1 (23) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (23) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB"

Transkript

1 Avesta Vatten och Avfall AB Förnyelseplan VA ledningar Uppdragsnummer Falun Sweco Environment AB Falun Håkan Danielsson 1 (23) Sweco Parkgatan 3 Bo 1902, Falun Telefon Telefa Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Håkan Danielsson Telefon direkt Mobil hakan.danielsson@sweco.se

2 2 (23)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund Behov Verksamhetsplanering Mål 6 2 Förutsättningar Läget under kontroll Ledningsdokumentation Driftsstatistik 7 3 Långsiktigt förnyelse behov Utgångspunkter Beräkning av förnyelsebehov Förnyelsebehov vattenledningar Förnyelsebehov spillvattenledningar Förnyelsebehov dagvattenledningar Sammanfattning förnyelsebehov Ekonomiska förutsättningar Långsiktig ekonomisk planering VA taan Personella resurser 16 5 Prioritering av områden Genomgång av områden Prioriteringsordning 19 6 Prioritering av ledningar Riskledningar Konsekvensledningar Sannolikhetsledningar Driftstörningar Prioritering 23 7 Åtgärdsplan 23 8 Val av förnyelseåtgärder 23 9 Planens fortlevnad 23 Bilaga 1 Checklista Koll på läget Bilaga 2 Åtgärdslista 2012 och (23)

4 Bergreppsförklaring Avloppsvatten Dagvatten Drift Driftstörning Förnyelse Förnyelsebehov Förnyelsetakt Livslängd Omläggning Renovering Vatten som avleds i rörledning: spillvatten, processvatten, kylvatten, dränvatten, dagvatten och inläckage (P90). Ytligt avrinnande regnvatten och smältvatten (P90). Åtgärder som erfordras för att ledningsnätet skall fungera utan att några direkta underhållsinsatser behöver göras. En driftstörning är ett fel som kräver en reparation eller någon annan åtgärd. Störningen kan upptäckas både genom ett larm eller vid regelbunden översyn (Andersson & Stahre, 1986). Ett planlagt utbyte av ledning eller anläggning, som till eempel omläggning, spräckning, infodring eller annan åtgärd som ger ledningssträckningen nyvärde. De åtgärder som krävs för att ledningsnätet skall uppnå en bestämd standard. Andel av total ledningslängd som förnyas under ett år Tidsperiod från en rörsträckas anläggande tills dess att ledningen behöver ersättas för att dess funktion ska kunna bibehållas. Förnyelse där man byter ut den befintliga ledningen (rörtryckning, borrning, spräckning, öppen schakt) Förnyelse där den nya ledningen inkorporeras helt eller delvis i den gamla (strumpor, cementbruksisolering, kortrör, infodring) Svinn Utläckande vatten från dricksvattenledningsnätet anges normalt i % av från vattenverket levererad mängd vatten. Tillskottsvatten Underhåll USG Samlingsbegrepp för vatten som utöver spillvatten avleds i spillvattenförandeavloppsledning. Tillskottsvatten kan således vara dagvatten, dränvatten, inläckande sjö- och havsvatten eller dricksvatten (P90). Observera att tillskottsvatten även inkluderar medvetet inkopplat vatten, som till eempel i kombinerade system eller tillåtna dräneringsanslutningar. Åtgärder som syftar till att uppehålla objektets funktion, bevara det i brukbart skick eller återföra objektets egenskaper till viss specificerad nivå. Utspädningsgrad. Anger hur mycket vatten utöver spillvatten som avleds till reningsverket. Dvs hur utspätt är spillvattnet när det når reningsverket. 2,0 innebär att reningsverket tar emot dubbelt så mycket vatten som man debiterat. Se även tillskottsvatten. 4 (23)

5 1 Bakgrund Utbyggnaden av vatten- och avloppsledningar i Avesta startade i början av 1900-talet som ett hälsoarbete för att förbättra tillgången på vatten och minska sanitära problem genom att avleda avloppet. Därefter har utbyggnaden följt samhällsutbyggnaden i övrigt. De äldsta ledningarna i Avesta är ca 100 år. Behovet av att förnya ledningsnäten blir allt starkare. Vikten av en långsiktig förnyelseplanering är bland annat att bli mer trygg med sitt VA-nät och dess utveckling, kunna göra välgrundade bedömningar om årliga förnyelsebehov och få en sund utveckling av VA-taan. Svenskt Vatten (VA branschens branschorgan) håller 2011 på att slutföra ett arbete med att ta fram en rapport rörande förnyelseplanering. Rapporten om förnyelseplanering har tillkommit för att inspirera och hjälpa Sveriges VA verksamheter med verktyg och idéer för att bygga upp en strukturerad planering för förnyelse av VA-ledningsnät. Från och med 2011 har VA-verksamheten i Avesta övergått i bolagsform. Som komplement till bolagsordning med ägardirektiv och generella ägardirektiv beslutade av kommunfullmäktige föreslås följande specifika ägardirektiv för Avesta VA och Avfall AB. Utdrag ur listan: Bolaget ska verka för en långsiktig förnyelse av VA-nätet och redovisa planen för kommunfullmäktige senast december Behov Stora delar av vatten och avloppsanläggningarna i Avesta kommun byggdes under perioden Vilket innebär att stora delar av ledningsnätet är år gammalt. VA verksamheten i Avesta har under de senaste åren jobbat systematiskt med verksamhetsplanering, nyckeltal, dokumentation anläggningar och driftstörningar samt förnyelseplanering. Behovet idag är att utifrån nya metoder och verktyg ta fram en plan för långsiktig förnyelse av VA ledningsnätet. 1.2 Verksamhetsplanering Avestas VA verksamhet har sedan i början av 2000-talet använts sig av planeringsverktygen VA 2050 och VA web. VA 2050 används för att kontinuerligt utveckla och förbättra hela VA-verksamheten. Planen kopplar den kortsiktiga verksamhetsstyrningen med den långsiktiga visionen och strategin. Nyckeln till planens aktiva fortlevnad är att strategiska nyckeltal kontinuerligt värderas via VA web, till grund för erfarenhetsåterföring, nulägesanalys och framtidsplanering. Eempel ur VA 2050 på strategier gällande ledningsnät; Planering, drift och underhåll av vattenledningsnät ska ske så att leverans och kvalitet mot abonnent upprätthålls. 5 (23)

6 Planering, drift och underhåll av spillvattenledningsnät ska ske så att energiförbrukning minimeras och kostnadseffektivitet uppnås. Förebyggande arbete ska prioriteras. Ledningsnät ska förnyas och underhållas så att god avledning upprätthålls och ovidkommande vatten samt bräddning minimeras. Egenkontrollprogram ska finnas 1.3 Mål Följande målsättningar finns i VA 2050 gällande ledningsnät; Vattenledningar Dricksvattnet ska aldrig vara otjänligt. Andelen vattenprover tjänligt med anmärkning ska understiga 5 % (mycket god uthållighet) för hela kommunen. Svinn på kommunnivå ska alltid understiga 20 % samt 5 liter/meter ledning och dygn (god uthållighet). Energiförbrukning ska understiga 1 kwh/meter ledning (god uthållighet) Spillvattenledningar Utspädningsgrad (inläckage) i By/Näs ska senast år 2010 understiga 3 (mindre god uthållighet). Uppföljningen av 2010 års värde 1.2, visar att målet är uppfyllt. Utspädningsgrad (inläckage) i Horndal ska senast år 2012 understiga 3 (mindre god uthållighet). 2 pumpstationer ska årligen upprustas. Dagvattenledningar En rättvis finansiering av dagvattenkostnader ska finnas senast år Förutsättningar En grundförutsättning för att kunna planera förnyelse av ledningsnätet är att man har ordning och reda när det gäller dokumentation, driftsstatistik, arbetsrutiner och ekonomi. 6 (23)

7 Arbetet med att upprätta denna förnyelseplan inleddes med en genomgång av ovan nämnda faktorer. 2.1 Läget under kontroll Befintligt ledningsnät betingar ett stort värde och det är av stor vikt hur vi lyckas förvalta det värdet. Svenskt Vatten har tagit fram en checklista som innebär en typ av temperaturmätning på verksamheten. Genomgången av checklistan för Avestas del redovisas i bilaga 1. Det man sammanfattningsvis kan säga är att de allra flesta av punkterna som tas upp i checklistan fungerar väl i Avesta. Det som vid genomgången var sådant som kunde förbättras var just punkter kopplade till arbetet med att ta fram en långsiktig förnyelseplan. 2.2 Ledningsdokumentation Avesta har under många år arbetet med att digitalisera sin ledningsdokumentation, från början i VABAS/DUF och numera i Tekis Vabas. Idag finns ca 90 % av ledningsnätet dokumenterat digitalt. Anläggningsdata i form av ledningstyp, material, dimension etc finns i god omfattning digitalt dokumenterat. Dock är det något sämre när det gäller anläggningsår, men dessa uppgifter finns dokumenterat i annat material. Vid nyanläggning och omläggning behöver ledningsdokumentationen uppdateras för att inte försämra dess kvalitet och trovärdighet. Under senare år har det inte funnits tillräckligt med resurser avsatt för detta och här ligger vi lite efter just nu. 2.3 Driftsstatistik Uppgifter om driftstörningar som läckor, stopp och källaröversvämningar, var, när och hur de uppkommit, dokumenteras i Tekis Vabas. Dessa driftstörningar är knutna till ett läge i kartan via en sk nål, idag är det dock problem med att få ut en bra redovisning ur systemet. 3 Långsiktigt förnyelse behov Förnyelsebehovet måste alltid tas fram för ett längre tidsperspektiv. En hög förnyelseaktivitet under ett enstaka år leder inte till någon nämnvärd förändring av ledningsnätets status, utan det är hur vi agerar under en längre tidsperiod som får betydelse. Långsiktigt kommer vi att få svaret på om vi gjort de rätta satsningarna och då ska antalet läckor, svinnet, antal stopp och tillskottsvattnet minska. 7 (23)

8 3.1 Utgångspunkter Som utgångspunkt för att beräkna förnyelsebehovet i Avesta har vi utgått från Ledningslängder Ledningsmaterial Ledningsålder Hur länge man tror att ledningarna håller Vet man dessa saker kan man sedan räkna ut när ledningarna bör förnyas och också se behovet långt fram i tiden. Vilka enskilda ledningar som ska förnyas styrs dock av riskanalyser och driftstörningar. 3.2 Beräkning av förnyelsebehov En viktig parameter i beräkningen av förnyelsebehovet är ledningarnas livslängd som enkelt kan beskrivas som så länge en ledning uppfyller funktionen, det vill säga så länge ledningen är i så bra skick materiellt att den kan leverera vatten eller avleda avlopp. Livslängden varierar med de krav man ställer på ledningen. I rapporten Rörmaterial i svenska VA-ledningar - egenskaper och livslängd (Malm et al, 2010) finns ett antal eempel på vad man kan förvänta sig av olika ledningar och utifrån detta kan man göra en bedömning av livslängden. Med den dokumentation som finns för ledningsnätet i Avesta kunde vi dela in nätet efter material i 10-års intervaller, ev segjärnsrör lagda mellan bildade en grupp. Antal meter och anläggningsår i varje grupp behövs som indata. För varje grupp antas sedan livslängden för ledningarna i gruppen, dvs då 100%, 50% respektive 10% av ledningarnas livslängd uppnås. Denna indelning motsvarar följande: 100% överlevnad: efter hur många år behöver den första ledningen bytas? 50% överlevnad: hur många år överlever hälften av ledningarna (motsvarar median livslängden)? 10% överlevnad: hur många år överlever den sista tiondelen av ledningarna? Uppskattningarna görs utifrån tillgänglig statistik och erfarenhet. För själva beräkningen används sedan den Ecel fil som utarbetats av Svensk Vatten (finns att hämta på hemsidan) där ledningsnätets åldersfördelning och livslängder läggs 8 (23)

9 in och programmet tar fram en livslängdskurva för varje grupp och beräknar årlig framtida förnyelse. 3.3 Förnyelsebehov vattenledningar Prognosen för vattenledningar visar att förnyelsetakten idag bör ligga runt 0,8 % och kan vara konstant i flera årtionden. Siffrorna bygger på att ledningsnätet byggs ut kontinuerligt, vilket ger en jämn förnyelsetakt. Dagens förnyelsetakt i Avesta för vattenledningar är ca 0,6 %. Det betyder att vi idag har en något för låg förnyelsetakt, behovet är en ökning motsvarande 500 m per år. Bilden ovan visar att det i första hand är ledningar av segjärn lagda före 1980 och PCV lagd före 1970 som ska prioriteras. 9 (23)

10 Totalt sett är det m per år som behöver förnyas. 3.4 Förnyelsebehov spillvattenledningar Prognosen för spillvattenledningar visar att förnyelsetakten idag bör ligga på 0,55 % och kan vara konstant i flera årtionden. Siffrorna bygger på att ledningsnätet byggs ut kontinuerligt, vilket ger en jämn förnyelsetakt. Dagens förnyelsetakt i Avesta för spillvattenledningar är ca 0,55 %. Det betyder att vi idag har en bra förnyelsetakt och inget direkt behov av att öka den. 10 (23)

11 Bilden ovan visar att det klart dominerande behovet är att byta ut betong ledningar lagda mellan En nivå på förnyelse av m per år gäller för flera årtionden framåt, från 2050 och framåt behövs en ökad förnyelsetakt. 11 (23)

12 3.5 Förnyelsebehov dagvattenledningar Prognosen för dagvattenledningar visar att förnyelsetakten idag bör ligga minst 0,4 % och kan vara relativt konstant i flera årtionden. Dagens förnyelsetakt i Avesta för dagvattenledningar är mindre än 0,1 %. Det betyder att vi idag har en för låg förnyelsetakt, behovet är en ökning motsvarande 400 m per år. Bilden ovan visar att det i första hand är betongledningar lagda efter 1950 som ska prioriteras. 12 (23)

13 3.6 Sammanfattning förnyelsebehov Ledningstyp Beräknat förnyelsebehov per år under Befintligt förnyelsearbete medelvärde 5 år Utökat förnyelsebehov Vattenledningar 1800 m 1300 m 500 m Spillvattenledningar 1200 m 1200 m 0 m Dagvattenledningar 500 m 100 m 400 m 4 Ekonomiska förutsättningar För att kunna beräkna de ekonomiska effekterna av en förändrad förnyelsetakt gällande ledningsnätet har nedanstående förutsättningar tagits fram: Beräknade kostnader: När 500m dagvatten ledningar läggs om så läggs samtliga ledningsslag om. Då resterande spillvatten läggs om så läggs även nya vattenledningar. Då alla ledningsslagen V+S+D läggs om samtidigt: 500m * 8000:-/m = :- Då V+S läggs om samtidigt: 700m * 3000:-/m = :- Då bara V läggs om : 600m * 2500:-/m = :- Total beräknad kostnad Långsiktig ekonomisk planering Utifrån budget 2011 och det utökade förnyelsebehovet för ledningsnät har en långsiktig ekonomisk modell skapats med följande förutsättningar: Budget 2011 när det gäller driftskostnader Inflation på 2 % Allmän kostnadsökning på 2 3 % Låneränta på 4 % 13 (23)

14 Ingående avskrivningar (2011) 4120 kkr En minskning av driftsbokförda förbättringskostnader från 4000 kkr till 2000 kkr under perioden Reinvesteringar på verk, pumpstationer och ledningar (inkl ökningen enligt detta dokument) Ingen hänsyn har tagits till större om eller utbyggnader av verk. Ingen hänsyn har tagits till återföring av fonderade medel En beräkning av resultatet för den kommande 10-årsperioden, med ovan angivna förutsättningar, ger följande utveckling. 4.2 VA taan Avesta har 2011 i jämförelser en låg VA taa. För typhus A (villor) kr den näst lägsta taan i Dalarna ev 12 % lägre än Ludvika och 17 % lägre än Falun. För typhus B (flerfamiljshus) kr den lägsta taan i Dalarna ev 69 % lägre än Ludvika och 59 % lägre än Falun. Falun och Ludvika är jämförbara med Avesta när det gäller ledningslängd per ansluten person, antal verk per 1000 anslutna och antal pumpstationer per 1000 anslutna. 14 (23)

15 Utvecklingen av VA-taan i Avesta har varit följande: År Typhus A Typhus A median* Typhus B Typhus B median* kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr *) avser medianvärdet för svenska kommuner i intervallet invånare (116 st). En fråga man bör ställa sig är om taan är för låg, dvs lägger vi för lite resurser på att förvalta vatten och avloppsverksamheten i Avesta och innebär det att vi skjuter över kostnader på kommande generationer. Utifrån förutsättningarna i kap 4.1 så skulle VA verksamheten årligen göra ett minusresultat. Om vi med samma kostnader årligen skulle höja taan med inflationen (i denna beräkning 2 %) så skulle verksamhetens resultat balanseras. 15 (23)

16 4.3 Personella resurser Sedan semestern 2011 har vi i princip lagt ner anläggningsverksamheten i egen regi och har därmed svårt att genomföra förnyelseprojekt. Idag finns bara 3 personer som jobbar i fält med drifts-, underhålls- och viss anläggningsverksamhet. I samband med upphandlingar har vi också svårt att få entreprenörer att räkna på ledningsarbeten, ibland har vi bara haft ett anbud att ta ställning till. Det finns ytterligare en dimension av problemet och det är att vi på senare år haft mycket svårt att rekrytera personal, både personal med specialkompetens och annan personal. Vi ser vikten kompetens- och erfarenhetsmässigt av att ha egna anläggningsresurser. Utifrån en fungerande förnyelseplanering ser vi idag möjligheten att under många år framåt kunna sysselsätta två egna anläggningslag. Var av ett lag under vintertid även skulle kunna jobba med underhållsarbeten. När det gäller planering, projektering, projektledning och dokumentation kommer vi att ha svårt att hinna med den förnyelsetakt som behovet visar. En översyn gällande ingenjörsresurser inom VA verksamheten skulle behöva göras, även med avseende på kommande pensioneringar. 5 Prioritering av områden Arbete med att prioritera vilka områden som idag har största behovet när det gäller ledningsförnyelse har i första hand utgått från VA 2050, VA web, Tekis Vabas och personalens erfarenheter. För varje verksamhetsområde (ort) har nyckeltal och nyckeltalsutvecklig studerats i VA web. Avesta har nyckeltal i VA web från och med år De nyckeltal vi i första hand studerat är; För vattenledningar (här redovisas hela kommunen): 16 (23)

17 För spillvattenledningar (här redovisas hela kommunen): I förnyelseplaneringen har vi framför allt tittat på trender i respektive ort och jämfört nivåer mellan olika orter. Utöver nyckeltal, driftstörningar och erfarenheter kan följande faktorer påverka förnyelseplaneringen: Planering av nya områden (bostäder, industrier) kan påverka förnyelsetakten på befintligt nät. Utökande av verksamhetsområden (ev via inventering av enskilda avlopp, omvandlingsområden). Krav från tillståndsmyndighet gällande tillskottsvatten (USG) till reningsverk (bla Horndal). Kvalitetsproblem på vatten och vattenleveranser (överdimensionering). 5.1 Genomgång av områden En sammanfattning av genomgången av nyckeltal mm per område redovisas nedan. AS = Avledning spillvatten (spillvattenledningar) DV = Distribution vatten (vattenledningar) Avesta AS; inget i siffrorna tyder på direkta problem möjligen så är antalet stopp lite högt över tid framförallt på serviser. DV; ett ökande svinn, nivån är inte oroväckande hög men trenden är att svinnet ökar, relativt höga driftskostnader. Median = medianvärde i VA web 17 (23)

18 BY Näs Fornby Fors Horndal AS; man ser tydligt insatserna under 2009, 2010 när det gäller USG och energi. Tillskottsvattnet har gått från 19 l/m/d till 1,6 l/m/d. DV; inga stora problem gjordes en större sanering av ledningsnätet. Mycket få anslutna till vatten. AS; inget i siffrorna tyder på direkta problem, möjligen så är antalet stopp lite högt över tid. DV; tydlig trend gällande ökat svinn, varierande antal läckor på ledningar. Utspädningsgraden i spillvattennätet i Dicka är väldigt hög (17) samt många läckor på vattenledningsnätet. AS; mycket ovidkommande vatten, USG har en ökad trend. USG är eventuellt nederbörds beroende. Stopp ledningar och serviser över median. DV; ökat svinn, energiförbrukning sjunker, varierande antal läckor. Karlbo Krylbo Lund Sjövik Nordanö Skogsbo AS; inget i siffrorna tyder på direkta problem möjligen så är antalet stopp lite högt över tid. DV; mäts i samma mätare som Krylbo, varierande antal läckor. Utbyte servis galvledningar skedde under 80-talet. AS; inget i siffrorna tyder på direkta problem möjligen så är antalet stopp lite högt över tid, DV; varierande svinn (mätare nu bytt), varierande antal läckor. Under slutet av 60-talet gjordes en större förnyelseinsats på ledningsnätet. AS; inget i siffrorna tyder på problem, DV; ökat svinn AS; inget i siffrorna tyder på problem, DV; ökat svinn och höga driftskostnader. AS; inget i siffrorna tyder på problem, DV; låga driftskostnader och lågt svinn. I området finns en hel del rotproblem. En del infordring (strumpning) har skett. I området Högbo har vi gjort saneringar i samband med dagvatten och 18 (23)

19 fjärrvärme utbyggnad. I första hand är det galvledningar som skulle behöva bytas ut. Sammanställning av nyckeltal Nyckeltal Horndal Lund/ Sjövik Vattenledningar Nordanö Fors Dicka Avesta tätort Hela kn Svinn i % Svinn i l/m o dygn 10,1 14,2 4,6 16,8 7,8 Antal läckor /10km 0 0 0,7 0,4 0,4 Antal läckor /1000 serviser ,4 0,4 Spillvattenledningar: Utspädningsgrad USG 4,1 2,4 17 1,7 1,9 Ovidkommande vatten l/m o dygn ,1 16,8 Antal Stopp/10km 1,3 0 0,6 1,4 0,7 Antal stopp i serviser/1000st 2, ,9 1,2 5.2 Prioriteringsordning Utifrån ovan beskrivna analys har följande prioritering gjorts; Prioritet Område 1 Fors (Dicka) 2 Horndal 3 Lund/Sjövik 4 Nordanö 5 Skogsbo Bas Avesta tätort 19 (23)

20 Det bör finnas en basvolym av förnyelse i Avesta tätort, motiverat av att det är ca 25 % av ledningslängden som finns i tätorten samt att vi ser en tendens till ökat svinn och ökning av tillskottsvatten. 6 Prioritering av ledningar Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att kunna prioritera rätt ledningar som skall förnyas. Det gäller att förnya ledningar där störningar riskerar att innebära stora konsekvenser för samhället. En risk kan definieras som en sannolikhet sammanvägt med konsekvens, stor sannolikhet och stor konsekvens innebär en hög risk. Ev finns det två typer av risker för vattenledningsnät, risk för att inte få vatten, kvantitetsrisk, och risk för att vattnet i kranen är av otjänlig kvalitet, kvalitetsrisk. 6.1 Riskledningar Riskledningar är ledningar där vår bedömning av konsekvensledningar och sannolikhetsledningar sammanfaller. 6.2 Konsekvensledningar Konsekvensledningar är ledningar som ger stora konsekvenser om något händer med dem. Framtagandet av konsekvensledningar har skett utifrån ett antal bestämda kriterier som använts vid kartstudier tillsammans med tidigare erfarenheter, konsekvensledningar har markerats på karta. Dessa markerade konsekvensledningar skall sedan registreras i Tekis Vabas i för att kunna sökas ut, ritas och markeras i olika sammanhang Kriterier för konsekvensledningar för vatten Stor andel av invånarna blir utan vatten mer än ett dygn Ledning under vattendrag (dalälven, kanaler, sjöar) Ledning under högtrafikerad väg (utan skyddsrör) (riksvägar, broar och järnväg) Ledning under hus Större ledning under områden där ett rörbrott ger stora skador till följd av vattenmassorna, som t e Gamla Byn Ledning som försörjer sjukhus och känslig industri Svåråtkomliga ledningar som tar tid att reparera Matarledning från vattenverk (ej dubblerad) Råvattenledning (ej dubblerad) Vattenledningar > 299 mm Överföringsledning mellan tätorter (ej dubblerad) Ledning på samma nivå eller nära avloppsledning (risk för inträngande avloppsvatten om ledningen blir trycklös). 20 (23)

21 6.2.2 Kriterier för konsekvensledningar för spillvatten Ledningar där ett brott drabbar många brukare. Ledningar där det finns risk för diffusa utsläpp som inte upptäcks (dykarledningar t e. sjöar, älven, kanaler) Ledningar i eller nära vattendrag som är svåra (dyra) att åtgärda (svårtillgängliga) Ledningar som korsar eller går nära trafikintensiva vägar, broar och järnvägar. I första hand ledningar som ligger vid knutpunkter för kollektivtrafik och vägnät där akut åtgärd skulle medföra stora avbrott samt stora kostnader. Ledningar i områden med lågt liggande fastigheter där ett stopp medför stora ekonomiska konsekvenser Ledningar där ett brott drabbar känsliga/prioriterade brukare som t e grannkommuner, sjukhus eller vissa industrier. Dagvattenledningar som avleder instängda områden. Ledningar som är kostsamma att reparera, t e djupt liggande ledningar, svåråtkomliga ledningar. Överföringsledning mellan tätorter Ledningar som ligger i inre skyddsområdet där ett ledningsbrott genererar stora negativa effekter och risker för dricksvattenproduktionen/distributionen. Ledningar på vilka brott skulle medföra stora konsekvenser i miljön. Spillvattenledningar > 400 mm Dagvattenledningar/kombinerade ledningar > 1000 mm Tryckledning från stora pumpstationer > 200 mm 6.3 Sannolikhetsledningar Sannolikhetsledningar är ledningar som med en högre sannolikhet än andra ledningar kommer att drabbas av problem. Framtagandet av sannolikhetsledningar har skett utifrån ett antal bestämda kriterier som använts vid kartstudier tillsammans med tidigare erfarenheter, sannolikhetsledningar har markerats på karta. Dessa markerade sannolikhetsledningar skall sedan registreras i Tekis Vabas i för att kunna sökas ut, ritas och markeras i olika sammanhang Kriterier för sannolikhetsledningar för vatten Områden där sannolikheten kan vara hög för att vattenledningarna har skador: Kvalitetsproblem i ledningar med låg omsättning, t e ändledningar, döda zoner i områden med rundmatning eller områden med för grova ledningar på grund av dimensionering för brandvattenuttag. Ledningar med regelbunden spolning Ledningars materialegenskaper, anläggningsperiod, dimensioner. Segjärn före 1980, PVC före 1970, Gråjärn före 1950 och all galv. Vattenkvalitet kan ge invändig korrosion Status invändig cementbruksisolering 21 (23)

22 Djupt liggande ledningar med stor jordlast (om man saknar nivå på vattenledningar kan djupt liggande avloppsledningar ibland ge en ledtråd) Grunt förlagd ledning med stor trafiklast (tumregel <1,5m) Omtilliggande jords korrosivitet (hög korrossivt är salthaltiga leror, utfyllnadsmassor, jordar med organiskt material som t e torv, övergångar mellan jordar med lågt respektive högt syretillgång) Felaktigt utförda förläggningar, Nära grundvattenyta, hög sannolikhet för korrosion Mycket sediment i ledningen som ger korrosionsskador Kriterier för sannolikhetsledningar för spillvatten Områden där sannolikheten kan vara hög för att avloppsledningarna har skador eller inte uppfyller funktionen; Ledningar där stopp pga fett och rötter inträffat. Kapacitets problem, bräddar (problem finns uppströms och/eller nedströms) ovidkommande vatten Ledningars materialegenskaper, anläggningsperiod, dimensioner <=300, btg ledning lagd före >=400 btg före Segjärn före 1980 Svavelväte orsakar invändig korrosion i betongledningar. Beräkna uppehållstid i tryckledningar, är den längre än större än 6-8 timmar är sannolikheten för svavelväte förhöjd. I svackor kan vatten bli stillastående och svavelväte bildas. Nära dykarledningar kan det också bli stillastående luft (skorstensverkan). Djupt liggande ledningen med stor jordlast (kan vara svårt att få fram ur kartan, utan man tvingas titta manuellt eller bara ta med de man vet om) Grunt förlagd ledning med stor trafiklast (tumregel <1,5m) Felaktigt utförda förläggningar, Under grundvattenyta, hög sannolikhet för inläckage Finns det områden där klimatpåverkan påverkar ledningssystemen? De klimatförändringar som har störst påverkan på avloppssystemen är ändrad nederbörd och högre vattenstånd i recipienter. Ändrad nederbörd innebär ökad risk för översvämningar och bräddningar vid korta intensiva regn, ökade regnmängder att avleda samt att långvariga regn på årstider med låg avdunstning, vattenmättad mark ger mycket stora vattenvolymer som ska hanteras. Högre vattenstånd i recipienter kan resultera i ökad risk för översvämningar av bebyggelse, sämre avledning av dagvatten om recipienten dämmer längre in i dagvattensystemen samt risk för återströmning i brädd- och nödavlopp (Svenskt Vatten, 2007b). För betongrören aggressiva jordarter. 6.4 Driftstörningar Driftstörningar dokumenteras kontinuerligt in via fältpersonalen. Vi har många års driftstörningar och underhållsinsatser dokumenterade i vårt system Tekis Vabas. 22 (23)

23 6.5 Prioritering VA-verksamheten i Avesta har under ca 20 år arbetet med ett sätt att prioritera förnyelseobjekt som kommer från en arbetsmetod som kallades för DUF (Drift, Underhåll, Förnyelse) senare VABAS/DUF numera Tekis Vabas. Metoden klassar objekt i H+, H, M och L där H+ är objekt som bör åtgärdas omgående. Ledningar i åtgärdsplanen prioriteras enligt följande, Prioritet 1 (H+) där driftstörningar och underhållsinsatser sammanfaller med riskledningar. Prioritet 2 (H) där driftstörningar och underhållsinsatser sammanfaller med konsekvensledningar. Prioritet 3 (M) ledningar med driftstörningar och underhållsinsatser sammanfaller med sannolikhetsledningar. Vi bör lägga ut våra förnyelsemetrar (vatten 1800 m, spill 1200 m och dagvatten 500m) utifrån ovanstående prioritetsordning. 7 Åtgärdsplan Utifrån ovan beskriven arbetsmetodik har ledningssträckor prioriterats områdesvis och delats upp i åtgärder som planeras 2012 och åtgärder som planeras Åtgärdsplanen redovisas som bilaga 2. 8 Val av förnyelseåtgärder När de ledningssträckor som ska förnyas har identifierats vidtar arbetet med att välja förnyelsemetod. Valet av metod görs utifrån ledningssträckans kondition, yttre faktorer (ev brukare, trafik, markförhållanden) och funktionskrav som ska uppfyllas. Varje förnyelseinsats innebär en bedömning av vilken åtgärd som ska utföras. Eempel på förnyelsemetoder är konventionell omläggning, schaktfri omläggning och renovering (infordringar av olika slag). Som stöd för val av förnyelsemetod har Svenskt Vatten utvecklat ett Ecel program som beräknar ekonomiska kalkyler för olika metoder. 9 Planens fortlevnad Förnyelseplanen ska införlivas i VA 2050 och förnyelseplanens åtgärdsplan blir en bilaga till VA Åtgärdsplanen ska följas upp och revideras årligen tillsammans med VA Förnyelseplanen revideras vart 3:e år, nästa gång blir hösten (23)

24 Bilaga 1 Checklista Läget under kontroll JA Data om nätet Ligger ledningsnätet i kartdatabas med material, dimension och anläggningsår på ledningsnätet (eller anläggningsdecennium)? Finns servisers material, dimensioner och ungefärliga servislägen med i kartdatabasen? Driftstatistik Till viss del NEJ Kommentar Idag ligger vi relativt bra till ca 90 % av nätet är dokumenterat. Anläggningsdata i form av material, dim finns i god omfattning medan anläggningsår är sämre. När det gäller år finns en annan dokumentation. Vi vet antal galv, plast, betong serviser. Läget finns i kartan. Material kan vara ofullständigt i kartan. Vi ligger lite efter när det gäller att få in nya ledningar i kartan. Mest för att Tekis Vabas inte fungerat bra sista åren. Dokumenteras uppgifter om driftstörningar, som läckor och källaröversvämningar, var och hur de uppkommit, och sparas denna data så man kan följa år från år? Dokumenteras i Tekis Vabas, idag är det lite problem med att få ut bra redovisning. Registreras och dokumenteras klagomål på ett tillförlitligt sätt? Klagomål på kopplat till ledningsnätet registreras i systemet Kunda. Säkerhet Kartlägga större risker Har man gjort en kartläggning av ledningsnäten för att hitta sårbara punkter, som till eempel att alla blir utan vatten, vad händer vid elavbrott? Hanteras avvikelser/större driftstörningar så att de går att i efterhand studera händelseförloppet? Förnyelseplanering Finns det en förnyelseplan med framtagna konkreta åtgärder för vatten respektive avloppsledningsnätet? Finns det en underbyggd uppfattning om förnyelsebehov på 10 års sikt eller längre, i alla fall i formen av om det i framtiden behövs mindre, lika mycket, dubbelt så mycket, tre gånger så mycket förnyelse jämfört med idag? (Även kostnader bör uppskattas, inkl eventuella kapitalkostnader.) Har vi idag en uppfattning om vilka geografiska områden som har störst behov av ledningsförnyelse? Uppföljning Kan man följa upp årlig kostnad för drift & underhåll av ledningsnätet och hur den förändras år från år? Kan man följa upp årlig kostnad/ekonomisk insats för förnyelse av ledningsnätet och hur den förändras år från år? Kan man följa upp kostnaden för varje enskild läcka och liknande driftstörningar? Tas nyckeltal och uppgifter som beskriver ledningsnätens status fram och analyseras och jämförs över tid? Lämnas uppgifter till Svenskt Vattens statistiksystem VASS? Görs jämförelser av ledningsnätets status med andra VA verksamheter (benchmarking)? Görs erfarenhetsutbyte med andra VA verksamheter av arbetsrutiner, arbetsmetoder mm i driften av VA nät? Personal kompetens Ingår i arbetet med beredskapsplanen. Det är inte på en detaljerad nivå. På ledningsnätet gjordes för några år sedan en genomgång av känsliga punkter. Det finns idag ingen lista över känsliga punkter. En dokumentation av känsliga ledningar bör vi ta fram. Större händelser dokumenteras. Vi borde tas fram en skriftlig rutin för dokumentation av större händelser. Planen har med åren och resurserna krympt i tid. Planen har nog mest formen av en åtgärdsplan. Det är det vi nu vill skapa. Dicka och Horndal Det finns en redovisning för varje verksamhetsområde. Dels vi investeringar och drifsbokförda förnyelser. Via VA web, här finns 10 års statistik. Bla via årliguppföljning av VA 2050 och användarföreningen. Det skulle nog behövas ett större utbyte när det gäller driftsfrågor. Finns det personal som kan ta hand om och dokumentera driftstörningar och klagomål? Stefan mfl Finns det personal som kan förvalta kartdatabasen? Göran, men idag strular det lite med systemet. Finns personal som kan ta hand om den ekonomiska uppföljningen? Fungerar bra. Finns det personal till att analysera driftstörningar och som kan avsätta minst 1 2 dagar per år till långsiktig planering (längre tid i större VA verksamheter)? Finns det personal som kan planera, genomföra upphandlingar och utföra projektledning av förnyelseprojekt? Göran Ja i den omfattning som vi haft hittills Finns personal som kan projektera förnyelseprojekt? Ja i den omfattning som vi haft hittills Kommunikation Finns underlag framtaget som ger förståelse för förnyelsebehov hos beslutsfattare? Idag ny styrelse och vi inleder ett arbete kring förnyelseplanering. Finns styrande dokument för VA verksamheten? VA 2050, myndighetskrav och lagstiftning, ägardirektiven, miljömål Finns styrande dokument som stödjer en långsiktig förnyelseplanering? VA 2050, myndighetskrav och lagstiftning, ägardirektiven, miljömål Har vi i organisationen (ägare, ledning, personal) en gemensam bild av behovet av och kostnaderna för en långsiktig ledningsförnyelse? Det är den bilden vi nu ska förstärka

25 Bilaga 2 Förnyelse av VA-ledningar ÅTGÄRDSPLAN 2012,

26 Åtgärdsplan Åtgärdsplan gällande ledningssträckor som identifierats och prioriterats i arbetet med förnyelseplan för ledningsnätet där Avesta Vatten och avfall är huvudman för den allmänna VA anläggningen. Åtgärdsplanen avser åtgärder som planeras 2012 och åtgärder som planeras Avesta Åtgärd Prio Längd Ursprung Kommentar Läckor på 300 o 400 Byn o Ael J:s väg Åtgärd mot detta är dubblering till Tornet H 650m Konsekvens Fors Dicka M 925m Sannolikhet Horndal Stora vägen H+ 640m Risk+DUF Lund Sjövik Nordanö Furuvägen del Nordanöv- Tony R kurva H+ 250m DUF Skogsbo

27 Avesta Åtgärd Prio Längd Ursprung Kommentar Malmgatan del Bergslagsv - biblioteket H+ 130m Sannol+DUF Östra Parkgatan del Eriksg - Arvidsg M 300m Sannol+DUF Rotegatan del Eriksg - Fågelv H 115m Sannol+DUF Myrgatan del Corneliusg - Kungsg H 170m Sannol+DUF Baggbovägen från älven till järnvägen M 170m DUF Fors Martinvägen del Masugnsv- Garpenbergsv M 90m Sannol Horndal Smedängsvägen H+ 230m Risk Lumsvägen och Sandåsvägen H+ 180m Risk Lumsvägen - Vinkelvägen - Prästgårdsv H+ 310m Risk+DUF Lundinsväg omläggn av h- ledn och serviser H 370m Risk+DUF Vinkelvägen H+ 100m Risk Folketshusvägen 4 - Stora vägen H+ 85m Risk Stora vägen 57 - Hällvägen 3 H+ 130m Risk+DUF Prästbacken utbyte H-ledn Brantv och Vinkelv H 150m Risk+DUF Lund Sjövik Nordanö Furuvägen H-ledn + serviser H 400m DUF

28 Skogsbo Tyrstigen del Grytnäsv - Gimlestigen H 230m Risk+DUF Germundsbo H+ 220m Risk Karlbo Bonnaledn Brunnsv 12 till Älvhemsstigen H+ 140m Risk Älvgränd spolas 1gg/mån 70m DUF Krylbo Skolgatan del Almg - Ponsbachsv H+ 120m Risk

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Hållbarhetsindex Anknytning till strategiska dokument VA-planen: De senaste åren har förnyelsetakten

Läs mer

I den hållbara staden förnyas ledningar schaktfritt 2014-09-11 NCC AB 1

I den hållbara staden förnyas ledningar schaktfritt 2014-09-11 NCC AB 1 I den hållbara staden förnyas ledningar schaktfritt 2014-09-11 NCC AB 1 Byggsektorn den 40-procentiga sektorn 2014-09-11 NCC AB 2 Förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna 2014-09-11

Läs mer

Förnyelseplanering av VA-nät

Förnyelseplanering av VA-nät Förnyelseplanering av VA-nät Bedömning av långsiktiga behov och stöd vid prioritering Sammanfattning av rapporterna 2011-12, 13 och 14 Svenskt Vatten Utveckling Teckning: Jan Adamsson Skriften är en sammanfattning

Läs mer

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun I VA Web samlas alla nyckeltal i en databas som är tillgänglig via Internet. Nyckeltalen värderas systematiskt och används till att årligen analysera och följa

Läs mer

Kristianstads kommun

Kristianstads kommun PM Uppföljning: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Kristianstads kommun Mattias Haraldsson December2012 Sammanfattande bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har genomfört

Läs mer

Rörnät och klimat 2016, Annika Malm, SP Urban Water Management BEDÖMNING AV HÄLSORISKER PÅ LEDNINGSNÄTET SAMT STRATEGIER FÖR FÖRNYELSEPLANERING

Rörnät och klimat 2016, Annika Malm, SP Urban Water Management BEDÖMNING AV HÄLSORISKER PÅ LEDNINGSNÄTET SAMT STRATEGIER FÖR FÖRNYELSEPLANERING Rörnät och klimat 2016, Annika Malm, SP Urban Water Management BEDÖMNING AV HÄLSORISKER PÅ LEDNINGSNÄTET SAMT STRATEGIER FÖR FÖRNYELSEPLANERING HÄLSOMÄSSIGA RISKER PÅ VATTENLEDNINGSNÄTET Rapporterade utbrott

Läs mer

Benchmarking med VA-plan 2050

Benchmarking med VA-plan 2050 Benchmarking med VA-plan 2050 Tage Hägerman, Smedjebackens Kommun Var finns vi? Smedjebacken 10700 inv Södra Dalarna 1 Smedjebackens kommun Barkensjöarna- avrinningsområde Norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Förnyelsetakt 500 år = 0.2% per år = 3km ledning (1km rörgrav)

Förnyelsetakt 500 år = 0.2% per år = 3km ledning (1km rörgrav) 84 mil vatten 76 mil avlopp (10 mil komb) 50 mil dagvatten Totalt 210 mil ledning 21 000 serviser 29 000 ventiler 30 000 brunnar 3 000 brand/spolposter Totalt 83 000st anordningar 22 000 fastigheter anslutna

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR VASS DRIFT 2015 April Resultatrapport för VASS Drift 2015

RESULTATRAPPORT FÖR VASS DRIFT 2015 April Resultatrapport för VASS Drift 2015 RESULTATRAPPORT FÖR VASS DRIFT 2015 April 2017 Resultatrapport för VASS Drift 2015 Resultatrapport för VASS Drift 2015 Svenskt Vatten påtar sig inget ansvar för eventuella felaktigheter, tryckfel eller

Läs mer

Sara Eriksson,

Sara Eriksson, Att vara Utredningsingenjör VA Hur funkar hydraulisk modellering? Vilka utmaningar har VA-huvudmännen med de befintliga näten och vad är viktigt för framtiden? Sara Eriksson, 2015-05-19 1 Planen för denna

Läs mer

Optimering av ledningsrenovering. Rent vatten idag och i framtiden

Optimering av ledningsrenovering. Rent vatten idag och i framtiden Optimering av ledningsrenovering Rent vatten idag och i framtiden Optimering av ledningsrenovering Först en kort presentation av MittSverige Vatten AB och mig själv och min kollega Owe Westerlund. Jag

Läs mer

Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun

Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun Tjänsteutlåtande till Tekniska nämnden Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar 1. att godkänna redovisningen av förnyelsebehov

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2009 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-strategi Steg 2 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 120614 1 2 Innehåll Inledning 4 Falu kommuns VA-strategier

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

Erfarenheter från pågående VA förnyelse i Jönköping. Förnyelse i kommande ny stadsdel

Erfarenheter från pågående VA förnyelse i Jönköping. Förnyelse i kommande ny stadsdel Erfarenheter från pågående VA förnyelse i Jönköping Förnyelse i kommande ny stadsdel Utgångsläge 2009: Enbart akuta händelser Förnyelsetakt på 500 år Objekt till 1års budget Nuläge 2014: 50% av utredningarna

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

VASS med VA web i planeringsarbetet

VASS med VA web i planeringsarbetet VASS med VA web i planeringsarbetet Tage Hägerman, VA chef Smedjebacken Energi & Vatten AB 1 Smedjebacken Smedjebacken Energi & Vatten AB Södra Dalarna 10 700 invånare medlem i Dala VA alla 15 kommuner

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR VASS RÖRNÄT 2015 Februari Resultatrapport för VASS Rörnät 2015

RESULTATRAPPORT FÖR VASS RÖRNÄT 2015 Februari Resultatrapport för VASS Rörnät 2015 RESULTATRAPPORT FÖR VASS RÖRNÄT 2015 Februari 2017 Resultatrapport för VASS Rörnät 2015 Resultatrapport för VASS Rörnät 2015 Svenskt Vatten påtar sig inget ansvar för eventuella felaktigheter, tryckfel

Läs mer

PM Förnyelse av vatten- och avloppsledningsnätet Tekniska nämnden. Ängelholms kommun. November Mattias Haraldsson, revisionskonsult

PM Förnyelse av vatten- och avloppsledningsnätet Tekniska nämnden. Ängelholms kommun. November Mattias Haraldsson, revisionskonsult PM Förnyelse av vatten- och avloppsledningsnätet Tekniska nämnden Ängelholms kommun November 2010 Mattias Haraldsson, revisionskonsult Innehåll 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 Bakgrund

Läs mer

Tillståndet i VA-Sverige. Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner?

Tillståndet i VA-Sverige. Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner? Tillståndet i VA-Sverige Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner? Vi kommer att ta upp VASS vad är nyttan, vilka undersökningar finns? En jämförelse mellan små och stora kommuners verklighet

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR VASS RÖRNÄT 2016 Januari Resultatrapport för VASS Rörnät 2016

RESULTATRAPPORT FÖR VASS RÖRNÄT 2016 Januari Resultatrapport för VASS Rörnät 2016 RESULTATRAPPORT FÖR VASS RÖRNÄT 2016 Januari 2018 Resultatrapport för VASS Rörnät 2016 Resultatrapport för VASS Rörnät 2016 Svenskt Vatten påtar sig inget ansvar för eventuella felaktigheter, tryckfel

Läs mer

Effektiv VA-verksamhet för kunder och miljö - med stöd av hållbarhetsindex och prioriterade nyckeltal

Effektiv VA-verksamhet för kunder och miljö - med stöd av hållbarhetsindex och prioriterade nyckeltal Effektiv VA-verksamhet för kunder och miljö - med stöd av hållbarhetsindex och prioriterade nyckeltal Karin Ols Svenskt Vatten Annika Malm, RISE Eva-Lena Beiron, Karlstads kommun Mats Rostö, Nacka vatten

Läs mer

Ledningstyper & Material

Ledningstyper & Material Ledningstyper & Material 2015-02-11 1 Ledningstyper Tre typer av ledningar finns i marken Avlopp Dag-& Dränvatten Dricksvatten 2015-02-11 2 Dricksvatten Dricksvatten transporteras alltid i trycksatta system

Läs mer

Interpellationssvar till Hanna Thorell (MP) angående Varför har bräddningar i Hemmesta träsk gjorts och hur kan kommunen undvika framtida bräddningar?

Interpellationssvar till Hanna Thorell (MP) angående Varför har bräddningar i Hemmesta träsk gjorts och hur kan kommunen undvika framtida bräddningar? Interpellationssvar till Hanna Thorell (MP) angående Varför har bräddningar i Hemmesta träsk gjorts och hur kan kommunen undvika framtida bräddningar? Tack Hanna för din interpellation. Frågan om bräddningar

Läs mer

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun

Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Kommentar till ABVA 91 Råd och anvisningar till fastighetsägare rörande vatten & avlopp i Robertsfors kommun Detta meddelande är ett komplement till ABVA, som innehåller bestämmelser för brukande av kommunens

Läs mer

Vad är avloppsvatten

Vad är avloppsvatten Vad är avloppsvatten Avloppsvatten delas in i: Spillvatten: förorenat vatten från t ex bad, dusch och WC. Renas i reningsverk. Dagvatten: regn- och smältvatten från t ex tak och hårdgjorda ytor. Leds ut

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

VA 2050 År Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge. från de företagsövergripande

VA 2050 År Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge. från de företagsövergripande Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2010 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Långa regn och stor avrinning. Vad innebar detta för VA-abonnenterna i Trelleborg?

Långa regn och stor avrinning. Vad innebar detta för VA-abonnenterna i Trelleborg? Långa regn och stor avrinning. Vad innebar detta för VA-abonnenterna Lars Thysell VA-chef i Trelleborg 2009-09-24 1 Regnväder drog in över Trelleborg med översvämning som följd. 2006. Fyra skyfall över

Läs mer

Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse

Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Revisionsrapport Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Falkenbergs Vatten & Renhållnings AB Vatten & Miljö i Väst AB Augusti 2010 Mattias Haraldsson, revisionskonsult Innehållsförteckning

Läs mer

Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA

Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA Varför ansluts din fastighet till det kommunala VA-nätet? Mölndals stad arbetar långsiktigt med att bygga ut

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Kortversion av Förnyelsebehov VA-ledningar. Steg 1: Dagvattenavledning Steg 2: Prioriterade ledningar Steg 3: Områdesvis förnyelse 2011-11-14

Kortversion av Förnyelsebehov VA-ledningar. Steg 1: Dagvattenavledning Steg 2: Prioriterade ledningar Steg 3: Områdesvis förnyelse 2011-11-14 Kortversion av Förnyelsebehov VA-ledningar Steg 1: Dagvattenavledning Steg 2: Prioriterade ledningar Steg 3: Områdesvis förnyelse 2011-11-14 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Steg 1.1 Huvudstråk dagvattenavledning

Läs mer

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Råd och vägledning för att koppla sitt dagvatten på bästa sätt. HelsingeVatten AB ger råd till fastighetsägare som är ansluten till det kommunala

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Tillståndet i VA-Sverige

Tillståndet i VA-Sverige Tillståndet i VA-Sverige Analys utifrån VASS och hållbarhetsindex Anne Adrup, Svenskt Vatten Magnus Montelius, Svenskt Vatten Analys av utmaningar utifrån statistik och undersökningar Vi använder hållbarhetsindex

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Styrprocessen 2017 2016-03-15 Tyresö kommun / 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde VA... 3 1.1 Slutsatser - Samlad bedömning

Läs mer

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Sida 1 (7) Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Förutsättningar inför 2017 Årsprognosen för år 2016 visar på ett underskott för VA-verksamheten om 2,7 mnkr,

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB Skellefteå Fastighetsförvaltning KB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570082000 Gränjesåsvallen, Idre 42:24, 5:115 m.fl Koncept Boel Nyberg Torbjörn Ågren Falun 2011-03-15 Sweco Environment

Läs mer

VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB

VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB 2018-2022 1 (7) Verksamhetens uppdrag Hässleholms Vatten är ett kommunalt bolag som ansvarar för att producera och distribuera dricksvatten, transportera och

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp DANDERYDS KOMMUN Rapport 1 (7) 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: -08-30 Organisation: Vatten och avlopp Inledning VA-verksamheten ansvarar för att inom verksamhetsområdet förse alla abonnenter

Läs mer

FELKOPPLINGSSÖKNINGAR SPILL- TILL DAGVATTEN SAMT DAG- TILL SPILLVATTEN. Anna Sundén Järfälla kommun

FELKOPPLINGSSÖKNINGAR SPILL- TILL DAGVATTEN SAMT DAG- TILL SPILLVATTEN. Anna Sundén Järfälla kommun FELKOPPLINGSSÖKNINGAR SPILL- TILL DAGVATTEN SAMT DAG- TILL SPILLVATTEN Anna Sundén Järfälla kommun JÄRFÄLLA KOMMUN 75 000 invånare Köper dricksvatten och rening av spillvatten - 250 km vattenledningar

Läs mer

Urvalskalkylen kostnads-och nyttoanalys för investeringar i befintligt VA-ledningsnät. Samarbete mellan NSVA och VA SYD

Urvalskalkylen kostnads-och nyttoanalys för investeringar i befintligt VA-ledningsnät. Samarbete mellan NSVA och VA SYD Urvalskalkylen kostnads-och nyttoanalys för investeringar i befintligt VA-ledningsnät Samarbete mellan NSVA och VA SYD Dejan Tucakov VA-ingenjör på avd Rörnät NSVA Anna Marmbrandt Enhetschef för Utredning

Läs mer

Hur ser det ut med ledningsförnyelse i Sverige?

Hur ser det ut med ledningsförnyelse i Sverige? Hur ser det ut med ledningsförnyelse i Sverige? Anne Adrup, Svenskt Vatten Oslo 19 maj 2016 Hur fungerar VA-ledningsnäten i Sverige? Hur står det till med förnyelseplaneringen? Hur kan Svenskt Vatten hjälpa

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län

Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län 1 (5) Vatten och avlopp i Kronoberg nu och i ett förändrat klimat Sammanställning av enkätsvar: Sårbarhet i vatten- och avloppssystem i Kronobergs län Bakgrund Klimatförändringarna är ett faktum, nu är

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Förnyelseplan för Mölndals stads vatten- och avloppsledningar

Förnyelseplan för Mölndals stads vatten- och avloppsledningar TJÄNSTESKRIVELSE 16-04-12 1 (3) Tekniska förvaltningen Ann Rane Dnr TEN 192/16 Tekniska nämnden Förnyelseplan för Mölndals stads vatten- och avloppsledningar Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar

Läs mer

Handbok i förnyelseplanering av VA-ledningar

Handbok i förnyelseplanering av VA-ledningar Rapport Nr 2011 12 Handbok i förnyelseplanering av VA-ledningar Annika Malm Anders Horstmark Elin Jansson Göran Larsson André Meyer Jenny Uusijärvi Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling

Läs mer

Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser

Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser Har du tänkt byta dina yttre VA-ledningar, eller göra om trädgården? Läs detta först! I den här foldern vill vi informera dig som är fastighetsägare

Läs mer

DRIFT OCH UNDERHÅLLSPLAN VA-VERKSAMHETEN 2010

DRIFT OCH UNDERHÅLLSPLAN VA-VERKSAMHETEN 2010 DRIFT OCH UNDERHÅLLSPLAN VA-VERKSAMHETEN 2010 Plan Antagen av tekniska nämnden 2010-01-18 3 Postadress: 447 80 VÅRGÅRDA i Besöksadress: Kungsgatan 45 Telefon, växel: 0322-600 600 i Telefax: 0322-600 960

Läs mer

Översvämningarna 4 augusti. Informationsträff

Översvämningarna 4 augusti. Informationsträff Översvämningarna 4 augusti Informationsträff 1 Vilka är vi Jenny Johrin, Anläggningsägare Sebastian Cabander, VD Peter Jarl, Marknadschef. Telefon: 0586-750210 Daniel Berg, tf Gatuchef Karlskoga kommun

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Vatten- och avloppsledningsnätets underhåll

Vatten- och avloppsledningsnätets underhåll Revisionsrapport Vatten- och avloppsledningsnätets underhåll och förnyelse Torsås kommun 29 september 2010 Caroline Liljebjörn Elisabeth Rye Andersson 2010-09-29 Caroline Liljebjörn Åsa Bejvall Innehållsförteckning

Läs mer

Bräddningar. En omvärldsanalys för att skapa kontakter, dela erfarenheter och goda exempel om bräddningar och nödutsläpp.

Bräddningar. En omvärldsanalys för att skapa kontakter, dela erfarenheter och goda exempel om bräddningar och nödutsläpp. Bräddningar En omvärldsanalys för att skapa kontakter, dela erfarenheter och goda exempel om bräddningar och nödutsläpp. Åtgärder för att förebygga och minska antal, volym och konsekvenser Definitioner

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 PROTOKOLL Nummer 64 4.12.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Vattenbiolog

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR VASS DRIFT 2016 Mars Resultatrapport för VASS Drift 2016

RESULTATRAPPORT FÖR VASS DRIFT 2016 Mars Resultatrapport för VASS Drift 2016 RESULTATRAPPORT FÖR VASS DRIFT 2016 Mars 2018 Resultatrapport för VASS Drift 2016 Resultatrapport för VASS Drift 2016 Svenskt Vatten påtar sig inget ansvar för eventuella felaktigheter, tryckfel eller

Läs mer

Underhåll av VA-ledningsnät

Underhåll av VA-ledningsnät Underhåll av VA-ledningsnät Östersunds kommun Augusti 2015 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 Uppdrag och bakgrund 2 Revisionsfråga 2 Revisionskriterier 2 Avgränsning 2 Metod 2 2. Granskningsresultat

Läs mer

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025 h SMEDJEBACKENS KOMMUN Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun VA- åtgärdsplan 2013-2025 1 Innehållsförteckning Prioriteringsordning 3 Sammanfattande områdeslista 4 Översiktskartor 5 Pågående

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Tekniska nämnden, VA. Nettokostnader 1931-649 -1 291 Budget 500 500. Verksamhet. Ekonomi. Bokslut Bokslut Bokslut

Tekniska nämnden, VA. Nettokostnader 1931-649 -1 291 Budget 500 500. Verksamhet. Ekonomi. Bokslut Bokslut Bokslut Tekniska nämnden, VA Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Exempel på dokumentation av VA-ledningar. Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för

Läs mer

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan - Läs denna första sida om uppläggsförslag innan ni börjar med besvarande av mallen. Kommunens VA-översikt En översikt av kommunens VA beskrivs i första hand med

Läs mer

66-årsregn i Bjuv & Hyllinge den15 juni 2016

66-årsregn i Bjuv & Hyllinge den15 juni 2016 66-årsregn i Bjuv & Hyllinge den15 juni 2016 Den 15 juni föll ett 66-årsregn över Bjuv och Hyllinge 66-årsregn innebär: Regnets omfång är för stort för ledningarnas kapacitet. Regnvattnet som inte får

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Gunnar Mellström Gilbert Svensson Kjell Kihlberg

Gunnar Mellström Gilbert Svensson Kjell Kihlberg VÄRDERINGSMODELL FÖR VA-LEDNINGSNÄTET SVU projekt 11-115 Kostnad Långsiktighet Kvalitet, service och miljö Gunnar Mellström Gilbert Svensson Kjell Kihlberg Syfte med modellen Övergripande modell för värdering

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning

Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning Rapport - Investeringsplan Föreslagen prioriteringsordning Innehåll 1 Bakgrund...2 2 Varför en investeringsplan?...2 2.1 Workshop 1 - Översiktsbilder...2 2.1.1 Översiktsbilder - resultat...2 2.2 Workshop

Läs mer

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö Actiflo - för bibehållen sjövattenmiljö BRÄDDVATTENRENING I Karlskoga utgörs hela 20 procent av spillvattennätet av kombinerade ledningar. Det vill säga att spillvatten (avlopp) och dagvatten (regnvatten

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

Tekniska nämnden, VA 2013

Tekniska nämnden, VA 2013 Tekniska nämnden, VA 2013 Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för abonnenter anslutna till VA-kollektivet

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Granskning av vatten- och avloppledningsnätets underhåll och förnyelse

Granskning av vatten- och avloppledningsnätets underhåll och förnyelse MISSIV Dnr KR 2018-00015 2018-10-05 Sofie Thor revisionschef Tel. 0470-410 00 Kommunfullmäktige Kopia: Tekniska nämnden Granskning av vatten- och avloppledningsnätets underhåll och förnyelse har på uppdrag

Läs mer

Redovisning av anledningar och åtgärder mot bräddningar 2017

Redovisning av anledningar och åtgärder mot bräddningar 2017 Tjänsteskrivelse 2018-03-28 Handläggare Eva Baggström VA- och renhållningsenheten Diarienummer 2018TEN/0174 Tekniska nämnden Redovisning av anledningar och åtgärder mot bräddningar 2017 Förslag till beslut

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Rörnätsteknik Föreläsning 1 VA systemens uppbyggnad, inkl. dagvattenhantering

Rörnätsteknik Föreläsning 1 VA systemens uppbyggnad, inkl. dagvattenhantering Rörnätsteknik Föreläsning 1 VA systemens uppbyggnad, inkl. dagvattenhantering Bildkälla: Svenskt Vatten Innehåll Vattnets kretslopp ur ett VA rörnätsperspektiv Kort fakta om VA rörnäten i Sverige Dricksvatten

Läs mer

Tillskottsvatten. Joakim Ekberg. Affärsutvecklare. Tillskottsvatten

Tillskottsvatten. Joakim Ekberg. Affärsutvecklare. Tillskottsvatten Joakim Ekberg Affärsutvecklare Varför lyckas vi? Tydligt uppdrag Målsättning Tillgång till resurser Strategi Principfast genomförande Långsiktig och tydlig dokumentation Tydlig kommunikation Uppföljning

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Del 1. Grundläggande fakta om va- verksamheten. Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Innehåll

Läs mer

Underhålls- och förnyelseplan Grimsta Samfällighetsförening

Underhålls- och förnyelseplan Grimsta Samfällighetsförening Underhålls- och förnyelseplan Grimsta Samfällighetsförening Ver. Datum Status/förändring Författare 0.1 15-05-05 Dokument skapat Ola Granqvist Liljev. 53 0.2 15-11-11 Uppdatering av hela dokumentet inför

Läs mer

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsvatten Avloppssystem vatten som leds från fastigheter, gator och vägar 2012-05-30 2 Avloppsvatten Avloppssystem består av vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsnät Pumpstationer

Läs mer

Allmänna bestämmelser för användandet av Skellefteå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

Allmänna bestämmelser för användandet av Skellefteå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar ABVA 2017-10-01 Allmänna bestämmelser för användandet av Skellefteå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar TN 2017-389 Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-11. Gäller från och med 2017-10-01.

Läs mer

Intresseanmälan för gemensamt avlopp på Holmen

Intresseanmälan för gemensamt avlopp på Holmen Intresseanmälan för gemensamt avlopp på Holmen Bakgrund Holmen är ett område i förändring. Fler bygger nytt eller planerar att göra det och många väljer att bo här permanent eller bygga fritidshus som

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Granskning underhåll/förnyelse VA-ledningssystem Halmstads kommun

Granskning underhåll/förnyelse VA-ledningssystem Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. al revisor Rebecca Lindström Carl-Magnus Stenehav Cert. al revisor Granskning underhåll/förnyelse VA-ledningssystem Halmstads Innehållsförteckning

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Förnyelse och mål för VA-ledningsnät erfarenheter från 6-stads nyckeltalsgrupp

Förnyelse och mål för VA-ledningsnät erfarenheter från 6-stads nyckeltalsgrupp Förnyelse och mål för VA-ledningsnät erfarenheter från 6-stads nyckeltalsgrupp Annika Malm, ind.doktorand, specialist rörnät Vatten 6-stads nyckeltalsgrupp Benchmarking i 16 år Fokus på ledningsnät (mest

Läs mer

Ingarö - Långsviks samf ällighetsförening, ansökan om vatten - och avlopps anslutning

Ingarö - Långsviks samf ällighetsförening, ansökan om vatten - och avlopps anslutning Tjänsteskrivelse 2016-11 - 07 Handläggare Majken Elfström VA - och renhållningsenheten Diarienummer 2016TEN/1632 Tekniska nämnden Ingarö - Långsviks samf ällighetsförening, ansökan om vatten - och avlopps

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-24 att gälla från och med 1 januari 2009. Dessa bestämmelser ersätter tidigare bestämmelser från juli 1986.

Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-24 att gälla från och med 1 januari 2009. Dessa bestämmelser ersätter tidigare bestämmelser från juli 1986. Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-24 att gälla från och med 1 januari 2009. Dessa bestämmelser ersätter tidigare bestämmelser från juli 1986. 1. För fastighetsägares användning av den allmänna VA-anläggningen

Läs mer