Kommunikationsstrategi PMU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunikationsstrategi PMU"

Transkript

1 Utkast Pensionsmyndighetsutredningen Dir 2008:52 Inrättande av en pensionsmyndighet

2 Dokumentets ursprung Namn/Författare Roll/Befattning Olle Sylvén Godkännande och fastställande Namn Roll/Befattning A Fastställda av styrgrupp PMU. Kommenterar och justeringar ska inarbetas i ny version som ska fastställas kring Ändringshistorik Namn Kommentar Pa 4 Inger Dunér, Annika Sundén, Arne Paulsson, Lena Larsson Pa 5 Kommunikationsstrategigruppen Pa 6 Kommunikationsstrategiprojektet Pa 7 Kommunikationsstrategiprojektet Pa 8 Kommunikationsprojektet Pa 9 Kommunikationsprojektet Pa 10 Kommunikationsprojektet Kommunikationsprojektet Dokumentreferenser Referensnr Dokumentnamn Förklaring av ord och förkortningar Ord/Förkortning Förklaring 2 (14)

3 Innehåll 1 Inledning Kommunikationsuppdraget Huvudbudskap Kommunikationsuppdraget avseende de försäkrade Kommunikationsuppdraget avseende uppdragsgivarna och andra intressenter Kommunikationsmål Övergripande mål för den externa kommunikationen Övergripande mål för den interna kommunikationen Målgrupper och kanaler Målgrupp: De försäkrade Målgrupp: Uppdragsgivare riksdag och regering Målgrupp: Samhällsaktörer media, opinionsbildare, forskare, pensionärsorganisationer, fackliga organisationer, lärare och vidareinformatörer Målgrupp: Pensionsbranschen Målgrupp: Medarbetare och chefer (14)

4 1 Inledning Kommunikationsstrategin innehåller de mål som är vägledande för all kommunikationshantering utåt och inom Pensionsmyndigheten. Pensionsmyndigheten ska informera om den totala pensionen, med vilket avses allmän pension, bostadstillägg till pensionärer, tjänstepension 1 och privat pension 2. Strategin omfattar Pensionsmyndighetens målgrupper, kanalval och kanalstrategier, inklusive utvärdering. Kommunikationsstrategin kompletteras av en kommunikationsplan som görs årligen. 2 Kommunikationsuppdraget Ett av motiven för bildandet av Pensionsmyndigheten är att de försäkrade behöver bättre och mer samordnad information. Hela livet påverkar pensionen men för de allra flesta försäkrade är frågor om pension av lågt intresse. Pensionen är långt borta och de flesta börjar intressera sig först när pensionsåldern närmar sig. Övergången från ett förmånsbestämt till ett avgiftsbestämt pensionssystem har bidragit till att informationen är av större betydelse. Dels eftersom varje åtgärd och beslut av den försäkrade som påverkar inkomsten kommer att få genomslag i den framtida allmänna pensionen, dels eftersom de försäkrade dessutom har möjligheter till investeringsval i premiepensionen och de flesta tjänstepensioner. 2.1 Huvudbudskap Den grundläggande kunskap som Pensionsmyndigheten ska förmedla till de försäkrade är förståelse för livsinkomstprincipen i den allmänna pensionen. Det viktigaste att veta är att det som i stort bestämmer pensionens storlek är den försäkrades beslut om sitt arbetsutbud: när man börjar arbeta och hur mycket och vid vilken ålder man går i pension. 1 Med tjänstepension avses här kollektivavtalade pensionssystem. 2 Med privat pension avses här avdragsgillt pensionssparande. 4 (14)

5 Därutöver ska Pensionsmyndigheten informera om vad som i övrigt påverkar pensionens storlek, t ex inkomstutvecklingen i samhället samt val av risknivå i premiepensionen. Den försäkrade behöver också veta om han eller hon utöver allmän pension har tjänstepension, där man i likhet med premiepensionen kan ha möjlighet att välja fonder. Genom att ha kunskap om helheten och få en samlad bild av hur stor den totala förväntade pensionen kommer att bli kan den försäkrade ta ställning till om ytterligare pensionssparande är nödvändigt. Inför pensioneringen behöver den försäkrade veta vilken effekt olika beslut får på pensionens storlek: vid vilken ålder man slutar arbeta, om man ska ta ut delar av pensionen och arbeta samtidigt, val av om premiepensionen ska tas ut som traditionell försäkring eller som fondförsäkring samt val av efterlevandeskydd i premiepensionen. Under pensioneringen behöver den försäkrade veta hur pensionen utvecklas och vilka andra förmåner man har rätt till. En ytterligare faktor som den försäkrade måste förhålla sig till är att information om pension kommer från en mängd olika källor och att det finns starka affärsintressen hos marknadsaktörerna. 2.2 Kommunikationsuppdraget avseende de försäkrade Pensionsmyndigheten ska ge de försäkrade en samlad bild av hela pensionen, hur stor den blir och tydliggöra konsekvenserna av olika beslut i livet. Pensionsmyndigheten ska informera de försäkrade om de andra förmåner som myndigheten administrerar utöver ålderspension, dvs. efterlevandepension, frivillig pension, sjömanspension, m.fl. 2.3 Kommunikationsuppdraget avseende uppdragsgivarna och andra intressenter Pensionsmyndigheten har som stabsorgan till regeringen och statistikansvarig myndighet särskilda krav på sig att följa utvecklingen inom pensionsområdet och effekterna för individ och samhälle, samt att kommunicera denna utveckling. Pensionsmyndigheten har vidare ansvar för att tillgodose olika nationella och internationella intressenters förväntningar på information om den 5 (14)

6 allmänna pensionens och övriga förmåners utveckling och resultat samt att ge underlag för forskning. 3 Kommunikationsmål 3.1 Övergripande mål för den externa kommunikationen Pensionsmyndigheten ska uppfattas som en myndighet med hög tillgänglighet, hög servicenivå och effektiv administration. Målet är formulerat utifrån Pensionsmyndighetens målbild att de försäkrade, uppdragsgivaren och övriga intressenter ska få rätt information snabbt och kostnadseffektivt. Pensionsmyndigheten ska uppfattas som den självklara källan till objektiv, korrekt och tillförlitlig information om hela pensionen. Målet är formulerat utifrån att Pensionsmyndigheten ska vara en aktiv aktör i den offentliga debatten, att Pensionsmyndigheten ska öka kunskapen om pensioner hos de försäkrade och att Pensionsmyndigheten ska inge förtroende. Pensionsmyndigheten ska ge svar på frågan: Hur stor blir pensionen? Målet är formulerat utifrån att Pensionsmyndigheten tillsammans med MinPension ska ge de försäkrade en bild av den totala pensionen. 3.2 Övergripande mål för den interna kommunikationen Alla medarbetare ska känna till och förstå verksamhetens mål och vision. Alla medarbetare ska ha tillgång till den information de behöver i sitt arbete. Alla chefer ska aktivt arbeta med internkommunikation. 4 Målgrupper och kanaler För att nå kommunikationsmålen ska Pensionsmyndigheten arbeta för att nå de försäkrade på den arena som de väljer att använda för att få information. Det innebär att förutom att arbeta direkt mot de försäkrade ska Pensionsmyndigheten också arbeta mot andra informationsgivare, så kallade vidareinformatörer. Pensionsmyndigheten ska också stödja media 6 (14)

7 och andra opinionsbildare genom att förse dem med fakta och kunskap och bidra till en hög kvalitet i den allmänna debatten. De försäkrade nås även av pensionsinformation från andra aktörer, t ex inom tjänstepension och privat pension. Pensionsmyndigheten och aktörerna har här ett gemensamt intresse av att informationen är korrekt och håller god kvalitet. Pensionsmyndigheten ska därför etablera strategiska samarbeten med andra aktörer för att genom samverkan och ett ömsesidigt informationsutbyte uppnå en bättre kvalitet på informationen och för att ge de försäkrade en enhetlig bild av sin totala pension. Pensionsmyndighetens målgrupper är: De försäkrade Uppdragsgivare regering och riksdag Samhällsaktörer media, opinionsbildare, forskare, pensionärsorganisationer, fackliga organisationer, lärare och vidareinformatörer Pensionsbranschen branschorganisationer inom fond och försäkring, fondbolag, banker, försäkringsbolag och tjänstepensionsbolag, samt förvaltnings- och rådgivningsföretag på pensionsområdet Medarbetare och chefer 4.1 Målgrupp: De försäkrade Denna målgrupp utgörs av pensionssparare, pensionärer och de försäkrade som omfattas av övriga förmåner som Pensionsmyndigheten administrerar. Pensionssparare och pensionärer utgör den stora majoriteten försäkrade och är också de två grupper som har störst behov av information från och kommunikation med Pensionsmyndigheten. Pensionsmyndighetens kanaler för kommunikationen med målgruppen utgår från vem som tar initiativ till kommunikation. Efterfrågestyrd kommunikation En försäkrad som tar kontakt med Pensionsmyndigheten för att få information, service eller använda någon av myndighetens tjänster, t.ex. ansökan om pension eller prognosverktyg, ska i första hand styras till webben. En försäkrad ska även ha möjlighet till självbetjäning via servicetelefon. 7 (14)

8 Försäkrade ska som alternativ till självbetjäning ha möjlighet till personlig kontakt via telefon och personligt möte. Uppsökande kommunikation Myndigheten tar initiativ till en kommunikationsinsats i syfte att nå de försäkrade och fånga deras intresse, skapa grundläggande förståelse för pensionen, skapa kännedom om tjänster och kontaktvägar, samt stimulera viljan att ta kontakt för att lära sig mer. Pensionsmyndighetens främsta kanal för uppsökande individuell information om pensionen, prognoser och framtida utbetalningar, ska under överskådlig tid fortsatt vara det årliga utskicket av det orange kuvertet. För information inför pensioneringen är fysiska möten i form av t.ex. gruppinformation genom Pensionsmyndighetens egna pensionsinformatörer eller via vidareinformatörer en viktig kanal. Pensionsmyndigheten ska genom riktade insatser informera de försäkrade om de förmåner och andra egenskaper i försäkringen som de bör känna till och kan ha nytta av, t.ex. eventuell rätt till BTP. Pensionsmyndigheten ska vid behov använda PR och masskommunikation, såsom annonsering. I Pensionsmyndighetens uppdrag ingår viss pliktinformation, dvs. informationsinsatser som är reglerade i lag eller andra styrande dokument, såsom olika beslut, informationsbrev vid fondhändelser, etc. Effektmål De försäkrade ska under sparandetiden: veta hur stor deras framtida totala pension kan förväntas bli, veta vilka möjligheter och risker som är kopplade till deras pensionssparande, veta hur olika livsval och beslut påverkar pensionen, veta att de har tillgång till stöd, och var dessa finns, för att kunna bestämma pensionens storlek och kunna ta ställning till valet av investeringar i premiepensionen och i de tjänstepensionsavtal och det privata pensionssparande som spararen omfattas av, veta att de har tillgång till information, och var denna finns, om storleken på sitt pensionssparande och avkastningen på detta. 8 (14)

9 De försäkrade ska inför pensioneringen dessutom: veta hur stor deras förestående totala pension kan förväntas bli, veta vad det innebär att ta ut pensionen vid olika åldrar, veta att de kan kombinera arbete och pension genom att fortsätta att arbeta även efter att de börjat ta ut sin pension, veta att de har tillgång till information, och var denna finns, om olika alternativ för placering (trad./fond/efterlevandeskydd) och uttag av premiepensionen. Under pensionstiden: Pensionärer ska veta hur stor den totala pensionen kan förväntas bli under olika delar av pensionstiden. Pensionärer, för vilka BTP kan vara aktuellt, ska veta att BTP finns och vad denna förmån innebär för dem. De berörda försäkrade ska: veta att de har tillgång till information, och var denna finns, om efterlevandepension, frivillig pension, sjömanspension, m.fl. förmåner. Kanaler för efterfrågestyrd kommunikation Webbplats (såväl myndighetens egen som MinPension.se och andra aktörer) Telefonkundtjänst (servicetelefon, SMS) Personligt möte Muntlig gruppinformation m.m. Tryckta broschyrer och faktablad Kanaler för uppsökande kommunikation Orange kuvertet Annonsering/informationskampanjer Riktade utskick Strategisk PR/deltagande i debatten Samarbeten med andra aktörer Muntlig gruppinformation m.m. 9 (14)

10 Uppföljning/utvärdering Imageundersökning Måluppfyllelseundersökningar Undersökningar för att mäta mottagande och effekt av enskilda aktiviteter Analys av besökarbeteende på webben Systematisk hantering av kundsynpunkter via kundservice och informatörs-/vidareutbildningsverksamheten 4.2 Målgrupp: Uppdragsgivare riksdag och regering Pensionsmyndigheten ansvarar dels för att administrera den allmänna pensionen, dels för att följa den allmänna pensionens och övriga förmåners utveckling och effekter för individ och samhälle. Pensionsmyndighetens uppföljning av administrationen och pensionssystemet ska vara lätt åtkomlig och transparent så att lagstiftare, regering och andra intressenter fritt ska kunna granska verksamheten. Detta sker främst genom tillgängliggörande på webben. Effektmål Uppdragsgivarna ska veta hur de har tillgång till information för att kunna följa Pensionsmyndighetens resultat och utveckling. Uppdragsgivarna ska uppleva att Pensionsmyndigheten ger dem uttömmande information och kunskap om hur den allmänna pensionen och övriga förmåner uppfyller lagstiftarens intentioner. Uppdragsgivarna ska uppleva att Pensionsmyndigheten hjälper dem att följa den allmänna pensionens och övriga förmåners effekter för individ och samhälle samt hur de utvecklas över tiden. Kanaler/metoder Årsredovisning Pensionssystemets årsredovisning Publikationsserier för analys, utvärdering och uppföljning Officiell statistik Annan statistik i databas Seminarieverksamhet 10 (14)

11 Uppföljning/utvärdering Imageundersökning Måluppfyllelseundersökningar 4.3 Målgrupp: Samhällsaktörer media, opinionsbildare, forskare, pensionärsorganisationer, fackliga organisationer, lärare och vidareinformatörer. Pensionsmyndigheten ska vara en aktiv aktör i förhållande till den offentliga pensionsdebatten. Myndigheten ska aktivt och på egna initiativ delta i det offentliga samtalet och bidra med sakkunskaper om pensioner. Pensionsmyndigheten ska ta tillvara de möjligheter media m.fl. ger för att föra ut budskap och snabbt tillgodose medias behov genom att förse dem med fakta och underlag. Pensionsmyndigheten ska tillgodose nationella och internationella intressenters informationsbehov genom att effektivt föra ut kunskap om pensionssystemets utveckling och ge underlag för forskning. Effektmål: Samhällsaktörerna ska veta hur de har tillgång till information om den allmänna pensionen, på samhälls- såväl som på individnivå. Samhällsaktörerna ska uppleva att Pensionsmyndigheten ger dem kunskap om den allmänna pensionen och dess roll i den övriga samhällsekonomin. Samhällsaktörerna ska veta hur de har tillgång till stöd för att använda, fördjupa och sprida relevant information om den allmänna pensionen till andra målgrupper. Kanaler/metoder: Pressmeddelanden Aktiv bevakning och direkt bemötande av inlägg och artiklar i media God tillgång till utbyggd statistik och analys på webben Journalistseminarier Möten med aktörer Samarbete med pensionärsorganisationerna (motsvarande sans och PPM:s forum Pensionspanelen) 11 (14)

12 Kontinuerlig insats för att fortbilda vidareinformatörer och för att uppdatera material till lärare och andra intresserade grupper. Kontinuerligt ge aktuellt material till webbplatser som till exempel finanskunskap.se Publikationer på webben: utvärdering, analys, statistik, etc. Uppföljning/utvärdering: Imageundersökning Måluppfyllelseundersökningar Undersökningar för att mäta mottagande och effekt av enskilda aktiviteter Analys av besökarbeteende på webben inklusive mätning av frekvenser av nedladdade publikationer Mediaanalyser 4.4 Målgrupp: Pensionsbranschen Med pensionsbranschen avses branschorganisationer inom fond och försäkring, fondbolag, banker, försäkringsbolag och tjänstepensionsbolag, samt förvaltnings- och rådgivningsföretag på pensionsområdet. En av Pensionsmyndighetens viktigaste uppgifter är att ge den försäkrade en bild av dennes totala framtida pension, dvs. förutom den allmänna pensionen även tjänstepension och privat pension. Det är i portalen MinPension.se (MIP) som medborgarna hittar sina uppgifter och prognoser för sin totala pensionssituation. MinPension.se har en särställning i Pensionsmyndighetens kommunikationsstrategi då den utgör kärnan i den information myndigheten kan ge den enskilde för att besvara frågan i det övergripande kommunikationsuppdraget Hur stor blir pensionen?. Webbplatserna ska samverka och komplettera varandra och informationen från MinPension bör integreras i Pensionsmyndighetens webbplats. Ett fruktbart samarbete med MinPension är därför en avgörande framgångsfaktor för Pensionsmyndigheten. För att åstadkomma detta krävs en samverkan med leverantörerna av dessa produkter, Pensionsmyndigheten och MinPension. Pensionsmyndigheten ska aktivt verka för att påverka pensionsbranschens informationsgivning, t ex genom att etablera en gemensam terminologi för 12 (14)

13 årsbesked. Syftet är att den försäkrade ska möta likvärdig pensionsinformation, oavsett källa. Pensionsmyndigheten ska etablera samverkan med pensionsbranschen som bidrar till att branschen levererar de underlag som behövs för samarbetet inom MinPension och som bidrar till ett gemensamt helhetsperspektiv på individuell pensionsinformation och pensionsprognoser av hög kvalitet. Effektmål Pensionsbranschen ska uppleva att Pensionsmyndigheten ger dem kunskap om olika pensionsdelars betydelse för individens totala pension Pensionsbranschen ska veta att de har tillgång till relevant och aktuell information om den allmänna pensionen och dess betydelse för individ och samhälle samt veta var denna information finns. Pensionsbranschen ska uppleva att samverkan med Pensionsmyndigheten hjälper dem att leverera tydlig, korrekt och samstämmig information till sina kunder. Kanaler/metoder Seminarier och konferenser Pensionsrådet. Forum för samarbete, information och erfarenhetsutbyte mellan aktörerna på pensionsområdet i den gemensamma strävan mot god kommunikation och god service i pensionsfrågor. Deltagande på kommersiella och icke-kommersiella aktörers webbplatser Möten med fondbolag, leverantörer av speglings - och förvaltningstjänster och andra aktörer Uppföljning/utvärdering Imageundersökning Måluppfyllelseundersökningar Undersökningar för att mäta mottagande och effekt av enskilda aktiviteter 4.5 Målgrupp: Medarbetare och chefer Effektmål 13 (14)

14 Den interna informationen ska vara lätt tillgänglig, relevant och enkel att förstå. Alla medarbetare ska vara införstådda med Pensionsmyndighetens vision och verksamhet. Alla medarbetare ska känna till vilka kanaler de ska använda för att skaffa sig den information de behöver. Alla medarbetare ska vara väl införstådda med inre och yttre faktorer som påverkar verksamheten. Alla chefer ska uppfattas som goda kommunikativa ledare. Kanaler/metoder Intranätet är den huvudsakliga kanalen för intern information och kommunikation. Intern information ges före extern och informationen är samordnad både vad gäller tid och budskap. Den interna kommunikationen ska medvetet arbeta med att stärka varumärket utifrån vision, värdegrund, grafisk och språklig profil. Alla medarbetare ges förutsättningar att kunna vara goda ambassadörer för myndighetens verksamhet. Systematiska former finns för möten och för diskussion och dialog. (Definieras när myndigheten är på plats) Chefsstöd för kommunikationsuppdraget. (Definieras när myndigheten är på plats) Uppföljning/utvärdering Medarbetarundersökning Undersökningar för att mäta mottagande och effekt av enskilda aktiviteter (frukostmöten, personaltidning m.m.) 14 (14)

Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen

Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen Information till pensionssparare och pensionärer om pensionen Uppdraget Regeringen gav i januari 2008 Försäkringskassan och PPM i uppdrag att, efter samråd med Finansinspektionen och Konsumentverket, ta

Läs mer

Detta är Min Pension i Sverige AB

Detta är Min Pension i Sverige AB pensionssparare Detta är Min Pension i Sverige AB Korta fakta Prioriteringar 2017 Täckningsgrad Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2016 Mål dec 2020 Långsiktiga mål Strategier Korta fakta

Läs mer

Detta är Minpension.se

Detta är Minpension.se pensionssparare Detta är Korta fakta Täckning Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2015 Mål dec 2019 Långsiktiga mål Strategier Prioriteringar 2016 Korta fakta Staten 50% Försäkringsbranschen

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2018 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 9 Status Q2 2018 10 Mål Q4 2020 11 Långsiktiga mål 12 Strategier

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsavdelningen Dokumentets ursprung Namn/Författare Roll/Befattning 2014-06-23 Anna Ryberg Kommunikationsstrateg Godkännande och fastställande Namn Roll/Befattning Katrin Westling Palm Generaldirektör

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster

Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster 1 (6) 2008-05-30 Redovisning av arbetet med en gemensam kundservice och gemensamma webbtjänster Uppdraget Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten (PPM) har i regleringsbreven för 2008 fått i uppdrag

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2019 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 10 Status Q4 2018 11 Mål Q4 2020 12 Långsiktiga mål 13 Strategier

Läs mer

Arbetstagarens Webbaserade verktyg

Arbetstagarens Webbaserade verktyg Arbetstagarens Webbaserade verktyg Vad kan du som arbetstagare göra? Vi tänker på dig som anställd. Skandia har väl anpassade internetbaserade tjänster till dig som arbetstagare. Våra internetbaserade

Läs mer

Aktuella utvecklingsfrågor höst 2012

Aktuella utvecklingsfrågor höst 2012 Aktuella utvecklingsfrågor höst 2012 1 Vårt uppdrag Administrera och tillhandahålla pensioner och pensionsrelaterade förmåner samt ge generell och individualiserad information om dessa. 2 1 Vi har konkretiserat

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2018-05-03 KFN 2018/0113 50661 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Extern kommunikationsstrategi

Extern kommunikationsstrategi Extern kommunikationsstrategi Gäller från november 2017 Version 2.0 1 (8) Innehåll 1 Avgränsningar... 2 2 Långsiktigt mål... 2 3 Syfte med kommunikationsstrategin... 2 4 Kondenserad strategi... 2 5 Varumärke

Läs mer

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 070-250 66 85 pia.jexell@habo.se Kommunikationspolicyn i praktiken Detta dokument är en bilaga till Håbo kommuns

Läs mer

Här hittar du din pensionsinformation på minpension

Här hittar du din pensionsinformation på minpension Om minpension 2019 Vad är minpension? En oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen Startade i december 2004 På minpension kan alla som har tjänat in till pension i Sverige se sina

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi

Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi Version 1.0 2013-08-27 Dnr 1308-0342-33 Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi Inledning... 2 Styrdokument för vår kommunikation... 2 Huvudbudskapen genomsyrar all kommunikation... 2 Primära målgrupper...

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG?

VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG? VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG? 2 miljoner tjänstemän har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, utan

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos Alecta. Alecta har blivit utvalt att hantera vissa

Läs mer

Verksamhetsplan för pensioner

Verksamhetsplan för pensioner Diarienummer: Ks 2013/0489,024 Verksamhetsplan för pensioner Gäller från: 2014-01-01 Gäller för: Medarbetare Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Pensionsstrateg Reviderad senast: Version: 2 Dokumentansvarig

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Information om statlig tjänstepension till intranät

Information om statlig tjänstepension till intranät 1(10) Information om statlig tjänstepension till intranät Förslag till intranätstruktur och texter 1. Pension och försäkringar 1.1. Om tjänstepension 1.2. Händelser i livet 1.3.1. Nyanställd 1.3.2 Sjuk

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

Pensionsskolan. Pensionsinformation kring vårens omval av tjänstepension ITP (privatanställda tjänstemän)

Pensionsskolan. Pensionsinformation kring vårens omval av tjänstepension ITP (privatanställda tjänstemän) Pensionsskolan Pensionsinformation kring vårens omval av tjänstepension ITP (privatanställda tjänstemän) Pensionsskolan Introduktion I vår är det dags för de privatanställda tjänstemännen att göra ett

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap 1 Författare: Olle Vejde Förlag: Olle Vejde Förlag Milsbo 214, 781 94 Borlänge 0243-610 62 olle.vejde@swipnet.se ollevejde.se Fackgranskning:

Läs mer

Tips! Bra att löpande genom presentationen tala om var ni är i pyramiden.

Tips! Bra att löpande genom presentationen tala om var ni är i pyramiden. Bild 1 Syftet med denna bild är att förklara vilka Alecta är. Alecta har blivit valda att hantera vissa delar av tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. Detta enligt ett kollektivavtal mellan

Läs mer

Policy för information och kommunikation

Policy för information och kommunikation Antagen av fullmäktige 081022 Policy för information och kommunikation Torsås kommun är en politiskt styrd organisation som finns till för medborgarna. Det är deras behov och förutsättningar vi ska se

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer

Sammanfattningsvis gör ISF följande bedömning av förslagen:

Sammanfattningsvis gör ISF följande bedömning av förslagen: REMISSYTTRANDE 1(6) Datum Diarienummer 2012-09-13 2012-134 Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Framställning om ändringar i vissa av socialförsäkringsbalkens bestämmelser och i förordningen

Läs mer

Informationspolicy för Övertorneå kommun

Informationspolicy för Övertorneå kommun Informationspolicy för Övertorneå kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2008-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Syfte...2 3. Övergripande målsättning...3 4. Riktlinjer för kommunens övergripande

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos Alecta. Alecta har blivit utvalt att hantera vissa

Läs mer

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se Pensionsrapport 2017 Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF 070-249 31 54 dan.adolphson.bjorck@amf.se media.amf.se @Trygghetsekonom pensionsbloggen.se Pensionsrapporten fyller 8 år Statistik, aktuella

Läs mer

Varje månad betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Är man som du privatanställd tjänsteman, heter tjänstepensionen ITP 1.

Varje månad betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Är man som du privatanställd tjänsteman, heter tjänstepensionen ITP 1. 2013 Ditt ITP 1-val Du har tjänstepensionen ITP 1. Det är din arbetsgivare som betalar, men det är du som väljer hur pengarna ska förvaltas. Collectum är valcentral, det är hos oss du gör ditt val. Det

Läs mer

Regler för kommunikation

Regler för kommunikation Vår ref: Tobias Edoff Kommunikatör Datum: 2018-11-06 Regler för kommunikation 1. Inledning Reglerna tar sin utgångspunkt i Tranemo kommuns kommunikationspolicy KS/2018:629. 2. Syfte Syftet med reglerna

Läs mer

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt Policy BESLUTSDATUM: 2013-11-27 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Kommunikationschef, Ann-Leena Mikiver SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunikationspolicy 2015

Kommunikationspolicy 2015 Kommunikationspolicy 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Kännetecken 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Riktlinjer och förhållningssätt 7. Ansvar Värmdö kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun

Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun Kommunikationsprogram för Stenungsunds kommun 1 Innehåll Kommunikationsstrategi för Stenungsunds kommun... 1 Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Intressenter/målgrupper... 4 Kanaler... 5 Stenungsunds kommuns

Läs mer

Anställda i staten. Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet

Anställda i staten. Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet Anställda i staten Synen på det samordnade pensionsbeskedet från SPV och Kåpan Pensioner samt pensionsinformation i allmänhet FÖRORD SPV gör återkommande undersökningar om kundernas syn på frågor som

Läs mer

En snabblektion om pension

En snabblektion om pension 2013 Ditt ITPK-val Du har tjänstepensionen ITP 2. Det är din arbetsgivare som betalar, men du kan själv välja hur en del av de här pengarna ska förvaltas. Collectum är valcentral, det är hos oss du gör

Läs mer

Nio svar om din pension

Nio svar om din pension Sida 1 av 7 Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten där Bo Könberg är ordförande. Bild: Scanpix Förstora bild» Nio svar om din pension Publicerad: 11 juli 2009, 01:15 Senast uppdaterad:

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun Kommunikationsstrategi för Tibro kommun 1. Bakgrund, grundläggande begrepp 1.1 Vision Tibro 2017 Tibro kommun har tagit fram en framtidsvision, Vision Tibro 2017, samt ett antal program och aktiviteter

Läs mer

Sociala medier. Riktlinje. Kommunikationsdirektör. Fastställt av. Datum för fastställande

Sociala medier. Riktlinje. Kommunikationsdirektör. Fastställt av. Datum för fastställande Sociala medier Riktlinje Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2017-05-02 Giltighetstid Ansvarig funktion 2019-12-31. Riktlinjen ses över en gång per år och uppdateras vid behov.

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014

Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014 Pensionen minskar med 100 kronor efter skatt 2014 Den totala pensionen minskar med cirka 100 kronor efter skatt i snitt nästa år för landets två miljoner pensionärer. Garantipensionen och tjänstepensionen

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERNORRLAND

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERNORRLAND INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERNORRLAND LEDSTJÄRNOR All information och kommunikation ska präglas av kunskap om Länsstyrelsen och aktuell sakfråga. Detta ska ske genom

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Vig23119439-1 ESLÖVS KOMMUN Carin Svensson 0413-621 71 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden,t. INVESTOR IN PEOPLE Informationsstrategi Vård och Omsorg Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Inledning Med kommunikation kan vi styra verksamheten mot de mål som Tekniska nämnden anger och kommunikationsaspekten ska finnas med i alla beslut

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik.

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik. Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategin är en långsiktig plan som beskriver hur kommunikationen ska bidra till att nå Nynäshamns kommuns övergripande mål enligt Mål och budget. Syftet med kommunikationsstrategin

Läs mer

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket KKV1042, v1.0, 2012-11-01 BESLUT 2015-09-01 Admnr 140/2015 Kommunikationspolicy för Konkurrensverket Gäller från 1 september 2015 Konkurrensverket är en öppen och transparent myndighet och vi är aktiva

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi PROMEMORIA Kommunikationsstrategi MARS 2015 mars 2015 Dnr 15-1722 INNEHÅLL Varför en kommunikationsstrategi? 3 Vårt uppdrag och vilka är vi till för 4 Vilka vi är och hur vi ska vi arbeta 5 Vårt löfte

Läs mer

Ann-Christine Meyerhöffer, Louise Stenvall och Annika Koponen

Ann-Christine Meyerhöffer, Louise Stenvall och Annika Koponen Ann-Christine Meyerhöffer, Louise Stenvall och Annika Koponen En förutsättning för att stärka konsumenternas ställning på marknaden för pensionsprodukter är att pensionssparare och pensionärer vet var

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Startbild Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns

Läs mer

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 9 april 2007 Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 Övergripande mål och inriktning All information och kommunikation i Haninge kommun ska medverka till kunskap om

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2012 Det orange kuvertet till pensionssparare 2012 2012-05-03 Johan Orbe Caroline Theorell TNS SIFO Bearbetad av Christer Nordh/Pensionsmyndigheten 1 Bakgrund och

Läs mer

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt

Policy. Riksbankens kommunikationspolicy. Kommunikationsmål, syfte och målgrupper. Riksbankens kommunikation förhållningssätt Policy BESLUTSDATUM: 2016-01-27 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Ann-Leena Mikiver, Kommunikationschef SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy. Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006

Informations- och kommunikationspolicy. Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006 Informations- och kommunikationspolicy Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006 INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY Bakgrund Det behöver tydliggöras att kommunens verksamhet bedrivs på uppdrag

Läs mer

Valet för din tjänstepension KAP-KL

Valet för din tjänstepension KAP-KL Valet för din tjänstepension KAP-KL Tjänstepensionen en viktig del av din ekonomi i framtiden Du som är anställd i kommun eller landsting får tjänstepension från din arbetsgivare. Tjänstepensionen kommer

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicyn anger Högskolan i Halmstads förhållningssätt till intern och extern kommunikation. Policyn tydliggör dessutom ansvarsfördelning

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Anställda i staten synen på pension och information

Anställda i staten synen på pension och information Anställda i staten synen på pension och information FÖRORD Pensioner är på flera sätt ett aktuellt ämne. Många funderar på när man skulle vilja pensionera sig och vad olika val kan betyda för privatekonomin.

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

Vår uppgift Konkurrensverket är förvaltningsmyndighet för konkurrensfrågor och tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen.

Vår uppgift Konkurrensverket är förvaltningsmyndighet för konkurrensfrågor och tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen. 2016-11-10 Admnr 187/2016 1 (14) Kommunikationspolicy för Konkurrensverket Gäller från den 10 november 2016. Konkurrensverket är en öppen och transparent myndighet och vi är aktiva och lyssnande i vår

Läs mer

Riksbankens kommunikationspolicy

Riksbankens kommunikationspolicy Policy BESLUTSDATUM: 2018-11-19 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: STA/KOM FÖRVALTNINGSANSVARIG: Ann-Leena Mikiver SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00

Läs mer

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO

Pensionsmyndigheten. Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO Pensionsmyndigheten Utvärdering av ÅB 2011 Det orange kuvertet till pensionssparare 2011 2011-04-13 Claes Falck Kidist Hamrén TNS SIFO Bearbetning av Christer Nordh, Pensionsmyndigheten 2011-05-13 1 Bakgrund

Läs mer

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Sociala medier. Riktlinje. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande Giltighetstid

Sociala medier. Riktlinje. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande Giltighetstid Sociala medier Riktlinje Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2018-10-09 Giltighetstid 2019-12-31. Riktlinjen ses över en gång per år och uppdateras vid behov. Ansvarig funktion

Läs mer

PTK:s heldag om pensioner och försäkringar

PTK:s heldag om pensioner och försäkringar PTK:s heldag om pensioner och försäkringar 1. Detta är Pensionsmyndigheten 2. Detta är pensionssystemet (i korthet) 3. Detta händer med pensionerna 2009/2010 4. Hur skulle pensionssystem och pensionsnivåer

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. För namn på projektet/aktiviteten. Revisionshistorik. Bilagor 20XX-XX-XX

KOMMUNIKATIONSPLAN. För namn på projektet/aktiviteten. Revisionshistorik. Bilagor 20XX-XX-XX 20XX-XX-XX KOMMUNIKATIONSPLAN För namn på projektet/aktiviteten Beställare: Kommunikationsansvarig: Mottagare: Dnr: Version nr: Revisionshistorik Datum Version nr Kommentar Reviderad av Bilagor Nr Beskrivning

Läs mer

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar hur ingångslön och löneutveckling i olika yrken påverkar den framtida

Läs mer

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap

Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap Din framtida pension Född 1954 eller senare 60 sidor grundkunskap 1 Författare: Olle Vejde Förlag: Olle Vejde Förlag Milsbo 214, 781 94 Borlänge 0243-610 62 olle.vejde@swipnet.se ollevejde.se Fackgranskning:

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Kommunikationsplan 2013

Kommunikationsplan 2013 Kommunikationsplan 2013 Funktionshinderspolitiskt arbete Region Skåne Innehåll UU1. BAKGRUND 4 3. KOMMUNIKATIVA UTMANINGAR 4 4. KOMMUNIKATIONSMÅL 5 5. BUDSKAP 5 6. MÅLGRUPPSANALYS 5 7. KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer