VA- OCH DAGVATTENUTREDNING MARSTRAND 74:4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VA- OCH DAGVATTENUTREDNING MARSTRAND 74:4"

Transkript

1 RAPPORT VA- OCH DAGVATTENUTREDNING MARSTRAND 74:

2

3 SAMMANFATTNING Kungälvs kommun har beslutat att detaljplanelägga del av Hedvigsholmen på Koön för utökad hotellverksamhet. Områdets storlek är ca 5000 kvm på utfylld mark. Befintligt handelshus ska rivas. VA- och dagvattenutredningen beskriver befintliga förhållanden och konsekvenser efter utbyggnad. Enligt uppgifter från kommunen har befintligt ledningsnät för vatten och avlopp tillräcklig kapacitet för att hantera en ökning av hotellverksamheten på ca 100 personer i 50 gästrum. Nuvarande kapacitet är 98 gästrum. Fastighetens servisledningar är relativt nylagda och bedöms uppfylla krav på kondition och kapacitet för att klara en ökning i förbrukning och avledning. Dagvatten avleds i kommunalt nät utan fördröjning och direkt ut i havet på den delen av marken som lutar naturligt mot vattnet. Det blir obetydligt större flöden efter utbyggnaden eftersom området i dagsläget är bebyggt i hög grad och består av hårda ytor. Närheten till havet är en fördel som bör utnyttjas mer genom att leda rent takvatten och dagvatten från terrassytor direkt till recipienten och avlasta de kommunala ledningarna. Det finns risk för att framtida höjda havsnivåer kan skada delar av befintlig bebyggelse som ligger lågt. Det är viktigt att en ny exploatering anpassas till stigande havsnivåer och även anpassa åtgärder för befintliga byggnader. 3(14)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE UNDERLAG BESKRIVNING AV UTREDNINGSOMRÅDET ORIENTERING BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN ÖVERSVÄMNINGSRISK FRAMTIDA FÖRHÅLLANDEN OMRÅDEBESKRIVNING DIMENSIONERING VATTENFÖRSÖRJNING DIMENSIONERING AVLOPPSVATTEN DIMENSIONERING DAGVATTEN AVRINNINGSOMRÅDE FÖRSLAG TILL VA- OCH DAGVATTENHANTERING SPILLVATTEN VATTEN DAGVATTEN ÄGANDEFÖRHÅLLANDEN FÖR FÖRESLAGNA LÖSNINGAR SLUTSATSER REFERENSER BILAGOR (14)

5 1 SYFTE Syftet med va-och dagvattenutredningen är att klarlägga förutsättningarna för en ny detaljplan på Koön i Marstrand. Kungälvs kommun vill med den nya planen skapa förutsättningar för en utbyggnad av den befintliga hotellverksamheten på Hedvigsholmen. Uppdraget avser en utredning av befintliga vatten-, spill och dagvattenvattenanläggningar samt framtagande av lösningar för spill-, vatten- och dagvattenhanteringen. Genom att utreda möjligheter för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) och en anslutning till spill och vatten. Kungälvs kommun vill minimera avledandet av dagvatten i dagvattenledningssystem och i stället sträva mot lokala lösningar. Detta bidrar till ett hållbart va-system och håller nere framtida driftkostnader. 2 UNDERLAG Följande material har tillhandahållits: Primärkarta inklusive ledningskarta, dwg fil med höjdpunkter Karta över planområdet, PDF Situationsplan, dwg fil Ortofoto över planområdet, PDF I arbetet med utredningen har Svenskt Vattens publikationer P110, P104 och P105 använts. 3 BESKRIVNING AV UTREDNINGSOMRÅDET 3.1 ORIENTERING Planområdet ligger i centrala Marstrand på Koön och omfattas av fastigheterna Marstrand 6:6, 74:4 och 74:8 som är privatägda samt 6:55 som ägs av kommunen. Planområdet är ca 5000 kvm stort och består till största delen av utfylld mark. På fastigheten Marstrand 74:4 finns idag en byggnad som används för uthyrning fram till byggnation av tillbyggnaden av hotellet, då man avser att riva byggnaden (Bild 1, G1 markering). Avsikten är dock att kunna använda befintlig bottenplatta vid den nya tillbyggnaden av hotellet. 5(14)

6 Bild 1. Situationskarta med planområdet Fastigheten ligger inom ett område där en övergripande skredriskutredning tidigare har gjorts. Markbeläggning består till största delen av asfalt. Gällande detaljplan anger hotell, kontor samt bil -och båtservice som ändamål. På Hedvigsholmen har under en lång period på 1900-talet bedrivits varvsverksamhet fram till verksamheten lades ner Det aktuella området har delvis ingått i planprogram för utveckling av Hedvigsholmen som antogs 2010 av Kommunfullmäktige. 6(14)

7 Bild 2. Ortofoto Hedvigsholmen med markerade planområdet 3. 2 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN På Hedvigsholmen sträcker sig befintligt va-nät längs Södra Strandgatan. Dricksvatten leds i gjutjärnledningar dimension 150. Det finns två vattenserviser till planområdet, en äldre på norra sida av tomten till huset som ska rivas, samt en nyare servis på hotellets baksida, se bilaga 1. Dimension på vatten serviserna är okända. Den äldre servisen planeras inte behålla i funktion. Dagens vattenservis till hotellet är en PE ledning som kopplas till distributionsledning 110 PE i Hedvigsholmsgatan. Två brandposter finns i anslutning till hotellet, båda ligger på litet avstånd från hotellbyggnaden. Befintligt ledningsnät redovisas i bilaga 1. Befintlig avloppsledning 300 BTG ligger med självfall längs Södra Strandgatan till en pumpstation vid parkeringsplatsen. I Hedvigsholms gatan fram till korsningen med Södra Strandgatan leder en spillvattenledning 200 PP. Till den är hotellets avloppsservis kopplad på hotellets baksida, dimension 200 PP. Det finns också en äldre servis 200 PVC på Södra Strandgatan som ska behållas i funktion. I Södra Strandgatan ligger en dagvattenledning med dimension 200 PVC. I korsningen Södra Strandgatan-Hedvigsholmsgatan ökar dimensionen till en 300 BTG ledning. Längs hotells baksida, i Hedvigsholmsgatan ligger en ny 200 PP dagvattenledning med en dagvattenservis till hotellet. Ledningsdimension på dagvattenservisen är 200 PP. Markens västra sida faller naturligt mot havet, se bilaga 1, och regnvatten från närliggande ytor rinner direkt på marken till havet. Takvatten leds till dagvattenservis i ledningar på fastigheten. 7(14)

8 Bild 3. Rör för avledning av ytligt dagvatten till havet ÖVERSVÄMNINGSRISK : Planområdet ligger inom område för framtida höjda havsnivåer till +2,5 meter. I den framtida projekteringen och höjdsättningen är det viktigt att ta hänsyn till höjda havsnivåer för att skydda byggnaderna. Hotellbyggnaden ligger strax intill kajkanten med restaurangen i marknivå, runt +2 meter över havet. Dessutom har en del av byggnaden källarutrymme som delvis ligger under marknivå, och därmed kan bli utsatt för översvämning. Ny byggnad är projekterad med hänsyn till framtida höga vattennivåer. Marknivån ska höjas till +2,75 meter över havet och en terrass kommer att byggas runt om huset. Med denna förhöjning av markplan kommer man till en mer säker nivå för att möta framtida klimatutmaningar. 4 FRAMTIDA FÖRHÅLLANDEN 4.1 OMRÅDEBESKRIVNING Enligt befolkningsdata från Statistiska centralbyrån från 2010 är folkmängden på båda öarna, Koön och Marstrand, 1319 personer. Antalet VA förbrukare ökar betydligt under sommaren då det kommer många turister och sommarboende till området. Hedvigsholmen är en förbindelsepunkt för de två öarna. 4.2 DIMENSIONERING VATTENFÖRSÖRJNING Vattenförbrukningen för planområdet är beräknad enligt Svenskt vatten publikation VAV P83. Hotell har idag 98 rum och efter tillbyggnad ska antalet rum öka med ytterligare 50. Dimensionerande flöde för allmän förbrukning i konferenshotell med kapacitet 100 rum (dagens kapacitet) är under normala förhållanden 2 l/s. Parametrar som ingår i beräkningen: - vattenförbrukning: konferenshotell 340 l/rum, dygn (VAV P83) - max-dygnfaktor 1,5 - max-tim faktor 2-4. Dimensionerande flöde för hotellet efter utbyggnad blir då 3 l/s i normala förhållanden. Rörnätsläckage är inte känt men bedöms vara litet och har försummats vid dimensionering. 8(14)

9 Dimension på befintlig vattenservis är okänd men bör kunna fastställas vid samtal med fastighetsägaren. Vidare avstämning bör göras för att fastslå dimensionen. Dock bedöms befintlig vattenservis som tillräcklig för att tillgodose tillkommande vattenförbrukning i samband med föreslagen planändring då det är en relativt liten kapacitetsökning. Dock bör man räkna med släckvatten 10 l/s för ett område av denna karaktär vid dimensionering i kritiska förhållanden, enligt Svenskt Vatten publikation P83. Detta motsvarar släckvattenförbrukningen för bostadsområden eller andra jämförbara områden med serviceanläggningar samt bostadsbebyggelse lägre än fyra våningar. Enligt kommunen planeras fastigheten för byggnad med maximalt tre våningar. De två närmaste brandposter är anslutna till 110 PE bakom hotellet, vid södra kanten på parkeringen mot Hedvigsholmsgatan, och nära korsningen, på 35 m resp.15 m avstånd från hotellet. Inga nya brandposter bedöms behövas inom området. Vattennätet klarar en normal distribution med tryck upp till 46 mvp enligt uppgifter från kommunen, detta motsvarar en säker vattenförsörjning till ett 3-våningshus. Förbindelsepunkt ligger på ca + 0,8 meter över havet. 4.3 DIMENSIONERING AVLOPPSVATTEN Dimensionerade spillvattenflöde från området är bedömt enligt figur 4.1 Svenskt Vatten publikation P 110 till 9 l/s vid färre än 1000 anslutna och måttliga mängder tillskottsvatten. Det dimensionerade flödet är framräknat med hänsyn tagen till den begränsade utjämning av flödet som sker i mindre avloppsnät. Befintlig dimension på spillvattenservisen bedöms klara den planerade utbyggnaden. Med tanke på höjdsättning samt hur området kommer att disponeras, föreslås fastigheten behålla förbindelsepunkten för spillvattenavledning. 4.4 DIMENSIONERING DAGVATTEN Rationella metoden enligt Svenskt Vatten P110 har använts för att beräkna dimensionerande dagvatten flöden, se ekvation 1: = ( ) (1) där A = dimensionerande flöde, [l/s] = avrinningsområdets area, [ha] = avrinningskoefficient [-] ( ) kf = dimensionerande nederbördsintensitet, [l/s*ha] = regnets varaktighet = klimatfaktor, enligt tabell 1.3 i P110 Avrinningskoefficienter för olika ytor anges i P110, tabell 4.8. Intensiteten är en funktion av återkomsttid och varaktighet. Återkomsttiden har i den här utredningen valts till 10 år med hänsyn till dämning till marknivå enligt riktlinjer från kommunen. Både korta och långa regn beaktas i utredningen varaktigheterna i beräkningarna har valts till 10 minuter respektive 60 minuter. Intensiteten beräknas enligt Dahlströms formel i Svenskt Vatten P104, se ekvation 2: Å = 190 Å ( ), +2 (2) 9(14)

10 där Å Å = regnintensitet, [l/s*ha] = regnvaraktighet, [minuter] = Återkomsttid (månader) AVRINNINGSOMRÅDE Tabell 1 och 2 nedan visar flöden före respektive efter en exploatering, utan fördröjning. Tabell 1. Flöden före exploatering, utan säkerhetsfaktor. Yta A [ha] Φ Ared [ha] i(10) [l/s*ha] Qdim [l/s] i(60) [l/s*ha] Qdim [l/s] Takyta 0,275 0,9 0, , ,57 Alfaltyta 0,167 0,8 0, , ,49 Gatsten 0,137 0,7 0, , ,81 Grusplan 0,045 0,2 0, , ,64 Summa: 0,624 0,57 110,81 34,51 Området är redan i dagsläget högt exploaterat och de flesta markytor är hårdgjorda. Fördröjningsmöjligheter och magasinering är begränsade pga. höga grundvattennivåer och utrymmesbrist. Närheten till havet är fördelaktig eftersom cirka hälften av området ligger fallande mot vattnet. Cirka 15 % av nederbördsvattnet rinner direkt i havet från närliggande asfaltytor och resten infiltreras i marken genom halvgenomsläppliga ytor eller leds i dagvattensystemet. Takvatten rinner från takrännor till dagvattenservis utan fördröjning. Det är inte helt klarlagt hur stor del av flödet som går till dagvattenservisen av ovanstående flöden. Skulle stora delar av flödet gå direkt till dagvattenservis är den hårt belastad. För framtida scenarier multipliceras intensiteten med en klimatfaktor. Denna har valts till 1,25 för korta regn (<60 minuter) och till 1,2 för långa regn (>=60 minuter). Tabell 2. Flöden efter exploatering, med säkerhetsfaktorn. Yta A [ha] Φ Ared [ha] i(10) [l/s*ha] Qdim [l/s] i(60) [l/s*ha] Qdim [l/s] Takyta 0,34 0,9 0, , ,67 Alfaltyta 0,107 0,8 0, , ,74 Gatsten 0,137 0,7 0, , ,60 Mark, kross 0,04 0,2 0, , ,86 Summa: 0,624 0,50 145,35 43,87 Med säkerhetsfaktor blir flöde 145 l/s för korta regn, och 44 l/s vid långa regn. Nybyggnaden medför en marginell flödeökning av 2 procent, men med klimatfaktorn ökar flödet med ca 25 % respektive 20 %. 10(14)

11 5 FÖRSLAG TILL VA- OCH DAGVATTENHANTERING 5.1 SPILLVATTEN Befintlig spillvatten servis nyttjas. 5.2 VATTEN Befintlig vattenservis nyttjas. Dock bör dimension på befintlig servis fastställas. 5.3 DAGVATTEN Erfarenheter från skyfall i Sverige under senare år visar tydligt att det varken är tekniskt eller ekonomiskt rimligt att hantera dessa extrema mängder av regnvatten enbart med slutna rörsystem. Den del av dagvattenavrinningen som inte ryms i dagvattensystemet måste fördröjas eller avledas ytligt. Möjligheterna till smarta dagvattenlösningar inom planområdet är starkt begränsade pga. brist på fria ytor. Största delen av området är högt urbaniserat och bebyggt. Som kompensation till detta bidrar närheten till havet som tidigare nämnts. Vilket skapar en naturlig miljö och dessutom verkar som recipient i direkt närhet till området. Fördröjningen av dagvattenflödet är starkt begränsad inom området, det finns mindre infiltrationsytor belagda med grus som används som parkeringsplatser för av- och pålastning. För att minska belastningen på det kommunala dagvattensystemet, som redan idag är hårt belastat, föreslås att takvatten från den nya hotellbyggnaden samt vatten från terrassytor och uteservering på framsidan av hotellet släpps direkt till havet. Avledningen sker genom nya dagvattenledningar förlagda under terrassen i så stor omfattning som möjligt. Två nya utlopp under bryggan anläggs. Se bilaga 2. Denna lösning liknar mycket dagens situation då vatten istället rinner ytledes till recipienten. Om allt vatten från det nya taket kan ledas till havet, beroende av takkonstruktion, minskar flödet som leds i kommunalt nät med 25 l/s vid korta kraftiga 10-års regn. Det finns inga föroreningar i detta vatten då det är ett rent takvatten. Vidare avleds det direkt till en recipient som inte är känslig för flödesvariationer vilket ger att utjämning av flödet inte är nödvändig i detta fall. Bild 4. Baksida av hotellet mot norr. 11(14)

12 Bild 5. Baksida av hotellet mot söder. På hotellets baksida finns mindre fria ytor och parkeringsytor (bilder 4 och 5) som kan berikas med grönytor, s.k. regnbäddar, tåliga växter vars växtjord har en hög förmåga att ta emot vatten och öka markens infiltrationskapacitet. Dagvattnet renas, fördröjs och absorberas i dessa regnbäddar. En regnbädd kan minska avrinningen med 90 % om den utgör 5 % av avrinningsområdet. Dessa åtgärder minskar dessutom föroreningar i systemet från parkeringsytor i form av svavel- och kväveföreningar, vägsalt, olja och tungmetaller. Ca 90 % av de partiklar som kommer från avrinningsytor tar regnbädden hand om. Gatstensbeläggningen mellan hotellet och den stora parkeringen har också en fördröjningsfunktion. Bild 6. Exempel på dagvattenlösningar i form regnrabatter. 12(14)

13 Bild 7. Exempel på regnrabatter. Regnrabatter bör ha ett dränerande system i botten bestående av ett dränerande material eller ett dräneringsrör. Det dränerande systemet måste ha en hög infiltrationshastighet för att kunna dränera bort vatten tillräckligt snabbt. Dräneringslagret bör täcka dräneringsröret med minst 50 mm för att inte det överliggande materialet ska spolas in i dräneringsröret. Bild 8. Skiss på regnrabatter i Kviberg, Göteborg, källa internet. 13(14)

14 5.4 ÄGANDEFÖRHÅLLANDEN FÖR FÖRESLAGNA LÖSNINGAR Inga nya spill- och vattenledningar föreslås. De nya dagvattenledningar som föreslås ligger inne på tomtmark ägs av fastighetsägaren. Kommunen tillhandahåller befintliga servisanslutningar. 6 SLUTSATSER Befintligt vatten och avloppsnät som försörjer hotellverksamheten är relativt nybyggt och dimensionerat för att kunna klara framtida ökning i förbrukning av vatten och behovet av avledning av spillvatten. Inga nya vatten- och spillvattenledningar krävs för planerad utökning av verksamheten med 50 nya rum. Dock bör dimension på befintlig vattenservis fastställas. Med hjälp av ovan beskrivna system för dagvattenhanteringen, bedöms en tillfredsställande lösning kunna erhållas inom planområdet. Föreslagen lösning minskar mängden dagvatten som avleds via fastighetens dagvattenservis vilket är positivt. Det är viktigt att höjdsättning i planområdet sker så att byggnader skyddas och avledning av dagvatten även kan ske ytledes i de fall det dimensionerande 10-årsregnet överskrids. 7 REFERENSER Svenskt Vatten, Publikation VAV P83 (2001): Allmänna vattenledningsnät Svenskt Vatten, Publikation P110 (2016): Avledning av dag-, drän- och spillvatten Svenskt Vatten, Publikation P104 (2011): Nederbördsdata vid dimensionering och analys av avloppssystem. Svenskt Vatten, Publikation P105 (2011): Hållbar dag- och dränvattenhantering. 8 BILAGOR Bilaga 1. Situationskarta med befintligt VA nät Bilaga 2. Föreslagen dagvattenhantering. 14(14)

15

16 VÄG DELEN E20 JUNG - MUNKATORP

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2.

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2. 2018-09-04 Beräkning av dimensionerande dagvattenflöden och fördröjningsvolymer 1. Dagvattenflöden Beräkningar för dagvattenflöden inom delavrinningsområdet r gjorts enligt Svenskt Vattens publikationer

Läs mer

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun.

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. 2015-08-17 Rev 2015-10-07 Torsten Olofsson Aqua Engineer AB 1 (6) Innehåll 1 Orientering... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2 Befintliga VA-förhållanden...

Läs mer

STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING

STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING 2015-03-24 Malin Engström Planeringsavdelningen, Tekniska förvaltningen Sida 1 Innehåll... 1 STATIONSOMRÅDET NORRA,... 1 VA-UTREDNING... 1 Bakgrund... 3 Befintliga förhållanden

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b

Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b Uppdragsnr: 10204727 1 (4) PM Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b WSP Samhällsbyggnad i Halmstad har fått i uppdrag av Livered AB att inför detaljplansändring utreda dagvattenhantering inom fastigheten

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ ALHANSA FASTIGHETER AB Regementsparken Växjö UPPDRAGSNUMMER 1291904000 FÖR DETALJPLAN INOM REGEMENTSPARKEN, VÄXJÖ SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ MATTIAS VON PORATH/JONAS BACKÖ Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Fjärås Prästgård 1:11 Fjärås. Granskningshandling

Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Fjärås Prästgård 1:11 Fjärås. Granskningshandling Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Prästgård 1:11 Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Prästgård 1:11 Översiktlig VA-utredning till planprogram för Måtorp 2:6 och

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Översiktlig VA-utredning till planprogram för Må 3:13 mfl i Upprättad av: Granskad av: Carina

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

PM VA- OCH DAGVATTENUTREDNING 1:13

PM VA- OCH DAGVATTENUTREDNING 1:13 PM VA-OCH DAGVATTENUTREDNING BUA 1:13 Handläggare Emil Josefsson Telefon 070-242 97 56 E-mail emil.josefsson@afconsult.com Datum 03/07/2017 Projekt ID 738565 Beställare Kjell Lennartsson Fiskelia,3 432

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Sid 1 (7) PM Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Bakgrund Lokalgatan Tidagränd ligger i Bagarmossen i sydvästar delen av Stockholm. Gatan är omgiven av

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning Sidor:11 Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Handling ÅF Infrastructure AB Malmö Arbetsnr: Uppdragsledare: ÅFInfrastructure AB, Dockplatsen 12, Dockplatsen 12 SE211 19 Malmö Telefon +46 10 505 00

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

VA-UTREDNING RESECENTRUM

VA-UTREDNING RESECENTRUM RAPPORT VA-UTREDNING RESECENTRUM 20 MARS 2012 REVIDERAD 2013-03-15 Uppdrag: 231972, VA-utredning, Resecentrum. Titel på rapport: VA-utredning Resecentrum Status: Utredning Datum: 2012-03-20 Medverkande

Läs mer

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-12-06 UPPDRAG 282424, Dagvattenutredning Förrådet 1 Hässleholm Titel på rapport: Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2017-12-06 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING PM EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING 2016-05-12 UPPDRAG 267342, Detaljplan Eken - dagvattenutredning Titel på rapport: Eken 4 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2016-05-12 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, Mellby 1:115

Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, Mellby 1:115 Uppdragsnr: 10211323 1 (8) PM Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, WSP Samhällsbyggnad i Halmstad har fått i uppdrag av Euro Commercial att inför detaljplan utreda dagvattenhantering inkl. VA-försörjning

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM VA-UTFORMNING 2015-06-26 SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT LISA EKSTRÖM

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM VA-UTFORMNING 2015-06-26 SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT LISA EKSTRÖM KUNGÄLVS KOMMUN Detaljplaneområde Vena 1:3 VA-UTFORMNING GBG VA-SYSTEM LISA EKSTRÖM SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT Innehållsförteckning 1 Orientering 2 2 VA och dagvatten 2 2.1 Vatten 2 2.2 Spillvatten

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING 2017-10-26 UNIVA Ann-Britt Lawén Hamntorget 1 Univa AB 62 26 KARLSTAD Org. Nr 906 68 Mobil +46 (0)70 60 91 19 www.univa.se Styrelsens

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Järntorget Bostad AB, Ekerö Uppsala 2015-02-23 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se Organisationsnummer 556133-0506 , Ekerö Datum 2015-02-23 Uppdragsnummer

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB Vattnet i staden Gilbert Svensson Urban Water Management AB Dagvatten ett problem eller ett positivt inslag i staden Motstående krav att hantera Upp med husen ned med gatan kontra tillgänglighet Närhet

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Kantorn, Uppsala kommun 2013-08-26 Revidering 2013-09-10 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Svarte Utredning för VA och höjdsättning

Svarte Utredning för VA och höjdsättning Malmö Uppdragsnummer: 232583 2 (9) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4 Ingående personal... 4 1.5 Följande underlag har använts i uppdraget... 4 2 UTREDNING

Läs mer

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran Sida 1(12) Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Sida 2(12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG sid 1/6 TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG Underlag för detaljplan Göteborg 2008-02-18 Markteknik AB Box 36135 400 13 Göteborg VEBERGA I RÖNNÄNG, TJÖRNS KOMMUN sid 2/6 Allmänt Enligt uppdrag från JM AB har

Läs mer

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113 PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna Datum 2017-06-29 Uppdragsnr: 16113 Innehåll Förutsättningar... 4 Dimensionerande regn... 5 Kapacitet befintligt ledningsnät... 5 Förslag dagvattenbehandling... 6 Ytavrinning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

VA / DAGVATTENUTREDNING Malmgatan 3-5 Varberg Upprättad av: Per Norberg

VA / DAGVATTENUTREDNING Malmgatan 3-5 Varberg Upprättad av: Per Norberg VA / DAGVATTENUTREDNING Malmgatan 3-5 Varberg 2016-01-21 Upprättad av: Per Norberg KUND Etikhus AB Birger Svenssons väg 14 432 40 Varberg KONSULT WSP Sverige AB Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Ullevigatan

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2016-05-13 02landskap Pusterviksgatan 13 413 01 Göteborg Tfn 031 711 14 80 PM Dagvatttenutredning sid 2/9 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte...

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Hareslätt, Kungälvs kommun Avvikelser mellan utförd VA-utredning och projekterade lösningar

Hareslätt, Kungälvs kommun Avvikelser mellan utförd VA-utredning och projekterade lösningar Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställaren representant: Micael Pehrson Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig VA: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Karin Gamberg Håkan Emqvist Uppdragsnr:

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

Dagvattenutredning Detaljplan del av Kopper 2:1 m fl, Bergsvägen

Dagvattenutredning Detaljplan del av Kopper 2:1 m fl, Bergsvägen PM Dagvattenutredning Dagvattenutredning Detaljplan del av Kopper 2:1 m fl, Bergsvägen 2013-09-15 Halmstad 1 av 10 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Underlag... 3 2. Befintliga

Läs mer

KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING PM Yttre VA- ledningar. Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB

KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING PM Yttre VA- ledningar. Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB Uppdragsnr: 10219091 1 (7) KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING 2016-03-16 PM Yttre VA- ledningar Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB WSP Samhällsbyggnad Mahmood Adilipour WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING 1/3 GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING UTSTÄLLNINGSHANDLING Göteborg 2012-12-17 Rickard Andersson Göran Skålberg ADWICE AB Skeppet Ärans väg 3 426 71 Västra Frölunda Telefon 031-3012300 www.adwice.se Org nr

Läs mer

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING Lianne de Jonge Handläggare Lianne de Jonge Telefon +4610 505 32 09 Mobil Beställare Mölndals stad E-mail lianne.dejonge@afconsult.com Datum 07/03/2016 Projekt ID 719997

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv Heimer 7, Trollhättans Stad DAGVATTENUTREDNING. vajpro AB SLUTRAPPORT

DAGVATTENUTREDNING. Kv Heimer 7, Trollhättans Stad DAGVATTENUTREDNING. vajpro AB SLUTRAPPORT Kv Heimer 7, Trollhättans Stad SLUTRAPPORT 2019-06-12 vajpro AB Prostens väg 18 441 60 Alingsås Mob: 0722-108 447 johan.palm@vajpro.se www.vajpro.se PM Heimer7_190612JP Sammanfattning Tomten är idag bebyggd

Läs mer

Skogsallén Fastighetsprojektering AB. Kvarteret Tjädern. Dagvattenutredning till detaljplan 2014-01-13

Skogsallén Fastighetsprojektering AB. Kvarteret Tjädern. Dagvattenutredning till detaljplan 2014-01-13 Skogsallén Fastighetsprojektering AB Beställare: Skogsallén Fastighetsprojektering AB Viktor Rydbergsgatan 10 411 32 Göteborg Beställarens representant: Carl-Johan Carlsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, västra HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 5 st. Göteborg

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, västra HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 5 st. Göteborg DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, västra HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 5 st. Göteborg 2015-04-29 DAGVATTENUTREDNING sid 2/5 Innehållsförteckning Allmänt 3 Befintliga förhållanden 3 Dagvattenavledning

Läs mer

VA-utredning Dp Infart Kristianstad

VA-utredning Dp Infart Kristianstad VA-utredning Dp Infart 2011-03-24 REVIDERAD 2011-04-08 Detaljplan för infart Uppdragsnummer: 226043 Ann-Christin Sundahl Marie Aronsson 2 (13) Sammanfattning Denna VA-utredning är genomförd i samband med

Läs mer

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax PM 1 (11) Handläggare Datum Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange 2014-07-11 597457 Tel +46 10 505 35 29 Mobil +46 70 386 46 30 Fax +46 10 505 00 10 pierre.issa@afconsult.com Sollentuna 2:26, Rissne

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning Svärdfisken Etapp 2 PRELIMINÄRHANDLING

Dagvattenutredning Svärdfisken Etapp 2 PRELIMINÄRHANDLING Dagvattenutredning Svärdfisken Etapp 2 PRELIMINÄRHANDLING Beställare: Birger E2 AB Box 237 432 25 Varberg Beställarens representant: Mats Rydholm Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Theres

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1:43 Tjörns kommun

Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1:43 Tjörns kommun Uddevalla den 7 juni 01 Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1: Tjörns kommun Vatten- och avloppsanläggningar Utredning Gamla skolan Åstol 1 Allmänt Den gamla skolan på Åstol skall byggas om

Läs mer

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun PM 2015-03-10 Upprättad av: Jonas Mörhed Granskad av: Reino Erixon Godkänd av: Reino Erixon A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun KUND ICA Fastigheter AB Truckgatan 15

Läs mer

PM om VA-försörjning inom Triangelparken

PM om VA-försörjning inom Triangelparken Tierp Kommun PM om VA-försörjning inom Triangelparken Eskilstuna 2017-10-20 PM om VA-försörjning inom Triangelparken Datum 2017-10-20 Uppdragsnummer 1320025115-002 Utgåva/Status Anders Bäärnhielm Malin

Läs mer

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING DINGELSUNDET 2: SWECO CIVIL AB JOHAN ROOS & MIKAEL NORDH JOHANSSON. Sweco. repo002.

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING DINGELSUNDET 2: SWECO CIVIL AB JOHAN ROOS & MIKAEL NORDH JOHANSSON. Sweco. repo002. DAGVATTENUTREDNING DINGELSUNDET 2:21 2337151 SWECO CIVIL AB JOHAN ROOS & MIKAEL NORDH JOHANSSON Sweco Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Underlag 1 3 Områdesbeskrivning 1 3.1 Identifierade lågpunkter

Läs mer