LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN MANUAL VFU-WEBB FÖR VFU-KOORDINATORER

2 Innehåll 1. Inledning Inloggning Utloggning Personliga inställningar Sök studenter på VFU-område Skillnad mellan antal studenter i sökning och Placeringsrapport? VFU-placering av studenter på VFU-område Placera på skola/förskola Placera på avdelning Placera hos LLU Ändra och lägga till uppgifter om LLU och avdelning Göra anteckning på specifik VFU-kurs Se anteckning på studentvyn Rapport Placeringsrapport Rapport Studieuppehåll Placeringshistorik Studenters avbrott på program Viktigt att tänka på för dig som koordinator Support VFU-webb (systemet) Frågor kring VFU-placeringar och studenter Bilaga 1 Flödesschema över VFU-placeringsprocessen (27)

3 1. Inledning Denna manual beskriver några av funktionerna i Studieplans- och VFU-webb (i manualen omnämnd som VFU-webb), som från och med VT16 är Göteborgs universitets databas för VFU-placeringar inom Förskollärarprogrammet. Från och med HT16 ingår också övriga program inom lärarutbildningen i VFU-webb. I manualen får du veta hur du loggar in, söker studenter på ditt VFU-område, placerar studenter på skola/förskola, avdelning och hos LLU samt hur du går tillväga när du ska skriva anteckningar. Utöver placeringar vid VFU-kurser, så används verktyget för att hantera studenters individuella studieplan. En studieplan består av studenters lärarprogramskurser och dessa ligger i den ordning de ska läsas. VFU-placeringarna i VFU-webb utgår ifrån de VFU-kurser som är inlagda i studenters studieplaner. Vilken kull studenterna tillhör är inte längre aktuellt eftersom det är VFU-kurser i studieplaner som styr, därmed är märkningen av kulltillhörighet inte alltid korrekt i VFU-webb. Flertalet exempel (primärt skärmklipp) är tagna från Förskollärarprogrammet (L1FÖR) och i en del fall stämmer inte dessa exempel (skärmklipp) helt överens med samtliga program som använder VFU-webb. Det är principerna för arbetssätt i VFU-webb som poängteras i manualen. Skärmklippen fungerar som komplement till texten. 3 (27)

4 2. Inloggning Gå till följande webbsida: Du möts då av en sida med inloggningsmöjlighet, se bild nedan. Fyll i ditt användarnamn och lösenord, klicka sedan på Logga in. Klicka på hussymbolen (se bild med pil) för att komma till VFU-webb. 3. Utloggning För att logga ut från VFU-webb, klicka på den röda kvadraten med cirkel i, se bild nedan. 4 (27)

5 4. Personliga inställningar När du loggat in i VFU-webb, klicka på symbolen med verktyg (se markering i bild nedan). Du kommer till Mina inställningar. Till höger under rubrik Övriga inställningar ska du endast markera Visa anteckningar, såsom visas i bild nedan. Om andra inställningar är markerade, avmarkera dem. Avsluta med att klicka på Spara-knappen. 5 (27)

6 5. Sök studenter på VFU-område Klicka på VFU så kommer det egna VFU-området upp, det vill säga det område du har behörighet för i VFU-webb. Välj Termin och Område i rullistorna (* = obligatoriskt val). Enbart det VFU-område du är koordinator för syns i rullistan. Önskar du välja ett specifikt program så gör du det i rullistan för Program. Vill du precisera sökningen ytterligare kan du välja en Skola/förskola i rullistan. Klicka på Sök. Då visas alla studenter som har en VFU-kurs inlagd i sin studieplan den termin du har valt. Sök studenter på VFU-kurs När du vill söka studenter på en specifik VFU-kurs, välj Område och därefter aktuell Termin i rullistorna enligt bild ovan. I rullistan Kurs, välj den VFU-kurs du vill ha studentuppgifter på, exempelvis LRVU11. (Om du väljer Program innan du väljer kurs så kommer du i rullistan för Kurs att se endast VFU-kurser inom det program du valt, du slipper alltså se samtliga programs VFU-kurser). Vill du precisera sökningen ytterligare kan du välja en specifik Skola/förskola i rullistan för detta. Tre veckor före kommande VFU-kursperiod ska du söka fram studenter som inom kursen ska göra VFU på området. Gå igenom listan och se efter att samtliga har placering på skola/förskola och hos LLU och att uppgifterna stämmer. Studenter som saknar LLU eller av annan anledning behöver byta avdelning eller LLU, placeras av dig. 6 (27)

7 Två veckor före start av VFU-kurs hämtar VFU-kurslärare/VFU-kursledare listor om sina studenters placeringar ur VFU-webb. Flödesschema över VFUplaceringsprocessen finns i Bilaga 1. Den visar lärarutbildningsaktörers olika insatser vid VFU-placering. 5.1 Skillnad mellan antal studenter i sökning och Placeringsrapport? Då det hela tiden sker förändringar av studenter placerade på ett VFU-område, speciellt inför VFU-kurs 1, kan det vara skillnad mellan antalet studenter på område och när man tar ut en placeringsrapport. (Hur du tar ut en placeringsrapport kan du läsa om i avsnitt 9 längre ner). I placeringsrapporten kan du ibland se studenter med placering på VFU-området, trots att de inte är aktuella för VFU. I dessa fall finns en notering i kolumnen Meddelanden där det står att placeringen ligger kvar på området för att ersättning ska kunna genereras i samband med kommande faktureringsunderlag. 7 (27)

8 6. VFU-placering av studenter på VFU-område Bilden nedan visar hur koordinator i Göteborg Västra Hisingen har sökt fram studenter som placerats inom området och som har planerat att läsa en VFU-kurs HT16. Den del av VFU-placeringen som finns inlagd har gjorts av VFU-handläggare vid LUN:s kansli, det vill säga placering på VFU-område och namn på koordinator, skolhuvudman och VFU-kurslärare. För att placera studenten inom VFU-området, klicka på knappen med ikonen penna (se pil i bild ovan). Ordet Ändra visas när du håller pekdon över ikonen. Rutan Ändra VFU för student visar sig då (se bild nedan). I rutan finns ett flertal fält med rullistor. Bortse från fält för VFU-kursperiod, samt från rullistorna Status, Publicerad och Ämne/Nivå. 8 (27)

9 6.1 Placera på skola/förskola Klicka på rullistan Skola/förskola. Du ser då ett antal poster på skolor och förskolor. Markera den skola/förskola som studenten ska placeras på. Hittar du inte den skola/förskola du söker, försäkra dig om att den inte redan är inlagd genom att skriva/söka på del av namnet. Skriver du del av skolan/förskolans namn, till exempel mäst, så visas skolor/förskolor som innehåller mäst. Finns inte den post du söker, lägg till skolan/förskolan genom att klicka på det gröna plustecknet som syns till höger om Skola/förskola, se bild nedan. När du klickat på det gröna plustecknet visas rutan enligt bild nedan. I fältet Namn skriver du in skolan/förskolans namn. Förskoleklass, fritidshem, skolor inom åk 1-9 och gymnasieskolor, skrivs in med enbart skolans namn. Förskolor ska skrivas in med förskolans namn och därefter benämningen förskola, t ex Berguvens förskola eller Rymdvägen 3 förskola. Namn på förskola skrivs in enligt exempel nedan: Förskolans namn: Avdelning: Namn på skola skrivs in enligt exempel nedan: Skolans namn: Frutorpsskolan Rundstigen 4 förskola (här skrivs alltså alltid förskola in efter namnet på förskolan) Blåbäret 9 (27)

10 Avdelning: Förskoleklass Röd Avdelning: Fritidshem Grön Avdelning: ÅK 4-6 Inga uppgifter utöver skolan/förskolans namn ska läggas in. Bortse alltså från resterande fält. Klicka på Spara. Om du för stunden är färdig med placeringsarbetet för studenten, avsluta med att klicka Spara i rutan Ändra VFU för student. Om du önskar lägga in ett flertal skolor/förskolor på ditt område vid ett och samma tillfälle (ej knutet till enskild students placering) alternativt lägga till uppgifter eller ändra felaktig stavning på befintlig skola/förskola, mejla uppgifterna till support (se rubrik 11. Support VFU-webb nedan) för inmatning av data. 6.2 Placera på avdelning För att placera student på en avdelning, klicka på rullistan Avdelning. Du ser då post/poster på avdelning knutna till vald skola/förskola. Markera den avdelning som studenten ska placeras på samt Spara. Innan du skriver in en ny avdelning, försäkra dig om att den inte redan är inlagd genom att skriva/söka på del av namnet. Skriver du del av avdelningens namn, till exempel sör, så visas namn på avdelning som innehåller sör. Finns inte den post du söker, lägg till avdelning genom att klicka på det gröna plustecknet som syns till höger om Avdelning. När du klickat på det gröna plustecknet syns rutan enligt bild nedan. I fältet Förnamn skriver du in avdelningens namn. Observera att inga andra fält ska fyllas i! Klicka på Spara så att den nya posten finns kvar. 10 (27)

11 Om du för stunden är färdig med placeringsarbetet för studenten, avsluta med att klicka Spara i rutan Ändra VFU för student. När det gäller förskolor så ska alltid Avdelning skrivas in (om det finns flera avdelningar på förskolan). Detta är inte minst viktigt för att studenten ska veta på vilken avdelning denna ska göra sin VFU-kurs. När det gäller fritidshem, åk 1-9 och gymnasieskolor, så är det upp till dig som koordinator att själv välja hur eller om Avdelning ska användas. Det kan finnas fördelar med att lägga in information under Avdelning även här för att t ex få tydligare koll på om student placeras inom åk 1-3 eller 4-6. Nedan ger vi exempel på hur detta kan se ut och hur det ska se ut när det gäller förskola. Avdelning på förskola skrivs in enligt exempel nedan: Förskolans namn: Rundstigen 4 förskola (här skrivs alltså alltid förskola in efter namnet Avdelning: Avdelning: på förskolan) Blåbäret Smultronet Avdelning på skola skrivs in enligt exempel nedan: Skolans namn: Frutorpsskolan Avdelning: Förskoleklass Röd Avdelning: Fritidshem Grön Avdelning: ÅK Placera hos LLU För att placera student hos LLU, klicka på rullistan LLU. Du ser då ett antal poster på LLU. Markera den LLU som studenten ska placeras hos samt Spara. Innan du skriver in en ny LLU, försäkra dig om att den inte redan är inlagd genom att skriva/söka på del av namnet. Skriver du del av LLU:s namn, till exempel fri, så visas namn på LLU som innehåller fri. Finns inte den post du söker, lägg till LLU genom att klicka på det gröna plustecknet som syns till höger om LLU. När du klickat på det gröna plustecknet syns rutan enligt bild nedan. I fältet Förnamn skriver du in LLU:s förnamn. I fältet Efternamn skriver du in LLU:s efternamn. I fältet E-post skriver du in LLU:s e-postadress. I fältet Telefon anger du det telefonnummer som LLU kan nås på. Klicka på Spara så att den nya posten finns kvar (se bild nedan). 11 (27)

12 När du lagt in uppgifter om skola/förskola, avdelning och LLU, klicka på Spara i rutan Ändra VFU för student. 6.4 Ändra och lägga till uppgifter om LLU och avdelning Uppgifter om LLU och avdelningar kan ändras och läggas till på enskild student efter utsökning av studenter via knappen VFU. Använd knappen Ändra, se bild nedan. I rutan som heter Ändra VFU för student, klicka på symbolen penna till höger om plus-tecknet. Se bild nedan med exempel på ändring av LLU. 12 (27)

13 I rutan Lägg till under fliken Person (se bild nedan) kan du nu ändra och lägga till uppgifter. OBS! Du får inte ändra något under flikarna Roller och Organisationstillhörighet. När du är klar, tryck Spara. Avsluta med att klicka Spara i rutan Ändra VFU för student. 13 (27)

14 7. Göra anteckning på specifik VFU-kurs För att göra en anteckning, klicka på ikonen anteckningsblock (texten Ny Anteckning syns när du håller pekdon på ikonen), se pil i bild nedan. Observera att anteckning som görs på specifik VFU-kurs inte syns på andra VFUkurser! Nedanstående meddelanderuta visas. Skriv anteckning och avsluta alltid med datum (ååmmdd) och signatur (versaler) enligt exempel i bild nedan. Anteckningar på specifik VFU-kurs kan t.ex. handla om byte av förskola och LLU. Anteckning som görs på specifik kurs kommer att finnas med när du tar ut rapporter över studenterna. Glöm inte att klicka på Spara så att anteckningen finns kvar. 14 (27)

15 Om du är inne på studentvyn (den sida där studentens studieplan finns) kan du göra anteckning på specifik VFU-kurs också där. För att komma till studentvyn, klicka på studentens namn (se pil i bild nedan). En ny webbsida öppnas alltid. Den tidigare webbsidan ligger alltså kvar i webbläsaren. På studentvyn finns studentens studieplan som innefattar alla kurser studenten ska läsa under utbildningen. Klicka på den VFU-kurs du vill göra anteckning på, se pil i vänstra bilden nedan. VFU-kursen öppnas då och du ser uppgifter om VFUplaceringen. 15 (27)

16 När VFU-kurs ligger öppen i studieplanen går det att göra en anteckning, den skrivs då på specifik kurs. Klicka på ikonen som föreställer ett anteckningsblock, se oval markering i högra bilden ovan. En meddelanderuta öppnas då, och i den kan du göra din kursspecifika anteckning. Avsluta alltid med datum (ÅÅMMDD) samt ditt namns initialer. Se bild nedan till vänster. När du klickat Spara lägger sig anteckningen under specifik kurs, se högra bilden ovan. 16 (27)

17 8. Se anteckning på studentvyn En anteckning som görs på student följer denne under hela studietiden och är inte knuten till en specifik VFU-kurs. Anteckningar på student görs endast av VFUhandläggare på LUN:s kansli eller av programstudievägledare. Beroende på anteckningens karaktär blir de i vissa fall synliga för koordinator, t.ex. student som blivit underkänd på VFU-kurs och kallad till studievägledande samtal på LUN:s kansli. För att se anteckning på student, klicka på studentens namn (se pil i bild nedan). Du kommer då till studentvyn. Klicka på fältet Anteckningar i mittenkolumnen. Anteckningar som görs på student syns inte i Placeringsrapporten. 17 (27)

18 9. Rapport Placeringsrapport För att få en lista över samtliga studenter placerade på ditt VFU-område, klicka på rubriken Rapport i menyraden överst på sidan. Du kommer då till en sida med ett flertal rapporter. Klicka på rapporten Placeringsrapport. Du möts nu av en sida som ser ut som bild nedan. I rullistorna väljer du Program, Kurs och/eller Termin. Det är alltså möjligt att exempelvis välja endast ett program och en termin. I det fallet kommer din lista att innehålla uppgifter om samtliga kurser den termin och inom det program du valt. Klicka på Sök. Uppgifter om studenterna på ditt VFU-område visas då som i bild nedan. 18 (27)

19 För att få listan i Excel, klicka på Exportera till Excel (se pil i bild ovan). Export av data från en rapport genrerad i VFU-webb till Excel, görs alltid i ett.cvs format (Unicodetext). Om du väljer att spara filen i Excel så bibehålles detta format. Önskar du ändra till ett annat format, så väljer du istället Spara som och ändrar filformatet innan du döper filen och trycker Spara. I det fall rutan nedan visas, välj att öppna med Excel. Klicka OK. Uppgifterna i rapporten visas nu i ditt Excelprogram, se bild nedan. Startdatum och Slutdatum för VFU-kursperioden visas först efter att du ökat kolumnbredden. För att öka kolumnbredden för samtliga kolumner, klicka på rektangeln i övre vänstra hörnet, se vänstra pilen i bild ovan. Hela Excel-arket markeras då. Klicka därefter på en kolumnlinje (vilken om helst, för exempel se högra pilen i bild ovan). Filen innehåller uppgifter om studenters: Förnamn, Efternamn, Program, Inriktning, Antagningstermin, VFU-kurs, Termin för VFU-kurs, Start- och slutdatum för VFU-kurs, Meddelanden, VFU-område, Skola/förskola, Avdelning, LLU, Koordinator och Skolhuvudman. I kolumnen Meddelanden syns anteckningar som är gjorda på en students specifika VFU-kurs. Det kan t.ex. finnas information om att studenten gör VFU i förskoleklass eller att VFU-placeringen endast finns med i VFU-webb och i rapporten för att ersättning för studenten ska kunna utgå till VFU-området. I det sistnämna fallet är 19 (27)

20 alltså studenten inte aktuell för VFU, men behöver ha sin placering kvar på VFUområdet för att uppgifter om placeringen ska komma med i fakturaunderlaget. I excelfilen kan du enkelt radera de kolumner som är ointressanta för dig. Du kan också välja att sortera datan i filen.klicka på Sortera och filtrera och därefter på Anpassad sortering i listan. Om du istället önskar filtrera ut endast vissa poster, klicka på Sortera och filtrera och därefter på Filter i listan. 20 (27)

21 10. Rapport Studieuppehåll För att få en lista över studenter med studieuppehåll och som har placering i ditt VFUområde, klicka på rubriken Rapport i menyraden överst på sidan. Du kommer då till en sida med ett flertal rapporter. Klicka på rapporten Studieuppehåll. Fälten Program och Termin är inte obligatoriska, du kan därför lämna dem tomma. Om du önskar se samtliga programs studenter med studieuppehåll aktuell termin, lämna programfältet tomt och ange endast en viss termin. I exemplet nedan har Förskollärarprogrammet valts samt termin V16. Klicka på Sök. Klicka därefter på Exportera till Excel. I excelfilen visas förskollärarprogramsstudenter med studieuppehåll V16. I filen anges bl.a. från vilken termin uppehållet gäller samt hur länge det pågår. Tidigare har ni som koordinatorer ibland fått besked om studenters studieuppehåll från administratör vid LUN:s kansli men det kommer ni inte att få framöver. Ni ser istället studenter med uppehåll i studieuppehållsrapporten. 21 (27)

22 11. Placeringshistorik Du kan enkelt få en översikt med information kring en specifik students placeringshistorik. Klicka på studentens namn i din VFU-lista. Ett nytt webbfönster öppnas och du ser studentvyn, alltså den sida där studenten har sin studieplan. I studentens studentvy trycker du på VFU-översikt i den övre menyraden. Fönstret i studentvyn utvidgas då i övre delen och en lista med en students placeringshistorik utvidgas. Du stänger fönstret genom att trycka på Stäng inne i det utvidgade fönstret eller genom att åter trycka på VFU-översikt. 12. Studenters avbrott på program Koordinator och VFU-kurslärare får information om de studenter som meddelat studieavbrott på program. Informationen kommer via e-post från administratör på LUN:s kansli. Sena avbrott, dvs. avbrottsblanketter som inkommer nära inpå en VFU-kurs, hinner inte alltid meddelas. Koordinator behöver därför göra avstämning i VFU-webb dagarna innan VFU-kurs startar. 22 (27)

23 13. Viktigt att tänka på för dig som koordinator Som koordinator ska du kontinuerligt logga in och se om någon student tillkommit eller försvunnit från ditt VFU-område. Koordinatorer ansvarar för att hålla sig uppdaterade på eventuella förändringar i VFU-webb, t.ex. om student gjort avbrott innan VFU-kurs startar. Information om sena avbrott inför VFU-kurs kan inte alltid meddelas från LUN:s kansli. Uppdatering av studenters studieplan görs inte vid LUN:s kansli, det är istället studentens ansvar att hålla sin studieplan uppdaterad. Då de inte själva kan utföra uppdateringen av sina studieplaner ska de senast 4 veckor innan aktuell VFU-kursperiod kontakta sin programstudievägledare. Denne ska i sin tur göra uppdateringen senast 3 veckor innan VFU-kursperioden startar. Se flödesschema över olika aktörers ansvar i placeringsprocessen, i Bilaga 1. Om du ser att någon uppgift om skola, LLU eller avdelning är rödmarkerad på students placeringsdata, så beror detta på att just den posten har arkiverats i databasen. Det kan se ut enligt bildexempel nedan: Att en post är rödmarkerad kan bero på att posten var en dubblett eller var felstavad och därför har arkiverats. När du ser en röd post: Klicka på knappen Ändra (symbol penna). Rutan Ändra VFU för student visas. 23 (27)

24 Som du ser i bilden ovan så är LLU-fältet tomt. Klicka på fältet och sök fram Carin Ryden (som finns i svart text). Klicka på namnet och därefter på Spara. Nu har uppgiften ersatts med korrekt post. Alternativt kan du mejla support på VFU-webb, se kontaktuppgifter i avsnitt 14 nedan. 24 (27)

25 14. Support VFU-webb (systemet) Support via telefon (fr.o.m. 23/8 2016): Tisdagar kl samt fredagar kl Niclas Andersson Jennie Corneskog Övriga tider, mejla: Om du behöver lägga in skolor/förskolor på ditt område alternativt lägga till uppgifter eller ändra felaktig stavning på befintlig skola/förskola, mejla uppgifterna till supportadress ovan. 15. Frågor kring VFU-placeringar och studenter VFU-handläggare på respektive program: Förskollärarprogrammet Lotta Huldén Telefon: Grundlärarprogrammet Håkan Kollberg Winsnes Telefon: Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) Yrkeslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kristina Lindahl Telefon: Liv Nilsen Telefon: (27)

26 Bilaga 1 Flödesschema över VFU-placeringsprocessen sida 1 (2) 26 (27)

27 Flödesschema över VFU-placeringsprocessen sida 2 (2) 27 (27)

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 2016-10-05 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN MANUAL VFU-WEBB FÖR VFU-KOORDINATORER Innehåll 1. Inledning...3 2. Inloggning...4 3. Utloggning...4 4. Personliga inställningar...5 5. Sök studenter på VFU-område...6

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 2016-03-11 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN MANUAL VFU-WEBB FÖR VFU-KOORDINATORER INLEDNING 3 INLOGGNING 3 UTLOGGNING 3 SÖK STUDENTER PÅ VFU-OMRÅDE 4 SÖK STUDENTER PÅ VFU-KURS 5 VFU-PLACERING AV STUDENTER PÅ VFU-OMRÅDE

Läs mer

Manual VFU-webb för VFU-koordinatorer

Manual VFU-webb för VFU-koordinatorer 2016-01-13 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Manual VFU-webb för VFU-koordinatorer INLEDNING 3 INLOGGNING 3 UTLOGGNING 3 SÖK STUDENTER PÅ VFU-OMRÅDE 4 SÖK STUDENTER PÅ VFU-KURS 5 VFU-PLACERING AV STUDENTER PÅ VFU-OMRÅDE

Läs mer

MANUAL VFU-WEBB FÖR VFU-KURSLÄRARE OCH KURSLEDARE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MANUAL VFU-WEBB FÖR VFU-KURSLÄRARE OCH KURSLEDARE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN MANUAL VFU-WEBB FÖR VFU-KURSLÄRARE OCH KURSLEDARE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Innehåll Inledning 3 Inloggning 4 Utloggning 4 Rapport VFU-kurslärare 5 Rapport VFU-kursledare 6 Rapport

Läs mer

Manual Databas VFU-11:an VFU-samordnare / VFU-koordinatorer

Manual Databas VFU-11:an VFU-samordnare / VFU-koordinatorer Manual Databas VFU-11:an VFU-samordnare / VFU-koordinatorer INLOGGNING... 2 START... 3 VAL AV VY... 4 UTSÖKNING AV STUDENTER... 4 SORTERING AV POSTER... 6 SKRIVA IN DATA... 7 SPARA INLAGDA UPPGIFTER...

Läs mer

Manual Databas VFU-11:an VFU-samordnare / VFU-koordinatorer

Manual Databas VFU-11:an VFU-samordnare / VFU-koordinatorer Manual Databas VFU-11:an VFU-samordnare / VFU-koordinatorer INLOGGNING... 2 START... 3 VAL AV VY... 4 UTSÖKNING AV STUDENTER... 4 SORTERING AV POSTER... 5 SKRIVA IN DATA... 6 SPARA INLAGDA UPPGIFTER...

Läs mer

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet Manual valwebb Förskole- och lärarutbildningarna Linköpings universitet 2017/2018 VFU-teamet INNEHÅLL Inloggning... 3 Inställningar, tecken och symboler... 3 Hitta ditt VFU-område med dina studenter...

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Lathund Fritidshem 2014-10-03

Lathund Fritidshem 2014-10-03 Lathund Fritidshem 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du vill se... 4 Kolumner...

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-ansvarig på skola

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-ansvarig på skola En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-ansvarig på skola Version 1.2, uppdaterad maj 2013 . Innehåll Behörighet och inloggning... 3 Adressen till VFU-portalen... 3 Inloggning... 3

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen.

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-samordnare i kommunen. Version 1.2 maj 2013 Följande sidor kommer ge en kort och övergripande guide till de vanligaste funktionerna i VFUportalen.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. OBS! För att kunna planera jourpass måste man som

Läs mer

Lathund fritids

Lathund fritids Lathund fritids 2013-01-25 1 Innehåll Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till och ta bort Ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Snabbsök

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 Eva Rehnberg 2014-01-10 Innehåll Ny elev... 2 Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län eller Håbo... 2 Elev med

Läs mer

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey

Kursvärderingsenkät i KI Survey 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 160203 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

Lathund. Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21

Lathund. Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21 Lathund Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2015-09-21 1 2 Dessa lathundar är utformade för att underlätta för Föreningen Nordens medlemmar att administrera i det nya medlemssystemet

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Kom igång med Adela Gymnasium

Kom igång med Adela Gymnasium Kom igång med Adela Gymnasium Publicerad 2011-07-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Gymnasium 1 Starta Adela Gymnasium 5 Logga in som

Läs mer

Medlemsregistret i IdrottOnline

Medlemsregistret i IdrottOnline Medlemsregistret i IdrottOnline Här följer en beskrivning över hur ni lägger in era medlemmar i IdrottOnline. För att få tillgång till medlemsregistret behöver du ha rollen Huvudadministratör eller Klubbadministratör.

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Manual för Användarhanteraren ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Kvalitetsregister som är anslutna till Registercentrum Västra Götaland ligger oftast

Läs mer

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig XXX Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig Manual v. 7 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1 Skapa ny bokningslista... 5 2.2 Inställningar... 7 2.2.1 Grundinformation...

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Användarhandledning, Studiedokumentation 2014. Mina sidor. Manual: Studiedokumentation 1(34)

Användarhandledning, Studiedokumentation 2014. Mina sidor. Manual: Studiedokumentation 1(34) Mina sidor Manual: Studiedokumentation 1(34) Inledning Begreppet studiedokumentation syftar på de samlade uppgifterna kring enskilda studerande, deras studiedeltagande och prestationer under utbildningstiden.

Läs mer

Dokumentera individuell studieplan, studieaktivitet och -finansiering, uppnådd andel och alla kurser klara

Dokumentera individuell studieplan, studieaktivitet och -finansiering, uppnådd andel och alla kurser klara Dokumentera individuell studieplan, studieaktivitet och -finansiering, uppnådd andel och alla kurser klara Innehåll Sida Dokumentera individuell studieplan - Dokumentera studieaktivitet och finansiering

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Logga in. Placera barn. Kolumner Ändra ordning på kolumner. Spara egna kolumnval. Urval. Ändra taxekategori. Sök. Uppsägning av plats

Logga in. Placera barn. Kolumner Ändra ordning på kolumner. Spara egna kolumnval. Urval. Ändra taxekategori. Sök. Uppsägning av plats 2013-01-25 1 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Ändra ordning på kolumner Urval Spara egna kolumnval Excelformat av urval Välja antal barn som visas i urvalet Sök Snabbsök Söka med filter

Läs mer

Begreppen bemanning och planering i Retendo 2 Två olika sätt att bemanna 3

Begreppen bemanning och planering i Retendo 2 Två olika sätt att bemanna 3 Bemanna och Planera Begreppen bemanning och planering i Retendo 2 Två olika sätt att bemanna 3 Bemanning av ett uppdrag 3 Kursansvarig och timbudget 3 Bemanning 5 Timmar i tjänsteplaneringen 6 Planering

Läs mer

Föreningen Nordens medlemsregister KomMed

Föreningen Nordens medlemsregister KomMed 1 Guide till Föreningen Nordens medlemsregister KomMed Uppdaterad: 2017-02-17 2 Denna lathund är utformad för att underlätta för Föreningen Nordens medlemmar att administrera medlemsregistret KomMed. KomMed

Läs mer

Lathund Skola

Lathund Skola Lathund Skola 2019-08-30 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Ändra lösenord... 4 Vyer anpassa det du vill se...

Läs mer

Logga in. Översiktsbild fritids Godkänna. Kolumner. Köhantering. Urval. Placeringar. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Översiktsbild fritids Godkänna. Kolumner. Köhantering. Urval. Placeringar. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2012-10-01 1 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till och ta bort Ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Snabbsök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Lathund Skola

Lathund Skola Lathund Skola 2015-06-15 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Ändra lösenord... 4 Vyer anpassa det du vill se...

Läs mer

Skapa listor i Statuslistan

Skapa listor i Statuslistan Skapa listor i Statuslistan Innehåll Listor... 2 Skapa ny lista (exempel)... 4 Filter... 10 Klientuppgifter... 10 Moment på klienter... 11 Moment- och kontrollpunktstatus... 11 Momentansvar... 12 Kontrollpunktsansvar...

Läs mer

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning 2016-09-15 Skapat av: Fältström Ingrid 1 (31) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaringar... 3 1.1.1 Kolumn... 3 1.1.2 Lista... 3 1.1.3 Posttyp...

Läs mer

Forskarstuderande. 1. Inloggning

Forskarstuderande. 1. Inloggning Forskarstuderande 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern doktorand utan anställning på MIUN så använder du knappen

Läs mer

Folkhögskola Användarhandbok

Folkhögskola Användarhandbok Folkhögskola Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2012 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN STUDIETIDER

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Instruktioner plattformen entreprenörer (centrala användare)

Instruktioner plattformen entreprenörer (centrala användare) Instruktioner plattformen entreprenörer (centrala användare) Välkomna till vår digitala plattform! Plattformen är optimerad för att användas via webbläsaren Google Chrome. Om ni behöver ladda ner Chrome,

Läs mer

Kom igång med KronoX

Kom igång med KronoX Kom igång med KronoX Manual för personal Version 1.1 Innehåll 1. Starta KronoX och logga in... 1 2. Klientens funktioner... 2 2.1. Förklaring till alla kolumner... 3 2.2. KronoX-klientens meny... 4 2.3.

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Manual för bemanning i operationsprogrammet

Manual för bemanning i operationsprogrammet [Publiceringsdatum] Manual för bemanning i operationsprogrammet 2018-12-03 Manualen beskriver hur du lägger in och planerar personal på bemanningsfliken i operationsprogrammet Öppna fliken Bemanning i

Läs mer

Lathund Fritidshem

Lathund Fritidshem Lathund Fritidshem 2018-07-11 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du vill se... 4 Kolumner...

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Ny medlem 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ny layout (fr.o.m 12/3) 4 Medlemmar 5 Ny medlem med fullständigt personnummer 6 Vanliga felmeddelanden 7 Ny medlem med ofullständigt

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Kontaktuppgifter sid 3 Riktlinjer sid 4 Inloggning i BER sid 5-6 Utföra egenkontroll i BER sid 7-21 Söka fram Egenkontroller sid Exportera

Kontaktuppgifter sid 3 Riktlinjer sid 4 Inloggning i BER sid 5-6 Utföra egenkontroll i BER sid 7-21 Söka fram Egenkontroller sid Exportera 1 Kontaktuppgifter sid 3 Riktlinjer sid 4 Inloggning i BER sid 5-6 Utföra egenkontroll i BER sid 7-21 Söka fram Egenkontroller sid 22-33 Exportera egenkontroll till Excel sid 34-41 Nyckeltal sid 42-50

Läs mer

Rapportering av ersättningar och arvoden

Rapportering av ersättningar och arvoden Rapportering av ersättningar och arvoden Manual för förtroendevalda i OK ekonomisk förening Denna manual beskriver hur du genomför rapporteringen av sammanträden och andra uppdrag i rapporteringsverktyget

Läs mer

Lathund utbildarwebben

Lathund utbildarwebben Handledning 1 (13) Upprättad av Konrad Asterbäck Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Till utbildningssamordnare Handledning 2 (13) shistorik Beskrivning

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion... 3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...

Läs mer

Funktionsbeskrivning MyPayslip för Hogia Lön

Funktionsbeskrivning MyPayslip för Hogia Lön Funktionsbeskrivning MyPayslip för Hogia Lön Publicera de anställdas lönespecifikationer och eller kontrolluppgifter i mobilen via MyPayslip i Hogia Lön I löneprogrammet finns det möjlighet att via tillägget

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Högskola och universitet Användarhandbok

Högskola och universitet Användarhandbok Högskola och universitet Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2012 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Lathund Skola

Lathund Skola Lathund Skola 2018-07-11 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Ändra lösenord... 4 Vyer anpassa det du vill se...

Läs mer

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Kom igång med Platon Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Platon 1 Beskrivning 4 Förberedelser inför schemaläggning 4 Läsårsperioder

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-administratör på lärosäte

En kort guide till VFU-portalen. För dig som arbetar som VFU-administratör på lärosäte En kort guide till VFU-portalen För dig som arbetar som VFU-administratör på lärosäte Version 1.2, uppdaterad mars 2013 Följande sidor kommer ge en kort och övergripande guide till de vanligaste funktionerna

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.6

Minihandbok för skoladministratörer version 1.6 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.6 Eva Rehnberg 2014-08-18 En utförligare handbok för administratörer finns att tillgå inloggad i UEDB. Den här handboken är

Läs mer

Version

Version 2 Inloggning i Viltdata För att registrera eller administrera uppgifter i viltdata, navigera till webbplatsen www.viltdata.se På startsidan finns allmän information och nyheter samt kontaktuppgifter till

Läs mer

MANUAL NACKA24. För administratörer i grundskolan. Version 3 uppdaterad

MANUAL NACKA24. För administratörer i grundskolan. Version 3 uppdaterad MANUAL NACKA24 För administratörer i grundskolan Version 3 uppdaterad 2018-05-18 Innehållsförteckning 1 Användaruppgifter... 3 2 Elevens familjebild... 4 3 Elevöversikt... 5 4 Skicka e-post till vårdnadshavare...

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey (läkarprogrammet SVK)

Kursvärderingsenkät i KI Survey (läkarprogrammet SVK) Kursvärderingsenkät i KI Survey (läkarprogrammet SVK) 180528 1 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2017-09-20 Innan du börjar Förutsättningar For att logga in behöver du: Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) En dator med kortläsare Vara upplagd som användare/rapportör

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Gymnasieskola Användarhandbok

Gymnasieskola Användarhandbok Gymnasieskola Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2012 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN STUDIETIDER

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Canvas för VFU-lärare. En kurs på Mau vt 2019

Canvas för VFU-lärare. En kurs på Mau vt 2019 Canvas för VFU-lärare En kurs på Mau vt 2019 1. Att skapa en kurs 2. Att söka ut sina studenter och skapa lista 3. Att bjuda in studenter 4. Att skapa ett innehåll - importera från Commons 5. Anpassa innehållet

Läs mer

Manual för hantering av abonnemang från Natur & Kultur

Manual för hantering av abonnemang från Natur & Kultur Manual för hantering av abonnemang från Natur & Kultur Uppdaterat 2016-06-03 1 Manual för hantering av abonnemang från Natur & Kultur... 1 Inledning... 3 Registrera dig... 3 Logga in... 5 Federerad inloggning...

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: privata utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: privata utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: privata utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20160201 v 1.2 orebro.se 2

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Manual till automatiseringen för administratörer

Manual till automatiseringen för administratörer Innehåll Manual till automatiseringen för administratörer... 1 Allmänt... 1 Aktivera en kursvärdering... 1 Samläsning av kurser att slå ihop flera kurser ( f d merge-funktionen )... 4 Dela ihopslagna kurser...

Läs mer

Sociala system. för rollen Vodok Enhetschef

Sociala system. för rollen Vodok Enhetschef Sociala system för rollen Vodok Enhetschef 2013-02-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inloggning 3 1.1 Inloggningsfönstret 3 1.1.1 Mitt konto 4 1.1.2 Min stadsdel 4 1.1.3 Dokumentation 4 1.1.4 Kontakter och support

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs. Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.se Ärendetyp Datum 2007-01-04 1(6) Elementär Websurveyandvänding

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Lathund för bedömning av särskild behörighet och meritvärdering på NyAwebben

Lathund för bedömning av särskild behörighet och meritvärdering på NyAwebben 2013-03-27 Sektion Student och utbildning Antagning Catharina Greiff Lathund för bedömning av särskild behörighet och meritvärdering på NyAwebben Från och med september 2012 finns möjlighet för institutionsanvändare

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

En kort guide till VFU-portalen. För dig som har tittbehörighet i portalen

En kort guide till VFU-portalen. För dig som har tittbehörighet i portalen En kort guide till VFU-portalen För dig som har tittbehörighet i portalen Version 1.2, uppdaterad maj 2013 Innehåll Adressen till VFU-portalen... 3 Inloggning... 3 Behörighet... 3 Hur får jag behörighet?...

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen Arbetsplatsansvarig Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Startsidan... 3 Behörighet... 4 Granska en arbetsplats placeringar... 5 Lägg till arbetsplatsansvarig/handledare...

Läs mer