Detaljbudget. Folkhögskolorna Folkhögskolorna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget. Folkhögskolorna Folkhögskolorna"

Transkript

1 Detaljbudget Folkhögskolorna 2018 Folkhögskolorna Detaljbudget 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Minska verksamhetens avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Deltagandet i kulturlivet ska öka Utveckla samverkan mellan VGR:s kulturverksamheter och civilsamhället/det fria kulturlivet Stärka barns och ungas möjligheter att delta i kulturlivet En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Västra Götalandsregionen ska erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Stimulera uppgiftsväxling, nya arbetssätt och arbetsrotation Utveckla arbetsgivarvarumärket Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Satsa på ledarskap Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Utveckla och erbjuda moderna anställningsformer samt pröva arbetstidsmodeller Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Sammanställd detaljbudget Utförare Regional utveckling (SD05)...13 Folkhögskolorna, Detaljbudget 2(19)

3 3.2 Eget kapital och obeskattade reserver Investeringar Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Folkhögskolorna, Detaljbudget 3(19)

4 1 Sammanfattning De samhällsutmaningar som folkhögskolestyrelsen arbetar aktivt med är framför allt: Individer som inte fullgjort sina gymnasie- eller grundskolestudier och Integrationsutmaningen Verksamhet Folkhögskolornas verksamhet fokuserar fortsatt på folkbildning genom folkhögskolekurser. Utvecklingen av ytterligare uppdrag fortsätter för förvaltningen och regeringens aviserade satsning på folkhögskolor 2018 ger stora möjligheter till utveckling och utökad verksamhet. Folkhögskolorna satsar på att svara upp mot de förväntningar som regeringens satsningar ger och samtidigt bibehålla den höga andel av allmän kurs som förvaltningen har. Möjligheten till utökning av befintliga platser men också nyetablering på nya platser kan vara en del utvecklingen under Personal Förvaltningens personal mår bra och möjligheten till vidare utveckling finns med ytterligare hälsofrämjande insatser. Sjukfrånvaron har sjunkit under 2017 och förvaltningen arbetar för att den ska fortsätta sjunka. Erfarenhetsutbyte och kompetensutvecklingsinsatser tillsammans med nya utmaningar ger medarbetare möjligheter att utvecklas. Regeringens satsningar på folkhögskola gör att förvaltningen behöver utöka personalvolymen främst inom pedagoggruppen. Utökningen är en möjlighet till ökad kompetensbredd och också en utmaning genom de insatser inom introduktion som behöver ske. Ekonomi Folkhögskolestyrelsen har en budget i balans tack vare effektiviseringar och ökat regionstöd. Regeringens satsningar på folkhögskolorna 2018 ger utökade möjligheter samtidigt som möjligheterna också ger utmaningar ekonomiskt genom lokalförsörjning och konkurrensläget för pedagoger. Vi ser behovet av att regionen ekonomiskt svarar upp mot den utökade volym som regeringens medel gör möjlig. Beslut om vilka utökade medel som styrelsen för folkhögskolorna får från staten 2018 beslutas av folkbildningsrådet i december 2017 och februari Det utökade regionstödet gör att folkhögskolorna inte har behov att ytterligare sparåtgärder för en budget i balans. De utökade resurserna räcker däremot inte till att utveckla stödet till deltagare såsom kuratorresurs, studie- och yrkesvägledarresurs, speciallärarresurs och handledningsresurs. Folkhögskolorna, Detaljbudget 4(19)

5 2 Mål och fokusområden Kulturnämnden fattade i oktober 2017 beslut om nytt uppdrag och nya mål för folkhögskolorna för Mål och delmål är dessa: Folkhögskolorna är väl utvecklade resurser för en folkbildning som speglar mångfalden i samhället Utvecklar och sprider arbetet med interkulturell pedagogik i samverkan med kommuner och civilsamhälle Utvecklar arbetet med nyanlända och asylsökande Bedriver en väl etablerad uppdragsverksamhet med Arbetsförmedlingen Bedriver uppdragsverksamheten med hög kvalitet och som en väl integrerad del av folkbildningsverksamheten Vidareutvecklar arbetet med internatet som en pedagogisk resurs Utvecklar arbetet med digital teknik som resurs för lärande Samverkar med civilsamhället för att utveckla folkbildningsverksamheten Folkhögskolorna är attraktiva resurser för kulturverksamhet och kulturutbildningar på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Bedriver eftergymnasiala utbildningar med hög kvalitet inom det estetiska området i allmänhet och inom film, konsthantverk och musik i synnerhet. Uppnår ett högt söktryck av kompetenta sökande nationellt för de estetiska utbildningarna. En väl integrerad kulturverksamhet i bildningsprocesserna. Folkhögskolorna bedriver eftertraktade kurser på grundskole- och gymnasienivå. Statens fyra syften med folkbildningen säger att: "Folkbildningen ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin" "Folkbildningen ska bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen" "Folkbildningen ska bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället" "Folkbildningen ska bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet" Statens syften har präglat folkhögskolornas arbete under lång tid och kommer under 2018 fortsätta göra det. Folkhögskolorna, Detaljbudget 5(19)

6 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Folkhögskolestyrelsen har sex folkhögskolor varav 5 har internat. Dessa internat ger skolorna, dess deltagare och personal, möjlighet att utveckla landsbygden där de befinner sig Göra Västra Götaland till modell för hållbar landsbygdsutveckling och samspel stad/land Under 2018 utvecklar folkhögskolorna befintliga och skapar nya kurser i samarbete med lokalsamhälle, civilsamhälle, region, arbetsförmedling och andra organisationer till stöd för landsbygdsutveckling. Under 2018 stödjer folkhögskolorna landsbygdsutvecklingen genom att vara kunskapsbärare och mötesplatser för lärande på de platser de befinner sig. Under 2018 bibehåller och utvecklar folkhögskolorna det redan goda och stora kontaktnät skolorna har i lokalsamhället Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv Folkhögskolestyrelsens sex folkhögskolor har i sitt grunduppdrag från staten att arbeta med att bryta utanförskap och segregation. Detta gör folkhögskolorna genom att: Driva allmän kurs på alla folkhögskolor som gör det möjligt för deltagare att uppnå grundskolekompetens såväl som gymnasiekompetens. Driva särskilda kurser som utvecklar individen och som ger deltagarna möjlighet till vidare studier inom specifika högskole- och universitetsutbildningar. Driva särskilda kurser som utvecklar individen och som ger yrkeskompetenser inom journalistik, fritidsledare, trädgårdsskötsel och stödassistenter. Driva kurser för deltagare med funktionsvariation för att ge dem en möjlighet till växande och utveckling mot ett bra liv. Driva SFI på folkhögskolor som gör mötet mellan olika individer och integration möjlig. Driva etableringskurser som ger individer i etableringen möjlighet att studera på folkhögskola och som gör mötet mellan olika individer och integration möjlig. Driva "svenska från dag ett" på folkhögskolorna för att ge nyanlända en snabb väg till språk och en väg in i samhället Driva språkutbildning för vårdpersonal som också det gör mötet mellan olika individer och integration möjlig. Folkhögskolorna, Detaljbudget 6(19)

7 Driva projekt (bland annat VIA) som ger ungdomar i utanförskap en väg in på arbetsmarknaden. Ta emot praktikanter och individer med anställningsstöd för att ge dessa individer en möjlighet till utveckling och arbetslivserfarenhet och samtidiogt utveckla vår egen verksamhet Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Minska verksamhetens avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Folkhögskolestyrelsens sex folkhögskolor arbetar med frågan inom två huvudområden. 1. Verksamhetens egen miljöpåverkan ska minska genom: Ökad andel ekologiska livsmedel i verksamhetens serveringar Avfallsmängd ska minska och källsortering ska bli än mer effektiv Öka andelen inköp som följer regionens upprättade avtal 2. Verksamhetens arbete med förståelse för hållbart samhälle ska öka genom: En tydligare miljöplan som fokuserar på det hållbara samhället i lärandet där deltagare såväl som medarbetare sätter upp och efterlever egna miljömål Deltagandet i kulturlivet ska öka Utveckla samverkan mellan VGR:s kulturverksamheter och civilsamhället/det fria kulturlivet Folkhögskolestyrelsens sex folkhögskolor verkar inom området genom att: Under 2018 fortsätta att medverka till samverkansprojekt med Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar. Under 2018 fortsätta bedriva samverkanskurser med ett flertal civilsamhällsaktörer. Under 2018 fortsätta ha kulturaktiviteter för deltagare och allmänhet på alla sex folkhögskolor. Under 2018 fortsätta vara en del av IOP i Göteborg genom ekonomiskt stöd, styrgrupparbete och erfarenhetsutbyten Stärka barns och ungas möjligheter att delta i kulturlivet Folkhögskolestyrelsens sex folkhögskolor arbetar med ungas (18 år och äldre) möjligheter att delta i kulturlivet genom att: Under 2018 fortsätta att erbjuda deltagare kulturinslag och lärandemöjligheter inom kulturområdet. Under 2018 ge deltagare möjlighet att ta del av Västra Götalandsregionens kulturutbud. (exempelvis utbyte mellan Vara folkhögskola och Vara konserthus). Folkhögskolorna, Detaljbudget 7(19)

8 Under 2018 fortsätta att erbjuda öppna kulturaktiviteter för allmänheten på folkhögskolorna. 2.2 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter 2.3 Västra Götalandsregionen ska erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Styrelsen för folkhögskolorna ger medarbetare möjligheter att utvecklas inom de områden som samhällsutvecklingens utmaningar har behov av. Detta tar sig i uttryck genom: En satsning på pedagoger som, under arbetstid, kan fortbilda sig inom svenska som andraspråk på halvtid under 2016 till Fortbildningsgrupper för olika personalgrupper med bland annat erfarenhetsutbyte mellan förvaltningens folkhögskolor. Medarbetare har möjlighet att delta i nationella fortbildningssatsningar. Enskild kompetensutveckling Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Styrelsen för folkhögskolorna ser en stor utmaning i detta fokusområde och har stor möjlighet att utvecklas inom området. Förvaltningen arbetar under 2018 med: Fortsätta arbetet med de gemensamma lönekriterier för hela förvaltningen Utveckla arbetet med att nå lönespännviddsmålet Styrelsen för folkhögskolorna ser möjligheterna för lönekarriär inom förvaltningen som små. Detta på grund av att folkhögskoleförvaltningens största yrkesgrupp, pedagoger, inte omfattas av statliga lönesatsningar som för andra skolformer. Detta leder till att förvaltningens konkurrensläge gentemot andra skolformers löneläge försämras. Styrelsen för folkhögskolorna ser möjligheter att utveckla kompetensutvecklingsinsatser som främjar erfarenhetslärande på ett systematiskt sätt både inom förvaltningen och i hela regionen. Förvaltningens medarbetare fortsätter delta i fortbildningsstatsningar på nationell nivå Stimulera uppgiftsväxling, nya arbetssätt och arbetsrotation Under 2018 fortsätter folkhögskolorna att utmana sina arbetssätt för att på ett bättre sätt nå nya grupper av deltagare. Samtidigt är ambitionen att lärandet för de nya deltagare som studerar på folkhögskolorna ska bli så bra som möjligt. Detta sker bland annat genom: Folkhögskolorna, Detaljbudget 8(19)

9 Olika former av distanslärande Olika former av interaktivt lärande Utveckling av all personal som språklärare Fortsatta anpassningar av lärandemiljöer för varje deltagare Utveckling av folkhögskolornas deltagarstöd i form av kuratorer, speciallärare, SYV, handledning av personal Utveckla arbetsgivarvarumärket Styrelsen för folkhögskolorna har i sin verksamhetsplan beslutat att fokusera på målet att: "Utveckla förvaltningens interna och externa kommunikation" Arbetet med att utveckla Västra Götalandsregionens arbetsgivarvarumärke är därför en del av arbetet som folkhögskoleförvaltningen arbetar med under Arbetet fokuserar på att: Skapa en kommunikationsstrategi för förvaltningen. Besluta om och klargöra ansvar, kanaler, och frekvens av informationsflöden såväl internt som externt. Skapa resurser på förvaltning såväl som på skolor som ansvarar för kommunikation internt såväl som externt Utveckla förvaltningens informationsstruktur och informationskvalité Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Folkhögskoleförvaltningen fortsätter att arbeta med målet utifrån: Den arbetsmiljöplan som beslutats under Fortsatt arbete med hälsofrämjande arbetsplats och hälsofrämjande ledarskap. Ta fram och fullfölja planer kopplade till medarbetarenkät. Att fullfölja regionens måltal för chefer Satsa på ledarskap Styrelsen för folkhögskolorna ger ledare i follhögskoleförvaltningen möjlighet till utveckling genom att: Kontinuerligt fortbildas inom folkbildningsområdet nationellt via folkbildningsrådets försorg. Kontinuerlig dialog mellan ledarna inom förvaltningen som stöd för erfarenhetsutbyte och problemlösning Fortsatt utveckling av hälsofrämjande ledarskap Kontinuerlig utveckling av ledningsstödet inom HR och ekonomiområdet Möjlighet till specifika fortbildningsinsatser för enskilda ledare Efterleva Västra Götalandsregionens måltal för chefer (10 till 35 medarbetare att ansvara för) Folkhögskolorna, Detaljbudget 9(19)

10 Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Under 2016 genomgick ledningsgrupp och central kanslipersonal en fortbildningssatsning i hälsofrämjande ledarskap ledd av Hälsan och arbetslivet. Resultatet av insatsen har utvärderas under 2017 och lett till fortsatta insatser för implementering av arbetet. Under 2018 fortsätter arbetet genom att: Utveckla arbetet med en hälsofrämjande arbetsplats och ett hälsofrämjande ledarskap på varje arbetsplats genom fortsatt chefsstöd. Fortsatt implementera av förvaltningens handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa Ett arbete med att utveckla förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete pågår. Under 2018 fokuserar förvaltningen på att: Implementera en strukturerad plan för arbetsmiljöarbetet för hela förvaltningen Fortbilda medarbetare inom samverkan och arbetsmiljöområdet Utveckla och erbjuda moderna anställningsformer samt pröva arbetstidsmodeller Folkhögskoleförvaltningen planerar att implementera nya arbetstidsavtal för flera yrkesgrupper under Folkhögskolorna, Detaljbudget 10(19)

11 3 Ekonomiska förutsättningar 3.1 Ekonomiskt resultat Styrelsen för folkhögskolorna ser en möjlighet att få en budget i balans tack vara den ramökning som kulturnämnden fattat beslut om. I beslutet beskriver kulturnämnden att ramökningen består av tre delar: En ramökning på tkr En ökning kopplat till ökat friskvårdsbidrag på 59 tkr En uppräkning kopplat till kostnadsökningar tkr ( ) I jämförelse med 2017 års prognos har folkhögskolorna budgeterat med en ökning av: Regionstödet på tkr Statligt stöd på tkr Som underlag för budgeteringen har det statliga stödet byggt på det budgetförslag som regeringen lagt. I det budgetförslaget finns en kraftig satsning på folkhögskolor med möjligheter till utökat antal deltagare. De budgeterade statsbidragsintäkterna har balanserats med lika stora kostnader. Budgeten baseras inte på nettointäkter kopplade till statens nya satsningar. Underlag för beräkning av budget är: Lönekostnadsuppräkning med 2% En deltagarveckas värde kr Statsbidrag för SMF, etableringskurser, svenska från dag ett på samma nivå som De budgeterade intäkterna fördelas enligt detta: De budgeterade kostnaderna fördelas enligt detta: Folkhögskolorna, Detaljbudget 11(19)

12 Budget fördelat per skola (folkhögskoleförvaltningens projekt exkluderat) Billströmsk Dalslan Grebbesta Götebor Kanslie Budget Fristad Vara a d d g t Summa Statsbidrag Regionbidrag Övriga intäkter Summa intäkter Personal: Hyror: Övriga kostnader Buffert Avskrivningar Summa kostnader: Räntor och fin.kostn Resultat: Folkhögskolorna är i stort behov av att utveckla stödet för deltagare i behov av stöd. I de ökade satsningar som tilldelats folkhögskolorna finns inte utrymme för denna satsning. I den presidiedialog som förts under 2016 och 2017 med ägarutskottets presidium och kulturnämndens presidium har detta framförts. Styrelsen för folkhögskolorna ansökte under 2016 om stöd för bland anat detta behov. I handlingsplan för fullföljda studier som regionstyrelsen fattat beslut om omnämns folkhögskolorna specifikt som en av sex prioriterade områden och behovet av dessa satsningar. Vi ser fram emot den dialog som leder fram till att skapa de resurser som ger folkhögskolorna möjlighet att ge deltagare det stöd vi ser att de behöver. Folkhögskolorna, Detaljbudget 12(19)

13 3.1.1 Sammanställd detaljbudget Utförare Regional utveckling (SD05) Resultatbudget (mnkr) Budget 1712 Prognos 1708 Budget 1812 Driftbidrag från nämnd inom 57,1 57,1 62,3 regionen Statsbidrag 99,0 96,0 101,3 Övriga erhållna bidrag 11,8 12,2 12,0 Biljettintäkter 0,0 0,0 0,0 Försäljning av tjänster 27,0 26,8 26,5 Hyresintäkter 3,7 3,6 3,0 Försäljning av material och 0,1 0,2 0,1 varor Övriga intäkter 2,6 2,3 2,6 Verksamheten intäkter 201,3 198,0 207,7 Personalkostnader, inkl. -139,7-137,8-145,3 inhyrd personal Direkta trafikkostnader 0,0 0,0 0,0 Verksamhetsanknutna -3,5-4,9-4,4 tjänster Material och varor, inkl -9,8-9,6-9,4 förbrukningsmaterial Lokal- och energikostnader -34,7-35,2-35,1 Lämnade bidrag 0,0 0,0 0,0 Övriga tjänster, inkl -3,7-3,8-4,5 konsultkostnader Avskrivningar -1,4-1,4-1,2 Övriga kostnader -8,4-7,6-7,8 Verksamhetens kostnader -201,2-200,4-207,6 Finansiella -0,1-0,1 0,0 intäkter/kostnader m.m. Obeskattade reserver 0,0 0,0 0,0 Resultat 0,0-2,4 0,0 3.2 Eget kapital och obeskattade reserver Ingående kapital 2017 var tkr. Prognostiserat resultat för 2017 är tkr. Folkhögskoleförvaltningen planerar inte nyttja sitt eget kapital under Investeringar Fastighetsinvesteringar: Styrelsen för folkhögskolorna har fattat beslut om en investering i Fristads folkhögskola under förutsättning att finansiering av om och tillbyggnaden kan lösas. Omfattningen av investeringen är planerad till drygt 10 mnkr och den ökade hyreskostnaden för om. och tillbyggnaden beräknas bil 6 mnkr/år. Styrelsen väntar på vidare beredning av ärendet. I Vara ser vi för att arbetet med om- och tillbyggnad av lokalerna fortgår. Enligt nuvarande tidsplan kan det bli byggstart hösten 2018 och inflyttning våren I Fristads planerar vi för ny ventilation till köken på Björkebo och Granbo och ytterligare ett kök på Björkebo iordningställs genom att bygga om det gamla tvrummet till kök. Inventarieinvesteringar Folkhögskolorna, Detaljbudget 13(19)

14 I Fristads folkhögskola planerar vi investeringar i möbler biblioteket, möbler till foajén, skurmaskin och nya möbler på internaten om Västfastigheter renoverar internaten under På Grebbestads folkhögskola planerar vi för en ny brännugn till vår keramikkurs och eventuellt utbyte av vissa maskiner i skolans hantverkshus. I Göteborg planerar vi för större investeringar under 2018 i samband med ombyggnaden av skolans nya kulturhus Durken. Vi planerar för en teater och investeringar i ett gradängsystem och ljusanläggning mm I Vara ser vi att arbetsmiljön behövs höj- och sänkbara skrivbord till administrationspersonalen. När sen om- och tillbyggnaden blir klar har vi behov av investeringar av inredning och möbler till de nya lokalerna Folkhögskolorna, Detaljbudget 14(19)

15 4 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Regionstödets fördelning Regionstöd (tkr) Förändring Billströmska Dalsland Fristad Grebbestad Göteborg Vara Kansli Totalt Kansliets ökning har sin bakgrund i att: Kansliet har under 2017 burit förvaltningens budgetunderskott på tkr Kansliet tar över alla skolors IT kostnader för nät på tkr (200 tkr per skola) Kansliet har en buffert i ekonomin på 600 tkr Ökningen som görs till Dalslands folkhögskola har sin grund i ökade hyreskostnader. Ökningen som görs till Vara folkhögskola har sin grund i varaktigt lägre intäkter för lokaler. Ökningen som görs till Billströmska folkhögskolan ligger i minskade intäkter för internatverksamhet under Folkhögskoleförvaltningens projekt Folkhögskoleförvaltningens projekt omsätter 9,8 mnkr. Intäkterna för projekten kommer från koncernavdelning HR och regional utvecklingsnämnd. De största kostnaderna i projekten är personal såsom samordnare för VIA och pedagoger inom VIA och i språkteam. Budgeterat statligt statligt stöd 2018 Statligt stöd 2017 (prognos) 2018 (Budget) Förändring Billströmska Dalsland Fristad Grebbestad Göteborg Vara Totalt Antal deltagare per kurs på förvaltningens folkhögskolor Skola AK/SK/ UU Kurs Möjliga deltagar e Billströmska AK Allmän kurs 20 Billströmska AK Allmän kurs med inriktning musik 20 Billströmska AK Allmän kurs med inriktning bild och textil 20 Billströmska AK Allmän kurs med inriktning naturvetenskapligt basår 20 Billströmska AK Allmän kurs med inriktning hälsoprofil 20 Billströmska SK De ungas rätt Global rättvisa 16 Billströmska SK Musiklinje 24 Dalsland AK Allmän kurs på grundskolenivå 20 Dalsland AK Allmän kurs på gymnasienivå 170 Dalsland SK Livslinjen 16 Dalsland SK Eftergymnasial 2-årig utbildning till integrationspedagog 20 Fristad AK Allmän kurs grundskolenivå 35 Fristad AK Allmän kurs gymnasienivå 45 Fristad SK Växa 16 Folkhögskolorna, Detaljbudget 15(19)

16 Skola AK/SK/ UU Kurs Möjliga deltagar e Fristad SK Vävkurs 11 Fristad SK Hälsolinjen 24 Fristad SK Trädgårdsutbildning 21 Fristad SK Foodmaker 20 Fristad UU SFI 50 Grebbestad AK Allmän kurs Plus 16 Grebbestad AK Allmän kurs Grafisk 14 Grebbestad AK Allmän kurs Silver 12 Grebbestad AK Allmän kurs Friluft 14 Grebbestad AK Allmän kurs Spa/hälsa 14 Grebbestad AK Marinkurs 12 Grebbestad SK Särskild kurs Trä grund 16 Grebbestad SK Särskild kurs Trä möbel 14 Grebbestad SK Särskild kurs Keramik 16 Grebbestad SK Särskild kurs Textil/väv 12 Grebbestad SK Särskild kurs Stenhantverk (om FBR tilldelar extra deltagarveckor) 12 Göteborg AK Allmän kurs grundskolenivå 20 Göteborg AK Allmän kurs gymnasienivå 152 Göteborg AK År 3 inriktning musik 8 Göteborg AK År 3 inriktning natur 15 Göteborg AK År 3 inriktning college 15 Göteborg AK År 3 inriktning människans villkor 15 Göteborg AK År 3 inriktning berättelser från samtiden 15 Göteborg SK Fritidsledarutbildning 40 Göteborg SK Filmproduktionsutbildning, (år 2 planeras på distans) 25 Göteborg SK Stöd assistent 20 Göteborg UU SFI 75 Göteborg UU Måltidsbiträde/Lokalvård 18 Vara AK Allmän kurs på grundskolenivå 35 Vara AK Allmän kurs på gymnasienivå 110 Vara SK Fritidsledarutbildning 40 Vara SK Växa Vidare, för gymnasiesärskolan eller individuella programmet 12 Vara SK Radioutbildning 24 Vara UU Level up 15 Vara UU Ung Arena Förvaltningens utvecklingsarbete 2018 Arbeta aktivt med att stödja lösningar kopplat till samhällets integrationsutmaning Ge möjlighet för nyanlända att bo på skolornas internat Ge möjlighet för individer, inom och utom förvaltningen, att fortbilda sig för att kunna arbeta med människor på flykt Aktivt verka för att sprida kunskap om hur integration kan fungera. Utveckla arbetet med integrationsinsatser i skolornas alla kurser. Utveckla arbetet med integrationsinsatser mellan skolor. Rekrytering ska spegla mångfalden i samhället. Arbeta aktivt med utveckling och integrering av jämställdhet inom förvaltningens alla områden Skapa en handlingsplan för jämställdhet och klargöra förvaltningens arbete i enlighet med regionens och statens styrdokument. Folkhögskolorna, Detaljbudget 16(19)

17 Utveckla ett väl fungerande deltagarstöd på alla folkhögskolor Skapa förutsättningar att prioritera deltagarstödsresurser i förvaltningens ekonomi Skapa ett nätverk i förvaltningen av de som arbetar i med deltagarstöd Dela resurser och erfarenheter mellan förvaltningens folkhögskolor Utveckla förvaltningens interna och externa kommunikation mellan skolor och mellan skola och förvaltningskansli Skapa en kommunikationsplan för förvaltningen. Besluta om och klargöra ansvar, kanaler, och frekvens av informationsflöden såväl internt som externt. Skapa resurser på förvaltning såväl som på skolor som ansvarar för kommunikation internt såväl som externt Utveckla förvaltningens informationsstruktur och informationskvalité Göra det möjligt för deltagare och personal att få tillgång till nödvändig digital infrastruktur Bygga ut förvaltningens digitala infrastruktur så att de tjänster som skapas kan nyttjas av medarbetare och deltagare. Se över och besluta om riktlinjer och rutiner för behörighetshantering inom förvaltningen. Se över möjligheten att skapa goda förutsättningar att förvalta befintliga och nya system förvaltningen vill nyttja. Anta utmaningen att ta del av de satsningar som möjliggörs av regeringens satsningar på folkhögskola Utveckla kontakter med arbetsförmedling så att deltagare och kursverksamhet kommer igång Söka utlysta medel som finns möjlighet att söka Optimera lokalutnyttjande eller hyra in nya lokaler för det utökade kursutbudet Personal Arbeta med medarbetarundersökningens resultat Skolorna samt kansliet analyserar sina handlingsplaner som togs fram efter medarbetarenkäten Förvaltningen analyserar den gemensamma handlingsplanen för de frågor som berör hela förvaltningen Arbeta för en hållbar, hälsofrämjande arbetsplats Folkhögskolorna, Detaljbudget 17(19)

18 Efter genomförd utbildningsinsats för ledare bryta ner förvaltningens arbetsmiljömål för varje enhet. Gemensam hälsofrämjande utmaning under 2018 tas fram. Vidareutveckla samverkan i förvaltningen Utveckla samverkan efter utvärderingen av samverkansavtalet Se över facklig tid och sluta en överenskommelse Utveckla och implementera arbetstidsavtal i förvaltningen Förankra och samverka de arbetstidsavtal som tagits fram för alla medarbetare i förvaltningen. Fortbilda personal genom erfarenhetsutbyte Möjliggöra och beskriva förutsättningar för hur yrkesgrupperna kan mötas och dela erfarenheter Medarbetarna genomför träffar inom sin yrkesgrupp, där medarbetarna själva styr upplägg och innehåll utifrån förvaltningens förutsättningar Kompetensutveckling/kompetensförsörjning Följa upp kompetensutveckling för lärare inom SFI/svenska som andraspråk. Utveckla möjligheten till att alla skolor har ett deltagastödsteam Fortbilda inom området deltagarstöd för all personal Skapa möjlighet för nya fackliga och nya arbetsgivarrepresentanter att gå arbetsmiljöutbildning Skapa möjligheter att fortbildas inom hur vi skapar bra möten Skapa möjligheter till fortbildning för pedagoger inom IS/IT området Vidareutveckla löneprocessen Arbeta med förvaltningens lönekriterier och utveckla löneprocessen genom tydligt nyttjande av förvaltningens kriterier. Implementera en plan för likvärdighetsbehandling i förvaltningen Skapa en plan för likvärdighetsbehandling Samordna arbetet med övrigt mångfaldsarbete inom förvaltningen Ekonomi Utveckla underlag och rapportering av ekonomi till styrelse, förvaltning och skolor Folkhögskolorna, Detaljbudget 18(19)

19 Arbeta fram rapporter som regelbundet redovisar skolans och förvaltningens ekonomiska utfall och prognos Skapa analysunderlag och kostnadskalkyler för varje folkhögskolekurs som förvaltningen driver Regelbundna möten för administrativ och ekonomipersonal under 2018 Bevaka och följa upp fördelningen av statsbidragsfinansierad verksamhet och annan verksamhet Skapa en plan för att skola och förvaltning ska kunna följa kostnadsfördelning mellan olika finansieringar av folkhögskoleverksamhet Folkhögskolorna, Detaljbudget 19(19)

Detaljbudget. Folkhögskolorna Folkhögskolorna

Detaljbudget. Folkhögskolorna Folkhögskolorna Detaljbudget Folkhögskolorna 2018 Folkhögskolorna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

Folkhögskolestyrelsen får främst uppdrag från stat och region. Statens mål och syften är dessa:

Folkhögskolestyrelsen får främst uppdrag från stat och region. Statens mål och syften är dessa: 1 (7) Verksamhetsplan 2018 Datum 2017-11-14 Västra Götalandsregionen Folkhögskoleförvaltningen Handläggare: Anders Ahlström Telefon: 076-7754840 E-post: anders.ahlstrom@vgregion.se Till styrelsen för folkhögskolorna

Läs mer

Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen

Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen 1. Sammanfattning Samhällsutmaningnar som folkhögskolestyrelsen arbetar aktivt med är framförallt: Integrationsutmaningen och Individer som inte fullgjort

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Verksamhetsplan Fristads folkhögskola

Verksamhetsplan Fristads folkhögskola Verksamhetsplan Fristads folkhögskola 1 Sammanfattning Fristads folkhögskola med cirka 220 studerande har fyra fokusområden: miljö & hållbarhet, kreativitet & skapande, hälsa & funktionsnedsättning samt

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med. Styrelsen för folkhögskolorna

Handlingar. till sammanträde med. Styrelsen för folkhögskolorna Handlingar till sammanträde med Styrelsen för folkhögskolorna 25 november 2016 Sammanträde med styrelsen för folkhögskolorna den 25 november 2016 Plats: Naturbruksskolan Sötåsen, Töreboda Tid: 10.00 15.00

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Delårsrapport. Folkhögskolorna Mars Folkhögskolorna

Delårsrapport. Folkhögskolorna Mars Folkhögskolorna Delårsrapport Folkhögskolorna Mars 2018 Folkhögskolorna Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 3 Mål och fokusområden...

Läs mer

Detaljbudget 2016 Folkhögskolestyrelsen. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse

Detaljbudget 2016 Folkhögskolestyrelsen. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Sida 1(6) Detaljbudget 2016 Folkhögskolestyrelsen Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Uppdrag för perioden 2015-2017 har beslutats av kulturnämnden och kommer att forma delar av arbetet under 2016.

Läs mer

Delårsrapport. Folkhögskolorna Mars Folkhögskolorna

Delårsrapport. Folkhögskolorna Mars Folkhögskolorna Delårsrapport Folkhögskolorna Mars 2018 Folkhögskolorna Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 3 Mål och fokusområden...

Läs mer

Uppföljning av uppdrag för verksamheter med uppdragsbaserat verksamhetsstöd eller långsiktigt uppdrag

Uppföljning av uppdrag för verksamheter med uppdragsbaserat verksamhetsstöd eller långsiktigt uppdrag 1 (13) Uppföljning av uppdrag för verksamheter med uppdragsbaserat verksamhetsstöd eller långsiktigt uppdrag 2015-2017 Verksamhetens namn: Folkhögskoleförvaltningen År: 2015 Postadress: Besöksadress: Telefon:

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

styrelsen för folkhögskolorna

styrelsen för folkhögskolorna Mötesbok: Styrelsen för folkhögskolorna (2017-09-19) styrelsen för folkhögskolorna Datum: 2017-09-19 Plats: Fristads folkhögskola Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse styrelsen för folkhögskolorna 2017-09-19

Läs mer

Detaljbudget. Regionteater Väst AB Regionteater Väst AB

Detaljbudget. Regionteater Väst AB Regionteater Väst AB Detaljbudget Regionteater Väst AB 2018 Regionteater Väst AB Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Årsredovisning. Folkhögskolorna Helår Folkhögskolorna

Årsredovisning. Folkhögskolorna Helår Folkhögskolorna Årsredovisning Folkhögskolorna Helår 2017 Folkhögskolorna Årsredovisning Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Detaljbudget 2017 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2017 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2017 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Botaniska trädgården kommer även under 2017 att tillhöra ett av regionens fokusområden. Frågor som kommer att vara särskilt relevanta

Läs mer

Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag.

Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(8) Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan 1. Sammanfattning De ekonomiska förutsättningarna blir något sämre för Billströmska folkhögskolan 2014, jämfört med de senaste åren. Statsbidraget

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Västra Götalandsregionens

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Västra Götalandsregionens 1 (22) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Västra Götalandsregionens folkhögskolor 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress:

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Folkhögskolestyrelsen

Delårsrapport mars 2017 Folkhögskolestyrelsen Sida 1(40) Delårsrapport mars 2017 Folkhögskolestyrelsen 1. Sammanfattning Samhällsutmaningnar som folkhögskolestyrelsen arbetar aktivt med är framförallt: Integrationsutmaningen och Individer som inte

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Detaljbudget. Botaniska trädgården Botaniska trädgården

Detaljbudget. Botaniska trädgården Botaniska trädgården Detaljbudget Botaniska trädgården 2018 Botaniska trädgården Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

folkhögskoleförvaltningen 1 Sammanfattning

folkhögskoleförvaltningen 1 Sammanfattning 1 (43) Verksamhetsplan 2016 Datum 2016-01-11 Västra Götalandsregionen Folkhögskoleförvaltningen Handläggare: Anders Ahlström Telefon: 076-7754840 E-post: anders.adler@vgregion.se Till styrelsen för folkhögskolorna

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Hälsan och Stressmedicin Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter

Läs mer

GöteborgsOperan har i uppdrag att skapa upplevelser inom scenkonstområdet i Västra Götaland och vara en viktig aktör i regionens utveckling.

GöteborgsOperan har i uppdrag att skapa upplevelser inom scenkonstområdet i Västra Götaland och vara en viktig aktör i regionens utveckling. Sida 1(8) Detaljbudget 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Vår vision: Ett av norra Europas ledande operahus. Tillsammans ska vi skapa optimala förutsättningar för scenkonst som berikar människors

Läs mer

Folkhögskolornas korta kurser i Västra Götaland - sammanställning och analys av statistik

Folkhögskolornas korta kurser i Västra Götaland - sammanställning och analys av statistik 1(13) Utredning Datum 2017-02-21 Diarienummer KUN 2017-00689 Västra Götalandsregionen Koncernavdelning kultur Handläggare: Koen Braak och Jens Lejhall E-post: koen.braak@vgregion.se E-post: jens.lejhall@vgregion.se

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med. Styrelsen för folkhögskolorna

Handlingar. till sammanträde med. Styrelsen för folkhögskolorna Handlingar till sammanträde med Styrelsen för folkhögskolorna 30 oktober 2015 Sammanträde med styrelsen för folkhögskolorna den 30 oktober 2015 Plats: Vara folkhögskola Tid: 10.00 15.00 Inledande formalia

Läs mer

Med föreliggande budgetförutsättningar kommer skolan behöva genomföra en omställning av personal under 2014 för att uppnå ett nollresultat.

Med föreliggande budgetförutsättningar kommer skolan behöva genomföra en omställning av personal under 2014 för att uppnå ett nollresultat. Sida 1(9) Detaljbudget 2014 Agnesbergs folkhögskola 1. Sammanfattning Rektor har av styrelsen fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att bli en rörelsefolkhögskola samt se över organisationsform

Läs mer

2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland

2.1 Arbetsmarknaden ska utvidgas genom hållbara transporter i samverkan med näringslivet i hela Västra Götaland Sida 1(7) Detaljbudget 2017 Västarvet 1. Sammanfattning Västarvets verksamhetsidé är att göra historien synlig och berika vår livsmiljö för människors framtid och en hållbar samhällsutveckling. Vår uppgift

Läs mer

Styrelsen för folkhögskolorna

Styrelsen för folkhögskolorna Mötesbok: Styrelsen för folkhögskolorna (2018-03-09) Styrelsen för folkhögskolorna Datum: 2018-03-09 Plats: Dalslands folkhögskola i Färgelanda Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse Styrelsen för folkhögskolorna

Läs mer

Deltagare i programaktiviteter: (utfall 2014: , prognos 2015: )

Deltagare i programaktiviteter: (utfall 2014: , prognos 2015: ) Sida 1(5) Detaljbudget 2016 Västarvet 1. Sammanfattning Västarvets verksamhetsidé är att göra historien synlig och berika vår livsmiljö för människors framtid och en hållbar samhällsutveckling. Vår uppgift

Läs mer

Naturbrukskansliet har upprättat förslag till budget för verksamheten avseende 2017.

Naturbrukskansliet har upprättat förslag till budget för verksamheten avseende 2017. Västra Götalandsregionen 1 (1) Tjänsteutlåtande Förvaltning/enhet Handläggare: Martin Andersson Telefon: 070 082 29 47 E-post: martin.andersson@vgregion.se Till naturbruksstyrelsen Budget 2017 Förslag

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

1. Styrelsen för Göteborgs botaniska trädgård fastställer detaljbudget 2018.

1. Styrelsen för Göteborgs botaniska trädgård fastställer detaljbudget 2018. 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-10-18 Diarienummer GBT 2017-00166 Västra Götalandsregionen Fyll i Förvaltning Handläggare: Mari Källersjö Telefon: 0703-613988 E-post: mari.kallersjo@vgregion.se Till

Läs mer

Detaljbudget. Film i Väst AB Film i Väst AB

Detaljbudget. Film i Väst AB Film i Väst AB Detaljbudget Film i Väst AB 2018 Film i Väst AB Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 6 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015

Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015 Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden Region Gotland 1 (7) Ekonomiperspektiv Vision/ verksamhetsidé Kund/brukarperspektiv Processperspektiv Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015 Medarbetare/ ledarperspektiv

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer.

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer. Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Regionservice 1. Sammanfattning Verksamhet: Regionservice kommer att arbeta tillsammans med vårdförvaltningarna med uppgifts- och kompetensväxling gällande arbetsuppgifter

Läs mer

Detaljbudget. GöteborgsOperan AB GöteborgsOperan AB

Detaljbudget. GöteborgsOperan AB GöteborgsOperan AB Detaljbudget GöteborgsOperan AB 2018 GöteborgsOperan AB Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

173 år av inkludering

173 år av inkludering 173 år av inkludering Folkhögskolans betydelse för unga vuxnas bildning Bikupa: Vilka förutsättningar behöver man ha för att kunna nå högskolebehörighet? Skriv gärna ned! Folkhögskolans historia på en

Läs mer

Detaljbudget Botaniska trädgården. Botaniska trädgården

Detaljbudget Botaniska trädgården. Botaniska trädgården Detaljbudget 2019 Botaniska trädgården Botaniska trädgården Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det

Läs mer

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 2(11) Göteborgs botaniska trädgård. Datum Diarienummer BOT 2016:125:1

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 2(11) Göteborgs botaniska trädgård. Datum Diarienummer BOT 2016:125:1 Sida 2(11) Detaljbudget 2017 1. Sammanfattning Botaniska trädgården kommer även under 2017 att tillhöra ett av regionens fokusområden. Frågor som kommer att vara särskilt relevanta är nya växthus, förbättrad

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB Sida 1(5) Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Sammanfattning i punktform: Bra beläggning under årets första månader vilket resulterat i högre biljettintäkter och restaurangintäkter

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(6) Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet

2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram. Lust att lära. kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet 2008-05-13 /Förslag till handlingsprogram Lust att lära kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Inledning Kulturen som kraftkälla i det livslånga lärandet Kraftkälla för medborgare och lärande

Läs mer

Budget 2016 GrönBlå Samverkan

Budget 2016 GrönBlå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Budget 2016 GrönBlå Samverkan Utmaningar 3 st Strategiska mål Långsiktigt 3st Gemensamma mål och fokus skapar tydlighet Ersätter tidigare 96 A4-sidor index Prioriterade

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016

Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget Datum: 2016-04-14 Verksamhetsplan och budget 2016 Fellingsbro folkhögskola Verksamhetsplan och budget 2016 Fellingsbro folkhögskola Innehåll 1. Syfte och mål för Fellingsbro

Läs mer

Detaljbudget Film i Väst AB. Film i Väst AB

Detaljbudget Film i Väst AB. Film i Väst AB Detaljbudget 2019 Film i Väst AB Film i Väst AB Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 6 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Särskilda kurser: Vävkurs, Personlig assistent, Växa, anpassningskurser för personer med synskada och kortkurser.

Särskilda kurser: Vävkurs, Personlig assistent, Växa, anpassningskurser för personer med synskada och kortkurser. Sida 1(10) Detaljbudget 2014 Fristads folkhögskola 1. Sammanfattning Fristads folkhögskola har av staten tilldelats 5886 deltagarveckor, deltagarveckor för SMF kurser och utökad anslag för allmän kurs

Läs mer

Delårsrapport augusti Sammanfattning. Sida 1(22) Folkhögskoleförvaltningen. Datum Diarienummer FHSK

Delårsrapport augusti Sammanfattning. Sida 1(22) Folkhögskoleförvaltningen. Datum Diarienummer FHSK Sida 1(22) Delårsrapport augusti 2015 Styrelsen för folkhögskolorna 2015 (Uppföljning 2015) Rapporten skapad av Ann-Christine Wallström, 2015-09-25 Rapportstatus: Godkänd 1. Sammanfattning Gemensam styrelse

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Delårsrapport mars 2015 Styrelsen för folkhögskolorna

Delårsrapport mars 2015 Styrelsen för folkhögskolorna Sida 1(21) Delårsrapport mars 2015 Styrelsen för folkhögskolorna 1. Sammanfattning Gemensam styrelse De regionsägda folkhögskolorna har samlats i en gemensam förvaltning med en styrelse. Arbetet med att

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Strategidokument Ledningsstruktur SVF

Strategidokument Ledningsstruktur SVF Reviderat av SVF:s styrelse 160919 Strategidokument Ledningsstruktur SVF "Ägardirektiv" Strategisk analys Verksamhetsidé Värderingar/Förhållningssätt Långsiktiga mål Strategier Strategidokument Folkbildningsrådets

Läs mer

Fördelning av stöd till studieförbund

Fördelning av stöd till studieförbund Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-12-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 08-508 31 928 Till Kulturnämnden 2013-12-17 Nr 12 Fördelning av stöd till studieförbund

Läs mer

Folkhögskoleplan 2014-2016

Folkhögskoleplan 2014-2016 Folkhögskoleplan 2014-2016 Tjänsteställe, handläggare 2014-01-21 1(8) Distribution Folkhögskoleplan 2014-2016 Folkhögskolors uppdrag Landstinget Västernorrlands folkhögskolor ska genom sina kurser, utbildningar

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan 2019-2023 1. Förord Folkhögskolor i Norden har i över hundra år bidragit till att vuxna träffas under demokratiska förutsättningar i en lärandemiljö

Läs mer

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018 Måldokument 2014-2018 Skolans övergripande målformulering har Örebro läns landsting som huvudman och är således politiskt och religiöst obunden är en skola för alla, med särskild inriktning mot personer

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Handlingar. till sammanträde med. Styrelsen för folkhögskolorna

Handlingar. till sammanträde med. Styrelsen för folkhögskolorna Handlingar till sammanträde med Styrelsen för folkhögskolorna 11 mars 2016 Sammanträde med styrelsen för folkhögskolorna den 11 mars 2016 Plats: Billströmska folkhögskola Tid: 10.00 15.00 Inledande formalia

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-01-13 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Årsredovisning 2015 Styrelsen för folkhögskolorna

Årsredovisning 2015 Styrelsen för folkhögskolorna Sida 1(21) Årsredovisning 2015 Styrelsen för folkhögskolorna 1. Sammanfattning Gemensam styrelse De regionsägda folkhögskolorna har samlats i en gemensam förvaltning med en styrelse. Arbetet med att föra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Folkbildningens flexibla lärande

Folkbildningens flexibla lärande Folkbildningens flexibla lärande Digitalisering ger ökat behov av folkbildning Demokratisera digitaliseringen! Stora förväntningar och utmaningar för studieförbunden och folkhögskolorna Utvärdering av

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan. för Nyköpings folkhögskola 2019

Verksamhetsplan. för Nyköpings folkhögskola 2019 08--05 Verksamhetsplan för Nyköpings folkhögskola 09 Uppdrag, omvärld, värdegrund, egna mål och kompetens, verksamhetsinriktning och specifika uppdrag. Uppdrag Nyköpings Folkhögskola tar sin utgångspunkt

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer