Redovisning av uppdrag att genomföra en utredning om förskolebussar som en del av utvecklingen för en förstärkt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av uppdrag att genomföra en utredning om förskolebussar som en del av utvecklingen för en förstärkt"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0355/18 Handläggare Mari Leion/Carina Krantz Rönnqvist Telefon: E-post: Redovisning av uppdrag att genomföra en utredning om förskolebussar som en del av utvecklingen för en förstärkt förskoleverksamhet, där hänsyn ska tas till pedagogiska möjligheter, ekonomi och miljöpåverkan Förslag till beslut I kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsens uppdrag, uttryckt i Göteborgs Stads budget 2018, att genomföra en utredning om förskolebussar som en del av utvecklingen för en förstärkt förskoleverksamhet, där hänsyn ska tas till pedagogiska möjligheter, ekonomi och miljöpåverkan, förklaras fullgjort. 2. Ärendet översänds till förskolenämnden som ett underlag för fortsatt hantering. Sammanfattning Läroplanen för förskolan föreskriver att förskolan ska inspirera barnen att utforska omvärlden 1. En förskolebuss kan användas som verktyg för att förverkliga tanken om ett upplevelsebaserat lärande. För att kunna ta ställning till ett eventuellt införande ser stadsledningskontoret att det krävs vidare överväganden och den studie som utförs av Göteborgs universitet av verksamheten med förskolebuss i Östra Göteborg kan utgöra ett betydelsefullt underlag. Det bör också värderas i vilken utsträckning förskolebuss skulle kunna nyttjas som en lösning vid evakueringar i samband med ombyggnation och som ett komplement för att garantera tillgång till förskola inom fyra månader. Stadens förskoleverksamhet övergår i en ny förvaltning den 1 juli innevarande år. Därför föreslår stadsledningskontoret att denna utredning överlämnas till förskolenämnden för vidare hantering och att kommunstyrelsen förklarar uppdraget fullgjort. 1 Skolverket, (2011) Läroplan för förskolan, reviderad 2016 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (7)

2 Ekonomiska konsekvenser Fordon i Göteborgs Stad som ägs av Göteborg leasing AB avskrivs på 8 år. Det innebär att det är en relativt kort period att bära kostnaderna på för ett specialbyggt fordon som kostar runt 3,5 miljoner kronor i inköp. Det är inte helt enkelt att göra en rättvisande jämförelse mellan permanent förskola, förskola i tillfälliga lokaler/paviljong och förskolebuss. Bussen är ett verktyg bland annat för att uppfylla förskolans uppdrag om likvärdighet och är ett exempel på en tidig insats. De vinster som troligen uppkommer därav är svåra att uppskatta. Barnperspektivet Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande, vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Barnen ska få möjlighet att lära och utvecklas genom att leka, skapa och utforska på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Förskolan har också en kompensatorisk roll och ska uppväga skillnader i barnens förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Mångfaldsperspektivet När olika platser besöks och barnen får nya erfarenheter att reflektera över stimuleras språkutvecklingen. Bussen kan användas som ett verktyg för integration, där man kan bege sig till platser som barnen inte annars besöker. När förskolan har sin verksamhet i bussen stärks behovet av tydliga rutiner och att man gör på samma sätt när det gäller på- och avstigning, placering i bussen mm. Erfarenheter från förskolebussen i Östra Göteborg indikerar att det särskilt har gynnat barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Jämställdhetsperspektivet Det är ungefär lika många flickor som pojkar i Göteborgs Stads förskolor. Preliminära iakttagelser av förskolebussen i Östra Göteborg är att barnens lek förefaller bli mer könsneutral när barnens lek inte styrs av leksaker utan av andra material som man hittar i naturen. Miljöperspektivet Nuvarande förskolebuss i Östra Göteborg drivs av diesel och har en Euro VI-motor. En förskolebuss skulle kunna byggas för att drivas med exempelvis gas eller el. Det bör undersökas om solceller på bussen skulle kunna ombesörja elförsörjningen. Upplevelse och kunskap om natur och miljö kan i förlängningen leda till en medvetenhet som innebär omsorg om miljön. Omvärldsperspektivet Den första verksamheten i förskolebuss i Sverige startade 2007 och numera finns verksamheten i ett flertal svenska städer, bland annat i Malmö, Linköping, Stockholm, Huddinge och Umeå, samt i Norge och Danmark. Förskolebussarna drivs såväl i offentlig som enskild regi. Skälen till att starta verksamhet med förskolebuss har varierat. Några har likt Östra Göteborg sett det som en pedagogisk kvalitetshöjning medan andra har startat Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

3 förskolebussar i första hand för att kunna erbjuda plats i förskolan, när utbyggnaden av platser i ordinarie verksamhet inte kunnat tillgodoses. Man har valt att organisera arbetet på bussen på olika sätt. En del har hela avdelningar som turas om varannan vecka. Andra har bussen kopplad till en förskola där alla avdelningar turas om, en dag i veckan. I Malmö Stad kommer man under innevarande år att knyta en förskolebuss till varje förskoleområde så att alla barn ska ges tillfälle att få ta del av bussens verksamhet. Det är svårt att rekrytera utbildade medarbetare till förskolan. Förskolebussar skulle kunna bidra till attraktivitet, genom att erbjuda en annorlunda miljö där man kan utvecklas tillsamman med barngruppen och sina kollegor. Samverkan Information i centrala samverkansgruppen har ägt rum Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

4 Ärendet I Göteborgs Stads budget för 2018 fick kommunstyrelsen uppdraget att utreda möjligheten att använda förskolebussar som en del av utvecklingen för en förstärkt förskoleverksamhet. Hänsyn ska tas till pedagogiska möjligheter, ekonomi och miljöpåverkan. Beskrivning av ärendet Denna utredning ger en översiktlig bild av hur förskolebuss skulle kunna användas i Göteborg. För utredningsarbetet har stadsledningskontoret anlitat medarbetare som deltog i införandet av verksamhet med en förskolebuss i Östra Göteborg. En betydande del av de erfarenheter som återges härrör från den verksamheten. Några centrala begrepp i detta ärende är: - Förskolebuss En förskolebuss är en specialinredd buss som möjliggör att flytta avdelningen till andra platser. Bussen är utrustad med sittplatser runt ett bord i grupper om fyra för alla barn. Alla barn sitter i bilbarnstolar. Borden är höj- och sänkbara och i sänkt läge kan de med en madrass användas för vila. Det finns ett litet kök, torkskåp och toalett med skötbord. - Upplevelsebaserat lärande Det är viktigt att upplevelserna engagerar barnen känslomässigt och stimulerar olika sinnen och lärstilar. Hela kroppen ska vara med! För att man ska lära sig är det viktigt att man får möjlighet att reflektera över och diskutera det man har upplevt. Utan reflektion inget lärande! Jag lär mig effektivt om jag först får uppleva något med hela kroppen och många sinnen, och samtidigt blir känslomässigt berörd och engagerad av upplevelserna, sedan reflekterar över och får ge uttryck för det jag upplevt, får hjälp av läraren/ pedagogen att bearbeta tankar kring det jag upplevt, och slutligen får testa mina nya kunskaper 2 - Utomhuspedagogik Utomhuspedagogik är ett förhållningssätt som syftar till lärande i växelspel mellan upplevelse och reflektion grundat på konkreta erfarenheter i autentiska situationer. Utomhuspedagogik är ett tvärvetenskapligt forsknings- och utbildningsområde som bl.a. innebär: att lärandets rum flyttas ut till samhällsliv, natur- och kulturlandskap att växelspelet mellan sinnlig upplevelse och boklig bildning betonas att platsens betydelse för lärandet lyfts fram. 3 - Likvärdig förskola Likvärdigheten behöver sättas i relation till barnens olika villkor där förskolan ska möta alla barn utifrån det enskilda barnet. Vetenskapsrådet visar i sin kunskapsöversikt En likvärdig förskola för alla Innebörder och indikationer att det är många faktorer som 2 Luleå tekniska universitet (hämtad ) 3 Nationellt center för utomhuspedagogik, 2017, (hämtad ) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

5 behöver vara uppfyllda för att komma nära en likvärdig förskola. Interaktion och samspel mellan förskolepersonal och barn är viktigast för barns lärande och utveckling och förskolebussar skulle kunna vara en betydelsefull kompletterande arena i detta sammanhang. 4 Erfarenheter av förskolebuss i Göteborg I Göteborgs Stads förskoleverksamhet finns i dag en förskolebuss. Tanken att starta en sådan verksamhet väcktes i stadsdelen Östra Göteborg under 2012 och två år senare beslutade stadsdelsnämnden att starta verksamheten. Förskolebussen skulle bland annat användas för att motverka utanförskap och segregation och Merkuriusgatans förskola utsågs som hemvist för bussen. Våren 2015 hyrdes en buss för att kunna testa om bussen som pedagogiskt verktyg skulle fungera. Resultatet blev övervägande positivt och i augusti 2015 utökades förskolan Merkurius 75 med en avdelning i form av en förskolebuss, mobil förskoleverksamhet. Bussen leasas från Göteborgs Stads leasing AB. Bussen används av två barngrupper om 18 barn per grupp som växlar mellan att vara på bussen och att vara på en avdelning på förskolan. Barngrupperna byter plats på onsdagar. De barn som åker med bussen är mellan 3 och 5 år, de yngsta barnen mellan 1 och 2 år stannar på förskolan. Alla barn sitter i bilbarnstolar med trepunktsbälte och har bestämda platser. Bussens chaufför hämtar bussen på uppställningsplatsen och ser till att det finns vatten ombord. På vägen mot upphämtningsplatsen hämtas och lastas maten. Barn och personal hämtas kl När alla barn är på plats säkert i sina stolar och all packning är säkrad åker bussen iväg till sin destination. Vart man åker bestäms utifrån barngruppens intresse. Bussen åker normalt inom ca 30 minuters avstånd från förskolan, även om man vissa dagar kan göra längre turer. Väl ute på plats finns möjlighet att antingen äta ombord på bussen eller ta med maten i värmeboxen och äta på annan plats, tex i ett vindskydd. Bussen vänder tillbaka och är på plats klockan 15. De veckor som gruppen inte är på bussen kan man reflektera över vad man varit med om under föregående vecka och fundera kring vad som skulle vara värdefullt att uppleva under följande vecka. Pedagogiska möjligheter Läroplanen för förskolan föreskriver att förskolan ska inspirera barnen att utforska omvärlden 5. Bussen som är knuten till Merkuriusgatans förskola används som verktyg för att förverkliga tanken om ett upplevelsebaserat lärande. Bussen är en förlängning av den verksamheten som man bedriver i huset, för att undersöka och upptäcka nya platser och nya sammanhang. När olika platser besöks och barnen får nya erfarenheter att reflektera över stimuleras också språkutvecklingen. Bussen används i led med detta som ett integrationsverktyg där man kan bege sig till platser som barnen inte annars besöker. Gruppen kan besöka nya platser, träffa nya människor och möta olika sociala sammanhang vilket skapar nyfikenhet och stärker självkänslan. Arbetssättet utgår från ett upplevelsebaserat lärande i meningsfulla situationer vilket leder till ökad språkutveckling, social kompetens och tillit till den egna förmågan. Erfarenheter har visat att det är viktigt att det finns tydliga rutiner. Man gör på samma sätt varje gång man går ombord på bussen, man sitter på samma plats och gör på samma sätt 4 Vetenskapsrådet, (2015). En likvärdig förskola för alla Innebörder och indikationer, Motala Skolverket, (2011) Läroplan för förskolan, reviderad 2016 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

6 när man ska gå av bussen. Dessa rutiner följer barnen noga. Detta har man sett särskilt gynnar de barn i gruppen som har någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, men det gynnar alla. Vid en intern utvärdering inom stadsdelsförvaltningen Östa Göteborg (2016) beskriver en av pedagogerna vinsten med att kunna besöka en plats många gånger. Efter till exempel ett museibesök kan man komma tillbaka för att undersöka museets alla hörn. Förskolebussen vid Merkuriusgatans förskola följs nu av Göteborgs Universitet på uppdrag av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg. Syftet är att följa upp arbetet på Merkurius mobila förskola och värdera, bedöma, samt problematisera pedagogiska utgångspunkter, implementering och resultat avseende språkutveckling och integration med fokus på bussen som verktyg för upplevelsebaserat lärande Rapporten från Göteborgs Universitet ska vara klar i slutet av Studien är ännu i ett tidigt skede, men några preliminära iakttagelser är bl a att barnens lek förefaller bli mer könsneutral när lekarna inte styrs av leksaker utan av andra material som man hittar i naturen. Man upplever också att barnen snabbt lär sig att ta hand om varandra i gruppen. Detta framgår även i en utvärdering av Malmö Stads förskolebussar (2011). 6 Ekonomi Fordon i Göteborgs Stad som ägs av Göteborg leasing AB avskrivs på 8 år. Det innebär att det är en relativt kort period att fördela kostnaderna på för ett specialbyggt fordon som kostar runt 3,5 miljoner kronor i inköp. Kostnaden för förskolebussen i Östra Göteborg uppgick under 2017 till kronor. Här ingår också kringkostnader, som hyra av uppställningsplats m.m. Bussen har högre årskostnad än en förskoleavdelning i permanent byggnad. Det är svårt att göra en rättvisande jämförelse eftersom kostnadsposterna är så olika. För en nybyggd permanent förskolebyggnad betalar stadsdelen högsta hyreskategorin AA 1945 kr/kvm (2018). En avdelning utgörs av ca 140 kvm vilket motsvarar kr/år. I detta belopp ingår inte kostnader för städning, vaktmästeri och kostnader för möbler. Kostnaderna för en förskola i paviljong varierar till följd av bland annat platsens förutsättningar och kostnader för markarbeten. Då det sker en ny upphandling varje gång kan även hyreskostnaden till leverantören skilja en hel del. Miljöpåverkan Den buss som används i Östra Göteborg drivs av diesel och har en eurovi- motor. Det innebär att bussen får köra i miljözoner. En förskolebuss skulle kunna byggas för att drivas av annat bränsle, som el eller gas. I förskolans regi åker bussen väldigt korta sträckor. Bussen håller sig i regel tämligen nära hemförskolan, siktet är inställt på att åka ca 30 minuters busstur enkel väg. När man sedan kommer fram finns möjlighet att använda bussens egna batteri. Det finns även ett elaggregat på bussen, det bör man undvika att använda eftersom det avger föroreningar. Ett bättre alternativ skulle vara att kunna koppla upp bussen till laddstolpe. 6 Södra innerstaden stadsdelsförvaltning (2011) Utvärdering av Förskolebussarna Södra Innerstaden SDF, Malmö 2011 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

7 Särskilda förutsättningar för verksamhet i förskolebuss Erfarenheter från Merkuriusgatans förskola visar på några områden som är särskilt viktiga att beakta: Att hålla en god organisation, det måste vara tydligt vem som ansvarar för vad. Att säkra att det finns tillräckligt med personal i bussen. Att ha tydligt fastlagda och kommunicerade rutiner. Det gäller såväl rutiner på bussen som de administrativa rutiner tillsammans med föräldrarna. Stadsledningskontorets bedömning För att kunna ta ställning till ett eventuellt införande ser stadsledningskontoret att det krävs en djupare utredning. Frågor som kan värderas är till exempel: Hur bussen kan användas de tider den inte används som förskolebuss. Hur kostnaden för förskolebuss kan minskas. Hur förskolebussens miljöpåverkan kan minskas. I vilken utsträckning förskolebuss skulle kunna nyttjas som en lösning vid evakueringar i samband med ombyggnation och som ett komplement för att garantera tillgång till förskola inom fyra månader. Den studie som utförs av Göteborgs universitet av verksamheten med förskolebuss i Östra Göteborg och som beräknas klar under innevarande år, kan utgöra ett betydelsefullt underlag i fortsatta överväganden. Det bör också värderas i vilken utsträckning förskolebuss skulle kunna nyttjas som en lösning vid evakueringar i samband med ombyggnation och som ett komplement för att garantera tillgång till förskola inom fyra månader. Med tanke på att stadens förskoleverksamhet övergår i en ny förvaltning den 1 juli innevarande år, är stadsledningskontorets förslag att ärendet bör överlämnas till förskolenämnden för fortsatt hantering. Uppdraget föreslås med detta förklaras fullgjort. Lisbeth Nilsson Tf direktör Carina Krantz Rönnqvist Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Dnr 82-2013-1.2.1 Sida 1 (5) 2013-08-28 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Bilaga Översyn av den mobila förskoleverksamheten i Västerås stad

Bilaga Översyn av den mobila förskoleverksamheten i Västerås stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-02-25 Sida 1 (1) Diarienr FSN 2019/00120-1.3.6 Barn- och utbildningsförvaltningen John-John Ernstsson Epost: john-john.ernstsson@vasteras.se Kopia till "[Skriv text här]" Förskolenämnden

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98 och

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

2. 3 Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår.

2. 3 Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår. Färsna gård 190112 Utvärdering och reflektion Utomhuspedagogik i förskola, en satsning i Norrtälje kommuns statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i förskola hösten 2018 Syfte och mål Målet och syftet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR 2015-12-15 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2015-2016 Vår vision: Att förskolan är en plats där både barn och vuxna känner sig trygga, kan mötas

Läs mer

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse Handläggare Datum Pia Ihse 2018-10-02 0480-45 20 40 Förskolan Smedby Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

Specialförskolan Galaxens verksamhetsidé

Specialförskolan Galaxens verksamhetsidé Specialförskolan Galaxens verksamhetsidé Förskolan Galaxens verksamhetsidé är en länk i en kedja av olika styrdokument där alla samlade dokument måste ställas i relation till varandra, från internationella

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Syfte. Metod. [Skriv text]

Syfte. Metod. [Skriv text] 2018/2019 Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till vårdnadshavare. Den innehåller en beskrivning av verksamheten och de prioriterade

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Verksamhetsplan för arbetet med äventyrspedagogik. "Med äventyrspedagogiken som grund vill vi genom lek och lärande skapa förutsättningar för att barnen skall

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Familjedaghem. En bra start i livet!

Familjedaghem. En bra start i livet! Familjedaghem En bra start i livet! I Göteborg stad finns det kommunalt anställda dagbarnvårdare i samtliga tio stadsdelar. Familjedaghemmen är en del av pedagogisk omsorg. Den är ett kompletterande alternativ

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

1. Uppdra åt Kungsholmens stadsdelsförvaltning att ta fram en verksamhetsplan för mobil förskoleverksamhet kopplad till förskolan Galaxen.

1. Uppdra åt Kungsholmens stadsdelsförvaltning att ta fram en verksamhetsplan för mobil förskoleverksamhet kopplad till förskolan Galaxen. Rubrik: Förskolebuss som ersättningslokal för Skogsmarkens förskola Stora Essingen Förslag: Medborgarförslag Förskolebuss som ersättningslokal för Skogsmarkens förskola på Stora Essingen Förslag till beslut

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Innehållsförteckning Kommunens värdegrund... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 4 Förskolans

Läs mer

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Handläggare Datum Pia Ihse 13 2014-08-06 0480-45 20 40 Tingbydals förskola Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Öppna förskolan Kroggärdets förskola Smedängens förskola/ nattomsorg Förskolan

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå en ansökan om utökning av en pedagogisk omsorg

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå en ansökan om utökning av en pedagogisk omsorg Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Dnr 1.8.1-4934/2014 Sida 1 (7) 2014-07-04 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2014-08-21 Yttrande

Läs mer

Riktlinjer för fritidsklubbar

Riktlinjer för fritidsklubbar Utlåtande 2006: RIV (Dnr 324-572/2006) Riktlinjer för fritidsklubbar Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Riktlinjer för fritidsklubbar för elever i skolår 4-6 i Stockholm fastställs

Läs mer

Vasaparkens förskolor

Vasaparkens förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Vasaparkens förskolor Ingress Verksamhetsidé "Tron på den egna förmågan ger livslångt lärande" Vårt arbetssätt hämtar inspiration från Reggio Emilias barn och

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan BIN 2oa-ös^M Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Boel Vallgårda 2012-05- 03 Diarienummer BUN-2012-0589 Barn- och ungdomsnämnden Eget modersmålsstöd av flerspråkig

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Varför förskolebussar i Skellefteå?

Varför förskolebussar i Skellefteå? Förskolebuss Varför förskolebussar i Skellefteå? Stort behov av förskoleplatser på området. Däremot är förskolebussen är inte istället för utan i väntan på. Andra alternativ (som att öppna provisoriska

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014 Rosenhills förskola

Arbetsplan 2013/2014 Rosenhills förskola Arbetsplan 2013/2014 Rosenhills förskola Med vår arbetsplan vill vi tydliggöra vilka prioriterade mål vi har och vilka åtgärder och aktiviteter vi ska arbeta med under året för att driva och utveckla vår

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Presentation Förskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation Förskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Förskolan Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Lite historik Barnträdgårdarna (1896-1940) växte fram i Sverige under senare hälften av 1800-talet. Barnen lärde sig främst praktiska sysslor

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor. Arbetslaget är navet i förskolans utveckling!

Stenhamra och Drottningholms förskolor. Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! PEDAGOGISK PLATTFORM Stenhamra och Drottningholms förskolor Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! Vad är viktigast för kvalitet i förskolan? I vår enhet har vi barnet i fokus vilket innebär att

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef Verksamhetsplan 2013 Caroli förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Kerstin Norlander Förskolechef Caroli förskoleområde Innehållsförteckning 1:1 Organisations översikt..3 1:2 Organisationsplan för Caroli

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2010-03-25 2010-03-11 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Telefon: 508 01 526 Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad

Läs mer

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 VERKSAMHETSBESKRIVNING Vi är ett relativt nytt personalteam på 4 pedagoger. Vår barngrupp har under detta läsår varit i åldrarna 1-4 år. Vår avdelning är väldigt ljus och fräsch

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014

Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014 2015-06-14 Till alla vårdnadshavare På Förskolan Vattentornet Projektplan LJUS Förskolan Vattentornet ht 2014 Bakgrund Under året hösten 2013 och våren 2014 arbetade vi med att lära oss förstå hur man

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Hällabrottets förskola

Hällabrottets förskola 1(7) 2016 06 15 Verksamhetsplan Hällabrottets förskola 2016/2017 2 förskolechef: Pernilla Nilsson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetsidé 4. Hällabrottets förskola års hjul (under arbete) 5.

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Remissvar på remissen om riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Remissvar på remissen om riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-26 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden Remissvar på remissen om riktlinjer för social investeringsfond

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola

Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola 2017-08-14 Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola Avdelning Ugglan Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Syfte och vision Struktur/ Arbetssätt Våra mål och koppling till styrdokument/arbetsplaner

Läs mer

FÖRSKOLEBUSSEN FÖR HÖÖRS KOMMUN

FÖRSKOLEBUSSEN FÖR HÖÖRS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSSEKTORN PRESENTERAR FÖRSKOLEBUSSEN FÖR HÖÖRS KOMMUN SAM SCANDINAVIA AUTOMOTIVE MOLDS BOX 48 930 55 JÖRN PHONE: +46(0)916-101 00 FAX: +46(0)916-101 01 VAT-NO: SE730 403 505 301 F-SKATTSEDEL

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-11-01 Handläggare Sara Laineste Telefon: 08-508 33 716 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost

Arbetsplan 2016/2017 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Arbetsplan 2016/2017 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Förskolechef Susanne Carlsson Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål Normer och värden 3. Läroplansmål Utveckling och lärande 4. Läroplansmål

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Riksförbundet för barn, unga REMISSVAR och vuxna med utvecklingsstörning, FUB 2018-02-02 Handläggare: Zarah Melander Skolverket, Skolverkets diarienummer 2017:783 Remiss: Förslag till reviderad läroplan

Läs mer