Gredbyvägens öppnande mot Västermarksrondellen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gredbyvägens öppnande mot Västermarksrondellen"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämden (21) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Lisa Eriksson, Trafikutredning Gredbyvägens öppnande mot Västermarksrondellen Väster Eskilstuna kommun

2 Eskilstuna kommun (21) DOKUMENTET INNEHÅLLER: BAKGRUND STRATEGISKA DOKUMENT OCH PLANER ATT FÖRHÅLLA SIG TILL FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRING SLUTSATS Arbetet med projektet har bedrivit i dialog med en flera tjänstemän, som- förutom med synpunkter- försett projektet med olika underlag. Delaktiga tjänstemän: Johan Örn, planavdelningen Petter Skarin, planavdelningen Karin Ermegård, planavdelningen Magnus Rydh, projekt & GIS avdelningen Joachim Dahlgren, trafikavdelningen Olov Åslund, trafikavdelningen Stefan Patana, trafikavdelningen

3 Eskilstuna kommun (21) BAKGRUND Stadsdelarna Centrum och Väster växer med nya verksamheter och bostäder. Det blir allt tydligare att sambanden mellan stadsdelarna ökar vilket ställer högre krav på bättre fysiska kopplingar och ökad tillgänglighet i staden. Trafikmätningar visar att den största genomfartstrafiken i centrum sker på sträckan Kungsgatan Tullgatan Västeråsvägen. Trafikflödena på gatorna är idag mellan fordon per vardagsdygn vilket i maxtimme leder till köbildning. För oskyddade trafikanter upplevs gatorna som barriärer med begränsade korsningsmöjligheter. Gredbyvägen är idag en lokalgata vars huvudsakliga syfte är att trafikförsörja verksamheter och bostäder i direkt anslutning till gatan. Gatan är försedd med en smal gångbana och parkering sker huvudsakligen vinkelrätt mot körriktningen. Majoriteten av parkeringarna är inte reglerade. Trafikflödena på gatan är relativt låga. Stadsbyggnadsnämnden gav , genom ett inriktningsbeslut för trafikåtgärder i centrum, planavdelningen i uppdrag att utreda möjligheten att öppna upp Gredbyvägen för trafik. Uppdraget är prioriterat och det huvudsakliga syftet med förslaget är att den nya kopplingen kan avlasta Kungsgatan och Tullgatan från dagens trafikmängd och minska barriäreffekten. Inriktningen från politiken är att Gredbyvägen ska öppnas upp för trafik innan nästa mandatperiod. Föreslagen åtgärd att öppna upp Gredbyvägen för genomfartstrafik förutsätter dock ett helhetsperspektiv av sträckan. Utredningen visar att det är inte är lämpligt att öppna upp Gredbyvägen vid Västermarksrondellen utan att genomföra förbättringsåtgärder på hela sträckan (huvudsakligen och i första hand mellan cirkulationsplatsen och korsningen Gredbyvägen/Ståhlbergsvägen). Syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att öppna upp Gredbyvägen mot Västermarksrondellen. Syftet är vidare att avlasta angränsande gator från dagens trafikflöden samt skapa bättre fysiska kopplingar och ökad rumslig integration mellan stadsdelarna centrum, Väster och Munktellstaden. Syftet är också att säkerställa ekosystemtjänster inom planområdet. Mål Målet med trafikutredningen är att, som underlag för detaljplanearbetet, belysa nuläget samt konsekvenserna av planförslaget. Utredningar redovisar även för nödvändiga förbättringsåtgärder längs Gredbyvägen. Vidare är målet att skapa en attraktiv lokalgata med funktionen av en stadsgata.

4 Eskilstuna kommun (21) STRATEGISKA DOKUMENT OCH PLANER ATT FÖRHÅLLA SIG TILL Trafikplan För att nå intentionerna i Trafikplanen är det viktigt att det, i och med öppnandet av Gredbyvägen, görs satsningar som gynnar de oskyddade trafikanterna. I all planering och utformning av huvudnäten föreslås följande prioritering mellan trafikslagen: 1. Gångtrafik 2. Cykeltrafik 3. Kollektivtrafik 4. Biltrafik Några viktiga kommunala trafikmål för 2020 att förhålla sig till är: I Eskilstuna kommun ska det finnas ett attraktivt, heltäckande, sammanhängande och gent gångoch cykelnät (mål 5). Andelen resor med gång, cykel och kollektivtrafik ska öka (mål 7). Parkeringsmöjligheterna för besökande och boende ska medverka till ett attraktivt centrum (mål 9). Tryggheten ska vara hög, särskilt på gång och cykelvägnätet (mål 10). Till år 2020 har ingen i sin boendemiljö och skolmiljö bullernivåer överstigande beslutade riktvärden (mål 15). Detaljplan Stadsplan för kvarteret Visdomen med flera fastställdes av Länsstyrelsen Det aktuella vägavsittet redovisas som mark som inte får bebyggas och ska vara tillgänglig för allmän gångtrafik samt ledningsområde. Närmast Västermarksrondellen är en remsa för park eller plantering utlagd. Detaljplan för Eskilstuna resecentrum Väster (Tullgatan mm) fastställdes 1996 och avser bland annat Västermarksrondellen. I detaljplanen finns bestämmelser om utfartsförbud vid det aktuella vägavsnittet i rondellen (det framtida fjärde benet ). Fördjupat program för Väster Gredbyvägen är en del av programområdet för Väster. Programmet redovisar inte för ett öppnande mot Västermarksrondellen.

5 Eskilstuna kommun (21) FÖRUTSÄTTNINGAR Allmänt/Trafiksituation Gredbyvägen är idag en lokalgata och är avsedd för trafik inom området. Trafikflödena på vägen är i och med det relativt låga. Parkeringen längs med sträckan sker vinkelrätt mot körriktningen där majoriteten inte är reglerade. En smalare trottoar finns utmed Gredbyvägens norra sida och cykling sker i blandtrafik. I direkt anslutning till Västermarksrondellen ligger Rinmanskolan där en av skolans ingångar nås via Gredbyvägen. Boende i kvarteret Venus har anslutning till sina lägenheter via Kungsgatan, Stenmansgatan och Gredbyvägen. I övrigt präglas Gredbyvägen av industrilokaler på sin nordöstra sida och bangården på sin sydvästra sida. Rinmansparken angränsar till Gredbyvägen. Trafikstruktur Gång- och cykel De största bristerna vad gäller gång- och cykelvägnätet inom området är tillgänglighetet och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter. Befintlig gångbana på Gredbyvägen är cirka 2 meter bred och håller låg standard. Dessutom är det inte ovanligt att bilar parkerar på delar av gångbanan. Cykling sker i blandtrafik och fungerar bra idag med tanke på de relativt låga flödena på gatan. Som cyklist nås Gredbyvägen via cykelstråket från Tullgatan eller Västermarksgatan i sydöst eller Ståhlbergsgatan/Kungsgatan i nordväst. Befintligt huvudstråk för cyklister går Västeråsvägen via Tullgatan och vidare på Kungsgatan. Gredbyvägen är inte utpekad som ett framtida huvudcykelstråk enligt kommunens cykelplan. Cykelparkeringar sker huvudsakligen på kvartersmark. Kollektivtrafik Närmast busshållplats finns på Kungsgatan vid Rinmansparken och på Västermarksgatan i anslutning till resecentrum. Hållplatserna trafikeras av busstrafik med god turtäthet. Från stora delar av Väster är det ca 700 m till Eskilstuna resecentrum där tillgång till tågtrafik, samtliga landsortsbussar och de flesta stadsbussarma finns. Det pågår ett arbete att ta fram en kollektivtrafikplan för kommunen som kan innebära förändringar i linjenätet. Motorfordon Gredbyvägen är idag en lokalgata och är avsedd för trafik till verksamheter och bostäder inom området. Trafikflödena på gatan är därmed relativt låga. Förutom bostäder alstrar besökare till Rinmanskolan, bangården, parkeringarna och ett fåtal mindre verksamheter en viss andel trafik. Hastigheten på gatan är idag 50 km/h. På Gredbyvägen, mellan Västermarksrondellen och Ståhlbergsvägen, finns sex korsningspunkter som leder till angränsande fastigheter samt i de flesta fall ut till Kungsgatan.

6 Eskilstuna kommun (21) Parkering Idag sker parkering huvudsakligen på kommunal mark. Majoriteten av parkeringen sker vinkelträtt mot körriktningen vilket innebär att bilarna måste backa ut på körbanan när de lämnar sin parkering. De 152 parkeringsplatserna närmast centrum är reglerade med parkeringsavgift och hade, enligt 2016 års parkeringsräkning, en genomsnittsbeläggning på 73 procent under vardagar. Siffran kan jämföras med 2015 då beläggningstalet var 46 procent. Den relativt stora ökningen förklaras bland annat genom att de som tidigare parkerat framför Väduren 23 har behövt hittat andra parkeringar längs med gatan i och med pågående renovering. Trafikavdelningen uppskattar dock att beläggningen ökat generellt på gatan. Övrig parkering längs med Gredbyvägen är idag varken reglerad eller avgiftsbelagd. Det är inte ovanligt att en del av de parkerade bilarna gör anspråk på gångbanor och annans fastighet. Genom en parkeringsräkning som genomförts under 2016 visar på att cirka fordon står parkerade längs sträckan. Totalt uppskattas det finnas cirka platser längs med Gredbyvägen om man räknar såväl vinkelräta och kantstensparkering samt både de som är reglerade och oreglerade. Bild till vänster: beräkningarna har gjorts vid 8 tillfällen, 4 tillfällen på förmiddagen och vid 4 tillfällen på eftermiddagen. Bild till höger: Bilar som gör anspråk på annans fastighet. Gatusektion Hela sektionen är mellan meter bred (fastighetsgräns till fastighetsgräns). Bredden på körbanan är i genomsnitt 9 meter bred och den befintliga gångbanan är cirka 2 meter bred. Utöver dessa mått tar de vinkelräta parkeringarna mycket mark i anspråk.

7 Eskilstuna kommun (21) Markägande Eskilstuna kommun är markägare och väghållare på Gredbyvägen. Anslutande mark på bangårdens sida ägs av TGOJ Trafik AB (Fristaden 1:30). Trafikflöden Nedan redovisas för Gredbyvägens och angränsande gators trafikflöden: Västeråsvägen fordon/åvdt (2015) Tullgatan fordon/åvdt (2015) Kungsgatan fordon/åvdt (2015) Hamngatan fordon/åvdt (2015) Gredbyvägen, väster om Ståhlbergsvägen 800 fordon/åvdt (2010) Gredbyvägen, mellan Stenmansgatan och Rothoffsvägen 1400 fordon/åvdt (2010) De höga trafikflödena på framför allt Kungsgatan och Tullgatan är barriärskapande och begränsar möjligheterna för oskyddade trafikanter att korsa gatorna samt leder till köbildning i maxtimme. Trafikflöden inom området från 2015.

8 Eskilstuna kommun (21)

9 Eskilstuna kommun (21) Pågående projekt inom, eller i direkt anslutning till, området Energimyndighetens flytt; Myndigheten ska flytta till fastigheten Väduren 23 som ligger längs med Gredbyvägen. Inflyttning sker under hösten Myndigheten har mellan anställda samt ca besökare/år. Huvudentrén kommer placeras mot Gredbyvägen. Lokaliseringen av Energimyndigheten ställer krav på framför allt gång- och cykelstråket då många av de anställda idag pendlar med tåg och därmed kommer röra sig på stråket mellan resecentrum och arbetsplatsen. Ny tågdepå i Eskilstuna; Anläggningen för tågunderhåll kommer att byggas på Gredby bangård och ha direkt anslutning mot alla spår och perronger på Eskilstuna centralstation. Omvandlingen av Väster; Området Väster pekas ut som ett omvandlingsområde i kommunens översiktsplan där funtkionsintegrering och förtätning ska prioriteras. Intentionen är bland annat att skapa ett mer levande Väster och en attraktivare entré till staden. Resecentrum; Utveckling av stationsområdet/resecentrum i Eskilstuna för att möta upp framtida behov i området. Kapaciteten på spåret och i området är begränsad idag. Utredning är påbörjad. Diskussion inom kommunen pågår gällande Kungsgatans och Hamngatans utformning. Ingen utredning har påbörjats men inriktningen är att gatorna i framtiden ska få en mer stadsmässig karaktär där gång- och cykel ska få ökad prioritet.

10 Eskilstuna kommun (21) FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRING Allmänt Standarden på Gredbyvägen är idag låg. Planförslaget innebär ökade trafikflöden på gatan som ställer krav på ett annat gaturum där bland annat gång- och cykel måste prioriteras i utformningen. Med anledning av det krävs, förutom själva öppnandet av Västermarksrondellen, att förbättringsåtgärder planeras och genomförs på hela sträckan för att såväl attraktiviteten, stadsmässigheten och inte minst säkerheten på Gredbyvägen ska öka. Gång- och cykel Identifierade brister i dagens gång- och cykelnät är bland annat den befintliga gångbanan på Gredbyvägen som är cirka 2 meter bred. I och med de ökade trafikflödena på gatan ställs högre krav på säkra gång- och cykelbanor. Likaså ställs krav på passager längs med gatan samt säkra korsningar. För att skapa ett gent och attraktivt gång- och cykelstråk föreslås en 4,5 meter bred gång- och cykelbana på Gredbyvägens nordöstra sida och en cirka 3 meter bred gång- och cykelbana på gatans sydvästra sida (bangårdens sida). Dessa mått behövs för att säkra tillgängligheten och säkerheten för oskyddade trafikanter i området när trafikflödena ökar på gatan men också för att möta upp intentionerna i trafik- och cykelplanen. Gångbanorna är också nödvändiga för de parkeringar som föreslås skapas på bangårdens sida. Korsningar och passager föreslås vara upphöjda för att skapa tryggare gång- och cykelstråk där känslan ska vara att motorfordon korsar gång-och cykelbanan och inte tvärtom. Föreslagna åtgärder kompletterar även befintligt gång- och cykelnät och skapar nya länkar i staden (se kartbild). Med tanke på Västers utveckling och etableringen av exempelvis Energimyndigheten i området är dessa åtgärder ett viktigt steg i rätt riktning. Ny cykellänk i staden (markerad med rött i kartbilden).

11 Eskilstuna kommun (21) Kollektivtrafik Det finns inga planer på att kollektivtrafiken ska börja trafikera Gredbyvägen efter att vägen öppnas upp för genomfartstrafik. Sannorlikt kommer kollektivtrafiken ha kvar sina befintliga hållplatser på Kungsgatan där upptagningsområdet är större. Trafikalstring Föreslagen åtgärd innebär ett ökat trafikflöde på Gredbyvägen. Åtgärden kommer leda till omfördelningseffekter av trafiken. Utredningen föreslår att en trafiksimulering genomförs där Gredbyvägens öppnande analyseras och simuleras för att få en så tillförlitlig bild som möjligt av planförslaget. Uppdatering: M4Traffic AB har på uppdrag av Eskilstuna kommun analyserat trafikkonsekvenserna av att öppna Gredbyvägen för trafik. PM trafikanalys daterad Buller Den uppskattade trafikökningen på Gredbyvägen innebär att bullernivåer för fastigheterna längs med sträckan kommer öka. En bullerutredning ska genomföras i samband med detaljplanarbetet. Uppdatering: Structor Akustik fick genom Eskilstuna kommun i uppdrag att visa på bullerkonsekvenserna för kvarteret Venus samt Väduren 23 genom en jämförelse mellan nollalternativet (utredningsalternativ 0) och planförslaget att öppna upp Gredbyvägen för trafik (utredningsalternativ 1). Bullerutredning dat Utformning Gaturum Gredbyvägens karaktär förvandlas från en ren lokalgata till en lokalgata med funktionen av en stadsgata. Med tanke på Gredbyvägens geografiska läge, ökade trafikflöden samt Västers framtida utveckling bör gatans utformning vara av stadsmässig karaktär. Stadsmässigheten säkras genom bland annat gröna inslag längs med sträckan, attraktiva gång- och cykelbanor samt möbleringszoner. Gröna kvaliteter samt möbleringszoner blir extra viktigt på platsen då det inte finns någon fasad på bangårdssidan som ramar in gaturummet.

12 Eskilstuna kommun (21) Exempel på en stadsmässig gata (Källa: fördjupningsprojekt inom TRAST. Gatutyper- en exempelsamling) Gatusektion och etapper Huvudprincipen för sektionen på Gredbyvägen föreslås vara 3m m + 4.5m (gång- och cykelbana + körfält + gång- och cykelbana). Längs med gatan möjliggörs även för gatuträd och viss angöring i form av parkeringsficka. Parkering längs gatan bör dock begränsas till endast några fåtal platser med tanke på det uppskattade trafikflödet. Vid strategiska platser anläggs passager för att enkelt kunna korsa gatan. På en stor del av sträckan har kommunen fått rådighet över en ca 9 m markremsa (del av Tunafors 1:6) som ligger parallellt med bangården och som tidigare ägts av Trafikverket. Förslaget är att dessa bredare sektioner utformas som en separat parkeringsyta med en reglerad in- och utfart mot Gredbyvägen. Hastigheten på Gredbyvägen föreslås sänkas till 40 km/h i enlighet med hastighetsbegränsningarna på Tullgatan och Hamngatan. En hastighetssänkning på Gredbyvägen förutsätter dock att hastigheten på Kungsgatan sänks till minst 40km/h på motsvarande sträcka (idag 50km/h) för att nå önskad effekt.

13 Eskilstuna kommun (21) Helhetsprincip. Förprojektering över Gredbyvägen där sträckan delats upp i olika delar/etapper. Principskiss på ny omformning av gaturummet, huvudprincipen för gatusektionen. Principskiss på ny omformning av gaturummet, sektion med separat parkering och gatuträd.

14 Eskilstuna kommun (21) Utredningen föreslår, med anledning av befintlig standard på Gredbyvägen, att ombyggnationen sker i följande ordning: Etapp 1- Från Langsgatan till Ståhlbergsvägen Etapp 2- Från Hedlundsgatan till Langsgatan Etapp 3- Från Västermarksrondellen till Hedlundsgatan (Etapp 4- Del av Ståhlbergsvägen) Av störst vikt är att etapp 3 genomförs som ett sista steg i ombyggnationen av gatan efter att standarden har höjts och kommunen kan erbjuda en attraktiv och trafiksäker miljö för alla trafikanter. Etapp 4 (del av Ståhlbergsvägen) ingår inte i planområdet och är inte direkt avgörande för Gredbyvägens ombyggnad men däremot nödvändig för att skapa ett helhetsintryck av sträckan och kan dessutom möjliggöra för fler parkeringar. Anvisning: Följande etapper som presenteras är endast ett utkast på framtida utformning. Vidare skissarbete och projektering kommer ske i takt med att arbetet fortskrider. Antal parkeringar som redovisas är inte definitiva.

15 Eskilstuna kommun (21) Etapp 1 Sektionen på denna etapp är bred och möjliggör för separat parkering på markremsan intill bangården. Möjlighet till viss angöring intill fastigheten Väduren 1 och 10 kan tillskapas om behovet finns. Genomgående gång- och cykelbana på vardera sidan om gatan. Gång- och cykelpassage i anslutning till parkeringarna ska finnas. Sektionen möjliggör för ca 120 parkeringar.

16 Eskilstuna kommun (21) Etapp 2 Liknande upplägg som etapp 1. Angöringsmöjligheter finns vid Väduren 23. På motsatt sida finns utrymme för separat parkering. Genomgående gång och cykelbana. Gång- och cykelpassage i anslutning till parkeringarna ska finnas. Sektionen möjliggör för ca 65 parkeringar.

17 Eskilstuna kommun (21) Etapp 3 Smalare sektion som innefattar öppnandet av cirkulationen genom ett fjärde ben i Västermarksrondellen. Anslutande gång- och cykelbana från Tullgatan. Angöring i anslutning till Rinmanskolans entré möjliggörs och sker utanför gatans direkta trafikflöde. Passage för gående och cyklister i anslutning till cirkulationen ska finnas.

18 Eskilstuna kommun (21) Etapp 4 Etappen innefattar del av Ståhlbergsvägen men ingår inte i planområdet. Bred sektion som möjliggör för en omstrukturering av ytan vad gäller bland annat parkering samt gång och cykel. Hela gaturummet ligger inom allmän platsmark. Sektionen möjliggör för ca 60 parkeringar.

19 Eskilstuna kommun (21) Gröna kvaliteter I en till stor del hårdgjord före detta industrimiljö är gatuträd viktiga inslag för att gynna prioriterade ekosystemtjänster i staden. På Väster där Gredbyvägen är placerad ska ett tidigare industriområde omvandlas till att bli en naturlig fortsättning av stadens centrum. Här är det viktigt att värna om ekosystemtjänsterna luftrening och vattenrening som träden bidrar med. Att synkronisera ekologiska och rekreativa strukturer ger mervärden. En god gestaltning av tillägg i befintlig grönstruktur bidrar till att i kan uppnå mål på flera olika områden och en mångfunktionell grönstruktur som bidrar till en hållbar stadsutveckling. Befintliga gatuträd längs Gredbyvägen som kan behöva tas bort i samband med ombyggnad bör ersättas och då kan med fördel planteringszonen för träden göras till en något bredare vegetationszon för att möjliggöra andra kompletterande planteringar och infiltrationsmöjligheter för dagvatten. En vegetationszon kan med fördel gestaltas på ett sätt som både gynnar ekologiska strukturer och stadsbilden. Här är det inte nödvändigt att trädplanteringen upprätthåller en symmetri eller står i en strikt rad, det kan vara en fördel att arbeta med en plantering som innehåller olika arter och där träden har en något varierad placering om möjligt. Viktigt att beakta är även trädens/vegetationens betydelse här som en buffert mot bangården och där deras ekosystemtjänster i form av luftrening, vattenrening och bullerdämpning har betydelse. Gatuträd längs Gredbyvägen har också en positiv påverkan på trafikmiljön, det finns studier som visar att ett estetiskt utformat gaturum påverkar bilisternas beteende och sänker olycksrisken. Parkering En konsekvens av planförslaget är att antal bilparkeringar längs sträckan kommer minska. Anledningen är att det inte är trafiksäkert med dagens vinkelräta parkeringar som skulle innebära att fordon skulle behöva backa ut i körbanan samt över framtida gång- och cykelbana. De vinkelräta parkeringarna kommer ersättas delvis genom huvudsakligen tre separata parkeringsytor med reglerade in- och utfarter mot Gredbyvägen. Vissa angöringsmöjligheter längs Gredbyvägen kommer att finnas. I de presenterade skisserna ovan ersätts cirka bilparkeringar längs gatan (ej inkluderat parkeringarna för etapp 4 Ståhlbergsvägen om cirka 60 parkeringsplatser). Kan jämföras med dagens cirka 350 parkeringsplatser. Skisserna tar dock inte hänsyn till övrig gestaltning av gatan som krävs för att skapa rätt karaktär (exempelvis gatuträd och andra möbleringszoner). Reellt antal tillskapande parkeringsplatser kan med anledning av det sannolikt bli något lägre än vad denna utredning presenterar.

20 Eskilstuna kommun (21) SLUTSATS Sammanfattande åtgärdsförslag: Utformningen av sträckan mellan huvudsakligen Västermarksrondellen och Ståhlbergsvägen ska vara av stadsmässig karaktär. Detta säkras genom: o o o o o o o Huvudsektionen för gatan blir m (innefattar Gång- och cykelbana+körbana+ Gång- och cykelbana). Separata parkeringar på de bredare sektionerna av gatan samt möjliggöra för viss angöring. Utforma korsningspunkterna och passagerna längs med Gredbyvägen så att gång- och cykeltrafikanter blir prioriterade gentemot motortrafiken genom upphöjda korsningar. Sänka hastighetsbegränsningen på gatan till 40 km/h från Västermarksrondellen till Ståhlbergsvägen (förutsätter att även hastigheten på Kungsgatan sänks till minst 40km/h). Möbleringszoner skapas utmed gatan. Gatuträd och/eller andra gröna inslag ska finnas kontinuerligt längs sträckan. God belysning ska finnas utmed hela sträckan. Konsekvenser av planförslaget i korthet: Antalet parkeringsplatser minskar i och med föreslagen åtgärd. Befintliga träd kommer behövas tas ned som en konsekvens av planförslaget. I vilken utsträckning förlorade grönkvaliteter kan/ska kompenseras måste beaktas i fortsatt arbete. Öppnandet av Gredbyvägen kräver en översyn med förbättringsåtgärder på hela sträckan för att skapa en trafiksäker miljö och ge gatan en stadsmässig karaktär. Kostnadsmässigt dyrare än vad man tidigare uppskattat. Kungsgatan avlastas från trafik. Barriäreffekten kan minska och förutsättningar att omforma gaturummet på Kungsgatan ökar. Trafikflödena på Gredbyvägen kommer öka vilket får konsekvenser genom: o o Ökade bullernivåer för boende längs sträckan. Högre krav på gatans utformning vad gäller GC-bana, passager och korsningar.

21 Eskilstuna kommun (21) Slutlig rekommendation Utvecklingen av Väster och framtida etableringar i aktuellt område bör beaktas när Gredbyvägen öppnas upp för trafik. Gång- och cykelstråk längs med sträckan bör utformas för framtida behov med attraktiva gång- och cykelbanor med god tillgänglighet. Korsningar ska vara upphöjda och det ska finnas möjlighet till säkra passager längs med sträckan. På sträckan ska det möjliggöras för gröna kvaliteter i form av exempelvis gatuträd och gräsremsor som kompensation för de gröna värden som går förlorade i och med planförslaget. Exakt hur och var de gröna kvaliteterna ska placeras beaktas och utreds vidare i detaljplanearbetet. Med tanke på Gredbyvägens standard är rekommendationen att gatan inte öppnas upp för trafik förrän förbättringsåtgärder har genomförts på hel sträckan. Rapportens förslag om etappindelning bör följas. Om ombyggnationen sker i omvänd ordning riskeras trafiksäkerheten på platsen både genom att parkerade fordon backar ut på körbanan och att gående och cyklister tvingas ut i blandtrafik på grund av bredden på den befintliga gångbanan. Vilken utformning och hastighet Gredbyvägen får i förhållande till Kungsgatan kommer få betydelse för vilken av de två gatorna som kommer upplevas överordnad den andra och därmed hur stor överflyttningen av trafik kommer bli.

Parkeringsutredning Gredbyvägen

Parkeringsutredning Gredbyvägen Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Olov Åslund, 016-710 11 54 Parkeringsutredning Gredbyvägen En konsekvens av föreslagen åtgärd om att öppna upp Gredbyvägen

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Del av Fristaden 1:6, Gredbyvägen- Västermarksrondellen

Del av Fristaden 1:6, Gredbyvägen- Västermarksrondellen Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (20) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-04-28 SBN/2015:223 1.21 Planavdelningen Lisa Eriksson, 016-710 83 61 Maela Jaanivald, 016-710 11 40 Samrådshandling

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken

Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Johan Örn, 016-710 54 79 Trafikutredning för detaljplan Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken I samband med exploatering öst om

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Inledning och syfte Bakgrund Syftet med programmet är att få en helhetsbild av omstruktureringen

Läs mer

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 (8) PM Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Eskilstuna kommun analyserat trafikkonsekvenser av att öppna Gredbyvägen för genomfartstrafik med ett

Läs mer

PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden

PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden Förklaring av utformningsförslag och ställningstagande 2016-12-09 Projektchef: Petra Carlenarsson, Nacka kommun Planarkitekt: Jenny Nagenius, Nacka kommun Trafikenheten:

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN TRAFIK PÅ RISSNELEDEN Analys av Rissneleden som stadsgata L:\7020\2010\Lingonskogen\trafik ver WSP Analys & Strategi 2010-11-11 2 (6) Bakgrund Ett planprogram för del av Sundbyberg 2:26 Lingonskogen har

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Del av Fristaden 1:6 (Gredbyvägen)

Del av Fristaden 1:6 (Gredbyvägen) Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-03-06 SBN/2015:371 1.25 Planavdelningen Maela anivald, 016-710 11 40 Samrådshandling Detaljplan för Del av Fristaden

Läs mer

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

PM - BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND SVARTVIKS STRAND Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I detta PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt det nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna

Läs mer

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen -14 Detaljplan Segerdal 1 (14) S w e co Vasagatan 12 SE-722 15 Västerås, Sverige Telefon Fax www.sweco.se Sweco Society AB RegNo: 556949-1698 Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Patrik

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson

PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings kommun Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/ Humlevägen, Jönköpings 2014-03-31 Upprättad av: Reino Erixon och Pär Larsson PM Trafikutredning korsningen Åsenvägen/Humlevägen, Jönköpings Kund Jönköpings Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

PM Trafik. Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , Uppsala WSP Sverige AB.

PM Trafik. Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , Uppsala WSP Sverige AB. PM Trafik Uppsala 2017-08-15 WSP Sverige AB WSP Samhällsbyggnad 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan 41 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm wsp.com 1 (11)

Läs mer

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut.

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Förslag

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

Svar på motion Bättre kapacitet i rondeller

Svar på motion Bättre kapacitet i rondeller Kommunstyrelsen 2019-05-03 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2018:103 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion Bättre kapacitet i rondeller Förslag till beslut Förslag

Läs mer

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN TRAFIK-PM 2014-12-10 1 Bakgrund, syfte och omfattning McDonald s planerar för att etablera en ny hamburgerrestaurang i nordvästra hörnet vid korsningen

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

UPPDRAGSNUMMER

UPPDRAGSNUMMER PM VÄGTRAFIK Detaljplan industrispår i Rundvik, Nordmaling. Bakgrund och syfte Detaljplanen syftar till att skapa planmässiga förutsättningar till att koppla på ett industrispår till befintlig växel på

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker 9 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Andreasson Jenny Hellgren Anna Håkman Anders Datum 2016-08-08 Diarienummer GSN-2016-1446 Gatu- och samhällsmiljönämnden Yttrande över Detaljplan för Centrala Ulleråker

Läs mer

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-11-21 Handläggare Sanna Tegnér 08-508 264 27 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter PM Trafikutredning Snurrom verksamheter Bakgrund och syfte Planering pågår för nya verksamheter i anslutning till Norra vägen och E22 i norra delen av staden. Trafikutredningen ska undersöka hur området

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

PM Trafikutredning, handelsetablering i

PM Trafikutredning, handelsetablering i 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10246877 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Frågeformulering... 4 2.1 C Örbyleden... 4 3 Inventering... 5

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Cirkulationsplats i Bollebygd

Cirkulationsplats i Bollebygd 1 PM 2013:45 Joachim Karlgren Björn Sax Kaijser 2014-01-13 Cirkulationsplats i Bollebygd Förslag på utformning av ny tillfart Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46

Läs mer

PM Gata, Tvåhus Väppeby 7:18 m.fl.

PM Gata, Tvåhus Väppeby 7:18 m.fl. Handläggare Erik Palmblad Tel +46 (0)10 505 44 97 Mobil +46 (0)72 703 87 71 E-mail erik.palmblad@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby 7:18

Läs mer

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1.

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1. HÖRBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. Uppdragsnummer 27000678 Rapport ver. 1.0 Malmö 2015-02-12 Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö David Edman 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

2014-12-04 Oskar Malmberg Krister Isaksson

2014-12-04 Oskar Malmberg Krister Isaksson Oskar Malmberg Krister Isaksson Norra Sigtuna Stad - Analys av gatustruktur Bakgrund Strategisk Arkitektur har uppdragit åt Sweco att utföra en översyn av föreslagen gatustruktur för Norra Sigtuna Stad

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl.

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Namn: Joel Runn Datum: 2017-03-29 Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och metod... 2 2.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS PM TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS 2016-06-07 1 BAKGRUND I Sätofta, Höör, planeras för en ny förskola intill befintliga Sätoftaskolan. Förskolan kommer bestå av 8 avdelningar med 20 barn i varje avdelning

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Kommunstyrelsen 2017-06-19 Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad och miljö KSKF/2016:613 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Förslag

Läs mer

Remissvar från Cykelfrämjandets Storstockholmskrets på Hastighetsplan Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck.

Remissvar från Cykelfrämjandets Storstockholmskrets på Hastighetsplan Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck. Till Stockholms stad, Trafikkontoret Remissvar från Cykelfrämjandets Storstockholmskrets på Hastighetsplan Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck. Cykelfrämjandet (CF) har blivit

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING

VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING PM VÅRDBOENDE HASSELUDDEN - TRAFIKUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-05-15 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(8) 1 BAKGRUND

Läs mer

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan vid Södra Vårvindsgatan Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan Arbetshandling Medverkande: Beställare: Kontaktperson: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

Fördjupad utredning gällande trafikutformning

Fördjupad utredning gällande trafikutformning 2015-11-13 Fördjupad utredning gällande trafikutformning Trafikytorna kring skoltomten har studerats ur ett trafikperspektiv med utgångspunkt i det liggande förslaget till plankarta och Swecos tidigare

Läs mer

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan Trafikförslag för Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00 Kontaktperson: Anna-Sofia Sjööqvist Konsult: ÅF Infrastructure AB Grafiska vägen 2A Box

Läs mer