrensen på tandvårdsmarknaden är vårt prioriterade mål och vi fortsätter därför göra satsningar för att stärka varumärket bland medarbetare, våra patienter/kunder och andra intressenter såsom allmänheten, beslutsfattare och opinionsbildare. Vi styr därför verksamheten mot att ha nöjda kunder/patienter och studenter samt att erbjuda god tillgänglighet. Från och med 2014 ska vi mäta, målsätta och följa upp marknadsandelar både regionalt och lokalt. 3:1 Mål inom patient-/kundperspektivet STYRKORT 2014 Utfall Mål Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Kund/patient: Marknadsledande Prioriterade mål Attraktiv vårdgivare Styrtal Nöjd kund-index ATV Kötid nya patienter 72% 95% 95% Tillgänglighet. 3 STV Remisskö prio A 67% 78% 95% 95% 4 Nöjd student-index :1:1 Nöjd kund (1) Styrtalet grundar sig på den kontinuerligt återkommande kundenkäten och mäter kundnöjdhet där våra kunder får gradera hur starkt de samtycker till påståendet Jag är nöjd med Folktandvården och rekommenderar dem gärna till mina bekanta (max index: 100). Undersökningen genomfördes i april 2013 och visar att kundnöjdheten ligger kvar på samma nivå som vid föregående mätning, ett index på 89. Ett mycket högt värde, även om vi inte nådde upp till målet 92. Nästa kundundersökning genomförs år 2015 varför inget måltal är satt för :1:2 Tillgänglighet (2-3) Styrtalet mäter hur stor andel kliniker inom Allmäntandvården som kan ta emot nya patienter inom 3 månader. För Specialisttandvården mäter vi hur stor andel kliniker som uppfyller målet för väntetid för patienter med remiss som prioriterats. Patienter med akuta besvär tas om hand omedelbart inom både Allmäntandvården och Specialisttandvården, och återfinns inte i dessa mätningar. 3:1:3 Nöjd student (4) Styrtalet mäter om tandläkar- och tandhygieniststudenter upplever Folktandvården positivt och är nöjda med den kliniska delen av sin utbildning som vi ansvarar för. En undersökning

9 Sida 9(33) genomfördes för första gången tillsammans med Institutionen för Odontologi december 2012 där resultatet för nöjd student-index 2012 är 87. Resultatet kommer att följas årligen och målet för 2014 är Marknadsandelar För att behålla vår position på tandvårdsmarknaden ska vi under 2014 mäta och följa våra marknadsandelar både lokalt och regionalt. Som underlag används bland annat befolkningsstatistik och vår kunddatabas. Mätningarna ska ligga till grund för målsättning och styrtal för år :2 Insatser för kommunikation och för att nå målen 2014 Inom Folktandvården arbetar vi kontinuerligt med att utveckla dialogen med våra kunder samt övriga medborgare, både i personliga möten och i den skriftliga kommunikationen i våra olika kanaler. Under år 2014 är följande insatser planerade: Stöd och utbildning för chefer för att höja kompetensen inom intern- och extern kommunikation, kunddialog och lokala marknadsföringsinsatser. En marknadsföringskampanj för Frisktandvård våren 2014, för att stärka Folktandvården image, öka kännedomen om Frisktandvård och öka intresset för att teckna Frisktandvårdsavtal. Fortsatta insatser för patient- och kundinformation på fler språk, både på externa webbsidor och i trycksaker, anpassade efter lokala behov. Identifiera och pröva nya kanaler för ökad kunddialog lokalt och regionalt, exempelvis kundråd, fokusgrupper och sociala medier. Tydlig information om resultat från pågående och avslutade forskningsprojekt. 3:2:1 År 2015 och framåt För att bidra till visionen bör kundperspektivet långsiktigt prioritera: Kontinuerliga kundundersökningar, mer småskaliga temperaturmätningar, som kan initieras lokalt eller regionalt. Omvärlds- och marknadsanalys för ökad medvetenhet om våra kunders och potentiella kunders aktiviteter och önskemål. Utveckling av nya mötesplatser för kunddialog, både fysiskt och digitalt, för att möta våra kunders behov.

10 Sida 10(33) 4. Verksamhetsperspektivet Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra Götalands samtliga 49 kommuner, vid 110 utbudspunkter. Specialisttandvårdens 52 utbudspunkter finns fördelade på 13 orter och samtliga specialiteter finns företrädda vid fem specialisthus. Vid Odontologen i Göteborg finns verksamhetens två utbildningskliniker. Folktandvårdens uppdrag: Barn- och ungdomstandvård upp till 24 års ålder Vuxentandvård Frisktandvård Uppsökande verksamhet i vissa delar av VGR Specialisttandvård och högspecialiserad vård Folkhälsoarbete Grundutbildning av tandläkare och tandhygienister Specialisttandläkarutbildning Forskning och kvalitetsutvärdering inom allmän- och specialisttandvård Samverkan med Göteborgs Universitet Folktandvården har dessutom ett sista handsansvar för särskilt vårdkrävande, såsom vissa äldre, fysiskt och psykiskt funktionshindrade samt personer som exempelvis av sociala eller ekonomiska skäl har svårt att få sitt tandvårdsbehov tillgodosett. Nödvändig tandvård och tandvård som led i sjukvårdande behandling tillhandahålls. Folktandvården bedriver och medverkar även i utbildning av tandsköterskor i Västra Götalandsregionen. Folktandvården ökar sin andel av den uppsökande verksamheten då fler hälso- och sjukvårdsnämnder gör överenskommelser direkt med Folktandvården utan upphandling. 4:1 Mål inom verksamhetsperspektivet Hälsoinriktad är Folktandvårdens strategiska inriktning inom verksamhetsperspektivet. Detta innebär att våra prioriterade mål är att bedriva en hälsorelaterad vårdplanering och behandling samt att arbeta medvetet för att nå ett lågt vårdbehov hos patienter/kunder. Att vården är hälsorelaterad innebär att den är anpassad till aktuell riskprofil, individens upplevelse och hälsosituation och att omhändertagandet ges på rätt kompetensnivå och med anpassade revisionsintervall. Vi styr därför verksamheten mot att patienterna både ska uppvisa goda hälsotal och själv uppge sig må bra i munnen. Antalet Frisktandvårdsavtal ska öka och för att uppnå en

11 Sida 11(33) effektiv och individanpassad vård styr vi även mot ökad kunskapsöverföring mellan allmänoch specialisttandvård. STYRKORT 2014 Utfall Mål Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Verksamhet: Hälsoinriktad Prioriterade mål Lågt vårdbehov Hälsorelaterad vårdplanering och behandling Styrtal Andel 19-åringar som är kariesfria (DT) 65% 64% 65% 66% 69% 70% 72% 6 Andel 19-åringar med karies (DFsa) 9% 10% 9% 9% 8% 7% 6% 7 Andel ej avhörda barn 3-19 år 1,8% 0,6% <1,5% <1,0% 8 Följsamhet av rev-intervall för riskgrupp 1 karies, andel 84% >75% >80% 9 Frisktandvårdsavtal : ack utfall. 2012: Årets mål Genomförda konsultationstimmar STV 80% 100% 100% 100% 11 Genomförda konsultationstillfällen ATV 57% 100% 100% 100% 12 Andel STV-kliniker som genomfört remissanalys under året 56% 100% 75% 100% 100% 100% 13 Andel FoU-projekt som stödjer FTV:s forskningsstrategier 65% 75% Styrtal 9. Måltalet för 2015, , motsvarar cirka 40 % av våra vuxna revisionspatienter. 4:1:1 Munhälsan hos barn och ungdomar (5-6) Styrtalen som mäter munhälsan hos Västra Götalandsregionens ungdomar, uttryckt som förekomst av karies, visade en fortsatt positiv utveckling Andelen 19-åringar som saknar större lagningar ökar och andelen ungdomar med omfattande kariesproblem minskar. Uppföljning av 19-åringar är resultatet av den verksamhet som Folktandvården bedrivit under hela barn och ungdomstiden. Uppföljning sker per kalenderår och redovisas inte löpande under delar av året. Måtten är trögrörliga och kräver långsiktigt arbete som sker t.ex. via FRAMM. Målet är att tandhälsan ska fortsätta att förbättras under :1:2 Barn och ungdomar som inte kommer till tandvården (7) Andelen barn som inte kommer till tandvården för undersökning ska vara så låg som möjligt. Under 2012 och 2013 har Folktandvården i överenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnd 5, 11 och 12 bedrivit ett metodutvecklingsprojekt, vars syfte är att minimera antalet ej avhörda barn (EAB). Projektet har varit framgångrikt varför Folktandvården från 2014 ska införa projektets arbetsmetodik i hela förvaltningen. Uppföljning ska ske månadsvis. Mätningen avser andel barn som inte kommer till undersökning jämfört med antalet listade barn, och där det inte finns uppgift om att tandvård ges av annan vårdgivare. Målet är att antal EAB ska vara mindre än 1,5 procent av antalet listade barn vid utgången av 2014 och mindre än 1 procent :1:3 Följsamhet av revisionsintervall för riskgrupp 1 (8) God vård innebär bland annat att vården ska bedrivas kostnadseffektivt. Genom Folktandvårdens journalintegrerade riskbedömningsverktyg R2 finns möjlighet att systematiskt och validerat bestämma intervallet mellan undersökningar utifrån behov. Därmed kan på gruppnivå en mer tydlig behovsanpassad styrning ske mot bättre kostnadseffektivitet i barn och ungdomstandvården. Barn och ungdomar med låg risk att utveckla sjukdom, framförallt karies, ska på gruppnivå kallas med längre intervall än barn och ungdomar som har hög risk att utveckla sjukdom. Målet är att minst 75 procent av barn och ungdomar som har låg risk att utveckla karies ska kallas var 18:e månad för undersökning. Rekommenderat revisionsintervall för denna grupp är det som

12 Sida 12(33) rekommenderas i Västra Götalandsregionens riktlinjer för barn och ungdomstandvård. Uppföljning ska ske månadsvis. 4:1:4 Frisktandvård (9) Styrtalet mäter antal tecknade frisktandvårdsavtal. Folktandvården har per september 2013 tecknat frisktandvårdsavtal är målet att teckna nya avtal. För att uppnå det långsiktiga målet krävs aktiviteter på klinikerna men även att Folktandvården i Sverige agerar för att Frisktandvårdskunderna ska få ta del av högkostnadsskyddet. Detta kommer göra det mer attraktivt för äldre personer med restaurerade bett att teckna avtal. Målet är nedbrutet på kliniknivå genom separat bedömning för varje klinik. Vid måluppfyllelse finns vid utgången av 2014 cirka tecknade frisktandvårdsavtal. 4:1:5 Kunskapsöverföring och remissanalyser (10 12) I specialisttandvårdens uppdrag ingår att utgöra ett stöd i form av patientrelaterade konsultationer och ämnesspecifik kunskapsöverföring till allmäntandläkare och övriga vårdgivare. Syftet med dessa aktiviteter är att säkra god vård på lika villkor för invånarna. Genom att öka allmäntandvårdens kompetens kan tillgängligheten på högkvalitativ vård för invånarna öka, specialisttandvårdens kompetens utnyttjas optimalt och verksamhetens behov av kompetensutveckling tillgodoses. En väl fungerande kunskapsöverföring är dessutom positivt ur rekryteringssynpunkt. Sedan den lokala planen för kunskapsöverföring definierades 2011, har intresset för aktiviteterna ständigt ökat och är positiva både för kompetenshöjning och för att etablera professionella kontakter. Under 2014 planerar Folktandvården att fortsätta utveckla kunskapsöverföringens olika delar, såsom patientrelaterade konsultationer och analys av inkommande remisser. Aktiviteterna har stort fokus i verksamheten och kvarstår som måloch styrtal i styrkort och klinikkontrakt. Styrtalet mäter volymen kunskapsöverföring mellan specialist- och allmäntandvård. Måltalet 100procent innebär att samtliga kliniker uppfyller den volym som ligger i linje med innehållet i överenskommelserna med Hälso- och sjukvårdsnämnderna. 4:1:6 FoU-projekt som stödjer Folktandvårdens forskningsstrategier (13) Styrtalet mäter den andel av summan forskningsanslag som Folktandvården medverkar till att generera som avser forskning inom Folktandvårdens forskningsstrategier. Avsikten är att skapa balans mellan den strategidrivna forskningen och den som bedrivs vid de lokala FoUenheterna. Den sistnämnda har ett starkt medarbetarperspektiv, är kulturskapande, fungerar som plantskola för FoU-intresserade samt besvarar klinikinitierade FoU-projekt.

13 Sida 13(33) 4:1:7 Folktandvårdens utvecklingsklinik vid Kvillebäcken Folktandvården öppnar under 2014 sin första utvecklingsklinik. Kliniken öppnas i ett område med en kraftig befolkningsökning och har ytor både för undersökning och behandling och för bland annat test av nya metoder och arbetssätt, material, medicinsk teknik och IT-stöd. En nära samverkan med Life Science industrin, dentalbranschen, Sahlgrenska akademin, Chalmers, Innovationsslussen och regionalutveckling inom VGR med flera ska etableras. 4:1:8 Samordning av utvecklingsprojekt Ett antal utvecklingsprojekt drivs inom Folktandvården för att utveckla våra insatser för ökad munhälsa. Det finns behov av ökad samordning och kommunikation avseende projekten, arbetet har påbörjats och fortsätter :2 Aktiviteter för att uppnå målen 2014 Under perioden planeras bland annat följande åtgärder: Att utveckla och säkerställa modellen för beställd kunskapsöverföring mellan specialisttandvård och allmäntandvård. Lokala aktiviteter kring frisktandvård kompletteras med en kampanj våren 2014 med avsikt att få flera Frisktandvårdskunder. Folktandvården i Sverige kommer arbeta tillsammans med SKL för att Frisktandvården ska få ta del av högkostnadsskyddet. 4:2:1 År 2015 och framåt För att bidra till visionen bör verksamhetsperspektivet långsiktigt prioritera: Att utveckla nya koncept för äldre inom Frisktandvården.

14 Sida 14(33) 4.4 Jämlik vård Jämlik hälso- och sjukvård innebär att vård och behandling erbjuds på lika villkor och med gott bemötande till alla oavsett bostadsort, ålder, kön, funktionsnedsättning, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning. Folktandvården har 2013 genomfört en kundenkät, som bland annat berör frågor kring jämlik vård. Här avses till exempel bemötande, tillgänglighet, information och samråd. Utfallet generellt visar på mycket goda resultat. Under 2014 ska varje klinik utifrån analys av det egna resultatet bedöma och genomföra lokala åtgärder i identifierade utvecklingsområden. Nästa kundenkät genomförs år 2015, varför inriktning 2014 är att pröva olika former av temperaturmätare i kundupplevelse. Former för lokala mätningar ska därför prövas och utvecklas inom allmäntandvården. Därigenom kan lokala utvecklingsinsatser också bättre följas upp lokalt. Alla skriftlig information, digitalt och i tryck, ska vara lätt att förstå. Ständig kvalitetssäkring av detta sker i dialog inom förvaltningen och mellan samverkanspartner. Patientinformation har översatts och översätts successivt till flera, cirka tio, relevanta språk. Under 2014 planeras översättning av information kring regler om tandvårdsbesök, egenvård, frisktandvård och behandlingsråd. Information om svensk tandvård generellt görs via hänvisning till Samtliga kliniker i förvaltningen är anslutna till Tillgänglighetsdatabasen. Denna uppdateras till ny version (TD 2.0) varvid Folktandvården från 2014 gör revision av gjorda inventeringar och anpassningar. Barn och ungdomar som inte kommer till undersökning och äldre sköra är två prioriterade patientgrupper som är svåra att nå och där ytterligare satsningar görs 2014: För barn och ungdomar som inte kommer till undersökning införs nya rutiner och metodik i hela förvaltningen utifrån erfarenheter från ett pilotprojekt i Göteborg. För äldre sköra startar bland annat ett pilotprojekt i Mariestad med tandhygienist i kommun. I överenskommelse mellan Folktandvården och hälso- och sjukvårdnämnder finns sedan ett par år tillbaka ett ändamålsenligt kvalitetsarbete kring bland annat jämlik vård utifrån ett genusperspektiv. Samtliga vårddata och uppföljningar redovisas utifrån ett genusperspektiv. Skillnader mellan hälsodata eller vårdkonsumtion som inte kan motiveras, analyseras med förslag på åtgärder. Hittills har få omotiverade genusskillnader i tandvårdens hälsodata och vårdkonsumtion identifierats. Under 2014 genomförs dock en processkartläggning inom tandreglering, vars syfte är att öka pojkars motivation till behandling. Folktandvården inledde 2012 en nära samverkan med Västra Götalandsregionens Kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV). Under 2014 planeras fler fördjupningsutbildningar med VKV. Tillämpningar av nya rutiner och metodiker kommer att fortsätta vid utsedda pilotkliniker. Projektutvärdering planeras ske hösten Utifrån gjorda erfarenheter ska ytterligare revideringar av rutiner genomföras. De broschyrer, affischer, handledningsmaterial och liknande som tagits fram i samarbete med pilotklinikerna ska prövas mer generellt. Folktandvården ska också, liksom 2013,

15 Sida 15(33) medverka vid Barnfridsdagarna. En framtagen forskningsöversikt om våld i nära relationer och tandvård publiceras Implementeringsarbetet vad gäller barnrättsperspektivet fördjupas Förvaltningen har sedan hösten 2013 utsett ett barnrättsombud. En arbetsgrupp planerar och avser genomföra kunskapsöverföring inom förvaltningen om barnrättsfrågor :5 Vårdgaranti tillgänglighet Tandvården omfattas inte av fastställda garantitider. De konkreta krav som finns och påverkar Folktandvårdens tillgänglighet i form av tider för behandling, är de maximala kötider som finns angivna i överenskommelserna med Hälso- och sjukvårdsnämnderna. Våra kunders önskemål om tillgänglighet vid våra kliniker är, för en konkurrensutsatt verksamhet som tandvård, en drivkraft som påverkar verksamheten att erbjuda vård inom rimlig tid. Målsättningen är därför att nya kunder ska erbjudas vårdtid med kortast möjliga väntetid. Allmäntandvård Prioriterat arbete har pågått under 2013 för att öka möjligheterna att kunna ta emot fler kunder. Aktuella väntetider redovisas löpande på Folktandvården externa webbsida. Målsättningen är att varje klinik ska erbjuda en undersökningstid inom tre månader. Avvikelser från satt målsättning ska vara tillfällig och hanterbar. Med fortsatt fokus på valda åtgärder förväntas under 2014 denna målsättning uppnås. Åtgärderna är följande: Verksamhet lokaliseras eller samlokaliseras i nya lokaler med bättre kapacitet och bättre tillgänglighet. Ökad samverkan mellan kliniker avseende bemanning och överföring av patienter. Bättre planering av kallelser. Mer flexibel bokning av nya patienter. Bättre uppföljning avseende väntetider. För samtliga kliniker gäller alltid att tid för undersökning eller behandling ska ges inom skälig tid till prioriterade grupper. Till dessa räknas personer vars tandvård inte kan vänta, nödvändig tandvård, pågående vård i samverkan med specialisttandvård, barn och ungdomstandvård och tandvård till unga vuxna (20-24 år). Specialisttandvård Specialisttandvården har under de senaste åren tagit emot allt fler patienter. Antalet mottagna remisser (exklusive ortodonti) har ökat från ca år 2010 till cirka år 2012, vilket tyder på en ökad efterfrågan på specialisttandvård i VGR. Detta är sannolikt påverkat av att bemanningssituationen inom specialisttandvården gradvis förbättrats. Aktuella väntetider redovisas löpande på Folktandvården externa webbsida. För att möjliggöra omhändertagande av ett ökat remissinflöde pågår ett flertal åtgärder som fortsätter 2014:

16 Sida 16(33) Tydliggörande av gränssnittet mellan allmän- och specialisttandvård. Strukturerade remissanalyser. Genomgång av köprioriteringar och remissköer. Patientrelaterade konsultationer i allmäntandvården av samtliga specialiteter Upprättande av produktions- och bemanningsmål. 4.6 Prestationer De prestationer som redovisas inom tandvård är antalet färdigbehandlade barn inom barnoch ungdomstandvården. Från och med 2011 gäller ett nytt avtal inom den fria barn- och ungdomstandvården för Folktandvården och privata vårdgivare. Detta innebär bland annat att föräldrar på ett systematiskt sätt informeras om det fria valet av utförare. Ekonomisk ersättning enligt avtalet utgår till Folktandvården för listade barn och ungdomar där vård utförs enligt planerat revisionsintervall, med en fördröjning upp till tre månader. Folktandvårdens mål i styrkortet är satt efter samtliga klinikers aggregerade riskbedömningar. Detta innebär att 2014 ska minst 64 procent av alla listade barn och ungdomar undersökas, vilket motsvarar st. 4:7 Miljömål Förvaltningens miljömål är att klinikerna ska vara miljödiplomerade. Målet mäts som andel kliniker som är miljödiplomerade av de kliniker som omfattas av krav på miljödiplomering. Måltalet är 100 procent. I miljödiplomeringsarbetet berörs alla målområden som finns i Västra Götalandsregionens miljöprogram för , med undantag för målområde Livsmedel. Ett urval av aktiviteter som kommer att genomföras inom Folktandvården under 2014 är: Transporter Folktandvården ska fortsatt öka andelen resfria möten genom video-, webb- och telefonkonferenser. Webbverktyget Lync kommer att introduceras i förvaltningen och avsikten är att detta ska öka användandet av webbmöten ytterligare. Energi Återkommande möten genomförs med fastighetsägare för att identifiera möjliga energisparande åtgärder. På kliniknivå kan detta handla om t.ex. närvarodetektorer kopplade till belysning i omklädningsrum och förråd och byten till mer energieffektiva ljuskällor.

17 Sida 17(33) Avfall Test av utsortering av organiskt/komposterbart avfall kommer att genomföras på Odontologen under första halvåret i samarbete med fastighetsägare, Göteborgs Universitet och avfallsentreprenör. Intentionen är sedan att utsorteringen ska kunna permanentas. Kemikalier Arbete fortgår för att kunna utföra så många substitutioner som är odontologiskt och tekniskt möjligt inom ekonomisk rimlighet. En regionövergripande arbetsgrupp ledd av miljösekretariatet med fokus Det giftfria väntrummet ska bildas och förvaltningen kommer att delta i detta arbete. Ett verktyg för att underlätta klinikernas arbete med riskanalys för kemikaliehantering planeras och tas fram. I samarbete med andra landsting inom ramen för Nationella SubstitutionsGruppen, NSG, planeras fortsatt samarbete med branschen för svensk dentalhandel i frågor rörande substitution. 4:8 Specialisttandvård Under 2014 är målet inom specialisttandvården att: Utveckla modell för produktions- och kapacitetsplanering i syfte att tydliggöra de enskilda specialiteternas behov av kompetens och bemanning samt för att upprätta en utbildningsplan på kort och lång sikt för blivande specialisttandläkare. Hänsyn tas till behov av förändringar i gränssnitt mellan allmän- och specialisttandvård. Strukturera och starta modeller på klinik för inre utvecklings- och förbättringsarbete, vilket omfattar flödeseffektiva processer i vård och administration. Fortsätta påbörjad samverkan inom kvalitetsutveckling genom att stödja ett utökat systematiskt kvalitetsarbete inom Specialisttandvården. Fortsätta arbetet med att ta fram och implementera gemensamma rutiner och tydlig uppföljning, bland annat för att stärka verksamhetens konkurrenskraft. Här ingår också aktiviteter för att öka kommunikationen med privattandvården. 4:9 Forskning och utbildning Under 2014 är målet att: Påbörja strategiarbete tillsammans med institutionen för odontologi vad gäller de tre grundutbildningarna. Skapa ny modell för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på utbildningsprogrammet för tandläkare från tredje land. Tolv fasta kliniker ska ansvara för verksamheten från Utse och etablera en forskningsklinik per nätverk inom allmäntandvården.

18 Sida 18(33) Skapa en konsultgrupp för kliniska studier inom Folktandvården. Stärka samarbetet mellan FoU-service för odontologi och Gothia Forum I övrigt påbörjas prioriterade aktiviteter i det med Institutionen för odontologi gemensamma strategidokument för forskning som fastställts vid årsskiftet. På ett tydligt sätt kommunicera resultaten av pågående och avslutade forskningsprojekt. 5. Medarbetarperspektivet Utvecklingsinriktad är Folktandvårdens strategiska inriktning inom medarbetarperspektivet. Att ha rätt kompetens och rätt bemanning i varje situation är vårt prioriterade mål. Det gäller givetvis i alla vårdande situationer men även inom stöd och service och ledarskap. För att uppnå det krävs att alla medansvariga är utvecklingsinriktade då vi lever och verkar i en värld och bransch som inte står still, utan där förutsättningarna ständigt förändras. Vi styr därför verksamheten mot medarbetare som är ambassadörer för Folktandvården och rekommenderar oss som arbetsgivare, men också mot en effektiv arbetsorganisation där rätt kompetens gör rätt saker. 5:1 Mål inom medarbetarperspektivet STYRKORT 2014 Utfall Mål Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Medarbetare: Utvecklingsinriktad Prioriterade mål Rätt kompetens och rätt bemanning Styrtal Medarbetarindex. Många ambassadörer Arbetsorganisation ATV 1 Antal thyg per tdl 0,50 0,52 0,55 0,60 0,72 0,80 0, Arbetsorganisation STV 1 Analys och handlingsplan för 50% 100% 17 Arbetsorganisation FoUU 1 klinikens bemanning skapas 100% Medarbetarindex/ambassadörer (14) Styrtalet grundar sig på den vart annat år återkommande medarbetarenkäten och mäter andelen medarbetare som är nöjda med sin arbetsgivare, gärna rekommenderar oss och är ambassadör för sin verksamhet. För 2013 är målet att nå index 75 (procentuellt index på skala 1-8). Resultatet av den regiongemensamma medarbetarenkäten redovisas i slutet av november För att kunna nå våra mål inom kund/patient-, verksamhets- och ekonomiperspektivet måste vi behålla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Möjligheterna till delaktighet och engagemang, lokalt och individuellt anpassade utvecklings- och karriärmöjligheter samt konkurrenskraftiga löner och anställningsvillkor lyfts fram som de främsta faktorerna av medarbetare när de rankar en attraktiv arbetsgivare. Folktandvården kommer att ha ett fortsatt fokus på att utveckla dessa områden under de närmaste åren.

19 Sida 19(33) 5:1:2 Arbetsorganisation allmäntandvård (15) Styrtalet mäter antalet tandhygienister per tandläkare. Klinikerna har utformat handlingsplaner för att nå målen fram till 2015, då det i genomsnitt i förvaltningen ska finnas en tandhygienist per tandläkare. Utvecklingen under 2013 visar en tydlig trend mot fler tandhygienister per tandläkare vilket påverkat bemanningssituationen inom allmäntandvården positivt och ökat tillgängligheten på kliniker i landsort. För 2014 höjs målet till 0,9 tandhygienist per tandläkare. Allt fler kliniker har infört arbetsmodellen med öppethållande 7-19 vilket påverkat tillgängligheten mycket positivt. I dagsläget arbetar 33 kliniker enligt denna modell och ytterligare några tillkommer från och med januari Riktlinjerna för arbetsmodellen behöver ses över och tydliggöras. 5:1:3 Arbetsorganisation specialisttandvård (16) Ett aktivt arbete med att ta fram styrtal som mäter och målsätter rätt kompetens och rätt bemanning inom respektive specialitet pågår sedan våren Möjligheten till rätt kompetens och rätt bemanning har en direkt koppling till rätt volym ST platser, som i sin tur är avgörande för god tillgänglighet av specialisttandvård i Västra Götalandsregionens alla delar. Den genomförda analysen visar att för att nå god tillgänglighet måste antalet ST platser utökas från 13 till 18 platser. I styrkortet för 2015 införs måltal per specialitet, som bryts ner på kliniknivå i klinikkontrakten. 5:1:4 Arbetsorganisation forskning och utbildning (17) Under 2014 utarbetas styrtal som mäter och målsätter rätt kompetens och rätt bemanning på respektive undervisningsklinik. I styrkortet för 2015 införs måltal, som bryts ner på kliniknivå i klinikkontrakten 5:2 Aktiviteter för att uppnå målen 2014 Ambassadörskap - attraktiv arbetsgivare Målmedvetet effektiviseringsarbete som skapar ekonomiskt utrymme för konkurrenskraftiga löner och anställningsvillkor. Västra Götalandsregionen har beslutat om en målbild för den lönestruktur som krävs för att kunna behålla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens. För att Folktandvården ska nå önskvärd lönestruktur krävs särskilda lönesatsningar på framförallt tandsköterskor och tandhygienister. Insatser som stärker Folktandvårdens arbetsgivarvarumärke, i syfte att behålla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens, sker genom fortsatt utvecklingsarbete som ger möjlighet till delaktighet och engagemang samt lokalt och individuellt anpassade utvecklings- och karriärmöjligheter. Prioriterade aktiviteter är uppföljning av genomförda insatser för utvecklingsinriktat ledarskap och medarbetarskap samt utvecklingsdagar där ledningen engagerar samtliga medarbetare i arbetet med Folktandvårdens strategiska mål. Fortsatt utveckling av internkommunikationen genom att tandvårdsledningen prioriterar dialog med medarbetarna. Uppföljning av

20 Sida 20(33) förvaltningens kontinuerliga kompetensutvecklingsprogram och resurstandläkarstruktur och organisation. Fortsatt fokus på hälsofrämjande arbetsmiljöinsatser genom utvecklat samarbete med regionens företagshälsovård. Aktiv marknadsföring (internt och externt) av Folktandvårdens sociala engagemang och ansvarstagande. Ta fram verktyg för temperaturmätning av medarbetarupplevelse på kliniknivå. Utvecklingsinsatser som stärker service- och stödenheternas kompetens och förutsättningar att ge klinikledningar lokalt och individuellt anpassat stöd. Rätt kompetens och rätt bemanning Fortsatt stöd till klinikledningar i arbetet att nå rätt kompetens och rätt bemanning på kliniknivå. Stöd till klinikledningar för att utveckla samverkan mellan medarbetarna inom nätverken. Verka för att tandhygienistprogrammet utökas från 30 till 40 platser i Göteborg och start av 20 nya platser på högskolan i Trollhättan. I samarbete med HR strategiska avdelningen skapa förutsättningar för en uppdragsutbildning till tandhygienist med 20 platser för tillfällig förstärkning av utbildningskapaciteten. Utökning av antalet ST platser från 13 till 18 platser från och med Verka för att VGR har en långsiktigt tryggad kompetensförsörjning av tandsköterskor med utbildning i Uddevalla, Göteborg, Borås och Mariestad. Fokus på ledarförsörjning samt fortsatt utveckling och uppföljning av ledarutvecklingsinsatser samt tydliga processer för rekrytering och avveckling av medarbetare.

21 Sida 21(33) 5:2:1 År 2015 och framåt För att bidra till visionen bör medarbetarperspektivet långsiktigt prioritera: Tryggad kompetensförsörjning genom att verka för att VGR har rätt utbildningskapacitet. Fortsatt arbete med Folktandvårdens lönestruktur för konkurrenskraftiga löner och anställningsvillkor. Ständig utveckling av möjligheterna att erbjuda medarbetare och chefer förutsättningar att vara delaktiga i och påverka Folktandvårdens och klinikernas utvecklingsarbete samt goda utvecklings- och karriärmöjligheter. 6. Ekonomi Utvecklingsutrymme är Folktandvårdens strategiska inriktning inom ekonomiperspektivet. Att leverera ett positivt resultat inom verksamhetens alla delar är vårt prioriterade mål för att långsiktigt garantera en konkurrenskraftig organisation. Ett positivt resultat över tid och ett positivt kassaflöde skapar en ekonomisk stabilitet som gör att vi klarar förändringar i ett kort perspektiv och möjliggör satsningar av engångskaraktär utan stor inverkan på ordinarie verksamhet. Folktandvården Västra Götaland driver ur många perspektiv utvecklingen i branschen och har långsiktigt högt uppsatta strategiska mål för att nå visionen. För att genomföra detta krävs finansiering som i huvudsak skapas inom den egna organisationen. Folktandvården verkar på en konkurrensutsatt marknad och det är av stor vikt att Folktandvården vid angelägna behov och efter Tandvårdsstyrelsens bedömning kan disponera delar av det egna kapitalet. Detta är också en förutsättning för att konkurrensmässiga villkor ska gälla. Folktandvårdens verksamhet präglas av en engagerad personal med hög ekonomisk medvetenhet. Genom en väl genomtänkt ekonomimodell styr vi därför verksamheten mot positiva resultat i verksamhetens alla delar.

22 Sida 22(33) 6.1 Mål inom ekonomiperspektivet STYRKORT 2014 Utfall Mål Mål Utfall Mål Perspektiv Strategisk inriktning Ekonomi: Utvecklingsutrymme Prioriterade mål Positivt resultat inom verksamhetens alla delar Styrtal Andel kliniker med positivt resultat ATV 83% 73% 81% 75% 79% 84% 90% 90% 19 STV 86% 91% 74% 83% 75% 84% 90% 90% 20 Personalkostnad/Intäkt ATV 69% 69% 70% 71% 69% 65% 65% 63% 21 ATV 54% 54% 58% 61% 62% 65% 67% 70% Rumsutnyttjande i förhållande till 1600 tim/år 22 STV 45% 43% 44% 55% 57% 60% 6:1:1 Andel kliniker med positivt resultat (18 19) Klinikernas förmåga att bedriva verksamheten med ett ekonomiskt positivt resultat är en förutsättning för en ekonomiskt stark Folktandvård. Målet, andelen kliniker med positivt resultat, visar också på vikten av att hela organisationen präglas av hög ekonomisk medvetenhet. Vid problem på enstaka kliniker ska åtgärder vidtas av kliniken, till hjälp finns samverkande stöd- och ledningsfunktioner. Ansvaret för dessa processer ligger i linjeorganisationen för respektive verksamhet. I klinikernas ekonomi omhändertas även internt resultatkrav som skapar ekonomiska förutsättningar för att driva förvaltningsgemensamma utvecklingsfrågor och framåt bedrivs verksamheten i större grad mot en resultatmarginal som skapar utvecklingsutrymme. År 2014 är målet att 90 procent av klinikerna inom allmäntandvård och specialisttandvård visar positivt resultat, en ökning från föregående års mål med sex procentenheter. Höjningen är en markering att verksamheten ska drivas med ett positivt resultat och att problem på enskilda kliniker ska lösas inom kliniken eller med förvaltningsgemensamt stöd. 6:1:2 Personalkostnader/intäkt (20) Styrtalet anger personalkostnader i relation till intäkter i den konkurrensutsatta vården. Vikten av en positiv ekonomi i alla delar kräver stort fokus på att arbeta med rätt kompetens rätt bemanning och att prissättningen av våra tjänster är tydlig och i varje enskilt fall ger kostnadstäckning. Styrtalet är en indikation att detta utvecklas i rätt riktning. År 2014 är målet satt till 65 procent. 6:1:3 Rumsutnyttjande (21 22) Styrtalet följer utnyttjandet av lokaler och fast utrustning och är definierat utifrån totalt bokad patienttid i förhållande till en årsarbetstid om timmar. Det finns ytterligare en framtida potential i resursutnyttjande av behandlingsrum för att öka andelen bokad patienttid, när denna potential utnyttjas påverkas tillgängligheten till Folktandvården på ett positivt sätt.

23 Sida 23(33) Måltalen har även inför 2014 höjts vilket ska styra mot ett effektivare resursutnyttjande och bidra till förbättrad tillgänglighet. Värdet har i allmäntandvården utvecklats positivt över tid, dels beroende på ökad andel bokad tid men även genom översyn av behov av antalet behandlingsrum. Dessa har minskat från 920 till 843 mellan 2008 till Inom specialisttandvården har andelen bokad tid ökat, men med ett i stort oförändrat antal rum. 6:1:4 Aktiviteter för att uppnå målen 2014 Medarbetare, klinikledningar och tandvårdsledning arbetar intensivt för att nå ett positivt ekonomiskt resultat. De genomförda satsningarna på ett utvecklingsinriktat ledarskap och ökat samarbete mellan klinikerna ger förutsättningar för att klinikerna i allt högre grad utnyttjar varandras starka sidor. Framtagen struktur för produktions- och kapacitetsplanering ska användas i högre grad, vilket ger stöd för att hitta resultatförbättrande åtgärder. Inom specialisttandvården utvidgas andelen prestationsersatt verksamhet. Det ger en tydligare ekonomistyrning och följsamhet till Hälso- och sjukvårdsnämndernas beställning. Förvaltningen har under 2013 fattat beslut om resultatförbättrande åtgärder i organisationen. Dessa består dels av riktade åtgärder samt policies och normer för åtgärder vid vissa givna situationer. Vi har fortsatt fokus på bokad tid och behov av antalet behandlingsrum i samband med omoch nybyggnationer. Inom specialisttandvården tar vi fram normer för kommande ombyggnader, som innehåller samutnyttjande av behandlingsrum mellan olika specialiteter, öppettider mellan och ett mål för rumsutnyttjandet som uppgår till 70 procent. 6:1:5 År 2015 och framåt För att bidra till visionen bör ekonomiperspektivet långsiktigt prioritera: Förändrad syn på ekonomisk styrmodell. Fram till 2013 har organisationen styrt och målsatt i syfte att uppnå en ekonomi i balans. För att möjliggöra utveckling och finansiering av denna ska ekonomistyrningen ha ett tydligt syfte att årligen ha en resultatmarginal som möjliggör framtida satsningar för att nå visionen. Att innehållet i klinikkontrakt och modellerna för resultatdelning modifieras, för att styra mot en resultatmarginal som möjliggör utveckling. Att med stöd av befintlig data i högre grad genomföra åtgärder som bidrar till ökad resultatmarginal på enhets- och kliniknivå.

24 Sida 24(33) 6:2 Ekonomiska förutsättningar och resultat Verksamheten finansieras dels av extern ersättning för utförd vård, främst från patient och Försäkringskassa dels av ersättning enligt överenskommelser mellan Tandvårdsstyrelsen och de tolv Hälso- och sjukvårdsnämnderna. I nedanstående bild anges finansiering av konkurrensutsatt verksamhet i grön, konkurrensskyddad verksamhet i blått och det statliga bidraget för den kliniska delen i tandläkarutbildningen i rött. Folktandvårdens finansiering 2013 Västra Götalandsregionen, ersättning enligt överenskommelse, HSN 1-12 och HSU 808 mkr Ersättning barn o ungdom 3-23 år 418 mkr Ersättning specialisttandvård 250 mkr Ersättning övriga uppdrag 140 mkr Allmäntandvård mkr Barnpeng 398 mkr Tandvårdsintäkter 923 mkr Ersättning övriga uppdrag 110 mkr Tandvårdsintäkter samt övriga intäkter mkr Allmäntandvård 923 mkr Specialisttandvård 224 mkr Forskning och utbildning 16 mkr Specialisttandvård 524 mkr Ersättning specialisttandvård 250 mkr Tandvårdsintäkter inkl åringar = 244 mkr Ersättning övriga uppdrag 30 mkr Tandläkarutbildningsavtal, TUA 72 mkr Statlig ersättning till FTV:s kliniska utbildningsverksamhet 72 mkr TUA 88 mkr Statlig ersättning till FTV:s kliniska utbildningsverksamhet 72 mkr Tandvårdsintäkter 16 mkr Av Folktandvårdens verksamhet bedrivs drygt 80 procent på en öppen marknad i konkurrens med övriga aktörer på tandvårdsmarknaden. Det gäller den vård som i första hand finansieras av prislistan för tandvård i Västra Götalandsregionen, samt barn- och ungdomstandvård för åldersgruppen 3 24 år. Prislistan för tandvård korrigerades senast den 1 november Ersättning för barn- och ungdomstandvård 3 19 år sker enligt överenskommelser om barnoch ungdomstandvård som är slutna mellan Tandvårdsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnderna. Omfattningen av åtagandet uppgår till maximalt 337 mkr. Överenskommelser för specialisttandvård och övriga uppdrag är slutna mellan Tandvårdsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnderna och omfattar för 2014 en total ersättning om 392 mkr.

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag Ansvar och utveckling Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag God tandvård i Västra Götaland Vår uppgift är att med hög kvalitet förebygga och behandla alla typer

Läs mer

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2014-11-05 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2014 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland Dnr FTV 30-2014 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2015 1 Vision och Sammanfattning Mot Visionen Arbetet mot visionen Frisk i munnen hela livet är långsiktigt. Vision, mål och strategier hanteras

Läs mer

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland

Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(27) Detaljbudget 2015 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning Samråd och förslag till beslut Samverkan om Affärsplan 2015 har skett i Folktandvårdens samverkansgrupp 2014-11-17. Tandvårdsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Folktandvården i Kronobergs län har i uppdrag att arbeta för en god tandhälsa i befolkningen genom en fortsatt satsning på förebyggande munhälsovård. Folktandvårdens

Läs mer

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården 17-03-03 Anna Lundqvist Sveriges största tandvårdsorganisation Administrativ indelning allmäntandvård Vision och kärnvärden Frisk i munnen hela livet Service Hälsa

Läs mer

Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland Årsredovisning 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 2(45) 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,1 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i Västra

Läs mer

Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland

Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(41) Årsredovisning 2012 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda.

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN MAJ Remiss förslag till policy för VGR arbete med mänskliga rättigheter AL

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN MAJ Remiss förslag till policy för VGR arbete med mänskliga rättigheter AL 2014-05-19 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 27-28 MAJ 2014 Plats: Kvänum, Lumber&karle Tid: Start den 27 maj kl. 9.00 och avslut den 28 maj kl 14.00 Inledande formalia 1. Mötets

Läs mer

Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(28) Delårsrapport mars 2013 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård bedrivs i

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND

ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND ÅRSREDOVISNING 2014 FOLKTANDVÅRDEN VÄSTRA GÖTALAND Sida 2 (41) Innehåll 1. Vision och sammanfattning... 3 2. Kund... 5 3. Verksamhet... 9 4. Medarbetare... 19 5. Ekonomi... 25 6. Bokslutsdokument och noter...

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. Affärsplan 2016

Folktandvården Västra Götaland. Affärsplan 2016 Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2016 Diarienummer FTV 8-2015 Innehåll Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 2016 Diarienummer FTV 8-2015 1. Vision och mål för Västra Götaland... 3 2. Långsiktiga

Läs mer

Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland

Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland Sida 1(26) Delårsrapport augusti 2013 Folktandvården Västra Götaland 1. Sammanfattning och slutsats 1. 1. Sammanfattning Folktandvården Västra Götaland omsätter 2,0 Mdr och har cirka 2 900 anställda. Allmäntandvård

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2015 Rätt bemanning och rätt kompetens

Kompetensförsörjningsplan 2015 Rätt bemanning och rätt kompetens splan 2015 Rätt bemanning och rätt kompetens Anneli Bernhardsson 2015-03-23 Uppskatta rekryteringssituationen idag och bedöm balansen om 5 respektive 8 år (8 år gäller endast specialist-/specialtandläkare

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län Folktandvården Landstinget i Kalmar län Tandvårdslagen 2 Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen 5 (Landstingets ansvar) Varje landsting skall erbjuda

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL Anmälningsärenden enligt lista, dnr FTV 2014-04-15 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 23 APRIL 2014 Plats: Folktandvården, S.t Helenagata Skövde Tid: Kl. 9.00 15.00 Inledande formalia 1. Mötets öppnande 2. Upprop 3. Val

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Tandvårdsforum VGR 2017

Tandvårdsforum VGR 2017 Tandvårdsforum VGR 2017 Sveriges mest uppskattade tjänst Svenskt Kvalitetsindex ger tandläkarna högst betyg av alla samhällstjänster 87,2 samlat betyg för privattandvården, 75,7 för FTV på en 100-gradig

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen

Handlingar. till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Handlingar till sammanträde med Tandvårdsstyrelsen Föredragningslista 2015-09-21 Sammanträde med Tandvårdsstyrelsen den 30/9 Plats: Göteborg, FTV Kvillebäcken Tid: kl 9.00 15.00 Inledande formalia Mötets

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1 Balanserade Styrkort Västra Götalandsregionen, 2005 1 Kriterier för ledningsstödsystemet Innehåll vision och verksamhetsidé strategiska mål och styrtal aktiviteter för att nå strategiska mål tydlig uppföljningsprocess

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

1 (8) Förvaltning/enhet Handläggare: Ann-Marie Olhede Telefon: 076-116 90 01 E-post: ann-marie.olhede@vgregion.se

1 (8) Förvaltning/enhet Handläggare: Ann-Marie Olhede Telefon: 076-116 90 01 E-post: ann-marie.olhede@vgregion.se 1 (8) Utredning Datum Diarienummer Förvaltning/enhet Handläggare: Ann-Marie Olhede Telefon: 076-116 90 01 E-post: ann-marie.olhede@vgregion.se Till Ägarutskottet Utredning om tandhygienistutbildningen

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper 14 juni 2013 Styrelsebeslut SKL Kontakt: ingvor.bjugard@skl.se Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper ett dokument inom ett område där Sveriges

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Folktandvården. Affärsplan 2019

Folktandvården. Affärsplan 2019 Folktandvården Affärsplan 2019 Innehållsförteckning Folktandvården Västra Götaland Affärsplan 1 Med utgångspunkt i regionfullmäktiges budget...3 2 Folktandvårdens vision och strategiska arbete...3 2.1

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING.

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Elisabeth Olofsson-Öberg 2000-09-23 Ekonomichef Landstingsstyrelsen FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Vård och verksamhetsutveckling Folktandvårdens kliniker har en

Läs mer

Kallelse till sammanträde med tandvårdsstyrelsen den 5 februari 2014

Kallelse till sammanträde med tandvårdsstyrelsen den 5 februari 2014 Skövde den 28 januari 2014 Kallelse till sammanträde med tandvårdsstyrelsen den 5 februari 2014 Plats: Folktandvården S:ta Helenagatan 8, Skövde, konferensrum Kronan Tid: 09.00-15.00 Vid förhinder att

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring s kansli Tandvårdschef Helena Ozolins helena.ozolins@skane.se Datum 2011-08-15 1 (6) Förändrad ledning och styrning av - avsiktsförklaring Bakgrund I Tandvårdslagen SFS 1985:125 framgår att det ska finnas

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2018

Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2018 Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 219-3-22 Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 218 Innehåll Bakgrund... 3 Tandvårdsverksamhetens organisation i Västra Götalandsregionen... 3 Beställare...

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap Kommunstyrelsen 2016-01-20 Kommunledningskontoret KLK HR KSKF/2015:297 Annika Tjernström 016-710 72 79 1 (1) Kommunstyrelsen Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Folktandvården Västra Götaland. Delårsrapport Mars 2016

Folktandvården Västra Götaland. Delårsrapport Mars 2016 Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Mars 2016 Innehåll 1. Folktandvårdens vision och strategiska arbete... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Prioriterade mål och aktiviteter 2016... 4 4. Långsiktiga

Läs mer

Vikarierande bedömningstandläkare

Vikarierande bedömningstandläkare 2010-12-20 2/2010 Nationella riktlinjer Barn- och ungdomstandvård Vikarierande bedömningstandläkare Tandvårdens hemsida Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2017

Koncernkontoret Västra Götalandsregionen Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2017 Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-03-13 Särredovisning av tandvård Sammanställning VGR 2017 Innehåll Bakgrund... 3 Tandvårdsverksamhetens organisation i Västra Götalandsregionen... 3 Beställare...

Läs mer

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård.

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård. 67 Landstingets uppgift är att verka för en god tandhälsa hos hela befolkningen. Ansvaret för den avgiftsfria tandvården till alla barn och ungdomar är en del i denna verksamhet. Tandhälsan bland barn

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014

SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014 20140917 Föredragningslista SAMMANTRÄDE MED TANDVÅRDSSTYRELSEN DEN 24 SEPTEMBER 2014 Plats: Folktandvården Trädgårdsgatan 15 D, Skövde http://www.vgregion.se/folktandvarden/tradgardsgatan Tid: Kl. 9.00

Läs mer

Möjligheternas Västra Götaland

Möjligheternas Västra Götaland Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-14 Möjligheternas Västra Götaland Gratis tandvård upp till 25 år 2 (8) Innehållsförteckning Tandstatus en hälsofråga... 3 Skillnaderna i tandhälsa har tydliga

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Innehållsförteckning 1 2 3 4 5 6 8 9 10 12 Vår verksamhetsidé och vision Med patienten i fokus Hur ofta ska man besöka

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer