Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor"

Transkript

1 Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Hälso-och sjukvårdsansvar... 3 Studerande... 3 Processen vid läkemedelshantering kan indelas i sex steg Ordination... 5 Behörighet att ordinera läkemedel... 5 Sjuksköterska med förskrivningsrätt av läkemedel... 5 Läkemedelslista Telefonordination/ muntliga läkemedelsordinationer... 6 Överkänslighet... 6 Leveranskontroll av dosdispenserade läkemedel samt original förpackning... 6 Förlängning av ordination... 6 Utbyte av läkemedel... 7 Generella direktiv om läkemedelsbehandling... 7 Om anhörig/ närstående ordinerar... 7 Läkemedelshantering vid växelvård Iordningsställande av läkemedel... 7 Uthämtning av läkemedel... 7 Iordningställande av läkemedel... 7 Läkemedelsplåster... 8 Dokumentation vid iordningställande och administrering av läkemedel... 8 Signeringslista för överlämnande av läkemedel... 8 Förbrukningsjournal för narkotikaklassade läkemedel Överlämnande och administrering av läkemedel... 9 Delegering av iordningställande, administrering och överlämnande av läkemedel... 9 Administrering av vid behovs läkemedel Uppföljning och läkemedelsgenomgångar Dokumentation Rapportering av biverkningar Förvaring av läkemedel Förvaring av läkemedel i patienten hem Kassation Läkemedelsbehandling med cytostatika Oxygenbehandling Kontinuerlig infusion Tillämpning i dagligverksamhet enligt LSS och dagverksamhet enligt SoL Iordningställande av läkemedel Vid behovs läkemedel Signeringslista Övrigt Referenser (14)

3 Inledning Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen ska på ett betryggande sätt förvara, hantera och i förekommande fall dela ut läkemedel som han eller hon har hand om. (7 kap. 1 patientsäkerhetsförordningen 2010:1 369) Egenvård Med egenvård menas när någon inom hälso-och sjukvården har bedömt att en person själv eller med hjälp av någon annan kan utföra en hälso- och sjukvårdsåtgärd. Den som förskriver läkemedel ska ta ställning till om patienten själv klarar av att hantera sina läkemedel. Bedömningen ska göras i samråd med patienten. Beslut, datum, namn på ordinatören, ansvarsfördelningen ska dokumenteras i patientjournalen. Hälso-och sjukvårdsansvar Då förskrivaren bedömer att patienten inte klarar läkemedelshanteringen själv kan detta överlåtas till ansvarig sjuksköterska i kommunal verksamhet. Övertag av ansvar för läkemedelshantering sker t.ex. genom remiss eller Samordnad individuell plan(sip). Det ska tydligt framgå i patientjournalen under ordination läkemedelsbehandling vad ansvaret omfattar. Sjuksköterskan kan efter bedömning delegera delmoment av patientens läkemedelshantering enligt gällande rutiner. Studerande Studerande som genomgår praktisk tjänstgöring i syfte att få svensk legitimation som sjuksköterska får iordningställa, administrera och överlämna läkemedel under tillsyn av legitimerad sjuksköterska. Sjuksköterskor under specialistutbildning har ansvar inom ramen för sin legitimation. 3 (14)

4 Förvaring Ordination Administrering Uppföljning Överlämnande Iordningställande 1. Ordination Behörighet att ordinera läkemedel Sjuksköterska med förskrivningsrätt av läkemedel Läkemedelslista Telefonordination/ muntlig läkemedelsordination Överkänslighet Leveranskontroll Förlängning av ordination Utbyte av läkemedel Generella direktiv om läkemedelsbehandling Om anhörig/närstående ordinerar läkemedel Läkemedelshantering vid växelvård 2. Iordningsställande av läkemedel Uthämtning av läkemedel Iordningställande av läkemedel Läkemedelsplåster Dokumentation Signeringslista för överlämnande av läkemedel Förbrukningsjournal för narkotikaklassade läkemedel Överlämnande och administrering av läkemedel Överlämnande och administrering-definition Delegering av iordningställande, administrering eller överlämnande av läkemedel Administrering av vid behovs läkemedel 5. Uppföljning Dokumentation Rapportering av biverkningar 6. Förvaring av läkemedel Patientens läkemedelsskåp Läkemedelsförråd Närförråd Kassation av läkemedel 4 (14)

5 Behörighet att ordinera läkemedel Endast viss hälso- och sjukvårdspersonal är behörig att förordna eller förskriva ett läkemedel. Bestämmelser om sjuksköterskors behörighet att ordinera och förskriva läkemedel finns i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2001:16) om kompetenskrav för sjuksköterskor vid förskrivning av läkemedel. För att sjuksköterska i den kommunala hemsjukvården ska få behörighet att förskriva läkemedel krävs utbildning som är definierad i SOSFS 2001:16 samt att man tjänstgör i den kommunala vården. Sjuksköterskor med förskrivningsrätt ska sedan inom ramen för sin förskrivningsrätt följa HSLF 2017:37 Sjuksköterska med förskrivningsrätt av läkemedel Den vård och behandling som en patient får ska 1. bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, och 2. så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Lämplighetsbedömning Den som ordinerar ett läkemedel ska säkerställa att ordinationen är lämplig med utgångspunkt i patientens behov såsom hälsotillstånd, ålder, kön, läkemedelsanvändning, pågående behandling och utredning, överkänslighet och eventuell graviditet och amning. Planering av uppföljning eller avslut av läkemedelsbehandling Den som ordinerar ett läkemedel ska 1. planera för en uppföljning av den ordinerade läkemedelsbehandlingen, i vilket ingår att bestämma tidpunkten för ställningstagandet till eventuell fortsättning av behandlingen, eller 2. bestämma ett datum för när den ordinerade läkemedelsbehandlingen ska avslutas. Läkemedelslista. Två läkemedelslistor förekommer, ordinationshandling utskriven från Pascal eller ordinationshandling mall Malmö Stad. Sjuksköterskan ansvarar alltid för att det finns en samlad bild av patientens läkemedelsordinationer. Tidigare ordinationsunderlag, recept, eller annan dokumentation t.ex. remiss används som underlag vid sammanställning i Malmö Stads mall. Medicinsk epikris/utskrivningsinformation från slutenvården är inte en ordinationshandling men kan i förekommande fall jämföras med den aktuella läkemedelslistan, det ska tydligt framgå när och vem som ordinerat respektive läkemedel. Sammanställd ordinationshandling ska kontrolleras och signeras av två personer varav minst en ska vara sjuksköterska. En sammanställer och en kontrollerar. Patientens läkare eller sjuksköterska med förskrivningsrätt ansvarar för ordination till enskild patient. 5 (14)

6 När läkemedelslistan har sammanställts, ska ändamålet/orsaken vara angivet. Skulle ändamålet inte vara fastställt av läkare, ska sjuksköterskan ange ej angivet på läkemedelslistan. Läkemedelslistan ska finnas i original hos patienten. Telefonordination/ muntliga läkemedelsordinationer Ett läkemedel får ordineras muntligen endast när en patient behöver omedelbar behandling. Läkare kan ordinera läkemedel per telefon. Sjuksköterska som tar emot telefonordinationen, ska motläsa ordinationen för att få den bekräftad. Läkaren ska snarast bekräfta ordinationen skriftligen. Sjuksköterskan dokumenterar läkarens för- och efternamn, ordinerat läkemedel och tid, datum för ordinationen samt signerar. Överkänslighet Det är förskrivarens skyldighet att informera och dokumentera i patientjournalen om patienten har en intolerans, överkänslighet och/eller allergi. Legitimerad personal i kommunen för in i patientens journal den information som förskrivaren själv inte kan dokumentera i kommunens journalsystem. Om överkänslighet/ allergin är förenad med risk för livshotande tillstånd dokumenteras det under varning i Procapita, samt markeras på patientens läkemedelslista med ordet VARNING. Om intolerans, överkänslighet eller allergi inte är förenat med livshotande tillstånd dokumenteras det under överkänslighet. Vid överföring av ansvar till annan huvudman ska det tydligt framgå att patienten har en intolerans, överkänslighet eller allergi. Leveranskontroll av dosdispenserade läkemedel samt originalförpackning Den som mottar leveransen ska tillse att läkemedlen förvaras inlåsta så att obehöriga ej har åtkomst. sjuksköterska ansvarar för leveranskontroll, genom att kontrollera att första dygnets dospåsar och originalförpackning överensstämmer med aktuell ordinationshandling i Pascal. sjuksköterska samt omvårdnadspersonal ska signera att dosdispenserade läkemedel samt originalförpackningar överlämnats från sjuksköterska till omvårdnadspersonal. då dospåsarna levereras till patientens bostad, ska påsarna kontrolleras mot patientens namn och personnummer och överensstämma med den aktuella ordinationshandlingen. Kontrollen benämns som kontroll av överlämnande av dospåsar och signeras i rutan för leveranskontroll på signeringslistan för läkemedel. Momentet kan utföras av läkemedelsdelegerad omvårdnadspersonal. sjuksköterskan ansvarar för att aktuell ordinationshandling finns hos patienten samt att gamla, inaktuella listor arkiveras. Vid förändring skrivs aktuell ordinationshandling ut från Pascal och förvaras tillsammans med läkemedlen hos patienten. Förlängning av ordination När kommunens sjuksköterska har ansvar för patientens läkemedelshantering, har sjuksköterskan även ett ansvar att påminna förskrivaren om förlängning av recept samt uppföljning av läkemedelsordinationer. Påminnelse dokumenteras i patientjournalen. 6 (14)

7 Utbyte av läkemedel Utbyte av läkemedel sker enligt lagen om läkemedelsförmåner. Det innebär att läkemedelsnamn som anges på dospåse eller originalförpackning inte alltid stämmer överens med ordinationshandlingen. Sjuksköterskan svarar för kontroll av eventuellt utbytta läkemedel i samband med leverans samt göra delegerad omvårdnadspersonal uppmärksam på detta genom att skriva på ordinationshandlingen. Generella direktiv om läkemedelsbehandling Generella direktiv om läkemedelsbehandling utfärdas av Region Skåne årligen. Innan ett läkemedel med stöd av ett generellt direktiv om läkemedelsbehandling iordningställs och administreras eller överlämnas till en patient ska en sjuksköterska 1. göra en bedömning av patientens behov av läkemedlet, och 2. kontrollera läkemedlets indikation och kontraindikationer. Bedömningen enligt 1 ska dokumenteras i patientjournalen. Om anhörig/ närstående ordinerar Om anhörig eller närstående med förskrivningsrätt, vill ändra i patientens läkemedelsordination, ska detta följa samma rutiner som vid övriga ordinationer. Förskrivaren ska skriftligt ange ordinationen i patientens ordinationshandling, underrätta patientansvarig läkare om åtgärden samt i förekommande fall utfärda recept. Läkemedelshantering vid växelvård Patienten ska vid ankomsten ha med sig tom dosett och aktuella läkemedel i originalförpackning eller dosexpedierade läkemedel samt aktuell läkemedelslista. Om aktuell läkemedelslista inte finns, ska sjuksköterskan kontakta patientansvarig läkare för att få aktuell läkemedelslista. Då patienten inte har dosexpedierade läkemedel ska ordinationen sammanställas på läkemedelslista från Malmö Stad. Den skall uppdateras vid varje tillfälle patienten anländer till växelvårdsplatsen. Uthämtning av läkemedel Uthämtning av läkemedel från apotek ska hanteras av personal som är delegerad för läkemedelshantering. Iordningställande av läkemedel Den kommunala sjuksköterskan är behörig att iordningställa läkemedel. Även fysioterapeuter är behöriga att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel som ska ges till patienter i samband med fysioterapi Iordningställandet ska utföras enligt ordinationshandling från Pascal eller läkemedelslista från Malmö Stad. Vid iordningsställande i dosett ska denna vara märkas med patientens identitet. datum (inom vilka datum läkemedlen ska administreras). 7 (14)

8 Läkemedel får iordningställas i dosett för max två veckor åt gången, då vissa läkemedel inte kan garanteras hållbarhet utanför originalförpackningen i mer än två veckor. Läkemedel som dispenserats i läkemedelspåsar får endast användas i två veckor, därefter ska läkemedlet kasseras (gäller ej läkemedel i blisterförpackning). Om läkemedel iordningställs i t.ex. endosförpackningar (medicinmugg eller kuvert) ska dessa vara märkta med namn, personnummer, läkemedlets namn och styrka, när läkemedlet är uppdelat samt batchnummer/lotnummer. Iordningställandet ska dokumenteras på avsedd plats på signeringslistan för läkemedel. Observera att det endast får finnas en bruten originalförpackning per läkemedel åt gången som ska vara märkt med öppningsdatum. Blisterkartor ska hanteras obrutna. Vid ändring av ordination i dospåsar, ska läkemedlen läggas över i dosett för aktuell period Tablett Waran ska iordningsställs i separat dosett. Tablett Pradaxa iordningsställs i särskild dosett som hämtas kostnadsfritt från apoteket. Patienter med dosdispenserade läkemedel bör alltid ha två dosetter i reserv. Den som iordningställer ett läkemedel ska göra en rimlighetsbedömning av såväl den ordinerade som den iordningställda dosen. Läkemedelsplåster Då patienten är ordinerad läkemedelsplåster ska datum för applicering skrivas på plåstret, innan de fästs på patienten. Förbrukade plåster fästs på ett blankt A4 ark, ett ark för varje månad. I slutet av varje månad räknas plåsterna och arket läggs i behållare för kasserade läkemedel. Dokumentation vid iordningställande och administrering av läkemedel Vid iordningställande och administrering eller överlämnande av ett läkemedel ska det signeras på avsedd plats på signeringslistan. Signeringslista för överlämnande av läkemedel När sjuksköterskan ansvarar för patientens läkemedelshantering ska signeringslista för överlämnande av läkemedel upprättas av ansvarig sjuksköterska. En signeringslista/månad. På signeringslistan ska sjuksköterskans hela namn och årtal/datum stå, förutom patientens namn och personnummer. Utbyte av ifylld signeringslista, hos patienten kan utföras av läkemedelsdelegerad omvårdnadspersonal. Överlämnandet ska signeras för varje typ av dispensering (dosett, dospåsar), för varje beredningsform och klockslag. Vid fler än en dospåse per klockslag skrivs antal dospåsar/klockslag. Skriv ut preparatnamnet på signeringslistan endast då det finns flera preparat i samma grupp som t.ex. ögondroppar. Samlingsnamn som t.ex. tarmreglerande och injektioner kan skrivas. Har patienten två sorters insulin skrivs namnet ut, ej antal enheter enligt ordinationen. Befintliga koder på signeringslistan ska användas för att skriva på signeringslistan då läkemedel ej kan ges av någon anledning. Signaturförtydligande ska skrivas på varje signeringslista. I fältet Aktuell information kan t.ex. anges om läkemedlen får krossas. 8 (14)

9 Batchnummer ska anges i journalen om det är fråga om ett läkemedel för vaccination eller ett sådant läkemedel som innehåller bioteknologiskt framställda läkemedel. Förbrukningsjournal för narkotikaklassade läkemedel Sjuksköterska upprättar och ansvarar för förbrukningsjournal narkotika gr II V, varje uttag från originalförpackning ska dokumenteras i avsedd förbrukningsjournal. Kontrollräkning ska ske minst en gång i månaden När förbrukningsjournalen är fulltecknad överförs behållningen till ny förbrukningsjournal efter kontrollräkning och signering av två personer varav en sjuksköterska. Avslutad eller fulltecknad förbrukningsjournal förvaras i patientjournalen. Överlämnade: läkemedel som lämnas över till en patient som själv ansvarar för att ta/ administrerar läkemedlet Administrering: Läkemedel som tillförs patienten av hälso-och sjukvårdspersonal antingen genom att patienten sväljer läkemedlet eller att det administreras på annat angivet sätt t.ex. genom injektion. Läkemedel ska i normalfallet överlämnas i patientens bostad. Alla undantag från detta bedömer, planerar och dokumenterar ansvarig sjuksköterska. Vid överlämnandet ska läkemedel kontrolleras mot ordinationshandlingen och patientens identitet kontrolleras så att iordningställd dos överlämnas till rätt patient vid rätt tidpunkt. Överlämnandet ska dokumenteras på avsedd plats på signeringslista. Delegering av iordningställande, administrering och överlämnande av läkemedel Sjuksköterskan får endast delegera en arbetsuppgift till någon annan när det är förenligt med en god och säker vård av patienten. I Malmö stads rutin för delegering framgår vilken kompetens och kunskap som krävs för den som genom delegering får i uppgift att iordningställa och administrera eller överlämna läkemedel. Sjuksköterskan ansvarar för att aktuell läkemedelslista finns hos patienten att upprätta signeringslista att kontrollera att delegerad personal signerar enligt anvisningar för läkemedelshantering att åtgärda, rapportera, komplettera och följa upp en utebliven signering att kontrollera att signaturer finns vid signaturförtydligande att medverka vid uppföljning av läkemedelsbehandling i samarbete med läkare, apotekare, andra sjuksköterskor och annan hälso-och sjukvårdspersonal Delegerad personal ansvarar för att kontrollera 1. patientens identitet 2. signeringslistan så att läkemedel inte redan är administrerat 9 (14)

10 3. administreringstillfällen (datum och klockslag) 4. att samtliga läkemedel för aktuellt tillfälle finns (dosett, dospåse, flytande läkemedel m.m.) 5. antal läkemedel mot läkemedelslistan stämmer Administrera läkemedel till patienten och i samband med detta se till att patienten sitter upp och vid administrering per os samt att patienten dricker vatten både före och efter. Om något är oklart ska alltid sjuksköterska kontaktas innan läkemedlet överlämnas. Administrering av vid behovs läkemedel Sjuksköterska ansvarar för att upprätta ordination vidbehovs läkemedel i patientjournalen, Procapita. att upprätta signeringslista för vid behovs läkemedel. En lista per läkemedel ska finnas. att regelbundet kontrollera listorna samt att delegerad omvårdnadspersonal signerat enligt anvisning att följa upp effekt av vidbehovs läkemedel, dokumentera samt återkoppla till behandlande läkare. dokumentera i digitala journalen samt tydligt informera delegerad omvårdnadspersonal om de läkemedel som får ges vid akuta situationer innan sjuksköterska kontaktas Delegerad omvårdnadspersonal ansvarar för att kontakta tjänstgörande sjuksköterska innan läkemedel vid behov får överlämnas. följa rutin för administrering av läkemedel efter kontakt med sjuksköterska då läkemedel vid akuta situationer får ges innan kontakt med sjuksköterska, alltid kontakta sjuksköterska efteråt Arbetsledare för omvårdnadspersonal med delegerade arbetsuppgifter ansvarar för att gällande författningar, riktlinjer och lokala rutiner är kända och tillämpas att sjuksköterskan ges förutsättning för att fortlöpande informera och handleda omvårdnadspersonalen i läkemedelshantering att avvikelser rapporteras, utreds, åtgärdas och återkopplas till omvårdnadspersonal tillsammans med sjuksköterskan, enligt gällande föreskrifter och rutiner att det finns rutin på nyckelhantering och att endast delegerad personal har till gång till läkemedelsskåpen. Dokumentation Kommunens sjuksköterska ska fortlöpande dokumentera effekter och bieffekter av patientens läkemedelsbehandling och återkoppla till behandlande läkare vid de tillfällen som situationen kräver. Läkemedelsrelaterade problem kan vara olämpliga läkemedelsval, felaktig dosering, biverkningar, interaktioner, hanteringsproblem eller andra problem som är relaterade till en patients läkemedelsanvändning. En läkare ska ansvara för läkemedelsgenomgångar. 10 (14)

11 Rapportering av biverkningar Samtliga misstänkta biverkningar ska rapporteras till Läkemedelsverket. Även de som ej är utredda eller bekräftade. Gäller även naturläkemedel/växtbaserade läkemedel. Läkemedel märkta med svart triangel i FASS är under utökad övervakning. Alla rapporter om misstänkta biverkningar skickas direkt till Läkemedelsverket. Blanketter, adresser och andra länkar går att hitta via nedanstående länk. Förvaring av läkemedel i patienten hem Läkemedel ska förvaras på en säker plats i patientens bostad. Läkemedel ska förvaras så att det inte finns risk för att obehöriga kan komma åt dessa. Sjuksköterskan måste i varje enskilt fall göra en riskanalys gällande förvaring av läkemedel. I de fall sjuksköterskan finner en risk med att läkemedel inte förvaras inlåsta, ska patienten eller anhöriga informeras och läkemedelsskåp ska inhandlas. Om patienten eller anhöriga inte har möjlighet att inhandla läkemedelsskåp ska patienten erbjudas att låna ett läkemedelsskåp. När det finns ordination på narkotikaklassade läkemedel där kommunen har ansvar över patientens läkemedelshantering bör det alltid finnas ett låst läkemedesskåp. Läkemedel ska förvaras enligt anvisning på läkemedelsförpackningen. Läkemedelsskåp ska städas regelbundet. Städningen av läkemedelsskåp kan noteras på en checklista i skåpet för att ange när det senast gjordes. Kassation Läkemedel som ej längre är aktuella ska efter samtycke från patienten kasseras och snarast återlämnas till apoteket. Dessa läkemedel ska på ett tydligt sätt märkas Kassation. Vid kassation av narkotika gr II -V ska mängden dokumenteras i patientjournalen av den sjuksköterska som ansvarar för att återlämna narkotikan till Apoteket. Två personer, varav minst en sjuksköterska ska signera i narkotikajournalen som därefter avslutas. Då patient avlidit kan sjuksköterskan erbjuda anhöriga att ta hand om överblivna läkemedel för kassering. Eftersom patientens samtliga läkemedel tillfaller dödsboet, kan anhöriga som så önskar, själv ombesörja kassationen. Cytostatika är ett cytotoxiskt ämne som finns kvar i patientens kropp upp till fem dygn efter behandlingen. Basala hygienrutiner ska därför noggrant följas. Det är sjuksköterskans ansvar att berörd omvårdnadspersonal blir informerad angående dessa patienter. Hantering av cytostatika Vid medicinering från förpackning till dosett eller medicinmugg ska latexhandskar användas Läkemedelsskydd/pincett ska användas 11 (14)

12 Överlämnande av cytostatika tablett/er Dosett skall vara märkt med Cytostatika Använd handskar som kasseras i soppåse direkt läkemedlet är överlämnat till patienten Soppåsen knyts direkt igen och slängs i förekommande fall i Riskavfall. Sjuksköterskan tillsammans med sektionschef ansvarar för att rutin för hantering av avfall, tvätt, kroppsvätskor m.m. enligt Vårdhandboken är kända omvårdnadspersonalen. I de fall patient har oxygenbehandling i hemmet ska ordinationen klart framgå i patientens läkemedelslista. Sjuksköterskan tillsammans med sektionschef ansvarar för att Vårdhandbokens rutiner för hantering och säkerhet är kända av omvårdnadspersonalen. Vid kontinuerlig infusion av läkemedel ska kontroll göras återkommande och vid varje tillfälle som ansvaret för administreringen övergår från en behörig hälso- och sjukvårdspersonal till någon annan sådan personal Den som administrerar eller överlämnar läkemedel till en patient ska mot den dokumenterade ordinationen kontrollera 1. patientens identitet 2. läkemedelsnamn eller aktiv substans 3. läkemedelsform 4. läkemedlets styrka 5. dosering 6. administrationssätt 7. administrationstillfälle Inom kommunernas verksamheter måste kravet som föreskriften ställer anpassas utifrån den enskilda patientens situation. Detta innebär att sjuksköterskan bedömer tidpunkten för kontroll, utifrån kännedom om patientens tillstånd samt orsak, syfte och risker med den pågående infusionen. Läs mer om handhavande av perifer venkateter och piccline i Vårdhandboken (14)

13 Den sjuksköterska som ansvarar för patientens läkemedelshantering, ansvarar också för att en kopia på aktuell ordinationshandling finns på dagverksamheten Sol/dagligverksamhet LSS. Personalen på dagverksamheten SoL/dagligverksamhet LSS ansvarar för att den inaktuella kopian makuleras. Ordinationshandlingen ska innehålla uppgift om telefonnummer till ansvarig sjuksköterska och/eller hemsjukvårdens akuttelefon. Vid oklarheter beträffande läkemedelshanteringen ska personal kontakta ansvarig sjuksköterska där patienten bor. Iordningställande av läkemedel Läkemedel ska iordningsställas i dosett eller dosdispenseras enligt rutin. Om möjligt bör dospåsar beställas separat för vistelserna på dagverksamhet SoL/daglig verksamhet LSS. Dosett och dospåsar för en vecka får förvaras på dagverksamheten SoL/daglig verksamhet LSS. Dospåsar och andra läkemedel som inte finns i dosett ska skickas i särskild låda för läkemedel till dagverksamheten SoL/dagligverksamhet LSS. Lådan ska vara märkt med patientens namn och personnummer. Läkemedel ska förvaras inlåst i särskilt skåp för endast läkemedel. Vid behovs läkemedel Då det finns ordinerat läkemedel vid behovs ska detta skickas med patienten till dagverksamheten SoL/daglig verksamhet LSS. Läkemedlet ska vara märkt med patientens namn och personnummer. Ansvarig sjuksköterska upprättar en läkemedelslista och skickar med den dos som kan behövas för max två veckor. När det uppstår behov att överlämna vid behovs läkemedel kontaktas ansvarig sjuksköterska eller hemsjukvården som bedömer om vid behovs läkemedel ska överlämnas. Ansvarig sjuksköterskas telefonnummer ska anges på läkemedelslistan. Sjuksköterskan dokumenterar i journalen. Personal på dagverksamheten SoL/daglig verksamhet LSS överlämnar vid behovs läkemedel, signerar och informerar boendet/personal. Signeringslista Varje patient ska ha en signeringslista respektive signeringslista för överlämnande av vidbehovsmedicin. Ansvarig sjuksköterska ansvarar för upprättandet av signeringslista. Signeringslistorna skickas till patientens ansvariga sjuksköterska efter varje månad för kontroll och arkivering. Övrigt Överblivna läkemedel eller läkemedel som har blivit gamla, ska återlämnas till boendet/ ansvarig sjuksköterska. De läggs i läkemedelslådan, tydligt märkt med Kasseras/kassation. 13 (14)

14 När nya patienter introduceras i dagverksamheten/dagligverksamhet LSS eller när patient byter verksamhet ska ansvarig sjuksköterska medverka till att lägga upp säkra rutiner för läkemedelshantering. Avvikelser hanteras enligt gällande rutiner för Malmö Stad Referenser HSLF-FS 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso-och sjukvården SOSFS 2001:16 Socialstyrelsens föreskrifter om kompetenskrav för sjuksköterskor vid förskrivning av läkemedel SOSFS 2009:6 Föreskrifter om bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård SOSFS 2011:9 Föreskrift och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Patientsäkerhetsförordningen 2010:1369 Vårdhandboken Läkemedelsverket 14 (14)

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2016-11-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2015-03-17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2014-05-21 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad 2012-04-13 Annelie Granquist, Helene Martinsson Eva Marie Wendel Innehållsförteckning Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård...

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad 2015-09-01 Läkemedelshantering riktlinje Den som förskriver läkemedel ska ta ställning till om patienten själv klarar att hantera sina läkemedel, så kallad egenvård,

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården - sektor Arbete trygghet och omsorg Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av MAS Beslutsdatum 2018-03-13 Ansvarig sektor Arbete trygghet och omsorg Gäller

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Ikraftträdande 1 januari 2018 Läkemedelsenheten 2018-05-25 Innebörd för

Läs mer

Kungälvs kommun

Kungälvs kommun Kungälvs kommun 2012-02-16 Sektor Vård och äldreomsorg Sektor Arbetsliv och stöd Övergripande instruktioner för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun Allmänt Inom öppen

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:xx ersätter SOSFS 2000:1 1 januari 2018 Läkemedelsstämma 2017 Carina Träskvik

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun.

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504 Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. För läkemedelshanteringen inom Vimmerby kommun gäller föreskriften SOSFS 2001:17

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Gäller från 2012-04-15 1 Innehållsförteckning Inledning sidan 3 Grund för läkemedelshantering sidan 3 Regelverk/styrdokument

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Lokal läkemedelsinstruktion

Lokal läkemedelsinstruktion Dokumentnamn: Lokal läkemedelsinstruktion Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Läkemedelsgruppen, MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018-01-04 (MAS) Lokal läkemedelsinstruktion

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Lagar och föreskrifter som ligger till grund för riktlinjerna SOSFS 2000:1 ändrad och omtryckt i 2001:17 Läkemedelshantering inom hälso-

Läs mer

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering Riktlinje och rutin Rev. 2013-09-17 Vård- och omsorgsförvaltningen Dnr VON 127/10 Lena Jadefeldt Slattery Godkänd av förvaltningschef Riktlinje och rutin för läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Allmänt Inom öppen hälso- och sjukvård är det patienten/ boende som i första hand ansvarar för sin läkemedelsbehandling.

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:37 Författningsändring och implikationer för verksamheten Elma Tajic Läkemedelsenheten

Läs mer

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden 1 [10] Socialförvaltningen 2015-02-16 Referens Judith Berntsson Nilsson Mottagare Socialförvaltningen Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum Riktlinje Utgåva nr 1 sida 1 av Dokumentets namn Mall för lokal instruktion för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarigsjuksköterska

Läs mer

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent Läkemedelshantering Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2015-10-29 Senast reviderad 2019-04-01

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Maclina Loyal, sjuksköterska Sara Kalmerlind, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: maclina.loyal@vardaga.se goran.forslund@vardaga.se sara.kalmerlind@vardaga.se

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46 Riktlinje för läkemedelshantering Rutinerna grundas på Lag (1998:531) LYHS; Förordning (1998:1513) FYHS; Läkemedelslagen (1992:859); Lag om läkemedelsförmåner (2002:160);

Läs mer

Rutin för läkemedelsbehandling

Rutin för läkemedelsbehandling 1(10) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2008-08-01 Gäller från och med: 2008-08-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Jeanette Brink,

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Staffanstorps kommun

Läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Staffanstorps kommun Utfärdad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margaret Fritz Antagen av : Vård och omsorgs ledningsgrupp 2018-10-25 Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive enhetschef Giltig från: 2018-10-25

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Referensdokument Mall för lokal rutin/instruktion gällande läkemedelshantering Indikator Äldreförvaltningen Processindikator Läkemedelshantering Område SÄBO DAV Enhet Äldreboenden, dagverksamhet, korttidsboende

Läs mer

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet.

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet. 1 (8) 2016-01-20 reviderad 2016-08-04 Rutinbeskrivning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i boenden med särskild service och särskild omsorg, dagligverksamhet enligt LSS och socialpsykiatriboendena

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering

Rutin för läkemedelshantering Ansvarig Gunilla Marcusson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Läkemedelshantering Upprättad av Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Vård och omsorg Handbok

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Ny föreskrift om ordination och hantering av läkemedel HSLF-FS 2017:37 Målet med de nya föreskrifterna är att de ska stödja hälso- och sjukvården i arbetet för en

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. KILS KOMMUN RUTIN 2018-02-08 Besl. av enhetschefer säbo 171123 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Ansvariga sjuksköterskor: Ansvariga enhetschefer: Linda Hansen, Mary G Lynch,

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Rutin för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2016-05-16 1 (21) Omsorgsenheten Ansvarig Reviderad 2016-05-16 Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Gunilla Marcusson 1998-11-05 Rutin för läkemedelshantering inom kommunal

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Maclina Loyal, läkemedelsansvarig sjuksköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till goran.forslund@vardaga.se maclina.loyal@vardaga.se

Läs mer

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Vård- och omsorgskontoret 2008-09-02 Uppdaterad 2009-07-15, 2010-07-08, Ann-Mari Godeberg 2011-01-04, 2011-07-19, 2012-07-25 2013-03-20, 2013-08-01, 2014-08-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-11-06

Läs mer

Dokumentansvarig: Vårdutvecklare. Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering

Dokumentansvarig: Vårdutvecklare. Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering 2017-09-18 Dokumentansvarig: Vårdutvecklare Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering Innehållsförteckning Metodstöd, delegering av läkemedelshantering... 3 Uppgift 1... 4 Uppgift 2... 5 Uppgift

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård

Rutin för läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård 2019-02-13 1 (24) Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad den 2016-05-16 Upprättad av Reviderad den Helen Hansson Malmgren 2019-02-13 Rutin för läkemedelshantering i

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering för hemtjänst januari 2019 Revideringsintervall vid förändringar, dock minst en gång per år.

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering för hemtjänst januari 2019 Revideringsintervall vid förändringar, dock minst en gång per år. Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter.

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. RUTINBESKRIVNING För läkemedelshantering Dokumentet gäller för Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. Dokumentets syfte Säkerställa god och säker

Läs mer

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter 1(15) Dnr 0187/11-014 6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsriktlinje

Hälso- och sjukvårdsriktlinje Hälso- och sjukvårdsriktlinje Ansvarig: Gunilla Marcusson Riktlinje: För läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare: Gunilla Marcusson Utfärdad den: 981105 Reviderad den: 2012-03-23

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS SID 1 (21) Ansvarig för rutin är medicinsk ansvarig sjuksköterska Solna stad Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-12 Revideras 2017-08-12 Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård-

Läs mer

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Allmänt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1) med ändringsföreskrifter reglerar

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Upprättad 2004 Reviderad 2015 (version 6) Reviderad av: Elisabeth C Ekman

Läs mer

Lokal instruktion för läkemedelshantering

Lokal instruktion för läkemedelshantering Lokal instruktion för läkemedelshantering Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 2000-06-22 Reviderad 2002-02-26, 2009-06-01, 2014-01-29, 2014-09-22 Innehållsförteckning Lokal arbetsordning

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Elisabeth Berggren elisabeth.berggren@kil.se RUTIN 2016-10-12 Besl. av enhetschefer säbo 161012 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Läkemedelsansvarig sjuksköterska:

Läs mer

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok.

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok. Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen Område Hälso- och sjukvård Fastställd: 2015-05-01 Gäller t.o.m: 2017-05-01 Dok. Nr 1 Vers.nr.

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun 1(10) Irene Elofsson, MAS Antagen av MAS 09 06 30 Reviderad 10 09 14 11 07 04 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun Instruktionen har utarbetats av medicinskt

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, klinisk kurs OM1414 Datum: 140809 Antal frågor: 12 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Karin Blomberg/ Anita Ross Information: Skriv svaren på tentamensformuläret. Skriv

Läs mer

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS Publicerades första gången 1966. FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige. www.fass.se Innehållet i FASS Alkohol och läkemedel Antibiotikaresistens

Läs mer

Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering

Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering Innehållsförteckning Metodstöd, delegering av läkemedelshantering... 3 Uppgift 1... 4 Uppgift 2... 5 Uppgift 3... 6 Uppgift 4... 7 Uppgift 5... 8 Uppgift

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:37 2018-09-21 Agenda Kort presentation av införandeprojektet i Region Halland

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Esbergs äldreboende, Sollentuna Närvarande: MAS Ida Lorenzson Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20190401

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson 1 (5) 1 Syfte Syftet med instruktionen är att tydliggöra samverkan och ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting avseende akutläkemedelsförråd inom hemsjukvård och särskilda boenden i Västmanland.

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Jenny Smedberg sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: jenny.smedberg@temabo.se katarina.ruben@temabo.se ingrid.andersson@temabo.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

2 Med läkemedelshantering avses i dessa föreskrifter ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel.

2 Med läkemedelshantering avses i dessa föreskrifter ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Rutin läkemedelsförråd/närförråd 2018-01-29 1 (5) Rutin läkemedelsförråd Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Helen Hansson Malmgren Upprättad den 2016-04-18 Reviderad den 2018-01-29 Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Läs mer

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering:

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering: RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Process/aktivitet: God Läkemedelsbehandling/hantering Processägare: MAS Beslutad av: MAS Användare/roll: Version: 1 Chefer, sjuksköterskor, omvårdnadspersonal Omfattar enhet/verksamhet:

Läs mer

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1 MAS Flik 8.3. Maj 2006 uppdat feb 2012. Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1. Ordination Det finns tre olika typer av ordination:

Läs mer

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutin för egenvård Gäller för Personal inom omsorgsförvaltningen Samverkan Plats i ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller från datum 2014-10-13

Läs mer

Läkemedelsrutin/ Förändringar

Läkemedelsrutin/ Förändringar Läkemedelsrutin/ Förändringar 2015 Varför ny rutin och nya signeringslistor? Vid Kvalitetsgranskningen som gjordes i mars-15 fick kommunens läkemedelshantering ett flertal påpekanden. MAS-en, Medicinskt

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Riktlinje 2/ Delegering Rev. 2018-06-27 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Allmänt

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering, Falkenbergs kommun

Riktlinje läkemedelshantering, Falkenbergs kommun Riktlinje läkemedelshantering, HSL-pärm, avsnitt Läkemedelshantering Socialförvaltningen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sophia Lehnberg Riktlinje för Läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård,

Läs mer

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering:

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering: RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Process/aktivitet: God Läkemedelsbehandling/hantering Processägare: MAS Beslutad av: MAS Användare/roll: Version: 3 Chefer, sjuksköterskor, omvårdnadspersonal Omfattar enhet/verksamhet:

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun 1 (18) 2014-01-29 Ersätter 2013-11-21 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun Innehåll 1. Inledning... 3 Grund för läkemedelshantering... 3 Egenvård... 3 Övertagande av läkemedelsansvar...

Läs mer

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL Grönvägen, Ängsvägen, Sjögläntan Vissefjärda serviceområde Algutsboda serviceområde IFO HSL 1 VARFÖR NY RUTIN OCH NYA SIGNERINGSLISTOR Vid kvalitetsgranskningen som

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen Riktlinje 1/Läkemedelshantering Rev. 2014-12-18 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Läs mer

INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola

INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola 6 Definitioner Med egenvård avses en hälso- och sjukvårdsåtgärd som legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården bedömt att en person kan utföra själv.

Läs mer

Rutin för dosdispenserade läkemedel

Rutin för dosdispenserade läkemedel Redaktör och ansvarig utgivare:. Redaktion: Järpens hälsocentral. Skolvägen 29. 830 05 Järpen. per.magnusson@jll.se 1(5) De regionala anvisningarna för dosdispenserade läkemedel har nedan omsatts i lokal

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Utbildningsmaterial kring delegering

Utbildningsmaterial kring delegering Utbildningsmaterial kring delegering Att användas vid undervisning inför delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter. Innehåller även overheadmaterial Framtagen av MAS gruppen i Jämtlands län 2005 Omvårdnad

Läs mer

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper 9 10 2.ORDINATION Socialstyrelsen har i sin tillsynsverksamhet i ett flertal sammanhang kunnat konstatera, att det vid tillämpningen av reglerna för ordination och övrig läkemedelshantering förekommit

Läs mer

Dagverksamhet och Daglig verksamhet

Dagverksamhet och Daglig verksamhet Dagverksamhet och Daglig verksamhet Kommunalt hälso- och sjukvårdsansvar på biståndsbedömd dagverksamhet och daglig verksamhet Rutinen gäller för äldreomsorgen, funktionshinderverksamheten och social psykiatrin

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun År 2013 2013-08-14 EF/DL Innehållsförteckning Styrdokument... 4 Inledning... 4 Grund för läkemedelshantering... 4 Egenvård...

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Rigmor Lindström, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska en skickad till: patrikm@forenadecare.com rigmorl@forenadecare.com ida.lorenzson@sollentuna.se 1 (7) B0103 1.0

Läs mer

DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET

DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET DELEGERING DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET GÅR HAND I HAND 1 Strängnäs kommun Ett utbildningskompendium sammanställt av: Cecilia Wineström sjuksköterska. & Katarina Thörne sjuksköterska på Riagården Antaget

Läs mer

Delegering av läkemedelsuppgifter, lathund

Delegering av läkemedelsuppgifter, lathund Delegering av läkemedelsuppgifter, lathund Rutin för äldreomsorgen, funktionshinderverksamheten och socialpsykiatrin i Borås Stad Lathund för delegering av läkemedelsuppgifter 1 Fastställt av: MAS/ MAR

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (6) Medverkande Maria Jeppson, verksamhetschef Parvaneh Saleh, sjuksköterska Ida Lorenzson, MAS Åtgärdsplanen skickad till maria.jeppson@solom.se ida.lorenzson@sollentuna.se Kvalitetsgranskningen utförd

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) Medverkande Melek Kucuk, verksamhetschef Shahla Saade, boendestödjare Ida Tegnefjord, Ida Lorenzson, MAS Åtgärdsplanen skickad till melek.kucuk@solom.se ida.tegnefjord@solom.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet).

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet). Riktlinje 3/ Delegering LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende,

Läs mer