Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA"

Transkript

1 förvaltningsorganisation för Ladok Bilaga Sida 1 av 19 Förnyad förvaltning del 1 Datum Denna bilaga gick ut till samtliga medlemmar inom Ladokkonsortiet. Ett antal förtydliganden och mindre förändringar har gjorts innan förslaget i rapporten och bilagorna beslutades på Ladokstämman Observera att rapporten och bilagorna inte har uppdaterats med beslutade förändringar, de finns dokumenterade här. Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA Här beskrivs hur befintligt Ladok och NyA förvaltas. Ladokkonsortiets nuvarande uppdrag Ladokkonsortiet ansvarar idag för förvaltning och vidareutveckling av Ladoksystemet. Förvaltningsorganisationen är uppdelad i två delar, verksamheten och teknik. Konsortiet köper tjänster kring Ladoks tekniska förvaltning och nyutveckling av UHR. Operativt arbete i den tekniska organisationen utförs av Enheten för IT-stöd och systemutveckling (ITS) på Umeå Universitet på uppdrag av UHR. Nuvarande förvaltningsorganisation Roller och styrning i den nuvarande förvaltningsorganisationen Den strategiska beslutsnivån i verksamhetens organisation utgörs av Ladokstämma och styrelse. Den strategiska beslutsnivån i den tekniska organisationen utgörs av UHRs generaldirektör samt av avdelningschefen för Systemförvaltning och systemdrift på delegation av direktören.

2 Sida 2 av 19 Till stöd för styrelse och stämma och som ansvarig för verkställandet av beslut i dessa organ fungerar konsortiechefen. Organisationerna på verksamhets- respektive tekniksidan har varsin förvaltningsledare som ansvarar för styrning, planering, prioritering och uppföljning av förvaltningsarbetet inom sina respektive förvaltningsområden. Förvaltningsledaren på verksamhetssidan leder det beredande och operativa förvaltningsarbetet som är indelat i sex ansvarsområden med utsedda områdesansvariga. Projektsamordnaren assisterar förvaltningsledaren när det gäller samordning av projektverksamheten över områdesgränserna. Förvaltningsledaren på tekniksidan leder det operativa arbetet med kontinuerlig utveckling och effektivisering av Ladok genom att upprätthålla ändamålsenliga rutiner för förvaltningsarbetet samt att löpande utvärdera den tekniska förvaltningen i förhållande till mål och budget. IT-strategen har ett ansvar för att IT-frågorna bevakas för Konsortiets räkning på ett strategiskt plan och att denna bevakningsfunktion utvecklas. Exempel inom ansvarsområdet är omvärldsanalys i IT-strategiska frågor, samt bevakning av, kontakt med och deltagande i nationella samarbeten särskilt inom högskoleområdet. Operativt arbete i den tekniska organisationen utförs av Enheten för IT-stöd och systemutveckling (ITS) på uppdrag av UHR. Totalt jobbade ca 8,9 heltidsresurser i förvaltningsorganisationen under Efter 2011 har ambitionsnivån i förvaltningen av befintligt Ladok minskat. Roller och resurser i nuvarande förvaltningsorganisation Utbildning i nuvarande Ladok I nuläget sker utbildning i Ladoksystemet till viss del centralt via Konsortiet, men mestadels lokalt på lärosätena. Konsortiet utbildar nyckelpersoner på lärosätena medan lärosätena ansvarar för att utbilda sina egna Ladokanvändare.

3 Sida 3 av 19 Inom ramen för Ladok Academy anordnas kurser som omfattar 1-2 dagar. Kurserna finansieras genom en kursavgift. Ladok Academy har t.ex. gett kurser i SQL för Ladok, Ladoks databas, att utbilda i Ladok, kurs för Ladokansvariga, Examensprocessen i Ladok, examensmacron och mallar. För att underlätta utbildning av Ladokanvändare tog Konsortiet 2010 fram ett självstudie/utbildningsmaterial som lärosätena kunde använda i sin undervisning. I stället för att alla lärosäten tog fram sitt eget material kunde varje lärosäte nu välja att använda detta material och fokusera på utbildningsinsatsen i stället. Ett självstudiematerial med introduktion till Ladok, registrering samt resultatrapportering med tillhörande testfrågor finns tillgängligt på Detta material används av ett stort antal lärosäten. Materialet är ofta lokalt anpassat och uppdateras centralt årligen. På lärosätena sker utbildning av slutanvändare på många olika sätt. På många lärosäten sker utbildning genom en personlig genomgång av systemet. På en del större lärosäten finns en utbildningsorganisation som regelbundet håller flera dagars lärarledd utbildning i Ladok innan användarna ges åtkomst till systemet. Två gånger om året anordnas nätversträffar för Ladokansvariga respektive examensansvariga eller motsvande vid Konsortiets medlemslärosäten. Dessa träffar syftar till att sprida information från Konsortiet och utbyta erfarenheter. En gång om året arrangeras kompetensutvecklingsdagar. Dessa riktar sig till de som jobbar med Ladok och examen vid medlemslärosätena och syftar till att bidra till att öka kompetensen inom Ladok samt bidra till erfarenhetsutbyte till Ladok- och examensansvariga. Inom Konsortiet finns en områdesansvarig för kompetensförsörjning vars ansvar består i att dels verka för att engagerade personer kan utvecklas vidare i nya roller inom Konsortiets verksamhet, men också i att bidra till kompetensutvecklingen inom Ladokförvaltningen i landet genom att leda en styrfunktion för Ladok Academy. För verksamhetsresurser (kravsamordnare, utredare, domänexperter, områdesproduktägare, verksamhetstestare m.fl.) anordnas träffar 1-2 gånger per år som innehåller utbildningsinslag. Vidare stöttar områdesansvarig övriga inom förvaltningsorganisationen när det gäller nödvändig vidareutbildning. Förvaltning av NyA Antagningssystemet NyA förvaltas av UHR, nedanstående bild visar schematiskt förvaltningsorganisationen för NyA.

4 Sida 4 av 19 Verksamhetsförvaltning Teknisk systemförvaltning Strategisk och styrande nivå Styrgrupp Systemägare Verkställande nivå Införandeansvarig Förvaltningsråd Referensgrupp Produktägarforum Ändringsråd Felrapportråd Systemansvarig Beställa/Leverera Teknisk Systemförvaltare Driftansvarig Förvaltningsgrupp Genomförande nivå Kravansvarig Acceptanstestansvarig Utveckling NyA Utveckling antagning.se Förvaltningsorganisation för NyA Systemägaren leder förvaltningen på uppdrag av UHRs styrelse. Uppdraget från styrelsen som Systemägare inkluderar också rollen som Teknisk systemägare. et för drift av NyA ligger utanför förvaltningsorganisationen. Styrgruppen styr det gemensamma arbetet med förvaltningsobjektet. Styrgruppen godkänner den årliga förvaltningsplanen, tar fram förslag till förvaltningsstrategi, beslutar om omprioritering av resurser och krav på utökade ramar samt följer upp och utvärderar förvaltningen. Systemansvarig samordnar och leder verksamhetens operativa förvaltningsarbete. Förvaltningsgruppen samordnar och följer upp det praktiska förvaltningsarbetet. Verksamhetens systemansvarig är ordförande i gruppen därutöver deltar teknisk systemförvaltare, driftansvarig, införandeansvarig samt de verksamhets- och teknikspecialister som krävs för att ha tillräcklig sakkunskap på mötet. Inom förvaltningsarbetet bedrivs agilt utvecklingsarbete inom så kallade utvecklingsspår. Dessa utvecklingsspår omfattar en viss del av förvaltningsobjektet utifrån användarmålgrupp eller systemfunktionalitet. Produktägaren ansvarar, på uppdrag av systemansvarig/huvudproduktägare, för löpande planering och prioritering av åtgärder inom sitt utvecklingsspår. I uppdraget som produktägare ingår att löpande inhämta krav från verksamheten, att förankra lösningsförslag samt att analysera och utreda förbättringsmöjligheter i verksamhetens process- och systemstöd. Produktägarforumet samordnar utvecklingsarbetet inom de olika utvecklingsspåren. Systemansvarig utgör huvudproduktägare och är ordförande i gruppen. Ändringsbegäran prioriteras av Ändringsrådet och felrapporter prioriteras av felrapportrådet. Kravansvarig ansvarar för att leda och samordna krav- och utredningsarbetet inom förvaltningsobjektet. Acceptanstestansvarig leder acceptanstestarbetet. Resurser från verksamheten säkerställs vid behov för genomförande av acceptanstester. Införandeansvarig säkerställer inför varje release för verksamheten nödvändig dokumentation, utbildning, rutiner etc.

5 Sida 5 av 19 Referensgruppen är systemansvarigs rådgivande organ för frågor inom förvaltningsverksamheten. Förvaltningsrådet är rådgivande organ i arbetet med förvaltningsstrategin. Systemansvarig är ordförande. Rådet bemannas med ca 6 personer från lärosäten. SUHF utser dessa lärosätesrepresentanter. Ett rotationssystem ska tillämpas där varje person sitter maximalt tre år i följd. I den lokala förvaltningen av NyA ska en lokal systemägare och en lokal systemansvarig utses. Lokal systemägare är avtalspart och har det övergripande ansvaret för den lokala förvaltningsorganisationen. Lokal systemansvarig ansvarar för förvaltning av NyA lokalt på respektive lärosäte på delegation av den lokale systemägaren.

6 Sida 6 av 19 Bilaga 2 Rollbeskrivningar Rollbeskrivningar för de roller som behövs i den nya förvaltningsorganisationen finns beskrivna i denna bilaga. Objektägare- och förvaltningsledarrollerna utgår från de ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter som definieras av pm3 modellen. Endast mindre justeringar har gjorts till rollerna för att passa in i konsortieverksamheten. Övriga rollbeskrivningar är framtagna med grund i de roller som finns i befintlig förvaltningsorganisation och roller som återfinns i många IT-organisationer. Rollbeskrivningarna nedan ska ses som en utgångspunkt för den nya förvaltningsorganisationen. När organisationen byggs upp och arbetet påbörjas kommer förändringar av rollerna att behöva göras. ig för detta är Metodansvarig. Objektägare Verksamhet - att objektverksamheten erhåller behovsanpassade förvaltningsprodukter - att tillgodose verksamhetens behov av lämpliga verksamhetskomponenter - att förvaltningsobjektet följer gällande lagar och interna styrdokument - att förvaltningsobjektet har en aktuell förvaltningsplan - att förvaltningsorganisationens effektivitet utvärderas periodiskt - att inneha för objektet erforderlig attesträtt (inom beslutad budget) - att ha mandat att teckna avtal för förvaltningsobjektet (inom beslutad budget) - Fastställa och revidera förvaltningsplanen tillsammans med OÄ-IT (efter budgetbeslut) - bemanna FL rollen (via rekryteringsförfarande) - ordförande vid styrgruppsmöten - säkerställa att relevanta styrdokument kommer till FL:s kännedom - lyfta behov av kostnader utanför förvaltningsplan till styrelsen Objektägare IT - att tillgodose verksamhetens behov av lämpliga IT-komponenter - att IT-komponenterna följer gällande lagar och förordningar - att inneha för objektet erforderlig attesträtt (inom beslutad budget) - att ha mandat att teckna avtal för förvaltningsobjektet (inom beslutad budget) - Fastställa och revidera förvaltningsplanen tillsammans med OÄ - bemanna FL-IT rollen (via rekryteringsförfarande) - delta vid styrgruppsmöten - teckna avtal med kontrakterade IT-leverantörer enligt förvaltningsplanen, samt följa upp dessa - säkerställa att relevanta styrdokument kommer till FL-IT:s kännedom

7 Sida 7 av 19 - lyfta behov av kostnader utanför förvaltningsplan till styrelsen Förvaltningsledare Verksamhet - att verkställa förvaltningsplanens mål inom givna ramar på ett kostnadseffektivt sätt - att förvaltningsprodukterna är användbara för objektverksamheten - att verksamhetskomponenterna är aktuella och relevanta - att godkänna leveranser från IT-parter - att fånga upp lokala objektägares krav och värdera dem - att godkänna leveranser inför driftsättning tillsammans med FL-IT - att underhålla förvaltningsorganisationens tjänstekatalog - att avropa mot ingångna avtal - att initiera uppdrag utifrån gällande förvaltningsplan - bemanna produktansvarigrollen i samråd med berörda resursägare (via rekryteringsförfarande) - utarbeta förvaltningsplan tillsammans med FL-IT - upprätta löpande förvaltningsdokumentation och rapporteringsrutiner - kontinuerligt statusrapportera till OÄ - avvikelserapportera till styrgruppen - prioritera och besluta inom ramen för förvaltningsplanen - följa upp utfallet av förvaltningens verksamhetskostnader och rapportera utfallet till OÄ - föredra ärenden utom förvaltningsplanen för OÄ och för styrgruppen - koordinera och administrera samtidigt pågående aktiviteter inom objektet samt vid behov starta nya - leda förvaltningsledningsmöten - ställa krav på berörda projekt ur förvaltningsperspektiv - omvärldsbevaka ur ett verksamhetsperspektiv - kalla till och leda möten med lokala informationsägare och andra samarbetsforum Förvaltningsledare IT

8 Sida 8 av 19 Produktansvarig - att verkställa förvaltningsplanens IT-relaterade mål inom givna ramar på ett kostnadseffektivt sätt - att IT-komponenterna är tillgängliga för verksamheten enligt överenskommen nivå - att externa leverantörer styrs med hjälp av kontrakt - att tekniska samband fungerar tillfredsställande - att fånga upp lokala objektägares krav på drift/tekniska samband och värdera dem - att godkänna leveranser inför driftsättning tillsammans med FL - att avropa mot ingångna avtal - att initiera uppdrag utifrån gällande förvaltningsplan - bemanna roller på operativ nivå i samråd med berörda resursägare - utarbeta förvaltningsplan tillsammans med FL - kontinuerligt statusrapportera till OÄ-IT - avvikelserapportera till styrgruppen - prioritera och besluta inom ramen för förvaltningsplanen - samordna interna och externa leverantörer - följa upp utfallet av förvaltningens IT-kostnader och rapportera utfallet till FL och OÄ-IT - föredra ärenden utom förvaltningsplanen för OÄ-IT och för styrgruppen - koordinera och administrera samtidigt pågående aktiviteter inom objektet samt vid behov starta nya - delta vid förvaltningsledningsmöten - ställa krav på berörda projekt ur förvaltningsperspektiv - omvärldsbevaka ur ett tekniskt perspektiv - kalla till och leda möten med lokala informationsägare och andra samarbetsforum - Att fånga upp verksamhetens behov/förankra arbetet med referensgrupp - Att arbetet med förvaltningsprodukten utförs inom givna budgetramar - Att ge riktlinjer för prioritering av inkomna ärenden - Att stödja den centrala Ladoksupporten - Att uppdatera gemensam katalogdata - Att utreda förändringsbegäran - Att utbildningsmaterial och dokumentation inom området är korrekt - Att kravställa för vidmakthållande/vidareutveckling som sker inom förvaltningsarbetet - Att delegera arbetsuppgifter till kravställare, utbildningsresurser och testresurser

9 Sida 9 av 19 - Rapportera status, avvikelser och ekonomiskt utfall till FL - Omvärldsbevaka - Ha regelbunden kontakt med referensgrupp - Ge användarstöd - Delta i att säkra testplaner - Delta i leveransplanering - Uppdatera utbildningsmaterial och dokumentation för förvaltningsprodukten - Hålla utbildningar vid behov Acceptanstestledare - Kvalitetssäkra leveranser från den part som ansvarar för vidmakthållande/vidareutveckling/nyutveckling - Att ge i uppdrag åt testresurser att utföra acceptanstester - Ta fram och uppdatera testfall och testplaner - Bedöma vad som ska testas och när man testat klart - Planera och leda acceptanstestarbetet vid varje leverans i förvaltningsarbetet - Planera och leda acceptanstest vid leverans från utvecklingsprojekt - Sammanställa resultat av acceptanstester till förvaltningsledning för beslut inför driftsättning - Att det finns relevant testdata i testmiljön - Ställa krav (KPIer) på leverantör av vidmakthållande/vidareutveckling/nyutveckling (via FL-IT) Testresurser - Deltar i acceptanstest av systemet vid varje release och i mottagande av resultat från utvecklingsprojekt Utbildningsansvarig - Att utbildningsmaterialet som är tillgängligt för lärosätena är pedagogiskt och användbart och förändra detta vid behov - Att utbildningar hålls regelbundet/vid behov - Att säkra leverans från utvecklingsprojekt vad gäller utbildningsinsatser - Att uppdra produktansvariga att uppdatera utbildningsmaterialet - Att planera och beställa utbildningsinsatser inom givna budgetramar

10 Sida 10 av 19 - Samla in behov av utbildning från lärosäten, externa intressenter, förvaltningsorgansationen och utvecklingsprojekt - Kvalitetssäkra och redigera utbildningsmaterialet - Planera och beställa utbildningstillfällen - Handleda produktansvariga Metodansvarig - - Att förvaltning och utvecklingsprojekt har de process- och rutinbeskrivningar och verktyg som behövs i det löpande arbetet - Att löpande utvärdera arbetssätt i förvaltning och utvecklingsprojekt - Att identifiera och införa förbättringar till arbetssätt i förvaltning och utvecklingsprojekt Resursansvarig - Uppdatera och förbättra projektmodell och systemförvaltningsmodell - Tillgängliggöra roll/process/rutinbeskrivningar för förvaltnings- och utvecklingsarbetet - Omvärldsbevakning - Följa upp att modeller och processer används i det dagliga arbetet - Ställa krav på att externa leverantörer använder beslutade modeller/processer - Etablera principer för metod och modellval - Utbilda berörda resurser i modellerna - Att rekrytera resurser för kravställning, test och deltagare i utvecklingsprojekt (lärosätena har ansvar för att bidra med resurser) - Att introducera resurser till förvaltningsarbetet - Att teckna avtal med medlemshögskolor gällande resurser till Ladokkonsortiet - Upprätta/revidera avtal - Rekrytera resurser och tillgängliggöra behovet av resurser - Ha dialog med resursägare på lärosätena om resursbehov/förändringar - Kontakta externa leverantörer vid behov - Ha dialog med produktansvariga, projektledare och acceptanstestledare om behovet av resurser - Samordna resurser som arbetar i förvaltnings- och utvecklingsarbetet - Skapa nätverk för olika typer av resurser - Ha dialog med de lärosäten som lånar ut resurser (personalvård) Lösningsarkitekt Denna roll utgår i huvudsak från IASAs roll lösningsarkitekt. IASA är en internationell, oberoende organisation för IT arkitekter och IT arkitektur.

11 Sida 11 av 19 - Att säkerställa att samtliga förändringar till Ladok ligger i linje med verksamhetsregler, objekt- och datamodeller - Att godkänna förändringar till Ladok - Att beställa förändringar till objekt- och datamodeller - Granska förändringsförslag/tillägg till Ladok - Säkerställa att objekt- och datamodeller uppdateras (utförs av utvecklingsorganisation) Kravställare - Deltar vid behov i kravställan för förändringar inom förvaltning och utveckling på uppdrag av produktansvariga och projektledare Informatör - Att information når ut från förvaltningsorganisationen till alla berörda parter - Att information når ut inom förvaltningsorganisationen - Att informationspolicy/riktlinjer efterlevs - Att uppdra åt produktansvariga att ta fram dokumentation - Säkra att webbplatsen är uppdaterad och enhetlig - Säkra att informationsmaterial från förvaltning och projekt är enhetligt - Paketera information till lärosätena vid varje release - a för eventuella remisser i förvaltningsarbetet

12 Sida 12 av 19 Bilaga 3 processer i den nya förvaltningsorganisationen Syftet med processbeskrivningarna är att ge en överblick av hur den nya förvaltningsorganisationen ska arbeta och förhålla sig till andra parter. En detaljering av processerna och aktiviteterna behöver göras när den nya förvaltningsorganisationen kommer på plats. Processerna måste också ensas med leverantörers processer och begrepp. Följande processer utgår från de processer som beskrivs i pm3: Målstyrning Användarstöd Ändringshantering Driftrelaterad problemhantering De processer som finns beskrivna är samlade i nedanstående processkarta. Vissa processer utförs inom konsortieverksamheten (blå), andra kommer att utföras av lärosätena eller någon av de parter som anlitas för de drift och utveckling/felrättning (gula). Processkarta för förvaltningsorganisationen Målstyrning Syftet med målstyrning är att säkerställa operativ planering och strategisk styrning av förvaltningsobjektet. Den ger därmed förutsättningarna för förvaltningsverksamheten under året. Processen måste tidsmässigt kopplas till budgetarbetet i Konsortiet.

13 Sida 13 av 19 Förvaltningsledningen ansvarar för att göra en nulägesbeskrivning genom att samla in problem och behov. Detta sker bland annat genom referensgrupperna. Utifrån nulägesbeskrivningen formuleras nya mål som förankras inom förvaltningsorganisationen och med förvaltningsrådet. Målen resursuppskattas och en preliminär förvaltningsplan för kommande period tas fram. Styrgruppen beslutar förvaltningsplanen. Lokalt användarstöd Syftet med lokalt användarstöd är att stödja användarna i användningen av Ladok samt att lösa alla fel/ärenden så fort som möjligt och därmed minimera störningseffekterna för verksamheten. Det är upp till varje lärosäte att utforma processen, men det är viktigt att det finns en lokal supportfunktion. Frågor, beställningar och anmälningar från Ladokanvändare anmäls till lärosätets lokala service desk eller supportfunktion. En bedömning görs om ärendet kan hanteras lokalt eller om det ska registreras hos den centrala supportfunktionen, övriga ärenden åtgärdas lokalt.

14 Sida 14 av 19 Centralt användarstöd Syftet med centralt användarstöd är att stödja den lokala supportenfunktionen för Ladok samt att lösa alla fel/ ärenden så fort som möjligt och därmed minimera störningseffekterna för verksamheten. Den lokala supportfunktionen anmäler ett ärende. Ärendet kategoriseras och prioriteras innan det åtgärdas. Ändringshantering Syftet med ändringshantering är att bedöma och besluta om ändringsförfrågan på ett effektivt sätt för att säkra förvaltningsobjektets användbarhet samt att minimera antalet fel orsakade av förändringar. Uppnås genom att ta emot och behandla önskemål om förändringar på ett strukturerat sätt. Förvaltningsledningen ansvarar för att utreda inkomna ändringsförfrågan och bedöma vilken påverkan de har. I arbetet har de stöd av de produktansvariga. Förvaltningsledningen bedömer om det är relevant att ta ändringsförfrågan vidare. Beslut om att genomföra förändringen beror på om den ryms inom förvaltningsplanen och den påverkar lokala integrationer. Om förändringen ryms inom förvaltningsplanen och inte påverkar lokala integrationer fattar förvaltningsledningen beslut om förändringen ska genomföras eller ej Om förändringen inte ryms inom förvaltningsplanen lyfts frågan till styrgrupp/styrelse/stämma beroende på hur den ska finansieras

15 Sida 15 av 19 Om förändringen påverkar lokala integrationer remissas förslaget till lärosätena innan beslut av styrgrupp Om förändringen påverkar integration och samarbete med externa parter (t.ex. SCB, CSN) fattas beslut i samråd mellan styrgrupp och den berörda parten Förvaltningsledningen planerar (releaseplan) och beställer beslutade förändringar. Utveckling/felrättning Syftet med utveckling och felrättning är att genomföra beställda förändringar till Ladokprogramvaran och tillhörande infrastruktur. Arbetet utförs helt av en extern part. När en förändring beställs ska den part som utför arbetet ta fram en leveransbeskrivning som beskriver vilka delar av systemet som berörs av förändringen som underlag för planering av acceptanstest. Verksamhetsförändring Syftet med verksamhetsförändring är att genomföra beställda förändringar till verksamhetskomponenter såsom manualer, processbeskrivningar och utbildningsmaterial. Acceptanstest Syftet med acceptanstest är att kvalitetssäkra och godkänna att den beställda förändringen till Ladok uppfyller uppställda krav. Acceptanstestledaren ansvarar för att med hjälp av leveransbeskrivningen planera testarbetet. Förvaltningsledningen godkänner testplanen och acceptanstestledaren säkrar med hjälp av resursansvarig att testresurser allokeras till arbetet. Acceptanstestledaren ansvarar för att tillsammans med testresurserna genomföra acceptanstest och sammanställa testresultatet. Förvaltningsledningen godkänner leveransen och beställer driftsättning av leveransen. Releasehantering Syftet med releasehantering är att genomföra beslutade förändringar på ett effektivt sätt för att säkra förvaltningsobjektets användbarhet samt att minimera antalet fel orsakade av förändringar.

16 Sida 16 av 19 Den releaseplan som tagits fram när förändringen beställdes används som underlag för att genomföra beslutade förändringar. I samband med den tekniska driftsättningen ska även nödvändig utbildning och information nå ut till berörda. Driftrelaterad problemhantering Syftet med driftrelaterad problemhantering är att minimera störande effekter för verksamheten genom att ta reda på orsaken till att tekniska fel uppstått och skapa en lösning. Arbetet utförs helt av en extern part. Resurssäkring Syftet med resurssäkring är att säkerställa att rätt resurser finns tillgängliga för förvaltnings- och utvecklingsarbetet med Ladok samt att ta hand om de resurserna. iga inom förvaltnings- och projektarbetet identifierar behov av resurser och säkrar budgetmedel innan de meddelar behovet till den resursansvarige. Den resursansvarige tar fram förslag på lämpliga resurser och beställaren godkänner resursförslaget. Avtal tecknas av resursansvarig om det gäller lärosätes resurser och av objektägare eller konsortiechef för externa resurser. Förbättra modellerna Syftet med att förbättra modellerna är att säkra att förvaltnings- och utvecklingsarbetets effektivitet utvärderas och effektiviseras.

17 Sida 17 av 19 Metodansvarig får i uppdrag av styrelsen eller styrgruppen att utvärdera arbetssätt i förvaltnings- och projektarbetet. Den metodansvarige själv kan också lyfta behov av förändringar. Beroende på vilken förändring det gäller beslutas förändringen av styrgrupp eller styrelsen. Den metodansvarige ansvarar sedan för att genomföra beslutade förändringar.

18 Sida 18 av 19 Bilaga 4 Utbildningsformer Här beskrivs förslag på hur utbildningsmaterialet bör utformas. Material kan tillhandahållas som självstudiematerial eller material för personlig utbildning. Självstudiematerial som t.ex. webbaserad utbildning, instruktionsfilmer och diagnostiska tester kräver stort underhållsarbete vid förändringar i systemet. Detta format lämpar sig för utbildningsmaterial som är statiskt. Att tillhandahålla utbildningsmaterial för Ladok som självstudiematerial ökar arbetsinsatsen för den centrala förvaltningsorganisationen och minskar arbetsinsatsen för lärosätena. Vid utbildning via självstudiematerial ges inte möjlighet till ett personligt möte och en genomgång av de lokala anpassningar och arbetssätt som gäller. Material som tas fram för en personlig genomgång i grupp eller individuellt kan göras i exempelvis power point. Sådant material är lättare att förändra och går också enkelt att anpassa och kompletteras lokalt för att spegla det lokala arbetssättet. Nya Ladok kommer att medföra ett förändrat arbetssätt. Därför rekommenderas material för personlig utbildning under de första åren efter införandet. Det personliga mötet ger möjlighet att visa på nya arbetssätt och nytt stöd från systemet. En personlig genomgång av det nya systemet ger användarna större trygghet. En personlig genomgång kan även ske på distans. Den lokala utbildaren har möjlighet att förklara de lokala anpassningar/val som gjorts och utbildning blir en del av förankringen av den nya lösningen. Materialet bör kompletteras med övningsuppgifter för att skapa engagemang hos deltagarna. Vissa generella genomgångar kan tas fram som självstudiematerial. På längre sikt kan material för självstudier vara fördelaktigt. Följande utbildningsmaterial bör finnas: Typ av material Målgrupp Format Bakgrund till projektet, hur nya Ladok tagits fram Kontaktvägar/styrning/ny förvaltningsorganisation Generell processgenomgång Definition av begrepp Vad är Ladok Lagar och förordningar Genomgång av specifika funktioner: Central administration Utbildningsinformation Studiedeltagande Examen Resultatrapportering Uppföljning/utdata Instruktioner till specifika funktioner Alla Alla Alla Lokala administratörer Personal som arbetar i den centrala förvaltningsorganisationen Självstudiematerial Självstudiematerial Personligt utbildningsmaterial Personligt utbildningsmaterial inklusive övningsuppgifter och instuderingsuppgifter Självstudiematerial

19 Sida 19 av 19 som tex: Resultatrapportering Registrera på kurs Om systemet är självinstruerande behövs inte detta. I nya Ladok kommer utbildningsadministrationen att bli enhetlig för både grund- och forskarutbildning. Separata utbildningar för administratörer av forskarutbildning och utbytesstudenter kommer inte att tas fram. Det är viktigt att påpeka att den slutliga produkten inte är färdig och det kan därför uppstå andra behov än de som beskrivs här. Utvecklare som arbetar med att integrera lokala system till Ladok erbjuds generella processgenomgångar. Tekniska utbildningar för hur integrationen till Ladok sker erbjuds ej. Lärosätena använder olika typer av lärplattformar som stöd i utbildning till studenter och några lärosäten använder även lärplattformen som en del i utbildningen av Ladokanvändare. De lärplattformar som används skiljer sig åt tekniskt och liknande funktionalitet finns också i studentportaler. Inom några år kommer användningen av dessa verktyg att förändras. Att ta fram utbildningsmaterial som kan integreras i lärosätets lokala lärplattform kommer därför inte att ske.

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Uppdaterad webborganisation för SLU

Uppdaterad webborganisation för SLU 1(8) Kommunikationsavdelningen 2015-05-12 Uppdaterad webborganisation för SLU Bakgrund och syfte med förändringen I början av 2015 fanns drygt 1 500 behöriga webbredaktörer eller skribenter vid SLU. Antalet

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Förvaltningsorganisation för Prisma

Förvaltningsorganisation för Prisma Förvaltningsorganisation för Prisma Revisionshistorik Version Beslutad av Innehåll A (2016-03-23) GD-gruppen Initial version framtagen av Torulf Lind (VR), Maria Thuveson (VR), Rikard Lingström (Formas),

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Förvaltningsplan NyA 2016

Förvaltningsplan NyA 2016 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Anders Mobjörk Systemansvarig 010-470 06 38 anders.mobjork@uhr.se BESLUT Diarienummer 4.2.2-1263-2015 Datum 2015-12-04 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Karolinska Institutets Systemförvaltningsmodell 2.1

Karolinska Institutets Systemförvaltningsmodell 2.1 Sid:1/41 Karolinska Institutets Systemförvaltningsmodell 2.1 UF IT-avdelningen, 2015-10-13 Dnr 1-594/2015 Ann-Mari Ninnas, Muj Gellvén, Peter Book Sid:2/41 Revisionshistorik Datum Kommentar Reviderad av

Läs mer

Utredning av Ladokkonsortiets organisation

Utredning av Ladokkonsortiets organisation 1 Utredning av Ladokkonsortiets organisation 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Syfte 3 3 Tillvägagångssätt 4 4 Ladokkonsortiets uppgift 4 5 Rollbeskrivningar 5 6 Ladokförvaltningens organisation 6

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Begreppsdefinition Modellbeskrivning Förstå - Ansvarsområden & rollbeskrivningar

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok

Rapport Ny förvaltningsorganisation för Ladok Rapport Ny Sida 2 av 29 Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 SYFTE OCH INNEHÅLL... 4 1.2 BEGREPP... 5 2 SAMMANFATTNING... 6 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 7 3.1 KONSORTIETS ANSVAR... 7 3.2 PRELIMINÄR TIDPLAN OCH BESLUTSORDNING...

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen Handläggare: Nya Ladok (L3) Utbildningsplan Version Historik Version Datum Kommentar Ändrad av 2 / 6 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 Läkarprogrammet och Psykoterapiprogrammen (PRL)

Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 Läkarprogrammet och Psykoterapiprogrammen (PRL) Page 1 (6) Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 och Psykoterapiprogrammen (PRL) Organisation och ledningsfunktioner Programrådet består av 11 ledamöter inklusive ordföranden. Studenterna tre ledamöter. Administrationen

Läs mer

Mälardalens. M högskola 2012-05-07. Beställare: Projektledare: Dnr: Elin S Olander 1.1-590/11 ... 4. Mälardalens högskola Projektbeställning

Mälardalens. M högskola 2012-05-07. Beställare: Projektledare: Dnr: Elin S Olander 1.1-590/11 ... 4. Mälardalens högskola Projektbeställning Mälardalens M högskola 01-05-07 PROJEKTBESTÄLLNING Administrativ översyn Beställare: Projektledare: Dnr: Styrgruppen i projektet administrativ översyn 1.1-590/11 Innehållsförteckning 1 Projektets syfte...

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Organisation och roller

Organisation och roller Organisation och roller e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisation och roller... 3 3 Rollbeskrivning e-områdesansvarig... 4 4 Rollbeskrivning e-områdesansvarig

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2015-03-01 Av Annette Andersson/ Mona Andersson Marie-Christine Martinsson Verksamhetschef Ägare Innehåll:

Läs mer

E-strategi för Södertälje kommuns skolor

E-strategi för Södertälje kommuns skolor E-strategi för Södertälje kommuns skolor I Södertälje finns sedan 2004 en övergripande IT-vision och strategi, e-södertälje. IT-visionen är: IT möjliggör en positiv samhällsutveckling genom skapandet av

Läs mer

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn IT-strateg / Objektägare IT, Ladokkonsortiet Ny förvaltningsorganisation i Ladok! Ny förvaltningsorganisation,

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp Utdrag ur PM Den verksamhetsförlagda delen i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2001-09-27 Reviderad 2002-09-12, 2003-11-07, 2004-05-13 Uppdaterad 2008-05-27

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (9) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 1 Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 Uppdrag och organisation av arbetet Länsstyrelserna fick i sitt regleringsbrev för 2001 uppdrag att fullfölja satsningen på utbildning inom GIS i StrateGIS-projektets

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Stockholms universitets miljöledningssystem

Stockholms universitets miljöledningssystem Sida 1 (5) Omfattningen av miljöledningssystem Stockholm universitet har byggt ett miljöledningssystem som omfattar all verksamhet. Vid universitetet sker utbildning och forskning inom universitetets fyra

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Delegering, ansvar och befogenheter

Delegering, ansvar och befogenheter Sidan 1 / 10 Delegering, ansvar och befogenheter Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1. Delegering... 2 1.2. Byte av förordnade befattningshavare... 2 2. Tillägg till befattningsbeskrivning... 3 2.1. Flygplatschefen...

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLFÖRDJUPNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning Läsanvisning och begreppsdefinition Förstå - Ansvarsområden

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Övergripande granskning IT-driften

Övergripande granskning IT-driften www.pwc.se Övergripande granskning IT-driften Sollentuna Kommun Bakgrund och syfte Inledning Under augusti-september 2013 har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Sollentuna kommun genomfört

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Inledning 1 Fullmäktige i Riksbanken har beslutat om arbetsordningen i Riksbanken. Arbetsordningen anger Riksbankens övergripande organisation och reglerar vissa

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR Dokumentansvarig Datum Senast uppdaterad Daphne Sevelin 2015-08-17 2015-08-18 Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR 1 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 3 2. STYRELSEN...

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-12-18 1(8) Verksamhetsplan Samspelet Stegen Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-6909083 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Samspelet

Läs mer

Att vara agil och samtidigt arbeta efter ISO 9000 och ISO20000 går det? Stefan Lundkvist, Umeå Universitet

Att vara agil och samtidigt arbeta efter ISO 9000 och ISO20000 går det? Stefan Lundkvist, Umeå Universitet Att vara agil och samtidigt arbeta efter ISO 9000 och ISO20000 går det? Stefan Lundkvist, Umeå Universitet Synsätt Agila arbetssätt är baserade på att det oftare är människor och kommunikation än verktyg

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen Institutionen för Tema 2006-05-02 Dnr Tema 67/04-20 Beslut IS 2005-04-21 Senast reviderad 2007-01-26 BESLUT Beskrivningar för ledningsfunktioner och organisation vid Tema Temainstitutionen är indelad i

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Säters kommun Ärendehantering Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Innehåll 1.Sammanfattning 3 2. Syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Metod 4 5. Genomförande

Läs mer

Revisorernas arbetsordning

Revisorernas arbetsordning 1 PM 2011-03-08 1 (9) Avdelningen för ekonomi och styrning Revisorernas arbetsordning Denna PM belyser vad revisorernas arbetsordning är och ger underlag för att arbeta fram eller revidera en sådan. Vad

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM Innehållsförteckning: sidan Syfte och omfattning... 3 Kort om Advania... 3 Affärsidé... 3 Kvalitetspolicy... 4 Miljöpolicy... 4 Arbetsmiljöpolicy... 5 Jämställdhetspolicy...

Läs mer

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? Inga potter och garantier och inga begränsningar Många ser alltjämt lön

Läs mer

IT-Systemförvaltningspolicy

IT-Systemförvaltningspolicy n av 5 för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun April 2005 av IT-samverkansgruppen n 2 av 5 Inledning Policyn ger en övergripande, generell bild av hur kommunerna ska arbeta med systemförvaltning

Läs mer

2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13

2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13 2Skapat den PM 2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13 Sektionen Forskning, innovation och extern samverkan PM Remiss, Förslag till föreskrifter för stipendier Rektor fattade den 28 januari 2010 beslut om en utredning

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING 2012-09-12 GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

Psykisk ohälsa och arbetslivet

Psykisk ohälsa och arbetslivet Psykisk ohälsa och arbetslivet Uppdragsavtal angående projektet Psykisk ohälsa och arbetslivet ett länsprojekt för förebyggande, stödjande och attitydförändrande insatser 1 Parter Mellan Samordningsförbunden

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer Antagna av kommunstyrelsen 2012-05-14, 159 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Mål 3. Grundläggande principer och definitioner 4. Ansvar 5. Riktlinjer vid lönesättning 6. Lönebildning

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06 LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Högskolans i Halmstads lönepolicy skall omfatta alla anställda. Lönesättningen skall grundas på arbetets svårighetsgrad, den anställdes utveckling,

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

Mottagning av Ladok3. Arlanda, 2012-05-03

Mottagning av Ladok3. Arlanda, 2012-05-03 Mottagning av Ladok3 Arlanda, 2012-05-03 Mottagningsprojektet vid Karlstads universitet Hanteras i form av projekt Förstudiefas Projektplaneringsfas Genomförandefas Överlämningsfas 2012 2013 2014 2015

Läs mer

Detta dokument anger uppgifter och ansvarsfördelning mellan och inom olika delar av ledningen för Margarethaskolan i Knivsta.

Detta dokument anger uppgifter och ansvarsfördelning mellan och inom olika delar av ledningen för Margarethaskolan i Knivsta. Arbetsordning för Margarethaskolan i Knivsta Detta dokument anger uppgifter och ansvarsfördelning mellan och inom olika delar av ledningen för Margarethaskolan i Knivsta. Funktion Lagstiftning Innehåll

Läs mer

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Ersta diakoni Direktors stab Årsmötesdirektiv ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK Styrande dokument beslutat av GD 2(11) Styrande dokument innehåller: Policy spolicy Krav och råd Vårdprogram Slottsarkitekt spolicy (11) spolicy SFV:s kulturarvspolicy beskriver hur vi ser på vårt uppdrag

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK)

STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK) 1 STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK) Fastställda av Nordiska ministerrådet (MR-SAM på förslag från MR-S) den 10.desember 2008 och gällande från den 1 januari 2009. Samtidigt upphör

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer