NU-sjukvården. Läkemedelshantering inom IVA/IMA/UVA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NU-sjukvården. Läkemedelshantering inom IVA/IMA/UVA"

Transkript

1 Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus; Uppvakningsavdelning Uddevalla sjukhus; Version: 6 Avdelning 25 Intermediärvård Norra Älvsborgs Länssjukhus; Uppvakningsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Innehållsansvarig: Birgitta Lindqvist, Överläkare, Anestesi- Operation- Intensivvårdsklinik läkare (birli4); Håkan Giltig från: Söderbergh, Överläkare, Anestesi- Operation- Intensivvårdsklinik läkare (hakso2) Godkänt av: Ove Karlsson, Verksamhetschef, Område II gemensamt (oveka1) Giltig till: Läkemedelshantering inom IVA/IMA/UVA Bakgrund Den vanligaste behandlingsformen inom sjukvården är läkemedelsterapi. Inom Intensiv- och postoperativ vård används flera potenta läkemedel och invecklade metoder för behandling med läkemedel vilket ställer höga krav på en säker och rationell läkemedelshantering Syfte Att säkerställa patientens trygghet i vård och behandling med en väl fungerande läkemedelshantering i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård; SOSFS 2000:1 och rekommendationer i Läkemedelshantering inom NU-sjukvården Vilka berörs Samtliga läkare och sköterskor på IVA/IMA i NU-sjukvården Ansvar för läkemedelshantering på IVA/IMA Verksamhetschefen har det övergripande ansvaret för läkemedelshantering Verksamhetschefen har det övergripande ansvaret men har enligt HSL delegerat ansvar och ledningsuppgifter avseende läkemedelshantering till de medicinskt ledningsansvariga överläkarna på IVA/IMA och UVA/OP, NU-sjukvården. Denna delegation är skriftligen specificerad och skall uppdateras årligen. Namn på medicinskt ledningsansvariga skall framgå av instruktionen och undertecknas av verksamhetschefen och delegat. Kopia skickas till sjukhusapoteket. Kvar i verksamhetschefens ansvar ligger uppföljning och kontroll. Medicinskt ledningsansvarig överläkare Medicinskt ledningsansvarig överläkare har ansvar för att det finns skriftliga instruktioner som är verksamhetsanpassade och att dessa tillämpas. En viktig del är att leda och stimulera kvalitets- och utvecklingsarbete avseende läkemedelshantering. Medicinskt ledningsansvarig överläkare skall också fortlöpande följa upp läkemedelshanteringen inom verksamhetsområdet och säkerställa att rutinerna och ansvarsfördelningen tillgodoser kvaliteten och säkerheten i vården. Kopia skickas till sjukhusapoteket. Ansvaret innefattar: ställningstagande till och utarbetande av skriftliga behandlingsprinciper upprättande av bassortimentlista tillsammans med farmaceut och läkemedelsansvarig sjuksköterska 1 (6)

2 iordningsställa spädningsföreskrifter och övriga behandlingsriktlinjer utarbeta och uppdatera årligen lista över ordinationer genom generella direktiv tillsammans med avdelningschefer övervaka patientsäkerheten vad gäller ordination och ordinationshandlingar ansvara för kollegors information/utbildning vad gäller behandlingsprinciper, ordinationsförfarande och dokumentation ansvara för information till avdelningens personal om nya behandlingsprinciper, kliniska prövningar etc. tillsammans med avdelningschefen genomföra kvalitetssäkringsarbete vad gäller ordinationshandling ange vilka läkemedel som får förvaras utanför läkemedelsförrådet. Avdelningschef Avdelningschefen medverkar till att utformning och ansvar för genomförande av de regler och direktiv för läkemedelshantering som gäller på IVA/IMA och UVA som finns angivna i detta PM följs. Avdelningschefens ansvar skall framgå av skriftliga instruktioner som uppdateras årligen och signeras av verksamhetschefen och avdelningschef. Kopia skickas till sjukhusapoteket. Läkemedelsansvarig sjuksköterska medverkar i detta arbete i enlighet med gällande befattnings- och arbetsbeskrivning. Ansvaret innefattar: svara för att författningar och fastställda lokala rutiner är kända och tillämpas av personalen svara för att personalen fortlöpande får information och utbildning gällande läkemedelshantering i samarbete med medicinskt ledningsansvarig överläkare och farmaceut svara för att kvalitetssäkringsarbete angående läkemedelshantering överensstämmer med fastställda mål och bestämmelser. En viktig del är att extern kvalitetssäkring i form av inspektion och revision görs av farmaceut minst en gång om året kontinuerligt hålla medicinskt ledningsansvarig överläkare informerad om avvikelser från författningar och lokala rutiner följa utvecklingen inom läkemedelshanteringen kontroll av avdelningens narkotikarapportering rimlighetskontroll av läkemedelsfakturering att utse sjuksköterskor med särskilda uppdrag enligt föreskrifterna i SOSFS 2001:17. Läkemedelsansvarig sjuksköterska Läkemedelsansvarig sjuksköterska liksom dennes ersättare skall utses av verksamhetschef i samråd med avdelningschef. Den läkemedelsansvariga sjuksköterskans ansvar framgår av den fortsatta texten i detta riktlinjedokument och skall framgå av skriftliga instruktioner som uppdateras årligen, signeras av verksamhetschef och läkemedelsansvarig sjuksköterska. Kopia skickas till sjukhusapoteket. Ansvaret innefattar: kontroll av leveranser från apoteket registrering av hemkommen narkotika 2 (6)

3 läkemedelsförrådets ordning åtgärda indragningsskrivelser och meddelande från apoteket att lista över bassortiment hålls aktuell vara kontaktperson för apotekets kvalitetsgranskande farmaceut ansvar för akutläkemedel Vid planerad långtidsfrånvaro skall annan namngiven sjuksköterska utses. Rekvirerar läkemedel utöver basförråd. Läkemedelsassistent: Rekvirerar läkemedel i basförrådet. Packar upp läkemedlen, kontrollerar överenstämmelse med rekvisition och signerar följesedel. Vid felleverans kontaktas apoteket av läkemedelsassistenten. Vid akut behov av läkemedel på kvällar och helger rekvireras dessa av tjänstgörande IVAsjuksköterska, IVA ansvarig läkare signerar. Ansvarig sjuksköterska för medicinska gaser Ansvarig sjuksköterska för medicinska gaser liksom dennes ersättare skall utses av verksamhetschef i samråd med avdelningschef. Ansvaret skall framgå av skriftliga instruktioner som uppdateras årligen, signeras av områdeschef och ansvarig sjuksköterska för medicinska gaser. Kopia skickas till sjukhusapoteket. Ansvaret innefattar: (se även GAS säkerhetsdokument ) rekvisition av syrgastuber kontroll av leveranser att förvaring av syrgastuber sker enligt föreskrifter vara kontaktperson för apotekets kvalitetsgranskning Narkotikaklassificerat läkemedel Huvudansvar för inventering och kontroll av narkotikaklassificerat läkemedel (enligt LM-verkets narkotikaförteckning II-V enligt LVFS ) åligger namngiven sjuksköterska. Ansvaret skall framgå av skriftliga instruktioner som uppdateras årligen signeras av verksamhetschefen och ansvarig sjuksköterska. Kopia skickas till läkemedelsenheten. Särskild förbrukningsjournal skall föras för varje narkotikaklassificerat läkemedel. Tillförsel till och uttag från läkemedelsförråd skall registreras vid varje enskilt tillfälle av ansvarig sjuksköterska. Förbrukad och kasserad mängd läkemedel skall anges och vara patientrelaterat. Förbrukningsjournalens riktighet och överrensstämmelse mellan förbrukad mängd och faktiskt uttag skall kontrolleras 1 gång/dygn. 3 (6)

4 Förvaring Läkemedelsförråd Huvudansvar för läkemedelsförrådets organisation och funktion åligger en avdelningschef. Läkemedelsansvarig sjuksköterska deltar aktivt i detta arbete enligt gällande befattnings- och arbetsbeskrivning. Huvudregeln är att läkemedel skall förvaras inlåsta. Läkemedelsrummen på IVA/IMA/UVA får vara öppna under förutsättning att de är under uppsikt av sjuksköterska. Narkotikaklassificerade läkemedel skall förvaras i låsta skåp som skall vara placerade läkemedelsrummen på IVA, IMA och UVA Nyckelkod/kort till läkemedelsförråd och narkotikaskåp får endast innehas av sjuksköterska som skall utföra och verkställa läkemedelsordinationen. Förlust av nyckel/kort skall omedelbart rapporteras. Hållbarhet på läkemedel som förvaras i läkemedelsförrådet på IVA skall kontrolleras 1 gång/halvår. Det åligger läkemedelsassistent på IVA och UVA samt läkemedelsansvarig sjuksköterska på IMA att dessa kontroller utförs. Läkemedelsförteckning i apotekspärmen skall signeras när denna kontroll är utförd. Läkemedel bör förvaras i bokstavsordning inom respektive grupp. Kontroll av temperatur i kylskåp görs en gång per dag och rumstemperatur en gång per vecka. Minimi, maximum och aktuell temperatur registreras. Det åligger traumasjuksköterska att dessa kontroller utförs. Läkemedel utanför läkemedelsförråd Läkemedelsskåp och läkemedelsvagnar på avdelningen skall vara låsta när patientansvarig sjuksköterska inte har dem under uppsikt. Det åligger patientansvarig sjuksköterska att fylla på och kontrollera innehållet i dessa vagnar. Hållbarheten av läkemedel i dessa vagnar skall kontrolleras varje pass. Det åligger alla sjuksköterskor att dessa kontroller utförs. Läkemedel som förvaras på akutvagnar skall kontrolleras med avseende på fullständighet och hållbarhet 1 gång/vecka. Det åligger alla sjuksköterskor att dessa kontroller utförs. Läkemedelsförteckning skall signeras med datum och namn när denna kontroll är utförd. Antidotlagret förvaras i eget låst skåp respektive kylskåp i läkemedelsförrådet på IVA. Hållbarheten kontrolleras av farmaceut kontinuerligt. Vissa läkemedel för rengöring och hudvård, tarmreglerande medel samt dialysvätskor får förvaras i skåp utanför läkemedelsrummet (se separat lista). Hållbarheten av dessa läkemedel skall kontrolleras 1gång/halvår. Det åligger läkemedelsassistent att dessa kontroller utförs. Förvaring av medicinska gasflaskor skall förvaras avskilt från teknisk gas och på väl utmärkt plats. Syrgastuber förvaras i väl ventilerat utrymme på betryggande sätt i hållare, koger eller speciell vagn, skilt från brännbart material. Fulla och tömda gasflaskor skall förvaras åtskilda. 4 (6)

5 Infusionsvätskor och receptblanketter Vätskor för infusion och spolningar samt citratlösning får förvaras på vätskevagnar som kan vara placerade utanför läkemedelsrummen under förutsättning att de är under uppsikt. Ordination Krav Ordination av läkemedel och infusionsvätskor får endast göras av läkare. Huvudregeln är att ordination på IVA/IMA-patient skrivs in och signeras i Clinisoft av läkare. Ordination av läkare i Orbit på UVA. Vid ordination av läkemedel skall framgå: o Läkemedlets namn. o Beredningsform. o Styrka (koncentration). o Administrationssätt. o Dosering i antal avdelade doser. o Tidpunkter för administrering. Antal tabletter. För flytande läkemedel skall volymen framgå. Infusionsläkemedel doseras i ml/timma Beteckningen för internationella enheter skall vara E. Dosering kan också ordineras i mängd verksam substans (exempelvis mg, µg, mmol) enligt läkemedelslistan i Clinisoft alternativt Orbit. Andningsoxygen på grimma eller mask ordineras med angivande av hur många liter per minut (l/min). o Doseringsintervall och tidpunkt för start. Vid infusion av läkemedel skall fastställda spädningsscheman användas (se separat PM) Signeringslistor på ordinerade läkare skall årligen revideras och arkiveras. Ordinationstyper Stående ordination. o Ordination av en planerad behandling kontinuerligt eller under begränsad tid. Rondande ansvarig IVA-läkare skall dagligen kontrollera och bekräfta stående ordinationer med signatur i Clinisoft. Tillfällig ordination. o Ordination av ett läkemedel som ges vid ett enstaka tillfälle. Ordinationen skrivs in och signeras i Clinisoft alternativt Orbit. Muntlig ordination. I akuta behandlingssituationer kan ordination göras muntligt av läkare till sjuksköterska. Ordinationen skall så snart som möjligt skrivas in och dokumenteras i Clinisoft alternativt Orbit. Så snart som möjligt signeras ordinationen av ordinerande läkare. 5 (6)

6 Telefonordination. o Ordination per telefon får ske om nödvändigt. Ansvarig sjuksköterska repeterar ordinationen som kontroll och skriver in denna samt läkarens namn och tidpunkt för ordinationen i Clinisoft alternativt Orbit. Vid stående ordination skall ansvarig läkare i efterhand bekräfta sin egen ordination genom att signera. Generella direktiv. o Vissa läkemedel får ges av sjuksköterska utan annan ordination enligt generella direktiv som finns dokumenterade i speciellt PM. I de generella direktiven skall anges indikationer, kontraindikationer, dosering och antal tillfällen som läkemedlet får ges utan att läkare kontaktas. Iordningställande och administrering Ansvar Iordningställande av läkemedel skall utföras av sjuksköterska eller läkare. Sjuksköterskan eller läkaren som iordningställt läkemedlet tar själv ansvaret för administreringen av läkemedlet till patienten. I akuta situationer får undantag göras. Annan personal får under översyn biträda sjuksköterska eller läkare vid administrering av läkemedel emedan ansvaret fortfarande ligger på sjuksköterskan eller läkaren. Studerande som genomgår klinisk praktiktjänstgöring inom hälso- och sjukvården får iordningställa och administrera läkemedel under tillsyn av sjuksköterska eller läkare. Iordningställande och administrering Iordningställande av läkemedel skall utföras med ordinationshandling Clinisoft alternativt Melior och Orbit som underlag. Den som iordningställer och administrerar ett läkemedel skall kontrollera patientens identitet, läkemedlets namn och läkemedelsform, styrka samt dos mot ordinationshandlingen och ge patienten det ordinerade läkemedlet vid avsedd tidpunkt. Alla injektionsläkemedel skall vara märkta med läkemedelsnamn, styrka samt datum och tid. Läkemedel som inte administreras i direkt anslutning till iordningställandet skall vara märkta med patientens identitet. Alla infusionslösningar med tillsatser skall märkas med uppgifter om patientens identitet, tillsatser samt starttid för infusionen (datum och klockslag). Alla infusionslösningar och injektionsläkemedel skall signeras av den som ombesörjer iordningställandet som därigenom bestyrker att innehållet motsvarar uppgiften på etiketten. Samtliga läkemedel och infusionslösningar som tillförs patienten skall dokumenteras och signeras i Clinisoft alternativt Orbit av den sjuksköterska eller läkare som utför administreringen. 6 (6)

Lokala rutiner för läkemedelshantering

Lokala rutiner för läkemedelshantering 1(5) Lokala rutiner för läkemedelshantering Berörda enheter Intensivvårdsavdelningen Sunderby sjukhus. Ansvar Verksamhetschef för IVA är Per Marcusson. Han ansvarar för att Upprätta ändamålsenliga skriftliga

Läs mer

Läkemedelshantering - kvalitetsgranskning

Läkemedelshantering - kvalitetsgranskning Godkänt den: 2017-10-19 Ansvarig: Astrid Forsström Gäller för: Akademiska sjukhuset Besvara enkäten och gör det gärna i team bestående av avdelningschefer, verksamhetschefer och läkemedelsansvariga. Detta

Läs mer

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper 9 10 2.ORDINATION Socialstyrelsen har i sin tillsynsverksamhet i ett flertal sammanhang kunnat konstatera, att det vid tillämpningen av reglerna för ordination och övrig läkemedelshantering förekommit

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården - sektor Arbete trygghet och omsorg Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av MAS Beslutsdatum 2018-03-13 Ansvarig sektor Arbete trygghet och omsorg Gäller

Läs mer

Lokal läkemedelsinstruktion

Lokal läkemedelsinstruktion Dokumentnamn: Lokal läkemedelsinstruktion Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Läkemedelsgruppen, MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018-01-04 (MAS) Lokal läkemedelsinstruktion

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum Riktlinje Utgåva nr 1 sida 1 av Dokumentets namn Mall för lokal instruktion för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarigsjuksköterska

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, klinisk kurs OM1414 Datum: 140809 Antal frågor: 12 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Karin Blomberg/ Anita Ross Information: Skriv svaren på tentamensformuläret. Skriv

Läs mer

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Allmänt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1) med ändringsföreskrifter reglerar

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Lagar och föreskrifter som ligger till grund för riktlinjerna SOSFS 2000:1 ändrad och omtryckt i 2001:17 Läkemedelshantering inom hälso-

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2. ORDINATION... 11

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2. ORDINATION... 11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 1. ANSVAR... 5 1.1. Allmänt... 5 1.2. Övergripande ansvar... 5 1.3. Verksamhetens ansvar... 5 1.4. Farmacevtiskt ansvar... 6 1.5. Avdelningschefens ansvar... 6 1.6. Läkarens ansvar...

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Rutin läkemedelsförråd/närförråd 2018-01-29 1 (5) Rutin läkemedelsförråd Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Helen Hansson Malmgren Upprättad den 2016-04-18 Reviderad den 2018-01-29 Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Läs mer

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Ny föreskrift om ordination och hantering av läkemedel HSLF-FS 2017:37 Målet med de nya föreskrifterna är att de ska stödja hälso- och sjukvården i arbetet för en

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Referensdokument Mall för lokal rutin/instruktion gällande läkemedelshantering Indikator Äldreförvaltningen Processindikator Läkemedelshantering Område SÄBO DAV Enhet Äldreboenden, dagverksamhet, korttidsboende

Läs mer

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Gäller från 2012-04-15 1 Innehållsförteckning Inledning sidan 3 Grund för läkemedelshantering sidan 3 Regelverk/styrdokument

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering Riktlinje och rutin Rev. 2013-09-17 Vård- och omsorgsförvaltningen Dnr VON 127/10 Lena Jadefeldt Slattery Godkänd av förvaltningschef Riktlinje och rutin för läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:37 Författningsändring och implikationer för verksamheten Elma Tajic Läkemedelsenheten

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun.

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504 Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. För läkemedelshanteringen inom Vimmerby kommun gäller föreskriften SOSFS 2001:17

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Instruktion för dokumentation i läkemedelsjournal - Örebromodellen

Instruktion för dokumentation i läkemedelsjournal - Örebromodellen M A J 2 0 0 4 Instruktion för dokumentation i läkemedelsjournal - Örebromodellen 1 Förord För att få en praktisk, effektiv och säker läkemedelshantering behövs gemensamma rutiner och riktlinjer för hur

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46 Riktlinje för läkemedelshantering Rutinerna grundas på Lag (1998:531) LYHS; Förordning (1998:1513) FYHS; Läkemedelslagen (1992:859); Lag om läkemedelsförmåner (2002:160);

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:37 2018-09-21 Agenda Kort presentation av införandeprojektet i Region Halland

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad 2015-09-01 Läkemedelshantering riktlinje Den som förskriver läkemedel ska ta ställning till om patienten själv klarar att hantera sina läkemedel, så kallad egenvård,

Läs mer

Kontrollera förvaring och läkemedel

Kontrollera förvaring och läkemedel Godkänt den: 2017-02-05 Ansvarig: Henrik Toss Gäller för: Landstinget i Uppsala län Innehåll Syfte och omfattning...2 Kontrollera kyl- och frystemperaturer dagligen...2 Temperaturavvikelse...2 Folktandvården...2

Läs mer

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson 1 (5) 1 Syfte Syftet med instruktionen är att tydliggöra samverkan och ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting avseende akutläkemedelsförråd inom hemsjukvård och särskilda boenden i Västmanland.

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Allmänt Inom öppen hälso- och sjukvård är det patienten/ boende som i första hand ansvarar för sin läkemedelsbehandling.

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:xx ersätter SOSFS 2000:1 1 januari 2018 Läkemedelsstämma 2017 Carina Träskvik

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Ikraftträdande 1 januari 2018 Läkemedelsenheten 2018-05-25 Innebörd för

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

Marie D Johansson, Sjuksköterska, Ortopediska kliniken ViN 3. Ann Hertzman, verksamhetschef, Ortopediska kliniken ViN

Marie D Johansson, Sjuksköterska, Ortopediska kliniken ViN 3. Ann Hertzman, verksamhetschef, Ortopediska kliniken ViN Dok-nr 08880 Författare Version Marie D Johansson, Sjuksköterska, Ortopediska kliniken ViN 3 Godkänd av Giltigt fr o m Ann Hertzman, verksamhetschef, Ortopediska kliniken ViN 2019-05-03 Lokal instruktion

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, Klinisk omvårdnad 1 samt informatik OM010G Datum: 17 02 17 Antal frågor: 10 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Maria Hälleberg Nyman Kursansvarig: Anita Ross Information:

Läs mer

Rapport. Enhet Wesströms väg Sollentuna

Rapport. Enhet Wesströms väg Sollentuna Rapport 2017-10-10 Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Kvalitetsgranskningen utförd av Leg. apotekare: Sheila Eriksson Telefon: 073 8067969 E-post:

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar.

Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar. Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar. Inledning Läkemedel som finns i akutläkemedelsförråd är fastställda av Västra Götalandsregionen.(VGR). Läkemedel i förrådet skall användas

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad 2012-04-13 Annelie Granquist, Helene Martinsson Eva Marie Wendel Innehållsförteckning Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård...

Läs mer

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden 1 [10] Socialförvaltningen 2015-02-16 Referens Judith Berntsson Nilsson Mottagare Socialförvaltningen Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Läs mer

2 Med läkemedelshantering avses i dessa föreskrifter ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel.

2 Med läkemedelshantering avses i dessa föreskrifter ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (5) B0103 1.0 Medverkande Karin Borgström, verksamhetschef Jennie Nordin, läkemedelsansvarig sjuköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till karin.borgstrom@aleris.se

Läs mer

Läkemedelshantering vid ortopedkliniken, SÄS

Läkemedelshantering vid ortopedkliniken, SÄS 2018-11-21 24377 1 (10) Sammanfattning Ansvarsfördelning och hantering av läkemedel på ortopedkliniken samt hur överrapportering till annan vårdgivare sker. Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Bakgrund...

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Maclina Loyal, sjuksköterska Sara Kalmerlind, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: maclina.loyal@vardaga.se goran.forslund@vardaga.se sara.kalmerlind@vardaga.se

Läs mer

Rapport. Enhet Gillbogården

Rapport. Enhet Gillbogården Rapport 2017-10-30 Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Kvalitetsgranskningen utförd av Leg. apotekare: Sheila Eriksson Telefon: 073 8067969 E-post:

Läs mer

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS Publicerades första gången 1966. FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige. www.fass.se Innehållet i FASS Alkohol och läkemedel Antibiotikaresistens

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Esbergs äldreboende, Sollentuna Närvarande: MAS Ida Lorenzson Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20190401

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2016-11-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent Läkemedelshantering Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2015-10-29 Senast reviderad 2019-04-01

Läs mer

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok.

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok. Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen Område Hälso- och sjukvård Fastställd: 2015-05-01 Gäller t.o.m: 2017-05-01 Dok. Nr 1 Vers.nr.

Läs mer

3.2 Akutläkemedelsförrådets innehåll Aktuell lista över akutläkemedelsförrådens innehåll, se bilaga 1.

3.2 Akutläkemedelsförrådets innehåll Aktuell lista över akutläkemedelsförrådens innehåll, se bilaga 1. Dokumentnamn INSTRUKTION Skapat datum Kjell Enderborn Annica Winroth 2007-03-15 QR112-I-NÄR-075 1 1 (5) 1 Syfte 2 Omfattning Syftet med instruktionen är att tydliggöra samverkan och ansvarsfördelning mellan

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. KILS KOMMUN RUTIN 2018-02-08 Besl. av enhetschefer säbo 171123 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Ansvariga sjuksköterskor: Ansvariga enhetschefer: Linda Hansen, Mary G Lynch,

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Riktlinje 2/ Delegering Rev. 2018-06-27 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Allmänt

Läs mer

Lokal instruktion för läkemedelshantering

Lokal instruktion för läkemedelshantering Lokal instruktion för läkemedelshantering Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 2000-06-22 Reviderad 2002-02-26, 2009-06-01, 2014-01-29, 2014-09-22 Innehållsförteckning Lokal arbetsordning

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2014-05-21 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2015-03-17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Vård- och omsorgskontoret 2008-09-02 Uppdaterad 2009-07-15, 2010-07-08, Ann-Mari Godeberg 2011-01-04, 2011-07-19, 2012-07-25 2013-03-20, 2013-08-01, 2014-08-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-11-06

Läs mer

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Följande rutiner har tagits fram utifrån de Skriftliga direktiv för att säkerställa kvalitén inom läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård som

Läs mer

Rutin för läkemedelsbehandling

Rutin för läkemedelsbehandling 1(10) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2008-08-01 Gäller från och med: 2008-08-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Jeanette Brink,

Läs mer

Kungälvs kommun

Kungälvs kommun Kungälvs kommun 2012-02-16 Sektor Vård och äldreomsorg Sektor Arbetsliv och stöd Övergripande instruktioner för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun Allmänt Inom öppen

Läs mer

Protokoll. Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt SOSFS 2001:17

Protokoll. Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt SOSFS 2001:17 1 Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt SOSFS 2001:17 Datum 2008-06-12 Enhet Råcksta vård och omsorgsboende Plan 1 Närvarande Kvalitetsgranskare Råckstavägen 100, 162 54 Vällingby Medicinskt

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun 1(10) Irene Elofsson, MAS Antagen av MAS 09 06 30 Reviderad 10 09 14 11 07 04 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun Instruktionen har utarbetats av medicinskt

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Läkemedelshantering avd neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Läkemedelshantering avd neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 26174 su/med 2016-02-22 2 Innehållsansvarig: Anna-Lena Fransson, Sektionsledare, Avdelning 316 Neonatal (annfr34) Godkänd av: Henrik Almgren, Verksamhetschef,

Läs mer

Läkemedelsrutin/ Förändringar

Läkemedelsrutin/ Förändringar Läkemedelsrutin/ Förändringar 2015 Varför ny rutin och nya signeringslistor? Vid Kvalitetsgranskningen som gjordes i mars-15 fick kommunens läkemedelshantering ett flertal påpekanden. MAS-en, Medicinskt

Läs mer

Dokumentansvarig: Vårdutvecklare. Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering

Dokumentansvarig: Vårdutvecklare. Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering 2017-09-18 Dokumentansvarig: Vårdutvecklare Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering Innehållsförteckning Metodstöd, delegering av läkemedelshantering... 3 Uppgift 1... 4 Uppgift 2... 5 Uppgift

Läs mer

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL Grönvägen, Ängsvägen, Sjögläntan Vissefjärda serviceområde Algutsboda serviceområde IFO HSL 1 VARFÖR NY RUTIN OCH NYA SIGNERINGSLISTOR Vid kvalitetsgranskningen som

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Maclina Loyal, läkemedelsansvarig sjuksköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till goran.forslund@vardaga.se maclina.loyal@vardaga.se

Läs mer

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Upprättad 2004 Reviderad 2015 (version 6) Reviderad av: Elisabeth C Ekman

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet).

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet). Riktlinje 3/ Delegering LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende,

Läs mer

Rutin för Delegering i Värnamo Kommun

Rutin för Delegering i Värnamo Kommun 2015-09-29 Omsorgsförvaltningen Anette Claesson, MAS Rutin för Delegering i Värnamo Kommun HSL 1982:763 2 I hälso- och sjukvårdslagen står det att hälso- och sjukvården skall bedrivas så att den uppfyller

Läs mer

Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun

Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun Täby kommun 2003-10-20 9.1 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun Bakgrund Socialstyrelsens

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Utbildningsmaterial kring delegering

Utbildningsmaterial kring delegering Utbildningsmaterial kring delegering Att användas vid undervisning inför delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter. Innehåller även overheadmaterial Framtagen av MAS gruppen i Jämtlands län 2005 Omvårdnad

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS SID 1 (21) Ansvarig för rutin är medicinsk ansvarig sjuksköterska Solna stad Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-12 Revideras 2017-08-12 Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård-

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Hälso-och sjukvårdsansvar... 3 Studerande... 3 Processen vid läkemedelshantering kan indelas i sex steg...

Läs mer

Hantering av läkemedel i läkemedelsförråd och närförråd

Hantering av läkemedel i läkemedelsförråd och närförråd Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Hantering av läkemedel i läkemedelsförråd och närförråd Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Hantering av läkemedel

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses

RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses 2015-03-25 Att: Socialstyrelsen Lisa van Duin E-post lisa.vanduin@socialstyrelsen.se. Synpunkter och förtydligande gällande SOSFS

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Elisabeth Berggren elisabeth.berggren@kil.se RUTIN 2016-10-12 Besl. av enhetschefer säbo 161012 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Läkemedelsansvarig sjuksköterska:

Läs mer

9 Förvaring Handbok för läkemedelshantering

9 Förvaring Handbok för läkemedelshantering 1(6) 9 Förvaring Handbok för läkemedelshantering Innehåll 9 Förvaring Handbok för läkemedelshantering... 1 9.1 Läkemedelsförråd... 2 Förrådstyper... 2 9.2 Förvaringsanvisningar i läkemedelsförråd... 3

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Gillbogårdens äldreboende, Sollentuna Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20180904 Kvalitetsgranskningen utförd

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Norrgårdens äldreboende, Sollentuna Närvarande: MAS Ida Lorenzson Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20180927

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Läkemedelsberäkning. Läkemedelsberäkning. Läkemedelsräkning Uppföljning Termin

Läkemedelsberäkning. Läkemedelsberäkning. Läkemedelsräkning Uppföljning Termin Läkemedelsräkning Uppföljning Termin 1 Läkemedelsberäkning En strimma genom hela utbildningen Föreläsningar Diagnostiska test med uppföljning Tentamen Läkemedelsberäkning Termin 1 Introduktion till ämnet

Läs mer

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1 MAS Flik 8.3. Maj 2006 uppdat feb 2012. Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1. Ordination Det finns tre olika typer av ordination:

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) Medverkande Melek Kucuk, verksamhetschef Shahla Saade, boendestödjare Ida Tegnefjord, Ida Lorenzson, MAS Åtgärdsplanen skickad till melek.kucuk@solom.se ida.tegnefjord@solom.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (5) Medverkande Melek Kucuk, verksamhetschef Ida Tegnefjord, Sjuksköterska Ida Lorenzson, MAS Åtgärdsplanen skickad till melek.kucuk@solom.se ida.tegnefjord@solom.se ida.lorenzson@sollentuna.se Kvalitetsgranskningen

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Bergkällans äldreboende, Sollentuna Närvarande: MAS Ida Lorentzson Datum 20180515

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter 1(15) Dnr 0187/11-014 6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Lenalundsgården äldreboende, Sollentuna Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20190221 Kvalitetsgranskningen

Läs mer