Tid: Torsdagen den 12 september kl Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda"

Transkript

1 DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 31 oktober 2013 Minnesanteckningar Tid: Torsdagen den 12 september kl Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion Kallade: Cathrine Berggren, tf ordförande Elisabet Ahlqvist, sekreterare Angela Zetterlund ( 9-13) Annette Eliasson Cecilia Natvig Cecilia Ranemo Claes Lennartsson Gunnel Olsson Helena Kettner Rudberg ( 1-8) Ilona Johansson Katarina Kristoffersson Marie Källberg Frånvarande: Krister Hansson, Håkan Carlsson, Annelie Janred 1 Ordförande hälsar välkommen, fastställande av dagordningen I dagordningen byttes ordningen på tre punkter. 2 Presentationsrunda 3 Föregående protokoll I föregående protokoll gjordes en ändring, i närvarolistan gjordes ett tillägg /skolbibliotekscentralen så att det istället står: Gunnel Olsson, Folkbiblioteken i Lund/skolbibliotekscentralen 4 Information från KB (inkl.tidtabell för projektutlysningen) EA informerade om det aktuella läget med KB:s omorganisation, en organisationsplan visade och de olika avdelningarnas chefer. Efter årsskiftet kommer dagens samordning och utveckling att heta Nationell bibliotekssamverkan och vara en av fem enheter i Avdelningen för publik verksamhet, avdelningschef är Christina Jönsson Adrial och chef för enheten blir Anna Lundén (just nu samordnare för licensgruppen). Hela den nya organisationen träder i kraft 1/ Två externa rekryteringar har gjorts; Peter Krantz som CIO (Chief Information Officer) och Lars Ilshammar som tillträder tjänsten som avdelningschef för Avdelningen för fysiska samlingar.

2 Under 2014 kommer troligen projektutlysningsmodellen förändras, den 30/ sammanträder nationella referensgruppen som då kommer att diskutera förändringsförslaget. En ny upplaga av handboken för inflytandestrukturen är på väg, distribueras när den blivit klar. 21 november 2013 går bibliotekschefskonferensen av stapeln, anmälan är öppen och görs från Cecilia R informerade om att det har skjutits till pengar till systemutveckling av ett statistiksystem. Gränssnitt och samanställningar är prioriterat, insamlingsdelen kommer troligen inte att kunna utvecklas i detta skede. 5 Wiki eller blogg? EA berättar att det inte går att ordna en wiki, utan gruppen måste inrikta sig på att presentera resultaten i en rapport. Innehållet blir det samma medan förpackningen/presentationen blir en annan. Diskussion om avsändarperspektivet och KB som varumärke. Kommentarer: Det borde förtydligas från KB vad som är utgångspunkten, viktigt att veta redan från början att det är en rapport. Viktigt att veta syftet med gruppen. CR: materialet kan lägga på bloggen, CR skriver om arbetet och är avsändare. - Man kan också låta någon annan ha materialet på sin blogg/sida - Kan ladda upp nya utgåvor av en rapport text - Förhoppningen är att det blir något mer än en rapport - Specialbiblioteken efterlyser sammanställningen Förslag från gruppen är att Christina Jönsson Adrial bjuds in till nästa möte. 6 Avstämning debattartikel Artikeln ville visa all verksamhet, en beskrivning av alla bibliotekstyper i samma artikel. Debattartikeln publicerades i några regionala dagstidningar, bl.a. Sundsvalls och Värmlands. Svensk Biblioteksförening lade artikeln på sin nyhetssida. Gruppens medlemmar spred texten i respektive nätverk, många har läste artikel och gillar den positiva tonen.

3 Det blev lite Twitter. 7 Överlämning från expertgruppen för komptensutveckling och forskningsanknytning, tidigare ordförande Marie-Louise Riton och tidigare sekreterare Karl Isaksson samt Annelie, Annette och Claes. Sista mötet i gruppen hölls i april Gruppen hade ett avslutande samtal och gjorde en sista uppföljning av handlingsplanen som beskriver det som ska överlämnas till expertgruppen för utvärdering och kvalitetsutveckling. Kompetensutveckling är nödvändigt för kvalitetsutveckling och det är viktigt att det inte är vilken kompetensutveckling som helst utan sådan som bygger på behov i organisationen, verkliga problem och att det är kompetensutveckling som gagnar/utvecklar verksamheten utifrån ett genuint upplevt behov av den lärande. Därför bör man se kompetensutveckling som ett arbetsplatslärande och att det är chefens uppgift att skapa en lärande organisation som bygger på kontinuerlig kompetensutveckling utifrån organisationens verkliga (och framtida) behov. Kompetensutveckling ska vara ett led i professionell utveckling för kvalitetsutveckling av organisationen. Med forskningsanknytning menas ett forskande förhållningssätt, dvs dels att man som professionell både reflekterar i vardagen och använder så vetenskapliga metoder som möjligt för att utveckla verksamheten, dels att man som professionell använder den forskning som redan är gjord, såväl begrepp, metoder, modeller som resultat för att utvärdera och utveckla verksamheten. Utvärdering är alltså ett sätt att ha forskningsanknytning eller ha ett forskande förhållningssätt. Expertgruppen har diskuterat på vilket sätt man kan skapa förutsättningar för det här arbetssättet och en likvärdig tillgång till forskningen och där forskningen har god kontakt med praktiken. Gruppen hade uppdrag att också verka för en ökad interaktion mellan forskning och praktik, i dag finns inte tillräckliga kopplingar, sambanden behöver stärkas. Det som är relevant för verksamheterna måste också finnas med i utbildningarna. Det saknas en form för växling mot folkbiblioteken. Nätverken och sambanden är viktiga. Handlingsplan från expertgruppen för komptensutveckling och forskningsanknytning: (punkt 5 i protokoll för mötet )

4 Kommentarer från den tidigare Expertgruppen för komptensutveckling och forskningsanknytning, utdrag ur protokoll från mötet : 1) Ta fram exempel på modeller för implementering av forskande förhållningssätt och för lärande organisationer. Finns delvis i en del av expertgruppens arbetsplan, samt exempel i KUBprojektet. 2) Seminarium med material för ledare om implementering av forskande förhållningssätt och lärande organisationer. Arbetsgruppen avslutas, men expertgruppen föreslår att ett seminarium genomförs. Frågan överlämnas till Expertgruppen för utvärdering och kvalitetsutveckling. 3) Genomföra seminarium om forskande praktiker, gärna i ett större bibliotekssammanhang. Arbetsgruppen avslutas, men expertgruppen föreslår att ett seminarium genomförs. Frågan överlämnas till Expertgruppen för utvärdering och kvalitetsutveckling. 4) Undersöka möjligheterna att skapa en gemensam plattform för dokumentation och tillgängliggörande av forskning och beprövad erfarenhet. utvärdering och kvalitetsutveckling. 5) Verka för ökad tillgänglighet av nationell och internationell forskning inom området Biblioteks- och informationsvetenskap. utvärdering och kvalitetsutveckling. 6) Initiera och genomföra en kartläggning av behov och utbud av kompetensutveckling inom biblioteksområdet. Även en kartläggning av nätverk på nationell och regional nivå inom området ska göras. utvärdering och kvalitetsutveckling, där frågan kan diskuteras vidare. 7) Verka för ökad interaktion mellan utbildning och praktik. utvärdering och kvalitetsutveckling

5 8 Genomgång och ev. korrigeringar VP En längre diskussion om innehållet i nästkommande års VP hölls. I punktform några av tankarna som dryftades: Allmänna tankar under samtalets gång: Uppföljning hänger inte alltid ihop med kvalitet Utvärdering ska implementeras och användas, utbildningens roll. Det är skillnad på utvärdering och uppföljning. Utvärdering är noggrann efterhandsbedömning där alla kontexter vägs in tillskillnad mot uppföljning. Viktigt att få med biblioteken i moderorganisationens kvalitetsverktyg. Folkbiblioteken hamnar ofta långt ifrån organisatoriskt och det finns ofta ingen efterfrågan på kvalitet och utvärdering. Man har hamnat för långt ifrån den politiska styrningen Större krav i vissa kommuner att ha nyckeltal på all verksamhet. Brukarundersökningar underanvända. Skolbiblioteken ännu värre sits när det gäller uppföljning och utvärdering. Rektor lämnar över till den som ansvarar för biblioteket oavsett utbildningsnivå. Det är ofta skolbiblioteket har en budget på kr och bemanning 2 timmar/veckan. Det är svårt att tränga sig in i lärosätets index, försöker visa att biblioteket finns i alla processer. Utvärdering känns lite stort, man har inte velat dela med sig eftersom man tyckt det har varit för litet Sätta på pränt att det redan finns rätt mycket kompetens, vilka kan beställa? Kompetens att kunna identifiera resurser, kompetenser etc. Forskande praktiker, praktisk koppling mellan forskare och praktiker, ansluter till punkten hitta kopplingar mellan mål etc. KUB, KompoBib2020, Östergötland, skolbibliotekarielyftet Kalmar. Aktionsforskning, följeforskning (Kock lärande organisation) Göra en markering om forskningsanknytningen Mer konkreta förslag under samtalets gång: Försöka få tag på SWOT etc. som gjorts inom KUB Försöka få tag på följeforskning etc.

6 Första versionen av rapporten klart vid årets slut Gå ut redan nu under hösten och be om fler uppföljningar Konferens kvalitet som övergripande tema Kartläggningen kan ligga till grund för att titta på kompetensfrågan, få ihop en beskrivning av kritiska kompetenser Det är ett analysarbete som måste till, kan ev. kopplas ihop med ansökan som ev. kommer från Borås Gruppen arbetar med våra nätverk, fråga mer i nätverken vilka kompetenser behövs? Jobba parallellt med förankring och att upparbeta nätverk. Skapande av en kunskapsbank. En programpunkt biblioteksdagarna? presentera modellen Lägg fram för sekreterargruppen och RB nästa bibliotekschefskonferens temat kvalitet, eller göra en satellitkonferens? Flyttat från 6 Konferens, undersöker förutsättningarna för att ordna en konferensdag, beslut vid nästa möte Några konkreta ändringar på VP gjordes inte. 9 Hur fungerar Google docs och drive? DropBox? Frågan hanns inte med 10 Information inför Mötesplatskonferensen, Borås Googletexten är överförd till Boråsmallen Förslag: Lyft ut bilden, och använd i stället i presentationen Använda tillfället i Borås som ett sätt att få in mer material till kartläggningen. Be publiken om fler exempel på utvärderingar. 11 Upprätta action plan för det som ska göras med fördelning av uppdrag mellan oss. Gjordes i efterhand av EA och CB med ledning av mötesnoteringarna. 12 Prel. Presentation av KB:s avdelning för audiovisuella medier (AVM) kl En allmän beskrivning av de samlingar som finns med audiovisuella medier gjordes. 13 Mötet avslutas Ordförande tackade för dagens arbete.

Minnesanteckningar Expertgruppsmöte KB, Humlegården

Minnesanteckningar Expertgruppsmöte KB, Humlegården Datum/Date Beteckning/Reference 2014-06-23 Minnesanteckningar Expertgrupp KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Minnesanteckningar Expertgruppsmöte 2014-04-24 KB, Humlegården Närvarande:

Läs mer

3 Info från KB, lägesrapport statistikinsamlingen KBs omorganisation har genomförts från Allt rullar på som tidigare beskrivits.

3 Info från KB, lägesrapport statistikinsamlingen KBs omorganisation har genomförts från Allt rullar på som tidigare beskrivits. Datum/Date 2014-02-11 Dnr/Ref.no. KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Expertgruppsmöte 2014-02-05 Carolina biblioteket, Uppsala Närvarande : Krister Hansson, ordförande Cathrine Berggren,

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 18 februari 2009 kl. 10.00-16.00 Plats: Nationell samverkan, KB, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling 2013-04-17 kl. 9.00 16.00 Lokal: KB/Karlavägen Albion (SCB:s bibliotek) Ordförande: Cathrine Berggren, Mittuniversitetets bibliotek Sekreterare:,

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 17 mars 2011 kl. 10.00-16.00 Plats: Arkitekturmuseets bibliotek i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling. Tid: 2 maj 2012 kl Plats: KB, mötesrum Oslo. Minnesanteckningar

KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling. Tid: 2 maj 2012 kl Plats: KB, mötesrum Oslo. Minnesanteckningar KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Tid: 2 maj 2012 kl. 10.00-15.30 Plats: KB, mötesrum Oslo Minnesanteckningar Närvarande: Elisabet Ahlqvist, KB (sekreterare) Cathrine Berggren, Mittuniversitetets

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET PROTOKOLL

UMEÅ UNIVERSITET PROTOKOLL UMEÅ UNIVERSITET Styrelsen för Centrum för Samisk forskning PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2004-11-29 och 2004-11-30 Kronlunds kursgård, Vindelns kommun Närvarande: Marit Myrvoll, ordförande Daniel Lindmark,

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Skolbiblioteken i biblioteksplanerna 2015. Kommunala bibliotek

Skolbiblioteken i biblioteksplanerna 2015. Kommunala bibliotek Skolbiblioteken i biblioteksplanerna 2015 Kommunala bibliotek Omslagsbild: Folkbiblioteket i Arjeplog. Foto: Elisabet Ahlqvist Publikationen kan kopieras fritt. Vid citering uppge källa Kungliga biblioteket.

Läs mer

Annelie Börjesson och Ann Lundborg

Annelie Börjesson och Ann Lundborg Medieplanering för skönlitteratur i Skåne Annelie Börjesson och Ann Lundborg Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås Initiativ Initiativet till att börja arbeta med medieplanering

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2012-03-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2012-03-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.15 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor.

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Bakgrund I april 2005 godkände PKN (Primär Kommunala Nämnden) en grundplan för informationskompetens som ska gälla i alla Kalmar läns skolorna.

Läs mer

Projektplan. Projektansökan Socialt hållbar utveckling

Projektplan. Projektansökan Socialt hållbar utveckling Projektplan Projektnamn: Hela Eslöv ska prata Projektägare: Kommunledningskontoret/ Frida Andersson Förvaltningar: Miljö och Samhällsbyggnad, Kultur och Fritid, Kommunledningskontoret Styrgrupp: Ingela

Läs mer

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap VERKSAMHETS- PLAN 2015 Fri information för framtida kunskap 1 Sveriges nationalbibliotek svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Jill Stor UF Lisa Lindgren Balthazar Annica Hansson Walldén Dalenium. Sekreterare Paragrafer 83-92

Jill Stor UF Lisa Lindgren Balthazar Annica Hansson Walldén Dalenium. Sekreterare Paragrafer 83-92 SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 18 december, i Skövde på Gothia Science Park lokal Vänern/Vättern Beslutande Yvonne Kjell, Gullspång

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Norrtälje, Pythagoras museet, den 7 december 2015

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Norrtälje, Pythagoras museet, den 7 december 2015 Sid 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 7 år 2015 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Norrtälje, Pythagoras museet, den 7 december 2015 Närvarande: Ulf Westerberg

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Kompassens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 20140910 1 (9) Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Organisation i Vännäs kommun 2014 Beslutat på ledarlag 2014-03-19 Innehåll FÖRUTSÄTTNINGAR, SYFTE OCH MÅL... 3 Syfte... 3 Mål... 3 ORGANISATION...

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Protokoll 3/2013 Datum: 2013-11-23 Tid: 10:00-16:00 Plats: Farsta, Svenska Brukshundklubbens Kansli Närvarande: Ordförande Ragnar Bergståhl Christer Lundberg

Läs mer

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 2015-09-01 Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 Normer och värden Flera avdelningar har använt Bodil Jönssons modell för konflikthantering. Några har använt Stegvis, kompisböcker och dramatiserat

Läs mer

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Giltighetstid Handlingsplanen för Lika villkor gäller för 2014 och ska årligen uppdateras. Samverkan Planen har utarbetats av SLU-bibliotekets

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder

Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder Datum för mötet: 2015-09-01 kl. 10:00-12:00 Plats för mötet Kalmar, Larmgatan 6. Kunskapsnavet Närvarande: Esbjörn Grandalen, processledare Ewa Ekman, ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014 för Expertguppen för utvärdering och kvalitetsutveckling

Verksamhetsplan 2012-2014 för Expertguppen för utvärdering och kvalitetsutveckling Datum/Date Dnr/Ref.no. Verksamhetsplan 2012-2014 för Expertguppen för utvärdering och kvalitetsutveckling 2012 Fysiska möten 7 mars, 2 maj, 6 september, 8 november Utlysning av projektmedel Expertgruppen

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Rektor: Lisbeth Gustafsson Rektors telefonnummer: 035 13 75 08 Skolområde: Söder Datum: 20101020 Dnr: BU 2010/0298 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Minnesanteckningar. Närvarande: Håkan Toresson (Lund) Monika Vestling (Umeå)

Minnesanteckningar. Närvarande: Håkan Toresson (Lund) Monika Vestling (Umeå) NOJS(Network of Junior Scientists) Minnesanteckningar 19 juni 2006 Närvarande: Håkan Toresson (Lund) Monika Vestling (Umeå) Karin Brännvall (U-A) Åsa Fex-Svenningsen (U-A) Anna Vallstedt (U-A) Anna Fahlgren

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

PYC. ett program för att utbilda föräldrar

PYC. ett program för att utbilda föräldrar PYC ett program för att utbilda föräldrar Föräldrar med intellektuella funktionshinder: erfarenheter av att pröva och införa ett föräldrastödsprogram i Sverige Detta är en sammanställning på enkel svenska.

Läs mer

Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Protokoll nr 7/2015 2015-11-03

Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Protokoll nr 7/2015 2015-11-03 Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Styrelsen Protokoll nr 7/2015 2015-11-03 Tid: Tisdagen den 3 november 2015 kl. 16.00 17.00 Plats: Närvarande: Telefonmöte Lars Agréus, ordförande Martin Annberg, Dalarna,

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Kollegialt lärande i skolan

Kollegialt lärande i skolan Kollegialt lärande i skolan kunskap utveckling inspiration Så arbetar du framgångsrikt med kollegialt lärande på vetenskaplig grund Observationer och kollegial utvärdering hur går vi tillväga? Hur skapar

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Välkommen till Föräldrasamråd. S:t Pers skola 4 oktober 2011

Välkommen till Föräldrasamråd. S:t Pers skola 4 oktober 2011 Välkommen till Föräldrasamråd S:t Pers skola 4 oktober 2011 Upplägget i kväll Presentation Föräldrasamrådet Förväntningar Läroplan Lärplattformen Plan för allvarliga händelser Våra rutiner vid oanmäld

Läs mer

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Ansökan om rätt att utfärda magisterexamen med ämnesdjup i omvårdnad Högskolan i Trollhättan/Uddevalla

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Ucklums förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling.

Ucklums förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Ucklums förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Ansvariga för planen: Förskolechefen. Vår vision: Stenungsunds

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 1 Mål och utveckling Förskolan Grindslanten arbetar efter Förskolans Läroplan Lpfö 98, som är reviderad 2010. Vi arbetar alltid med alla läroplanens

Läs mer

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Där var: Margaretha Eriksson Skåne (ordf), Ulf Redmo Sydost, Bengt Källgren Västa Götaland, Katinka Borg Jönköping, Anna-Christina Rutquist

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Korttidsvistelsen och Korttidstillsynen har genomförts under januari månad 2015. I verksamhetsuppföljningen

Läs mer

LOKALFÖRENING, BILDANDE OCH VERKSAMHET

LOKALFÖRENING, BILDANDE OCH VERKSAMHET LOKALFÖRENING, BILDANDE OCH VERKSAMHET Att starta en lokalförening är varken svårt eller betungande och det finns många fördelar för både den regionala och nationella verksamheten. För det regionala planet

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket Digitalisering enligt Kungliga biblioteket Kungliga biblioteket var en av de institutioner och myndigheter som i december 2009 fick i uppdrag av regeringen att ge ett underlag till en nationell strategi

Läs mer

Efter fem tsunamier av motstånd

Efter fem tsunamier av motstånd Efter fem tsunamier av motstånd När forskningen kom till Fittjaskolan gjorde lärarna motstånd. Stå kvar! sade forskaren till rektorn. Och idag är forskningen förankrad och lärarna kan se sig som lärande.

Läs mer

57 Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom Dnr ON 2013/0041

57 Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom Dnr ON 2013/0041 KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdag 2013-05-31 57 Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom Dnr ON 2013/0041 Handling Skrivelse den 7 maj 2013 från Landstinget

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Inledning I denna guide återfinns förslag och exempel på genomförande av praktiskt jämställdhetsarbete. Tanken är att denna ska användas som en hjälp

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2012-10-10 Minnesanteckningar från möte med RMPG öron Dag Torsdagen den 4 oktober 2012 Tid kl 12:00 17:15 Plats: Närvarande Biblioteket, öronkliniken, Länssjukhuset

Läs mer

Minnesanteckningar Skolrådsmöte Bjärehov

Minnesanteckningar Skolrådsmöte Bjärehov Minnesanteckningar Skolrådsmöte Bjärehov Närvarande - Ann-Louise Raquette-Berlin (A-L), rektor - Peter Nilsson, biträdande rektor - Yvonne Andreasson från barn - och utbildningsnämnden - Personalrepresentanter

Läs mer

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26

Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentation gruppdialog 2 Lärkonferens 2010 08 26 Dokumentationen utgår från ESF samordnarnas anteckningar och är redigerade för att få liknande form. Syftet med dokumentationen är att andra snabbt ska

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Inledning Distriktets roll har länge ifrågasatts inom Föreningen Norden, och det har vid flera tillfällen skrivits

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet Närvarande: Maria Flink (ordförande), Lena Lagborn (vice ordförande), Monica Risberg (kassör), Annica Kilegård Brissman (sekreterare), Katarina Rudérus (körledare) samt Peter Mourath (kyrkoherde) närvarande

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Skolbibliotekskonferens i Stockholm 15-16 november 2012

Skolbibliotekskonferens i Stockholm 15-16 november 2012 Skolbibliotekskonferens i Stockholm 15-16 november 2012 Efter två dagar på konferensen Skolbibliotek 2012 i Stockholm, den 15 och 16 november, är våra huvuden fulla av intryck, beundran, inspiration och

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00 Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar Omfattning 18 33 ande Anette Lingmerth (S) Dzenita Abaza (S) Steve Sjögren (S) Curre

Läs mer

Enkelt och effektivt kompetensverktyg

Enkelt och effektivt kompetensverktyg Enkelt och effektivt kompetensverktyg Har du någon gång haft behov av att enkelt och effektivt kunna kartlägga kompetens i samband med omorganisation, internrekrytering eller utvecklingssamtal? Tycker

Läs mer

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan Datum 13 06 14 1 (8) Kvalitetsanalys för Igelboda förskola läsåret 2012/13 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Nätverksgruppens sammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet

Nätverksgruppens sammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet Nätverksgruppens sammanträdesprotokoll Örkelljunga kommuns skolverksamhet Minnesanteckningar förda vid nätverksmötet på:tockarp 2014-04-07 Skola Mötesdatum Representanter (ordinarie) Närvarande Bokelunda

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010.

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010. Projekt Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Margareta Söderstedt Margareta Jonsson 2 Sammanfattning Dagens livsmedelslagstiftning

Läs mer

SJÖBO KOMMUN. Lokal arbetsplan. Centrums förskoleenhet. Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013

SJÖBO KOMMUN. Lokal arbetsplan. Centrums förskoleenhet. Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013 SJÖBO KOMMUN Lokal arbetsplan Centrums förskoleenhet Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013 Lokala arbetsplanen är en övergripande beskrivning av Centrums förskoleenhet och våra mål för 2013.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt Helena Ekman Daniel Bohlin Pernilla Olebring Anders Bernhardsson Maud Lundström personal

Läs mer

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola åldrar 1-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Nyhetsbrev april 2016. Nyhetsbrev april 2016 [1]

Nyhetsbrev april 2016. Nyhetsbrev april 2016 [1] Nyhetsbrev april 2016 Nyhetsbrev april 2016 [1] ORDFÖRANDE HAR ORDET HÖSTEN 2016 Även om vi har en härlig vår och sommar framför oss så blickar vi redan framåt för att utveckla verksamheten. Till hösten

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Maj 2009 Håkan Lindahl Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

GUIDE. Administrativ uppstart

GUIDE. Administrativ uppstart GUIDE Administrativ uppstart Innehållsförteckning 3. Inledning, syfte och innehåll 4. Årsmötet Checklista: efter årsmötet 7. Överlämning Checklista: överlämning 8. Första styrelsemötet 8. Besöka banken

Läs mer