Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster"

Transkript

1 1 (6) Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster Uppdraget Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) har i regleringsbreven för 2008 fått i uppdrag att i samråd redovisa arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster. Redovisningen ska lämnas till regeringen senast den 30 maj Bakgrund Försäkringskassan och PPM beslutade hösten 2004 att inrätta ett myndighetsgemensamt program vars utgångspunkt är att bredda, fördjupa och vidareutveckla samverkan mellan myndigheterna. För att närmare reglera grunderna för samarbetet har riktlinjer 1 för det myndighetsgemensamma programmet beslutats i december Enligt det direktiv som ligger till grund för programmet ska arbetet leda till: En effektiv och väl fungerande ålderspensionsverksamhet med fokus på de försäkrade. Den allmänna pensionen ska av de försäkrade uppfattas som ett sammanhållet system, även om ansvaret är delat mellan två myndigheter. Möjliggöra att ansvaret samlas hos en myndighet inom fem år. De lösningar som tas fram inom programmet ska förenkla hanteringen och öka nyttan för de försäkrade, minska eller hålla kostnaderna för pensionsadministrationen oförändrade, innebära begränsade investeringar samt snabbt kunna genomföras. 1 Riktlinjer myndighetsgemensamt program (Försäkringskassan dnr 10562/2004, PPM dnr ).

2 2 (6) Generaldirektörerna beslutade den 20 april 2007 om att inleda ett mer fördjupat samarbete inom ett antal områden. Inriktningen för det fortsatta utvecklingsarbetet ska, liksom tidigare; syfta till att minska administrationskostnaderna och att öka kundnyttan. Den fortsatta utvecklingen enligt beslutet i april kommer att ske inom de tre huvudområdena försäkringsadministration, gemensam kundservice, samt gemensamma webbtjänster och förändrade handläggningsrutiner (WAP). Den osäkerhet om den framtida organisationen av pensionsområdet, som har rått fram till regeringens beslut i april 2008, har inneburit vissa svårigheter för den gemensamma utvecklingen och det har därför varit viktigt att lösningarna inom samtliga områden utformas så att de är långsiktigt hållbara och organisationsoberoende men att de på kort sikt tar sin utgångspunkt i den nuvarande myndighetsstrukturen. Nu när det finns ett tydligt besked om organisationsfrågan och ett måldatum bör det myndighetsgemensamma programmet ses över och eventuellt andra prioriteringar göras. Genomfört arbete Arbetet för skapandet av en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster har organiserats i två separata delprojekt inom ramen för det myndighetsgemensamma programmet. Dessa projekt startades upp under hösten Delen kring försäkringsadministration har bedrivits som tidigare inom det myndighetsgemensamma programmet. Gemensam kundservice Syfte Utgångspunkten för arbetet med en gemensam kundservice har varit att: kunderna ska få en bättre och mer enhetlig service samtidigt som högre effektivitet uppnås hos myndigheterna, kunderna ska förstå helheten allmän pension, tjänstepension och privatsparande och nyttan med Min pension i Sverige, samt den allmänna pensionen uppfattas som ett sammanhållet system trots att ansvaret är delat mellan två myndigheter.

3 3 (6) Samtidigt skulle myndigheterna utarbeta en gemensam kanalstrategi där kunderna i första hand ska styras mot självbetjäningskanalerna webb och talsvar, telefonkundservice i andra hand och personligt möte i tredje hand. Nuläge Under hösten 2007 konstaterades att det inte fanns förutsättningar för att tillskapa en gemensam kundservice vid denna tidpunkt beroende på osäkerheten om den framtida myndighetsorganisationen och försäkringskassans pågående förändringsarbete. Därför beslutades att som ett första steg etablera en gemensam överlämningsfunktion inför utskicket av det årliga värdebeskedet (orange kuvert) Syftet med överlämningsfunktionen är att kunden endast ska behöva ringa ett samtal för att få hjälp med sitt pensionsärende. I januari 2008 inleddes samarbetet mellan myndigheternas telefonkundtjänster. Samarbetet innebär att om en kund ringer till någon av myndigheterna och har frågor som berör förmåner som administreras av den andra myndigheten har handläggaren möjlighet att koppla samtalet vidare till den andra myndigheten. Samarbetet omfattar enbart pensionsrelaterade ärenden. Överlämningen avser endast vidarebefordran av ärenden till rätt myndighet och inte vidarekoppling för lastbalansering mellan myndigheterna. Kunder som ringer och blir vidarekopplade placeras i en prioriterad kö hos mottagande myndighet. Myndigheterna överlämnar samtal utan att personuppgifter skickas med eller att inloggning krävs. Om mottagande telefonkundtjänst skulle ha stängt informeras kunden om kundtjänstens öppettider och telefonnummer. Lösningen är implementerad på ett sådant sätt att det är möjligt att i efterhand följa upp samtalsstatistik som t.ex. volymer som vidarekopplas och kötid. Under den mest intensiva tiden under utskicket av det orange kuvertet 2008 förmedlades cirka 300 samtal i veckan från PPM till Försäkringskassan och drygt 50 samtal i veckan från Försäkringskassan till PPM. Gemensamma webbtjänster (WAP) Syfte De försäkrade får för närvarande information och tillgång till tjänster kring den allmänna pensionen framförallt genom Försäkringskassans och PPM:s webbplatser. Exempelvis kan ansökan om uttag av allmän pension göras

4 4 (6) från Försäkringskassans webbplats. Myndigheterna skickar även årligen ut värdebesked (orange kuvert) till de försäkrade med individuell information om bl.a. tillgodohavandet på konton för inkomstpension och premiepension, vilka fonder premiepensionspengarna är placerade i och utvecklingen för dessa samt en prognos över hur mycket den allmän pension kan komma att uppgå till vid uttag. Syftet med projektet är att öka kundnyttan och kostnadseffektiviteten i administrationen genom att samla pensionsrelaterad information och tjänster på en för myndigheterna gemensam webbyta. Den gemensamma webbytan ska tillhandahålla den typ av information och tjänster som kunderna har behov av inför uttag av pension och som pensionär. Vidare ska det finnas möjlighet att få en samlad information om pensionsfrågor och fördjupad information om den allmänna pensionen både generell information och individuell information. Arbetet ska också leda till en effektivare handläggning av de ansökningar om uttag av pension som görs via blankett. De delar som här åsyftas är gemensam skanning, felhantering och beslut till kunden. Nuläge Arbetet i projektet påbörjades under hösten Då genomfördes en kartläggning av målgrupperna för den gemensamma webbytan. Här framkom att information och tjänster ska utformas med inriktning mot följande tre livssituationer. Under sparande- och intjänandetiden. Planeringstiden inför uttag av pension, 60 år och framåt, blivande pensionär. Vid uttag av pension, 61 år och framåt, och som pensionär. Sedan hösten 2007 har också pågått arbete med kravspecifikationer som nu fortsätter i mer detaljerad kravfångst. För närvarande pågår en förstudie som närmare ska beskriva hur information och tjänster på webbytan ska kopplas ihop med bakomliggande system hos de båda myndigheterna. Runt årsskiftet påbörjades ett arbete med att ta fram förslag till teknisk lösning för webbytan och myndigheterna enades under våren 2008 om teknisk lösning. Med utgångspunkt i målgruppsanalys, kravfångst och val av teknisk lösning kommer en mer detaljerad beskrivning av hur webbytans design ska utformas att tas fram.

5 5 (6) En första version av webbytan planeras att produktionssättas i januari Den kommer att innehålla bl.a. följande. E-ansökan av pension med bättre funktionalitet för kunden än i nuvarande lösning. Den är även förberedd för en automatiserad handläggning av pensionsärenden. Allmän information om pensionssystemet för att skapa förståelse för pension och pensionsprocessen. Tillgång till ett fullständigt årligt värdebesked med fördjupning och med koppling till pensionsportalen minpension.se. Det kommer i framtiden även att vara möjligt att avbeställa utskicket av det årliga värdebeskedet. Interaktiv prognos för beräkning av framtida pension m.m. Sömlös inloggning och vidarelänkning till Försäkringskassans och PPM:s webbplatser för utbetalning och fondbyten samt till minpension.se. I samband med produktionssättningen kommer motsvarande tjänster på myndigheternas webbplatser att släckas ner. Projektet ska enligt den planering som nu ligger fortsätta med vidareutveckling under I en andra version ingår bl.a. förbättringar i ärendehanteringen av ålderspensionsärenden såsom en gemensam skanning, felhantering och gemensamma beslut. För närvarande är projektet försenat och behöver planeras om. Anledningen till denna försening är den osäkerhet som rått om den framtida organisationen samt att det inom Försäkringskassan har varit svårt att få tillgång till de nyckelpersoner som krävts. De har varit uppbokade på aktiviteter inom Försäkringskassans förnyelseprogram. Det fortsatta arbetet Regeringen beslutade den 29 april 2008 att tillkalla en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en pensionsmyndighet med ansvar för administrationen av den allmänna ålderspensionen samt vissa angränsande pensionsförmåner, dvs. den pensionsadministration som i dag sker inom Försäkringskassan och PPM. Den nya myndigheten ska inrättas den 1 januari Utredarens arbete under genomförandefasen innefattar att vidta de åtgärder som krävs för att den nya myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari Arbetet ska bedrivas med särskilt fokus på att säkerställa pensionsutbetalningar och övrig verksamhet som påverkar medborgarna.

6 6 (6) Det är enligt Försäkringskassan och PPM viktigt att den nya myndigheten startar med hög kvalitet i kundmötet och i de ärendeprocesser som kommer att föras över till den nya myndigheten samt att de handläggare som kommer att arbeta med kundmöte och ärendehandläggning också har fått de rätta förutsättningarna för att utföra ett kvalitativt arbete i den nya myndigheten. Likaså är det viktigt att Försäkringskassans övriga verksamhet ges förutsättningar att fungera smidigt. Utredaren har nu beslutat hur arbetet med att förbereda den nya myndigheten ska genomföras och på vilket sätt Försäkringskassan och PPM ska bidra till detta arbete. Försäkringskassan och PPM delar utredarens uppfattning om hur arbetet ska organiseras samt vilken inriktning och omfattning arbetet bör ha. Försäkringskassan och PPM föreslår att de projekt som redovisats ovan anpassas till de nya förutsättningarna och införlivas i det fortsatta arbetet med att förbereda den nya myndigheten. Det bör i det arbetet ingå att undersöka möjligheterna med successiva leveranser. Den fortsatta redovisningen av projekten ovan föreslås hanteras inom ramen för det projekt som startas för att förbereda den nya pensionsmyndigheten. Myndigheterna avser att återkomma i fråga om finansieringen av det utvidgade uppdraget.

Arbetstagarens Webbaserade verktyg

Arbetstagarens Webbaserade verktyg Arbetstagarens Webbaserade verktyg Vad kan du som arbetstagare göra? Vi tänker på dig som anställd. Skandia har väl anpassade internetbaserade tjänster till dig som arbetstagare. Våra internetbaserade

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en pensionsmyndighet. Dir. 2008:52. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008

Kommittédirektiv. Inrättande av en pensionsmyndighet. Dir. 2008:52. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Kommittédirektiv Inrättande av en pensionsmyndighet Dir. 2008:52 Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Aktuella utvecklingsfrågor höst 2012

Aktuella utvecklingsfrågor höst 2012 Aktuella utvecklingsfrågor höst 2012 1 Vårt uppdrag Administrera och tillhandahålla pensioner och pensionsrelaterade förmåner samt ge generell och individualiserad information om dessa. 2 1 Vi har konkretiserat

Läs mer

Detta är Min Pension i Sverige AB

Detta är Min Pension i Sverige AB pensionssparare Detta är Min Pension i Sverige AB Korta fakta Prioriteringar 2017 Täckningsgrad Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2016 Mål dec 2020 Långsiktiga mål Strategier Korta fakta

Läs mer

Sammanfattningsvis gör ISF följande bedömning av förslagen:

Sammanfattningsvis gör ISF följande bedömning av förslagen: REMISSYTTRANDE 1(6) Datum Diarienummer 2012-09-13 2012-134 Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framställning om ändringar i vissa av socialförsäkringsbalkens bestämmelser och i förordningen

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen

Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen Uppdraget Regeringen gav i januari 2008 Försäkringskassan och PPM i uppdrag att, efter samråd med Finansinspektionen och Konsumentverket, ta

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2018 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 9 Status Q2 2018 10 Mål Q4 2020 11 Långsiktiga mål 12 Strategier

Läs mer

2015-02-20 Av Christer Wikström

2015-02-20 Av Christer Wikström 2015-02-20 Av Christer Wikström Det orangea kuvertet Förfäras ej du lilla hop, så lyder inledningen till en psalmtext bearbetad av Johan Olof Wallin. Det kan också vara inledningen till artikeln om det

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2019 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 10 Status Q4 2018 11 Mål Q4 2020 12 Långsiktiga mål 13 Strategier

Läs mer

Kommunikationsstrategi PMU

Kommunikationsstrategi PMU Utkast Pensionsmyndighetsutredningen Dir 2008:52 Inrättande av en pensionsmyndighet Dokumentets ursprung Namn/Författare Roll/Befattning 2008-08-20 Olle Sylvén Godkännande och fastställande Namn Roll/Befattning

Läs mer

Nio svar om din pension

Nio svar om din pension Sida 1 av 7 Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten där Bo Könberg är ordförande. Bild: Scanpix Förstora bild» Nio svar om din pension Publicerad: 11 juli 2009, 01:15 Senast uppdaterad:

Läs mer

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF)

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) LÄGESRAPPORT 1 (6) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) Försäkringskassan har genom regeringsbeslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor Beslut Diarienr 1 (8) 2016-03-18 2671-2014 Pensionsmyndigheten Box 38 190 100 64 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)- Pensionsmyndighetens webbtjänst Dina Pensionssidor Datainspektionens

Läs mer

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap 1 Författare: Olle Vejde Förlag: Olle Vejde Förlag Milsbo 214, 781 94 Borlänge 0243-610 62 olle.vejde@swipnet.se ollevejde.se Fackgranskning:

Läs mer

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap 1 Författare: Olle Vejde Förlag: Olle Vejde Förlag Milsbo 214, 781 94 Borlänge 0243-610 62 olle.vejde@swipnet.se ollevejde.se Fackgranskning:

Läs mer

Rapport. Utvärdering av ÅB Det orange kuvertet till nya pensionssparare Pensionsmyndigheten

Rapport. Utvärdering av ÅB Det orange kuvertet till nya pensionssparare Pensionsmyndigheten Rapport Utvärdering av ÅB 2010 Det orange kuvertet till nya pensionssparare 2010 Pensionsmyndigheten 2010-04-23 Bakgrund och syfte 4 Pensionsmyndigheten (tidigare PPM och delar av Försäkringskassan) genomför

Läs mer

Uppdrag 10 i regleringsbrevet

Uppdrag 10 i regleringsbrevet 1 (5) Beslut Juridikavdelningen Gunnel Vilén Uppdrag 10 i regleringsbrevet Uppdraget I Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 883/2004 och (EG) nr 987/2009 om samordning av de sociala trygghetssystemen,

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Två miljoner pensionärer får sina årsbesked

Två miljoner pensionärer får sina årsbesked Pressmeddelande 1 (6) Pressekreterare Mattias Bengtsson Byström Tfn 010-454 21 78 Mobil 0736-27 53 83 Två miljoner pensionärer får sina årsbesked På årsbeskedet om allmänna pensionen till pensionärer i

Läs mer

Hur vi arbetar med att skydda våra digitala tjänster mot bedrägerier

Hur vi arbetar med att skydda våra digitala tjänster mot bedrägerier 1 Hur vi arbetar med att skydda våra digitala tjänster mot bedrägerier E-legitimationsdagen 1 februari 2 Agenda Kort om Pensionsmyndigheten och våra digitala tjänster Historik kring inloggningslösningar

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Stjälvbetjäningstjänster. Attityder och användande

Stjälvbetjäningstjänster. Attityder och användande Stjälvbetjäningstjänster Attityder och användande Målgrupp: Statligt anställda Metod: Telefonintervjuer Period: 8 23 februari 2013 Antal intervjuer: 1 000 INLEDNING SPV gör kontinuerligt undersökningar

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 2302 Birger Jarls torg 13 08-700 38 00 08-14 98 89 103 17 STOCKHOLM

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 2302 Birger Jarls torg 13 08-700 38 00 08-14 98 89 103 17 STOCKHOLM REMISSYTTRANDE Sida 1 (5) 2007-03-13 AdmD 2-2007 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Ny pension Ny administration (SOU 2006:111) Sammanfattning Kammarrätten avstyrker förslaget om bildandet

Läs mer

Detta är Minpension.se

Detta är Minpension.se pensionssparare Detta är Korta fakta Täckning Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2015 Mål dec 2019 Långsiktiga mål Strategier Prioriteringar 2016 Korta fakta Staten 50% Försäkringsbranschen

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Rapport. Utvärdering av ÅB Det orange kuvertet till pensionssparare Pensionsmyndigheten

Rapport. Utvärdering av ÅB Det orange kuvertet till pensionssparare Pensionsmyndigheten Rapport Utvärdering av ÅB 2010 Det orange kuvertet till pensionssparare 2010 Pensionsmyndigheten 2010-04-08 Bakgrund och syfte 4 Pensionsmyndigheten (tidigare PPM och delar av Försäkringskassan) följer

Läs mer

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag

Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Pensionspolicy För Finspångs kommun med dotterbolag Antaget av kommunfullmäktige 2015-11-25 228 FÖR FINSPÅNGS KOMMUN MED DOTTERBOLAG Pensionspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

2013-09-19 2013-09-19. Eventuell privat pension. Tjänstepension. Allmän pension

2013-09-19 2013-09-19. Eventuell privat pension. Tjänstepension. Allmän pension 1 2 Eventuell privat pension Tjänstepension Allmän pension 3 1 Den allmänna pensionen Tilläggspension Inkomstpension Premiepension Garantipension 4 Vad ger rätt till allmän pension Maximal månadslön 2013:

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension 60+ (65 år) får prognos Inkomst över taket Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare

Läs mer

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Jordbruksverkets service till företagare

Jordbruksverkets service till företagare Dnr 07-13968/10 1(5) 2011-10-13 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Jordbruksverkets service till företagare Inledning Enligt regleringsbrev för budgetåret 2011 avseende Statens jordbruksverk

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

ditt pensionsavtal GAMLA PA KFS

ditt pensionsavtal GAMLA PA KFS ditt pensionsavtal GAMLA PA KFS Ett pensionsavtal för anställda vid KFS medlemsföretag Den här informationen är utformad för dig som omfattas av avtalspension Gamla PA-KFS. Ett avtal som träffats mellan

Läs mer

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering Introduktion till regeringsuppdraget automatiserad ärendehantering Innehåll 1. Inledning 1 Bakgrund 2 Syfte 3 2. Förberedelser 4 Intervjuer 5 Planera för processanalyser 6 Anlita seminarieledare 6 Rapportera

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 2013-08-30 2013-88 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) (S2013/2830/SF) Sammanfattning ISF vill i likhet med utredningen

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

STRATEGISK PLAN

STRATEGISK PLAN STRATEGISK PLAN 2010 2013 1 Förord Om alla vi som arbetar på Pensionsmyndigheten vet varför vi finns till och vart vi är på väg, då kan vi också vara med och bidra på ett bättre sätt utifrån alla våra

Läs mer

Pensionsmyndighetens fördelning av förvaltningskostnader på de olika finansieringskällorna

Pensionsmyndighetens fördelning av förvaltningskostnader på de olika finansieringskällorna Pensionsmyndighetens fördelning av förvaltningskostnader på de olika finansieringskällorna Ledningsstaben PM59100 PM59008 2.1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 4 1.2 Styrande lagar och

Läs mer

Pensionsmyndigheten och dess verksamhet

Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Socialförsäkringsutskottets betänkande 2009/10:SfU3 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Premiepensionsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Premiepensionsmyndigheten Regeringsbeslut II:7 2009-12-10 Fi2009/7027 Finansdepartementet Premiepensionsmyndigheten Box 1605 111 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Premiepensionsmyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

Utvärdering av ÅB 09 Det orange kuvertet till allmänheten 2009

Utvärdering av ÅB 09 Det orange kuvertet till allmänheten 2009 Utvärdering av ÅB 09 Det orange kuvertet till allmänheten 2009 Telefonintervjuer med mottagare av ÅB09 (normal-åb). Februari-mars 2009. Christer Nordh/2009-06-15 1 Bakgrund och syfte PPM och Försäkringskassan

Läs mer

Din pension och andra ersättningar har räknats om vid årsskiftet. De nya beloppen framgår nedan. Avdrag för preliminär skatt

Din pension och andra ersättningar har räknats om vid årsskiftet. De nya beloppen framgår nedan. Avdrag för preliminär skatt Tagit ut enbart PP Pensionsmyndigheten -01-05 451224-1234 Dina belopp för Din pension och andra ersättningar har räknats om vid årsskiftet. De nya beloppen framgår nedan. Belopp per månad från och med

Läs mer

Rapporten kan beställas från Inspektionen för socialförsäkringen. Beställningsadress: Inspektionen för socialförsäkringen Box 202 101 24 Stockholm

Rapporten kan beställas från Inspektionen för socialförsäkringen. Beställningsadress: Inspektionen för socialförsäkringen Box 202 101 24 Stockholm Rapporten kan beställas från Inspektionen för socialförsäkringen. Beställningsadress: Inspektionen för socialförsäkringen Box 202 101 24 Stockholm Telefon: 08-58 00 15 00 E-post: registrator@inspsf.se

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare 2012 2012-05-03 Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO Bearbetad av Christer Nordh/Pensionsmyndigheten 1 Bakgrund och

Läs mer

STRATEGISK PLAN FÖR PENSIONSMYNDIGHETEN 2013 >

STRATEGISK PLAN FÖR PENSIONSMYNDIGHETEN 2013 > PM 1 (23) STRATEGISK PLAN FÖR PENSIONSMYNDIGHETEN 2013 > Uppdrag Vision S t r a t e g i e r Uppdragsbeskrivning Långsiktiga mål 1 2 3 4 5 6 7 Kortsiktiga mål S t r a t e g i e r Verksamhetsområde Verksamhetsområde

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Pensionsmyndighetens underlag för att visa om myndighetens verksamhet bedrivits effektivt och med god hushållning

Pensionsmyndighetens underlag för att visa om myndighetens verksamhet bedrivits effektivt och med god hushållning Pensionsmyndighetens underlag för att visa om myndighetens verksamhet bedrivits effektivt och med god hushållning 1 (13) PM 2 (13) Uppdraget i regleringsbrevet Enligt regleringsbrevet ska Pensionsmyndigheten

Läs mer

Idag kommer vi att prata om. Vilka pensioner finns det? Vad har jag och vad får jag? Hur gör jag?

Idag kommer vi att prata om. Vilka pensioner finns det? Vad har jag och vad får jag? Hur gör jag? Idag kommer vi att prata om Vilka pensioner finns det? Vad har jag och vad får jag? Hur gör jag? Idag kommer vi att prata om Vilka pensioner finns det? Vad har jag och vad får jag? Hur gör jag? Pensionssystemet

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension 60 + Försäkringskassan och smyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension från sin

Läs mer

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se Pensionsrapport 2017 Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF 070-249 31 54 dan.adolphson.bjorck@amf.se media.amf.se @Trygghetsekonom pensionsbloggen.se Pensionsrapporten fyller 8 år Statistik, aktuella

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare 2011 2011-04-13 Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO Bearbetning av Christer Nordh, Pensionsmyndigheten 2011-05-13 1 Bakgrund

Läs mer

I denna bilaga redovisas en jämförelse med de prognoser som lämnades till regeringen den 18 januari 2010.

I denna bilaga redovisas en jämförelse med de prognoser som lämnades till regeringen den 18 januari 2010. Bilaga 4 2010-02-24 Dnr/ref. VER 2010-29 I denna bilaga redovisas en jämförelse med de prognoser som lämnades till regeringen den 18 januari 2010. Det underlag från Konjunkturinstitutet som användes till

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Kommittédirektiv Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2018:50 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att undersöka

Läs mer

Utökat elektroniskt informationsutbyte

Utökat elektroniskt informationsutbyte 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Utökat elektroniskt informationsutbyte Uppdraget Efter önskemål från flera myndigheter har ett stort antal lagar och förordningar beslutats för att utöka det

Läs mer

Bygga intern styrning och kontroll Från kaos till kontroll på ett år. Katrin Westling Palm Stephan Sandelin

Bygga intern styrning och kontroll Från kaos till kontroll på ett år. Katrin Westling Palm Stephan Sandelin Bygga intern styrning och kontroll Från kaos till kontroll på ett år Katrin Westling Palm Stephan Sandelin Pensionsmyndighetens uppdrag Rätt pension i rätt tid till alla pensionärer Möjlighet för pensionssparare

Läs mer

Stickprovsundersökning vecka 9 2014

Stickprovsundersökning vecka 9 2014 2014-10-14 Stickprovsundersökning vecka 9 2014 A-kassorna har ett elektroniskt informationsutbyte med Försäkringskassan, CSN och Pensionsmyndigheten för att motverka att dubbla ersättningar betalas ut

Läs mer

Vägen till den digitala myndigheten

Vägen till den digitala myndigheten Vägen till den digitala myndigheten Gunilla Dyrhage, Verksamhetsområdeschef Försäkringskassan Juni 2012 Sida 1 Försäkringskassan i korthet Administrerar socialförsäkringen Omfattar > 200 miljarder kr årligen...

Läs mer

Pensionsanmälan. Alla typer av pensionsansökningar ska vara Kyrkans pensionskassa tillhanda 3 hela månader innan uttaget ska påbörjas.

Pensionsanmälan. Alla typer av pensionsansökningar ska vara Kyrkans pensionskassa tillhanda 3 hela månader innan uttaget ska påbörjas. Pensionsanmälan Detta är en lathund för dig som är arbetsgivare och som har anställda som ska gå i pension. Som arbets givare anmäler du uttag av den Intjänade pensionsrätten och Förmånsbestämd tjänstepension.

Läs mer

Lär känna din pension gör tre kloka val!

Lär känna din pension gör tre kloka val! Lär känna din pension gör tre kloka val! Lappuggla Lappugglan är en av Sveriges största ugglor, trots att den egentligen är mindre än den ser ut. Storleken beror främst på den luftiga fjäderdräkten. Från

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Manual för applikationen. minpension.se. minpension.se

Manual för applikationen. minpension.se. minpension.se Manual för applikationen minpension.se minpension.se Manual för applikationen minpension Innehållsförteckning 1. Vad är minpension.se? 4 1.1 För vem är tjänsten? 4 1.1.1 Alla kan inte använda minpension.se

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106)

Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106) REMISSYTTRANDE 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Försäkringskassan - den nya myndigheten (SOU 2003:106) Inledning Riksförsäkringsverket ställer sig bakom utredningens förslag att

Läs mer

Enklare hantering av pensioner

Enklare hantering av pensioner 2013-05-29 Överenskommelse mellan Statens tjänstepensionsverk, SPV och Linnéuniversitetet Enklare hantering av pensioner Innehåll Bakgrund... 1 Svara på frågor från myndighetens anställda... 2 Utreda anställdas

Läs mer

24-timmarsmyndigheten

24-timmarsmyndigheten DATUM RAPPORTNUMMER 11 februari 2004 PTS-ER-2004:7 ISSN 1650-9862 24-timmarsmyndigheten Innehåll Sammanfattning... 5 1 Uppdrag... 7 2 Genomförande... 7 2.1 Organisation och genomförande... 7 2.2 Huvudmål

Läs mer

Å Årsredovisning2006

Å Årsredovisning2006 Årsredovisning 2006 År 2006 i sammandrag Premiepensionsmyndigheten (PPM) gör bedömningen att myndigheten har nått målen i regleringsbrevet för år 2006 med undantag för att fler pensionssparare ska ha

Läs mer

Ålderspensions- systemet vid sidan av statsbudgeten

Ålderspensions- systemet vid sidan av statsbudgeten Ålderspensionssystemet vid sidan av statsbudgeten Förslag till statsbudget för 2008 Ålderspensionssystemet vid sidan av statsbudgeten Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 5 2 Lagförslag...

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Uppföljning utskicket det orange kuvertet till pensionärer (ÅBP) Claes Falck TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Uppföljning utskicket det orange kuvertet till pensionärer (ÅBP) Claes Falck TNS SIFO Pensionsmyndigheten Uppföljning utskicket det orange kuvertet till pensionärer (ÅBP) 2012 2012-05-03 Claes Falck TNS SIFO Bearbetad av Christer Nordh/Pensionsmyndigheten Bakgrund och syfte 4 Pensionsmyndigheten

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension Yngre än 28 år utan prognos Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension

Läs mer

Pension. Policyuttalande. Bakgrund

Pension. Policyuttalande. Bakgrund Pension Policyuttalande 1. Lidköpings kommun vill möjliggöra för den anställde att pensionera sig på deltid och att utnyttja möjligheten att ta ut pensionsförmåner flexibelt samtidigt som vi vill värna

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension från sin arbetsgivare. Det

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Vad är. Ingen försäljning Bara fakta.

Vad är. Ingen försäljning Bara fakta. Vad är Ingen försäljning Bara fakta www.gilladinekonomi.se 1 Pensionen en allt större del av livet Eventuell privat pension Tjänstepension/Avtalspension Allmän pension Inkomstpension Premiepension Vad

Läs mer

Minpension.se så enkelt att du vill veta mer

Minpension.se så enkelt att du vill veta mer Minpension.se så enkelt att du vill veta mer Vad får jag i månaden? Kolla på Minpension.se Minpension.se är pensionsportalen för alla som tjänar in till pension i Sverige. På Minpension.se kan du se hela

Läs mer

Kommittédirektiv. En organisation för lokal statlig service. Dir. 2017:95. Beslut vid regeringssammanträde den 7 september 2017

Kommittédirektiv. En organisation för lokal statlig service. Dir. 2017:95. Beslut vid regeringssammanträde den 7 september 2017 Kommittédirektiv En organisation för lokal statlig service Dir. 2017:95 Beslut vid regeringssammanträde den 7 september 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå hur vissa statliga

Läs mer

Regler för delpension vid Karolinska Institutet

Regler för delpension vid Karolinska Institutet Regler för delpension vid Karolinska Institutet Fastställd av universitetsdirektör, 2019-01-21 Dnr 1-915/2018 Gäller från och med 2019-01-21 INNEHÅLL 1. ALLMÄNT OM DELPENSION, 2. AVTALETS SYFTE OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05) Tjänsteskrivelse 1 (5) Socialförvaltningen 2017-05-19 Dnr SN 2017-145 Dnr KS 2017-402 Kommunstyrelsen Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05) Förslag till beslut 1. Yttrande lämnas

Läs mer

Tiden som pensionär. När du börjat ta ut din pension

Tiden som pensionär. När du börjat ta ut din pension Tiden som pensionär När du börjat ta ut din pension Tiden som pensionär Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och övriga förmåner inom socialförsäkringen för dig som är pensionär. Du kan

Läs mer

Könsskillnader ur Pensionsmyndighetens statistik

Könsskillnader ur Pensionsmyndighetens statistik PM Analysavdelningen Love Hansson 010-454 22 03 Könsskillnader ur Pensionsmyndighetens statistik Inledning Denna promemoria är en sammanställning av de skillnader mellan könen som återspeglas i Pensionsmyndighetens

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2017-05-15 Diarienummer KSN-2017-1683 Kommunstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Nyttodimension (3) Ange nyttonivå (1-5) för respektive dimension. Effektivare. Medborgare. Företagare. Medarbetare. förvaltning

Nyttodimension (3) Ange nyttonivå (1-5) för respektive dimension. Effektivare. Medborgare. Företagare. Medarbetare. förvaltning Myndighet (0a): e-post kontaktperson (0b): Filnamn enligt principen: myndighetsnamnyymmdd Område (1) Ange område, se listan i rosa området till höger eller för muspekaren över denna ruta Samverkan Samverkan

Läs mer

Idag får ca pensionärer bostadstillägg och medelbeloppet är ungefär kr per månad.

Idag får ca pensionärer bostadstillägg och medelbeloppet är ungefär kr per månad. Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg minskar. Med mörkertalet menar man den grupp pensionärer som har

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument E-tjänster IFO Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Din allmänna pension en del av din totala pension

Din allmänna pension en del av din totala pension får prognos Pensionsmyndigheten Din allmänna pension en del av din totala pension Det här årsbeskedet handlar om den allmänna pensionen. Utöver den får de flesta löntagare tjänstepension från sin arbetsgivare.

Läs mer

Riktlinjer för service till Botkyrkaborna via Botkyrkas medborgarcenter

Riktlinjer för service till Botkyrkaborna via Botkyrkas medborgarcenter Riktlinjer för service till Botkyrkaborna via Botkyrkas medborgarcenter Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:46 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades

Läs mer

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92)

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92) 851 81 Sundsvall 2010-04-13 1 (6) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Diarienr AD 46/2010 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Lars

Läs mer

Förändringar i orange kuvert Från delhet till helhet

Förändringar i orange kuvert Från delhet till helhet Förändringar i orange kuvert 2018 Från delhet till helhet Fakta om orange kuvert Har skickats ut sedan 1999 I januari skickades cirka 1,7 miljoner orange kuvert till pensionärer Varav 10 procent till digitala

Läs mer

Kunskapsmätning 2012. Kartläggning av pensionsspararnas kunskaper om det allmänna pensionssystemet. Arbetsrapport 2013-1. Marcela Cohen Birman

Kunskapsmätning 2012. Kartläggning av pensionsspararnas kunskaper om det allmänna pensionssystemet. Arbetsrapport 2013-1. Marcela Cohen Birman Kunskapsmätning 2012 Kartläggning av pensionsspararnas kunskaper om det allmänna pensionssystemet Marcela Cohen Birman Arbetsrapport 2013-1 2(7) 3(7) Innehåll 1 Kunskaper om det allmänna pensionssystemet...

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsavdelningen Dokumentets ursprung Namn/Författare Roll/Befattning 2014-06-23 Anna Ryberg Kommunikationsstrateg Godkännande och fastställande Namn Roll/Befattning Katrin Westling Palm Generaldirektör

Läs mer

Ändringar i premiepensionssystemet redovisning av hur förändringarna praktiskt har påverkat pensionsspararna. 1 Sammanfattning.

Ändringar i premiepensionssystemet redovisning av hur förändringarna praktiskt har påverkat pensionsspararna. 1 Sammanfattning. 1 (7) 2010-06-28 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Finansdepartementet 103 33 Stockholm Ändringar i premiepensionssystemet redovisning av hur förändringarna praktiskt har påverkat pensionsspararna.

Läs mer

Försäkringskassans lokala närvaro

Försäkringskassans lokala närvaro Socialförsäkringsutskottets betänkande 2010/11:SfU10 Försäkringskassans lokala närvaro Sammanfattning Med anledning av att Försäkringskassan har beslutat att avveckla serviceutbudet via servicekontor,

Läs mer

Statliga Servicekontor mer service på fler platser - SOU 2018:43

Statliga Servicekontor mer service på fler platser - SOU 2018:43 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för lokal och regional utveckling Gustaf Rehnström Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM Statliga Servicekontor mer

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Utvärdering av ÅB Pensionssparare

Utvärdering av ÅB Pensionssparare Utvärdering av ÅB - Pensionssparare Uppföljning av det orange kuvertet -05-04 Caroline Theorell 1 Bakgrund och syfte Pensionsmyndigheten följer varje år upp hur det årliga orange kuvertet, årligt värdebesked

Läs mer

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet)

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) Regeringsbeslut IV:5 2011-03-31 S2011/3603/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan Regeringens

Läs mer