Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning"

Transkript

1 Rapport - Investeringsplan Föreslagen prioriteringsordning

2 Innehåll 1 Bakgrund Varför en investeringsplan? Workshop 1 - Översiktsbilder Översiktsbilder - resultat Workshop 2 Prioriteringsordning Prioriteringsordning - resultat Workshop 3 Investeringsplan Sammanställning per ort Hörby Hörby tätort Södra rörum/ludvigsborg/häggenäs Killhult Önneköp Oderup Östraby Askeröd Höör Höör tätort Norra rörum Tjörnarp Snogeröd Rekommendationer Hörby Höör...2 Bilaga 1. Exempel på översiktbild från ArcGIS...2

3 1 Bakgrund Under hösten har det pågått ett arbete för att ta fram en modell för investeringsplaner för Mittskåne Vatten. Som en del av detta arbete hölls fyra workshopar. Den första workshopen handlade om att skapa samsyn samt att ta fram underlag till en eller flera översiktsbilder. Den andra workshopen byggde sedan vidare på den första. Under den första workshopen pratade deltagarna om vad en översiktsbild betyder och innebär för dem. Detta arbete syftade till att skapa en gemensam bild om vad översiktsbilderna bör innehålla samt hur de ska se ut. Under workshop 2 beslutade gruppen att översiktsbilderna ska visas i en karta. Dessutom diskuterades det vilka parametrar som ska vara gällande vid prioritering av investeringsprojekt. När det var dags för workshop 3 delades deltagarna in i grupper för att rangordna de föreslagna projekten samt lägga till eller ta bort från den presenterade listan. Workshop 4 sammanfattade allt arbete och diskussionerna om dess utformning fortsatte.

4 2 Varför en investeringsplan? Mittskåne Vatten har uttryckt ett behov av att upprätta mer långsiktig investeringsplan för VAanläggningar inom ert verksamhetsområde. Investeringsplanen kommer att vara ett levande dokument och ett hjälpmedel för att säkerställa att rätt investering utförs i rätt tid, till rätt budget, omfattning och kvalitet. 2.1 Workshop 1 - Översiktsbilder Investeringsplanen baseras på ett antal framtagna översiktsbilder som i sin tur baseras på de strategiska VA-planerna. Översiktsbilderna består av ett antal olika kartor som visar och kategoriserar viktiga parametrar för den dagliga verksamheten. En annan viktig pusselbit är den statusbedömning som finns för en del anläggningar i Hörby och som redovisas i kommunens VA-plans tillhörande dokument. För att få valuta för varje investerad krona är det bra om investeringarna görs i vattnets väg. Det kan innebära att vissa anläggningsdelar måste lappas och lagas något år till dess att övriga anläggningen har hunnit ikapp. I gengäld utförs investeringarna utifrån rätt förutsättningar och de investerade medlen kommer mer till sin rätt. De anläggningsdelar som måste lappas och lagas i något år kan föras in i en uppdrags- eller drift- och underhållsplan tillsvidare. Investeringsplanerna, översiktsbilderna, er strategiska plan för VA-anläggningar hör ihop och används med fördel tillsammans. I bilden nedan beskrivs arbetsgången för att ta fram investeringsplanen i bildform samt hur de olika delarna hänger ihop. Bild 1. Arbetet med att ta fram en investeringsplan Översiktsbilder - resultat Stina Peterz har skapat översiktsbilder i ArcGIS. Översiktsbilderna kommer att visa andelen tillskottsvatten på varje ort, var en utredning om överföringsledningar föreslås, andelen odebiterat dricksvatten, samt om någon anläggning närmar sig sin vattendom, sina villkor eller andra lagstadgade krav. Fokus i detta arbete har legat på Hörby kommun eftersom det redan finns en VA-plan här. I VAplanen har WSP gjort en statusbedömning av de olika anläggningarnas delar. I den bifogade bilagan visas en handritad översiktsbild som ett exempel på hur de kan se ut.

5 2.2 Workshop 2 Prioriteringsordning Under workshop 2 enades gruppen om hur översiktsbilderna ska se ut. Dessutom diskuterades hur olika kriterier ska prioriteras när det gäller att avgöra i vilken ordning investeringsprojekten bör göras Prioriteringsordning - resultat Merparten av Sveriges VA-organisationer har en stor underhållsskuld. Det beror på att politiker har tävlat om vilken kommun som har lägst VA-taxa. I praktiken innebär det att underhåll och reinvesteringar har skjutits på framtiden. VA-Sverige står inför enorma utmaningar och mycket av underhållsskulden måste börja betalas tillbaka. Det vill säga att flertalet investeringar och moderniseringar krävs. För att säkerställa att rätt saker görs i rätt tid behöver en planering göras utifrån en helhetsbild. Där kommer investeringsplanen med dess tillhörande översiktsbilder in. Workshop 2 ledde fram till att nedanstående prioriteringsordning tillämpas. Eftersom verkligheten inte är svartvit, kan det innebära att prioriteringsordningen ibland behöver ändras Prioritering 1 Lagkrav, myndighetskrav Den absolut viktigaste punkten är att tillhandahålla dricksvatten till kommunens invånare samt att ta hand om dess spillvatten i enlighet med den lagstiftning som gäller. För att säkerställa att vattendomar inte överskrids, villkor i tillstånden kan hållas etc. prioriteras lagkrav, myndighetskrav som nummer ett (1). Information från miljö-, verksamhets- och årsrapporter för varje vattenverk och avloppsreningsverk i både Hörby och Höör har sammanställts i två Excel-tabeller, en för dricksvatten och en för spillvatten. Excell-tabellerna återfinns i bilaga 2 investeringsplan förslag rev 2.xls. Här har lagkrav förts in tillsammans med en jämförelse av hur väl kraven uppfylls Prioritering 2 kapacitet Prioritering nummer 2 handlar om att anläggningarna och systemen är anpassade till rätt kapacitet. I annat fall kan det i förlängningen innebära att verksamheten inte klarar av att uppfylla sitt uppdrag att förse invånarna med dricksvatten och ta hand om deras avloppsvatten enligt gällande lagstiftning. Tillskottsvatten och odebiterat dricksvatten som överstiger en viss andel tyder på att systemet har kapacitetsproblem. På Ormanäs tillexempel innebär den stora andelen tillskottsvatten att reningsverket måste byggas ut samt att utsläppsvillkor för kväve riskeras. Dessutom innebär det att mer energi än nödvändigt används när mer vatten än nödvändigt pumpas i systemen. Från miljö-, verksamhets- och årsrapporter för varje vattenverk och avloppsreningsverk i både Hörby och Höör har även information om andelen tillskottsvatten och odebiterat dricksvatten sammanställts i Excel-tabellen i bilaga 2. Anledningen till att just dessa parametrar har tagits fram är för att höga andelar indikerar på att ledningsnätet inte är tätt.

6 Prioritering 3 Driftsäkerhet/arbetskrävande I denna kategori tas anläggningarnas bedömda status in i beaktande. När en anläggning moderniseras bör även aspekter som el/övervakning, arbetsmiljö, energianvändning, kemikalieanvändning och gemensamma standarder tas med. WSP gjorde en statusbedömning av anläggningarna i Hörby kommun. Motsvarande arbete ska utföras för Höör under Därför är inte statusen på Höörs anläggningar med i detta arbete. Eftersom det är känt att Ormanäs har problem med utsläpp av kväve, mycket tillskottsvatten och bristande kapacitet inför framtiden har denna anläggning förts upp högt upp i listan över investeringar. Anläggningarnas olika delar har av WSP bedömts som röd, gul eller grön. Denna information finns dokumenterad med VA-planen för Hörby. 3 Workshop 3 Investeringsplan I arbetet med att ta fram ett förslag till investeringsplan har de olika anläggningarnas miljö- och årsrapporter gåtts igenom. All information som finns i nedanstående tabeller kommer därifrån. Den första tabellen visar hur reningsverken (och dess tillhörande ledningsnät) förhåller sig till lagkrav och kapacitet. När det gäller tillskottsvatten indikerar en låg siffra att ledningsnätet är förhållandevis tätt. Medan en hög siffra indikerar att ledningsnätet har brister som behöver åtgärdas. Tabell 1. Status på reningsverken enligt miljörapporterna från Både Höör och Hörby återfinns här. I tabellen nedan sammanställs WSPs arbete med statusbedömning av reningsverkens olika processteg. Denna information härstammar från arbetet med VA-planen för Hörby. Statusen har stämts av med driftorganisationen för att fånga upp eventuella förändringar. Tabell 2. Status på reningsverkens olika processteg Tabellen nedan visar hur vattenverken förhåller sig till sina vattendomar, andelen odebiterat vatten och driftstörningar som har registrerats.

7 Tabell 3. Status på vattenverken enligt miljörapporterna från Både Höör och Hörby återfinns här Nedanstående tabell visar en sammanställning av WSPs arbete med statusbedömning av reningsverkens olika processteg. Informationen är hämtad från arbetet med VA-planen för Hörby. Dessutom har statusen stämts av med driften för att fånga upp eventuella förändringar. Tabell 4. Status på vattenverkens olika processteg. Avser enbart Hörby och ska uppdateras med vattenverken i Höör. 4 Sammanställning per ort Tabellerna i föregående kapitel visar hur statusen ser ut just nu. Det finns en hel del att arbeta med på anläggningsnivå men även på ortsnivå. För att erhålla mest valuta för varje investerad krona finns det en del övergripande utredningar om framtida vägval som bör göras. Dessa beskrivs kring respektive ort nedan. Dessutom beskrivs statusen för respektive ort översiktligt i enlighet med den prioriteringsordning som beslutades under workshop 2. Till denna text kommer det finnas översiktsbilder i form av kartor samt en investeringsplan i Excel-format. 4.1 Hörby Hörby tätort I Hörby ligger andelen tillskottsvatten på 41% år Andelen odebiterat dricksvatten låg samma år på 13 %. Det är förhållandevis inte så hög andel som på övriga orter i Hörby kommun, men här innebär det relativt stora mängder. Närmare bestämt runt m 3 på årsbasis. Vattenverket har ett stort behov av att moderniseras. Vattendomen utnyttjas till 72 % och med utbyggnaden i kommunen kan det hända att det behövs mer vatten och en förnyad vattendom. Det pågår ett arbete med att ta fram en vattenförsörjningsplan som kommer att besvara just denna frågeställning.

8 WSP bedömde varje processteg utöver kompressorn (1996) och spolpumpen (1991) som status röd - kräver åtgärd. Under 2018 rekommenderas att en utredning och upphandling för modernisering av vattenverket utförs. När vattenförsörjningsplanen är på plats kan beslut om vattenverkets framtida behov av kapacitet bedömas och utredningen bör visa om utbyggnad krävs eller inte. År 2019 kan investeringen påbörjas. Dessutom måste nivån på investeringens omfattning anpassas till huruvida Mittskåne vatten ska verka för att ansluta till Sydvatten eller inte Södra rörum/ludvigsborg/häggenäs Statusen i Södra rörum är sådan att andelen tillskottsvatten 2016 låg på 43 % och andelen odebiterat dricksvatten på 36 %. Det innebär att ledningsnätet i byn kan behöva ses över. Fundersed och Wästantorp är utbyggnadsområden som föreslås kopplas ihop med Södra rörum. Det finns tankar på en överföringsledning från Södra rörum, antingen direkt till Hörby eller via Ludvigsborg. Under 2018 bör ett inriktningsbeslut kring dessa delar fattas. Tillhörande utredningar som krävs för att det ska vara möjligt bör göras Killhult I Killhult är andelen tillskottsvatten 86 % och odebiterat dricksvatten 37%. Dessutom är statusen på vattenverket till stora delar röd - kräver åtgärd. Vattnet är av bristande kvalitet. En utredning alternativ källa för vattenförsörjning kan behöva utredas. Innan beslut fattas om huruvida byns anläggningar ska moderniseras är det lämpligt att utreda om det är billigare med en överföringsledning till exempelvis Gammalstorp, Kristianstad eller om det finns något annat alternativ Önneköp I Önneköp är andelen tillskottsvatten runt %. Under 2016 uppgick andelen odebiterat dricksvatten till 50 %. Det var en större läcka som åtgärdades och mest troligt sjunker andelen odebiterat dricksvatten till nästa år. I övrigt anses vattenverkets status vara god och liknande för reningsverket Oderup I Oderup utnyttjas vattendomen till 80%. Ett arbete för att initiera ett samarbete med VA SYD bör inledas snarast för en eventuell överföringsledning till Löberöd i Eslöv Östraby I Östraby är antalet anslutna personer 259 och tillståndet medger 260 personekvivalenter. Ett nytt beslut behövs och en beräkning kring möjlig belastning utförs för tillfället. Även Östraby kan ingå i en överföringsledning till Löberöd i Eslöv Askeröd I Askeröd uppgår andelen tillskottsvatten till 72 %. Denna andel bör minska innan en eventuell överföringsledning till Löberöd eller Hörby förläggs. Andelen odebiterat dricksvatten har ökat från 10,3 år 2012 till 31 % år Det tyder på en läcka på nätet och bör undersökas.

9 4.2 Höör Höör tätort I Höör är andelen odebiterat dricksvatten från Karlsvik vattenverk 1 %. Däremot varierar andelen tillskottsvatten mellan 10 % till 85 % för Ormanäs reningsverk. Trenden visar toppar under vinterhalvåret och dalar under sommarhalvåret. Ormanäs reningsverk har problem med hög hydraulisk belastning, utsläppsvillkoren för kväve nås med nöd och näppe och det ska kopplas på ytterligare 900 hushåll enligt plan. Eftersom det är så låg marginal för utsläppsvillkoren på kväve prioriteras denna anläggning högt i investeringsplanen. Dessutom rekommenderas att en strategi för att minska mängden tillskottsvatten tas fram och att det arbetas aktivt med detta. Ett problem är att tillskottsvattnet kyler ned avloppsvattnet så pass att reningen påverkas. En statusbedömning för anläggningarna i Höörs kommun planeras under Norra rörum I Norra rörum pågår ett arbete med att åtgärda ledningsnätet, omvandla ledningsnätet till en pumpstation och vattenverket till en tryckstegringsstation. I Norra rörum ska spillvatten och dricksvatten överföras till Ormanäs reninsverk respektive Karlsvik vattenverk. Just nu är andelen tillskottsvatten på ledningsnätet 89 %. Även andelen odebiterat dricksvatten kommer att minskas när ledningsnätet förnyas Tjörnarp Mittskåne vatten har en avsiktsförklaring med Hässleholm vatten om att utreda möjligheten att överföra spillvatten från Tjörnarp till Sösdala reningsverk i Hässleholm. Andelen tillskottsvatten uppgår till 43 % år 2016 och den bör minskas innan överföringen projekteras i detalj. Under 2018 ska Mittskåne vatten vara klara med sin utredning kring förutsättningarna att överföra vattnet till Sösdala istället. Vattenverket kommer dock att ligga kvar. Det är planerat att renovera lågreservoaren och arbete med upphandling pågår enligt uppgift Snogeröd I Snogeröd är andelen tillskottsvatten 76 %. Det finns en utredning som visar vilka åtgärder som bör göras för att minska mängden tillskottsvatten här. Under 2018 kan dessa åtgärder påbörjas. Ledningen från Snogeröd sommarby bör ses över. Det har inte gjorts någon statusbedömning på reningsverkets olika processteg, men enligt uppgift behöver den mekaniska reningen och salixodlingen, ses över. 5 Rekommendationer I det utkast till investeringsplan som återfinns i bilaga 2 Investeringsplan förslag rev 2 är det många osäkra parametrar. Bland annat rekommenderas det att fokusera på följande delar under 2018 för att klargöra vilka investeringar som behöver göras och vad de innebär. För både Hörby och Höör bör det tas fram en strategi för arbete med tillskottsvatten på ledningsnätet.

10 En prioritering bland alla pumpstationer och tryckstegringsstationer bör tas fram av driften. Den tekniska livslängden på mekanisk utrustning brukar beräknas till år. Vilket innebär att 4-5 pumpstationer och tryckstegringsstationer bör moderniseras varje år. 5.1 Hörby I Hörby rekommenderas det att Hörby vattenverk moderniseras. Underlag för beslut om överföringsledning mellan Södra rörum, Ludvigsborg, Häggenäs, Hörby tas fram. Med målsättning att besluta om en inriktning under Oderup utnyttjar stor andel av sin vattendom redan idag. Vattenförsörjningsplanen bör resultera i en tydligare bild om vad som krävs för att säkerställa att vattendomen räcker till. Det rekommenderas att Östraby får ett nytt beslut om ökat antal anslutna personekvivalenter. I Askeröd bör ledningsnätet prioriteras. Andelen tillskottsvatten är hög, 76 %, och andelen odebiterat dricksvatten har ökat från 10 % år 2012 till 31 % år I övrigt bör arbetet med att utreda, initiera en överföringsledning från Askeröd, Östraby och Oderup till Löberöd i Eslöv starta. 5.2 Höör Ormanäs reningsverk bör prioriteras. Under 2018 bör en hydraulisk utredning göras och därefter kan beslut om lämpliga åtgärder tas fram. Eventuellt behöver ett utjämningsmagasin byggas till dess att problemen med tillskottsvatten har minskat. En statusbedömning av alla anläggningar bör göras i samband med den VA-plan som ska tas fram för Höör under året. Åtgärder för att minska tillskottsvatten i Snogeröd bör påbörjas. Utredning för överföring av spillvatten från Tjörnarp till Sösdala ska färdigställas under första halvåret Mekaniska reningen på reningsverket i Snogeröd bör ses över. Detsamma gäller den efterföljande salixodlingen. Norra rörums reningsverk kommer att ersättas av en pumpstation när utbyggnaden av överföringsledningen är klar. Omläggning av ledningsnätet har påbörjats och överföringsledningen är i startgroparna. Takten för att påbörja arbetet med kommunens utbyggnadsområden bör revideras.

11 Bilaga 1. Exempel på översiktbild från ArcGIS

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

Bilaga 4. Utbyggnadsplan. -del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8

Bilaga 4. Utbyggnadsplan. -del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8 Bilaga 4 Utbyggnadsplan -del av vatten- och avloppsplanen Hörby kommun 2017-01-30, 8 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 1 2 BAKGRUND 1 3 UNDERLAG FÖR BEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING 1 4 TIDPLAN 3 5 UPPDATERINGAR

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, september (januari-september 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, september (januari-september 2017) 2017-10-09 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, september (januari-september 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Under september har vi börjat jobba med ett nytt

Läs mer

Thomas Andersson. Camilla Källström. Gunnar Bergquist. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Thomas Andersson. Camilla Källström. Gunnar Bergquist. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2015-05-26 1 (18) Plats och tid ande Mötet inleds på Karlsviks vattenverk med visning av verket och förevisning av GIS-utrustning och arbetsmetoder. Fortsättning i Kommunhuset i Höör Tisdagen den 26 maj

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, Maj (januari-maj 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, Maj (januari-maj 2017) 2017-06-13 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, Maj (januari-maj 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) I maj månad har vår nya labrobot tagits i drift. Roboten hanterar

Läs mer

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Sida 1 (7) Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Förutsättningar inför 2017 Årsprognosen för år 2016 visar på ett underskott för VA-verksamheten om 2,7 mnkr,

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) 2017-12-11 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Rekrytering av VA-ingenjör är avslutad. Ny person

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Framtida VA-verksamhet i norra Eslöv

INFORMATIONSMÖTE Framtida VA-verksamhet i norra Eslöv INFORMATIONSMÖTE Framtida VA-verksamhet i norra Eslöv VI ÄR VA SYD Regional VA-organisation i sydvästra Skåne Kommunalförbund med 339 medarbetare VA-verksamheten i Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö. Vi tar

Läs mer

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Hållbarhetsindex Anknytning till strategiska dokument VA-planen: De senaste åren har förnyelsetakten

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar.

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Bakgrund BKT sköter ett 60-tal vatten och avloppsreningsverk. De flesta är små anläggningar som ligger på landsbygden. De här anläggningarna

Läs mer

VA-PLAN SKURUP Förslag 2015-01-12

VA-PLAN SKURUP Förslag 2015-01-12 VA-PLAN SKURUP Förslag 2015-01-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 2. PLAN INOM NUVARANDE VERKSAMHETSOMRÅDE... 4 2.1. Återkommande mindre investeringsprojekt... 6 2.2. Vatten... 6 2.3. Spillvatten...

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter:

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter: Februari 2019 Periodens händelser Väsentliga händelser och aktiviteter: Mittskåne Vattens har från 1 februari 2019 förändrat organisationen för att effektivare och enklare kunna bedriva utredningar och

Läs mer

Tekniska nämnden, VA 2013

Tekniska nämnden, VA 2013 Tekniska nämnden, VA 2013 Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för abonnenter anslutna till VA-kollektivet

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Sida 2016-03-01 VA-GIS 2015/466 1 (2) VA-GIS nämnden Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun Förslag till beslut Att föreslå för kommunstyrelsen i Höörs kommun att

Läs mer

Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande Björn Nilsson (S) Ledamot Sven Olsson (C) Tjänstgörande ersättare

Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande Björn Nilsson (S) Ledamot Sven Olsson (C) Tjänstgörande ersättare Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Hemön, 11 april 2017, kl. 11.00 11.55 Beslutande Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Ordförande Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun I VA Web samlas alla nyckeltal i en databas som är tillgänglig via Internet. Nyckeltalen värderas systematiskt och används till att årligen analysera och följa

Läs mer

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp)

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) 6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) En kommun är skyldig enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) att ordna vattentjänster om det med hänsyn till skyddet

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Rent vatten nu och i framtiden

Rent vatten nu och i framtiden Rent vatten nu och i framtiden Rent vatten nu och i framtiden Vi bygger om vårt reningsverk. Miljön och livskvaliteten är de stora vinnarna! Nu är beslut taget i reningsverksfrågan. Kommunfullmäktige tog

Läs mer

Tillståndet i VA-Sverige. Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner?

Tillståndet i VA-Sverige. Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner? Tillståndet i VA-Sverige Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner? Vi kommer att ta upp VASS vad är nyttan, vilka undersökningar finns? En jämförelse mellan små och stora kommuners verklighet

Läs mer

Tillståndet i VA-Sverige

Tillståndet i VA-Sverige Tillståndet i VA-Sverige Analys utifrån VASS och hållbarhetsindex Anne Adrup, Svenskt Vatten Magnus Montelius, Svenskt Vatten Analys av utmaningar utifrån statistik och undersökningar Vi använder hållbarhetsindex

Läs mer

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika!

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Varmt välkomna! 18.00 18.45 Presentation av första utkast VA plan 18.45 20.00 Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Syfte med mötet Dialog kring tjänstemannagruppens diskussionsunderlag

Läs mer

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan - Läs denna första sida om uppläggsförslag innan ni börjar med besvarande av mallen. Kommunens VA-översikt En översikt av kommunens VA beskrivs i första hand med

Läs mer

Kraftgatan 3, Hörby Måndagen den 18 mars 2019 kl. 13:00

Kraftgatan 3, Hörby Måndagen den 18 mars 2019 kl. 13:00 KALLELSE 2019-03-13 1 (20) VA/RÄDDNINGSTJÄNSTNÄMNDEN Plats och tid Kallade ledamöter Kraftgatan 3, Hörby Måndagen den 18 mars 2019 kl. 13:00 Bengt Hedlund (SPI), Ordförande Gunnar Sundström (L), 1:e vice

Läs mer

Maximal genomsnittlig veckobelastning

Maximal genomsnittlig veckobelastning Maximal genomsnittlig veckobelastning Robert Ljunggren, Linda Gårdstam, Naturvårdsverket 1 NÄR OCH HUR SKA MAX GVB ANVÄNDAS Tätortens max gvb avgör vilken rening som krävs enligt SNFS 1994:7 Tillståndet

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Styrprocessen 2017 2016-03-15 Tyresö kommun / 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde VA... 3 1.1 Slutsatser - Samlad bedömning

Läs mer

Bilaga 3. Åtgärdsplan del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8

Bilaga 3. Åtgärdsplan del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8 Bilaga 3 2017-2019 Åtgärdsplan -del av vatten- och avloppsplanen Hörby kommun 2017-01-30, 8 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 OMFATTNING OCH AVGRÄNSNINGAR... 1 1.2 UPPDATERINGAR... 1 1.3 NULÄGESBESKRIVNING...

Läs mer

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2.

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2. 2013-09-03 Rev 2013-10-15 Mats Falås VA- och renhållningschef 08 560 39 336 Mats.falas@ekero.se PM VA-taxa 2014 (KFS 13:2) Dnr KS13/228-346 Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som

Läs mer

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten Årsredovisning 211 VA-verksamheten Rev 12316 Innehållsförteckning VA-verksamheten 3 Bakgrund 3 VA-verksamheten i Kinda 3 Mål och måluppfyllelsen 3 Årets verksamhet 3 Drift och underhåll 4 Investeringar

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

Bilaga 5. Ekonomisk konsekvensanalys

Bilaga 5. Ekonomisk konsekvensanalys BILAGA 5 1(7) Antagen av Kommunfullmäktige 2/17 Bilaga 5 Ekonomisk konsekvensanalys s:\va-plan bengtsfors\steg 4, va-plan\bilaga 5 ekonomisk konsekvensanalys antagen.docx 2 1 Ekonomisk konsekvensanalys

Läs mer

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk Sida 1(8) Datum 2015-05-28 Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk På uppdrag av Leksand Vatten AB Handläggare Anna Danielsson På uppdrag av Leksand Vatten AB 0247-44140 anna.danielsson@dvaab.se

Läs mer

Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk. Laholms kommun

Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk. Laholms kommun Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk Årsrapport 2014 Knäred Dim 1500 pe m 3 /d 434 1688 1452 2,0 Ängstorps ARV Typ Mängd (ton) sker från ARV innan alt. efter mekanisk

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni 2015 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Urban Granfeldt Patrik Fornander Christer

Läs mer

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB Skellefteå Fastighetsförvaltning KB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570082000 Gränjesåsvallen, Idre 42:24, 5:115 m.fl Koncept Boel Nyberg Torbjörn Ågren Falun 2011-03-15 Sweco Environment

Läs mer

Kristianstads kommun

Kristianstads kommun PM Uppföljning: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Kristianstads kommun Mattias Haraldsson December2012 Sammanfattande bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har genomfört

Läs mer

Tillsammans för världens mest hållbara stad

Tillsammans för världens mest hållbara stad Tillsammans för världens mest hållbara stad Bräddning i Stockholm från kombinerat ledningsnät BERÄKNINGAR, PROPORTIONER OCH ÅTGÄRDSNIVÅ MATHIAS VON SCHERLING, PROJEKT UTREDNING OCH UTVECKLING Nödbrädd

Läs mer

PROJEKT. Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk

PROJEKT. Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk PROJEKT Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk 2016-09-14 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

VASS med VA web i planeringsarbetet

VASS med VA web i planeringsarbetet VASS med VA web i planeringsarbetet Tage Hägerman, VA chef Smedjebacken Energi & Vatten AB 1 Smedjebacken Smedjebacken Energi & Vatten AB Södra Dalarna 10 700 invånare medlem i Dala VA alla 15 kommuner

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Hörby kommunhus, Kristian Kruse Tisdagen den 24 maj 2016 kl 13:00 15:50

Hörby kommunhus, Kristian Kruse Tisdagen den 24 maj 2016 kl 13:00 15:50 2016-05-24 1 (31) Plats och tid ande Hörby kommunhus, Kristian Kruse Tisdagen den 24 maj 2016 kl 13:00 15:50 Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande Göran Dahlgren (S) Gunnar

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Tisdagen den 8 december 2015 kl 12:30 15:30

Tisdagen den 8 december 2015 kl 12:30 15:30 2015-12-08 1 (22) Plats och tid Hörby kommunhus, Victoria Benedicktsson 2 Tisdagen den 8 december 2015 kl 12:30 15:30 ande Övriga närvarande Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande

Läs mer

Dagordning för mötet

Dagordning för mötet Dagordning för mötet 1. Inledning 2. Information om ansvar för VA i Nor 3. Svar på inskickade frågor 4. Frågestund 5. Mötet avslutas Samhällsutvecklingsnämnden har beslutat att delegera till samhällsutvecklingsnämndens

Läs mer

DET LIVSVIKTIGA VATTNET STRATEGI FÖR EN LÅNGSIKTIG OCH HÅLLBAR VA FÖRSÖRJNING FASTSTÄLLD AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-10-07

DET LIVSVIKTIGA VATTNET STRATEGI FÖR EN LÅNGSIKTIG OCH HÅLLBAR VA FÖRSÖRJNING FASTSTÄLLD AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-10-07 DET LIVSVIKTIGA VATTNET STRATEGI FÖR EN LÅNGSIKTIG OCH HÅLLBAR VA FÖRSÖRJNING FASTSTÄLLD AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-10-07 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DET LIVSVIKTIGA VATTNET 3 Bakgrund Syfte och mål VA försörjning

Läs mer

VA-plan. Hörby kommun , 8

VA-plan. Hörby kommun , 8 2017-2019 VA-plan Hörby kommun 2017-01-30, 8 Förord VA-planen har tagits fram med syfte att få ett heltäckande dokument för VAsituationen i Hörby kommun, både inom och utanför verksamhetsområde. Att ha

Läs mer

Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals reningsverk, Mål nr M

Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals reningsverk, Mål nr M 2016-07-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr MSN 2016/2311 Dnr M16-558 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals

Läs mer

Sara Eriksson,

Sara Eriksson, Att vara Utredningsingenjör VA Hur funkar hydraulisk modellering? Vilka utmaningar har VA-huvudmännen med de befintliga näten och vad är viktigt för framtiden? Sara Eriksson, 2015-05-19 1 Planen för denna

Läs mer

Ringsjörummet Kommunhuset Höör Tisdagen den 2 februari 2016 kl 13:00 15:40

Ringsjörummet Kommunhuset Höör Tisdagen den 2 februari 2016 kl 13:00 15:40 2016-02-02 1 (27) Plats och tid ande Ringsjörummet Kommunhuset Höör Tisdagen den 2 februari 2016 kl 13:00 15:40 Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande Göran Dahlgren (S)

Läs mer

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013 Förstudie: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Krokoms kommun Johan Lidström Januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och syfte... 1 1.3.

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård =? Höör: 15 500 Hörby: 14 900 Hörby Höör Sysselsatt personal 11,3 11,9 Kostnad personal och administration 6 545 000 kr 6 902 000 kr Reningsverk 6 4 Vattenverk 6

Läs mer

Vad är avloppsvatten

Vad är avloppsvatten Vad är avloppsvatten Avloppsvatten delas in i: Spillvatten: förorenat vatten från t ex bad, dusch och WC. Renas i reningsverk. Dagvatten: regn- och smältvatten från t ex tak och hårdgjorda ytor. Leds ut

Läs mer

Tisdagen den 7 februari 2017 kl 13:00 15:40

Tisdagen den 7 februari 2017 kl 13:00 15:40 2017-02-07 1 (21) Plats och tid Höör Mejerigatan 6 Tisdagen den 7 februari 2017 kl 13:00 15:40 ande Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande Ellinor Dahlgren (S) Gunnar Bergquist

Läs mer

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX Vattenplan för Ystads kommun Del 2: VA-policy Remissversion 2016-02-29 Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX VA-policy Inledning VA-policyn avser att vara ett dokument som tydliggör målsättningarna och

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Hörby kommunhus, Victoria Benedictson Tisdagen den 10 mars 2015 kl 13:00 15:30

Hörby kommunhus, Victoria Benedictson Tisdagen den 10 mars 2015 kl 13:00 15:30 2015-03-10 1 (21) Plats och tid ande Övriga närvarande Hörby kommunhus, Victoria Benedictson Tisdagen den 10 mars 2015 kl 13:00 15:30 Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande

Läs mer

Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter

Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter 1 Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter 1 Beräkning av genomsnittlig kostnad för utbyggnad av VA Grunden för anläggningsavgifterna utgörs av

Läs mer

Organisation & Kompetens

Organisation & Kompetens Årsrapport 2018 1 Innehållsförteckning Organisation & Kompetens 3 Förändrad organisation 3 Personal 4 Rekrytering 4 Sjukfrånvaro 4 Åldersfördelning 4 Övergripande projekt 5 Vattenförsörjningsplan 5 Säkerhetsprojekt

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

PM 2013-03-22 Förslag till text i Plan- och genomförandebeskrivningen Planbeskrivning Ansvar för genomförande av åtgärder Erforderliga åtgärder inom VA-anläggningen genomförs inte enligt en fastställd

Läs mer

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313)

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) 60 Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet med motiveringen att ärendet behöver ytterligare beredas

Läs mer

VA-plan Kortversion

VA-plan Kortversion VA-plan 2018 2030 Kortversion Plan för en hållbar VA-försörjning på Gotland Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En väl fungerande försörjning av vatten och avlopp skapar avgörande förutsättningar för

Läs mer

Hållbarhetsindex och nyckeltal

Hållbarhetsindex och nyckeltal Hållbarhetsindex och nyckeltal så här jobbar vi i Karlstad Eva-Lena Beiron, enhetschef Kund- och verksamhetsstöd, VA-avdelningen eva-lena.beiron@karlstad.se 054-540 68 10 KARLSTAD staden vid vattnet En

Läs mer

Välkommen till Roslagsvatten

Välkommen till Roslagsvatten Välkommen till Roslagsvatten r o s l a g s vat t e n å r s red o v i s ning 2 0 0 7 Knivsta Vallentuna Österåker Täby Danderyd Vaxholm Ekerö Roslagsvatten AB är ett VA-bolag som ansvarar för den kommunala

Läs mer

ÅTGÄRDS- OCH UTBYGGNADSPLAN

ÅTGÄRDS- OCH UTBYGGNADSPLAN ÅTGÄRDS- OCH UTBYGGNADSPLAN Fastställt av: xxx Datum: xxx För revidering ansvarar: VA-chef För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: VA-chef Dokumentet gäller för: Teknik- och fastighetsförvaltningen

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Tekniska nämnden 2013-05-29

TRELLEBORGS KOMMUN Tekniska nämnden 2013-05-29 TRELLEBORGS KOMMUN Tekniska nämnden 2013-05-29 1(6) Kommunfullmäktige Begäran om anslag för investering i utbyggnad av vatten- och avloppsledningar till Norra Gylle, Fröjdenborg, Långskiftet och Väster

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT. Behov av investeringar på Ormanäs reningsverk, Mittskåne Vatten. Er referens: Jörgen Lindberg

FÖRSTUDIERAPPORT. Behov av investeringar på Ormanäs reningsverk, Mittskåne Vatten. Er referens: Jörgen Lindberg FÖRSTUDIERAPPORT Behov av investeringar på Ormanäs reningsverk, Mittskåne Vatten Er referens: Jörgen Lindberg 2017-10-31 Förstudie och föreslagen investeringsplan för Ormanäs ARV 2 Förstudie Behov av investeringar

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala.

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala. VA-redovisning 2010 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VA-VERKSAMHETEN 2010-12-31 Tekniska kontoret ansvarar för det dricksvatten som produceras och levereras till abonnenterna och för rening av det förbrukade avloppsvattnet

Läs mer

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband Vatten Marie Svensson VA-projektör Anna Holmstén Utredningschef Kjell Ekman Distributionschef Sandviken Energi Vatten AB Välkomna! Bakgrund Kort presentation av projektet Tidplan Verksamhetsområde eller

Läs mer

Åtgärdsdokument Katrineholm

Åtgärdsdokument Katrineholm Åtgärdsdokument Katrineholm Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Del 1. Grundläggande fakta om va- verksamheten. Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Innehåll

Läs mer

Tisdagen den 3 april 2018 kl 13:00 15:00. Jan Lind (SD)

Tisdagen den 3 april 2018 kl 13:00 15:00. Jan Lind (SD) 2018-04-03 1 (26) Plats och tid Hörbys kommunhus, Victoria Benedictsson 2 Tisdagen den 3 april 2018 kl 13:00 15:00 ande Övriga Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande Jacob

Läs mer

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden Upprättad: 2014-05-28 Beslutad av: Kommunstyrelsen Version 2: reviderad 2015-11-20 Sid 1 (5) Dnr 15SBN417 Förslag till: Samhällsbyggnadsutskottet Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

VA GIS nämnden avgiftsfinansierad

VA GIS nämnden avgiftsfinansierad 2016-03-01 XXX 2015/XXX 1 (2) Mittskåne Vatten Höör VA GIS nämnden avgiftsfinansierad Investeringsbudget, tkr Projekt Benämning Budget 2017 VEP 2018 VEP 2019 9067 Nya serviser VSD 150 150 150 9068 Ledningsförnyelse

Läs mer

Ett av Europas bästa vatten.

Ett av Europas bästa vatten. Ett av Europas bästa vatten. Dagordning informationsmöten - 2 timmar 1. Bakgrund Sven-Åke + Kaj 2. Rening? Och nya riktlinjer och lagar Micael 3. Utredningsläget Kaj + Micael 4. Frågor Närvarande: Sven-Åke

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Servisanmälan 3. Ekonomi/fakturering 4. Grävning på egen fastighet

Läs mer

Anslut samfälligheten till kommunalt VA

Anslut samfälligheten till kommunalt VA Anslut samfälligheten till kommunalt VA En vägledning - tre alternativ Detta är en vägledning för fastigheter på landsbygden som vill ansluta till kommunalt vatten- och/eller avlopp. Generellt sett finns

Läs mer