DELÅRSRAPPORT 2014-01-01 2014-06-30 FÖR SÖRMLANDS SPARBANK (org nr 516401-9639)



Relevanta dokument
DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Sparbanken Gotland. Org.nr Delårsrapport Januari juni 2015

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Sparbanken Gotland. Delårsrapport Januari -Juni 2014

Delårsrapport Januari - juni 2016

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport. januari juni 2014

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport för perioden

Delårsrapport per

Delårsrapport. Dalslands Sparbank. Januari Juni 2016

DELÅRSRAPPORT PER SPARBANKEN LIDKÖPING AB

Delårsrapport 2018 januari - juni

Delårsrapport per

Delårsrapport per

Delårsrapport januari juni 2014

Ålems Sparbank Org nr

Sparbanken i Karlshamn Delårsrapport Sid 3. tkr jan-juni jan-juni Förändring i %

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,1 Mkr (1,9 Mkr).

Delårsrapport januari juni 2017

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2017

Delårsrapport. Januari Juni 2015

Delårsrapport januari juni 2012

Delårsrapport för perioden

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Delårsrapport. Januari juni 2010

Bankens styrelse har under året beslutat att övergå till BTP1 för tjänstepension, vilket är ett premiebaserat system.

VIMMERBY SPARBANK AB. Delårsrapport 1 januari 30 juni 2016

Sparbanken När det gäller sparbankens verksamhet vill jag lyfta fram tre saker.

Delårsrapport 2016 januari - juni

Delårsrapport för januari juni 2016

förbättring, vi har fått utdelning på vårt stora innehav av Swedbanks aktier och kreditförlusterna visar positiva siffror tack vare återvinningar.

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (2,1 Mkr).

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Räntenettot för perioden var tkr ( tkr). Minskningen beror på det historiskt låga ränteläget vilket medfört en minskad räntemarginal.

Delårsrapport 2011 J A N U A R I - J U N I

Delårsrapport. Januari Juni 2013

Provisionsintäkterna har ökat med 12 % till 10,4 Mkr (9,3 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från Swedbank Robur och Swedbank Försäkring.

DELÅRSRAPPORT Bankens rörelseresultat uppgår till 67 tkr (59tkr) vilket är en ökning med 8 tkr jämfört med föregående års delårsresultat.

DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI - JUNI 2010.

Delårsrapport Januari juni 2016

Delårsrapport för januari - juni 2014

HÖGSBY SPARBANK Delårsrapport

Sparbankens räntenetto uppgick till 91,9 Mkr (87,4), vilket är 5 % högre än föregående år.

Delårsrapport. Januari juni 2014

DELÅRSRAPPORT. Januari-juni 2015

Orusts Sparbanks Delårsrapport

Delårsrapport. januari juni 2013

Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank

Delårsrapport Januari Juni 2012

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni Allmänt om verksamheten

Delårsrapport för perioden januari juni 2015

Delårsrapport. Januari Juni 2018

Delårsrapport Januari juni 2017

VADSTENA SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Delårsrapport org.nr

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2010

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Delårsrapport för januari - juni Sparbankens resultat. Sparbankens ställning. Inlåning. Utlåning. Likviditet. Kapitaltäckningskvot

Utdelning på sparbankens innehav av Swedbank-aktier har erhållits med 2,0 Mkr (1,9 Mkr).

Delårsrapport

Delårsrapport, Januari-Juni 2008

DELÅRSRAPPORT

Delårsrapport för januari september 2012

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Ålems Sparbank Org nr

Delårsrapport. för perioden

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Delårsrapport per DET ÄR VI SOM ÄR BYGDENS BANK -

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2013

VALDEMARSVIKS SPARBANK

Jan-juni 2010 Jan-juni 2009 Förändring 2009

Orusts Sparbanks delårsrapport för tiden

Roslagens Sparbanks delårsrapport för andra kvartalet 2014

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2007

Roslagens Sparbanks delårsrapport för andra kvartalet 2015

Delårsrapport Januari - Juni 2016

Provisionsintäkterna har ökat med 8 % till 11,2 Mkr (10,4 Mkr). Ökning har främst skett av intäkter från värdepappersförmedling och försäkringar.

Delårsrapport Juni 2012

Sparbankens ställning i jämförelse med 31 december 2012

Delårsrapport

Roslagens Sparbanks delårsrapport för januari-juni 2012

Delårsrapport januari juni 2015

Fryksdalens Sparbank. Delårsrapport för januari - juni Allmänt om verksamheten. Vad händer under resten av verksamhetsåret?

Styrelsen och verkställande direktören för Virserums Sparbank, ( )

En bättre bank - som gör skillnad. Delårsrapport.

ÅTVIDABERGS SPARBANK. Delårsrapport 1 januari 30 juni, Allmänt om verksamheten

Delårsrapport för januari juni 2009

Delårsrapport. Januari juni 2017

Fryksdalens Sparbank Delårsrapport för januari - juni 2007

Utveckling av resultat och ställning under första halvåret

Ålems Sparbank Org nr Delårsrapport

Delårsrapport Januari - Juni 2017

Innehållsförteckning Delårsrapport för andra kvartalet Utveckling av resultat och ställning under andra kvartalet 1 Inlåning och utlåning 2

Delårsrapport. januari juni 2009

Delårsrapport. Dalslands Sparbank. Januari Juni 2015

Provisionsintäkterna har ökat med 7 % till 9,0 Mkr (8,4 Mkr). Ökning har skett av intäkter för betalningsförmedling samt från Swedbank Hypotek.

Transkript:

DELÅRSRAPPORT 2014-01-01 2014-06-30 FÖR SÖRMLANDS SPARBANK (org nr 516401-9639) Allmänt om verksamheten Sörmlands Sparbanks första halvår 2014 präglas av en lugn utveckling i positiv riktning, utan egentliga överraskningar i någon riktning och däri ligger möjligen överraskningen. Vi hade väntat oss en starkare påverkan nedåt på räntenettot, vilken fortsatt är vår största intäktskälla, men den har till stora delar uteblivit. Utdelningen på vårt Swedbank-innehav och vår övriga finansförvaltning, som blir alltmer räntebaserad, har utvecklats något bättre än förväntat. Kostnaderna följer i stort sett förväntad utveckling och kreditförlusterna har helt uteblivit. Vi är nu inne på vårt femte år utan egentliga kreditförluster. Resultatet uppgår till ca 125 mkr såväl före som efter kreditförluster, vilket är ca 22 mkr bättre än föregående år. Många års goda resultat är nu ackumulerade i vår balansräkning och skapar stabilitet och styrka för att fortsätta bedriva våra två huvudsakliga uppdrag: - Vara en långsiktigt självständig sparbank. - Bistå vårt lokalsamhälle - vårt verksamhetsområde - i arbetet med att skapa utveckling, hållbarhet och tillväxt. Såväl kapital- som likviditetsmått är väl över de krav som ställs på oss. Regelverksförändringar och anpassningar till dem är fortsatt en viktig och resurskrävande aktivitet. Under våren har vi bl a arbetat med nya regler för intern styrning och kontroll samt ny uppföljning och rapportering av operativa risker. Affärsvolymen utvecklas försiktigt positivt och vi har särskilt märkt en avvaktande hållning från vår lokala marknad avseende kreditefterfrågan. Vi har under första halvåret lagt mer av bostadsaffären i egen balansräkning, då vår goda likviditet medför utmaningar avkastningsmässigt i den lågräntemiljö vi lever i. Omställningen från kontorsstyrda affärer till digitala självbetjäningstjänster fortsätter och accelererar dessutom, vilket utmanar en bank som historiskt bygger på fysisk närvaro i egna lokaler. Teknologi och digitalisering förändrar våra liv, vårt sätt att umgås, handla, göra affärer och inte minst spara, låna och betala. Den centrala frågan är hur Sörmlands Sparbank fortsatt blir vald av våra kunder i framtiden för välja kommer kunderna att göra. De kommer att välja en partner som de tycker om och som de vill göra affärer med. De kommer dock inte att göra det till vilket pris som helst. Jakten på att vara effektiva, jobba smart, hålla fokus på kostnader är fortsatt centralt i verksamheten. 1

Noterbart under första halvåret i övrigt är att: - Vi förvärvade ytterligare 230.000 st aktier i Swedbank. - Volymen i finansportföljen har ökat till ca 1.050 mkr. - Vi passerade 10.000 gillare på Facebook. - Vi startade en pågående Sparbanksutbildning för samtliga anställda. - Vi har arbetat fram en ny treårsstrategi @2017 som presenteras under hösten. - Vi fortsatt driver diskussion med konkursförvaltaren avseende den stämning på ca 140 mkr som härrör sig från Panaxia-affären. Vi väntar oss förhandlingar under hösten och känner fortsatt att vår talan är stark. - Vi rapporterade lyckosamt till Finansinspektionen enligt omfattande nya rutiner i juni. - Fastighetsbyråns verksamhet flyttade in och integrerades med banken i Katrineholm och Nyköping. Marknad Ett av sparbankens huvudmål är fortsatt att säkerställa att kunderna, i våra prioriterade kundsegment, upplever att de har en aktiv relation med oss. Under det första halvåret har vi lyckats leva upp till våra ambitioner att träffa den andel vi haft som mål inom såväl privat- som företagsmarknad. Vår rådgivning till privatpersoner har fokus på att ge våra kunder en sund och hållbar ekonomi med inriktning på enklare vardag, trygghet, framtid och låna. Allt med syfte att kunderna ska känna sig Helt 100 vilket vi även använt som begrepp i vår marknadsföring under våren. Under det första halvåret har beslut tagits om ett utökat kundvårdsprogram för att säkerställa att kunderna upplever en proaktivitet och relation med sparbanken. Programmet kommer fullt ut att lanseras under hösten. Under våren fortsatte vi att bearbeta icke-kunder med goda inkomster genom att bjuda in till en biokväll, där vi även berättade om våra kunderbjudanden Premium och Guldeken. En aktivitet som vi kommer att fortsätta med och som redan attraherat nya kunder till sparbanken. Vi fortsätter att uppmärksamma våra kunder som besöker oss spontant på kontoren. Medarbetare i kundtjänst ska ställa en extra fråga för att göra en eventuell meraffär och att kunden även här ska uppleva oss som proaktiva. Detta mäts och vi kan konstatera att vi ställer en extra fråga i nivå som överstiger våra mål med råge. Vi mäter även hur kunderna upplever sina besök på våra kontor genom en apparat där kunden får trycka på glad eller ledsen gubbe. Något som vi hoppas ska bidra till en ännu bättre servicekänsla hos våra medarbetare. Arbetssättet med värd/värdinna på våra större kontor när kunderna besöker oss spontant fungerar allt bättre. Det första halvåret har präglats av en fortsatt ganska svag kreditefterfrågan för boende, även om en viss återhämtning kan skönjas. Konkurrensen om bolånen är 2

hård. För att stärka vårt kunderbjudande kan vi nu erbjuda upp till 85% belåning med bundna räntevillkor. Lån med en belåningsgrad över 50% läggs nu i egen balansräkning med en sund amorteringstakt. För att hitta nya bolånekunder och visa våra kunder på ett bra alternativ vid byte av boende, fortsätter vårt nära samarbete med Fastighetsbyrån. Under det första halvåret fortsatte arbetet och kommunikationen med att samla kundernas s.k. konsumtionskrediter till sparbanken under parollen Städa bland dina krediter. En affär som både kunden och sparbanken är vinnare i. Kunden får lägre kostnader och vi får en bra och utökad affär med kunden. Som den del i detta har vi nu knutit ett antal intressanta detaljister, vilka lämnar bra rabatter och erbjudanden om man använder vårt Betal- och kreditkort för köp hos dem. Under det första halvåret har samarbetet med sakförsäkringsbolaget Sveland utvecklats mycket väl, när det gäller konsumentförsäkringar, där vi oroar våra konkurrenter på ett framgångsrikt sätt. Arbetet med att förse våra kunder med bekväma digitala tjänster som Mobilbanken, Swish och Mobilt BankId går fortsatt framåt i en bra takt. När detta skrivs har nästan hälften av våra befintliga Internetbankskunder även tagit till sig den mobila versionen. Betalningstjänsten mellan privatpersoner, Swish, fick nu utökad funktionalitet då även företag och föreningar kan vara mottagare av Swishbetalningar. Anslutningstakten är nu så bra att vårt årsmål för 2014 kommer att överträffas. Satsningen på sparbankens närvaro i sociala medier fortsätter att utvecklas mycket väl. Vi har som exempel nu har drygt 10.600 som följer oss på Facebook. För att utveckla vår närvaro i digitala medier och sprida sparbankens positiva varumärke, förstärks nu resurserna på marknadsavdelningen. För att visa möjligheterna med internet och hjälpa främst äldre personer att våga komma igång har vi under våren fortsatt med studiecirklar tillsammans med ABF. Världsmiljödagen den 5:e juni uppmärksammades detta år med en s k flashmobb på torgen i Nyköping och Katrineholm, vilken fick mycket uppmärksamhet kring årets tema Höj din röst för miljön men inte havsnivån. Vi genomför även i år aktiviteten Ung entreprenör som en aktivitet mot ungdomsarbetslösheten. I år blev det 14 st ungdomar som startade upp egna företag under sommaren. Ett startkapital och en utbildningsinsats ingår i upplägget. Under sommaren genomfördes en rejäl profilering av sparbankens unika varumärke där vi berättar om vår särart som sparbank och att Vi skickar vidare delar av vinsten till vårt lokala samhälle. Vi symboliserar detta genom en hundralapp som är vikt som ett flyplan. Vi har kommunicerat våra värderingar Kunniga, omtänksamma, Skickar vidare, tillgängliga och håller löften externt genom tavlor som konkretiserar vad vi menar och dessa finns uppsatta på alla våra kontor. Vi hoppas att allt detta ska bidra till en ökad kunskap och förståelse om vad som skiljer oss från andra banker som bidrar till att våra kunder gillar oss än mer. 3

Sparbankens resultat Rörelseresultatet för det första halvåret uppgick till 125 mkr (103 mkr). Den främsta förklaringen till resultatförbättringen, är att sparbanken redovisar ett bättre utfall i finansförvaltningen, än under motsvarande period föregående år. Räntenettot ökade till 106 mkr, vilket ska jämföras med föregående års utfall för motsvarande tidsperiod (104 mkr). Marknadsräntorna har fallit, men detta har kompenserats av en ökad utlåning samt en större andel räntebärande instrument i sparbankens finansförvaltning. Utdelningarna uppgick under perioden till 66 mkr (62 mkr). Utdelningen på Swedbank-innehavet blev något högre än föregående år (10,10 kr i förhållande till 9,90 kr per aktie). Under året har ytterligare 230.000 aktier förvärvats och det totala innehavet av Swedbank-aktier uppgår numera till 6.330.000 st. Anskaffningsvärdet per aktie uppgår till 63,62 kr. Provisionsnettot uppgick under den aktuella perioden till 64 mkr (64 mkr). Nettoresultatet avseende de finansiella transaktionerna uppgick under perioden till 17 mkr (5 mkr). Avkastningen i sparbankens finansförvaltning uppgick per den 30/6 till 2,21% (1,57%). Resultatet i finansförvaltningen påverkar även räntenettot. Snittvolymen i sparbankens finansförvaltning har under det första halvåret uppgått till ca 976 mkr. Det totala kostnadsutfallet (exkl kreditförluster) uppgick till 130 mkr (133 mkr). Större förändringar på kostnadssidan utgörs av minskande personalkostnader (ca 6 mkr) och ökade konsultkostnader (ca 3 mkr). Kreditförlusterna, netto, uppgick till 0 mkr (- 2 mkr). Prognos Vi förväntar oss att det andra halvåret blir sämre resultatmässigt, vilket främst förklaras av att vi inte förväntar oss några ytterligare utdelningar under det andra halvåret. Dessutom ser vi nu framför oss ett sjunkande räntenetto (beroende på marknadsmässiga förutsättningar) och vi tror heller inte att sparbankens finansförvaltning kommer att kunna redovisa samma goda resultat under det andra halvåret. Enligt nu gällande bedömningar, förväntar vi oss ett helårsutfall (före kreditförluster) på ca 150-170 mkr. Sparbankens ställning In- och upplåning från allmänheten uppgår till 8.726 mkr, vilket innebär en ökning med 0,4% jämfört med årsskiftet. Utlåning till allmänheten uppgår till 7.485 mkr, vilket motsvarar en ökning med 2,8% jämfört med årsskiftet. Förmedlade fastighetslån via Swedbank Hypotek uppgår till 7.423 mkr, vilket motsvarar en minskning med -1,3% jämfört med årsskiftet. 4

Förmedlade värdepappersvolymer via Swedbank Robur m fl inom området för långsiktigt sparande ökade under det första halvåret från 7.272 mkr till 7.878 mkr, vilket motsvarar 8,3%. Ökningen är hänförlig till såväl positiva värdeförändringar som ett positivt nettoflöde. Den totala affärsvolymen (av Sörmlands Sparbank förvaltade och förmedlade volymer) uppgick vid periodens utgång till 34.999 mkr, vilket innebär en ökning med ca 836 mkr sedan årsskiftet. Värdet på sparbankens värdepappersportfölj (exkl innehavet av Swedbank-aktier) uppgick per halvårsskiftet till ca 1.050 mkr (2013-12-31: 889 mkr). Värdet på sparbankens innehav av Swedbank-aktier uppgick per 2014-06-30 till 1.122 mkr. Differensen mellan marknadsvärdet och anskaffningsvärdet uppgår därmed till 719 mkr, vilket är en minskningen med 24 mkr sedan årsskiftet (noterbart är dock att sparbanken under året har lyft en utdelning på ca 64 mkr). Värdeförändringen har inte påverkat periodens redovisade resultat, utan redovisas direkt mot eget kapital. Kapitalbas, kapitaltäckning Sparbankens totala kapitalbas uppgick per 2014-06-30 till 1.340 mkr (2013-12-31: 1.217 mkr). Det legala minimikapitalkravet uppgick för samma tidpunkt till 585 mkr (2013-12-31: 538 mkr). Sparbankens kapitaltäckningsgrad uppgår per 2014-06-30 till 18,32% (2013-12-31: 17,92%). Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer I sparbankens verksamhet uppstår olika typer av risker, vilka huvudsakligen kan sammanfattas i kreditrisker, finansiella risker och operativa risker. I syfte att begränsa och kontrollera risktagandet har Sörmlands Sparbanks styrelse, som är ytterst ansvarig för verksamheten och den interna kontrollen i sparbanken, fastställt specifika riskpolicys och riktlinjer för kreditgivning, finansförvaltning och sparbankens verksamhet i sin helhet. En försämrad omvärldskonjunktur och en fortsatt oro på de finansiella marknaderna skulle kunna få negativa effekter på sparbankens resultat. Vi bedömer att sparbankens största risker utgörs av kreditrisker (kreditförluster) samt finansiella risker (negativa värdeförändringar på sparbankens innehav av finansiella instrument). 5

Transaktioner med närstående Det finns personer i sparbankens styrelse som kontrollerar företag som är kunder i sparbanken. Krediter till dessa närstående företag uppgår till ca 35 mkr (2013-12-31: 25 mkr). Krediterna har föregåtts av sedvanlig kreditprövning. Räntan är prissatt med marknadsmässiga villkor. Kreditbeloppen är ej väsentliga för sparbankens ställning eller resultat. 6

Sörmlands Sparbank R E S U L T A T R Ä K N I N G, TKR jan - jun 2014 jan - jun 2013 Ränteintäkter 134 917 144 848 Räntekostnader - 28 683-41 066 RÄNTENETTO 106 234 103 782 Erhållna utdelningar 65 886 61 670 Provisionsintäkter 77 094 74 185 Provisionskostnader - 13 183-9 866 Nettoresultat av finansiella transaktioner 17 173 5 375 Övriga rörelseintäkter 1 972 2 435 SUMMA RÄNTENETTO OCH RÖRELSEINTÄKTER 255 176 237 581 Allmänna administrationskostnader - 116 005-118 509 Av- och nedskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar - 4 820-5 257 Övriga rörelsekostnader - 9 606-9 373 SUMMA RÖRELSEKOSTNADER EXKL KREDITFÖRLUSTER - 130 431-133 139 RESULTAT FÖRE KREDITFÖRLUSTER 124 745 104 442 Kreditförluster, netto - 132-1 690 Nedskrivning av finanasiella tillgångar 0 0 RÖRELSERESULTAT 124 613 102 752 RESULTAT FÖRE BOKSLUTS- DISPOSITIONER OCH SKATT 124 613 102 752 Bokslutsdispositioner 0 0 Skatt på periodens resultat 0 0 PERIODENS RESULTAT 124 613 102 752 7

Sörmlands Sparbank Rapport över totalresultat 1 januari - 30 juni Tkr 2014 2013 Årets resultat 124 613 102 752 Övrigt totalresultat Årets förändring i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas -23 739 159 650 Förändring i verkligt värde på finansiella tillgångar som kan säljas överfört till årets resultat 0 0 Skatt hänförlig till komponenter i övrigt totalresultat 0 0 Årets övriga totalresultat -23 739 159 650 Årets totalresultat 100 874 262 402 Ej skatt på grund av att innehaven är näringsbetingade. 8

Sörmlands Sparbank B A L A N S R Ä K N I N G, TKR NOT 30 jun 2014 30 jun 2013 TILLGÅNGAR Kassa och tillgodohavanden hos centralbanker 10 611 22 938 Utlåning till kreditinstitut 1 420 104 1 588 211 Utlåning till allmänheten 7 484 988 7 278 231 Obligationer och andra räntebärande värdepapper 919 893 690 950 Aktier och andelar mm 1 291 911 1 159 201 Immateriella tillgångar 2 189 2 379 Materiella tillgångar 137 518 150 222 Övriga tillgångar 45 679 56 447 Uppskjuten skattefordran 2 841 2 627 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 42 697 66 710 SUMMA TILLGÅNGAR 11 358 431 11 017 917 SKULDER OCH EGET KAPITAL Skulder till kreditinstitut 19 896 25 580 In- och upplåning från allmänheten 8 725 899 8 692 904 Övriga skulder 40 647 23 316 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 61 044 66 195 Uppskjuten skatteskuld 316 316 Avsättningar 44 553 32 697 SUMMA SKULDER 8 892 355 8 841 008 OBESKATTADE RESERVER 0 39 130 Reservfond 1 613 217 1 449 521 Fond för verkligt värde 728 246 585 506 Resultat för perioden 124 613 102 752 SUMMA EGET KAPITAL 1 2 466 076 2 137 779 SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL 11 358 431 11 017 917 9

Not 1. Förändring eget kapital Fond för Årets Totalt eget Reservfond verkligt värde resultat kapital Ingående eget kapital 1 449 521 751 985 181 696 2 383 202 2014-01-01 Årets resultat 0 0 124 613 124 613 Årets övriga totalresultat 0-23 739 0-23 739 Årets totalresultat 1 449 521 728 246 306 309 2 484 076 Vinstdisposition 163 696 0-163 696 0 Anslag till allmännyttiga ändamål 0 0-18 000-18 000 Utgående eget kapital 2014-06-30 1 613 217 728 246 124 613 2 466 076 10

Not 2. K A P I T A L T Ä C K N I N G Kapitalrelationer procent 30 juni 2014 30 juni 2013 Kärnprimärkapitalrelation 18,32% 15,42% Primärkapitalrelation 18,32% 15,42% Totalkapitalrelation 18,32% 15,42% Kapitalbas Tkr 30 juni 2014 30 juni 2013 Kärnprimärkapital 1 340 154 961 701 Supplementärkapital 0 72 170 Total kapitalbas netto 1 340 154 1 033 871 Riskvägt belopp Tkr 30 juni 2014 30 juni 2013 Riskvägt belopp för kreditrisk (schablonmetoden) Exponeringar mot institut 728 090 278 144 Exponeringar mot företag 2 835 906 1 809 352 Exponeringar mot hushåll 1 888 208 1 062 600 Exponeringar säkrade genom panträtt i fastigheter 817 073 561 824 Fallerande exponeringar 22 616 7 872 Exponeringar i form av säkerställda obligationer 15 622 5 896 Aktieexponeringar 161 103 0 Övriga poster 235 058 210 120 Riksvägt belopp för operativ risk (schablonmetoden) 610 492 354 952 Summa riskvägt belopp 7 314 168 4 290 760 Kapitalbaskrav Tkr 30 juni 2014 30 juni 2013 Kapitalkrav för kreditrisk 536 294 491 973 Kapitalkrav för operativ risk 48 839 44 369 Summa kapitalbaskrav 585 133 536 342 Katrineholm i augusti 2014 Joacim Lindgren Verkställande direktör Delårsrapporten har inte granskats av sparbankens revisorer. 11