Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag."

Transkript

1 1 (8) Omsorgsnämnden Rutin för förvaltning av privata medel mm för brukare i bostäder med särskild service för personer med utvecklingsstörning och/eller psykiska funktionshinder där Förvaltningskonto inte kan upprättas. Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag. Rutinen och innefattar endast de brukare som inte har sk Förvaltningskonto. Rutinen tillskapas då aktuell bank låtit meddela att man inte ansluter nya brukare/kunder till systemet med sk Förvaltningskonton. Rutinens innehåll Del 1: Allmänna bestämmelser och riktlinjer gällande hanteringen av privata medel. Del 2: Praktisk hantering, säkerhet och uppföljning vid hantering av privata medel. Del 3: Hantering av gemensamma hushållskassor alternativt fakturering av matkostnad. Del 4: Bilagor att användas i arbetet med privata medel och hushållskassor. Definitioner av återkommande begrepp i texten: Brukare: Boende/omsorgstagare i bostad med särskild service Utförare: Kommunal eller privat utförare som bedriver verksamhet på uppdrag av omsorgsnämnden. Verksamhetschef: Den som operativt ansvarar för verksamheten. Privata medel: Pengar som ägs av enskild brukare men som till del, under vissa angivna omständigheter, kan hanteras/förvaltas av utförare. Rutinen ska vara väl känd av all personal som arbetar i bostäder med särskild service på uppdrag av omsorgsnämnden, dvs. både kommunala och privata utförare. Verksamhetschefen ansvarar för att rutinen är känd av personalen och är ytterst ansvarig för att den följs. Alla som har befogenhet att ansvara för brukares privata medel har också ansvar för att rutinen efterlevs. Rutinen syftar till att skapa: - trygghet för brukaren - trygghet för personalen - trygghet för Linköpings kommun samt resp. utförare C:\Users\casjan\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\Z6737IUX\Rutin privata medel för brukare där Förvaltningskonto inte går att upprätta.docx

2 2 Del 1, Allmänna bestämmelser och riktlinjer gällande hantering av privata medel 1. Allmänt ang. hanteringen av privata medel Utgångspunkten för hanteringen av privata medel ska vara brukarens behov. I första hand bör god man eller förvaltare hjälpa brukaren med hanteringen av privata medel om brukaren själv inte kan göra detta. Om brukaren inte vill eller uppfyller kriterierna för att kunna få en god man/förvaltare kan utföraren/personalen hjälpa brukaren under förutsättning att hanteringen sker enligt rutinen. Brukaren tecknar då själv samrådsavtal och ger utföraren/personalen fullmakt att förvalta upp till 5% av prisbasbeloppet i kontanter. En förutsättning för att detta skall vara möjligt är att brukaren förstår innebörden av samrådsavtalet. Om så inte är fallet åvilar det utföraren att motivera och vara behjälplig med ansökan om god man. 2. Ansökan om god man/förvaltare Ansökan om god man/förvaltare kan göras av den enskilde själv, hans eller hennes närmaste anhöriga eller överförmyndarnämnden. Ansökan görs till Tingsrätten. Socialtjänsten och sjukvården har i vissa fall en skyldighet att anmäla behov av ställföreträdare till överförmyndarnämnden. Vid anmälan är det överförmyndarnämnden som utreder om det finns tillräcklig grund för nämnden att ansöka om ställföreträdarskap hos tingsrätten för den person anmälan avser. Blanketter (anmälan till överförmyndarnämnden, ansökan om god man egen ansökan, ansökan om god man från anhörig) finns på kommunens hemsida (sökväg: stöd och omsorg God man och förvaltare). För att ha rätt till god man eller förvaltare krävs att huvudmannen har en sjukdom, psykisk funktionsnedsättning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande. En eller flera av dessa fyra grunder ska föreligga och det ska vara orsaken till att huvudmannen behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom och/eller sörja för person. En förordnad god man eller förvaltare ska alltid kunna visa upp ett registerutdrag från Överförmyndarenheten av vilket framgår att han/hon är förordnad som god man/förvaltare för en viss person och vilka delar godman/förvaltarskapet omfattar. Om det finns tveksamheter om uppdragets omfattning ger den gode mannen/förvaltaren rätt att agera enligt denna rutin ska Överförmyndarenheten kontaktas för klarläggande. 3. Överenskommelse om förvaltning av privata medel Gode män och förvaltare kan ibland ha svårigheter att bistå brukaren med exempelvis regelbundna utgifter för den dagliga livsföringen. Utföraren kan därför åta sig att förvalta en del av brukarnas privata medel. Överenskommelsen om detta ska då ske skriftligen i ett så kallat samrådsavtal.

3 3 Del 2, Praktisk hantering, säkerhet och uppföljning vid hantering av privata medel 4. Samrådsavtal Hantering av brukares privata medel får endast ske efter undertecknande av samrådsavtal. Hanteringen ska ske på ett sätt som främjar största möjliga delaktighet och självbestämmande för brukaren utifrån dennes förmåga. Vidare ska brukaren efter förmåga ges möjlighet att förstå innebörden i pengar och pengars värde samt vilka ekonomiska resurser han/hon förfogar över. Samrådsavtal ska upprättas mellan utföraren (verksamhetschef) och brukaren/god man/förvaltare när utföraren ska bistå brukaren i hanteringen av privata medel. Av samrådsavtalet ska framgå vad åtagandet omfattar och vilka individuella överenskommelser som görs. Utföraren ansvarar för vad som överenskommits i samrådsavtalet. Utföraren får inte åta sig större ansvar än vad denna rutin medger. Hanteringen av privata medel ska i största utsträckning ske på sådant sätt att hanteringen av kontanter minimeras. Regelbundna köp kan med fördel skötas av god man/förvaltare via autogiro eller fakturaförfarande utan att kommunens utförare åtar sig ansvaret för detta. Frågor som ska regleras i samrådsavtalet framgår av bilaga Hantering av fickpengar Även om brukaren inte klarar att ta hand om de pengar som behövs för alla löpande utgifter klarar han/hon ofta av att ha hand om en liten summa (fickpeng). Överenskommelse om summa samt former för överlämnande ska ingå i samrådsavtalet. Om brukaren kvitterar mottagandet av fickpengar från utföraren används bilaga 3. I annat fall används bilaga 4 där personal bekräftar att brukaren mottagit kontanta medel. Utföraren ansvarar inte för kontanter som lämnats till brukaren som fickpengar. 6. Särskilda köp Överenskommelse med god man/förvaltare om inköp som överstiger 1000 kr, så kallade särskilda köp, ska dokumenteras enligt vad som framgår av bilaga 5 om inte detta är bortskrivet i samrådsavtalet. 7. Kassaansvarig Verksamhetschef ansvarar för förvaltningen av brukarens privata medel i enlighet med samrådsavtalet. Verksamhetschefen kan dock uppdra åt annan personal att ta hand om bokföring och förvaring av omsorgstagarens kontanter. Den/de personer som ansvarar för bokföring och förvaring av kontanter benämns kassaansvariga. Oftast är kontaktmännen även kassaansvariga. Det åligger verksamhetschef att ansvara för att kassaansvariga utses.

4 4 8. Påfyllning och förvaring av kontanter God man/förvaltare lämnar det belopp som utförare ska förvaltas i kontanter till verksamhetschef eller den kassaansvarig. Oftast sker detta månadsvis. Överenskommelse om summa ska ingå i samrådsavtalet. Utföraren ska som mest förvalta ett månatligt tillskott som motsvarar 5% av prisbasbeloppet. (motsvarar kr/månad år 2015). Utöver detta belopp tillkommer avtal om ev. deltagande i gemensam hushållskassa. Kontanter, kontokort, kassabok och övriga värdehandlingar ska förvaras säkert i ett låsbart kassaskåp eller värdeskåp. Varje brukares kontanter ska förvaras åtskilt från andra brukares privata medel. För att förvaras åtskilt skall låst kassaskrin/motsvarande finnas i kassaskåp/värdeskåp. Nyckel till detta kassaskrin/motsvarande får endast respektive kassaansvarig ha tillgång till. Lokal rutin för nyckelhantering ska finnas. Om annan personal än den kassaansvarige behöver få tillgång till begränsade summor av brukarnas privata medel ska interna rutiner finnas som reglerar hur detta ska ske. 9. Löpande bokföring i kassabok Bokföring ska ske i kassabok för varje brukare. Allt som påverkar kassans storlek ska bokföras. Det ska klart framgå vems privata medel kassan avser och alla kassablad ska sid- och årsnumreras. Sidnumrering sker årsvis, en kassabok kan omfatta flera år. Kassaböckerna ska vara inbundna i A4-storlek. Utföraren ska svara för kostnaden för kassaböckerna. Varje tillskott/uttag bokförs i kassabok med: 1. datum 2. vad inkomsten/utgiften avser 3. verifikations nummer 4. belopp 5. kassabehållning 6. signatur Anteckningarna ska göras med bläck- eller kulspetspenna och varje transaktion ska ovillkorligen signeras av den som utfört transaktionen. Det som införs får inte utplånas eller göras oläsligt. Vid rättelse anges när det har skett och av vem som har gjort rättelsen. Varje nytt år börjar med verifikationsnummer 1. Alla kvitton nitas fast på A4-papper och numreras med verifikationsnummer. Separat pärm för varje brukares verifikationer skall finnas. Då kontanter från anhörig, god man/förvaltare eller annan tas emot för brukarens räkning ska detta verifieras genom att den person som tar emot pengarna skriver ut kvitto. (bilaga 7) Den som överlämnat kontanterna får originalet på kvittot och en kopia sparas som verifikation. Mottagna kontanter redovisas i kassabok.

5 5 Vid inköp ska det av kassakvittot framgå belopp, när och var inköpet skett samt vad inköpet avser. Om det inte framgår av kvittot vad som avses, begärs skrivet kvitto. Då kvitto ev. kommit bort, ska orsaken till detta anges skriftligt och styrkas av två personer. Samtidigt ska redovisning ske av motsvarande uppgifter som ska finnas på kvitto. (bilaga 8) Den personal som gjort inköp signerar varje transaktion. Signaturen innebär att personalen tagit ansvar för transaktionen och att saldobeloppet stämmer med kvarvarande kontanter alternativt behållning på konto. Kassaansvariga ansvarar för att löpande bokföring sköts. Vid inköp för brukarens räkning får endast bonuskort/motsvarande som tillhör brukaren användas. 10. Intern kontroll Kassaansvarig ska stämma av samt kontrollera kassaboken löpande men minst en gång i månaden. Saldokolumnerna i kassaboken stäms av mot vad som finns i kontanta medel i kassaskåpet resp. behållning på konto. Alla uttag, kvitton och saldon kontrolleras samt rimligheten i vad som köpts. Avstämningen dateras och signeras i kassabok. Om differenser uppkommer i kassabok, kvitton eller kontanta medel ska verksamhetschef kontaktas. Om oegentligheter eller stöld kan misstänkas ska detta polisanmälas av verksamhetschefen. Handläggning ska ske i enlighet med den av omsorgsnämnden antagna anmälningsrutinen. Verksamhetschef ansvarar för att internkontroll genomförs. Internkontrollen skall ske genom att annan vårdpersonal minst en gång per halvår växelvis kontrollerar hur kassaansvarig kollega genomfört sitt uppdrag. Kontrollen ska bl.a. innefatta kontroll av kassabehållning samt saldon i bokföringen. Minst en gång per halvår ska verksamhetschef granska verifikationer för att se att endast relevanta och troliga kostnader finns på verifikationerna. Dessutom ska verksamhetschefen göra en allmän översikt om verifikationer och kassaböcker sköts på ett tillfredsställande sätt. Notering med signering ska ske i kassabok när internkontroller genomförts. God man/förvaltare har alltid rätt att ta del av räkenskaper, få upplysningar samt kontrollera den del av brukarens ekonomi som hanteras av utföraren. Utföraren är skyldig att utan dröjsmål redovisa det god man/förvaltare efterfrågar. Om god man/ förvaltare önskar kontrollera kassabok och/eller verifikationer får detta ske på plats i boendet alternativt att kopior överlämnas till god man/förvaltare. 13. Extern revision/kontroll Varje utförare är skyldig att initiera att minst en årlig extern revision för samtliga kassor och all hantering av privata medel samt ev. hushållskassor inom verksamheten genomförs. Revisionen ska genomföras enligt god revisionssed av person/er som kan agera självständigt och inte är direkt lokalt organisatoriskt kopplad till respektive

6 6 verksamhet/utförare. Utföraren svarar för kostnader för revisionen. Den externa revisionen ska minst omfatta de punkter som anges i bilaga 9. Då verksamhetschef fått del av revisionsrapporter från den externa revisionen ska denne ansvara för att åtgärder omedelbart vidtas gällande de brister som eventuellt påtalats i rapporterna. När revision/kontroll genomförts vid genomförts vid samtliga verksamheter inom en verksamhetschefs ansvarsområde ska en samlad skriftlig rapport överlämnas till omsorgskontoret. I rapporten ska redovisas eventuella fel/brister som framkommit samt vilka åtgärder som vidtagits för att rätta till dessa. Rapport skall redovisas även i de fall inga fel/brister uppmärksammats. Omsorgskontoret ska årligen avlämna en samlad rapport till omsorgsnämnden angående inkomna redovisningar. 14. Arkivering mm. Allt räkenskapsmaterial för brukares räkning hos utförare ska arkiveras i 10 år enligt gällande regler. Med räkenskapsmaterial avses allt ekonomiskt underlagsmaterial såsom kassaböcker, kvitton, kontoutdrag och liknande. Vid byte av utförare för verksamhet överförs inte räkenskapsmaterial till den nya utföraren utan överlämnas till god man/förvaltare. Del. 3, Hantering av gemensamma hushållskassor alternativt fakturering av matkostnader Om alla eller vissa måltider i särskilda boenden enligt LSS tillagas och intas gemensamt finns två alternativa former för att hantera kostnader för detta: 1. Gemensam hushållskassa enligt denna rutin 2. Möjlighet att få matkostnad debiterad i efterskott enligt ersättningsnivå fastställd av omsorgsnämnden. Vilket av alternativen som ska tillämpas i respektive grupp av brukare (gruppbostad/motsvarande) måste överenskommas gemensamt mellan brukare/gode män/förvaltare och verksamhetschef. Det alternativ som väljs för respektive grupp måste tilllämpas för samtliga brukare som tillhör gruppen. 15. Avtal om gemensam hushållskassa I de fall gemensamt beslut tagits om att tillaga och inta måltider gemensamt samt ha gemensam hushållskassa kan utföraren åta sig att förvalta denna kassa. Skriftligt avtal ska då träffas mellan utföraren och de brukare (gode män/förvaltare) som har gemensam hushållskassa (bilaga 10). Om betalning till hushållskassa ska hanteras av utförare ska överenskommelsen även ingå i samrådsavtalet. Brukarna och deras gode män/förvaltare kommer överens om hur stora belopp som ska tillföras den gemensamma hushållskassan och vilka utgifter som ska betalas ur kassan. Brukarna (gode män/förvaltare) betalar den överenskomna summan till den gemensamma hushållskassan.

7 7 Alla som deltar i den gemensamma hushållskassan i respektive grupp ska komma överens om en gemensam standard/summa och betala lika stor summa till den gemensamma hushållskassan förutsatt att samma antal mål intas gemensamt. Om det finns generella skillnader i antalet intagna måltider regleras ersättningen till hushållskassan utifrån detta. Vid utebliven måltid/måltidsdag, exempelvis vid hemresa över helg, ska brukaren ersättas för utebliven måltid. Av samrådsavtalet och avtalet mellan brukarna om den gemensamma hushållskassan ska framgå när och hur ersättning ska ske. Om man kommer överens om kontantutbetalning bifogas underskrivet kvitto angående överlämnande av kontanter till kassaboken för gemensam hushållskassa. Alla inkomster och utgifter redovisas i en kassabok. Se regler i del 2 gällande löpande bokföring, internkontroll, externkontroll, arkivering mm. Motsvarande regler gäller även för gemensamma hushållskassor. Två personal skall utses som ansvariga för gemensam hushållskassa, varav en ska vara huvudansvarig. Revision/kontroll av hushållskassor ska ske enligt samma principer som gäller för privata medel (se ovan). Om differens i kassan uppstår kontaktas verksamhetschef. 16. Kompensation för personalens sociala måltider Utföraren ansvarar för att rutin för sociala måltider finns samt att hushållskassan ersätts för beräknade råvarukostnader för måltider som intagits av personal. Ersättningsnivån för detta fastställs årligen av omsorgsnämnden och kan betalas genom löneavdrag för berörd personal eller på annat sätt som utföraren bestämmer. 17. Debitering av matkostnader i efterskott (fakturering). Om brukare/gode män/förvaltare gemensamt så beslutar kan debitering av matkostnader ske i efterskott enligt en ersättningsnivå som årligen fastställs av omsorgsnämnden. Ersättningen fastställs som pris för heldygn samt priser för resp. måltidstyp. Utföraren ansvarar för att inrapportering sker enligt fastställda rutiner så att matkostnaden faktureras samtidigt med bl.a hyran. Om personal intar sociala måltider har utföraren rätt att debitera personal kostnaden för detta enligt samma nivå som gäller för verksamheter som har gemensam hushållskassa. Del 4, Bilagor att användas i arbetet med privata medel och hushållskassor 1. Samrådsavtal 2. Kvitto på mottagna fickpengar 3. Intyg av personal angående överlämnade fickpengar 4. Överenskommelse angående inköp som överstiger 1000 kronor 5. Exempel på bokföring

8 6. Kvitto på pengar som mottagits för brukares räkning 7. Underlag då kvitto saknas 8. Kontrollpunkter vid extern revision 9. Avtal om gemensam hushållskassa 8

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel VALLENTUNA KOMMUN 2008-12-18 SID 1/9 er och generella anvisningar för hantering av privata medel När enskildas privata medel hanteras ska det på varje enhet finnas skriftliga lokala rutiner som är grundade

Läs mer

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Antagen i Socialnämnden 2008-10-29 145 Reviderad upplaga antagen i Socialnämnden 2013-02-20 20 2 (12) 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 8. Reviderat med ny text på sidan 2 i maj 2013

Bilaga 8. Reviderat med ny text på sidan 2 i maj 2013 1 (8) Bilaga 8 Omsorgsnämnden 2012-10-01 Reviderat med ny text på sidan 2 i maj 2013 Rutin för förvaltning av privata medel mm för brukare i bostäder med särskild service för personer med utvecklingsstörning

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Privata medel Region Gotland Sandra Volter Ebba Lind 2015-12-16 Sandra Volter Projektledare Carin Hultgren Uppdragsledare Innehållsförteckning

Läs mer

Exempel på åtgärder för att minimera kontanthantering är:

Exempel på åtgärder för att minimera kontanthantering är: Rutin för hantering av privata medel för personer som har hemtjänst eller bor i vårdbostad (Detta är en del av omsorgsnämndens rutin för att förvalta/ hantera vårdtagares privata medel och ingår som en

Läs mer

Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun

Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel

Riktlinjer för hantering av privata medel Riktlinjer för hantering av privata medel 791:5 Riktlinjer för hantering av privata medel Antagna av Kommunfullmäktige 2007-12-13 Gäller fr o m 2008-01-01 Riktlinjer för hantering av vårdtagares privata

Läs mer

Riktlinjer för kontanthantering

Riktlinjer för kontanthantering 1(5) Ekonomiavdelningen Riktlinjer för kontanthantering Kommunövergripande riktlinjer för kontanthantering i samband med försäljning inom Härnösands kommun. Postadress Härnösands kommun 871 80 Härnösand

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen RUTIN 1 (14) Senast uppdaterad -02 Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare RUTIN 2 (14) Senast uppdaterad -02 Innehållsförteckning Inledning... Verksamheten... 4 Stängning

Läs mer

Anvisningar för årsräkning/sluträkning

Anvisningar för årsräkning/sluträkning Sida 1(7) Anvisningar för årsräkning/sluträkning Anvisning faställd: 2014-12-01 Dokumentansvarig: Kerstin Lindén Sida 2(7) Inledning Enligt föräldrabalken är ställföreträdare, d.v.s. gode män, förvaltare

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brukares privata medel

Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Dnr Son 2013/36 Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Nedanstående regler och anvisningar är antagna av socialnämnden i Järfälla kommun 2013-03-07. Revidering beslutas av socialnämnden 2014-12-11

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel inom hemtjänsten

Riktlinjer för hantering av privata medel inom hemtjänsten Riktlinjer för hantering av privata medel inom hemtjänsten Administration av den enskildes privata medel sker på olika sätt utifrån det behov av stöd som han/hon har: 1. Den enskilde sköter ekonomi på

Läs mer

Hantering av brukares privata medel av personalen på särskilt boende SoL och LSS

Hantering av brukares privata medel av personalen på särskilt boende SoL och LSS Särskilt boende äldreomsorg och LSS Centrala kvalitetsrådet Privata medel inom särskilt boende Datum för beslut 2013 Reviderad Dnr Version 1 Hantering av brukares privata medel av personalen på särskilt

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14. Policy och rutiner för hantering av privata medel inom handikappomsorgen.

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14. Policy och rutiner för hantering av privata medel inom handikappomsorgen. VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14 Policy och rutiner för hantering av privata medel inom handikappomsorgen. Inom omsorgsförvaltningens olika verksamheter sker en viss hantering av privata

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN

REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN Antagen av socialnämnden 2011-03-22 Reviderad 2013-05-07 Innehåll 1. Allmänna regler och anvisningar... 3 1.1. Regler och rutiner...

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14

VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14 VIMMERBY KOMMUN 1. Omsorgsförvaltningen CL 2009-01-14 Policy och rutiner för hantering av privata medel inom äldreomsorgens hemtjänst och särskilda boende. Inom omsorgsförvaltningens olika verksamheter

Läs mer

Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social- och äldrenämnden

Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social- och äldrenämnden Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-08-13 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:217 Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social-

Läs mer

Kontant försäljningsverksamhet

Kontant försäljningsverksamhet Revisionsrapport Kommunrevisionens granskning av Kontant försäljningsverksamhet Klippans kommun September 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 1.1

Läs mer

Handhavande av brukares egna medel inom särskilt boende enligt SoL och LSS

Handhavande av brukares egna medel inom särskilt boende enligt SoL och LSS Rutin Handhavande av brukares egna medel inom särskilt boende enligt SoL och LSS Gäller för verksamhetsområde/enhet: Säbo och VPF Framtagen av: Karin Lindblad Rådeklint, Johanna Gustafsson, Anna Magnell,

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Innehåll 1. VEM FÅR VARA GOD MAN ELLER FÖRVALTARE... 3 2. SKILLNADEN MELLAN GOD MAN OCH FÖRVALTARE... 3 3. DINA FÖRSTA UPPGIFTER... 3 4. DINA ÖVRIGA UPPGIFTER OCH SKYLDIGHETER...

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap

Information om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndaren i Tingsryds kommun Information om godmanskap och förvaltarskap Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken (Lag 1949:381). Personer som på grund av sjukdom,

Läs mer

Riktlinjer hantering av Privata medel inom Gruppboende/bostad med särskilt stöd och service LSS

Riktlinjer hantering av Privata medel inom Gruppboende/bostad med särskilt stöd och service LSS Robertsfors kommun Socialtjänst Riktlinjer hantering av Privata medel inom Gruppboende/bostad med särskilt stöd och service LSS Antagen av kommunstyrelsens sociala utskott 2012-03-12 33 Reviderad 2017-01-31

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål

Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ekonomistab Utredningssekreterare 2015-04-20 Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål Bakgrund När den enskilde inte längre kan eller anser sig

Läs mer

Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde.

Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Dokumentnummer 7.6.1 1(5) Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Allmänt Handhavande av enskilds ekonomi, där den enskilde har någon form av insats

Läs mer

Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss

Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Robertsfors kommun 915 81 ROBERTSFORS Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Antagen av kommunstyrelsens sociala utskott 2012-03-12 33 ROBERTSFORS

Läs mer

Granskning av privata medel inom LSSverksamheten

Granskning av privata medel inom LSSverksamheten Revisionsrapport Granskning av privata medel inom LSSverksamheten Klippans kommun juni 2009 Karin Andersson Anna Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Hantering av enskildes medel och ekonomi

Hantering av enskildes medel och ekonomi Diarienummer: Verkställighet/genomförande Rutin Hantering av enskildes medel och ekonomi Gäller från: 2018-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad

Läs mer

Http://mora.se/overformyndare

Http://mora.se/overformyndare Redovisning av ekonomi Årsräkning, sluträkning, redogörelse och arvode Du ska lämna in din årsräkning och redogörelse till överförmyndaren senast den 1 mars. Sluträkning och redogörelse ska vara inlämnad

Läs mer

Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Särskilt boende enligt SoL

Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Särskilt boende enligt SoL Robertsfors kommun Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Särskilt boende enligt SoL Riktlinjer antagna i kommunstyrelsen socialutskott 8 KS SU 2013-02-04 Reviderade 2017-01-31 ROBERTSFORS KOMMUN

Läs mer

Hantering av privata medel inom socialtjänsten

Hantering av privata medel inom socialtjänsten RIKTLINJE Lillemor Johansson, lillemor.johansson@kil.se 2014-11-25 Beslutad av ledningsgruppen Hantering av privata medel inom socialtjänsten SYFTE Riktlinjerna för hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Ronneby Kommun Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen

Ronneby Kommun Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen 1 Ronneby Kommun Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ärende: Hantering av privata medel Datum: 2014-05-07 Ersätter datum:: Samtliga tidigare rutiner i ärendet 2014-02-21 Ansvarig: Förvaltningsschef

Läs mer

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Malmö stad Sociala resursförvaltningen Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Vad betyder förmyndare? Vem kan vara förmyndare? Vad betyder vårdnadshavare? Vad betyder särskilt förordnad

Läs mer

God man & förvaltare

God man & förvaltare God man & förvaltare Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndarnämnden i Uppsala är gemensam för Uppsala, Östhammar, Tierp, Knivsta, Heby och

Läs mer

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN 1(11) REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Överförmyndarsekreterare Beslutad av Överförmyndarnämnden Gäller för Överförmyndarnämnden

Läs mer

Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun

Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun Dnr Son 2013/36 Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Syfte Riktlinjerna för hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Läs mer

Hantering av omsorgstagares medel och ekonomi

Hantering av omsorgstagares medel och ekonomi Rutin för hantering av omsorgstagares medel och ekonomi Gäller för Personal inom omsorgsförvaltningen Samverkan Överförmyndarnämnden, kommun jurist Plats i ledningssystemet Rutiner A-Ö Beslutad av Förvaltningschef

Läs mer

Hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Hantering av privata medel inom socialförvaltningen Dnr 2017/135.730 Id 24790 Hantering av privata medel inom socialförvaltningen Antagen av socialförvaltningens ledningsgrupp 2017-04-26 Innehållsförteckning HANTERING AV PRIVATA MEDEL... 3 LÖPANDE INFORMATION

Läs mer

Robertsfors kommun Socialtjänst. Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss

Robertsfors kommun Socialtjänst. Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Robertsfors kommun Socialtjänst Riktlinjer för hantering av Privata medel inom Hemtjänst enligt SoL Personligassistans enligt Lss Antagen av kommunstyrelsens sociala utskott 2012-03-12 33 Reviderad 2017-01-31

Läs mer

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Anmälan tillsammans med bilagor skickas till: Överförmyndaren, Östersunds kommun,

Läs mer

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov Information från Ansökan om god man eller förvaltare Den som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Även maka/make, föräldrar, barn, sambo, god man, förvaltare och överförmyndaren

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. Syftet med

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO)

Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO) Bilaga 142 Socialförvaltningen 140930 1 Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO) Innehåll Inledning... 1 Syfte... 1 Ansvar och roller... 1 Huvudregel... 2 Skriftlig överenskommelse...

Läs mer

Granskning av kontant försäljnings- Verksamhet

Granskning av kontant försäljnings- Verksamhet Revisionsrapport Granskning av kontant försäljnings- Verksamhet Eslövs kommun December 2009 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET SLUG Kassörhandbok Status: Beslutad Skapat: 2008-08-28 : 2008-08-28 Senast ändrat: 2008-08-28 Av: Kårstyrelsen Version: 1.0 Beslutsreferens: Kår-StyM 2008/09:02 4.3 Utskriftsdatum: 2008-09-04 10:45 E-post:

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel

Rutin för hantering av privata medel 2012-08-22 Rutin för hantering av privata medel Rutin för hantering av privata medel Dnr: KS 2012-298 Typ av dokument: Rutin Handläggare: Markus Fjellsson, utredningssekreterare Antagen av: Välfärdschef

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kontanta medel

Riktlinjer för hantering av kontanta medel Riktlinjer för hantering av kontanta medel Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för hantering av kontanta medel Riktlinjer 2015-11-30, 245 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller RIKTLINJE 1(6) 2014-10-13 SN2014/25 nr 2014.2054 Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för tandvårdsstöd

Läs mer

Regler för kontanthantering

Regler för kontanthantering Regler för kontanthantering Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14 204 REGLER FÖR KONTANTHANTERING Syftet med reglerna Syftet med dessa regler är att skapa förutsättningar för en god intern kontroll

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö.

Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö. Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden/Älvsjö sdn Verksamhetschef: Jacqueline Manriquez

Läs mer

Riktlinje för dagskassor med kontanthantering

Riktlinje för dagskassor med kontanthantering Tjänsteskrivelse 2015-02-16 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0051 Folkhälsonämnden Riktlinje för dagskassor med kontanthantering Sammanfattning En kommunövergripande riktlinje för Dagskassor med

Läs mer

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av s förtroendevalda revisorer Karlskrona kommun Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Sammanfattning...3 1. Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.1. Syfte

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Introduktion Anvisningar till anmälan om behov av godman eller förvaltare Anmälan ska göras via denna e-tjänst. Syftet med e-tjänsten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Attestreglemente för Borgholms kommun

Attestreglemente för Borgholms kommun Attestreglemente för Borgholms kommun 1. Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts eller åtagit sig

Läs mer

Avdelningen för överförmyndarärenden

Avdelningen för överförmyndarärenden REDOGÖRELSE I UPPDRAG SOM STÄLLFÖRETRÄDARE FÖR BARN Malmö stad Ej gällande god man för ensamkommande barn eller god man enligt 11 kap 2 FB Avdelningen för överförmyndarärenden Redogörelse Slutredogörelse

Läs mer

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX Sida 1(9) 2004-09-08 Högsta domstolen Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX YTTRANDE Det är inte förenligt med bokföringslagen (1999:1078) att verifiera konto- eller kreditkortsfordringar som under

Läs mer

Information om avgifter 2016

Information om avgifter 2016 Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten Information om avgifter 2016 Information om avgifter Avgifter för vård och omsorg inom äldre- och funktionshinderomsorgen regleras i socialtjänstlagen, kapital 8.

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

Ansökan om enskilda insatser LSS

Ansökan om enskilda insatser LSS Information Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är till för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Vem kan ansöka? Den som är i behov av insatser

Läs mer

Granskning av privata medel inom särskilda boenden enligt LSS

Granskning av privata medel inom särskilda boenden enligt LSS Revisionsrapport* Granskning av privata medel inom särskilda boenden enligt LSS Eslövs kommun Augusti 2006 Anna Eriksson Kerstin Larsson, Certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016.

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE TILL STÄLLFÖRETRÄDARE PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Hantering av privata medel

Hantering av privata medel Hantering av privata medel - Sociala resursförvaltningen Fastställd Datum: Avdelning: 2013-12-17 Ekonomiavdelningen Hantering av privata medel inom LSS-verksamheten i Sociala resursförvaltningen Fråga

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl 1 Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet som ansvarar för tillsyn över ställföreträdares förvaltning.

Läs mer

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Riktlinjer Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Sida 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Rätten

Läs mer

Ansökan till tingsrätten

Ansökan till tingsrätten Lomma kommun Överförmyndaren 234 81 Lomma Tel 040-641 11 16 Fax 040-41 01 60 E-post overformyndaren@lomma.se www.lomma.se Ansökan till tingsrätten Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Ansökan

Läs mer

Vad gör gode män, förvaltare och förmyndare egentligen?

Vad gör gode män, förvaltare och förmyndare egentligen? Vad gör gode män, förvaltare och förmyndare egentligen? I varje kommun skall det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Från och med år 2015 samverkar Vimmerby kommun med Kinda, Ydre och

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare 1(5) Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare (för underårig), god man eller förvaltare har

Läs mer

Om uppdraget god man för ensamkommande barn

Om uppdraget god man för ensamkommande barn Om uppdraget god man för ensamkommande barn Bakgrund ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN OCH AVDELNINGEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARÄRENDEN I varje kommun i Sverige finns en överförmyndarfunktion, antingen en överförmyndare eller

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

Ekonomifrågor, Segeltorps IF

Ekonomifrågor, Segeltorps IF Ekonomifrågor, Segeltorps IF Innehållsförteckning Sid Föreningens ekonomipolicy 2 Styrelsens ansvar 2 Teckningsrätter 2 Löner och arvoden 3 Domarersättningar 3 Reseersättningar, körjournaler 4 Kvitton

Läs mer

ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4

ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4 VALLENTUNA KOMMUN ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4 SID 1/8 ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4 Innan god man förordnas är det viktigt att tänka på om det finns alternativ till detta, en vanlig lösning är fullmakter när det

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11 Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 201-11-08 Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier

Läs mer

Överenskommelse om förmedling av lägenheter

Överenskommelse om förmedling av lägenheter Bilaga 1 Överenskommelse om förmedling av lägenheter Mellan Stockholms Stads Bostadsförmedling AB ("Bostadsförmedlingen") och AB Familjebostäder, AB Svenska Bostäder samt AB Stockholmshem ( Bostadsbolagen

Läs mer

Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se Tel: 031-315 18 80

Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se Tel: 031-315 18 80 Överförmyndarnämnden Besöksadress: Göteborgsvägen 11-17 Postadress: 431 82 Mölndal overformyndarnamnden@molndal.se Tel: 031-315 18 80 Årsräkning år Sluträkning Blanketten används av särskilt förordnad

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje 2015-12-10 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare ÖFM 2015/0070 Antagen av överförmyndarnämnden den 10 december 2015. Riktlinjen ersätter Riktlinjer för arvoden till gode män och

Läs mer

Rutin: Hantering av brukares privata medel av personalen inom hemtjänsten Antagen av socialnämnd , förtydligande

Rutin: Hantering av brukares privata medel av personalen inom hemtjänsten Antagen av socialnämnd , förtydligande sida 1 (6) Rut: Hanterg av brukares privata medel av personalen om hemtjänsten Antagen av socialnämnd 2014-06-18, förtydligande 2014-08-26 Huvudregel: Personal om hemtjänsten och hemsjukvården hanterar

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN FEBRUARI 2016 Social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun ger stöd, omsorg och personlig omvårdnad till

Läs mer

Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna

Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna Att få god man eller förvaltare Vad gör en god man? Vem kan få en god man? Måste jag ha en god man eller kan jag få hjälp ändå? Hur gör jag för att ansöka

Läs mer

Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand.

Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand. Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand. Huvudregeln i föreningen är att en hyresgäst/bostadsrättsinnehavare inte får hyra ut sin lägenhet i andra hand utan styrelsens

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR UMEÅ KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR UMEÅ KOMMUN ATTESTREGLEMENTE FÖR UMEÅ KOMMUN Ersätter attestreglemente för Umeå kommun antaget av kommunfullmäktige 2002-03-26 52 och reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-27 157 Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentägare

Läs mer

Slutrapport internkontrollplan 2015

Slutrapport internkontrollplan 2015 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2016-01-08 1 (9) Socialförvaltningen Kvalitet och utveckling ÖFNES/2015:15 Elin Lindh /070-086 21 44/ Slutrapport internkontrollplan 2015 Överförmyndarnämnden

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel inom vård och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för hantering av privata medel inom vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje för hantering av privata medel inom vård och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt Ansvarig Samordnare (SAS) Beslutsdatum: 2018-08-31 Enhet: Central Administration Reviderad: Inledning För

Läs mer

Prislista TeliaSonera Telefoniabonnemang (TAB)

Prislista TeliaSonera Telefoniabonnemang (TAB) Prislista TeliaSonera Telefoniabonnemang (TAB) Gäller från och med 2011-01-23. (ersätter Rev O). Punkt 1.2.3.3 gäller från och med 2011-02-13 men kan avtalas tidigare och tillämpas om tjänsten Bakåtspårning

Läs mer

Redogörelse Kalenderår

Redogörelse Kalenderår Överförmyndarnämnden Box 66 182 05 Djursholm Redogörelse Kalenderår Del av år, från och med till och med, datum Huvudman Namn Adress (folkbokföringsadress) Vistelseadress, om annan än ovan Postnummer Postort

Läs mer

Upphandling av städtjänst

Upphandling av städtjänst 2016-03-21 Dnr UPP 2016/59 Anbudsinbjudan och förfrågningsunderlag Upphandling av städtjänst Neptuniplan 7, Malmö, Västra Esplanaden 9A, Växjö och Södra långgatan 62 i Kalmar Sid 1(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende INFORMATION OM AVGIFTER Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende Mars 2015 Februari 2016 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgift omsorg i hemmet... 3 Trygghetslarm... 3 Matleverans...

Läs mer

Kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnast bedömer om Du har rätt till sjukvård i hemmet.

Kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnast bedömer om Du har rätt till sjukvård i hemmet. Hemtjänst är en form av bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL), och ges till Dig som bor i ordinärt boende eller trygghetsboende. Hemtjänsten hjälper Dig som inte klarar av den dagliga livsföringen på

Läs mer

Barnförsäkring 2015-01-01 2015-12-31. Försäkringsbelopp och pris

Barnförsäkring 2015-01-01 2015-12-31. Försäkringsbelopp och pris Barnförsäkring 2015-01-01 2015-12-31 Försäkringsbelopp och pris Försäkringsbelopp Pris Invaliditetsbelopp (Grundbelopp), kr Maximal ersättning vid invaliditet *, kr Per helår, kr Per månad, kr 10 basbelopp

Läs mer

Hantering av privata medel

Hantering av privata medel Hantering av privata medel Riktlinjer för Omsorgsförvaltningen Dnr 2011-081-790 Omsorgsnämnden 132 Reviderad 2014-10-09 Innehåll 1 Syfte 7 1.1 Definition... 7 1.2 Behovet styr... 7 1.3 Kommunens ansvar...

Läs mer

Hantering av privata medel

Hantering av privata medel Hantering av privata medel Riktlinjer för Social- och omsorgsförvaltningen Dnr 2011-081-790 Omsorgsnämnden 132 Reviderad 2014-10-09 Innehåll 1 Syfte 2 1.1 Definition... 2 1.2 Behovet styr... 2 1.3 Kommunens

Läs mer

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 14 Förvaltning av egna medel

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 14 Förvaltning av egna medel Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) Innehållsförteckning INLEDNING 2 MÅLSÄTTNING 2 HANDLÄGGNING 2 BETALNING AV RÄKNINGAR 3 BANKMEDEL 3 FÖRVARING 3 INFORMATION 3 ÅRSAVSLUT OCH ARKIVERING 3 ANNAN

Läs mer

Överförmyndare i samverkan. Vem kan få god man? Vad kan den enskilde få hjälp med? 2014-12-17

Överförmyndare i samverkan. Vem kan få god man? Vad kan den enskilde få hjälp med? 2014-12-17 Överförmyndare i samverkan Carolina Winkler Christina Walldén Andersson Elisabeth Hultén Rose-Marie Norén Aldsten Vem kan få god man? Sjukdom psykisk störning försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för hantering av privata

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (11) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (1995:400), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder och rapporteringskrav enligt penningtvättslagstiftningen. Prövning av fastighetsmäklarens

Läs mer

Anmälan till överförmyndaren avseende behov av god man enligt föräldrabalken 11 kap 4 Anmälan om behov av god man

Anmälan till överförmyndaren avseende behov av god man enligt föräldrabalken 11 kap 4 Anmälan om behov av god man Lomma kommun Överförmyndaren 234 81 Lomma Tel 040-641 11 16 Fax 040-41 01 60 E-post overformyndaren@lomma.se www.lomma.se Anmälan till överförmyndaren avseende behov av god man enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2016-01-01 1. Allmänt Ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för utgifter. Beslut

Läs mer

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna.

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna. Halmstads kommun har enligt socialtjänstlagens 8 kapitel rätt att ta ut avgifter för beviljade biståndsinsatser som biståndshandläggaren beviljat. I lagen regleras vilken högsta avgift kommunerna får ta

Läs mer