NU NÄR DU BEKANTAT DIG MED RAMARNAS EGENSKAPER OCH VET. hur man markerar och ändrar dem, är det dags att titta lite närmare på

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NU NÄR DU BEKANTAT DIG MED RAMARNAS EGENSKAPER OCH VET. hur man markerar och ändrar dem, är det dags att titta lite närmare på"

Transkript

1 6 Arbeta med ramar NU NÄR DU BEKANTAT DIG MED RAMARNAS EGENSKAPER OCH VET hur man markerar och ändrar dem, är det dags att titta lite närmare på hur du kan arbeta med dem i en design. De flesta designers ägnar vanligtvis mer tid åt att arbeta med ramar än åt någon annan enskild uppgift. Genom att till fullo nyttja de möjligheter som ramar erbjuder kan du förenkla arbetet och försäkra dig om att den mall du tillverkar blir konsekvent och ändamålsenlig. I det här kapitlet ska vi först titta på hur man mäter, placerar och omformar ramar. Därefter tittar vi på olika sätt att kombinera ramar för att göra dem lätthanterligare. Dessa metoder är enkla att använda och den tid du investerar i att lära dig använda dem kommer snart att betala sig flera gånger om.

2 74 Del 2 Få InDesign att göra jobbet Linjalerna Innan du kan flytta och omforma ramar på ett effektivt sätt är det viktigt att du förstår hur man arbetar med linjalerna. De är till ovärderlig hjälp när du vill flytta och omforma ramar. InDesign tillhandahåller två linjaler: den ena hittar du strax ovanför dokumentet och den andra längs dokumentfönstrets vänstra kant (figur 6.1). Den vågräta linjalen (x-axeln) visar rambredd, vågrät skalning, x-position och andra vågräta mätningar, t.ex. för tabbar och indrag. Den lodräta linjalen (y-axeln) visar ramhöjd, lodrät skalning, y-position och andra lodräta mätningar. Som standard utgår linjalerna från det övre vänstra hörnet av varje uppslag i ett dokument. Figur 6.1 Den vågräta och den lodräta linjalen. Varje linjal visar huvudskalstegen och de mindre skalstegen i det aktuella måttsystemet. Linjalernas skärningspunkt Nollpunkt Lodrät linjal Vågrät linjal Huvudskalsteg Notera: Om du inte ser linjalerna, välj Visa > Visa linjaler. Om någon eller båda linjalerna täcks av en panel kan du flytta panelen till någon annan plats. Det är viktigt att du ser linjalerna i deras fulla längd. Mindre skalsteg Var och en av linjalerna visar både huvudskalstegen och de mindre skalstegen i det aktuella måttsystemet. Om du exempelvis valt centimeter som måttenhet visas ett huvudskalsteg för varje centimeter och mindre skalsteg för varje millimeter. När du ökar förstoringsgraden visas linjalen mer och mer detaljerad och du kan göra mycket noggranna mätningar (figur 6.2). Figur 6.2 När du ökar förstoringsgraden visas linjalen mer och mer detaljerad. 75 % förstoringsgrad 300 % förstoringsgrad

3 Kapitel 6 Arbeta med ramar 75 Ändra måttsystem Standardmåttsystemet i InDesign är pica. Men om du föredrar någon annan måttenhet kan du ändra detta. Du kan till och med välja en typ av måttenhet för den vågräta linjalen och en annan för den lodräta linjalen om det behövs. När du ändrar måttenhet uppdateras linjalerna, panelerna och dialogrutorna så att de visar den nya måttenheten (figur 6.3). Figur 6.3 Värdena i paneler och dialogrutor visas med den aktuella måttenheten. Panelen Omforma Panelen Tabbar Dialogrutan Flytta Du kan ändra måttsystem på två sätt: Välja Redigera > Inställningar > Måttenheter och skalsteg (Windows) eller InDesign > Inställningar > Måttenheter och skalsteg (Mac OS). Välj sedan önskad måttenhet vid Vågrät och Lodrätt. Högerklicka (Windows) eller Ctrl-klicka på en linjal och välj önskad måttenhet på snabbmenyn. Genom att högerklicka eller Ctrl-klicka på skärningspunkten mellan den vågräta och den lodräta linjalen kan du ändra måttenhet för båda linjalerna samtidigt.

4 76 Del 2 Få InDesign att göra jobbet Vilken måttenhet du väljer beror förstås på vilken typ av arbete du ägnar dig åt för tillfället. Du kanske väljer att arbeta med måttenheten tum när du definierar dokumentets storlek och när du placerar ut stödlinjerna på en sida. Sedan kanske du byter till punkter eller millimeter när du vill arbeta med mindre objekt. Snabbt åsidosätta måttenheter InDesign medger att du specificerar någon annan måttenhet än den som visas på paneler och i dialogrutor. Om det aktuella måttsystemet är t.ex. punkter, men du vill att en ram ska vara 15 x 15 cm, markerar du de befintliga bredd- och höjdvärdena och skriver in 15 cm. Måttenhet Förkortning Exempel Punkter pkt 6 pkt Pica p 12 p Pica och punkter p (mellan värdena) 12p6 Tum tum 8 tum Millimeter mm 10 mm Centimeter cm 5 cm Cicero c 5 c Agate ag 5 ag Procent % 25 % Tips: Du kan låsa nollpunkten för att hindra den från att flyttas. För att låsa eller låsa upp nollpunkten, högerklicka (Windows) eller Ctrl-klicka (Mac OS) på nollpunkten på linjalerna och klicka sedan på Lås nollpunkt på den snabbmeny som visas. Arbeta med nollpunkten Nollpunkten är den punkt där nollvärdena på den vågräta och lodräta linjalen möts (figur 6.1). Linjalerna börjar mäta från den punkt där nollpunkten är placerad. Som standard är den placerad vid det övre vänstra hörnet på den första sidan i ett uppslag. Du kan ändra dess placering genom att flytta den, vilket är till hjälp när du vill mäta från någon annan plats i en layout. Om du vill flytta nollpunkten drar du från skärningspunkten på den vågräta och den lodräta linjalen till den plats i layouten som du vill mäta från (figur 6.4). För att återställa nollpunkten till dess standardplacering, dubbelklicka på linjalernas skärningspunkt.

5 Kapitel 6 Arbeta med ramar 77 Figur 6.4 Dra skärningspunkten på den lodräta och den vågräta linjalen för att ange en ny nollpunkt. När du flyttar nollpunkten visas den på samma plats på alla uppslag i dokumentet. Om du t.ex. flyttar den till den vänstra sidans vänstra marginal visas den på just den platsen på alla uppslag i dokumentet, vilket gör att du på ett konsekvent sätt kan mäta och placera ramar från uppslag till uppslag. ÄNDRA NOLLPUNKTEN FÖR DEN VÅGRÄTA LINJALEN Som standard börjar den vågräta linjalen vid den vänstra kanten av sidan och sträcker sig över hela uppslaget. När du vill att den enbart ska sträcka sig över enskilda sidor eller från ryggen och utåt kan du andra inställningen för dess origo. Du kan ändra den vågräta linjalens origo på två sätt: Välj Redigera > Inställningar > Måttenheter och skalsteg (Windows) eller InDesign > Inställningar > Måttenheter och skalsteg (Mac OS). Under Linjalenheter på menyn Ursprung, välj något av alternativen Uppslag, Sida eller Rygg. Högerklicka (Windows) eller Ctrl-klicka (Mac OS) på den vågräta linjalen och välj Linjal per sida, Linjal per uppslag eller Linjal längs rygg på den snabbmeny som visas (figur 6.5). Välj Linjal per sida, om du vill att linjalen ska starta vid noll i det övre vänstra hörnet av varje sida i ett uppslag. På så sätt kan du enkelt mäta och placera ramar på en sida-för-sida-basis. Välj Linjal per uppslag, om du vill placera linjalens origo i det övre vänstra hörnet av varje uppslag. Den vågräta linjalen sträcker sig över hela uppslaget. På så sätt kan du enkelt mäta och placera ramar på en uppslag-föruppslag-basis. Alternativet Linjal längs rygg är användbart när du arbetar med fl ersidiga uppslag och vill ha en nollpunkt i det vänstra hörnet av sidan längst ut till vänster samt vid bindningsryggen. Den vågräta linjalen sträcker sig från sidan längst till vänster till bindningsryggen och från bindningsryggen tvärs över sidan längst till höger. Om ett uppslag består av exempelvis fyra sidor, sträcker sig den vågräta linjalen från sidan längst ut till vänster över den Notera: Det är viktigt att du hela tiden kontrollerar var nollpunkten är placerad om du vill vara säker på att mätning och placering av ramar blir korrekt. Figur 6.5 Med hjälp av snabbmenyn på den vågräta linjalen kan du snabbt växla mellan tre olika inställningar för linjalens nollpunkt (origo). Notera: Om du anger linjalens nollpunkt vid ryggbindningen, så låser du nollpunkten vid ryggen. Du kan inte ändra linjalens nollpunkt genom att dra den från linjalernas skärningspunkt så länge du inte väljer ett annat alternativ för nollpunkt.

6 78 Del 2 Få InDesign att göra jobbet A andra sidan till bindningsryggen. Den startat återigen vid bindningsryggen och fortsätter över den fjärde sidan (figur 6.6). B Nollpunkt för den vågräta linjalen Bindningsrygg Figur 6.6 Alternativet Linjal längs rygg har valts för det här uppslaget med fyra sidor (A). Bindningsryggens placering visas på panelen Sidor (B). Mäta, placera och omforma ramar När du skapar en mall är det särskilt viktigt att du noggrant tänker igenom storleken och placeringen av alla återkommande objekt och platshållarramar. Genom att använda siffror i stället för pilar eller förinställningsmenyer för att flytta och omforma ramar kan du förbättra produktiviteten och underlätta för någon annan att färdigställa sidor med hjälp av din mall. Vi ska nu titta på InDesigns viktigaste verktyg för arbete med ramar. När du förstår hur du använder dem kan du arbeta effektivare och systematiskt ordna ramarna i en mall. Panelerna Omforma och Kontroll Panelerna Omforma och Kontroll innehåller samma funktioner för flyttning och omformning av ramar (figur 6.7). Men kontrollpanelen är sammanhangskänslig och visar ytterligare kommandon beroende på vilket verktyg som är aktivt eller vad som är markerat. Om t.ex. verktyget Text är aktivt, visar den stycke- och teckenrelaterade funktioner. När verktyget Markering eller Direktmarkering är aktivt, visar den funktioner som har att göra med omforming.

7 Kapitel 6 Arbeta med ramar 79 A B D F H J K A B C D E C E Figur 6.7 Panelerna Omforma och Kontroll. En del av kommandona på panelen Omformas panelmeny finns även tillgängliga som knappar på kontrollpanelen. A. Referenspunkt B. Vågrät x-position C. Lodrät y-position D. Bredd E. Höjd F. Skalförändring i sidled, procent G. Skalförändring i höjdled, procent H. Rotationsvinkel I. Skevningsvinkel i sidled J. Rotera 90 medsols K. Rotera 90 motsols L. Vänd vågrätt M. Vänd lodrätt. G I L M F G H I J K L M Båda panelerna erbjuder två viktiga funktioner för arbete med ramar. För det första visar de exakt information om ramens storlek, placering, roteringsvinkel osv. För det andra kan du genom att skriva in ett värde flytta och omforma en ram. När du markerat en ram visas information om dess storlek och placering i det aktuella måttsystemet och i förhållande till nollpunktens placering samt utifrån vilken referenspunkt som valts. Vinkelinformationen anges i förhållande till en tänkt vågrät linje vars vinkel är 0. När du vill flytta eller omforma en ram finns det några olika sätt att ändra värdet i ett fält. Du kan välja ett förinställt värde på någon listmeny eller klicka på någon av pilknapparna på kontrollpanelen för att stegvis öka eller minska ett värde. Du kan även ange ett värde genom att skriva in det manuellt för att omformningen ska appliceras snabbare. Var uppmärksam på vad som är markerat Kom ihåg att hålla reda vilket verktyg du använder när du markerar en ram innan du sätter igång med att omforma den. Använd verktyget Markering för att markera en ram när du vill flytta eller omforma både ramen och dess innehåll. Använd verktyget Direktmarkering för att flytta eller omforma endast en del av en bana, enbart en bild och inte dess platshållarram, eller en enskild ram i en grupp. För att omforma en ram utan att omforma dess innehåll direktmarkerar du ramen och alla fästpunkterna först. Om flera ramar är markerade, gäller informationen som visas på panelerna Omforma och Kontroll alla markerade ramar som en enhet. Tips: När du skrivit in ett värde i något av fälten på kontrollpanelen eller panelen Omforma kan du hålla ned Skift när du trycker Enter/Return. Inställningen appliceras då på det markerade objektet, men fältet förblir markerat så att du kan skriva in ett nytt värde utan att behöva klicka i fältet igen.

8 80 Del 2 Få InDesign att göra jobbet ANGE REFERENSPUNKTEN Både panelen Omforma och kontrollpanelen innehåller en liten ikon som kallas positionerare för referenspunkten (figur 6.7). Den är användbar i samband med ett flertal uppgifter, exempelvis när du vill mäta en rams position eller storleksändra, rotera, fördela och justera ramar. Faktum är att alla omformningar utgår från ett objekts referenspunkt. För att specificera referenspunkten för en markerad ram klickar du på någon av de nio punkterna på referenspunktens positionerare. När du använder verktygen Rotera, Skalförändra eller Skeva kan du ange en egen referenspunkt i stället för att använda någon av de nio förinställda referenspunkterna (figur 6.8). Figur 6.8 Varje referenspunkt har sin exakta motsvarighet i de nio markeringshandtagen i en rams begränsningsram (A). Om du specificerat en egen referenspunkt indikeras den med en icke utskrivbar symbol (B). A B Mäta ramens position För att utföra mätningar på skärmen måste du fastställa en nollpunkt och en referenspunkt. Placeringen av nollpunkten bestämmer varifrån mätningen ska utgå, medan referenspunkten för en markerad ram bestämmer vilken punkt mätningen ska referera till. De x- och y-värden som visas på panelen Omforma och kontrollpanelen hänvisar till den valda referenspunkten på en rams begränsningsram i förhållande till nollpunkten. Om du alltså vill ta reda på hur långt det övre vänstra hörnet av en ram ligger från en sidas övre vänstra marginal, måste du flytta nollpunkten till marginalen och sedan ange den översta vänstra punkten som referenspunkt i referenspunktens positionerare. X- och y-positionerna för en markerad ram kan mätas från tre olika ställen: Placeringen av en ram i förhållande till dokumentets nollpunkt. Markera en eller flera ramar med verktyget Markering för att visa deras placering på sidan eller uppslaget (figur 6.9).

9 Kapitel 6 Arbeta med ramar 81 Figur 6.9 Platshållarramens placering visas i förhållande till dokumentets nollpunkt. I det här fallet mäter InDesign från sidans övre vänstra hörn till bildens övre vänstra hörn. Placeringen av en bild i förhållande till nollpunkten för dess platshållarram. Markera en bild med verktyget Direktmarkering för att visa dess placering i platshållarramen (figur 6.10). Figur 6.10 Bildens placering visas i förhållande till nollpunkten för platshållarramen. I det här fallet mäter InDesign från platshållarramens övre vänstra hörn till det övre vänstra hörnet av dess innehåll. Placeringen av en bild i förhållande till nollpunkten i dokumentet. Inaktivera alternativet Visa innehållsförskjutning på panelen Omformas eller kontrollpanelens panelmeny och markera sedan bilden med verktyget Direktmarkering för att visa dess placering på sidan eller uppslaget (figur 6.11). Figur 6.11 Bildens placering visas i förhållande till dokumentets nollpunkt. Eftersom alternativet Visa innehållsförskjutning har inaktiverats mäter InDesign från sidans övre vänstra hörn till bildens övre vänstra hörn i platshållarramen.

10 82 Del 2 Få InDesign att göra jobbet Kommandot Visa innehållsförskjutning Kommandot Visa innehållsförskjutning bestämmer positionen för en bild som markerats med verktyget Direktmarkering. Inaktivera det för att visa positionen i förhållande till dokumentets nollpunkt. Aktivera det för att positionen i förhållande till nollpunkten för dess platshållarram. När det är aktiverat ändras X/Y-ikonerna på panelen Omforma och kontrollpanelen till X+/Y+. Det här kommandot är som standard aktiverat. Figur 6.12 Verktyget Mät. VERKTYGET MÄT Ett annat sätt att mäta är att använda verktyget Mät (fi gur 6.12). Det kan beräkna avståndet mellan två punkter i dokumentfönstret. När du mäter visas resultatet på panelen Information (figur 6.13). Alla mätningar visas med den för dokumentet valda måttenheten. När du gjort en mätning förblir linjen synlig tills du byter till ett annat verktyg eller gör en annan mätning. Figur 6.13 Avståndet mellan linjens två punkter (A) visas som A1 på panelen Information (B). Drar du en andra linje visas den som A2. A B Du hittar verktyget Mät på samma plats som verktyget Pipett i verktygslådan. Klicka på verktyget Pipett och håll musknappen nedtryckt för att visa verktyget Mät. Klicka på den plats i dokumentet som du vill mäta från och dra till den punkt du vill mäta till. Håll ned Skift medan du drar för att få en rak linje.

Adobe. InDesign CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. InDesign CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe InDesign CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Typografiska grundbegrepp... 1 Typografi, ordförklaringar... 2 Mer om teckensnitt... 3 Teckenmellanrum och radavstånd... 4 Radavstånd...

Läs mer

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010 Word (Textruta Figursättning, storleksförändra, beskära, Linjal, Sidhuvud/fot) 1:5 En textruta är en ram som kan innehålla text, bild, tabell etc. och kan precis som bilder, figursättas. Textrutan använder

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

Beskära en bild Steg 1 Steg 2

Beskära en bild Steg 1 Steg 2 Scream of the Crop Jag älskar rubriken på det här kapitlet det är namnet på ett album av bandet Soulfarm (visst skulle Soulfarm vara ett passande namn på en skräckfilm!). Hursomhelst så hittade jag också

Läs mer

6 Arbeta med text. Komma igång

6 Arbeta med text. Komma igång 185 6 Arbeta med text I den här lektionen får du lära dig följande: Importera text. Skapa textkolumner. Ändra textattribut. Använda och spara formatering. Hämta textattribut. Figursätta text runt bilder.

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 2014.02.21 1 1 Fönster och dörr Kapitel 3 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 4 Relativ positionering... 8 Fasta fönster... 9 Se på 3D-modell...

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 13.08.2012 Kapitel 3... 1 DDS-CAD Arkitekt 7 Fönster och dörr Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 5 Relativ positionering... 7 Fasta fönster... 8

Läs mer

Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator

Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator Öppna ett nytt dokument (ctrl-n), storleken spelar ingen större roll eftersom innehållet är vektorbaserat kan det alltid skalas om senare. Välj Pennverktyget

Läs mer

Grundritning Torpargrund

Grundritning Torpargrund Grundritning Torpargrund Ritningsnummer Grundritning... 2 Startfil för Grundritning... 3 Inställning för Grundritning... 4 Rita rektangulär torpargrund baserad på två punkter... 6 Fri Yttermur/Hjärtmur...

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Kapitel 4 Tak... 3. Tak Kapitel 4

Kapitel 4 Tak... 3. Tak Kapitel 4 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 4 Tak... 3 Tak i våning 2... 3 Underlagsritning... 4 Tak... 5 Hur ser taket ut?... 7 Yttervägg... 8 Gavel fönster... 11 Golv i takvåning... 12 Koppla golv

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Adobe INDESIGN CS5 GRUNDER

Adobe INDESIGN CS5 GRUNDER Adobe INDESIGN CS5 GRUNDER Innehållsförteckning 1 Arbetsytan...5 Välkomstbilden... 5 Programfältet... 6 Programknappar... 6 Arbetsyteväxlare... 7 Spara arbetsyta... 7 Ta bort arbetsytor... 7 Skapa ett

Läs mer

Kapitel 13 Placera på ark... 3

Kapitel 13 Placera på ark... 3 2012-08-13 Kapitel 14... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 13... 3 Rithuvud... 3 Projektinformation... 7 Skriv ut arket... 9 Fasader på ark... 10 2... Kapitel 14 2012-08-13 2012-08-13 Kapitel 14... 3

Läs mer

Kapitel 7 Skorsten, trappa och inredning... 3

Kapitel 7 Skorsten, trappa och inredning... 3 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 7 Skorsten, trappa och inredning... 3 Skorsten... 3 Trappa... 5 Möbler... 8 Automatisk rotation... 10 Köksinredning polyline [F2]... 14 Köksinredning Skåpsfigur...

Läs mer

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Relativ positionering... 6 Infogad fil... 7 Hur ser fasaden ut?... 9 Ytterdörrar...11 Ändra standardvärde för hela våningen....17 Innerdörrar...18

Läs mer

Adobe. InDesign CS2. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. InDesign CS2. Grundkurs. www.databok.se Adobe InDesign CS2 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Typografiska grundbegrepp... 1 Typografi, ordförklaringar... 2 Mer om teckensnitt... 3 Teckenmellanrum och radavstånd... 4 Radavstånd...

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Word

Sida 1 av (9) Instruktion Word Sida 1 av (9) Instruktion Word Menyfliksområdet... 2 Snabbåtkomst... 3 Skapa nytt dokument... 3 Skriva in text... 4 Marginalinställningar... 4 Tabulatorinställningar... 5 Placera ut nya tabbar... 5 Ta

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Produktion av PowerPointpresentationer i Office 2010 2014-12-15

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Produktion av PowerPointpresentationer i Office 2010 2014-12-15 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Produktion av PowerPointpresentationer i Office 2010 2014-12-15 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att skapa presentationer

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Nya funktioner i Communicate: In Print Version 2.8

Nya funktioner i Communicate: In Print Version 2.8 COMPRIN9 Nya funktioner i Communicate: In Print Version 2.8 1. Kostnadsfria uppdateringar av symbolsystemet En av de nya funktionerna i In Print version 2.8 är att det blir möjligt för dig att kostnadsfritt

Läs mer

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING 2007 Innehåll Innehåll...1 1. Om Lightning...2 2. Systemkrav...2 3. Installera och använda Lightning...2 4. Lightnings kontrollpanel...3 5. Ändra förstoringsgrad...3

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Adobe ACROBAT GRUNDER

Adobe ACROBAT GRUNDER Adobe ACROBAT X GRUNDER Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat X?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat X... 8 Starta programmet... 8 Stänga

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 Vad är en formatmall? 25-1 Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 I en lättläst bok märks inte typograf in om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typograf

Läs mer

Juha Kaukoniemi Kent Lindberg PHOTOSHOP ELEMENTS 5. digital bildbehandling

Juha Kaukoniemi Kent Lindberg PHOTOSHOP ELEMENTS 5. digital bildbehandling Juha Kaukoniemi Kent Lindberg PHOTOSHOP ELEMENTS 5 digital bildbehandling Del 2 redigera bilder 14. Redigeraren... 52 15. Snabbkorrigering... 58 16. Övrga färgjusteringar... 64 17. Manuell färgkorrigering...

Läs mer

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Innehållsförteckning Office 2013 Översikt... 2 Introduktion till Office 2013 Sv... 2 Gränssnitt med menyflikar... 2 ARKIV fliken Backstage vyn... 2 Flytta/ändra

Läs mer

Att använda Energiforsks rapportmall

Att använda Energiforsks rapportmall Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

RoomDesigner Manual... 1

RoomDesigner Manual... 1 RoomDesigner Manual Innehållsförteckning RoomDesigner Manual RoomDesigner Manual... 1 Översikt... 3 2D- lägets verktyg... 4 3D- lägets verktyg... 5 2D- LÄGET... 6 Införande av fönster, dörrar samt inredning

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta.

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta. Snabbstartsguide Microsoft PowerPoint 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Hitta det du behöver Klicka

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard.

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. Verktygsfunktioner i BAS Snabbguide Klicka på det verktyg du vill jobba med. Det verktyg

Läs mer

Kdenlive snabbstartguide

Kdenlive snabbstartguide Den här dokumentationen konverterades från sidan Kdenlive/Manual/QuickStart på KDE:s användarbas. Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Skapa ett nytt projekt 5 2 Lägga till klipp 7 3 Tidslinje 9

Läs mer

Grundritning Torpargrund

Grundritning Torpargrund Grundritning Torpargrund Ritningsnummer Grundritning... 2 Startfil för Grundritning... 3 Inställning för Grundritning... 4 Rita rektangulär torpargrund baserad på två punkter... 6 Fri Yttermur/Hjärtmur...

Läs mer

SHARP TWAIN AR/DM. Bruksanvisning

SHARP TWAIN AR/DM. Bruksanvisning SHARP TWAIN AR/DM Bruksanvisning Copyright 2001 av Sharp Corporation. Alla rättigheter förbehålls. Reproduktion, adaptering eller översättning utan tidigare erhållen skriftlig tillåtelse är förbjuden,

Läs mer

Författare DNR: Diarienummer. Manual för Mittuniversitetets Officemallar

Författare DNR: Diarienummer. Manual för Mittuniversitetets Officemallar 2016-12-20 Författare DNR: Diarienummer Innehållsförteckning Allmänt om Wordmallarna... 2 Fliken Mittuniversitetet... 2 Skapa ett nytt dokument... 2 Dialogrutor... 3 Fylla i ett dokument... 4 Fylla i ett

Läs mer

Laboration1 Vektorgrafik med Illustrator Innehåll: Filter Text Objekt Knappar Kurvor Ritverktyget Formverktyget Symboler Övertoning Effekt Lager

Laboration1 Vektorgrafik med Illustrator Innehåll: Filter Text Objekt Knappar Kurvor Ritverktyget Formverktyget Symboler Övertoning Effekt Lager Laboration1 Vektorgrafik med Illustrator Innehåll: Filter Text Objekt Knappar Kurvor Ritverktyget Formverktyget Symboler Övertoning Effekt Lager Uppgift 1 Designa en webbknapp Rita en form Håll ned musen

Läs mer

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Fönsterbeteende 4 1.1 Fokus............................................. 4 1.1.1 Fokuspolicy..................................... 4

Läs mer

Kapitel 2 Vägg/golv... 3

Kapitel 2 Vägg/golv... 3 2014.02.21 1 Vägg/golv Kapitel 2 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 2 Vägg/golv... 3 Yttervägg... 3 Golv... 8 Anpassa vägg till platta på mark... 12 Innervägg... 14 Hur ser väggarna ut?... 19 Ångra/göra

Läs mer

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G IT 1... Fel! Bokmärket är inte definierat. Grundkurs i Data vid Ålands Lyceum... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehållsförteckning...

Läs mer

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen.

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen. KEYNOTE guiden Det här en guide med en sammanställning av de några av de vanligaste funktionerna och snabbkommandon i keynote. Lär du dig dem så går det snabbare och effektivare att både använda och göra

Läs mer

Word del 3 Sidan 1 av 5

Word del 3 Sidan 1 av 5 Word del 3 Sidan 1 av 5 Visningslägen... 2 Verktygsfält... 2 Textruta... 3 Sök och ersätt... 4 Word del 3 Sidan 2 av 5 Visningslägen Övn 1 Tryck Visa på menyraden. Det går nu att växla dokumentets visningsläge

Läs mer

Pampas Arbetsbeskrivning gif-animering (Mediator 8)

Pampas Arbetsbeskrivning gif-animering (Mediator 8) Pampas Arbetsbeskrivning gif-animering (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att använda det inbyggda multimediabiblioteket Att lägga in rörliga bilder, gif-animeringar Att skapa animeringsbanor

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Ett sätt att göra en offert unik och professionell kan till exempel vara att skapa ett försättsblad som ger ett stilrent och organiserat intryck, se vårt

Läs mer

Verktyget Ritstift är ett kraftfullt verktyg när man vill rita raka linjer, Bézierkurvor och komplexa former. Verktyget Penna är enklare att använda

Verktyget Ritstift är ett kraftfullt verktyg när man vill rita raka linjer, Bézierkurvor och komplexa former. Verktyget Penna är enklare att använda Verktyget Ritstift är ett kraftfullt verktyg när man vill rita raka linjer, Bézierkurvor och komplexa former. Verktyget Penna är enklare att använda när man vill rita och redigera friare linjeformer medan

Läs mer

Snabbstartsguide. Navigeringsfönster Använd navigeringsfönstret om du vill flytta runt i publikationen, lägga till och ta bort sidor.

Snabbstartsguide. Navigeringsfönster Använd navigeringsfönstret om du vill flytta runt i publikationen, lägga till och ta bort sidor. Snabbstartsguide Microsoft Publisher 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst

Läs mer

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn.

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Rita med ritstift Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Mjuka kurvor Klicka, håll ned musknappen och dra i banans riktning. En hävarm dras ut på var sida om ankarpunkten. De sitter ihop som en

Läs mer

Adobe IND IGN CC. Grunder

Adobe IND IGN CC. Grunder Adobe IND IGN CC Grunder Innehållsförteckning 1 Arbetsytan...7 Programfältet... 7 Programknappar... 8 Arbetsyteväxlare... 8 Spara arbetsyta... 9 Ta bort arbetsytor... 9 Skapa ett nytt dokument... 9 Paneler,

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien". TriBall är otroligt

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2003 Vers 20101001 Innehållsförteckning Startåtgärdsfönster... 3 Anpassa antalet ikoner... 3 Lägga till ett nytt verktygsfält... 4 Återställ till normalläge... 4

Läs mer

Snabbguide för HP Photo Printing

Snabbguide för HP Photo Printing Hämta bilder till fotogalleriet Använd någon av följande metoder för att lägga till bilder i fotogalleriet. Fotogalleriet, som är den vänstra rutan i programmet HP Photo Printing, utgör startpunkt för

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

diverse egenskapspaletter

diverse egenskapspaletter OBJEKTORIENTERADE RITPROGRAM Det fi nns två typer av ritprogram. Ett objektbaserat program ritar i form av matematiska kurvor med noder och styrnoder medan ett pixelbaserat program ritar genom att fylla

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll Programfönster och arbetsyta Skriva och redigera text - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 1.1 - Programfönster och Arbetsyta Programfamiljen i Microsoft

Läs mer

Macromedia. Dreamweaver 8. Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Dreamweaver 8. Grundkurs. www.databok.se Macromedia Dreamweaver 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Arbetsmiljön... 1 Användningsområde... 1 Starta Dreamweaver... 1 Arbeta i Dreamweaver... 3 Fönster... 4 Statusfältet... 4 Menyer...

Läs mer

Newspilot JMG 2012 Per Alm

Newspilot JMG 2012 Per Alm Kom igång med Newspilot JMG 2012 Per Alm Newspilot för reportrar, Kalender Menyer Sidor i tidningen Skapa ett nytt jobb... I Newspilot samlar du allt material till en artikel i tidningen i Jobb-mappar.

Läs mer

Adobe INDESIGN CS5 FÖRDJUPNING

Adobe INDESIGN CS5 FÖRDJUPNING Adobe INDESIGN CS5 FÖRDJUPNING Innehållsförteckning 1 Layout...5 Vita ytor... 6 Bildlayout... 8 Tillämpningsuppgifter... 11 2 Mallsidor...12 Skapa mallsidor...12 Åsidosätt mall med mallsidan Ingen...14

Läs mer

Grundritning Platta på mark

Grundritning Platta på mark Grundritning Platta på mark Inställning för grund i vån. 1 av projektet... 2 Ritningsnummer Grundritning... 4 Startfil för Grundritning... 4 Inställning för Grundritning... 5 Grundritning för golvvärme

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i imovie 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med imovie. 1.1 Förutsättningar imovie

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Kombinera bild och text i Word97

Kombinera bild och text i Word97 SYDSOL Handledning Win 2000-02-23 Kombinera bild och text i Word97 Syfte: Kombinera text och bild till en enhet Att arbeta med text kombinerat med bild har varit omständligt i Word. Word är ju i första

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

SymPrint. Manual. Artikelnummer: 12020, 12021, 12022. v.1.0.10 1

SymPrint. Manual. Artikelnummer: 12020, 12021, 12022. v.1.0.10 1 SymPrint Manual Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1.0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 4 2 Att använda SymPrint för att göra överlägg, mallar och mera...... 4 Exempel på vad du kan göra i SymPrint...

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Nya funktioner i Communicate: In Print Version 2.8

Nya funktioner i Communicate: In Print Version 2.8 COMPRIN9 Nya funktioner i Communicate: In Print Version 2.8 1. Kostnadsfria uppdateringar av symbolsystemet Den som har något av programmen i Communicate-serien kan kostnadsfritt uppdatera symbolinnehållet

Läs mer

DRC. Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1

DRC. Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 2000-05-10 DRC - Umeå Köksvägen 11 901 89 UMEÅ Åke Runnman 090-785 74 03 Fax 090-785 74 23 Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 PaperPort är ett program för att bl.a. göra konventionella läromedel tillgängliga

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Adobe IND IGN CC. Fördjupning

Adobe IND IGN CC. Fördjupning Adobe IND IGN CC Fördjupning Innehållsförteckning 1 Layout...5 Vita ytor... 6 Bildlayout... 8 Utfallande bilder... 9 Skapa rytm i layouten... 9 Tillämpningsuppgifter... 11 2 Mallsidor...12 Skapa mallsidor...12

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att använda STFs Wordmallar för Office 2010. Handledning

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok

Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok 01/12 Vad är en Ifolorbok och Ifolor Designer? En Ifolorbok är en äkta tryckt bok med pärmar och innehåll som du själv skapat med dina foton och texter. Ifolorboken

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

InDesign CS4. Adobe. Grundkurs

InDesign CS4. Adobe. Grundkurs InDesign CS4 Adobe Grundkurs Adobe InDesign CS4 Grundkurs Till denna bok medföljer ett antal övningsfiler på cd-skiva (filerna finns i mappen InDesign CS4 Grund). Kopiera filerna till lämplig mapp på din

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

Tips och idéer för Windows 8

Tips och idéer för Windows 8 Tips och idéer för Windows 8 Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itochlarande Tips och idéer för Windows 8 Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Skriften kan hämtas

Läs mer