Sveriges universitets och högskoleförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges universitets och högskoleförbund"

Transkript

1 Sveriges universitets och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine Lindström (ordförande), Mats Edvardsson (verkställande ledamot), Tuula Kuosmanen, Karin Sikström, Peder Tjäderborn, Tarmo Haavisto (per telefon från punkt 4), Lars Rydberg, Mauritz Danielsson, Cilla Häggkvist, Brita Lundh, Åsa Nandorf, Elisabeth Svensk, Joakim Mäki och Linda Gerén (sekreterare) Övriga: Susanne Wadsborn Taube, UHR (punkterna 6-7), Andreas Sandberg, UHR (punkt 6) 1. Mötets öppnande Ordförande hälsade välkommen. 2. Godkännande av dagordningen Dagordningen fastställdes. 3. Minnesanteckningar från föregående möte Mats Edvardsson och Yasmine Lindström gick igenom minnesanteckningarna från mötet den 24 september. Angående punkt 9, Behov av åtgärder då övergångsperioden för utfärdande av examina enlig äldre studieordning upphör, kommenterade Åsa Nandorf att KI klargjort följande med sin jurist (texten skickades till gruppen efter mötet): En student som slutfört sin utbildning före utgången av juni 2015 för att få en examen enligt de äldre bestämmelserna har rätt att ansöka om och få sitt examensbevis efter utgången av juni 2015 d.v.s. KI har rätt att utfärda examen enligt de äldre bestämmelserna även efter utgången av juni 2015 om utbildningen är slutförd dessförinnan. En student som slutfört sin utbildning efter utgången av juni 2015 för att få en examen enligt de äldre bestämmelserna har inte rätt att få en sådan examen d.v.s. KI får inte utfärda en examen enligt de äldre bestämmelserna. 4. Meddelanden och rapporter Mats Edvardsson rapporterade att SUHF ska starta en betygsgrupp. Gruppen ska sprida erfarenheter av olika betygsystem mellan lärosätena och även titta på vad som händer i Europa kring betygsfrågan och erkännandefrågor. Gruppen kommer att ledas av Hans Adolfsson, Stockholms universitet. Betygsfrågan är aktuell efter att ha tagits upp på Bolognaexpertgruppens seminarium i våras och på SUHF:s förbundsförsamling i oktober. 1 (5)

2 Mats Edvardsson meddelade att namn till Samordningsgruppen för högskoleprovet och till Bedömningshandboksgruppen är klara. Även namn till Utbildningsdepartementets arbetsgrupp kring hantering av erkännandefrågor är klara. Linda Gerén tog upp remissen Lättläst från lättlästutredningen. Mötet ansåg det inte angeläget att SUHF svarar på remissen. UHR har lämnat ett svar som finns att läsa på Mats Edvardsson meddelade att fysioterapeut från den 1 januari 2014 blir en ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster. Ändringen innebär en ny examensbenämning och övergångsregler. Utbildningsdepartementet kommer att ta kontakt med några lärosäten angående förändringen. Mats Edvardsson rapporterade att UKÄ har uppmanat flera lärosäten att lämna uppgifter om studenter som ej lämnat spår i Ladok. Under våren ska UKÄ bjudas in till Expertgruppen för mer information om detta. 5. Expertgruppens sammansättning och uppdrag kommande mandatperiod SUHF:s styrelse har gått igenom alla arbetsgrupper vars mandat går ut den 31 december Styrelsen konstaterade att Expertgruppen för studieadministrativa frågor gör och har gjort viktiga insatser och att gruppens mandat ska förnyas. Den nya mandatperioden blir tvåårig, vilket gäller för alla SUHF:s arbetsgrupper framöver. Förslaget till uppdrag och sammansättning diskuterades. Expertgruppen konstaterade att sammansättningen ser bra ut vad gäller spridning på olika lärosäten och förnyelse, i och med att några ledamöter byts ut. Endast en ledamot kommer från en högskola vilket bör bevakas när vakans uppstår. Vad gäller uppdraget beslutades att förslaget ska skrivas om något så att följande framgår: - Expertgruppen är viktig för samråd inom sektorn - Expertgruppen är en mycket viktig kontakt för UHR för förankring av frågor - Expertgruppen ska aktivt medverka till att nya system som exempelvis Ladok och NyA implementeras. Beslutades att Linda Gerén skriver om förslaget. 6. Utvärderingen av den virtuella organisationen Susanne Wadsborn Taube och Andreas Sandberg rapporterade från översynen av den virtuella organisationen (vo). Bra möten har genomförts med SA-chefer och gruppledare. Rapporten från översynen ska delges denna grupp. Rapporten kommer att innehålla en del rekommendationer och den bör skickas ut till ledningen på lärosätena för förståelse kring resursbehovet. Rekrytering av produktionsledning pågår inför den stora antagningsomgången till HT14. Några av de synpunkter som framkom var att det är viktigt att det blir tydligt för lärosätena hur de kan delta i vo och att rapporten ger en ökad insyn i vo. En senare fråga är finansieringen som också måste diskuteras. Möjligen kan detta ske inom SUHF:s Expertgrupp för kvalitetsfrågor. 2 (5)

3 7. Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter Den nya möjligheten att genomföra separat antagning av avgiftsskyldiga studenter diskuterades. Riksdagen väntas fatta beslut om detta under december Möjligheten kommer att gälla tidigast inför antagningen till HT14, realistiskt sett tidigast till HT15. Susanne Wadsborn Taube meddelade att hon kommer att träffa personer från flera lärosäten den 8 januari för att diskutera hur lärosätena vill utnyttja möjligheten. Det utskickade förslaget till enkät till lärosätena diskuterades. Beslutades att enkäten skickas ut efter riksdagens beslut i frågan. Mats Edvardsson skriver om inledning delvis och gör enkäten mer öppen, dvs mindre styrd mot gemensamma rekommendationer. Expertgruppen ska agera som snabb remissinstans. Utskick bör kunna göras efter helgerna. Svarstiden bör sättas till omkring 15 mars. 8. Förslag och rekommendationer från seminarium kring strategiska urvalsfrågor SUHF- UHR, 5 november Mats Edvardsson presenterade sammanfattningen från seminariet Rekrytering tillträde - antagning som SUHF och UHR tillsammans anordnade den 5 november. Sammanfattningen har skickats ut till Expertgruppen. Linda Gerén publicerar dokumentationen från seminariet på SUHF:s hemsida. 9. Framtida behörighets- och urvalssystem Mats Edvardsson inledde punkten om att ta fram ett position paper i frågan om en förändrad syn på antagning till högskolan. Expertgruppen har fört fram detta som en långsiktigt viktig fråga inom området och har nu fått i uppdrag av SUHF:s programutskott att skriva ett utkast till position paper. Expertgruppen diskuterade hur sektorn vill att behörighets- och urvalssystemet ska se ut och enades om att ordna en workshop under våren. Arbetsutskottet fick i uppgift att gå vidare med detta. Frågan tas upp igen vid Expertgruppens nästa möte. 10. Erasmus Mundus: antagning, studieavgifter Expertgruppen kostaterade att detta är ett stort fält med många frågor. Frågan diskuterades inte vidare vid mötet. Aktuella frågor inom detta område tas vid behov upp på Expertgruppens kommande möten. 11. Återbetalning av studieavgifter Expertgruppen diskuterade frågan om återbetalningskrav från studieavgiftsskyldiga studenter. Frågan har uppkommit i samband med att en avgiftsskyldig student har krävt återbetalning av studieavgift baserat på dålig kvalitet i undervisningen. Expertgruppen konstaterade att högskolan har en skyldighet att ta ut avgifter av avgiftsskyldiga studenter. Högskolan har inte rätt att sänka avgiften eller betala tillbaka avgiften för en avgiftsskyldig student eftersom detta inte är reglerat i lagen. Det finns inga lagfästa civilrättsliga bestämmelser som reglerar förhållandet mellan en student och en högskola. Expertgruppen konstaterade att flera lärosäten, i sina remissvar på regeringens förslag om studieavgifter, påpekade att man ytterligare borde ha utrett 3 (5)

4 konsekvenserna av att studenter som betalar studieavgift eventuellt kan förvänta sig rättigheter liknande dem i ett civilrättsligt avtal. Linda Gerén fick i uppgift att, efter avstämning med Expertgruppen, publicera minnesanteckningarna från denna punkt på SUHF:s hemsida. 12. Rapporter från andra grupper Rapporter från olika grupper: - Bedömningshandboksgruppen (Karin Sikström): Gruppen har haft två möten under hösten då frågan om särskild antagning och ett stort antal detaljfrågor har behandlats. Den digitala bedömningshandboken ses regelbundet över. Inom den omvärldsbevakning som gruppen gör har man till exempel tittat på det nya betygsystem som införs i Ryssland. - VHS Förvaltningsråd (Mauritz Danielsson och Cilla Häggkvist): Inget nytt att rapportera. - Samrådsgruppen SUHF-UHR (Yasmine Lindström och Mats Edvardsson): Frågorna från Samrådsgruppen har tagits upp under andra punkter. - Ladok-konsortiets styrelse (Tarmo Haavisto och Åsa Nandorf): Diskussioner om kommande förvaltningsorganisation och konsortiets styrelse och styrgrupp går framåt men är inte klara. Styrelsen kommer eventuellt att vara mindre operativ i sitt framtida arbete. Ett nytt ettårigt konsortieavtal är utskickat. Förvaltningsorganisationen börjar bli klar men fortfarande återstår en del arbete innan allt är på plats. Inom konsortiets statistikgrupp pågår mycket arbete. - Produktionsrådet (Tuula Kuosmanen): Urval 1 har just presenterats. Några mindre problem rapporterades. 13. Datum för kommande möten Mötesstrukturen för våren 2014 diskuterades. Expertgruppen konstaterade att tre ordinarie möten per termin är lagom. Mötena bör äga rum på SUHF:s kansli, hos UHR eller Ladok. Linda Gerén tar fram förslag på datum tillsammans med övriga arbetsutskottet. Under våren 2014 ska en workshop anordnas om hur sektorn vill att behörighets- och urvalssystemet till högskolan ska se ut i framtiden. Linda Gerén tar fram förslag på datum tillsammans med övriga arbetsutskottet. 14. Övriga frågor Mauritz Danielsson tog upp frågan om de etiska regler kring studentrekrytering som SUHF har tagit fram behöver förtydligas. Frågan gäller om och hur studenter bör kontaktas mellan urval 1 och 2. Frågan tas upp för diskussion inom Expertgruppen vid senare tillfälle. 4 (5)

5 Cilla Häggkvist rapporterade att Uppsala universitet vid kommande stora antagningsomgång troligen kommer att stänga helt för ansökan den 15 april, hålla stängt under en period och därefter öppna för sen ansökan på utbildningar som har plats. Frågan tas upp igen inom Expertgruppen vid senare tillfälle. Detta var Yasmine Lindströms sista möte som ordförande Expertgruppen. Yasmine tackades för långt och gott arbete! Vid tangentbordet Linda Gerén 5 (5)

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-06-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-11-30 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 november 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 15 november 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-10-07 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 31 augusti 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-02-22 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 februari 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-09-05 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 23 maj 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-05-02 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 18 april 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-01-11 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-02-28 och högskoleförbund REV1 Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 27 januari 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2019-02-06 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 december i SUHF:s lokaler på Riddarholmen, Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-02-24 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 17 februari 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-11-20 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 26 oktober, kl. 09:30-12:30, i SUHF:s lokaler

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS Sveriges Universitets- 2010-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 19 april 2010 på VHS Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande Einar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2013-01-25 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 15 januari 2013 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-05-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 7 april 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2010-11-10 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 3 november 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering

Eva Åkesson. Ordförande expertgruppen för internationalisering Eva Åkesson Ordförande expertgruppen för internationalisering SUHF:s expertgrupp för internationaliseringsfrågor Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet, ordförande Per Nilsson, internationell strateg,

Läs mer

Protokoll Ladokstämma

Protokoll Ladokstämma 1 Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen. 2 Val av stämmoordförande Eino Örnfeldt, universitetsdirektör Stockholms universitet, valdes

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-04-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 20 mars 2018 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Cilla Häggkvist, bitr. avdelningschef vid Studentavdelningen. Hur är det att jobba i nya

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Sveriges universitets- 2016-01-11 & högskoleförbund Protokoll 2015:8 REV1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding Anders Söderholm

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Sveriges universitets- 2015-11-05 & högskoleförbund Protokoll 2015:6 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding ( 1-8) Anders Söderholm

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2018-02-21 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 9 februari 2018 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 1 Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-09-20 Tid: 12.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Åkesson, UU, ordförande Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 1 oktober 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 1 oktober 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-06-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 1 oktober 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

SUHF Remiss på Förslag om rekommendationer för kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem.pdf

SUHF Remiss på Förslag om rekommendationer för kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem.pdf Dennis Jakobsson Från: Lars Lustig Skickat: den 19 november 2010 15:18 Till: Dennis Jakobsson Ämne: VB: SUHF Remiss på Förslag till Rekommendationer med anledning av ändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR 2015-05-27 Jari Rusanen Kalendarium 2015 16 september deadline för ansökan inför Nordic Master http://www.cimo.fi/programmes/nordic_master/to_the_applicant 21-20

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Sveriges universitets- 2017-01-24 & högskoleförbund Protokoll 2016:8 Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Anders Söderholm Björn Brorström

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Sveriges universitets- 2017-06-05 & högskoleförbund Protokoll 2017:3 Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Stefan Bengtsson ( 1-8, 10-14)

Läs mer

Betyg i högre utbildning

Betyg i högre utbildning Betyg i högre utbildning Hans Adolfsson http://www.suhf.se/nyheter-press/nyheter/betyg-i-hogre-utbildning Uppdrag Arbetsgruppen ska: undersöka behovet av betygssystem med fler steg i högskolan mot bakgrund

Läs mer

Några relevanta projekt på UKÄ

Några relevanta projekt på UKÄ Några relevanta projekt på UKÄ HfR-konferens 10-11 november 2016 Marie Kahlroth och Johan Gribbe Aktuellt hösten 2016 Kartläggning av studieavgifterna (regeringsuppdrag) Uppföljning av ersättningsbeloppen

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Anders Clarhäll Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-10 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

1. Presentation av handläggningsordning för examensbevis för ickeprogramstudenter

1. Presentation av handläggningsordning för examensbevis för ickeprogramstudenter Minnesanteckningar från FAB 2011-08-25 Närvarande: Johanna t o m p 5, Cecilia M, Nina Gemvik (CHE/BIO), Manja, Margareta B, Margareta K, Karin Blom (SCI), Lena, Yvonne, Janos p 1-2, Kattis, Åsa, Maria

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2009-06-22 protokoll 2009:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Ökad internationalisering av universitet och högskolor

Ökad internationalisering av universitet och högskolor Ökad internationalisering av universitet och högskolor Tema-möte med SUHF:s expertgrupp för internationalisering 170920 Agneta Bladh Internationaliseringsutredningen 1 Uppföljning Internationaliseringsutredningens

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Vad har gjorts inom SARA?

Vad har gjorts inom SARA? 2013-05-16 Tuula Kuosmanen Vad har gjorts inom SARA? Uppföljning av SARA-projektet Bidrog till att lyfta fram problem, utmaningar och behov av förändringar för den avancerade nivån. Till viss del har behov

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om projektmedel för arbete med bedömning av reell kompetens

Riktlinjer för ansökan om projektmedel för arbete med bedömning av reell kompetens Analys, främjande och tillträdesfrågor Tuula Kuosmanen Avdelningschef 010-4700629 tuula.kuosmanen@uhr.se PM DNR 1.1.1-00153-2017 Datum 2017-03-03 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Remissvar: 2018-07-06 Dnr P2-39/1718 Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Regeringskansliets dnr: U2018/02165/UH Sammanfattning Det är positivt att departementet har utrett

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Uppdraget Att göra en översyn av hela systemet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU

1 Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Dnr LiU 2019-03-08 PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2019-011 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Annalena Kindgren Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare 1 Remissvar:

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Ladok3 SamIT 2013-05-24

Ladok3 SamIT 2013-05-24 Ladok3 SamIT 2013-05-24 Kort om Ladok och Ladok3 Ladok är ett gemensamt nationellt system för studiedeltagande, resultat och examina. Ägs och drivs av medlemslärosätena (i princip samtliga svenska UoH,

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige REKTOR Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-03-25 Dnr C 2019/45 Yttrande över slutbetänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018

Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018 Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Karin Apelgren, avdelningschef vid Studentavdelningen. Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef

Läs mer

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering I detta nyhetsbrev ges en kort-version av minnesanteckningarna från mötet i Forum den 22:e mars 2013. Via de länkar som anges når du den fullständiga

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen. Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA

Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen. Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen Minnesanteckningar Ia Kling Tid: 2018-06-05, kl. 09-14 Plats: Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA Närvarande: Ia Kling, ordförande, NMD

Läs mer

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 Universitetens, högskolornas och de enskilda utbildningsanordnarnas Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 - ett urval uppgifter och slutsatser från rapporten. Anna Lundh, utredare vid UKÄ Internationella

Läs mer

SURF. Protokoll rört vid styrelsemöte den 25 februari 2011, datormöte. Sveriges Universitets- & Högskoleförbund Protokoll 2011 :2

SURF. Protokoll rört vid styrelsemöte den 25 februari 2011, datormöte. Sveriges Universitets- & Högskoleförbund Protokoll 2011 :2 SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2011-02-28 Protokoll 2011 :2 Protokoll rört vid styrelsemöte den 25 februari 2011, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande, t o m 9 Marita Hilliges,

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid torsdagen den 10 april, kl 09.00 17.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Peter

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige Presentation av SOU 2018:78 21 november 2018 Internationaliseringsutredningen 1 Utredningens uppdrag Nya mål och ny nationell strategi för internationalisering

Läs mer

Betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, SOU 2017:92

Betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, SOU 2017:92 YTTRANDE Dnr: R 2017/96 Kulturdepartementet Ku2017/02516/DISK 2018-03-12 Betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, SOU 2017:92 Sammanfattning Sammanfattningsvis

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2017/425-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2017-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Promemoria 2017-03-08 Utbildningsdepartementet Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Sammanfattning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Promemorian

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över slutbetänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (U2018/04199/UH)

Universitetskanslersämbetets yttrande över slutbetänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (U2018/04199/UH) YTTRANDE 1(6) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Anna Lundh 08-563 088 77 anna.lundh@uka.se Utbildningsdepartementet Universitetskanslersämbetets yttrande över slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) DNR LiU-2019-01070 1(6) Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Linköpings universitet har fått möjligheten att svara på remiss av slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Expertgruppen för fastighetsfrågor

Expertgruppen för fastighetsfrågor 2016-06-02 Minnesanteckningar Expertgruppen för fastighetsfrågor Dag: Onsdagen den 11 maj 2016 Tid: kl 10:00 15:00 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Staffan Sarbäck, LTU (ordförande); Owe Flodin,

Läs mer

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd 1(2) Avdelning Verksledning Handläggare Gunilla Jacobsson 08-563 08616 Gunilla.Jacobsson@uka.se 2014-05-13 Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd Sammanträdesdag: 2014-05-12 Sammanträdesplats:

Läs mer

Betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Rektor MISSIV 2019-04-02 Dnr HS 2019/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Högskolan

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige 1(8) 2019-04-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 SOU 2018:78 Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige U2018/04199/UH TCO har

Läs mer

Bedömningshandboksgruppen den 15 januari 2016.

Bedömningshandboksgruppen den 15 januari 2016. Datum 2016-01-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Bedömningshandboksgruppen den 15 januari 2016. Närvarande

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för beredning av beslut om utbildningssamarbete (eller forskningssamarbete som inkluderar utbildning) som leder till gemensam, dubbel eller multipel examen Typ av dokument Handläggningsordning

Läs mer

Styrgruppsmöte 22/4 2015

Styrgruppsmöte 22/4 2015 Styrgruppsmöte 22/4 2015 Närvarande: Linda, Morgan, Karin, Mikael, Gunilla, Jenny (via Connect), Catta punkt 3 (via Connect), Björn (från och med punkt 9), Margareta Frånvarande: Wilhelm, Mats Plats: SUHF:s

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2015/115-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2015-04-07 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Universitets- och högskolerådet (UHR)

Universitets- och högskolerådet (UHR) 2018-09-25 Karin Röding Universitets- och högskolerådet (UHR) Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare Universitets- och högskolerådet ger information inför högskolestudier, ansvarar för

Läs mer

Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning

Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning Promemoria 2014-06-04 U2014/3798/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Avgifter inom ramen för ett utbildningssamarbete inom högskoleutbildning 1. Inledning Denna promemoria har

Läs mer

Protokoll Kvalitetsdialog årsmöte 2016

Protokoll Kvalitetsdialog årsmöte 2016 Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-18 Dnr Dnr 6.7-2016-48 Protokoll Kvalitetsdialog årsmöte 2016 18 november 2016 på Kungliga biblioteket, Stockholm Ordförande: Karin Hane, Faluns bibliotek Sekreterare:

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) 2017-06-18 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (Dnr U2017/01213/UH)

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 1(8) 2018-06-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 U2018/00382/UH

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub 2017-05-02 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum & tid: tisdagen 2 maj 15:00-17:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande: Anmält förhinder:

Läs mer

Förvaltningschefsmöte Utbildning

Förvaltningschefsmöte Utbildning MINNESANTECKNINGAR Förvaltningschefsmöte Utbildning Tid Onsdagen den 30 januari 2013 kl 09.00-12.00 Plats Åsikten, s kansli Närvarande Se bilaga 1 Elisabeth Nordström hälsar alla välkomna till dagens möte

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Verksamhetsplan för SUHF 2016

Verksamhetsplan för SUHF 2016 Sveriges universitets- 2015-11-16 och högskoleförbund Dnr 0055-15 Verksamhetsplan för SUHF 2016 Inledning SUHF tillvaratar universitetens och högskolornas intressen utåt och verkar inåt i frågor där samordning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub MINNESANTECKNINGAR: 2017-02-15 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum och tid: onsdagen 15 februari 8:15-11:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande:

Läs mer

Måndag 23 september konferensen smygstartar

Måndag 23 september konferensen smygstartar Måndag 23 september konferensen smygstartar 19.00 21.00 Välkommen på mingel och smygstart av årets konferens Plats: Aulan, Göteborgs universitet, Vasagatan I år hälsar vi alla konferensdeltagare välkomna

Läs mer