DAGVATTENUTREDNING AMETISTEN 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DAGVATTENUTREDNING AMETISTEN 1"

Transkript

1 PM DAGVATTENUTREDNING AMETISTEN 1 SLUTRAPPORT

2 UPPDRAG , Dagvattenutredning 4 förskolor Botkyrka Titel på PM: Dagvattenutredning Ametisten 1 Status: Datum: MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Botkyrka kommun Christer Silver Holmberg Konsult: Uppdragsansvarig: Handläggare: Kvalitetsgranskare: Tyréns AB Olof J. Jonasson Hanna Vallin Linda Bäckström Mia Sklenar Sofie Sarri Olof J. Jonasson REVIDERINGAR Revideringsdatum Version: Initialer: ÅR-MÅN-DAG Namn, Företag Namn, Företag Uppdragsansvarig: Olof J. Jonasson Datum: Handlingen granskad av: Olof J. Jonasson Datum: Tyréns AB Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel: Säte: Stockholm Org.nr:

3 SAMMANFATTNING Utredningens syfte är att ge en översiktsbild av dagvattensituationen för befintlig och kommande dagvattenhantering för förskolan Ametisten, fastigheten Ametisten 1, i Botkyrka kommun. De befintliga förskolebyggnaderna ska rivas och nya ska byggas för att få plats med fler förskoleplatser. Fastigheten är lokaliserad i ett område med mycket berg i dagen och tunt lager av morän, vilket gör att infiltrationsmöjligheterna är begränsade. Området är kuperat och förskolan är byggd ovanpå en höjd. Den befintliga avvattningen sker genom ett dagvattensystem som leder vattnet till Tullingesjön via Tumbaån. Planområdet ligger utom risk för att översvämmas vid stora regn. Resultatet visar att avrinningen kan förväntas öka efter omdaning, främst som ett resultat av att regnintensiteten förväntas öka i framtiden. För att flödet från fastigheten inte skall öka i ett klimatkompenserat 20-års regn jämfört med nuläget krävs en fördröjningsvolym för takytan på ca 16 m 3. Detta förutsätter att dagvattennätet i nuläget har kapacitet att avleda ett 20-årsregn. Kommunen ska även sträva efter att minska de hårdgjorda ytorna inom befintliga områden och områden med park- och lekytor. Det rekommenderas därför ur dagvattensynpunkt att inte anlägga mer hårdgjorda ytor än nödvändigt, och att använda genomsläppliga material där så är möjligt. Utjämning kan även eventuellt ske på markytan i öppna lösningar i exempelvis dike/svacka längs med de hårdgjorda ytorna på gården. Det är dock viktigt att av säkerhetsskäl beakta eventuella risker med stående vatten på platser där barn vistas. Området består i nuläge av gårdsyta, gångvägar och tak och föroreningsbelastning till dagvatten kan därför antas vara liten. Både takyta och hårdgjord yta minskar efter omdaning, och föroreningsbelastningen antas därför minska. Efter lokalt omhändertagande av dagvatten i form av viss rening av avrinning från vändplan i växtbeklätt dike/ytlig infiltration kan föroreningsmängden antas minska ytterligare. 3(20)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND OCH SYFTE METOD OCH AVGRÄNSNING MARKFÖRHÅLLANDEN DAGVATTENRECIPIENTEN OCH BEFINTLIGT AVVATTNINGSSYSTEM BOTKYRKA KOMMUNS RIKTLINJER FÖR DAGVATTENHANTERING RESULTAT AVRINNINGSBERÄKNING LOKALT OMHÄNDERTAGANDE AV DAGVATTEN EFTER OMDANING FÖRDRÖJNING OCH UTJÄMNING PÅVERKAN PÅ DAGVATTENKVALITÉN ÖVERSVÄMNINGSRISKER VID EXTREMA REGN BYGGSKEDET BILAGA 1. AVRINNINGSBERÄKNING BILAGA 2. FOTO FRÅN PLATSBESÖK BILAGA 3: FÖRDRÖJNINGSBERÄKNINGAR (20)

5 1 BAKGRUND OCH SYFTE Ametisten (fastighet Ametisten 1) är en förskola i Botkyrka kommun belägen i Tumba, ca 600 m sydost om Tumba Centrum (figur 1). Fastigheten är m 2 och ägs av Botkyrka kommun. Förskolans byggnader, som är byggda på 1980-talet, har bedömts vara i så dåligt skick att de behöver förnyas och i och med att renoveringsbehovet är så stort har kommunen beslutat att det bästa alternativet är att riva dem och bygga nytt. Genom att bygga på höjden kan mindre mark tas i anspråk, vilket innebär att förskolans tomt inte behöver utökas för att rymma fler barn. Dessutom kommer nybyggnationen att medföra större lekyta utomhus jämfört med idag. Fastigheten är lokaliserad i en s.k. medeltät stadsbygd, vilket innebär att Botkyrka kommun avser att förtäta området med fler fastigheter och därmed förväntas trycket på förskoleplatser att öka vilket i förlängningen betyder att det kommer att krävas utrymme för fler barn. En detaljplan ska tas fram för fastigheten för att möjliggöra nybyggnation av en förskola med flera våningsplan och undersöka hur övriga ytor kan utnyttjas på bästa sätt. Utredningens syfte är att ge en översiktsbild av dagvattensituationen för befintlig och kommande dagvattenhantering för förskolan Ametisten, fastigheten Ametisten 1, i Botkyrka kommun. Utredningsområdet Figur 1. Översiktskarta över fastigheten Ametisten 1 (hämtad från Botkyrka kommuns webbkarta) 1. Figur 2 visar en plankarta över området hämtad ur samrådshandlingen från maj h=selecteecdlayer:;selectedlocation:;&searchresult=active:false;&baselayer=active:oversikt;&map=lat: ;lon:140112;zoom:0;&Standard=selectedTab:0;& hämtad (20)

6 Befintliga byggnader ska rivas och ny förskolebyggnad upprättas. Figur 2. Hela planområdet för utformning av förskolan Ametisten (utdrag från samrådshandling maj 2017). 2 METOD OCH AVGRÄNSNING Underlag i form av planbeskrivningar, grundkarta, lägeskarta för ledningsnätet m.m. har erhållits från Botkyrka kommun. Geologisk information har hämtats från Sveriges geologiska undersökning (SGU), se kapitel 3. Grundkarta och flygfoto har använts för att ta fram avrinningsytor och avrinningsflöden har beräknats för planområdet. 3 MARKFÖRHÅLLANDEN Ametistens förskola är till stor del belagd på mark som omfattar berg i dagen eller ett tunt moränlager, se figur 3. Väster om fastigheten finns ett område med postglacial sand och i norr består markmaterialet av morän. Utredning om grundvattennivåer saknas men med anledning av markförhållandena i området antas infiltrationskapaciteten vara begränsad. 6(20)

7 Berg Glacial lera Postglacial lera Postglacial sand Morän Utredningsområde Figur 3. Jordartskarta för område kring fastigheten Ametisten 1 2. I dagsläget består fastigheten av fem större byggnader med inbyggda gångar emellan. Mellan husen finns diverse lekytor och det förekommer även en asfalterad parkeringsplats. Fastigheten är omgärdad av skogsmark förutom öster om förskolan, där Harbrovägen går. Området är byggt på en höjd och området runt fastigheten är kuperat. Fastigheten har en höjd på mellan ca 42 och 47 m (RH2000), se figur 4. Utredningsområde Figur 4. Höjdkurvor kring fastigheten Ametisten SGU:s kartvisare jordarter 1: , hämtad ). 3 Botkyrka kommuns webbkarta rvor_wfs;&search=selecteecdlayer:;selectedlocation:;&searchresult=active:false;&baselayer=active:oversikt; &Map=lat: ;lon: ;zoom:5;&Standard=selectedTab:0;& hämtad (20)

8 4 DAGVATTENRECIPIENTEN OCH BEFINTLIGT AVVATTNINGSSYSTEM I området förekommer ett dagvattensystem som leder vattnet till Tumbaån i öst som mynnar i Tullingesjön. Enligt länsstyrelsens vatteninformationssystem (VISS) är den kemiska statusen för både Tumbaån 4 och Tullingesjön 5 att de ej uppnår god kemisk status. Ekologiska statusen för Tumbaån och Tullingesjön är måttlig respektive god. Båda vattenförekomsterna har som miljökvalitetsnorm att klara god ekologisk och kemisk status år 2021, men Tullingesjön har ett undantag gällande tributyleten, där riktvärdena ska klaras senast år Parkeringen på fastigheten bidrar med föroreningar som kan röra sig med dagvattnet och nå recipienten. Vid exploateringen är det viktigt att ha en strategi för hur dagvattnet ska renas om andelen hårdgjorda ytor ökas. Enligt Botkyrka kommuns dagvattenstrategi ligger inte Ametisten 1 innanför något av de vattenskyddsområden som finns i kommunen. 5 BOTKYRKA KOMMUNS RIKTLINJER FÖR DAGVATTENHANTERING I Botkyrka kommun gäller Botkyrka kommuns dagvattenstrategi (antagen 2012). Strategin syftar bland annat till att dagvatten ska omhändertas så att: En naturlig vattenbalans eftersträvas och naturliga grundvattennivåer bibehålls. Dagvatten ska omhändertas nära källan i möjligaste mån och återföras till mark, sjöar och vattendrag utan att förorena dessa. Dagvattenhanteringen ska klimatanpassas så att den kan hantera framtida förväntade klimatförändringar och extrem nederbörd. Dagvattenstrategin pekar ut befintliga bebyggda områden och områden med parker, grönytor, torg, lek- och idrottsplatser som områden där särskilda riktlinjer för dagvatten gäller. Ombyggnad av förskoleområdet kan räknat till bägge kategorierna och där gäller bland annat att: Undvik att förorena dagvattnet. Förorenat dagvatten ska renas. Lokalt omhändertagande av dagvatten ska tillämpas där det är möjligt. I andra hand ska avledning ske genom öppen avledning på ett för platsen tilltalande sätt. Vid ombyggnationer ska kommunen alltid försöka genomföra förbättringar på dagvattenhanteringen. Andelen hårdgjorda ytor ska minimeras. Fördröj och utjämna dagvatten så att nedströms fastigheter ej drabbas. Dagvattenanläggningar ska dimensioneras med hänsyn till extrem nederbörd. Platser för hantering av extrem nederbörd ska skapas där det är nödvändigt. Dagvattenanläggningar ska utformas i samspel med det kommunala dagvattensystemet. Direktiv från kommunen är även att flöden skall beräknas för ett 20-års regn med 10 minuters varaktighet och en klimatfaktor på 1,25 (Budgetoffertförfrågan daterad ). Flöden 4 Om Tumbaån, Viss.se: (hämtad ). 5 Om Tullingesjön, Viss.se: (hämtad ). 8(20)

9 skall hanteras inom fastigheten utan att flödet och föroreningshalten ut på nätet ökar mot nuläget. 6 RESULTAT AVRINNINGSBERÄKNING Fastigheten består i nuläget av ca 40 % hårdgjorda ytor; tak och asfalterade gångar. Efter omdaning kommer en lägre andel tak och hårdgjorda ytor tillåtas. Enligt planbeskrivningen kommer tillåten byggnadsarea vara max 1700 m 2 och angöringsytan 1250 m 2. I avrinningsberäkningen har det antagits maximal takyta motsvarande 1700 m 2 och en hårdgjord yta som innefattar angiven angöringsyta och ytterligare yta som motsvarar 3 m hårdgjord yta runt den nya förskolebyggnaden, totalt 1500 m 2 (e-post Christer Holmberg ). I tabell 1 visas resultat från flödesberäkningar före och efter omdaning. Fullständiga beräkningar presenteras i bilaga 1. Tabell 1. Resultat för avrinningsberäkning för nuläge och efter omdaning för 20-årsregn och klimatanpassat 20-årsregn. DIMENSIONERANDE REGN, 10 min varaktighet. Återkomsttid: 20 år 20 år klimatfaktor 1,25 REGNINTENSITET 280 l/s, ha 350 l/s, ha Area (ha) Avrinningskoef., ⱷ Reducerad area (ha) l/s m 3 l/s m 3 Nuläge 1,087 0,45 0, ,4 - - Efter omdaning 1,087 0,39 0, , Skillnad i % efter exploatering (med och utan klimatfaktor) Skillnad i l/s efter exploatering (med och utan klimatfaktor) -12 % +10 % -16 l/s +14 l/s Resultatet visar att avrinningen kan förväntas öka efter omdaning, främst som ett resultat av att regnintensiteten förväntas öka i framtiden. För att inte överbelasta dagvattennätet kommer fördröjning av dagvatten behöva anläggas. Detta förutsätter att dagvattennätet i nuläget har kapacitet att avleda ett 20-årsregn. 7 LOKALT OMHÄNDERTAGANDE AV DAGVATTEN EFTER OMDANING Enligt Botkyrka kommuns dagvattenpolicy ska kommunen bland annat sträva efter att förbättra och anpassa dagvattenhantering till ett förändrat klimat. Kommunen ska även sträva efter att minska de hårdgjorda ytorna inom befintliga områden och områden med park- och lekytor. Det rekommenderas därför ur dagvattensynpunkt att inte anlägga mer hårdgjorda ytor än nödvändigt, och att använda genomsläppliga material där så är möjligt. Ett exempel är att anlägga gångvägar med grus, se figur 5, eller plattor med genomsläppliga fogar istället för med asfalt. En grusad yta har lägre avrinningskoefficient än en asfalterad yta och kan ofta fylla samma funktion som en asfalterad. Detta är dock främst ett alternativ för ytor som inte vinterunderhålls. Parkeringsplatser kan anläggas med genomsläppligt material som tål vinterunderhåll, till exempel armerad betong. 9(20)

10 Figur 5. Exempel på genomsläpplig beläggning 6. Då utredningsområdet ligger i ett område bestående av berg i dagen och ett tunt lager morän antas förutsättningarna för infiltration vara begränsade. Botkyrkas dagvattenpolicy anger dock att en naturlig vattenbalans skall eftersträvas. Förslagsvis kan ett infiltrationsmagasin/stenkista anläggas i områdets nordöstra delar med en bräddledning ansluten till dagvattennätet, se figur 6. Infiltrationsmagasinet kan även kombineras med ett fördröjningsmagasin. Magasinet kan då infiltrera delar av mindre mer frekventa regn (där den största mängden avrinning uppkommer) och reducera flöden från större regn innan dessa släpps på ledningsnätet. 6 Figur hämtad från Dagvattenhantering -en exempelsamling, Uppsala vatten (20)

11 Kommunala dagvattenledningar Enskilda dagvattenledningar Svackdiken Dagvattenmagasin Figur 6. Placering av kommunala och enskilda dagvattenledningar samt förslag på placering av svackdiken och dagvattenmagasin. 7.1 FÖRDRÖJNING OCH UTJÄMNING För att flöden inte skall öka ut från förskoleområdet efter omdaning krävs att tak är anslutna till en fördröjningsvolym på 16 m 3, se bilaga 3 för detaljer. Flöden och fördröjningsvolymer har beräknats så att flöden efter omdaning, beräknade för ett 20-års regn med 10 minuters varaktighet och en klimatfaktor på 1,25, inte ökar jämfört med flöden vid ett 20-års regn med 10 minuters varaktighet utan klimatfaktor i nuläget. Fördröjningsvolymen kan anläggas i områdets nordöstra del. Utjämning kan även eventuellt ske på markytan i öppna lösningar i exempelvis dike/svacka längs med de hårdgjorda ytorna på gården. Regntunnor skulle kunna användas för uppsamling av vatten för att sedan kunna nyttjas till barnlek. Det är dock viktigt att av säkerhetsskäl beakta eventuella risker med stående vatten på platser där barn vistas. Vatten ska inte fördröjas på ytan inne på förskolegården till ett sådant djup att det utgör en risk för barnen vid vanligt förekommande regn. För att omhänderta avrinning från parkeringsytor och vändplan invid skolbyggnaden föreslås dessa kunna avrinna mot gräsbeklädda diken/svackor. Svackorna kan anläggas som en lågpunkt med gräsklätt makadamlager som ansluts till ledningsnät via dräneringsledning. Dagvatten kan 11(20)

12 fördröjas tillfälligt på ytan i detta område (vilket inte är tillgänglig för förskolebarnen). Läget för svackan kan utredas i samband med att förskolegårdens utformning tas fram. På så vis kan ytorna genomgå rening innan dagvattnet når ledningsnät. Vändplanen och parkeringsytorna kan även avvattnas via brunn försedd med filterlösning för rening av dagvattnet. 7.2 PÅVERKAN PÅ DAGVATTENKVALITÉN Området består i nuläge av gårdsyta, gångvägar och tak och föroreningsbelastning till dagvatten kan därför antas vara liten. Efter omdaningen av området planeras det förutom tak och gångvägar att även anlägga en mindre vändplan intill förskolebyggnaden. Hårdgjorda ytor som tak genererar generellt mindre föroreningar till dagvatten än trafikerade ytor. I förslaget till omdaning har både takyta och hårdgjord yta minskat i jämförelse med nuläget. Efter rening av avrinning från vändplan i växtbeklätt dike/ytlig infiltration kan föroreningsmängden antas minska ytterligare. 8 ÖVERSVÄMNINGSRISKER VID EXTREMA REGN En skyfallskartering över området som utförts av Länsstyrelsen i Stockholms län och visar att Ametisten inte ligger i riskzonen för översvämningar vid skyfall, se figur 7. Återkomsttiden är inte angiven, men situationen antas symbolisera någon form av extremregn. Det finns en del lågpunkter i nordväst, längs Hagelbyleden och Dalvägen samt en bit söder om förskolan, men innanför planområdet noteras inga större risker. Observera att det kan finnas mindre lokala lågpunkter som inte visas i skyfallsanalysen eftersom den är gjord över ett stort område. Utredningsområdet Risk för > 1.0 m vatten vid översvämning Risk för 0,10-0,30m vatten vid översvämning Figur 7. Skyfallskartering för fastigheten Ametisten 1 samt dess närområde, urklipp från Länsstyrelsens länskarta 7. Risken för översvämningar bör inte öka efter omdaningen, men vid nybyggnationen kan med fördel eventuella lokala lågpunkter i planområdet åtgärdas. Flödesberäkningarna tyder på att det finns risk för att flödena kommer att öka i framtiden, främst med anledning av förväntat ökade nederbördsintensiteter. Med ösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) som föreslås för planområdet bör dock inte belastningen på dagvattennätet öka märkbart från situationen i dagsläget (20)

13 9 BYGGSKEDET Under anläggningsskedet finns risk för grumling av dagvatten och utsläpp av föroreningar från främst entreprenadmaskiner. Slam från eventuella schaktarbeten kan även påverka ledningsnät nedströms byggområdet. Exempel på åtgärd som kan behöva vidtas är slam- och oljeavskiljning av dag- och dränvatten från arbetsområden. 13(20)

14 BILAGA 1. AVRINNINGSBERÄKNING Uppdrag: Ametisten, Dagvattenhantering (utan LOD-åtgärder inom bebyggt område) Ytor enligt planskiss, hämtade från fil "Ytor Ametisten" Dimensionerande regn Återkomsttid 2 år 5 år 20 år 20 år Varaktighet 10 min 10 min 10 min 10 min, 1,25 Regnintensitet 135 l/s*ha 185 l/s*ha 280 l/s*ha 350 l/s*ha mm nederbörd 7,7 mm 10,4 mm 16,8 mm 21,1 mm avrinnkoeff. red area l/s m 3 l/s m 3 l/s m 3 l/s m 3 Omdaning Area (ha) ⱷ Area*ⱷ 0,000 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Tak nytt 0,170 0,900 0,153 20,7 12,4 28,3 17,0 42,8 25,7 53,6 32,1 Hårdgjort 0,150 0,800 0,120 16,2 9,7 22,2 13,3 33,6 20,2 42,0 25,2 Grönt 0,767 0,200 0,153 20,7 12,4 28,4 17,0 43,0 25,8 53,7 32,2 0,000 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,000 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Summa 1,087 0,392 0,426 57,6 34,5 78,9 47,3 119,4 71,6 149,2 89,5 Nuläge Tak 0,193 0,900 0,174 23,4 14,1 32,1 19,3 48,6 29,2 Grönt 0,674 0,200 0,135 18,2 10,9 24,9 15,0 37,7 22,6 Hårdgjort 0,220 0,800 0,176 23,8 14,3 32,6 19,5 49,3 29,6 Summa 1,087 0,446 0,485 65,4 39,2 89,6 53,8 135,7 81,4 Flöde efter exploatering: 57,56 l/s 78,88 l/s 119,39 l/s 149 l/s* Flöde före exploatering: 65,41 l/s 89,63 l/s 135,66 l/s 136 l/s Diff i % - 11,99 % - 11,99 % -11,99 % 10 %* Diff i l/s -7,84 l/s - 10,75 l/s -16,27 l/s 14 l/s* Hänsyn ej tagen till rinntider. Beräkningar är utförda efter Svenskt vattens publikation P110. *: Obs att jämförelsen med nuläge är gjord för ett nutida 20-årsregn eftersom framtidens regn inte existerar i nuläget. 14(20)

15 BILAGA 2. FOTO FRÅN PLATSBESÖK Foto 1. Förskolans östra ingång sedd norrifrån. Bildkälla Tyréns AB. 15(20)

16 Foto 2. Förskolans norra gavel mot sluttande naturmark. Bildkälla Tyréns AB. 16(20)

17 Foto 3. Förskolans sydvästra gavel sedd från Harbrovägen. Bildkälla Tyréns AB. 17(20)

18 BILAGA 3: FÖRDRÖJNINGSBERÄKNINGAR Storleken på respektive yttyp: Typ av yta Area Area r Reducerad Area Tak 1700 [m 2 ] 0,17 [ha] 0,9 0,153 [ha] [m 2 ] 0 [ha] 0 [ha] [m 2 ] 0 [ha] 0 [ha] Summa 1700 [m 2 ] 0,17 [ha] 0,153 [ha] Genomsnittlig avrinningskoefficient: 0,9 Flöde som magasinet ska tömmas med: 235 l/s,ha 40 [l/s] Erforderlig magasinsvolym [m3]: Varaktighet Återkomsttid [år] [min] (tim) (20)

19 19(20)

20 Tyréns AB Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel: Säte: Stockholm Org.nr:

DAGVATTENUTREDNING AMETISTEN 1

DAGVATTENUTREDNING AMETISTEN 1 PM DAGVATTENUTREDNING AMETISTEN 1 SLUTRAPPORT REVIDERING 1 2018-05-22 UPPDRAG 279366, Dagvattenutredning 4 förskolor Botkyrka Titel på PM: Dagvattenutredning Ametisten 1 Status: Slutrapport Datum: 2018-05-22

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING SÄMJAN 1

DAGVATTENUTREDNING SÄMJAN 1 PM DAGVATTENUTREDNING SÄMJAN 1 SLUTRAPPORT 2017-10-30 UPPDRAG 279366, Dagvattenutredning 4 förskolor Botkyrka Titel på PM: Dagvattenutredning Sämjan 1 Status: Datum: 2017-10-30 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FREJA 6

DAGVATTENUTREDNING FREJA 6 PM DAGVATTENUTREDNING FREJA 6 SLUTRAPPORT 2017-10-30 UPPDRAG 279366, Dagvattenutredning 4 förskolor Botkyrka Titel på PM: Dagvattenutredning Freja 6 Status: Datum: 2017-10-30 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN TALLEN

DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN TALLEN RAPPORT DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN TALLEN KONCEPT 2018-05-17 UPPDRAG 284533, Dagvattenutredning tre förskolor Botkyrka: Aspen, Staren och Tallen Titel på rapport: Dagvattenutredning Förskolan Tallen

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN TALLEN

DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN TALLEN RAPPORT DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN TALLEN SLUTRAPPORT REVIDERING 1 2018-12-03 UPPDRAG 284533, Dagvattenutredning tre förskolor Botkyrka: Aspen, Staren och Tallen Titel på rapport: Dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING KVARHAGSSKOLAN 2 - STAREN

DAGVATTENUTREDNING KVARHAGSSKOLAN 2 - STAREN RAPPORT DAGVATTENUTREDNING KVARHAGSSKOLAN 2 - STAREN SLUTRAPPORT UPPDRAG 284533, Dagvattenutredning tre förskolor Botkyrka: Aspen, Staren och Tallen Titel på rapport: Dagvattenutredning Kvarhagsskolan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN ASPEN

DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN ASPEN RAPPORT DAGVATTENUTREDNING FÖRSKOLAN ASPEN SLUTRAPPORT 2018-06-20 UPPDRAG 284533, Dagvattenutredning tre förskolor Botkyrka: Aspen, Staren och Tallen Titel på rapport: Dagvattenutredning förskolan Aspen

Läs mer

BÅLSTA 1:124 & 1:126 "GÄSTIS" DAGVATTENUTREDNING

BÅLSTA 1:124 & 1:126 GÄSTIS DAGVATTENUTREDNING PM BÅLSTA 1:124 & 1:126 "GÄSTIS" DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2018-09-26 UPPDRAG 282253, Bålsta Titel på rapport: Bålsta 1:124 & 1:126 "Gästis" dagvattenutredning Status: Datum: 2018-09-26 MEDVERKANDE

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING KV. TORSKEN 2, ALTERNATIV 1

DAGVATTENUTREDNING KV. TORSKEN 2, ALTERNATIV 1 RAPPORT DAGVATTENUTREDNING KV. TORSKEN 2, ALTERNATIV 1 KONCEPT UPPDRAG 279889, Dagvattenutredning Kv Torsken 2 Titel på rapport: Dagvattenutredning Kv. Torsken, 2 alternativ 1 Status: Datum: MEDVERKANDE

Läs mer

BAGARTROP CENTRUM DAGVATTENUTREDNING

BAGARTROP CENTRUM DAGVATTENUTREDNING PM BAGARTROP CENTRUM DAGVATTENUTREDNING KONCEPT 2016-02-18 Uppdrag 266004, Bagartorp Centrum, Dagvattenutredning Titel på rapport: Bagartorp Centrum Dagvattenutredning Status: Datum: 2016-02-18 Medverkande

Läs mer

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING PM EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING 2016-05-12 UPPDRAG 267342, Detaljplan Eken - dagvattenutredning Titel på rapport: Eken 4 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2016-05-12 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BULTEN 9

DAGVATTENUTREDNING BULTEN 9 PM DAGVATTENUTREDNING BULTEN 9 SLUTRAPPORT 2017-10-30 UPPDRAG 277635, Bulten 9 Titel på rapport: Dagvattenutredning Bulten 9 Status: Datum: 2017-10-30 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Plan 57 Projekt

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING ENSTA 1:65

DAGVATTENUTREDNING ENSTA 1:65 RAPPORT DAGVATTENUTREDNING ENSTA 1:65 SLUTRAPPORT 2018-03-27 UPPDRAG 284738, Dagvattenutredning Ensta 1:65 Titel på rapport: Dagvattenutredning Ensta 1:65 Status: Datum: 2018-03-27 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

KVARTERET PALSTERNACKAN DAGVATTENUTREDNING

KVARTERET PALSTERNACKAN DAGVATTENUTREDNING PM KVARTERET PALSTERNACKAN DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2015-09-08 Uppdrag 264116, Dagvattenutredning - Kvarteret Palsternacka Titel på rapport: Kvarteret Palsternackan dagvattenutredning Status: Koncept

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

HALLONPORTEN NORRA DAGVATTENHANTERING

HALLONPORTEN NORRA DAGVATTENHANTERING PM HALLONPORTEN NORRA DAGVATTENHANTERING 2016-04-29 Uppdrag: 265318, Hallonbergen - Dagvattenhantering Titel på PM: Hallonporten Norra - Dagvattenhantering Status: Slutrapport Datum: 2016-04-29 Medverkande

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

KVARTERET BOLLEN DAGVATTENUTREDNING

KVARTERET BOLLEN DAGVATTENUTREDNING PM KVARTERET BOLLEN DAGVATTENUTREDNING 2015-09-30 Uppdrag 262788, Kvarteret Bollen - dagvattenutredning Titel på rapport: Kvarteret Bollen dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2015-09-30 Medverkande

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm DAGVATTENUTREDNING 1(12) Datum 2018-04-27 Diarienummer Handläggare GIS-ingenjör Jonas Sjögren Stadsbyggnadskontoret Mät- och GIS-avdelningen 0451-26 83 84 jonas.sjogren@hassleholm.se Granskad av Emma Isacsson,

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Ballingslöv 57:1 m fl

Dagvattenutredning Ballingslöv 57:1 m fl DAGVATTENUTREDNING 1(13) Datum Diarienummer 2019-05-09 BN 2015-1005 Handläggare GIS-ingenjör Jonas Sjögren Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Mät- och GIS-avdelningen 0451-26 83 84 jonas.sjogren@hassleholm.se

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

SKEPPET 12 - DAGVATTENUTREDNING

SKEPPET 12 - DAGVATTENUTREDNING PM SKEPPET 12 - DAGVATTENUTREDNING 2018-04-05 UPPDRAG 271160, Skeppet 12 - dagvattenutredning Titel på rapport: Skeppet 12 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-04-05 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING NÄS BY

DAGVATTENUTREDNING NÄS BY RAPPORT DAGVATTENUTREDNING NÄS BY SLUTRAPPORT 2016-10-31 UPPDRAG 273751, Dagvattenutredning Näs By Titel på rapport: Dagvattenutredning Näs By Status: Datum: 2016-10-31 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

Förskol a Ri n dö 1, Farsta

Förskol a Ri n dö 1, Farsta Förskol a Ri n dö 1, Farsta 2016-11 - 22 rev A - 2017-02 - 17 TM KONSULT TEKNIK & ARKITEKTUR Handläggare: Göran Viklund Beställare: Rindö 1, Farsta Sid 2 ( 7 ) Inledning och beskrivning av projekt Nuvarande

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje

Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje 1 (2) Ärende 30 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-18 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje Diarienummer: SBN-2017-02026 Fastighet:

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Arbetskopia Stina Carlsson

Arbetskopia Stina Carlsson AQARKITEKTER Dagvattenutredning Studentbostäder i Ektorp, Nacka kommun Arbetskopia 2013 08 19 Stina Carlsson Eskilstuna den 2013-08-19 Inledning: Byggvesta planerara att bygga nya studentbostäder i Ektorp

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-12-06 UPPDRAG 282424, Dagvattenutredning Förrådet 1 Hässleholm Titel på rapport: Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2017-12-06 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

PM Fördröjning av dagvatten

PM Fördröjning av dagvatten 1/8 Drottninghögs centrum, Helsingborg PM 170327 Fördröjning av dagvatten 8 sidor Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö 1 Inledning I detta PM ges förslag på hur dagvattnet kan tas om hand när

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation 2019-03-25 DAGVATTENHANTERING Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation Ytan som planläggs för bebyggelse är 5500 m2. Idag är

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

BO 1:456 - DAGVATTENUTREDNING

BO 1:456 - DAGVATTENUTREDNING BO 1:456 - DAGVATTENUTREDNING PM 2017-11-29 Uppdrag 282064, Bo 1:456 - Dagvattenutredning Titel på rapport: Bo 1:456 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2017-11-29 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från 2014-06-23 Samhällsbyggnad Dagvattenpolicy för Årjängs kommun Inledning Dagvatten definieras som tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark

Läs mer

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE PM HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE 2014-01-30 Uppdrag: 244238, Detaljplan för handelsplats Brunna i Upplands bro kommun Titel på rapport: Hydraulisk analys, damm i Brunna verksamhetsområde

Läs mer

GRÖNA LUND - DAGVATT ENHANTERING I UTBYGGNADSOMRÅDE

GRÖNA LUND - DAGVATT ENHANTERING I UTBYGGNADSOMRÅDE PM GRÖNA LUND - DAGVATT ENHANTERING I UTBYGGNADSOMRÅDE UPPDRAG 272690, M KB ny detaljplan Skeppsholmsviken Titel på rapport: Gröna Lund - dagvattenhanting i utbyggnadsområde Status: Datum: 201 7-10-30

Läs mer

RADHUS SKÖNDALSVÄGEN DAGVATTENHANTERING

RADHUS SKÖNDALSVÄGEN DAGVATTENHANTERING PM RADHUS SKÖNDALSVÄGEN DAGVATTENHANTERING 2015-02-20 Uppdrag 260876, Sköndal Radhus Dagvattenhantering Titel på rapport: Radhus Sköndalsvägen - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2015-02-20

Läs mer

Dagvattenhantering Ny bebyggelse i Rosenlundsparken

Dagvattenhantering Ny bebyggelse i Rosenlundsparken Dagvattenhantering Ny bebyggelse i Rosenlundsparken 2013-02-20 Uppdragsnummer: 247 256 Johan Ekvall 2 (12) 1 SAMMANFATTNING...3 2 BAKGRUND OCH SYFTE...4 3 METODIK, UNDERLAG...4 4 BEDÖMNINGSGRUNDER DAGVATTEN,

Läs mer

Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, Mellby 1:115

Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, Mellby 1:115 Uppdragsnr: 10211323 1 (8) PM Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, WSP Samhällsbyggnad i Halmstad har fått i uppdrag av Euro Commercial att inför detaljplan utreda dagvattenhantering inkl. VA-försörjning

Läs mer

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax PM 1 (11) Handläggare Datum Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange 2014-07-11 597457 Tel +46 10 505 35 29 Mobil +46 70 386 46 30 Fax +46 10 505 00 10 pierre.issa@afconsult.com Sollentuna 2:26, Rissne

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Kantorn, Uppsala kommun 2013-08-26 Revidering 2013-09-10 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning Sidor:11 Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Handling ÅF Infrastructure AB Malmö Arbetsnr: Uppdragsledare: ÅFInfrastructure AB, Dockplatsen 12, Dockplatsen 12 SE211 19 Malmö Telefon +46 10 505 00

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA VID BIELKEGATAN. Handläggare Graciela Nilsson

DAGVATTENUTREDNING DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA VID BIELKEGATAN. Handläggare Graciela Nilsson DAGVATTENUTREDNING DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA VID BIELKEGATAN Handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Markförhållanden... 3 3 krav för dagvattenhantering i Göteborg... 6 4 dagvattenflöde

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2016-05-13 02landskap Pusterviksgatan 13 413 01 Göteborg Tfn 031 711 14 80 PM Dagvatttenutredning sid 2/9 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte...

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE

PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE PM DAGVATTEN NIFSARP INDUSTRIOMRÅDE ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 071-10 505 00 00, huvudkontor i Stockholm, www.afconsult.com

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

JAKOBSBERG CENTRUM DAGVATTENUTREDNING

JAKOBSBERG CENTRUM DAGVATTENUTREDNING PM JAKOBSBERG CENTRUM DAGVATTENUTREDNING PM 2015-12-02 Uppdrag: 248794, Jakobsberg Centrum, Dagvattenutredning Titel på PM: Jakobsberg Centrum - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2015-12-02

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer