Verksamhetsberättelse för SIMBA verksamhetsår 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för SIMBA verksamhetsår 2016"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för SIMBA verksamhetsår 2016 Beskrivning av verksamheten SIMBA är en vårdsamverkansorganisation och namnet är en förkortning av Samverkan i Mellersta Bohuslän och Ale. Vårdsamverkan utgår från den av politiken antagna planen för Den Nära Vården som antas och följs upp av SIMBAs samordningsgrupp. Planen bygger på en rad sammanhållna vårdprocesser mellan involverade vård- och omsorgsgivare, där vårdsamverkan är det som skapar ett mervärde för individen. Det gemensamma arbetet kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet, samverkan och ett hälsofrämjande förhållningssätt för att stärka individens hälsa. Inom upptagningsområdet ryms ca invånare. Vårdsamverkans aktörer inom SIMBA är: Regionens hälso- och sjukvård, offentlig, privat och beställd Primärvård, Kungälvs sjukhus, barnhabilitering samt tandvård. Kommunal vård och omsorg, socialtjänst och skolhälsovården i Ales-, Kungälvs- Stenungsunds- och Tjörns kommun. Hälso- och sjukvårdsnämnd väster Vårdssamverkan sker på såväl politisk- och förvaltningsnivå som på lokal verksamhetsnivå. En närområdesgrupp inom varje kommun leder och styr det nära medborgar- och patientinriktade samverkansarbetet. Samordningsgruppen beslutar och följer aktuella strategiska vårdsamverkansfrågor på delregional såväl som regional nivå. Politiska samrådsgruppen utgår från ett utförar- och beställarperspektiv, och bidrar till en regelbunden politisk dialog kring gemensamma närsjukvårdsfrågor. SIMBA har också ett etablerat samarbete kring barn och vuxna med psykiatrisk problematik och äldre som är i behov av vård och omsorg från mer än en vårdgivare. SIMBAs ambition är att vården och omsorgen inte ska störas av organisatoriska gränser, och det primära uppdraget för SIMBAs medarbetare är att koordinera och driva utvecklingen av huvudmännens samlade insatser för att skapa en helhet och jämlik vård för de gemensamma patienter som utgör verksamheten.

2 2(10) Verksamhetsutveckling under året Ordförandeskapet för SIMBA har under 2016 tillhört Kungälvs sjukhus. Året som gått har varit händelserikt där den lokala och delregionala vårdsamverkan fortsatt sin utveckling. SIMBAs politiska samrådsgrupp har sammanträtt 2 gånger under året och då gemensamt med samordningsgruppen. Under vårens möte redovisades bl. a projekten Utveckling av närsjukvården och Barn och Unga-projektet. Dialog fördes kring framtagna resultat och inriktning på fortsatt arbete. På mötet innan året slut diskuterades handlingsplanen för den nära vården och en preliminär redogörelse av resultaten för året redovisades. Inkomna resultat visade på en viss skillnad mellan kommunerna och dialog fördes kring orsaker och konsekvenser kring det. Samordningsgruppen har träffats 4 gånger samt haft 1 arbetsdag gemensamt. De frågor som har återkommit på agendan har handlat om det pågående arbetet med nytt verksamhetssystem för samordnad vård-och omsorgsplanering SAMSA, redovisning av pågående projekt för utveckling av närsjukvården, SIMBA-team med fokus på barn och unga med lindrig och måttlig psykisk ohälsa samt genombrottsprojektet för jämlik strokevård 3 av närområdesgrupperna har under året reviderat sina närområdesplaner. Det fjärde området hade vid årsskiftet inte färdigställt sin NO-plan. Alla grupper har träffats fyra gånger för att hantera lokala frågor och ärenden. Tidigare års upplägg med dialogdagar mellan samordningsgruppen och NOgrupperna har inte fortsatt då behovet inte har påkallats. En reflektion kring detta är att behovet kvarstår men pressade verksamheter tvingas prioritera det dagliga arbetet, och inte avsätta tid för dialog. Under våren ersattes SIMBAs processledare av ny medarbetare. Tidigare processledare avslutade sin tjänst precis innan årsskiftet och en ersättare var inte på plats förrän i mitten av april. Det bidrog till att planering och uppföljning av satta mål inte hanterades under det första kvartalet av året. En konsekvens av detta blev utebliven överlämning och introduktion av vårdsamverkansprocesserna. Ett konkret exempel är avsaknad av verksamhetsberättelse för år 2015.

3 3(10) Barn och unga-området Utvecklingsgrupp Barn- och Unga Under våren 2016 försattes Utvecklingsgrupp barn och unga i viloläge till förmån för en projektledningsgrupp med uppdrag att leda projektet att utveckla SIMBA-team för barn och ungas psykiska hälsa. I och med detta beslut så har övriga utvecklingsarbeten inom område barn och unga saktat ner och saknat samverkande dialog och aktualisering. Utvecklingsgruppens uppdrag är även att hantera det delregionala frågorna kring Västbus-arbetet. Enligt riktlinjer för Västbus ska ske en delregional ledningsgrupp finnas för att hantera de frågor som faller inom ramen för området, med syfte att äga linjeansvaret för samverkan och gemensamt ansvara för genomförandet av de utvecklingsarbeten som beslutas. Med bakgrund att utvecklingsgruppens arbete varit vilande har projektledaren under 2016 agerat som kontaktperson för Västbus-arbetet inom SIMBA, och kommunicerat regionala frågor ner till delregional nivå. Samordningsgruppen tog på sitt sista möte under 2016 beslut om att skapa en arbetsgrupp som fick uppdrag att se över och revidera uppdragsbeskrivningen för Utvecklingsgrupp barn och unga. Arbetet med detta uppdrag planeras redovisas vid utvecklingsgruppens möte i mars SIMBA-team för barn och ungas psykiska hälsa Alla fyra kommunerna är igång med sitt arbete i SIMBA-teamen och arbetet börjar sätta sig i teamen. Ale, Kungälv och Tjörn kom igång redan i september medan det i Stenungsund dröjde till i mitten av januari på grund av svårigheter att rekrytera psykolog. I dagsläget har Stenungsund 50% psykolog men rekrytering pågår för att få en heltidspsykolog.

4 4(10) En utmaning som kvarstår är att få alla teamen att arbeta efter den uppgjorda arbetsmodellen med SDQ som ingång och avslut för alla barn som behandlas på första linjen i projektet. I en del fall har medarbetarna i teamen svårigheter att få föräldrar att fylla i en avsluts-sdq, det kan finnas flera förklaringar till det. En del av barnen som lider av psykisk ohälsa har föräldrar som har liknande problematik och inte har ork att fylla i papper när barnet redan fått den hjälp de behöver. En del föräldrar glömmer helt enkelt av att göra det och andra struntar i det. En annan utmaning är att få teamen att skriva utkast till SIP:ar direkt vid sittande möte. Teamen använder SDQ vid ingång och utgång för barn/unga ur teamet för utvärdering. Vi räknar också antal barn som får hjälp. Utöver detta bör någon typ av kvalitativ utvärdering göras. För detta ändamål kan enkäter till utvalda grupper och/eller personer utföras. I bästa fall kan utvärderingen hänga samman med utvärderingen av det stora regionala tilläggsprojektet. Det finns svårigheter med att få ut informationen till alla berörda aktörer och vårdgrannar samtidigt som effekterna av arbetet så smått börjar märkas. Allra svårast att nå ut med information till är de vårdcentraler som inte är projektvårdcentraler. Alla läkare och alla sköterskor, som ofta är de första som tar emot barn och unga med psykisk ohälsa, har ännu inte klart för sig att SIMBAprojektet finns, att primärvården har ansvar även för barn och ungas psykiska hälsa eller hur de, efter en första bedömning, ska hänvisa till SIMBA-teamet i sin kommun. Arbete med att implementera arbetssättet pågår via flera olika kanaler. BUM, ungdomsmottagningar, de kommunala verksamheterna och BUP har fått, och får, information om våra SIMBA-team vid flera tillfällen. Samverkan mellan BUP och första linjen börjar att förbättras men efter år av svårigheter behöver arbetet med att förstärka samverkan hållas aktivt en längre tid för att den ska fungera på ett bra sätt. I denna fråga har arbetet gjorts på flera sätt, dels regelbundna konsultationsträffar mellan de olika SIMBA-teamen och berörd BUP men också med gemensamma träffar mellan alla teamen, projektledningsgrupp för projektet och BUP:s chefer. Under perioden september 2016 november 2016 togs totalt 107 barn emot för psykisk ohälsa i de team som då var igång. Perioden december 2016 februari 2017 togs 147 barn emot. Totalt första halvåret fick 254 barn och deras föräldrar hjälp via teamen. 82 av dessa barn har behövt insatser från flera aktörer och har i och med Statistik se bilaga.

5 5(10) Psykiatriområdet Utvecklingsgrupp psykiatri uppdrag och sammansättning har varit föremål för diskussion för samordningsgruppen under året. Planeringen för årets möten har frångåtts och flertal möten har ställts in p.g.a. lågt deltagande. Samsyn har dock funnits att gruppen har en viktig uppgift i att leda och styra det delregionala utvecklingsarbetet inom området psykisk hälsa. Länsgemensam analys och handlingsplan för psykisk hälsa Under året har istället mycket fokus inom området lagts på att angripa och planera för den länsgemensamma handlingsplanen och analysen för psykisk hälsa. Under våren utsågs 3 representanter från SIMBA-området att ingå i den länsövergripande styrgruppen för arbetet med handlingsplanen. Representanterna tillsattes på uppdrag av samordningsgruppen och representerad verksamheterna slutenvården, primärvården och socialtjänsten. Syftet med representationen var att få en bred förankring och möjlighet till spridning av arbetet tillbaka till SIMBA. Under arbetets gång med handlingsplanen har process ledare varit kontaktperson för SIMBAs delregionala område, och fått länsövergripande information fortlöpande. En kick-off genomfördes i september, där styrgruppsrepresentanter, SIMBAs procesledare och barn- och unga projektets projektledare deltog. Fem fokusområden för handlingsplanen togs fram under dagen. Planering skedde för spridning av delregional information kring arbetet med handlingsplanen genomfördes och bidrog till att ett datum för dialogdag bestämdes i början av Vård- och stödsamordnare Vård- och stödsamordning(vss) mellan kommunerna och de psykiatriska mottagningarna enligt RACT-metodiken har fortsatt under året och resulterat i ökat antal brukare som erhållit insatsen. Arbetssättet stärker individens inflytande och delaktighet och det finns många goda exempel med positiva resultat för individ och verksamheter. Gemensam metodhandledning med egna Metodhandledare pågår i resp. område. Sex medarbetare har genomfört högskoleutbildning 15-30p i Metodhandledning för RACT. En gemensam arbetsdag för inspiration och kompetenspåfyllning har genomförts, där 80 personer deltog. Samverkan mellan psykiatriska sjukvården och kommunerna upplevs generellt en förstärkning som en följd av VSS. Den operativa styrgruppen för arbetet är arbetsgruppen för psykiatrikompetens. Gruppen har under året träffats fyra ggr för att följa upp och utvärdera de resultat som metoden åstadkommer. Det viktigt att metoden är en del av ledningssystemen så att verksamheterna säkerställer att det hela tiden finns kompetens och kännedom om metoden. Det finns ingen gemensam finansiering för VSS. Sedan uppstart av

6 6(10) VSS inom SIMBA har 7 av 8 ansvariga chefer bytts ut. Chefsgruppen I september genomfördes den sjätte årliga SIMBA-gemensamma introduktionshalvdagen för samtlig personal som arbetar med psykiskt funktionshindrade, med 60 deltagare. I år kompletterades denna med en halvdag där brukare och Vård- och stödsamordnare informerade annan personal som behöver känna till den speciella samarbetsformen i VSS. Äldreområdet Utvecklingsgrupp Äldre Utvecklingsgrupp Äldre har träffats fem gånger under året och fört dialog kring arbetet inom äldreområdet och satsningen som genomförts delregionalt. Utvecklingsarbeten har följts upp och utvärderats, för att bidra till fortsatt utveckling. Projekt för utveckling av Närsjukvården Regionens avsatta medel för utveckling av närsjukvården, Mobil Närvård, har varit högst aktuellt inom SIMBA. Projektet Utveckling av närsjukvården har fortlöpt enligt planerna. Mycket arbete har lagts på att implementera projektets riktlinje, samt sprida goda exempel mellan de lokala områdena. Dialog och uppföljning av vårdcentralernas arbete har genomförts var sjätte vecka under hela året. Resultaten för antal hembesök och upprättade SIP har följts upp och analyserats kontinuerligt. Målet med att skapa ett tätare samarbete mellan primärvårdens läkare och kommunens hemsjukvård har varit fokus i projektets del för mobil hemsjukvård och flera goda exempel har kunna påvisats. Det proaktiva arbetet har aktualiserats och skapat diskussioner om fortsatt utveckling av arbetssättet och berört begrepp som långsiktighet och hållbarhet. Hembesöken utförs av läkare från primärvården eller läkare från Kungälvs sjukhus. Projektets upplägg med mobil hemsjukvårdsläkare samt mobil närsjukvårdsläkare har bidragit till upprättade kommunikationskanaler mellan distriktsläkare och närsjukvårdsdoktorn, vilket upplevs som en mycket positiv effekt. Inom ramen för projektet fattades under 2015 beslut om att genomföra ett utvecklingsarbete för att säkerställa att räd vård erbjuds vid försämrat hälsotillstånd. En rutin upprättades att tillämpa en metod för gemensamt beslutstöd inom hemsjukvården när patienter insjuknat eller drabbats av förändrat hälsotillstånd. Metoden, enligt rutinen gemensamt beslutsstöd, säkerställer att den kliniska bedömningen utförs strukturerat enligt en checklista och att utfallet ger stöd i bedömningen om patienten kräver vård på annan vårdnivå eller kan fortsätta vårdas i hemmet. Under året har rutinen och arbetet följts upp fortlöpande. Rutinen och metoden har fått ett bra mottagande i verksamheterna och legitimerad personal upplever checklistan som ett stöd vid bedömningar. Utvärdering har visat på en ojämn fördelning av efterlevnad till rutinen, och orsaken beskrivs vara bristande till

7 7(10) tillgång på medicinskteknisk utrustning inom vissa områden och tidpunkter inom hemsjukvården. Karta över spridning och antal delaktiga vårdcentraler Samtliga vårdcentraler har deltagit och arbetat aktivt inom projektet, och bidragit till planering för fortsatt arbete enligt modellen planeras för Ansökan för fortsatta prestationsmedel för år 2 skickades in vid årsskiftet. Webbaserad utbildning Palliativ vård Under hösten erbjöds en gemensam webbaserad utbildning i palliativ vård för alla vårdgivare. Utbildningsdagen var uppdelad i 2 delar, en föreläsning samt en praktisk del där deltagarna fick möjlighet att orientera sig i den webbaserade utbildningen. Jämlik Strokevård Utvecklingsarbete genomfördes under året på uppdrag av utvecklingsgrupp Rehab. Ett projekt leddes av Kunskapscentrum för Jämlik vård och Sjukvårdsstrategiska teamet med målet att fortsätta införandet av Nationella riktlinjer för strokevårdens hela vårdkedja inom SIMBA-området. I utvecklingsarbetet gavs kommun, sjukvård

8 8(10) och primärvård möjlighet att tillsammans delta i ett styrkebaserat genombrottsprogram. Samordnad vård- och omsorgsplanering SAMSA nytt IT-verktyg Under året har ett intensivt arbete pågått med att implementera och ta sig an det nya uppdaterade systemet för samordnad vård-och omsorgsplanering. SIMBAS delregionala samordnare har deltagit i den regionala projektgruppen, som haft i uppdrag att arbeta fram förutsättningar för verksamheterna att arbeta i systemet. Utbildning av utbildare och sedermera utbildning för användare pågick under hösten innan systemet startades upp. Den delregionala arbetsgruppen SVPL har träffats regelbundet för att fortlöpande hantera verksamhetsnära frågor och utveckla samverkan vid vårdens övergångar. Gruppen har även fungerat som referensgrupp under arbetet med implementering av det nya SAMSA och ansvarat för att sprida information kring arbetet inom sina egna verksamheter Avvikelser i samverkan har inte analyserats systematiskt under Att arbeta med avvikelser i samverkans på systemnivå är en utmaning när det saknas ett gemensamt avvikelsesystem. Den avvikelsekampanj som genomfördes tidigare tog mycket tid i anspråk för Beredningsgrupp SVPL vad gäller analys och utvärdering. Samordningsgruppens analys från 2014 blev att den tid som lagts ner inte motsvarar de effekter arbetet fått i verksamheterna och enades om att i stället för avvikelsekampanjer ha avvikelsehantering som stående punkt på NO-gruppmötena. Negativa händelser har under året inträffat inom vårdsamverkan, och då varit föremål för diskussioner på NO-möten. Systematiken i form av periodiserade sammanställningar, genomförda analyser och planerade utvecklingsarbeten saknas ur ett vårdsamverkansperspektiv, vilket bidrar till att kvalitetsarbetet upplevs ineffektivt och inte leda till förbättringar. Synpunkter som framförs är bristen på gemensamt IT-stöd och långa handläggningstider innan ärendet hanteras. Arbetet med att införa rutin för videomöte som alternativ vid vårdplanering har fortsatt. Vid årsskiftet hade alla kommuner genomfört informationsträffar och planeringssamtal för att upprätta rutin för arbetssättet. Syftet att öka effektivitet och struktur samt deltagande från samtliga tre parter i vårdplaneringsmötet kvarstår och antalet vårdgivare som har möjlighet och förutsättningar att använda videomöte har ökat från föregående år.

9 9(10) Personal 2016 har varit ett år med förändringar inom personalgruppen. Ny processledare tillträdde under våren, efter att platsen varit obemannad i 4 månader. Tjänsten som delregional samordnare bemannades preliminärt augusti månad, för att gälla året ut. Ganska snart uppstod behovet av ny rekrytering pga sjukskrivning. Projektledare för Barn- och Unga-projektet tog upp arbetet i mars månad med projektet efter 3 månaders uppehåll. Rekryteringsarbetet för ersättare av projektledare för utveckling av Närsjukvården påbörjades i samband med att nya medel för projektet beviljades. Sammanfattningsvis framstår ett mönster av brist på introduktion och överlämning när medarbetare avslutar och påbörjar sitt arbete inom SIMBA. Risken finns att kännedom och samverkan tappar fart vid hög personalomsättning. Kontinuitet, personkännedom och förtroende har visat sig vara grundläggande byggstenar för en fungerande samverkan. Under året öppnades möjligheten för att få ett gemensamt utrymme i samband med nybyggnation på Kungälvs sjukhus, vilket bidrog till att gruppen fick ett rum att utgå ifrån och samlas i. Ekonomi År 2016 SIMBA hade vid årets slut ett överskott på 654 tkr. Intäkter från förvaltningar och nämnder har under året uppnått tkr. Medel som förbrukats under året för avsedda poster är 3767 tkr.

10 10(10) Framtid I april månad kommer SIMBAs samordningsgrupp att ha en arbetsdag där nya hälso- och sjukvårdsavtalet skall implementeras och brytas ner till praktisk nivå och de vägledande patientfallen som ingår i avtalet. Kvantitativ och kvalitativ utvärdering samt fortsatt införande av SIMBA-teamen kommer att pågå under Målet är att teamen ska bli självgående och arbeta strikt efter arbetsgången kommer att eftersträvas. Implementering inom verksamhet om detta beslutas Vidareutveckla samverkanstrukturen för att uppnå goda resultat i handlingsplanen för den nära vården och handlingsplanen för psykisk hälsa. Genomförandeplan och indikatorer för fortlöpande uppföljning planens fem fokusområden skall tas fram för delregional nivå. Implementering av ny process för samverkan vid utskrivning från slutenvården kommer att arbetas fram i takt med att ny lagstiftning träder i kraft 1 januari Utveckla och förenkla metoder för uppföljning och följsamhet till antagna beslut och uppsatta mål inom den delregionala vårdsamverkan. Utveckling av det systematiska kvalitetsarbetet inom vårdsamverkan enligt förbättringshjulet. Gemensam utbildningsdag är planerad för att följa upp och sprida rutinen för gemensamt beslutsstödet. Fortsätta att bygga på samverkan inom området rehabilitering och vidareutveckla formen för jämlik strokevård. Planerad uppföljning av genombrottsprojektet ska genomföras. Lena Arnfelt Ordförande SIMBA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2(9) Verksamhetsberättelse för SIMBA verksamhetsår 2017 Beskrivning av verksamheten SIMBA är en vårdsamverkansorganisation och namnet är en förkortning av Samverkan i Mellersta Bohuslän

Läs mer

Årsberättelse för SIMBAs verksamhetsår 2018

Årsberättelse för SIMBAs verksamhetsår 2018 Carina Westerelve Datum 2019-01-24 Processledare Mobil: 070-020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Årsberättelse för SIMBAs verksamhetsår 2018 Beskrivning av verksamheten SIMBA är en vårdsamverkansorganisation

Läs mer

Introduktion till Politiska samrådsgruppen

Introduktion till Politiska samrådsgruppen Introduktion till Politiska samrådsgruppen Protokoll från mötet 2019-03-01 Monika Beiring, ordförande Politiska samrådet Cathrine Thanner, ordförande Samordningsgruppen Lena Arvidsson, processledare SAMLA

Läs mer

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Sara Olander Datum 2017-08-22 Processledare Mobil: 070-020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Tid 2017-08-22 Kl 13:00-16:30 Plats Stadshuset Kungälv

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2018-06-30 Barn och unga 6 18 år Fast konsultationstid med specialistnivån, BUP Samverkan med BUM vid behov Samverkan

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Samverkansplan för hälsa och den nära vården

Samverkansplan för hälsa och den nära vården Samverkansplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2018 2018-02-02 Politiskt antagen av SAMLAs samrådsgrupp 2018-02-02 Samverkansplan år 2018 SAMLA SAMLA bildades år 2017

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Utvärdering av färgkodningsprojektet inom psykiatrin i in- och utskrivningsprocessen

Utvärdering av färgkodningsprojektet inom psykiatrin i in- och utskrivningsprocessen Anneli Andersson Datum 2019-05-08 Delregional samordnare Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Utvärdering av färgkodningsprojektet inom psykiatrin i in- och utskrivningsprocessen BAKGRUND

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Minnesanteckningar samordningsgruppsmöte. Stadshuset Kungälv, Lokal Bostaden

Minnesanteckningar samordningsgruppsmöte. Stadshuset Kungälv, Lokal Bostaden Olander Datum 20161019 Processledare Mobil: 070020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Minnesanteckningar samordningsgruppsmöte Tid 20161019 kl 08:3012:00 Plats Stadshuset Kungälv, Lokal Bostaden Inbjudna

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Minnesanteckning samordningsgruppsmöte SIMBA. Kustens Vårdcentral, Ytterby Kungälv

Minnesanteckning samordningsgruppsmöte SIMBA. Kustens Vårdcentral, Ytterby Kungälv Sara Olander Datum 20160621 Processledare Mobil: 070020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Minnesanteckning samordningsgruppsmöte SIMBA Tid 20160621, kl. 08:3011:30 Plats Kustens Vårdcentral, Ytterby

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2017-11-08 Tid: 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Framtagande och genomförande

Framtagande och genomförande Framtagande och genomförande Överenskommelse Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Kick off med rådslag Redovisning till SKL Förankring och dialog Prioritering av mål Indikatorer och layout

Läs mer

Närvårdssamverkan namn

Närvårdssamverkan namn Datum: 2016-03-23 Beteckning: Bilaga 1 Dnr 2015.236.002 Närvårdssamverkan namn Bakgrund Alingsås kommun, Lerum kommun och Alingsås lasarett har sedan 2010 ingått i närvårdssamverkansområde Södra Älvsborg.

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2018-06-30 Barn och unga 6 18 år Fast konsultationstid med specialistnivån, BUP Samverkan med BUM vid behov Samverkan

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016?

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016? NOSAM Angered Årsrapport 2016 Datum: 2017-01-10 Sammanfattning och analys Under året har NOSAM Angered arbetat samlat i samverkan kring frågan om tydligare och enklare ingång i skolan och övriga samhället

Läs mer

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale Den Nära Vården inom SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale 2011 2015 2013-05-30 Reviderad och politiskt antagen av SIMBAs samrådsgrupp 2013-05-30 Plan för Den Nära Vården 2013-2015 SIMBA SIMBA

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

SAMLA. Samordningsgruppen. Ärende. Datum Plats. Lerum, kommunhuset

SAMLA. Samordningsgruppen. Ärende. Datum Plats. Lerum, kommunhuset SAMLA Carina Westerelve Datum :2017-11-06 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070-912 02 93 carina.westerelve@alingsas.se Ärende Samordningsgruppen Datum 2017-10-31 Plats Lerum, kommunhuset

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg

Vårdsamverkan Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg Organisation Stödstrukturer Lärande nätverk 2017-12-14 Skaraborg Ett delområde i Västra Götaland Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20 offentliga, 13 privata)

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2017-08-31 Strukturerad bedömning på första linjen, som stöd för operativ personal Inkommande ärende Klargör vad

Läs mer

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg!

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Gunilla Druve Jansson, ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, VGR samt ordf Omsorgsnämnden Skara kommun Skaraborg -mellan Vänern och Vättern Ett

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Kontaktperson Charlotte Bliesener Falkenström Avgränsning: Genomförandeplanen

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Datum: 2018-10-26 Jeanette Andersson, processledare Västkom Lena Arvidsson,

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2017-08-31 Strukturerad bedömning på första linjen, som stöd för operativ personal Inkommande ärende Klargör vad

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

SIMBA GENOMFÖRANDEPLAN

SIMBA GENOMFÖRANDEPLAN SIMBA GENOMFÖRANDEPLAN SIMBA SIMBA bildades i mitten av 1990-talet och är en samverkansorganisation för Den Nära Vården i mellersta Bohuslän och Ale. Arbetssättet i SIMBA utgår från huvudmännens samlade

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 9.00 11.30 Plats: Kommunal utveckling, Västra storgatan

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Handlingsplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum. År 2019

Handlingsplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum. År 2019 Handlingsplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2019 Politiskt antagen av Samrådsgruppen 2018-02-02 Reviderad 2018-12-07 för 2019 SAMLA SAMLA bildades år 2017 och är en

Läs mer

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale Den Nära Vården inom SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale 2016 2017 2015-08-27 Politiskt antagen av SIMBAs samrådsgrupp 2015-08-27 Plan för Den Nära Vården 2016-2017 SIMBA SIMBA bildades i mitten

Läs mer

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost 2017-06-13 Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Samverkansorganisation Skåne... 3 Samverkansorganisation Nordöstra Skåne... 4 Prioriterade

Läs mer

Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området

Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området 2013-11-15 Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området Inledning För att på bästa sätt arbeta med barn och unga och dennes familj i centrum, behövs en god samverkan

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Lägesrapport

Lägesrapport Lägesrapport 2016-05-26 KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet Hälso-och sjukvårdsavtalet är det huvudavtalsom reglerar ansvar och gränssnitt mellan regionen och de 49 kommunerna i Västra Götaland. Avtalet

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Startskott för Skaraborg

Startskott för Skaraborg jämlik strokevård Sammanhållen vård, stöd, information och rehabilitering Nyhetsbrev Nr 1, Januari 2015 Lärandeseminarium 1 Skaraborg Startskott för Skaraborg Alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Rapport från den Operativa tjänstemannaberedningen Nordost. Fokusområde 2019

Rapport från den Operativa tjänstemannaberedningen Nordost. Fokusområde 2019 Rapport från den Operativa tjänstemannaberedningen Nordost Fokusområde 2019 Fokusområde 2019 SIP Läkarstöd, det mobila stödet i samverkan. Kompetens- och personalförsörjning E-Hälsa 1. Utmaningar 2. Fokusgrupper

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

Äldreuppdraget i Östergötland

Äldreuppdraget i Östergötland Äldreuppdraget i Östergötland Samverkan mellan landstinget och alla kommuner i länet ambitioner, framgångsfaktorer och erfarenheter Lars Olof Johansson landstingspolitiker sedan 1991 Torbjörn Holmqvist

Läs mer

Utvecklingsgrupp Barn och unga. Lerum. Kommunhuset Lokal: Almen

Utvecklingsgrupp Barn och unga. Lerum. Kommunhuset Lokal: Almen Minnesanteckningar Ärende Utvecklingsgrupp Barn och unga Datum 2019-03-25 Plats Lerum. Kommunhuset Lokal: Almen Närvarande () Ingela Andersson, ordförande Lerums kommun Gunnel Andersson Södra Älvsborgs

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Dokumenttyp Minnesanteckningar. 1. Presentationsrund Punkten styrks med anledning av att inbjudna gäster lämnat återbud.

Dokumenttyp Minnesanteckningar. 1. Presentationsrund Punkten styrks med anledning av att inbjudna gäster lämnat återbud. Carina Westerelve Datum 20190430 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070 020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende Samordningsgruppen Datum 20190426 Plats Kungälv, stadshuset Närvarande

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

Plan och budget för Närvårdssamverkan Tillsammans gör vi skillnad

Plan och budget för Närvårdssamverkan Tillsammans gör vi skillnad Tillsammans gör vi skillnad Plan och budget för Närvårdssamverkan 2018 Innehåll Syfte med Närvårdssamverkan... 2 Styrning och struktur... 2 Inriktning... 2 Organisation... 2 Närvårdskontoret... 3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Årsrapport/Verksamhetsberättelse

Årsrapport/Verksamhetsberättelse Tillsammans gör vi skillnad Årsrapport/Verksamhetsberättelse Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2017 Årsrapport/Verksamhetsberättelse DNR: 2017/SKF007 Beslutat datum: 2018-02-15 Sakkod: 2 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Tryggt mottagande i hemmet Lena Carling Projektledare

Tryggt mottagande i hemmet Lena Carling Projektledare Tryggt mottagande i hemmet 17 03 24 Lena Carling Projektledare Lena.carling@stockholm.se Syftet med Tryggt mottagande är ökad trygghet för den äldre och närstående samt minska behovet av vård- och omsorgsinsatser

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Dokumenttyp Minnesanteckningar

Dokumenttyp Minnesanteckningar Carina Westerelve Datum 20181008 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070 020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende NOgruppmöte Stenungsund Datum 20180921 Plats Stenungsund, Capio Vårdcentral

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2.

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2. Anneli Andersson Datum 2018-11-07 Delregional samordnare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Ärende Styrgrupp Mobil närvård Tid 2018-10-30, kl. 16:30 17:30

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Delregion Skaraborg Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se 2014-04-15 Rapport Rapportera mera Avvikelsehantering i samverkan mellan kommun och region inom Göteborgsområdet Hösten 2013 2014-04-15 Sammanställt av: Andreas Ericson, Göteborgs stad Anita Nilsson, processledare,

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (10) Handlingsplan

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (10) Handlingsplan Dokumenttyp Uppdrag Handlingsplan Genomförande av planen för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2015-09-09 1 (10) Godkänt av Datum för godkännande för SIMBA 2105-10-14 Handlingsplan

Läs mer

KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet

KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet Januari 2017 KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet Hälso- och sjukvårdsavtalet är det huvudavtal som reglerar ansvarsfördelning och samverkan mellan de 49 kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Västbus regionala styrgrupp. Årsberättelse 2013

Västbus regionala styrgrupp. Årsberättelse 2013 Västbus regionala styrgrupp Årsberättelse 2013 Västbus regionala styrgrupp Uppdrag Den regionala styrgruppens uppdrag är att vara en sammanhållande funktion i Västra Götaland avseende utveckling och implementering

Läs mer

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland 1.00 Utgåva (1)6 STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland Maj månads rapport 1.00 Utgåva (2)6 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 GENOMFÖRDA AKTIVITETER SENASTE MÅNADEN...

Läs mer