Medlemsmöte 9 november

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsmöte 9 november"

Transkript

1 Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag KB Bokcirklar.se Omvärldsbevakning Bokbuss/kunskapsbank Bibliotek 24 Nästa möte 4. DigiDel Styrgruppen rapporterade: Krister Hansson informerar. KB är positiva till fortsättning på SLB:s projekt kring digital delaktigget där Regionbibliotek Stockholms är projektägare. Det är dock oklart hur mycket medel som projektet kan få Vi söker medel för en halvtidstjänst. Krister uppmuntrar länsbiblioteken att vara partner till DigiDel-kampanjen. 23 november inträffar en kostnadsfri informationsdag i samband med Internetdagarna. Litteraturutredningen har varit i kontakt med projektet och därefter gett ett förslag till samverkan mellan folkbildningen och folkbiblioteken. Christer Bergqvist: KB har tagit fram en rapporteringsmodell som folkbiblioteken kan använda för att rapportera lokala DigiDel-aktiviteter. Troligen får länsbiblioteken uppdraget att samordna statistikinsamlingen. Krister informerade om.se-finansierade projektet och weebbkursen Delning.nu 1) SLB:s hemsida ska innehålla information om, och länkar till, länsbibliotekens aktiviteter för digital delaktighet. Länsbiblioteken rekommenderas därför att presentera sina egna Digidel-aktiviteter på sina egna webbplatser.

2 2) SLB ska stimulera biblioteken till aktiviteter utifrån regionala och lokala förutsättningar under Get online week (vecka 13, 2012). 3) SLB ska genomföra en gemensam kampanj kring digital delaktighet under oktober i samband med dyslexiveckan, v 40, ) De bibliotekskonsulenter som jobbar med DigiDel ska ges möjlighet att träffas fysiskt 2-3 ggr per år. Ann Wiklund, projektledare för biblioteksdelen av DigiDel, är sammankallande för gruppen. Utskick till gruppen ska även gå till länsbibliotekarierna. Nätverket får i uppdrag att samordna kampanjen för bibliotekens medverkan i Get online week. 5) Delning.nu är en del av länsbibliotekens satsning på DigiDel. Aktiviteter och deltagande ska rapporteras i samband med DigiDel. Delning.nu-kursen ska ligga kvar efter projekttidens slut. De bibliotekskonsulenter som jobbar med DigiDel ska dela på administrationen av webbplatsen. Namn på konsulenter skickas in till Krister. 5. Bokbussfrågan Det har inkommit ett förslag om att det inrättas en tjänst som nationell konsulent för, bland annat upphandling av, bokbussar, se skrivelse. : 1) Styrelsen får i uppdrag att besvara förslaget. SLB skriver svar: vi rekommenderar föreslagsställaren att kontakta Gunilla Fors på lånecentralen i Malmö om Idébibliotekets kunskapsbank samt att använda de nätverk som finns. 2) SLB är positivt till att ordna nationella bokbusskonferenser. LIM-konstellationen får i uppdrag att bjuda in nationellt till bokbussträffen i Örebro i april. SLB medverkar i konferensen. 6. Nationell katalog Kerstin gav en bakgrund med bl a bibliografisk service och erfarenheter från Östergötlands diskussioner med Btj. Därefter följde en diskussion kring SLB:s och länsbibliotekens roll när det gäller förutsättningarna för en nationell katalog. Anna Christina Rutquist skickar ut Christina Perssons artikel om bokhandelsmodellen till länsbibliotekarierna. : 1. SLB säger ja till en nationell katalog. 2a. Tillsammans med KB definierar SLB ett förslag till teknisk lösning. Syftet är att påverka

3 Axiell att använda en smidigare teknisk lösning. 2b. En kort sammanfattande information ges till folkbiblioteken. Max en A4 i storlek.. 3. Kunskapsspridning om bokhandelsmodellen till folkbiblioteken. 4. Uppmuntra biblioteken att inte skriva längre avtal om bibliografisk service än ett år. 5. Uppmuntra folkbiblioteken att ansluta sig till Libris. 7. Tidsplan och aktivitetsplan görs tillsammans med KB. 8. SLB bjuder tillsammans med KB in ansvariga för värdbiblioteken/eller större folkbibliotek i länen till nästa medlemsmöte för att få en fördjupning i frågan. Datumförslag stäms av med KB. 9. Anna Christina Rutquist, Länsbiblioteket i Värmland, föreslås representera SLB i KB:s expertgrupp för nationell katalog. 7. Kulda Bakgrund: Kulda läggs ner från KB har fått uppdraget att samordna upphandlingar av databaslicenser. 1) SLB gör en skrivelse till kulturrådet för att fråga om var pengarna för Kulda tagit vägen. Bengt Källgren, Västra Götalandsregionen, reserverade sig mot beslutet. 8. Överläggningar med nationella aktörer KB: Gunilla Herdenberg, Maria Hedenström, Christina Jönsson Adrial, SKL: Calle Nathansson TPB: Bitte Kronkvist Kulturrådet: Cay Corneliusson SLB KB KUR TPB SKL Nationell katalog 1. ja till nationell katalog. 2.Påverka Axiell 3. Information till folkbiblioteken i A4-format om att gå över till Libris 4. Kunskapsspridning om bokhandelsmodellen.5. Uppmuntra biblioteken att inte skriva längre avtal än ett år 6. Rekommendera bibliografisk service avtal max 1 år 7. Tidsplan med KB 8. SLB och KB bjuder in ansvariga för större folkbibliotek till möte i februari. 9. ACR med i expertgruppen Libris är den nationella katalogen. Hjälper gärna till med kunskapsspridning. Startpaket hur man blir Libris-bibliotek, möjlighet till att vara Libris-light-bibliotek. Förslag på utbildning via www. Nationell katalog skapar förutsättningar för det läsfrämjande uppdraget, t ex Barnbokskatalogen och Öppna bibliotek kan kopplas till Libris. Stödjer läsfrämjande arbete som tar stöd i en nationell katalog. Bidrar med katalogposter. Börjat med nedladdnings bara böcker, i Libris från 1 januari Uttalande om att man stödjer en nationell katalog. Sprider kunskap och information om lösningen och vad som krävs av att bli del av Libris.

4 SLB KB KUR TPB SKL Kulda Behov av professionellt stöd med upphandling av licenser. Vad blir länsbibliotekens roll? Regionbibliotek Västra Götaland med i dialogen med KB. SLB gör en skrivelse om vart Kuldamedlen tog vägen. Kommer att göra det de kan för att genomföra uppdraget. Har god kompetens. KB skriver avtal för lärosätena de är statliga. KB kan ge riktade fortbildningar till folkbiblioteken om avtal och förhandlingar. Hur ser avtalen och databasernas innehåll ut ur tillgänglighets perspektiv. Undersöker i dialog med KB de juridiska förutsättningarna för avtal och upphandlingar. Juridisk undersökning tillsammans med SKL om förutsättningar för avtal och förhandlingar. Ska ha en dialog med Skolverket under december. SLB KB KUR TPB SKL Barn, bibliotek och IT Barnkonventionen, barns perspektiv och barnperspektiv. Konsulenterna i olika konstellationer. Kompetenser finns, fr a teknisk kompetens. Webbtjänster för barn. Katalog, fjärrlån, expertgrupper. Alla expertgrupper ska beakta barn, tillgänglighet och mångspråkighet Prioriterar läsfrämjande projekt med IT och webbinriktning. Barnens eget TPB, egen nedladdning, Barnens bibliotek bör ha en nationell placering. KB:s genomsyrande lösning är bra. Inflytandestrukturens idégrupper skulle kunna samverka med konsulenterna om hur barnperspektivet implementeras och utvärderas. 8.a Nationell katalog : 1) De nationella aktörerna KB, SKL, KUR, TPB och SLB gör ett gemensamt uttalande/överenskommelse om en nationell bibliotekskatalog ur ett användarperspektiv. Svenska Biblioteksförening inbjuds till uttalandet/överenskommelsen. Uttalandet/överenskommelsen presenteras i samband med KB:s. Biblioteksstämma den 24 november. Eventuellt kan ett skrivet uttalande göras i efterhand.

5 2) Anna Christina och Kerstin formulerar tillsammans med representanter från KB information som ska gå ut till folkbiblioteken. Max ett A4 i storlek dvs runt tecken. 3) En arbetsgrupp bildas för att göra en aktivitets- och tidsplan för processen med att föra ut budskapet om den nationella bibliotekskatalogen. AG består av Bitte Kronkvist, Detlef Barkanowitz, Anna Christina Rutquist och Maria Hedenström. 4) Ett möte i Stockholm med representanter för de större biblioteken, värdbiblioteken och de nationella aktörerna om nationell bibliotekskatalog planeras till den 9 februari. Krister Hansson ger förslag på lämpliga lokaler. Att fundera vidare på Juridiska problem kring ägande av gamla poster. En kommunikationsplan för processen behövs. 8 b. Kulda Att fundera vidare på Det finns juridiska oklarheter kring upphandling och ansvarsnivåer. Det behövs resurser behövs för utveckling av upphandling av e-böcker. 8 c Barn, bibliotek och IT Under december kommer SKL med information om hur de nominerar representanter till KB:s expertgrupper. Nomineringsförfarandet ska helst vara klart till januari SKL strävar efter ett öppet förfarande av nomineringarna. TPB efterlyser ett samtal om relationen mellan den regionala biblioteksnivån och TPB. Vilka ömsesidiga förväntningar finns? Vad betyder förändrade rutiner och strukturer? 1) TPB:s fråga fångas upp på medlemsmötet 8 februari. 9. Bokcirklar.se, Barnens bibliotek och Barn, bibliotek och IT Cay Corneliusson, Kulturrådet, deltog i första delen av överläggningen om Bokcirklar.se vilket fick till följd att mötet också berörde läsfrämjande projekt i allmänhet och även Barnens bibliotek under denna punkt. Cay lämnade mötet efter att hon presenterat kulturrådets synpunkter. Medan hon var kvar berättade Cay att det finns 5 mkr att söka för läsfrämjande verksamhet och att ansökningarna ligger på 14 mkr. Besked om vilka som fått bidrag kommer i slutet av november. Cay efterlyser projektbeskrivningar och länkar om barnkulturaktiviteter till Bolla.se.

6 Krister Hansson bedömer att det behövs ett år till för att projektet Bokcirklar.se ska bli självgående. Just nu finns 27 personer i redaktionen för Bokcirklar och administrerar tjänsten efter samma modell som svarstjänsten Bibblan svarar. Styrgruppen består av Rene Vasquez Diaz, författare, en representant för ABF Stockholm och Krister Hansson. 1) Länsbiblioteken kan stå för kostnader under 2012 på samma sätt som 2011, om vi inte får positivt beslut från kulturrådet. 2) Detlef Barkanowitz föreslås ingå i projektets styrgrupp. 3) Styrelsen formulerar svar till barnkonsulenterna om hur de ska jobba vidare med frågan om barn, bibliotek och IT. Konsulenterna i barnnätverket får i uppdrag att jobba vidare med frågorna som berör barn och IT. Mötet som barnnätverket planerar till Göteborg 1-2 februari uppdras ta fram en lista på vilka frågeställningar som är aktuella inom området. SLB tar initiativ till att ett kunskapsunderlag skapas genom en förstudie genomförs med syfte att ta fram en strategi för barn, bibliotek och IT. Därefter tas en handlingsplan fram. 4) SLB representeras av en länsbibliotekarie vid barnnätverkets möte i Göteborg. Bengt Källgren tillfrågas. 10. Avtackning Ordförande överlämnade en gåva från SLB till Maria Törnfedt som avslutar sin tjänst som länsbibliotekarie på Länsbibliotek Gävleborg Uppsala. 11. Återremitteras till styrelsen Följande frågor hanns inte med utan återremitteras till styrelsen: Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingbidrag KB Omvärldsbevakning Bibliotek Nästa möte 8-9 februari i Stockholm Antecknat av Peter Alsbjer

SLB medlemsmöte 14 februari 2013

SLB medlemsmöte 14 februari 2013 SLB medlemsmöte 14 februari 2013 Plats: Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Deltagare Maria Jacobsson, Bibliotek, bildning och media, Region Skåne Elisabeth Stenberg-Lundin, Gotlands Länsbibliotek Anna

Läs mer

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala

Krister Hansson Regionbibliotek Stockholm enbart torsdag. Bengt Källgren Kultur i Väst enbart torsdag Länsbibliotek Gävleborg Uppsala Medlemsmöte och extra årsmöte 18 19 oktober 2012 Plats Spelbomskan, Regionbibliotek Stockholm Närvarande: Peter Alsbjer Regionbibliotek Örebro Västmanland Christer Bergqvist Regionbiblioteket Kalmar Län

Läs mer

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk

KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 1 KB:s och de regionala biblioteksverksamheternas kvalitetsnätverk 22 nov 2013 Plats: Klemmingrummet, KB Deltagare: Elisabet Ahlqvist, Kungl. Biblioteket Cecilia Ranemo, Kungl. Biblioteket Ulf Hölke, Länsbibliotek

Läs mer

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Där var: Margaretha Eriksson Skåne (ordf), Ulf Redmo Sydost, Bengt Källgren Västa Götaland, Katinka Borg Jönköping, Anna-Christina Rutquist

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011

Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011 Anteckningar från medlemsmöte 17 och 18 februari 2011 Plats: Stockholms stadsbibliotek: Spelbomskan Närvarande dag1: Margaretha Eriksson ordf., Bengt Källgren, Krister Hansson, Christina Stenberg, Anna

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

Medlemsmöte den 28 29 maj 2009 hos Regionbibliotek Stockholm

Medlemsmöte den 28 29 maj 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Medlemsmöte den 28 29 maj 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Där var: Margaretha Eriksson Skåne (ordf fredag), Solveig Einarsdottír Sydost, Anette Eliasson Halland (fredag), Bengt Källgren Västra Götaland

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 KB och dess partners och nationella kompetenscentra i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget Bakgrund I mars 2012 tog Kungl biblioteket beslut om

Läs mer

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson ANTAL SIDOR 1(5) Sverigebiblioteket Närvarande, Sverigebiblioteket: Peter Almerud, Cay Corneliuson, Ulrika Domellöf Mattsson, Krister Hansson, Mats Hansson, Gunilla Herdenberg, Larry Lempert, Niclas Lindberg,

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

Libris på värmlandsbiblioteken: en förstudie

Libris på värmlandsbiblioteken: en förstudie Länsbiblioteket Libris på värmlandsbiblioteken: en förstudie Ingalill Walander Olsson, Länsbiblioteket i Värmland Oktober 2010 Uppdraget Librabiblioteken i Värmland är initiativtagare till projektet. Projektarbetet

Läs mer

Medlemsmöte 23-24 maj 2012

Medlemsmöte 23-24 maj 2012 1 Medlemsmöte 23-24 maj 2012 Spelbmskan, Stckhlms Stadsbiblitek Deltagare: Anna Christina Rutqvist, Länsbiblitek Värmland Anneli Reinhammar, Länsbiblitek Sörmland Bengt Källgren, Kultur i Väst endast 23

Läs mer

SLB medlemsmöte den 12-13 februari 2015

SLB medlemsmöte den 12-13 februari 2015 SLB medlemsmöte den 12-13 februari 2015 Närvarande: Maria Törnfeldt, Maria Ehrenberg (ordf), Katinka Borg, Carin Palmqvist Isaksson, Susanne Ljungström, Per-Erik Wik, Catarina Lundström, Sylvia Blomberg,

Läs mer

Nationella referensgruppen 14 september 2011

Nationella referensgruppen 14 september 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 14 september 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Margaretha Eriksson, Regionbibliotek Skåne Roland Esaiasson,

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 Lns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport fr det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 December 2012 Ann Wiklund, nationell samordnare fr lns- och regionbiblioteken

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

Verksamhetsbera ttelse Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017

Verksamhetsbera ttelse Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017 Verksamhetsbera ttelse Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017 Denna VB gäller för den nationella virtuella svarstjänsten Bibblan Svarar som Malmö Stadsbibliotek är drift- och utvecklingsansvarig

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan

Projektplan med kommunikationsplan Projektplan med kommunikationsplan Projekt E-serviceverkstad 2013-09-01 2014-08-31 Projektägare Regional samarbetspartner Genomförs i Projektbidrag Projektets syfte Regionförbundet i Kalmar län, Christer

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-11 Dnr Dnr 6.7 2016-48 Hur Kvalitetsdialog är organiserat? Detta dokument sammanfattar de olika beslut som har tagits i gruppen Kvalitetsdialog som reglerar

Läs mer

SLB, Sveriges länsbibliotekarier

SLB, Sveriges länsbibliotekarier SLB, Sveriges länsbibliotekarier (organisationsnummer 864501-9079) Medlemsmöte 19-20 oktober 2015 Deltagare: Maria Ehrenberg, Regionbibliotek Halland Katinka Borg, Regionbibliotek Region Jönköpings län,

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Medlemsmöte 13-14 februari 2014

Medlemsmöte 13-14 februari 2014 1 Medlemsmöte 13-14 februari 2014 Deltagare: Maria Ehrenberg, Regionbibliotek Halland Katinka Borg, Länsbibliotek Jönköping Susanne Ljungström, Länsbiblioteket i Västerbotten Bengt Källgren, Kultur i Väst

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning

Rutiner för samråd och styrning Handläggare Anna Lundén Datum 2018-09-24 Dnr KB-4.5-2018-743 Rutiner för samråd och styrning 2019 - KB och dess partners/nationella kompetenscentra i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan Aktivitetsplan ökad mediesamverkan 2017-2019 1 Stärka nätverkande och etablera ett regionalt medienätverk som möjliggör erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling samt är ett stöd i det lokala mediestrategiska

Läs mer

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER Sverige ska vara en ledande biblioteksnation Välkomna! MTM Statlig myndighet sedan 1980 Huvudman är Kulturdepartementet Uppdrag och medel från Utbildningsdepartementet Antal

Läs mer

Strategiska framtidsfrågor för mångspråkig litteraturförsörjning

Strategiska framtidsfrågor för mångspråkig litteraturförsörjning Strategiska framtidsfrågor för mångspråkig litteraturförsörjning Seminarium i Stockholm, Serafen, den 15 januari 2009 Deltagare: Se bilaga Maria Törnfeldt, ordförande i Sveriges Länsbibliotekarier, hälsade

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för Länsbibliotek Dalarna

Verksamhetsplan 2011 för Länsbibliotek Dalarna Verksamhetsplan 2011 för Länsbibliotek Dalarna Länsbibliotek Dalarna är en kunskapsinstitution, en resurs för biblioteksutveckling i Dalarna. Uppdraget är att vara stöd och samarbetspartner för folkbiblioteken,

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Från Kompobib2020 till Komposten Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Biblioteken som lärande organisationer 2014-02-07 1 Kompobib2020

Läs mer

Nationella referensgruppen 15 februari 2012

Nationella referensgruppen 15 februari 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 15 februari 2012 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG

DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Svensk Biblioteksförenings skriftserie På väg mot en starkare biblioteksnation DÄRFÖR NATIONELL BIBLIOTEKSKATALOG Om LIBRIS som en möjlighet för folkbiblioteken Därför nationell bibliotekskatalog är den

Läs mer

Nya låntagare, nya behov

Nya låntagare, nya behov Nya låntagare, nya behov TPB och biblioteken i framtiden Bitte Kronkvist bitte.kronkvist@tpb.se www.tpb.se katalog.tpb.se TPB:s uppdrag och strategi..att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov

Läs mer

Folkbiblioteken och Libris i Jönköpings län

Folkbiblioteken och Libris i Jönköpings län Folkbiblioteken och Libris i Jönköpings län - en förstudie Viveca Nyström, VN arkiv bibliotek November 2013 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Syfte och metod... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Frågeställningar...

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015 Denna VP gäller Internationella biblioteket i rollen som lånecentral och nationellt kompetenscenter för folk- och skolbibliotek när

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 ANTAL SIDOR 1(9) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Tommy Johansson

Läs mer

Nationella referensgruppen 16 mars 2011

Nationella referensgruppen 16 mars 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 16 mars 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Jette Guldborg Petersen,

Läs mer

Till BIBSAM. Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport

Till BIBSAM. Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport A B C D E Länsbibliotek Lånecentral Stockholms stadsbibliotek Kulturförvaltningen Sid 1 (5) 2003-06-02 Till BIBSAM Indexering av skönlitteratur och barn- och ung- domslitteratur projektrapport BIBSAM beviljade

Läs mer

Kvalitetsdialog, strategigruppen

Kvalitetsdialog, strategigruppen Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-28 Dnr Dnr 6.7-2018-116 Kvalitetsdialog, strategigruppen Datum: 27 februari 2018 Ordförande: Charlotte Åstrand, Länsbibliotek Sörmland Sekreterare: Elisabet

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE Statens kulturråd 2014 Kulturrådet, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 E-post: kulturradet@kulturradet.se Webbplats:

Läs mer

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 REMISSVAR DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2013-02-14 239-KB 928-2012 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Sammanfattning Kungl.biblioteket

Läs mer

Kommunikationsplan Införandet av Libris på Götabiblioteken

Kommunikationsplan Införandet av Libris på Götabiblioteken Kommunikationsplan Införandet av Libris på Götabiblioteken Detta dokument beskriver kommunikationsplaneringen för Librisprojektet på Götabiblioteken. Under sep 2014 till jun 2015 pågår projektet som syftar

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Ilona Johansson

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral som är KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen

Läs mer

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 31 oktober 2013 Minnesanteckningar Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion Kallade: Cathrine Berggren, tf ordförande Elisabet Ahlqvist,

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen VästKom Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Nääs slott, Lerum. Kl. 09.00 14.00 Beslutande Ej närvarande Göran Johansson, ordf Lena Facht Peter Hemlin Ulf Sjösten Rune Forsdahl Christer Aronsson Thomas

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 17 mars 2011 kl. 10.00-16.00 Plats: Arkitekturmuseets bibliotek i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga

Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga PROJEKTPLAN Ett projekt som utforskar och prövar nya former för bibliotekens lässtimulans för och med 2000-talets barn och unga Vision Visionen är att skapa centra för nya kreativa former av lässtimulans.

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes.

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes. KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 16 september 2008 kl. 10.00-16.00 Plats: Karolinska universitetssjukhuset, Solna Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen,

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

Uppdragsdirektiv för Förstudie inför marknadsföringsprojekt Unga män och pojkar läser

Uppdragsdirektiv för Förstudie inför marknadsföringsprojekt Unga män och pojkar läser Uppdragsdirektiv 1(8) Uppdragsdirektiv för Förstudie inför marknadsföringsprojekt Unga män och pojkar läser Uppdragsägare är Länsbiblioteket i Örebro län Uppdragsledare är Peter Alsbjer Versionshistorik

Läs mer

NABIS - Nationella bibliotekssamrådet Protokoll Möte den 30 mars 2005

NABIS - Nationella bibliotekssamrådet Protokoll Möte den 30 mars 2005 NABIS - Nationella bibliotekssamrådet Protokoll Möte den 30 mars 2005 Plats: Kungl. biblioteket Tid: 10.00-15.00 Deltagare: Kerstin Andersson, utredare (punkt 4) Louise Brunes, Södertörns högskolebibliotek

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Libris på Götabiblioteken. Göta styrgrupp 19 maj 2015 Projektledare Mia Moberg

Libris på Götabiblioteken. Göta styrgrupp 19 maj 2015 Projektledare Mia Moberg Libris på Götabiblioteken Göta styrgrupp 19 maj 2015 Projektledare Mia Moberg Librisprojektet på Göta apr-maj 2015 Utökning av katalogiseringstjänster Utbildningar Möten för katalogansvariga och skolor

Läs mer

Införandet av Libris på Götabiblioteken. Mia Moberg Projektledare

Införandet av Libris på Götabiblioteken. Mia Moberg Projektledare Införandet av Libris på Götabiblioteken Mia Moberg Projektledare Målsättningar Projektmål Götapersonal ska känna sig trygga med att bli/vara Librisbibliotek Utbilda katalogiseringspersonal i Libris Förändrat

Läs mer

Arbetar du för kommunen?

Arbetar du för kommunen? Datum/Date Dnr/Ref.no. 2014-12-1 161-KB 979-2014 Minnesanteckningar Kvalitetsdialog 21 november 2014 1. Dagen inleddes av Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg, som hälsade välkommen och uttryckte sin glädje

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek, Detlef Barkanowitz

Norrbottens länsbibliotek, Detlef Barkanowitz PROJEKTPLAN 1 (6) Projektnamn: Kommunerna och Barnens Polarbibliotek (Polarbibblo) KomPo Del av det treåriga projektet Barnen, folkbiblioteken och de digitala bibliotekstjänsterna i lässtimulerande arbete.

Läs mer

Strategi- och verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av Nämnden för Länsbibliotek Sydost 2010-03-02 Planen ska ses över varje år för revidering vid behov.

Strategi- och verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av Nämnden för Länsbibliotek Sydost 2010-03-02 Planen ska ses över varje år för revidering vid behov. Strategi- och verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av Nämnden för Länsbibliotek Sydost 2010-03-02 Planen ska ses över varje år för revidering vid behov. Verksamhetsidé för Länsbibliotek Sydost Genom att verka

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7-2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 1 bakgrund, syfte och

Läs mer

Föreningens framtid. Styrkor

Föreningens framtid. Styrkor Föreningens framtid Styrkor Rapporter på nationell nivå Viktig lobbygrupp Medlemsstyrt Opinionsbildning Stöd till nätverk inom föreningen BIBLIST/Forum Medlemstidning BBL Stor förening Kan påverka Remissinstans

Läs mer

Nationella referensgruppen 24 april 2012

Nationella referensgruppen 24 april 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 24 april 2012 Närvarande: Stefan Bengtsson, Malmö högskola Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017 rev. 2017-01-13 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Tjänsten Bibblan Svarar 2017 Denna VP gäller för den nationella virtuella svarstjänsten Bibblan Svarar som Malmö Stadsbibliotek är drift- och utvecklingsansvarig

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa Holm Granath,

Läs mer

Uppdraget om planerna

Uppdraget om planerna Uppdraget om planerna Cecilia Ranemo blogg http://biblioteksstatistik.kb.se e-post biblioteksstatistik@kb.se Sidnummer 1 Nytt uppdrag i KBs instruktion 1 augusti 2011 A. Tillsammans med länsbiblioteken

Läs mer

KVALITET, STRATEGI OCH PLANER

KVALITET, STRATEGI OCH PLANER KVALITET, STRATEGI OCH PLANER Anteckningar från den nationella konferensen för alla som arbetar med barn och unga inom regional biblioteksverksamhet 28-29 januari 2015 Filmhuset i Stockholm Biblioteken

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Projekt Brukarrevision. Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad

Projekt Brukarrevision. Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad Projekt Brukarrevision Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad Brukarrevision Göteborgsmodellen En granskning av en enhet eller verksamhet som ger stöd eller service till

Läs mer