Kvalitetsbokslut 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2012"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdplatsenheten NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens... 4 Verksamhetens uppdrag... 6 Tillgänglighet... 7 Medicinska resultat... 9 Patientsäkerhetsresultat Patienterfarenheter Måluppfyllelse Ekonomi Aktiviteter Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

3 Inledning Samtliga medarbetare inom Vårdplatsenheten (VPE), Nyköpings lasarett har visat stort engagemang och har utfört mycket goda insatser under Trots den ansträngda situation VPE har haft under 2012, har verksamheten kunnat genomföra förbättringar inom flera olika områden. Arbetsmiljön har präglats av stor kamratanda, hjälpsamhet mot varandra och en vilja att i utsatta lägen sätta patienternas bästa i fokus. För att utveckla kvalitetsarbetet inom VPE har ett kvalitetsråd skapas med representanter från de olika avdelningarna. Syftet är att rådet ska arbeta mer proaktivt, stötta och följa upp avdelningarnas olika kvalitetsfrågor och driva vårdutveckling. Fokus för 2012 har varit förebyggande av trycksår. Varje avdelning kan följa resultat och presentation av förbättringsområden på kvalitetstavlor finns uppsatta i personalrummen. En stor satsning har gjorts för att förbättra registrering i kvalitetsregistret senior alert samt att använda resultatet i ett förebyggande arbete i verksamheten. Totalt antal registreringar under året var stycken, vilket är fler än förra året. Det som är extra roligt är att VPE under 2012 har skapat ett metodrum/ utbildningsrum. Detta ger oss på VPE möjlighet att kunna säkerställa den medicinska kompetensen hos medarbetarna. I metodrummet kan medarbetaren öva arbetsmoment i en vårdmiljö vilket bidrar till att trygghet upplevs. Det går också att bygga upp olika vårdscenarion, utifrån realistiska patientsituationer med hjälp den datorstyrda simulatordockan. Instruktörer har utbildats som i sin tur ska hålla utbildningar för sina kollegor. En utmaning som VPE står inför är att kunna minska omsättningen bland sjuksköterskor. Omsättningen beror till stor del på den generationsväxling som har skett på de övriga klinikerna inom sjukhuset. VPE rekryterar väldigt många nyutexaminerade sjuksköterskor vilket innebär en naturlig rörlighet/omsättning genom vidareutbildningar samt flertal föräldraledigheter varje år. Sjuksköterskebristen i landet försvårar rekrytering av nya medarbetare. Det finns även vissa svårigheter i att rekrytera undersköterskor. För att möta framtida behov av medarbetare är det av stor vikt att kunna planera så att inte det blir så stort kompetenstapp i samband med pensionsavgångar. Faktaruta Fakta Utfall 2012 Omsättning Antal anställda Antal vårdplatser 134mnkr 252st 120st Uppdraget är 120 vårdplatser (vpl) men pga sjuksköterskebristen reducerat till 105 vpl. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

4 Organisation / Kompetens Verksamhetens uppdrag Vårdplatsenheten (VPE) ansvarar för omvårdnaden av patienter med sjukdomar inom följande specialiteter; Intern medicin Kirurgi Ortopedi Geriatrisk/ rehabilitering VPE tillhandahåller 120 st slutenvårdsplatser (vpl) utifrån de ekonomiska förutsättningar som ges i 2013 års budget. Det innebär att tillgången av vårdplatser kommer att påverka alla klinikers verksamhet, dvs en minskning av deras vårdplatser. Fördelningen av vårdplatserna för 2013 är; Kännetecken medicin har cirka 44 vpl kirurg har cirka 26 vpl ortoped har cirka 14 vpl ger/rehab har cirka 36 vpl Vårdplatsenheten skall kännetecknas av att; Patienten ska erbjudas en god och säker vård genom: Ett professionellt bemötande och respektfullt omhändertagande där den medicinska vården och omvårdnaden tillgodoser patientens individuella behov. Patient och närstående ska ges delaktighet i vården och omvårdnaden genom fortlöpande information om sjukdomstillstånd, behandling och prognos samt tydlig information kring förebyggande av ohälsa. Medarbetare ska känna stolthet för sitt arbete genom: En god arbetsmiljö med tillåtande klimat och respekt för varandra samt öppen kommunikation mellan alla yrkeskategorier för att främja en god patientvård. Kompetensutveckling ska bedrivas utifrån identifierade utbildningsbehov. Verksamheten ska styras av tydliga ledare och ha: Organisation Arbetsmetoder som bygger på vetenskap och väl beprövad erfarenhet. Ett systematiskt kvalitetsarbete genom aktivt risk- och avvikelsehantering med syftet att tillgodose en hög patientsäkerhet. Tydliga mål som är till nytta för såväl patienter som personal för att uppnå god vård. Fokus på ekonomin och tillsammans med medarbetarna identifiera vardagsrationaliseringar och hushålla med resurserna. Vårdplatsenheten är en enhet som består av 6 vårdavdelningar, 120 vårdplatser. Verksamheten leds av en verksamhetschef och sex vårdenhetschefer, en för varje vårdavdelning samt en samordnare för kompetensenheten (KPE). Personalen består av Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

5 sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare. Totalt är det ca 270 anställda (fast och vikarier). Ett avtal tecknas varje år mellan Vårdplatsenheten och medicin-, kirurg-, ortoped- och geriatrik/rehabliniken. Detta avtal innehåller ett uppskattat behov av vårddygn under kommande år samt en fördelning av ansvaret mellan mig som verksamhetschef för VPE och respektive verksamhetschef på kliniken. Styrelse Styrelsen består av respektive verksamhetschef för kirurg-, medicin-, ortoped-, ger/rehab och akutkliniken samt av verksamhetschefen för paramedicin. Styrelsen träffas ca en gång per månad. I styrelsen dras de stora riktlinjerna för VPE:s funktion upp, ex. principer för fördelningen av vårdplatser, utveckling av vårdprocesser, samverkan mellan de olika verksamheter, mål för medicinsk utbildning och fortbildning. Ledningsgrupp Ledningsgruppen består av vårdenhetscheferna, och verksamhetschef, har möten varje vecka. Vartannat av dessa möten deltar även utbildningssjuksköterskan, ITkoordinatorn och bemanningsassistenten då läggs fokus på frågor inom deras områden. Cirka 1-2 ggr/termin deltar de kliniska adjunkterna. Samråd Samrådet består av de fackliga representanterna från Vårdförbundet och Kommunal samt av vårdenhetscheferna. Samrådet har möten var femte vecka - heldagar. Avd 2/ASIH Avdelningen har 10 vårdplatser med inriktning mot palliativ vård inom olika diagnosgrupper. Inom ASIH finns ca 30 platser. Patienter som vårdas inom den avancerade hemsjukvården ska så långt det är möjligt placeras på avdelning 2 vid behov av sjukhusvård. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

6 Verksamheten prioriterar patienter med komplicerad och mångfacetterad symtombild där smärtbehandling och palliation upptar en stor del av arbetet. Vårdandet skall utgå från ett helhetstänkande och en viktig del av arbetet i teamet är att stödja sjuka och anhöriga. Sedan hösten 2011 ryms inom verksamheten även det mobila närvårdsteamet (MNVT), men syfte att förebygga undvikbara återinläggningar. Här stöttas patienter med ett mindre komplext vårdbehov avseende bedömningar och enklare behandlingar i hemmet. Genom ett nära samarbete med patientansvariga läkare är målet att minska undvikbara återinläggningar i slutenvården. Avd 3 ger/rehab Avdelningen har 18 vårdplatser. Rehabilitering med inriktning på stroke och hjärnskador pga. trauma, samt amputationer. Arbetet sker i nära samarbete med paramedicinsk personal för att samordna insatserna och göra upp individuella mål för den träning som varje patient behöver, där målet är att en person med funktionsbortfall ska kunna återgå till ett så normalt vardagsliv som möjligt. Avd 7 medicin Har inriktning på hjärt- och kärlsjukdomar, diabetessjukdom samt patienter med sjukdomar i mage och tarm som utreds här. Avd har 23 vårdplatser. Avd 8 medicin Avdelningen har inriktning på hjärt- kärl-, lungsjukdomar, samt diabetes och patienter med njurmedicinska sjukdomar. Patienter med behov av dialys/capd vårdas på avd. Avdelningen har ett nära samarbete med dialysavdelningen. Avd har 23 vpl. Avd 9 kirurgi Avdelning 9 har huvudsaklig inriktning på kirurgiska sjukdomar inom mag- och tarmkanalen och urinvägar. Inläggning kan ske både akut såväl som planerat. Det finns 23 vårdplatser på avdelningen. Avd 10 ortoped/kirurgisk avd Avdelningen är en ortoped/kirurgisk/rehab avdelning där det vårdas patienter för akuta och planerade operationer, ortopeden har framför allt höft- och knäproteser. Den kirurgiska verksamheten utför struma och fetmaoperationer, avdelningen har ett länsuppdrag för dessa operationer. Sedan år 2012 ingår också ger/rehab platser för patienter med frakturer. Samverkan med paramedicinsk personal är en viktig del för att nå framgång i behandling och rehabilitering. Vårdplatserna på avdelningen fördelas mellan ortoped, kirurg och ger/rehab, totalt 23 vårdplatser. Kompetensenheten (KPE) Kompetensenheten består av SSK och USK som ersätter vid frånvaro, främst korttidsfrånvaro, kompetensenheten är självfinansierad. Ersätter på avd, mott, primärvård, Akutkliniken, IVA, OP samt ambulans, 15 anställda. Verksamhetens uppdrag VPE är en enhet där patienter med medicinska, kirurgiska och ortopediska sjukdomar vårdas samt patienter från geriatrisk/rehabilitering klinik. Fördelen med att samla vårdavdelningarna under en och samma enhet är att detta ger en ökad flexibilitet vad Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

7 gäller utnyttjandet av vårdplatser. Det ger också en ökad möjlighet till en omfördelning av personalen mellan VPE:s avdelningar. Fördelning angående behovet av vårdplatser och vårddygn har gjorts i samråd med respektive klinik. Vårdplatsenheten ska: Tillhandahålla 120 vårdplatser för 7-dygnsvård, (viss planerad neddragning inför helger och sommar). I samverkan med patientägande kliniker tillse att bemanning och kompetens motsvarar dessa vårdplatsers behov Upprätta och genomföra en omvårdnadsplan för patienten Utföra medicinska ordinationer Samverka och planera tillsammans med andra vårdgivare för eventuell fortsatt vård av patienten Inom VPE arbetar vi efter vårdmodell patientnärmre vård. Syftet med arbetssättet är att skapa förutsättningar för vårdpersonalen att få mer tid hos patienten samt att öka samverkan mellan de olika yrkeskategorierna för att på så sätt ge patienterna en optimal vård. Arbetsformen ska leda till: en tryggare patient nöjdare medarbetare som ska ha fokus på patienten en effektivare vårdkedja bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen Patienten ska i möjligaste mån vårdas inom den avdelning som för patienten har rätt spetskompetens. Därutöver ska möjligheten finnas att använda vårdplatserna även till andra patientgrupper. Detta för att undvika överbeläggningar så långt det är möjligt på avdelning med stor patienttillströmning. Inom VPE har vi sjuksköterskor, undersköterskor och enstaka medicinska sekreterare anställda. Nya medarbetare erhåller en standardiserad inskolning för att kvalitetssäkra att all personal får samma utbildning. Varje avdelning har utsedda personer som har inskolning som ansvarsområde. VPE har en utbildningssjuksköterska vilket är en förutsättning för att kontinuerlig kompetensutveckling ska kunna ske utifrån verksamhetens behov. Tillgänglighet Beläggningsgraden 2012 har i snitt varit 95 %, 2011 var det 93 %. Rekommenderad beläggningsgard är 90 %. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

8 På grund av sjuksköterskebristen har Vårdplatsenheten (VPE) varit tvungen att stänga vårdplatser. Neddragningen av vårdplatser har påverkat framför allt klinikernas planerade operationsverksamhet. Beakta; är ett vårdtyngdsmätningssystem som används i det dagliga arbetet och mäter patientens vårdbehov. Det används också när det finns behov av att se över vårdtyngden på avd. även personalsammansättning. När behov uppstår kan arbetsfördelningen och personalresurserna mellan de olika avdelningarna ses över. I diagrammet ovan kan ses att Vårdtyngden ligger relativt konstant medan arbetade timmarna minskar. Det innebär att färre medarbetare har producerat mer vård än tidigare. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

9 Trygg och säker hemgång TOSH; är ett samarbete med Nyköpings kommun. Målet med samarbetet är att öka antalet vårdplaneringar i hemmet för att det i hemmet finns bättre förutsättningar för att bedöma patientens funktionsförmåga och behov av insatser. Därmed kan de utformas på ett mer adekvat sätt utifrån patientens behov. Detta skapar en trygghet för patienterna. För att utveckla samarbetet har kommun och landsting gemensamma seminarier där vi diskuterar olika förbättringsområden. Mobila Närvårdsteamet (MNVT); har under året genomfört 1236 hembesök hos patienter i huvudsak Nyköpings och Oxelösunds kommuner. Detta motsvarar i snitt fem hembesök per helgfri vardag. Genom ett proaktivt arbetssätt har MNVT kunnat förebygga besök på akutmottagningen och därmed inläggningar på vårdplatsenheten genom att fånga upp patientens problem på ett tidigt stadium och ge vård på lägsta lämpliga vårdnivå. MNVT kommer utvecklas vidare under Medicinska resultat Vårdplatsenheten deltar i nationella punktprevalensmätningar (PPM) avseende vårdrelaterade infektioner (VRI). Punktprevalensmätning visar resultatet endast hur det ser ut vid en viss tidpunkt och ger en ögonblicksbild på hur läget är just den dagen. En ökning av VRI har skett under 2012, det kan bero på flera orsaker. Bristen på vårdplatser som genererat flera överbeläggningar samt bristen på personal kan vara några orsaker. VPE deltar även i den nationella PPM- mätning vad gäller trycksår. Den senaste mätningen visar en ökning av förekomsten av trycksår. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

10 Denna ökning föranledde att det nybildade kvalitetsrådet har tillsammans med patientsäkerhetsenheten gjort en riskanalys angående trycksår. Analysen resulterade i olika förslag på förebyggande åtgärder samt att egna PPM-mätningar som görs varannan vecka för att tidigt fånga upp brister och därmed vidta åtgärder tidigt. Varje avdelning har en kvalitetstavla för att presentera resultat och förbättringsområden. Eftersom PPM endast visar en ögonblicksbild över hur många av våra patienter som har trycksår så har vi följt upp det med egna mätningar varannan vecka. I diagrammet ovan ses en klar förbättring av att antal trycksår minskat på VPE efter att man i kvalitetsrådet påbörjat sina mätningar. Avdelningar har dessutom haft utbildningar och diskussioner om trycksår på sina arbetsplatsträffar för att öka Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

11 medvetenheten om att arbeta förebyggande med riskbedömningar. Under hela 2012 har vi på Vpe journalgranskat vår omvårdnadsdokumentation var 14:e dag. Granskningen omfattar frågor utifrån aktuella rutiner om hur vi ska dokumentera. För att följa upp att de riskbedömningar som görs via Senior Alert, inte bara registreras i kvalitetsregistret utan också dokumenteras i journalen och att det sätts in åtgärder som gagnar patienten, har vi under hela 2012 gjort en journalgranskning. Under hela året förutom 1 vecka har 50 % eller mer av riskpatienterna haft omvårdnadsplaner dokumenterade. Dessutom finns det ofta omvårdnadsåtgärder insatta exempelvis tryckavlastande madrasser, vändschema och hjälp med lägesändringar som inte alltid dokumenteras. Under 2013 är det en utmaning att få dokumentationen kring ordinerade åtgärder att fungera optimalt. Patientsäkerhetsresultat Varje år i samband med temadagar går verksamhetschefen igenom patientsäkerhet, avvikelsehantering, syftet med att skriva avvikelser, medarbetarnas skyldighet att skriva avvikelser och rapportera negativa händelser. Statistik på rapporteravvikelser visas, tar upp eventuella händelseanalyser eller riskanalyser som genomförts under året. Avvikelser tas dessutom upp på respektive arbetsplats i samband med arbetsplatsträffar, redovisas i samråd, allvarliga avvikelser lyfts i VPE-styrelsen. Avvikelserapportering en viktig del i kvalitetsarbetet och är väl förankrat hos personalen på vårdplatsenheten, Medarbetarna har ett stort patientsäkerhetstänkande i sitt arbete. Avvikelserapportering sker när det har uppstått en avvikande händelse eller när det inte stämmer med normal rutin och förväntade vårdförlopp. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

12 Rapporten utifrån den riskanalys som genomfördes vad gäller patienter med större vårdbehov identifierades olika för bättringsområden. Ett nära samarbete med de övriga verksamhetscheferna från övriga kliniker har lett till att det har tagits fram rutiner för att öka patientsäkerheten. En av rutinerna är att alla patienter skall bedömas enligt MEWS (Modiefied Early Warning Scale) 2 gånger/dygn i 2 dygn samt vid misstanke om försämring i patientens tillstånd. MEWS är ett hjälpmedel för att bedöma vuxna patienters vitalparametrar. Samt att kommunikationen mellan yrkeskategorierna ska ske enligt SBAR som står för Situation, Bakgrund, Aktuellt, Rekommendation. Utbildningsinsatser i MEWS och SBAR har genomförts för alla medarbetare inom VPE samt alla läkare från de olika klinikerna under hösten Utbildningsinsatsen upplevdes som mycket lyckad. Rutinen att MEWS-bedöma patienten startade v. 46 och vi har följt upp hur väl vi följer Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

13 rutinen genom våra journalgranskningar under Ej aktuellt betyder att läkaren dokumenterat i daganteckning att MEWS-bedömning ej ska utföras och är alltså också rätt enligt rutinen. Perifer venkateter (PVK) För att minska risken för komplikationer behöver vi ha kontroll på hur länge PVK:erna sitter. Enligt vårdhandboken får en PVK sitta max 72 h och vi granskar varannan vecka om PVK:erna är dokumenterade och hur länge patienten haft dem. Sista granskningarna under året visar på en förbättring. Trolig orsak till förbättringen att vi synliggjorde resultatet på kvalitetstavlorna och att man diskuterade rutinen på avdelningarna. Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

14 Patienterfarenheter Nedanstående tabeller visar några av resultaten från Nationell Patientenkät och redovisas i Patientupplevd kvalité för alla avdelningar utom den palliativa enheten på VPE. Resultatet av nationella patientenkäten är en viktig komponent för att vi skall kunna förbättra vården. Kände du att du blev bemött med respekt och på ett hänsynsfullt sätt? Kände du dig delaktig i beslut om din vård och behandling, så mycket som du önskade? Varje avdelning kommer under 2013 arbeta med att få patienten mer delaktig i sin vård. Måluppfyllelse Ekonomi Produktion Antalet vårddagar har minskat jämfört med Bidragande orsak är den kapacitetsneddragningen som skedde 1/9-11, som enbart påverkade den planerade operationsverksamheten, dessutom har det under hösten varit ytterligare 12 vpl stängda på grund av sjuksköterskebristen. Medelvårdtiden har minskat och beläggningsgraden är i snitt 95 % under året. Ekonomi Budgetavvikelsen 2012 blev -300 tkr fördelat på ett överskott på resultat A +2,4 mnkr och ett underskott på resultat B -2,7 mnkr. Avvikelsen beror till störst del av stängda vårdplatser, som en följd av kapacitetsneddragning och sjuksköterskebrist. Den positiva avvikelsen på resultat A kommer från lägre kostnader på patientkost och tvätt men även av ofrivilliga vakanser. Personalbristen bidrar till det negativa slutresultatet då alla vårdplatser inte varit öppna vilket generera lägre intäkter för vårdplatser. Aktiviteter 2013 Aktiviteter Delta i nationell patientenkät, följa upp resultat Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

15 Aktiviteter Barnpilotsarbete Omvårdnadsdokumentation enligt riktlinjer Kvalitetsregister, uppföljning resultat Erbjuda programmet för nyutexaminerade sjuksköterskor. Upprätta metodrum och utbildning för handledare i rummets utrustning Individuell kompetensplan för medarbetare Brandutbildning ALERT-utbildning Säkerhetsutbildning Aktivt delta i vårdprocesser på enheten Utbildning och Rapportering enligt rapporteringsmetod SBAR Genomföra PPM mätning VRI-vårdrelaterade infektioner Genomföra riskanalys på frekventa avvikelser Mätning följsamhet basala hygienrutiner Handhygienskontroll via handcheck Genomföra egna kontroller "PPM" var 14:e dag Aktivt delta i verksamhetsgenomgångar Arbeta preventivt med personalrekrytering Vårdplatsenheten NLN, Kvalitetsbokslut (15)

Kvalitetsbokslut Vårdplatsenheten NLN

Kvalitetsbokslut Vårdplatsenheten NLN Kvalitetsbokslut 2011 Vårdplatsenheten NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 10 Måluppfyllelse... 11 Tillgänglighet... 12 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdplatsenheten NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Vårdenhet i Kirurgicentrum. Balanserat styrkort för avd 33

Vårdenhet i Kirurgicentrum. Balanserat styrkort för avd 33 Vårdenhet i Kirurgicentrum Balanserat styrkort för avd 33 1.1 Vision Vår vision är att i ständig utveckling, med stort engagemang och hög kompetens ge den bästa omvårdnaden till patienter med kirurgiska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Trycksår - handlingsplan

Trycksår - handlingsplan Nationella satsningen för ökad patientsäkerhet, indikator 4, 2013 Handlingsplan med mål och förbättringsarbete för att minska andelen trycksår inom Norrbottens läns landsting (NLL). Handlingsplan: NLL;s

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Att följa sina resultat Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Hallands sjukhus Vem är då jag? Hallands sjukhus Varberg Medicinkliniken Medicinkliniken HSV: 109 vårdplatser (varierande) Antal

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Handlingsplan 2015 för att förebygga trycksår

Handlingsplan 2015 för att förebygga trycksår Handlingsplan 2015 för att förebygga Många patienter utvecklar under sin tid på sjukhus. Konsekvenserna av ett är många, bland annat smärta, ängslan och bundenhet för patienten. För sjukvården innebär

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Vårdrelaterade infektioner Andelen infektioner i landet sjunker till 8,7 procent i den senaste mätningen av vårdrelaterade

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Tyresö/Söderort 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Vision och värdegrund 3 Kvalitet och patientsäkerhet 4 Riskbedömningar 5 Vård i livets slut 5 Kompetens i teamet

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-20 Beata Torgersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen. Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen. Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län Säker vård - alla gånger Patientsäkerhet är ett av Landstinget i Jönköpings läns strategiska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Kvalitetsarbetet på enheten innebär att enheten har en kvalitetsgrupp som månadsvis träffas för att gå igenom föregående månads samtliga händelser.

Kvalitetsarbetet på enheten innebär att enheten har en kvalitetsgrupp som månadsvis träffas för att gå igenom föregående månads samtliga händelser. Patientsäkerhetsberättelse 2015 Attendo Postiljonen Patientsäkerhetsarbetet består till stor del av vårt lokala kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet bedrivs på våra enheter enligt Attendos rutiner och riktlinjer.

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

MEWS MEWS. Modified Early Warning Score. Varför ska vi kunna det på röntgen?

MEWS MEWS. Modified Early Warning Score. Varför ska vi kunna det på röntgen? MEWS Modified Early Warning Score Varför ska vi kunna det på röntgen? Bakgrund Dödsfall på sjukhus är i många fall både förutsägbara och möjliga att förebygga. Studier har visat att många patienter uppvisar

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2011. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2011 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 11 Tillgänglighet... 14 Medicinska

Läs mer

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta:

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Prestationsmål 2013 Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Optimal läkemedelsbehandling: Minskning av olämpliga läkemedel

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka 40 2013 1 Trycksår är ett problem inom vården och orsakar ett stort lidande för patienten, ökat arbete för medarbetare och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: Patientsäkerhetsberättelse År 2015 (2015-01-01 2015-10-31) Morkullevägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-19 Stella Georgas Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Aktivitets- och tidplan för omställningsarbetet per

Aktivitets- och tidplan för omställningsarbetet per Aktivitets- och tidplan för omställningsarbetet per 090216 Förutsättningar enligt beslut HSN 080624 1. Neddragning av antal vårdplatser på Visby lasarett från 180 till 158 2. Förtätning av vårdavdelningar

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg.

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg. Stefan Wallerius Överläkare Anna Gyberg Versamhetsutvecklare Leg. sjuksköterska Eva-Karin Elkjaer Vård- och omsorgskoordinator Leg. sjuksköterska PiR Patientsäkerhet i Realtid en metod för lärande Medicin,

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd MIG riktlinjer för alla avdelningar Centrallasarettet, Växjö samt Länssjukhuset Ljungby. Ansvarig: Pär Lindgren, Anestesikliniken Kerstin Cesar, MIG-ALERT ansvarig 2010-05-19 1 Tidig identifiering av livshotande

Läs mer

PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011

PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011 PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011 Inledning I den nationella satsningen för ökad patientsäkerhet ingår att bekämpa förekomsten av trycksår. Landstinget

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB A&O Ansvar och Omsorg AB Riggargatan 2016 1 2017-02-13 Riggargatan A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2016 Avvikelser Samtliga avvikelser registrerades och dokumenterades.

Läs mer

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN 080624 Medicin/rehab/infektion Plan 4 medicinhuset en avdelning med 28 vårdplatser (M2/M3) Plan 2 medicinhuset en avdelning med 20 vårdplatser

Läs mer

Karlskoga lasarett. Färre trycksår med en bra arbetsmiljö. Solveig Torensjö, utbildningsledare 2013-11-25

Karlskoga lasarett. Färre trycksår med en bra arbetsmiljö. Solveig Torensjö, utbildningsledare 2013-11-25 Karlskoga lasarett Färre trycksår med en bra arbetsmiljö Solveig Torensjö, utbildningsledare 2013-11-25 Karlskoga lasarett ett av tre sjukhus i Örebro län Specialistsjukvård Karlskoga lasarett Lindesbergs

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kirurgicentrum År 2012

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kirurgicentrum År 2012 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kirurgicentrum År 2012 2013-01-10 Ulla Wigberth Tholén 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Åtkomst till patientjournal för vårdens personal - blankett, Uppdrag att journalgranska

Åtkomst till patientjournal för vårdens personal - blankett, Uppdrag att journalgranska Godkänt den: 2017-11-07 Ansvarig: Barbro Nordström Gäller för: Region Uppsala Åtkomst till patientjournal för vårdens personal - blankett, Uppdrag att journalgranska Innehåll Delta i vården av patienten...2

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg

Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-24 Carin Mork-Brandén Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Rapport Markörbaserad journalgranskning

Rapport Markörbaserad journalgranskning Rapport Markörbaserad journalgranskning 201301-201306 Bakgrund Markörbaserad journalgranskning har använts i Sverige sedan 2007. Det innebär att dokumentationen från ett slumpmässigt urval av avslutade

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten.

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. Datum: 2017-12-20 Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. 1 Sammanfattning Patient som sökte akutmottagningen initialt för trauma fot då hen ramlat. Orsaken till att patienten fallit bedöms vara infektion

Läs mer

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse Sammanfattning Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Det här är patientsäkerhetsberättelsen för

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Innehåll: Bakgrund Arbetsgrupp Beskrivning av arbetsmetod

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö servicehus År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Ann Norén, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen Mallen är framtagen

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

PPM mätningar 2019 Närsjukvården

PPM mätningar 2019 Närsjukvården PPM mätningar 2019 Närsjukvården Sammanfattande rapport över vårens PPMmätningar, samt 2018 års journalgranskning i Närsjukvården Region Norrbotten. PPM 2019 Närsjukvården Piteå Lu/Bo Kalix Gällivare Kiruna

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens

Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens 2015-02-01 Patientsäkerhetsberättelse Tallbohovs äldreboende, demens Övergripande mål Alla ska följa de basala hygienrutinerna samt klädreglerna. Minimera antal avvikelser gällande fall, mediciner, trycksår

Läs mer

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA).

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Bild från UNT 11 mars 2018 Befolkningsutveckling. Sängplatser per 1000 invånare (2014). Hur det hela började. Mobila äldreakuten projektform 2011.

Läs mer

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013 Inledning Varje division i Skånevård Kryh har utarbetat ett måldokument med en tillhörande aktivitetsplan. I aktivitetsplanerna beskrivs bland annat åtgärder för att nå målen och vem som är ansvarig. Samtliga

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG +- PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård Fast vårdkontakt.. verktygen i Äldresatsningen! Staben för verksamhetsutveckling 4 enheter! Enhet för läkemedel Enhet för säkerhet, användarnära IT MT Enhet för patientsäkerhet Enhet för ehälsa kvalitet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården 2014-02-25 Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården År 2013 Datum och ansvarig för innehållet Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus 2012 Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse 2011 Forshaga 2012-02-06 Anders Olsson Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Till Socialdepartementet Diarienummer S2017/02040/FST Remissvar Betänkande SOU 2017:21 Läs mig!

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVARE ÅR 2014 DATUM OCH ANSVARIG FÖR INNEHÅLLET 150218 BIRGITTA WICKBOM HSB OMSORG Postadress: Svärdvägen 27, 18233 Danderyd, Vxl: 0104421600, www.hsbomsorg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

P atientsäkerhetsberättelso

P atientsäkerhetsberättelso Adium Omsorg AB P atientsäkerhetsberättelso Ål 2014 Datum och ansvarig för innehållet 201: -02-27 Britt-Marie Nordström Ver amhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2 0:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Riktlinje beslutsstöd för sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg SN-2017/124

Riktlinje beslutsstöd för sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg SN-2017/124 Sida 1 av 2 Handläggare Datum Diarienummer Eva Lejman 2017-05-30 SN-2017/124 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Socialnämnd Riktlinje beslutsstöd för sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg SN-2017/124

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för:

Patientsäkerhetsberättelse för: Patientsäkerhetsberättelse för: 2014 Uppdaterad: 2015-02-24 Ansvarig: Josefine Boberg Verksamhetschef Betelhemmet Kvarnvägen 6 611 70 JÖNÅKER 0155 700 90 betelhemmet@telia.com www.betelhemmet.se Innehåll:

Läs mer