Tekniska nämnden, VA. Nettokostnader Budget Verksamhet. Ekonomi. Bokslut Bokslut Bokslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tekniska nämnden, VA. Nettokostnader 1931-649 -1 291 Budget 500 500. Verksamhet. Ekonomi. Bokslut Bokslut Bokslut"

Transkript

1 Tekniska nämnden, VA Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Exempel på dokumentation av VA-ledningar. Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för abonnenter anslutna till VA-kollektivet i huvudsak i tätorterna i kommunen. Driftsredovisning Bokslut Bokslut Bokslut tkr Intäkter Kostnader Nettokostnader Budget Budgetavvikelse Ekonomi Intäkterna har ökat med 1700 tkr. Anslutningsavgifterna uppgick till tkr och har till största delen bokförts på investeringsbudgeten. Taxan höjdes den 1/ med 4% för villor ( normalvilla enligt Svenskt vattens statistik) och 9% för flerbostadshus. En ny avgift infördes för flerbostadshus med fler än två lägenheter. Kostnaderna har ökat med 4300 tkr. Ökningen består av ökade kapitalkostnader på grund av investeringar (1800 tkr), ökad kostnad för vatteninköp (700 tkr), avveckling av VA-lagret som eget bokfört värde (760 tkr) och ökade personalkostnader (700 tkr). Resultatet för 2012 är tkr jämfört med budget. Detta täcks av VA-fonden som vid ingången av året var 1452 tkr.

2 Årets händelser Dricksvatten 156 avtal har tecknats med abonnenter utanför verksamhetsområde, varav huvuddelen är abonnenter som har varit anslutna sedan tidigare. Sex av abonnenterna är vattenföreningar som distribuerar vatten till ett flertal fastigheter. Planering pågår för nya vattenskyddsområden i Falköping och Kättilstorp, samt uppdatering av äldre skyddsområden i Floby, Stenstorp och Åsarp. De markförlagda reservoarerna har täckts med kraftig plastduk för att skydda från inläckage. Lås och dörrar har bytts till högre skyddsklass i anläggningarna. Förberedelse pågår för utbyte av rör, ventiler, pumpar och mätutrustning i kommunens dricksvattenreservoarer. Låsning av brandposter planeras, i syfte att skydda dricksvattnet från förorening. En läcksökare har anställts och utrustats, för att kunna utföra läcksökning kontinuerligt i egen regi. Ledningsnät I början av året startade Park/Gata sitt fjärde VA-lag som huvudsakligen arbetar på ledningsnätet. Uppgradering av databasen över ledningsnätet pågår. En teoretisk besiktning har genomförts för avloppsnät kopplade till reningsverken i Falköping, Stenstorp och Floby. Resultatet visade att ledningsnäten har mindre god till dålig uthållighet, och att utspädningsgraden med ovidkommande vatten är 2-3 gånger mängden spillvatten. Större projekt har slutförts på Mösseberg i Falköping (installation av dagvattenmagasin som ska betjäna över 100 fastigheter), och renovering av valedningar i Falköping. Avstängning av Scheelegatan hösten Foto: Kjell Björk 2 (4)

3 Nyanlagt dagvattendike som leder till underjordiska magasin på Bestorp. Foto: Arne Nordh. Renovering av ledningsnätet omfattar utbyte av meter vattenledning (0,6% av vattenledningar), meter spillvattenledning (2% av spillvattenledningar) och meter dagvattenledning (1% av dagvattenledningar). Det motsvarar renovering av 1,3% av hela VA-ledningsnätet. Det var åtta vattenläckor under året, ett väsentligt lägre tal än de sista åren. Reningsverk, pumpstationer Vid Falköpings reningsverk Hulesjön har pumpkapaciteten förstärkts för inkommande avloppsvatten, vilket innebär att mindre avloppsvatten behöver bräddas orenat vid höga flöden. AVR-huset har färdigställts som förråd och teknikhus. Renovering av Stenstorps reningsverk pågår i syfte att minska energiförbrukningen. Slutredovisning bifogas för större avslutade projekt: Dagvatten Mösseberg, Mejeribygget, Relining. Uppföljning av mål Procent av ledningsnät som renoveras per år. Genomsnittet var 1,3% för år 2012, och 0,9% för Svinn av dricksvatten. Procentsatsen läckvatten är inte klar för år 2012, men antalet läckor har minskat. Bräddningarna vid Hulesjöns reningsverk var m³ vilket är 0,27% av flödet. År 2011 bräddades m³ vid reningsverket. Nöjdhetsindex vid medborgarenkäten var 81%. År 2011 var det 79%. 3 (4)

4 Verksamhetsredovisning VA Vatten och avlopp Bokslut Bokslut Bokslut Bruttokostnad Utveckling % 10,00-1,00-4,00 Nettokostnad tkr Dricksvatten till ledningsnät, m³ Bruttokostnad, kr/m Renat avloppsvatten, m³ Bruttokostnad, kr /m Abonnenter, antal Bruttokostnad/abonnent, kr Sjukfrånvaro, % 1,10 2,00 1,10 SCB nöjdhetsindex för medborgare för vatten och avlopp Verksamhetsanalys Fokuset är fortsatt stort på dricksvattensäkerhet och ytterligare arbete behöver göras gällande vattenskyddsområden och it-säkerhet. Intresset för anslutning till kommunalt dricksvatten och avlopp har varit stort under året, beroende på MÖS inspektioner av enskilda avlopp. Antalet vattenläckor har minskat jämfört med de senaste åren, vilket kan bero på mildare vintrar. VA-avdelningen behöver se över statusen på kommunens ledningsnät och ta fram en plan för hur renoveringstakten om 1% ska hållas. Framtid Planer för renovering av ledningsnätet och anläggningar ska tas fram, för att få en överblick av behoven och göra prioriteringar. Mer utbyte av vattenledningar och relining av avloppsledningar kommer att göras i och med att en renoveringstakt på 100 år ska uppnås. Reservvattenförsörjning är under utredning och kräver fortsatta insatser. Tryckavloppsledningar planeras mellan Borgunda och Dala-station samt mellan Vartofta och Falköping. En lokal för studiebesök planeras vid Hulesjöns reningsverk, samt renovering av kontors- och personallokaler. Klimatförändringar kan leda till större påfrestning på avloppsledningarna och större antal översvämningar. 4 (4)

5 Slutredovisning till Kommunfullmäktige Utbyggnad av Hulesjöns reningsverk med förbehandlingsanläggning för mejeriavloppsvatten samt överföringsledning år , VA-investeringsprojekt nummer 3055 Förbehandlingsanläggning för mejeriavloppsvatten. Foto: Anders Johansson. Bakgrund: Ett avtal tecknades år 2008 med Falköpings mejeri om avgifter för mottagande av spillvatten, i vilket ingick en överenskommelse om utbyggnad av Hulesjöns reningsverk för att bättre kunna rena mejeriets avloppsvatten. Beslut: Kommunstyrelsen beslutade att avsätta tkr för utbyggnaden inklusive överföringsledning. Tider: Upphandling gjordes år Utbyggnaden slutfördes år 2009 och togs i drift under hösten Resultat: Förbehandlingsanläggningen har avsevärt förbättrat reningsverkets funktion, där utsläppen av renat avloppsvatten sedan utbyggnaden ligger inom gränsvärdena för reningsverkets tillstånd. En översyn av kostnaderna för anläggningen gjordes under 2011, för att undersöka det verkliga kostnadsutfallet efter drifttagningen. Översynen resulterade i ett nytt avtal år 2012 som ska täcka de fulla drift- och kapitalkostnaderna för utbyggnaden. Kapitalkostnaderna ska betalas av mejeriet till och med år 2018.

6 Projektets ekonomi: Budget för förbehandlingsanläggning: Utgifter: Arbeten utförda av privat aktör Arbeten utförda av kommunen Summa utgifter tkr tkr 18 tkr tkr Avvikelse mot budget 10 tkr Budget för överföringsledning inkl. pumpstation: Utgifter: Arbeten utförda av privat aktör Summa utgifter tkr tkr tkr Avvikelse mot budget tkr Kommentar: Av projektets budget på tkr blev avvikelsen tkr. Kommunens utgifter för bygg, el och maskiner blev 15,6 Mkr och för överföringsledningen 1,1 Mkr. Kostnaderna för överföringsledningen blev lägre än beräknat beroende på att en befintlig gasledning mellan mejeriet och reningsverket kunde utnyttjas och byggas om för avloppsvatten. Entreprenör på förbehandlingsanläggningen var Läckeby Water AB Purac (14,3 Mkr). Överföringsledningen och pumpstationen anlades av Skanska (733 tkr) och Grundfos (360 tkr). Vid utbyggnaden anlades även ledningar som ger möjligheter att överföra avloppsvatten mellan förbehandlingsanläggningen och SBR-anläggningen för kväverening, vilket ger win-win effekter för båda anläggningar i form av effektivare rening av både kväve och organiskt material. Dessa kostnader (819 tkr) har ej belastat projektet, utan betalats av VA-avdelningen och ingår inte i totalsumman redovisad här. Falköping Teresa Kalisky VA-chef

7 Slutredovisning till Kommunfullmäktige Dagvatten Mösseberg år , VA-investeringsprojekt nummer 3355 Anläggning av dagvattenmagasin på Bestorp. Foto: Kjell Björk. Slutresultatet består av dels gräsbesådda diken för ytavrinnande dagvatten och dels underjordiska magasin som fylls på vid större flöden. Foto: Arne Nordh. Bakgrund: Arbetet med utbyggnad av dagvattenmagasin och -ledningar på Bestorp i Falköping genomfördes år Bakgrunden till projektet var problem med källaröversvämningar i maj 2010, då ett antal fastigheter drabbades och fick skadeståndsersättning från VA-avdelningen.

8 Projektering utfördes av Sweco Jönköping. Arbetet utfördes i kommunens regi med Park/Gata som utförare och beställare. Material köptes via Ervex, som kommunen har ramavtal med på VA-materiel. Diken med flacka gräsbevuxna sidor färdigställdes av NCC. Vissa VA-ledningar byttes ut. Beslut: Tekniska nämnden beslutade att lägga 4 miljoner kr i investeringsbudget för projektet år 2010, och ytterligare 4,3 miljoner kr år Resultat: Över 100 fastigheter har fått bättre och säkrare avledning av dagvatten och spillvatten. Ledningar för dricksvatten, spillvatten och dagvatten har bytts mot en större dimension på delar av Kapellsgatan och Bestorpsgatan. Även relining av avloppsledningar har genomförts i området, vilket redovisas inom ramen för projekt 3041 (Relining år ). Projektets ekonomi: Budget: tkr Utgifter: VA-materiel tkr Arbeten utförda av privat aktör tkr Arbeten utförda av kommunen tkr Summa utgifter tkr Avvikelse mot budget - tkr Falköping Teresa Kalisky VA-chef

9 Slutredovisning till Kommunfullmäktige Relining av avloppsledningar år , VA-investeringsprojekt nummer 3041 Renovering av VA-ledningar genom att dra en ny ledning inuti den gamla (bilden är dock från ett tidigare arbete i Falköping, utfört av ett annat företag på dricksvattenledning). Bakgrund: Renovering av spillvatten- och dagvattenledningar genomfördes år Arbetet utfördes av företaget Aarlseff AB, som kommunen har ramavtal med. De ledningar som kommunen har renoverat är gamla spilloch dagvattenledningar av betong, flertalet från och 60-talet. Under arbetet har även nedstigningsbrunnar tätats, där dessa haft inläckage. Renoveringen har skett med schaktfri teknik, s.k. relining, som innebär att en ny ledning av impregnerad polyesterfilt dras in i en befintlig ledning och fästs på plats genom behandling under vattentryck och värme. Schaktfria metoder är på frammarsch i Sverige, då det sparar tid och pengar jämfört med omläggning av ledningar genom grävning. Aarlseff har under projektets gång haft hjälp av Park/Gata och NCC med framtagande av brunnar, konor, läggning av vägplåtar m.m. Beslut: Tekniska nämnden beslutade att lägga 8 miljoner kr i investeringsbudget för projektet år 2011, och ytterligare 3,5 miljoner kr år 2012.

10 Tider: Arbetet påbörjades i november Sommaren 2012 tätades nedstigningsbrunnarna. Resultat: Det har renoverats meter spillvattenledning och meter dagvattenledning i följande orter: Falköping, bl.a. runt mejeriet och på Bestorp Åsarp Vartofta Torbjörntorp Ledningslängden som har renoverats utgör 2% av det totala spill- och dagvattennätet i kommunen. Projektets ekonomi: Budget tkr Utgifter: Entreprenad tkr Arbete utfört av kommunen 85 tkr Summa utgifter tkr Avvikelse mot budget 497 tkr Kommentar: År 2011 bokfördes intäkter om 497 tkr på projektet, som härrörde från anläggningsavgifter för fastigheter anslutna till spillvatten och dagvatten. Därmed hölls projektets budget. Falköping Teresa Kalisky VA-chef

Tekniska nämnden, VA 2013

Tekniska nämnden, VA 2013 Tekniska nämnden, VA 2013 Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för abonnenter anslutna till VA-kollektivet

Läs mer

Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA

Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA Dagvattenmagasin anlagda på södra Bestorp i Falköping. Över 100 fastigheter får en säkrare avledning av dag- och spillvatten genom projektet. Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska Nämnden, VA Tekniska nämnden,

Läs mer

Flerårsplan gällande VA-avdelningens investeringsbudget, år 2010-2019

Flerårsplan gällande VA-avdelningens investeringsbudget, år 2010-2019 Sida 1 (13) Tjänsteutlåtande till tekniska nämnden Flerårsplan gällande VA-avdelningens investeringsbudget, år 2010-2019 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar 1. att föreslå Kommunfullmäktige att

Läs mer

VA GIS nämnden avgiftsfinansierad

VA GIS nämnden avgiftsfinansierad 2016-03-01 XXX 2015/XXX 1 (2) Mittskåne Vatten Höör VA GIS nämnden avgiftsfinansierad Investeringsbudget, tkr Projekt Benämning Budget 2017 VEP 2018 VEP 2019 9067 Nya serviser VSD 150 150 150 9068 Ledningsförnyelse

Läs mer

Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun

Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun Tjänsteutlåtande till Tekniska nämnden Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar 1. att godkänna redovisningen av förnyelsebehov

Läs mer

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten Årsredovisning 211 VA-verksamheten Rev 12316 Innehållsförteckning VA-verksamheten 3 Bakgrund 3 VA-verksamheten i Kinda 3 Mål och måluppfyllelsen 3 Årets verksamhet 3 Drift och underhåll 4 Investeringar

Läs mer

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp Bilaga till skrivelse 2013-02-12 Särredovisning Vatten och avlopp 2012 Förvaltningsberättelse Uppdrag Vatten och avloppsverksamheten ska tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster av god kvalitet.

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

PROJEKT. Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk

PROJEKT. Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk PROJEKT Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk 2016-09-14 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2016

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2016 Grästorps kommun Redovisning av VA-verksamhet Verksamhetsåret 2016 Innehåll: Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning.. 5 Balansräkning 5 Noter 6 Redovisningsprinciper 7 1(7) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Inledning

Läs mer

Resultat 22 442 8 835

Resultat 22 442 8 835 Bilaga 4 Resultat och balansräkning va-verket år 2014 Resultaträkning (Redovisning i tkr) Verksamhetens intäkter 2014 2013 Brukningsavgifter 155 555 131 071 Anläggningsavgifter 30 200 69 906 Anläggningsavgifter

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2018

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2018 Grästorps kommun Redovisning av VA-verksamhet Verksamhetsåret 2018 Innehåll: Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning.. 5 Balansräkning 5 Noter 6 Redovisningsprinciper 7 1(7) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Inledning

Läs mer

Kommunförvaltningen VA-strategi och VA-plan

Kommunförvaltningen VA-strategi och VA-plan 2014-09-10 1 (18) Kommunförvaltningen, VA-strategi och VA-plan 2014-09-10 2 (18) Inledning Enligt Vattenmyndigheternas Åtgärdsprogram 2009-2015 skall kommuner utveckla vatten- och avloppsplaner. Från Vellinge

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten i Kristianstads kommun 2014 - särredovisning

Vatten- och avloppsverksamheten i Kristianstads kommun 2014 - särredovisning Vatten- och avloppsverksamheten i Kristianstads kommun 2014 - särredovisning Verksamhetsberättelse för VA-avdelningen 2014 Uppdrag C4 Teknik jobbar för ett kranvatten som är hälsosamt och rent, för skyddat

Läs mer

DRIFT OCH UNDERHÅLLSPLAN VA-VERKSAMHETEN 2010

DRIFT OCH UNDERHÅLLSPLAN VA-VERKSAMHETEN 2010 DRIFT OCH UNDERHÅLLSPLAN VA-VERKSAMHETEN 2010 Plan Antagen av tekniska nämnden 2010-01-18 3 Postadress: 447 80 VÅRGÅRDA i Besöksadress: Kungsgatan 45 Telefon, växel: 0322-600 600 i Telefax: 0322-600 960

Läs mer

Vad är avloppsvatten

Vad är avloppsvatten Vad är avloppsvatten Avloppsvatten delas in i: Spillvatten: förorenat vatten från t ex bad, dusch och WC. Renas i reningsverk. Dagvatten: regn- och smältvatten från t ex tak och hårdgjorda ytor. Leds ut

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Kristianstads kommun

Kristianstads kommun PM Uppföljning: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Kristianstads kommun Mattias Haraldsson December2012 Sammanfattande bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har genomfört

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Sida 1 (7) Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Förutsättningar inför 2017 Årsprognosen för år 2016 visar på ett underskott för VA-verksamheten om 2,7 mnkr,

Läs mer

REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET

REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 1 2012 Förvaltningsberättelse Den första januari 2007 trädde Lagen om allmänna vattentjänster i kraft (LAV 07). Lagen reglerar bland

Läs mer

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun I VA Web samlas alla nyckeltal i en databas som är tillgänglig via Internet. Nyckeltalen värderas systematiskt och används till att årligen analysera och följa

Läs mer

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6 Vatten- och avloppsverksamheten i Region Gotland 2015 O m sl a gs bi l d : I n t a gsl e d ni n g vi d H er r vi ks av s al t ni n g sv e rk T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m

Läs mer

Sara Eriksson,

Sara Eriksson, Att vara Utredningsingenjör VA Hur funkar hydraulisk modellering? Vilka utmaningar har VA-huvudmännen med de befintliga näten och vad är viktigt för framtiden? Sara Eriksson, 2015-05-19 1 Planen för denna

Läs mer

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Enviksbyn Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Tekniska nämnden Ordförande: Johanna Svensson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 VA-avdelningen - taxefinansierat... 4 Verksamhet...

Läs mer

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband Vatten Marie Svensson VA-projektör Anna Holmstén Utredningschef Kjell Ekman Distributionschef Sandviken Energi Vatten AB Välkomna! Bakgrund Kort presentation av projektet Tidplan Verksamhetsområde eller

Läs mer

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Borgholm Energi VA- och renhållningschef Bo Persson Tel: 0485-880 55 Mail: bo.persson@borgholm.se

Läs mer

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala.

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala. VA-redovisning 2010 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VA-VERKSAMHETEN 2010-12-31 Tekniska kontoret ansvarar för det dricksvatten som produceras och levereras till abonnenterna och för rening av det förbrukade avloppsvattnet

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Budget för Munkedal Vatten AB

Budget för Munkedal Vatten AB sida 1 23-11-08 Dnr: KS 23- KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Budget för Styrelsen för har 23-11-07 antagit förslag till driftbudget för 24 samt investeringsbudget 24, plan 25-26. Beslutet om driftsbudget

Läs mer

Tekniska nämnden. Verksamhetsberättelse 2014

Tekniska nämnden. Verksamhetsberättelse 2014 Tekniska nämnden Verksamhetsberättelse 2014 Måluppfyllelse Tekniska nämnden 2014 Uppdrag Hållbar utveckling, miljö Fossilbränslefri kommun 2030 Genomförda åtgärder Inga alternativa bränslen har funnits

Läs mer

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Hållbarhetsindex Anknytning till strategiska dokument VA-planen: De senaste åren har förnyelsetakten

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE Översvämning Västerlånggatan 1962 foto Linderoth (bearbetad) RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE O UTE Nu gäller nya riktlinjer

Läs mer

Årsredovisning 2012. VA-verksamheten. Rev 120316

Årsredovisning 2012. VA-verksamheten. Rev 120316 Årsredovisning 2012 VA-verksamheten Rev 120316 Innehållsförteckning VA-verksamheten... 3 Bakgrund... 3 VA-verksamheten i Kinda... 3 Årets verksamhet... 3 Drift och underhåll... 3 Framtid... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

TEKNIK OCH SERVICENÄMNDEN ÅRSREDOVISNING VATTEN OCH AVLOPPSFÖRSÖRJNINGEN

TEKNIK OCH SERVICENÄMNDEN ÅRSREDOVISNING VATTEN OCH AVLOPPSFÖRSÖRJNINGEN TEKNIK OCH SERVICENÄMNDEN ÅRSREDOVISNING VATTEN OCH AVLOPPSFÖRSÖRJNINGEN 2014 1(7) vatten och avloppsförsörjningen 2014 Inledning Enligt Lag om allmänna vattentjänster ska VA-verksamheten särredovisas

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Nu gäller nya riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2017

REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2017 REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2017 1 2 Förvaltningsberättelse Inledning Den första januari 2007 trädde Lagen om allmänna vattentjänster i kraft (LAV 07). Lagen reglerar bland annat att den ekonomiska redovisningen

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2011 Gäller från och med 1 januari 2012 Inledning 1 Lagar,

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2009 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Gäller från och med 2015-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15 65/14:2 Avgifter och allmänna principer för anslutning av fastigheter

Läs mer

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård =? Höör: 15 500 Hörby: 14 900 Hörby Höör Sysselsatt personal 11,3 11,9 Kostnad personal och administration 6 545 000 kr 6 902 000 kr Reningsverk 6 4 Vattenverk 6

Läs mer

Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering

Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering Information till fastighetsägare Översvämning Västerlånggatan 1962 foto Linderoth (bearbetad) Riktlinjer för bättre miljö inne och ute Nu gäller nya riktlinjer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Tekniska nämnden Ordförande: Johanna Svensson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Biogas - taxefinansierat... 4 Verksamhet...

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Ockelbo Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB

Ockelbo Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB Ockelbo 2016-12-08 Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB Informationsmöte 8 december 2016 Kort presentation av Gästrike Vatten Varför föreslås en höjning av brukningstaxan?

Läs mer

SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT

SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-21 Handläggare: Joel Westergren Till Kommunstyrelsens arbetsutskott SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT 10013 Anslutning av kommunalt vatten och avlopp för Rävsnäs-Gräddö omr

Läs mer

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun Fastställd av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2011 02 28, 12, att gälla från och med 2011 03 01. Läs vår broschyr

Läs mer

Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning

Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning 2008 harryda.se MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Målgrupp för årsredovisningen Vattenverksamhetens årsredovisning är en redogörelse

Läs mer

I det hållbara samhället förnyas ledningar schaktfritt

I det hållbara samhället förnyas ledningar schaktfritt I det hållbara samhället förnyas ledningar schaktfritt Snabbt, enkelt, hållbart och ekonomiskt Vi ägnade 1900-talet åt att bygga ut vårt ledningsnät. Utmaningen under 2000-talet blir att förnya och dimensionera

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Hajom-Hjorttorp

Hajom-Hjorttorp Hajom-Hjorttorp 2019-06-04 Medverkande Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Skanska Robert Oskarsson Johannes Gustafsson Markförhandlare Karl-Johan Svanvik, Tibvik Informationsmöte - Agenda Övergripande

Läs mer

Verksamheten för vattentjänster ÅRSREDOVISNING 2014

Verksamheten för vattentjänster ÅRSREDOVISNING 2014 Verksamheten för vattentjänster ÅRSREDOVISNING 2014 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 3 Organisation 3 Verksamheten Uppdrag 3 Drift, avloppsreningsverk 4 Drift spillvattenavledning 4 Drift dricksvattenverk

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313)

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) 60 Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet med motiveringen att ärendet behöver ytterligare beredas

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

LTA-enhet. Din villapumpstation

LTA-enhet. Din villapumpstation LTA-enhet Din villapumpstation 1(7) Ordlista ABVA Allmänna Bestämmelser om Vatten och Avlopp. Varje kommun har en och varje hushåll som har kommunalt vatten och avlopp ska vara bekant med den. Den går

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Jan-Bertil Hansson VA-chef INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. Du som är fastighetsägare

Läs mer

Årsredovisning 2013 VA-verksamheten

Årsredovisning 2013 VA-verksamheten Årsredovisning 2013 VA-verksamheten Nära i Kinda - Året om Årsredovisning 2013 VA-verksamheten - 1 VA-verksamheten 3 Bakgrund 3 VA-verksamheten i Kinda 3 Årets verksamhet 3 Drift och underhåll 3 Ekonomi

Läs mer

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa Bilaga 1:1 Teknik- och servicenämnden Taxa för Vatten och Avlopp 218, anläggningstaxa Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden beslutar att 1. Godkänna Prisbilaga till anläggningstaxa 218, att ersätta

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

VA-UTREDNING VÄSTRA SUND

VA-UTREDNING VÄSTRA SUND PM VA-UTREDNING VÄSTRA SUND Karlstad 2008-05-15 Uppdragsnummer 133056 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund och syfte... 3 Avgränsning... 3 Nuvarande förhållanden... 4 Områdesbeskrivning... 4 Anslutningsmöjligheter...

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

VA-ENHETEN, RIKTLINJER OCH STYRPRINCIPER 1(6)

VA-ENHETEN, RIKTLINJER OCH STYRPRINCIPER 1(6) VA-ENHETEN, RIKTLINJER OCH STYRPRINCIPER 1(6) INLEDNING Götene kommun införde från och med den 1 januari 1995 en balansräkningsmodell för tekniska kontorets VA-enhet (balansräkningsenhet). Införandet av

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Vatten- och miljöteknik, 400 YH-poäng Kurs: Rörnätsteknik -och ledningssystem, 30 YH-poäng

Fallbeskrivning Utbildning: Vatten- och miljöteknik, 400 YH-poäng Kurs: Rörnätsteknik -och ledningssystem, 30 YH-poäng Rörnätsteknik och ledningssystem Bakgrund 1860-talet Avloppsledningar började byggas i Sverige på 1860-talet. Då var de avsedda för enbart spillvatten. Hygieniskt innebar ledningarna ett mycket stort framsteg

Läs mer

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsvatten Avloppssystem vatten som leds från fastigheter, gator och vägar 2012-05-30 2 Avloppsvatten Avloppssystem består av vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsnät Pumpstationer

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1 26A:1 Fastigheter, som kopplats samman med en allmän va-anläggning under 1955 års lags giltighetstid, intogs senare inte i verksamhetsområdet som fastställdes enligt 1970 års va-lag. Fråga om engångsavgift

Läs mer

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Björklunden Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. 2010-10-22 Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. Kund Styrsö

Läs mer

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 PROJEKT Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge

Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge Bakgrund Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att det finns brister i enskilda avloppsanläggningar i området vilket utgör ett miljöproblem. Alla områden i kommunen har

Läs mer

Motionen har remitterats till Hässleholms Vatten AB som i yttrande anfört i huvudsak följande.

Motionen har remitterats till Hässleholms Vatten AB som i yttrande anfört i huvudsak följande. TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-06-08 KLK 2018/388 Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Ulf Berggren och Johan Kronquist, båda Sverigedemokraterna,

Läs mer

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit.

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit. Presentation Mikael Lindgren Projektledare VA Michael Johansson Arbetsledare, VA-planering Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas

Läs mer

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 kl. 18:00 20:00 Allmän information om VA-utbyggnaden Information förbindelsepunkter Frågor Kungsörs Kommunteknik Ab - Projektledare Magnus Ribbing 0227-600140

Läs mer

Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning

Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning 2010 harryda.se MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 3 Organisation 3 Verksamheten Uppdrag 3

Läs mer

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Råd och vägledning för att koppla sitt dagvatten på bästa sätt. HelsingeVatten AB ger råd till fastighetsägare som är ansluten till det kommunala

Läs mer

VA-utbyggnad Sjödal

VA-utbyggnad Sjödal VA-utbyggnad Sjödal 2017-10-23 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Tidplan Eget arbete LTA-pumpar Kaffepaus Anslutning till kommunalt VA varför, vem, hur, vad kostar det? Medverkande

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. VA- Enheten. Årsredovisning för 2010-01-01 2010-12-31

Arvidsjaurs kommun. VA- Enheten. Årsredovisning för 2010-01-01 2010-12-31 Arvidsjaurs kommun VA- Enheten Årsredovisning för 2010-01-01 2010-12-31 Verksamhetsberättelse 2010 Verksamhet VA-enheten har till uppgift att förvalta de allmänna VA-anläggningar som finns inom kommunens

Läs mer

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp Budget 2019 med plan 2020-2021 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Slutredovisning VA-utbyggnad Ormanäs 1A

Slutredovisning VA-utbyggnad Ormanäs 1A TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Sida 2016-05-13 VA-GIS 2014/281 1 (1) VA-GIS nämnden Slutredovisning VA-utbyggnad Ormanäs 1A Förslag till beslut Att fastställa förslaget till slutredovisning av VA-utbyggnad

Läs mer

VA-fakta för fastighetsägare

VA-fakta för fastighetsägare VA-fakta för fastighetsägare VA-fakta för fastighetsägare Uppsala Vatten och Avfall AB är VA-huvudman i Uppsala kommun. Här följer information om vatten och avlopp i en fastighet. Utgåva 2011 Ansvarsfördelning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...2 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer