Förvaltningsplan NyA 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsplan NyA 2014"

Transkript

1 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Anders Mobjörk Systemansvarig BESLUT Diarienummer Datum Postadress Box Stockholm Besöksadress Wallingatan Stockholm Telefon Org nr Förvaltningsplan NyA 2014 Sida 1 (14)

2 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Avgränsningar... 3 Definitioner och förkortningar... 3 Referenser... 3 Versionshistorik... 3 Förvaltningsobjektet, förvaltningens omfattning och organisation... 4 Målsättningar och planer... 5 Förvaltningsstrategi... 5 Långsiktiga mål... 5 Kvalitetssatsning Orsaker till kvalitetsproblemen... 6 Planerade åtgärder... 7 Prioriterad utveckling Stöd för mobila enheter på sökandewebben... 8 Uppladdning av dokument via sökandewebben... 8 Stödja modellering utifrån kursdefinition enligt 2007 års studieordning... 8 Byte av urvalsalgoritmen... 8 Digital användarhandbok... 9 Reservantagning... 9 Synkronisera BM med regelverket... 9 Beredning Planerade förstudier Vidareutveckling och underhåll Agil utveckling och utvecklingsspår Sökandespåret Institutionsanvändarspåret Infrastrukturspåret Produktionsstyrningsspåret Handläggarspåret BM-spåret Bedaspåret Tekniskt underhåll Användbarhetsarbete Målsättningar Acceptanstest Planer Leveransplanering Sida 2 (14)

3 Inledning Syfte Förvaltningsplanen utgår från Förvaltningsstrategin för NyA och utgör den övergripande planen för vidareutveckling och underhåll av förvaltningsobjektet NyA under Förvaltningsplanen innehåller framför allt målsättningar och planer för förvaltningsåret Inledningsvis ges en sammanfattande redogörelse för förvaltningsobjektet och förvaltningens organisation och omfattning. En mer detaljerad beskrivning av förvaltningsobjektet och förvaltningens organisation och omfattning finns i förvaltningsdokumentationen av förvaltningsobjektet NyA, ref [1]. Avgränsningar Förvaltningsplanen omfattar inte aktiviteter som förknippas med produktions- och driftsamordning då dessa redovisas i särskilda produktionsplaner. Definitioner och förkortningar BEDA BM Ladok SUHF Referenser Den nationella betygsdatabasen Maskinell behörighetsprövning och meritvärdering Ett nationellt system för studiedokumentation för universitet och högskolor Sveriges Universitets- och Högskoleförbund [1] Förvaltningsdokumentation för förvaltningsobjektet NyA [2] NyA Förvaltningsstrategi [3] Miljöplan 2014 [4] Acceptanstestplan 2014 Versionshistorik Versioner Datum Författare Kommentar Anders Mobjörk Första utkast Anders Mobjörk Anpassat till UHR:s dokumentmall Anders Mobjörk Version för synpunkter från förvaltningsgrupp, kravanalytiker/produktägare och förvaltningsråd Anders Mobjörk Uppdateringar efter synpunkter Anders Mobjörk Version för fastställande Sida 3 (14)

4 Förvaltningsobjektet, förvaltningens omfattning och organisation Med förvaltningsobjekt menas det som förvaltas av förvaltningsorganisationen. Förvaltningsobjektet NyA omfattar inte bara NyA-systemet som sådant utan även gränssnitt mot andra externa system, verksamhetsprocessen som systemet stödjer samt dokumentationen om systemet. Systemförvaltningens omfattning regleras delvis genom överenskommelser med varje lärosäte. I överenskommelserna beskrivs förvaltningens verksamhetsområden, vilka tjänster som ingår i dessa samt i relevanta fall vilka de förväntade servicenivåerna är. I avtalen regleras också ansvarsförhållandet mellan NyA förvaltning och respektive högskolas lokala förvaltningsorganisation för NyA. Förvaltningen av NyA är organiserad i en verksamhetsdel och en teknisk del. Verksamhetsförvaltningen utgör beställare av förvaltningsåtgärder från den tekniska systemförvaltningen. Roller och ansvarsfördelning mellan de olika aktörerna inom förvaltningen beskrivs tillsammans med förvaltningsobjektet och förvaltningens omfattning i förvaltningsdokumentationen för NyA ref [1]. Sida 4 (14)

5 Målsättningar och planer Förvaltningsstrategi Nedanstående mål och direktiv finns angivna i NyA:s förvaltningsstrategi (ref [2]), vilken är det huvudsakliga styrande dokumentet för förvaltningsarbetet. Utöver denna strategi finns UHR:s verksamhetsplaner som styrande dokument för förvaltningsarbetet. Långsiktiga mål Nöjda lärosäten Det övergripande målet vid förvaltningen av NyA är att lärosätena ska vara nöjda med det stöd till antagningsverksamheten som förvaltningsobjektet erbjuder. Stabilitet och driftsäkerhet Förvaltningsobjektet NyA ska vara ett stabilt, driftsäkert och tillgängligt stöd för antagning. Objektets IT-komponenter ska vara konstruerade i enlighet med rådande standarder och normer för enklare och mer effektiv utveckling, förvaltning, drift och systemadministration. Nöjda sökande Förvaltningsobjektet NyA ska bidra till att de sökande blir nöjda. Funktionaliteten på sökandewebben liksom de texter och meddelanden som systemet skapar ska vara utformade utifrån de sökandes behov. Effektivitet Förvaltningsobjektet NyA ska bidra till en effektiv studieadministration genom att erbjuda ett effektivt, användbart och uppföljningsbart system- och processtöd genom hela antagningsprocessen. Rättssäkerhet Förvaltningsobjektet NyA ska bidra till en rättssäker hantering av sökande genom hela antagningsprocessen. God arbetsmiljö Förvaltningsobjektet NyA ska bidra till en god arbetsmiljö för sina användare genom att erbjuda ett användbart och målgruppsanpassat stöd för samtliga delar av antagningsprocessen. Sida 5 (14)

6 Kvalitetssatsning 2014 Mot bakgrund av ett stort antal allvarliga fel i 2013 års leveranser planeras en särskild satsning på kvalitet under 2014 års förvaltningsarbete. Kvalitetssatsningen innebär dels att vissa specifika åtgärder ska genomföras, dels att det allmänna arbetet inom förvaltningen ska fokusera på kvalitet i än högre grad än tidigare. Orsaker till kvalitetsproblemen Att det har uppstått kvalitetsproblem beror på ett antal samverkande faktorer. I de analyser som har gjorts framstår dock några omständigheter som särskilt bidragande till bristerna. Förändringstakten Förändringstakten (införande av ny funktionalitet) har varit hög ända sedan systemet togs i drift 2005/2006. Utveckling och förändring av funktionalitet innebär alltid en risk att det uppstår fel i systemet. Under 2012 var dessutom utvecklingsuppdraget betydligt större än normalt bland annat på grund av Gymnasieskola Systemarkitektur Den ursprungliga systemarkitekturen för NyA har visat sig mindre väl lämpad för den konstant höga förändringstakten. Den monolitiska strukturen innebär omfattande interna beroenden vilka inte alltid är enkla att förutsäga eller isolera. Sedan 2010 har vi arbetat med att dela upp systemet i moduler och att samla gemensamma funktioner i sammanhållna tjänster för att öka förändringsbarheten. Arkitekturarbetet är emellertid komplicerat och riskabelt vilket innebär att detta arbete i sig riskerar att införa fel i systemet. Arbetet måste således genomföras med stor försiktighet. Brist på kravanalytiker Den höga förändringstakten tillsammans med en svårighet att rekrytera erfarna kravanalytiker har inneburit att det har varit svårt att prioritera mer långsiktigt verksamhetsutvecklingsarbete liksom underhåll av kravdokumentation och annat. Testverksamheten Totalt sett lägger vi stora resurser på testverksamheten, men den behöver bli effektivare. I första hand ska fel motverkas under utvecklingsarbetet, vilket i sig kräver systematiska tester. I det testupplägg som hittills har tillämpats genomförs en testning av systemet genom hela verksamhetsprocessen relativt sent i utvecklingskedjan. Vissa typer av fel kan bara hittas genom att man genomlöper en hel process, och om denna processtest infaller sent i utvecklingskedjan riskerar man att inte upptäcka vissa fel. Sida 6 (14)

7 Planerade åtgärder Förutom att fokusera på kvalitet inom utvecklingsarbetet i stort finns det ett antal specifika kvalitetsåtgärder som planeras för Minskad förändringstakt Utöver de prioriterade utvecklingsprojekten i följande avsnitt ska vi vara återhållsamma med utveckling av ny funktionalitet till förmån för underhåll och teknisk stabilisering. Modularisering av systemarkitekturen Förändringsarbetet som syftar till en ökad modularisering och en minskad känslighet för förändringar ska fortsätta. Förändringarna ska också bäddas in i mer omfattande tester för att minska riskerna i arbetet. Rekrytering av fler kravanalytiker Under hösten 2013 har vi gått ut till lärosätena med en förfrågan om att bidra med verksamhets- och systemkunniga personer till krav- och utredningsarbete inom förvaltningen. Testverksamheten Inom testverksamheten kommer ett antal åtgärder att genomföras. Bland annat kommer vi satsa på en ökad grad av automatisering av tester inom utvecklingsspåren samt automatiserade tester av hela verksamhetsprocessen löpande under hela utvecklingsarbetet. Vi kommer också att fortsätta ett tidigare påbörjat arbete med att införa ett riskbaserat arbetssätt i utveckling och test för att identifiera de mest kritiska områdena att testa. Sida 7 (14)

8 Prioriterad utveckling 2014 Stöd för mobila enheter på sökandewebben Andelen sökande som använder mobila enheter, smartphones och surfplattor har ökat de senaste åren. Vid tiden för att lämna svar på antagningsbesked i antagningsomgången HT2013 var andelen mobila användare ca 40%. Sökandewebben är idag inte anpassad för användning av mobila enheter vilket innebär att det är svårt att exempelvis svara på sitt antagningsbesked via mobil eller surfplatta. Under 2014 ska arbetet med att mobilanpassa sökandewebben påbörjas. I ett första steg bör flödet för att svara på sitt antagningsbesked anpassas för användning av mobila enheter. Att genomföra en mobilanpassning av svarsflödet förväntas innebära en mindre andel sökande som inte kan svara eller som missar att svara på sitt antagningsbesked. I samband med att man genomför mobilanpassningar ska också aktuella funktioner förbättras ur ett tillgänglighetsperspektiv. Uppladdning av dokument via sökandewebben I förvaltningsstrategin för NyA lyfts dokumenthantering fram som ett prioriterat utvecklingsområde. Under tidigare år har bland annat insatser gjorts kring hur dokument visas i NyA-klienten samt kring indexering och märkning av dokument. Under 2014 genomförs ytterligare förbättringar kring dokumenthantering, genom att möjliggöra för sökande att själva ladda upp digitala dokument till sitt ärende. Att de sökande själva laddar upp sina dokument i stället för att skicka dem till skanning torde medföra minskade kostnader för skanning, samt tidsvinster då tid för postgång och hantering på skanningsbyrå kan elimineras. Stödja modellering utifrån kursdefinition enligt 2007 års studieordning Enligt 2007 års studieordning definieras kurser som tillhörande ämnesgrupp. En kurs kan dessutom tillhöra inget, ett eller flera huvudområden. För kurs som tillhör huvudområde finns angivet hur den bidrar till den successiva fördjupningen i huvudområdet. Idag saknas möjlighet att bygga behörighets- eller meritvärderingsmodeller utifrån hur kurser är definierade med ämnesgrupp och huvudområde. Under 2014 ska NyA anpassas för att möjliggöra behörighetsmodeller och meritvärderingsmodeller utifrån 2007 års studieordning. Denna utveckling möjliggör för lärosätena att bygga behörighets- och meritvärderingsmodeller som omfattar en större andel av de sökande än vad som är möjligt idag. Byte av urvalsalgoritmen I det maskinella urvalet i NyA fördelas platserna mellan urvalsgrupperna enlig enligt en metod som brukar kallas heltalsmetoden. Efter en utredning gjord inom NyA-förvaltningen om alternativa beräkningsmetoder (urvalsalgoritmer) rekommenderade SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor ett byte till en urvalsalgoritm byggd på uddatalsmetoden. Den genomförda utredningen gav vid handen att uddatalsmetoden skulle ge en platsfördelning som ligger närmare den proportionella fördelningen mellan urvalsgrupperna än om heltalsmetoden tillämpas. Under 2014 ska således metoden för platstilldelning i urvalet bytas från heltalsmetoden till uddatalsmetoden. Ett algoritmbyte torde minska risken att mycket små urvalsgrupper blir utan platser i urvalet. Sida 8 (14)

9 Digital användarhandbok Olika grupper av användare av NyA behöver olika information. Dagens användarhandbok är främst riktad till registrerare och handläggare. Det saknas information för användare som till exempel behöver bygga modeller, redigera anmälningsalternativ eller beställa batchar. Användare har berättat att hjälptexterna i NyA sällan används då man inte hittar den information man behöver och att texterna inte visar tillräckligt tydligt var i verksamhetsprocessen man befinner sig, eller i vilket sammanhang funktionaliteten är tänkt att användas. Utöver användarhandboken finns det bland annat information i nyhetslistor och processdokument som publiceras i samband med leverans av ny funktionalitet. Problemet här är att denna dokumentation skapas i samband med att ny funktionalitet levereras, men att informationen inte uppdateras i samband med senare förändringar. Det är således svårt för användare att få dagsaktuell och relevant information om systemet i det arbetssammanhang man befinner sig. Under 2014 påbörjas utvecklingen av en digital användarhandbok. Med en ny digital användarhandbok skulle det vara möjligt att rikta information till olika grupper av användare utifrån behörighetsroll. Användarhandboken bör kunna läsas i sin helhet via en egen webb men det bör också vara möjligt att nå rätt avsnitt i användarhandboken direkt från aktuellt fönster i NyA-klienten eller NyA-webben. På så vis skulle en ny användarhandbok kunna ersätta dagens hjälptexter. Användarhandboken bör följa den verksamhetsprocess som systemet är byggt utifrån för att användare lätt ska veta vad de ska gör när och hur. Med en digital användarhandbok kan man ge en användarvänlig, riktad och dagsaktuell information om användning av NyA-systemet till samtliga användargrupper. En digital användarhandbok möjliggör också att man kan informera användare om kommande förändringar och om kända förändringsbehov under utredning. Reservantagning Lärosätenas hantering av reservantagning sker idag huvudsakligen med hjälp av det studieadministrativa systemet Ladok, då det i NyA inte finns något stöd för reservantagning. Det innebär att NyA idag inte bara kan överföra antagningsinformation till Ladok utan även måste överföra reservplaceringar, liksom information om olika antagningsvillkor. Under 2014 påbörjas utveckling av systemstöd för reservantagning i NyA. Syftet är att NyA ska ge systemstöd för hela antagningsprocessen för att möjliggöra en effektiv arbetsprocess på lärosätena. Utvecklingen av reservantagningsstödet förutsätter ett nära samarbete med utvecklingsprojektet för den nya versionen av Ladok, Ladok3-projektet. Synkronisera BM med regelverket Under de senaste åren har det genomförts ett antal förändringar kring behörighetsoch meritvärderingsregler. Detta har inneburit att NyA har behövt anpassa den maskinella behörighetsprövningen och meritvärderingen, den så kallade BM. Anpassningarna av BM har varit omfattande och såväl regelverket som logiken har kommit att bli mycket komplex och svåröverskådlig. För att säkerställa en rättssäker hantering, och för att möjliggöra ett fortsatt förändringsarbete behöver vi genomföra ett omfattande underhållsarbete. Under 2014 genomförs ett antal åtgärder syftande till att säkerställa rättsäkerhet och förvaltningsbarhet med avseende på den maskinella hanteringen av behörighets- och meritvärderingsregler avseende gymnasiala meriter. Bland annat behöver regelverk, kravdokumentation och programkod gås igenom för att säkerställa att aktuellt regelverk hanteras korrekt och effektivt i systemet. Vidare behöver det ske en översyn av Sida 9 (14)

10 den omfattande och komplicerade kravdokumentationen inom området, i syfte att göra kraven mer begripliga och förvaltningsbara. Utöver ovan nämnda åtgärder bör man också återkoppla eventuella oklarheter eller motstridigheter i regler och tillämpningar till regeltolkande organ, exempelvis SUHF:s bedömningshandboksgrupp. Beredning Beredning innebär det utredningsarbete som görs inför utvecklingsarbetet, såsom förstudier och analyser av förändringsförslag utifrån ett verksamhetsperspektiv, liksom omvärldsbevakning och övriga utredningar, exempelvis för att klargöra vilka behov av systemstöd som finns i verksamheten. Inom utvecklingsspåren genomförs löpande utredningsarbete för att möjliggöra prioritering och utveckling. Detta beredningsarbete omfattar såväl mindre som medelstora frågor vilka ryms inom respektive spårs arbete. I vissa fall kan man inte direkt avgöra verksamhetsnyttan eller omfattningen av ett förslag och då får man initiera en mer ingående förstudie för att komma fram till ett lösningsförslag. Planerade förstudier Huvudsakligen initieras och genomförs förstudier och utredningar löpande under förvaltningsåret då behov uppstår. Emellertid finns det en fråga av särskild angelägenhetsgrad som ska prioriteras för förstudie under Ladok3 Under 2012 startade systemutvecklingsarbetet för det system som ska utgöra den nya generationen av Ladoksystemet. Inom Ladok3-projektet utvecklar man systemstöd för ett antal studieadministrativa processer vilka gränsar till den antagningsprocess som NyA stödjer. Inom Ladok3-projektet kommer man också att ta fram tekniska lösningar för kommunikation och datautbyte mellan Ladok3 och andra system inom den studieadministrativa sektorn. Dessa tekniska lösningar och systemstöd kan komma att ställa krav på, eller själva påverkas av, utvecklingen inom förvaltningsobjektet NyA. Under 2013 påbörjades en förstudie för att närmare kartlägga vilka förändringar och anpassningar som behöver göras inom NyA. Förstudien har genomförts i nära samarbete med representanter för Ladok3-projektet och har hittills identifierat ett antal områden där utveckling inom NyA bör ske för att möta verksamhetens behov av systemstöd inom antagningsområdet. Under 2014 behöver det Ladok3/NyA-gemensamma utredningsarbetet fortsätta parallellt med att Ladok3-anpassad funktionalitet i NyA börjar utvecklas. Sida 10 (14)

11 Vidareutveckling och underhåll I förvaltningen av NyA ingår både underhåll och vidareutveckling av systemet. Underhåll kan sägas vara åtgärder för att vidmakthålla befintlig funktionalitet medan vidareutveckling innebär en större förändring eller utökning av funktionaliteten. Nedlagda resurser inom vidareutveckling hanteras som investeringar och skrivs av under systemets livstid. Agil utveckling och utvecklingsspår Inom NyA-förvaltningen bedrivs utvecklingen i största möjliga mån enligt principer för agil systemutveckling. Detta innebär i korthet att man arbetar tätt tillsammans mellan utvecklare och verksamhet, man utvecklar och levererar funktionalitet i korta iterationer och utvärderar löpande att det som utvecklas motsvarar verksamhetens behov. Syftet med att bedriva utvecklingen enligt agila principer är framför allt att öka kvaliteten på det som levereras, det vill säga att det som levereras bättre motsvarar verksamhetens behov. Ett agilt arbetssätt ger också bättre förutsättningar att delleverera funktioner alltefter de blir klara istället för att vänta på att allt ska bli färdigt. Man kan således snabbare få ut verksamhetsnytta till användarna. Utvecklingen inom NyA-förvaltningen är huvudsakligen organiserad i ett antal utvecklingsspår, dels utifrån målgrupper för funktionaliteten, dels utifrån tekniska skäl. Varje utvecklingsspår har en produktägare som ansvarar för den löpande planeringen och prioriteringen av arbetet. Varje utvecklingsspår har också ett utvecklingsteam som är långsiktigt bemannat. Grundidén är att samma produktägare och utvecklingsteam långsiktigt kan underhålla, vidareutveckla, utvärdera och förbättra systemets funktionalitet utifrån verksamhetens behov. Under året ansvarar respektive produktägare för att kartlägga kravbilden och förankra lösningsförslag med verksamheten. Följande utvecklingsspår är planerade för 2014: Sökandespåret Utvecklingsspåret omfattar sådan funktionalitet som huvudsakligen vänder sig till sökande. Inom spåret hanteras underhåll och vidareutveckling av sökandewebben för svenska och internationella sökande liksom hanteringen av information i form av mailutskick och dylikt från NyA. Inom spåret finns ett särskilt ansvar för att hantera kraven på tillgänglighet för användare med funktionsnedsättningar på sökandewebben med hänsyn till kommande EU-direktiv på området. Institutionsanvändarspåret Utvecklingsspåret omfattar sådan funktionalitet som huvudsakligen vänder sig till användare utanför de centrala antagningsavdelningarna på lärosätena. Inom spåret hanteras underhåll och vidareutveckling av NyA-webben, ett webbgränssnitt till NyA som huvudsakligen vänder sig till sällananvändare av NyA. Under de senaste åren har NyA-webben vidareutvecklats med funktionalitet för viss handläggning, bland annat för att hantera särskild behörighet avseende akademiska meriter samt hantering av meritvärdering enligt lokala regelverk. Man har även möjliggjort viss administration av anmälningsalternativ för institutionsanvändare med hjälp av NyA-webben. Sida 11 (14)

12 Infrastrukturspåret Inom utvecklingsspåret för Infrastruktur och processtöd hanteras sådan vidareutveckling av antagningssystemet som berör effektiviseringar av antagningsprocessen samt sådan grundläggande funktionalitet som används inom flera delar av systemet. Till utvecklingsspåret räknas också vidareutveckling av gränssnitt mot externa system. Produktionsstyrningsspåret Produktionsstyrningsspåret hanterar framför allt underhåll och vidareutveckling av systemstödet för produktionsansvariga inom lärosäten och UHR. Inom spåret hanteras också den maskinella behörighets- och meritvärderingsfunktionaliteten avseende framför allt akademiska meriter. Handläggarspåret Utvecklingsspåret omfattar sådan funktionalitet som huvudsakligen vänder sig till antagningshandläggare inom UHR och lärosätenas centrala antagningsavdelningar. Detta omfattar även det arbete som görs inom de virtuella organisationerna och sådant antagningsarbete som är utlagt på entreprenad hos externa leverantörer. BM-spåret Tidigare har den maskinella behörighets- och meritvärderingsfunktionaliteten avseende gymnasiala meriter hanterats inom handläggarspåret. Under 2014 hanteras dessa frågor inom ett eget spår. Bedaspåret Den nationella betygsdatabasen (Beda) är en databas som förvaltas och administreras av UHR. Till denna databas sänder gymnasieskolorna och gymnasial vuxenutbildning in betyg att använda i antagnings- och statistiksammanhang. Betygen i Beda överförs regelbundet till NyA-systemet för de sökande som har en aktuell anmälan. Under 2012 och 2013 har Beda byggts om från grunden och anpassats till den nya gymnasieskolan, Gy2011 samt infört möjlighet till överföring av slutbetyg och enstaka kurser från KomVux. Under 2014 planeras en inledande utvecklingsinsats för att färdigställa applikationen, för att därefter övergå till ett löpande underhålls- och förvaltningsarbete avseende Beda. Tekniskt underhåll Löpande tekniskt underhåll av systemet ingår i det arbete som utförs inom utvecklingsspåren. Emellertid finns det också behov av mer övergripande underhållsåtgärder på en mer grundläggande nivå syftande till att säkra systemets långsiktiga förmåga att möta nya krav på funktionalitet. Exempelvis fortsätter arbetet att räta ut onödigt krångliga lösningar, att ta bort dubblerad funktionalitet och effektivisera interna beroenden. Årets större enskilda insatser omfattar Utreda alternativa sätt att leverera expertklienten till handläggarnas datorer Minska risken för oväntade programstopp i expertklienten (exceptionhantering), inklusive införa bättre loggning av fel i klienten Ökat antal enhetstester Utreda och testa komplexa funktioner i webbgränssnitt baserat på erfarenheter från Ladok3 som alternativ till dagens expertklient Sida 12 (14)

13 Prioritering av dessa underhållsåtgärder och tekniska projekt hanteras av den tekniske förvaltningsledaren, vilken agerar produktägare på motsvarande sätt som inom utvecklingsspåren. Syftet med dessa åtgärder och projekt är att förbättra förvaltningsbarheten av systemet och höja kvaliteten på såväl programkod som på utvecklings- och testprocesser. Nedlagda resurser i dessa projekt hanteras budgetmässigt som kostnader. Vi kommer också att utöka deltagandet på sektorns generella informationsaktiviteter såsom Inkubator-Ladokdagarna under SUNET-veckan samt etablera ett kontaktforum för lärosätenas IT-verksamhet som vi vill använda för diskussioner och förankring av tekniska lösningar som påverkar IT-enheternas lokala arbete. Användbarhetsarbete För att uppnå förvaltningsstrategins långsiktiga mål nöjda lärosäten, nöjda sökande och god arbetsmiljö har det sedan NyA togs i drift löpande genomförts användbarhetsinsatser i systemet. Användbarhetsarbetets omfattning har anpassats utifrån målgrupperna och verksamhetens olika behov och mål i NyA. Under 2013 har ett ramverk för en användbarhetsmodell tagits fram. Ramverket ligger till grund för både utveckling och förvaltning av NyA. Ramverkets stomme består av effektkartan. Effektkartan ska kunna svara på följande frågor: Varför ska denna produkt byggas? Syftet + mätpunkter=effektmått Vilka är de som ska skapa de önskade effekterna? Vad vill och behöver målgrupperna? Hur ska produkten och verksamheten utformas? I användbarhetsmodellen ingår också metoder som prototyping, användningstester, intervjuer/observationer, enkäter etc. En verktygslåda för metoderna kommer att tas fram under 2014 som ett hjälpmedel för utvecklingsspårens team. Målsättningar För att anpassa användbarhetsarbetet till NyA-förvaltningens utvecklingsspår är målsättningen att följande aktiviterer genomförs: Införa en effektkarta för respektive utvecklingsspår i NyA under En kartläggning av NyA ska genomföras och som sedan ligger till grund för att ta fram individuella användbarhetsplaner för respektive utvecklingsspår. Användbarhetsforum som vänder sig till produktägare/projektledare. Utbilda teamen så att de får kunskap om ramverket för användbarhetsmodellen och hur de kan bidra i sitt arbete till att NyA har nöjda lärosäten, nöjda sökande och god arbetsmiljö. Sida 13 (14)

14 Acceptanstest Inför varje driftsättning genomförs en period av acceptanstest. Acceptanstestens omfattning avgörs i huvudsak av mängden förändringar i funktionalitet och antalet felrättningar i leveransen. Datum och exakt omfattning av acceptanstesten dokumenteras i acceptanstestplanen (ref [4]). En acceptanstestrapport med beslutsrekommendation skrivs efter varje avslutad acceptanstest och ska finnas tillgänglig på projektplatsen NyA Förvaltning. En muntlig redogörelse görs i samband med att rapporten lämnas in. Planer Verksamhetsprocesstest till utvecklingsleverantör Sedan 2007 har acceptanstest samordnats med den verksamhetsprocesstest som genomförs av utvecklingsleverantören ITS. Samordningen innebär att testare från ITS och från UHR arbetar tillsammans med att testa systemet genom hela verksamhetsprocessen. Denna gemensamma verksamhetsprocess- och acceptanstest (förkortat VPAT) har startat efter att all ny funktionalitet har utvecklats färdigt och integrerats inför leverans. Syftet med denna samordning var att minska ledtider i utvecklingen och att effektivisera resursutnyttjandet. Förändrade arbetssätt med bland annat agil utveckling, testautomatisering och kontinuerlig integration ger dock förutsättningar för att kunna genomföra en verksamhetsprocesstestning tidigare i utvecklingskedjan. Under 2014 ska ansvaret för verksamhetsprocesstestning återföras till utvecklingsleverantören ITS. Denna förändring väntas få som effekt att fel kan rättas tidigare och att leveranser till acceptanstest får högre kvalitet än idag. Med en högre kvalitet tidigare i processen torde tidsåtgången i acceptanstest också kunna minskas betydligt. Automatisering av testdata i acceptanstest Under 2013 har en förstudie genomförts om möjligheterna att skapa automatiska testscript för acceptanstest. Förstudien ger vid handen att det finns stora vinster med en ökad grad av automatisering, särskilt i den tidskrävande processen att skapa testdata. Under 2014 ska ett projekt genomföras för att bygga upp automatiserade script för att skapa testdata inom acceptanstest. Nyttan med testdataautomatisering är att den frigör tid för testare som kan användas för kvalificerat testarbete och för att möjliggöra en förkortning av acceptanstestperioden. Leveransplanering Under 2014 planeras en ökning av antalet planerade leveranser jämfört med tidigare år. Målsättningen för 2014 är att komplettera de ordinarie leveranserna med ett antal planerade rättningsleveranser. Syftet i detta första steg är att minska antalet akuta rättningar för att möjliggöra en stabilare planering och resursåtgång vid acceptanstest och införandeaktiviteter. På längre sikt är målsättningen att även kunna leverera ny funktionalitet mer utspritt över året för att möjliggöra en snabbare återkoppling på verksamhetens behov och för att minska komplexiteten i samband med acceptanstest och driftsättning av nya versioner. För aktuella datum för leveranser och produktionssättningar under 2014, se Miljöplan 2014 (ref [3]) Sida 14 (14)

Förvaltningsplan NyA 2016

Förvaltningsplan NyA 2016 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Anders Mobjörk Systemansvarig 010-470 06 38 anders.mobjork@uhr.se BESLUT Diarienummer 4.2.2-1263-2015 Datum 2015-12-04 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsplan NyA 2018

Förvaltningsplan NyA 2018 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Rasmus Lilja Förvaltningsledare 010-470 04 66 rasmus.lilja@uhr.se BESLUT Diarienummer 4.2.2-0811-2017 Datum 2017-11-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2 2631-2013 Datum 2013-06-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA

Förvaltningsstrategi NyA Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-554-2015 Datum 2015-06-11 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsplan NyA 2015

Förvaltningsplan NyA 2015 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Anders Mobjörk Systemansvarig 010-470 06 38 anders.mobjork@uhr.se BESLUT Diarienummer 4.2.2-2210-2014 Datum 2014-11-28 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsplan NyA 2013

Förvaltningsplan NyA 2013 Dnr 2012:65 1(16) Förvaltningsplan NyA 2013 Innehållsförteckning Dnr 2012:65 2(16) 1 Inledning... 3 1.1 VHS blir UHR... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Avgränsningar... 3 1.4 Definitioner och förkortningar... 3 1.5

Läs mer

Förvaltningsplan NyA 2019

Förvaltningsplan NyA 2019 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Rasmus Lilja Förvaltningsledare 010-470 04 66 rasmus.lilja@uhr.se BESLUT Diarienummer 4.2.2-01119-2018 Datum 2018-12-05 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Process och systemstöd Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter

Process och systemstöd Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Ina Hallström/Kerstin Alverholt Systemförvaltare/Processledare 010 470 05 13 ina.hallstrom@uhr.se BILAGA Datum 2013 08 12 Postadress Box 45093

Läs mer

Vad har gjorts inom SARA?

Vad har gjorts inom SARA? 2013-05-16 Tuula Kuosmanen Vad har gjorts inom SARA? Uppföljning av SARA-projektet Bidrog till att lyfta fram problem, utmaningar och behov av förändringar för den avancerade nivån. Till viss del har behov

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsåret Antagningssystemet NyA

Uppföljning av verksamhetsåret Antagningssystemet NyA Uppföljning av verksamhetsåret 2015 Antagningssystemet NyA Antagningssystemet NyA Uppföljning av verksamhetsåret 2015 Antagningssystemet NyA Uppföljning av verksamhetsåret 2015 Universitets- och högskolerådet

Läs mer

NyA planer Presentation på SUNET-veckan H17

NyA planer Presentation på SUNET-veckan H17 NyA planer Presentation på SUNET-veckan H17 2017-10-17 Reijo Soréus Hur vi planerar inspirerade av SAFe Förvaltningsstrategi och förvaltningsplan Underlag för kommunikation med beställarna Inriktningar

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

NyA, Ladok och identitetsfederationer - så hänger det ihop! Kristina Leve, VHS

NyA, Ladok och identitetsfederationer - så hänger det ihop! Kristina Leve, VHS NyA, Ladok och identitetsfederationer - så hänger det ihop! Kristina Leve, VHS Jag tänkte berätta om VHS NyA Ladok Studera.nu och identitetstjänster Information och påverkan VHS Verket för högskoleservice

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet Systemförvaltning där delarna bli till en helhet Organisation Styrning Processer Jessika Svedberg, Kommunkansliet Verksamhet, IS &IT behov k u n d v e r k s a m h e t Vem bör ha ansvaret? Kundupplevd nytta

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

2014-10-06. Reijo Soréus. NyA. Presentation för Ladok-Inkubator Göteborg

2014-10-06. Reijo Soréus. NyA. Presentation för Ladok-Inkubator Göteborg NyA Presentation för Ladok-Inkubator Göteborg 2014-10-06 Reijo Soréus NyA nu Vad är på gång och vad händer närmaste tiden De stora dragen Övergång till agil utveckling sedan 2013 Spår och team fungerar

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer 2014-12-10 Skapat av Projektdirektiv Införande av Ladok3 Version Datum Kommentar Skapat av 0.1 0.2 0.3 0.4 2014-10-06 2014-12-04 2014-12-10 2016-12-08 Ändring

Läs mer

Ladok3 på Ladok-info /16

Ladok3 på Ladok-info /16 Ladok3 på Ladok-info 2014-10-13/16 Vad är Ladok3 (systemet)? Ladok3 är en helt ny version av Ladok-systemet (som troligen kommer att kallas Ladok, inte Ladok3) Data från dagens Ladok förs över till Ladok3

Läs mer

Riktlinjer för stadens arbetssätt,

Riktlinjer för stadens arbetssätt, Riktlinjer för stadens arbetssätt, metoder och verksamhetsarkitektur inom it-området tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Stadens arkitekturramverk...

Läs mer

NyA 2018 och i framtiden

NyA 2018 och i framtiden NyA 2018 och i framtiden 2017-09-19 Rasmus Lilja Robert Åhlén André Edqvist Planeringshorisonter inom NyA Förvaltningsstrategi: 3 år Förvaltningsplan: 1 år Road map: 6-12 mån Gemensam planering av utvecklingen:

Läs mer

Handbok för registervård. - Del 2

Handbok för registervård. - Del 2 Handbok för registervård - Del 2 Sida 2 av 10 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1.1 Information som förs över i kommande leverans... 3 1.1.2 När bör rättningen vara klar... 3 1.1.3 Varför rättning måste göras

Läs mer

Det är bättre för rättssäkerheten, effektiviteten, servicen till allmänheten och delvis också för arbetsmiljön för handläggare.

Det är bättre för rättssäkerheten, effektiviteten, servicen till allmänheten och delvis också för arbetsmiljön för handläggare. Gemensam tjänst Inledning varför görs förändringar? I samband med att Ladok-systemet görs om från att ha varit lärosätesunika installationer till att bli ett gemensamt nationellt system (Ladok3), moderniseras

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (10) Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större planerade och pågående IT-projekten inom universitetet. Dokumentet ses löpande över av IT-samordningsgruppen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen ProcIT-P-023 Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen Lednings- och kvalitetssystem IT-avdelningen Fastställd av Sven Arvidson 2013-07-03 Innehållsförteckning Versionshistorik 3 Inledning

Läs mer

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Revisionsrapport Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Jönköpings Landsting Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag och revisionsfrågor...

Läs mer

Ladok3 SA-referensgruppen

Ladok3 SA-referensgruppen Ladok3 SA-referensgruppen 2012-11-28 Aktuell införandeplan 1. Årsredovisning (kan köras parallellt i Ladok2 och Ladok 3 - verifiering) 2. Uppföljning 3. Examen + Registrering + Resultat 4. Kataloginfo

Läs mer

Ladok3 på Ladok-info

Ladok3 på Ladok-info Ladok3 på Ladok-info 2016-10-27 Vad är Ladok3 (systemet)? Ladok3 är en helt ny version av Ladok-systemet (som kommer att kallas Ladok, inte Ladok3 när det väl är driftsatt) Data från dagens Ladok förs

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Utredning av Ladokkonsortiets organisation

Utredning av Ladokkonsortiets organisation 1 Utredning av Ladokkonsortiets organisation 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Syfte 3 3 Tillvägagångssätt 4 4 Ladokkonsortiets uppgift 4 5 Rollbeskrivningar 5 6 Ladokförvaltningens organisation 6

Läs mer

Ladok3 SamIT 2013-05-24

Ladok3 SamIT 2013-05-24 Ladok3 SamIT 2013-05-24 Kort om Ladok och Ladok3 Ladok är ett gemensamt nationellt system för studiedeltagande, resultat och examina. Ägs och drivs av medlemslärosätena (i princip samtliga svenska UoH,

Läs mer

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA förvaltningsorganisation för Ladok Bilaga 1-4 2.0 Sida 1 av 19 Förnyad förvaltning del 1 Datum 2013-10-15 Denna bilaga gick ut 2013-05-27 till samtliga medlemmar inom Ladokkonsortiet. Ett antal förtydliganden

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Nya Ladok Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Bakgrund Med anledning av att Uppsala universitet inom några

Läs mer

Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare

Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare www.uhr.se Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare Universitets- och högskolerådet 2016 Text: Universitets- och högskolerådet Grafisk form: Alexander Florencio Foto: Eva Dalin Tryck: E-Print,

Läs mer

Förändrad informationshantering mellan lokala utbildningsdatabaser, Ladok samt NyA

Förändrad informationshantering mellan lokala utbildningsdatabaser, Ladok samt NyA Förändrad informationshantering mellan lokala Innehåll Syfte och sammanfattning... 2 Bakgrund och nuläge... 3 Workshop... 3 Nuläge... 3 Framtida hantering av informationsöverföringar... 4 Förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om projektmedel för arbete med bedömning av reell kompetens

Riktlinjer för ansökan om projektmedel för arbete med bedömning av reell kompetens Analys, främjande och tillträdesfrågor Tuula Kuosmanen Avdelningschef 010-4700629 tuula.kuosmanen@uhr.se PM DNR 1.1.1-00153-2017 Datum 2017-03-03 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Bilaga 4b. Underhåll. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag

Bilaga 4b. Underhåll. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Bilaga 4b Underhåll Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (9) PM 2011-07-29 Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större IT-projekt som pågår inom universitetet. Dokumentet ses löpande över av IT-samordningsgruppen

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Lathund för bedömning av särskild behörighet och meritvärdering på NyAwebben

Lathund för bedömning av särskild behörighet och meritvärdering på NyAwebben 2013-03-27 Sektion Student och utbildning Antagning Catharina Greiff Lathund för bedömning av särskild behörighet och meritvärdering på NyAwebben Från och med september 2012 finns möjlighet för institutionsanvändare

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Processbeskrivning Systemutveckling

Processbeskrivning Systemutveckling ProcIT-P-015 Processbeskrivning Systemutveckling Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av Sven Arvidson 2011-09-12 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Systemutvecklingsprocessen

Läs mer

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-01-16 Revidering: - Dnr: DUC 2012/63/10 Gäller fr o m: 2012-01-16 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (7) PM 2011-08-22 Stefan Nordin, Planeringsenheten Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större IT-projekt som pågår inom universitetet. Dokumentet

Läs mer

Utbildning Antagning till senare del av program i NyA-webben

Utbildning Antagning till senare del av program i NyA-webben Utbildning Antagning till senare del av program i NyA-webben KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Kursledare: Katarina Warfvinge & Jenny Brandhill, Antagningsgruppen Agenda Tidplan Tid Introduktion 13:00-13:10

Läs mer

Revisionsrapport. 1 Inledning. Revision av uppbördsprocessen Moms. Skatteverket 171 94 Solna. Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544

Revisionsrapport. 1 Inledning. Revision av uppbördsprocessen Moms. Skatteverket 171 94 Solna. Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544 Revisionsrapport Skatteverket 171 94 Solna Datum Dnr 2012-02-03 32-2011-0544 Revision av uppbördsprocessen Moms 1 Inledning Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skatteverket granskat

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Mål och verksamhetsplan

Mål och verksamhetsplan Sida 1 av 5 Ladokstämman 2018-05-17 beslutade om Verksamhetsinriktning 2019-2021 med mål och ekonomiska ramar för 2019, som anger ramar för konsortiearbetet under 2019 och inriktningen för 2020-2021. Stämmans

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 anna.sandstrom@uka.se 2016-11-15 31-188-16 Uppsala universitet Rektor Anmälan mot Uppsala universitet om urval till

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -12-20 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning Bilaga 2 PM Konsekvensutredning Analysavdelningen Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se 2012-05-09 Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Läs mer

Antagning till ht 2018, tidplan för utbildningar med sista anmälningsdag 16/4

Antagning till ht 2018, tidplan för utbildningar med sista anmälningsdag 16/4 Utbildningsenheten Sektionen för antagning Studierektorer Studievägledare Studieadministrativa chefer Studieadministrativ personal vid inst, motsv Antagning till ht 2018, tidplan för utbildningar med sista

Läs mer

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET Stockholm 2015-11-18 2 Dagordning Höststämma 2015-11-18 610 Mötet öppnas 611 Val av stämmoordförande 612 Val av sekreterare för stämman samt två justeringspersoner 613 Fastställande

Läs mer

Ladok3» NUAK 2013-10-08

Ladok3» NUAK 2013-10-08 Ladok3» NUAK 2013-10-08 Historik Ladok Classic Ladok på webb 70-tal 1996 2004 Ladok Nouveau 2 Varför Ladok3? Åldrande teknisk plattform (Uniface) Höga kostnader för förändringar Dubblerad logik Ökande

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell

Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 IT: 2016/009. Mittuniversitetets systemförvaltningsmodell 2016-11-01 Carina Wikstrand DNR: MIUN 2016/2116 : 2016/009 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Förvaltningsobjekt... 3 2.1 Definition... 3 2.2 Objektsfamilj...

Läs mer

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018 Version: Status: Sida: Samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel 1.0 Utgåva (1)11 Dokumenttyp: Förvaltningsplan websesam Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Piotr Gabrys 2018-01-30

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014)

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014) Dokument: Tjänstekatalog för Ladok Version 1.1 Författare Sida 1 av 5 Malin Zingmark/Anders Sandström Förvaltningsstyrgruppen Datum 2014-10-13 INFORMATION Bil p 589: 4 Tjänstekatalog (Aktuell version,

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet

Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet Till SUHF administratörskonferens Handläggare: Per Sundström och Susanne Lindberg, universitetsledningens kansli Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Så fungerar reservantagning i NyA. - för dig som jobbar praktiskt med reservantagning

Så fungerar reservantagning i NyA. - för dig som jobbar praktiskt med reservantagning Så fungerar reservantagning i NyA - för dig som jobbar praktiskt med reservantagning Innehåll Bakgrund... 4 Vad är skillnaden från dagens sätt att göra reservantagning?... 5 Överföringar av uppgifter mellan

Läs mer

Tillbakablick Vår- och hösttermin Totalt antal sökande Första hands sökande (25 728) 7974 (9 185)

Tillbakablick Vår- och hösttermin Totalt antal sökande Första hands sökande (25 728) 7974 (9 185) Tillbakablick 2014 Vår- och hösttermin 2014 Totalt antal sökande Första hands sökande 24 878 (25 728) 7974 (9 185) Siffran inom parentes gäller 2013 Sökande till både program och kurser Antal antagna och

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (10) Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större planerade och pågående IT-projekten inom universitetet. Dokumentet ses löpande över av IT-samordningsgruppen

Läs mer

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/ Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket Datum: 2017-12-15 Dnr: Komm2017/01749-1 Ökad effektivitet i det brottsbekämpande arbetet Tullverket ska ta fram nytt utredningsstöd

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster

Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster 1 (6) 2008-05-30 Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster Uppdraget Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) har i regleringsbreven för 2008 fått i uppdrag

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

effekt nu Kunskapsinitiativet

effekt nu Kunskapsinitiativet ITIL v3 och pm 3 i teori och praktik Klas Johansson, effekt nu Kunskapsinitiativet 5 december 2008 Kvalitet Kvalitet Göra rätt saker Göra På rätt rätt saker sätt På Från rätt början sätt Från Förbättra!

Läs mer

Helhetsåtagande underhåll och drift

Helhetsåtagande underhåll och drift SID (0) Bilaga b Helhetsåtagande underhåll och drift Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 09, 0 Stockholm.

Läs mer

Förvaltningsplan mall

Förvaltningsplan mall Förvaltningsplan mall Tag bort alla Warning, Tip och Info före slutlig publicering. Inga rubriker får tas bort eller läggas till. Om de valfria styckena inte används skall rubriken stå kvar med texten

Läs mer