Regler för ekonomihantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler för ekonomihantering"

Transkript

1 Dokumentets syfte Syftet med detta dokument är att ge samtliga funktionärer som hanterar pengar i någon form en god inblick i vad som förväntas av denne. Dokumentet skall förhoppningsvis ge berörda funktionärer tillräckligt med information för att dessa skall kunna göra ett gott arbete med sin ekonomi. Dokumentet behandlar hur mästeriernas kassor, handkassor, fakturor, internfakturor, utläggsoch intäktsräkningar samt kontanter skall hanteras. Det behandlar dessutom vilka dokument som skickas vart, och vid vilken tid. Terminologi och grundläggande regler Kassor Det skall finnas fem kassor i idét, varken fler eller färre Skattmästarens, Cafémästeriets, Sexmästeriets, Pubmästeriets och D-shopens kassor. En kassa är att betrakta som en lokal bank i någon mening. Över varje kassa ska ansvarig mästare föra kassabok, i vilken samtliga transaktioner i kassan skall redovisas. Summan i kassan skall naturligtvis överrensstämma vid varje tidpunkt med teoretisk summa i kassaboken. När kassan börjar växa i storlek sätter mästaren in lämplig summa på banken (se Bankinsättningar på sidan 3). Vid årets början och slut skall mästeriernas kassor vara identiskt 0 (noll) kr. Startkassor uthämtas från Skattmästaren vid årets början. Handkassor En handkassa är en arbetskassa som man använder som grund för att kunna ge tillbaka växel o d. En handkassa lånar man ur sin kassa vid aktivitetens (exempelvis en dag i cafét) början och återlämnar vid aktivitetens slut. Detta skall dokumenteras i kassan medelst minst någon form av minneslapp, dock behöver det ej föras in i kassaboken. Handlån Ett handlån gör man om man tar pengar i en kassa för att bege sig och göra manuella inköp. Handlån skall kvitteras på ett riktigt kvitto. Kvittot förvaras i kassan tills dess pengarna kommit tillbaka i form av kontanter och/eller inköpskvitton, varpå det återlämnas till den som lånat. Inköpet skall föras in som utgift i kassaboken. Inköpskvittona lämnas tillsammans med utläggsräkning (se Utläggsräkning på sidan 3) till Skattmästaren. 1 (6)

2 Utgående fakturor Det här är ett tråkigt och väldigt krångligt kapitel, men ack så viktigt. En faktura är ju, som nog alla vet, ett meddelande från säljare till köpare om vad som köpts, till vilket pris, och vid vilken tid, samt när detta senast skall vara betalt. En internfaktura fungerar på samma sätt, fast betalningen sköts här med bokföringsteknik snarare än bankbetalningar. Detta är den vanligaste fakturatypen på D-sektionen och därför benämns övriga fakturor speciellt externa fakturor i detta dokument. Då sektionen skickar externa fakturor tillämpas sista betalningsdatum 30 dagar efter fakturadatum. Vid intern fakturering specificeras inget sådant datum. Alla fakturor, interna såväl som externa, skall förses med datum, löpnummer, avsändare och mottagare samt kontaktpersoner/referenser. Skriver man en samlingsfaktura på flera olika köp så skall varje köp specificeras för sig på fakturan. Detta gäller både interna och externa fakturor. Externa fakturor gör man i fyra exemplar. Ett original och tre kopior. Originalet och en kopia skickas till fakturamottagaren. En kopia lämnas till Skattmästaren och en kopia behåller den som fakturerar. Interna fakturor gör man i tre exemplar. Ett original och två kopior. Originalet lämnas till Skattmästaren. En kopia lämnas till fakturerat mästeri, och en kopia behåller den som fakturerar. Med datum avses det datum då fakturan skrivs. Avsändare är det mästeri som skriver fakturan och mottagare är de som ska betala fakturan. Exempel på mottagare kan vara ett annat mästeri eller ett företag. Vår referens/kontaktperson är den person hos avsändaren som genomfört försäljningen. Er referens/kontaktperson är den person hos mottagaren som genomfört köpet. Fakturans löpnummer är fyrdelat. Den första delen är konstant lika med fakturerande mästeris sifferkod, därefter kommer ett streck, därefter de två sista siffrorna i aktuellt årtal, och sist en tvåsiffrig räknare som ökas med ett för varje ny faktura. Exempelvis för Cafémästerifaktura nummer 23, Faktureringsunderlag Man skriver ett faktureringsunderlag då man från något mästeri inköper saker utan att betala kontant. På detta specificerar man vad man har tagit, när man gjort det, vem som gjort det och till vad man gjorde det (det som kom mer att stå på fakturaspecifikationen). Med jämna mellanrum samlas faktureringsunderlagen upp av berörd mästare, vilken sedan skriver fakturor för uthämtade produkter. 2 (6)

3 Inkommande fakturor När det kommer en faktura till oss, vilket det gör från bl a ICA och bageriet, så skall originalet omedelbart förmedlas till Skattmästaren, som gör betalningen via banken. Kopian skall sparas i mästeriets eget arkiv för eventuella framtida behov. Eventuella medföljande följesedlar bör också sparas. Medföljer ingen kopia så gör man en enkelt och snabbt i sektionens kopieringsmaskin. Utläggsräkning Om man har ett kontant utlägg i sektionens namn så får man naturligtvis pengar för detta. I dessa fall skall man fylla i en utläggsräkning och tillsammans med denna bifoga kvitton som styrker inköpet. På utläggsräkningen skall specificeras datum, mästeri och vad som inköpts. Den skall även signeras med namnteckning och namnförtydligande. För varje utgiftspost skall även specificeras vilket konto utgiften skall hamna på (se kontoplan på sidan 4). Företrädesvis skall kontanta ersättningar ges ur mästeriets kassa, om sådan finnes. Finns det ingen, eller om den inte innehåller tillräckliga medel, fås ersättning av Skattmästaren. Vad som är gjort skall kryssas för i lämplig ruta på utläggsräkningen. Förfarandet blir likadant om man använder sig av handlån ur kassan, se ovan. Överblivna kontanter läggs tillbaka i kassan, utläggsräkning skrivs och kvittona bifogas denna. Det inses lätt att detta sätt är ekvivalent med det ovan beskrivna. Kvitton som ej är i A4-format skall klistras upp på ett sådant. Under inga omständigheter får kvittona buntas ihop på annat sätt. Arken med de uppklistrade kvittona häftas ihop med utläggsräkningen med en häftklammer. Utläggsräkningen lämnas till Skattmästaren. Om ersättning skall hämtas ur Skattmästarens kassa måste detta naturligtvis ske personligen. Kopia på utläggsräkningen arkiveras i mästeriets arkiv. Intäktsräkning Då man har en kontant intäkt skriver man en intäktsräkning på vilken man specificerar datum och evenemang. Denna lämnas sedan till Skattmästaren. Kopia arkiveras i mästeriets arkiv. Om mästeriet har en egen kassa, lägges pengarna i den och mästeriets kassa kryssas i på räkningen, annars lämnas pengarna till Skattmästaren och detta alternativ kryssas för på räkningen. Vid stora summor pengar (>5000 kr) skall pengarna räknas och kvitteras av två personer. Bankinsättningar Varje mästeri sätter själv in sina pengar på banken då kassan vuxit sig för stor. För detta används värdepåsar till sedlar mynt sätts in manuellt. Exakt hur insättningsblanketten skall 3 (6)

4 fyllas i visas på förekommen anledning av kvalificerad person (Skattmästare, företrädare eller liknande). Kopian på insättningslappen häftas ihop med remsan på värdepåsen, för värdepåsar, och lämnas till Skattmästaren som kontrollerar denna mot bankens rapport. Värdepåsar lämnas i serviceboxen på banken. Alla pengar som sätts in på banken skall räknas av två personer. Kontoplan För sektionens bokföring finns en kontoplan som talar om vilket kontonummer som hör till vilken utgifts- eller intäktspost. Det är dessa konton som skall specificeras på intäkts- och utläggsräkningar. Kopia på kontoplanen utlämnas av Skattmästaren på begäran. Reglerna mästerivis Skattmästaren Skattmästarens uppdrag definieras av följande punkter: Skattmästarens kassa förvaras i kassaskåpet i RåsenbaD. Nycklar till kassaskåpet får endast innehas av firmatecknare. Intäkts- och utläggsräkningar skall bokföras senast en månad efter att de inkommit. En viss fördröjning är av godo, då den kronologiska ordningen blir lättare att bibehålla. Ersättning för kontantutlägg ges ur Skattmästarens kassa endast om mästerikassan inte är tillräckligt stor, eller om ingen kassa finnes i mästeriet. Skattmästarens kassa bör inte uppgå till mer än kr, eller understiga 5000 kr. Externa fakturor betalas sista bankdagen före slutdatum på fakturan. Alla papper arkiveras naturligtvis. Cafémästeriet Cafémästeriet är det mästeri som hanterar absolut mest kontanter och därför är det här särskilt viktigt att rutiner följs. Följande punkter har satts upp för Cafémästeriet: Cafémästeriets kassa förvaras i kassaskåpet i Caféförrådet. Nycklar till kassaskåpet får endast innehas av valda funktionärer i Cafémästeriet. Intäktsräkning lämnas en gång per vecka, specificerad dag för dag, till Skattmästaren. 4 (6)

5 Utläggsräkningar skrivs för varje inköpstillfälle, och lämnas inom en vecka till Skattmästaren. Ersättning för kontantutlägg hämtas ur Cafémästeriets kassa, om tillräckligt med medel finnes. Cafémästeriets kassa bör inte uppgå till mer än kr. Fakturering skall göras minst en gång per läsperiod. Fakturakopior in/ut samt följesedlar skall arkiveras av mästeriet. Inventering och lagervärdesberäkning bör göras efter varje läsperiod, och skall göras varje terminsslut, efter det att terminens verksamhet är slut. Pubmästeriet Pubmästeriet hanterar stora mängder pengar vid punkttillfällen. Detta föranleder vissa skillnader gentemot Cafémästeriet. Följande punkter har satts upp för Pubmästeriet: Pubmästeriets kassa förvaras i Pubmästeriskåpet i sexförrådet. Nycklar till kassan får endast innehas av valda funktionärer i Pubmästeriet. Intäktsräkning lämnas efter varje arrangemang. Utläggsräkningar skrivs för varje inköpstillfälle, och lämnas inom en vecka till Skattmästaren. Ersättning för kontantutlägg hämtas ur Pubmästeriets kassa, om tillräckligt med medel finnes. Pubmästeriets kassa bör inte uppgå till mer än kr. Fakturering skall göras minst en gång per läsperiod. Fakturakopior in/ut samt följesedlar skall arkiveras av mästeriet. Inventering och lagervärdesberäkning bör göras efter varje läsperiod, och skall göras varje terminsslut, efter det att terminens verksamhet är slut. Sexmästeriet Se Pubmästeriet på sidan 5, och byt ut Pubmästeriet mot Sexmästeriet på alla platser. D-shop Följande punkter har satts upp för D-shopen: D-shopens kassa förvaras i märkesskåpet. 5 (6)

6 Nycklar till kassan får endast innehas av Märkvärdig(a). Intäktsräkning lämnas varje termin. Utläggsräkning skrivs för varje inköpstillfälle, och lämnas inom en vecka till Skattmästaren. Ersättning för kontantutlägg hämtas ur D-shopens kassa, om tillräckligt med medel finnes. D-shopens kassa bör inte uppgå till mer än 2000 kr Fakturering skall göras minst en gång per läsperiod. Fakturakopior in/ut samt följesedlar skall arkiveras av mästeriet. Inventering och lagervärdesberäkning skall göras varje terminsslut, efter det att terminens verksamhet är slut. 6 (6)

Regler för kontanthantering

Regler för kontanthantering Regler för kontanthantering Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14 204 REGLER FÖR KONTANTHANTERING Syftet med reglerna Syftet med dessa regler är att skapa förutsättningar för en god intern kontroll

Läs mer

Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social- och äldrenämnden

Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social- och äldrenämnden Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-08-13 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:217 Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social-

Läs mer

Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde.

Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Dokumentnummer 7.6.1 1(5) Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Allmänt Handhavande av enskilds ekonomi, där den enskilde har någon form av insats

Läs mer

Tillämpning av finanspolicyn. Kontanthantering

Tillämpning av finanspolicyn. Kontanthantering Tillämpning av finanspolicyn Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Tillämpning av finanspolicyn. Tillämpning 2014-08-26 2014-08-26 Beslutat av Ansvarig avdelning och dokumentförvaltare

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brukares privata medel

Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Dnr Son 2013/36 Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Nedanstående regler och anvisningar är antagna av socialnämnden i Järfälla kommun 2013-03-07. Revidering beslutas av socialnämnden 2014-12-11

Läs mer

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen RUTIN 1 (14) Senast uppdaterad -02 Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare RUTIN 2 (14) Senast uppdaterad -02 Innehållsförteckning Inledning... Verksamheten... 4 Stängning

Läs mer

Riktlinjer för kontanthantering

Riktlinjer för kontanthantering STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-06 DNR: Antagen av KS den 15 september 2015 187 Gäller från och med den 15 september 2015 tillsvidare Riktlinjer för kontanthantering Syftet med riktlinjerna... 2 Allmänt

Läs mer

Hantering av privata medel inom socialtjänsten

Hantering av privata medel inom socialtjänsten RIKTLINJE Lillemor Johansson, lillemor.johansson@kil.se 2014-11-25 Beslutad av ledningsgruppen Hantering av privata medel inom socialtjänsten SYFTE Riktlinjerna för hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Läs mer

Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag.

Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag. 1 (8) Omsorgsnämnden 2015-10- 06 Rutin för förvaltning av privata medel mm för brukare i bostäder med särskild service för personer med utvecklingsstörning och/eller psykiska funktionshinder där Förvaltningskonto

Läs mer

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel VALLENTUNA KOMMUN 2008-12-18 SID 1/9 er och generella anvisningar för hantering av privata medel När enskildas privata medel hanteras ska det på varje enhet finnas skriftliga lokala rutiner som är grundade

Läs mer

Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun

Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun Dnr Son 2013/36 Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Syfte Riktlinjerna för hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Läs mer

Ekonomiguide. Del 2 - Bokföring

Ekonomiguide. Del 2 - Bokföring Ekonomiguide Del 2 - Bokföring Innehållsförteckning Kvittoredovisning 3 Vad, vem, varför? 3 Förklaring av kvittoredovisningsmallen 4 Bokföring 7 Vad, vem, varför? 7 Förklaring av bokföringsmallen 8 Del

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN

REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN Antagen av socialnämnden 2011-03-22 Reviderad 2013-05-07 Innehåll 1. Allmänna regler och anvisningar... 3 1.1. Regler och rutiner...

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål

Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ekonomistab Utredningssekreterare 2015-04-20 Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål Bakgrund När den enskilde inte längre kan eller anser sig

Läs mer

Ronneby Kommun Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen

Ronneby Kommun Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen 1 Ronneby Kommun Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ärende: Hantering av privata medel Datum: 2014-05-07 Ersätter datum:: Samtliga tidigare rutiner i ärendet 2014-02-21 Ansvarig: Förvaltningsschef

Läs mer

Ekonomihandboken. Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag

Ekonomihandboken. Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag Ekonomihandboken Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag Författare: Ekonomiavdelningen, Joakim Karlsson Datum: 2011-11-01

Läs mer

Hantering av enskildes medel och ekonomi

Hantering av enskildes medel och ekonomi Diarienummer: Verkställighet/genomförande Rutin Hantering av enskildes medel och ekonomi Gäller från: 2018-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad

Läs mer

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad: 2010-11-22, Asn Innehåll 1 Regler för kontanta medel 3 1.1 Gemensamma regler för kontantkassa

Läs mer

Hantering av privata medel inom äldre-, handikapp- och social omsorg

Hantering av privata medel inom äldre-, handikapp- och social omsorg HANDLÄGGARE Eva Ringman 08-535 3133 60 eva.ringman@huddinge.se Beslutsdatum kommunfullmäktige KF-beslut 17 mars 2008 1 (13) Hantering av privata medel inom äldre-, handikapp- och social omsorg POSTADRESS

Läs mer

Policy för ekonomisk hantering

Policy för ekonomisk hantering Policy -sektionen inom TLTH Antagen 31 mars 2009 Reviderad 17 oktober 2018 Policy för ekonomisk hantering Allmänt -sektionen är en ideell förening och har inget vinstintresse. Ingen funktionär inom -sektionen

Läs mer

Hantering av privata medel

Hantering av privata medel Hantering av privata medel - Sociala resursförvaltningen Fastställd Datum: Avdelning: 2013-12-17 Ekonomiavdelningen Hantering av privata medel inom LSS-verksamheten i Sociala resursförvaltningen Fråga

Läs mer

Exempel på åtgärder för att minimera kontanthantering är:

Exempel på åtgärder för att minimera kontanthantering är: Rutin för hantering av privata medel för personer som har hemtjänst eller bor i vårdbostad (Detta är en del av omsorgsnämndens rutin för att förvalta/ hantera vårdtagares privata medel och ingår som en

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO)

Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO) Bilaga 142 Socialförvaltningen 140930 1 Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO) Innehåll Inledning... 1 Syfte... 1 Ansvar och roller... 1 Huvudregel... 2 Skriftlig överenskommelse...

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14 VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14 Policy och rutiner för hantering av privata medel inom äldreomsorgens hemtjänst och särskilda boende. Inom omsorgsförvaltningens olika verksamheter

Läs mer

Handhavande av brukares egna medel inom särskilt boende enligt SoL och LSS

Handhavande av brukares egna medel inom särskilt boende enligt SoL och LSS Rutin Handhavande av brukares egna medel inom särskilt boende enligt SoL och LSS Gäller för verksamhetsområde/enhet: Säbo och VPF Framtagen av: Karin Lindblad Rådeklint, Johanna Gustafsson, Anna Magnell,

Läs mer

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.0

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.0 Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.0 Inställningar och användartips för INFOFLEX Kassaregister med inkopplad kontrollenhet och användning enligt kassalagen. 2 Innehåll... 4 Aktivering kassainloggning...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel

Riktlinjer för hantering av privata medel Riktlinjer för hantering av privata medel 791:5 Riktlinjer för hantering av privata medel Antagna av Kommunfullmäktige 2007-12-13 Gäller fr o m 2008-01-01 Riktlinjer för hantering av vårdtagares privata

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14. Policy och rutiner för hantering av privata medel inom handikappomsorgen.

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14. Policy och rutiner för hantering av privata medel inom handikappomsorgen. VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14 Policy och rutiner för hantering av privata medel inom handikappomsorgen. Inom omsorgsförvaltningens olika verksamheter sker en viss hantering av privata

Läs mer

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag?

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag? FAQ till Kassören I detta dokument följer svaret på en rad frågor Kassören ofta får. Om du inte hittar svaret här är du självklart välkommen att kontakta Kassören! Kontaktuppgifter finns längst ner. Göra

Läs mer

Riktlinjer för handkassor i Härnösands Kommun

Riktlinjer för handkassor i Härnösands Kommun 2012-09-11 Kommunstyrelseförvaltningen Ekonomikontoret Carina Gårdlund-Amcoff, 0611-34 80 72 Ann Entall, 0611-34 80 71 Riktlinjer för handkassor i Härnösands Kommun Gäller från och med 15 oktober 2012

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel

Rutin för hantering av privata medel 2012-08-22 Rutin för hantering av privata medel Rutin för hantering av privata medel Dnr: KS 2012-298 Typ av dokument: Rutin Handläggare: Markus Fjellsson, utredningssekreterare Antagen av: Välfärdschef

Läs mer

ENTRÉ - ANTAL BESÖKARE

ENTRÉ - ANTAL BESÖKARE ENTRÉ - ANTAL BESÖKARE För varje person som deltar under kvällen, oavsett om de betalar eller ej, skall en markering göras i en ny cirkel under tilllämplig rubrik. Detta behövs dels för att vi skall kunna

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

Rutin: Hantering av brukares privata medel av personalen inom hemtjänsten Antagen av socialnämnd , förtydligande

Rutin: Hantering av brukares privata medel av personalen inom hemtjänsten Antagen av socialnämnd , förtydligande sida 1 (6) Rut: Hanterg av brukares privata medel av personalen om hemtjänsten Antagen av socialnämnd 2014-06-18, förtydligande 2014-08-26 Huvudregel: Personal om hemtjänsten och hemsjukvården hanterar

Läs mer

Riktlinjer för kontanthantering

Riktlinjer för kontanthantering 1(5) Ekonomiavdelningen Riktlinjer för kontanthantering Kommunövergripande riktlinjer för kontanthantering i samband med försäljning inom Härnösands kommun. Postadress Härnösands kommun 871 80 Härnösand

Läs mer

Kassaavstämning och inställningar för betalning i Pyramid

Kassaavstämning och inställningar för betalning i Pyramid Kassaavstämning Gäller Pyramid Business Studio från och med version 3.40B (2012-10-24) Kassaavstämning och inställningar för betalning i Pyramid Detta dokument riktar sig till dig som vill veta mer om

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kontanthantering Ängelholms kommun. Mars 2009 Sven E. Rosén Karin Andersson

Revisionsrapport. Granskning av kontanthantering Ängelholms kommun. Mars 2009 Sven E. Rosén Karin Andersson Revisionsrapport Granskning av kontanthantering Ängelholms kommun Mars 2009 Sven E. Rosén Karin Andersson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, genomförande

Läs mer

Internfakturering 14 MARS 2014

Internfakturering 14 MARS 2014 Internfakturering 14 MARS 2014 Utbildningens syfte Syftet med kursen är att på ett korrekt sätt kunna hantera internfakturor i Orfi. Utbildningens innehåll Teori Internfaktura Intern försäljning Externt

Läs mer

Anvisning till ansökan om utbetalning av stöd inom Nationella honungsprogrammet

Anvisning till ansökan om utbetalning av stöd inom Nationella honungsprogrammet Anvisning till ansökan om utbetalning av stöd inom Nationella honungsprogrammet Vart ska ni skicka blanketten? Du ska skicka ansökan om utbetalning till Jordbruksverket, Företagsstödsenheten, 551 82 Jönköping.

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som vill ansöka om utbetalning

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för hantering av privata

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Bokföring. STHFs lokalföreningar & TandhygienistFöretagare

Information till legitimerade tandhygienister. Bokföring. STHFs lokalföreningar & TandhygienistFöretagare SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Bokföring STHFs lokalföreningar & TandhygienistFöretagare TANDHYG Innehåll Konstituerande möte... 1 Ekonomisk redovisning till medlemmarna... 1 Bokföring...

Läs mer

Robertsfors kommun Socialtjänst. Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss

Robertsfors kommun Socialtjänst. Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Robertsfors kommun Socialtjänst Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Antagen av kommunstyrelsens sociala utskott 2012-03-12 33 Reviderad 2017-01-31

Läs mer

Ersättning för reportageresa

Ersättning för reportageresa Ersättning för reportageresa Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge resebidrag för att kunna göra roliga reportage utanför er egen stad. Nedan finner ni ett exempel på en blankett att fylla i

Läs mer

Ersättning för reportageresa

Ersättning för reportageresa Ersättning för reportageresa Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge resebidrag för att kunna göra roliga reportage utanför er egen stad. Nedan finner ni ett exempel på en blankett att fylla i

Läs mer

Ersättning vid utbildningar

Ersättning vid utbildningar Ersättning vid utbildningar Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge esrättning att kunna skicka era medlemmar på utbildningar av relevans för studentradioverksamhet. Nedan finner ni ett exempel

Läs mer

Anvisningar till årsräkning 2014/sluträkning 2015

Anvisningar till årsräkning 2014/sluträkning 2015 ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN STENUNGSUND ORUST LILLA EDET TJÖRN Anvisningar till årsräkning 2014/sluträkning 2015 Det första du bör göra är att ta fram föregående årsräkning och läsa igenom det följebrev

Läs mer

Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss

Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Robertsfors kommun 915 81 ROBERTSFORS Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Antagen av kommunstyrelsens sociala utskott 2012-03-12 33 ROBERTSFORS

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel inom vård och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för hantering av privata medel inom vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje för hantering av privata medel inom vård och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt Ansvarig Samordnare (SAS) Beslutsdatum: 2018-08-31 Enhet: Central Administration Reviderad: Inledning För

Läs mer

Anvisningar för årsräkning/sluträkning

Anvisningar för årsräkning/sluträkning Sida 1(7) Anvisningar för årsräkning/sluträkning Anvisning faställd: 2014-12-01 Dokumentansvarig: Kerstin Lindén Sida 2(7) Inledning Enligt föräldrabalken är ställföreträdare, d.v.s. gode män, förvaltare

Läs mer

Industriell ekonomi. Erik Nilsson Doktorand erik.b.nilsson@liu.se

Industriell ekonomi. Erik Nilsson Doktorand erik.b.nilsson@liu.se Industriell ekonomi Lektion 1 Bokföring (27/2) Erik Nilsson Doktorand erik.b.nilsson@liu.se Agenda 1. Kort repetition av begrepp och arbetsgång 2. BAS-kontoplan 3. T-konton 4. Egen övning 5. Momsredovisning

Läs mer

Regler för användande av betalkort och drivmedelskort i Botkyrka kommun

Regler för användande av betalkort och drivmedelskort i Botkyrka kommun Regler för användande av betalkort och drivmedelskort i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:188 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades

Läs mer

Guide för fakturering och bokföring av e-faktura 2010:1

Guide för fakturering och bokföring av e-faktura 2010:1 E-faktura på SD Report Tydligt, enkelt och effektivt allt på ett dokument Varje månad skapas ett fakturaunderlag i SD Report, som baseras på fakturerad försäljning som har varit under perioden. Fakturaunderlaget

Läs mer

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET SLUG Kassörhandbok Status: Beslutad Skapat: 2008-08-28 : 2008-08-28 Senast ändrat: 2008-08-28 Av: Kårstyrelsen Version: 1.0 Beslutsreferens: Kår-StyM 2008/09:02 4.3 Utskriftsdatum: 2008-09-04 10:45 E-post:

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel inom hemtjänsten

Riktlinjer för hantering av privata medel inom hemtjänsten Riktlinjer för hantering av privata medel inom hemtjänsten Administration av den enskildes privata medel sker på olika sätt utifrån det behov av stöd som han/hon har: 1. Den enskilde sköter ekonomi på

Läs mer

Göteborgsdistriktet Scouterna Fastställd 2015-08-19

Göteborgsdistriktet Scouterna Fastställd 2015-08-19 Scouterna Landvetter Scoutkår Göteborgsdistriktet Scouterna Förord Syftet är att beskriva de rutiner och förhållningar som gäller inom kåren gällande ekonomi och redovisning. Innehållet revideras av kårstyrelsen

Läs mer

Rutiner för bokning & fakturering för Chalmers Studentkårs kassor

Rutiner för bokning & fakturering för Chalmers Studentkårs kassor Rutiner för bokning & fakturering för Chalmers Studentkårs kassor Dessa rutiner gäller endast vid försäljning i kårens organisationsnummer och inte under arrangemang inom Mat&Kalas(t.ex. FestU- eller andra

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. 7 Kontanta medel... 3

Innehållsförteckning. 1. 7 Kontanta medel... 3 Sid 1 (14) Innehållsförteckning. 1 7 Kontanta medel.... 3 7.1 Inledning 3 7.2 Kontanta medel, in- och utbetalning.. 3 7.3 Gemensamma regler för kontantkassa och handkassa. 3 7.3.1 Ansvarsfrågor 3 7.3.2

Läs mer

Alla fakturor och räkningar som kommer till klubben scannas och attesteras digitalt. Fakturor och räkningar till Östersunds SK måste ha adressen:

Alla fakturor och räkningar som kommer till klubben scannas och attesteras digitalt. Fakturor och räkningar till Östersunds SK måste ha adressen: Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar Upprättad av Gunilla Mellgren 2016-07-24. Fastställd av styrelsen 2016-08-16. Kompletterad genom beslut i styrelsen 2016-09-19. Innehållsförteckning 1. Våra principer

Läs mer

BOKFÖRING PÅ 10 MINUTER

BOKFÖRING PÅ 10 MINUTER BOKFÖRING PÅ 10 MINUTER En snabbguide till grunderna i bokföring ATT BOKFÖRA Att bokföra handlar om att visa hur pengar rör sig i ett företag, det vill säga ekonomisk aktivitet. I slutet av ett år, ett

Läs mer

Anvisning till a rsra kning/slutra kning 2013

Anvisning till a rsra kning/slutra kning 2013 Anvisning till a rsra kning/slutra kning 2013 Först och främst: ta fram förra årets årsräkning och kolla vad utgående värdet av din huvudmans tillgångar var då? Ingående belopp för årets årsräkning skall

Läs mer

Steg 11 Bokföring Excel, Visma/SPCS Windows 7

Steg 11 Bokföring Excel, Visma/SPCS Windows 7 Steg 11 Bokföring Excel, Visma/SPCS Windows 7 Mars -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 11 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 7. Alla företag måste ha en bokföring. Bokföringen ska bl.a. visa

Läs mer

Checklista till årsräkning

Checklista till årsräkning Checklista till årsräkning En årsräkning ska vara inkommen till överförmyndaren senast den 1 mars. Du får två exemplar att fylla i, det ena exemplaret behåller du själv. Årsräkningen måste fyllas i med

Läs mer

LATHUND NYTT BOKFÖRINGSÅR I ENTRÉ...

LATHUND NYTT BOKFÖRINGSÅR I ENTRÉ... Hantverksdata Entré Lathund Nytt Bokföringsår i Entré Innehåll LATHUND NYTT BOKFÖRINGSÅR I ENTRÉ... - 1 - Varje år... - 1 - Skapa ett nytt redovisningsår... - 1 - Föra över Utgående balanser... - 1 - Vid

Läs mer

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling och innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling och innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering 1 (9) Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling och innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering I samband med att ett företag rapporterar in till Energimyndigheten ska företaget även skicka

Läs mer

Utforska ditt testföretag. En snabbguide till SpeedLedger e-bokföring

Utforska ditt testföretag. En snabbguide till SpeedLedger e-bokföring Utforska ditt testföretag En snabbguide till SpeedLedger e-bokföring Ställ in ditt testföretag Välj den bolagsform som du vill testa 1. Välj även mellan kontantmetod och fakturerings metod. Kontantmetod

Läs mer

Granskning av kontanthantering

Granskning av kontanthantering www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar revisionskonsult Kerstin Sikander certifierad kommunal revisor Granskning av kontanthantering Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Antagen i Socialnämnden 2008-10-29 145 Reviderad upplaga antagen i Socialnämnden 2013-02-20 20 2 (12) 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

EKONOMISK POLICY. Fastslagen av SS på StyM 2014-02-24

EKONOMISK POLICY. Fastslagen av SS på StyM 2014-02-24 EKONOMISK POLICY Fastslagen av SS på StyM Sid. 2 av 12 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Redovisning 4 3 Hantering av kontanter 6 4 Verksamheters ekonomi 8 5 Övrigt 10 6 Attesteringsrätt 11 Sid. 3 av 12 1 Allmänt

Läs mer

Kontant försäljningsverksamhet

Kontant försäljningsverksamhet Revisionsrapport Kommunrevisionens granskning av Kontant försäljningsverksamhet Klippans kommun September 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 1.1

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Användarmanual Hovsta IF Sektionskassör

Användarmanual Hovsta IF Sektionskassör Version 9 Örebro 2018-08-25 Användarmanual Hovsta IF Sektionskassör 1 Innehållsförteckning 1 Medlemssystem... 3 1.1 Laget.se truppen inför och under säsongen... 3 1.1.1 Inför ny säsongstart... 3 1.1.2

Läs mer

RUTIN FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM VÅRD- OCH OMSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE

RUTIN FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM VÅRD- OCH OMSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE RUTIN 1(9) 2004-12-08 HUMANISTISK SERVICE VÅRD OCH OMSORG RUTIN FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM VÅRD- OCH OMSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE Syfte Syftet med denna rutin för hantering av vårdtagares

Läs mer

Tidplan för Bokslut 2014

Tidplan för Bokslut 2014 Anläggningstillgångar / Anläggning - Aktivering av investeringar Försäljningar Anläggning - Avskrivningar och kapitaltjänst Anläggning - Sista dag för registerering av tid i Agresso (Tid & Projekt) Sista

Läs mer

Lathund Ekonomisk redovisning för Miljöstudier

Lathund Ekonomisk redovisning för Miljöstudier Datum 1 (10) Lathund Ekonomisk redovisning för Miljöstudier I samband med att ett företag rapporterar in till Energimyndigheten ska företaget även skicka in den ekonomiska redovisning som ligger som underlag

Läs mer

2009 09 20 KODUKORD & STADGAR

2009 09 20 KODUKORD & STADGAR KODUKORD & STADGAR 2009 09 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STADGAR... 3 Ordf. ansvar... 4 Sek. ansvar... 4 Kassörens ansvar... 5 AS. ansvar... 6 Rev. ansvar... 7 Valb. ansvar... 7 2 STADGAR

Läs mer

Årsräkningen. Alla uppgifter i årsräkningen måste skrivas med bläck ej med blyerts. Undertecknas på heder och samvete.

Årsräkningen. Alla uppgifter i årsräkningen måste skrivas med bläck ej med blyerts. Undertecknas på heder och samvete. Årsräkningen Alla uppgifter i årsräkningen måste skrivas med bläck ej med blyerts. Undertecknas på heder och samvete. Ska ge en tydlig bild av hur huvudmannens medel har använts. Viktigt att en utgiftsspecifikation

Läs mer

Årsräkning. Redogörelse. Årsredovisning. Instruktioner

Årsräkning. Redogörelse. Årsredovisning. Instruktioner Årsräkning Redogörelse Årsredovisning Instruktioner 1 Att tänka på till redovisningen... Upprättande av årsräkningen Större inköp ska specificeras och kvitton bifogas. Överföringar ska vara en post (eller

Läs mer

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering 1 (9) Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering Genom den ekonomiska redovisningen ska samtliga stödberättigade kostnader verifieras, vilket

Läs mer

Steg 11 Bokföring Excel, Visma/SPCS Windows 7

Steg 11 Bokföring Excel, Visma/SPCS Windows 7 Steg 11 Bokföring Excel, Visma/SPCS Windows 7 Mars -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 11 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 7. Alla företag måste ha en bokföring. Bokföringen ska bl.a. visa

Läs mer

Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré

Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré Omvänd skattskyldighet i byggsektorn gäller fr.o.m. 1 juli 2007. Detta dokument beskriver de inställningar du behöver göra i Entré Business Connect och hur

Läs mer

Checklista inför del/slutredovisning av projekt

Checklista inför del/slutredovisning av projekt Checklista inför del/slutredovisning av projekt Redovisningen är viktig. För att undvika felaktigheter rekommenderar vi att redan från början skapa rutiner. Det är betydligt svårare att i efterhand begära

Läs mer

HANDBOK I EKONOMI FÖR EUP SVERIGES REGIONALA STYRELSER 2019

HANDBOK I EKONOMI FÖR EUP SVERIGES REGIONALA STYRELSER 2019 HANDBOK I EKONOMI FÖR EUP SVERIGES REGIONALA STYRELSER 2019 Organisationsnummer EUP Öst: 802450-2604 EUP Väst: 802448-8028 EUP Syd: 802447-7120 EUP Nord: Frågor? Kansliet: simon.jernberg@eup.se Grant Thornton

Läs mer

Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar 2018/2019 Upprättad av Gunilla Mellgren Fastställd av styrelsen

Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar 2018/2019 Upprättad av Gunilla Mellgren Fastställd av styrelsen Klubbens rutiner för ut- och inbetalningar 2018/2019 Upprättad av Gunilla Mellgren 2018-07-24. Fastställd av styrelsen 2018-08-20. Innehållsförteckning 1. Våra principer för hantering av betalningar 2.

Läs mer

Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version

Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version 2016-09- 22 Sammanfattning Var del beskrivs och motiveras mer utförligt på kommande

Läs mer

Betaltjänst för dödsbo

Betaltjänst för dödsbo Betaltjänst för dödsbo Betaltjänst för dödsbo Vi hjälper dig att betala dödsboets löpande räkningar upp till åtta månader eller fram till dess att bouppteckningen är registrerad och stämplad hos Skatteverket.

Läs mer

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun.

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. För att kunna teckna bankkonto via Stockholms arbetarekommun ska föreningen: Teckna konto och

Läs mer

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs.

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs. Styrelsens roll Västra Marks styrelse består av en ordförande, en kassör, en sekreterare, en materialförvaltare och två representanter för moderföreningarna Hajoms IF (HIF) och Björketorps IF (BIF). Styrelsen

Läs mer

Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden

Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden Revisionsrapport Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden Halmstads kommun 2009-05-25 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2009-05-25 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 ISUPOS KASSA 3 Manual för användning av kassan Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 AffärsIT i Skandinavien AB, Ramgatan 11 653 41 Karlstad Innehållsförteckning S2 Logga in S3 Ställa

Läs mer

Riktlinjer hantering av Privata medel inom Gruppboende/bostad med särskilt stöd och service LSS

Riktlinjer hantering av Privata medel inom Gruppboende/bostad med särskilt stöd och service LSS Robertsfors kommun Socialtjänst Riktlinjer hantering av Privata medel inom Gruppboende/bostad med särskilt stöd och service LSS Antagen av kommunstyrelsens sociala utskott 2012-03-12 33 Reviderad 2017-01-31

Läs mer

Granskning av kontanthantering inom kostenheten

Granskning av kontanthantering inom kostenheten www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 7 oktober 2013 Granskning av kontanthantering inom kostenheten Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga och kontrollmål...

Läs mer

Solid. Övningsuppgifter i Bokföring. Företagsekonomi EXEMPLARIUM LÄROMEDEL

Solid. Övningsuppgifter i Bokföring. Företagsekonomi EXEMPLARIUM LÄROMEDEL EXEMPLARIUM LÄROMEDEL Solid Företagsekonomi Övningsuppgifter i Bokföring 1 Innehållsförteckning 3.1 Dubbel bokföring och kredit Baskontoplanen Bokföring utan moms 3.2 Bokföring med moms Ingående och utgående

Läs mer

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.1

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.1 Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.1 Inställningar och användartips för INFOFLEX Kassaregister med inkopplad kontrollenhet och användning enligt kassalagen. 2 Innehåll... 4 Aktivering kassainloggning...

Läs mer

Hantering av presentkort, sålda respektive gåva 2010-04-23: Åbergs DataSystem AB

Hantering av presentkort, sålda respektive gåva 2010-04-23: Åbergs DataSystem AB Hantering av presentkort, sålda respektive gåva 2010-04-23: Åbergs DataSystem AB För att bokföringsmässigt kunna skilja på sålda presentkort och gåvopresentkort, både vid utställande, betalning och vid

Läs mer

Det bör även finnas avräkningskonto för Ej fakturerade kundfodringar, ex 1513, och för Uttag från kassan, ex 1689.

Det bör även finnas avräkningskonto för Ej fakturerade kundfodringar, ex 1513, och för Uttag från kassan, ex 1689. E-dag dagsavslut Med hjälp av e-dagsavslut går det att bokföra och kontera dagskassor på ett enkelt och säkert sätt. När inställningar är gjorda i e-bokföring kan siffrorna från kassaterminalen fyllas

Läs mer

REGEL FÖR KONTANTHANTERING

REGEL FÖR KONTANTHANTERING REGEL FÖR KONTANTHANTERING Typ av dokument: Regel Datum: 2018-10-16 Beslutad av: rektor Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Ekonomienheten Ersätter dokument: Kontanta

Läs mer

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag?

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag? FAQ till Kassören I detta dokument följer svaret på en rad frågor Kassören ofta får. Om du inte hittar svaret här är du självklart välkommen att kontakta Kassören! Kontaktuppgifter finns längst ner. Göra

Läs mer

Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se Tel: 031-315 18 80

Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se Tel: 031-315 18 80 Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se Tel: 031-315 18 80 Årsräkning år Sluträkning Blanketten används av särskilt förordnad

Läs mer