VA-utredning Dp Infart Kristianstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VA-utredning Dp Infart Kristianstad"

Transkript

1 VA-utredning Dp Infart REVIDERAD Detaljplan för infart Uppdragsnummer: Ann-Christin Sundahl Marie Aronsson

2 2 (13) Sammanfattning Denna VA-utredning är genomförd i samband med framtagandet av detaljplan för infart i syfte att studera förutsättningar för att lösa VA-hanteringen i området. Det aktuella området ligger längst ner i det avrinningsområde som avvattnas till Stordiket. Detta avrinningsområde är invallat och områdets dag- och dräneringsvatten pumpas ut till Hammarsjön via Pyntens pumpstation. Planområdet föreslås avvattnas till Stordiket via befintligt eller nytt dike i väst-östlig riktning. Dagvattnet ska utjämnas inom området. Flera faktorer försvårar dagvattenhanteringen såsom; Planområdet ligger lågt i förhållande till Stordiket Området är mycket flackt Trolig hög grundvattenyta Den föreslagna principlösningen innebär att dagvatten avleds ytligt från tak och andra hårdgjorda ytor. Utjämning sker till viss del i ytliga öppna utjämningsmagasin. Att det ska fungera bygger dock på att de ligger över grundvattenytan och att höjdsättningen görs så att dagvatten kan rinna ytligt till dessa. Huvuddelen av dagvattnet utjämnas i underjordiska magasin. Allt utjämnas dagvatten måste pumpas för att komma ut i Stordiket. Grundvattenförhållandena har inte utretts, men en uppskattning är att grundvattenytan skulle kunna ligga högt endast någon meter under markytan. Detta kommer att påverka möjligheten att ha öppna utjämningsmagasin eftersom risken då är stor att grundvatten tränger in i dessa. Fylls de med grundvatten finns ingen utjämningskapacitet kvar. Denna VA-utredning inkluderar inte några förebyggande åtgärder för att skydda området mot översvämningar vid höga nivåer i Stordiket. Principlösningen för områdets spillvattenhantering innebär anslutning till befintlig kommunal spillvattenledning i nordväst. Det krävs en ny spillvattenpumpstation. Vattenförsörjningen löses genom anslutning till befintlig kommunal vattenledning nordväst om området. Kapacitet i befintlig kommunal vattenledning måste utredas. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

3 3 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning Bakgrund Syfte Omfattning Underlag Befintliga förhållanden Området Befintliga VA-ledningar Miljökvalitetsnormer Principlösning för dagvattenhantering Principer för dagvattenhantering Beräkningsförutsättningar Stordiket och Pyntens pumpstation Extrem nederbördssituation Beräkning av utjämningsvolym och flöden Principlösning Spillvattenhantering Beräkningsförutsättningar Beräkning av spillvattenflöde Principlösning Dricksvattenförsörjning Beräkningsförutsättningar Beräkning av dricksvattenförbrukning Principlösning Påverkan på miljökvalitetsnormer Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

4 4 (13) 1 Inledning 1.1 Bakgrund Arbete med att ta fram en detaljplan för ett område som ligger vid infarten till s stadskärna från väg E22. Planen syftar till att pröva möjligheten att uppföra en hotell- och handelsanläggning. Anläggningen ska rymma byggnader för dagligvaruhandel och sällanköpshandel/småskalig handel. Tyréns har fått i uppdrag att ta fram en VA-utredning till detaljplanen. 1.2 Syfte Syftet med VA-utredningen är att studera förutsättningar och behov för lösa planområdets vattenförsörjning samt spill- och dagvattenhantering. 1.3 Omfattning Uppdraget omfattar att ta fram en övergripande princip för planområdets dag- och spillvattenhantering samt vattenförsörjning. Grundvattenförhållandena har inte utretts. Principlösningen omfattar inte heller skyddsåtgärder mot översvämningar vid höga nivåer i Stordiket. Området framgår av figur 1. Figur 1. Planområdet är inringat med rött. 1.4 Underlag Följande utredningar och rapporter har legat till grund för utredningen: Grundkarta - ritning Inmätning av området - ritning Befintliga VA-ledningar - ritning Dagvattenpolicy för s kommun Pynten kommun, åtgärdsplanering för pumpstation Pyntens dagvattensystem, DHI Befintliga förhållanden 2.1 Området Stora delar av centrum (c:a 500 ha) ligger på gammal sjöbotten och är beläget under rikets 0-nivå. Området skyddas av en 2 km lång vall, Hammarsjövallen. Dag-, dräneringsoch renat avloppsvatten pumpas ut från det invallade området via invallningspumpstationer. Pyntens pumpstation ligger vid Hammarsjövallen och är s största invallningspumpstation. Stordiket rinner genom östra och ner till Pyntens pumpstation. Hit avvattnas ett område som är totalt 1700 ha varav 700 ha urbana ytor. Det aktuella planområdet avvattnas till Stordiket och ligger längst ner i avrinningsområdet. Planområdet ligger under havets nivå och är mycket flackt. I områdets västra del ligger Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

5 5 (13) marknivåerna runt -2,0 m och i den östra delen runt -2,2m. I figur 2 visas ett utdrag ur vattenkartan där Pyntens pumpstation och planområdet är markerat. En uppskattning är att grundvattenytan ligger generellt högt i området. En hydrogeologisk utredning bör genomföras för att utreda förutsättningar för öppen dagvattenhantering och dränering av gator och hus. Figur 2. Karta med planområdet, stordiket och Pyntens pumpstation. 2.2 Befintliga VA-ledningar Inom området finns ett befintligt dike som mynnar i Stordiket. Till diket rinner en befintlig dagvattenledning. Funktionen hos såväl diket som dagvattenledningen måste finnas kvar efter utbyggnaden. I figur 3 visas planområdet, diket och ledningen. Eftersom marken odlas idag är det troligt att det finns någon form av täckdikning. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

6 6 (13) Figur 3. Befintlig dagvattenledning och dike inom planområdet. 2.3 Miljökvalitetsnormer Hammarsjön är en definierad vattenförekomst som finns med i databasen VISS (VattenInformationsSystem Sverige). I tabell 1 visas den statusklassificering och miljökvalitetsnormer som gäller för Hammarsjön enligt VISS. Hammarsjön omfattas av områdesskyddet Natura 2000 habitatdirektivet och fågeldirektivet, viket innebär att kvalitetskravet även innefattar att gynnsam bevarandestatus ska uppnås. Tabell 1. Statusklassificering och miljökvalitetsnormer för Hammarsjön. Ekologisk status och ekologisk Kemisk ytvattenstatus (exklusive kvicksilver) potential Status eller potential 2009 Kvalitetskrav och tidpunkt Status 2009 Kvalitetskrav och tidpunkt Tidsfrist Mindre strängt krav Skyddade områden Kompletterande krav för skyddade områden God ekologisk status God ekologisk status 2015 God kemisk ytvattenstatus God kemisk ytvattenstatus 2015 Gynnsam bevarandestatus När det gäller miljöproblem så ligger inte Hammarsjön inom ett försurningskänsligt område. Varken halten av näringsämnen eller analysen av planktonsamhället tyder på att vattenförekomsten är övergödd. Den hittills utförda kartläggningen har inte kunnat påvisa att statusen är försämrad till följd av påverkan från miljögifter. Bedömningen är dock att miljögifter lokalt kan utgöra ett miljöproblem. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

7 7 (13) 3 Principlösning för dagvattenhantering 3.1 Principer för dagvattenhantering Dagvattenpolicy för s kommun antogs av kommunfullmäktige i mars Denna anger att 1. Dagvatten ska omhändertas på ett för platsen lämpligt sätt ur estetisk, biologisk och hydrologisk synpunkt. 2. Dagvattenhanteringen ska vara säker, miljöanpassad och kostnadseffektiv, och den naturliga vattenbalansen ska eftersträvas. 3. Lokalt omhändertagande och avrinning i öppna system ska prioriteras före ledningssystem. 4. Dagvatten är en resurs för närmiljön och skall synliggöras där så är möjligt och motiverat. 5. Förorening av dagvatten ska begränsas speciellt vad gäller metaller och petroleumprodukter. Åtgärder för att minska föroreningar ska göras där det är miljömässigt och ekonomiskt rimligt. 6. Principen för finansiering är att den som orsakar belastningen ska betala. 3.2 Beräkningsförutsättningar Beräkningar avseende flöden och volymer har genomförts för dagvatten. Dessa beräkningar grundar sig på regn framräknade med hjälp av Z-metoden. Regn med statistisk återkomsttid 10 år har använts. Ingen uppräkning har gjorts med tanke på klimatförändringar. Recipient för områdets dagvattenavrinning är Stordiket. En viktig förutsättning för dimensionering av dagvattensystemet är därför dimensionerande nivå i Stordiket. När planområdet byggs kommer avrinningen från området att förändras väsentligt. Avrinningen blir snabbare och större flöden kommer att rinna ut till Stordiket. För att minimera påverkan från området bör dagvattnet utjämnas. Det finns inga fastställda riktlinjer för hur mycket dagvattnet ska utjämnas. En avrinning som motsvarar befintliga förhållanden dvs avrinning från naturmark innebär att ca 1,5 l/s,ha rinner av från området. 3.3 Stordiket och Pyntens pumpstation Dag- och dräneringsvatten samt utgående avloppsvatten från Centrala reningsverket avleds till Stordiket, som fungerar som ett utjämningsmagasin, och sedan vidare till Pyntens pumpstation för att lyftas ut i Hammarsjön. Pumpstationen är utrustad med fyra propellerpumpar med en total maximal kapacitet på 4,5 m 3 /s. Nivån i Stordiket är avgörande för möjligheterna att avvattna det aktuella planområdet. Nivån på dagvattenutloppen från området ska ligga på en nivå så att dagvattensystemet inte dämmer och medför översvämningar. Pumparna i Pyntens pumpstation startar och stoppar vid olika nivåer i Stordiket. I tabell 2 visas start och stoppnivåer för pumparna i Pynten. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

8 8 (13) Tabell 2. Start och stopnivåer på pumparna i Pynten. Kapacitet Start Stopp (m3/s) P1 torruppställd 1-3,17-3,42 P2 dränkt 1-3,37-3,62 P3 dränkt 1-3,22-3,52 P4 - torruppställd 1,5-2,97-3,27 Det innebär att efterhand som tillrinningen i Stordiket ökar så startar pumparna en efter en. Vid nivån -2,97 startar sista pumpen. Om pumpkapaciteten inte räcker så kommer nivån att stiga över -2,97m. Enligt uppgift från C4 Teknik har detta hänt vid några extrema regnhändelser. Likaså kommer längre driftstopp i pumpstationen medföra att nivån stiger i Stordiket och det innebär stor risk för översvämningar. 3.4 Extrem nederbördssituation DHI har med hjälp av modellberäkningar studerat tillrinningen till Pynten. Förutsättningen för beräkningen var en situation med hög grundvattennivå och hög markvattenhalt som belastades först med ett 10 års regn med ett dygns varaktighet och dagen efter med ett 100 års regn med olika varaktighet. Utifrån de olika beräkningarna beslutades att dimensionerande avrinning skulle baseras på ett 100 års regn med 24 timmars varaktighet vid hög grundvattennivå och markvattenhalt. Detta ger en maximal avrinning från området på upp till 13 m 3 /s. Eftersom pumparnas kapacitet överstigs stiger nivån i stordiket till ca -1,6 m vid E22. Det innebär att nivån i Stordiket är högre än marknivån i området. Med befintliga marknivåer kommer hela området då att översvämmas. Det finns planer på åtgärder vid Pyntens pumpstation och även anläggande av utjämningsmagasin längre uppströms. Dessa åtgärder kommer att minska översvämningsrisken. 3.5 Beräkning av utjämningsvolym och flöden Översiktliga beräkningar av dagvattenflöden och behov av utjämningsvolym har genomförts för hela området. Områdets area är 11,6 ha och avrinningskoefficient har satts till 0,7. I tabell 3 visas behov av utjämningsvolym vid några olika dimensionerande flöden till recipient. Tabell 3. Beräkning av utjämningsvolym för att utjämna till olika dimensionerande flöden. Dimensionerande flöde till recipient Utjämningsvolym Dimensionerande regn l/s,ha l/s m 3 Varaktighet timmar 1,5 17, Dimensionerande flöde utan utjämning blir 1800 l/s vid ett 10 minuters regn. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

9 9 (13) 3.6 Principlösning I bilaga 1 och figur 4 redovisas ett förslag på principlösning för områdets dagvattenhantering. Lösningen bygger på att dagvatten avleds ytligt till olika anordningar för utjämning och därefter till befintligt dike i områdets norra del. Marknivån i området ligger runt -2,0 m och lutar mindre än 1 promille mot öster. Dagvatten från området leds förslagsvis till det nya diket som mynnar i Stordiket. För att inte få dämningar i dagvattensystemet bör utsläppet i diket ligga på en nivå runt -3,0 m dvs ungefär på samma nivå som pumparna i Pynten startar. Det kan ju ses som en normal högsta höjd i Stordiket. Med tanke på sättningsrisken kommer marken inte att kunna höjas upp i någon större utsträckning. Som beskrivs ovan är höjdförhållandena sådana att det är komplicerat att lösa dagvattenhantering för området med självfall. I det förslag som redovisas utjämnas dagvattenflödet till motsvarande 1,5 l/s,ha. Regnvatten som samlas på tak och andra ytor avleds ytligt i rännor och andra ytliga uppsamlingsstråk till utjämningsmagasin. I lösningen finns öppna utjämningsmagasin där det finns plats och i övrigt underjordiska rörmagasin. De öppna magasinen är ca 0,5-0,7 m djupa med tanke på grundvattennivåer. Från magasinen går ledningar ut till diket. Det utjämnade flödet kommer till stor del att behöva pumpas ut till diket. Figur 4. Princip för dagvattenhantering inom utredningsområdet. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

10 10 (13) En bedömning är att grundvattennivån är hög i området vilket innebär att man inte kan förutsätta att dagvatten infiltrerar. Om grundvattnet står riktigt högt finns risk för att utjämningsmagasinen fylls med grundvatten. Innan området detaljprojekteras måste en hydrogeologisk utredning genomföras. 4 Spillvattenhantering 4.1 Beräkningsförutsättningar Området kommer att omfatta kontor, handel och hotell. Det finns inga uppgifter om typ av hotell eller antal anställda i området vilket gör det svårt att dimensionera spillvattensystemet. De överslagsmässiga beräkningar som genomförts har baserats på schablonvärden enligt P90 Dimensionering av allmänna avloppsledningar tabell 4.3. Beräkningarna måste justeras vid projektering när bättre underlag finns. Nordväst om området finns en befintlig spillvattenledning φ900 mm. Anslutning till denna är det enda alternativet för området, men möjligheten finns att ansluta norr eller söder om Statoilstationen, se figur 5. Figur 5. Möjliga anslutningspunkter spillvatten. 4.2 Beräkning av spillvattenflöde Schablonvärden för spillvattenflöde i tabell 4.3 ger en specifik spillvattenavrinning för affärer/kontor på 60 l/anställd*dygn och för hotell 300 l/bädd*dygn. Antalet anställda i dagligvaruhandel antas till 40 personer och antalet bäddar till 600 st. Maxtimfaktor*maxdygnsfaktor är satt till 4. Dessa värden ger en spillvattenavrinning på 8,4 l/s. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

11 11 (13) 4.3 Principlösning Den mest lämpliga anslutningspunkten av de två alternativen är den norra eftersom vattnet förmodligen också kommer att ansluta där och dels att nivån är lägre i denna punkt. Med utgångspunkt av befintliga marknivåer är det konstaterat att spillvattenavrinningen inte går att lösa med självfall utan att det måste pumpas. Lämplig placering av en pumpstation visas i figur 7. Där blir ledningsschakten inte alldeles för djup samtidigt som den blir lättåtkomlig ur driftsynpunkt och inte stör verksamheterna i området. Den befintliga spillvattenledningen nordväst om området har en kapacitet på 450 l/s räknat på 1 lutning. Eftersom de ca 8 l/s som området avger är en liten del av detta flöde är bedömningen att det bör finnas kapacitet att ansluta planområdet. Dessutom ger de schablonvärden som använts förhållandevis höga spillvattenflöden. Principlösning för områdets spillvattenförsörjning visas i figur 7. 5 Dricksvattenförsörjning 5.1 Beräkningsförutsättningar Vattenförbrukningen för handel, kontor och hotell kan variera väsentligt och bör studeras noga vid projektering då man vet vilka verksamheter som kommer att etableras i området. I denna utredning används schablonvärden enligt Allmänna vattenledningsnät Anvisningar för utformning, förnyelse och beräkning P83 tabell 8.4. Norr om området finns en befintlig vattenledning φ160 mm som övergår till en φ110 mm. Anslutning till 160-ledning är det enda alternativet för området. I figur 6 visas möjlig anslutningspunkt för områdets vattenförsörjning. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

12 12 (13) Figur 6. Möjlig anslutningspunkt dricksvatten. 5.2 Beräkning av dricksvattenförbrukning Precis som för spillvatten bygger beräkningen på antaganden och schablonvärden. För beräkningar av hotellverksamhet antas 400 rum och 600 bäddar. Maxtimfaktor för ett vanligt hotell väljs till 2,5 och för ett konferenshotell till 3. För beräkningar med antal anställda i dagligvaruhandel antas 40 personer. Tillsammans med schablonvärden i Tabell 8.4 P83 ger detta en dricksvattenförbrukning mellan 5 och 8 l/s. Brandvatten är inte inkluderat i beräkningen. 5.3 Principlösning En översiktlig beräkning ger att befintlig 160 mm vattenledning har en kapacitet på ca 20 l/s. Det är dock inte känt hur utnyttjad denna ledning är idag och hur mycket kapacitet som finns kvar. För att avgöra det krävs att man mäter trycket i anslutningspunkten. Den beräknade vattenförbrukningen som är baserad på schablonvärden är hög. Mer noggranna flödesberäkningar måste genomföras när verksamheterna är mer kända. En principlösning för planområdets vattenförsörjning visas i figur 7. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

13 13 (13) Figur 7. Principlösning för vattenförsörjning och spillvattenhantering. 6 Påverkan på miljökvalitetsnormer Utbyggnad av planerat område innebär främst att en del av ytan hårdgörs. Detta innebär att vattenbalansen förändras och att en avrinning med varierande flöde ansluts till befintligt dike och vidare till Stordiket. När det gäller påverkan på vattenförekomsten Hammarsjön så är det nivån i Stordiket och pumparnas kapacitet som styr flödet ut i Hammarsjön. Föreslagen dagvattenhantering innebär att dagvattenavrinningen från området fördröjs till motsvarande 1,5 l/s,ha, vilket motsvarar maximal avrinning från naturmark. Vidare föreslås många öppna lösningar som har en renande effekt. Då dagvattnet kommer från urban bebyggelse innehåller det förutom atmosfäriska föroreningar även föroreningar från markplanet såsom oljespill, tungmetaller, gummirester mm. Öppen dagvattenhantering bedöms ha en god reningseffekt på dagvattnet där rening sker genom sedimentation, fastläggning, nedbrytning och mikrobiologiska processer. Dagvattnet från planområdet bedöms tack vare sin fördröjning och sin rening inte försvåra att uppnå miljökvalitetsnormerna för den berörda vattenförekomsten Hammarsjön. Detaljplan för infart, Uppdragsnummer:

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-12-06 UPPDRAG 282424, Dagvattenutredning Förrådet 1 Hässleholm Titel på rapport: Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2017-12-06 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING 1/3 GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING UTSTÄLLNINGSHANDLING Göteborg 2012-12-17 Rickard Andersson Göran Skålberg ADWICE AB Skeppet Ärans väg 3 426 71 Västra Frölunda Telefon 031-3012300 www.adwice.se Org nr

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Svarte Utredning för VA och höjdsättning

Svarte Utredning för VA och höjdsättning Malmö Uppdragsnummer: 232583 2 (9) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4 Ingående personal... 4 1.5 Följande underlag har använts i uppdraget... 4 2 UTREDNING

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING

STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING 2015-03-24 Malin Engström Planeringsavdelningen, Tekniska förvaltningen Sida 1 Innehåll... 1 STATIONSOMRÅDET NORRA,... 1 VA-UTREDNING... 1 Bakgrund... 3 Befintliga förhållanden

Läs mer

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM VA-UTFORMNING 2015-06-26 SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT LISA EKSTRÖM

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM VA-UTFORMNING 2015-06-26 SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT LISA EKSTRÖM KUNGÄLVS KOMMUN Detaljplaneområde Vena 1:3 VA-UTFORMNING GBG VA-SYSTEM LISA EKSTRÖM SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT Innehållsförteckning 1 Orientering 2 2 VA och dagvatten 2 2.1 Vatten 2 2.2 Spillvatten

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Fjärås Prästgård 1:11 Fjärås. Granskningshandling

Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Fjärås Prästgård 1:11 Fjärås. Granskningshandling Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Prästgård 1:11 Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Prästgård 1:11 Översiktlig VA-utredning till planprogram för Måtorp 2:6 och

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB Malin Engström Uppdragsnummer 2292762 ra01s 2008-06-03 SWECO Lineborgsplan

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Kantorn, Uppsala kommun 2013-08-26 Revidering 2013-09-10 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ ALHANSA FASTIGHETER AB Regementsparken Växjö UPPDRAGSNUMMER 1291904000 FÖR DETALJPLAN INOM REGEMENTSPARKEN, VÄXJÖ SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ MATTIAS VON PORATH/JONAS BACKÖ Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING 2017-10-26 UNIVA Ann-Britt Lawén Hamntorget 1 Univa AB 62 26 KARLSTAD Org. Nr 906 68 Mobil +46 (0)70 60 91 19 www.univa.se Styrelsens

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Översiktlig VA-utredning till planprogram för Må 3:13 mfl i Upprättad av: Granskad av: Carina

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun.

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. 2015-08-17 Rev 2015-10-07 Torsten Olofsson Aqua Engineer AB 1 (6) Innehåll 1 Orientering... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2 Befintliga VA-förhållanden...

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

VA-UTREDNING RESECENTRUM

VA-UTREDNING RESECENTRUM RAPPORT VA-UTREDNING RESECENTRUM 20 MARS 2012 REVIDERAD 2013-03-15 Uppdrag: 231972, VA-utredning, Resecentrum. Titel på rapport: VA-utredning Resecentrum Status: Utredning Datum: 2012-03-20 Medverkande

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Megaliten

Dagvattenanalys detaljplan Megaliten 217-2-17 1 (5) Dagvattenanalys detaljplan Megaliten Syfte och avgränsning Structor har genomfört en översiktlig geohydroliogisk utredning PM Megaliten. Bedömning av risk för påverkan på Natura 2- området

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län Östersund 16-01-26 Sid 1 (5) VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län 2015-01-28 Projektnr: 15190 Handläggare: Östersund 16-01-26 Sid 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG sid 1/6 TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG Underlag för detaljplan Göteborg 2008-02-18 Markteknik AB Box 36135 400 13 Göteborg VEBERGA I RÖNNÄNG, TJÖRNS KOMMUN sid 2/6 Allmänt Enligt uppdrag från JM AB har

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB

Vattnet i staden. Gilbert Svensson Urban Water Management AB Vattnet i staden Gilbert Svensson Urban Water Management AB Dagvatten ett problem eller ett positivt inslag i staden Motstående krav att hantera Upp med husen ned med gatan kontra tillgänglighet Närhet

Läs mer

VA-utredning till detaljplan för Habborsby 2:2, Olovs Hage

VA-utredning till detaljplan för Habborsby 2:2, Olovs Hage VA-utredning till detaljplan för Habborsby 2:2, Olovs Hage Beställare: HÄLLINGSJÖ HUS O BYGGVAROR AB Projektledare Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bo Harlen Peter

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsvatten Avloppssystem vatten som leds från fastigheter, gator och vägar 2012-05-30 2 Avloppsvatten Avloppssystem består av vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsnät Pumpstationer

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) VA och dagvattenutredning för ny detaljplan.

Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) VA och dagvattenutredning för ny detaljplan. Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) Ny detaljplan Det planeras för nytt bostadsområde med 11 st nya tomter i första etappen och ca 11 st i andra etappen. Yta inom planområdet (etapp 1 )

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(5) VA och dagvattenutredning Vatten och spillvatten Utbyggnad av konventionellt kommunalt VA-skall väljas. Huvudledningarna, spill och vatten skall anslutas till kommunens anslutningspunkter

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

VA-UTREDNING WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4. Detaljplan för 2009-06-18

VA-UTREDNING WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4. Detaljplan för 2009-06-18 Beställare: WALLHAMNBOLAGEN AB Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bo Harlen Peter Wallander Uppdragsnr: 991233002 Filnamn och sökväg: U:\Uppdrag\Tjörn\Wallhamn utvidgning

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Utbyggnad av ny plan vid Andreastorpet

Utbyggnad av ny plan vid Andreastorpet Tanums kommun, Gerlesborg, Andreastorpet 1(4) Va och dagvattenutredning för ny detaljplan utmed Långekärrsvägen Bilder 2 st Planritningar U:11:01, Va-plan 2017 06 12 Utbyggnad av ny plan vid Andreastorpet

Läs mer

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE PM HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE 2014-01-30 Uppdrag: 244238, Detaljplan för handelsplats Brunna i Upplands bro kommun Titel på rapport: Hydraulisk analys, damm i Brunna verksamhetsområde

Läs mer

Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun

Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun Uddevalla 2013-05-14 Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun Gatu- och va-anläggningar Utredning Detaljplan för Tanums-Rörvik 1:101 och 1:58 Tanums kommun Gatu- och va-anläggningar Utredning

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR DAGVATTEN

FÖRUTSÄTTNINGAR DAGVATTEN UNDERLAGSRAPPORT TILL DETALJPLAN MAGASINET1 OCH INTENDENTEN3 FÖRUTSÄTTNINGAR DAGVATTEN KONCEPT 2015-09-28 Uppdrag 258868, DP Magasinet 1 och Intendenten 3 i Hässleholm Titel på rapport: Förutsättningar

Läs mer

Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag

Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag 2015 Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag Innehåll Åtgärdsförslag... 2 Södra industriområdet... 2 Åstorp tätort... 5 Hyllinge... 8 Färdigställd 2015-08-24 Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Enligt uppdrag från exploatören har Markteknik AB studerat dagvattenavrinningen i samband med exploatering av fastigheten Hovås 57:147.

Enligt uppdrag från exploatören har Markteknik AB studerat dagvattenavrinningen i samband med exploatering av fastigheten Hovås 57:147. SID 1/4 HOVÅS 57:147 PM BETR DAGVATTENAVRINNING Enligt uppdrag från exploatören har Markteknik AB studerat dagvattenavrinningen i samband med exploatering av fastigheten Hovås 57:147. Förutsättningar Dagvatten

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

dag- och dränvattenhantering

dag- och dränvattenhantering Långsiktigt hållbar h dag- och dränvattenhantering Material hämtat från arbetskoncept till Svenskt Vattens, publikation P105 Göran Lundgren, SWECO, Växjö LOD = En hantering av dagvatten inom det område

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING

PM DAGVATTENUTREDNING UPPDRAG Grästorp 14:1 UPPDRAGSNUMMER 13007074 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Elisabeth Nejdmo DATUM GRANSKAD AV Tove Lindfors Dagvattenutredning Grästorp 14:1 Sweco har blivit ombedda att

Läs mer

Hydrauliska modeller för Riksten Spill- och dagvatten, DP 4 5

Hydrauliska modeller för Riksten Spill- och dagvatten, DP 4 5 RAPPORT Hydrauliska modeller för Riksten Spill- och dagvatten, DP 4 5 KONCEPT 2014-01-08 Uppdrag: 247920, HYDRAULISKA MODELLER FÖR RIKSTEN Titel på rapport: Hydrauliska modeller för Riksten spill- och

Läs mer

Vrångsholmen, Tanums kommun. 2014 05 26 1(5) Ny konferensanläggning med camping och ca 316 fritidshus. VA och dagvattenutredning för ny detaljplan.

Vrångsholmen, Tanums kommun. 2014 05 26 1(5) Ny konferensanläggning med camping och ca 316 fritidshus. VA och dagvattenutredning för ny detaljplan. Vrångsholmen, Tanums kommun. 2014 05 26 1(5) Ny detaljplan Det planeras för nytt fritidsområde med konferensanläggning, camping med tält, husvagnar, stall, ridhus och ca 316 st campingstugor. Yta inom

Läs mer