Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola"

Transkript

1 Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola

2 Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka Olsson Sweco Civil AB, Kalmar David Eriksson, uppdragsansvarig Beställare: Mörbylånga kommun Bengt Johansson Malmbrogatan 7, Kalmar sweco.se

3 Trafikutredning Åkervägen 3(22) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING INVENTERING IDENTIFIERING AV BRISTER OCH RISKER I VÄGNÄTET TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN BEHOV OCH REKOMMENDERADE ÅTGÄRDER FRAMTIDA TRAFIKRÖRELSER SAMMANFATTNING GENOMFÖRANDE 22

4 Trafikutredning Åkervägen 4(22) 1 INLEDNING 1.1 Syfte Trafikutredningen har gjorts som en del i det detaljplanearbete Mörbylånga kommun gör för att möjliggöra uppförandet av en skola i norra delen av Färjestaden. Syftet är att belysa de trafikproblem som kan uppstå i samband med uppförandet och samtidigt föreslå lämpliga åtgärder för att minska problemens omfattning. Syftet är även att möjliggöra en god trafikmiljö både för de oskyddade trafikanterna och fordonstrafiken. 1.2 Omfattning Omfattningen av trafikutredningen avser primärt skolans område men då omkringliggande bil, gång- och cykelvägnät är av betydelse utvidgas området. 1.3 Förutsättningar Som utgångspunkten för trafikutredning ligger det planprogram som godkändes , ett utkast till samrådsredogörelse, Samt detaljplanen för Åkervägen, antagen Skolan planeras att placeras i den mellersta delen av planområdet enligt bild nedan. Bild 1.3 Inom markerat område planeras en skola. Skolan som planeras är förskola samt årkurs 1-9 med dubbla klasser 7-9, totalt ca 300 elever.

5 Trafikutredning Åkervägen 5(22) För skolans verksamhet avses även en mindre idrottshall anläggas, vilken ska kunna byggas ut efter behov. Idrottshallen kan antas användas till annan verksamhet än den skolan bedriver. I anslutning till skolan planeras även ett seniorboende. Så väl skolan, idrottshallen och seniorboendet är i behov av parkeringsplatser. Planbeskrivningen anger att ca 150 nya trafikrörelser antas uppstå för den enbostadshusbebyggelse som planeras i området och för flerbostadshusen beräknas 1050 trafikrörelse uppstå. Skolan, idrottshallen och de planerade handelsområdenas trafikrörelser har inte redovisats för denna utredning. Antalet fordon som trafikerar vägarna antas ha ökat med 2% per år sedan mätningarna gjordes.

6 Trafikutredning Åkervägen 6(22) 2 INVENTERING 2.1 Huvudgator i området Möllstorpsgatan Möllstorpsgatan har idag kommunalt huvudmannaskap. Möllstorpsgatan är en lång, rak, gata som delas av Åkervägen. Idag har gatan till syfte att fungera som matargata till de gator som går in i det stora bostadsområdet väster om Möllstorpsgatan. Få fastigheter har direktanslutning mot Möllstorpsgatan. Gatan har en gammal landsvägskaraktär. Vägområdet begränsas av byggnader, stenmurar, staket och häckar till trädgårdar. Vägområdets bredd varierar kring ca 8 m, asfalterad bredd är ca 5,5 m. Inga busslinjer trafikerar gatan som idag har blandtrafik. Hastigheten är idag skyltad till 40 km/h Åkervägen Åkervägen byggdes 2012 och dess syfte är att avlasta trafiken på Brovägen som löper genom centrala Färjestaden. Åkervägens syfte är även att avlasta Möllstorpsgatan som tidigare varit hårt trafikerad med bland annat genomfartstrafik. Vägens utformning är utförd med syftet att eventuellt kunna överlåtas till Trafikverket och uppfyller därför Trafikverkets krav. Endast den första delen av Åkervägen i norr har bebyggelse i anslutning till vägen. Ca fordon trafikerar vägen varje dag. Idag trafikeras vägen av cyklister då ingen separat gång- och cykelväg finns. Inga busslinjer trafikerar vägen. Hastigheten är idag skyltad till 60 km/h med undantaget för sträckan förbi bebyggelsen, där 40 km/h är skyltad Storgatan Trafikverket är väghållare för Storgatan. Storgatan är en gammal gata som sträcker sig från ICA Almérs vid väg 136 ner till Färjestadens hamn. Storgatans utformning är rak och fastigheterna ligger i direkt anslutning till gatan. Storgatan trafikeras av ca 4200 fordon per dygn. En utbyggnad av en gång- och cykelväg pågår på den södra sidan av gatan, inne i centrala Färjestaden. Passager finns anordnade på flertalet ställen, bland annat vid Möllstorpsgatan. Buss 102, 104, 404, 512 och 513 trafikerar Storgatan. Sträckan mellan Färjestadens hamn och cirkulationsplatsen vid Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen är idag skyltad till 40 km/h. Från cirkulationsplatsen till ICA Almérs vid väg 136 är hastigheten skyltad till 60 km/h.

7 Trafikutredning Åkervägen 7(22) Brovägen Trafikverket är väghållare för Brovägen. Brovägens syfte är att mata trafik till Färjestaden och södra Öland. Trafikmängden uppgår till ca fordon per dygn. En separat gång- och cykelväg finns längs hela Brovägen. Buss 104, 105, 404 och 514 trafikerar Brovägen. Brovägen är idag skyltad till 60 km/h med undantaget för korsningen vid Åkervägen, där skyltad hastighet är 40 km/h. 430 m söder om Åkervägen finns en gång- och cykelport, 85 m norr om samma väg finns ett övergångsställe. I samband med övergångsstället finns två busshållplatser, en på respektive sida av vägen Äppelvägen Äppelvägens syfte är mata trafik till industrier, bostäder, skola och vårdcentral. Vägen är bred och bebyggelsen ligger på behörigt avstånd till vägen. En gång- och cykelväg sträcker sig längs vägens västra sida. Buss 404 och 514 trafikerar Äppelvägen. Hastigheten på Äppelvägen är idag skyltad till 40 km/h. 2.2 Korsningar Brovägen/Åkervägen Korsningen är idag en trevägskorsning utformad med vänstersvängfält från Brovägen in mot Åkervägen. Från Åkervägen mot Brovägen är det stopplikt. Idag finns ett övergångsställe som underlättar för oskyddade trafikanter att korsa Åkervägen Åkervägen/Möllstorpsgatan Korsningarna byggdes om till två förskjutna trevägskorsningar i samband med att Åkervägen byggdes. Infarten från Åkervägen mot Möllstorpsgatan, norrut, är upphöjd för att säkra gångoch cykelöverfarten. Korsningen Åkervägen/Möllstorpsgatan söderut ansluter strax öster om upphöjningens slut Möllstorpsgatan/Storgatan Korsningen är en trevägskorsning som är upphöjd för att sänka hastigheten vid övergångsstället Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen Korsningen blev i samband med framtagandet av Åkervägen ombyggt till en cirkulationsplats. Gång- och cykelpassager finns idag på Äppelvägen och på Storgatan, öster om cirkulationsplatsen.

8 Trafikutredning Åkervägen 8(22) 2.3 Gång och cykelvägnät I området finns ett utvecklat gång- och cykelvägnät, dock saknas vissa kopplingar för att skapa ett sammanhängande vägnät. Det förekommer även bostadsgator som är mindre trafikerade och kan anses vara accepterade blandtrafiksgator. Bild 2.3 Befintligt GC-vägnät 2.4 Allmän kollektivtrafik Idag finns det kollektivtrafik på Brovägen och Storgatan. Hållplatsen som kan antas att nyttjas av skoleleverna är Snäckstrand Norra. Ingen skolbuss är planerad till den nya skolan.

9 Trafikutredning Åkervägen 9(22) Bild 2.4a Brovägen trafikeras av linje 104, 105, 404 och 514. Bild 2.4b Storgatan trafikeras av linje 102, 104, 404, 512 och Målpunkter Utöver skola, bostäder och verksamheter är målpunkterna Färjestadens centrum, södra Färjestaden, södra Öland och Trafikplats Färjestaden. För gående och cyklister utgör även busshållplatserna en målpunkt.

10 Trafikutredning Åkervägen 10(22) Bild 2.5 Målpunkter

11 Trafikutredning Åkervägen 11(22) 3. IDENTIFIERING AV BRISTER OCH RISKER I VÄGNÄTET Problemidentifieringen utgår från att skolan och den framtida planerade handels- och bostadsbebyggelsen är utbyggd, med fokus på att skolan är målpunkten eller att behovet är att passera skolan. 3.1 Huvudgator i området Möllstorpsgatan Säker skolväg För att ta sig till skolan som oskyddad trafikant, som gående eller cyklande, från Färjestadens västra del måste de passera Möllstorpsgatan och till viss del även färdas utmed gatan under längre eller kortare sträckor. Någon separering mellan de oskyddade trafikanterna och biltrafiken finns inte. Genomfartstrafik Idag finns en viss genomfartstrafik på Möllstorpsgatan, dock inte lika omfattande som innan Åkervägen byggdes. Vid förläggning av en skola enligt planprogram kan det antas att genomfartstrafiken skulle öka. Denna ökning är inte önskvärd, varken för boende i området eller för de oskyddade trafikanterna. Då Möllstorpsgatan är en lång och rak gata tenderar hastigheterna att öka. Anslutande gator mot Möllstorpsgatan har idag en stor radie vilket skapar otydligheter i vägens struktur Åkervägen Ingen separat gång- och cykelväg finns, idag cyklar cyklister på Åkervägen där hastigheten är skyltad till 60 km/h Storgatan Från cirkulationsplatsen Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen vidare österut mot Björnhovda, Malkars träningscenter och ICA Almérs saknas en gång- och cykelväg. Oskyddade trafikanter tvingas färdas längs bilvägen Brovägen Boende i området väster om Brovägen måste passera den hårt trafikerade Brovägen. Detta kan ske i den planskildhet som finns ca 430 m söder om Åkervägens anslutning men då den för många kommer utgör en betydande omväg kan det antas att många kommer att välja att passera vid övergångställe som finns 85 m norr om Åkervägens anslutning Äppelvägen Gång- och cykelvägen når inte hela vägen fram till cirkulationsplatsens gång- och cykelvägnät utan släpps ut i en bussficka och tar efter det abrupt slut.

12 Trafikutredning Åkervägen 12(22) 3.2 Korsningar Brovägen/Åkervägen Enligt Mörbylånga kommun anser Trafikverket att det inte finns några problem kring korsningen. Idag finns två busshållplatser samt ett övergångsställe norr om korsningen. Busshållplatserna sörjer påstigande som ska norrut, respektive de som ska söderut. Detta medför att boende söder om Åkervägen måste passera denna väg för att nå busshållplatsen och de boende väster om busshållplatsen måste tillika passera Brovägen. Fullt utbyggt område enligt planprogrammet skulle medföra ca 1200 fordonsrörelser, vilka kommer fördelas på Storgatan respektive Brovägen Åkervägen/Möllstorpsgatan Infarten från Åkervägen till Möllstorpsgatans södra sträckning Här finns en stor risk att infarten till Möllstorpsgatan kommer att börja nyttjas som genomfartstrafik, likt den gjorde innan Åkervägen byggdes. Det finns även en stor risk att hämta/lämna-trafiken till skolan börjar nyttja korsningen och infarten som vändplan för att kunna släppa av/hämta barnen och sedan köra tillbaka vilket leder till störningar i trafiken och onödiga konflikter Möllstorpsgatan/Storgatan Strax norr om korsningen finns en stor infart till den gamla macken vilken skapar en otydlig struktur. 3.3 Gång- och cykelvägnätet - På Möllstorpsgatan, delen mellan Storgatan och Åkervägen, tvingas oskyddade trafikanter att röra sig på vägen. - På Åkervägen, mellan cirkulationsplatsen Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen och Möllstorpsgatan, rör sig oskyddade trafikanter på bilvägen. - På Åkervägen, mellan Möllstorpsgatan och Brovägen finns idag en gång- och cykelväg som, med skolan eller södra Färjestaden som målpunkt, blir en omväg att nyttja. Risken finns att oskyddade trafikanter genar och nyttjar Åkervägen då det blir närmare. - På Storgatan, mellan cirkulationsplats Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen och ICA Almérs vid väg 136 tvingas oskyddade trafikanter nyttja Storgatan.

13 Trafikutredning Åkervägen 13(22) - På Äppelvägen tar gång- och cykelvägen abrupt slut i en bussficka. Oskyddade trafikanter tvingas ut i en bussficka på Äppelvägen ca 70 m innan en ny gång- och cykelväg finns tillgänglig. Bild 3.3 Befintligt GC-vägnät och saknade länkar.

14 Trafikutredning Åkervägen 14(22) 3.4 Angöring Angöringen till skolan har skissats fram av Atrio Arkitekter. Skolan kan enligt skissen nås via Möllstorpsgatan i norr och dels från både Åkervägen och Möllstorpsgatan via den nya vägen i södra skolområdet som går mellan dessa två vägar. Bild 3.4 Atrio arkitekters skiss över hur skolan område kan utformas. Hämta/lämna funktion - Bil Skolans upptagningsområde är större än närområdet och kommer medföra ett hämta/lämna behov där framförallt föräldrar skjutsar sina barn till skolan. Detta gör att ett antal fordonsrörelse kommer att uppstå, fördelat på morgonen vid skolstart och vid skoldagens

15 Trafikutredning Åkervägen 15(22) slut. Hämta/lämna-funktionen kan antas vara störst på morgonen då de flesta klasser börjar samtidigt. Skoldagens slut kommer sannolikt variera beroende på vilken årgång eleverna går i, hämtafunktionen bör därför bli mer utspridd. Hämta/lämna funktion - Buss Skolan har idag ingen planerad skolskjuts, dock kan vissa skolutflykter ske med hjälp av buss. Angöring idrottshall Angöringen till idrottshallen avser inte endast skolans verksamhet utan kan komma att ske även kvällstid. Det kan upplevas störande inne i ett bostadsområde med fordonsrörelser och svepande strålkastarljus under kvällstid. Angöringen planeras ske via den nya vägen i södra området från både Möllstorpsgatan och Åkervägen. Angöring seniorboende Angöringen för denna verksamhet är framförallt den egna trafiken och eventuella besökande till de som bor där. Denna trafik bör inte blandas med skoltrafiken då den sker under dagtid och skolan har sin verksamhet igång.

16 Trafikutredning Åkervägen 16(22) 4 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN I planprogrammets samrådshandling, daterat , anges att målet avseende trafik är att det ska vara lätt att ta sig fram som oskyddad trafikant. Här nämns även närheten till gång- och cykelstråk samt tillgängligheten till Brovägen. I detaljplanen för Åkervägen, antagen , anges att en gång- och cykelport ska anläggas under Åkervägen utmed Brovägen samt även att en planskild gång- och cykelväg ska anläggas under Åkervägen ca 300 m norr om Storgatan. I detaljplanen för Björnhovdatäkten, laga kraft , anges det att en gång- och cykelväg ska anordnas väster om Möllstorpsgatan.

17 Trafikutredning Åkervägen 17(22) 5 BEHOV OCH REKOMMENDERADE ÅTGÄRDER Då många barn kommer röra sig till och från skolan bör ett komplett gång- och cykelvägnät skapas för att underlätta att de på ett säkert sätt kan röra sig i området. Generellt gäller att underhållsmålning av befintliga vägmarkeringar/övergångsställen underhålls. Vidare behöver tillgänglighetsanpassningar ske i lämplig omfattning för alla åtgärder som vidtas. För att skapa ett tryggt gång- och cykelvägnät gäller generellt att en separering av oskyddade trafikanter och fordonstrafiken är säkrast och i andra hand att blandtrafik tillåts med nedsatt hastighet. 5.1 Huvudgator i området Möllstorpsgatan En gång- och cykelväg skulle med fördel anläggas längs hela Möllstorpsgatan inom planprogrammet om inte trafikflödet minskas. Vägområdet är, som tidigare nämnt, smalt och en utrymmesstudie kommer förmodligen behövas för att utreda om en gång-och cykelväg är lämplig eller inte. Möllstorpsgatan söder om Åkervägen Ett alternativ till gång- och cykelväg är att gatan används som blandtrafik, vid val av denna åtgärd rekommenderas att hastigheten sänks till 30 km/h. Befintliga gator som idag ansluter till Möllstorpsgatan bör få en snävare radie för att skapa en tydligare struktur. För att få ned genomfartstrafiken ytterligare kan en till avstängning av Möllstorpsgatan göras, förslagsvis norr om Strandvägen med endast genomgående gång- och cykeltrafik. Detta skulle tvinga trafik från bland annat Björkvägen och Solvägen att komma ut på Åkervägen alternativt Storgatan istället för att nyttja Möllstorpsgatan. Möllstorpsgatan norr om Åkervägen Gång- och cykelvägen anläggs med fördel på västra sidan av vägen då fler enskilda utfarter kommer att ansluta längs Möllstorpsgatans östra sida. Vid val av att anlägga gång- och cykelvägen på västra sidan skulle passagen över Åkervägen med fördel flyttas mer västerut för att undvika att de oskyddade trafikanterna behöver korsa både Åkervägen och Möllstorpsgatan Åkervägen En ny gång- och cykelväg skulle kunna anläggas på västra sidan av Åkervägen, mellan cirkulationsplats Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen och Möllstorpsgatan. En alternativ

18 Trafikutredning Åkervägen 18(22) sträckning är att anlägga gång- och cykelvägen mittemellan Åkervägen och Möllstorpsgatan men då det inte finns någon stödjande bebyggelse kan denna upplevas otrygg. Vid val av att inte anlägga en gång- och cykelväg längs Åkervägen bör ändå en gång- och cykelväg finnas från Gärdesvägen till skolan för att säkra barnens väg till skolan. Åkervägens sträckning mellan Brovägen och Möllstorpsgatan bör kompletteras med en gångoch cykelväg i direkt anslutning för att de oskyddade trafikanterna smidigt ska kunna ta sig till och från bland annat busshållplatserna. Längs Åkervägen bör utrymme sparas för framtida busshållplatser med avseende på den framtida exploateringen och eventuell linjeomläggning. I tidigare utredningar har det sagts att två planskilda gång- och cykelvägar ska utföras över/under Åkervägen. Dessa kan dock anses ha ringa betydelse med beaktande av de som måste korsa Brovägens ca fordon per dygn, i förhållande till Åkervägen ca Om en åtgärd ska göras bör resurserna läggas på åtgärder vid Brovägen Storgatan En gång- och cykelväg mellan centrala Färjestaden och Björnhovda, Malkars träningscenter och ICA Almérs har länge varit önskvärt. Att anlägga en gång- och cykelväg från cirkulationsplatsen vidare österut skulle förmodligen leda till en ökad användning i förhållande till Gärdesvägen. Planerad gång- och cykel från cirkulationsplatsen och västerut antas färdigställas under Brovägen Med avseende på de befintliga busshållplatserna och skolan som ny målpunkt bör en gångoch cykelport anläggas under Brovägen. Detta skulle dessutom leda till att övergångsstället på Brovägen kan tas bort och ett bättre trafikflöde skulle skapas Äppelvägen Äppelvägens gång- och cykelväg är inte optimal i anslutningen till korsningen med Storgatan. En kompletterande gång- och cykelväg på uppskattningsvis 100 m bör anläggas runt busshållplatsen för att de oskyddade trafikanterna inte ska tvingas ut på vägen.

19 Trafikutredning Åkervägen 19(22) 5.2 Korsningar Brovägen/Åkervägen Bild Foto på gång- och cykelväg förbi busshållplatsen. Enligt Mörbylånga kommun anser Trafikverket att det inte finns några problem i korsningen Åkervägen/Möllstorpsgatan Infarten från Åkervägen till Möllstorpsgatans södra sträckning Korsningen skulle med fördel stängas av för biltrafik och endast vara öppen för gång- och cykeltrafik. Infarten bör istället byggas om och bli den primära infarten för skolans hämta/lämna funktion. Detta skulle även medföra att genomfartstrafiken på Möllstorpsgatan skulle minska. Trafik med målpunkten bostadsområdet väster om Möllstorpsgatan skulle istället tvingas att köra på Åkervägen för att sedan svänga in på den nya planerade vägen som är tänkt att gå från öst till väst, söder om skolområdet. Denna väg bör ha god standard med separat gång- och cykeltrafik. Vid in/utfarten mot Åkervägen är även vänstersvängfält önskvärt. Infarten från Åkervägen till Möllstorpsgatan norra sträckning I planprogrammet föreslås att en ny utfart ska byggas mot Åkervägen. Detta bör undvikas och den nya bostadsgatan bör istället anslutas till Möllstorpsgatan som i sin tur ansluter till den redan befintliga korsningen som dessutom är upphöjd. På så sätt undviks ytterligare en anslutning mot Åkervägen.

20 Trafikutredning Åkervägen 20(22) Möllstorpsgatan/Storgatan In- och utfarten till gamla macken skulle med fördel styras upp för att skapa en tydligare trafikmiljö Storgatan/Åkervägen/Äppelvägen Om en gång- och cykelväg längs Åkervägens västra sida anläggs måste en passage anläggas över Storgatan, väster om cirkulationsplatsen. Om en gång-och cykelväg längs Storgatan anläggs öster om cirkulationsplatsen, ut med norra sidan av vägen, mot ICA Almérs, behöver en passage anläggas över Åkervägen under förutsättningen att en gång- och cykelväg byggs längs Åkervägen. 5.4 Allmän kollektivtrafik Då det inte finns någon busslinje på Åkervägen är behovet att kopplingen mellan skolan och befintliga busshållplatser görs tillgängliga och säkra. Detta innebär att gång- och cykelvägen mellan Brovägen och Möllstorpsgatan görs i en ny sträckning och att en gång- och cykelport anläggs under Brovägen för att säkra färdvägen. 5.5 Angöring Angöringen till skolan har enligt skissen från Atrio Arkitekter flera alternativ. Detta skulle kunna vara lämpligt om mängden P-platser erfordras för verksamheten, vidare kan frågan avseende huruvida en parkeringsplats bör läggas mitt i skolområdets söderläge alternativt flyttas ut mot den redan nu trafikstörda miljön vid Åkervägen. Hämta/lämna-funktion - Bil Utformningen av detta får studeras i detalj inne på skolans kvartersmark. Hämta/lämna-funktion - Buss Utformningen av detta får studeras i detalj inne på skolans kvartersmark. Infarterna bör utformas för att klara denna fordonstyp. Angöring Idrottshall Samordnas med skolans södra parkeringsplats. Angöring Seniorboende Angöringen för detta boende bör lösas på den egna fastigheten utifrån deras behov. Seniorboendets trafik bör inte blandas med skolans verksamhet då de kan antas ha sin verksamheter igång samtidigt.

21 Trafikutredning Åkervägen 21(22) 6 FRAMTIDA TRAFIKRÖRELSE Trafikmätningarna som används i trafikutredningen är utförda 2013 och har sedan antagits öka med 2% per år. Fullt utbyggt planprogram uppskattas generera 1200 rörelse per dag. Det kan antas att trafiken fördelas jämnt mellan Brovägen och Storgatan. Nedan följer uppskattningar av hur trafikflöden ser ut idag och om 20 år. Åkervägen: Idag 2400 fordon. Fullt utbyggt planprogram 3600 fordon. Om 20 år 5350 fordon. Brovägen: Idag fordon. Fullt utbyggt planprogram fordon. Om 20 år fordon. Storgatan: Idag 4200 fordon. Fullt utbyggt planprogram 4800 fordon. Om 20 år 7150 fordon. En exploatering av planprogrammet kan möjliggöra ytterligare exploatering öster och norr och Åkervägen. Eventuella påslag av trafikmängder har inte räknats med i ovan framräknade trafikrörelser. 7 SAMMANFATTNING Sammanfattningsvis finns det goda möjligheter att få ett väl fungerande vägnät kring skolan och hela planprogrammet. Idag finns ett väl utvecklat gång- och cykelvägnät med vissa saknade länkar. En exploatering av planprogrammet kan anses vara ett bra tillfälle att åtgärda vägnätet. En ny skola i mellersta delen av planprogrammet kan antas leda till en ökad genomfartstrafik på Möllstorpsgatan, anslutningen från Åkervägen till södra delen av Möllstorpsgatan stängs med fördel av och byggs om till skolans primära hämta/lämnaplats. En ny väg söder om skolan, som ersätter den stängda korsningen Möllstorpsgatan/Åkervägen anläggs med fördel, denna väg bör ha god standard med separat gång- och cykelväg. En separat gång- och cykelväg rekommenderas att anläggas längs Åkervägen för att separera biltrafiken och de oskyddade trafikanterna. För att undvika vänstersvängsolyckor rekommenderas att ett vänstersvängsfält anordnas i korsningen mot den nya vägen, söder om skolan. Trafiken inne på skolan, seniorboendet och sporthallen med avseende på parkering och hämta/lämna-funktionen rekommenderas att lösas på kvartersmark.

22 Trafikutredning Åkervägen 22(22) 8 GENOMFÖRANDE Information har hämtats genom inläsning av underlag, platsbesök samt möten med Mörbylånga kommun. Kalmar den 17 maj 2016

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Tierps kommun Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Uppsala Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Datum 2018-04-12 Uppdragsnummer 1320022572-004 Utgåva/Status Version 1.1 Cecilia Friis

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Upprättad av: Jonas Mörhed Ombud/Granskare: Reino Erixon TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Kund Jönköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 551 89 Jönköping

Läs mer

RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05

RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05 RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05 Uppdrag: 259590, Trafikutredning Lingenässkolan Titel på rapport: Lingenässkolan kompletterande trafikutredning Status: Datum:

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik December 2016 Utges av i december 2016 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning 6 2.1 Biltrafik... 6 2.2 Gång- och cykeltrafik... 8 2.3 Parkering... 10 3 Planförslag

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING

KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING RAPPORT KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING 2015-05-08 Uppdrag 262340, Kv Gäddan Titel på rapport: Kv Gäddan i Perstorp Trafiktutredning Status: Slutrapport Datum: 2015-05-08 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun Chatarina

Läs mer

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun Trafikutredning Nya Öjersjövägen Partille kommun ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-40151 Göteborg Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2013-10-23 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Välsviken PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Medverkande Titel: PM Välsviken trafikutredning Utgivningsdatum: 2015-12-18 Upprättad av: WSP Samhällsbyggnad Uppdragsansvarig: Catharina Rosenkvist Foton:

Läs mer

Angöring till Skogsgläntans förskola

Angöring till Skogsgläntans förskola Angöring till Skogsgläntans förskola Datum: 2011-11-21 Sidan 1 av 7 Angöring till Skogsgläntans förskola HANDLÄGGARE: DATUM: Viktors Zilinskis 2011-11-21 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR): Per Francke / 2011-11-01

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

Trafikutredning Hallsås 4:1

Trafikutredning Hallsås 4:1 Uppdragsansvarig Johan Hallberg Handläggare Johanna Edoff Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-03-21 Projekt-ID 734001 Trafikutredning Hallsås 4:1 Hallsås 4:1 12 småhus ÅF-Infrastructure AB,

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Syfte. Uppdrag Beställare. PM trafik för Särö centrum Kungsbacka kommun Olof Franzén Anders Wallergård. PM nummer

1. Bakgrund. 2. Syfte. Uppdrag Beställare. PM trafik för Särö centrum Kungsbacka kommun Olof Franzén Anders Wallergård. PM nummer PM Datum 2016-02-26 Uppdrag Beställare Från Till PM nummer PM trafik för Särö centrum Kungsbacka kommun Olof Franzén Anders Wallergård Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg T: +46-10-615

Läs mer

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47 35 76 tsb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter PM Trafikutredning Snurrom verksamheter Bakgrund och syfte Planering pågår för nya verksamheter i anslutning till Norra vägen och E22 i norra delen av staden. Trafikutredningen ska undersöka hur området

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Eva Maaherra Lövheim DATUM 2016-05-09 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Trafikutredning Rankhus

Trafikutredning Rankhus Villamarken Exploatering i Stockholm AB Trafikutredning Rankhus Etapp A Uppsala 2017-10-02 Trafikutredning Rankhus Etapp A Datum 2017-10-02 Uppdragsnummer 1320021147 Utgåva/Status Granskningsversion Cecilia

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1.

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1. HÖRBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. Uppdragsnummer 27000678 Rapport ver. 1.0 Malmö 2015-02-12 Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö David Edman 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FÖR VÄG 176 - UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2011-02-21 UNITED BY OUR DIFFERENCE ARBETSGRUPP Konsult WSP Samhällsbyggnad Bo Lindelöf Ida Lennartsson uppdragsansvarig/trafik layout Beställare

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Trafik PM. 1. Bakgrund. Detaljplan för industri/lager/förråd, Doteröd, Stenungsund. Felix Staffanson Åsa Åkesson. Figur 1 Översikt

Trafik PM. 1. Bakgrund. Detaljplan för industri/lager/förråd, Doteröd, Stenungsund. Felix Staffanson Åsa Åkesson. Figur 1 Översikt Trafik Datum 2014-06-24 Uppdrag Beställare Från Till Detaljplan för industri/lager/förråd, Doteröd, Stenungsund Borealis AB Felix Staffanson Åsa Åkesson Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

PM Trafik Långflon 2 avseende detaljplan för del av Aspberget 1:127, 1:128 och 1:234

PM Trafik Långflon 2 avseende detaljplan för del av Aspberget 1:127, 1:128 och 1:234 Bilaga 3 PM Trafik Author Gustav Silverin Phone +46 10 505 54 71 E-mail gustav.silverin@afconsult.com Date 2015-02-20 Project ID 704807 Client KLARA arkitektbyrå ab PM Trafik Långflon 2 avseende detaljplan

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN SÖDRA GUNSTA TRAFIKPROGNOS

TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN SÖDRA GUNSTA TRAFIKPROGNOS TRAFIKUTREDNING DETALJPLAN SÖDRA GUNSTA TRAFIKPROGNOS Arini Savitri Magnusson BJERKING AB Strandbodgatan 1, 75143 Uppsala Bjerking AB Box Postnr Ort Telefon 010-211 8000 Fax 010-2118001 www.bjerking.se

Läs mer

Länk till presentationen som hölls: content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp:

Länk till presentationen som hölls:  content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp: Väg 798 genom Esarp Denna rapport är framtagen av Esarps Bygdelags väggrupp baserat på det bymöte som hölls 2010-12- 14 i Esarps Skola med anledning av samrådshandlingen från Trafikverket daterad 2010-11-

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

Nyborgsvägen, Stenungsund

Nyborgsvägen, Stenungsund Stenungsund Nyborgsvägen, Stenungsund Trafikutredning 2015-12-16 ÅF Infrastructure AB/Trafikutredning ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46

Läs mer

PM ÖVERSIKTLIG TRAFIKUTREDNING MYRÅSSKOLAN

PM ÖVERSIKTLIG TRAFIKUTREDNING MYRÅSSKOLAN 2013-06-14 1. Bakgrund och syfte Borås stad tar fram en detaljplan i Brämhult för att möjliggöra utbyggnad av Myråsskolan samt byggnation av en fullstor idrottshall. Inom planområdet finns idag Myråsskolan

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan UPPDRAG Trafikutredning Hemavan UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Johanna Söderholm, Tyréns UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Trafikplanering Sweco Stina Åslund, Landskap Tyréns Björn Andersson, Gatuprojektering

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Strömsbro skola

TRAFIKUTREDNING. Strömsbro skola TRAFIKUTREDNING Strömsbro skola 2017-07-05 TRAFIKUTREDNING Strömsbro skola KUND Gavlefastigheter Gävle kommun AB KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

BALKÅKRA STRÄDDOR SVARTE - TRAFIKUTREDNING

BALKÅKRA STRÄDDOR SVARTE - TRAFIKUTREDNING RAPPORT BALKÅKRA STRÄDDOR SVARTE - TRAFIKUTREDNING 2012-11-01 Uppdrag: 230078, Svarte Midroc Titel på rapport: Balkåkra Sträddor Svarte - Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2012-11-01 Medverkande

Läs mer

Trafikanalys Luleå Kronan

Trafikanalys Luleå Kronan Luleå kommun Malmö 2016-09-22 Datum 2016-09-22 Uppdragsnummer 1320021084 Utgåva/Status Anders Sjöholm Johan Jönsson Johannes Wolfmaier Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN. Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte

DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN. Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte 2016-01-21 Kontaktpersoner Jonas Frejd, Projektledare, Danderyd kommun Martin Wernersson, Planarkitekt, Danderyd kommun

Läs mer

Trafikutredning Svanvik, Tjörns kommun I samband med program för Svanvik

Trafikutredning Svanvik, Tjörns kommun I samband med program för Svanvik Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Karin Löfgren Konsult: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare/utredare/författare Maria Young Granskare Stefan Krii Uppdragsnr: 104

Läs mer