Förändring av dagordningen till sammanträdet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förändring av dagordningen till sammanträdet."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (31) 149 Förändring av dagordningen till sammanträdet. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) redogör för följande förändringar av dagordningen: Ärende 5: Försäljning av byggnaderna Ekbacka 1 och 2 - utgår. Ärende 6: Avsiktsförklaring yttre hamnen - endast informationsärende. Extraärenden: 1. Revidering av Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning. 2. Samverkansavtal gällande fiberbredbandsutbyggnad, Telia Sonera Sverige AB. 3. Öppet sammanträde kommunstyrelsen Kommunstyrelsen godkänner dagordningen med ovanstående förändringar. 150 Dnr 2013/ KS Information, avsiktsförklaring yttre hamnen. Stadsarkitekt Leo. Eriksson, planarkitekt Åsa Bejemar och planarkitekt Hanna Olin Nordenmarker informerar och redogör för hur kommunen sedan 1980-talet arbetat för att utveckla yttre hamnen. I olika perioder har olika intressenter och konsulter varit involverade, NCC, Atrio arkitekter, CA fastigheter, Wingårdh Arkitektkontor AB samt WSP. Av olika skäl har dessa projekt inte lett vidare till genomförande. Ett prospekt arbetades fram under som skickades ut till ett flertal byggföretag för att skapa intresse. Nu har ett företag tagit kontakt med kommunen för att undersöka möjligheterna att bebygga yttre hamnen. Planavdelningen redogjorde för vikten av att se hela hamnområdet som en helhet. Att utveckla våra grönområden och gångvägar för att göra kopplingen mellan stadskärnan och nytillkommande byggnation i Yttre hamnen starkare är en möjlighet. Förslaget är att en arbetsgrupp tillsätts som under nästa år ser över förutsättningarna för detaljplaneläggning och förhoppningen är att det kan leda fram till genomförande av en ny stadsdel i hamnen.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (31) 151 Dnr 2013/ KS Budgetuppföljning september Ekonom Linda Andréen och ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg redogör för kommunstyrelsens uppföljning specifikt och kommunens totala budgetuppföljning september Av kommunens totala uppföljning framgår: Resultatet uppgår till plus 4,8 Mkr efter nio månader och ett beräknat plus på 4,3 Mkr i helårsprognosen. Skatteintäkter och utjämning ligger marginellt bättre än riktpunkt. Finansnettot har stärkts vilket delvis beror på det låga ränteläget. Pensionerna uppvisar ett starkt resultat på grund av den återbetalning som är beslutad från AFA Försäkring. AFA Försäkrings styrelse har 3 september 2013 beslutat att premierna för år 2005 och år 2006 fastställs till noll (=%) för AGS-KL och Avgiftsbefrielseförsäkringen. Detta innebär att ca 9 Mkr betalas tillbaka till kommunen. Återbetalningen påbörjas under november/december Månadens positiva resultat bygger på dessa pengar och är periodiserat till nio tolftedelar. I uppföljningen ingår ett antal kalkylerade poster som bygger på senast kända uppgifter och prognoser på den förväntade ekonomiska utvecklingen. Exempel på sådana poster är slutavräkningen, semesterlöneskulden, pensionsskuldens förändring samt räntekostnaden för pensionsskulden. Likviditeten Medelsaldot på kommunens checkräkningskredit uppgår till plus 5,6 Mkr. Medelsaldot har stärkts ytterligare från månaden innan. Under innevarande år har inga nya lån tagits upp och investeringstakten har varit låg. Detta medför ett stärkt positivt medelsaldo under de senaste månadera. Gärdslösa skola och Byxelkroks hamn har kommit igång men har ännu ingen effekt på månadssaldot. Investeringar De budgeterade investeringarna enligt kommunfullmäktige uppgår till 17,4 Mkr. Till och med september är 2,6 Mkr av total investeringsbudget utnyttjad. Pågående investeringsprojekt; Gärdslösa skola och Byxelkrok hamn, väntas redovisa kostnader under verksamhetsåret. Kommunstyrelsen lägger budgetuppföljningarna med beaktande till handlingarna.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (31) 152 Dnr 2013/ KS Skattesats Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige skattesatsen för år 2014 ska vara oförändrad 21:58 kronor/skattekrona. 153 Dnr 2013/ KS Redovisning av AFA-pengar samt redovisning av höga kostnader inom utbildningsnämnden och socialnämnden. Kommunfullmäktige uppdrog , i samband med behandling av delårsrapport 2013, till kommunstyrelsen och ekonomiavdelningen att ge förslag på öronmärkta riktade insatser för hela eller delar av AFAåterbetalningen, samt att redovisa orsaken till höga kostnader inom utbildningsnämnden och socialnämnden. Till dagens sammanträde redovisar ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg samt ekonomerna Linda Andreen och Kim Jacobsson uppdragen. Vad gäller återbetalningen av AFA-pengarna så framgår bland annat att dessa pengar innebär en tillfällig resultatförstärkning under år 2013 för landets kommuner. Pengarna ger Borgholms kommun en förbättrad likviditet och därmed möjlighet att höja årets investeringsbudget för att genomföra olika projekt inom verksamheterna bl a investeringar i Gärdslösa skola och EU-projektet utbyggnaden av Byxelkroks Hamn. Andra extraordinära verksamheter som kunnat genomföras är matprojektet i Rälla skola där maten nu tillagas med lokala råvaror på skolan samt förstärkt arbete med kvalitetsuppföljning inom socialnämndens verksamhetsområde. Vad gäller utbildningsnämnden så framgår bland annat att av underskottet i verksamheterna på 476 tkr (här presenteras de stora underskotten) har: - personalbudgeten ett totalt underskott på 987 tkr vilket är en förbättring mot augustis underskott på tkr. Generellt beror underskottet på att det krävts fler tjänster på grund av olika elever med särskilda behov. Underskottet har uppkommit i det centrala rektorsområdet, i Slottskolan, Viktoriaskolan och Köpingsvik. Förbättringen mot augusti månad beror främst på flyttade personalkostnader till flyktingverksamheten då de felaktigt belastat Viktoriaskolan. - den interkommunala ersättningen ett totalt underskott på 956 tkr vilket beror på högre kostnader än budgeterat under hela vårterminen. Det finns dock även intäkter över budgeterade intäkter för interkommunal verksamhet som håller nere underskottet.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (31) Med ett stort besparingskrav där en del av besparingarna har sin effekt på de senare delarna av året blir det lätt så att kostnaderna ligger över den minskade budgetramen innan under årets tidigare delar. Ett underskott medför även att rektorerna håller i sina pengar under de senare delarna av året vilket även det kan bidra till ett förbättrar resultat. Vi anser därför att vår ambition att hålla budgeten 2013 är rimlig. Vad gäller socialnämnden så framgår bland annat att av underskottet i verksamheterna på 6,8 Mkr har (här presenteras de stora underskotten): - kommunal hälso- och sjukvård ett underskott om 2,0 Mkr vilket härleds till höga driftskostnader då hjälpmedelsverksamheten kostat mer än beräknat. Personalkostnaderna är höga och detta beror på en felbudgetering i ingången av Detta medför ett bortfall i budget om 0,7 Mkr. - särskilt boende ett underskott om 1,7 Mkr. I detta fall är det personalkostnaderna som står för underskottet. Det är äldreboendena som överskrider budget och detta beror på hög vårdtyngd kombinerat med en Lex Sara anmälan som kostat en heltidstjänst extra, samt att platser inte kunnat stängas i den takt som budgeterats för. I september har underskottet avstannat och är detsamma som i augusti. - särskilt boende i undersökningen i Dagens samhälle placerat Borgholm på en 7:e placering vilket inte var bra. Borgholm var alltså 7:e dyrast i landet. Socialförvaltningen har försökt utvärdera årets resultat med den budgetminskningen som skett och ser att kostnaderna har minskat med 9,5 Mkr på boendena och det är främst Ekbacka 5 (6,4 Mkr) och Strömgården (3,0 Mkr) som står för de stora besparingarna men de flesta uppvisar en positiv förändring. - omsorgen om funktionsnedsatta (OFN) ett underskott om 1,4 Mkr. Resultatet härleds främst till höga driftskostnader vilka inrymmer en LSSplacering som ej är budgeterad på Dammsdal. Samt en placering på Bergshyddan. Sedan är det också Personlig assistans SFB och LSS som uppvisar ett negativt resultat om 1,1 Mkr. - individ- och familjeomsorgen ett underskott om 1,7 Mkr vilket främst beror på höga driftskostnader och då institutionell vård av barn och unga. Detta står för största delen av underskottet. Det finns också missbruksplaceringar som står för resterande del av underskottet. Det kommer att tillkomma en ny missbruksplacering (vuxen). Yrkanden Ilko Corkovic (S) yrkar att 20 % (motsvarande 1,8 Mkr) av AFA-pengarna ska riktas till kompetensutbildning, personalbefrämjande åtgärder samt arbetskläder till personalen. Daniel Nilsson (C) yrkar att kommunen väntar med att rikta några pengar till speciella insatser till dess att vi med säkerhet vet att budget 2014 går med positivt resultat. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen avslår Corkovics yrkande.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (31) Kommunstyrelsen överlämnar redovisningarna till kommunfullmäktige. Reservation mot beslutet Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Bengt Johnsson (S), Maria Lindmark (MP) till förmån för Corkovics yrkande. 154 Dnr 2012/9-298 KS Ombyggnation, Ekbacka Hus 01 och 02 (gamla hälsocentralen), investeringsnivå. Kommunstyrelsen uppdrog , efter redovisning av olika förslag, till dåvarande fastighetschefen att påbörja projektering för ombyggnad av Hus 01 0ch 02. Vid dagens sammanträde redovisar nuvarande fastighetschef Jan-Ola Östberg det material som presenterades vid gemensamt gruppmöte Av materialet framgår tre olika förslag på investeringsnivå: Nivå 1 Lägsta möjliga investering för att uppfylla lagkraven. Beräknad energibesparing kwh/år. Avskrivningstid fem år Nivå 2 Nivå 1 + renovering till normal kontorsmiljö. Beräknad energibesparing kwh/år. Avskrivningstid fem år Nivå 3 Nivå 1 och 2 + långsiktigt hållbar renovering. Beräknad energibesparing kwh/år. Avskrivningstid 33 år Beräknad byggtid är ca 12 månader. Dessförinnan måste ett förfrågningsunderlag arbetas fram och en entreprenör handlas upp, beräknad tidsåtgång ca 6 månader. Detta innebär att investeringen kan delas på två år. Efter genomförd renovering av Ekbacka kommer socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen och arbetsmarknadsavdelningen flytta in. Det innebär att socialförvaltningen lämnar de hyrda lokalerna på kv Kamelen och att A-huset, där utbildningsförvaltningen nu är belägen, kan exempelvis byggas om till hyreslägenheter. Yrkanden Eddie Forsman (M) yrkar att ekonomiavdelningen får i uppdrag att följa tidigare kommunfullmäktigebeslut att investeringar ska självfinansieras. Maria Lindmark (MP) föreslår att ärendet om investeringsnivå ska ingå i budgetbeslut 2014.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (31) Proposition Vid propositionsställande på de båda yrkanden finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller desamma. Kommunstyrelsen beslutar godkänna ombyggnad av Ekbacka Hus 01 och Hus 02 (gamla hälsocentralen) enligt Nivå 3. beslutet om investeringen behandlas i samband med investeringsbudget 2014 och 2015, uppdra till ekonomiavdelningen att i samband med budget 2014 ta fram investeringsplan för ombyggnad av Ekbacka Hus 01 och Hus 02 enligt Nivå 3 fördelat på år 2014 och 2015 och i enlighet med kommunfullmäktiges beslut att investeringar ska vara självfinansierade. 155 Dnr 2013/ KS VA-plan för Borgholms kommun. Samhällsbyggnadsnämnden föreslog kommunfullmäktige att anta den redovisade VA-planen. Miljöinspektörerna Veronika Apell och Christina Larsson informerar om ärendet. En heltäckande kommunal VA-plan både inom och utanför nuvarande verksamhetsområden har varit ett stort önskemål under flera år. Syftet med VA-planen är att den ska vara ett verktyg som visar på problem och möjligheter, vad som ska byggas ut och i vilken ordning. VA- planen ska lösas på annat sätt än genom den allmänna anläggningen. VA-planen har tagits fram i nära samarbete mellan samhällsbyggnadsförvaltningen och Borgholm Energi AB och arbetet har delfinansierats med statliga LOVA-pengar. VA- planen består av fyra delar - Plan för allmänna anläggningen - VA-investeringsplan - Handlingsplan - i väntan på utbyggnad - Handlingsplan för enskild VA-försörjning. Planen ger fastighetsägare information om vilka områden som kommunen planerar att ansluta till den allmänna anläggningen, vad som gäller fram

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (31) till dess och vad som krävs av fastighetsägare inom områden som inte kommer att anslutas till den allmänna anläggningen. I takt med att den allmänna anläggningen byggs ut kommer också verksamhetsområdena för vatten, spillvatten och dagvatten att utvidgas och prioriteringen av utbyggnaden kontinuerligt revideras. Därmed kan samhällsplaneringen och VA-utbyggnaden samordnas bättre inom Borgholms kommuns utvecklingsarbete. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anta VA-plan för Borgholms kommun. Protokollsanteckning VA-planen kompletteringar: 1. Göra en jämförelse mellan alternativa lösningar med utgångspunkt i miljö, hälsa (dricksvatten) och ekonomi där nya verksamhetsområden är aktuella. 2. Göra en jämförelse enligt ovan där enskilda avlopp kommer att gälla även i framtiden (där verksamhetsområden inte är aktuella). Enhetliga lösningar är av betydelse för rationell hämtning och hantering av avloppsfraktioner (t ex urin eller sluten tank för WC) 3. Kopplingar till och uppfyllandet av Sveriges miljökvalitetsmål och EU:s vattendirektiv behöver belysas med utgångspunkt från kommunen VA-- planering. 4. En handlingsplan för tjänligt enskilt dricksvatten tas fram (endast 20 % är tjänligt enligt provtagningar i dag!). Maria Lindmark (MP) 156 Dnr 2013/ KS Införande av valfrihetssystemet (LOV) inom hemtjänsten. Socialnämnden föreslog kommunfullmäktige att Borgholm kommun från och med 2014 tillämpar valfrihetssystemet, i enlighet med Lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV), inom hemtjänst omfattande serviceinsatser, omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan välja att utföra endast serviceinsatser. Socialchef Ewa Ekman informerar om ärendet. Socialstyrelsen har beslutat att tilldela Borgholms kommun kronor till konkreta insatser för att fullfölja utredningsarbetet och införandet av valfrihetssystemet, i enlighet med Lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV).

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (31) LOV trädde i kraft 1 januari Lagen är frivillig och de kommuner som inför den, kan besluta inom vilka områden och i vilken omfattning lagen ska gälla. LOV ska vara ett alternativ till Lagen om offentlig upphandling, LOU. LOV har i syfte att underlätta för kommuner och landsting att ge den enskilde möjligheten att välja utförare inom omsorgen för äldre och funktionsnedsatta personer, stödverksamhet samt hälso- och sjukvården. Det politiska syftet med lagen är att: - sätta den enskilde i fokus - förskjuta makten från politikerna och tjänstemännen till den enskilde - öka valfriheten och inflytandet för den enskilde - öka antalet utförare och att få större mångfald dem emellan Inom valfrihetssystemet enligt LOV har kommunen två olika roller att fylla och ta hänsyn till: 1. Kommunen är fortfarande huvudman och har det yttersta ansvaret, enligt SoL. Kommunen är den part som bestämmer värdet på tjänsten, godkänner utförarna som lägger anbud och sluter avtal med de som uppfyller kraven, samt ansvarar kommunen för att utvärdering och uppföljning genomförs kontinuerligt. Denna roll kombineras med att kommunen som myndighet prövar den enskildes rätt till insatsen som ska upphandlas. 2. Kommunen är en bland flera utförare och förväntas uppfylla samma krav som de externa utförarna. Detta innebär att den kommunala egenregin också konkurrerar om kvalitet. Kommunen behåller ansvar för kvalitetssäkring vilket innebär att kommunen garanterar att de privata utförarnas insatser bedrivs enligt kommunens riktlinjer och att de håller god kvalitet. Om kommunen beslutar att införa LOV innebär det t ex att den som beviljas hemtjänst har rätt att välja mellan samtliga godkända utförare. Avgiften är densamma oavsett om man väljer kommunen eller ett privat företag. Ett av kommunfullmäktiges strategiska mål är att År 2013 ska mer av den kommunala verksamheten vara möjlig att driva som företag i personalkooperativ eller andra företagsformer. Det innebär att kommunens verksamheter ska vara öppna för privata aktörer. Socialförvaltningen har genom en enkät till kommuninvånare över 65 år frågat om intresset av externa utförare. Av utvärderingen framkom att: - Majoriteten av är positiva till att det finns flera olika utförare - Flest av de positivt inställda skulle välja insatsen städ (93 procent) - Majoriteten av svar har inkommit från yngre utan hemtjänst dvs framtida eventuella hemtjänsttagare (93 procent) - Kundnöjdheten var hög bland de 94 som idag har hemtjänst i kommunal regi Det fortsatta arbetet kräver nu ett politiskt beslut gällande att införa LOV eller inte.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (31) Vid årsskiftet 2012/2013 var det 129 kommuner av 290 som hade infört LOV. Många kommuner är i samma skede som Borgholms kommun och utreder frågan inför ett kommande beslut. Om det fattas beslut att Borgholms kommun ska införa LOV så innebär det en stor omställning både för verksamhetsansvariga och medarbetare: - Det innebär att vissa kostnader i verksamheten ökar då det krävs en administrativ organisation för att klara arbetsuppgifter som att ta fram kravspecifikationer, göra upphandlingar, granska verksamheter utifrån kvalitetsgarantier m m. - Den juridiska kompetensen på LOV-området saknas i nuläget och måste i så fall säkras. Yrkanden Eddie Forsman (M) och Daniel Nilsson (C) yrkar bifall till socialnämndens förslag. Ilko Corkovic (S) och Maria Lindmark (MP) yrkar avslag eftersom förslaget saknar ekonomisk konsekvensbeskrivning. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller socialnämndens förslag. Omröstning begärs Följande omrösningsproposition godkänns Den som bifaller socialnämndens förslag röstar ja. Den som avslår detsamma röstar nej. Vid omröstningen avges följande röster Ja Eddie Forsman (M) Ulrika Lindh (C) Mats Axelsson (FP) Thomas Johnsson (M) Daniel Nilsson (C) Peder Svensson (C) Lisbeth Lennartsson (C) Nej Ilko Corkovic (S) Inger Sundbom (S) Bengt Jonsson (S) Maria Lindmark (MP) Kommunstyrelsen föreslår med 7 ja mot 4 nej kommunfullmäktige Borgholms kommun från och med 2014 tillämpar valfrihetssystemet, i enlighet med Lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst omfattande serviceinsatser, omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan välja att utföra endast serviceinsatser. Reservation mot beslutet Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Bengt Jonsson (S), Maria Lindmark (MP) (BILAGA 1)

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (31) 157 Dnr 2012/ KS Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. Regionförbundet i Kalmar län antog i februari 2012 en bredbandstrategi där det framgår att alla i Kalmar län ska ha minst 100 Mbit/s senast Regionförbundet i Kalmar län frågade i skrivelse om kommunerna i länet har möjlighet att ha en antagen bredbandsstrategi före sommaren Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade meddela Regionförbundet att kommunen kan ha en bredbandsstrategi färdig till årsskiftet 2012/2013. Vidare uppdrog arbetsutskottet till IT-chef Niklas Hällblad att tillsammans med representanter från samhällsbyggnadsförvaltningen, Borgholm Energi AB och Ölands Näringslivskontor att arbeta fram en bredbandsstrategi att antas innan årsskiftet 2012/2013. Till kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde fanns framtaget förslag till bredbandsstrategi. Förslaget innebar att kommunen fokuserar på fyra punkter som gynnar utbyggnaden av bredband i kommunen; - planarbete. - samförläggning. - ledningskollen. - byalag. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta föreslagen Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. Kommunstyrelsen beslutade att komplettera bredbandsstrategin med Målsättning för Borgholms kommun; att år 2015 ska 40 % av invånarna ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/sek samt att år 2020 ska 90 % av invånarna ha bredband om minst 100 Mbit/sek. att hos staten begära kostnadsutjämning till glesbygdens bredbandsutbyggnad. Kommunstyrelsen föreslog vidare kommunfullmäktige att anta framtagen Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. Kommunfullmäktige beslutade återremitterar ärendet till kommunstyrelsen för klargörande av finansiering och verkställande. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde presenterade IT-chef Niklas Hällblad reviderat förslag på bredbandsstrategi. Förslaget omfattar nu följande punkter - planarbete. - samförläggning.

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (31) - ledningskollen. - byalag. - markavtal. - samverkansavtal. - ekonomi. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta reviderad Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. I samband med kommunfullmäktiges behandling av samverkansavtal gällande fiberbredbandsutbyggnad, återremitterades det ärendet bland annat för att underlaget till bredbandsstrategin kompletteras med uppgifter om hur det ser ut i nuläget med kanalisering som finns och vilken täckning och snabbhet som ADSL fungerar i kommunen. I tjänsteskrivelse och vid dagens sammanträde redovisar IT-chef Niklas Hällblad och elnätschef Markus Werthwein komplettering till bredbandsstrategin gällande kanalisering och ADSL-täckning enligt frågeställningen vid fullmäktiges sammanträde enligt följande: ADSL täckning och hastighet Under rubriken nuläge beskrivs vilka tekniker som finns idag i Borgholms kommun. ADSL har vanlig telefonledning, koppartråd, som bärare och är en av teknikerna. ADSL har en begränsning på 24Mbit/s och då upp till ca 3 km från telestationen. Det finns även nyare teknik i Borgholms innerstad som heter VDSL. Denna teknik har också koppartråd som bärare och kan komma upp i hastigheter om 60Mbit/s men då bara 1,5km från telestationen. Avståndet till telefonstationen är avgörande för vilken hastighet som kan levereras. Många samhällen/byar befinner sig på avstånd som maximalt ger 8 Mbit/s som exempel kan Rälla och Gärdslösa nämnas. Deras telestationer är belägna i Stora Rör och Sättra. Vi kan inte presentera en täckningskarta med hastigheter då vi inte har exakta positioner på telestationerna och ledningarna till fastigheterna. Befintlig kanalisation Borgholm Energi har i samband med fjärrvärmeutbyggnaden i Borgholm lagt ner kanalisation. Kanalisationen måste kompletteras innan den kan användas för utbyggnad av bredband. Fler kopplingsbrunnar måste grävas ner. I de befintliga rören måste rör som är anpassade för fiber dras. Sista biten in till huset måste i de flesta fall kompletteras eftersom kanalisationen stannar i tomtgräns. Kanalisationen har ändå ett värde för bredbandsutbyggnad då kompletteringarna har lägre kostnad än att gräva på nytt. TeliaSonera och Tele2 äger kanalisation i Borgholms kommun. Kommunen har dock inte rätt att ta del av deras kartor över kanalisationen.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anta reviderad Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. 158 Dnr 2013/ KS Fullmakt, fastighetsbildningsförrättningar. Då fastighetschef Bo Thoor har slutat sin anställning och ny fastighetschef anställts, behöver fullmakt utfärdas för fastighetschef Jan-Ola Östberg att kunna ansöka om fastighetsbildningsförrättningar hos Lantmäteriet. Kommunstyrelsen beslutar ge fastighetschef Jan-Ola Östberg, Borgholm Energi AB, fullmakt att för kommunens räkning ansöka om och teckna fastighetsbildningsförrättningar. 159 Dnr 2010/ KS Förordnande, borgerlig vigselförrättare. Ann-Kristin Forsman anhåller i skrivelse om att få bli vigselförrättare i kommunen. Det noteras att tidigare vigselförrättaren Christina Ateva slutat sitt förordnande och att ingen ny vigselförrättare utsetts i hennes ställe. Kommunstyrelsen föreslår Länsstyrelsen i Kalmar län utse Ann-Kristin Forsman, Bågsträngsgatan 11, Borgholm, till ny vigselförrättare i Borgholms kommun. Jäv Eddie Forsman (M) deltar inte i ärendets behandling och beslut.

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (31) 160 Dnr 2013/ KS Remiss - antal ledamöter i kommunfullmäktige Länsstyrelsen i Kalmar län efterfrågar i skrivelse kommunfullmäktige beslut om hur många ledamöter fullmäktige ska ha. ar fullmäktige att antalet ledamöter ska ändras, ska beslutet tillämpas när val av fullmäktige förrättas nästa gång i hela landet. Ärendet överlämnades till Demokratiberedningsgruppen för beredning. Demokratiberedningsgruppen föreslår, efter remissvar från partigrupperna, kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att antalet ledamöter i kommunfullmäktige ska vara 35, från och med mandatperioden som börjar efter valet 2014 att antalet ersättare i kommunfullmäktige ska vara hälften av det antal platser som varje parti får i kommunfullmäktige, enligt kommunallagen, från och med mandatperioden som börjar efter valet Yrkanden Mats Axelsson (FP) och Ilko Corkovic (S) yrkar bifall till demokratiberedningens förslag att fullmäktige ska ha 35 ledamöter. Eddie Forsman (M) och Thomas Johnsson (M) yrkar att fullmäktige ska ha 31 ledamöter. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller demokratiberedningens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige antalet ledamöter i kommunfullmäktige ska vara 35, från och med mandatperioden som börjar efter valet 2014 antalet ersättare i kommunfullmäktige ska vara hälften av det antal platser som varje parti får i kommunfullmäktige, enligt kommunallagen, från och med mandatperioden som börjar efter valet 2014.

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 15 (31) 161 Dnr 2012/ KS Återtagande av uppdrag gällande ägardirektiv för Borgholm Energi AB. Kommunfullmäktiges presidium har i skrivelse meddelat demokratiberedningsgruppen att uppdraget gällande ägardirektivet återtas gav kommunfullmäktige Beredningsgruppen för översyn av nämndorganisationen (Demokratiberedningsgruppen) i uppdrag att bland annat se över ägardirektiv och kontakten mellan Borgholm Energi och kommunen lämnade kommunfullmäktige en motion gällande återförande av skattefinansierade verksamheterna till kommunen till gruppen för beredning Lämnade beredningsgruppen ett förslag till nya ägardirektiv Antogs förslaget av kommunfullmäktige och i samma paragraf beslutade fullmäktige att ägardirektiven skulle lämnas för juridisk bedömning bl a med anledning av lagändring enligt SKL Cirkulär 2012:50. Detta ägardirektiv har inte antagits av bolagsstämman för bolagen eftersom genomförd juridisk bedömning av två oberoende juristfirmor resulterade i flera synpunkter på förslagets laglighet. Detta ägardirektiv gäller alltså inte, utan det är ägardirektivet från som gäller Bedömde fullmäktiges presidium, efter genomförd juridisk bedömning, att beslutet gällande antagandet av ägardirektivet skulle återtas återremitterades ägardirektiven till gruppen för omarbetning uppdrog demokratiberedningsgruppen till kommunchefen, ekonomichefen samt vd att göra en översyn av ägardirektiven m a a SKL cirkulär 2012: Vid återrapportering till fullmäktige meddelar ordföranden i gruppen att de avvaktar revideringen av ägardirektiven tills uppdrag att göra översyn återredovisats redovisar kommunchef och ekonomichef förslag på nya ägardirektiv till demokrati-beredningsgruppen skickas ägardirektiven skriftligt till gruppen Återlämnade gruppen motionen gällande återförande av teknisk service, för slutlig politisk behandling inför ev översyn. Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg redogör för ärendet. Det noteras att nya ägardirektiv bör godkännas snarast av bolagsstämman. Kommunstyrelsen överlämnar till kommunfullmäktige att besluta om återtagande av uppdrag. 162 Dnr 2013/ KS Förfrågan om medlemskap i Kumulus Föreningen Kumulus erbjuder i skrivelse Borgholms kommun medlemskap till en kostnad av 30 tkr i basavgift samt 3 kronor per ungdom (13-30 år), totalt blir det kr för Borgholms kommun Kumulus är en ideell förening som jobbar med nationella och internationella möjligheter för unga i Kalmar län. Föreningen har sedan 2003 arbetat med EU:s projekt riktade mot ungdomar, framförallt Europeisk Volontär-

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 16 (31) tjänst. Mellan åren 2008 och 2013 har föreningen fått bidrag via Regionförbundet kommer Kumulus att bli en fristående ideell förening i nära samarbete med kommuner, föreningsliv och ungdomar. Ett medlemskap innebär att: - volontärer skickas eller tas emot - kommunen kan vara delaktiga i Kumulus storsatsning på demokratiportalen Full koll (numera Skaka om) - kommunen kan ta del av ACTION-medel - kommunen kan fortsätta skapa det kulturprojekt vi tar fram tillsammans med nätverket Det Goda Mötet - kommunen kan ta fram nya projektidéer utifrån resultaten av LUPP frågade Kumulus kanslichef Lotta Eriksson i en skrivelse om Borgholms kommun var intresserad av att medverka i projektet Full Koll. Kumulus har av Allmänna Arvsfonden beviljats medel till demokratiprojektet Full Koll. Enligt skrivelsen skulle projektet testas i södra länet under 2013 och våren Om projektet lyckades skulle de spridas till länets övriga kommuner och då skulle Kumulus söka förlängning och utökad finansiering hos Allmänna Arvsfonden. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att delta i projektet Full Koll. Enligt kontakter med Kumulus kanslichef och projektledare måste kommunen vara medlem för att få delta i projektet Full Koll (numera Skaka Om). Projektet har redan nu visat sig så framgångsrikt att Allmänna Arvsfonden beviljat utökad finansiering. Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott föreslog att kommunstyrelsen tecknar medlemskap i Kumulus för år Medlemskapet har en uppsägningstid på 12 månader så vill kommunen inte vara med mer än ett år bör medlemskapet sägas upp samtidigt som det tecknas. Yrkanden Ilko Corkovic (S) yrkar att kommunen inte säger upp medlemskapet. Kommunstyrelsen beslutar teckna medlemskap i Kumulus för år 2014.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 17 (31) 163 Dnr 2013/ KS Samarbetsformer gällande barn och ungdomsarbetet i kommunen. Kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade tillsammans med arbetsutskotten för socialnämnden och utbildningsnämnden samt ungdomspolitiker Johanna Nilsson kommunens arbete med barn och ungdomar. Vid mötet konstaterades att ett tydligt uppdrag behöver tas fram till ungdomspolitiker Johanna Nilsson. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att ge kultur- och fritidsutskottet i uppdrag att tillsammans med ungdomspolitiker Johanna Nilsson ta fram förslag till uppdragsbeskrivning för arbetet som ungdomspolitiker. Kultur- och fritidsutskottet bjöd in kommunchef Christina Madeling för att diskutera organisatoriska och strukturella frågor kring ungdomspolitiken. Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott föreslog kommunstyrelsen anta upprättad uppdragsbeskrivning. Yrkanden Ilko Corkovic (S) yrkar att kommunstyrelsen ska utse både en ordinarie ungdomspolitiker och en ersättare. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar anta följande uppdragsbeskrivning för Borgholm kommuns ungdomspolitiker: Vision, mål och strategier Borgholms kommuns ungdomspolitiska verksamhet utgår från den av kommunfullmäktige antagna visionen, de nio uppsatta kommunala målen samt de nationella ungdomspolitiska målen och FNs Barnkonvention. Strategier för hur målen ska uppnås ska arbetas fram. Det ungdomspolitiska arbetet är tvärsektoriellt och förutsätter utvecklad samverkan inom kommunen. Det är varje nämnds ansvar att rapportera, bjuda in och föra dialog med kommunens ungdomspolitiker. Ungdomspolitikerns plats i organisationen Kommunstyrelsen ansvarar för kommunens ungdomspolitiska verksamhet. Av kommunstyrelsens ordinarie ledamöter utses varje mandatperiod en ordinarie ungdomspolitiker och en ersättare. Kommunstyrelsen avsätter medel till det ungdomspolitiska arbetet. En ansvarig tjänsteman knyts till det ungdomspolitiska arbetet.

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 18 (31) Ungdomspolitikerns uppdrag Ungdomspolitikerns uppdrag är att verka för att kommunens unga ges möjlighet att påverka frågor som rör deras vardag såsom utbildning, inflytande, social omsorg och trygghet, hälso- och sjukvård samt kultur och fritid. Ungdomspolitikern ska regelbundet träffa ungdomsrådet, elevråden på skolorna och besöka kommunens fritidsgårdar för att ta del av de ungas synpunkter. Ungdomspolitikern ska i kommunstyrelsen lyfta fram vad ungdomarna tycker är viktigt samt stödja kommunens nämnder och bolag med att integrera ett ungdomsperspektiv i sin verksamhet. 164 Dnr 2013/ KS Motion (Per Lublin ÖP och Bertil Lundgren MP) - ändring av beslut gällande Runstens skola. Per Lublin (ÖP) och Bertil Lundgren (MP) föreslår i motion inlämnad att kommunfullmäktige med ändring av beslut beslutar - att såväl skolan i Runsten som skolan i Gärdslösa ska bedrivas som tidigare under hela läsåret 2013/ att den framtida skolorganisationen på östra sidan får utredas närmare tillsammans med lärare och föräldrar. Kommunfullmäktige lämnade motionen till utbildningsnämnden för beredning. Utbildningsnämnden föreslog kommunfullmäktige att avslå motionen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige avslå motionen. Det noteras att Förvaltningsrätten i Växjö har upphävt kommunfullmäktiges beslut

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 19 (31) 165 Dnr 2013/ KS Motion (Per Lublin ÖP) - pedagogiska måltider. Per Lublin (ÖP) föreslår i motion att kommunfullmäktige beslutar att skolpersonal som medverkar i pedagogiska måltider inte ska behöva betala för maten som de äter i samband med dessa måltider. Kommunfullmäktige lämnade motionen till utbildningsnämnden för beredning. Utbildningsnämnden föreslog kommunfullmäktige att avslå motionen. Utbildningsnämnden har 33/13 beslutat att rektor/förskolechef i slutet av året kommer att beskriva eventuella effekter av beslutet att dra in de pedagogiska måltiderna. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige avslå motionen. 166 Dnr 2013/ KS Motion (Per Lublin ÖP) - att elever i årskurs 6 ska gå i samma skola som där de gått i årskurs 4-5. Per Lublin (ÖP) föreslår i motion inlämnad att kommunfullmäktige beslutar slå fast - att elever i årskurs 6 i kommunens grundskola även fortsättningsvis ska få gå i samma skola som där de har gått årskurs 4-5. Kommunfullmäktige lämnade motionen till utbildningsnämnden för beredning. Utbildningsnämnden föreslog kommunfullmäktige att avslå motionen. Som ett led i att uppfylla nämndens, av fullmäktige fastställda, sparbeting på 1 % i budget 2013 beslutade utbildningsnämnden att samla åk 6 på Slottsskolan. Det blir då en likvärdigare skola i hela kommunen genom gemensam starttid för språkval och tillgång till specialsalar. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 20 (31) avslå motionen. 167 Dnr 2012/ KS Motion (Ilko Corkovic S) - Heltid en rättighet-deltid en möjlighet. Ilko Corkovic (S) föreslår i motion att kommunfullmäktige ger nämnder och styrelser i uppdrag att efter en ekonomisk konsekvensbedömning erbjuda alla medarbetare som så önskar möjlighet att utöka sin tjänstgörningsgrad upp till heltid att göra heltid till utgångspunkt vid nyanställningar inom Borgholms kommun. Kommunfullmäktige överlämnade motionen till kommunstyrelsen för beredning. I tjänsteskrivelse redogör personalchef Krister Kronzell för nuläge och utveckling gällande genomsnittlig sysselsättningsgrad samt konsekvensanalys av kostnad för bemanning, för-/nackdelar och redogör för erfarenheter från andra kommuner. Med hänvisning till ökade kostnader och övriga konsekvenser föreslås att motionen avslås. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade remittera motionen och tjänsteskrivelsen till socialnämnden för synpunkter och förslag på beslut. Socialnämnden diskuterade vid möte motionen och konstaterade att nämnden ställer sig positiva till ökade tjänstgöringsgrader med prioriterar att få bort de delade turer som fortfarande finns i verksamheten. Nämnden föreslår en djupare analys gällande konsekvenser för ekonomi och bemanning samt förfrågningar till personal om ökade tjänstgöringsgrader. Kommunstyrelsens arbetsutskott noterade socialnämndens beslut men ansåg att kommunfullmäktige först måste ta ställning om motionen ska bifallas eller avslås innan förändring sker av nuvarande tjänstgöringsgrader. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Yrkanden Ilko Corkovic (S) yrkar bifall till motionen. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen vill avslå motionen.

21 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 21 (31) Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns: Den som vill avslå motionen röstar ja. Den som vill bifalla motionen röstar nej. Vid omröstningen avges följande röster Ja Eddie Forsman (M) Ulrika Lindh (C) Mats Axelsson (FP) Thomas Johnsson (M) Daniel Nilsson (C) Peder Svensson (C) Lisbeth Lennartsson (C) Nej Ilko Corkovic (S) Inger Sundbom (S) Bengt Jonsson (S) Maria Lindmark (MP) Kommunstyrelsen föreslår med 7 ja mot 4 nej kommunfullmäktige avslå motionen. Reservation mot beslutet Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Bengt Jonsson (S), Maria Lindmark (MP) till förmån för Corkovics yrkande. 168 Dnr 2013/9-109 KS Motion (Ilko Corkovic S) - Medarbetarenkät. Ilko Corkovic (S) föreslår i motion att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utforma och genomföra medarbetarenkäter vartannat år för samtliga anställda inom kommunen och i kommunägda bolag. Samverkan ska ske med de fackliga organisationerna. - att enkäten genomförs senast under hösten att de övergripande resultaten återrapporteras till kommunfullmäktige tillsammans med ledningens kommentarer kring eventuella åtgärder/förbättringsområden. Kommunfullmäktige lämnade motionen till kommunstyrelsen för beredning. I tjänsteskrivelse föreslår personalchef Krister Kronzell att motionen ska tillstyrkas. Av tjänsteskrivelsen framgår att medarbetarenkäter används ofta som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet för att följa upp den psykosociala arbetsmiljön. Borgholms kommun har sedan 2009 ett samverkans-

22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 22 (31) avtal som bl a innefattar arbetsmiljöfrågor. Någon gemensam uppföljning av den psykosociala arbetsmiljön görs f.n. inte. Under 2013 införs balanserade styrkort, där man bl. a ska ta fram nyckeltal för att kunna mäta och följa upp bl. a ledarskapet och medarbetarnas trivsel. För att klara av ovanstående krävs någon form av mätinstrument. En medarbetarenkät av bra kvalité kan vara ett redskap för att hantera detta. Idag finns olika former av medarbetarenkäter inom vissa förvaltningar (t ex utbildning). Någon övergripande enkät för samtliga anställda i Borgholms kommun finns inte. För att uppfylla arbetsmiljölagens krav och för att kunna följa upp målen med ledarskap och medarbetarnas situation inom det balanserade styrkorten föreslås att motionen tillstyrks. Det finns mängder av medarbetarenkäter, mer eller mindre omfattande, med varierande kvalitet på frågeställningarna och med olika prislägen. En utgångspunkt bör vara att enkäten ska - vara webbaserad - ha genomarbetade frågeställningar - ge svar på de områden som arbetsmiljölagen och målen i de balanserade styrkorten kräver - ge ett bra underlag för uppföljning på kommunnivå, förvaltningsnivå och arbetsplatsnivå. - ge möjlighet till jämförelse med andra kommuner. Det är viktigt att chefer och medarbetare förbereds så att man uppnår en hög svarsfrekvens (minst 80 %), och att resultatet återkopplas tillsammans med att man tar fram eventuella förbättringsåtgärder. Kostnad för en medarbetarenkät kan variera från endast egna insatser till över kronor/enkätomgång. Av tjänsteskrivelse framgår vidare att personalavdelningen redan har påbörjat arbetet med medarbetarenkät år 2013 inom ett pilotprojekt tillsammans med 15-tal andra kommuner. Kostnaden kronor tas inom ordinarie budgetram. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen, innebärande uppdrag till kommunstyrelsen - att utföra och genomföra medarbetarenkäter vartannat år för samtliga anställda inom kommunen och i kommunägda bolag. Samverkan ska ske med de fackliga organisationerna. - att enkäten genomförs senast under hösten att de övergripande resultaten återrapporteras till kommunfullmäktige tillsammans med ledningens kommentarer kring eventuella åtgärder/förbättringsområden.

23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 23 (31) Yrkanden Ilko Corkovic (S) yrkar bifall till motionen. Eddie Forsman (M) yrkar att motionen ska anses besvarad då enkäten redan är utskickad till medarbetarna. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen anser motionen besvarad. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anse motionen besvarad då enkäten redan är utskickad till medarbetarna. De övergripande resultaten ska återrapporteras till kommunfullmäktige tillsammans med ledningens kommentarer kring eventuella åtgärder/förbättringsområden. Reservation mot beslutet Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Bengt Jonsson (S), Maria Lindmark (MP) till förmån för Corkovics yrkande. 169 Dnr 2010/ KS Medborgarförslag (Oscar Nilsson) - högskolekurser. Oscar Nilsson, Västra Kyrkogatan 9 B, Borgholm, föreslår i medborgarförslag att högskolekurser öppnas i Borgholm med lokaler och anställda lärare som håller i kurserna. Det ska också finnas tillgång till webb-baserade kurser. Kommunfullmäktige lämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog till rektor Christina Larsson, Ölands Gymnasium, att senast redovisa vilka högskolekurser och vilken organisation kring kurserna som finns tillgänglig på Ölands Gymnasium innan remiss av medborgarförslaget till partigrupperna. Till kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde förelåg följande redovisning: Vuxenutbildningen, Komvux, i Borgholm har under tidigare år kunnat er-

24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 24 (31) bjuda ett antal Högskolekurser på distans via Högskolan i Kalmar. Vilka kurser som skulle sändas i vår Telebildstudio beslutades av Högskolan. et grundades bland annat på antalet anmälda deltagare. Med tiden har Webbaserade kurser tagit över allt fler av de traditionella distanskurserna. Linnéuniversitetet har idag ett stort utbud av Webbaserade distanskurser. Dessutom finns ett antal program som distansutbildning. Exempel är Sjuksköterskeprogrammet som ges via Västervik, Lärarprogram, Speciallärarprogram och Specialpedagogprogram med Växjö som studieort. För Webbprogrammerare är Kalmar studieort. Högskolan på Gotland är stora på Webb-kurser. Ölands Gymnasium kan erbjuda studieplats vid behov. Studieplats finns även på Borgholms Bibliotek. På som samarbetspartner finns mer information. Öppna Föreläsningar med olika teman, ges normalt under höst och vårtermin. Dessa är öppna för allmänheten klockan Kommunstyrelsens arbetsutskott remitterade medborgarförslaget till partigrupperna och följande remissvar inkom Socialdemokraterna: Bifall. Kristdemokraterna: Avslag. Moderaterna: Avslag. Centerpartiet: Webb-baserade kurser finns redan idag och möjlighet till distansutbildning. ÖVRIGA PARTIGRUPPER INGA REMISSVAR Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att bifalla medborgarförslaget då möjlighet till efterfrågade kurser redan finns. Kommunstyrelsen återremitterade efter proposition ärendet till arbetsutskottet för utredning efter besked om vilka yrkeshögskoleutbildningar som blir möjliga i Borgholm. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog till rektor Christina Larsson att inkomma med redovisning med anledning av medborgarförslaget gällande yrkeshögskoleutbildningar. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget anses besvarat med att KomVux inte äger frågan då det är Linnéuniversitetet som beslutar om högskolekurser och var de ska förläggas. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget är besvarat med att KomVux inte äger frågan då

25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 25 (31) det är Linnéuniversitetet som beslutar om högskolekurser och var de ska förläggas. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anse medborgarförslaget besvarat med att KomVux inte äger frågan då det är Linnéuniversitetet som beslutar om högskolekurser och var de ska förläggas. 170 Dnr 2011/ KS Medborgarförslag (Ann Nilsson) att medborgarförslag och motioner som bifalls och som ska genomföras får ett gällande startdatum. Ann Nilsson, Holländarevägen 6, Löttorp, föreslog i medborgarförslag att när beslut tas för medborgarförslag och motioner som ska genomföras i kommunen att det finns ett gällande startdatum från att det ska gälla och vara uppstartat i den förvaltning det gäller. Vill även att det ska redovisas om det ska revideras månadsvis, årsvis eller annat datum för olika förslag. Medborgarförslaget remitterades till partigrupperna och följande remissvar inkom Centerpartiet: Startdatum är önskvärt, men tyvärr svårt att genomföra eftersom motioner också måste finansieras. Genomförandet av en motion är ibland beroende av samarbetspartner utanför kommun t ex. Redovisning av motioner och medborgarförslag är bra. Ölandspartiet: Bifall. ÖVRIGA PARTIGRUPPER INGA REMISSVAR Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att bifalla medborgarförslaget. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget ska anses besvarat då bifallna motioner och medborgarförslag lämnas till budgetberedningen för inarbetande i kommande års budget i de fall de kräver extra medel. Ska finansieringen ske inom ram är det förvaltningen/nämnden själva som avgör när det finns möjlighet att genomföra medborgarförslag/motion. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anse medborgarförslaget besvarat då bifallna motioner och medborgarförslag lämnas till budgetberedningen för inarbetande i kommande års budget i de fall de kräver extra medel. Ska finansieringen ske

26 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 26 (31) inom ram är det förvaltningen/nämnden själva som avgör när det finns möjlighet att genomföra bifallna medborgarförslag/motioner. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anse medborgarförslaget besvarat då bifallna motioner och medborgarförslag lämnas till budgetberedningen för inarbetande i kommande års budget i de fall de kräver extra medel. Ska finansieringen ske inom ram är det förvaltningen/nämnden själva som avgör när det finns möjlighet att genomföra bifallna medborgarförslag/motioner. 171 Dnr 2013/ KS Medborgarförslag (Gun Britt Nyborg och Kerstin Henrysson) - bevilja hemkörningsbidrag till Ölands Butiksbuss. Gun-Britt Nyborg, Cirkelvägen 11 A, Färjestaden, och Kerstin Henrysson, Folkeslunda Bygata 32, Färjestaden, föreslår i medborgarförslag att ett bidrag motsvarande kommunernas hemkörningsbidrag bör beviljas Johan Stämmgårds Åkeri AB, arbetsnamn Ölandsbutiksbuss, för att täcka del av kostnaden för närförsäljning via buss. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår ekonomiavdelningen att medborgarförslaget avslås då bedömningen är att ersättning inte ska betalas ut till verksamheter som inte är en fysisk butik. Av skrivelsen framgår att företagaren själv tidigare har efterfrågat möjligheten att få hemkörningsbidrag, vilket avslogs. Vid kontakt med socialförvaltningen meddelade socialchefen att det inte finns behov eller efterfrågan av tjänsten som Stämmgård erbjuder för socialförvaltningens omsorgstagare. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget. Till dagens sammanträde är förslagsställaren Gun-Britt Nyborg närvarande för att redovisa för sitt förslag.

27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 27 (31) Kommunstyrelsen uppdrar till ekonomiavdelningen utreda förutsättningar och regelverk för hemsändningsbidrag ytterligare innan beslut tas i ärendet. 172 Meddelanden och delegationsbeslut. Kommunstyrelsen godkänner redovisning av delegationsbeslut och lägger dessa tillsammans med inkomna meddelanden till handlingarna (BILAGA 2) 173 Dnr 2012/ KS Samverkansavtal gällande fiberbredbandsutbyggnad, Telia Sonera Sverige AB. Vid kommunstyrelsens sammanträde presenterade och redogjorde IT-chef Niklas Hällblad för Samverkansavtal mellan Borgholms kommun och Telia Sonera Sverige AB. Genom Samverkansavtalet åtar sig parterna (kommunen och Telia Sonera AB) att samverka kring etablering av ett aktivt fibernät och en öppen tjänsteplattform där leverantörer på marknaden kan erbjuda bredbandstjänster till boende och verksamheter i kommunen. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde diskuterades förslag till samverkansavtal. Arbetsutskottet ansåg att punkt 6.5 i avtalet skulle ändras enligt följande; Kommunen och dess bolag förbinder sig att inte anlägga fiberinfrastruktur för annat än kommunens egna verksamheter samt punkt 8 sista stycket ändras till följande; Skanova erbjuds markavtal som ger dem rätt att förlägga kanalisation och ledningar i fibernät i av kommunen ägd allmän platsmark eller fastighet. Markavtalet är inte förenat med någon kostnad för Skanova och gäller tills vidare med 5 års uppsägning och ger Skanova rätt att bibehålla befintliga anläggningar och nyanlägga ny kanalisation och ledning för att ansluta nya fastigheter till fibernätet. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att godkänna samverkansavtalet med vissa redaktionella ändringar samt

Vidare meddelar kommunchef Christina Madeling att en mark- och exploateringsingenjör. 205 Dnr 2012/65-055 KS. Bredbandsstrategi för Borgholms kommun.

Vidare meddelar kommunchef Christina Madeling att en mark- och exploateringsingenjör. 205 Dnr 2012/65-055 KS. Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (15) 204 Information. Kommunchef Christina Madeling bjöd 2013-09-16 in till Samverkansmöte angående asylförläggningar i Borgholms kommun. Inbjudna var Migrationsverket, länsstyrelsen,

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013.

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (18) Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013. Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskotts ordförande Daniel Nilsson (C) och vice ordförande Marcel

Läs mer

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet.

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 137 Dnr 2011/70-023 KS Anställning av ny kommunchef. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. Eftersom kommunchef Lars Frick kommer att gå i pension vid årsskiftet

Läs mer

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1.

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 108 Dnr 2012/110-261 och 2012/121-261 KS Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. Till dagens sammanträde finns avsiktsförklaring

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) Innehållsförteckning: 42 Godkännande av kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. 44 Politiska uppdrag; ny M-ersättare och V-ersättare, kommunfullmäktige 2014-2018. 45

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (23) 36 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 37 Godkännande av dagordning. Ilko Corkovic (S) framför synpunkter på dagordningens

Läs mer

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-18 72 Paragrafer 72 Dnr 2016/66-059 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden:

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (14) 140 Godkännande av kungörelse Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 141 Godkännande av dagordning Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

Vidare framhålls vikten av att ägardirektiven gällande kommunens bolag revideras.

Vidare framhålls vikten av att ägardirektiven gällande kommunens bolag revideras. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 222 Information. Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar - från ekonomichefsmöte bland annat med en föreläsning gällande ledning och styrning av kommunens bolag. -

Läs mer

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 36 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 37 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici meddelar att dagordningen kompletteras

Läs mer

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 44 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar om de interna avtalen mellan Borgholms kommun och Borgholm Energi AB, BEAB. Bolagets presidium bjuds in till ett

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

KALLELSE. Plats och tid för Tingssalen i Stadshuset klockan 18:30-22:30 sammanträdet Jan Erici / Marie-Louise Johansson

KALLELSE. Plats och tid för Tingssalen i Stadshuset klockan 18:30-22:30 sammanträdet Jan Erici / Marie-Louise Johansson Kommunfullmäktige KALLELSE Plats och tid för Tingssalen i Stadshuset 2014-01-27 klockan 18:30-22:30 sammanträdet Jan Erici / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare Utses att justera:. Plats och

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

113 Dnr 2013/176-822 KS. Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering

113 Dnr 2013/176-822 KS. Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 113 Dnr 2013/176-822 KS Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering av uppdrag. lyfts ärendet för diskussion. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog

Läs mer

1 Dnr 2012/32-318 KS. Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar.

1 Dnr 2012/32-318 KS. Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 1 Dnr 2012/32-318 KS Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde 2012-12-11 redovisade ekonom Caroline Johansson att

Läs mer

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera:

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera: Kommunfullmäktige KALLELSE Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30 Jan Erici / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare Utses att justera:. Plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) 2012-06-20 39-49 UTBILDNINGSNÄMNDEN. (C) (C) (C) (M) (M) (FP) (S) (S) tjänstgörande ersättare (S) (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) 2012-06-20 39-49 UTBILDNINGSNÄMNDEN. (C) (C) (C) (M) (M) (FP) (S) (S) tjänstgörande ersättare (S) (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Utbildningsförvaltningen, kl. 13.30 16.45 ande Christina Ateva Ulrika Lindh Yvonne Hägnestrand Annette Andreen Torbjörn Nilsson Birgitta Arnesson Monica Enberg

Läs mer

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring.

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. Nämnden godkänner ordförandens förslag att ta upp arbetsutskottets diskussion

Läs mer

105 Dnr 2011/200-040 KS

105 Dnr 2011/200-040 KS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-06-19 105-107 105 Dnr 2011/200-040 KS Budgetramar 2013. Kommunstyrelsen uppdrog 2012-04-17 57 till ekonomiavdelningen att

Läs mer

Organisationsstruktur, projektutvecklare.

Organisationsstruktur, projektutvecklare. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 252 Information. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar att hittills har 250 flyktingar kommit till Lundegård och 85 till Kapelludden. Det är i dagsläget inte så

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.30 ande Gunilla Johansson (S) Janne Forslund (S) Mikael Palmqvist (S) Bengt Jonsson (FÖL) Christian Holesäter (V) Eddie

Läs mer

Uppföljnings- och avstämningsmöte, socialnämndens arbetsutskott. 151 Dnr 2015/129-012 KS

Uppföljnings- och avstämningsmöte, socialnämndens arbetsutskott. 151 Dnr 2015/129-012 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) Innehållsförteckning: 151 Uppföljnings- och avstämningsmöte, socialnämndens arbetsutskott. 152 Information; åtgärder duschutrymmen; sporthallen, Viktoriaskolan. 153 Rekrytering,

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2(16) Innehållsförteckning 51 Justering av protokollet och fastställande av föredragningslistan 3 52 Delårsbokslut augusti 2014 (T2) 4 53 Yttrande till mål och budget 2015-2017 5 54 Analys av resultatet

Läs mer

224 Dnr 2015/221-298 KS

224 Dnr 2015/221-298 KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (9) Innehållsförteckning 224 Lokalförsörjning; godkännande av omedelbar igångsättning och ianspråktagande av medel för anpassning av två korridorer på Ekbacka. 225 Lokalförsörjning;

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-04-23 58-79 Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris GULDKRYCKAN. Funktionshinderrådets ordförande Pia

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) Innehållsförteckning 31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning 33 Utdelning

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

1 Dnr 2014/ KS. Nya LOK-stöds föreskrifter fr.o.m. 1 januari 2014.

1 Dnr 2014/ KS. Nya LOK-stöds föreskrifter fr.o.m. 1 januari 2014. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) 1 Dnr 2014/59-805 KS Nya LOK-stöds föreskrifter fr.o.m. 1 januari 2014. Riksidrottsstyrelsen har beslutat att från och med 1 januari 2014 införa nya föreskrifter vad gäller

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: 157 Workshop framtagande av varumärke, uppdrag.. 158 Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare.. 159 Bemyndigande att teckna bankmedel, fondmedel

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 263 Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Information, fastighetsfunktionen. 265 Tilldelningsbeslut;

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunstyrelsen 2011-05-10 1(6) Plats och tid Kommunkontorets nedre sammanträdesrum, kl.16.30 Beslutande Ingemar Nyman, ordförande (M) Dagmar Schröder, 1: e vice ordförande (S) Maria Bahlenberg, 2: e vice

Läs mer

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62 Plats och tid Kommunhuset, Lokal Hållö, Kungshamn, fredagen den 21 september 2018 kl 08:30 Beslutande Mikael Sternemar (L), Ordförande Jeannette Loy (M), 1:e vice ordförande Annica Erlandsson (S), 2:e

Läs mer

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 6 (59) 2018-02-26 Kf Ks 54 3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden 2018-2022 Dnr 2016/371-111 Kommunfullmäktige ska enligt kommunallagen

Läs mer

Protokoll 2010-11-16

Protokoll 2010-11-16 2010-11-16 Socialnämnden Plats och tid Kumlarummet, 2010-11-16, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Anette Friman (C) Annica Eriksson (S) Raymonda Kourie (KD) Sölve Persson (S) Linda Axäng (FP) Andreas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019 Dnr 9018/111.109 Ny politisk organisation 2019 Det fattades i början av mandatperioden 2015-2018 beslut om att göra en utvärdering av den politiska organisationen i Robertsfors kommun under 2017. Syftet

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi.

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 18 Dnr 2013/20-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. Till dagens sammanträde är presidiet i Borgholm Energi AB inbjudna för information och diskussion

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT 2014-12-02 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Göran Bengtsson (M) Louise Stjernquist (FP) Kerstin Björkäng Wirehed

Läs mer

Information om socialnämndens verksamheter

Information om socialnämndens verksamheter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 25 Information om socialnämndens verksamheter Hillevi Österbo, verksamhetschef och Erika Betelid, socialsekreterare informerar om BBIC och Förebyggande teamet. 26 Dnr 2015/21-792

Läs mer

Datum Motion av Erik Pelling och Bengt Sandblad (båda S) om kunskapsbaserad ungdomspolitik

Datum Motion av Erik Pelling och Bengt Sandblad (båda S) om kunskapsbaserad ungdomspolitik KS 17 18 MAJ 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2011-04-26 Diarienummer KSN-2010-0573 Kommunstyrelsen Motion av Erik Pelling och Bengt Sandblad (båda S) om kunskapsbaserad ungdomspolitik

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

161 Dnr 2014/29-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmötet, Borgholm Energi AB.

161 Dnr 2014/29-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmötet, Borgholm Energi AB. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 161 Dnr 2014/29-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmötet, Borgholm Energi AB. Till dagens sammanträde är Borgholm Energis presidium tillsammans med vd och ekonomiansvarig

Läs mer

Dag och tid Tisdagen den 2 maj 2017, klockan 15: Protokollsjustering I tur att justera är Erika Rydja Sandvik (L)

Dag och tid Tisdagen den 2 maj 2017, klockan 15: Protokollsjustering I tur att justera är Erika Rydja Sandvik (L) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista 2017-04-26 1 (8) Dag och tid Tisdagen den 2 maj 2017, klockan 15:00 Plats Rinmansalen, stadshuset 1. Protokollsjustering I tur att justera är Erika Rydja

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

240 Dnr 2014/208-031 KS

240 Dnr 2014/208-031 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 240 Dnr 2014/208-031 KS Deltagande i utlandskonferens. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner att näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson deltar i studieresa tillsammans

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 92 Begäran från socialnämnden om utökat kommunbidrag KS-2015/256 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka socialnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsen tackar för informationen. 174 Dnr 2012/ KS

Kommunstyrelsen tackar för informationen. 174 Dnr 2012/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 173 Information, överskuldsättning. Annika Sydberger Norrman, Kronofogdemyndigheten, och Sharon Lavie, Konsumentverket, har begärt företräde till kommunstyrelsen för att

Läs mer

Kommunchef Christina Madeling informerar - att rekrytering av destinationsutvecklare pågår. - från Integrationsdagen i Kalmar.

Kommunchef Christina Madeling informerar - att rekrytering av destinationsutvecklare pågår. - från Integrationsdagen i Kalmar. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 127 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar - att rekrytering av destinationsutvecklare pågår. - från Integrationsdagen i Kalmar. Eddie Forsman (M) informerar

Läs mer

Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13: Benny Wennberg (C), ordf Jeanette Sandström (S) Björn Andreen (M)

Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13: Benny Wennberg (C), ordf Jeanette Sandström (S) Björn Andreen (M) 1 Sid 1 (12) 2019-04-10 Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13:00 15.00 ande ledamöter Benny Wennberg (C), ordf Jeanette Sandström (S) Björn Andreen (M) Övriga närvarande Anne-Charlott Petersson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Carina Albertsson (S) Sofia Söderström (S) Bengt Nilsson

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-01-08 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 15 januari 2019 Kl. 10.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl.

Läs mer

Lennart Andersson (S), ordf Jeanette Thygesen (FÖL) Björn Andreen (M)

Lennart Andersson (S), ordf Jeanette Thygesen (FÖL) Björn Andreen (M) Sammanträdesprotokoll sid 1 (9) Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset 13.00 16.30 ande Lennart Andersson (S), ordf Jeanette Thygesen (FÖL) Björn Andreen (M) Övriga närvarande Anne-Charlott Petersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Socialnämnden 2011-09-20 1 (9) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2011-09-20 kl 8.00-12.30. Marianne Andersson

Socialnämnden 2011-09-20 1 (9) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2011-09-20 kl 8.00-12.30. Marianne Andersson Socialnämnden 2011-09-20 1 (9) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2011-09-20 kl 8.00-12.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Britt-Marie

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-11-15 2 KS 141 Dnr 2011.214-10 Vision Lessebo kommun Efter budgetkonferens den 19-20 september har nytt förslag till Lessebo kommuns Visionsdokument arbetats fram. Partierna redovisar

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch 2015-10-15 1(18) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl. 08.30 12.00, 13.00 14.30, lunch 12.00 13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s) Simon Karström,

Läs mer

192 Dnr 2011/164-001 KS. Återrapportering utredning utförande av teknisk service (skattefinansierade

192 Dnr 2011/164-001 KS. Återrapportering utredning utförande av teknisk service (skattefinansierade SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 191 Information. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar om utsänt PM gällande Strategiutveckling Ölands Gymnasium och minnesanteckningar från möte med KLT angående

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

Ärenden PROTOKOLL 1 (5) Styrelsemöte Borgholm Energi AB

Ärenden PROTOKOLL 1 (5) Styrelsemöte Borgholm Energi AB PROTOKOLL 1 (5) Datum Paragrafer 2015-03-31 209-223 Styrelsemöte Borgholm Energi AB Dag 2015-04-22 Tid Kl. 09:00-12:00, 13:00-15:30 Plats Badhusgatan 4, Borgholm Beslutande Carl Malgerud (M), ordförande

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-08-19. Plats: Stora Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-08-24 kl. 18:00

Kommunfullmäktige 2015-08-19. Plats: Stora Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-08-24 kl. 18:00 BURLÖVS KOMMUN Kungörelse Kommunfullmäktige 2015-08-19 Plats: Stora Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-08-24 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo onsdagen den 15 augusti 2012 kl. 13.30-16.00. Beslutande Ledamöter Stefan Lundgren, ordförande Kent Ivan Andersson Wiggo Wrangborg Cecilia Rosenqvist Perry Ulrika Axelsson

Läs mer

Policy för bredbandsutbyggnad

Policy för bredbandsutbyggnad DANDERYDS KOMMUN Protokollsutdrag 1 (2) 2018-10-22 138 KS 2011/0074 Policy för bredbandsutbyggnad Ärende Kommunstyrelsen beslutade den 21 februari 2011 ( 38) att ge kommunledningskontoret i uppdrag att

Läs mer

1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD)

1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista 2017-05-24 1 (8) Dag och tid 2017-05-30, klockan 15:00 Plats Rinmansalen, stadshuset 1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD) 2. Val

Läs mer

11 Dnr 2011/254-145 KS

11 Dnr 2011/254-145 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 11 Dnr 2011/254-145 KS Information projektet Öppna portar. Öppna portar är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Statens Fastighetsverk (SFV) och omfattar fyra av

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-05-08 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 8 maj 2018, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om månadsrapporten "Vi är

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-16.45 ande Claes Jägevall (FP) ordf Laila Gröhn (FP) ersätter Alda Daniel (FP) Claes-Gunnar Almestål (FP) Ann-Britt Danielsson (M) Peo Andersson (M)

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00

Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.30 18.00 Beslutande Madli-Ann Pohla (m) Carl-Göran Svensson (c) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Göran Nydahl,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer