VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Elteknik 0E (11) R. SVENSSON Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. Trafikplats Bergshamra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Elteknik 0E (11) R. SVENSSON Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. Trafikplats Bergshamra"

Transkript

1 (11) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM R. SVENSSON Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer Trafikplats Bergshamra Trafikplats Bergshamra PM Elteknik VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING 0E Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum Godkänd av S. HAGSTRÖM Datum Teknikområde El Företag WSP Sverige AB H:\Projekt\Vägbelysning\E18 och Bergshamra\TPL Bergshamra\36_PM_Rapport\0E docx (Utskriven )

2 2 (11) Innehåll 1 INLEDNING ORIENTERING SYFTE MED BELYSNING 4 2 KRAFTFÖRSÖRJNING BEFINTLIGA CENTRALER KABELSYSTEM 4 3 KANALISATION KANALISATION I MITTREMSA KANALISATION I MARK FÖR BELYSNING KANALISATION PÅ BRO FÖR BELYSNING 4 4 BELYSNING PÅ- OCH AVFART E18 I NORRGÅENDE RIKTNING STOCKSUNDSBRON AVFART EFTER STOCKSUNDSBRON FÖR TRAFIK I NORRGÅENDE RIKTNING AVFART TILL BERGSHAMRALEDEN FÖR TRAFIK I SÖDERGÅENDE RIKTNING BELYSNING PÅ NY BRO FÖR GÅNG- OCH CYKELTRAFIKANTER BELYSNING LÄNGS MED ENA SIDAN AV BRON SICKSACK-PLACERING AV BELYSNING PÅ BÅDA SIDOR AV BRON INFÄLLD BELYSNING I BRORÄCKE BELYSNING UNDER BROAR ANTALET BEFINTLIGA BELYSNINGSSTOLPAR UTÖKAS BEFINTLIGA BELYSNINGSARMATURER BYTS UT OCH ANTALET UTÖKAS BEFINTLIGA BELYSNINGSSTOLPAR ERSÄTTS OCH KOMPLETTERAS MED ALTERNATIVA PLACERINGAR 10 5 PORTALER 10

3 3 (11) 1 Inledning Syftet med detta projekt är förbättrad framkomlighet och trafiksäkerhet i trafikplats Bergshamra samt att skapa en ny gång- och cykelbro över Stocksundet. Detta PM beskriver den befintliga situationen med väg- och skyltbelysning, placering av elskåp, el till trafikportaler samt förslag för ny belysning. Förslag på utredningar i projekteringsskedet nämns där behov av detta har uppmärksammats. 1.1 Orientering Trafikplats Bergshamra förbinder E18 Bergshamraleden, Roslagsvägen och östra delen av E18 mellan trafikplats Bergshamra och Kapellskär i Roslagen. Dagens utformning av trafikplats Bergshamra bedöms ge upphov till försämrad framkomlighet och störningar som en effekt av förändrade trängselavgifter och tillkommande exploatering. Trafikverket menar att det finns ett behov av att studera åtgärder för en förbättrad framkomlighet för trafikanter i trafikplatsen och vid Stocksundsbron. Vidare finns ett behov att förbättra för gång- och cykeltrafikanterna över Stocksundsbron som ett led i att förbättra standarden för det så kallade Täbystråket mellan Roslagstull och Mörby Centrum. Åtgärder som föreslås vid trafikplatsen är utökning av antalet körfält från tre till fyra i norrgående riktning på Stocksundsbron. Befintlig gång- och cykelbana omvandlas då till körfält och en ny gång- och cykelbro över Stocksundet anläggs i stället. Vid södergående avfart byggs en ny gångcykelbana samt ett nytt körfält. Figur 1 Översiktlig karta över aktuellt område

4 4 (11) 1.2 Syfte med belysning Belysning skall skapa en funktionell belysning som är enkel att underhålla och samtidigt bidrar till en trevligare gatumiljö. Belysningen är viktig för att skapa en trafiksäker och trygg miljö, som är lätt att orientera sig i, och också för att skapa atmosfär. Att känna trygghet när man vistas utomhus har en stor betydelse för områdets attraktionskraft. Ljusnivån på en plats upplevs relaterat till omgivningens ljusnivåer. Därför måste man anpassa ljuset till anslutande miljöers ljusnivåer så att det blir enkelt för ögat att adaptera och för att övergångarna mellan olika ljusmiljöer ska upplevas behagliga. Faktorer som jämnhet, medelluminans, bländning samt optisk ledning är viktigt att ta hänsyn till. 2 Kraftförsörjning 2.1 Befintliga centraler Befintlig belysning försörjs från belysningscentral E18N-D (komponent-id: =631WC001). Belysningscentralen är placerad vid transformatorkiosken på Ripstigen precis innan tunneln under Roslagsvägen. I anslutning är också undercentral D12-U placerad. Ytterligare 2 undercentraler finns längs sträckan, dessa är benämnda D4-W1 och D5-W Kabelsystem Ledning för försörjning av belysning ska utgöras av kabeltyp N1XE 4G16 för trafikverkets belysning och vara TN-C. 3 Kanalisation 3.1 Kanalisation i mittremsa I mittremsan över Stocksundsbron bör möjligheten att lägga ner kanalisation i mittremsa utredas. Detta för att kunna förlägga belysningskabel och optofiberkabel som i nuläget är uppspänd mellan belysningsstolpar i kanalisation i mittremsa. 3.2 Kanalisation i mark för belysning Ny belysningskabel ska förläggas i gult kabelskyddsrör med ytterdiameter 50 millimeter och slät insida. Beroende på markförhållanden väljs ifall kabelskyddsröret ska vara av typ: SRN (vid normala förhållanden), SRS (vid svåra förhållanden) eller SRE (extra svåra förhållanden). Där kabel och kanalisation passerar en väg ska hela paketet dras genom ett kabelskyddsrör med en ytterdiameter på 110 millimeter och slät insida. Detta kabelskyddsrör ska klara svåra (SRS) förhållanden. Anvisningar i EBR KJ 41:15 ska följas. 3.3 Kanalisation på bro för belysning Beroende på vilket belysningsalternativ (se kapitel 4.5) som väljs för den nya gång- och cykelbron så kommer det att krävas 1 eller 2 stycken kabelstegar hängandes under bron på den sida som belysningen monteras. 4 Belysning Från Stocksund och norröver på E18 består belysningen av gitterstolpar med dubbelarm för att belysa körbanorna på bägge sidor. Dessa stolpar är placerade i mittremsan. Gitterstolparna monterades 1985 och har således nu år 2017 varit i drift i 32 år. Dessa bör undersökas i projekteringsskedet med avseende på förväntad livslängd. Därefter bör beslut tas i samråd med Trafikverket angående åtgärd.

5 5 (11) Matning av belysningsstolparna i mittremsan sker huvudsakligen via hängkabel, ALUS 4x25 mm 2, som är uppspänd mellan stolparna. Vid de ställen belysningsmatningen korsar vägen gör den det genom markförläggning under vägbanan. Vid på- och avfarter finns både enkel- och dubbelarmsstolpar av typ gitter- och rörstolpar. De befintliga ljusarmaturerna för vägbelysning består mestadels av armaturer från Philips. Identifierade armaturtyper är bland annat: Selenium-, Iridium 2- och Iridium-armaturer. Dessa armaturer är bestyckade med ljuskällor av högtrycksnatrium i tubformat från Philips. Skyltbelysningen består huvudsakligen av armaturer från Reflux och ljuskällor från Osram. På de ställen där ny belysning anses behövas så ska den utformas enligt gällande VGU (vägar och gators utformning). Armaturer och ljuskällor ska ha hög energieffektivitet samt färgåtergivning. En viktig aspekt i kommande projekteringsskede blir att projektera belysningen så att den inte orsakar bländning för bilister och övriga trafikanter. Samtliga ingående komponenter i ny belysningsanläggning ska uppfylla krav enligt Trafikverkets dokument. 4.1 På- och avfart E18 i norrgående riktning Belysning för påfart/avfart E18 för trafik i norrgående riktning består av gittersstolpar. Dessa matas via markkabel. Där den nya bron för gång och cykeltrafik avviker från befintlig gång- och cykelväg finns en belysningsstolpe som eventuellt kan behöva flyttas till ett nytt läge. Utredning sker i projekteringsskede.

6 6 (11) 4.2 Stocksundsbron Över Stocksundsbron består belysningen av gittermaster med dubbelarm placerade i mittremsan. Matningen av dessa sker via hängkabel, ALUS 4x25 mm 2, uppspänd mellan stolparna. Då vägen breddas över befintlig gångoch cykelväg kan belysningsarmaturer behöva bytas för att uppfylla belysningskraven för det nya körfältet. Utredning sker i projekteringsfasen. 4.3 Avfart efter Stocksundsbron för trafik i norrgående riktning Efter Stocksundsbron i norrgående riktning finns en avfart samt den befintliga GC-vägen. Längs avfarten finns det 2 gittermaster varav den ena måste rivas på grund av bergsskärningen för den nya GCbron.

7 7 (11) På bergsväggen sitter det idag effektbelysning tillhörandes Danderyds kommun med uppgift att belysa bergsväggen nattetid. Denna måste hanteras på ett lämpligt sätt då berget måste beskäras för den nya GC-bron över Stocksundet. Kabel som matar effektbelysningen är klamrad i bergsväggen. 4.4 Avfart till Bergshamraleden för trafik i södergående riktning Då ett nytt körfält anläggs på befintlig gång- och cykelväg och ett körfält i befintlig väg tas bort så bildas ett gap mellan belysningsstolparna som belyser avfart och de två återstående körfälten. Utredning kring ifall det är möjlig att flytta dessa närmare vägen bör utföras. Ny belysning för trafikramp och gång- och cykelväg placeras närmast bergsskärningen för att minimera dess visuella påverkan på trafikrummet.

8 8 (11) Där bergsbeskärning sker finns idag en reklamskylt med tillhörande elskåp som hanteras i projekteringsskede. 4.5 Belysning på ny bro för gång- och cykeltrafikanter Tre stycken alternativ för belysning av ny gång- och cykelbro finns framtagna i PM Belysningsutredning. Nedan följer en kort sammanfattning av förslagen. För en mer visuell och detaljerad redogörelse så rekommenderas kapitel 1.1, 1.2 och 1.3 i det ovan nämnda PM:et Belysning längs med ena sidan av bron Belysning på bro bestående av rörstolpar placerade på konsoll längs brons västra sida. Stolparna har en höjd på cirka 7 meter och står med ett avstånd på cirka 22 meter från varandra. Det totala antalet stolpar på bron blir då 15 stycken. Elmatning till stolpar på bro sker via kabel som förläggs på kabelstege hängandes under bro. + Standardlösning för gång- och cykelvägar + Kräver minst antal meter belysningskabel + Underhåll av armaturer blir enklare vid placering på samma sida av väg - Armaturer kan utgöra en visuell störning under dagens ljusa timmar - Skapar ingen uppenbar rumskänsla då ljuskällan enbart kommer från en sida Sicksack-placering av belysning på båda sidor av bron Belysning på bro bestående av rörstolpar placerade på konsoll omväxlande längs brons västra och östra sida. Stolparna har en höjd på cirka 7 meter och står med ett avstånd på cirka 22 meter från varandra. Det totala antalet stolpar på bron blir då 15 stycken. Elmatning till stolpar på bro sker via kabel som förläggs på två stycken kabelstegar hängandes på varsin sida under bro.

9 9 (11) + Tydlig optisk ledning + Förstärker rumsligheten för trafikanter på bro - Kräver dubbelt så mycket belysningskabel än alternativet med belysning längs med ena sidan av bron. - Krångligare underhåll än alternativet med belysning längs med ena sidan av bron - Armaturer kan utgöra en visuell störning under dagens ljusa timmar Infälld belysning i broräcke Infälld belysning av gång- och cykelväg som enbart riktas mot vägen för minimal ljusstörning mot utsikt eller i betraktelsen av bron på håll. Lösningen kan utföras så att den uppfyller kraven i VGU. Beroende på val av lösning (det finns allt från standardlösningar till mer specialanpassade) så behövs troligtvis matningen förläggas på kabelstege länge bägge sidor av bron. + Tydlig optisk ledning + Förstärker rumsligheten för trafikant på bro + Skapar en kontrast till storskaligheten på de intilliggande broarna och på så vis en behagligare miljö för gång- och cykeltrafikanter + Armaturer utgör ingen visuell störning under dagens ljusa timmar + Bron skapar mindre visuell påverkan i det öppna landskapsrummet då den inte har några högre uppstickande element + Lätt att komma åt vid underhåll - Eventuellt dyrare installationskostnad - Ej lika vedertaget som belysningsstolpar vilket skulle kunna leda till mer tidskrävande underhåll 4.6 Belysning under broar I dagsläget består belysningen under det södra brofästet av vägbelysningsstolpar med victorarmaturer från Thorn Lightning. Avståndet mellan stolparna är cirka 30 meter vilket lämpar sig i

10 10 (11) vägmiljö men inte lika bra i parkmiljö. Tillkomsten av en till bro mellan de två existerande broarna kommer att påverka platsens ljusförhållande dagtid och nattetid vilket ställer högre krav på belysningen i området. I PM belysningsutredning har tre stycken alternativ för belysning av området kring det södra brofästet tagits fram. Nedan följer en kort sammanfattning av förslagen. För en mer visuell och detaljerad redogörelse så rekommenderas kapitel 3.1, 3.2 och 3.3 i det ovan nämnda PM:et Antalet befintliga belysningsstolpar utökas En utökning av antalet befintliga belysningsstolpar mellan de befintliga stolparna så att avståndet mellan ljuskällorna minskar. + Litet ingrepp + Standardlösning likt de som brukar appliceras längs med gång- och cykelväg - Detta förslag gör ingen påtaglig förändring som motverkar den brokiga gestaltningen som genomsyrar platsen i nuläget. - Stora ytor utanför, under och bredvid bro förblir mörka - Bidrar inte till att öka tillgänglighet och trygghet i området från dagens nivå i någon större grad - Relativt dyr lösning i förhållande till resultat Befintliga belysningsarmaturer byts ut och antalet utökas Belysningsstolpar av parkkaraktär ersätter de befintliga stolparna och placeras med ett kortare intervall än tidigare stolpar. + Standardlösning i parkmiljö + Lägre belysningsstolpe lyser upp omgivningen i huvudhöjd vilket gör att man ser ansiktet på de man möter + Skapar en intimare känsla som knyter an till intilliggande villabebyggelse och på så vis skapar en mer enhetlig gatugestaltning + Möjlighet att implementera ett smart styrsystem för närvaro och andra typer av styrning - Ett dyrare alternativ än att bara byta ut de befintliga ljuskällorna Befintliga belysningsstolpar ersätts och kompletteras med alternativa placeringar Belysningsstolpar av samma princip som finns på platsen idag i kombination med installation av alternativ belysning längs med väg. + Ökar tillgänglighet och trygghetsupplevelsen i området + Skapar ett mer estetiskt tilltalande område + Möjlighet att implementera ett smart styrsystem för närvaro och andra typer av styrning - Dyrare installationskostnad jämfört med en standardlösning 5 Portaler Då vägen breddas och körfält läggs till så tillkommer och rivs det portaler. De befintliga som demonteras har elmatning som rivs. Matningen bör behållas för att läggas om ifall en ny portal

11 tillkommer i närheten, annars rivs matningen. Samtliga portaler ska ha elkraft samt kanalisation för optofiber framdraget för försörjning av trafiksystem. 11 (11)

Belysningsprogram. Näsängen. Bilaga till gestaltningsprogram och detaljplan

Belysningsprogram. Näsängen. Bilaga till gestaltningsprogram och detaljplan Belysningsprogram Näsängen Bilaga till gestaltningsprogram och detaljplan 2016-11-16 1 LJUSPRINCIPER Belysningen är viktig för att skapa en trafiksäker och trygg miljö, som är lätt att orientera sig i,

Läs mer

Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM. Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum. Teknikområde

Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM. Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum. Teknikområde 1. 2. 1 (7) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM B.LÖFGREN 2017-06-20 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E4/E20 Essingeleden - Södra länken 138705 10216743 E4/E20 Essingeleden - Södra

Läs mer

VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Bergteknik 2B (10) Anders Lindqvist Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. E18 TPL Bergshamra

VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Bergteknik 2B (10) Anders Lindqvist Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. E18 TPL Bergshamra 1. 2. 1 (10) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM Anders Lindqvist 2017-05-16 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E18 TPL Bergshamra 138663 10205098 E18 TPL Bergshamra PM Bergteknik VÄGPLAN

Läs mer

VÄGARKITEKTUR. Kross. Gräs. Täckning av växtbädd anpassas efter gräsklipparens rörelsemönster. Växter i tråg på stödmur. Klätterväxter på bullerskärm.

VÄGARKITEKTUR. Kross. Gräs. Täckning av växtbädd anpassas efter gräsklipparens rörelsemönster. Växter i tråg på stödmur. Klätterväxter på bullerskärm. Kross Gräs Växter i tråg på stödmur. E4 Förbifart Stockholm - Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Täckning av växtbädd anpassas efter gräsklipparens rörelsemönster. Klätterväxter på bullerskärm.

Läs mer

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning Riktlinjer för offentlig belysning Bilaga 1. Ljus och belysning Innehåll 1. Ljus och belysning...1 1.1 Funktioner...1 1.1.1 Gestaltning...1 1.1.2 Säkerhet, trygghet och tillgänglighet...1 1.2 Egenskaper...1

Läs mer

Kap 7 BELYSNING. Reviderat HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun

Kap 7 BELYSNING. Reviderat HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 BELYSNINGSCENTRAL 7.9 STOLPINSATS 7.10 DRIFT 7.11 BESIKTNING Reviderat 2016

Läs mer

Mindre köer och bättre flyt mellan Moraberg och Hallunda. E4/E20 Södertäljevägen rustas upp

Mindre köer och bättre flyt mellan Moraberg och Hallunda. E4/E20 Södertäljevägen rustas upp Mindre köer och bättre flyt mellan Moraberg och Hallunda E4/E20 Södertäljevägen rustas upp Relativt små insatser kan göra stor skillnad Man behöver inte alltid bygga nytt för att åstadkomma påtagliga förbättringar.

Läs mer

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst KAPITEL 9 BELYSNING 9.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst EL AMA 12 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska

Läs mer

Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning

Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning Västra Länken Väg E12, delen Röbäck Klockarbäcken, östlig dragning 2011-10-25 ARBETSPLAN Granskare Godkänd av Ort Datum C Runesson Umeå Objektnamn Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning 1 Umeåprojektet

Läs mer

Teknisk handbok. Belysning. Projekteringsanvisningar

Teknisk handbok. Belysning. Projekteringsanvisningar Teknisk handbok Belysning Projekteringsanvisningar Innehåll 1 Projekteringsrutiner för belysning för gator och vägar 2 1.1 Föreskrifter 2 1.2 Kanalisationssystem 2 1.3 Elkraftsystem 2 1.4 Belysningssystem

Läs mer

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan Arbetsplan PM BELYSNING Utställelsehandling 2007-06-29 Dokumentinformation Objektnummer VST 42710 Objektnamn Väg 76 förbi Norrtälje Filnamn 0E060001 Filtyp Textdokument Programversion Word Projekteringssteg

Läs mer

VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Byggnadsverk 0K (7) J. Andersson Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. E18 TPL Bergshamra

VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING. PM Byggnadsverk 0K (7) J. Andersson Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer. E18 TPL Bergshamra 1. 2. 1 (7) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM J. Andersson 2017-05-16 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E18 TPL Bergshamra 138663 10205098 E18 TPL Bergshamra PM Byggnadsverk VÄGPLAN

Läs mer

Rebel 91 Teknisk beskrivning för anordnande av vägbelysning. Sveriges kommuner och landsting (f.d Kommunförbundet) och Trafikverket.

Rebel 91 Teknisk beskrivning för anordnande av vägbelysning. Sveriges kommuner och landsting (f.d Kommunförbundet) och Trafikverket. 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings AMA 07 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten. Svensk Byggtjänst. EL AMA 09 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska arbeten.

Läs mer

VÄGARKITEKTUR. Belysningsstolpar med kort rak arm.

VÄGARKITEKTUR. Belysningsstolpar med kort rak arm. Belysningsstolpar Belysningspunkterna skall vara placerade så att de ger god visuell ledning. Utmed Förbifart Stockholm placeras belysningsstolpar med två armaturarmar i vägens mittremsan. Utmed ramper

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BELYSNING LANDSKRONA STADSMILJÖPROGRAM 2018 ANTAGEN AV STADSBYGGNADSNÄMNDEN

RIKTLINJER FÖR BELYSNING LANDSKRONA STADSMILJÖPROGRAM 2018 ANTAGEN AV STADSBYGGNADSNÄMNDEN RIKTLINJER FÖR BELYSNING LANDSKRONA STADSMILJÖPROGRAM 2018 ANTAGEN AV STADSBYGGNADSNÄMNDEN 2019-02-12 22 Riktlinjer för belysning är en del av Landskronas stadsmiljöprogram. Dokumentet har tagits fram

Läs mer

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N PM byggnadsverk Hardebergaspåret E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N Lunds kommun, Skåne län Underlag till vägplan 2017-05-12 Projektnummer: 108508 PM byggnadsverk Hardebergaspåret

Läs mer

E4 förbifart Stockholm

E4 förbifart Stockholm E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 Reviderad för utställning av detaljplan oktober 2012

Läs mer

BELYSNINGSPROGRAM BELYSNINGSANLÄGGNING

BELYSNINGSPROGRAM BELYSNINGSANLÄGGNING 1 (11) 2014-09-01 BELYSNINGSPROGRAM BELYSNINGSANLÄGGNING Dessa anvisningar avser att vägleda till en personsäker, funktionell, driftsäker, underhållsvänlig och hållbar gatubelysning. SIG100, v2.0, 2010-02-26

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Vega

Väg 73 Trafikplats Vega Väg 73 Trafikplats Vega Tpl Trångsund Tpl Handen Arbetsplan Teknisk PM Byggnadsverk UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-09-17 3K140001.docx Dokumentinformation Beskrivning 1 Beskrivning 2 Beskrivning 3 Beskrivning

Läs mer

En bro för framtiden. Idéförslag

En bro för framtiden. Idéförslag En bro för framtiden Idéförslag Varför behövs en ny bro? Ända sedan början av 1800-talet har det funnits broförbindelser mellan Lidingö och Stockholm. Den nuvarande Gamla Lidingöbron stod färdig 1925 och

Läs mer

En bro för framtiden. Idéförslag

En bro för framtiden. Idéförslag En bro för framtiden Idéförslag Varför behövs en ny bro? Gamla brons historia Ända sedan början av 1800-talet har det funnits broförbindelser mellan Lidingö och Stockholm. Den nuvarande Gamla Lidingöbron

Läs mer

Gång- och cykelbana längs med tunnelbanebron över Norra länken. Avrapportering

Gång- och cykelbana längs med tunnelbanebron över Norra länken. Avrapportering Tjänsteutlåtande Dnr T2016-02298 Dnr E2016-025988 Sida 1 (7) 2016-06-30 Handläggare Trafikkontoret Cecilia Sjödin Trafikplanering Telefon: 08-508 262 40 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Exploateringsnämnden

Läs mer

Väg 800 broar över Lillälven och flottningskanal till Kaplantjärnen i Torsång

Väg 800 broar över Lillälven och flottningskanal till Kaplantjärnen i Torsång GRANSKNINGSHANDLING Väg 800 broar över Lillälven och flottningskanal till Kaplantjärnen i Torsång Borlänge kommun, Dalarnas län Gestaltningsprogram i vägplan Projektnummer: V83 858 830 Väg 800, broar över

Läs mer

Översyn av kommunal belysning på statlig väg. Vad gäller?

Översyn av kommunal belysning på statlig väg. Vad gäller? Översyn av kommunal belysning på statlig väg Vad gäller? I oktober 2017 kom SKL och Trafikverket överens om en övergripande inriktning för hur kommunal belysning på statlig väg ska ägas och förvaltas.

Läs mer

!" # $#% " &&& % $411:; 4 % % #- " " "% 8 % % # 8" -" " %" # # " #% " 8 % " " " ',- # " # - # " 8 " " % " " " " 8 " %" #% " - # % % ' & - )" " > " 9 " " " - -> #% " % " " - - " # - 2 8 "

Läs mer

Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar

Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar Uppdrag Titel på rapport: Brf Räven Belysningsförslag Gårdar Status Förhandskopia Datum: 2014-04-11 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Brf Räven Lukas Berglind

Läs mer

Anslutning Dragelundsvägen Koppling till Södra Bålstaleden och trafikplats Draget

Anslutning Dragelundsvägen Koppling till Södra Bålstaleden och trafikplats Draget Anslutning Dragelundsvägen Koppling till Södra Bålstaleden och trafikplats Draget ÅF-Infrastructure AB, SE- 169 99 Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen

E6.20 Hisingsleden, södra delen GRANSKNINGSHANDLING PM Byggnadsverk E6.20 Hisingsleden, södra delen Göteborgs stad, Västra Götalands län Vägplan, 2017-05-22 Projektnummer: 108036 Dokumenttitel: PM Byggnadsverk Skapat av: Fredrik Thunström,

Läs mer

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement VINSTA Terrängmodelleringen vid gång- och cykelöverfarten över Bergslagsvägen och Skattegårdsvägen fungerar även som ett bullerskydd. Den möter söderut en vall, kombinerad med plank vid gång- och cykelpassagen

Läs mer

PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall

PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall Uppdragsnr: 10111982 1 (3) PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall Bakgrund Nysträckning av E4 delen Enånger - Hudiksvall

Läs mer

TRAFIKPLATSER. Ny gång- och cykelpassage i samma läge som befintlig. Tunneltaket gestaltas som en urban park.

TRAFIKPLATSER. Ny gång- och cykelpassage i samma läge som befintlig. Tunneltaket gestaltas som en urban park. Ny gång- och cykelpassage i samma läge som befintlig. unneltaket gestaltas som en urban park. Skärholmens centrum Frånluftsanläggning på tunneltak. IKEA E20N E20S E4 Kungens kurva handelsområde Bergsskärning

Läs mer

Belysningsstrategin. Belysningsstrategins syfte är att åstadkomma en effektivare förvaltning av Vägverkets belysningsanläggningar.

Belysningsstrategin. Belysningsstrategins syfte är att åstadkomma en effektivare förvaltning av Vägverkets belysningsanläggningar. Belysningsstrategin Belysningsstrategins syfte är att åstadkomma en effektivare förvaltning av Vägverkets belysningsanläggningar. Belysningsstrategin Belysningsstrategins övergripande målsättning är: Minskad

Läs mer

Trafikplats Jung, E20 1 (8) PM - Jämförelse Bro över eller under E20

Trafikplats Jung, E20 1 (8) PM - Jämförelse Bro över eller under E20 Trafikplats Jung, E20 1 (8) Vägverket Region Väst, Mariestad Objektnummer: 85 631 150 Vägverket Konsults Uppdragsnummer: 34070076 Trafikplats Jung PM - Jämförelse Bro över eller under E20 Upprättad av:

Läs mer

UTREDNING LJUSPÅVERKAN FISKEBY SLUTRAPPORT

UTREDNING LJUSPÅVERKAN FISKEBY SLUTRAPPORT UTREDNING LJUSPÅVERKAN FISKEBY SLUTRAPPORT Uppdrag 264441, Fiskeby Titel på rapport: Utredning Ljuspåverkan Status: Datum: Medverkande Beställare: Kontaktperson: Generalkonsult: Kontaktperson: Norrköpings

Läs mer

Belysningsprogram. Augusti 2011

Belysningsprogram. Augusti 2011 Belysningsprogram Augusti 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte/ inledning / avgränsning Områdeskarraktärer GC-vägar Bostadsområden - villaområden Bostadsområden flerbostadshus Parker och grönområde Tunnlar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OFFENTLIG BELYSNING I UPPVIDINGE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OFFENTLIG BELYSNING I UPPVIDINGE KOMMUN 1(7) RIKTLINJER FÖR OFFENTLIG BELYSNING I UPPVIDINGE KOMMUN Framtagen av: Förvaltningschef, Samhällsserviceförvaltningen Godkänd och fastställd av: Kommunstyrelsen Implementeras av: Avdelningschef, Tekniska

Läs mer

7 Utformning av belysningsanläggning

7 Utformning av belysningsanläggning 7 Utformning av belysningsanläggning 7.1 Regler och föreskrifter Allt material i belysningsanläggningar ska vara utförd i enlighet med gällande lagar och förordningar samt uppfylla gällande svenska normer

Läs mer

Väg 222 Skurubron. Nya Skurubron. Om Projektet. Bakgrund. Renovering av befintliga broar över Skurusundet. Ombyggnad av Trafikplats Skuru

Väg 222 Skurubron. Nya Skurubron. Om Projektet. Bakgrund. Renovering av befintliga broar över Skurusundet. Ombyggnad av Trafikplats Skuru Väg 222 Skurubron Ombyggnad av Trafikplats Skuru Skurusundsvägen Ny gångväg Nya dagvattendammar Värmdövägen Renovering av befintliga broar Ombyggnad av Trafikplats Björknäs Ny vägbro Skuruparken Ny sträckning

Läs mer

Belysningsplan för offentlig belysning

Belysningsplan för offentlig belysning Belysningsplan för offentlig belysning Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Belysningsplan för offentlig belysning Plan/Program Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

E18 Arninge, Bytespunkt/Resecentrum

E18 Arninge, Bytespunkt/Resecentrum UNDERLAG TILL VÄGPLAN E18 Arninge, Bytespunkt/Resecentrum Täby och Österåkers Kommun, Stockholms län PM Vägutformning. 2014-06-09 Projektnummer: 107337 Dokumenttitel: PM Vägutformning Skapat av: Jonas

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

ENERGI OCH BELYSNING. Utvärdering av Vackert Rättvik

ENERGI OCH BELYSNING. Utvärdering av Vackert Rättvik Utvärdering av Vackert Rättvik ENERGI OCH BELYSNING Belysningens funktion har varit en central del i projektet Vackert Rättvik. Genom att anpassa belysningen till stadsmiljöns villkor har man åstadkommit

Läs mer

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen )

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen ) Mjölby kommun ÅF Infrastructure AB Linköping 20180829 Granskad av: Urban Schelin ÅF Infrastructure AB, Storgatan 13, 582 23 Linköping Telefon 0105052957. Säte i Stockholm. www.afconsult.com Org.nr 5561852103.

Läs mer

Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7.

Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7. Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7.9 BESIKTNING Reviderat sommar 2015 1 7.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

PM GESTALTNINGSAVSIKTER Vägplan - 370, Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län Objektnummer: ,TRV 2015/101450

PM GESTALTNINGSAVSIKTER Vägplan - 370, Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län Objektnummer: ,TRV 2015/101450 PM GESTALTNINGSAVSIKTER Vägplan - 370, Nölviken Malå kommun, Västerbottens län 2016-02-15 Objektnummer: 137580,TRV 2015/101450 Trafikverket Postadress: Trafikverket, Box 809, 971 25 Luleå, Besöksadress:

Läs mer

E45/70 GENOM MORA Kråkberg - Bonäs, Gång- och cykelväg

E45/70 GENOM MORA Kråkberg - Bonäs, Gång- och cykelväg GRANSKNINGSHANDLING E45/70 GENOM MORA Kråkberg - Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län Granskningshandling: 2015-12-01 Projektnummer: 144779 Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post:

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling

Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka PM Avvattning och övriga ledningar VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Danderyds Kommun, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-04-01 Objektnummer: 107294 Dokumenttitel: PM Avvattning

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

PM Planer i Solna och Danderyds kommun. Samrådshandling

PM Planer i Solna och Danderyds kommun. Samrådshandling PM Planer i Solna och Danderyds kommun 2017-05-16 Samrådshandling Objektsnummer 145428 Innehåll Inledning...3 Syfte för berörda planer...4 0184-P94/0901 Roslagsbana, delen Solna kommun, laga kraft 94-09-01....4

Läs mer

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på.

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på. Resecentrum är den viktigaste noden för kommunikation i Uppsala. Här möts tåg, buss, cykel och gångtrafik. I resecentrums förlängning ingår även Vretgränd och Kungsgatan på den västra sidan och Stationsgatan

Läs mer

RAPPORT LJUSMÄTNING UTFÖRANDE OCH KONTROLL AV BELYSNINGSSTYRKA, LJUSSTYRKA, LUMINANS OCH FÄRGÅTERGIVNING. Göteborg Totalt antal blad 15

RAPPORT LJUSMÄTNING UTFÖRANDE OCH KONTROLL AV BELYSNINGSSTYRKA, LJUSSTYRKA, LUMINANS OCH FÄRGÅTERGIVNING. Göteborg Totalt antal blad 15 RAPPORT LJUSMÄTNING UTFÖRANDE OCH KONTROLL AV BELYSNINGSSTYRKA, LJUSSTYRKA, LUMINANS OCH FÄRGÅTERGIVNING Göteborg 2010-08-26 Totalt antal blad 15 KLGruppen Lena Siewert Patrik Casteborn Sammandrag Trafikverket

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

BELYSNINGSPROGRAM BOTKYRKA KOMMUN

BELYSNINGSPROGRAM BOTKYRKA KOMMUN BELYSNINGSPROGRAM BOTKYRKA KOMMUN Innehåll Bakgrund 3 Generella principer 3 Befintlig belysning 4 Utgångspunkter för god belysning 4 - Armaturer 4 - Bländning 4 - Ljusnivå 5 - Light pollution 5 - Färgåtergivning

Läs mer

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Malung - Sälens kommun, Dalarnas län Vägplan, 2016 Granskningshandling utformning av planförslag Tekniskt PM Byggnadsverk TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.3.0 Trafikverket

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING SAMMANSTÄLLNING TRÄDINVENTERING 0N14006C 1 (9) SOFIE BENGTSSON Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer

SAMRÅDSHANDLING SAMMANSTÄLLNING TRÄDINVENTERING 0N14006C 1 (9) SOFIE BENGTSSON Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer 1. 2. 1 (9) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM SOFIE BENGTSSON 2017-10-27 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E4 CYKELÅTGÄRDER NORRTULL-KISTA 145704 10217846 E4 CYKELÅTGÄRDER NORRTULL-KISTA

Läs mer

RIKTLINJER GATUBELYSNING. Antagna av kommunstyrelsen , 72 AK KS 2015/

RIKTLINJER GATUBELYSNING. Antagna av kommunstyrelsen , 72 AK KS 2015/ RIKTLINJER GATUBELYSNING 2 Innehållsförteckning RIKTLINJER GATUBELYSNING... 1 Innehållsförteckning... 2 Riktlinjer angående gatubelysning för Älvdalens Kommun allmänt... 3 Ansvar... 3 Riktlinjer... 4 Basvillkor

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande

Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2014-09-30 Dnr TN 2013/65 Dnr KS 2013/7 Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande Bakgrund I motion till kommunfullmäktige

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatubelysning 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatubelysning 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Väg- och gatubelysning 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner: Jan

Läs mer

Trygghetsbelysning på parkvägar. Slutredovisning

Trygghetsbelysning på parkvägar. Slutredovisning Dnr Sida 1 (5) 2016-02-16 Handläggare Per-Erik Wikström 08-508 262 89 Till Trafiknämnden 2016-03-10 Trygghetsbelysning på parkvägar. Slutredovisning Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner slutredovisning

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE EN LITEN GUIDE ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER BELYSNING MondeVerde AB Sommarhemsvägen 7 18 157 Lidingö +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

FÖRPROJEKTERING VILBERGEN

FÖRPROJEKTERING VILBERGEN FÖRPROJEKTERING VILBERGEN PM 2019-02-15 FÖRPROJEKTERING VILBERGEN PM KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad WSP Sverige AB 601 86 Norrköping Besök: Södra Grytsgatan 7 Tel: +46 10 7225000 wsp.com

Läs mer

Trafikplats Ideon i Lund. förstudie

Trafikplats Ideon i Lund. förstudie Trafikplats Ideon i Lund förstudie Inledning Lunds stad med drygt 112 000 invånare (2011) är en viktig och växande ort inom regionen dels som bostads- och utbildningsort men även som arbetsplats för ett

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Alternativbeskrivning ny sträckning

Alternativbeskrivning ny sträckning Alternativbeskrivning ny sträckning Allmänt Ny utredd sträckning för delprojekt Södra Solna utgår från transformatorstation Galoppvägen, se Figur 1 nedan. Samförläggning med ny ledning för delprojekt Järva

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

El och Bredband till ditt hus Information till fastighetsägare

El och Bredband till ditt hus Information till fastighetsägare El och till ditt hus Information till fastighetsägare www.telge.se Så här lägger du ner rören på din tomt. Färdig mark Att förlägga skyddsrör Diket på tomten som ska användas för den beställda serviskabeln

Läs mer

Appendix A LED-produkter Figurer

Appendix A LED-produkter Figurer 1 Appendix A LED-produkter Figurer 2 Figurer Appendix A LED-produkter Figurer visar ett antal bilder som illustrerar utvecklingen av LED-belysning och är representativ för nuvarande utvecklingsnivå åtminstone

Läs mer

Kontakt. lars.gunnarsson@prismalence.se peter.lindberg@prismalence.se 090-14 20 71, 070-386 01 88 090-14 20 70, 070-260 79 70

Kontakt. lars.gunnarsson@prismalence.se peter.lindberg@prismalence.se 090-14 20 71, 070-386 01 88 090-14 20 70, 070-260 79 70 Prismalence är ett Svenskt företag som startade 2003 och har fram till idag levererat över 120 000 armaturer Vi har kunder i 37 länder spridda över alla kontinenter Vi säljer energieffektiv belysning baserad

Läs mer

VÄGARKITEKTUR. Exempel på vajersågad yta, Göteborg. Exempel som visar broar på Arlanda som varit inspirationskälla vid utfomningen av brofamiljen

VÄGARKITEKTUR. Exempel på vajersågad yta, Göteborg. Exempel som visar broar på Arlanda som varit inspirationskälla vid utfomningen av brofamiljen Exempel på vajersågad yta, Göteborg. Exempel som visar broar på Arlanda som varit inspirationskälla vid utfomningen av brofamiljen 31 BROAR Optimal lutning på bullerskydd utreds vidare i bygghandlingsskedet.

Läs mer

El och stadsnät till ditt hus Information till fastighetsägare

El och stadsnät till ditt hus Information till fastighetsägare och stadsnät till ditt hus Information till fastighetsägare Så här lägger du ner rören på din tomt. Skyddsrör Diket på tomten som ska användas för den beställda serviskabeln gräver du själv. På tomten

Läs mer

E18 Arninge, Bytespunkt/Resecentrum

E18 Arninge, Bytespunkt/Resecentrum UNDERLAG TILL VÄGPLAN E18 Arninge, Bytespunkt/Resecentrum Täby och Österåkers Kommun, Stockholms län PM Vägutformning 2015-11-23 Projektnummer: 107337 Dokumenttitel: PM Vägutformning Skapat av: Jonas Skyllberg

Läs mer

Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede

Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede 2011-03-01, utställelsehandling Objektnr 85 43 40 20 Be Objektdata Vägnr: E6 Vägnamn: Objektnamn: Pålen - Tanumshede Objektnr: 85 43

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM Ledningssamordning Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-10-06 Dokumenttitel: PM Ledningssamordning Skapat av: Mattias Ringdahl

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

4.2 Utformning. Beteckningarna i tabel 1.1 återfinns också i figur 1.5 som är en schematisk beskrivning av väganläggningarna.

4.2 Utformning. Beteckningarna i tabel 1.1 återfinns också i figur 1.5 som är en schematisk beskrivning av väganläggningarna. Beteckningarna i tabel 1.1 återfinns också i figur 1.5 som är en schematisk beskrivning av väganläggningarna. De ingående delarna beskrivs mer i detalj under avsnitten 4.2 Utformning, 4.4 Typsektioner,

Läs mer

Hur en kommun fungerar. Vad vi gör. Våra utmaningar. Lunds kommun. Per Eneroth, gatuchef Från god standard till attraktiva ljusmiljöer

Hur en kommun fungerar. Vad vi gör. Våra utmaningar. Lunds kommun. Per Eneroth, gatuchef Från god standard till attraktiva ljusmiljöer Hur en kommun fungerar Vad vi gör Våra utmaningar Lunds kommun Från god standard till attraktiva ljusmiljöer, gatuchef Vad Lund är Hur vi fungerar Vad vi gör Våra utmaningar Lunds kommun Från god standard

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatuutrustning 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatuutrustning 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Väg- och gatuutrustning 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner:

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

Användning av MCS-data för skattning av ÅDT-Stockholm

Användning av MCS-data för skattning av ÅDT-Stockholm VTI PM Version 1.2 2012-09-14 www.vti.se Användning av MCS-data för skattning av ÅDT-Stockholm Etapp 2 Jenny Eriksson Förord Denna PM är författad av Jenny Eriksson och granskad av Åsa Forsman, båda tillhörande

Läs mer

PM Bro, Bro över E4 på väg 503 Vägplan E4 Trafikplats Hortlax. Piteå kommun, Norrbottens län Objekt: TRV 2015/31547 Datum

PM Bro, Bro över E4 på väg 503 Vägplan E4 Trafikplats Hortlax. Piteå kommun, Norrbottens län Objekt: TRV 2015/31547 Datum PM Bro, Bro över E4 på väg 503 Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Piteå kommun, Norrbottens län Objekt: 880954 TRV 2015/31547 Datum 2016-01-25 Dokumenttitel: PM Bro, Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Ärendenummer:

Läs mer

V259 Tvärförbindelse Södertörn

V259 Tvärförbindelse Södertörn V259 Tvärförbindelse Södertörn TSK01 Framtagande av Vägplan Besluts-PM Väghållningsansvar VÄGPLAN SAMRÅDSHANDLING 2018-10-23 0M140003.doc Rev Ant Ändring avser Godkänd Datum Granskare Godkänd av Ort Datum

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Trafikplats Bergshamra och Stocksundsbron

Trafikplats Bergshamra och Stocksundsbron GESTALTNINGSPROGRAM FÖR VÄGPLAN Trafikplats Bergshamra och Stocksundsbron Solna och Danderyds kommuner, Stockholms län Vägplan, 2L14GP01 2017.05.16 Samrådshandling Trafikverket Postadress: Solna strandväg

Läs mer

PM - VAL AV ALTERNATIV

PM - VAL AV ALTERNATIV UPPDRAG Väg 796, bro över Indalsälven i Lit UPPDRAGSNUMMER 2454537, SWECO 143961, Trafikverket UPPDRAGSLEDARE Fredrik Andersson UPPRÄTTAD AV Cristine Waessman DATUM PM VAL AV ALTERNATIV VÄG 796, BRO ÖVER

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM Ledningssamordning Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-29 Projektnummer: 152531 Dokumenttitel: PM Ledningssamordning

Läs mer

Remissvar från Sveriges MotorCyklister avseende Förslag till nationell plan för transportsystemet N2017/05430/TIF Region Nord

Remissvar från Sveriges MotorCyklister avseende Förslag till nationell plan för transportsystemet N2017/05430/TIF Region Nord Till n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar från avseende Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 N2017/05430/TIF Region Nord SMC har gått

Läs mer

PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid. Bilaga 9

PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid. Bilaga 9 Bilaga 9 Sidan 1 av 7 PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid Sidan 2 av 7 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 2. Roslagsvägen idag 3 3. Område i förändring 4 4. Roslagsvägen i framtiden 5 4.1 Överdäckning

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

Tekniska nämnden Sammanträdesdatum Sida (1) anta förslag till riktlinjer för gatubelysning inom Gislaveds kommun,

Tekniska nämnden Sammanträdesdatum Sida (1) anta förslag till riktlinjer för gatubelysning inom Gislaveds kommun, GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-10-19 1(1) Tn 110 Dnr: TN.2015.72 Förslag till riktlinjer för gatubelysning inom Gislaveds kommun Ärendebeskrivning Förslag

Läs mer