Utbildningar hösten 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningar hösten 2015"

Transkript

1 Utbildningar hösten 2015

2 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror också att människor får bättre hälsa av att arbeta i effektiva och välfungerande verksamheter. Vi tror på ett arbetsliv där det finns plats och utvecklingsmöjligheter för alla. Sådana arbeten skapas av lönsamma företag. Därför hör allt samman, lönsamhet, effektivitet, arbetsmiljö och hälsa. Ur den här tron föds våra utbildningar om personalfrågor. Utbildningar för ett effektivt och hälsosamt arbetsliv. I den här katalogen kan du läsa om de öppna utbildningar som vi arrangerar löpande. Många av dem kan vi också ordna som företagsinterna utbildningar på plats hos er. Kontakta oss för en offert! Förutom utbildningar ordnar vi regelbundet konferenser om aktuella ämnen. Håll utkik på eller prenumerera på våra nyhetsbrev och inbjudningar. Program Du hittar detaljerade program till alla våra utbildningar på vår hemsida Där kan du också, i god tid före, se i vilken lokal utbildningarna kommer att hållas. Anmälan Anmäl dig enkelt på ett av tre sätt, fyll i formuläret på se, mejla anmälan till utbildning@metodicum.se eller ring Kontakt Har du frågor, funderingar eller idéer? Välkommen att kontakta oss på telefon eller via mejl utbildning@metodicum.se.

3 Arbetsrätt och praktik! Alkohol och droger i arbetslivet arbetsrätt och praktiska åtgärder Vad kan arbetsgivaren göra för att förebygga och åtgärda problem med alkohol och droger? Vad är tillåtet i arbetsrätten? Vad är mest effektivt enligt senaste forskning? Utbildningen leds av arbetsrättsexpert Annamaria Westregård och alkoholforskare Ulric Hermansson. Hur omfattande är alkohol- och narkotikaproblem på arbetet? Vilka är de grundläggande arbetsrättsliga principerna? Vilka motiv finns för att upptäcka och åtgärda? Vad säger lagen om åtgärder som alkohol- och drogtester? Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetsgivare och arbetstagare att agera och att verka för en säker arbetsmiljö? Hur kan man upptäcka alkohol- och drogproblem på arbetsplatsen? Hur kan arbetsgivare hantera svåra fall? Utbildningen vänder sig i första hand till chefer och personalansvariga, fackliga företrädare, företagshälsovården, och andra som är intresserade av att hantera och förebygga problem med alkohol och droger på arbetsplatsen. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

4 Ny, aktuell utbildning! Psykosocial arbetsmiljö vad, vem, hur? Utbildningen ger en god grund att stå på för att föra in sociala och organisatoriska aspekter i arbetsmiljöarbetet. Du lär dig både om lagar och regler och om aktuell forskning. Roller, ansvar och mandat tydliggörs. Du får tips om konkreta metoder och verktyg från våra erfarna utbildare. Utrymme ges till praktiska övningar, diskussioner och dina egna frågor. Utbildare är Per-Arne Spiik och Torbjörn Jansson, båda erfarna arbetsmiljökonsulter med fokus på psykosociala frågor. Vad säger lagar och föreskrifter? Forskningens erfarenheter? Arbetsmiljöpolicyn om organisatorisk och social arbetsmiljö Metoder för att kartlägga den organisatorisk och social arbetsmiljö Det sociala stödet Förebygga och hantera kränkningar och mobbning Hur kan man förebygga konflikter som leder till ohälsa? Vem gör vad i arbetet med organisatorisk och social arbetsmiljö? HR-ansvariga, arbetsmiljösamordnare eller med liknande ledningsfunktion, huvudskyddsombud, företagshälsovården. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida

5 Praktiska verktyg! Vad chefen behöver veta om stress Lär dig vad du som chef kan göra för att förebygga och hantera stress bland dina medarbetare. Du får kunskap och praktiska verktyg. Utbildare är Monica Kjellman, arbetsmiljökonsult med stor erfarenhet av psykosociala arbetsmiljöfrågor. Vad är stress och utmattningssyndrom? Vad är prestationsbaserad självkänsla och hur påverkar det individens stresstålighet? Hur kan du som chef bli bra på att se tidiga signaler på stress och annan ohälsa? Vilka är riskfaktorerna hos individen, gruppen och organisationen? Vad kan du göra med en gång för att förebygga stress på arbetsplatsen? Hur kan du som chef leda arbetet för att minska stressen? Var börjar och slutar chefens ansvar? Chefer med personalansvar. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida

6 Systematisk metod! Konfliktsäkert arbete med hållbar kommunikation Lär dig hantera konflikter konstruktivt genom att kommunicera på ett effektivt och systematiskt sätt, även om svåra frågor. Du får praktiska och konkreta verktyg för att konfliktsäkra din arbetsplats. Utbildningen leds av Eva Grundelius, kommunikationskonsult och certifierad jämställdhetskonsult. Hur upptäcker man konflikter i sin linda? Hur skiljer man mellan destruktiv och konstruktiv konflikthantering? Hur förhindrar man kränkande särbehandling? Hur använder man feedback i dialog för att hantera irritation? Hur blir man överens i svåra frågor? Hur avläser man samtalsklimatet och väljer rätt nivå? Hur får man alla att lyssna utan att missförstå? Vad utmärker en konfliktsäker arbetsplats? Alla som hanterar konflikter i arbetslivet och som vill lära sig kommunicera hållbart, i synnerhet chefer, arbetsledare, personalansvariga och fackliga företrädare. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

7 Bli trygg i svåra samtal Misskötsel på arbetet förebygg och hantera med hållbar kommunikation Lär dig förebygga och hantera misskötsel genom att kommunicera systematiskt. Genom praktisk övning lär du dig använda olika slag av kommunikation situationsanpassat. Utbildningen leds av Eva Grundelius, kommunikationskonsult och certifierad jämställdhetskonsult. Fem skyldigheter som följer av anställningsavtalet Vad är misskötsel i juridisk mening? Vilka verktyg finns för att förebygga och hantera misskötsel? Hur använder man hållbar kommunikation för att förebygga och stoppa misskötsel? Hur skapar man rätt samtalsklimat för gränssättning respektive samverkan? Hur genomför man ett korrigerande samtal som är rättssäkert och effektivt? Hur skapar man tydliga spelregler för kommunikation och samarbete i en arbetsgrupp? Kursen vänder sig i första hand till dig som har ett arbetsgivaransvar eller är fackligt aktiv. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

8 Ekonomistyrning! Hälsobokslut Lär dig en enkel, kostnadseffektiv och korrekt metod för att få överblick över de ekonomiska konsekvenserna av hälsoläget i din organisation. Med hälsobokslut kan du följa utvecklingen och sätta in effektiva åtgärder. Utbildningen leds av Thomas Aronsson, personalekonom, konsult och författare. Hur mäter man de ekonomiska konsekvenserna av hälsa och ohälsa i organisationen? Vad är ett hälsobokslut och vad används det till? Vilka nyckeltal är relevanta för att styra verksamheten? Hur ska man tolka resultaten? Hur kan hälsobokslut öka lönsamheten? Personalchefer, personalhandläggare, ekonomichefer, controllers, ekonomer, hälsocoacher, rehabkonsulter och andra som är intresserade av sambandet mellan hälsa och ekonomi. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

9 Personalekonomi Räkna på hälsoförändringar Skaffa dig grundläggande kunskap i personal ekonomi och lär dig räkna på lönsamheten i hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande åtgärder. En riktig grundutbildning på två plus två dagar med en hemuppgift mellan kurstillfällena. Utbildare är Thomas Aronsson personalekonom, konsult och författare. Vilka intäkter och kostnader påverkas av hälsa och hälsoförändringar? Hur ska man räkna på rehabilitering respektive förebyggande och hälsofrämjande åtgärder? Hur kan man utvärdera hälsoförbättrande åtgärder med hjälp av ekonomiska efterkalkyler? Vilka är de ekonomiska utgångspunkterna för olika aktörer inom hälsoområdet? Vilka etiska hänsyn är viktiga vid ekonomisk kalkylering inom hälsoområdet? Personalchefer, ekonomichefer, personalhandläggare, controllers, ekonomer, huvudskyddsombud, rehabiliteringshandläggare och rehabiliterings konsulter, företagshälsovården, rehabiliteringsansvariga, arbetsmiljöinspektörer, regionala skyddsombud, och arbetsmiljöansvariga inom fackliga organisationer, hälsokoordinatorer, hälsospecialister m.fl. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

10 Framtagen av parterna! Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Lär dig allt du behöver för att hantera rehabiliteringsärenden medmänskligt och professionellt, arbetsrättsligt korrekt och ekonomiskt effektivt. Vår tredagarsutbildning tar ett helhetsgrepp på rehabilitering utifrån ett chefsperspektiv. Den tar upp allt från praktiska frågor som blankettstöd till övergripande frågor som arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Utbildare är Jan-Åke Brorsson, Berit Bäckström och Thomas Aronsson. Vilket ansvar har du som chef, formellt och praktiskt? Vilka lagar styr och hur ska de tolkas? Hur samverkar du med Försäkringskassan och facket? Hur går en rehabutredning till? Hur ska rehabplanen se ut? Hur påverkas företagets ekonomi? Chefer med personalansvar, personal-/rehabhandläggare, fackliga företrädare och företagshälsovården. Alla som vill hantera rehabiliteringsprocessen snabbt och korrekt. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

11 Forskning och praktik Att schemalägga för hälsa och effektivitet i vård och omsorg Dygnet runt-verksamhet, många olika kompetenser och budgetpress gör schemapusslet inom vård och omsorg särskilt svårlöst. Arbetstiderna får inte slita ut personalen i förtid eller äventyra patientsäkerheten. Vad kan arbetsgivaren göra? Vad kan den anställde göra? Hur skapar man långsiktigt hållbara scheman? Denna endagsutbildning kombinerar forskning med praktik. Utbildare är Göran Kecklund, forskningschef vid Stressforsknings institutet, och Ulla Olofsson arbetsmiljöstrateg i Västerbottens läns landsting. Vilka hälsorisker finns med nattarbete och oregelbunda arbetstider? Hur skapas långsiktigt hållbara scheman? Hur ska man tänka kring trötthet och säkerhet? Vad kan den anställde själv göra för att undvika sömnproblem? Vilka fem grundfaktorer finns för att skapa hälsosamma scheman? Hur säkerställer man rätt kompetens på rätt plats i rätt tid? Vilka arbetstidsmodeller fungerar bra för vård och omsorg? Utbildningen vänder sig till schemaläggare, chefer med verksamhetsansvar, HR-personal, arbetsmiljöstrateger, skyddsombud m.fl. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida

12 Expertutbildning! Bemanning och schemaläggning från A till Ö Under denna utbildningsdag får du lära dig att planera, bemanna och schemalägga din verksamhet så att den fungerar så bra som möjligt. Steg för steg får du lära dig processen från behov till optimalt schema. Vi testar olika schemaläggningsmetoder och diskuterar vanliga fällor som man bör undvika. Utbildare är Myrna Palmgren, doktor i optimeringslära och schema- och bemanningsspecialist vid Region Skåne Strategisk planering, taktisk planering, operativ planering Hur avgör man bemanningsbehovet? Vad är chefens roll i schemaläggningen? Fördelar och nackdelar med fasta scheman och önskescheman? Vilka är de vanligaste problem som schemaläggare råkar ut för? Vad är rimligt att kräva av schemaverktyg? Förändra befintliga scheman Du som arbetar med schemaläggning och bemanning eller är chef med verksamhetsansvar. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida

13 Expertutbildning Allt du behöver veta om juridiken kring arbetstider! Välkommen till en riktig expertutbildning om arbetstidsreglerna! Här får du veta det som är svårt att läsa sig till. Hur begränsande är reglerna i Arbetstidslagen och EUs arbetstidsdirektiv? Var finns gråzonerna? Vad kan vi lära av rättspraxis? Vilka möjligheter och risker finns? Du får svar på just dina konkreta frågor. Utbildare är John Wahlstedt, biträdande arbetsrättschef på Teknikföretagen. John har bland annat varit nationellt ansvarig för att förhandla om arbetstider för Sverige vid översynen av EUs arbetstidsdirektiv. Vilka regler i EU-direktivet och i lagen är förhandlingsbara? Vilka avspeglingar ger lagarna i kollektivavtalen? Hur har arbetstidslagen och EU-direktivet tolkats i domstolarna? Vilka sanktioner finns? Vilka möjligheter finns att lösa problemen genom kollektivavtal eller förläggning av arbetstid? Du som förhandlar om arbetstider eller är schemaspecialist, chef eller skyddsombud i verksamheter där arbetstiderna ändras ofta. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida

14 Praktisk, handgriplig utbildning! Samarbete i den mångkulturella arbetsgruppen De flesta arbetsplatser har idag medarbetare med olika kulturella bakgrunder. Och just i arbetslivet är risken stor att det spännande kulturmötet övergår till den frustrerande kulturkrocken. Med kunskap om kulturskillnader minskar risken för fördomar och missförstånd. Välkommen till en praktisk och handgriplig utbildningsdag om att förstå och hantera kulturskillnader på arbetsplatsen! Utbildare är Christine Beckman, språklärare, interkulturkonsult och författare. Vad är kultur och vad är personlighet? Prestationskultur jämfört med relationskultur och gruppkultur Den exotiska svenska managementkulturen! Vad gör jag när människor beter sig konstigt? Hur långt kan man anpassa sig till en ny kultur? Du som har medarbetare, chefer, kunder eller kollegor med andra kulturella identiteter än du själv. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida

15 Utvecklas som ledare! Ledarskap för hälsa och effektivitet Lär dig hur ditt ledarskap kan göra medarbetarna friskare och organisationen effektivare. Forskaren Johan Larsson delar med sig av sina rön om vad som kännetecknar framgångsrika ledare. Du får också lära dig använda ett ledarskapsbokslut som ett praktiskt verktyg för att utvecklas som ledare och som människa. Hur påverkar ledarskapet personalens hälsa och produktivitet? Vad betyder chefens människosyn för organisationens effektivitet? Vad kan vi lära av ledarna i framgångsrika organisationer? Vad kan vi lära av aktuell ledarskapsforskning som vi har nytta av i vardagen? Hur kan man utvecklas som ledare? Vad ska man titta på vid rekrytering av chefer? Utbildningen vänder sig till dig som är ledare, till exempel chef eller projektledare, men även till dig som är HR-specialist och ansvarig för rekrytering och kompetensutveckling av chefer och ledare. Kurstillfällen, priser och anmälan, se folderns baksida.

16 Kurstillfällen & priser Bemanning & schemaläggning från A till Ö Stockholm, 20 augusti Stockholm, 21 augusti Stockholm, 8 oktober Stockholm, 9 oktober Göteborg, 10 december Göteborg, 11 december kr. Psykosocial arbetsmiljö vad, vem hur? Stockholm, 1-2 september Stockholm, november kr. Allt du behöver veta om juridiken kring arbetstider Stockholm, 7 september Stockholm, 2 november kr. Vad chefen behöver veta om stress Stockholm, 16 september kr. Alkohol och droger i arbetslivet Stockholm, 15 september kr. Arbetsgivarens rehabansvar Stockholm, september kr. Ledarskap för hälsa och effektivitet Stockholm, november kr. Misskötsel på arbetet Stockholm, september Stockholm, november kr. Konfliktsäkert arbete Stockholm, 6-7 oktober Stockholm, december kr. Hälsobokslut Stockholm, oktober kr. Personalekonomi Stockholm, november december kr. Att schemalägga för hälsa och effektivitet i vård och omsorg Stockholm, 5 november kr. Samarbete i den mångkulturella arbetsgruppen Stockholm, 3 december Göteborg, 10 december kr. I priserna ingår utbildningsmaterial, lunch och fika. Moms tillkommer. OBS! Ändringar kan förekomma! Se för uppdaterad information

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N UTBILDNINGAR HÖSTEN 16 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror också att människor får bättre

Läs mer

Utbildningar våren 2015

Utbildningar våren 2015 Utbildningar våren 2015 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror också att människor får bättre

Läs mer

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N UTBILDNINGAR HÖSTEN 17 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Välkommen! I den här katalogen kan du läsa om de öppna utbildningar som Metodicum arrangerar. Många av

Läs mer

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N UTBILDNINGAR VÅREN 17 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Välkommen! I den här katalogen kan du läsa om de öppna utbildningar som Metodicum arrangerar. Många av dem

Läs mer

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N UTBILDNINGAR HÖSTEN 18 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror att människor mår bra av att

Läs mer

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N UTBILDNINGAR VÅREN 18 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror att människor mår bra av att

Läs mer

Ledarskapsutveckling i Sigtuna kommun 2011

Ledarskapsutveckling i Sigtuna kommun 2011 Ledarskapsutveckling i Sigtuna kommun 2011 Ledarskapet är avgörande för våra förutsättningar att vara en av landets mest attraktiva kommuner att leva och verka i Chefer är företrädare för kommunen som

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog 2018 för öppna utbildningar och föreläsningar

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog 2018 för öppna utbildningar och föreläsningar Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog 2018 för öppna utbildningar och föreläsningar Vi på Helsa Företagshälsovård hoppas kunna inspirera dig och din arbetsplats till godare

Läs mer

Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst

Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst Arbetsmiljön Arbetsmiljölagen Föreskrifter (AFS) Alla förhållanden: fysiska, organisation At:s företrädare: Skyddsombud Drivs av: Arbetsmiljöverket

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Körschema för OSA-utbildningen

Körschema för OSA-utbildningen Körschema för OSA-utbildningen Här finns stöd för dig som ska planera och genomföra Suntarbetslivs OSA-utbildning. Du hittar en översikt över hela utbildningen samt ett körschema för alla delar med förslag

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

Frågor och svar kampanj OSA-kollen

Frågor och svar kampanj OSA-kollen 2018-05-22 Frågor och svar kampanj OSA-kollen Här har vi samlat exempel på frågor och svar som vi tror kan komma när vi genomför lanseringskampanjen för OSA-kollen. Du kan använda underlaget för att själv

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning

Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget. En hög

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA

ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA Välkommen till ABF Skånes arbetsmiljöutbildningar ABF har en lång erfarenhet av samhälls- och arbetlivsutveckling. En del av detta

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö CHECKLISTA: Organisatorisk och social arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Syftet med denna checklista är att identifiera vilken beredskap verksamheten har för att genomföra ett

Läs mer

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog för öppna utbildningar och föreläsningar

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog för öppna utbildningar och föreläsningar Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog för öppna utbildningar och föreläsningar Bli en bättre chef Målet med utbildningen är att du som chef/ledare ska känna dig starkare

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016 Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet Att arbeta i staten 2016 Systematiskt arbetsmiljöarbete En liten film om SAM https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-ochinspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/

Läs mer

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder Föreskrifterna förtydligar

Läs mer

Nya AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö 1 dag

Nya AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö 1 dag Nya AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö 1 dag Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsgivarverket Ulrich Stoetzer Med Dr, Psykolog Sakkunnig Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Kursutbud Arbetsmiljö

Kursutbud Arbetsmiljö Kursutbud Arbetsmiljö Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det

Läs mer

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 November 2016 Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 Hur kan man arbeta med den nya föreskriften och få strategi och kultur att samverka? Frida Norrman & Johanna Rådeström Organisationspsykologer,

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen BILAGA Medarbetarpolicy för Medarbetarpolicyn har tagits fram i samarbete mellan institutets samtliga avdelningar. Policyn gäller i första hand i två år, och ska sedan utvärderas och revideras. Fastställd

Läs mer

Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Arbetsmiljö- och hälsastrategi Datum Arbetsmiljö- och hälsastrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Personalavdelningen Ersätter dokument: Dokumentnamn: Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet Med den här lathunden vill din fackliga organisation informera om

Läs mer

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade ohälsan Ge stöd till arbetsgivare och arbetstagare 2 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling Riktlinjer och rutiner Kränkande särbehandling Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Kränkande särbehandling... 3 Vad är kränkande särbehandling?... 3 Exempel på kränkande särbehandling:... 3 Signaler på att

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

En lathund om hur man hanterar. kränkande behandling M O B BA D, U T F RYS T, T R A K A S S E R A D VA D G Ö R M A N?

En lathund om hur man hanterar. kränkande behandling M O B BA D, U T F RYS T, T R A K A S S E R A D VA D G Ö R M A N? En lathund om hur man hanterar kränkande behandling M O B BA D, U T F RYS T, T R A K A S S E R A D VA D G Ö R M A N? Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade

Läs mer

Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang. Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad

Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang. Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad Ett prioriterat delmål för den svenska alkoholpolitiken ALKOHOLFRIA ARBETSPLATSER

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 178 Dnr: KS 2017/662 Revideras xxxx Kommunledningskontoret

Läs mer

Våra utbildningar. Utbildningar över hela landet. Erfarna utbildare med praktisk erfarenhet

Våra utbildningar. Utbildningar över hela landet. Erfarna utbildare med praktisk erfarenhet Utbildning Kompetensutveckling är ett av våra viktigaste verktyg för att få den mänskliga faktorn att arbeta för oss. Previa erbjuder utbildningsinsatser som bidrar till att effektivisera er organisation,

Läs mer

Chef för personliga assistenter 2013

Chef för personliga assistenter 2013 Chef för personliga assistenter 2013 utvecklas i ditt ledarskap! Att leda på distans konkreta verktyg! Samtalsmetodik, konfliktlösning och professionellt förhållningssätt i olika situationer Uppdatering

Läs mer

Sjukfrånvaro parternas arbete inom privat sektor

Sjukfrånvaro parternas arbete inom privat sektor Partsgemensamt arbete: Rapporten Hur använder företag arbetsmiljö- och hälsotjänster för att förebygga och åtgärda arbetsrelaterad ohälsa? (2017) en enkätundersökning om hur och i vilken omfattning företag

Läs mer

IT-skyddsrond, en metod för ökad användbarhet

IT-skyddsrond, en metod för ökad användbarhet 1 IT-skyddsrond, en metod för ökad användbarhet Carola Löfstrand Arbetsmiljöspecialist Vision Medarbetardriven verksamhetsutveckling - genom digitalisering Hur fånga upp medarbetarnas behov och göra dom

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Arbetsmiljöprogram

Arbetsmiljöprogram PROGRAM 1 (8) INLEDNING I Regionplanen för perioden -2019 framgår det att regionen ska utvecklas som arbetsplats med ledarskap och medarbetarskap som proaktivt påverkar arbetsmiljön i positiv riktning

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Externremiss september 2014 AFS 2015:X Innehåll Organisatorisk och social arbetsmiljö Innehåll...

Läs mer

Kurser höst 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten

Kurser höst 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten Kurser höst 2014 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten Kunskap skapar trygghet och ger kraft Unionens kurser är en viktig del i din kompetensutveckling. De

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto Shayfoto Äldreomsorg: Foto Shayfoto

Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto Shayfoto Äldreomsorg: Foto Shayfoto LEDARSKAPSUTVECKLING I SIGTUNA KOMMUN 2010 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto Shayfoto Äldreomsorg: Foto Shayfoto Ledarskapsutveckling

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Arbetsmiljöpolicy Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Hälsan & Arbetslivet

Hälsan & Arbetslivet Hälsan & Arbetslivet Lust i arbetet Arbetslust är en kraft som stimulerar till effektivitet, utveckling och lönsamhet. Den genererar mervärde för organisationen och bidrar till hälsa för individen. Det

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

Sven Lindblom 1

Sven Lindblom 1 2016-05-02 Sven Lindblom 1 Organisatorisk och social arbetsmiljö (kallas här OSA) AFS 2015:4 Syfte Kränkande särbehandling Tillämpningsområde Till vem föreskrifterna riktar sig Definitioner Systematiskt

Läs mer

Årlig Redovisning av Arbetsmiljöarbetet... ÅRA

Årlig Redovisning av Arbetsmiljöarbetet... ÅRA MÖLNDALS STAD Årlig Redovisning av Arbetsmiljöarbetet... ÅRA med utgångspunkt från Arbetsmiljölagen och AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete. MÖLNDALS STAD Kerstin Olofsson Arbetsmiljösamordnare,

Läs mer

Utmaningen en film om den sjuka jobbstressen

Utmaningen en film om den sjuka jobbstressen Organisatorisk och social arbetsmiljö AFS 2015:4 Källor genomgående i presentationen Arbetsmiljöverket och Metodicum Organisatorisk och social arbetmiljö 2016 04 24 Utmaningen en film om den sjuka jobbstressen

Läs mer

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Gemensam bas för chefer och skyddsombud Varsågod en kostnadsfri utbildning för bättre arbetsmiljö! Som delaktig i arbetsmiljöarbetet finns stora möjligheter att påverka

Läs mer

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER STOCKHOLM HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER STOCKHOLM HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar. FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER STOCKHOLM HÖSTEN 2013 Föreläsningar som förändrar. Lära för Livet Seminarier Utbildning Talarförmedling Er partner inom individ-, ledarskaps- och teamutveckling Sveriges bästa

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 3

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 3 Sid av 8 Orsakerna till förändringar i verksamheten kan vara många. Oftast är det en strävan till högre effektivitet som för privata företag ska resultera i bättre lönsamhet. Lönsamhet är för alla företag

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Kränkningar, diskriminering och repressalier

Kränkningar, diskriminering och repressalier 1(5) 2(5) Kränkningar, diskriminering och repressalier Inledning Svedala kommuns arbetsmiljö ska präglas av våra värdeord; hållbarhet, öppenhet, engagemang och mod. Det innebär bland annat att vi inte

Läs mer

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan Arbetsmiljö 3 INNEHÅLL Arbetsmiljö 3 Jobba systematiskt 4 Jobba förebyggande 4 Skyddsombud/arbetsmiljöombud 5 Brister arbetsmiljön - checklista 6 Ditt stöd 7 Arbetsmiljö Arbetsgivare som satsar på en god

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 15 KS/2017:162

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 15 KS/2017:162 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Personalutskott 2017-06-02 1 (1) Sida 15 KS/2017:162 Riktlinjer mot kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering och repressalier

Läs mer

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 2016 Tills vidare vid beslut Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Arbetsmiljö. för chefer. Ett utbildnings- och faktamaterial. Prevent. 3:e upplagan

Arbetsmiljö. för chefer. Ett utbildnings- och faktamaterial. Prevent. 3:e upplagan Arbetsmiljö för chefer Ett utbildnings- och faktamaterial Prevent 3:e upplagan Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän. Vår uppgift är att

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården Hanna

Läs mer

och LEDARSKAPS- CHEFS- PROGRAM

och LEDARSKAPS- CHEFS- PROGRAM och LEDARSKAPS- CHEFS- PROGRAM 2012-2013 Chefs- och ledarskapsprogram i Sigtuna kommun 2012-2013 I Sigtuna möts flygplats, storstad och landsbygd. Här finns historien, nutiden och framtiden. Kommunen växer

Läs mer

Micke Svedemar Kontaktombudsman

Micke Svedemar Kontaktombudsman Micke Svedemar Kontaktombudsman E-mail: ms@sulf.se http://www.sulf.se Äntligen måndag. Eller! Hjärnan är ett underbart organ. Det börjar arbeta så fort du vaknar på morgonen och slutar inte fungera förrän

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lindh Marie-Louise Datum 2015-04-07 Diarienummer KSN-2015-0823 Kommunstyrelsen Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet

Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet Praktiska råd och verktyg i Arbetsmiljöarbetet 1 Lasse Frisk Ledarutveckling Arbetsmiljö Grupputveckling Trygg Hansa Taxi Stockholm 3 Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Arbetsbelastning Arbetstidens förläggning

Läs mer

Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar. December 2016

Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar. December 2016 Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar December 2016 Introduktion Den här webb-presentationen riktar sig till förtroendevalda politiker i kommuner landsting och regioner. Den är tänkt att

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Strategi för en robust samarbetskultur

Strategi för en robust samarbetskultur Strategi för en robust samarbetskultur A. Hur gör vi det lätt för medarbetarna att lösa problem tidigt och smidigt? B. Hur främjar vi ökad kunskap, vilja och förmåga till konstruktivt samarbete bland medarbetarna?

Läs mer

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Hur är det på min arbetsplats? Ett arbetsmaterial med följande innehåll: 1. Förslag till undersökning av den psykosociala arbetsmiljö 2. LIUs handlingsplan för arbetsmiljö 3. IKEs

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2018-02-06 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Arbetsmiljöenheten Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

CHEFSUTBILDNINGAR Våren 2015

CHEFSUTBILDNINGAR Våren 2015 Inbjudan Chefsutbildningar våren 2015 (Öppen utbildning) CHEFSUTBILDNINGAR Våren 2015 Välkommen till vårens Öppna Chefsutbildningar som arrangeras av Feelgood Region Stockholm! Vi kan även hjälpa er med

Läs mer